Лечението с антибиотици по време на бременност е забранено, но има заболявания, които не могат да бъдат излекувани по друг начин. В този случай лекарят преценява рисковете и ако рискът от заболяването е по-висок, отколкото от приема на антибиотици, се предписват подходящи лекарства. Изборът им се приема много сериозно и дори има списък с лекарства, които са допустими по време на бременност..

Характеристики на избора на антибиотици по време на бременност

Антибиотиците са лекарства, които се предписват за лечение на много инфекциозни заболявания и възпаления. Първоначално антибиотиците се наричали лекарства с естествен произход - на основата на плесени (пеницили).

С течение на времето пеницилинът е многократно модифициран, появяват се лекарства на негова основа, но всички те са насочени към потискане на патогените. Днес има антибиотици не само от естествен произход, но и полусинтетични и напълно синтетични лекарства..

Когато става въпрос за премахване на инфекции и възпаления в тялото на бременна жена, се вземат предвид следните характеристики:

 • Може ли активното вещество да премине през плацентата;
 • Дали лекарството има тератогенен ефект (дали причинява малформации или увеличава вероятността от прекъсване на бременността);
 • Може ли лекарството да повлияе на хода на бременността;
 • Засяга ли лекарството репродуктивната система на жената, процеса на раждане и органите на бъдещата майка.

Ако спешно трябва да вземете решение относно лечението на бременна жена, лекарят използва определени правила:

 1. Забранени лекарства, чиято токсичност се потвърждава от научни изследвания.
 2. Лекарствата, чието действие не е напълно изяснено, могат да се предписват в екстремни случаи.
 3. Ако проучванията са доказали безопасността на лекарството за плода и бъдещата майка, е разрешено да се приема в случай на неефективност на алтернативното лечение.

Антибиотиците по време на бременност се предписват само след специален тест за чувствителност на бактериите към тях. Ако е трудно или невъзможно да се направи тестото, се препоръчва да се вземат лекарства с широк спектър на действие..

Опасни ли са антибиотиците за плода??

Няма антибиотици, които да са напълно безопасни за плода. Има три групи антибиотици по отношение на бебето:

 1. Относително безопасно;
 2. Опасен през цялата бременност;
 3. Опасен само в началото на бременността.

Сравнително безопасни антибиотици са именно групата, която уврежда плода по-малко от причинителя на инфекцията или възпалителния процес, срещу който е насочена борбата. Например, някои антибиотици могат да повлияят негативно на състоянието на зъбите на плода, органите на зрението и слуха, а остър пиелонефрит може да провокира преждевременно раждане. В този случай лекарят е принуден да направи избор в полза на антибиотиците, тъй като възможната вреда от болестта е по-силна, отколкото от приема на лекарства..

Най-общо казано, антибиотиците все още не са безопасни за плода и им е разрешено да се използват само според указанията на лекар..

Показания и характеристики на антибиотиците по време на бременност:

- първо тримесечие

Първият триместър е най-опасен както за майката, така и за бебето. В ранните етапи трябва да се изключи максимално влиянието на отрицателните фактори, тъй като по това време се извършва полагането на основните органи и системи на детето. Освен това плодът не е защитен от плацентата..

През първия триместър антибиотиците са разрешени само в екстремни случаи, когато има заплаха за живота и здравето на майката и бебето или прекъсване на бременността. Периодът от 3-та до 6-та седмица на бременността се счита за особено опасен. Ако ситуацията позволява, по-добре е да се отложи антибиотичното лечение до 20-24-та седмица.

Ако през този период е невъзможно да се избегне антибиотично лечение, то се извършва само под строгото наблюдение на специалист и много внимателно. Когато е възможно, лекарят предписва лекарства, които нямат кумулативен ефект, т.е. които не засягат органите и тъканите на плода, след като майката е спряла да ги приема.

Показанията за прием на антибиотици са:

 • Остри чревни инфекции;
 • Възпаление на бъбреците (пиелонефрит);
 • Венерически болести, които могат да се предадат на бебето;
 • Гнойно-септични процеси на микробна флора (бронхит, синузит, пневмония);
 • Еризипел, абсцеси, гнойни рани с риск от инфекция, флегмон.

Антибиотичната терапия трябва да започне незабавно, така че плодът да не страда.

- втори триместър

През втория триместър отрицателният ефект на антибиотиците, въпреки че намалява, все още е налице. Следователно, лечението с антибактериални лекарства се провежда, както през първия триместър, само както е указано от лекар..

Курс на антибиотици също се изисква след различни операции, извършени по време на бременност.

Показания за прием на антибиотици през 2-ри триместър:

 • Пневмония;
 • Тежък бронхит, тонзилит, синузит;

Антибиотици по време на бременност. Мога ли да приемам антибиотици??

Само няколко жени със силен имунитет не изпитват здравословни проблеми по време на бременност. Девет месеца са доста дълго време и преобладаващото мнозинство от бъдещите майки имат време да се разболеят повече от веднъж. Това не е изненадващо, тъй като организмът, работещ „за двама“, не винаги издържа на натоварването, защитните свойства на организма падат и бъдещата майка става уязвима към инфекция.

По време на бременност повечето лекарства не могат да се приемат, за да не навредят на бебето. Следователно за лечението се използват щадящи препарати, приготвени на основата на билки. Но какво, ако патологичният процес засяга жизненоважни органи и заплашва с опасни последици? Възможно ли е да приемате антибиотици по време на бременност и да не навредите на плода?

Защо са необходими антибиотици?

Антибиотиците са лекарства, които се борят с болестотворните бактерии и микроби. Оказвайки вредно въздействие върху патогенните микроорганизми, антибиотиците са безсилни срещу патологии с вирусен или гъбичен произход. Освен това, продължителната употреба на антибиотици може да причини гъбични заболявания (кандидоза и др.). Понякога бактериите, причинили патологията, не реагират на антибиотика, предписан от лекаря. В този случай режимът на лечение се коригира, избира се друго лекарство..

Трябва също така да се помни, че не само съставът на лекарството е опасен, но и неправилни дози и нарушения на периода на употреба..

Защо антибиотиците са опасни по време на бременност??

Преди няколко десетилетия хората умираха от болести, които сега се лекуват успешно с антибиотици. Лекарствата са незаменими за лечение на пневмония, холера, заболявания на пикочно-половата система и др. Въпреки това, дори такива чудодейни лекарства имат редица странични ефекти, които са, че заедно с патогенните бактерии, полезната микрофлора на тялото също страда. Останал без "защитата" на полезните бактерии, човек изпитва такива заболявания като диария, кожни обриви и много други. Случва се полезната микрофлора да умре, докато патогените оцеляват, което се обяснява с устойчивостта на бактериите към лекарството, обичайно в продължение на много години.

Правила за прием на антибиотици

 1. Антибиотиците се предписват само от лекар! Не приемайте антибиотици, които приемат вашите приятели или семейство, или тези антибиотици, предписани от Вашия лекар последния път.
 2. Не можете да спрете курса на лечение по-рано от посочения период. Ако не пиете дозите, посочени от лекаря, решете, че сте се излекували по-рано, тогава всичките ви предишни усилия ще бъдат обезсилени и евентуално ще навредят и на вашето здраве..

Антибиотици по време на бременност

Антибиотици по време на бременност се приемат, ако тестовете са доказали, че заболяването не е от вирусно естество, а от бактериално. В този случай на бъдещата майка се избират лекарства в зависимост от вида на заболяването, състоянието на пациента и продължителността на бременността..

Антибиотиците са нежелани през първия триместър. Понякога жените приемат антибиотици, без да знаят, че са бременни и след това се притесняват дали да запазят бременността? Кажете на вашия гинеколог за вашите притеснения, той ще оцени рисковете и ще даде най-добрия съвет.

Във втория и третия триместър се случи полагането на вътрешните органи на плода, поради което е възможно да се разшири списъкът с лекарства, включително антибиотици. По правило през този период се лекуват инфекции, които могат да навредят на детето..

Антибиотиците по време на бременност са необходими, ако жената има следните патологии:

 • Пиелонефрит;
 • Пневмония, остър бронхит;
 • Хламидия;
 • Опасна чревна инфекция;
 • Сериозно нараняване, рана (гной), изгаряне;
 • Сериозни усложнения от инфекциозен характер: отравяне на кръвта, сепсис;
 • Специфични заболявания, провокирани от редки микроби: бруцелоза и др..

Преди да въведе антибактериално лекарство, бъдещата майка се тества за чувствителност. Тази манипулация ви позволява да идентифицирате патогена и да изберете най-ефективния антибиотик. Ако не е възможно да се проведе тест, на бъдещата майка се предписва широкоспектърно лекарство, което засяга всички видове бактерии.

Антибиотици, чиято употреба е забранена по време на бременност:

 • Тетрациклини (доксициклин, тетрациклин, морфоциклин и др.);
 • Сулфонамиди (Biseptol, Bactri, Trixazol, Oribakt и др.);
 • Флуорохинолони (офлоксацин, ципрофлоксацин, ципролет и др.);
 • Нитрофурани (фурадонин, нитроксолин и др.);
 • Левомицетин.

Антибиотици, които са разрешени по време на бременност:

 • Пеницилин и аминипеницилини (Ampicillin, Amoxicillin, Oxacillin, Amoxiclav, Femoklav и други);
 • Цефалоспорини (Цефазолин, Цефтриаксон, Цефалексин, Цефуроксим, Цефотаксим, Цефепим, Цефтазидим);
 • Макролиди (еритромицин, йозамицин, спирамицин).

Приемът на антибиотици по време на бременност не означава, че бебето ви ще има здравословни проблеми. Нелекуваните бактериални инфекции на мама обаче представляват сериозна заплаха. Ако лечението е предписано от лекар, правилно подбраните антибиотици ще излекуват майката и няма да навредят на детето..

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Антибиотици по време на бременност: защо не и кога можете

Всяка бъдеща майка, заедно с новината за нейното положение, осъзнава, че през следващите месеци ще трябва да преразгледа начина си на живот. Изключително за неговата полезност. Но има много двойни ситуации. Ето какво да направите, ако се разболеете? Ясно е, че това трябва да се избягва, но ако това се случи. Изборът на лекарства за бременна жена трябва да се подхожда с цялата отговорност и в никакъв случай не трябва да се самолекува.

Няма лек за лечение, но вероятно всеки знае, че антибиотиците по време на бременност са зло. Но дали е абсолютно?

Накратко за антибиотиците

С няколко думи ще разгледаме ползите и вредите от антибиотиците за всеки организъм. В края на краищата всички знаем, че не си струва просто да влизаме в тяхната употреба. Това е силно агресивна категория фармацевтични продукти. И в същото време е много разнообразна. Във всеки случай антибиотиците изискват специална процедура за прием - според предписанието на лекар и в съответствие със строг курс. С други думи, антибиотиците могат да бъдат не само безполезни, но и вредни, ако ги предписвате по свое усмотрение. И ето защо.

Основното действие на всеки антибиотик е да убива бактериите. Само бактерии, което означава, че са безполезни срещу вируси и гъбички. Възможно ли е обикновен човек на улицата да разбере „на око“ защо кашля или е сополив - заради вирус или заради бактерия? Едва ли. И не е лошо, ако лекарството просто не действа върху причинителя на болестта, но може да повлияе на други аспекти от живота на организма!

Повечето (но не всички!) Антибиотици са много токсични, някои от тях имат по-малко радикален ефект и само няколко са практически безвредни. Страничните ефекти на антибиотиците включват стрес върху черния дроб, унищожаване на полезната микрофлора (например в червата или влагалището), дисбиоза и нарушени храносмилателни процеси, развитие на гъбични заболявания (кандидоза). Някои от тях (по-специално от групата на гентамицина) действително засягат функционирането на бъбреците и... вътрешното ухо.

Друга характеристика на антибиотиците е, че може да е необходим комплекс от няколко лекарства или курс с определена продължителност за унищожаване на определена бактерия. Развива се непоследователност и съпротива! Тази мистериозна дума означава, че бактерията е останала в тялото, нейната активност може да е отслабнала, но следващия път (с обостряне или рецидив) групата лекарства, използвани за първи път, ще бъде безполезна. Този вид имунитет към дадено вещество се развива в бактериите.

Несъвършенството на антибиотиците се крие във факта, че повечето от тях наистина не разбират срещу кои бактерии действат. Но в човешкото тяло има и полезна микрофлора. И много често той е по-чувствителен към антибиотици, тоест умира преди патогените. Използването на антибиотици за тялото е почти винаги стресиращо. Тук трябва да претеглите плюсовете и минусите: възможно ли е да се направи без антибиотици и е добре, ако е така. Ако антибиотиците са просто необходими (а това се определя изключително от специализиран лекар), внимателният лекар със сигурност ще предпише курс на хепатопротектори и пробиотици на своя пациент. Приемът на антибиотици от време на време е нормално, но редовно е вредно. Ако човек отново и отново стане жертва на бактериални инфекции, лекарят трябва да помисли за промяна на стратегията на лечение и по-скоро за възстановяване на имунитета. Честото използване на антибиотици само го подкопава.

Защо антибиотиците не трябва да се използват по време на бременност?

Така че антибиотиците изобщо не са безвредни хапчета. Те няма да бъдат възложени на никого без причина, камо ли на бъдеща майка. Твърдението, че антибиотиците по време на бременност са строго забранени, е по-скоро преувеличено. В някои случаи не можете без тях. Но лекарят го определя отново.

Каква е опасността от антибиотици по време на бременност? Първо, всички изброени по-горе негативни действия продължават - удар върху черния дроб и бъбреците (а по време на бременността натоварването върху тях вече се увеличава), дисбиоза не само на червата, но и на гениталния тракт, отслабване на имунитета на бъдещата майка (в крайна сметка, само това не е достатъчно). На второ място, особено нежелателно е да се използват антибиотици през първия триместър на бременността, когато плодът тепърва се формира. Следващите два тримесечия имат свои собствени противопоказания.

 • Антибиотиците по време на бременност през първия триместър са опасни след това, тогава все още не е създадена надеждна плацентарна бариера около ембриона. Ефектите от антибиотиците и други вредни вещества ще бъдат най-големи. На този етап се полага основата за формиране на тъкани и системи на бъдещия човек. През първите три месеца на практика няма антибиотици, одобрени за употреба, но във всеки отделен случай при избора на лекар лекарят се ръководи от правилото „очакваната полза за майката трябва да надвишава потенциалните рискове за нея и плода“..
 • По време на бременност през втория триместър могат да се предписват антибиотици. Но не от категорията на тези, които могат да повлияят на развитието на мозъка и репродуктивната система на плода.
 • Предписването на антибиотици за бременност през третия триместър се различава малко от общата стратегия. Разбира се, ползите за майката и вероятността от развитие на патологии и аномалии в плода все още се вземат предвид. Въпреки това, плодът в този период е защитен надеждно, плацентата не позволява много токсични вещества да преминат към него, но не всички.

Особено забележителна е ситуацията, когато през първите дни или седмици от бременността, не знаейки за положението си, жената приема антибиотици. И понякога напълно неприемливо в този период. Какво да правя всъщност? Общ съвет - потърсете съвет от специалист, който ще разгледа конкретния ви случай (какво е било лекувано, как е било лекувано, дали е било успешно, колко е продължило и колко е била бременността). По-специално съвети - направете ултразвуково сканиране и кръвни изследвания, лекарят ще анализира дали динамиката на бременността не е нарушена. Не очаквайте най-лошото, но никой няма да настоява да прекъсне бременността без основателна причина. В същото време е необходимо да се направи резервация, че ходът на това или онова заболяване през първите дни на бременността и използването на антибиотици при лечението може да се обърнат на по-късна дата, никой не е имунизиран от това.

Становището относно допустимостта на антибиотик по време на бременност се основава на проведените проучвания:

 • ако техният токсичен ефект е доказан, лекарствата са категорично забранени;
 • ако действието на лекарството не е достатъчно проучено и техният негатив не е подчертан на този фон, тогава те могат да бъдат предписани, но в краен случай;
 • ако в хода на изследването се докаже липсата на странични ефекти върху бременната жена и плода, антибиотикът е разрешен за употреба, ако е необходимо и няма алтернативни методи за лечение.

Антибиотиците по време на бременност, както и по принцип, не се препоръчва да се предписват без специален тест за чувствителност на бактериите към тях. Ако това е невъзможно или не показва еднозначен резултат, тогава се предписват лекарства с широк спектър на действие. Това решение е в компетентността на специалиста в областта. Той трябва да бъде информиран за положението на жената, времето и други характеристики на хода на бременността..

Какви антибиотици са разрешени по време на бременност?

Стигнахме до извода, че в някои случаи по време на бременност трябва да се предписват антибиотици. Нека да разберем какво и кога:

 • абсолютни противопоказания (не е възможно във всеки случай):
  • тетрациклин и доксициклин - лесно преминават през плацентата, камо ли първите месеци; натрупват се в костите и зъбните зародиши на плода, нарушават процесите на минерализация, са токсични за черния дроб;
  • флуорохинолоните (ципрофлоксацин, ципролет, нолицин, абактал, флоксал и др.) са забранени поради факта, че все още няма надеждни причини да се твърди тяхната безопасност (няма доказателствена база), в същото време е установена способността на веществата да увреждат ставите на плода;
  • кларитромицин (клацид, фромилид, клабакс) и мидекамицин, рокситромицин (макропен, рулид) - безопасността на употреба по време на бременност също не е известна, има данни за токсични ефекти върху плода при животните;
  • аминогликозиди (канамицин, тобрамицин, стрептомицин) - също имат висока способност да проникват през плацентата; провокират риска от усложнения в бъбреците и вътрешното ухо на плода, могат да причинят глухота при новороденото;
  • гентамицин - по своите свойства е идентичен с аминогликозидите, но може да се предписва (по-добре, разбира се, на по-късна дата) по здравословни причини и в строго изчислени дози;
  • фуразидин (фурамаг, фурагин) и нифуроксазид (ерсефурил, ентерофурил) - тяхното действие се оценява като потенциално опасно поради липсата на данни за ефекта върху бременността;
  • хлорамфеникол (хлорамфеникол, синтомицин, олазол) - е забранен, тъй като преминава през плацентата много бързо и дори във високи концентрации; влияе отрицателно върху развитието на мозъка и нарушава разделянето на кръвните клетки; опасно, наред с други неща, в края на бременността;
  • диоксидин - стана забранен за бременни жени, след като при експерименти с животни беше доказан неговият токсичен и мутагенен ефект;
  • ко-тримоксазол (бисептол, бактрим, гросептол) - отново се различава по проникване през плацентата и във високи концентрации; съставният му триметоприм е активен антагонист на фолиевата киселина; ко-тримоксазол увеличава риска от вродени малформации, сърдечни дефекти, а също така забавя растежа на плода;
 • относителни противопоказания (назначени в случай на спешност):
  • азитромицин (сумамед, зитролид, зи-фактор, хемомицин) - предписва се само в спешни случаи, по-специално е незаменим при хламидиална инфекция при бременни жени; не е установен отрицателен ефект върху плода, особено в сравнение с развиващата се хламидия;
  • нитрофурантоин (фурадонин) - допустим за употреба само през втория триместър, забранен както през първия, така и в третия триместър;
  • метронидазол (клион, трихопол, метрогил, флагил) - категорично забранен през първия триместър; във втория и третия той може да бъде назначен само ако няма по-безопасна алтернатива; отбелязан е рискът от развитие на дефекти в мозъка, крайниците и гениталиите на плода;
  • гентамицин - употребата е разрешена само за жизнени показания и в строго изчислени дози; излишните дози са опасни за развитието на глухота и бъбречни патологии при новородено;
 • приемливо (можете, но отново, ако е необходимо):
  • пеницилин и неговите аналози (амоксицилин, амоксиклав, ампицилин) - въпреки че проникват през плацентата, те не оказват вредно въздействие върху плода и също така бързо се екскретират през бъбреците;
  • цефалоспорини (цефазолин, цефалексин, цефтриаксон, цефуроксим, цефиксим, цефоперазон, цефотаксим, цефтазидим, цефепим) - се използват по време на бременност без ограничения, тъй като те преминават през плацентата в изключително ниски концентрации и многобройни проучвания не са показали отрицателен ефект върху плода на веществото, което е проникнало ;
  • еритромицин, джозамицин (вилпрафен) и спирамицин (ровамицин) са приемливи за употреба, тъй като не причиняват аномалии и проникват в самата плацента в много малки количества.

След завършване на курса, предписан от лекаря на гореизброените допустими лекарства, е необходим втори прием - за оценка на благосъстоянието на жената и повторни прегледи.

Показания за прием на антибиотици по време на бременност

Като цяло можем да кажем, че показанията за назначаване на антибиотици по време на бременност не се различават много от общите. Компетентният лекар никога няма да предпише антибиотик, ако можете да го направите без него. Същото важи и за пренаталните срещи. Просто прозорецът на възможностите вече е и трябва да правите само с лекарства, които са разрешени за употреба. В комбинация с антибиотици на бременна жена трябва да се предписват средства за профилактика на дисбиоза, усложнения на бъбреците и черния дроб и, разбира се, имуномодулиращи мерки.

Най-популярната група антибиотици, предписвани по време на бременност, са пеницилините. Ампицилин, амоксицилин, амоксиклав, оксамп - те всъщност могат значително да помогнат на пациента. Те се прилагат чрез инжектиране и през устата. Това е решение за заболявания като синузит, бронхит, пневмония, пиелонефрит, лимфаденит.

Антибиотиците от групата на цефалоспорините трябва да се прилагат с по-голямо внимание. Цефтриаксон по време на бременност е силен антибиотик, ефективен дори срещу най-устойчивите микроорганизми. Следователно той е този, който е най-вероятно да бъде предписван при инфекции на пикочно-половата система, дихателните и храносмилателните органи, кожата.

При урогенитални бактериални заболявания вилпрафен е от значение. Включително от уреаплазмоза. Пренебрегването на този проблем по време на бременност е опасно както за жената, така и за плода..

Цефазолин се предписва с изключително строги показания, а след това от втория триместър. Те обикновено успяват да излекуват пневмония, остеомиелит, инфекции на ставите и костната система, кожата, пикочната система.

Антибиотици по време на бременност: приемайте или се разболявайте - какво препоръчвате?

От първите дни на бременността, под въздействието на прогестерон, започва естествено намаляване на имунитета. Това е необходимо, за да може тялото на майката да не възприема ембриона като чужд обект, което е половината от чужд генетичен материал. Имуносупресията води до обостряне на хроничните инфекциозни заболявания или до развитие на нови. Тези състояния са опасни за развиващия се плод. До образуването на плацентата детето не е защитено от инфекция, но в по-късните етапи бактериите могат да доведат до усложнения на бременността. Следователно е необходимо лечение, но само с антибиотици, разрешени по време на бременност..

Болести и състояния, изискващи антибиотична терапия

Лекарят предписва лечение въз основа на клиничните насоки на Министерството на здравеопазването. Понякога антибиотиците са основното лекарство в протокола, но има състояния, при които те трябва да се приемат профилактично.

Антибиотичната терапия по време на бременност се извършва в следните ситуации:

 • увреждане на гениталиите: бактериална вагиноза, микоплазмоза, трихомониаза, уреаплазмоза, хламидия, гонорея, сифилис;
 • патологии на хепатобилиарната система: остра мастна дегенерация, HELLP синдром, холецистит;
 • заболявания на дихателните пътища: пневмония, бронхит, синузит;
 • патология на пикочните пътища: цистит, пиелонефрит, единичен бъбрек;
 • инфекциозни лезии на храносмилателния тракт;
 • със спонтанен аборт поради инфекция;
 • тежки наранявания, гнойни рани.

Също така, антибиотиците се предписват след хирургични интервенции по време на бременност, след раждане чрез цезарово сечение и инфекциозни усложнения от следродилния период. Изборът им се основава на безопасността за жената и кърменото новородено бебе.

Групи за опасност от употреба на наркотици

Всички лекарства се подлагат на много изследвания, чиято цел е не само да установят тяхната ефективност, но и да разкрият колко опасни са за бременните жени и развиващото се дете. След лабораторни и клинични тестове им се приписва определена категория на опасност. Така че лекарствата са разделени:

 • Групи А - преминаха всички необходими тестове. Според техните резултати не е установена опасност за плода..
 • Група Б - включва два вида лекарства. Първият от тях е тестван върху животни, в резултат на което не е открит отрицателен ефект върху вътрематочното развитие. Вторият е тестван върху животни и бременни жени. Не е установен ефект върху плода при хората и са установени незначителни неблагоприятни ефекти при бременни жени..
 • Група С - тествани върху животни, е разкрит отрицателен ефект върху развиващото се потомство - токсичен, тератогенен. Поради това не са провеждани клинични изпитвания върху бременни жени..
 • Група D - след експерименти и клинични проучвания е регистриран отрицателен ефект върху плода.
 • Групи X - имат много опасен ефект.

Първите две групи лекарства могат да се използват при лечението на бременни жени, независимо от гестационната възраст. Останалите три са забранени за лечение на бременни жени. Последиците от тяхното използване могат да доведат до сериозни усложнения и патологии от страна на плода..

Последици от използването на антибиотици

Антибактериалните лекарства могат да навредят на плода, ако са предписани от списъка на забранената употреба. Но много зависи от периода, в който е проведена терапията..

Жената не винаги планира бременност и знае за нейното идване. Може да се окаже в такава ситуация, че яйцеклетката вече е била оплодена, но времето за менструация все още не е дошло. Бактериалната инфекция трябва да се лекува с антибактериални средства. Ако пиете антибиотици преди закъснението, тогава техният избор все още няма толкова голямо значение, колкото през първите дни на бременността, което вече е потвърдено. Ако се подложите на курс на лечение, тогава влиза в сила принципът „всичко или нищо“. Това означава, че лекарството или ще доведе до сериозни патологии в развитието и спонтанен аборт, или по никакъв начин няма да повлияе на ембриона..

Приемът на антибиотици през 1 триместър на бременността е свързан с тежки усложнения. През този период се случва полагането на всички органи, образуването на крайници и неврална тръба. Всички отрицателни ефекти през периода на активно клетъчно делене водят до образуването на вродени малформации:

 • липса на орган - аплазия;
 • недоразвит орган или крайник - хипоплазия;
 • промяна в нормална форма или местоположение;
 • образуването на допълнителни дупки, фистули.

Тежките последици от приема на антибиотици от някои групи през този период се обясняват с несформирана плацента. След прикрепване към маточната стена и до 10-12 седмици от развитието, плодът получава хранене директно от микросъдовете на ендометриума. Няма филтърна система, която да не пропуска вредни вещества. Само формираната плацента е в състояние да предпази нероденото дете от действието на много токсични вещества и микроорганизми. Следователно необходимата антибиотична терапия през 2-ри триместър е по-малко опасна..

Но това не означава, че лечението може да се извършва със същите лекарства, както при небременни жени. Средната бременност е периодът на зреене на плода, неговия активен растеж и образуването на по-тънки структури. Например костна тъкан, нервна система, орган на зрението и слуха.

От друга страна, инфекциозните патологии, които са показали активност през 2 и 3 триместър, са не по-малко опасни за детето. Те могат да доведат до следните усложнения:

 • преждевременно раждане;
 • липса на вода и многоводие;
 • вродена инфекция;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • антенатална смърт;
 • фетално-плацентарна недостатъчност.

Следователно е невъзможно да оставите мястото на инфекцията нелекувано. При избора на антибиотик лекарят се ръководи от принципа: преобладаването на ползите за плода над риска от негативни последици.

Какви антибиотици могат да приемат бременните жени??

Те принадлежат към три групи лекарства:

 1. Пеницилини.
 2. Цефалоспорини.
 3. Макроиди.

Но въпреки относителната безопасност, лечението трябва да бъде съгласувано с лекар. Тези лекарства имат други странични ефекти, които не са свързани с бременността:

 • Те унищожават чревната микрофлора, което води до нарушения на изпражненията - диария или запек, които са причинени от чревна дисбиоза.
 • Развитие на диспептични разстройства: киселини, болки в стомаха, гадене. На фона на бременността поради честото лошо храносмилане в стомаха, изместването му от нарастващата матка, тези симптоми притесняват много жени. И след курс на антибиотична терапия,.
 • Вагиналната кандидоза е чест спътник на бременни жени, лечението с антибактериални средства ще наруши вагиналната микрофлора и ще доведе до обостряне на гъбичната инфекция.
 • Може да се появят алергични реакции, дори ако преди това лечението с избраното лекарство не е било придружено от такъв страничен ефект.

Безопасните антибиотици имат специфични показания и спектър на действие. Също така във всяка група има няколко представители, които са разрешени при бременни жени. Според нивото на опасност те принадлежат към категорията на група В.

Пеницилини

При лечението на бременни жени се използват синтетични и полусинтетични лекарства: амоксицилин, ампицилин, оксацилин.

Пеницилинови антибиотици

Пеницилините имат бактерициден ефект, те водят до смъртта на микробите, като блокират синтеза на определени вещества, които са компоненти на бактериалната клетъчна стена. Пеницилините са активни срещу следните групи микроорганизми:

 • стрептококи;
 • стафилококи;
 • ентерококи;
 • листерия;
 • кюфтета;
 • клостридии;
 • коринебактерии.

Но някои микроорганизми са се научили да се защитават срещу антибиотици. Те произвеждат специален ензим, който разгражда активната съставка. Това е свързано с развитието на лекарствена резистентност..

Оксацилин е антибиотик, който естествено не развива резистентност. Той е в състояние да се бори с инфекции, свързани с действието на стафилококи. Но срещу други патогени той не проявява изразена активност. Следователно използването му е ограничено.

За да се предотврати превръщането на микроорганизмите в резистентни към лекарства, са разработени защитени пеницилини. Тези лекарства съдържат допълнителни вещества, които не позволяват на микроорганизмите да ги унищожават. Тези лекарства включват амоксицилин / клавуланат (Amoxiclav), амоксицилин / сулбактам (Sultasin).

Тези лекарства са одобрени през първия триместър на бременността и по-късно. Предвид спектъра на активност, те се използват за лечение на следните заболявания:

 • инфекции на дихателните пътища: синузит, тонзилит, бронхит, пневмония;
 • заболявания на отделителната система: цистит, пиелонефрит;
 • менингит;
 • ендокардит;
 • салмонелоза;
 • инфекции на кожата и меките тъкани;
 • в подготовка за операция като профилактика.

Поради ниската активност на оксацилин, той се използва много по-рядко от амоксиклав или султазин. Показания за лечение са пневмония, сепсис, ендокардит, инфекции на кожата, ставите и костите..

Страничните ефекти от терапията с пеницилин могат да бъдат както следва:

 • диспептични разстройства: гадене, коремна болка, повръщане;
 • алергични реакции и ако се е развила алергия към един от представителите на тази група, тогава е възможна подобна реакция към други представители на пеницилини;
 • намалени нива на хемоглобина;
 • електролитен дисбаланс;
 • главоболие.

Нежеланите ефекти са по-склонни да се развият при продължителна употреба или употреба във високи дози.

Необходимо е внимателно да се комбинират пеницилини с други лекарства само след консултация с лекар. Например, при бронхит, Fluimucil често се предписва като отхрачващо средство. Неговата активна съставка е ацетилцистеин. Когато се използват едновременно с Ampicillin, възниква химическото им взаимодействие, което води до намаляване на активността на двете лекарства.

Цефалоспорини

Това е най-обширната група антибиотици с широк спектър на действие. Според механизма на действие и активност срещу определени микроорганизми те се изолират в 4 поколения. Най-малкият набор от приложения за първите, най-широкият за вторите.

Цефалоспорините са структурно подобни на пеницилини, така че може да има случаи на кръстосана алергия при наличие на непоносимост към антибиотици от същата група.

Антибиотици от цефалоспориновата група от 3-то поколение

Първите три поколения цефалоспорини се прилагат чрез инжектиране и перорално лечение. Последното поколение е само под формата на инжекционен разтвор. Така:

 • Цефазолин принадлежи към 1-во поколение. Използва се само като инжекция. Цефазолинът има ниска антибактериална активност. Можете да лекувате инфекциозни заболявания, причинени от стрептококи, някои щамове стафилококи, ешерихия коли. Не може да се използва за потискане на пневмококи, ентеробактерии, леко засягащи шигела, салмонела.
 • Второто поколение е представено от Cefuroxime и Cefaclor. Първият се предлага под формата на инжекционен разтвор и под формата на таблетки. Дали е възможно да се пият антибиотици от тази група в ранните етапи на бременността, трябва да реши лекарят. Техният спектър на антибактериална активност не е широк, така че те няма да помогнат при всяко инфекциозно заболяване..
 • Третото поколение включва Cefotaxime и Ceftriaxone, които са идентични по своята активност срещу стафилококи, стрептококи, пневмококи, менингококи, гонококи и много други.
 • Цефепим принадлежи към 4-то поколение, което е много близко по своите характеристики до Цефтриаксон и Цефотаксим.

При бременни жени най-често се използва 3-то поколение цефалоспорини. Те се използват при следните патологии:

 • тежки инфекции на горните и долните дихателни пътища;
 • инфекциозни лезии на тазовите органи;
 • сепсис;
 • менингит;
 • коремна патология;
 • тежки инфекции на пикочните пътища;
 • лезии на кожата, ставите, костите.

Те се предписват и в следоперативния период, след раждане чрез цезарово сечение за профилактика на инфекциозни усложнения. Употребата на тези антибиотици не е противопоказана при кърмене.

Нежеланите реакции могат да бъдат под формата на алергии, диспептични разстройства, левкопения, анемия. Когато се използват високи дози цефтриаксон, може да се развие холестаза, поради което при бременни жени с чернодробна патология или повишени чернодробни ензими без клинична картина на чернодробно увреждане се използва с повишено внимание.

Макролиди

Какви антибиотици от тази група са разрешени по време на бременност? Това са еритромицин, азитромицин, йозамицин (търговски аналог на Wilprafen).

Разрешени антибиотици по време на бременност от групата на макролидите

Спектърът на дейност е достатъчно широк:

 • инфекции на дихателните пътища;
 • зъбни инфекции;
 • кожни заболявания;
 • инфекциозни заболявания на пикочно-половата система;
 • комбинирана терапия на Helicobacter pylori инфекция при лечение на стомашна язва.

Бременните жени най-често се предписват Josamycin за лечение на хламидиална инфекция, микоплазма, гонорея и сифилис. В случай на хламидия, лечението обикновено се предписва през втория триместър. Лекарствата леко преминават в кърмата. Но за терапия по време на кърмене се препоръчва да се използва еритромицин, тъй като е доказано безопасен за кърмачета.

Страничните ефекти са редки. Това могат да бъдат алергични реакции, дискомфорт в корема, гадене, много рядко - чернодробна дисфункция.

Лекарства, противопоказани по време на бременност

Как антибиотиците влияят на бременността и плода зависи от тяхната структура и механизъм на действие..

Тетрациклините могат да преминават през плацентата и са опасни във всяка гестационна възраст. Те нарушават метаболизма на минералите, влияят върху образуването на костна тъкан и формирането на зъбите и причиняват апластична анемия. По време на кърмене лекарството също е забранено..

Флуорохинолоните Офлоксацин, Норфлоксацин, Левофлоксацин, които са ефективни срещу инфекции на пикочните пътища, са забранени при бременни жени. Те са в състояние да повлияят на полагането и растежа на хрущялната тъкан.

Аминогликозидите преминават през плацентата. С увеличаване на бременността се увеличава способността на плацентарната бариера да предава антибиотика на плода. Ефектът върху детето се проявява под формата на увреждане на слуховия нерв и развитие на вродена глухота. Но в трудни ситуации, когато е невъзможно да се използва друго лекарство, Гентамицин и други членове на групата използват кратки курсове.

Понякога антибиотичният ефект зависи от гестационната възраст. Например, Метронидазол (Trichopolum) е противопоказан през първия триместър като потенциално опасен, но е разрешен през 2 и 3 триместър на бременността. Това лекарство е ефективно, когато се използва локално за лечение на генитални инфекции, е лекарството по избор при бактериална вагиноза.

По същия начин, Furadonin, който се използва за лечение на цистит, е забранен за употреба в началния период. Но при нормална бременност те могат да бъдат лекувани от 2-ри триместър..

Левомицетинът е опасен във всеки гестационен период. Той преминава през плацентата и засяга костния мозък. Това е орган на хемопоезата и имунитета, следователно децата са по-склонни да се раждат с анемия, развитие на неутропения, левкоцитопения и намаляване на тромбоцитите.

Клиндамицин и Линкомицин принадлежат към групата на макролидите, но употребата им не се препоръчва за бременни жени. Те са в състояние да преминат през плацентата и да се натрупват в черния дроб на плода. В същото време концентрацията в органа е няколко пъти по-висока, отколкото в кръвта. Отрицателният ефект не е напълно изяснен, но има висок риск от увреждане на бъбреците и черния дроб при новороденото.

За да не бъдете объркани с избора на лекарство за лечение на инфекциозни заболявания, не трябва да се самолекувате по време на бременност. Само лекар може правилно да оцени състоянието, да определи причинителя на заболяването и да избере антибактериално средство, което е ефективно и безопасно в конкретна ситуация..