Често бъдещите майки се страхуват да не загубят формата си по време на бременност и да качат излишни килограми, които след това ще бъде доста трудно да се загубят. Този страх не е неоснователен, защото много майки наистина трябва да се сблъскат с такъв проблем. Но обратната ситуация може да доведе до много по-неприятни последици, когато вместо да качи бременна жена отслабва. Може ли такава динамика да е нормална и в какви случаи е необходимо незабавно да се консултирате с лекар?

Загуба на тегло по време на бременност - норма или не?

Теглото е един от важните показатели, върху които се фокусира лекарят по време на редовните прегледи на бъдещата майка. В зависимост от тена, индекса на масата и характеристиките на хода на бременността, по време на раждането на детето жените наддават от 9 до 15 допълнителни килограма, които включват както теглото на самото дете, така и увеличения размер на матката, околоплодната течност, плацентата, допълнителния обем кръв, необходим за осигуряване на бебето с хранителни вещества и кислород, както и определен процент мастна тъкан, която тялото изгражда в случай на непредвидени обстоятелства.

Има специални таблици, които посочват средните темпове на наддаване на тегло по месеци и дори по седмици, именно върху тях (наред с други неща) е обичайно да се фокусираме, когато оценяваме състоянието на бременна жена. Ако средните стойности са значително надвишени, това означава, че бъдещата майка се опитва да яде "за двама", това може да доведе до метаболитни нарушения, повишен стрес върху сърдечно-съдовата, дихателната система, ставите, гръбначния стълб, черния дроб и бъбреците. Освен това при наистина сериозно наддаване на тегло са възможни усложнения по време на раждането. Тази ситуация обаче обикновено е естествена..

Когато теглото на бременната жена, напротив, намалява, това е ясен показател, че хранителните вещества, получени с храната, не са достатъчни за детето и той е принуден да ги приема директно от тялото на майката. Ако това състояние на нещата продължи дълго време, то може да навреди на здравето на жената (на първо място обикновено страдат косата, ноктите, кожата и зъбите), да доведе до закъснения и нарушения в развитието на плода. Причините могат да бъдат много различни - от токсикозата в ранните етапи до хранителния дисбаланс и развитието на редица различни заболявания. Във всеки случай дори лекото отслабване по време на бременност е причина за допълнителна консултация с лекар и по-внимателно внимание към промените в телесното тегло и ежедневната диета, въпреки факта, че в някои случаи този процес може да се счита за абсолютно естествен и не носи никакви вреда.

Причини за отслабване по време на бременност:

Загубата на тегло сама по себе си не е причина за паника, поне ако не се случва бързо и не е придружена от рязко влошаване на благосъстоянието. Но дори здравословното състояние да не носи дискомфорт, за да се вземат навременни мерки, е важно да се разберат причините за случващото се, което в различно време може да се различава значително.

- първо тримесечие

През първите три месеца от бременността размерът на плода все още е толкова малък, че във всеки случай не може да причини значително увеличаване на теглото. Но тъй като до половината от всички бременни жени в ранните стадии изпитват токсикоза, придружена от гадене, повръщане, нарушен апетит и непоносимост към различни миризми, загубата на тегло през този период е естествена и може да продължи до 20-та седмица. През първия триместър тревожността може да бъде причинена от загуба на тегло над 4 кг и остра токсикоза, при която повръщането се случва повече от 3-4 пъти на ден (съществува голям риск от дехидратация и изчерпване на тялото). При такива обстоятелства вероятно ще са необходими хоспитализация и стационарно лечение. Ако загубата на тегло е относително незначителна и не е придружена от опасни прояви на токсикоза, достатъчно е да се гарантира, че диетата е балансирана и пълноценна.

- втори триместър

През този период започва активният растеж на плода, увеличаване на обема на матката и околоплодните води, обикновено до средата на втория триместър, коремът вече може да се види ясно, поради което понастоящем няма естествени причини за загуба на тегло. Ако телесното тегло не се увеличи или килограмите продължават да се топят, това може да се дължи на продължителна токсикоза, стрес или прекомерно физическо натоварване. Също така много жени, страхувайки се от прекалено силни, умишлено се ограничават или дори се подлагат на диета, което е неприемливо по време на бременност без подходящо лекарско предписание. Ако бъдещата майка и нейното бебе не получават достатъчно храна, разбира се, не може да се говори за напълняване.

Загубата на тегло през втория триместър на бременността е недвусмислена причина да се консултирате с лекар и да се подложите на допълнителни прегледи, за да установите точните причини и да сте сигурни, че бебето се развива нормално.

Причини за отслабване по време на бременност. Какво да правя?

По време на носенето на бебе, лекарите трябва да контролират наддаването на телесно тегло при бъдещата майка. Колкото по-голямо става бебето, толкова по-голямо тегло трябва да има бременната жена. В някои случаи бъдещата майка започва да губи килограми. Тази статия ще ви помогне да разберете защо се случва това..

Защо се получава загуба на тегло?

Теглото на жената, докато е в позиция, набира постепенно. Твърде силното добавяне не е проява на нормата. Месечното наддаване на тегло трябва да е малко. Това е така, защото бебето расте постепенно..

Теглото е много важен клиничен показател. Лекарят, който следи хода на бременността, трябва да запише този клиничен критерий в медицинската карта на бременната жена. В бъдеще динамиката на нейната промяна задължително се оценява.

През целия период на бременността бъдещата майка може да наддаде от 12 до 15 кг. При многоплодна бременност тези стойности могат да бъдат дори по-високи. Средното увеличение за целия период на раждане на бебе обаче е 10 кг.

Повечето жени след раждането се оплакват, че са се възстановили значително. Отслабването по време на бременност и липсата на редовно месечно наддаване на тегло е доказателство, че има някои нарушения в женското тяло.

Разнообразни причини могат да доведат до загуба на тегло по различно време по време на бременността. Във всяка конкретна ситуация е необходима задължителна лекарска консултация. Невъзможно е да се пренебрегне фактът, че бъдещата майка не набира необходимите килограми по време на бременността си. Това може да доведе до факта, че детето в корема на майката ще се развива и формира неадекватно.

През 1-ви триместър

В ранните етапи на раждането на бебето токсикозата е доста често срещана причина за загуба на тегло. Много жени, които вече са станали майки, са запознати с това състояние. Разбира се, появата на токсикоза значително намалява удоволствието от най-прекрасния и удивителен период от живота на жената..

Това състояние е придружено от множество неблагоприятни симптоми. Най-честата от тях е постоянното гадене. Тежестта на симптома може да бъде различна. За някои жени гаденето става непоносимо..

Бъдещата майка също се притеснява от намаляване на апетита. Сутрин може да има повръщане. Дори употребата на любими и познати храни може да доведе до повръщане. За да не провокира повръщане, жената се опитва изкуствено да ограничи приема им.

Ако токсикозата продължи дълго време, това може да допринесе за факта, че бъдещата майка просто ще спре да наддава. Най-критичната ситуация може дори да доведе до факта, че ще има не само повишаване на теглото, но и отслабване..

Когато се появят първите симптоми на токсикоза, бъдещата майка определено трябва да посети своя лекар. Много майки смятат, че това състояние е нормално по време на бременност. Това не е напълно вярно. Тежката токсикоза може да бъде опасна за нормалното развитие на детето..

Най-опасното в този случай дори не е постоянно гадене или загуба на апетит, по-неблагоприятен признак е повръщането. По време на нея женското тяло губи много течност. Също така в тази ситуация има и силни загуби на витамини и минерали..

Ако бъдещата майка е силно дехидратирана, това може дори да доведе до постъпване в болница. В този случай тя ще получи интензивно лечение. В тази ситуация на жената ще се инжектират различни разтвори на лекарства и електролити. Това ще помогне за подобряване на общото състояние на бъдещата майка..

В някои ситуации жената може да отслабне през първите седмици на бременността и то напълно по физиологични причини. Експертите отбелязват, че колкото повече наднормено тегло има една жена дори преди зачеването на бебето, толкова повече тя може да загуби килограми..

Тази реакция помага на женското тяло да се подготви за предстоящото раждане. В бъдеще загубата на тегло ще спре и бъдещата майка постепенно ще започне да наддава..

През 2-ри триместър

Ако бъдещата майка започне да отслабва допълнително, това е изключително неблагоприятен симптом. В такава ситуация се изисква задължителна консултация с лекар..

Като правило, различни патологии на вътрешните органи на жената водят до развитието на това състояние. Патологиите на стомашно-чревния тракт, при които има нарушение на абсорбцията на хранителни вещества, също могат да провокират загуба на тегло при бъдещата майка.

През целия период на бременността лекарите препоръчват на жените внимателно да следят диетата си. Изключително важно е да планирате и съставите диетата си за бъдещи майки, които носят няколко бебета едновременно. В този случай са необходими много повече протеини и хранителни вещества за пълноценното развитие и на двете бебета..

Друга причина, която може да доведе до загуба на тегло по време на бременност, е неправилното хранене. Жените, които практикуват вегетарианство, може да имат недостиг на протеини през този период..

В крайна сметка това води до развитие на дисметаболитни нарушения. Ако по време на раждането на детето не се доставят всички необходими мазнини, въглехидрати и протеини, това ще доведе до факта, че теглото на майката просто ще спре да се увеличава.

До 2-ри триместър на бременността токсикозата при бъдещите майки, като правило, напълно изчезва. Теглото обаче не започва да набира веднага. Компенсацията за благосъстоянието и общото състояние на бъдещата майка се случва, като правило, до 20-22 седмици от бременността. След това жената започва бавно да добавя тегло..

Всяка загуба на тегло до средата на бременността е доста неблагоприятен симптом. В такава ситуация е необходимо спешно посещение на лекар. Лекарят ще предпише допълнителни тестове и изследвания на бъдещата майка, които ще бъдат необходими за изясняване на причината, повлияла развитието на това състояние.

През 3 триместър

Последният период на бременността е изключително важен. По това време женското тяло се приспособява преди раждането. Много клинични параметри започват да се променят. Такива промени са физиологични и не са измислени от природата случайно..

Процесът на раждане е много стресиращ не само за бебето, но и за майката. По време на него жената губи много кръв..

След раждането бъдещата майка започва следващия също толкова важен период, който се нарича лактация. Отнема много време, за да се подготвите за него. Такава подготовка започва още през 3 триместър..

На 38-39 седмица от бременността бъдещата майка може дори да отслабне с 2-2,5 кг. Тази ситуация може да е доказателство за наближаващо раждане. В този случай бъдещата майка трябва да се успокои. След раждането теглото й бавно ще се стабилизира..

Как да качите нужното тегло?

Много бъдещи майки вярват, че за да напълнеят, трябва да разчитат на висококалорични храни. Това често води до факта, че те започват да ядат мазни и пържени храни. Бързата храна също се появява в ежедневното меню в тази ситуация..

Такова хранене е изключително нездравословно. Със сигурност може да доведе до някакво наддаване на тегло, но абсолютно нищо полезно за бебето..

В ситуация, в която бъдещата майка отслабва по време на бременност, на първо място, човек трябва да се справи с причината, която е повлияла на развитието на това състояние. Само по този начин можете да се справите с неблагоприятните симптоми и да подобрите общото състояние на жената..

Във всеки случай е много важно да запомните, че оптималното хранене е най-добрият избор по време на бременност. Ако съдържанието на калории в ежедневната диета е в рамките на нормалното и жената продължава да отслабва, тогава трябва да се преразгледа качеството на консумираната храна.

Често се случва бъдещата майка да консумира много въглехидрати с надеждата за нормализиране на теглото. Тя не взема предвид мазнините в диетата си. Липсата на прием на полезни мастни молекули в организма води до различни метаболитни нарушения.

За да увеличи допълнително калоричното съдържание в ежедневната си диета, бъдещата майка определено трябва да консумира достатъчно от правилните мазнини. Те включват: мазна риба, ядки, различни видове растителни масла.

Най-добре е тези храни да се комбинират ежедневно. Например, един ден можете да приготвите на пара червена риба и да я гарнирате с ориз и зеленчуци, облечени със зехтин..

За закуска в друг ден можете да готвите овесени ядки, овкусени с бадеми и различни сушени плодове. Съдържа не само оптималното количество бавни и бързи въглехидрати, но и много витамини и микроелементи. Мастният компонент в това ястие са ядките.

Често загубата на тегло при бременна жена се случва на фона на токсикоза през първата половина на бременността. В такава ситуация е много важно да се спазва режимът на пиене. Водата е необходима, за да компенсира загубената течност, която женското тяло губи при често повръщане.

За да се компенсират възникналите нарушения, най-подходяща е обикновената вода. Ако загубата на електролити (минерали) с повръщане е значителна, тогава ще се наложи тяхното допълнително приложение. В този случай ще помогне използването на минерална вода. Специалният му химичен състав, съдържащ соли, ще помогне за нормализиране на общото състояние и подобряване на благосъстоянието на бъдещата майка..

В следващото видео ще намерите важни факти за теглото по време на бременност..

Загуба на тегло по време на бременност: причини, ранни и късни периоди.

Съвсем естествено и правилно е да вярваме, че жената трябва да наддава по време на бременност. Всичко е ясно: детето расте и наддава, матката и млечната жлеза се увеличават, количеството на околоплодните течности се увеличава - изглежда наддаването на тегло на бременната жена е гарантирано.

Но това правило, както всяко друго, има своите изключения. Понякога жените отслабват по време на бременност.

Днес ще разберем защо има загуба на тегло по време на бременност, когато е възможно. Ще анализираме причините за загуба на тегло по триместър, ще разберем дали тази ситуация поражда безпокойство и как заплашва майката и детето.

Защо можете да отслабнете през първия триместър

Токсикозата е основната причина за загуба на тегло в началото на бременността. Всяка жена има различна тежест на проявите на токсикоза. Нещо повече, дори при всяка следваща бременност има различна степен на тежест на токсикозата..

През първата половина на бременността жените често изпитват намален апетит, гадене, повръщане и отвращение към определени храни. Случва се тялото да не възприема определени храни.

Обикновено за първия триместър увеличението от 0,5 до 3 кг е нормално. Но загубата на тегло през този период също е често срещано явление. И това също е абсолютна норма, тъй като през този период размерът на детето е малък, матката също е с размер на юмрук, все още има много малко околоплодни води.

Струва си да се отбележи, че загубата на тегло е по-характерна за жени, които са имали добре развити подкожни мазнини преди бременността. С други думи, има известен резерв, който при необходимост може да се използва за пълноценното развитие на детето, като същевременно се намалява приема на хранителни вещества..

По този начин умерената загуба на тегло при жената през първия триместър не се счита за патология и не е опасна за бъдещата майка и за плода. Но в същото време в никакъв случай не трябва да губите бдителността си.

При изразена загуба на тегло тялото консумира запаси от мастна тъкан. Разпадането на собствените тъкани винаги се случва с производството на кетонни основи (кетонни тела), чиято прекомерна концентрация в кръвта представлява особена опасност за бебето. Този продукт на разпад е способен да проникне през плацентарната и кръвно-мозъчната бариера и да има отрицателен ефект върху развитието на нервната система и особено мозъка на плода.

При тежка токсикоза и значителна загуба на телесно тегло бъдещата майка е хоспитализирана и водно-минералният баланс се коригира с помощта на интравенозни инфузии.

Тъй като бременна жена в ранните етапи се преглежда от гинеколог веднъж месечно, жената трябва да знае какви промени трябва да посети лекар, без да чака датата на срещата.

Например, ако бъдеща майка повръща 3-4 пъти дневно и в същото време има загуба на тегло, тогава това състояние заплашва с дехидратация. Това от своя страна може да доведе до пагубни последици за плода и самата майка..

Кажете на Вашия лекар за това. В този случай лекарят ще проведе преглед и преглед и ще вземе решение за необходимостта от хоспитализация и ще възстанови водния, минералния, енергийния баланс с помощта на лекарства.

Не се страхувайте от стационарно лечение, защото нищо не може да бъде по-важно от здравето и благосъстоянието на вашето бебе!

Причини за отслабване през втория триместър

Като правило загубата на тегло при бременни жени е много по-рядка през този период, отколкото през първия и третия триместър. Факт е, че през този период детето расте и се развива най-интензивно. Обикновено жените наддават от 4-6 кг през този период. Но все още има изключения от правилото..

По време на бременността жената обикновено се отличава със специална емоционална лабилност и бърза промяна в настроението, склонност да се тревожи и да се притеснява по различни, дори незначителни причини. Следователно загубата на тегло може да бъде резултат от стресова ситуация и промяна в режима на деня и почивката на бременната жена..

Загубата на тегло през втория триместър трябва незабавно да бъде докладвана на Вашия лекар, тъй като няма физиологични причини за отслабване на този етап от бременността. Ако теглото все пак падне, значи има проблем със здравето на майката или детето. Може би има някои заболявания или метаболитна патология. Лекарят трябва своевременно да проведе допълнителни изследвания, за да изключи най-честите причини за загуба на тегло през втория триместър на бременността.

През третия триместър това е често

В края на бременността отслабването е съвсем естествено. Така тялото на жената се подготвя за раждане. Ето защо явлението загуба на тегло в последните етапи на бременността се интерпретира като един от предвестниците на раждането..

Струва си да се обясни, че това се счита за норма през последните седмици на бременността (2-3 седмици преди раждането). Факт е, че тялото на жената се отървава от излишната течност преди раждането, следователно желанието за уриниране при майката става все по-често, отокът намалява.

По това време вече няма нужда от толкова интензивно обновяване на околоплодните течности на плода, както преди. В тази връзка тялото вече няма нужда да съхранява и задържа течности. Също така в тялото на майката кръвта се сгъстява и настъпва намаляване на общия обем на циркулиращата кръв. Така че природата се погрижи за жената, за да намали риска от загуба на кръв по време на раждането..

Какво трябва да знае бременната жена за контрола на теглото?

През първата половина на бременността жената идва на лекар всеки месец. Преди да го вземете, той трябва да бъде претеглен и при назначението лекарят оценява месечното наддаване на тегло, увеличаване на коремната обиколка и височината на маточното дъно. Въз основа на всичко това той може да направи заключение дали тези показатели са вградени в приетите норми или не..

Трябва да контролирате правилно теглото сутрин на гладно. Това трябва да се прави не веднъж месечно, а поне седмично..

Напълно нормално е бременните жени да имат временни, фини промени в наддаването и отслабването. Тоест бъдещата майка може да отслабне за една седмица и да напълнее до първоначалните цифри през следващата. Само внезапното наддаване или отслабване влияе негативно на здравето на бременната жена и се възприема от тялото като стрес.

Много майки се страхуват твърде много от наднормено тегло, дори по време на бременност си поставят някакви ограничения или диетични ограничения. Загубата на тегло в този случай е естествена и предполага, че храненето не е достатъчно за бебето..

Принципите на здравословното хранене (чести, 4-5 пъти на ден, частично хранене на порции от 200-250 g, варени и задушени храни вместо пържени храни, минимум мазни, печени и сладки храни) през периода на бременността не са отменени. Такава диета ще позволи на тялото да усвоява по-добре храната и да усвоява хранителни вещества при условия на двойно натоварване на вътрешните органи (черен дроб, бъбреци).

Освен това такова хранене ще помогне да не се натрупва излишно тегло и да се осигурят на детето полезни вещества, а не празни калории. Също така, с тази диета е възможно да се сведе до минимум такива чести явления по време на бременност като киселини и запек..

От това загубата на тегло на бъдещата майка заплашва бебето?

Трябва да кажа, че обикновено бебето все още ще взема всичко, от което се нуждае, от тялото на майката за своето развитие. И ако мама се храни нормално и все още отслабва, това може да означава, че бебето на този етап от развитието няма достатъчно входящи хранителни вещества и то получава добавка от съхраняваните ресурси на тялото на майката.

Вашият лекар по бременност трябва да знае за загубата на тегло. Ако сметне за необходимо, той ще предпише допълнителен преглед, за да може надеждно да знае как бебето расте и се развива.

Биохимичен анализ на кръвта на майката ще покаже дали има нарушения във водно-електролитния баланс, загуба на кръвни електролити, микроелементи (натрий, калий, магнезий, калций). В крайна сметка тези нарушения водят до нарушаване на работата на нервната система, мускулната работа (конвулсии), включително съкратимостта на сърдечните мускули, при формирането на костите на скелета.

С помощта на ултразвук е възможно да се проследи развитието на детето, количеството на околоплодните води (олигохидрамнион, полихидрамнион), дали има нарушения на кръвния поток в системата майка-плацента-плод, признаци на хипоксия (липса на кислород) и фетални нарушения на трофиката.

Просто проучване като пълна кръвна картина може да каже на лекаря за удебеляване на кръвта, което е следствие от дехидратация, например с токсикоза.

Тъй като бременна жена, която е регистрирана в клиниката и редовно се наблюдава, при всички случаи преминава тези тестове и се подлага на тези изследвания, тогава не бива да се притеснявате. Лекарят ще забележи опасни промени в състоянието на майката и плода. Вашата задача е редовно да идвате на среща и да изпълнявате всички назначения на лекаря.

И така, сега знаете, че отслабването по време на бременност не е патология, а повод за внимателно наблюдение на здравето на бъдещата майка и плода. Разумното отношение към вашата диета и правилното взаимодействие с Вашия лекар ще ви спасят от подобни проблеми по време на бременност. В резултат на това майката ще бъде здрава, а бебето й ще бъде здраво..

Загуба на тегло по време на бременност

Често след раждането млада майка може да започне да забелязва, че теглото й се е увеличило, но не трябва да се притеснявате за това. Това е напълно естествено явление, свързано е с много фактори, например, развитието на бебе в утробата на майката, значително увеличение на околоплодните течности, както и промени в хормоналните нива. Има моменти, когато бъдещата майка губи няколко килограма, докато носи дете. Какво причинява това, как да диагностицирате и какво да правите, ще научите в тази статия..

Защо теглото започва да изчезва?

През целия период на бременността бъдещата майка идва на преглед при гинеколог. Там тя задължително се претегля, след което показателите на апарата се записват в медицинската карта на пациента, така че се следи теглото на жената, която очаква бебе. В медицинската практика има определени норми за наддаване на тегло. Така лекарят може внимателно да следи, че няма отклонения..

Разбира се, теглото трябва да се набира постепенно и намаляването му за бъдещата майка не винаги е благоприятно. Често причините са безвредни, но понякога това може да е сигнал, че в организма е възникнала патология.

Ето основните фактори, които влияят върху загубата на тегло:

• Токсикоза, една от най-честите причини. В крайна сметка постоянното гадене и лошото здраве не оказват много благоприятен ефект върху добрия апетит, в резултат на което бременните жени изключват много храни от диетата си. В този случай наднорменото тегло просто няма да се появи никъде. Също така повръщането, което придружава токсикозата, винаги причинява дехидратация, което само ускорява загубата на тегло на майката. Ако желанието за повръщане започва в ранните етапи на бременността и се появява всеки ден, многократно, това силно изтощава организма. Ето защо бременната жена трябва незабавно да потърси медицинска помощ..

• Болести с вирусен или бактериален произход. Те са много придружени от рязко намаляване на имунитета, влошаване на здравето, различни възпалителни процеси, както и загуба на тегло. Разбира се, след лечението се набира обичайното телесно тегло..

• Постоянен престой в нервна или стресова среда. Ако се тревожите твърде много по време на бременност, апетитът ви може внезапно да се влоши или да изчезне напълно. Затова не се поддавайте на никакво външно влияние..

• Повишаването на нивата на прогестерон причинява загуба на тегло, тъй като функционирането на стомашно-чревния тракт е значително нарушено. Ето защо бременните жени рядко изпитват желание да ядат нещо..

• Когато плодът расте, вече на последните линии, той започва да притиска всички органи, които са в коремната кухина, включително стомаха. Което води до рязко намаляване на апетита, киселини. Ето защо, ако загубата на тегло настъпи преди раждането, това е напълно нормално, няма нужда да се притеснявате..

• Неправилното разпределение на работата и почивката се счита за вероятно. В крайна сметка винаги съществува риск от преумора.

• Винаги трябва да вземете предвид и качеството на храната, която бъдещата майка яде, това също може да повлияе на нейното тегло. Менюто на човек, който носи бебе под сърцето си, трябва да бъде балансирано и да съдържа само онези продукти, които ще помогнат за нормалното функциониране както на тялото на майката, така и на плода. Ако нещо липсва, телесното тегло ще спадне драстично.

• И, разбира се, категорично е противопоказано по време на бременност да пушите, да пиете алкохол. В крайна сметка те са не само вредни сами по себе си, но и често срещана причина за загуба на килограми..

Ако сте бременна, трябва да обърнете повече внимание на себе си и здравето си. В ранните етапи, при лошо общо физическо благосъстояние, телесното тегло на жената може рязко да спадне. Което често допринася за развитието на различни видове патологии. Вашият лекуващ лекар трябва задължително да предпише преглед, като: гинекологичен преглед, пълен тест за кръв и урина, ултразвуково изследване и проверка на хормоналния фон на бъдещата майка.

Загуба на тегло по различно време на бременността

В началото на бременността промените в тялото на майката са външно почти незабележими. В края на краищата те не са толкова изразителни. Теглото му първоначално се увеличава само с два до три килограма. Често по това време жените продължават да водят активен живот, работа, тъй като детето, което се развива в утробата, все още е твърде малко. Някои дори не подозират през първите няколко седмици, че носят нов живот под сърцата си. Точно тогава отслабването е абсолютно нормално, причината за това е токсикозата. Както бе споменато по-горе, честото гадене и повръщане води до отвращение преди всяко хранене, дехидратация. Всичко това от своя страна се отнася до факторите за отслабване..

Разбира се, токсикоза, това вече е често срещано нещо, но все пак не трябва да се отнасяте небрежно към това явление. В крайна сметка дехидратацията, лошото хранене, в резултат на това много бързата загуба на тегло води, например, до появата на кетонни тела в тялото на бременна жена - това са вещества, които могат да повлияят неблагоприятно на развитието на детето.

Ако повръщането се случва повече от четири пъти на ден, лекарите препоръчват да отидете в болница за стационарно лечение, където под строг контрол ще бъде възможно лесно да се реши всеки проблем и вашето бебе ще бъде в пълна безопасност. Често токсикозата през първите седмици евентуално спира вече преди втория триместър. Следователно теглото на жената по това време трябва да се нормализира..

Понякога загубата на тегло в началото на бременността изобщо не се дължи на гадене. За бъдещата майка животът продължава със същите темпове: работа, приятели, съпруг, но по това време, без да осъзнава, тя губи килограми. За да сте сигурни, че бременността протича добре, без усложнения, си струва да бъдете прегледани от лекар, в повечето случаи няма от какво да се притеснявате. В крайна сметка това явление е доста често. Но ако в същото време жената не се чувства добре, тя се притеснява от постоянна болка, слабост или други прояви на патология, определено трябва да отидете в болница.

Нека разгледаме по-отблизо как трябва да се промени теглото на бременната жена през първите няколко седмици..

Често преди десетата седмица наддаването на тегло е малко и почти незабележимо. Нормата в наддаването на тегло за новородена майка, която е била с поднормено тегло преди бременността е:

• Първите четиринадесет дни плюс на кантара могат да бъдат до 0,5 килограма;

• В рамките на месец от началото на бременността тя ще се увеличи до 900 грама;

• Ако добавим още няколко седмици, индикаторът ще бъде както следва: 1,4 килограма;

• До началото на втория месец младата майка ще напълнее с 1,6 килограма;

• За два месеца и половина - 1,8 килограма;

• И вече на дванадесетата седмица малка жена ще добави около 2 килограма към теглото си.

Бременните жени, които не са били с поднормено тегло, наддават малко по-бавно, тяхната норма е:

• Първите четиринадесет дни до 0,5 килограма;

• След още две седмици теглото на бъдещата майка ще се увеличи с 0,7 килограма;

• След месец и половина до 1 килограм;

• След това, след още две седмици, увеличението ще бъде 1,2 килограма;

• Десетата седмица от бременността ще завърши с набор от 1,3 килограма;

• В края на първия триместър жената наддава средно до 1,5 килограма.

Ако момичето, което носи бебе в утробата си, е с наднормено тегло, цифрите ще бъдат малко по-различни:

• След един месец теглото й ще се увеличи с 0,5 килограма;

• След четиринадесет дни добавете още 0,6 килограма;

• И в края на първия триместър жените с наднормено тегло наддават по 100 грама на всеки две седмици.

Втори триместър

Тъй като проблемът с токсикозата през втория триместър почти не възниква и теглото намалява в резултат на други причини. Стресът, нервното напрежение, различни заболявания оказват силно влияние върху тялото на бременна жена. Ако те са основната причина, придружена от загуба на апетит, това е съвсем очевидно. Но въпреки това, ако бъдещата майка яде, както обикновено, и дори повече, и теглото изчезне, болестите не могат да бъдат изключени, така че трябва да се консултирате с лекар, да се подложите на преглед.

Случва се, че една жена, страхувайки се да наддаде силно, започва да се ограничава в тези продукти, от които се нуждае, впоследствие губи телесно тегло. Много е важно да не забравяте, че времето, когато носите бебе, не е подходящо за диети. Растящото бебешко тяло изисква много витамини и минерали за нормално развитие. Яденето веднага за двама, разбира се, също не е желателно, вашата диета трябва да бъде пълноценна и балансирана, да съдържа максимум хранителни вещества.

Намаляването на телесното тегло през втория триместър е длъжно да предупреди бъдещата майка, през този период тя трябва да започне активно да наддава, а не обратното. Дете в утробата започва да расте, да се развива, количеството на околоплодната течност във феталния пикочен мехур се увеличава, заоблен корем става забележим с просто око за всички.

Нека да разгледаме темповете на наддаване на тегло през втория триместър за жени с слаба физика:

• На четиринадесетата седмица телесното тегло на майката се увеличава с 2,7 килограма;

• След още няколко седмици тази цифра ще се увеличи с 3,2 килограма;

• До осемнадесетата жена ще наддаде 4,5 килограма;

• До двадесета седмица плюс, балансът ще бъде приблизително 5,4 килограма;

• След още четиринадесет дни теглото ще се увеличи с 6,8 килограма;

• На двадесет и шестата седмица бременна майка ще наддаде около 8,6 килограма;

• В края на второто тримесечие тази цифра ще достигне 9,8 килограма.

За бременни жени с нормална физика нормата ще бъде следната:

• Четиринадесета седмица наддаването на тегло ще бъде около 1,9 килограма;

• След още две седмици тази цифра ще нарасне до 2,3 килограма;

• След още четиринадесет дни теглото на бъдещата майка ще се увеличи с 3,6 килограма, ако броите от първоначалния показател;

• Двадесетата седмица от бременността ще донесе още плюс 4,8 килограма;

• На двадесет и втора теглото ще се увеличи с 5,7 килограма;

• Тридесет дни по-късно тя ще се увеличи със 7,7 килограма;

• И в края на втория триместър телесното тегло на бъдещата майка ще бъде с 8,2 килограма повече.

Ако една жена е имала излишни килограми преди бременността, тогава тя няма да спечели много излишни килограми в сравнение с други. За нея нормата ще бъде следната:

• На четиринадесетата седмица теглото й ще се увеличи с 1 килограм;

• До месец тази цифра ще достигне 2,3 килограма;

• След още един месец към телесното тегло на майката ще се добавят 3,4 килограма;

• А на двадесет и шестата седмица от бременността теглото й ще бъде с 5 килограма повече;

• В края на втория триместър плюс теглото ще бъде 5,4 килограма.

Още на последния етап от бременността, преди раждането, според физиологичните характеристики теглото на жената трябва да отиде малко. Но често това е не повече от три килограма. Това не представлява никаква опасност за тялото на майката или за бебето..

Но може да се окаже, че теглото ще намалее по съвсем други причини. Например, поради сезона, бъдещата майка се изпотява много през лятото и не яде точното количество храна. В крайна сметка навън е горещо, така че апетитът е значително нарушен. В този случай трябва да се консултирате с лекар и ако той потвърди, че детето се развива абсолютно нормално, няма опасност, тогава няма нужда да се притеснявате.

Причина за притеснения може да се появи след ултразвуков преглед, ако се постави диагноза: липса на телесно тегло при дете или откриване на други патологии. При този резултат от бременността ще е необходима медицинска намеса..

Средно при успешен изход и през трите тримесечия жените, при които липсва телесно тегло, наддават около 15,2 килограма, а тези с наднормено тегло - 9 килограма. Тези с нормална физика ще добавят приблизително 13,5 килограма.

Как да избегнем или да се справим с проблема със загубата на тегло по време на бременност?

За да избегнете този проблем, трябва да контролирате теглото си на всеки седем дни. Претегляйте се веднъж на седем дни и записвайте резултата си в календар или дневник, така че да можете да контролирате целия процес на отслабване или обратно.

Един от основните аспекти е храненето, защото то трябва да бъде умерено хранително, балансирано, да има всички необходими витамини за развитието на бебето. Ако е възможно, запишете и какво ядете всеки ден. В края на краищата източникът на загуба на тегло може да бъде скрит в неправилно формулирана диета.

Цялата храна, която яде бременна жена, трябва да е лесна за стомаха, да не изисква много енергия и да се усвоява добре. По-добре е да ядете по-малко мазна, пикантна и пушена храна, защото тя се усвоява слабо и може да наруши функционирането на храносмилателния тракт. Балансираната диета ще ви помогне да поддържате теглото си по всяко време и ще бъде много полезна за развитието на вашето бебе..

Също така е важно всичко, което заобикаля новосформираната майка по време на бременност. Всички досадни фактори трябва да бъдат премахнати, но ако това е невъзможно, уверете се, че тя е по-малко в контакт с тях. Винаги трябва да има човек наблизо, който да може, да помогне, подкрепи и утеши в случай на нещо.

През първите седмици с токсикоза се препоръчва да се яде на малки порции, но по-често.

Полезни продукти за млада майка

Първо, по-добре е да купувате пълнозърнест хляб, той трябва да стане неразделна част буквално от всяко хранене. В крайна сметка той има достатъчно количество протеини, фибри, витамини и много повече полезни вещества..

На второ място, има плодове и зеленчуци. Прясното ще бъде по-здравословно, освен това зеленчуците могат да бъдат задушени или на пара. Сушени плодове, мед, ядки не могат да бъдат пренебрегвани, те могат да се добавят към мюсли или каша и да се ядат сутрин.

На трето място, всички продукти от млечен произход трябва да присъстват в диетата на бъдещата майка, препоръчително е да се пият около 0,5 литра мляко или други ферментирали млечни продукти на ден.

Четвърто, в никакъв случай не трябва да пренебрегвате месото и рибата. В крайна сметка това са един от основните първични източници на протеин. По-добре е месото да се вари или пече, така то ще запази най-много полезни свойства. Рибата може да се готви по същия начин.

И, разбира се, определено трябва да пиете огромно количество течност. За това са подходящи натурални компоти, сокове и обикновена чиста вода..

Това са всички тайни, които бъдещата майка трябва да знае, за да избегне такъв проблем като загуба на тегло..

Причини за отслабване по време на бременност по триместър

Загубата на тегло по време на бременност може да бъде нормална или необичайна, в зависимост от тримесечието и общото състояние на бременната жена. Патологичната загуба на тегло може да доведе до сериозни нарушения, така че е много важно да знаете кога това е норма и кога не..

 • Загуба на тегло по време на бременност - норма или не
 • Загуба на тегло по време на бременност през първия триместър
 • Загуба на тегло по време на бременност през втория триместър
 • Загуба на тегло през третия триместър на бременността
 • Как да се справим със загубата на тегло
 • Какви храни трябва да ядете
 • Традиционна медицина рецепти

Загуба на тегло по време на бременност - норма или не

По една или друга причина жената може да отслабне на различни етапи от бременността. Например през първия триместър теглото намалява поради токсикоза, през втория - поради заболявания, а през третия показва приближаването на раждането..

Причини за отслабване по време на бременност

През цялата бременност жената трябва да измерва теглото си. Ако напълнява силно, се препоръчва да преразгледа диетата си и периодично да спазва гладен ден..

Ако всичко е повече или по-малко ясно с увеличаване на теглото, тогава причината за намаляването на телесното тегло може да бъде:

 1. Проява на токсикоза, постоянно гадене с повръщане. Всички тези фактори значително намаляват апетита, което води до загуба на тегло и често до дехидратация, така че трябва поне да пиете достатъчно вода.
 2. Вирусни, инфекциозни, бактериални инфекции, в резултат на които се наблюдават възпалителни процеси със загуба на апетит.
 3. Нервно напрежение, стресови ситуации.
 4. Поради растежа на плода, особено през третия триместър, се увеличава натоварването на органите на стомашно-чревния тракт. Това води до киселини и загуба на апетит. Жената често има усещане за пълен стомах.
 5. Прекомерна работа и липса на сън, липса на адекватна почивка.
 6. Неправилна диета, недохранване.
 7. Тютюнопушене и консумация на алкохолни напитки.

Ако бременна жена загуби телесно тегло без причина, това показва патологични аномалии и наличие на определено заболяване. В този случай трябва незабавно да се консултирате с други специалисти..

Загуба на тегло по време на бременност през първия триместър

През първия триместър на бременността тялото на бъдещата майка практически не се променя, тъй като ембрионът все още е твърде малък. Следователно жената не наддава на телесно тегло. Но поради токсикоза, теглото може да намалее. Освен това някои продукти са изключени от обичайната диета на мама. А гаденето води до загуба на апетит и лоша смилаемост на храната. Следователно загубата на тегло през 1 триместър се счита за напълно приемлива..

Необходимо е обаче и борбата с токсикозата, тъй като постоянното усещане за гадене, повръщане и съпътстващата дехидратация на тялото допринасят за образуването на кетонни тела, вещества, вредни за тялото.

Ако повръщането се наблюдава повече от 3 пъти на ден, е необходимо спешно да се подложи на лечение (обикновено под формата на капкомери с витамини) и лекарски контрол. Когато токсикозата приключи, бременната жена трябва да започне да наддава..

Също така се случва бъдещата майка да се чувства отлично, тя няма гадене и повръщане, но телесното й тегло все пак намалява. В този случай най-често това състояние също се отнася до нормата. Но ако се чувствате зле, трябва да внимавате.

Има определени норми за наддаване на тегло. Ако наддаването на тегло на бъдещата майка не съответства на нормите или килограмите, напротив, се губят без видима причина, това показва патологично състояние на тялото.

Загуба на тегло по време на бременност през втория триместър

По правило токсикозата „напуска“ жената до края на 1-ви триместър, така че загубата на тегло през втората половина на бременността трябва да бъде изключена. Има обаче фактори, които водят до загуба на тегло през втория триместър:

 1. Нервното напрежение и честите стресови ситуации влошават апетита, в резултат на което жената отслабва.
 2. Наличието на някакви заболявания (недиагностициран диабет и др.).

През втория триместър теглото на жената трябва да се увеличи, тъй като плодът започва активно да расте. Заедно с това се наблюдава увеличаване на количеството на околоплодната течност във феталния пикочен мехур. Следователно, теглото не трябва да се намалява - това може да показва патологично отклонение, например липса на вода.

Загуба на тегло през третия триместър на бременността

През третия триместър жената вече не наддава бързо, защото плодът е практически оформен. Тя обаче може да отслабне. Това се улеснява от следното:

 1. Малко преди раждането теглото може да намалее с няколко килограма.
 2. Апетитът се губи през лятото поради повишената топлина.

Като цяло през третия триместър жената може да загуби не повече от 3 кг. Това се счита за норма. При по-голяма загуба на телесно тегло е необходимо да се подложите на преглед (ултразвук). Тъй като съществува риск от патологично развитие на плода.

Как да се справим със загубата на тегло

Ако няма конкретна причина за отслабване, трябва да се предприемат действия. На първо място, жената трябва да премахне дразнещите фактори. Например:

 1. Жената определено трябва да си почива и да спи достатъчно..
 2. Строго забранено е физическото и умствено преумора..
 3. Не се движете внезапно, тъй като това може да провокира гадене. Станете бавно от леглото и не забравяйте да ядете нещо или да изпиете чаша топъл чай, преди да станете. Важно е да се премахне токсикозата..
 4. Обърнете внимание на диетата - тя трябва да съдържа достатъчно витамини и хранителни вещества.
 5. Не можете да седите на диети за отслабване по време на бременност. Ако все пак трябва да спазвате диета за медицински цели, не забравяйте да информирате лекуващия лекар за бременността си и гинеколога за предписаната диета. И двамата лекари трябва да се съгласят относно индивидуалния хранителен прием..
 6. Психологическото състояние на бременната жена винаги влияе върху теглото и по-конкретно върху развитието на плода. Следователно обкръжението трябва да е спокойно, а наблизо да има любящи и разбиращи роднини..

Медикаментозната терапия се предписва само ако съществува риск за здравето на жената.

Гледайте видео, от което ще научите всичко за теглото по време на бременност от акушер-гинеколог на известна клиника:

Какви храни трябва да ядете

 1. Опитайте се да закусите. Това може да бъде сандвич със сирене или каша със сушени плодове (но не незабавно!).
 2. Яжте по-често месо (говеждо, пилешко). Опитайте се да не го пържите, а да го готвите, задушавате или печете. Комбинирайте месни ястия със зеленчуци.
 3. Пастата и кашата са бавни източници на въглехидрати. Те просто могат и трябва да се ядат с отслабване..
 4. Не забравяйте за ферментиралите млечни продукти, тъй като те съдържат шоково количество калций, което е необходимо за укрепване на костната система на майката и формиране на скелета на бебето. Пийте кефир, ферментирало печено мляко, домашно кисело мляко, а също така консумирайте извара, заквасена сметана, сирене.
 5. Не забравяйте да пиете чиста вода, натурални компоти, сокове и желе.
 6. Сред десертите отдайте предпочитание не на сладкиши, а на запеканки с извара, бисквити, желе, приготвено от пресни (замразени) плодове. Не забравяйте, желатинът играе важна роля в опорно-двигателния апарат.

Традиционна медицина рецепти

За да се отървете от токсикозата и повръщането, които са основните източници на загуба на тегло, можете да направите следното:

 1. Хладна минерална вода без газ. Изсипете го в графин.
 2. Изцедете лимонов сок във водата на вкус.
 3. Нарежете портокала на филийки и добавете към водата.
 4. Вземете малко по време на повръщане.

Киселината трябва да успокои гаденето, а студената вода ще успокои стомаха..

Използването на мента, градински чай, риган по време на бременност, както се препоръчва от много привърженици на традиционната медицина, може да доведе до аборт.

Елиминира токсикозата и прясното червено френско грозде. Може да се яде под формата на плодове и сок.

Домашният сок от червена боровинка също е много полезен. Киселинността му помага и за по-лесното преживяване на токсикозата..

Ако бременна жена и нейните близки хора обръщат внимание на отслабването своевременно, стриктно спазват всички указания на лекаря, посещават я лекуващ гинеколог, правят тестове и се подлагат на хардуерен преглед, тогава ще бъде лесно да се избегнат всякакви проблеми.

Загуба на тегло по време на бременност. Къде отива?!

Здравейте на всички, които не са безразлични към здравето си и които искат да знаят малко повече полезна информация за тялото си. Днес искам да говоря за проблем, както може да изглежда, от сферата на фантазията - загуба на тегло по време на бременност. Как е възможно това, след като всички знаем, че периодът на изчакване за дете неизбежно е свързан с наддаване на тегло? Обикновено количеството натрупани килограми е 10-15 за целия период на бременността, от какво се състои това тегло: бебето се ражда с тегло 3-3,5 кг, плацентата тежи около 0,5 кг, теглото на матката с околоплодната течност е 2 кг, увеличен обем на гърдата - още 0,5 кг. Чрез увеличаване на обема на циркулиращата кръв в тялото, има увеличение с около 1,5 кг, водата в тялото ви - плюс 2 кг. Всичко останало е всичко, което сте облекли по време на бременността си.

Защо бременната жена може да започне да отслабва?

Контролът на теглото придружава цялата бременност и дори вие сами да не контролирате теглото си, вашият гинеколог го прави. Всеки път по време на срещата трябва да се претеглят и резултатът да се записва в обменната карта (първият път, когато се претегля при регистрация), така че лекарят да може да наблюдава промяната на теглото ви всеки месец или по-често. Има норми за наддаване на тегло според гестационната възраст. Леката загуба на тегло при определени обстоятелства не е патология и е напълно възможна, но често това не е норма и на този факт трябва да се обърне голямо внимание.

1. Най-честата причина за отслабване по време на бременност е токсикозата. Поради постоянното усещане за гадене и повръщане, ние отказваме да ядем и преминаваме към суха вода и вода, което води до загуба на тегло поради дехидратация по време на повръщане и намален прием на калории. В случай на многократно повръщане е показано лечение в болница.

2. Отложените заболявания с вирусен или бактериален характер също могат да доведат до загуба на тегло (ако се чувствате зле, не искате да ядете), но обикновено след възстановяване теглото се нормализира.

3. Силен стрес и нервно натоварване: апетитът изчезва - и вие отслабвате от нерви.

4. Повишен прогестерон в кръвта - намалява апетита и води до загуба на тегло.

5. В по-късните етапи бебето компресира всички органи на коремната кухина, включително стомаха, често има киселини, което също го кара да яде по-малко, за да не го провокира. Лекото отслабване преди раждането е нормално и е предвестник на раждането..

6. Оскъдно меню, хоби за диети и ограничения - водят до загуба на тегло и лошо здраве.

7. Лоши навици: пушене и пиене на алкохол.

Трябва внимателно да следите теглото си, а рязката загуба на тегло на фона на лошо здраве трябва да бъде причина да посетите лекар и да откриете причината за вашето състояние. Необходимо е:

1. Изследвайте се на стола.

2. Подайте клинични изследвания на кръв и урина.

3. Проверете хормоните: женски и ендокринологични.

4. Подложете на ултразвук на матката и плода.

Загуба на тегло през първия триместър

В първите седмици на бременността мнозина не знаят за своето положение, съответно не може да има резки промени в теглото и не трябва, но често се случва загуба на тегло поради токсикоза. Токсикозата, въпреки че се счита за нормално явление, не трябва да се приема лекомислено. Повръщането причинява дехидратация, гладуването с гадене може да доведе до появата на кетонни тела - токсични вещества за детето. При повръщане по-често 4 пъти на ден се предлага стационарно лечение, капкомери и медицинско наблюдение. Често теглото отминава само по себе си, без вина за токсикоза: ако в същото време се чувствате нормално, тогава няма причина за притеснение - това се случва. В противен случай трябва да се консултирате с лекар, за да изясните всички проблеми със загубата на тегло..

Загуба на тегло през втория триместър

През втория триместър започва златният период на бременността, токсикозата се оттегля, стомахът не е толкова забележим и не пречи, но защо можете да отслабнете в този случай? Като правило всичко е свързано със стрес, нервно пренапрежение или с наличие на някакво заболяване. Ако продължавате да се храните нормално и теглото не изчезва, трябва да отидете на специалист и да бъдете изследвани.

Загуба на тегло през третия триместър

В последните седмици, непосредствено преди раждането, теглото ви може да намалее. Обикновено не повече от 2-3 килограма. Това е предвестник на раждането и това е нормално: тялото на всяка жена е индивидуално, както всяка бременност..

Подуването често се появява по-късно в живота и приемането на диуретици също може да намали теглото ви (до 5 кг за няколко дни). Ако ултразвукът на детето е наред, няма дефицит на телесно тегло, той не изостава в развитието - не трябва да има повод за безпокойство, но ако има някакви отклонения, трябва да се консултирате с лекар и да вземете всички предписани лекарства, да следвате процедурите.

Според нормите до края на бременността с нормално първоначално тегло трябва да наддадете до 13,5 кг. При първоначално поднормено тегло наддаването ви ще бъде 15,2 кг. И ако сте били с наднормено тегло, нормата ви е около 9 кг.

Както разбирате, загубата на тегло не винаги е патология и нещо плашещо, но трябва да контролирате теглото си, тъй като рязките скокове в теглото, независимо дали са в плюс или минус, не са добър знак и изискват внимателно внимание както на жените, така и на нейният лекуващ гинеколог.