Здравейте! Първо искам да попитам колко от сместа е дадено за 2 месеца?

Когато бях на месец, дадох на дъщеря си 120 грама (съвет от педиатър). ядеше и всичко й подхождаше, плюеше храна рядко. по-близо до 2 месеца тя започна да плаче много, когато бутилката свърши. Лекарят каза да даде вече 150. В същото време дъщерята започна да плюе след хранене. Страхувах се, че тя преяжда и отново дава 120. но вече седмица яде своите 120, плаче, повръща въздух и след това веднага яде (доста малко). и днес 2 хранения подред след ядене бях буден около час, след това спях един час и плюех като се събудих. тоест 2 часа след хранене. и вече преварена храна - вода с бучки. макар че в този момент тя се опита да се качи и натисна силно. кой имаше това и какво направи? Не винаги го слагам по корем, случва се преди хранене да реве много и да искам да го нахраня по-рано. + към всичко това, за 1 месец излезе обрив по лицето и по космите. Изтичах до лекаря, казах изпотяване и изписах мехлем. за една нощ всичко изчезва, а седмица по-късно се появява отново и така за трети път. може ли да бъде някак свързано? може би сместа не е подходяща? за сметка на обрив лекарят изобщо не казва нищо. те имат един отговор - вие сте яли нещо и детето има реакция. но не кърмя. ядем сместа Nestogen 1. Предварително благодаря за съветите и за тези, които току-що са прочели.

Регургитация при деца. Когато имате нужда от лекар?

Често срещан проблем при кърмачетата, който тревожи родителите, е регургитацията. Какви са причините за това явление? И в какви случаи трябва да посетите лекар и да започнете лечение?

Регургитация - пасивно изхвърляне на малки количества храна от стомаха в хранопровода, във фаринкса и устната кухина, в комбинация с отделянето на въздух, се наблюдава предимно при кърмачета директно или малко след хранене с неразредено или частично подсирено мляко. Тези явления могат да бъдат при съвършено здрави деца (но не често, а обемът на възстановеното съдържание е малък - до 3 ml). Според статистиката до 67% от децата на 4-месечна възраст се повръщат поне веднъж на ден, в 23% от случаите на регургитация се разглеждат от родителите като причина за "безпокойство". В повечето случаи регургитацията може да изчезне сама по себе си през първата година от живота, но в някои случаи може да се наложи сериозна терапия. В допълнение, на фона на дългогодишна регургитация, могат да се образуват вторични нарушения, предимно възпалителни промени в хранопровода. Ето защо винаги е препоръчително да се изясни причината за регургитация..

Особености на тялото на детето

Анатомични и физиологични особености на структурата на горния храносмилателен тракт при новородени (сферична форма на стомаха и неговия малък обем, забавено изпразване, относителна слабост на долния езофагеален сфинктер (LES) - кръгов мускул, който се затваря след преминаването на храната от хранопровода в стомаха и не позволява на стомашното съдържание да бъде хвърлено обратно в хранопровода, незрялостта на регулирането на системата за прогресиране на храната през стомашно-чревния тракт (GIT), незрялост на ензимите) предразполага към развитието на регургитация.

При новородените смучещите движения се случват в кратки серии от 3-5 сукания, създавайки отрицателно налягане в устната кухина, а контракциите на хранопровода (перисталтична вълна) по време на преглъщане се появяват непоследователно: или преди смучене, след това след него и често непълни по дължината му. В същото време при новородените в отговор на перисталтична вълна се наблюдава рязко свиване на очното дъно на стомаха, което води до повишаване на интрагастралното налягане и може да предизвика обратен рефлукс на храна и въздух в хранопровода и поява на регургитация. Освен това, поради факта, че по време на акта на смучене определено количество въздух навлиза в стомаха, бебето има усещане за фалшиво насищане и спира да суче. Ако тази ситуация се повтаря често, това може да доведе до недохранване и забавено развитие на детето..

Причините за регургитация

Регургитацията често се появява при деца с вътрематочно забавяне на растежа (IUGR), както и при недоносени бебета. Наред с изразените анатомични и функционални особености на стомашно-чревния тракт, се наблюдава и бавно формиране (узряване) на процеса на координирано смучене, преглъщане и дишане - трае около 6-8 седмици. Интензивността на регургитацията може да бъде различна. С узряването на организма обаче регургитацията изчезва..

Причината за регургитация може да бъде прекомерното хранене (увеличаване на честотата или обема на хранене), особено при активното смучене на новородени с достатъчно количество мляко от майката. При изкуствено или смесено хранене (кърмене + допълнително хранене със смес) е възможно прехранване поради промяна в естеството на храненето (заместване на кърмата с изкуствена формула или често немотивирано заместване на една адаптирана формула с друга). Регургитацията по време на прехранване настъпва веднага или скоро след хранене с неразредено или частично подсирено мляко, в количество 5-10 ml. Общото състояние, поведението на бебето не страда по никакъв начин, има добър апетит, нормално изпражнение, нормално наддаване на тегло.

Аерофагия (поглъщане на голямо количество въздух по време на хранене) се случва: при възбудими, алчни сукащи деца от 2-3 седмици живот при липса или малко количество мляко от майката; когато детето не улавя пигментацията на зърното (ареола) заедно със зърното или неправилно улавя с плоско, обърнато зърно в майката; с голям отвор в зърното на бутилката, хоризонтално положение на бутилката, когато зърното не е напълно напълнено с мляко; с обща мускулна слабост поради незрялостта на тялото. Най-често аерофагия се развива при новородени с ниско или много високо тегло при раждане. Децата с аерофагия често са неспокойни след хранене, с изпъкналост на предната коремна стена в стомаха. 5-10 минути след хранене се наблюдава регургитация на непроменено мляко със силен звук на отработен въздух.

Регургитацията при новородено може да се появи с метеоризъм (подуване на корема), чревни колики (болезнени спазми на червата) и запек. Това увеличава налягането в коремната кухина, нарушава движението на храната през стомашно-чревния тракт. Интензивността на регургитация също е различна.

Малформации на стомашно-чревния тракт също могат да доведат до регургитация и повръщане, например аномалии на хранопровода (халазия - слабост (недостатъчност) на долния езофагеален сфинктер; ахалазия - стесняване на кръстовището на хранопровода в стомаха), стомашна аномалия (пилорна стеноза - стесняване на стомаха на кръстовището на стомаха в дванадесетопръстника, което предотвратява изпразването на стомаха), аномалия на диафрагмата (диафрагмална херния - движение на част от коремните органи в гръдната кухина) и др..

За щастие при повечето бебета регургитацията е непатологично състояние, което спонтанно преминава към 12-18 месеца от живота..

Интензивността на регургитацията може да бъде приблизително оценена по петстепенна скала (табл. 1).

Интензивната регургитация, в голям обем, след всяко хранене, причиняваща безпокойство на детето, което води до загуба на тегло, изисква посещение на лекар и задълбочен преглед на детето, за да се изключи вродена патология.

Оценка на интензивността на регургитация

0 точкиЛипса на регургитация
1 точкаПо-малко от 5 регургитация на ден, обем не повече от 3 ml
2 точкиПовече от 5 регургитация на ден, обем над 3 ml
3 точкиПовече от 5 регургитация на ден, до половината от консумираното адаптирано мляко или кърма за едно хранене; не повече от половината хранения
4 точкиРегургитация на малко количество в продължение на 30 минути или повече след всяко хранене
5 точкиРегургитация от половината до пълния обем формула или кърма, изядени на едно хранене; в поне половината от храненията

* Регургитацията с интензивност 3 точки и повече също винаги изисква посещение на лекар.

Какво да правя?

За да търсите причината за регургитацията и да помогнете на детето, трябва да се свържете с педиатър, възможно е бебето да се наложи да се консултира с детски хирург, ако бъде открита вродена патология или ако няма ефект от медикаментозно лечение и хирургическа намеса. В други случаи необходимостта от лечение се определя от състоянието на детето и неговото наддаване на тегло.

Въпросът къде да се проведе прегледът, в клиниката или в болницата, се решава индивидуално, в зависимост от тежестта на процеса, възрастта на детето и възможностите на диагностичната институция. От инструментални методи може да се извърши рентгеново изследване на горната част на стомашно-чревния тракт (хранопровод, стомах) с помощта на контрастно вещество и езофагогастроскопия (изследване на горната част на стомашно-чревния тракт с помощта на оптично устройство, което прилича на гумен маркуч, в единия край на който е поставена миниатюрна видеокамера).

Лечение на регургитация

В съответствие с препоръките на работната група на Европейското общество по гастроентерология и хранене, лечението на регургитация се извършва на няколко последователни етапа: лечение по позиция, хранителна терапия, лекарствена терапия; хирургично лечение.

Лечение по позиция. При хранене на бебе с регургитация е важно да се създаде позиция, при която горната част на тялото да е повдигната под ъгъл 45-60 градуса спрямо хоризонталната равнина. Например можете да поставите бебето си на голяма, не много мека възглавница. След хранене е важно бебето да се държи в изправено положение поне 20-30 минути, за да се гарантира, че погълнатият въздух може да излезе..

Не се препоръчва плътно повиване, коремът не трябва да се притиска, вместо плъзгачи с еластична лента е по-добре да използвате плъзгачи, трохи, закрепени на раменете или гащеризони. Детето трябва да спи на малка възглавница, направена от 1-2 сгънати памперси, или краката на главата на леглото трябва да бъдат повдигнати с 5-10 см. Когато спи, за да се намали интензивността на рефлукса на стомашното съдържимо в хранопровода, за предпочитане е детето да се постави по корем или от дясната страна. Организацията на терапевтичното хранене включва преди всичко по-често хранене на детето на по-малки от обичайните порции. В този случай дневното количество храна не трябва да намалява. Броят на храненията може да се увеличи с 1-2 над нормата.

Вторият компонент е използването на лекарствени смеси. Лекарствените продукти, които предотвратяват регургитация (регургитация), са обозначени с буквите AR (Antiregurgitation). От голямо значение е протеиновият състав на такава смес, а именно съотношението на суроватъчните протеини към казеина (сложен млечен протеин). В кърмата това съотношение е 60-70: 40-30, в кравето мляко - 20:80, в повечето адаптирани млечни формули - 60:40. Увеличаването на дела на казеина в диетата предотвратява регургитацията, тъй като този протеин лесно се пресира в стомаха под въздействието на солна киселина, образувайки първо люспи, след това плътна маса, която предотвратява регургитацията.

Друг подход е добавяне на сгъстител към сместа. Като такива могат да се използват оризово, царевично или картофено нишесте, както и дъвка - глутен от семена от рожков, който расте в средиземноморските страни. Венците се сгъстяват под действието на киселинното съдържание на стомаха, но за разлика от нишестето и казеиновите люспи, той не се усвоява от ензимите на стомашно-чревния тракт. В резултат на това плътната консистенция на стомашното и впоследствие чревно съдържание се запазва за по-дълго време. В допълнение, венците стимулират перисталтиката, улеснявайки по-бързото придвижване на храната от стомаха към червата..

Специализирани храни за кърмачета, които предотвратяват регургитация

Името на продуктаТип сгъстителСъотношение на суроватъчен протеин / казеин
NUTRILON ANTIREFLUXГума 0,4%20:80
ФРИСОВГума 0,8%40:60
ENFAMIL ARОризово нишесте20:80
SAMPER LEMOLACОризово нишесте60:40

При естествено хранене могат да се добавят лекарствени смеси към диетата на бебето преди кърмене..

При липса на ефект от горните мерки, въпросът за медикаментозното лечение трябва да бъде решен. Включва назначаването на прокинетици - лекарства, които подобряват контрактилната функция на червата. За тази цел се използва мотилиум, координати. За да се премахнат регургитацията и чревните спазми, може да се използва спазмолитичното лекарство riabal.

Оперативното лечение се извършва при тежки вродени аномалии на стомашно-чревния тракт (например, пилорна стеноза - стесняване на кръстопътя на стомаха с дванадесетопръстника, което предотвратява изпразването на стомаха и др.), Което е причинило регургитация.

Предотвратяване

Предотвратяването на регургитация е сложен и многостранен проблем. Благоприятна бременност и раждане, приятелска, спокойна атмосфера в къщата - всичко това намалява риска от регургитация, както и много други заболявания и патологични състояния при дете през първата година от живота. Ако бебето е кърмено, уверете се, че по време на хранене бебето улавя както зърното, така и ареолата, тогава вероятността бебето да погълне въздух ще бъде по-малка. Ако хранете бебето си по шише, уверете се, че зърното е напълно напълнено с мляко и в него няма въздух. Дупката на зърното не трябва да е голяма. Можете да храните бебето си с прекъсвания, например за пет минути, след това да го обърнете към вас и да го държите изправен. Продължете храненето след няколко минути. След хранене притиснете бебето с коремчето към себе си и го задръжте в изправено положение за 15-20 минути, за да излезе въздухът. Преди всяко хранене легнете бебето по корем, погладете корема около пъпа с дланта на часовниковата стрелка, всичко това улеснява преминаването на газове и намалява вероятността от регургитация след хранене. Навреме почистете носната кухина на бебето от слуз и корички, тогава при хранене то няма да има затруднения с носното дишане и много въздух няма да попадне в стомаха. От същото положение е важно да се гарантира, че при хранене бебето не опира носа си на гърдите. Също така е необходимо да се помни патологичният ефект на пасивното пушене върху мускулния тонус на хранопровода и стомаха при бебе. Пушенето в непосредствена среда на бебето е строго забранено.

За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар предварително

Плюене при бебета: как да разберете кое е нормално и кое не. Препоръки от детски гастроентеролог

Не са редки случаите, когато бебето плюе подквасено мляко. Понякога едномесечно бебе изплюва вода. Случва се, че 5-месечно бебе изплюва жлъчката. Също така родителите може да не разберат защо новороденото плюе като фонтан след всяко хранене. Бебетата могат да бъдат много трудни за разбиране и това може да увеличи и без това високите нива на стрес на новите родители. Ако бебето ви плюе извара, вероятно няма нужда да се притеснявате. Но има симптоми, които показват по-сериозни състояния и те изискват внимание..

Какво е регургитация?

Плюенето при новородени, понякога наричано физиологичен или неусложнен рефлукс, е често срещано при кърмачета и обикновено (но не винаги) е нормално.

Повечето малки деца от време на време плюят, защото храносмилателната им система е незряла, което насърчава връщането на съдържанието на стомаха в хранопровода.

Много новородени и кърмачета повръщат част от майчиното си мляко или адаптирано мляко по време на или малко след хранене. Някои трохи плюят само от време на време, докато други - след всяко хранене.

Бебето често плюе след хранене, когато получава много мляко за кратък период от време. Това се случва, когато бебето суче много бързо и силно или когато гърдите на майката са пълни..

Когато бебето често е разсеяно (придърпва гърдата, за да се огледа) или се суети около гърдата, то поглъща въздух и следователно ще плюе по-често. Някои бебета плюят повече, когато никнат зъби, пълзят или ядат твърда храна.

Няколко статистически данни

 • детето плюе подквасено мляко веднага след хранене. Но се случва бебето да плюе и час след хранене;
 • половината от всички деца под 3 месеца плюят поне веднъж на ден;
 • регургитацията обикновено достига максимум от 2 до 4 месеца;
 • много деца прерастват това състояние със 7 до 8 месеца;
 • повечето бебета спират да плюят на 12 месеца.

Когато бебето плюе мляко, това все още не е причина за безпокойство. Фактът, че трохата изплюва подсирена маса, се обяснява с действието на ензим, който се съдържа в сока на стомаха. Ензимът е отговорен за подготовката на храната за следващите етапи на храносмилането.

Защо детето често плюе?

Пиене на много "предно" мляко

Това е често срещана причина бебето да плюе. Майчиното мляко се променя в консистенция и състав по време на хранене.

Млякото е по-водно и богато на лактоза в началото. По-късно млякото става по-тлъсто и по-питателно. Съответно, докато бебето яде, количеството мазнини в човешкото мляко също се увеличава..

Възможно е бебето постоянно да плюе, тъй като получава повече предно мляко..

Това може да се случи, ако кърмещата майка отнеме прекалено голяма почивка между храненията и количеството предно мляко в млечните жлези се увеличи..

Потокът на мляко е твърде бърз

Детските стомаси са малки и се пълнят бързо. Ако кърмата постъпва твърде бързо, бебето трябва да се отбива почти на всеки 5 минути, за да се отърве от въздуха, погълнат по време на бързото сучене.

Незряла храносмилателна система

Новороденото често плюе, защото сфинктерът на хранопровода не се затваря напълно, след като стомахът се напълни. Това се дължи на незрялата храносмилателна система на бебето. Поради това детето плюе.

Алергична реакция

Ако бебето изплюва често, бебето може да е алергично към наличието на пшеничен или кравешки протеин в майчиното мляко. Бебето също ще има симптоми като диария, подуване на корема, чести газове и обрив около ануса..

Особености на характера на бебето

Суетливото бебе на гърдата поглъща много въздух, поради което бебето изплюва кърмата.

Периоди на развитие

В определени моменти, например, когато зъбите никнат, децата се научават да пълзят или започват да ядат твърда храна, детето изплюва много след хранене.

Неправилно избрана смес

Това е възможна причина бебето да плюе след хранене с адаптирано мляко. Случва се избраната изкуствена смес да не е подходяща за вашето бебе..

Защо едно дете плюе като фонтан?

Ако детето повръща много и често с фонтан, то може да има следните състояния, които изискват медицински контрол.

Ако детето плюе като фонтан, може да има състояние, наречено гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Симптоми:

 • честа регургитация или повръщане;
 • регургитация дискомфорт.

Случва се детето да не плюе в пълния смисъл на думата, но настъпва тих рефлукс. Това е явление, при което съдържанието на стомаха достига само до хранопровода и след това се поглъща отново, причинявайки болка.

Признаци на тежък рефлукс:

 • детето много плаче по време на хранене, невъзможно е да го успокои;
 • лошо наддаване или загуба на тегло;
 • отказ от ядене;
 • затруднено преглъщане, пресипналост, хронична назална конгестия, хронични ушни инфекции;
 • изплюване жълто или кърваво.

Пилорна стеноза

Състояние, при което мускулите в дъното на стомаха се удебеляват и възпрепятстват преминаването на храната в тънките черва. Регургирането на фонтана при новородени в комбинация с поднормено тегло са ясни признаци на пилорна стеноза..

И засяга повече момчетата, отколкото момичетата. Това обикновено се случва при бебета на около 1-месечна възраст. Пилорната стеноза изисква хирургична корекция.

Запушване на червата

Ако в регургитацията на бебето има примеси на зелена жлъчка, това е един от признаците на запушване в червата, което ще изисква посещение в спешното отделение, сканиране и евентуална спешна операция..

Нарушения на централната нервна система

Нарушенията на централната нервна система са и отговорът на въпроса защо новороденото плюе фонтан.

Инфекция

След първите месеци от живота най-честата причина за бликаща регургитация е стомашна или чревна инфекция. Вирусите са най-честите инфекциозни агенти, но бактериите и дори паразитите понякога могат да бъдат причина. Инфекцията може да причини треска, диария и понякога гадене и коремна болка.

Ротавирусите са водещата причина за бликане при кърмачета и малки деца, чиито симптоми често прогресират до диария и треска.

Ротавирусът е една от вирусните причини за гастроентерит, но други видове вируси като норовируси, ентеровируси и аденовируси също могат да причинят това състояние..

Понякога инфекциите извън стомашно-чревния тракт причиняват бликаща регургитация. Това са инфекции на дихателната система, ушни инфекции, пикочна система.

Някои от тези състояния изискват незабавна медицинска помощ. Затова бъдете бдителни, независимо от възрастта на детето си и се обадете на педиатър, ако:

 • кръв или жлъчка при повръщане и повръщане на масите;
 • силна болка в корема;
 • постоянна многократна бликаща регургитация;
 • подут или визуално увеличен корем;
 • летаргия или тежка раздразнителност на бебето;
 • конвулсии;
 • признаци или симптоми на дехидратация - сухота в устата, липса на сълзи, отдръпване на фонтанелата и намалено уриниране;
 • продължително повръщане за повече от 24 часа подред.

Какво да правите, ако детето плюе?

 1. Ако бебето плюе често, сменете позицията за хранене в по-изправено положение. Гравитацията ще играе роля при задържането на мляко в стомаха, ако бебето се държи изправено за около половин час след хранене..
 2. Избягвайте всякакви енергични дейности веднага след хранене. Това може да доведе до повръщане на бебето..
 3. Осигурете спокойна и спокойна атмосфера по време на хранене. Не оставяйте бебето си много гладно, преди да го нахраните. Гладно и тревожно бебе може да погълне много въздух, увеличавайки шансовете за рефлукс в кърмата.
 4. Хранете бебето на малки порции, но по-често, за да избегнете преливането на корема.
 5. Избягвайте да прехранвате бебето си.
 6. Нека детето се оригва възможно най-често, за да се отърве от въздуха, който може да се абсорбира с храната. Ако не видите оригване след няколко минути, не се тревожете. Вашето бебе може да не се нуждае от него.
 7. Детето трябва да бъде приспано настрани или по гръб, а не по корем. Ако бебето ви плюе по време на сън, дръжте главата си повдигната.
 8. Не оказвайте натиск върху стомаха си. Разхлабете тесните дрехи, не поставяйте бебето с корем върху рамото ви, за да може да се оригне.
 9. Изключете някои храни от диетата си, за да видите дали честата регургитация е разрешена.

Когато детето спре да плюе?

Родителите често се интересуват от въпроса, до колко месеца детето плюе? Когато всички елементи на храносмилателната система се развият и станат по-силни, трохичката ще може да задържи храната в стомаха, регургитацията ще спре.

Ако бебето много плюе, но обикновено се справя добре, не се изисква специално лечение освен посочените методи за хранене..

Когато имате нужда от лекар?

Честото плюене при новородени е процес, с който може да се справи почти всяка майка. Но в някои случаи е необходимо лечение.

Ако детето постоянно плюе или количеството, миризмата и цветът на плюенето са се променили, обърнете се към специалист. На първо място, посетете вашия педиатър. Тогава той може да се обърне към гастроентеролог, невролог, хирург.

Не отлагайте посещението на лекар, ако детето силно изплюе и след това изкрещи или се извие. Това поведение може да означава, че бебето има раздразнени стени на хранопровода..

Необходимо е повишено внимание, ако регургитацията изглежда като фонтан, настъпва след всяко хранене или прилича на повръщане и след него телесната температура се повиши.

Не рискувайте напразно, покажете детето си на специалист.

Понякога регургитацията е толкова честа, че детето не натрупва толкова телесно тегло, колкото е необходимо. Това е много по-важно и може да изисква специални тестове и по-активно лечение. Ако тестването потвърди гастроезофагеален рефлукс, лечението може да включва нежни практики на хранене и евентуално лекарства.

Някои лекарства, като Ранитидин, помагат за неутрализиране на стомашните киселини и защитават чувствителната лигавица на хранопровода, която е изложена на стомашна киселина поради регургитация. Други, като Омепразол или Лансопразол, стимулират стомаха да придвижва храната по-бързо в червата.

Плюенето в дете е един от най-важните и понякога объркващи проблеми, с които ще се сблъскате като родител. Препоръките в тази статия са общи и се отнасят за бебетата като цяло. Не забравяйте, че детето ви е уникално и може да има специални нужди. Ако имате въпроси, попитайте вашия педиатър, за да ви помогне да намерите отговори, които са специфични за вашето бебе..

Доктор Комаровски за регургитация

 • Относно проблема
 • Лечение
 • Когато е необходим лекар
 • Съвет на доктор Комаровски

Въпросите, свързани с плюенето при бебета, са едни от най-често срещаните сред младите родители и опитни майки-бащи. И всичко това, защото практически няма новородени, които не биха направили това. Според медицинската статистика 8 от 10 малки деца правят това. Единствената разлика е в честотата, обема и интензивността на процеса. Известният лекар Евгений Комаровски казва какво да се прави, ако бебето редовно „изхвърля“ част от изяденото, нуждае ли се от лечение.

Относно проблема

В медицината регургитацията има научно наименование - газов езофагеален рефлукс. За първи път като медицински феномен е описан през 19 век. Рефлуксът се развива главно след хранене. Проявява се във факта, че част от съдържанието на стомаха се пасивно изхвърля обратно в хранопровода, във фаринкса и в устата. В резултат на това бебето „радва” майката, като връща изяденото наскоро, понякога доста обилно.

При възрастен храната най-често не може да се върне, тъй като се задейства цял бариерен механизъм от различни сфинктери на хранопровода. При новородените, особено при недоносените бебета, тези „заключващи устройства“ са слабо развити. С подобряването им епизодите на регургитация се появяват по-рядко и след това напълно изчезват. Недоразвитието на храносмилателната система се счита за основната причина за газовия езофагеален рефлукс.

През първите месеци от живота това явление се счита за физиологично обосновано, нормално. При една трета от децата храносмилането се нормализира на възраст 4 месеца, повечето малки деца спират да плюят на 5-6 месеца. Само при малка част от бебетата това се наблюдава след 7 месеца, но до годината такова „късно“ дете напълно спира да плюе.

Ако общото състояние на детето е нормално: бебето наддава добре, педиатърът не вижда никакви отклонения и неврологът не е направил сериозна неврологична диагноза, тогава регургитацията не причинява вреда на бебетата.

Лечение

Няма магическо хапче за това явление, казва Евгений Комаровски. Следователно лечението с рефлукс винаги е комплекс от психологически и педагогически мерки, насочени предимно към родителите. Те, разтревожени и изпаднали в паника, трябва да разберат по достъпен и разбираем начин, че в този процес няма нищо патологично, детето не е болно, не гладува, не страда и не се нуждае от хоспитализация.

Ако това е успяло, тогава мама и татко обясняват друг важен момент. Регургитацията не е повръщане. Трябва да се консултирате спешно с лекар, ако повръщането се е отворило, защото този симптом е много опасен за кърмачетата. С повръщане, освен храна, изхвърлена от стомаха (големият му обем), бебето ще има и други симптоми. При рефлукс с бебето не се случва нищо повече, освен малко количество мляко или смес.

Има деца с повишена активност на центъра за повръщане, които могат да реагират с повръщане дори при леко преяждане. Такива трохи трябва да се подхранват, казва Евгений Комаровски, тоест да се ограничи времето, което прекарват в гърдите. И ако бебето яде адаптирана млечна смес, тогава я развъждайте в по-малко количество, отколкото изисква възрастовата норма.

Основното лечение на всяка регургитация трябва да бъде насочено към това да се уверим, че детето не преяжда, защото пак ще „изхвърли“ излишното обратно. В особено тежки случаи се предписват лекарства за намаляване на образуването на газове - "Diflatil" или "Espumisan". Често и обилно плюе бебе, особено ако рефлуксът не се появи веднага, но след половин час или дори час след хранене, Комаровски съветва да се повива и приспива настрани, така че бебето да не се задави насън.

Ако бебето е възмутено от необходимостта да спи настрани (а това съвсем не е необичайно!), Тогава можете да поставите възглавница за възрастни под матрака на креватчето. Гърбът трябва да е на тази постройка, но не и главата на бебето. Може да се постави на гърба под ъгъл от около 30 градуса, в това положение опасността от задавяне е сведена до минимум.

Когато е необходим лекар

Ако детето не наддава добре, забележимо изостава в развитието, след това плюе се нуждае от корекция, която ще бъде обмислена от специалист след прегледа. Също така е необходимо да се консултирате с лекар, ако след епизод на рефлукс бебето се държи неспокойно - започва да плаче пронизващо, да стегне краката си и да се гърчи. Това може да се случи, когато хранопроводът се дразни от стомашния сок. По правило това става възможно при някои патологии на храносмилателната система, с неврологични проблеми..

Мама трябва да отиде на лекар възможно най-скоро, ако бебето оригва не просто мляко или смес, а кафеникава или зеленикава течност, тъй като това може да е признак на сериозна патология - чревна обструкция. Жълтите маси от стомаха също трябва да бъдат основата за посещение на лекар, тъй като те могат да говорят за смущения в работата на стомаха или панкреаса.

Не забравяйте да посетите педиатър за майки, чиито бебета не са повръщали до шест месеца и след 6 месеца този проблем току-що е започнал. Изплюването с фонтан също е причина да потърсите помощ от квалифициран специалист..

Съвет на доктор Комаровски

Ако детето често плюе, родителите трябва да се вслушат в няколко прости съвета:

 • по време на хранене бебетата могат да поглъщат въздух - това също е една от причините за плюене. След ядене трохите трябва да се държат вертикално, като се облегнат на рамото ви и леко потупват с длан по гърба, докато излишният въздух напусне;
 • ако детето е изкуствено хранено, след предварителна консултация с лекар, трябва да му купите не просто адаптирана формула, а продукт с надпис „антирефлукс“. Съдържа специални безопасни сгъстители като оризово нишесте;
 • след регургитация не трябва да се опитвате да нахраните бебето, храносмилателният му тракт трябва да бъде малко почивен;
 • ако бебето плюе през устата и през носа, наложително е да се прочистят носните проходи от остатъците на стомашното съдържимо, за да се предотврати развитието на бактериално възпаление;
 • не трябва да забавлявате бебето веднага след хранене, но трябва да го оставите на мира - по този начин вероятността от регургитация намалява.

Изплюването е проблем, който засяга всички кърмещи майки и техните бебета. Какво да правя и как трябва да се държи мама в тази ситуация? Съветите на д-р Комаровски от видеото по-долу ще ви помогнат да го разберете..

Регургитация на 2 месеца

Препоръчани публикации

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

В момента гледа 0 потребители

Няма потребители, които разглеждат тази страница..

Популярни теми

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 8 часа

Автор: Ksunechka_G
Създаден преди 9 часа

Автор: Мама О
Създаден преди 12 часа

Автор: TusЯ
Създаден преди 9 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 10 часа

Автор: Adel77
Създаден преди 2 часа

Автор: Джой Гастел
Създаден преди 9 часа

Автор: Чакащ щъркел
Създаден преди 9 часа

Автор: Junchik28
Създаден преди 4 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 3 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Защо бебето често плюе на 2 месеца?

Детето става по-интересно и общително всеки ден. Той подобрява своите умения и способности. Развива се физически, което се дължи на правилното хранене. Процесът на хранене на бебето не е завършен без регургитация на храна. Регургитацията възниква в резултат на незрялостта на нервната система и временната неспособност на мускулната клапа да задържа храна. Това е естествен процес, който може да се случи не само след хранене. Когато бебето е на 2 месеца често изплюва малко изригване на лошо усвоено мляко, това е приемливо. Също така е вероятно млякото да изтича от устата на бебето след хранене. Такава регургитация не засяга благосъстоянието и общото състояние на бебето. Защо дете на 2 месеца повръща?

Причините за този процес могат да бъдат следните фактори:

 • Хлапето е прехранено. Стомахът му се разтяга, което провокира регургитация и засяга поведението на детето.
 • В процеса на хранене се поглъща въздух, който измества млякото от стомаха с характерни оригвания и регургитация. Въздухът влиза в стомаха на трохите, когато прикрепването към гърдите не е направено правилно. Друга възможна причина за неуспешно хранене е късата френума на езика..
 • Концентрацията на газове в червата причинява регургитация.
 • Внезапно приемане от бебето на изправено положение в края на храненето.
 • Бебето беше повито твърде стегнато.

Регургитацията става по-честа с края на месечната възраст и пристигането на зряло мляко. Те преминават постепенно до шестмесечна възраст. Ето защо, ако детето започне да плюе на 2 месеца, не трябва да се притеснявате. Трябва да обърнете внимание на здравословното състояние на трохите и, ако е възможно, да премахнете причините за регургитация.
Храната се абсорбира добре, когато идва на малки, но чести порции. В тази връзка е необходимо да се преразгледа диетата на детето, тъй като рядкото, но обилно хранене може да провокира изригване на храна. При поглъщане на въздух по време на хранене е необходимо изправено положение, за да се освободи погълнатият въздух. Това се отнася за бебета, които са кърмени. Ако ненужният въздух не попадне в стомаха, тогава не е необходимо изправено положение. Бебето трябва да лежи настрани, тогава мускулната клапа ще има възможност да се укрепи. Това е възможно само в легнало положение..
Когато едномесечно бебе изплюва много пъти на ден, струва си да преброите броя на уриниранията. Ако през деня бебето изпразва пикочния мехур около 12 пъти, значи всичко е наред. Количеството регургитирано мляко в размер на няколко супени лъжици се счита за приемливо..

Това предизвиква безпокойство, когато дете на 2 месеца повръща в обилна чешма. Подобна регургитация обикновено е придружена от намален апетит, лошо наддаване на тегло и недостатъчно уриниране. В този случай посещението при лекар трябва да се осъществи незабавно..

Защо новороденото бебе изплюва всичко, което е изяло

Появата на новородено в семейство предизвиква много безпокойство и вълнение. Бебетата под една година имат физиологични особености на структурата на стомашно-чревния тракт. Поради това излишната храна се изхвърля. Понякога изглежда, че детето изплюва всичко, което е изяло. Причините за това явление са различни..

Бебето плюе настрани

Особености на храносмилателния тракт на новородено

Ако детето повръща всичко, което е изяло, това не е причина да се паникьосвате и да бягате на лекар. Физиологичните особености на детското черво са, че сфинктерът между хранопровода и стомаха е по-тънък, отколкото при възрастните. Когато по време на хранене се погълне голямо количество въздух, мехурчетата започват да се втурват навън, изтласквайки млякото.

Бебето обикновено плюе до 7-9 месеца след всяко хранене с адаптирано мляко или кърма. Количеството течност не трябва да надвишава 2 с.л. Можете да определите обема на регургитация с пелена и вода. За това 2 супени лъжици се изсипват върху тъканта. вода и сравнете петна. Ако мястото на плюене е по-голямо, може да повръща. Допуска се малка грешка.

Важно! Ако бебето е весело, спи добре и нищо не го притеснява, тогава няма причина за притеснение..

Причини за регургитация на целия обем храна

Ако бебето е кърмено, тогава е невъзможно да се определи дали цялото количество храна е изплюло. При изкуствено хранене е по-лесно да се забележи. Причините за повръщане на фонтан са различни. Ако това се случи за първи път и не се повтори, тогава не бива да се притеснявате.

Момичето плюе изварата

Защо едно дете плюе като фонтан

Ако бебето изплюе цялото мляко, което е изяло с фонтан, тогава може да има физиологични и патологични причини за това. Основните проблеми, пред които са изправени родителите:

 1. При кърмене майката яде голямо количество въглехидратна храна. За стомаха на бебето е трудно да усвои такова мляко. Започва обилно да се оригва..
 2. Склонност към преяждане. В днешно време е прието децата да се хранят при поискване. Грижовни родители, с какъвто и да е плач, трохи го прилагат върху гърдите си. Поради това бебето преяжда..
 3. Активни игри след хранене. Стомахът на детето не е в състояние да задържа храна вътре. Ако хвърлите бебе, обърнете го по корем, то ще изплюе фонтан.
 4. Неподходящата смес често причинява повръщане. Когато избирате млечен състав за новородено, препоръчително е да се консултирате с лекар, особено ако бебето е алергично.
 5. Детето се храни „лакомо“. Някои бебета хващат гърдите си много рязко и се опитват да се хранят по-бързо. Поради това, трохичката поглъща голямо количество въздух. Мехурчетата започват да се втурват навън, бебето изплюва.

Тук са описани физиологични причини. Въпреки това, в някои случаи, честата регургитация от фонтан показва проблеми в развитието на червата или неврологична патология. Такива заболявания са придружени от редица симптоми..

Важно! Ако родителите са много притеснени за здравето на бебето, препоръчително е да говорите с педиатър и да се подложите на допълнителни прегледи.

Причини за изплюване на новородени и бебета

В 90% от случаите новородените плюят след хранене. Това се счита за норма. Така тялото на бебето се отървава от излишната храна..

Има няколко съпътстващи фактора, които предизвикват регургитация:

 1. Активни игри след хранене. Детето се нуждае от малко почивка за известно време..
 2. Хлапето е много игриво и постоянно се преобръща. Той също така насърчава регургитация..
 3. Неподходящ състав на изкуствена млечна формула.
 4. Бебето яде твърде много мляко.
 5. Неврологични нарушения: епилепсия, хидроцефалия, мозъчни маси.
 6. Пилорна стеноза. Ненормално образуване на чревни сфинктери.
 7. Детско нараняване по време на раждане.
 8. Кислородно гладуване по време на бременност.
 9. Тежка токсикоза по време на бременността.
 10. Доброкачествени или злокачествени образувания в червата.

В 70% от случаите неонаталната регургитация е физиологичен фактор. Неврологичните заболявания обикновено се проявяват заедно с други симптоми, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Момиче в обятията на мама

Какво да правим, когато детето изплюе всичко, което е изяло

Ако едно дете на 1 месец изплюе всичко, което е яло и това не се дължи на здравословни проблеми, тогава трябва да следвате няколко прости препоръки. Полезни съвети:

 1. Бебетата се поставят на корема 15 минути преди хранене. Така избягват излишните мехурчета въздух. Ще има по-малко регургитация след хранене.
 2. След хранене бебето се носи в поза. Той се държи в изправено положение, предварително се поставя кърпа на рамото на възрастния. В това положение бебето се държи 15-20 минути, докато се оригне.
 3. Ако бебето е изкуствено хранено, тогава трябва да смени сместа на антирефлукс. Има плътна консистенция и се задържа по-добре в стомаха.
 4. Новороденото се храни често, но на малки порции. Препоръчително е да прикачите детето при поискване. В същото време те се грижат бебето да не поглъща много въздух..
 5. Използват се дишащи бутилки за бутилки. По този начин по-малко мехурчета попадат в стомаха.
 6. Зърното на бутилката трябва да е съобразено с възрастта. Производителите маркират опаковката.
 7. След хранене на детето се осигурява спокойствие, не можете да играете активни игри с него.
 8. По време на хранене те се опитват да държат бебето на повдигната повърхност, така че главата да е над тялото..
 9. Когато подавате биберон, уверете се, че той постоянно се пълни с формулата. Препоръчително е да приготвяте мляко с малък запас.
 10. Ако бебето плаче, пелената се проверява незабавно и след това новороденото се храни. Може би причината за разстройството не е гладът..

Важно! Смесите на Antireflux се предписват от лекар, тъй като съставът се счита за лекарство. Не се самолекувайте.

Възможни проблеми, придружаващи симптоми

Ако честото повръщане не изчезне скоро, превантивните мерки и нова смес не помагат, тогава най-вероятно бебето има здравословни проблеми. Те са придружени от симптоми:

 1. Повишената температура показва проникването на инфекция. Нарушават се храносмилателните процеси в тялото на детето. Бебето може да плюе извара и често да хълца.
 2. Бебето не спи добре, постоянно се събужда през нощта и не може да заспи.
 3. Новороденото повръща с примеси на жлъчка. Повръщането е жълто.
 4. Бебето постоянно плаче, повръщането е по-често. Може би детето има възпаление на вътрешните органи на храносмилателната система.
 5. Новороденото не наддава, а отслабва. Значи, той няма достатъчно храна.
 6. Твърдо или без изпражнения показва дехидратация.
 7. Броят на регургитациите се увеличава всеки ден..
 8. Бебето има гърчове.
 9. Бебето има хипертоничност на долните крайници.

Ако детето има някой от горните симптоми, трябва да се консултирате с педиатър. При преглед лекарят ще може точно да определи заболяването, да предпише допълнителен преглед и да предпише лечение.

Важно! Не отлагайте посещението при лекар - колкото по-рано започнете лечението, толкова по-бързо ще се възстанови детето.

Бебе на ръцете на мама

Кога да посетите лекар

Необходима е консултация със специалист, ако има съмнение за проблем. Само лекар ще може да сравни всички симптоми и да разреши ситуацията. Кога да посетите лекар:

 1. Броят на регургитациите се увеличава ежедневно в обем.
 2. След 1 година трохите продължават да възвръщат.
 3. Повръщането на детето съдържа примеси на жлъчка или кръв.
 4. Повишена телесна температура.
 5. Бебето не спи добре и плаче постоянно.
 6. Новороденото е променило консистенцията на изпражненията до по-плътна.
 7. Проява на конвулсивна атака.
 8. Хлапето спря да напълнява.
 9. Има пристъпи на дехидратация.
 10. След като изплюе, детето остава гладно..
 11. След повръщане новороденото се навежда и крещи бурно.

Ако забележите някой от симптомите, трябва незабавно да се обадите на линейка или на лекар у дома.

Има много причини, поради които детето изплюва всичко, което е изяло. Физиологичният фактор играе важна роля. Ако бебето остава в добро настроение, тогава няма причина за безпокойство. Всеки дискомфорт се проявява от плача на новороденото. Не си затваряйте очите за това. Най-вероятно бебето има здравословни проблеми, които трябва да бъдат решени. Може да са необходими допълнителни изследвания и тестове. По това време се предписва симптоматично лечение. Лекарите знаят какво да правят. Не трябва да се самолекувате и да слушате съветите на непознати.

Регургитация при деца. Когато имате нужда от лекар?

Често срещан проблем при кърмачетата, който тревожи родителите, е регургитацията. Какви са причините за това явление? И в какви случаи трябва да посетите лекар и да започнете лечение?

Регургитация - пасивно изхвърляне на малки количества храна от стомаха в хранопровода, във фаринкса и устната кухина, в комбинация с отделянето на въздух, се наблюдава предимно при кърмачета директно или малко след хранене с неразредено или частично подсирено мляко. Тези явления могат да бъдат при съвършено здрави деца (но не често, а обемът на възстановеното съдържание е малък - до 3 ml). Според статистиката до 67% от децата на 4-месечна възраст се повръщат поне веднъж на ден, в 23% от случаите на регургитация се разглеждат от родителите като причина за "безпокойство". В повечето случаи регургитацията може да изчезне сама по себе си през първата година от живота, но в някои случаи може да се наложи сериозна терапия. В допълнение, на фона на дългогодишна регургитация, могат да се образуват вторични нарушения, предимно възпалителни промени в хранопровода. Ето защо винаги е препоръчително да се изясни причината за регургитация..

Особености на тялото на детето

Анатомични и физиологични особености на структурата на горния храносмилателен тракт при новородени (сферична форма на стомаха и неговия малък обем, забавено изпразване, относителна слабост на долния езофагеален сфинктер (LES) - кръгов мускул, който се затваря след преминаването на храната от хранопровода в стомаха и не позволява на стомашното съдържание да бъде хвърлено обратно в хранопровода, незрялостта на регулирането на системата за прогресиране на храната през стомашно-чревния тракт (GIT), незрялост на ензимите) предразполага към развитието на регургитация.

При новородените смучещите движения се случват в кратки серии от 3-5 сукания, създавайки отрицателно налягане в устната кухина, а контракциите на хранопровода (перисталтична вълна) по време на преглъщане се появяват непоследователно: или преди смучене, след това след него и често непълни по дължината му. В същото време при новородените в отговор на перисталтична вълна се наблюдава рязко свиване на очното дъно на стомаха, което води до повишаване на интрагастралното налягане и може да предизвика обратен рефлукс на храна и въздух в хранопровода и поява на регургитация. Освен това, поради факта, че по време на акта на смучене определено количество въздух навлиза в стомаха, бебето има усещане за фалшиво насищане и спира да суче. Ако тази ситуация се повтаря често, това може да доведе до недохранване и забавено развитие на детето..

Причините за регургитация

Регургитацията често се появява при деца с вътрематочно забавяне на растежа (IUGR), както и при недоносени бебета. Наред с изразените анатомични и функционални особености на стомашно-чревния тракт, се наблюдава и бавно формиране (узряване) на процеса на координирано смучене, преглъщане и дишане - трае около 6-8 седмици. Интензивността на регургитацията може да бъде различна. С узряването на организма обаче регургитацията изчезва..

Причината за регургитация може да бъде прекомерното хранене (увеличаване на честотата или обема на хранене), особено при активното смучене на новородени с достатъчно количество мляко от майката. При изкуствено или смесено хранене (кърмене + допълнително хранене със смес) е възможно прехранване поради промяна в естеството на храненето (заместване на кърмата с изкуствена формула или често немотивирано заместване на една адаптирана формула с друга). Регургитацията по време на прехранване настъпва веднага или скоро след хранене с неразредено или частично подсирено мляко, в количество 5-10 ml. Общото състояние, поведението на бебето не страда по никакъв начин, има добър апетит, нормално изпражнение, нормално наддаване на тегло.

Аерофагия (поглъщане на голямо количество въздух по време на хранене) се случва: при възбудими, алчни сукащи деца от 2-3 седмици живот при липса или малко количество мляко от майката; когато детето не улавя пигментацията на зърното (ареола) заедно със зърното или неправилно улавя с плоско, обърнато зърно в майката; с голям отвор в зърното на бутилката, хоризонтално положение на бутилката, когато зърното не е напълно напълнено с мляко; с обща мускулна слабост поради незрялостта на тялото. Най-често аерофагия се развива при новородени с ниско или много високо тегло при раждане. Децата с аерофагия често са неспокойни след хранене, с изпъкналост на предната коремна стена в стомаха. 5-10 минути след хранене се наблюдава регургитация на непроменено мляко със силен звук на отработен въздух.

Регургитацията при новородено може да се появи с метеоризъм (подуване на корема), чревни колики (болезнени спазми на червата) и запек. Това увеличава налягането в коремната кухина, нарушава движението на храната през стомашно-чревния тракт. Интензивността на регургитация също е различна.

Малформации на стомашно-чревния тракт също могат да доведат до регургитация и повръщане, например аномалии на хранопровода (халазия - слабост (недостатъчност) на долния езофагеален сфинктер; ахалазия - стесняване на кръстовището на хранопровода в стомаха), стомашна аномалия (пилорна стеноза - стесняване на стомаха на кръстовището на стомаха в дванадесетопръстника, което предотвратява изпразването на стомаха), аномалия на диафрагмата (диафрагмална херния - движение на част от коремните органи в гръдната кухина) и др..

За щастие при повечето бебета регургитацията е непатологично състояние, което спонтанно преминава към 12-18 месеца от живота..

Интензивността на регургитацията може да бъде приблизително оценена по петстепенна скала (табл. 1).

Интензивната регургитация, в голям обем, след всяко хранене, причиняваща безпокойство на детето, което води до загуба на тегло, изисква посещение на лекар и задълбочен преглед на детето, за да се изключи вродена патология.

Оценка на интензивността на регургитация

0 точкиЛипса на регургитация
1 точкаПо-малко от 5 регургитация на ден, обем не повече от 3 ml
2 точкиПовече от 5 регургитация на ден, обем над 3 ml
3 точкиПовече от 5 регургитация на ден, до половината от консумираното адаптирано мляко или кърма за едно хранене; не повече от половината хранения
4 точкиРегургитация на малко количество в продължение на 30 минути или повече след всяко хранене
5 точкиРегургитация от половината до пълния обем формула или кърма, изядени на едно хранене; в поне половината от храненията

* Регургитацията с интензивност 3 точки и повече също винаги изисква посещение на лекар.

Какво да правя?

За да търсите причината за регургитацията и да помогнете на детето, трябва да се свържете с педиатър, възможно е бебето да се наложи да се консултира с детски хирург, ако бъде открита вродена патология или ако няма ефект от медикаментозно лечение и хирургическа намеса. В други случаи необходимостта от лечение се определя от състоянието на детето и неговото наддаване на тегло.

Въпросът къде да се проведе прегледът, в клиниката или в болницата, се решава индивидуално, в зависимост от тежестта на процеса, възрастта на детето и възможностите на диагностичната институция. От инструментални методи може да се извърши рентгеново изследване на горната част на стомашно-чревния тракт (хранопровод, стомах) с помощта на контрастно вещество и езофагогастроскопия (изследване на горната част на стомашно-чревния тракт с помощта на оптично устройство, което прилича на гумен маркуч, в единия край на който е поставена миниатюрна видеокамера).

Лечение на регургитация

В съответствие с препоръките на работната група на Европейското общество по гастроентерология и хранене, лечението на регургитация се извършва на няколко последователни етапа: лечение по позиция, хранителна терапия, лекарствена терапия; хирургично лечение.

Лечение по позиция. При хранене на бебе с регургитация е важно да се създаде позиция, при която горната част на тялото да е повдигната под ъгъл 45-60 градуса спрямо хоризонталната равнина. Например можете да поставите бебето си на голяма, не много мека възглавница. След хранене е важно бебето да се държи в изправено положение поне 20-30 минути, за да се гарантира, че погълнатият въздух може да излезе..

Не се препоръчва плътно повиване, коремът не трябва да се притиска, вместо плъзгачи с еластична лента е по-добре да използвате плъзгачи, трохи, закрепени на раменете или гащеризони. Детето трябва да спи на малка възглавница, направена от 1-2 сгънати памперси, или краката на главата на леглото трябва да бъдат повдигнати с 5-10 см. Когато спи, за да се намали интензивността на рефлукса на стомашното съдържимо в хранопровода, за предпочитане е детето да се постави по корем или от дясната страна. Организацията на терапевтичното хранене включва преди всичко по-често хранене на детето на по-малки от обичайните порции. В този случай дневното количество храна не трябва да намалява. Броят на храненията може да се увеличи с 1-2 над нормата.

Вторият компонент е използването на лекарствени смеси. Лекарствените продукти, които предотвратяват регургитация (регургитация), са обозначени с буквите AR (Antiregurgitation). От голямо значение е протеиновият състав на такава смес, а именно съотношението на суроватъчните протеини към казеина (сложен млечен протеин). В кърмата това съотношение е 60-70: 40-30, в кравето мляко - 20:80, в повечето адаптирани млечни формули - 60:40. Увеличаването на дела на казеина в диетата предотвратява регургитацията, тъй като този протеин лесно се пресира в стомаха под въздействието на солна киселина, образувайки първо люспи, след това плътна маса, която предотвратява регургитацията.

Друг подход е добавяне на сгъстител към сместа. Като такива могат да се използват оризово, царевично или картофено нишесте, както и дъвка - глутен от семена от рожков, който расте в средиземноморските страни. Венците се сгъстяват под действието на киселинното съдържание на стомаха, но за разлика от нишестето и казеиновите люспи, той не се усвоява от ензимите на стомашно-чревния тракт. В резултат на това плътната консистенция на стомашното и впоследствие чревно съдържание се запазва за по-дълго време. В допълнение, венците стимулират перисталтиката, улеснявайки по-бързото придвижване на храната от стомаха към червата..

Специализирани храни за кърмачета, които предотвратяват регургитация

Името на продуктаТип сгъстителСъотношение на суроватъчен протеин / казеин
NUTRILON ANTIREFLUXГума 0,4%20:80
ФРИСОВГума 0,8%40:60
ENFAMIL ARОризово нишесте20:80
SAMPER LEMOLACОризово нишесте60:40

При естествено хранене могат да се добавят лекарствени смеси към диетата на бебето преди кърмене..

При липса на ефект от горните мерки, въпросът за медикаментозното лечение трябва да бъде решен. Включва назначаването на прокинетици - лекарства, които подобряват контрактилната функция на червата. За тази цел се използва мотилиум, координати. За да се премахнат регургитацията и чревните спазми, може да се използва спазмолитичното лекарство riabal.

Оперативното лечение се извършва при тежки вродени аномалии на стомашно-чревния тракт (например, пилорна стеноза - стесняване на кръстопътя на стомаха с дванадесетопръстника, което предотвратява изпразването на стомаха и др.), Което е причинило регургитация.

Предотвратяване

Предотвратяването на регургитация е сложен и многостранен проблем. Благоприятна бременност и раждане, приятелска, спокойна атмосфера в къщата - всичко това намалява риска от регургитация, както и много други заболявания и патологични състояния при дете през първата година от живота. Ако бебето е кърмено, уверете се, че по време на хранене бебето улавя както зърното, така и ареолата, тогава вероятността бебето да погълне въздух ще бъде по-малка. Ако хранете бебето си по шише, уверете се, че зърното е напълно напълнено с мляко и в него няма въздух. Дупката на зърното не трябва да е голяма. Можете да храните бебето си с прекъсвания, например за пет минути, след това да го обърнете към вас и да го държите изправен. Продължете храненето след няколко минути. След хранене притиснете бебето с коремчето към себе си и го задръжте в изправено положение за 15-20 минути, за да излезе въздухът. Преди всяко хранене легнете бебето по корем, погладете корема около пъпа с дланта на часовниковата стрелка, всичко това улеснява преминаването на газове и намалява вероятността от регургитация след хранене. Навреме почистете носната кухина на бебето от слуз и корички, тогава при хранене то няма да има затруднения с носното дишане и много въздух няма да попадне в стомаха. От същото положение е важно да се гарантира, че при хранене бебето не опира носа си на гърдите. Също така е необходимо да се помни патологичният ефект на пасивното пушене върху мускулния тонус на хранопровода и стомаха при бебе. Пушенето в непосредствена среда на бебето е строго забранено.

За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар предварително