За всяка жена, която е родила дете, въпросът за времето на възстановяване на менструалния цикъл е от значение. Това не е изненадващо, защото редовността на менструацията може да разкаже за състоянието на здравето на жените. Менструацията е показател за правилното възстановяване в следродилния период и липсата на следродилни усложнения. Когато менструацията се върне и какво може да се каже за нередността на цикъла след раждането.

Причини за нередовна менструация след раждане

Следродилният период за всяка жена минава индивидуално. Много фактори могат да повлияят на възстановяването на менструалния цикъл след раждането. Основната причина за дълъг период на нередовна менструация е промяна в хормоналните нива. Именно хормоните са отговорни в женското тяло за честотата на менструацията..

В допълнение към хормоналните промени, неуспехът на менструацията след раждането може да се дължи на наследственост, физиологични особености или кърмене..

В повечето случаи неуспехът в цикъла не трябва да причинява безпокойство на младите майки. Експертите казват, че регулирането на цикличността може да отнеме доста време. При някои жени менструацията приема редовен цикъл само след спиране на кърменето..

Във всеки случай, когато се притеснявате от смущения в менструалния цикъл, посетете гинеколога си, за да изключите възможни патологии.

Какво се случва след раждането

Веднага след раждането на бебето, в тялото на млада майка започва процесът на инволюция на матката. През този период матката се възстановява до преди бременността си. Обикновено този период не отнема много време и органът придобива първоначалното си състояние след 2 месеца..

Тези промени засягат не само самата матка, но и целия родов канал. Шийката на матката се възстановява и вътрешният фаринкс се затваря. След завършване на процеса на възстановяване на вътрешните органи след раждането, менструалният цикъл трябва да се възобнови..

Вашата менструация обаче не винаги идва в края на 8-ма седмица. За много жени периодът на възстановяване се забавя. Това не винаги показва наличието на отклонения или патологии. Според гинеколозите около 70% от родилките се сблъскват със забавяне на възстановяването на менструацията след раждането..

Възможни причини за бавно възстановяване

Може да има много причини за по-бавно възстановяване. Времето на периода на възстановяване пряко зависи от здравето на жената, от наличието на хронични заболявания и дори от възрастта на родилката. Основните причини, поради които менструалният цикъл след раждането може да бъде нарушен, са:

 • Отслабване на имунните функции на организма.
 • Късна бременност.
 • Чести раждания.
 • Усложнен труд.
 • Следродилни разстройства.
 • Лошо хранене.
 • Следродилна депресия.

Същите причини могат да причинят и обратния процес - твърде бързото възстановяване на матката след раждането, което също не е желателно, тъй като в тялото на здравата жена всичко трябва да работи като часовник. Ако забележите, че периодът ви след раждането е много закъснял или, напротив, е дошъл много бързо, свържете се с вашия гинеколог, за да разберете истинската причина за аномалията.

Определяне на скоростта на отделяне след раждането

Всяка жена след раждането на дете трябва внимателно да следи здравето си. Основният показател, по който може да се определи състоянието на матката, е следродилното отделяне. Lochia присъства във всяка новосформирана майка, именно тези секрети могат да ни кажат как протича периодът на възстановяване.

 • 1-2 дни след раждането на бебето. Изтичането е кърваво, често се съсирва. Цветът е тъмен, понякога кафяв.
 • 3-4 дни след раждането на бебето. Лохиите пребледняват, придобиват розов оттенък. Съсиреците и кръвта вече не трябва да се открояват.
 • 5-14 дни от следродилния период. По това време лохиите стават прозрачни. Интензивността на разтоварването постепенно намалява.
 • 14-21 дни. Изхвърлянето оскъдно, призрачно, състоящо се от слуз..
 • 21-28 дни. Изхвърлянето трябва да спре.

Ако отделянето след раждането протича твърде обилно, за дълго време и примесите на кръвта не изчезнат, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Тези симптоми могат да показват развитие на следродилни усложнения..

Кърмене и менструация

Както показва практиката, възстановяването на менструацията може да се забави по време на кърмене. В резултат на кърменето хормонът пролактин се произвежда интензивно в тялото на жената. Благодарение на това вещество в млечните жлези се образува мляко. Този хормон потиска производството на други хормони, отговорни за възстановяване на менструацията..

В резултат на тези процеси са възможни нередовни периоди по време на кърмене или пълното им отсъствие за дълго време..

Ако нямате менструация през първите месеци на кърмене, не се притеснявайте. Мензисът ще се върне веднага след като бебето започне да получава първите допълнителни храни..

Следродилен период: голямото завръщане

Накратко, периодите след раждането са доста непредсказуеми. Те могат да останат същите като преди бременността, да станат по-тежки или по-леки или да бъдат нередовни за известно време..

Лиз Грей, майка на две деца, е сред влошилите се. Всеки месец през тези пет дни животът на Лиз става като кошмар: транспортът насажда паниката й, тя страшно се страхува да не се забие в задръстване, а на работа трябва да бяга до тоалетната на всеки час, прегръщайки чантата си, пълна с тампони..

"Винаги съм имала лош период", казва тя, "но след раждането на две деца, които сега са на седем и две, те приличат на поредица от" Ходещите мъртви "..

Никол Форест има съвсем друга история. Преди да се роди бебето, периодите й са били адски поради ендометриоза (състояние, при което ендометриалните клетки растат извън матката). Всеки път тя страдаше от ужасна болка и диария. Но когато след раждането периодите й се върнаха, тя с изненада осъзна, че болката почти напълно се е оттеглила. „Те все още са обилни, но останалите симптоми са изчезнали. И това е такова облекчение! " - казва Никол.

Но Лилиан Браун, майка на две деца на три и шест години, вече се е отчаяла да проследи цикъла си - периодите й идват напълно нередовно.

И така, какво определя естеството на менструацията след раждането?

Lochia - не менструация

На първо място, нека си припомним как менструацията се различава от лохиите. Lochia е следродилно отделяне от матката, което се състои от кръв, слуз, плацентарни клетки, остатъци от мембраните и околоплодната течност. Според американския национален здравен институт лохиите издържат средно малко по-малко от месец. С течение на времето кървенето става по-малко обилно и постепенно изчезва. В първите дни лохиите могат да бъдат доста болезнени поради контракции на матката, която се връща към първоначалния си размер.

Lochia не е менструация. Това е знак, че тялото се възстановява от раждането, а матката се отървава от всичко излишно. Въпреки че и двете са свързани с кървене, отделянето с лохии с времето става по-светло, а при менструация става по-тъмно.

Когато ти дойде менструацията?

 • Ако не кърмите, можете да очаквате първата си менструация около един до два месеца след раждането, обяснява д-р Амина Уайт от Северна Каролина..
 • Ако кърмите, те могат да дойдат след шест месеца или по-късно, но може да не започнат до самия край на храненето. За това можем да благодарим на пролактин, хормон, който ни помага да произвеждаме мляко и може да потисне овулацията..
 • Ако едновременно кърмите и храните с адаптирано мляко, периодът ви може да дойде след няколко седмици или няколко месеца.

Защо вашите менструации след раждането могат да станат по-тежки

В случая на Лилиан и Лиз, чиито периоди са се променили толкова много след раждането, е важно да се отбележи общ фактор: и двете са използвали хормонална контрацепция дълго време преди бременността..

„Менструацията“ по време на прием на хормонални контрацептиви не е точно месечна, а така нареченото абстинентно кървене. Следователно опознаването на реалния ви период може да ви изненада. „Всяка форма на хормонална контрацепция може да облекчи кървенето“, казва Стефани Роун, базирана във Ванкувър акушер-гинеколог. Може би тези обилни и тежки периоди са вашата норма..

Защо цикълът ви след раждането може да стане нередовен?

За някои жени цикълът може веднага да се върне към обичайните си 28 дни, а за някои, като Лилиан, може да стане нередовен. Може би хормоналните им системи отнемат повече време, за да отскочат..

Нередовният цикъл може да бъде причинен и от стрес, нарушения на щитовидната жлеза, загуба или наддаване. В допълнение, нестабилният цикъл може да означава началото на пременопаузата (обикновено се случва след четиридесет, но може да започне малко по-рано). Само лекар може да ви каже точно.

Защо менструациите могат да станат по-лесни?

За някои късметлийки, като Никол, периодите могат да се превърнат от гняв в милост след раждането на дете. Това понякога се дължи на факта, че бременността и раждането могат леко да разтегнат матката и да разширят шийката на матката, обяснява акушер-гинекологът Диана Йънг от Кливланд. По време на бременност също се отделят хормони, които отпускат мускулите на матката..

Ако имате ендометриоза, като тази на Никол, вашите менструации могат да станат по-лесни след раждането на бебето. Тази промяна обаче често е временна. Болезнените периоди могат да се възобновят, казва д-р Йънг.

Не забравяйте да се свържете със специалист, ако:

 • здравословното състояние по време на менструация рязко се е влошило;
 • менструацията е толкова трудна, че пречи на нормалния живот.

Кога можете да забременеете отново?

Най-ранното време, през което можете да забременеете след раждането, е три седмици по-късно, дори ако вашият период все още не е дошъл. „Срещнах жени, които са бременни отново шест месеца след раждането“, казва Анджела Джоунс, акушер-гинеколог от Ню Джърси. - Не забравяйте, че овулацията настъпва преди менструацията. Ако овулацията вече е настъпила, може да забременеете и периодът ви да не дойде. ".

Това важи и за майките, които кърмят. Въпреки че пролактинът може да потисне овулацията, не можете да разчитате на нея. Така че не забравяйте да се предпазите, ако не планирате да станете родители на времето.

Нередовни периоди след раждане, по време на кърмене

Хормоналните промени, които се случват в тялото на жената по време на бременност и раждане, засягат работата на всички органи и системи, особено на тези, отговорни за размножаването. Нередовните периоди след раждането, както и тяхното отсъствие, е естествен феномен, който всяка майка се проявява по различен начин..

Промени в тялото след раждането

Веднага след края на раждането жената започва процеса на възстановяване на репродуктивните органи: шийката на матката, вътрешния фаринкс, родовия канал - всички органи се връщат в състоянието, което са били преди бременността.

Подобряването на менструалния цикъл - важен показател за здравето на жените - зависи от следните фактори:

 • хормонални нива;
 • психоемоционално състояние на жената;
 • спазване на съня и будността;
 • физиологични характеристики на тялото;
 • наследственост;
 • усложнения по време на раждане;
 • естество и обем на храната;
 • кърмене или използване на адаптирано мляко.

Често жените отбелязват, че след раждането честотата и естеството на менструацията се променят. Възможните отклонения от нормата са показани в таблицата:

ХарактеристикаИндикаторите са нормалниСъстояние на нещата след раждането
Продължителност3 до 7 дниПо-малко от 3 дни и повече от седмица
Обем на кръвтаМинимум 50 ml, но не повече от 150 ml на денПост или твърде много отделяне
Време за цикъл21 до 34-35 дниПо-малко от 3 седмици и повече от 40 дни
Състояние преди началото на цикълаНормално здравословно състояние, стабилен емоционален фонПоявата на предменструален синдром (промени в настроението, световъртеж, гадене)
Болезнени усещанияОтсъстващМанифест с различна степен на интензивност

Нередовната менструация след раждане и горните признаци на отклонение от нормата изчезват сами за 8-10 седмици след появата на новороденото. Ако това не се случи, жената трябва незабавно да потърси съвет от гинеколог.

Защо възникват закъснения

Най-честите причини за нередовни менструации след раждането са:

 • дисфункция на ендокринната система, която се проявява под формата на намаляване на секрецията на хормона естроген;
 • заболявания на репродуктивните органи (поликистоза на яйчниците) и възпалителни процеси;
 • последица от остро инфекциозно заболяване;
 • туморна неоплазма в яйчниците или матката;
 • преумора на тялото, недостиг на витамини;
 • следродилен инфаркт на хипофизата, който престава да подава сигнали за отделянето на необходимите хормони;
 • нова бременност;
 • често раждане;
 • продължителна следродилна депресия.

Промяната в продължителността на менструацията е признак на дисфункции в нормалното функциониране на репродуктивната система на жената. Възможна причина е миома на матката или ендометриоза. Увеличаването или намаляването на обема на менструалната кръв също се нарича симптоми на възпаление на гениталиите..

Менструален цикъл на кърменето

Нередовните периоди след раждането по време на кърмене са свързани с производството на пролактин от женското тяло. Основната функция на този хормон е да повлияе на производството на мляко и да осигури нормална лактация. Той обаче потиска работата на яйчниците, блокирайки узряването на яйцеклетката..

Поради високото съдържание на пролактин, матката не изгражда ендометриума, не настъпва овулация. Природата го е предвидила така, че женското тяло, изтощено от бременност и раждане, да възстанови своята функционалност.

Обикновено нередовните периоди след раждане с кърмене са в рамките на обичайната честота веднага след прекратяване на привързаността на бебето към млечните жлези.

Редовност на цикъла при хранене с адаптирано мляко

Когато жената, водена от собствените си съображения, незабавно прехвърля новороденото към формулата, тогава менструацията се възстановява средно след 7 седмици. Ако и двата метода на хранене се комбинират - естествен и изкуствен, тогава първата менструация ще дойде след 5 месеца.

Дългосрочното възстановяване се влияе от перинаталните усложнения (сепсис, кървене), но методът на раждане (естествено раждане или цезарово сечение) не засяга по никакъв начин менструацията.

Нередовните периоди след раждането с изкуствено хранене трябва да бъдат установени в нормалните граници 3 месеца след тяхното възстановяване. Ако след третия период цикълът все още е съборен, това е сигнал за наличие на заболявания..

Също така трябва спешно да се консултирате с гинеколог, ако жената има следните симптоми:

 • забавяне повече от 5 месеца без обективни причини;
 • продължителност на менструацията над 8 дни;
 • обилно менструално кървене, придружено от силна болка в долната част на корема;
 • коагулация на кръвта възниква по време на менструация;
 • физиологично или кърваво отделяне от влагалището има преди това необичайна миризма или цвят.

Нюанси при възстановяване на менструацията

Цикълът на менструацията на жената след раждането се променя и вече не е подобен на този, който е имала преди бременността. Във връзка с това трябва да вземете предвид някои от нюансите:

 1. Не е необходимо да приемате противозачатъчни хапчета, докато честотата и редовността на изписването не бъдат напълно установени.
 2. Промените в настроението, нервността и безпокойството по време на менструация са нормални и са свързани с хормонални колебания..
 3. Повторната бременност без менструация по време на кърмене е малко вероятно, но е възможно. В този случай жената може да избере само едно: да роди дете или да продължи да кърми..
 4. Спазването на принципите на балансираното хранене е ключът към бързото възстановяване на цикъла.
 5. Упражнението е желателно, но не прекалено енергично. Тежките упражнения ще предизвикат кървене.
 6. Приемът на хормонални лекарства за нормализиране на менструацията е възможен само по предписание на гинеколог и ендокринолог.

Възстановяването на цикъла и редовната честота на менструация са сигнал на женското тяло, че е готово за нова бременност. Няма нужда да бързате с връщането на менструацията, тялото само ще възстанови своите репродуктивни функции. Невъзможно е обаче да се игнорират тревожните симптоми, колкото по-рано жената потърси лекар, толкова по-голяма е вероятността за пълно възстановяване..

Причини за нередовна менструация след раждането

Менструацията е важен физиологичен процес за всяка жена. Това е своеобразен индикатор за нейното здраве. Ако вашият период започне да излиза извън графика, количеството на изписването се променя - имате основателна причина да посетите лекар. Много жени се притесняват от нередовни менструации след раждането..

След раждането момичетата често се оплакват от провала на менструалния цикъл.

Какви са особеностите на менструацията след раждането

Веднага след раждането на бебето, тялото на майката се връща в обичайното си състояние. Изписването след раждането се нарича лохии и ще продължи 4-6 седмици. Това е достатъчно дълго в сравнение с нормалната менструация, но не се притеснявайте - така се прочиства тялото след бременност и раждане..

Обичайните периоди ще се възобновят в рамките на 1 месец до една година или повече. В почти всички случаи първите 3-4 менструации ще бъдат нередовни. Това може да се обясни с хормонални промени в организма от бременност до нормално състояние. Точно както беше в юношеството - менструацията или започна по-рано, след това се забави. Понякога те бяха в изобилие, понякога обратното.

Много млади жени установяват, че техните периоди са по-редовни и по-малко болезнени след раждането. Промените най-често са към по-добро, тъй като раждането е естествен и необходим процес за организма.

След раждането на дете настъпват хормонални промени в тялото

Как мензисът зависи от GV

Възстановяването на менструацията директно зависи от кърменето. По време на него се произвежда хормонът пролактин, който инхибира фоликуларното съзряване и овулацията. Съответно, менструация също не настъпва. Характеристиките на началото на менструацията са описани в таблицата.

Вид храненеВреме
ИзкуствениАко жената не кърми, менструацията ще настъпи след 1,5-2 месеца, веднага след спирането на лохиите.
СмесениАко детето е на смесено хранене - след 3-6 месеца. Жената може да няма достатъчно кърма или не винаги да има възможност да кърми бебето си. В този случай пристигането на менструация директно зависи от честотата на хранене. Колкото по-често бебето се прилага върху гърдата, толкова повече пролактин ще се произвежда..
ПекторалнаПри кърмене без добавки - средно менструацията ще настъпи след 1-1,5 години. Това също зависи от интензивността на храненията и индивидуалните характеристики на жената. Условия от 1 месец до 2 години също се считат за норма, най-важното е да се изключат следродилни усложнения и заболявания на матката.

Горните норми са приблизителни и има изключения от тях. Но въпреки това си струва да се придвижвате от тях и в случай на значителни отклонения да се консултирате с лекар.

При изкуствено хранене може да има и нередовни периоди след раждането. Въпреки факта, че пролактинът не се произвежда, хормоналните промени ще отнемат 2-4 месеца.

Защо цикълът след раждането е нередовен

По време на бременността хормоните на тялото са напълно различни от нормалното му състояние. Феталната мембрана на плода произвежда хормони, които все още не са в тялото на жената:

 • HCG (човешки хорион гонадотропин).
Бременността е сериозна тежест за организма
 • Безплатен естриол.
 • Плацентарен лактоген.

Организмът на бременната жена синтезира много повече:

 • Естроген.
 • Прогестерон.
 • Тиреоидни хормони - TSH, T3, T4.
 • Окситоцин.
 • Пролактин.

Това е голям брой хормони, които бременните жени дължат на емоционална нестабилност..

След раждането на бебето хормоналните промени настъпват в обратен ред. Към тях се добавят колебания в нивата на пролактин, които зависят от кърменето. Това е причината за нередовни периоди след раждането..

Необходимо е време за възстановяване след раждането.

Защо има закъснения

Ако вашите периоди не са се възстановили до падежа, причините за това може да са:

 • Хронична умора на жената, липса на сън.
 • Небалансирана диета.
 • Следродилна депресия.
 • Раждане след 30-годишна възраст.
 • Следродилни усложнения.
 • Прекомерен физически и психически стрес.
 • Пристрастяване към лошите навици - алкохол и тютюнопушене.
 • Прием на орални контрацептиви или силни лекарства по време на бременност.

Най-добре е веднага да посетите лекар, ако менструацията ви е много забавена. Пълната диагностика ще изключи заболявания на репродуктивните органи и усложнения след раждането. Само когато няма сериозни проблеми, трябва да преразгледате начина си на живот и храненето си..

Как да ускорите процеса на възстановяване

Можете да помогнете на тялото да се възстанови по-рано от бременността и да ускорите началото на менструацията. Ако следвате тези правила, балансът на хормоните ще се установи по-бързо и липсата на витамини ще се запълни:

 • Адекватен сън - както преди бременност, спете поне 8 часа на ден. И още повече е още по-добре, тялото се нуждае от почивка след период на бременност, а грижите за детето оставят малко време за себе си. Опитайте се да планирате ежедневието си, ако е необходимо, помолете роднини за помощ.
Здравият сън е много важен
 • Висококачествено и балансирано хранене. Консумацията на витамини е висока както по време на бременност, така и по време на кърмене. А без витамини и минерали нормалният менструален цикъл е невъзможен. Препоръчително е да приемате мултивитамини след консултация с лекар.
 • Ако е възможно, избягвайте стреса и нервното напрежение. Женската репродуктивна система е много чувствителна към това. Грижата за бебето не е лесна и собственото ви здраве може да ви притеснява, но това не трябва да се забравя. Колкото по-нервни сте, толкова по-дълго ще отнеме установяването на редовен менструален цикъл..

Леките упражнения ще бъдат от полза. Гимнастиката или йога ще ви помогнат да се отпуснете и да възстановите цялото тяло по-бързо.

Какви хигиенни продукти да използвате след раждането

Вътрешната повърхност на матката ще бъде непрекъсната повърхност на раната. Също така, входната порта за инфекция може да бъде вагинални или перинеални сълзи, пукнатини, отворен фаринкс на матката.

В това видео ще научите защо менструацията може да е нередовна:

Хигиенните правила са една от ключовите мерки за профилактика на следродилни усложнения:

 • За да абсорбирате секрета, използвайте хигиенни подложки; ако има шевове по перинеума или влагалището, използвайте стерилни марлени тампони. Необходимо е да се сменят уплътненията на всеки 2-3 часа, за да не се създадат благоприятни условия за развитието на бактерии. Не могат да се използват вагинални тампони.
 • Трябва да се използва хигиенно почистващо средство с хипоалергенно рН 3,5-4,5. По време на бременност и раждане киселинната среда на влагалището се заменя с алкална, което улеснява навлизането на микроби в родовия канал. Правилният продукт ще помогне за възстановяване на киселинния баланс.
 • Поради настъпването на хормонални промени може да се появи повишено изпотяване. Душове трябва да се правят два пъти на ден, а също и след използване на тоалетната. Измийте ръцете си преди душ.
 • Не използвайте гъби и кърпи, те могат да провокират микропукнатини по кожата.
 • Измийте в посока от гениталиите към ануса. Това предотвратява навлизането на чревни инфекции във влагалището и матката..
Изборът на правилния сапун и душ гелове е важен
 • Следете изпразването на пикочния мехур и червата. През първите 2-3 дни нервните окончания на таза все още не са се възстановили и жената не винаги може да почувства желание за уриниране. Затова е най-добре да се изпразвате на всеки 3-4 часа. За да предотвратите хемороиди и запек, диетата трябва да е богата на фибри..
 • Бельото трябва да е свободно и дишащо. По-добре е да изберете гащи от модела "хлъзгане", сутиенът не трябва да търка или да изстисква млечните жлези. Специалните сутиени за кърмачки са много удобни.
 • Не можете да се къпете, да плувате в басейна или езерцето, да посещавате сауната.

Нередовният цикъл след раждането е временно явление и бързо се нормализира, ако спазвате правилата и зададете ежедневието, от което се нуждае тялото.

Нередовни периоди при кърмачка: нормални или не?

Възстановяването на менструалния цикъл след раждането става постепенно. Следователно, нередовните периоди по време на кърмене са вариант на нормата. Неуспехът на цикъла е свързан с промяна в хормоналния баланс на фона на промени, настъпващи в организма. Периодът на възстановяване на репродуктивната система зависи от много параметри..

Може ли менструацията да започне, докато кърмите?

Пролактинът е отговорен за производството на мляко. Рецепторите за зърната са отговорни за поддържането на нивото на този хормон. Колкото по-често бебето е в гърдата, толкова повече пролактин се произвежда от хипофизната жлеза..

Естрогенът и прогестеронът са отговорни за нормализирането на менструалния график. Това са женски хормони, концентрацията и нивото на които се променя систематично. Те контролират цикъла, влияят на неговата стабилност. Пролактинът инхибира производството на тези хормони. Поради тази причина менструацията по време на кърмене настъпва, когато броят на приложенията намалява. Това обикновено се случва след въвеждането на допълващи храни..

Ако бебето е на смесено хранене, се получава малко пролактин. Яйчниците започват да работят и менструацията идва.

В случаите, когато кърмачка успява да установи GW, за да изключи сместа, цикълът се проваля. Пролактинът отново инхибира работата на естрогена и прогестерона.

Възстановяване на менструалния цикъл

Честотата на менструация при кърмещи жени зависи от личните характеристики, външните фактори. Няма единна норма. Ако жената кърми, графикът на менструацията се влияе от:

 • хормонална активност;
 • генетика;
 • възраст;
 • контрактилитет на матката.

Възстановяването на цикъла се дължи на броя на децата, състоянието на репродуктивната система и здравето като цяло.

Кога започва първият период след естественото раждане?

Отнема време за пълно излекуване след раждането. Родовият канал е опънат, наранен. Съдовете, повредени от изхвърлянето на плацентата, кървят. След раждането тялото насочва ресурси към възстановяване на мускулната тъкан и лигавиците. Матката започва активно да се свива. Този процес продължава, докато достигне първоначалната си форма..

Основната част от съкратителните движения възниква по време на прикрепването на бебето към гърдата. По това време се произвежда хормонът окситоцин, който стимулира матката. Кърменето ускорява възстановяването на организма, тъй като това е естествен процес.

Изписването след раждането (лохии) няма нищо общо с менструацията. Те са причинени от увреждане на ендометриума, съдовете, към които е била прикрепена плацентата. Веднага след раждането отделянето е кафяво. След около седмица те се озаряват. Интензивността им намалява всеки ден..

Менструацията обикновено започва 2-4 седмици след намаляване на храненията. Първото кървене настъпва на 6-7 месеца лактация. През този период детето вече получава допълнителна храна. Освен това бебето е по-малко вероятно да иска гърди през нощта. Производството на пролактин е намалено. Мозъкът получава сигнал, че тялото има достатъчно ресурси за нова концепция. Яйчниците подновяват работата си.

Ситуацията, когато менструацията идва само след края на лактацията, също се счита за норма. Това се случва, когато жената продължава да кърми често след допълнително хранене. Нощните приложения играят важна роля. В крайна сметка именно на тъмно се произвежда основното количество пролактин..

Нередовни периоди по време на кърмене

При хепатит В менструацията рядко е периодична. Това се дължи на факта, че пролактинът инхибира образуването на яйцеклетка. Кърменето обаче не е безопасен метод за предотвратяване на нежелана бременност. Овулацията може да възникне по всяко време.

Цикълът на кърмене продължава от 2 до 8 седмици. Вашите периоди може да са нередовни. Продължителността на освобождаването от отговорност също се променя..

Най-често графикът се възстановява 4-6 месеца след първата менструация. Ако след този период от време не се наблюдава стабилност, трябва да посетите гинеколог, да се изследвате.

По време на периода на хепатит В жените често са разтревожени от оскъдни (намазващи) периоди. Това състояние се нарича физиологична хипоменорея. Слабата менструация по време на лактация е резултат от нестабилни нива на пролактин в кръвта. Индикаторът му се променя периодично, като се приспособява към нуждите на детето. Поради тази причина кърмещата жена може да забележи оскъдно отделяне, което продължава 1-3 дни..

Причини за нередовни периоди

Възстановяването на цикъла не зависи от начина на доставка. Основната причина за нередовни менструации са хормоналните промени. Това е нормално състояние за лактация. В някои случаи нестабилността на менструацията възниква на фона на:

 • гинекологични заболявания - ендометриоза, миома, цервикална дисплазия, различни новообразувания;
 • възпаление;
 • инфекции;
 • следродилна депресия;
 • авитаминоза;
 • преумора;
 • непоносимо физическо натоварване.

Тези фактори могат да се комбинират. Хормоналните дисбаланси понякога са свързани със заболявания на щитовидната жлеза, тъй като ендокринната и репродуктивната системи са свързани.

Забавяне на менструацията след раждане

Кърмещите жени често се сблъскват с такава ситуация. На първо място, със забавяне на менструацията, бременността трябва да бъде изключена. За да направите това, направете тест.

Редовните закъснения в допълнение към естествените хормонални промени могат да бъдат причинени от:

 • усложнения след раждането;
 • стрес;
 • липса на сън;
 • преумора;
 • нездравословна диета (включително строга диета).

Тревогите трябва да бъдат повдигнати, ако менструацията не е започнала в рамките на 1-2 месеца след спиране на кърменето. Дългото забавяне показва хормонални аномалии. Те могат да бъдат причинени от липса на женски хормони, заболявания на гениталните органи, инфекция, намален имунитет, недостиг на тегло.

Възстановяването на менструалния цикъл след раждането за всички жени има различни условия. Всеки организъм има свои собствени ресурси. За да нормализирате репродуктивната система, трябва да се храните добре, да ходите на чист въздух, да правите каквото можете, да правите лека гимнастика.

Каква е нормалната продължителност на забавената менструация с кърменето

Ако предизвикателно не сте забелязани, значи сериозно се интересувате.

calendar_today

27 декември 2018 г.

Един от най-важните въпроси, които жените задават относно здравословното си състояние след бременност и раждане, е установяването на менструалния цикъл, защото менструацията е може би основният показател за здравето на жените..

След раждането на дете, на фона на обновяването на процесите, протичащи в цялото тяло на жената, настъпват промени и с нейния менструален цикъл.

Менструацията може да се забави, да мине нередовно и напълно да изчезне за известно време. Но не е нужно да изпадате в паника, защото всичко това е естествено и нормално. Скоростта на възстановяване и корекция на менструалния цикъл след раждане при жената зависи от нейните физиологични параметри, хормонални нива, наличие или отсъствие на кърмене на детето, стрес и др. Ще разгледаме в нашата статия менструация след раждане - нередовен цикъл, забавяне, характеристики.

Какво е забавена менструация

Цикълът започва с маточно кървене в резултат на отхвърляне на вътрешния слой на матката - ендометриума. Това означава, че оплождането не е настъпило през последния цикъл или яйцеклетката не може да се прикрепи към стената на органа. Втората фаза е узряването на ново яйце и подготовката на тялото за зачеване. Хормоните, попадащи в големи количества в кръвта, помагат на ендометриума на матката да се възстанови. В яйчника узрява фоликул с яйцеклетка вътре. Нивата на естроген се повишават стабилно, млечните жлези се увеличават и лигавичното вагинално отделяне изглежда улеснява преминаването на сперматозоидите.

Важен факт: полов акт през този период вече може да доведе до оплождане, въпреки факта, че яйцеклетката все още е във фоликула.

Факт е, че сперматозоидите имат способността да съществуват напълно в женското тяло в продължение на няколко дни след полов акт. Овулацията е освобождаване на яйцеклетка от фоликула, след което започва постепенното си движение към матката. Ако нейното оплождане не се случи през деня, тя умира, нивото на женските хормони спада рязко и започва нов цикъл. По това време жената не се чувства много добре: внезапни промени в настроението, сънливост, апатия, повишен апетит.

Забавянето на менструацията се нарича закъснение от повече от 5 дни. Забавяне от 6 месеца или повече е патологична аменорея, която може да показва заболявания на гинекологичната, неврологичната или ендокринната система на човек. Аменореята обаче може да бъде норма и при определени физиологични състояния на жената:

 • липса на пубертет при момичета под 14 години;
 • бременност;
 • кърмене;
 • менопауза (изчезване на репродуктивната система и пълно спиране на менструацията).

Кога да посетите лекар

Хормоналните промени в тялото, следродилният стрес, усложненията след бременност и раждане могат да доведат до различни патологии в здравето на жените. Посещението при гинеколог трябва да бъде такива условия като:

 • силна болка с много отделяне или, обратно, малко количество от нея с неприятна миризма и кафяв цвят;
 • намаляване на продължителността на зацапване до 1-2 дни, или ако менструацията не е приключила 7 дни след началото;
 • покачване на температурата;
 • зацапване преди и след менструация;
 • месечно, идващо 2 пъти месечно в продължение на 3 цикъла;
 • нередовни периоди 6 месеца след появата им, интервалът от време между циклите е повече от 3 месеца;
 • усещане за сърбеж във влагалището и сирене;
 • ако вашият период не настъпи 2 месеца след спиране на кърменето.

Трябва да се помни, че малко количество отделяне през първите 2-3 цикъла не винаги е патология. Важно е в това състояние да се оцени състоянието им. Неприятната миризма и необичайният цвят на кръвта са признаци на инфекциозно заболяване или дори тумор..

По-обилните периоди от преди раждането в първия цикъл обикновено се считат за нормални. Но ако количеството отделяне от втория и третия цикъл не намалее, това може да е следствие от лошо почистена матка след раждането. Има голяма вероятност по стените му все още да има частици от плацентата..

Особености на менструалния цикъл по време на лактация

Кърменето и менструацията са сложни и взаимозависими процеси в женското тяло. Тяхната връзка причинява много недоразумения и предразсъдъци. Необходимо е да се разбере този въпрос и да се разсеят някои митове.

И така, отделянето след раждането - лохията - няма нищо общо с менструацията. Това са остатъците от фетални тъкани, които са осигурили правилното развитие на ембриона. Обикновено те излизат след 4-6 седмици..

При добре установена лактация, постоянно хранене на детето през деня и през нощта, може да не наблюдавате менструация изобщо до една година. Този факт не трябва да предизвиква безпокойство за майката, особено след като не е индикация за спиране на естественото хранене на бебето..

Възобновяването на репродуктивните функции не зависи от начина на раждане. Погрешно е схващането, че менструацията идва по-бързо след цезарово сечение. Ускорението или ограничаването на цикъла се влияе само от здравето на жената и нейния хормонален фон..

Продължителността и обемът на менструацията след раждането могат да се променят, но мъчителните болки в първите дни на цикъла почти винаги изчезват, ако са били преди раждането. Това е свързано с намаляване на завоя на матката по време на самото раждане, което просто провокира спазми и болка..

Възстановяването на менструацията не засяга лактацията, млякото не променя вкуса си и се отделя в същия обем. Малкото обаче може да се чувства неспокойно в такива дни. Това се дължи на промяната в миризмата на тялото на майката под въздействието на прилив на хормони. Проблемът се решава лесно чрез вземане на душ..

Най-популярното погрешно схващане е лактацията като средство за контрацепция.

Разбира се, при активно кърмене в тялото на майката царува пролактин, който инхибира функционалността на яйчниците, няма менструация, което означава, че бременността е невъзможна. При повечето новородени майки репродуктивната функция се възобновява в рамките на 6-14 месеца след раждането на дете. Няма външни признаци на съзряване на първия фоликул след раждането и една жена, без да спира да храни едно дете, е в състояние да роди друго бебе, да роди и да продължи да кърми децата си в тандем.

Непланирана бременност по време на кърмене

Забавянето на менструацията по време на кърмене може да бъде причинено не от активното производство на пролактин, а от бременността. Децата от времето не са необичайни. Жените, които мислят, че ако кърмят, не могат да забременеят отново, грешат. Оплождането може да настъпи дори при хепатит В.

Липсата на менструация по време на кърмене не е причина за отпускане. Нивото на пролактин постепенно намалява и овулацията често се случва дори преди пристигането на първата регулация. Не е възможно да се предскаже кога това ще се случи..

Силно не се препоръчва лечението на лактационна аменорея като надежден контрацептив. Особено в случаите, когато бременността е крайно нежелана.

Ако е настъпило оплождане, тогава се появяват симптоми като увеличаване на размера на млечните жлези и нехарактерна болка при палпация. В този случай трябва незабавно да проведете тест за бременност и да потърсите помощ от гинеколог. Ултразвукът ще бъде полезен, благодарение на което ще бъде възможно да се получи надеждна информация за настъпващите промени в тялото..

Кога да изчакате първата менструация след раждането

Много фактори влияят върху възстановяването на репродуктивната функция на жената, така че е много трудно да се предскаже точно денят и дори месецът от началото на първия менструален цикъл след раждането. Много зависи от начина на хранене на новороденото..

При жени, които хранят само кърма при поискване, цикълът се възстановява около година след раждането на бебето..

Ако храненето се извършва стриктно по часове, тогава менструацията трябва да се очаква след 8-12 месеца.

При смесен тип хранене, когато на детето се дава вода и смес, менструацията се възобновява след 3-5 месеца, а при изкуствено хранене може да се очаква менструация след месец-два.

Следва да се вземат предвид и следните точки:

 • индивидуални характеристики на организма;
 • наследствено предразположение;
 • здравен статус;
 • психологическа атмосфера в семейството.

В този случай липсата на менструация е норма

Липсата на менструация по време на кърмене не е непременно признак на медицинско състояние. Това може да се дължи на незначителни стресови ситуации. Младите майки могат да имат нервни сривове, следродилна депресия, което може да провокира липсата на менструация. Намаленият имунитет може да бъде проблем, който се случва по време на възстановяване след раждането. Пероралните контрацептиви могат да бъдат проблем. Те оказват значително влияние върху женските хормонални нива, които са пряко свързани с менструалния цикъл..

Също така такива често срещани женски заболявания като кисти на яйчниците или лезии на матката могат да се считат за норма. Те се появяват не само в следродилния период, но раждането може да провокира тяхното развитие. Всяко, дори и най-малкото възпаление на малкия таз, също може да провокира пропуснат менструален цикъл..

Важно! Много рядко неуспехът на цикъла може да зависи от работата на хипофизната жлеза (ендокринната жлеза). Той пречи на производството на пролактин, което дори може да доведе до трайно следродилно кървене.

Вирусни или инфекциозни заболявания засягат и менструалния цикъл, който рядко не носи усложнения на отслабеното от раждането тяло..

В крайна сметка жената може просто да има продължителен период на възстановяване, което също се счита за норма. Зависи дори от такива прости неща като сън и хранителен статус. Не е нужно веднага да измисляте несъществуващи заболявания, но все пак трябва да се консултирате с лекар.

Следродилен период

Ако една млада майка е твърдо решена да кърми новороденото си бебе дълго време, отсъствието на менструация е абсолютно естествено. Веднага след раждането нивото на пролактин започва да се повишава още повече, така че след 3-4 дни се появява първото мляко. Колкото повече време прекарва новороденото на гърдата, толкова повече се увеличава секрецията на този хормон. За това колко мляко ще има майката в бъдеще, първата седмица след раждането е от не малко значение..

Много жени, които имат проблеми със зачеването, след прегледа се установява високо ниво на пролактин. Поради тази причина те не успяват да забременеят, тъй като повишената секреция на този хормон гарантира пълната липса на овулация. Въпреки това не се наблюдава лактация..

По същата причина първият менструален цикъл при кърмачка се отлага за неопределено време. Тялото на жена, която наскоро е родила, произвежда друг важен хормон - окситоцин. Основният му ефект е, че на високото си ниво, самата гърда осигурява безплатно отделяне на мляко без допълнителна стимулация. Следователно всяка кърмеща майка трябва да използва специални подложки за гърди по време на кърмене. Първоначално млякото спонтанно изтича от гърдата.

Възстановяване на цикъла по народни методи

Има много популярни начини за възстановяване на редовността на менструалния цикъл. На първо място, трябва да посетите лекар, за да предотвратите наличието на сериозни заболявания. След това трябва да се елиминира влиянието на фактори, които могат да провокират проблеми с началото на менструацията (стрес, лошо хранене, наднормено тегло и т.н.). Паралелно с това можете да използвате някои рецепти от традиционната медицина.

 1. Сусам. Положителният им ефект върху организма на жената се дължи на наличието на женски полови хормони в билковия аналог. Семената трябва да бъдат смачкани до състояние на брашно, след това добавете растително масло в пропорция 2 супени лъжици. л. сусам за 1 ч.ч. масла. Разбъркайте и яжте веднъж на ден по 1 ч.ч. Сусамът възстановява нормалното функциониране на яйчниците и нормализира менструалния цикъл. Освен това съдържащите се в него мастни киселини допринасят за по-доброто производство на полови хормони. Сусамът може да се приема с кърмене. Не се препоръчва да го въвеждате в диетата по-рано от 3 месеца, въпреки че не е алергенен продукт. И по отношение на възстановяването на менструалния цикъл по-рано, отколкото след това време, приемът му е неразумен. Противопоказания за употребата на сусам са тромбофлебит и повишено съсирване на кръвта. Цената на сусам започва от 70 рубли за 100 грама.
 2. Джинджифил. Облекчава болезнеността по време на менструация и помага за възстановяване на менструалния цикъл. Трябва да пиете чай от джинджифил 3 пъти на ден в продължение на един месец. За да го приготвите, ви трябват 1/2 ч.ч. Добавете нарязан пресен джинджифил към чаша вода и оставете да заври. Можете да добавите мед към напитката. При кърмене джинджифил може да се приема и не по-рано от 3 месеца от датата на раждане. Освен това има благоприятен ефект върху лактацията. Но ако детето има проблеми с храносмилането, тогава употребата му трябва да бъде изоставена. Противопоказания за прием на джинджифил са заболявания на черния дроб и храносмилателния тракт (гастрит, язва на стомаха), хемороиди, високо кръвно налягане, кървене. Действието на джинджифила се основава на неговия състав: комбинацията от витамини А, С, Е с полифеноли, цинк и магнезий го прави много полезен за здравето на жената. Средно цената на килограм корени от джинджифил е около 300 рубли.
 3. Канела. Тази подправка има добър затоплящ ефект, което има благоприятен ефект върху възстановяването на менструацията. Той също така е в състояние да понижи нивото на инсулин в кръвта и по този начин също да помогне за нормализиране на цикъла. Много е лесен за използване. Достатъчно е да добавите 1 ч.ч. канела на прах в чаша мляко. Можете също така да приготвите чай с него и дори просто да дъвчете сухи пръчки. Основното нещо е редовността. Канелата може да се приема ежедневно в умерени количества. Има и канелени капсули, които се предлагат на гише. Ефективността от използването на канела за възстановяване на цикъла при поликистозна болест на яйчниците е потвърдена от проучване в Медицинския център на Колумбийския университет. Когато кърмите, не е забранено да използвате тази подправка, но трябва да помните, че тя е доста алергенна. Поради това не трябва да се въвежда в диетата преди 3 месеца след раждането, а също така е необходимо внимателно да се следи реакцията на детето. Противопоказания за употребата на канела са заболявания на бъбреците и черния дроб, високо кръвно налягане, заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашни язви и повишената й киселинност. Цената на смляна канела за 100 грама е около 80 рубли.
 4. Отвара от дафинови листа. За да го приготвите, трябва да излеете 10 г изсушени листа с 400 мл вряща вода. Оставете да заври и гответе около 5 минути с отворен капак. След това бульонът трябва да се настоява в термос за 3 часа и да се приема през устата по 1/4 от чашата преди хранене през целия ден. Спрете да го използвате веднага след началото на менструацията. Вкусът на тази напитка, разбира се, оставя много да се желае. Но отзивите на жени, които са го опитали да възстановят цикъла, са предимно положителни. Ефектът му върху женския организъм се определя от съдържанието на витамини, танини, етерични масла, органични киселини. Той влияе върху свиването на матката, като по този начин причинява менструация. Въпреки своята ефективност, отварата от дафинов лист трябва да се приема много внимателно. Може да причини много тежко, лошо контролирано кървене. Също така, ако забавянето на менструацията е причинено от началото на бременността, тогава може да настъпи спонтанен аборт или аномалии в развитието на плода. Ако дафинов лист в малки количества може да се добави към ястията на кърмачка, тогава не можете да използвате бульона му. Противопоказания са: хронични заболявания, инфекции, онкология, хормонални нарушения, ерозия и язви на червата и стомаха, намален имунитет, съмнение за бременност. Цената на 10-грамова опаковка изсушени дафинови листа струва около 15 рубли.

Според автора, използването на дафинови листа, въпреки че е ефективно средство за възобновяване на менструалния цикъл и се подкрепя от положителни отзиви от жените, е много опасно за здравето. Особено след раждането. Ето защо е по-добре да се използват други, по-щадящи методи за неговото възстановяване. Също така трябва да се помни, че ефективността на народните средства не е доказана. И ако някой метод е подхождал на една жена, това не означава, че ще помогне на друга. Индивидуалните характеристики на тялото на всеки човек реагират по различен начин на определени външни и вътрешни влияния.


Чаят с джинджифил не само има положителен ефект върху репродуктивната система на жената, но също така увеличава лактацията.

Ефект на менструацията върху лактацията

Младата майка не трябва да се притеснява от началото на менструацията по време на кърмене. Този физиологичен процес не влияе неблагоприятно на естественото хранене на новороденото, така че жената може да бъде уверена в качеството на млякото си..

Когато менструалният цикъл се възстанови при кърмеща жена, количеството произведено мляко може да намалее. За да не усети детето липса на храна, се препоръчва да се компенсира липсата на мляко чрез чести прикрепвания към гърдата. Тази манипулация ще ви позволи да избегнете стагнацията в млечните жлези и ще служи като стимулиращ фактор за лактацията..

Лактационна аменорея

Първият месец след раждането, докато трае следродилната „менструация“ (лохии), една жена се счита за напълно стерилна и не може да забременее. По това време матката се свива, почиства и регенерира (повърхността й е огромна кървяща рана).
В женското тяло по това време хормонът пролактин управлява. Той е този, който е отговорен за производството на мляко и косвено допринася за свиването на матката. Освен това потиска производството на хормони, които са отговорни за нормалния менструален цикъл. Следователно яйчниците временно се „деактивират“ - фоликулите не узряват, овулацията не настъпва, менструацията не идва.

Ако след раждането жената не кърми, пролактинът постепенно изчезва и цикълът се възстановява, така че менструацията може да дойде доста рано - 2-3 месеца след раждането. Ако бебето е на природосъобразно кърмене, тогава жената изпитва така наречената лактационна аменорея - периодът, когато не може да забременее поради хранене.

Храненето при поискване, без добавки, допълващи храни и използване на зърна, със задължителното запазване на нощното хранене се нарича екологично.

Периодът на лактационна аменорея продължава около шест месеца, но това не е 100% метод за контрацепция, тъй като тялото на всяка жена е индивидуално и тялото се възстановява по всички различни начини.

Независимо от това, докато жената кърми бебето си, хранейки се при поискване, а не според режима, под въздействието на хормона пролактин тялото й забавя възстановяването на цикъла. Ако се спазват всички правила на Eco-GV, тогава менструацията идва след прекратяване на кърменето.

Причина за посещение на лекар

Лекуващият лекар следи хода на важните периоди в тялото на пациента. Той наблюдава как тялото се възстановява, предписва лекарства или коригира менюто, ако е необходимо. Обикновено майките на новородени посещават детски специалисти, особено първите месеци. Също така не можете да хвърлите собственото си здраве. Някои майки отбелязват, че се появяват странни зацапвания, външно наподобяващи редовна менструация. Експертите успокояват: това е признак за естествено оздравяване на матката. Можете да се справите с прости мерки без паника. Далеч е от пълното възстановяване на менструацията, това са лохии.

Трябва да се консултирате с лекар, ако:

 1. Започналото изписване след раждането спира внезапно. Възможно е да се е развил ендометрит или да е възникнал опасен завой на матката. Понякога самите лохии се натрупват вътре в матката в големи количества. След като установи това, специалистът диагностицира лохиометрия.
 2. Ако менструацията след кърмене е оскъдна, с няколко цикъла, може да се наруши естественият хормонален баланс, да се развие ендометрит или друго заболяване.
 3. Менструацията дойде според очакванията, шест месеца след като майката завърши GV, но нередовни или дълги интервали от време (няколко месеца) напълно липсват. Възможна неизправност или състояние на яйчниците.
 4. Менструацията, напротив, е обилна, придружена от силна болка, може би част от феталната мембрана, която не е излязла, е останала вътре в матката.
 5. Разрядът е обилен, болезнен, с необичаен цвят и странна миризма. Възможно е в организма да се развие инфекциозно заболяване или злокачествено новообразувание.
 6. Пакостите са признак на възпалително заболяване.
 7. Менструацията е придружена от странни гъсти, изцедени секрети, усеща се сърбеж - най-вероятно във влагалището расте някаква патогенна микрофлора (кандидоза).
 8. Дойде активно хранене, менструация, без добавки или въвеждане на допълнителни храни.

Определено трябва да уведомите лекаря, ако менструацията ви е преминала неочаквано, придружена е от нехарактерни симптоми или изглежда странно. Спирайте хепатит В, докато специалист не постави диагноза.