Нежният пол може да наблюдава коластра, отделяна от млечните жлези, въпреки че липсва бременност и кърмене. Това състояние се нарича галакторея и не може да се счита за отделно заболяване. Факторите, провокиращи нарушението, са от естествен или патологичен произход.

Не трябва да пренебрегвате възникващите изхвърляния или да се опитвате да ги премахнете сами. Определянето на причините и изборът на ефективни средства за защита е прерогатива на квалифициран специалист.

Какво е коластрата?


Веднага щом една жена успее да забременее, тялото й започва да се възстановява, за да роди и роди здраво бебе. От втория или третия триместър повечето имат отделяне на коластра (коластра), въпреки че някои го имат по-рано.

Особеността на коластрата, която е вискозна, лепкава течност с белезникав или жълтеникав оттенък, се крие в съдържанието на калории (150 kcal на 100 ml) и сложния й състав. Трябва да се отбележи наличието на голям брой протеини, значителна част от които са протеини на имунни клетки.

Коластрата, за разлика от зрялото мляко, съдържа по-малко вода, благодарение на което бъбреците на трохите са защитени от прекомерен стрес. Освен това бебето след раждането все още не е в състояние да приема много храна и тъй като коластрата има високо енергийно съдържание, бебето получава достатъчно калории с малко количество храна..

 1. Албумин и глобулини. Те имат същия аминокиселинен състав като протеините на бебешките тъкани. Те са лесно смилаеми и не провокират нежелано напрежение в храносмилателния тракт.
 2. Натриеви и калиеви соли. Това обяснява соления вкус на тайната..
 3. Имунни защитни фактори (макрофаги, неутрофили, левкоцити, Т-лимфоцити, интерферон и други вещества). Тяхната задача е да осигурят пасивен имунитет, противоинфекциозна и антиалергична защита по време на бързата колонизация на микрофлората. Например, интерферонът има антивирусни свойства. Не напразно лекарите смятат, че коластрата е истинско лекарство за новородено. 2 ml са достатъчни. тайна, така че имунизационните процеси да стартират в тялото на трохите.
 4. Лактоферин. Веществото допринася за нормалното усвояване на желязото.
 5. Имуноглобулин А. Попадайки в тялото на детето, той покрива повърхността на червата и други слаби места, което предотвратява вредното въздействие на различни инфекции.
 6. Вещества, които образуват така наречения HAMLET комплекс. Те са в състояние да елиминират злокачествените клетки. Свойствата на този комплекс обаче са напълно разкрити само ако майката кърми.
 7. Антиоксиданти (витамини А, Е, бета-каротин, селен, цинк). Предпазва от негативните ефекти на свободните радикали.
 8. Хормони и хормоноподобни фактори. С тяхна помощ се стимулира развитието на храносмилателния тракт и организма като цяло..
 9. Пребиотици. В коластрата има повече от 130 вида от тях. Тяхното присъствие определя храненето на чревната микрофлора и защитата срещу инфекции. Те предотвратяват прикрепването на патогенни бактерии към чревната лигавица.

Сред значителните ползи от коластрата трябва да се отбележи ниското съдържание на лактоза и мазнини. Също така коластрата има слабително действие, поради което се ускорява отделянето на меконий (оригинални изпражнения).

Коластрата, отделяна от гърдите, може уверено да се нарече незаменим продукт за кърмачето, тъй като съставът му е идеален за нормалното съзряване на тялото..

Причини за секреция от зърната при небременни жени


Може ли коластра да присъства без бременност? Тайната от млечната жлеза може да бъде секретирана по различни причини. Изтичането на коластра по време на бременност или непосредствено след раждането се счита за нормално и някои жени забелязват появата на жълтеникава течност, подобна на коластра преди менструация.

За да разберете истинската причина за случващото се, трябва да си уговорите среща с лекар.

Природни фактори

Секрецията на мляко е силно повлияна от хормона пролактин. Синтезът му се извършва в хипофизната жлеза, докато съдържанието на хормона се увеличава значително по време на бременност, кърмене и преди менструация.

Галактореята е състояние, при което коластрата се отделя от жени, които не са бременни или кърмят. В някои случаи обаче може да е естествено.

Защо при липса на бременност и кърмене се развива коластрата и кога подобно явление се счита за норма? Секрецията на коластра е разрешена, когато:

 • След края на лактационния период не са изминали повече от 5 месеца.
 • Последната бременност беше преди максимум 2-3 години, докато няма кърмене и месечният цикъл се нормализира.
 • Зачеването е настъпило, въпреки че тестът до момента показва обратното.

Случва се плодът да замръзне или бременността да бъде прекъсната по една или друга причина (например след аборт), но се получава производството на коластра. В такива ситуации лекарите трябва да предписват лекарства, които потискат производството на пролактин..

Защо коластрата идва от гърдата, ако момичето не е бременна? Тайната може да се открои не само в споменатите по-горе случаи. Появата му е съвсем приемлива:

 • Преди началото на менструацията.
 • При носене на тясно бельо.
 • Когато правите секс, докато натискате зърното и областта на зърната.
 • С чести масажи на гръдния кош.

Често след менструация или края на лактацията този проблем изчезва сам по себе си. Ако продължи твърде дълго и е придружено от неприятни симптоми, потърсете медицинска помощ..

Болести и патологични процеси

Производството на коластра извън бременността се дължи главно на повишаване на концентрацията на пролактин. Количеството му може да нарасне поради много нарушения. С други думи, освобождаването от отговорност се провокира от:

 1. Лекарства. Секрецията на коластра се среща при жени, приемащи хормонални лекарства (орални контрацептиви, стероидни хормони), транквиланти, успокоителни, аналгетици, лекарства за контрол на кръвното налягане.
 2. Билки с лактогонично действие. Консумацията на много растения (копър, кимион, анасон, грозде, сминдух) често се практикува за подобряване на производството на мляко. Билките обаче могат да действат дори при липса на лактация..
 3. Пролактином - тумор на хипофизната жлеза, който произвежда хормони, включително пролактин.
 4. Патологични образувания в хипоталамуса.
 5. Хипотиреоидизъм, при който функциите на щитовидната жлеза намаляват, хормоните се произвеждат в недостатъчни количества, но пролактинът, напротив, става повече.
 6. Болести на надбъбречните жлези, придружени от повишаване на концентрацията на кортизол и неговите производни.
 7. Поликистозна болест на яйчниците, чието развитие се допълва от повишена секреция на пролактин.
 8. Бъбречно или чернодробно увреждане. Използването на хормона се извършва в бъбреците. Ако те са засегнати, пролактинът се натрупва в значителни дози..
 9. Травми, изгаряния и операции на гърдата, които увреждат нервните влакна.

Когато коластрата идва от гърдата, количеството може да бъде много различно. За повечето жени, които се интересуват защо коластрата се отделя при натискане, ситуацията е двустранна. Появата на тайна от едно зърно може да показва както патологичен, така и естествен процес..

Отрицателни симптоми на образуване на секрет


За да не пропуснете началния стадий на сериозно заболяване, трябва да внимавате към собственото си здраве. Следните знаци трябва да предупреждават:

 • Ако шест месеца след отбиването на бебето от гърдата спонтанно излизат жълтеникави капки, въпреки че жената е сигурна, че няма бременност.
 • Ако едно момиче никога не е забременявало и има неприятна миризма на коластра или отделяне на зеленикав, кафеникав оттенък, примесен с кръв или гной.

Всяка болезненост или дискомфорт трябва да предупреждават жената. Това състояние може да се развие поради хода на възпалителния процес в тъканите и каналите на гърдата..

Течността може да се отдели спонтанно или само при натискане. При наличие на обилно спонтанно отделяне е възможно да се открие доброкачествен тумор на хипофизната жлеза. При папилома на млечния канал отделянето понякога наподобява коластра на външен вид.

Кога да посетите лекар?


Когато секрецията на коластра е нормална, течността е жълтеникава. Ако тайната изглежда различно, определено трябва да дойдете на среща с лекар - гинеколог или мамолог. Вярно е, че проучването ще бъде подходящо във всеки случай.

За да намери ефективно лечение, лекарят трябва да разбере защо коластрата се екскретира без бременност. Първоначално се извършва визуален преглед на млечните жлези, след което пациентът се изпраща да се подложи на:

 • ЯМР и КТ;
 • мамография;
 • Ултразвук на гърдата;
 • кръвни тестове.

Също така ще трябва да се уверите, че изобщо няма бременност..

Избор на терапевтична терапия

Няма универсален начин за премахване на галакторея. Лечението директно зависи от факторите, провокирали това състояние:

 1. Справянето с пролактинома ще бъде възможно с помощта на лекарства, хирургия или лъчева терапия. Често туморът е доброкачествен и не причинява сериозни здравословни проблеми на пациента..
 2. Ако коластрата е причинена от някои лекарства, употребата им трябва да се преустанови. Ако е необходимо, лекарят ще избере по-подходящи лекарства.
 3. Когато причината за състоянието не може да бъде определена, се предписва терапия, чието действие е насочено към намаляване на производството на пролактин.

Ако използваните методи се окажат неефективни, е възможно хирургично отстраняване на млечните канали. Въпреки това, в повечето случаи секрецията на коластра спира сама по себе си, веднага след като основната причина е отстранена..

Предпазни мерки


За да не се предизвика увеличаване на секрецията на коластра, се препоръчва да се спазват редица правила:

 • Носете широки дрехи и използвайте абсорбиращи подложки, които се вписват в сутиена ви.
 • Струва си да се въздържате от докосване на зърната по време на полов акт..
 • Препоръчително е да се извършва независим преглед на гърдата, за да се идентифицират уплътненията не повече от веднъж месечно.
 • Спрете всякакви процедури за масаж на гърдите.
 • При наличие на наранявания третирайте засегнатата област с лечебни средства.
 • Запишете всички нередности в менструалния цикъл.

Екскрецията на коластра без бременност е нормална, въпреки че при някои тя се превръща в симптом на отклонения във функционирането на вътрешните органи. Тъй като е трудно да се определи основната причина за патологичния процес без медицинска помощ, е необходимо да се консултирате с квалифициран специалист.

Изхвърляне от млечните жлези

Главна информация

Когато течността се отделя от гърдата, това явление често е показателно за развитието на заболяване на гърдата. Изключение прави периодът на раждане на бебе, когато такова отделяне от гърдата може да се появи по време на бременност. Следователно, веднага щом небременна жена започне да се появява дълго време, бяло отделяне от зърната или течност от друг цвят, тя спешно трябва да се подложи на проучване и възможно най-скоро да проведе лечението, което лекарят ще предпише.

Този симптом трябва да предупреди и силния пол. В края на краищата може да се прояви, ако се развие възпаление на млечната жлеза при мъжете или други патологични процеси. Следователно течността от млечните жлези и при двата пола е тревожен знак, с който трябва незабавно да се свържете със специалист.

Защо се появява отделяне от гърдите?

Има много фактори, провокиращи подобен симптом, и те са различни. Основните причини за това явление са изброени по-долу:

 • Дисбаланс в хормоните, водещ до развитие на галакторея.
 • Ектазия на млечните канали.
 • Постоянно носенето на стегнато, смачкващо бельо.
 • Възпаление на гърдата.
 • Злокачествени процеси в млечната жлеза.
 • Използване на орални контрацептиви.
 • Интрадуктален папилом.
 • Носещ плод.
 • Използването на редица лекарства - това може да провокира приема на амитриптилин и т.н..
 • Мастопатия.
 • Нараняване на гърдите.

За структурата на млечната жлеза

Женската млечна жлеза е сдвоен орган, чиято задача е да осигури лактация. От млечната жлеза се отделя мляко за хранене на потомството. По принцип млечните жлези са съставени от паренхим - жлезиста тъкан. Всяка гърда има 15-20 лобчета, разделени от съединителнотъканни прегради. Лобовете са изградени от лобули, а лобулите са алвеоли. Млякото се отделя през млечните канали, които се простират от всеки лоб към зърното.

По време на периода, в който жената носи бебе, настъпва постепенно разрастване на жлезистата тъкан, тъй като гърдата се подготвя за кърмене.

Малко под средата на гърдата се намира зърното, което е заобиколено от тъмна кожа. При вече родилите жени пространството близо до зърното и зърното е тъмнокафяво, при младите момичета - розово.

Кожата на алвеолите на ареолата и зърната е много нежна и уязвима, поради което по време на бременност и особено кърмене рискът от пукнатини и инфекции се увеличава.

Екскреция на коластра преди менструация

Какво е това проявление и нормално ли е, когато коластрата се освобождава от гърдата в последните дни преди началото на менструацията, интересува много жени. Отговорът на въпроса дали коластрата може да се отдели преди менструация е положителен. Но само ако това се случи в навечерието на менструацията и от гърдите се отделят 1-2 капки прозрачен секрет. В този случай не трябва да се притеснявате за това..

Ако жената обаче активно отделя коластра без бременност, лекарят трябва да определи причините за това явление. В крайна сметка, често появата на течност от зърната преди менструация показва хормонален дисбаланс и други нарушения.

Със сексуална възбуда

Няколко капки бистра течност от зърната могат да излязат, ако една жена се възбуди. Това е възможно, когато зърната се стимулират по време на любовни игри, както и директно по време на оргазъм, когато млечните канали са активно свити.

Изпускане от млечните жлези по време на бременност

Още от първите дни след зачеването започват промени в млечните жлези. Гърдите се увеличават, стават чувствителни и върху него често се появява венозната мрежа.

Доста често бъдещите майки имат отделяне от гърдите по време на бременност. В повечето случаи тази коластра е жълта. Понякога отделянето от зърната по време на бременност е млечно. Тези признаци са предвестници на млякото..

В действителност, през периода, когато жената ражда бебе, се наблюдава активно увеличаване на обема на млечните жлези поради растежа на жлезистата тъкан. Ето как хормонът пролактин действа върху млечните жлези..

Най-често коластрата от гърдата по време на бременност започва да се отделя в навечерието на раждането на бебето. Но понякога отделянето от млечните жлези по време на бременност се появява по-рано - през втория триместър, на около 23 седмици от бременността.

Едва след раждането на бебето, след 2-3 дни, коластрата замества млякото. Но коластрата е необходимо вещество за бебето, тъй като е много калорично и съдържа голям брой антитела, които са много важни за новороденото..

Ако отделянето от гърдата се появи още преди раждането на бебето, е важно стриктно да се следи хигиената и да се следи състоянието на зърната. Сутрин и вечер гърдите трябва да се измият с преварена вода и след това внимателно да се избършат на сухо. Също така се препоръчва да се правят въздушни бани за зърната - тази процедура е предотвратяване на пукнатини след раждане..

Тези, които отбелязват, че разтоварването цапа бельото им, трябва да носят специални подложки. Ако цената на подложките за гърди за бременни изглежда висока, за тези цели могат да се използват стерилни памучни подложки, които се продават в аптеките..

Ако една жена се притеснява от някои характеристики на този симптом, по-добре е тя да каже на гинеколога за това.

Също така трябва да се консултирате с лекар на бременна жена в следните случаи:

 • с редовни болки в гърдите;
 • с неравномерно увеличение на млечните жлези;
 • ако на гърдите се появят вдлъбнатини или подутини;
 • ако се появи кървене от гърдите.

Важно е да носите удобно бельо, което няма да ограничава гърдите ви..

Болести, при които млякото се отделя от гърдата

По-долу ще говорим за най-честите причини за развитието на това състояние..

Галакторея - какво е това?

Галактореята е състояние, при което мляко или коластра спонтанно изтичат от небременни жени. Това състояние се определя и когато след прекратяване на кърменето, след пет или повече месеца, тече мляко или коластра..

Причините за галактореята са свързани с излишък на пролактин, под влиянието на който се образува мляко. При мъжете се развива и галакторея, тъй като пролактинът се произвежда и в тялото на силния пол.

Развитието на галактореята се дължи на влиянието на различни фактори. Това може да е следствие от тумор на хипофизата (пролактином), образувания или наранявания на хипоталамуса, заболявания на щитовидната жлеза, яйчниците, надбъбречните жлези. Също галактореята може да бъде следствие от стрес, чернодробна и бъбречна недостатъчност..

Идиопатичната галакторея е състояние, при което е невъзможно да се определи причината за спонтанния поток на млякото. Според медицинската статистика в около половината от случаите не е възможно да се установи защо това се случва..

Основният симптом на това състояние е бялото отделяне, подобно на млякото, от млечните жлези. Също така, жените, страдащи от галакторея, развиват хирзутизъм (прекомерен растеж на косата), нарушение на месечния цикъл, намалено полово влечение, акне.

За да излекувате това състояние, трябва да проведете терапия за основното заболяване. Ако говорим за идиопатична галакторея, на пациента или пациента се предписва употребата на бромокриптин, който намалява производството на пролактин.

Ектазия на млечните канали

Ако жената е диагностицирана с ектазия, какво представлява тя и как да преодолее това състояние, лекарят ще каже.

Ектазия или дуетазия е състояние, причинено от прогресивното разширяване на млечните канали. Постепенно възниква възпалителен процес и се развива ектазия на млечните канали. Това състояние се характеризира с появата на лепкави гъсти секрети, които по правило са с кафяв цвят..

Това заболяване е най-често при жени в пременопаузална възраст..

Лечението включва използването на противовъзпалителни лекарства (като Индометацин) и топли компреси върху гърдите. Понякога лекарят предписва курс на антибиотици.

В особено трудни случаи може да се наложи незабавно отстраняване на млечния канал..

Мастит

Маститът е остро инфекциозно заболяване, което се развива главно, когато млада майка кърми бебето си. Това заболяване се характеризира с остър ход. Гърдите стават много болезнени, подуват се, температурата се повишава силно. Млечната жлеза боли много силно при натискане. Освен това при мастит не само боли гърдата при натискане, но болката притеснява, ако гърдата не се докосне. Кожата на млечните жлези е хиперемирана. Появява се зелено отделяне от млечните жлези, тъй като те съдържат примеси от гной.

По правило маститът се развива в резултат на неправилно изразяване на гърдите, напукани зърна и развитие на лактостаза. Маститът може да се дължи на факта, че жената има погрешно отношение към хигиенните проблеми.

Ако маститът прогресира, той се абсцесира. В това състояние жената се чувства много зле..

Терапията за това заболяване включва отказ от кърмене от гърда, засегната от мастит. Също така се провежда детоксикационно лечение, на жената се предписват антибиотици.

Ако се развие абсцес, тогава абсцесът в млечната жлеза се отваря хирургически.

Последици от нараняване на гръдния кош

Ако жената е претърпяла сериозно нараняване на гръдния кош, кървави отделяния от гърдите могат да се появят с натиск или спонтанно. Докато лезията зараства, при натискане се появява кафяво или жълто отделяне от гърдата.

Фиброкистозна мастопатия

При фиброкистозна мастопатия жената се притеснява от болка, която расте в гърдите във втората фаза на месечния цикъл. Освен това във втората фаза понякога при натискане се отделя течност от млечните жлези. Жълтеникавото отделяне изчезва, когато започне менструацията.

Прозрачното отделяне от млечните жлези с натиск е незадължителен, макар и характерен симптом на мастопатията. Тежестта на такива секрети също може да бъде различна. Понякога се появяват с натиск. Понякога - независимо, което се потвърждава от следи върху бельото. Ако прозрачният цвят се е променил на зеленикави клони, това означава, че е настъпила вторична инфекция. Кървавото или тъмно отделяне е неблагоприятен признак по отношение на прогнозата, тъй като подобни прояви могат да са доказателство за злокачествени тумори..

Ето защо, ако причините за отделяне от млечните жлези с натиск са свързани с мастопатия, жената трябва редовно да се подлага на медицински прегледи и изследвания..

За да се намалят проявите на фиброкистозна мастопатия, може да се използва Mamoklam, високоефективно вътрешно нехормонално лекарство, което намалява проявите на масталгия, насочено към регресия на кисти, нормализиращо пролиферацията на епитела на млечната жлеза. Механизмите на терапевтичния ефект на Mamoklam се дължат на органичния йод, който е част от неговия състав, получен от липидния комплекс на водораслите от кафяви водорасли, PUFA (полиненаситени мастни киселини) омега-3 и хлорофил, микро и макроелементи.

Злокачествено образуване в млечната жлеза

Ако се развие рак на гърдата, има редица характерни симптоми. Кожата на гърдата започва да се отлепва, кожата се зачервява, прилича на лимонова кора. Гърдите ви могат да се чувстват горещи на допир. Аксиларните лимфни възли са увеличени, в млечната жлеза се определя плътна формация с неравни граници. Зърното се прибира, от него се появява тъмно изхвърляне. Трябва да знаете, че болката в гърдите при злокачествени новообразувания се появява по-късно, когато са налице други признаци на рак.

Изписването при рак на гърдата най-често изглежда кърваво, вискозно. Най-често те идват от една гърда. Ето защо, ако жената има кървави участъци от едната гърда, това трябва да предупреди и да стане причина за незабавно посещение на лекар..

Когато диагнозата се потвърди, се практикува хирургично лечение.

Болест на Paget

Това състояние се диагностицира и при двата пола. Това е един от видовете рак на гърдата, при който от зърното се появяват кървави участъци. Той става червен, появява се коричка, в резултат на което човекът се притеснява от сърбеж, парене и болка. За диагностика се извършва биопсия и хистологично изследване за идентифициране на клетки на Paget.

Засегнатата част на гърдата се отстранява незабавно.

заключения

По този начин всяка жена трябва да разбере, че отделянето от гърдите обикновено се появява в следните случаи:

 • Няколко дни преди началото на менструацията.
 • Със силна сексуална възбуда, стимулиране на зърната и оргазъм.
 • По време на бременност.

Ако се появят клони при други обстоятелства, жената трябва да отиде на лекар. За да се определят причините за това явление, се извършват следните дейности:

 • изследване на гърдата и нейното палпиране;
 • палпация на лимфните възли;
 • ултразвукова процедура;
 • мамография.

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.

Защо коластрата се отделя, ако няма бременност?

Определено не съм бременна - никой от. Но затова коластрата се освобождава от гърдата. Защо това може да се случва?

Най-често освобождаването на коластра от млечните жлези на нежния пол се забелязва по време на критични дни. И това може да е сигнал, че не всичко е наред с гърдите. Поради дисбаланса на хормоните в женското тяло могат да се появят патологии на млечните жлези. Прекомерната активност на половите хормони може да доведе до образуването на доброкачествени тумори, например интрадуктален папилом. Един от признаците на такива новообразувания е освобождаването на коластра. Може да се появи и при ектазия на каналите, която най-често се диагностицира при жени в напреднала възраст. Тази патология се лекува хирургично..

Друга възможна причина за секрецията на коластра са възпалителните процеси, които са резултат от наранявания, удари и това може да се наблюдава и в периода след аборт. И все пак една жена изкуствено прекъсва процеса, в който гърдите са се настроили за предстоящата функция за хранене на бебето. Абортът спира подобна подготовка на млечните жлези. Коластрата е остатъчно явление, един вид напомняне за дете, което не е предназначено да се роди.

Така че може да има много причини. И във всеки случай появата на капчици белезникаво-жълта течност от зърната извън периода на бременността не е нормален вариант. Нито една жена не може самостоятелно да определи причините за патологията. Ето защо е наложително да се свържете с мамолог. Ако изхвърлянето има кафеникав или зеленикав оттенък, докато гърдите болят, тогава трябва спешно да отидете на лекар. Всяка течност, която се отделя от млечните жлези на небременна жена, трябва да бъде изследвана от специалист, за да се изключат всички видове патологии.

Разбира се, първите, които са изложени на риск са онези жени, които са имали рак от майчина страна, проблеми с млечните жлези. Такива пациенти, дори без появата на коластра, трябва да бъдат преглеждани от мамолог след 40 години годишно за профилактика и собствено спокойствие.

някой имал ли е коластра без бременност?

по време на овулация гърдите ми се пълнят, болят... но този път някак си нарасна особено и знаете ли, започна да забелязва, че има едва забележимо изтръпване, като при прилив на мляко, но много по-слабо Е, точно сега, реших да окажа натиск в банята и упс - коластра! Завърших храненето преди година и половина, година след като коластрата на GV вече не беше в гърдите със сигурност...

B изключва 99%, M само след една седмица (през това време вероятно ще посивея)

Четох, че пролактинът може да бъде повишен, какво застрашава това не е ясно. Може би някой такъв?

Коластрата без бременност причинява: 6 фактора на възникване

Коластрата е често срещано явление, ако една жена не толкова отдавна е родила или е само на етапа на бременността. Но какво да мислим, ако тестът е отрицателен и има отделяне от гърдите преди менструация? Случва се така, че това показва промяна в хормоналните нива или от приема на хапчета. Ако обаче нямате причина за екскреция, трябва ли да посетите лекар? Това се дължи на много причини.

 1. Защо коластрата се отделя, ако не е бременна: основните фактори
 2. Коластрата от гърдата като възможно заболяване на жлезата
 3. Може ли коластрата да се отделя без бременност: защо се появява
 4. Коластрата се появи без бременност: нормална или не
 5. Защо коластрата се екскретира без бременност: причини (видео)

Защо коластрата се отделя, ако не е бременна: основните фактори

Ако жената няма бременност и коластрата започне да се отделя от гърдата през критичните дни, има голяма вероятност да се появи заболяване на млечните жлези. Преди да установите факта на заболяването обаче, изключете всички възможни варианти, поради които може да се образува отделяне. Понякога коластрата може да продължи да се отделя няколко години след като сте родили или сте бременна, но периодът е твърде кратък, за да бъде точно определен.

В противен случай появата на коластра може да означава една от следните 6 опции:

 • Появата на хормонален дисбаланс, в този случай се образува патологията на млечните жлези и уплътненията;
 • Наличието на мастит, който се появява с болка и гнойни бучки, така че това, което излиза от гърдата, може да не е коластра, а гной;
 • Образуването на доброкачествен тумор поради прекомерна активност на половите хормони, той подлежи на хирургично отстраняване;
 • Интрадуктален папилом, това е друг вариант на тумор, който се лекува с лекарства или операция;
 • Образуването на ектазия на каналите, това се случва главно при жени в напреднала възраст и изисква хирургическа намеса;
 • Възпалителни процеси след получаване на хематом.

Както можете да видите, има много възможности и във всеки случай трябва да се свържете със специалист за съвет.

Коластрата от гърдата като възможно заболяване на жлезата

Всяка течност, различна от кърмата и коластрата за периода на бременността, която трябва да се отдели от едно или две зърна, може да се класифицира като отрицателно отделяне от млечните жлези. В други случаи това явление се счита за отклонение от нормата. Особено ако изпъкналата консистенция е зеленикава, кафява или кървава..

Изтичането на течност от млечните жлези без бременност е признак на медицинско състояние, което изисква незабавно лечение..

Ако забележите отделяне, което не отговаря на вашето състояние, а именно, ако не сте бременна, трябва да отидете на консултация с мамолог. Трябва да посетите клиниката възможно най-рано, тъй като подобно състояние може да доведе до по-сериозни последици..

Може ли коластрата да се отделя без бременност: защо се появява

Много е важно да запомните факта, че без бременност (или ако не е имало такава преди), отделянето на коластра е невъзможно. Всяка отделена течност трябва да бъде изследвана от лекар, за да се изключат всички възможни заболявания..

Понякога коластрата се проявява поради факта, че хормоналният фон на жената се е променил или е приемала противозачатъчни хапчета. На свой ред лекарят ще предпише всички необходими изследвания, за да определи количеството хормони, които причиняват коластра..

Преди да започнете да се тревожите обаче, внимавайте да изключите естествените причини..

А именно:

 • Може би сте кърмили не много отдавна и коластрата е остатъчен секрет;
 • Имате бременност, но срокът все още е твърде кратък, за да се определи чрез тест.

Ако всички причини са елиминирани или не са открити, тогава ще говорим за заболяване, което има възпалителен характер или дори тумор (злокачествен или доброкачествен).

Коластрата се появи без бременност: нормална или не

Изписването от гърдата може да се появи при жена по различни причини и да говори както за нормата, така и за патологията. В идеалния случай проявата на течност от зърната може да бъде изключително по време на бременност и това започва не само по време на кърмене, но и на кратки периоди.

Всички други опции за избор се считат за отклонение от нормалните стойности..

Млякото или коластрата могат да се отделят не само по време на менструация, но и след аборт, когато тялото на жената вече е възстановено за развитието на детето и „мисли“, че все още е бременна. Ето защо, ако в този случай, в определен момент, течността изтича от вас, не трябва да се страхувате.

Доказано е, че неуспехът или патологията могат да бъдат свързани не само с млечните жлези, но и с мозъка. И само в 10% от случаите се установява наличието на злокачествени или доброкачествени тумори.

Има случаи, когато причината за изпускането не е открита и се приписва на физиологични норми.

Секрецията на секрет може да бъде разрешена, дори ако преди критичните дни се появят няколко капки лека течност, не повече, или по време на сексуална възбуда, както и когато се стимулира ареолата. Ако е необходимо лечение на патологии, то се предписва въз основа на естеството на събитието.

Защо коластрата се екскретира без бременност: причини (видео)

Въз основа на тази статия можем да заключим, че коластрата е норма само в ранните етапи на бременността и може да се появи няколко години след кърменето. В други случаи трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да изключите всички възможни здравословни проблеми. Не пренебрегвайте този факт и не позволявайте на всичко да върви по своя път, тъй като по-нататъшното развитие може да навреди.

Защо коластрата се отделя без бременност и как да се спре

Коластрата е норма за бременни или кърмещи жени веднага след раждането на бебето. Но медицината познава случаи, когато се установи подобно отделяне на фона на отрицателен тест. Това се отбелязва 5-7 дни преди началото на менструацията поради хормонален дисбаланс. Но коластрата се произвежда без бременност по други причини. Състоянието не може да бъде пренебрегнато от лекаря, за да се изключи развитието на патологии.

Обща информация за патологията

В медицината отделянето от зърната, каналите на течности, чиято консистенция е подобна на млякото, се нарича галакторея. В превод от гръцки "млечен поток". Отнася се до често срещани патологии на гърдата.

Спонтанното отделяне на коластра не е независимо заболяване. Това е клиничен признак, появата на който сигнализира за хормонален дисбаланс. Патологията се диагностицира при 5-32% от жените.

Коластрата може да се отдели от една или две млечни жлези. Известно е, че около 4% от жените са се сблъсквали с краткотрайно освобождаване без бременност. Около една трета от тях са родили едно или повече деца. При условие, че терапията е била предписана правилно, състоянието не представлява заплаха за живота и здравето..

Защо се развива галакторея

Важно е да се установят причините, поради които течността се отделя от гърдите при жени извън периода на бременността, е важно за назначаването на адекватна терапия. Основното провокиращо явление е нарушение на хормоналния фон. Следователно мамолозите са склонни да говорят не за клиничната картина на галакторея, а за рисковите фактори, които водят до хормонален дисбаланс:

 1. Прием на лекарства. Наблюдава се неволно изпускане на коластра на фона на прием на хормонални лекарства и контрацептиви, успокоителни или по-мощни транквиланти.
 2. Доброкачествен тумор и онкологични образувания в мозъка.
 3. Намалено производство на тироксин от организма.
 4. Процеси в яйчниците, които са възпалителни и инфекциозни.
 5. Хронични чернодробни и бъбречни патологии.
 6. Неврологични нарушения.
 7. Влошаване на заболявания, причинени от херпесни вируси.
 8. Алергични реакции, придружени от обриви в областта на гръдния кош.

Идиопатичната галакторея се откроява отделно. Смята се, че състоянието се провокира от стрес, физическо пренапрежение, няма соматична основа. Също така, лекарите изолират заболявания, които карат коластрата да изтече от гърдите..

Ектазия на млечните канали

Възпалението води до натрупване на гъста течност в жлезите. Цветът им варира от зелен до кафяв. Заболяването в 80% от случаите се среща при жени над 50-годишна възраст. Резултатът от патологичния процес е прибирането на зърното, появата на болезнени уплътнения. Ако ектазията се диагностицира своевременно, терапията се ограничава до прием на антибиотици и прилагане на компреси.

Интрадуктален папилом

Коластрата се отделя от гърдата седмица преди началото на менструацията. Течността съдържа примеси в кръвта. Състоянието се класифицира като доброкачествен тип формация. Диагностицира се при жени на възраст от 35 до 55 години. Уплътненията се усещат в областта на зърната.

Коластрата с интрадуктален папилом не изтича сама, а при натискане. Точната причина за патологията не е установена. Провокиращите фактори включват травматични гръдни лезии, хормонален дисбаланс. За да се премахне патологичният процес, се предписват хормонални лекарства. Използват се хирургични методи, ако предишната терапия не даде резултат.

Мастит

Патологията принадлежи към инфекциозния тип. Това води до стагнация на млякото, произведено в каналите, поради което започва активното развитие на бактериите. Жените се оплакват от болка, бучки в гърдите. Състоянието се отбелязва при жени, които наскоро са преживели изкуствено или естествено прекъсване на бременността.

При мастит се отделя гной от зърната заедно с коластрата. В терапията се използват антибиотици. Извършва се операция за почистване на заразените области.

Фиброаденома

Доброкачествен тумор, склонен към изместване. Това е резултат от прекомерна активност на половите хормони. Коластрата се появява или преди менструация, или през втората половина на цикъла. Течността е бистра или жълтеникаво зелена.

Болестта е често срещана при жени над 30 години. Премахват се големи тумори, които причиняват голям дискомфорт. За премахване на силна болка се предписват болкоуспокояващи и успокоителни.

Онкология

Злокачествените образувания провокират отделянето на коластра с примеси от кръв. Например ракът на Paget, който засяга зърното на гърдата, допълнително е придружен от пилинг на кожата около ареолата, нейната деформация, сърбеж.

За лечение се извършва мастектомия. Този тип операция включва лечение на млечните жлези. При ранна диагностика на състоянието се отстранява само самата неоплазма.

Клинични проявления

Основният симптом, лесно забележим по време на самоизследване, е появата на коластра, дори ако жената не е бременна. Обемите варират от фини до пълни, напомнящи на лактацията. На женските форуми се открива информация, че галактореята засяга само едната гърда. Двустранното развитие обаче не е необичайно..

На фона на секрецията на коластра се забелязват менструални нарушения, до пълното изчезване. Може да се появи мигрена, замъглено зрение. Гърдите се подуват силно, тласкайки към мисълта за настъпването на бременността.

При 35% от пациентите коластралният поток започва поради промени в жлезите от фиброцистичен тип. Кистите или доброкачествените новообразувания са свързани със съпътстващи явления.

Диагностика на състоянието

Когато жената не е бременна, но има коластра, е необходимо да се свържете с мамолог. След анализ на оплакванията на пациента, медицинската история, назначават се консултации с тесни специалисти:

 • гинеколог;
 • офталмолог;
 • ендокринолог;
 • онколог;
 • невролог.

Предварителната диагноза се поставя въз основа на резултатите от първоначалния преглед. Лабораторните тестове изключват или потвърждават наличието на патологични клетки, инфекциозен процес. Необходим е и анализ на отделената коластра. Ако в него няма чужди примеси (например гной), диагнозата галакторея се потвърждава.

Точната причина се установява чрез хардуерни методи за изследване:

 1. Мамография, ултразвук. Предоставят информация за състоянието на гърдата, нейните тъкани, жлези, канали. Ултразвуковото изследване потвърждава или изключва диагнозата "мастопатия". Това състояние също води до отделяне извън бременността..
 2. КТ на мозъка. Предписва се при съмнения за нарушения в хипоталамуса. Препоръчително е да използвате този метод при достъп до ЯМР. Използването на контрастно вещество по-активно осветява засегнатата тъкан.
 3. Ултразвук на тазовите органи. Според резултатите се установява състоянието на яйчниците.

В допълнение към хардуерните методи се извършва кръвен тест. Фокусът е върху показателите за съдържанието на пролактин. Изследването се повтаря най-малко три пъти.

Терапевтична тактика

Появата на коластра без съпътстваща бременност като такава не подлежи на терапия. Вниманието на лекарите е насочено към причините за състоянието:

 • в случай на хормонални нарушения се провежда лечение с лекарства, насочени към нормализиране на хормоните;
 • откриването на новообразувания изисква наблюдение (ако туморът е доброкачествен) или операция с използване на съпътстващи лекарства;
 • по необясними причини се извършва стандартна хормонална терапия и общо симптоматично лечение.

Освен това се извършва лечение на съпътстващи патологии. Жената се препоръчва да прилага правилата на здравословния начин на живот за общо укрепване на тялото. Но дори и при правилна терапия, резултатите може да не са. В такива случаи се извършва хирургично отстраняване на каналите..

Появата на коластра по време на бременност: норми и отклонения

Галактореята (или неподходящата лактация) е доста често срещана патология. Между 20% и 25% от жените изпитват този проблем през целия си живот. Неестествената коластра преди менструация често е двустранна и не е свързана с раждането.

Причината за отделянето от гърдите по време на менструация, тайна, наподобяваща мляко, може да бъде: аденом на хипофизата, неврологични заболявания, хипотиреоидизъм, различни лекарства, прекомерна стимулация на зърната, пушене на марихуана. Мамолог, специализиран в тази патология, след като е поставил правилната диагноза, ще установи истинската причина за патологията. Ето защо, когато възникне проблем, препоръчително е незабавно да се свържете със специалист.

Състав

Коластрата съдържа вещества, от които бебето се нуждае в началото на живота си. За разлика от зрялото мляко, то съдържа по-малко мазнини, захар и вода.

Хранителни веществаСила на звука
гр.mgmcg
Протеин22.
Мазнини25
Въглехидрати57
Микроелементи (желязо, мед, цинк, калий, фосфор, калций, селен)1240,5
Витамин А1600
Витамин Ц72
ЙодДо 450
Каратониди1370

Замяната на коластра за мляко се случва 3-7 дни след раждането. Този етап се счита за преходен етап, след който млякото узрява, може да се промени леко в зависимост от диетата на кърмещата майка.

Калоричното съдържание на коластрата през първия ден на кърменето е 1500 kcal.

Патологично отделяне от гръдния кош

Не са редки случаите, когато патологична течност с прозрачен, бял, жълт, зелен цвят, понякога с кървави примеси, излиза от зърната. Заедно с това има болезненост в гърдите, нередности в менструалния цикъл, удебеляване в тъканите.

Това са ясни признаци на заболяване и в такива случаи трябва незабавно да се консултирате с лекар..

Подобни симптоми показват възпалителен или инфекциозен процес в областта на гръдния кош, развитие на злокачествени и доброкачествени новообразувания и тумори.

Полезни характеристики

Коластрата е форма на преход от вътрематочно към ентерално хранене на плода, поради което съдържа лесно смилаеми протеини. На този етап съдържанието на казеин е минимално. С развитието на детския организъм и увеличаването на способността му да асимилира сложен протеин, съдържанието на казеин се увеличава.

Коластрата съдържа слабително средство, което помага на бебето да изпразни червата си.

Микроелементи, включени в оптималния състав:

 • желязото транспортира кислород до органите;
 • йодът е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза, за предотвратяване на развитието на аномалии;
 • медта стабилизира белодробната функция;
 • цинкът е отговорен за формирането на имунитет.

Липсата на хранителни вещества води до:

 • анемия;
 • пигментация на кожата;
 • аномалии в неврологичните реакции.

На този етап бебето се нуждае от прием на коластра, нито една изкуствена формула не може да се сравни с него по състав. Витамините А и Е предпазват бебето от кислороден стрес. Намалено съдържание на мазнини, позволяващо по-бързо усвояване на храната.

Коластрата е висококалоричен продукт, но намалява, докато детето расте. Ензимите допринасят за бързото разграждане на храната, тъй като червата на бебето не са узрели, то се нуждае от помощ.

Естественият механизъм на образуване на коластра се счита за идеален, тъй като той се адаптира към нуждите на бебето с течение на времето. Тайната започва да изпълнява същите функции като плацентата по време на вътрематочното развитие, поради което се смята, че съставът на коластрата е по-подобен на майчината кръв, отколкото млякото.

Високото съдържание на калории помага на вашето бебе да наддава.

Хранителните вещества са допълнени с компоненти, полезни за имунната система:

 • интерферони (те трябва да предпазват тялото на бебето от вируси);
 • молекули памет на имунитета, които помагат за борба с вирусите в бъдеще;
 • фактори, които са отговорни за растежа на тялото на детето;
 • ендорфинови вещества, които са предназначени да предпазват от стрес.

Имунните фактори са отговорни за формирането на пасивен имунитет при децата. Научните анализи показват, че коластрата може ефективно да се бори с патогените на Е. coli, стрептококи, ротавирус и дизентерия.

Ползите от хормоните и липидите за незрелите детски черва са да развият неговите функции, това е необходимо за по-нататъшното развитие.

Патологични причини за отделяне


Ако жената преди менструация усети краткотрайно повишена болезненост и чувствителност на гърдата, което е придружено от отделяне на безцветна течност без мирис от зърната, докато млечната жлеза не е възпалена, няма пукнатини и деформация, тогава няма причина за безпокойство. Ако обаче се повтарят редовно и присъстват дълго време, с повишена телесна температура, трябва да се консултирате с лекар.

На кой етап от бременността за първи път може да се появи коластра?

Лактацитите, които са отговорни за производството на мляко, са активни в началото на бременността. Много жени се чудят кога се появява коластра. Това зависи от индивидуалните качества, от хранителната система и условията на живот.

Някои имат секреция на коластра след раждане, други на някакъв етап от бременността. За да се справим с тези условия, е необходимо да подчертаем факторите, влияещи върху формирането на тайна..

Веществото, освободено в началото на бременността, прилича на суроватка. В края на бременността се превръща в плътна, вискозна смес с жълт или оранжев оттенък..

Счита се за нормално отделянето на секрети от млечната жлеза след раждането. През този период нивото на хормоните е повишено..

Наличието на коластра по време на бременност също е нормално. Лактацитите започват да го произвеждат на 6 гестационна седмица..

Има определени особености на женското тяло, които влияят върху появата на коластра още по-рано. Това се случва при жени, които забременяват малко след раждането или наскоро са спрели да кърмят първото си дете.

Жените, които вече имат деца, се притесняват дали могат да кърмят по време на бременност. Естественият механизъм е отстранен до такава степен, че на определен етап млякото се губи поради появата на коластра. По-голямото дете, усещайки промяна, може да се откаже от гърдата.

Признак, по който жената може да разпознае смяна, е намален обем течност. Детерминанта е какъв цвят става коластрата. Тя ще се различава значително от млякото.

Коластрата се освобождава от гърдата чрез натискане върху зоните около зърното, това е един от нормалните варианти. Понякога горещите вълни могат да бъдат причинени от стрес, усещания по време на масаж на гърдите, силни положителни емоции. Няма нужда да изцеждате коластра.

Колко време ще отнеме образуването на първата порция, е невъзможно да се каже със сигурност. Вариант на нормата е липсата на коластра след раждане, тя може да дойде след 2-3 дни.

Какво да не се прави?

Не трябва да се опитвате да изцеждате коластра от гърдата, тъй като това може да доведе до крайно нежелани последици. Стимулирането на млечните жлези води до производството на хормона окситоцин, който от своя страна може да предизвика преждевременно раждане. Матката започва да се свива по-активно, когато се освободи и често последица от тази ситуация може да бъде спонтанен аборт.

Ако несъзнателно бъдещата майка изцеди коластра, трябва да се консултирате с гинеколог, за да избегнете усложнения и да изключите вероятността от преждевременно раждане.

Знаеше ли? С настъпването на бременността обонянието на жената се увеличава значително. Оказва се, че това е необходимо, за да се предпази нероденото бебе. Поради факта, че бъдещата майка реагира рязко на неприятни миризми, е невъзможно тя да яде развалена или отровена храна.

Кога трябва да внимавате

Отклоненията от нормите са свързани със сериозни нарушения в организма.

Самата жена може да прави разлика между естествени признаци и тревожни симптоми:

 1. Кръв или гной, смесени с изпускане от гърдите. Малки ивици кръв могат да се появят на различни етапи, те са причинени от микротравми на гръдния кош, прекалено стегнато бельо, разкъсване на малки капиляри в резултат на разтягане на кожата. В това няма нищо лошо.
 2. Болка в долната част на корема, може да има леко кървене. Подобен симптом на всеки етап от бременността. С появата на дърпаща болка, остри единични епизоди, заплахата от загуба на дете се увеличава.
 3. Повишаване на телесната температура над 38 °, което е придружено от болки в гърдите, развитие на хематоми и промяна в тонуса на кожата в областта на гърдите. Този симптом показва развитието на стагнация. За да изключите сериозни заболявания, ще трябва да се консултирате със специалист мамолог.
 4. Неприятна остра миризма на секрет. Причината за този симптом е проникването на опасни микроорганизми и развитието на инфекция..

Неопитните майки не знаят колко дълго се появява коластрата, какъв цвят е, защо се случва и започват да се паникьосват. Когато се чувствате добре, отделянето от млечните жлези не е отклонение от нормата.

Течността за секреция се появява при 20% от жените през първите месеци на бременността

Диагностика

Диагностиката се състои от няколко дейности:

 1. Преглед на гърдата от гинеколог, мамолог, палпация на млечните жлези.
 2. Приемане на анамнеза, анализ на симптомите, описани от пациента.
 3. Кръвен тест за определяне нивото на концентрация на половите хормони.
 4. Мамография за определяне на наличието на новообразувания.
 5. В диагностично трудни случаи като допълнителен метод може да се предпише ЯМР..
 6. Ако се открие новообразувание, се извършва хирургична биопсия, за да се определи злокачествеността на тумора.

Навременните редовни прегледи при мамолог помагат за предотвратяване на повечето патологични състояния.

Коластрата по време на бременност носи дискомфорт

Бременността не винаги е удобна за жената. Това е период на промени във всички телесни системи. Моментът, в който коластрата започва да идва по време на бременност, може да попречи на работата или грижите за по-голямо дете.

За да минимизират неудобствата, жените се придържат към някои правила:

 • необходимо е да закупите специален поддържащ сутиен (той не трябва да стиска гърдите, необходимо е да изберете бельо от трайни естествени материали);
 • извършват хигиенни процедури (измиват гърдите си със сапун, топла вода 2-3 пъти на ден, сменят спалното бельо);
 • придобийте специални подложки за гърдите, ако изтичането стане твърде забележимо;
 • избягвайте да масажирате гърдите;
 • не посещавайте бани или сауни (места с високи нива на топлина и влажност);
 • спазвайте правилата за хранене (с изключение на нишестените храни, добавянето на растителни протеинови храни).

Важно! Коластрата не може да бъде изразена, това ще провокира по-нататъшното й производство и ще лиши хранителни вещества, тъй като тялото ще възприеме процеса като процедура на хранене.

Какво да правя, ако тече

Най-важното е да не изпадате в паника, фактът, че това е естествен процес, вече разбрахме и по-нататъшните действия са в основните правила за хигиена. Трябва да вземете топъл душ сутрин и вечер, а ако има обилно отделяне, закупете в аптеката специални хигиенни подложки за гърдите, които между другото ще са необходими дори след раждането на бебето..

В противен случай основната задача на жената е да се наслаждава на позицията си и да очаква с нетърпение дългоочакваната среща с любимото си бебе.

Поява на коластра, първо хранене

Бебето се прилага върху гърдата в родилната зала, веднага след раждането, за да се тества и затвърди умението за смучещ рефлекс. Следващият път, когато бебето трябва да бъде хранено в отделението.

За да нахраните бебето правилно, е необходимо да го научите как правилно да улавя ореола на зърната. Това може да се направи самостоятелно или в присъствието на опитна медицинска сестра..

Важно! Появата на тайна 2-3 дни след раждането е вариант на нормата.

Млякото пристига, ако правите интензивно изцеждане. Процедурата се извършва с помпа за кърма или ръчно. При стайна температура течността може да се съхранява до 12 часа, не повече. Съхранява се в хладилник за 3 дни. Новородените имат време да изядат цялата порция коластра.

В първите дни след раждането жените се сблъскват с въпроса дали бебето ще има достатъчно количество течност, което гърдите й произвеждат, за да се разядат. Коластрата има уникален състав, който отговаря на всички нужди на бебето и се променя, приспособявайки се към него по различно време.

Младите майки не започват веднага да разбират дали детето е пълно. Няма проблеми с месечното бебе, тъй като процесът на хранене по това време става стабилен.

Терапевтична тактика

Появата на коластра без съпътстваща бременност като такава не подлежи на терапия. Вниманието на лекарите е насочено към причините за състоянието:

 • в случай на хормонални нарушения се провежда лечение с лекарства, насочени към нормализиране на хормоните;
 • откриването на новообразувания изисква наблюдение (ако туморът е доброкачествен) или операция с използване на съпътстващи лекарства;
 • по необясними причини се извършва стандартна хормонална терапия и общо симптоматично лечение.

Освен това се извършва лечение на съпътстващи патологии. Жената се препоръчва да прилага правилата на здравословния начин на живот за общо укрепване на тялото. Но дори и при правилна терапия, резултатите може да не са. В такива случаи се извършва хирургично отстраняване на каналите..

  Подобни публикации
 • Изпускане на коластра преди менструация: това е нормално?
 • Трябва ли да изразявам коластра: правила и техники
 • Какво да правите, ако коластрата е ниска