Имах планирана COP, така че не би трябвало да има липса на кислород. По време на бременността тя ходеше, не пиеше, не пушеше, не ядеше никакви гадни неща. На операцията бях зашеметен, помня, че ми показаха зайчето ми, а тя беше толкова синя. След това попитах, защо е така? Казаха ми, че те често се раждат по този начин. След това започнаха други задължения, добре, беше забравено И сега си спомних нещо.

По какви причини децата посиняват?

Потребителски коментари

Ако, когато бебето се роди, цветът на кожата на новороденото има бледо или синкав оттенък, това може да означава хипоксия или раждане. Също така е възможно да се предположи, че детето има вътрематочна инфекция, при която токсините имат неблагоприятно въздействие върху съдовете на кожата. Пневмонията или вродените сърдечни заболявания също могат да причинят така наречената цианоза. Когато се преплита с пъпната връв, често се отбелязва цианоза на лицето.

Здраво ли е вашето новородено бебе? Какво трябва да знаете за новородено, когато отивате в болница?

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Здравословно новородено: обща информация, тегло при раждане, понятия за недоносено и следродено новородено

Новороденото се счита за здраво, ако е на възраст 37 - 42 седмици, с тегло при раждане 2,5 - 4,0 кг, което не се нуждае от реанимация и не разкрива никакви физически дефекти по време на първия преглед от неонатолог в родилната зала.

Ако едно дете е родено в рамките на 36 седмици и 6 дни или по-рано, то се счита за недоносено, ако повече от 42 пълни седмици - за недоносено. Бременността се изчислява от първия ден на последната менструация на жената и се измерва в седмици. Условията на недоносеност и недоносеност често са свързани с много различни заболявания, включително животозастрашаващи, така че такива деца трябва да бъдат наблюдавани от опитен неонатолог.

Бебетата с тегло под 2,5 кг при раждането са малки, а над 4 кг са големи. Дори детето да е родено навреме, теглото му може да не отговаря на нормата. Такива деца също изискват по-голямо внимание и задълбочен преглед..

Височина, обиколка на главата и гърдите на новороденото

В допълнение към телесното тегло в родилната зала, новороденото се измерва с помощта на стадиометър и измервателна лента, дължината на тялото и обиколката на главата и гърдите. Тези показатели позволяват да се оцени хармонията на физическото развитие на детето, да се идентифицират някои наследствени заболявания, ендокринна патология и увреждане на централната нервна система.

Обикновено височината на новороденото при раждане е 45-56 см. Средно около 50 см. Логично е недоносените бебета да имат по-нисък ръст - това не е признак на нехармонично развитие.

Обиколката на гърдите се измерва с измервателна лента, която се нанася върху задната част на ъглите на лопатките (най-ниската точка на лопатката), а отпред над зърната. Нормалните стойности за обиколката на гърдите на доносеното новородено са 33-35 cm.

За да се измери обиколката на главата, е необходимо да се приложи измервателна лента от гърба до най-изпъкналата точка на задната част на главата, а отпред да се нарисува директно над веждите. Обикновено тази цифра е 33 - 37,5 см, тя не трябва да надвишава обиколката на гърдите с повече от 2-4 см. Измерването на главата е незаменима процедура при диагностицирането на заболявания на централната нервна система. През първата седмица от живота главата трябва да се измерва всеки ден. Обикновено през първия месец от живота главата расте не повече от 3-4 см, ако главата расте по-интензивно (повече от 0,3-0,5 см на ден), това показва развитието на хидроцефалия, много сериозно заболяване. Това правило не работи за деца от първия ден от живота. През първите 24 часа обиколката на главата може да се увеличи с 1,0 - 1,5 см - това е главата, която възстановява нормалната си форма след преминаване през тесния родов канал.

Първият вик на новородено

Веднага след раждането детето замръзва за няколко секунди, не реагира на никакви външни стимули. Това състояние се нарича "катарзис" на новороденото. Някои философи вярват, че именно в този момент душата е заложена в детето. След това новороденото поема първия дъх и изплаква първия. Първият вик на новородено трябва да бъде звучен и емоционален. И най-важното е, че бебето трябва да плаче през първите 30 секунди след раждането. Ако това не се случи, той се нуждае от реанимация..

Резултат по Апгар

В края на първата и петата минута от живота на детето неонатологът оценява състоянието на детето по скалата на Апгар по 5 признака: цвят на кожата, дишане, сърдечен ритъм, мускулен тонус и рефлекси. Максималният възможен резултат е 10 точки. Новородено с резултати на Apgar, по-големи или равни на 7/7, се счита за здраво. Ако резултатът е по-нисък, детето се нуждае от спешна реанимация. Това означава, че може да се нуждае от допълнителен кислород за дишане, изкуствена вентилация на белите дробове и компресии на гръдния кош. В тези случаи бебето се отнема от майката и целият комплекс от реанимационни мерки продължава, докато състоянието на детето се стабилизира..

Първото запознанство на новороденото с майката: контакт кожа до кожа

Веднага след раждането здравото новородено се избърсва на сухо с пелена, върху него се слага шапка и чорапи, за да се предотврати загубата на топлина, и се поставя върху стомаха на майката. Майката и детето са покрити с общо одеяло, така че контактът между тях да е „кожа до кожа“. Такъв близък контакт трябва да продължи поне 1,5-2 часа. Всички необходими процедури, свързани с първата тоалетна на новороденото, могат да бъдат отложени, а първият преглед от неонатолог се извършва директно върху гърдите на майката. Доказано е, че тази проста процедура намалява заболеваемостта през неонаталния период, насърчава производството на мляко при майката и развитието на майчиния инстинкт..

Първо хранене на новородено

Телесна температура на новороденото

Телесната температура на новороденото обикновено се измерва 15 минути след раждането и след това 2 часа по-късно, когато майката и бебето вече са прехвърлени в ставното отделение. Нормалната телесна температура е 36,5-37 С. В първите часове след раждането детето е предразположено към хипотермия. За да се избегне това, новороденото винаги носи шапка и чорапи. Широкото облекло и контактът кожа в кожа също ще ви помогнат да се стопляте. А плътното повиване и къпане, напротив, допринасят за хипотермия на новороденото, така че тези практики вече са изоставени в много родилни болници..
На следващия ден детето е по-склонно към прегряване. Ако новороденото има температура, първото нещо, което наистина трябва да се оцени, е дали е облечено твърде топло?

Цвят на кожата на новороденото

Непосредствено след раждането кожата на новороденото е синкава. Първият дъх насища кръвта с кислород и кожата започва да порозовява. В първите часове от живота може да се запази леко посиняване на ръцете и краката, което постепенно изчезва. След час и половина кожата на много новородени става яркочервена. Това не е патология, но е свързано с особеността на развитието на капилярите. При доносените новородени зачервяването изчезва на втория ден, при недоносените бебета продължава по-дълго. Най-страшният признак е бледността на кожата. Бялата кожа при новородените винаги е сериозна патология.

Форма на главата и фонтанела

При новороденото главата често е асиметрична (само бебета, родени чрез цезарово сечение, могат да се похвалят с идеално плоска глава). Често върху него се вижда голяма, плътна подутина. Това е така нареченият "тумор на раждането". Той ще се разреши сам за няколко дни без никакво лечение. Единичните точки на кръвоизлив върху генеричен тумор не са причина за безпокойство. В очите могат да се видят същите малки кръвоизливи, особено ако раждането е продължително и трудно. Те също преминават сами с течение на времето..

Малко над челото, по средната линия на главата, новороденото има мека податлива област - голяма фонтанела. Към този момент сводът на черепа все още не е вкостенял напълно. Нормалният размер на голяма фонтанела е 1-3 см. По-голяма фонтанела може да се появи при недоносени, незрели деца, както и при повишено вътречерепно налягане (в този случай то също се издува). Децата с малък фонтанел обикновено се развиват нормално, само в някои случаи това води до развитие на неврологичен проблем. Някои невропедиатри предписват на тези деца „плач в продължение на 5 минути - 3 пъти на ден“. По време на плача вътречерепното налягане се повишава и костите на черепа се разминават, насърчавайки растежа на главата.

Дъх на новородено

Новороденото диша неравномерно. Дишането може да отсъства за няколко секунди и след това да бъде последвано от поредица от много бързи дихателни движения. Понякога детето поема конвулсивно дъх, последвано от шумно дълго вдишване. С течение на времето тези вдишвания стават все по-малко. Дихателната честота обикновено е 30-60 в минута. Дишането над 60 в минута показва сериозно увреждане на белите дробове.

Понятието за тона на новороденото: "поза на ембриона" и хипотония

Обикновено ръцете и краката на детето са в сгънато положение, симетрични, ръцете са стиснати в юмруци, главата донякъде е приведена към тялото, това е „ембрионната поза“, характерна за първите месеци от живота.
Ако детето е летаргично, „меко“, ръцете и краката висят свободно - това е неблагоприятен симптом, наречен „мускулна хипотония“. Може да се намери при заболявания на нервната система, инфекции на новороденото и други сериозни заболявания..

Сън и будност

Новороденото бебе спи до 20 часа на ден. Периодите на събуждане обикновено са ограничени до хранения. Събуденото дете хаотично пръства с ръце и крака. Очите могат да бъдат затворени през първите няколко дни. Ако са отворени, очните ябълки се движат така, сякаш детето иска да фиксира погледа си, но не може. Понякога може да забележите леко присвиване, което отшумява от само себе си до края на първата седмица и не изисква лечение.

Първо изпражнение и уриниране

Първият стол на бебето се нарича меконий. Той е вискозен, черен на цвят, напомнящ на катран. Обикновено мекониумът трябва да изчезне през първия ден, ако мекониумът не е изчезнал, лекарите избират изчакване и виждат тактика на втория ден. Ако червата не се изпразнят и след това детето се изследва допълнително, за да се установят причините за това патологично състояние и неговата корекция. Много рядко при здрави деца мекониумът излиза на третия ден..

Понякога мекониумът излиза преждевременно в утробата. В този случай гинеколозите говорят за „мръсна околоплодна течност“. Това често се случва при вътрематочна инфекция на плода и в случай, че майката е получавала наркотични болкоуспокояващи или „лекарствен сън“ по време на раждането.
Това е доста опасно състояние, тъй като меконият може да навлезе в дихателните пътища и да наруши дихателната активност на новороденото..

През първите 3 дни новороденото рядко уринира, 2-4 пъти на ден. Първото уриниране обикновено се извършва между 12 и 24 часа. Постепенно броят на уринирането се увеличава, достигайки 20-25 пъти за 7-10 дни от живота.

Ако новороденото е болно?

Ами ако новороденото не отговаря на горните здравни критерии? Не изпадайте в паника! Много заболявания от неонаталния период, диагностицирани и правилно лекувани навреме, преминават, без да оставят последствия за нероденото дете. Доверете се на здравето на децата си на квалифицирани специалисти, но не забравяйте ролята си. Всеки неонатолог ще потвърди, че 90% от успеха при лечението на новородено са правилните грижи, грижи и внимание от страна на майката и други близки и само 10% падат върху плещите на специалист.

Здраве - какво е това? Определение на здравето според СЗО.

Световната здравна организация (СЗО) дава много мъдро, философско определение за здравето. Според СЗО здравето е не само отсъствие на физически дефекти и заболявания, а състояние на пълно физическо, психологическо и социално благополучие. Експертите на СЗО се фокусират върху втората част на определението и подчертават, че любовта, грижите и вниманието на близките са незаменими при поддържането на здравето на децата. Дори болно дете, заобиколено от майчина обич, има шанс да се почувства здраво..

Защо бебетата се раждат сини

Видът на кожата на новороденото бебе може да изплаши неопитната майка. На снимките в медиите бебетата изглеждат като малки ангели с розови бузи. Жените, които раждат първото си дете, представляват детето си по този начин и реалният външен вид на детето им може да шокира. Бебето може да бъде със синкав цвят, покрито с бели съсиреци, петна и пъпки. Освен това този цвят на кожата е норма. Логичният въпрос в случая е защо детето се ражда синьо. Цианозата на кожата изчезва скоро след раждането, отстъпвайки място на други явления, които също могат да причинят безпокойство у родителите.

Лицето и тялото на бебето могат да бъдат "поръсени" с пъпки от различен тип, на различни места може да се образува дразнене, кожата може да придобие червеникав или жълт оттенък. Освен това кожата може да започне да се отлепва. На него могат да се появят черни или червени петна. Всичко това могат да бъдат нормални варианти или да докладват за сериозни заболявания..

През първите седмици след раждането кожата на бебето се нуждае особено от подходящи грижи. Защо се ражда дете с тези характеристики? Как да разграничим нормалните физиологични процеси от заплахите за живота на детето? Как да се грижим правилно за бебешката кожа? Всичко това можете да намерите, като прочетете статията по-нататък..

Причини за посиняване на кожата при раждането?

По време на раждането жената може да забележи, че бебето се е родило синьо. Ако лекарите смятат състоянието му за задоволително, тази ситуация най-вероятно няма да предизвика вълнение у майката. И все пак, какво означава синьо лице при новородено и може ли синьото винаги да се счита за норма? Много често бебетата имат този тон на кожата при раждането. Специална скала е разработена от педиатри, според която педиатър, присъстващ на раждането, трябва да определи състоянието на бебето.

Скала на Апгар:

Интерпретация на резултатите:

Натрупани точкиДекодиране
10/10Представянето на бебето е над нормалното
8/9, 9/9, 9/10Състоянието на бебето е нормално
8/8Над средното представяне на бебето
6/7, 7/8, 7/7Бебето не се нуждае от допълнителен надзор
5/6, 5/5, 4/5, 4/4Състоянието на бебето изисква допълнително и задълбочено наблюдение.
3/3, 3/4Новороденото е в критично състояние
0/0, 0/1, 1/1, ½, 2/2, 2/3Детето се нуждае от спешна реанимация

В идеалния случай кожата на новороденото е по-скоро виолетова, отколкото синя. Това се дължи на няколко фактора: специалната структура на хемоглобина и стресът, получен по време на раждането. Синкавият тон на кожата трябва да изчезне за кратко време след раждането. Ако това не се случи, лекарят трябва незабавно да вземе мерки за отстраняване на причината за това състояние..

Видео: Първите минути от живота

Патологично синьо може да се появи в следните случаи:

 • хронична хипоксия;
 • остър кислороден глад;
 • нараняване при раждане;
 • кръвоизлив в надбъбречните жлези;
 • понижено ниво на хемоглобин в кръвта;
 • сърдечно заболяване.

Остра хипоксия се открива в първите минути след раждането. Най-често това се случва в резултат на заплитането на пъпната връв около врата. Това може да се случи и при продължително раждане, когато бебето поеме първия си дъх, докато е вътре в майката. Амниотичната течност попада в дихателните пътища и може да доведе до задушаване и умиране на бебето. В тези случаи лекарят незабавно започва да извършва реанимационни действия, за да спаси новороденото. В други случаи лекарят трябва да прецени състоянието на бебето и да вземе решение за необходимостта от реанимация.

Важно е! Всички тези ситуации изискват бърза медицинска помощ. Ако има опасност детето да умре през следващите минути, реанимацията се извършва в родилната зала. В други случаи новороденото се прехвърля в детския отдел, където се вземат всички необходими мерки за стабилизиране на състоянието му.

Диагностичните и лечебни методи, използвани от съвременните лекари, позволяват да се идентифицират патологиите и да се стабилизира състоянието на бебето в близко бъдеще след раждането му. С навременна помощ последствията могат да бъдат сведени до минимум или напълно избегнати. Периодичното оцветяване на кожата на бебето може да е причина за безпокойство за родителите. Ако бебето посинее изцяло или частично известно време след раждането, това е причина за незабавна медицинска помощ. По-често това е симптом на цианоза - заболяване, което оцветява кожата в синьо поради високата концентрация на намален хемоглобин в кръвта. Това заболяване е следствие от сърдечни заболявания. Отговорът на въпроса защо бебетата се раждат сини има физиологичен и патологичен характер. В зависимост от причината за оцветяване на кожата се определя необходимостта от лечение на бебето.

Видео: Първите дни от живота на новородените, изглед на новородено

Как изглежда здравото новородено??

След като дишането на бебето се нормализира, кожата му трябва да придобие приятен розов оттенък. Бъдещите майки трябва да имат предвид, че не само цветът на кожата на бебето им може да изненада. Повърхността на кожата на новороденото е покрита с бяло покритие. Това вещество е смазката, която предпазва бебето по време на бременност. Бебето беше в околоплодна течност девет месеца. Въпреки факта, че е максимално адаптиран към тялото на плода, продължителният контакт на кожата на бебето с него може да доведе до накисване. След раждането на бебето избършете старателно с мека кърпа. Различни „недостатъци“ могат да се наблюдават върху кожата на бебето при раждането и непосредствено след него. Дори безобидната пъпка може да изплаши неопитни родители. Как да разберем дали определено състояние на кожата е норма? Какво заплашва обрив или поява на родилни петна по кожата?

Обобщена таблица на симптомите, причините и леченията

СимптомЗащотоЛечение
червени петна

Зачервените части на кожата могат да бъдат подутиТакива петна могат да се появят на тези места, с които бебето се е облегнало на стената на матката..Не изисква специфично лечениеПетно от черно или синьоПрисъства при раждането и е знак за принадлежност към монголоидната расаНе представлява опасност за живота и здравето. По правило лекарят предписва лечение, тъй като без намеса такива петна могат да преминат с течение на времето.Рождени белезиНаследственостВсеки бен се нуждае от лекарски прегледЗачервена повърхност на кожатаНай-често при недоносени бебета поради недостатъчно количество подкожни мазниниНормална хранаПилингЕкологична реакцияПреминава самостоятелноОбрив

Най-често покрива лицето на бебето.Незрелост на потните жлези, хормонални промени, реакция на околната средаМинава от само себе си. Възпалените пъпки могат да се смазват с мехлем, препоръчан от лекар.Бледост на крайницитеНезрелост на кръвоносната системаПреминава самостоятелноЖълтеницаВисока концентрация на билирубин в кръвта, която засяга черния дроб на бебетоВ повечето случаи не изисква намеса

Бледността на крайниците не трябва да предизвиква безпокойство, ако не е изразена и се появява в резултат на продължителен сън. В същото време скалпът не придобива синкав оттенък. Това състояние преминава веднага след като бебето започне да движи ръцете и краката. Жълтото оцветяване на кожата се среща при повечето новородени. В родилния дом педиатърът преглежда бебетата всеки ден и определя степента на заболяването.

Практически съвети! Билирубинът се разрушава под въздействието на витамин D, мощен заряд от който може да се получи от пряка слънчева светлина. Майка може да помогне на бебето си да се отърве от високото съдържание на вредното вещество, просто като го изложи на слънце. Кожата трябва да бъде възможно най-открита. В този случай трябва да се уверите, че новороденото не е студено и слънцето не му пече главата.

Физиологичната жълтеница преминава достатъчно бързо. Причините за патологична жълтеница са много и всички те представляват опасност за здравето на бебето. Ако са взети всички мерки и състоянието на бебето само се е влошило, трябва незабавно да се свържете със специалист. Неопитните родители се плашат от несъответствието на цвета и външния вид на кожата на детето си с общоприетите стандарти. Всъщност цианозата на кожата, наличието на бяла плака по кожата, обриви, петна с различни цветове и нюанси са нормални прояви на адаптацията на новороденото към нов свят за него. Ако родителят се съмнява, че състоянието на бебето му не е опасно за него, струва си да го играете на сигурно място и да се консултирате с лекар. Той ще разсее съмненията или ще предпише подходящо лечение..

Раждането на "героя"

Голямо бебе: проблеми с раждането. Причините за развитието на голям плод, възможни усложнения по време на бременност и след раждане. Мерки за превенция.

Людмила Петрова, акушер-гинеколог, кандидат на медицинските науки, работи в Изследователския институт по акушерство и гинекология Ott, Санкт Петербург

Според общоприетото вярване, ако бебето е родено голямо, майката има късмет - бебето е силно и здраво. Но лекарите не споделят това мнение: раждането с голям плод им причинява безпокойство поради честите усложнения за майка и бебе..

Прието е да се говори за голям плод, ако при раждането детето има телесно тегло от 4000 до 5000 g, се счита гигантски (гигантски) плод, ако теглото му надвишава 5000 г. Както големите, така и гигантските плодове обикновено се различават от другите плодове не само високо тегло - увеличаването на телесното тегло е придружено от увеличаване на дължината на тялото и други показатели.

Развитието на плода се определя от здравословното състояние на бременната жена и зависи от състоянието на плацентата, която изпълнява сложни функции в системата на майчино-феталните отношения. При липса на вредни влияния от външни и вътрешни фактори, плодът расте според определени модели. При усложнен ход на бременността и нарушена функция на плацентата, процесите на растеж на плода се нарушават - скоростта на растежа му се забавя или ускорява, както например при жените с диабет.

През последното десетилетие броят на ражданията на големи плодове се е увеличил: той е 8-18,5%. Раждането на гигантски бебета е много по-рядко срещано.

Защо бебетата се раждат големи?

Има много причини за развитието на големи плодове и те не са напълно разбрани. Най-високите рискови фактори включват алиментарно-метаболитно затлъстяване (затлъстяване поради повишен прием на храна) и наследственост.

Прекомерно хранене на бременна жена. Храненето трябва да отговаря на нуждите на майката и растящия плод. Подобряване на социалните условия, излишък от висококалорично хранене - от една страна, от друга - физическо бездействие, намаляване на използването на физически труд, което означава намаляване на консумацията на енергия - всичко това се отразява негативно на здравето на бременната жена. Храненето с пикантно-ароматни вещества, които значително повишават апетита, прекомерната консумация на въглехидрати (хлебни и сладкарски изделия) и мазнини, приемът на бърза храна води до излишък на калории и поради невъзможността за адекватно тяхното усвояване влияе неблагоприятно на метаболитните процеси: кръвта на бременна жена има повишаване на захарта, липидите, холестерола. Това води до затлъстяване при майката и увеличава риска от развитие на голям плод..

Основният тест за оценка на балансираното хранене на жената през втората половина на бременността е увеличаването на телесното тегло. Това е излишното наддаване на тегло на жената през втората половина на бременността, което влияе върху скоростта на наддаване на тегло на плода, тъй като в началото на бременността се полагат органи и системи, а през втората половина (особено през третия триместър) - растеж и увеличаване на мускулите. Увеличаването на теглото на бременна жена над 0,5 kg седмично и увеличаването му по време на бременност с повече от 15 kg показва или увеличаване на отока, или отлагане на мазнини.

Наследствени фактори. Развитието на голям плод при хармонично развити, високи, здрави родители може да се счита за физиологично наследствено явление. Големите деца в такива случаи се характеризират с пропорционално увеличаване на размера на тялото и нямат никакви патологични прояви. При раждането бебетата имат както голямо телесно тегло, така и дължина. Стойността на съотношението на дължината на бедрената кост към обиколката на корема, определена чрез ултразвуково изследване, остава в границите на нормалните индивидуални трептения.

Повишава се рискът да имат големи деца сред родителите, които самите са родени големи (над 4000 g).

Рискът от голямо бебе е голям при жени, които в миналото са имали голям плод. Вероятно многократното раждане на големи плодове при една и съща жена не е случайно и вероятно се дължи на индивидуалните характеристики на кръвообращението в маточно-плацентарната система..

Ендокринни метаболитни заболявания (захарен диабет, затлъстяване). При наличие на захарен диабет - заболяване, при което процесът на усвояване на глюкозата се нарушава, всички видове метаболизъм се променят или когато се развива по време на бременност, има нарушение на метаболизма на въглехидратите към ускоряването му. Това води до излишък на глюкоза в кръвта на майката и кръвта от пъпната връв на плода, насърчава увеличаване на теглото на плода и често е придружен от промени в липидния метаболизъм с натрупването на мастни резерви. Плодът расте неравномерно, растежът му или се ускорява, или забавя, което се дължи на периоди на висока или ниска кръвна захар в кръвта на майката.

При захарен диабет големите деца могат да се родят със следните признаци: наподобяващо на луната подпухнало лице, къса шия, широк раменен пояс, голямо тяло поради увеличаване на черния дроб, далака и подкожната мастна тъкан. Нараства не само телесното тегло, но и неговата дължина, но детето е непропорционално сложно. Размерите на главата и дължината на бедрената кост са на горната граница на нормата, размерът на коремната обиколка го надвишава, а съотношението на дължината на бедрената кост към обиколката на корема е под индивидуалните нормални вибрации. Има връзка между теглото на плода и продължителността на диабета (теглото на плода се увеличава, тъй като продължителността на болестта на майката нараства до 6 години).

Има пряка връзка между степента на затлъстяване на бременна жена и средното тегло на новородено. има нарушение на липидния метаболизъм: високото мобилизиране на свободни мастни киселини от кръвта на бременна жена до плода допринася за неговия бърз растеж.

Затлъстяването на бащата на детето също се разглежда като един от рисковите фактори за големите плодове..

Голям плод не се развива при всички жени при наличие на затлъстяване, тъй като при затлъстяване могат да се формират условия, неблагоприятни за кръвоснабдяването на плода - малоценност на маточно-плацентарната система, усложнения на бременността.

Механизмът на образуване на голям плод при затлъстели жени е следният: при такива жени нивото на кръвната захар през втория и третия триместър на бременността е леко повишено, което показва евентуално влошаване на усвояването на глюкоза, когато тя е прекомерно снабдена с храна и се дължи на относителния дефицит на инсулин, т.е. д. има латентен захарен диабет. Проникването на голямо количество глюкоза в тялото на плода води до факта, че панкреасът започва да функционира с повишен стрес, което в крайна сметка води до образуването на голям плод. По този начин раждането на голям плод е един от рисковите фактори за диабет при майката..

Претоварване. Увеличаването на продължителността на бременността може да доведе до раждането на големи деца. Възможно е както физиологично удължаване (удължаване) на бременността с 2 седмици (бременността продължава повече от 40 седмици, докато състоянието на плода не страда), така и биологична истинска зрялост, при която има признаци на зрялост на новороденото и плацентата: тегло на плода от 4000 g или повече. увеличаване на дължината и обема на главата. При истинска свръхзрелост на черепната кост на голям плод тя е по-масивна и по-плътна, конците и фонтанелите са по-малко широки и разтегливи, в резултат на което подвижността на черепните кости една спрямо друга (конфигурация) е намалена, което може да усложни хода на раждането.

Характеристики на плацентата. Морфофункционалните характеристики на плацентата също допринасят за развитието на голям плод. В случай на раждане на голям плод се отбелязва голям размер и обем на плацентата. По-голямата дебелина (повече от 5 см), площта и обема на плацентата водят до по-интензивен метаболизъм и ускорено развитие на плода. Хормоналната функция на фетално-плацентарната система при бременна жена с голям плод се характеризира с нестабилност, промяна в нивото на плацентарните хормони в кръвта индиректно влияе върху метаболитните процеси в тялото на майката и по този начин влияе върху растежа и развитието на плода.

Увеличаването на обема на циркулиращата кръв с интензивно кръвоснабдяване също допринася за развитието на голям плод: при такива условия плодът получава повече хранителни вещества. Разположението на плацентата по задната стена на матката допринася за развитието на голям плод: вероятно при това подреждане на плода се създават по-благоприятни условия за кръвоснабдяване на плода.

По-големите бебета с многократна бременност се раждат поради по-добри условия на вътрематочно хранене, свързани с развитието на мрежа от кръвоносни съдове в маточната стена.Определена роля играят по-добрите условия за развитието на плода поради по-голямата разтегливост на матката и по-малкото съпротивление на коремната преса. По-често увеличаването на теглото на плода се случва между третото и петото раждане..

Неконтролираната продължителна употреба на лекарства, които подобряват маточно-плацентарната циркулация на кръвта, също насърчава растежа на плода.

Други фактори. Големите размери са по-чести при мъжките плодове. Младите жени (до 20 години) и по-възрастните жени (след 34 години) също често имат големи деца. Наличието на възпалителни заболявания на женските полови органи, нарушение на менструалния цикъл в миналото също може да повлияе на развитието на голям плод.

Възможни усложнения по време на раждане

Обикновено големите плодове започват навреме. Въпреки това, когато се удължат, те могат да бъдат закъснели, а при захарен диабет - преждевременно..

При високите жени с нормален ръст и тегло честотата на усложненията по време на бременност и раждане е незначителна. Характеристиките на хода на раждащия акт са следните усложнения (честотата им се увеличава правопропорционално с нарастването на теглото на плода):

 • Ненавременното изливане на околоплодна течност - преди началото на раждането (преждевременно) или преди отварянето на шийката на матката (рано) - се свързва с високото положение на главата на плода, липсата на диференциация на водата в предната и задната част, а също така, очевидно, с характеристиките на феталния пикочен мехур и често - придружаващите полихидрамниони. Примката на пъпната връв може да изпадне с течението на вода, което представлява заплаха за живота на плода.
 • Аномалии на труда - слабост, нарушена координация. Дискоординираните контракции на матката се характеризират с болезнени контракции с неправилна интензивност и продължителност и слабост на трудовата дейност - с кратки контракции с ниска сила или редки контракции с нормална сила и продължителност, което води до бавно отваряне на шийката на матката. Високата честота на слабост на работната сила се обяснява с преразтягане на мускулите на матката, особено на долния й сегмент, голяма площ на плацентата и необходимостта от значителни усилия за придвижване на голям плод през родовия канал.
 • Остра фетална хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород) се развива поради удължаване на раждането, умора на родилката, инфекция на фона на увеличаване на безводната празнина.
 • Положението на клинично тесен таз се развива в резултат на несъответствието между голямата глава на голям плод, дори нормалните размери на таза на майката. Такова раждане при липса на усложнения и добро раждане често завършва през естествения родов канал.
 • Раменната дистоция е форма на клинично тесен таз, тъй като има несъответствие между размера на малкия таз на жената и размера на феталния раменен пояс. В този случай главата на плода, поради заоблената си форма, постепенно се придвижва напред, разтягайки родовия канал, докато раменете на плода, имащи правоъгълна форма, след раждането на главата, изглежда засядат. Такива критични ситуации изискват определени професионални умения за предоставяне на помощ (редица техники) за освобождаване на раменния пояс и могат да бъдат придружени от фрактура на ключицата, рамото, нараняване на шийните прешлени при новородено. Дистоция на раменете се наблюдава по-често при големи плодове с диабетна фетопатия, т.е. характеристики на размера, характерни за жени със захарен диабет (говорихме за тях по-горе).
 • Увеличаването на броя на хирургичните интервенции е свързано с усложнения, срещани по време на раждането. Наблюдава се увеличаване на честотата на ражданията чрез цезарово сечение с изразени признаци на клинично тесен таз, слабост на раждането, неподлежаща на лекарствена корекция. Когато голям плод се комбинира със седалищно предлежание (тазовата част е обърната към изхода от матката, а не към главата на плода), белег на матката, недоносеност в първородна възраст, наличие на различни заболявания, неблагоприятен ход на предишни бременности и раждане, се прави цезарово сечение по планов начин.
 • Все повече са ражданията с амниотомия (изкуствено отваряне на феталния пикочен мехур), използващи лекарства за предизвикване на раждане. Индукцията на труда може да се планира от 38-39 седмици от бременността при наличие на голяма фетална маса в комбинация с екстрагенитална патология, както и когато бременността продължава повече от 41 седмици (при липса на признаци на вътрематочна фетална хипоксия).

Проблеми след раждането

0 усложнения на майката. Когато се доставя голям плод, се отбелязва кървене в последователния и ранния следродилен период поради намалената контрактилитет на матката и наличието на голяма повърхност на раната на мястото на прикрепване на плацентата. В тази връзка се увеличава броят на ръчните изследвания на маточната кухина; по време на тази процедура се отстраняват неразделените части на плацентата, както и масаж на матката, който помага за свиване на мускулите на матката и спиране на кървенето. При родилки с голям плод, перинеалните сълзи и дълбоките вагинални сълзи са по-чести, поради което, за да се предотврати травма на майката и плода, дисекацията на перинеума се използва широко,

В следродилния период се забелязва бавна инволюция (обратно развитие) на матката, анемия (намаляване на количеството на хемоглобина), хипогалактия (недостатъчно производство на мляко). усложнения: ендометрит - възпаление на лигавицата на маточната кухина, симфизит - възпаление на срамната симфиза (ставите на срамните кости), мастит - възпаление на млечната жлеза.

Неблагоприятни резултати за новородени. Вътрематочната фетална хипоксия по време на бременност и раждане може да доведе до раждане на дете в състояние на асфиксия - прекратяване на подаването на кислород към плода. Налице е забавен ход на адаптационния период при новороденото.

Често големите новородени развиват неврологични нарушения (тревожност, тремор - потрепване на мускулите, промени в мускулния тонус и рефлекси), което е проява на мозъчно-съдов инцидент, а има и доста сериозни раждания.

Високата честота на гнойно-септични усложнения (например възпаление на пъпната рана и др.) При големи деца се дължи на първичен имунодефицит (намаляване на количеството имуноглобулини).

Тези деца предизвикват тревога не само за неонатолози и педиатри, но и за невропатолози и ендокринолози, тъй като те са предразположени към захарен диабет, затлъстяване, по-често имат отклонения в невропсихичния статус, имат повишен алергичен фон.

Предотвратяване

Раждането с голям плод може да бъде поставено на границата между нормата и патологията. Следователно основната цел, която се преследва при управлението на бременността и раждането с голям плод, е да се предотвратят възможни усложнения..

За рискови жени е необходима антенатална хоспитализация, за да се подготви за раждане и да се избере методът на оптимално раждане. Раждането се извършва с постоянно наблюдение на състоянието на плода и контрактилната активност на матката. Извършва се внимателно проследяване на напредъка на раждането (скоростта на дилатация на шийката на матката, вмъкването на главата и нейното придвижване по родовия канал), за да се диагностицира своевременно слабостта на раждането или клинично тесен таз.

Ако размерът на плода надвишава нормата, е необходимо постоянно наблюдение на родилката, широкото използване на витаминно-енергиен комплекс, спазмолитици, облекчаване на болката, навременно предписване на стимулираща раждането терапия, предотвратяване на фетална хипоксия (за това се използва приложението на лекарства).

Когато се открият отклонения от нормалния ход на раждането, изборът често се прави в полза на цезарово сечение.

За да се предотврати кървенето по време на изригването на главата или непосредствено след раждането, жената се инжектира с лекарство, което помага за свиване на матката; след раждането те слагат капкомер с редуциращи лекарства. Дори при успешното завършване на раждането и раждането на дете в задоволително състояние е необходимо внимателно наблюдение на новороденото. При правилни и внимателни грижи големите и гигантски деца се развиват нормално в бъдеще..

Профилактика на макрозомия (големи размери) на плода се извършва предимно при жени с установени метаболитни нарушения, при бременни жени със затлъстяване, свръх хранене, захарен диабет.

Диета - и още.

За да предотврати голям плод, лекарят дава на жената следните диетични препоръки:

 • Необходимо е да се храните рационално и балансирано, като намалите количеството на тестени изделия, пекарни, сладкарски изделия в диетата, намалите приема на мазнини, като същевременно поддържате достатъчно количество протеин, включително голямо количество плодове и плодове в диетата. Енергийната стойност на диетата трябва да бъде в диапазона 2000-2200 kcal (протеини - 120 g, въглехидрати - 250 g, мазнини - 65 g), а в случай на нарушение на метаболизма на мазнините - до 1200 kcal.
 • Трябва да се храните бавно.
 • Препоръчително е да се храните често (5-6 пъти на ден), на малки порции.
 • Бременните жени, които са изложени на риск от образуването на голям плод, се предписват предимно зеленчукова диета (салати, билки, зелен фасул, домати, зеле, растителни масла от мазнини). На такива жени се препоръчва напълно да изключат лесно смилаемите въглехидрати от диетата (сладкиши, сладкиши, сладкарски изделия).
 • Наложително е да комбинирате диета с ежедневен набор от физически упражнения за 20-30 минути (при липса на противопоказания).
 • При инсулинозависимия диабет е необходима строга корекция, тоест контрол на кръвната захар.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Голямо дете: добро или лошо?

В Русия е общоприето, че ако детето се роди голямо, това означава, че родителите имат късмет: „героят ще бъде здрав и силен“. Лекарите обаче вярват в друго, тъй като бременността и раждането с голямо дете могат да бъдат изпълнени с усложнения за новороденото и майката..

Акушер-гинеколози заявяват, че детето е родено голямо, ако телесното му тегло достигне 4-5 кг, плод над 5 кг се нарича гигант. Тялото на голямо новородено бебе и гигант, освен „сериозно“ тегло, може да има и други нестандартни параметри. Статистиката показва, че големите бебета са започнали да се раждат много по-често през последното десетилетие. Но гигантските бебета, напротив, се раждат по-рядко..

Защо се раждат големи бебета?

Ако една майка има голямо бебе, причините за това могат да бъдат много. И не всички от тях са патологични. Лекарите обаче приписват някои от тях на рискови фактори..

 • Неграмотна храна. Когато бременната жена надвишава нуждите на тялото си и нарастващия плод, яде твърде калорични храни и се движи малко, излишните калории не могат да бъдат усвоени адекватно. Това има неблагоприятен ефект върху метаболитните процеси в тялото на майката, тъй като в кръвта й се повишава не само захарта, но и холестерола и липидите. В резултат на това скоростта на напълняване става причина за развитието на голямо бебе по време на бременност. Нарастването и увеличаването на мускулната маса, както и формирането на органи и системи на плода, се случват през третия триместър. И ако през този период теглото на бременната жена се увеличи с повече от 500 g на седмица, това може да показва тревожни показатели: или че бременната жена натрупва излишни мазнини, или че тя развива оток.
 • Наследствени причини. Ако родителите са високи, хармонично развитие и отлично здраве, гинеколозите говорят за наследствения характер на външния вид на голямо дете. Обикновено такъв плод при раждането има голямо телесно тегло и дължина, пропорционална на него, но в същото време бебето няма никакви патологии. Възможно е да се предскаже вероятността от патология при голямо дете чрез ултразвук чрез сравняване на дължината на бедрената кост и обиколката на корема на плода. Ако една жена вече е родила голямо дете (например, ако второто дете е по-голямо от първото и майката сега очаква третото; или ако първото дете е по-голямо от второто), тогава има голяма вероятност „героят” да се роди отново. Този модел, според гинеколозите, може да бъде свързан с особеностите на притока на кръв в плацентата и матката..
 • Диабет. При захарен диабет метаболизмът и способността за нормално усвояване на глюкозата са нарушени. Съдържанието на глюкоза обаче се повишава не само в кръвта на майката, но и в кръвта от пъпната връв на плода. По тази причина теглото на плода се увеличава и промените в липидния метаболизъм причиняват отлагането на мастните резерви, поради което растежът на плода се променя неравномерно (той се забавя, след това се ускорява). В този случай се ражда голямо дете с дисхармонични признаци: с лице, показващо признаци на подпухналост, къса шия, с широк и голям раменен пояс и багажник, тъй като далакът и черният дроб на детето се увеличават поради натрупаните подкожни мазнини. Дължината на тялото на такова дете също се увеличава, но непропорционално: той има доста голям корем и съотношението на дължината на бедрената кост към обиколката на корема е под нормалното.
 • Затлъстяване. Когато метаболизмът на липидите в тялото на бременна жена е нарушен, свободните мастни киселини от кръвта на майката влизат в плода, което провокира бързия му растеж. Но не само затлъстяването при майката може да допринесе за факта, че бебето се ражда голямо: наднорменото тегло при бащата също е рисков фактор. Отговорете на въпроса "Защо детето е голямо при жена със затлъстяване?" възможно е както следва: тъй като затлъстелата жена през втората половина на бременността повишава кръвната захар, абсорбцията на глюкоза при такива обстоятелства се влошава. Резултатът е т. Нар. "Относителна инсулинова недостатъчност" (често наричана "латентен захарен диабет"). Когато в тялото на плода има достатъчно голямо количество глюкоза, панкреасът му е подложен на повишен стрес. Това става не само причина за голямото бебе при раждането, но и допълнителен риск от диабет при жената..
 • Следплоден плод. Бременността може да се удължи физиологично с 2 седмици - при такива естествени обстоятелства плодът не страда. Но при така нареченото „биологично удължаване“ има признаци на презряла плацента. Това води не само до факта, че детето се е родило голямо, докато при новороденото се образуват по-плътни и масивни кости на черепа и фонтанелата става по-малко разтеглива. Поради тези причини плодът има намалена подвижност на черепните кости, което може сериозно да усложни хода на раждането..
 • "Специална" плацента. Причината за развитието на голямо дете също могат да бъдат характеристиките на обема и размера на плацентата. Ако бебето се роди голямо, дебелината и площта на плацентата обикновено се увеличават - поради това плодът се развива с ускорени темпове. Не случайно при бременна жена с развитието на голямо дете гинеколозите често отбелязват промяна в нивото на плацентарните хормони в кръвта. Ако кръвоснабдяването на плацентата се извършва в интензивен режим, обемът на циркулиращата в нея кръв се увеличава, плодът получава значително повече хранителни вещества, което води до появата на голямо бебе при раждането. Друга причина е плацентата, разположена на гърба на матката: при такива условия кръвоснабдяването на плода също се засилва.
 • Повтаряща се (трета, четвърта, пета) бременност. Голямо бебе по време на многократна бременност не е необичайно, тъй като мрежата от кръвоносни съдове в стената на матката е по-добре развита, отколкото по време на първите две бременности, а разтегливостта на матката също се подобрява - всичко това създава условия за развитието на голям плод.
 • Дългосрочна употреба на лекарства, възпалителни заболявания при жените. Употребата на някои лекарства и развитието на възпалителни заболявания могат да насърчат засиленото кръвообращение в съдовете на матката и плацентата. И в резултат на това ще доведе до образуването на голям плод.

Диагностика на голям плод

 • Традиционни методи: гинекологът ще измери височината на дъното на матката над пазвата, обиколката на корема на бременната жена. Ако около 24-та седмица тези параметри надвишават нормата (обемът на корема е повече от 100 см на нивото на пъпа, височината на маточното дъно надвишава 42 см), тогава те ще показват формирането на голям плод.
 • Ултразвукът ще определи по-точни параметри: изследването ще покаже размера на главата на детето между темпоралните области, обиколката на корема му и дължината на бедрената кост. Сравнявайки цифрите, лекарят ще изясни предположенията за голям плод.
 • Тегло на бременната. Ако бременна жена няма симптоми на гестоза (високо кръвно налягане, протеини в урината, оток), тогава наддаването на тегло над 500 грама на седмица ще бъде сигнал за развитието на голям плод.

Раждането на голямо дете: възможни ли са усложнения?

Ако се роди голямо дете с наследствено предразположение към здрави родители с висок растеж и пропорционално добавяне, това обикновено се случва своевременно и без патологии.

С какво може да се изправи жена, която носи голям плод?

 • Амниотичната течност се излива преждевременно. Това може да се случи преди началото на раждането или преди отварянето на шийката на матката. Поради високото положение на главите на плода, водите вече не се разграничават отпред и отзад. Несвоевременното изливане на вода може да провокира загубата на пъпната връв и това е опасно за живота на детето.
 • Слаба трудова активност. Ако контракциите на матката не са координирани, контракциите стават кратки или редки, така че матката се отваря бавно. Следователно за детето става по-трудно да се движи през родовия канал..
 • Липса на кислород в плода (хипоксия) може да възникне поради твърде дълъг труд или поради инфекция (поради факта, че плодът е в безводно пространство за дълго време).
 • Раменната дистоция при новородено е трудност при раждането на раменния пояс. Обикновено проблемът се появява при жени с клинично тесен таз, който не съответства на размера на рамото на плода. По време на раждането главата на бебето обикновено се движи по родовия канал, но раменете се забиват в тях. Когато акушерът освободи раменния пояс, могат да настъпят сериозни наранявания - в ключицата, раменете или шийните прешлени на бебето.
 • Провеждане на цезарово сечение. При сложен труд жената обикновено се подлага на цезарово сечение. Това е най-вероятно при клинично тесен таз, ако раждането е слабо или има седалищно предлежание при голям плод, или жената има белег на матката, или ако бременната жена вече е на възраст и отлага плода.
 • Обикновено се прави амниотомия (отваряне на мембраните), за да се предизвика бавен труд.

Възможни проблеми след раждането при майката и голямото новородено

Проблеми на майката:

 • Кървенето може да възникне поради факта, че съкратителният капацитет на матката е намален и площта на повърхността на раната на мястото на закрепване на плацентата е доста висока. В такива случаи гинекологът премахва неразделените части на плацентата, извършва ръчен масаж на матката, за да принуди мускулите й да се свият и да спре кървенето..
 • Перинеални и вагинални сълзи. За да се избегне сериозно нараняване, акушер-гинекологът прави перинеален разрез по време на раждане.
 • Забавена инволюция на матката (проблеми с обратното й развитие).
 • Анемия (намален хемоглобин в кръвта).
 • Проблеми с производството на мляко.
 • Тромбоемболия - образуването на кръвни съсиреци в съдовете на краката.
 • Възпалителни заболявания (ендометрит, симфизит, мастит).
 • Жена с диабет може да има преждевременно раждане.

Проблеми при новородено:

 • Вътрематочната фетална хипоксия заплашва с задушаване - спиране на достъпа на кислород.
 • Забавяне на периода на адаптация на детето към условията на околната среда.
 • Неврологични нарушения: треперене и неспокойно поведение поради нарушена церебрална циркулация или родова травма.
 • Гнойно-септични усложнения при голямо дете могат да възникнат поради първичен имунодефицит.
 • Ендокринолозите също могат да отбележат аномалии при голямо дете със специални нужди. Освен това тези характеристики могат да се проявят не само при новородено, но и при голямо дете на година и в по-късен период. Големите деца са предразположени към развитие на захарен диабет и затлъстяване, те са по-склонни да развият невропсихични разстройства и алергии.

Как да направим бременността безопасна с голямо бебе

Ако гинекологът е установил, че развитието на голям плод е риск за бременна жена, той може да предложи следното:

 • Хоспитализация преди раждане, за да се намери правилният метод за раждане.
 • Промяна на диетата. Поне за периода на бременността е препоръчително да се изключат от менюто всички "лоши" въглехидрати (хляб с мая, кифлички, сладкиши, сладка сода, енергийни напитки, паста от пшенично брашно). Включете повече плодове, плодове и протеини във вашата диета. В случай на нарушение на метаболизма на мазнините, опитайте се да изчислите калоричното съдържание на изяденото, което не надвишава 1200 kcal на ден. По-добре да се храните по-често и на малки порции.
 • Физически упражнения. Те ще помогнат не само за поддържане на теглото и винаги в добра форма, но и за укрепване на мускулите на тазовото дъно (които ще станат вашите основни помощници при раждането), подобряване на кръвообращението, намаляване на отока.
 • Мониторинг и контрол на състоянието на матката и плода по време на раждане: лекарите ще наблюдават процеса на отваряне на шийката на матката и напредъка на главата на бебето през родовия канал. Ако се установи слабост на труда или други проблеми, ще ви бъде предоставена навременна помощ.
 • Витамини и лекарства: болкоуспокояващи, спазмолитици, терапия за стимулиране на раждането, профилактика на фетална хипоксия, лекарства, които помагат за свиване на матката по време и след раждането.
 • Проследяване след раждането. Едно голямо новородено трябва да бъде внимателно наблюдавано и да се гледа правилно - само тогава голямо дете на година и повече ще се развива нормално. Майката на голямо дете също трябва да бъде наблюдавана от гинеколог и ендокринолог - особено ако има диабет, метаболитни проблеми, затлъстяване.
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Людмила Евгениевна Петрова

Акушер-гинеколог от отделението за доставка на клиниката на Изследователския институт по акушерство, гинекология и репродуктология на името на D.O.
Кандидат на медицинските науки

акушер-гинеколог от най-висока квалификационна категория

 • Голямо дете: добро или лошо? -
Виж всички

Връзка към публикация:

Петрова Л.Е., Кузминых Т.У., Коган И.Ю., Михалченко Е.В. Особености на клиничния ход на раждането при жени с белег на матката след цезарово сечение. „Списание за акушерство и женски болести“. 2012 година.