След като прочетох историите на майките за почистване след раждане във форумите „Интернет“, стигнах до заключението: колкото по-малко знаете, толкова по-добре спите. Но след това, като размислих, разбрах, че информацията от форума не е достатъчна за здрав сън. Естествено, почистването след раждането е неприятен завършек на най-важния момент от живота на жената и тези, които са преживели това състояние, понякога не са в състояние да сдържат емоциите си, така че техните истории могат да бъдат посочени като „не за хора със слаби сърца“. И добавяме: не за бременни жени.

За да не се страхувате от следродилното прочистване (изобщо не означава, че ще ви трябва), трябва да получите възможно най-много за него, а медицинска информация, а не „от личен опит“.

Когато е необходимо почистване след раждане?

Всяка жена ражда два пъти (при едно посещение в болницата): бебето и плацентата (след раждане), с които той е бил всичките 9 месеца. Много жени дори не забелязват раждането на плацентата, тъй като по това време те вече са заети да изследват бебето, което е заровило малкия си нос в гърдите на майка си. За съжаление не винаги е така. Понякога плацентата е твърде плътно "слята" с матката и се ражда "частично" или изобщо не излиза, тогава трябва да се извърши ръчно отделяне на плацентата, което винаги се извършва след цезарово сечение.

Преди изписване от болницата (2-3 дни), жената се подлага на диагностичен ултразвук, за да оцени състоянието на вътрешната кухина на матката. Ако лекарят открие следи от плацента или кръвни съсиреци в матката, тогава на родилката се предписва почистване.

Как да пречистим след раждане?

"Почистване" на "медицински език" означава кюретаж. Тази процедура може да е позната на онези жени, които са направили аборт. Изстъргването на маточната лигавица е операция, при която функционалният слой на ендометриума се отстранява механично. Малко след изстъргването от растежните слоеве на ендометриума расте нова лигавица.

Обикновено почистването се извършва под обща анестезия в гинекологичен стол. Преди операцията външните полови органи се третират с 5% алкохолен разтвор на йод, а вагината и шийката на матката - с 50% етилов алкохол. С помощта на поставените разширители с различен диаметър цервикалният канал се разширява и остатъците от плацентарната тъкан се отстраняват с помощта на специална тъпа кюрета или акушерска кюрета с зъби. Операцията отнема не повече от 20 минути.

Как да се държим след почистване?

След почистване жената трябва да бъде под наблюдението на лекари, които следят телесната температура, пулса и секретите от гениталиите. 2 пъти на ден външните полови органи трябва да се третират с антисептични разтвори.

След операцията, в продължение на 2 седмици, не можете да използвате вагинални тампони, да правите душ, да се къпете, да ходите в баня, да вдигате тежести или да спортувате. Вагиналният секс също е противопоказан поради факта, че шийката на матката остава отворена и има голяма ерозия на лигавицата на матката, която може да се превърне в благоприятни условия за развитие на инфекция, която може да бъде "донесена" от сексуален партньор.

Предписват се антибиотици за предотвратяване на възпаления и други усложнения след почистване. Процедурата по изстъргване е болезнена, поради което могат да се наблюдават болезнени усещания в следоперативния период. През този период може да Ви бъде предписан no-shpa, за да предотвратите развитието на хематоми (кръвни съсиреци в маточната кухина).

Какви усложнения може да има след почистване?

Хематометърът е просто често усложнение на кюретажа. Това може да се случи поради силна компресия (спазъм) на шийката на матката, което ще доведе до забавяне на маточната кухина на кръвта. Бързото спиране на кървавите отделяния е основният симптом на хематомите. За поддържане на шийката на матката в отпуснато положение и предписване на No-shpa, както бе споменато по-горе.

Друго усложнение на прочистването е кървенето от матката, но те са изключително редки (главно само при жени с нарушения на кървенето). Но в случай на проникване в маточната кухина след почистване на микроби може да възникне ендометрит - инфекции и възпаление на маточната лигавица.

Всички усложнения изискват специфично лечение, което може да бъде предписано само от лекуващия гинеколог. "В идеалния случай" се съсирва кърваво отделяне се наблюдава в продължение на няколко часа след измиване, но скоро става по-малко обилно. След остъргване в продължение на поне 10 дни трябва да има оскъдни петна кървави, кафяви или жълтеникави отделяния.

Както можете да видите, почистването след раждането не е толкова страшно, ако спазвате прости правила за лична хигиена и инструкции на лекаря. Затова не трябва да се притеснявате! Всичко ще бъде наред!

Почистване на матката след раждане: основните последици за жената

Раждането се осъществява в три периода: контракции, раждане на плод и раждане на вторично раждане. Последващото раждане е плацентата и мембраните, в които се намира плодът. След раждането на плацентата не трябва да има остатъци от нея в матката, както и кръвни съсиреци, прикрепени към стените й или блокиращи изтичането на секрети; прочистването трябва да е завършено. Всички тези тъкани ще изгният в маточната кухина след раждането и ще създадат среда за размножаване на множество опортюнистични и патогенни микрофлори, които живеят на повърхността на тялото.

Кръвните съсиреци, останали в кухината, могат да попречат на нейното прочистване след раждането - отстраняването на лохии - отделяне след раждането от кухината му. Кръвният съсирек също може да блокира съд в стената и след това да се откъсне след известно време, причинявайки тежко кървене. Това кървене може да започне внезапно дори един месец след раждането..

За да се предотвратят подобни последици, те правят почистване (остъргване, кюретаж) на матката след раждане. Ако части от плацентата и феталните мембрани останат в нейната кухина, остъргването се извършва веднага след раждането или в рамките на 24 часа след тях. Ако в матката има кръвни съсиреци, които пречат на прочистването на нейната кухина, остъргването се извършва по показания, в зависимост от състоянието на жената, но не по-късно от първата седмица след раждането. Наличието на индикации за кюретаж в съвременните клиники се потвърждава от ултразвукови изследвания (ултразвук).

Операцията е проста, но болезнена, поради което се извършва под обща анестезия. Лекарят с медицински инструмент (кюрета) остъргва лигавицата на матката, като премахва горния й функционален слой заедно с остатъците от родови тъкани. Понякога почистването с вакуум се извършва с последващ ултразвуков контрол.

Важно! ако лекарят сметне за необходимо да извърши почистване, жената не трябва да го отказва!

Основните критерии за успех на почистването на матката

Успехът на операцията по изстъргване след раждането е доказан (това си струва да се помни!):

 • липсата на значително повишаване на телесната температура на родилката (нормата е до 37,5˚);
 • отсъствие на кървене, умерено зацапване в продължение на няколко дни (понякога до една седмица) се счита за норма, те постепенно стават кафяви и след това изсветляват; изхвърлянето няма неприятна миризма;
 • болезненост в долната част на корема - тя постепенно намалява, но продължава, докато матката се свие напълно;
 • общото състояние на жената е задоволително, но леко замайване може да наруши; всички тези симптоми показват, че прочистването върви правилно.

Важно е да обърнете внимание на следните симптоми и да ги докладвате на Вашия лекар:

 • повишено кървене;
 • пълно отсъствие на отделяне през първите дни след почистване с едновременно увеличаване на болката; това показва нарушение на пречистването;
 • изхвърлянето придобива неприятна гнилостна миризма - признак на инфекция;
 • температурата се повишава до 38˚ и повече.

Как протичат рехабилитацията и възстановяването?

Известно време (4-6 дни) след почистване жената след раждането е в болница под наблюдението на лекар. Той провежда ежедневен преглед, за да идентифицира своевременно възможните усложнения. Лекарството се предписва:

 1. лекарства за свиване на матката - това е предотвратяването на повторно кървене;
 2. антибиотици - за предотвратяване развитието на инфекции.

Ако рехабилитационният период върви добре, жената се изписва 5-6 дни след почистването и по-нататъшното наблюдение на състоянието й се извършва от лекаря в предродилната клиника. Изписването след остъргване (както и след раждане) трае около 6 седмици, като постепенно изсветлява и намалява обема си. Два месеца след раждането има цялостно прочистване и възстановяване..

Усложнения и последици след кюретаж на матката

Както при всяка операция са възможни усложнения. Усложненията могат да бъдат ранни или късни. Ранните усложнения включват:

 • кървене в случай на увреждане на съд, разположен в стената на матката; в този случай обилното кървене може да бъде от гениталния тракт или може да се прояви под формата на хемометри - натрупване на кръв в маточната кухина поради затваряне на изхода от кухината; за профилактика на хемометри се предписват спазмолитици - лекарства, които облекчават спазма на гладката мускулатура;
 • перфорация (нарушаване на целостта) на маточната стена с остър инструмент - малка пункция може да се разрасне сама, а голяма се зашива; неприятни последици, като правило, не се случват.

Тези последици се елиминират на операционната маса или с втора операция през първия ден. Съвременните клиники имат всяка възможност да се справят с подобни последици..

Към късните усложнения, които могат да се развият след няколко дни от полето на действие и продължават дълго време, включват инфекция и свързаните с нея последици. В случай на нарушение на прочистването на матката се развива инфекциозен и възпалителен процес - остър ендометрит, който протича с висока температура, болка в долната част на корема, промяна в характера на лохиите (те стават зловонни, почистването е нарушено). Навреме предписаната антибиотична терапия ви позволява бързо да спрете този процес и да предотвратите сериозни последици.

Важно! По-трудно е прочистването и лечението на ендометрит при жени, страдащи от някои латентни инфекции - хламидии, уреаплазмоза и др. Поради това акушер-гинеколозите винаги настояват за цялостен преглед и лечение на инфекцията по време на планирането на бременността. В такива случаи ендометритът става хроничен и е придружен от развитие на сраствания. Възпалителният процес преминава към фалопиевите тръби и органите на малкия таз, където последиците от възпалението - сраствания - също постепенно се развиват..

Адхезиите в матката и фалопиевите тръби са основната причина за безплодие. Адхезиите във фалопиевите тръби могат да попречат на зачеването, а в маточната кухина - раждане на дете и раждане. Лечението на такива процеси е дългосрочно. Започва с идентифицирането и лечението на инфекция, която по правило при продължително възпаление се смесва, причинена от различни патогени.

След елиминиране на инфекцията адхезиите се дисектират, което най-често се извършва чрез ендоскопски (без големи разрези, използвайки специални ендоскопски инструменти) методи. И едва след това последиците от инфекцията се елиминират и жената може да забременее отново..

Хормоналните смущения и неуспехът на менструалния цикъл могат да бъдат следствие от прекалено дълбок кюретаж на стените, когато се отстранява не само горният функционален (възстановяващ) слой на ендометриума, но и долният, основен слой, който не може да бъде възстановен. Това усложнение е много трудно за лечение и най-често става причина за безплодие..

Как да ускорим процеса на оздравяване след четкане

За да направите това, трябва да следвате всички препоръки на лекаря. Съвети:

 • поддържайте гениталиите си чисти; вземайте топъл душ два пъти на ден; невъзможно е да се миете във вана, баня, сауна;
 • не може да се прави измиване, всички почистващи процедури трябва да са повърхностни;
 • сменяйте уплътненията, докато се пълнят, но поне 6-8 пъти на ден; в първите дни е по-добре да използвате памперси (както и след раждане);
 • дори и с малко отделяне, не използвайте вагинални тампони - това пречи на почистването;
 • всякакви физически натоварвания и стрес трябва да бъдат изключени през първите две седмици след почистване;
 • полов акт е възможен само след пълното спиране на лохиите.

При успешно почистване след раждане и спазване на всички необходими изисквания в следоперативния период, обикновено няма негативни последици за жените. Много по-сериозни последици настъпват, ако почистването не е извършено своевременно..

Защо много хора се почистват след раждането??

След първото раждане, още когато ме изписаха вкъщи, се повиши висока температура и ме поставиха да прочистя, след това неистови дози антибиотици, като цяло не можех да кърмя бебето си.

Сега се приближава до раждането и все по-често започнах да задавам този въпрос. Много момичета, включително мои познати, след раждането отново отиват в болницата за почистване. И не се оказва, че става въпрос за пари или лекари, защото мнозина се съгласяват с лекари, плащат много пари... Тогава защо, защо Може би това е единственият начин в Ростов?

Майка ми ми каза, че когато е раждала, след раждането са я притискали по корем, за да излезе всичко, беше много болезнено, но никой нямаше такива проблеми. Те не го правят сега.

Момичета, които знаят отговора на този въпрос, моля, обяснете ми.

Почистване на матката след раждане

Почистване след раждане: как се извършва, възможни усложнения

Кога е необходимо да се почисти матката след раждането, как се случва и защо е необходимо? Това е медицинска процедура, известна на много жени. Абсолютно подобно се извършва за отстраняване на яйцеклетката по време на замразена бременност, аборт, за диагностични цели, ако например има съмнение за рак на ендометриума. А почистването на матката след раждането, най-често, е опит да се избегне тежък възпалителен процес, ако има предпоставки за това.

Какви са тези предпоставки? Веднага след раждането на детето може да се извърши ръчно почистване на матката, ако при изследване на плацентата (плацентата) има съмнения относно нейната цялост. Тоест, лекарят подозира, че част от последиците са останали в маточната кухина. В този случай на жената се дава пълна упойка, а лекарят, без никакви проблеми, през напълно отворената шийка, я почиства от остатъците от плацентата. Между другото, такова почистване след раждането е необходимо дори ако след раждането изобщо не напуска. Това се случва, когато е здраво закрепен. Отново лекарят помага на жената да завърши раждането. Също така, плацентата се отстранява ръчно по време на цезарово сечение.

Какви са възможните усложнения след почистване на матката, защото е известно, че това е доста травматична процедура? Всъщност, когато се извършва в родилен дом, всякакви проблеми възникват изключително рядко. Обикновено в родилните болници се извършва ултразвук преди изписване. И понякога, ако е необходимо, се извършва редовно или вакуумно почистване на матката. Не е опасно, ако са изпълнени всички условия на стерилитет.

Между другото, по отношение на използването на различни гинекологични инструменти в тази процедура. Има случаи от медицинската практика, когато последиците от почистването на матката са били фатални. Счита се за много по-безопасно, докато вътрешният фаринкс е отворен, да се извършват медицински процедури за ръчно почистване на матката. Оказва се много по-внимателно. И такова тежко кървене, което се случва, когато се извършва инструментална кюретаж на матката след раждане, не се наблюдава.

Но всички жени имат съсиреци в матката след раждането на дете, но не всички имат кюретаж на матката, ръчен или инструментален. И е правилно. В повечето родилни болници абсолютно всички родилки получават интрамускулен окситоцин в рамките на три дни след раждането. Това е лекарство, което води до силни контракции на матката, помага й да се изпразни по-бързо. Понякога терапията с това лекарство трябва да бъде удължена. Но просто обилното отделяне след раждане не винаги е индикация за такава травматична процедура като почистване на матката, то трябва да се извършва само в краен случай. Обикновено обилно отделяне при жени се наблюдава през първите 5-7 дни след раждането на дете. И тогава те намаляват. Но те могат да продължат 6, а понякога дори 8 седмици..

Почистването на матката с вакуум след раждането е по-малко опасно, тъй като по време на самата маточна кухина не е пряко засегнато. Самата тръба на апарата лесно се вкарва в матката поради малкия си диаметър. Освен това за това лекарят дори не е необходимо да използва цервикалните дилататори, той вече е отворен. И почистването на матката след раждането по този начин много рядко се извършва под упойка, тъй като болката е минимална. Жената се чувства почти по същия начин, както по време на менструация, когато лекарят използва вакуум за отстраняване на съсиреци от маточната кухина.

Кръвните съсиреци в матката след раждането не винаги "гарантират" прочистване, освен окситоцин има и народни средства, които помагат на вашата репродуктивна система. Например можете да пиете тинктура от воден пипер. Спането по корем и носенето на превръзка след раждането също имат добър ефект..

Но ако изхвърлянето след почистване на матката по никакъв начин не завършва поради плацентарния полип, образуван там, тогава няма къде да отидете, трябва да направите кюретаж и още по-добре хистероскопия, тъй като по този начин лекарят може да премахне полипа, без да нарани цялата матка. Болезнено ли е почистването на матката няколко седмици след раждането на бебето? Да, това не може да се направи без добро облекчаване на болката, тъй като шийката на матката има време да се затвори. Но именно нейната инструментална експанзия е най-болезнена.

Как се почиства матката след раждането, какво трябва да направи жената? Подложете се на ултразвуково сканиране и вземете препоръка от лекар за тази процедура. Вземете кръвни тестове и цитонамазки. И пристигнете в болницата в определения ден. Самата процедура продължава не повече от 20-30 минути, прави се обща или местна упойка. След като жената се съветва да легне за около 2 часа и може да се прибере вкъщи.

Кога се почиства матката след раждането??

Медицински консултант Гинекология Липса на освобождаване от отговорност след раждане - причина да се алармира

Периодът на бременност и раждане на бебе е един от най-важните в живота на всяка жена. Напред са безсънни нощи и грижа за бебето, първите изговорени звуци, първите стъпки и постижения. Като нямат време да станат майка, много жени превъртат в главите си опциите за щастливо бъдеще, свързани с появата на дете. Въпреки това, мислите могат да бъдат помрачени, когато се появят патологии на репродуктивната система. Всяка пета млада майка е изправена пред такъв проблем като лохиометър.

 • Какво означава ранното спиране на лохиите?

Видео: менструация след раждане

 • Опасни симптоми
 • Диагностични процедури
 • Лечение
   Почистване на матката
 • Какво е хематометър
   Причини и симптоми
 • Диагностика
 • Лечение на хематоми

  Когато е необходимо почистване след раждане?

  Всяка жена ражда два пъти (при едно посещение в болницата): бебе и (след раждане), с които той беше всичките 9 месеца. Много жени дори не забелязват раждането на плацентата, тъй като по това време те вече са заети да изследват бебето, което е заровило малкия си нос в гърдите на майка си. За съжаление не винаги е така. Понякога плацентата е твърде плътно "слята" с матката и се ражда "частично" или изобщо не излиза, тогава трябва да се извърши ръчно отделяне на плацентата, което винаги се извършва след цезарово сечение.

  Преди изписване от болницата (2-3 дни), жената се подлага на диагностичен ултразвук, за да оцени състоянието на вътрешната кухина на матката. Ако лекарят открие следи от плацента или кръвни съсиреци в матката, тогава на родилката се предписва почистване.

  Как да пречистим след раждане?

  „Почистване“ на „медицински език“ означава. Тази процедура може да е позната на онези жени, които са направили аборт. Изстъргването на маточната лигавица е операция, при която функционалният слой се отстранява механично. Малко след изстъргването от растежните слоеве на ендометриума расте нова лигавица.

  Обикновено почистването се извършва под обща анестезия в гинекологичен стол. Преди операцията външните полови органи се третират с 5% алкохолен разтвор на йод, а влагалището и шийката на матката - с 50% етилов алкохол. С помощта на поставените разширители с различен диаметър цервикалният канал се разширява и остатъците от плацентарната тъкан се отстраняват с помощта на специална тъпа кюрета или акушерска кюрета с зъби. Операцията отнема не повече от 20 минути.

  Понятието и класификацията на процедурата

  В гинекологията има два вида кюретаж на маточната кухина:

  • Диагностична. Този тип процедури включват отстраняване (остъргване) на вътрешния слой на ендометриума за по-нататъшни изследвания. По този начин се взема биоматериал, за да се определи наличието на ракови клетки..
  • Отделен диагностичен кюретаж на маточната кухина. Манипулацията се извършва на два етапа. Първо се отстранява вътрешният слой на цервикалния канал и след това горният слой на маточната кухина. Затова много често тази процедура се нарича и кюретаж на маточната кухина и цервикалния канал. Най-често тази мини-операция се извършва не с диагностична, а с терапевтична цел. Например, този метод се използва активно за премахване на новообразувания под формата на полипи, патологично опасни огнища или обрасъл ендометриум. Биоматериалът, получен след отделен кюретаж на маточната кухина, се изпраща за необходимите изследвания.

  Наскоро, когато извършва манипулации, лекуващият лекар използва устройство като хистероскоп, благодарение на което органът се осветява отвътре. Освен това повърхностното изображение се увеличава оптически, като по този начин се подобрява видимостта. Това се отразява на операцията, тъй като специалистът може да види ситуацията по-точно и да действа според обстоятелствата..

  След това ще обсъдим по-подробно всеки от горните методи..

  Как да се държим след почистване?

  След почистване жената трябва да бъде под наблюдението на лекари, които следят телесната температура, пулса и секретите от гениталиите. 2 пъти на ден външните полови органи трябва да се третират с антисептични разтвори.

  След операцията, в продължение на 2 седмици, не можете да използвате вагинални тампони, да правите душ, да се къпете, да ходите в баня, да вдигате тежести или да спортувате. Вагиналният секс също е противопоказан поради факта, че шийката на матката остава отворена и има голяма ерозия на лигавицата на матката, която може да се превърне в благоприятни условия за развитие на инфекция, която може да бъде "донесена" от сексуален партньор.

  Предписват се антибиотици за предотвратяване на възпаления и други усложнения след почистване. Процедурата по изстъргване е болезнена, поради което могат да се наблюдават болезнени усещания в следоперативния период. През този период може да Ви бъде предписан no-shpa, за да предотвратите развитието на хематоми (кръвни съсиреци в маточната кухина).

  За какво е диагностичен кюретаж?

  Тази процедура може да действа като независима манипулация и като спомагателна (преди операцията).

  Най-често показанията за диагностичен кюретаж са следните фактори:

  • Ендометриална хиперплазия. Най-често аномалии се откриват при ултразвук, когато се вижда удебеляване на лигавицата на маточната кухина. За идентифициране на обективна картина може да се предпише кюретаж на маточната кухина. При хиперплазия на ендометриума могат да бъдат открити различни новообразувания. Процедурата за почистване просто ще разкрие тяхното естество и етиология..
  • Ендометриоза Това състояние се характеризира с разпространението на лигавичния слой извън органа..
  • Полипи.
  • Различни менструални нарушения.
  • Миома на матката.
  • Дисплазия на шийката на матката.

  Според прегледите на пациентите, най-често процедурата се извършва с кървене. Кюретажът на маточната кухина помага не само да се премахне, но и да се определи истинската причина.

  Какви усложнения може да има след почистване?

  Хематометърът е просто често усложнение на кюретажа. Това може да се случи поради силна компресия (спазъм) на шийката на матката, което ще доведе до забавяне на маточната кухина на кръвта. Бързото спиране на кървавите отделяния е основният симптом на хематомите. За поддържане на шийката на матката в отпуснато положение и предписване на No-shpa, както бе споменато по-горе.

  Друго усложнение на прочистването е кървенето от матката, но те са изключително редки (главно само при жени с нарушения на кървенето). Но в случай на проникване в маточната кухина след почистване на микроби, може да възникне ендометрит - инфекции и възпаление на маточната лигавица.

  Всички усложнения изискват специфично лечение, което може да бъде предписано само от лекуващия гинеколог. "В идеалния случай" се съсирва кърваво отделяне се наблюдава в продължение на няколко часа след измиване, но скоро става по-малко обилно. След остъргване в продължение на поне 10 дни трябва да има оскъдни петна кървави, кафяви или жълтеникави отделяния.

  Както можете да видите, почистването след раждането не е толкова страшно, ако спазвате прости правила за лична хигиена и инструкции на лекаря. Затова не трябва да се притеснявате! Всичко ще бъде наред!

  Особено за

  Кога е необходимо да се почисти матката след раждането, как се случва и защо е необходимо? Това е медицинска процедура, известна на много жени. Абсолютно подобно се извършва за отстраняване на яйцеклетката по време на замразена бременност, аборт, за диагностични цели, ако например има съмнение за рак на ендометриума. А почистването на матката след раждането, най-често, е опит да се избегне тежък възпалителен процес, ако има предпоставки за това.

  Какви са тези предпоставки? Веднага след раждането на детето може да се извърши ръчно почистване на матката, ако при изследване на плацентата (плацентата) има съмнения относно нейната цялост. Тоест, лекарят подозира, че част от последиците са останали в маточната кухина. В този случай на жената се дава пълна упойка, а лекарят, без никакви проблеми, през напълно отворената шийка, я почиства от остатъците от плацентата. Между другото, такова почистване след раждането е необходимо дори ако след раждането изобщо не напуска. Това се случва, когато е здраво закрепен. Отново лекарят помага на жената да завърши раждането. Също така, плацентата се отстранява ръчно по време на цезарово сечение.

  Какви са възможните усложнения след почистване на матката, защото е известно, че това е доста травматична процедура? Всъщност, когато се извършва в родилен дом, всякакви проблеми възникват изключително рядко. Обикновено в родилните болници се извършва ултразвук преди изписване. И понякога, ако е необходимо, се извършва редовно или вакуумно почистване на матката. Не е опасно, ако са изпълнени всички условия на стерилитет.

  Между другото, по отношение на използването на различни гинекологични инструменти в тази процедура. Има случаи от медицинската практика, когато последиците от почистването на матката са били фатални. Счита се за много по-безопасно, докато вътрешният фаринкс е отворен, да се извършват медицински процедури за ръчно почистване на матката. Оказва се много по-внимателно. И такова тежко кървене, което се случва, когато се извършва инструментална кюретаж на матката след раждане, не се наблюдава.

  Но всички жени имат съсиреци в матката след раждането на дете, но не всички имат кюретаж на матката, ръчен или инструментален. И е правилно. В повечето родилни болници абсолютно всички родилки получават интрамускулен окситоцин в рамките на три дни след раждането. Това е лекарство, което води до силни контракции на матката, помага й да се изпразни по-бързо. Понякога терапията с това лекарство трябва да бъде удължена. Но просто обилното отделяне след раждане не винаги е индикация за такава травматична процедура като почистване на матката, то трябва да се извършва само в краен случай. Обикновено обилно отделяне при жени се наблюдава през първите 5-7 дни след раждането на дете. И тогава те намаляват. Но те могат да продължат 6, а понякога дори 8 седмици..

  Почистването на матката с вакуум след раждането е по-малко опасно, тъй като по време на самата маточна кухина не е пряко засегнато. Самата тръба на апарата лесно се вкарва в матката поради малкия си диаметър. Освен това за това лекарят дори не е необходимо да използва цервикалните дилататори, той вече е отворен. И почистването на матката след раждането по този начин много рядко се извършва под упойка, тъй като болката е минимална. Жената се чувства почти по същия начин, както по време на менструация, когато лекарят използва вакуум за отстраняване на съсиреци от маточната кухина.

  Кръвните съсиреци в матката след раждането не винаги "гарантират" прочистване, освен окситоцин има и народни средства, които помагат на вашата репродуктивна система. Например можете да пиете тинктура от воден пипер. Спането по корем и носенето на превръзка след раждането също имат добър ефект..

  Но ако изхвърлянето след почистване на матката по никакъв начин не завършва поради плацентарния полип, образуван там, тогава няма къде да отидете, трябва да направите кюретаж или дори по-добре хистероскопия, тъй като по този начин лекарят може да премахне полипа, без да наранява цялата матка. Болезнено ли е почистването на матката няколко седмици след раждането на бебето? Да, това не може да се направи без добро облекчаване на болката, тъй като шийката на матката има време да се затвори. Но именно нейната инструментална експанзия е най-болезнена.

  Как се почиства матката след раждането, какво трябва да направи жената? Подложете се на ултразвуково сканиране и вземете препоръка от лекар за тази процедура. Вземете кръвни тестове и цитонамазки. И пристигнете в болницата в определения ден. Самата процедура продължава не повече от 20-30 минути, прави се обща или местна упойка. След като жената се съветва да легне за около 2 часа и може да се прибере вкъщи.

  В тази статия:

  Почистването на матката е гинекологична процедура, която може да има както терапевтичен, така и диагностичен характер. Има много индикации за тази процедура. Ще разгледаме причините, поради които тази операция може да се наложи в следродилния период..

  Усложнения

  Кюретажът след раждането може да доведе до редица усложнения, които не могат да се предвидят.

  • Нормално е да имате обилно кървене през първите няколко дни след тази процедура. Но ако секретите са твърде малки или липсват, това означава, че не всички съсиреци са отстранени. Не отлагайте, незабавно се свържете със специалист, веднага щом забележите нещо нередно.
  • Нараняване на шийката на матката или нейните стени. Това може да доведе до факта, че в бъдеще следващите бременности могат да завършат със спонтанен аборт. Факт е, че шийката на матката няма да може да изпълнява функцията си по време на бременност. Можете да коригирате ситуацията, като подгънете или инсталирате песар.
  • Запушването на тръбите или срастванията ще доведе до затруднения при зачеването.
  • Неуспех на хормоналните нива.
  • Въвеждане на инфекция и последващо възпаление.
  • Сепсис.

  При привличането на шест месеца човек трябва да се предпазва от бременност. В противен случай това може да доведе до спонтанен аборт или вътрематочна смърт на плода. В бъдеще, ако планирате да забременеете, първоначално трябва да се подложите на преглед.

  Въпреки всички възможни усложнения е необходимо почистване с вакуум след раждането. И ако тази намеса бъде изоставена, рисковете се увеличават значително. Това може да доведе до размножаване на патогенни организми, развитие на възпалителни процеси и инфекция. Това е изпълнено с проблеми със зачеването в бъдеще и ние носим дете..

  Традиционни методи

  Случва се, че след осем седмици болезнените усещания и отделянето при жените не спират. Това показва лошо свиване на матката или наличие на чуждо тяло в нейната кухина. Има много алтернативни методи, които помагат за по-бързото изчистване и ускоряване на контракциите. Но преди да използвате, не забравяйте да се консултирате с лекар.

  Нека разгледаме някои от тях:

  • Тинктура от коприва. 4 супени лъжици коприва се заливат с 0,5 литра вряща вода, пие се охладена, сто грама 3-4 пъти на ден.
  • Запарка от бяло агнешко. Със студена, преварена вода, изсипете 0,5 литра 2 супени лъжици. лъжици цветя на ламина за нощта. Пийте по сто грама 3 пъти на ден.
  • Инфузия на овчарска торбичка. В термос за една нощ изсипете 2 чаши вряща вода, изсипете 4 супени лъжици. супени лъжици сухи билки. Пийте го през целия ден.
  • Инфузия на кървавочервен здравец. 2 с.л. студена преварена вода, изсипете 2 чаени лъжички билки, оставете за една нощ. Изпийте всичко за един ден.

  Фитопрепаратите са добри, защото могат да се използват по време на лактация. Те карат женското тяло да работи без лекарства и без да прекъсват кърменето.

  Също така е добре да правите гимнастика за бързо възстановяване, но само ако няма следоперативни шевове. В този случай всяко упражнение е противопоказано..

  1. Изпълнявайте дихателни упражнения през целия ден, като максимално напрягате коремните мускули.
  2. Също така е добре да напрягате и отпускате вагиналните мускули..
  3. Упражненията на гимнастическа топка са добри. Седнете на топката и се люлете на завои в различни посоки и в кръг. Опитайте се да стегнете максимално коремните и вагиналните мускули.

  Не забравяйте, че преди да използвате каквито и да било манипулации, не забравяйте да съгласувате действията си с лекар. Не се самолекувайте, за да не навредите на здравето си. И може да не ви се наложи да прибягвате до метод като вакуум.

  Показания

  Според правилата, една жена е в родилния дом под наблюдението на лекарите в продължение на пет дни след раждането на бебето. През този период гинекологът оценява общото й състояние, като определя следното:

  • телесна температура;
  • изпускане от матката;
  • състояние на шевовете;
  • състояние на родовия канал;
  • общо благосъстояние на жената.

  Задължително на втория или третия ден жената се изпраща за ултразвуково изследване на тазовите органи. И ако изследването покаже наличие на плацентни частици, мембрани или обилни кръвни съсиреци в матката, то това са директни индикации за почистване на матката. По-конкретно, тези усложнения са свързани със силно сливане на плацентата с матката, което не позволява на тъканите да излизат свободно през втората фаза на раждането..

  Някои жени активно се съпротивляват на тази процедура, забравяйки, че наличието на чужди тъкани в матката е място за размножаване на микроорганизми. Тяхното активно размножаване може да предизвика гнойни възпалителни процеси, които не могат да бъдат излекувани, докато чуждо тяло е в матката. В допълнение, наличието на органични остатъци значително намалява контрактилитета на матката и това от своя страна е пряк път към инфекция и развитие на сериозни усложнения след раждането..

  Кръвни съсиреци при отделяне след раждането

  Изписването след раждането е напълно нормално. Както знаете, в процеса на раждането не само плодът се изхвърля от матката. Заедно с него отстъпва плацентата, която доставя всички хранителни вещества на бебето през целия период на бременността, както и премахва продуктите от жизнената му дейност. Този уникален временен орган е свързан с матката от множество кръвоносни съдове с различни размери. Те се разкъсват в процеса на преминаване на плацентата и в резултат на това се получава кървене. Заедно с кръвта от маточната кухина се освобождават частици от ендометриоидна тъкан, парчета от плацентата и останалите елементи на плода. Това отделяне се нарича лохии..


  След раждането на дете, за известно време жената има отделяне от гениталния тракт, наречено лохии.

  Нормалната продължителност на прочистване на матката след раждането се счита за период от шест до осем седмици. Отклоненията нагоре или надолу показват наличието на някаква патология и неправилно протичащи процеси на възстановяване на организма.

  В първите дни след раждането на дете има изобилни кървави отделяния от влагалището, понякога придружени от отделяне на кръвни съсиреци навън. В самото начало на лечебния период това се счита за норма, тъй като всеки организъм има свои собствени регенеративни способности. Седмица след раждането лохиите стават много по-малки, придобиват по-тъмен нюанс. Около пет дни след това отделянето става жълтеникаво поради високото съдържание на кръвна лимфа (ихор), а след това, след още няколко дни, те стават прозрачни и излизат в доста оскъдни количества. В този случай освобождаването на кръвни съсиреци вече не трябва да бъде. Когато се появят, можете да прецените продължаващата патология и да алармирате. В този случай трябва незабавно да се свържете с вашия гинеколог за помощ, тъй като всяко забавяне може да подкопае репродуктивното здраве на новосъздадената майка..

  Етапи на работа

  Почистването на матката се извършва под обща анестезия. Технически тази процедура прилича на кюретаж на матката след нежелана бременност. Помислете за етапите на операцията:

  1. Преди процедурата - изследване на гениталиите на жената и лечение с антисептици - етилов алкохол и йод.
  2. Бавно механично разширение на шийката на матката с дилататори с различен диаметър.
  3. Изстъргване на горния слой на матката. В резултат на тази процедура се отстраняват всички остатъчни плацента и кръвни съсиреци..

  В допълнение към обичайната процедура на кюретаж може да се използва вакуумно почистване на матката. За разлика от ръчния метод, този метод е по-малко травматичен за матката и е възможно да се извърши под местна упойка..

  Възможни усложнения

  Ако се окажете с тревожни симптоми, не бива да отлагате посещението при гинеколог. В противен случай това може да доведе до усложнения като:

  • Развитието на ендометриоза е процес на възпаление на вътрешния слой на матката.
  • Началото на субинволюцията - спиране на мускулните контракции на матката.
  • Блокиране на матката, което води до възпалителен отговор.
  • Развитие на възпалителния процес поради нарастване на инфекцията.

  След прегледа гинекологът изпраща жената на ултразвуков преглед, за да установи точната причина за патологията, след което по правило той почиства матката. В някои ситуации е възможно да се ограничите до лекарства. В този случай на жената се предписват антибиотици. При естествено хранене лекарят избира лекарство, което е допустимо да се използва през този период. Във всеки случай се препоръчва да не се пренебрегват предпазните мерки. Така че, по-добре е да нахраните бебето, преди да вземете лекарството. Давайте на бебето лактобацили и бифидобактерии за целия период на лечение. Те ще помогнат да се избегнат проблеми с все още несформираните черва..

  Следоперативен период

  След почистване жената остава в болницата под наблюдението на лекарите няколко дни. В следоперативния период на пациента се предписва медикаментозно лечение:

  • антибиотична терапия под формата на инжекции;
  • прием на лекарства, които стимулират съкратителната активност на матката;
  • третиране на външните полови органи с антисептичен разтвор в продължение на поне пет дни.

  Лечението на жената се предписва стриктно на индивидуална основа в съответствие с характеристиките на нейното тяло..

  След почистване матката прилича на отворена кървяща рана. Следователно изписването може да продължи до десет дни. Най-силният разряд се наблюдава в рамките на няколко часа след операцията. Тогава те стават умерени. След шест дни отделянето се променя и става кафяво. Те напълно преминават едва на десетия ден. След почистване на матката, жената може да почувства придърпваща болка в долната част на корема, която ще отшуми, тъй като количеството отделяне намалява.

  По време на изписването жената е строго противопоказана

  • използвайте тампони;
  • душ)
  • упражнявайте прекомерно физическо натоварване, включително забранени всякакви спортове.

  Кърменето също е противопоказано при жени след операция. Това се дължи на лекарства, които проникват в кърмата и могат да повлияят негативно на здравето на бебето. Освен това процедурата за почистване на матката е много болезнена и в началото жената не се чувства добре, понякога не може да се грижи за бебето. След курса на лечение, жената може да възобнови кърменето..

  Усложнения след операция

  Почистването на матката след раждане е опасна процедура, тъй като може да причини усложнения:

  • нарушение на целостта на стените на матката;
  • инфекция;
  • тежка загуба на кръв;
  • безплодие;
  • възпалителен процес в тазовите органи;
  • образуване на адхезия;
  • образуване на сраствания в маточната кухина.

  Умереното отделяне след операция е нормално. Въпреки това, в случаите, когато след почистване не се наблюдава отделяне или те са спрели много бързо, трябва да потърсите съвет от специалист. Това може да се дължи на натрупването на големи кръвни съсиреци в маточната кухина..

  Не трябва да се страхувате от тази операция. В действителност, при наличие на индикации и несвоевременно изпълнение на тази манипулация, рискът от усложнения е много по-висок, до загубата на матката. Най-важното е да изберете висококвалифициран специалист-практик, на чиято сметка има повече от дузина такива операции.

  Предпазни мерки

  Спазването на прости правила ще помогне да се избегнат усложнения и патологии.

  • Практикувайте добра лична хигиена. Измивайте гениталиите си няколко пъти на ден. Това помага да се намали рискът от възпалителен отговор..
  • Въздържайте се от активни товари, както и вдигане на големи тежести.
  • Погрижете се добре за стола си. Не трябва да има закъснения и запек.
  • Легнете по гръб веднъж или два пъти на ден. Тази позиция стимулира изхода на лохите навън..
  • След раждането се препоръчва да се прилага лед върху стомаха. Помага за намаляване на загубата на кръв.

  Полезно видео за кюретаж на матката след раждане

  Раждането е естествен процес на раждане. За да се запази здравето на майката и детето, е важно бъдещата майка да бъде своевременно доставена в родилното отделение. След раждането на детето тялото на жената постепенно се възстановява и се връща към предишния режим на работа. За известно време има отделяне на лохии, матката се изчиства от останалите кръвни съсиреци и останките от мястото на детето. Този процес не винаги протича без усложнения, понякога може да се наложи почистване на матката след раждане..

  Защо се прави почистване?

  Ако естественият процес на прочистване е нарушен, тогава лекарите трябва да се намесят. Кюретаж на матката след раждане се изисква, ако:

  • Лохията престана да се откроява поради спазъм на шийката на матката и вътре се натрупва кръв. Това води до повишаване на телесната температура, болезненост при преглед.
  • По стените на матката или в нейната кухина има частици от мястото на детето. Това обикновено се случва, ако по някаква причина целостта му е нарушена..
  • Кръвните съсиреци излизат зле.

  Остатъците от плацентата или кръвните съсиреци могат да провокират възпалителен процес, както и да доведат до отравяне на кръвта и некроза на тъканите поради началото на процеса на гниене. Всички частици в матката се възприемат от тялото като чужди, което го кара да изразходва своите скъпоценни сили, които се изтощават след раждането, за да се отърве от тях..

  Възстановяването след раждането на бебе се забавя и рискът от инфекция се увеличава. За да се избегне всичко това, се извършва ръчно почистване на матката..

  Необходимо ли е почистване?

  След раждането на бебето, след известно време, плацентата напуска. Лекарят трябва да го изследва за цялост. Ако седалката на бебето е напълно отделена и акушерката е сигурна, че в матката не са останали остатъци, тогава върху стомаха на жената се поставя нагревателна подложка с лед, за да се ускори процесът на свиване на матката.

  В продължение на няколко дни майките също се инжектират с "Окситоцин", за да се свие по-добре матката и да се върне в първоначалното й пренатално състояние. Всеки ден, по време на прегледа, лекарят усеща корема на родилката, интересува се от болезнеността на матката и скоростта на нейното свиване.

  Около 5 дни след раждането се прави ултразвуково сканиране, ако резултатите показват, че процесът на свиване и прочистване е нормален, тогава не е необходимо остъргване на матката.

  Техника на процедурата

  Ако се изисква процедура за почистване на матката след раждането, тя практически не се различава от тази по време на аборт. Операцията се извършва под местна или обща анестезия, така че жената не изпитва болка. Как се почиства матката след раждането? Алгоритъмът е както следва:

  1. Външните полови органи се третират с асептични разтвори, можете да използвате разтвор на йод или етилов алкохол.
  2. Във влагалището се вкарва спекулум, който разкрива шийката на матката.
  3. Лекарят фиксира врата с предната устна и разширява цервикалния канал, ако вече е затворен.
  4. С помощта на кюрета от маточната кухина се отстраняват кръвни съсиреци и остатъци от плацентата.

  Продължителността на процедурата е 15-20 минути.

  В редки случаи по време на процедурата за отделяне на плацентата от стените на матката се отваря кървене и само пълното отстраняване на матката може да спаси живота на жената.

  Възстановяване след почистване

  Рехабилитацията след операцията отнема около 2 седмици. Но в първите дни състоянието на жената задължително се следи от лекари, които фиксират телесната температура, за да не пропуснат началото на възпалителния процес, да следят честотата на пулса и да усещат корема за болки в матката. Всичко това ни позволява да определим дали тя е готова за изписване у дома..

  • Прием на лекарства.
  • Спазване на всички препоръки на лекаря.

  Като правило, след почистване на матката се предписват спазмолитици, например "No-shpa" или "Papaverin". Продължителността и дозировката на лекарството се определят от лекаря. Като се има предвид, че след раждането тялото на жената е отслабено и все още са необходими допълнителни усилия за възстановяване след операция, препоръчително е да се приемат мултивитаминни препарати.

  За периода на прием на лекарства е по-добре да спрете кърменето на бебето. За да се поддържа лактацията, трябва да се изцежда мляко.

  За да ускорите процеса на възстановяване, следвайте тези съвети:

  • Избягвайте да плувате в открита вода след изписване от болницата.
  • Не посещавайте сауната и банята.
  • Внимателно следете чистотата на гениталиите.
  • Не се къпете.
  • Сменяйте често уплътненията.
  • Не използвайте тампони, те пречат на притока на кръв.
  • Изключете всякакви физически натоварвания през първите две седмици.
  • Премахване на секса.

  При правилно и навременно почистване след края на периода на възстановяване практически няма сериозни последици за женския организъм.

  Усложнения и последици

  Дори висококачественото почистване не изключва развитието на усложнения. Те могат да се развият както на ранен етап почти веднага след операцията, така и на по-късен етап. Ранните последици могат да бъдат както следва:

  • Кървене.
  • Увреждане на стените на матката по време на почистване. Ако е малка, тогава тя се лекува сама, с обширни пробиви, изисква се зашиване.

  Лекарите премахват тези непредвидени усложнения практически на операционната маса..

  След няколко дни могат да се развият други усложнения:

  • Развитие на инфекциозен и възпалителен процес.
  • Повишаване на телесната температура.
  • Изписване с неприятна миризма.

  За спиране на възпалителния процес се предписва курс на антибиотици.

  Настъпват и дългосрочни усложнения. Те включват:

  • Процесът на адхезия, който води до затруднения със зачеването.
  • Когато се появят сраствания в матката, за жената е трудно да изтърпи дете.
  • Хормонален дисбаланс. Това усложнение е изпълнено с развитието на безплодие, което е трудно за лечение..

  Скоростта на възстановяване на жената след операция ще зависи от своевременно извършената процедура и уменията на лекаря. Ако се спазват всички препоръки, рискът от усложнения може да бъде сведен до минимум.

  Причини за остатък на плацентата

  Ако след раждането съсиреците останат в матката, тогава възможните причини за това могат да бъдат:

  • Ниска активност на стените на матката, което води до неефективни контракции. Проблемът обикновено се причинява от намаляване на нивото на женски хормон като пролактин. Той е този, който допринася за маточните контракции и отстраняването на околоплодните мембрани.
  • Наличието на огъване на провлака на матката. Това може да е вродена характеристика на тялото. По време на периода на активно изхвърляне може да възникне запушване на прохода, което да доведе до възпалителна реакция. Наличието на такава характеристика се установява чрез провеждане на ултразвуково изследване. При негово отсъствие жената ще може сама да разпознае опасността по основния симптом на огъване - рязко спиране на изпускането.

  Колко струва процедурата по изстъргване?

  Много жени нямат доверие на държавни клиники и родилни болници и са изпратени да раждат в частни медицински центрове. В същото време трябва да сте подготвени, че всякакви процедури се извършват ефективно и своевременно, осигуряват се подходящи грижи, но ще трябва да платите за всичко.

  Ако има нужда от кюретаж на матката, е необходимо да се определи чиста сума, чийто размер зависи от клиниката.

  Таблицата показва данни за това колко може да струва подобна операция в някои клиники в Москва и Санкт Петербург.

  Цената на процедурата зависи от квалификацията на лекаря, който ще извърши операцията, и от придружаващите необходими изследвания.

  Трябва да се отбележи, че в родилния дом лекарите са длъжни да направят тази процедура безплатно, ако възникне такава необходимост..

  Раждането на бебе е голямо щастие за жената, но може да бъде засенчено от здравословни проблеми. Съвременните възможности на медицината правят възможно бързото справяне с тях и оказването на необходимата помощ на жената. Не се страхувайте от процедурата за кюретаж на матката, тя ще ускори процеса на възстановяване и ще ви спаси от много усложнения.

  Много жени изпадат в паника от почистването след раждането.

  - необходима и окончателна процедура.

  Раждането за женското тяло винаги е сложен и доста труден процес, който отнема сила и заплашва с всякакви усложнения. Именно почистването на матката е медицински метод, който ви позволява да премахнете много следродилни усложнения, да почистите маточната кухина от плацентата и да запазите здравето на жената в продължение на много години.

  Как се провежда и в какви случаи е показано, как да се държи след тази гинекологична процедура и ще бъде обсъдено допълнително.

  Когато трябва да почистите матката след раждането

  Почистването на матката след раждане е дейност за прочистване на маточните канали. Както отбелязват самите гинеколози, жена в нейната физиология ражда два пъти за едно посещение в болницата. Така че първият път тя ражда бебето си, а вторият път е плацентата, в която плодът расте и се развива през всичките 9 месеца.

  Именно следродилното раждане, което не е излязло своевременно от маточната кухина, може да причини много усложнения и причината за такава гинекологична процедура като почистване на матката след раждане..

  Според много родилки те на практика не забелязват изхода на плацентата от нея, тъй като точно в този момент те вече държат бебето си в ръцете си и са увлечени от първите минути на комуникация с него. Но както показва практиката на лекарите, това не винаги се случва - в някои случаи плацентата нараства толкова силно до матката и напуска тялото на жената частично или изобщо не напуска.

  В кабинета на гинеколог за операция

  В такива случаи лекарите предписват ръчен метод за отделяне на плацентата - почистване след раждане, помага за пълно премахване на раждането и е показано както след естествено раждане, така и след цезарово сечение.

  На първо място, за да се определи дали тази процедура е необходима или не, жената се проверява с помощта на ултразвуково сканиране и ако резултатите показват остатъци от кръв и плацента в маточната кухина, тогава се предписва следродилно почистване след доставяне на маточната кухина.

  Какво е остъргване?

  Женската матка е мускулест орган с форма на круша, където развитието на нероденото дете се осъществява от оплодената яйцеклетка. Вътрешната повърхност на матката има защитен слой под формата на специална лигавица, наречена ендометриум..

  Всеки месец в маточната кухина настъпват определени промени, които са циклични. В началото на всеки менструален цикъл маточната кухина започва да се подготвя за приемането на оплодено яйце и по-нататъшното развитие на бебето, ако това не се случи и бременността не настъпи, в края на цикъла подготвените слоеве се отхвърлят и жената започва да менструира.

  Кюретажът включва отстраняване на функционалния слой на маточната лигавица, който е защитна мембрана, след което увреденият ендометриум бързо се възстановява. При правилно почистване слоят на растежа на ендометриума не е засегнат и поради това настъпва бързо възстановяване..

  Кюретаж на маточната кухина може да се извърши в два вида:

  1. Отделно, когато на първия етап цервикалният канал се почиства, след което лекарят пристъпва към почистване на самата матка. Получените по време на процедурата остъргвания се изпращат в лабораторията за хистологично изследване, за да се определи заболяването или да се направи по-точна диагноза. Днес отделен кюретаж се извършва едновременно с хистероскопия, когато в маточната кухина се постави специално оптично устройство, позволяващо пълен контрол на процеса на почистване. Този подход към процедурата ни позволява да я направим по-безопасна и удобна, както и да изключим някои възможни последици..
  2. При почистване по обичайния начин операцията се извършва на сляпо, което често води до усложнения, тъй като матката може да бъде наранена, което се изключва по време на хистероскопия.

  По правило почистването на матката се предписва 1-2 дни преди началото на менструацията, тъй като в този случай възстановяването на увредения ендометриум е по-бързо и лесно.

  Как се извършва почистването след раждането?

  Почистване след раждане - това звучи плашещо за много жени, но самата процедура е необходима и важна. Достатъчно е да се каже, че по време на цезарово сечение маточната кухина се почиства дори по-често, отколкото след естествен процес на раждане.

  Поради факта, че след раждането частици от феталната мембрана остават в маточната кухина - те могат да се разлагат и да гният, се развива възпалителен процес, който е опасен за жената.

  Процедурата е подобна на раждането на бебе и механизмът в този случай е почти същият. Независимо от това, ако самата родова дейност се забави и жената няма достатъчно сила, за да изтласка, интензивността на свиването на стените на матката съответно намалява. В резултат на това плацентата не се отделя напълно след раждането и лекарите трябва да я разделят ръчно. Но в резултат парчета от плацентата все още могат да останат по стените на маточната кухина..

  Последиците от следродилното почистване на матката

  За да се премахнат напълно негативните последици и да се почисти напълно маточната кухина, лекарите практикуват почистване след раждането. На първо място, една жена се преглежда от гинеколог на гинекологичен стол, като се използват гинекологични огледала.

  При необходимост се извършва ултразвук на маточната кухина и при диагностициране на патология се извършва вакуумен тип почистване на вътрешния слой на матката.

  Същата планирана операция за почистване на маточната кухина трае около 15-20 минути, когато лекарят прилага локален или общ вид анестезия, спазвайки всички правила за хирургическа интервенция, правила и норми на асептиката, както и антисептици.

  Гинекологът използва специални инструменти за разширяване на матката и след това, използвайки специална кюрета, той изстъргва плацентарния слой от стените на матката. Функционалният слой на матката - ендометриумът, постепенно ще се възстанови, както и последващата репродуктивна функция на самата матка.

  Отзиви на жени за почистване на раждане

  След гинекологичното почистване жената трябва да е в болница 2-3 дни, под наблюдението на лекарите - в тези дни се следи състоянието на жената, проверява се телесната температура и пулсът, какви секрети идват от женските полови органи. Два пъти на ден, сутрин и вечер, външните полови органи на жената се третират със специален антисептик.

  След почистване в продължение на поне 2 седмици е забранено да се използват вагинални тампони и душ, да се замени вземането на вана с душ, да се откаже посещение на баня и сауна. Също така си струва да ограничите вдигането на тежести и да не ходите на фитнес, вагиналният тип секс е противопоказан. Шийката на матката е все още отворена и нейната лигавица е наранена и всичко това заедно създава благоприятни условия за инфекция и затова сексът е забранен през следващите 13-14 дни.

  Като превантивна мярка лекарите предписват курс на антибиотици. Самата процедура за почистване на маточната кухина от остатъците от плацентата е доста болезнена - известно време жената ще усеща болка в долната част на корема и лумбалната част на гърба. За да облекчат болката и да предотвратят образуването на синини и кръвни съсиреци, лекарите могат да предписват приема на не-шпи или аспирин.

  Възможни усложнения от почистването след раждането

  На първо място, такива последици са хематометърът - усложнение след почистване, което е доста често в практиката на гинеколозите. Подобно състояние възниква поради прекомерна компресия, спазъм на самата шийка на матката - има забавяне на кръвните съсиреци в кухината му.

  За да се предотврати такова явление, компресията на шийката на матката и съответно забавянето на образуването на кръвни съсиреци в кухината - както беше отбелязано по-рано, лекарите предписват no-shpu или аспирин. Това не е почистване след раждането, но облекчава спазмите и като цяло лекува.

  Друго усложнение след гинекологично прочистване е кървенето от матката - това негативно последствие е доста рядко в практиката на лекарите, докато е характерно за онези жени, които страдат от проблеми с кръвта, способността й да се съсирва нормално.

  Когато бактериите, микробите или отрицателният ефект на патогенната микрофлора навлязат в маточната кухина, може да се развие ендометрит. В основата си ендометритът има инфекциозен характер, възпалителен процес, който засяга лигавицата на матката..

  Внезапно почистване на матката след раждане

  При диагностициране на всяко усложнение, с проява на негативни симптоми под формата на отделяне с гной от маточната кухина, повишаване на телесната температура, трябва незабавно да посетите гинеколог. Само опитен лекар може да помогне - не практикувайте самолечение.

  Но с нормалния ход на процедурата за почистване на матката на плацентата, останала след раждането, жената може да бъде притеснена от болка в лумбалната област и долната част на корема, оскъдно кървене, напомнящо за менструация - такива симптоми ще бъдат отбелязани в продължение на 7-10 дни. Вкъщи няма да навреди да възстановите тялото.

  Обобщавайки, едно може да се обобщи - самата процедура за почистване след раждането е важна и не толкова страшна, както може да изглежда в самото начало. При спазване на всички правила за поведението му от лекарите, както и личната хигиена от самата жена, няма усложнения при родилката и нейното здравословно състояние ще бъде възстановено възможно най-скоро, ако това не са последствия без усложнения.

  Опасни симптоми

  Първото нещо, което трябва да предупреди младата майка, е ранното прекратяване на изписването след раждането или рязкото им намаляване.

  Трябва да се отбележи, че при кърмещите майки спирането на лохиите настъпва по-рано: обикновено 5-6 седмици след раждането. Това се дължи на факта, че по време на кърменето се освобождава хормонът окситоцин, който стимулира съкратителната активност на мускулния слой на маточната стена, в резултат на което прочистването и възстановяването на органа след раждането настъпва по-бързо, отколкото при жените, принудени да хранят бебето си с изкуствени смеси.

  В допълнение, много обезпокоителни симптоми могат да бъдат:

  • появата на болка в долната част на корема с дърпащ характер;
  • повишена телесна температура;
  • втрисане;
  • тежка слабост и световъртеж;
  • чести главоболия;
  • появата на мръснокафяв разряд (цвета на месото) или сиво-зелен оттенък;
  • появата на остра и неприятна миризма на отделяне.


  Ранното прекратяване на лохиите, придружено от болка в долната част на корема, може да показва натрупване на секрет в маточната кухина