Много жени по време на бременност отбелязват, че телесната температура в ранните етапи често спира до 37. И тъй като сме свикнали с факта, че такава температура е характерна за развитието на всяка болест, не е изненадващо, че много бъдещи майки просто изпадат в паника, когато открият покачване на температурата. Повишаването на телесната температура по време на бременност обаче не винаги е причина за безпокойство. Каква телесна температура е нормална за бременни жени и струва ли си да се притеснявате, ако телесната ви температура леко се е повишила - ще разгледаме в днешната статия.

Много жени по време на бременност отбелязват, че телесната температура в ранните етапи често спира до 37. И тъй като сме свикнали с факта, че такава температура е характерна за развитието на всяка болест, не е изненадващо, че много бъдещи майки просто изпадат в паника, когато открият покачване на температурата. Повишаването на телесната температура по време на бременност обаче не винаги е причина за безпокойство. Каква телесна температура е нормална за бременни жени и струва ли си да се притеснявате, ако телесната ви температура леко се е повишила - ще разгледаме в днешната статия.

Основните причини за повишаване на телесната температура по време на бременност

Като начало ниската телесна температура по време на бременност, особено в ранните етапи, е норма, така че не трябва да се притеснявате и да се притеснявате предварително. Тази "аномалия" се дължи на факта, че тялото на бременна жена, възстановявайки хормоните, реагира с по-бавен топлообмен от тялото и в резултат на това телесната температура леко се повишава. Следователно, ако през първите седмици на бременността телесната ви температура е 37-37,1 градуса, докато няма други симптоми на заболяването, тогава тази температура се счита за нормална за вашата "интересна" позиция.

В допълнение, медицинското обяснение за повишаването на температурата в тялото на бременна жена се дължи на производството на огромни количества прогестерон - един от най-важните и важни хормони на бременността..

Също така повишаването на температурата при бременна жена може да бъде свързано с прегряване на слънце или поради недостатъчно количество свеж въздух в стаята, в която се намира в момента.

Температура 37 по време на бременност

Напразно обаче. Тялото все още не се характеризира с ново състояние, за него това е малък шок, така че реагира по този начин, но всъщност е естествено. Това се обяснява и с факта, че тялото активно произвежда хормона прогестерон и се характеризира с леко повишена температура - до 37-37, 5 температура.

Много често (до 70% от случаите) жените изпитват главоболие, запушване на носа - симптоми на настинка. Ако в допълнение към посочените признаци, инфекцията или вирусът не се проявяват по никакъв начин, тогава не трябва да се притеснявате, но лекарят трябва да бъде предупреден.

Основните причини за температурата 37 по време на бременност

Причинява се и от факта, че при хормонални промени топлообменът на тялото се случва бавно. Освен това температурата може да се повиши и защото помещението е с ниска влажност или не е проветриво. Ако тези грешки бъдат коригирани, състоянието на бременната жена ще се нормализира..

Случва се температурата да се повиши леко без никакви външни симптоми, обаче, жената усеща, че нещо не е наред в организма. След това можете да измервате ректалната температура, която също винаги отразява промените в тялото. Обикновено показва 37,4-37,6 °.

Ако температурата е 37,5 - това е признак на заболяване?

Не всички бременни жени, изведнъж усетили треска, веднага бързат да измерват температурата си, тъй като за известно време те все още се чувстват нормални. Междувременно понякога дори температура от 37,2 може да бъде първият признак на ARVI, инфекция на червата или пикочно-половата система..

Но не трябва да забравяме, че по време на бременност жената има отслабена имунна система и тя лесно поема всяка инфекция. Признаци за това - температура 37, 3, която се повишава, болки в тялото, главоболие, хрема, възпалено гърло.

Вирусът ARVI е опасен с усложнения за бременната жена и плода. И това е развитието на отит на средното ухо, ларингит, бронхит, пневмония, което може да доведе до появата на малформации и прекъсване на бременността.

Температурата може да се повиши поради появата на пиелонефрит, който се появява от своя страна с възпаление на бъбреците, което е много често при бременни жени. В допълнение към повишената температура, симптомите му са втрисане, болки в тялото, слабост, болезнено уриниране, отделяне на болки в гърба.

Друга причина за температурата 37 е късната токсикоза, която се появява през третия триместър. Той се чувства с непрекъснато гадене, силно повръщане, разхлабени изпражнения.

Има ли опасност за плода при температура 37?

Сама по себе си такава температура не представлява никаква опасност нито за жената, нито за плода, ако тя не се задържи поради някакви заболявания. Но ако с течение на времето се повиши до 37,8 ° и повече, това вече е много опасно за хода на бременността и развитието на плода, особено през първия триместър. В края на краищата всички основни системи на тялото се формират точно в ранния етап на бременността: сърдечно-съдова, нервна, храносмилателна, репродуктивна.

Ако в този интервал от време се появи температура от 37,8 и не отшуми бързо, това може да е изпълнено с дефекти на горната устна, небцето, очните ябълки, челюстта и крайниците на детето..

Освен това такава висока температура за 24 часа в повечето случаи (90%) влияе върху развитието на лицевия скелет и мозъка - това е особено опасно за първия месец от развитието на ембриона. При висока температура процесът на протеинов синтез също се нарушава и от това кръвоснабдяването на плацентата се влошава, което заплашва спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Всяко, дори и най-незначително заболяване може да се превърне в доказателство за вирус, възникнал в тялото, който уведомява за появата си с повишаване на температурата. И това предполага, че при температура от 37,0 и повече е задължително да уведомите лекуващия си лекар за това, за да може той, ако е необходимо, да предприеме навременни мерки за защита на бременната жена и нейното неродено дете..

Температура в началото на бременността (37-37,5-38)

Температура по време на бременност в късни и ранни етапи: лечение, причини, профилактика

Температурата по време на ранна бременност може да е леко повишена и това в повечето случаи не е патология. Факт е, че различни промени в тялото на жената, и особено хормоналните (производството на хормона прогестерон), причиняват забавяне на преноса на топлина и в резултат на това повишават температурните стойности. Ако температурата по време на бременност е 37 точно през първите седмици след зачеването, това не бива да смущава, освен ако няма други симптоми на заболяването. Нека разгледаме по-отблизо алгоритъма на действията при повишаване на телесната температура, причините и методите за лечение / облекчаване на състоянието.

Субфебрилна температура. Какво да правя?

Тази температура е до 38 градуса. Стойностите са на пръв поглед малки, но това състояние е доста трудно поносимо. Те преследват чувство на умора, слабост. Но това не е най-лошото нещо. Такава температура, особено ако продължава, може да е първият симптом на някакъв бавен, но може би много опасен възпалителен процес. Така че, температура по време на бременност от 37,5 може да се наблюдава с извънматочна локализация на яйцеклетката - много опасно явление за жената. За възможните причини ще прочетете по-нататък в тази статия..

Какво да правя? Бихме препоръчали, на първо място, да отидете на гинеколог, ако вече сте регистриран при него. Ако не се установят гинекологични патологии, най-вероятно ще бъдете изпратени на терапевт, който ще ви насочи за изследвания на кръв и урина. Ако наистина има възпалителен процес, температурата остава по време на бременност, лечението ще бъде предписано след поставяне на диагнозата.

Причини и последици

Нека разгледаме патологичните причини. Какви заболявания могат да бъдат практически безсимптомни? Това са пиелонефрит, туберкулоза, херпес, цитомегаловирус и други заболявания, които са много опасни за плода..

Много по-рядко температурата по време на ранна бременност, причинена от вирусни и инфекциозни заболявания, се наблюдава при жени, планиращи дете - т.е. тези, които предварително, дори преди зачеването, са преминали пълен преглед и, ако е необходимо, курс на лечение.

Всяка инфекция може да бъде много опасна за плода. Последствията зависят в по-голяма степен от гестационната възраст. Ако заболяването е тежко през първите 1-3 седмици след зачеването, тогава най-вероятно ще настъпи спонтанен аборт или яйцеклетката ще спре да се развива. В този случай ще действа принципът „Всичко или нищо“. Ако инфекцията засяга плода по време на формирането на основните органи и системи (т.е. през първия триместър), тогава това е почти гарантирано да доведе до някакъв вид вродена патология. В трудни ситуации лекарите препоръчват прекъсване на бременността. Ако не, тогава такава бъдеща майка се наблюдава особено внимателно, тя трябва да се подложи на всички необходими скринингови тестове, резултатите от които най-вероятно ще покажат, че детето е здраво или не.

Инфекцията е по-малко опасна след 12-14 седмици, когато плацентата е напълно оформена. Ако температурата по време на ранна бременност и причините, които са я причинили през първия триместър, често водят до смърт на плода, то от втория триместър бебето е защитено от вече оформената плацента. Но просто не мислете, че плацентата ще ви спаси от всякакви нещастия. Не. Но това ще изглади малко негативното външно влияние..

От около 30-та седмица температурата по време на бременност е 38 и дори по-ниска отново става доста опасна. По правило болестта на майката не води до патологии на развитието в такива периоди, но високата температура може да провокира преждевременно отлепване на плацентата (много опасно състояние за жената) или да доведе до преждевременно раждане. И самото място на детето вече не защитава толкова добре бебето, тъй като то (мястото на детето) има особеност да се износва, „да остарява“ и с всяка седмица изпълнява своите защитни функции все по-лошо и по-лошо при дълги гестационни периоди.

Как да намалим температурата

Каквато и да е причината за треската - тя трябва да бъде премахната, както вече писахме по-горе - това може да провокира отлепване на плацентата. Всички методи могат грубо да бъдат разделени на медикаментозни и нелекарствени. Не забравяйте, че ако температурата по време на бременност е 37-37,5, тогава не е нужно да я събаряте. По този начин тялото се бори срещу причинителя на заболяването и не е необходимо да му пречи (тялото).

Ако термометърът вече е над 38-38,5 градуса, значи е време да започнете лечението. Разбира се, стаята, в която се намирате, не трябва да е задушна. Облечете се в леки дрехи и свалете вълнените си дрехи. Пийте много топла течност, било то чай или компот. Не можете да се избършете с оцет и водка - това е много опасно. В краен случай, ако подобни мерки не причиняват дискомфорт, можете да се съблечете и избършете с вода със стайна температура. Поставянето на хладна кърпа на челото с хлад не си заслужава, това ще провокира още по-треперене, което означава, че температурата също ще се повиши.

Температурата по време на бременност 38 и повече може да бъде свалена с помощта на лекарства, но не всички. Най-безопасният и ефективен е парацетамолът. Основното нещо е да се спазва правилната дозировка..

Предотвратяване

Както вече разбрахте от статията, за бъдещите майки е много вредно да се разболяват и затова си струва да се прави профилактика. Първото нещо, което трябва да направим, е да укрепим имунната система. Правилното хранене с изобилие от пресни зеленчуци и плодове - това се подразбира, не се изисква допълнителен прием на сложни витамини в таблетки. Много е добре, ако сте се втвърдявали преди бременността и понасяте добре температурните промени.

В „опасно“ време, когато вероятността от заразяване с грип или остри респираторни инфекции е много висока, препоръчително е да се яде по една малка глава чесън всяка вечер - отличен метод за предотвратяване на настинки. Можете също така да разнесете нарязаните глави чесън из стаята - няма да има неприятна миризма, но този полезен зеленчук ще освободи фитонциди във въздуха - вещества, които се борят с патогенните бактерии. Много е добре имунната система да пие отвара от маточина. Това растение е богато на витамин С - аскорбинова киселина. По принцип същата аскорбинова киселина се намира в цитрусовите плодове. Но те са твърде алергенни, бъдете внимателни. Пиенето на таблетки с аскорбинова киселина, особено в комбинация с глюкоза, е необходимо само по препоръка на лекар. Друг ясен признак за липса на аскорбинова киселина в организма е желанието да се яде нещо кисело. Ако няма достатъчно витамин С, температурата по време на бременност изисква продължително лечение, болестта може да не отстъпи дълго време поради намален имунитет.

Второто правило е не по-малко важно - бъдете по-малко на места с много хора. Ако е възможно да помолите близките си да ви занесат билет до лекаря сутринта на рецепцията, направете го. Наясно сте, че много пациенти са претъпкани близо до регистъра, който между другото е малко вероятно да ви позволи да извадите билет извън реда. По възможност посещавайте предродилната клиника само в дните на бременността. Тези дни са определени специално за бъдещи майки, за да ги предпазят от респираторни заболявания. Ако чувствате, че температурата се повишава по време на бременност в ранните етапи - по-добре е да легнете у дома и да не излизате навън, вземете си почивен ден на работа. Облеклото е отделна тема. Прегряването е също толкова вредно и опасно, колкото и замръзването. Облечете се според времето.

Послеслов

Не е лесно да се избегне висока температура по време на ранна и късна бременност и обичайните „настинки“. И повечето бъдещи майки ги понасят спокойно и след това раждат здрави бебета. Съществуват обаче статистически данни за неблагоприятни случаи, когато след заболяване на майката са й се раждали болни деца. Затова все пак се старайте да не се разболявате по време на раждането на дете..

Повишена телесна температура като знак за бременност

Каква е температурата за бременни жени?

За бременна жена, както за всеки възрастен, термометърът от 36,6 се счита за нормален. Въпреки това, тялото на всеки човек е много индивидуално и този стандарт ще варира леко за различните хора..

По време на бременността в тялото на жената настъпват много промени, които са предназначени да осигурят развитието на бебето и да подготвят всички системи и органи на жената за раждане. Така например, количеството на хормона прогестерон (основният хормон, отговорен за раждането на дете) след зачеването расте непрекъснато през първия триместър и започва да намалява по-близо до раждането.

Този хормон засяга много процеси и органи, включително центъра за терморегулация на мозъка. Това може да доведе до стабилно повишаване на температурата до 37,0-37,5, което само по себе си не е нарушение.

Нормалната температура по време на бременност е от порядъка на 36,6-37,4, но тези показатели трябва да бъдат установени от лекар и да се поддържат стабилни. Еднократното повишаване на температурата трябва да предупреди и да стане причина за консултация с лекар.

Бъдещите майки обаче имат отслабен имунитет, което ги прави склонни към настинки и други инфекциозни заболявания и това може да доведе до значително повишаване на температурата на техния фон..

Защо високата телесна температура е опасна?

Телесната температура се повиши до 38 ° C и повече трябва да предупреди бременната жена. Това най-вероятно е признак на заболяване..

Ако термометърът остане здраво над 38 ° C повече от 3 дни, трябва да посетите лекар.

Високата температура е опасна за развиващото се бебе. Той може да развие малформации. По време на формирането на различни системи и органи, поради този негативен фактор може да възникне неуспех. Може да причини сериозно заболяване при дете. Той може да има деформирани крайници или очни ябълки. Може да бъде засегната нервната или сърдечно-съдовата система.

Високата температура може да доведе до спонтанен аборт. Поради борбата срещу сериозен вирус или бактерии, тялото може да отхвърли самия плод, хвърляйки цялата си сила, за да спаси жената.

Отчитане на температурата през първия триместър

Според гинеколозите всяка втора жена научава за бременността, когато се свързва с терапевт за настинка..

В самото начало на бременността женското тяло претърпява бурно „преструктуриране“, то е предназначено да подготви всички жизненоважни системи, органи на жената за раждането на дете. Този период се характеризира с хормонални скокове: промени в настроението, гадене сутрин, чувство на топлина, възпалено гърло. През това време се произвежда голямо количество прогестерон, който може да повлияе на леко повишаване на телесната температура.

Тук е важно да разграничите настинката от началото на бременността и да осигурите на жената спокойствие, топла напитка и комфортни условия..

През първия триместър (1-12 седмици), показанията на термометъра в рамките на 37,0 са напълно възможни и такава температура през първите седмици на бременността само ще потвърди присъствието му.

В същото време не може да се изключи инфекция. През този период плацентата все още не се е образувала, появата на вирус в тялото на жената е много опасна за бебето..

Какво трябва да знаете за температурата във втория триместър

През втория триместър (13-24 седмици) хормоналният фон се стабилизира, плацентата вече се е оформила около плода и жената се чувства по-добре. Мнозина смятат този период за златен за бременността..

Все още няма голямо натоварване върху женското тяло, а бебето вече е защитено. Дори визуално жените стават по-красиви през този период: коремът е все още малък и формите са получили привлекателна закръгленост. Тя може да ходи много, да прави това, което обича.

Температура от 37 през втория триместър е по-рядко срещана, но в някои случаи това е и норма. Това се случва, ако бебето и майката имат различни Rh фактори или кръвни групи, в някои други случаи.

Нормални показания на температурата през третия триместър

В последните дни на раждането на бебето повишаването на телесната температура може да провокира предстоящо раждане. Но в други случаи това е началото на вирусна или бактериална инфекция..

През третия триместър (25-40 седмици) увеличаването на показанията на термометъра вече не провокира хормонални нива, това е прегряване или заболяване.

Когато повишаването на температурата не трябва да е проблем

Така че, в самото начало на бременността, температурата до 37,4 е най-вероятно доказателство за бременност, а не наличието на вирус. Ако се планира бременност, през този период е важно да посетите гинеколога и да се уверите в своите предположения.

В бъдеще е възможно увеличаване на показателите до 37,5-38,0 при прегряване. При бременни жени топлообменът не се случва по същия начин, както при другите, те прегряват по-бързо. Следователно, намирайки се в задушна стая, твърде много слънце или топлина, твърде топли дрехи също могат да причинят повишаване на телесната температура..

За да облекчи проблема, жената просто трябва да се избърше с влажна хладна кърпа и да бъде на хладно, добре проветриво място, но не под климатик.

Важно! Не можете да използвате оцет и водка за избърсване. Те проникват в кожата, могат да навредят на бебето.

Нервният стрес, бързото ходене и високата физическа активност също ще бъдат сред причините за безопасното увеличаване на производителността. В тези случаи обаче увеличението е по-рядко..

Динамика на базалната температура

Нормата е показатели от 37 до 37,3 градуса. В редки случаи температурата в ранните етапи на бременността може да достигне 38. Превишаването на тази оценка е сигнал за възпалителен процес или настинка. Ако мама има такава динамика, тогава трябва незабавно да се подложите на пълен медицински преглед. Важно е в началния стадий на заболяването да се определят причините за него, за да се започне лечение..

Не забравяйте, че базалната температура може да се повиши дори след лек стрес или полов акт. Ето защо се измерва най-добре сутрин в покой. Половите хормони също могат да причинят повишени нива..

Основни причини за безпокойство

Високите показания на термометъра (над 38,0) винаги са опасни и са причина за спешно посещение на лекар. Понякога обаче лека (над 37,5) температура по време на бременност през втория триместър, както и през третия, би трябвало да е причина за безпокойство. Сред факторите, опасни за бебето и майката, ще бъдат:

 • Инфекции: вирусни и бактериални (настинки, грип, тонзилит, вирусен ентероколит и др.). Тези заболявания са особено опасни през първия триместър, по-малко опасни през втория, а през третия могат да причинят отслабване на имунитета на бременна жена преди раждането, вероятността от инфекция на новородено се увеличава. Вирусите са в състояние да проникнат през плацентарната бариера, да повлияят на хода на физическото и психическото развитие на бебето. Тук не е опасно самото повишаване на температурата, а наличието на вирус в тялото на бременна жена..
 • Обостряния на системни заболявания. Това може да повлияе на цялостното здраве на бременната жена и развитието на бебето..

Кога да сваля температурата

До показател от 37,5 градуса прибягването до лекарства е строго противопоказано. Невъзможно е да се свали такава температура по време на бременност, дори ако мама е настинка. В този случай организмът сам се бори с инфекцията. Според лекарите всяка интервенция може значително да намали имунната защита и да позволи на заболяването да се развие с изключителна скорост..


Температурата в ранните етапи на бременността се заблуждава само при надвишаване на оценката от 37,5 градуса. Тук обаче не си струва веднага да се прибягва до лекарства. През първия триместър се препоръчва да се ограничите до такива народни методи като триене и лимонов чай. Някои майки започват да ядат малини с лъжици през целия ден, но на този етап от бременността всяко зрънце е най-силният алерген. Ако температурата достигне 38,5, тогава можете да я свалите, но преди това е по-добре да се обадите на лекар. Високата температура е огромен риск за развитието на бебето в майката, но антибиотиците могат да се използват само в последния случай. Също така учените са доказали, че редовните разходки на чист въздух са по-добри от всички лекарства за нормализиране на телесната температура. През първите месеци бъдещите майки трябва да са в покой и да се хранят правилно..

Как да реагираме на повишаващите се температури?

Ако подозирате повишена телесна температура, на първо място, трябва да я измерите:

 • Ако температурата е до 37,5, не е необходимо да прилагате действия за нейното намаляване. Тук можете да проветрите стаята, да седнете на сянка, да свалите излишните дрехи, ако няма симптоми на настинка или други заболявания, съмнения за системно заболяване.
 • Ако показанията на термометъра са в диапазона от 37,5–38,0, трябва да избършете с хладка вода и да премахнете излишното облекло. Смята се, че това повишаване на температурата помага на организма да се справи с инфекцията и не трябва да се пречи. Но бременната жена се нуждае от мир, нежно лечение..
 • При температура над 38,0 трябва да вземете таблетка парацетамол и спешно да се консултирате с лекар (гинеколог или терапевт). Лекарите не препоръчват да се пие аналгин, аспирин и ибупрофен, тъй като тези лекарства могат да причинят редица нежелани странични ефекти: нарушаване на сърдечно-съдовата система на плода, дефекти в развитието на централната нервна система, преждевременно раждане, ниско тегло и растеж на бебето.

Смята се, че всеки възрастен получава настинка средно веднъж годишно. Малцина успяват да срещнат човек, който не се е разболял по време на епидемия от ТОРС (броят на случаите е до 60-70%).

Следователно, не трябва да се паникьосвате при първите признаци на настинка: възпалено гърло, хрема, суха кашлица. Трябва обаче да се помни, че имунитетът на бременна жена е отслабен и тя се нуждае от по-внимателно отношение към лечението:

 • Ако се изпоти, се появи хрема, легнете си или осигурете полулежаща почивка, без да ходите на работа.
 • Пийте топли напитки, сокове, билкови инфузии (но съставът им трябва да бъде препоръчан от гинеколог).
 • Капнете носа си с физиологичен разтвор (1 ч. Л. В чаша топла вода), или още по-добре, изплакнете го с него, направете компрес с масло от морски зърнастец на носа си. Можете да правите гаргара с физиологичен разтвор..

Не: вземайте гореща вана, носете топли чорапи, накисвайте краката си, не се увивайте в топли дрехи, за да се потите.

Обикновено наличието на висока температура (над 38,0) се случва, когато тялото засилва борбата си срещу инфекцията. Ето защо такива показатели на термометър винаги са опасни. Настинките, причинени от вируси, са опасни по всяко време, но температурите над 38,0 са особено опасни през втория триместър на бременността. През този период се формират костите и централната нервна система и те са много податливи на влиянието на вирусите.

Температура по време на бременност: причини за повишаването

Понякога е трудно да се избегнат вредни микроби и вируси. Много хора наивно вярват, че оптималната температура за бременни жени трябва да бъде не по-висока от 36,6 ° C. В действителност измерването на показателите при здрав човек варира от 35,2−37,2 ° C.

От 1-ва до 13-та седмица на раждане на дете, температурата при бременни жени понякога надвишава допустимия праг. Подобен процес е свързан с повишено производство на прогестерон, хормон, който е отговорен за стабилното носене на плода..

Основните причини за скока на температурата:

 • студ;
 • възпаление;
 • чревни инфекции;
 • алергия;
 • индивидуални нарушения в организма;
 • проблеми с дихателната система;
 • неуспехи във функционирането на щитовидната жлеза;
 • стрес;
 • прекомерна физическа активност;
 • извънматочна бременност.

Температурата по време на бременност, показваща възможна опасност за майката и бебето, е 37,4 ° C. Особено, ако не отшуми в продължение на няколко дни. По време на бременността женският имунитет е отслабен, бъдещата майка може лесно да настине или да хване грип. В такива ситуации температурата от 38 по време на бременност не е максималният показател. Дори може да достигне 40 ° C.


Снимка: Laurent O.B., Sinyakova L.A., Mitrokhin A.A., Plesovskiy A.M., Steinberg M.L., Vinarova N.A. "Съвременен поглед върху проблема с интерстициалния цистит" / Медицински съвет. - 2011.

Лично аз на работа често виждам цистит при бременни жени. При възпалителни процеси от този характер индикаторът може да варира от 37,5 ° C до 38 ° C. Много лекари казват, че има моменти, когато болката по време на уриниране е сигнал за възпаление на бъбреците..

При пиелонефрит температурният индикатор се увеличава до 39-40 ° C. Моите колеги А. Т. Токсанбаев, Р. В. Кадирбаев и други специалисти проучиха особеностите на протичането на това заболяване при бременни жени. Вижте резултатите в статия на експерти от Казахстанския национален медицински университет.

При първите прояви на повишена температура и други симптоми като възпалено гърло, хрема, рефлекси в устата, сънливост, болки в тялото, трябва незабавно да посетите медицински специалист. Само лекар може да установи правилната диагноза и да осигури подходящо лечение.

Защо по време на бременност температурата е 37 градуса?

Температура 37 по време на бременност не е отклонение от нормата или признак на патология, особено през първите седмици на бременността.

Факт е, че след зачеването в тялото на бременна жена настъпват колосални хормонални промени..

Всички вътрешни системи са напълно възстановени, като се адаптират към новите условия, задачи и нужди на растящия плод вътре в утробата.

През този период детето има полагане на всички органи и системи, което принуждава жената да следи отблизо всички вътрешни и външни промени. Следователно притесненията на бъдещата майка за всякакви прояви са напълно разбираеми..

В повечето случаи субфебрилната температура се повишава до 37, 3 - 37, 4 градуса по време на бременност, което е съвсем нормално в ранните етапи.

Освен това при някои бъдещи майки телесната температура до 37, 4 ° може да запази цялата бременност. В същото време жените се чувстват нормално и нямат оплаквания за здравето си..

Съвсем различна е ситуацията, когато температурата се повиши над 37,5 °. Това означава, че тялото изпраща сигнал за опасност..

Повишаването на телесната температура по време на бременност над 37,5 ° - 38,0 ° е признак на инфекциозен процес.

Измервайте редовно телесната си температура

Най-опасната треска е през първите две седмици от бременността. Ако на такъв ранен етап високата температура продължи повече от 3 дни, това може да доведе до спонтанен аборт..

Дори ако абортът не се случи, тогава този симптом може да доведе до нарушения на нервната система, умствена изостаналост и други тежки патологии при детето..

Не забравяйте, че точно през този период са положени всички органи и жизненоважни функции за развитието на плода..

Във всеки случай, през първия триместър или не, наличието на висока температура може да бъде много опасен знак както за майката, така и за бебето..

Няма нужда да се притеснявате в ранните етапи

В ранните етапи температурите от 37 - 37,4 градуса са нормални.

В съвременната медицина малка (тридесет и седем или малко по-висока) температура по време на интересна позиция не се счита за патологично явление.

Това е естествен процес при бременни жени, свързан с физиологията на гестационния период. Загрижени за здравето си, понякога жените реагират прекалено на всяко малко нещо..
Важно е да знаете, че всеки опит автоматично се отразява в развитието на плода, особено в първия триместър на бременността..
Температурният индикатор от 37 ° по време на бременност може да се дължи на активирането на повишено производство на прогестерон, тъй като именно прогестеронът причинява различни неприятни усещания - гадене, повръщане, киселини и др., Включително повишаване на температурата.

Увеличаването на прогестерона в кръвта води до забавяне на процесите на пренос на топлина, което означава автоматично повишаване на температурата по време на бременност.

През първите два тримесечия метаболитните процеси в тялото протичат с висока скорост. Той стимулира увеличаване на количеството енергия.

Следователно температурата по време на бременност от 37 градуса в ранните етапи е естествена и е норма по време на бременност..

По този начин няма трагедия, дори температурата да е 37 - 37, 4 ° C за цяла седмица..

Основното е, че бъдещата майка реагира адекватно на повишените показатели, въпреки че те казват "предупредени, след това предвоенни".

Какви могат да бъдат причините за увеличението?

Леко повишаване на температурата може да бъде причинено от хормонални промени или външни стимули, например промени във времето, прегряване, престой в задушно помещение и т.н..
Причините, поради които по време на бременност температурата се повишава над 37,5 °, могат да бъдат следните фактори:

 • наличието на патология на ендокринната система (например, дисфункция на щитовидната жлеза);
 • проникване на инфекция;
 • появата на възпалителен процес (например извънматочна бременност);
 • дисбаланс на хормоните;
 • кръвни заболявания, които причиняват намаляване на хемоглобина;
 • нарушение на автоимунната система, при което тя засяга собствените органи и тъкани в тялото;
 • стрес, депресия, нервно напрежение;
 • зъболечение;
 • алергия.

Интересно е да се види състоянието на имуносупресия (намален имунитет) по време на бременност (бременност).

Основното нещо е да не се притеснявате, така че стресът е противопоказан

От една страна, отслабването на имунната система е необходимо, за да се предотврати отхвърлянето на плода (защитните функции на тялото могат да приемат плода за чуждо тяло).

От друга страна, бъдещата майка става критично уязвима към всяка инфекция или вирус..

При липса на други симптоми на заболяването, с изключение на повишаване на температурата до 37,5 по време на бременност, няма причина за безпокойство.

През първия триместър

Първият триместър продължава до дванадесетата гестационна седмица.

След забременяване жената има много признаци и симптоми на бременността от 1 триместър, включително повишаване или спадане на температурата.

Често една жена, без да посещава гинеколог, осъзнава, че е бременна. Това започва да се усеща особено ясно на 4-та седмица от бременността..

В акушерската практика четвъртата седмица е еквивалентна на 14 дни от оплождането. В повечето случаи изразените признаци започват да се проявяват на 5 гестационна седмица (понякога на 6 седмица), включително липса на менструация и повишена температура.
Нормата за температурна степен при възрастни е 36,6 °. Въпреки това, поради хормонални промени при бременни жени, този показател може да варира..
Нивото на стероидния хормон на бременността (простерон) преди бременността варира от 56,6 единици. След зачеването тази цифра нараства до 770 nmol / l, което е основната причина за повишаването на температурата..

Както е описано по-горе, само високите температури от порядъка на 38 ° C могат да се считат за опасни. Трябва да подадете аларма, когато термометърът се издигне над тази маркировка.

В случай на отклонение от нормата, трябва да посетите гинекологичния кабинет

Такива показатели могат да станат критични за запазването на плода. През първия триместър на бременността температурата от 38 ° и по-висока може да доведе до спонтанен спонтанен аборт.

Особено важно е да се наблюдават показателите през първия месец, до петата седмица на бременността. Това е най-опасният гестационен период, в който маркировката над 38 ° увеличава риска от самостоятелен аборт на матката.

Промени във втория триместър

Температурните норми през втория триместър не се различават от посочените по-горе - максимално допустимата граница е 38 °

Единственото уязвимо място се счита за период от 23 седмици, когато настъпва образуването на нервната тръба при бебето.

Появата на възпаление или инфекциозни заболявания по това време е опасен фактор, който може да провокира нарушения на нервната система на детето.
В продължение на 23 - 24 седмици се препоръчва на бъдещите майки да следят внимателно състоянието си и особено да следят каква температура (информирайте лекаря за всякакви промени).

3 триместър

Третият триместър започва на 7-ия месец от бременността и е подготвителен за раждането. Ето защо тези 90 дни се считат за най-отговорни за целия период на бременността..

Последният триместър изисква внимателно наблюдение на всички усещания от бременната жена. Записвайте всичко, дори и най-малките промени в тялото си.

Скъпо и обичано бебе

Най-опасното в по-късните етапи е появата на кървави отделяния. Това показва вероятността от неправилно местоположение на плацентата.

И по време на бременност от 30 седмици или повече, това състояние може да причини преждевременно отлепване на плацентата..

Ако спонтанното отделяне е придружено от болка и треска, трябва незабавно да посетите акушер-гинеколог.

Повишаването на температурата над нормалното (37, 5 °) по-късно може да бъде предизвикано и от обостряне на хронични патологии, което може да има изключително негативен ефект върху здравето на бебето и майката.
Ако имате системно заболяване или патология, не забравяйте да уведомите лекаря предварително, за да избегнете непредвидени ситуации.

Препоръчително е да направите това възможно най-рано дори в процеса на планиране на деца..

Инфекциозни заболявания

Ако температурата се повиши до 38 ° и повече, тогава най-често това показва проникване на инфекция, която е придружена от кашлица, главоболие, болки в гърлото могат да станат тежки и може да се появи хрема..

Инфекцията на тялото и високата температура по всяко време могат да провокират спонтанен аборт, преждевременно раждане, вътрематочна инфекция на детето.

Наложително е незабавно да посетите лекар, дори в случай на температура от 37 ° по време на бременност. И ако в същото време има хрема или главоболие, тогава просто е необходимо спешно да информирате специалист.

Например диария, болка в долната част на корема, трескаво състояние могат да бъдат свързани с поглъщането на инфекция с Е. coli, която се лекува само в болница.

Пиелонефрит, цистит и подобни заболявания често причиняват температура. Особено типично за периода от 28 седмици до началото на раждането.

В по-късните етапи матката е толкова разширена, че може да окаже натиск върху пикочните пътища с голяма интензификация.

В резултат на това се развива дисфункция на изтичането на урина, което създава благоприятна среда за размножаване на микроби и бактерии..

Препоръчително е да се избягват места, където има големи тълпи от хора и съществува риск от заразяване с инфекция или вирус.

До какво може да доведе температура от 37 по време на бременност

Превишаването на термометъра в установените граници не е патология по време на бременност. Друго нещо е, когато индикаторите излязат от скалата за 37, 5 °, докато те не отшумяват дълго време.
Последствията са разочароващи:

 • нарушение на протеиновия синтез;
 • появата на тератогенен ефект;
 • развитие на нарушения на централната нервна система;
 • вродени малформации на сърдечно-съдовата система;
 • патология на стомашно-чревния тракт;
 • нарушения на опорно-двигателния апарат, мускулна хипотония;
 • синдактилия (снаждане на пръсти);
 • малформации на лицевия скелет;
 • микрофталмия (недоразвитие на очните ябълки);
 • образуване на плацентен тромб;
 • повишен тонус и контракции на матката;
 • нарушение на хемодинамичните процеси;
 • забавяне на развитието;
 • температура при 37 гестационна седмица може да причини вътрематочна хипоксия (лишаване от кислород).

Избягвайте прогресиращите симптоми

Нормални показатели bt

Показателите за базалната температура зависят от различните етапи на бременността..

Следните стойности се считат за норма по време на бременността:

 • 1, 2, 3 седмици - до 37,5 °;
 • 4 седмици - до 37, 3 ° (максимално допустими 38 °);
 • 5 седмици - 37,7 °;
 • по време на бременност 6 седмици - до 38 °;
 • на 7 и 8 седмици - не по-малко от 37,1 ° и не повече от 37,4 °;
 • на 9 и 10 седмици - в идеалния случай до 37,3 °;
 • 11 седмица - леко намаление до 37,2 °;
 • 12 седмици от бременността - не по-висока от 37,8.

BT под 37 ° показва вероятността (или предразположението) за необичайна бременност, избледняване на бременността или самоотхвърляне.

BT над 38 ° е тревожен знак, особено при висока стабилност. Има заплаха от вътрешно възпаление, инфекция, извънматочна бременност.

Смята се, че е уместно да се измерва BT само до 12 гестационна седмица. Много лекари обаче препоръчват продължаване на измерванията до седмица 17 от бременността..

Правилното и редовно измерване на BT по време на бременността предотвратява появата на много сериозни усложнения.

Настинка по време на бременност

Настинката се характеризира с дискомфорт - кашлица, хрема, възпалено гърло, висока температура.

Вирусът може да бъде заразен от болен човек, течение или хипотермия. Трябва да се има предвид, че по време на бременност женското тяло изпитва повишен имунодефицит..

Мнозина не приемат настинките сериозно, без да разбират каква заплаха представляват за плода и майката.

Удобно проследяване на промените

Бременната жена има риск от възпаление на пикочните пътища, катастрофална загуба на кръв по време на раждане, изтичане на околоплодна течност предсрочно и различни усложнения след раждането на бебето.

Независимо от гестационната възраст се изисква хирургично лечение заедно с лекуващия лекар.

Как да намалим топлината?

Хипертермията (треска) е защитен механизъм на женското тяло през гестационния период.

Ето защо, на първо място, се препоръчва да опитате доказани народни средства - топли и топли напитки (за предпочитане с билки), триене на тялото с вода с добавяне на оцет.
Ако температурата е скочила над 38 ° и е придружена от неприятни симптоми (слабост, болки в мускулите и ставите и т.н.), тогава се препоръчва да се обадите на лекар у дома.
В този случай се изисква професионален подход на квалифициран лекар, който ще избере правилната терапия въз основа на историята на заболяването..

Какво е забранено да се прави?

Лекарствата могат да се приемат САМО с разрешение на лекар.

Основното условие за употреба по време на бременност е непоносимост към висока температура, лошо здраве, възможен риск за плода.

Препоръки на лекарите какво да не се прави

ТемператураЗабранен
Над 37,5Вземете антибиотици и антивирусни лекарства
За всякакви показателиАспиринът, аналгинът, низът са строго забранени, особено през първия триместър
Над 37,5 - 38Използвайте комбинирани препарати под формата на прах, таблетки, сиропи, особено до 16 седмици
Над 38Намаляване на температурата в курсове (по вид - 1 раздел. 3 на ден, в продължение на 5 дни)

Повишете имунитета си с витамини

етнонаука

Първото нещо, което ви идва на ум да намалите високата температура, е медът и малините..
Те обаче могат да се приемат само през 3 триместър и то много внимателно. Изисква се повишено внимание при използване на уникални средства, така че да няма прояви на алергична реакция при бебето.

 • отхрачващо - вземете малък лук, без да се белите, поставете го в черпак, напълнете го с вода, така че течността да покрие зеленчука, добавете 5 супени лъжици. л. захар, вари се 30 минути, охлажда се, прецежда се, приема се по 1 ч. л. преди хранене (половин час);
 • вземете мента, шипки, серия в съотношение 3/1/2, добавете 2 с.л. л. събиране в термос, изсипете 200 ml вряща вода, оставете за 2 часа, прецедете, изплакнете носа с тази инфузия три пъти на ден.

Дори и най-простите народни рецепти се препоръчват да бъдат съгласувани с лекар..

Има успокояващ ефект

Медикаментозно лечение

Терапията, използвана от акушер-гинеколозите по време на бременност, е разделена на две групи:

 1. Профилактично - витаминни комплекси.
 2. Лекарствени - лекарства, които се използват за лечение на определено заболяване.

Превантивната група включва:

 • фолиева киселина;
 • витамини Е, D, калций, магнезий;
 • мултивитамини;
 • йодомарин;
 • камбанка, гинипрал, дюфастон и утрожестан.

Ако температурата е над 38 ° по време на бременност, тогава ще са необходими лекарства.

 • парацетамол, панадол, калпол - антипиретик;
 • пинозол, аква марис - за запушване на носа;
 • спрей хлорхексидин, хексорал, мирамистин - антимикробно;
 • лазолван, студрекс-бронхо, АСС - при кашлица;
 • дуфалак, поли лактулоза - при запек;
 • рени - при киселини в стомаха;
 • пимафуцин, тержинан - от млечница.

Има много причини за терапевтична медикаментозна терапия по време на бременността. Важно е лекарствата да бъдат избрани изключително от лекуващия лекар..

Отидете на лекар, ако 37 продължи дълго

Както е описано по-горе, ако няма превишение на 37,4 ° Hg, тогава такива показатели са норма за гестационния период.

Често има случаи, когато температурният показател на бъдещата майка може да бъде увеличен (в установените граници) през целия гестационен период.

Много бременни жени се притесняват дали е възможно и необходимо да посетите лекар с температура 37 °.

Очевидно е. Ако в допълнение към температурата се притеснявате от съпътстващи симптоми с неясен характер, тогава определено трябва да посетите лекар, дори при температура от 37 °.

Профилактика и препоръки на лекарите

Подобряването на имунитета, както и предотвратяването на инфекция, може да се направи с надеждни и прости превантивни мерки:

 1. Ефективно използване на народни средства - ежедневно пиене на чай и билкови отвари.
 2. Лукът и чесънът дават отлични резултати, особено при постоянна употреба. Ако някой не обича да ги добавя към ястия, можете да разнесете нарязаните зеленчуци в цялата стая, където често е бременната жена..
 3. Полезно е да приемате редовно аскорбинова киселина, но само при липса на алергии.
 4. Препоръчва се прием на имуностимуланти, но само през 3 триместър и както е предписано от лекар.
 5. Задължително проветряване на апартамента, дори през зимата.
 6. Използването на йонизатор за пречистване на въздуха се счита за много ефективно, можете да използвате и етерични масла.
 7. Препоръчително е да се ваксинирате срещу грип и други заболявания, но само ако се прилага 1-2 месеца преди бременността.

За автора: Боровикова Олга

Температура 37 по време на бременност

Съдържание:

Нов начин на живот, промяна в диетата към по-здравословна диета и отговорно отношение към здравето на човек - всичко това е следствие от раждането на малък живот в тялото на жената. Мислите за бебето и неговото благополучие в утробата понякога стават маниакални и дори леко влошаване на собственото му здраве може да предизвика паника у бременна жена.

Често явление по време на бременност е леко повишаване на телесната температура до 37 градуса. Болки в тялото, придружаващи това явление, пораждат страх, тъй като в случай на заболяване на майката ембрионът също може да се разболее. Днес ще се опитаме да разберем какво да правим, ако температурата на бъдещата майка е повишена, по каква причина това се случва и как се чувства детето, когато майката е болна.

Може ли температурата от 37 да е знак за бременност?

Този въпрос може да изглежда глупав, защото повишената телесна температура в нормално състояние показва възпалителен процес или борба срещу вирус, което е неприемливо по време на бременността. Всъщност самият факт на бременността вече е причината за повишаване на живачния стълб. Това се дължи на факта, че бременната жена преживява бързи промени в тялото и спад в нивото на топлообмен. В същото време скоростта на метаболитните процеси се променя и в резултат освобождаването на енергия. На ранен етап фактор като треска не се счита за патология, освен това е един от признаците на зачеването, което се е случило. Въз основа на многобройни медицински изследвания, експертите твърдят, че температурата от 37 е нормална в началото на бременността. Но все пак е необходимо да се обърне внимание на този фактор, тъй като стойността на термометъра на около 37 през втория и третия триместър може да показва наличието на вирусно заболяване.

Освен това всеки има своя собствена телесна температура и дори показател 36,6 не е нормален за всеки човек. Следователно лекарят, който провежда бременността, трябва да разбере за факта на повишената температура, независимо от това колко дълго сте бременна..

Каква е нормалната телесна температура по време на бременност

За да разберете коя телесна температура е нормална по време на бременността, трябва да запомните такова понятие като базалната температура. За тези, които не знаят, припомнете, че базалната температура се счита за измервана сутрин, ректално. Графиката на стойностите на базалната температура през целия менструален цикъл не е стабилна. Тя варира от 36,4 до 37 градуса и по-висока. Това се дължи на ефекта върху организма на хормона прогестерон. И именно този хормон причинява повишаване на телесната температура по време на бременност. На растежа влияе и отслабването на имунитета, което съпътства настъпването на бременността на всяка жена. По този начин, леко повишаване на стойностите на живак по време на бременност е нормално, а именно, температурата е от 37,2 до 37,4 градуса. Това явление може да се наблюдава през втората седмица и на 37-ма. Така че, ако бъдещата майка не се чувства зле и няма други вирусни симптоми, тогава най-вероятно няма причина за тревога.

Настинка по време на бременност

Намаляването на имунитета може да е причината, поради която телесната температура на бременната жена леко се повишава. Но не забравяйте, че отслабеното тяло е уязвимо на всякакви вируси, които се носят във въздуха по време на епидемии. Бременността продължава 9 месеца, така че изпитва всички сезонни характеристики. През зимата тялото е изложено на хипотермия и огнища на различни настинки, а през топлите сезони може да прегрее на слънце, което също може да предизвика повишаване на температурата. Периодът, започващ през септември и завършващ през април, се счита за особено опасен по отношение на епидемиите. Ако всички фактори на заболяването са "очевидни": кашлица, висока температура, възпалено гърло, тогава независимо от периода, трябва спешно да посетите лекар или да му се обадите у дома.

Много бременни жени, които изпитват треска и други симптоми на настинка, са загрижени колко опасно може да бъде това за бебето. В ранните етапи повишаването на температурата поради заболяване зависи от естеството на заболяването и интензивността на протичането му, следователно всичко тук зависи от своевременно откритата причина и правилно предписаното лечение.

През втория триместър уловеният вирус не е толкова опасен, тъй като плодът вече е надеждно защитен от планетарната бариера. Въпреки това фактът на високата температура все още може да повлияе на успешното развитие. Факт е, че този симптом провокира развитието на плацентарна недостатъчност, което затруднява проникването на хранителни вещества и кислород до плода. Освен това през втория триместър нервната система на бебето се развива активно и такива негативни фактори като треска са изключително нежелани тук..

За да избегнете горните негативни явления, трябва да внимавате през студения сезон и да следвате няколко прости правила:

 • Избягвайте обществени места, където са възможни големи тълпи.
 • След разходка измийте добре ръцете си със сапун и вода..
 • Използвайте собствените си хигиенни консумативи.
 • Почиствайте редовно апартамента.
 • Вентилирайте района, в който се намирате през повечето време.

Последствия от повишаване на температурата

Въпреки факта, че леко повишаване на температурните показатели се счита за нормално, лекарят трябва да знае, че сте наблюдавали този симптом по време на бременност. Особено важно е незабавно да отидете в болницата, ако показанията са се повишили до 38,5 градуса. Независимо дали сте на 2-ра седмица от бременността или на 5-та, стойност над 37 показва опасност, заплашваща плода. Последствията могат да бъдат:

 • Отлепване на плацентата и в резултат на това преждевременно раждане.
 • Интоксикация на тялото на майката.
 • Нарушения в развитието на централната нервна система, мозъка, тъканите и мускулите на детето.
 • В началото на срока, през първия триместър, повишената температура може да бъде причина за спонтанен аборт, поради което в никакъв случай не трябва да си затваряте очите за него.

Какво да направите, ако температурата ви е над 37 градуса по време на бременност

Разгледайте отделно възможностите за повишаване на температурата над 37 градуса.

Ако телесната температура на бременната жена се повиши до 37,0, 37,1, 37,2, 37,3, 37,4, тогава при липса на симптоми на настинка състоянието може да се счита за нормално. Но ако има поне един признак, като болки в тялото, общо неразположение, възпалено гърло и възпалено гърло или хрема, трябва да спазвате пастелния режим и да се обадите на лекар.

Когато телесната температура се повиши до 37,5, 37,6, можем да говорим за заболяването и ако симптомът продължава няколко дни, тогава има вероятност за протичане на хроничния характер на заболяването. За това трябва да знае лекар, който ще установи причината и ще предпише подходящата терапия..

В случай на треска и повишаване на телесната температура на бременна жена до 37,7, 38,0, тя трябва да бъде свалена възможно най-скоро, тъй като това състояние на майката може да повлияе на нормалното развитие на плода. Алгоритъмът на действията е описан по-долу..

На първо място, трябва да се обадите на лекар. По-добре е да не приемате никакви лекарства, тъй като много от тях са противопоказани по време на бременност. Опитайте се да свалите температурата, като използвате народните методи, изброени по-долу, и изчакайте квалифицирана помощ.

Веднага отбелязваме, че именно отказът от самолечение може да спаси здравето на детето. Ако телесната температура е 37,5 и повече, не трябва да приемате никакви лекарства, но е по-добре незабавно да се консултирате с лекар. Важна е спешността на помощта. Ако треска се появи през нощта, трябва да се обадите на линейка, за да ви отведе в болницата, където ще бъдат извършени всички диагностични мерки.

Ако сте посетили лекар и причината за негативните симптоми е установена успешно, можете да използвате някои одобрени методи за понижаване на температурата. Лекарите позволяват приемането на следните народни средства по време на бременност:

1. Чай с лимон

На практика няма противопоказания за тази напитка, освен че лимонът в големи количества е доста алергенен продукт. Ето защо, дори такова на пръв поглед безобидно лекарство трябва да бъде обсъдено с лекар..

2. Компресирайте върху главата

Хладен компрес ще ви помогне да се отпуснете и да намалите малко стойността на термометъра. Може да се направи с вода или водно-оцетен разтвор в съотношение 1: 1.

Малините в прясна и сушена форма, както и под формата на сладко са разрешени за тези, които не страдат от алергии. Във всички останали случаи това лекарство може да облекчи състоянието на бременна жена..

Лекарствата трябва да се предписват от лекар. Въпреки че при висока температура е позволено да се вземе хапче парацетамол, преди да посетите лекар. Този антипиретик е най-ефективен и е приемлив за бременни жени.

Това е строго забранено

Тези, които са приемали аспирин като антипиретик преди бременността, трябва да знаят, че когато носите дете, е абсолютно невъзможно да го вземете. Факт е, че това лекарство разрежда кръвта, което може да доведе до необратими последици. Лекарят, предписвайки каквито и да било лекарства, винаги преценява риска за плода и опасността за здравето на майката. В тази връзка всяко лекарство се предписва с изключително внимание и схемата за приемането им по време на бременност е конкретна. Следователно не можете да приемете нищо сами..

Намалена температура при бременни жени

Бъдещите майки могат да бъдат предупредени не само от увеличените показания на термометъра, но и от намаляването на температурните стойности. Има няколко причини за това явление..

Първо, това може да придружава явление, което е доста често в ранните етапи - токсикоза. На второ място, понижението на температурата може да показва някакви ендокринни нарушения. В допълнение, ниската температура може да се прояви поради индивидуалните характеристики на тялото на бременната жена, които не се появиха по никакъв начин до интересна позиция..

В случай на токсикоза, понижаването на температурата може да е резултат от дехидратация на тялото в резултат на повръщане. Това състояние се счита от специалистите за сериозно и е основа за стационарно лечение..

Намаляването на температурата може да показва имунодефицит или инфекциозни заболявания, което също е пряка индикация за контакт с Вашия лекар.

Ако температурата продължи дълго време

Както разбрахме по-горе, температура, която не надвишава 37,4, може да е нормална по време на бременност. Под въздействието на прогестерон телесната температура на бременната жена се повишава естествено и това не показва патологични причини. Действието на хормона продължава през целия гестационен период, така че температурата от 37 може да продължи няколко дни, месеци и дори целия гестационен период.

И така, разгледахме основните причини за повишаване на температурата до 37 градуса и по-горе по време на бременност. Всички причини могат да бъдат разделени на естествени и неопасни, патологични и изискващи спешна медицинска помощ. Добре е, ако температурата се е повишила поради последиците от хормонални промени или естествен спад на имунитета. В този случай бременната жена не се чувства зле и други болезнени симптоми. Въпреки това все още е необходимо да кажете на лекаря, водещ бременността, за това. Тъй като този фактор може да бъде началото на заболяването и вие ще си осигурите навременна диагностика и лечение. Ако температурата се повиши забележимо и състоянието се влоши, тогава трябва незабавно да се обадите на лекар и да си осигурите почивка в леглото с много питие. Най-вероятно лекарят ще предпише стационарно лечение, където вие и вашето дете ще бъдете в безопасност..

Автор на публикацията: Алексей Кулагин

Коментари (37):

Кажете ми, моля, имам период от три седмици, не ми прилошава почти и температурата е 35,7 или 36. Това е нормално. Много се притеснявам

Кристина, 2016-02-02 15:27:35:

Момичета! Преди няколко дни имаше температура. Сега имам 34 седмици. Не толкова страшно, но след като прочетох страшни истории едва не се паникьосах. Гърло с цъфтеж и естествено температура от 37,7-37,9. (Това е като се вземат предвид изплаквания, бульони, инфузии. Сладко от малини.) Спомних си как някога някой съветваше от лекарите, в случай на възпалено гърло, незабавно да се изплакне с разтвор на оцет - разредете супена лъжица обикновен оцет в чаша вода. Изплакнах го, вкусът със сигурност не е много добър. но чудо! Плаката наистина отегчава очите. и след 15 минути температурата вече е станала 36,7. Съветвам всички.

23 седмици от бременността през нощта температурата започна, не знам какво да правя. Силна болка в областта на гръдния кош. Кашлицата ме тормози от 3 дни. не знам какво да правя

Лидия, 23.01.2016 17:05:53:

Разболях се, лекарят предписа лечение, наблюдавам, но температурата се поддържа на 37 в продължение на 4 дни, главата ме боли, здравето ми не се подобрява с употребата на лекарства, стоя неподвижно, бременна съм в 5-ия месец, имам възпалено гърло, отидете отново на лекар?

Мария, задай този въпрос на гинеколога във форума.

Пия хапчета Джес, но от известно време бъбреците или кръста започнаха да ме болят! Температура 37,2! Втрисане! Преди седмица беше болезнено докосването на гърдата, Преди началото на М. 6 таблетки останаха в опаковката (2 ефективни и 4 празни), какво според вас е бременност?

Лора, 2015-08-11 13:56:53:

Кажете ми, моля, менструацията ми дойде на 25 юли, от 7 август имам скорост 37 или 37,4 без никакви симптоми. Овулацията трябва да бъде на 9 август! Какво означава това ?? Днес, вече на 11 август, нищо не се е променило, темпото е същото.

ELISA, 08.08.2015 22:42:44:

Имам 19 седмици, сутрин бях 37,1, а вечерта ^ до 37,8 се притеснявам за бебето

За малините и меда всичко разбира се е същото, но това е само ако няма алерия. Никога не съм имал алергия към тези продукти, но наскоро започна да се излива от малини, цялата гръдна кост в малка пръскачка и сега на 12,5 седмици температурата не е ясно защо 37,7, лекарят каза да вземе 2 таблетки парацетомол и протефлозит 15 капки върху бучка захар или на хляб 3 пъти на ден. Пия чай, ям лимон, но отново, ако няма алергия към цитрусови плодове. НЕ СЕ ПРАВЕТЕ. ЗА ЕДИНСТВЕНИТЕ ВИ ДЕЦА)))) добре е всеки да издържи и да роди силни мъже)))

Днес момичетата събориха температурата от 38,0-38,1. Опитах всичко и всичко с изключение на малини. Варете малини, добавете мед и пийте. Но не го варете с вряща вода, а около 80 градуса.И добавете мед, когато запарката стане топла. 1,5 часа и резултатът е на лицето. И преди това тя измъчва бебето в себе си в продължение на 5 часа с температура 37,6-37,9. Пих обилно топла запарка, но само от чай, ябълки, плодове. Вече исках да се обадя на линейка. Забравих да кажа, че имам температура поради възпалено гърло. Изплакваше се, разбира се, на всеки 30 минути..

Екатерина, 17.04.2015 18:17:03:

Моля, коригирайте грешките в статията. Няма сила за четене (

Валерия, 2015-03-21 12:55:38:

11-12 седмици. Температура 40. Лекарите казват, че пият Ношпа и Парацетамол. Каква безсмислица. Не знам какво да правя. Страхувам се.

жени, луди ли сте щоли? Ако има притеснения, отидете на лекар и не чакайте някой да ви отговори под статията. Блок за коментиране на статия, а не за задаване на глупави въпроси!

Гърдите ме болят много чувствително.. температурата се повишава 31,1.. сутринта измерва температурата повече от 38. Мога ли да бъда бременна?

Момичета, никой не отговаря на вашите въпроси, забелязах?

Здравейте, бременна съм в 23 седмици. Два дни болки в гърлото, днес температурата се повиши с 37,4 какво да се прави.

Здравейте, бременността ми е 30 седмици и кашля 37,7. Какво да правим и как ще се отрази на плода?

Здравейте, имам 7 седмици бременност и температурата скача от 36,8 на 37,2, лекарите поставят ARVI, защото носът е запушен и кашля. Вече 10 дни ликацитите са повишени, въпреки че казват, че е нормално, предписали са антибиотик випрофен и не знам какво да правя как ще се отрази на детето ми.

Здравейте, имам 7 седмици бременност и температурата скача от 36,8 на 37,2, лекарите поставят ARVI, защото носът е запушен и кашля. Вече 10 дни ликацитите са повишени, въпреки че казват, че е нормално, предписали са антибиотик випрофен и не знам какво да правя как ще се отрази на детето ми.

И, напротив, с температура 37,3 ми затвориха болничния за ARVI, казаха - това е нормална температура по време на бременност! И добавиха, че хремата също е нормално! Лекарят каза така - че сте изненадани, имунитетът се понижава по време на бременност!

О, добре, имаме лекари! Вече имам 37 за една седмица. Поради това те не ми закриват болничен за ARVI. Въпреки че знаят, че съм на позиция

Защо хората биха си заблудили главите? Няма отговор.

Здравейте! Аз съм на 8-ма седмица от бременността, температурата е 37,5. Имам 3-годишно дете, което се разболя от варицела, четвъртия ден. Пия дюфастон, сутрешни свещи. Кажете ми какво да правя.?

Здравейте! Аз съм на 8-ма седмица от бременността, температурата е 37,5. Имам 3-годишно дете, което се разболя от варицела, четвъртия ден. Пия дюфастон, сутрешни свещи. Кажете ми какво да правя.?

Здравейте! Бременна съм в 3-ия месец. температура 37 и 2, добре, изглежда, нямам настинка.

Имам 4 седмици бременност и температурата е 37 и 3. Няма абсолютно никакви признаци на настинка.Поставям супозиториите, лекарят го е предписал.Може ли да е от прогестерон?

Татяна, 2014-12-12 15:57:05:

Здравейте, бременна съм, 17 седмици, третият ден температурата е 37, има подигравка, как да се лекувате и как може да повлияе на плода.

Навсякъде., 2014-12-09 21:05:48:

Помогне! Температура 37,3-37,5, не знам дали е бременна или не. Месечните периоди се забавиха с 4 дни. Преди началото на цикъла имаше изпускане с мирис на риба, в деня на началото той спря, но нямаше месечни. Проверих със старите методи (Йод, ако вярвате, че е показал, че не е бременна) Мога ли да бъда бременна или просто неуспех??

Здравейте! Имам период от 6 седмици, температура 37.37.3, моля, кажете ми дали си струва да се притеснявате? Лекарят каза, че е добре.

Здравейте на всички, имам такъв въпрос, гърдите ме болят, увеличи се, след полов акт рязко се затвори и излязоха кръвни съсиреци, не много, помислих си менструация, но сутринта всичко спря, гадене, телесна температура от 37,0 до 37,3.bt температура сутрин 37.3, днес 37.0. Все още не съм направил теста, защото мисля, че е твърде рано, менструацията трябва да започне на 6 септември. накратко, мисля, че е бременност или все още е неуспех?

Здравейте. Бременна съм в петия месец и имам настинка. Сега имам температура от 37,5 за няколко дни. какво да правя.

Екатерина, 2014-09-10 19:54:05:

Здравейте! Сега съм бременна в 5-ия месец. Имам и дете, което наскоро е имало грип. След това температурата ми се повиши до 37,5 и тя се повишава допълнително.Кажете ми дали трябва да го съборите и как може да повлияе на детето?

На 4-ия месец от бременността майка ми има температура и ме е страх да не се случи на майка ми и на простатата

Имам точно 37 °, но тестът не е 1 лента

zumrud, съветвам те да пиеш kyst hindi, помага и запазва плода, и напълно лекува пневмония, виж в интернет колко е полезно, аз съм първият и последният път на този сайт, така че няма да виждам по-нататъшните ти коментари и къде можеш да го купиш Не знам в Русия,

Здравейте! Сега имам 12 седмици бременност, от 5 седмици периодично вечер температурите се повишават до 37,3. За 10 седмици ми беше поставена диагноза пневмония и ми беше инжектиран цефазалин, таблетки равомицин и капков имуноглубулин. Три дни след изписването температурата отново беше 37,5 - 37,7 и хрема. какво да правя? помогнете ми моля!