В младо семейство се случва грандиозно събитие: ражда се любим и желан първороден. Щастлива майка е изписана от болницата, приема цветя и поздравления, след което започват усърдни работни дни. За приятни грижи и денонощни неприятности, повиване и хранене, се прокрадват първите съмнения. Един от първите въпроси, които младите майки имат, е обилна регургитация при новородени..

Това нормален процес на отделяне на въздух и излишно съдържание от стомаха ли е или проява на някакво заболяване? Ами ако плюенето е често срещано явление, което сериозно тревожи бебето и е придружено от неразбираеми симптоми? Днес ще говорим за това кога това е нормален физиологичен процес и за вариантите, когато си струва да се тревожим за здравето на бебето..

 1. Регургитация: норма или патология?
 2. Когато симптом говори за заболяване
 3. Последиците от патологичната регургитация и повръщане
 4. Кога това е нормата
 5. Лечения за синдром на гастроезофагеален рефлукс
 6. Кога да посетите лекар

Регургитация: норма или патология?

След хранене бебето изпуска новояденото мляко или адаптирано мляко през устата навън заедно с въздуха. Изглежда съвсем нормално. Тя се крие в анатомичните и физиологичните особености на структурата и функцията на храносмилателната система на новороденото.

Кръговият мускул, който рефлекторно затваря комуникацията между стомаха и хранопровода (ostium cardiacum), все още е твърде слаб при кърмачета. При възрастни той изпълнява функцията на мощна пулпа, като се свива концентрично и плътно блокира входа на хранопровода. Същото важи и за горния мускул (горен езофагеален сфинктер). Сфинктерите при бебе все още са несъвършени и не са в състояние да задържат изяденото, така че то се хвърля в хранопровода и по-нататък в устната кухина..

Рефлуксът се улеснява от анатомичните особености на структурата на храносмилателния тракт на новородените: хранопроводът и стомахът са свързани под тъп ъгъл, което също предотвратява задържането на сместа в стомаха. Настъпва регургитация.

Това се случва периодично при всички новородени и след това при повечето деца през първата година от живота и не е опасно. Но когато регургитацията след хранене понякога е честа и обилна, струва си да помислим какво ги е причинило. В някои ситуации с напълно здрави деца самите родители неволно са виновни. Причините могат да бъдат следните:

 • Ако необходимият обем мляко или смес е превишен и прекомерно хранене, бебето плюе твърде много. Това е по-често при изкуствено хранене.
 • По време на процеса на хранене бебето поглъща голямо количество въздух. В стомаха се образува въздушен мехур, който засяга определено количество храна и се изтласква с него..
 • Бебето може да плюе, ако веднага след хранене коремът му се притисне или положението на тялото му се промени рязко. Същото ще се случи, ако след хранене предприемете активни стъпки: повивайте, играйте с него, направете масаж.
 • Повиването плътно е изпълнено с последствия: стискането на коремната кухина увеличава налягането в нея и освобождаването на съдържанието през устата.
 • Ако бебето се притеснява от подуване и колики, тогава заедно с плюенето, то ще се държи неспокойно, изпитвайки болка и дискомфорт. Освен това се нарушава движението на храната през храносмилателния тракт и процесът на храносмилане..

Важно! Само по себе си регургитацията не причинява дискомфорт и болка при бебето, така че бебетата се държат спокойно. Когато регургитацията е придружена от плач или някакви неврологични симптоми, струва си да се помисли за по-сериозна патология..

Когато симптом говори за заболяване

Оказва се, че има редица патологии, когато си струва да се притеснявате за здравето на бебето. В тази ситуация е важно да се разграничи регургитацията (дори ако е обилна) от повръщането. Повръщането е активен процес, за разлика от плюенето. Стомахът, бързо свиващ се, изхвърля съдържанието си под налягане, поради което повръщането винаги е свързано с влошаване на общото състояние на бебето и нарушаване на работата на други органи. При повръщане при деца от първата година от живота дехидратацията настъпва много бързо..

Причините за повръщане и патологична регургитация са свързани с неправилно функциониране на храносмилателната или централната нервна система.

 • Аномалии в развитието на стомашно-чревния тракт (халазия и ахалазия, пилорна стеноза, херния на диафрагмата).
 • Последици от родова травма и отложена церебрална хипоксия. Често това се случва, когато по време на раждането се прилага акушерски форцепс. Рисковите фактори са показатели под 8 по скалата на Апгар, повишено вътречерепно налягане. При неврологични разстройства при кърмаче, заедно с регургитация, можете да наблюдавате ясни признаци на безпокойство, неспокоен сън, внезапно хвърляне на крайниците и потрепване на брадичката.
 • Усложнена бременност с късна гестоза.
 • Инфекции, носени от майката по време на бременност.
 • Тежки усложнения при дете под формата на сепсис, менингит, бъбречна недостатъчност, хепатит.
 • Чревни инфекции
 • Непоносимост към лактоза.
 • Наследствени заболявания (фенилкетонурия).

Всяка от горните патологии е придружена от сериозни нарушения, диагнозата и причините за появата на определено заболяване могат да бъдат посочени само от специалист. Не трябва да се опитвате да лекувате бебето сами, можете само да му навредите.

Внимание! Ако детето страда от чести регургитации, които не са свързани с приема на храна, то е неспокойно и не наддава, това е пряка индикация за контакт с лекар. Само щателен преглед на бебето, правилна диагноза и адекватно лечение ще предотвратят възможни фатални последици.

Последиците от патологичната регургитация и повръщане

Винаги ли е безопасно да се повръща, както изглежда на пръв поглед? Какви мерки трябва да предприемат родителите за предотвратяване на негативни последици?

Така нареченият гастроезофагеален рефлукс не само притеснява майките и бащите, но и създава много неприятности на самото дете. Постоянното дразнене на хранопровода с кисело стомашно съдържимо може да провокира възпаление на хранопровода - езофагит.

Ако рефлуксът се случва често и на големи порции, бебето губи значително количество течност. Резултатът е дехидратация на организма. Метаболизмът е нарушен и благосъстоянието на детето се влошава. Телесното тегло намалява, бебето отказва да се храни, става летаргично, развива се слабо.

Една от най-може би опасните последици е аспирацията в дихателните пътища. Може да завърши със задушаване и смърт. Аспирационните маси, уловени в дихателната система, също могат да причинят тежка пневмония..

Кога това е нормата

През първите три месеца от живота на бебето оригването има физиологичен характер и се наблюдава при 50-60% от бебетата. С напредването на възрастта анатомичните характеристики на храносмилателния тракт стават по-съвършени..

Широката, фуниевидна форма на хранопровода придобива по-удължена форма, езофагеалните сфинктери са укрепени, които са отговорни за предотвратяването на рефлукса на съдържанието на стомаха в хранопровода и устната кухина. Неврорефлекторната регулация е стабилизирана.

Докато това се случи и детето все още е твърде малко, за да се справи самостоятелно с проблема с регургитацията, родителите трябва да следят отблизо състоянието му. За да се гарантира, че гастроезофагеалният рефлукс притеснява бебето възможно най-малко, са предвидени предпазни мерки и някои функции за хранене и грижи. Всеки родител трябва да е запознат с тях..

 1. Честотата на хранене трябва да се увеличи с едно или две, като се намали количеството на съдържанието на бутилката с 10-15 милилитра. В резултат на това бебето ще получава същото дневно количество храна, но по-често и на частични порции..
 2. При хранене бебето трябва да се държи полу-вертикално, така че главата да е леко повдигната, за да не се задави. Ако бебето бързо абсорбира съдържанието на шишето и в същото време поглъща въздух със сместа, проверете размера на отвора в зърното: той не трябва да е твърде голям. Целият обем на зърното трябва да се напълни с течност, без слой въздух, който иначе би бил погълнат с храна. Позволено е да се прекъсва храненето за една до две минути, като бебето се държи в изправено положение, за да излезе въздух.
 3. Ако използвате кърмене, трябва да наблюдавате правилното сучене. Детето трябва да диша свободно, уверете се, че носът му не лежи върху гърдите. За да се избегне поглъщането на въздух по време на смучене, зърното и пигментираната част - ареолата трябва да бъде напълно уловена.
 4. След хранене трябва отново да задържите бебето вертикално, като му позволите да изхвърли останалото количество въздух, докато съдържанието ще остане в стомаха.
 5. Между храненията поставете бебето на корема. Така неврорефлекторната регулация се случва по-активно, работата на стомаха и червата се подобрява, коремните мускули се укрепват.
 6. За да се избегне метеоризъм при бебе, кърмещата майка трябва да изключи от диетата храни, които провокират образуването на газове (боб, грах, зеле, ябълки, круши).
 7. Не повивайте бебето си твърде много. Това увеличава налягането в коремната кухина и освобождаването на стомашно съдържимо след хранене. Освен това съвременните бебета все повече предпочитат да водят „безплатен“ начин на живот.

Интересно е. Още от първите дни родителите обличат децата си с долни ризи и комбинезони, и то с основателна причина. В това състояние храносмилателната система работи по-добре, има по-малко регургитация, по-добър сън и нервната система на бебето и в същото време на майката.

А фактът, че бебето понякога потръпва и се събужда поради рефлекторното изхвърляне на ръцете, е незначителна грешка в сравнение с комфорта, който ще му осигурите по този начин.

Лечения за синдром на гастроезофагеален рефлукс

Когато подобен симптом при новородени не показва сериозна патология и не изисква медицинска или хирургична корекция, неговите прояви могат да бъдат намалени с помощта на специални терапевтични смеси. Те се наричат ​​така - антирефлукс - и се избират в зависимост от индивидуалните характеристики и възрастта на бебето. Те съдържат намалено количество мазнини и естествен сгъстител, който се извлича от плодовете на рожков. Помага за увеличаване на вискозитета на чревното съдържимо и стимулиране на чревната перисталтика.

Помага за намаляване на проявите на рефлукс, повишено съдържание на казеин. Най-доброто нещо в това отношение, разбира се, е кърмата. Кравата значително отстъпва по този показател. Ако е невъзможно да се приложи кърмене, антирефлуксните смеси се считат за най-оптимални..

При някои заболявания, включително чревни малформации, за съжаление не е възможно да се спрат негативните прояви само чрез лекарства и грижи. Трябва да прибягваме до хирургични интервенции. Показания за операция са стесняване на хранопровода или червата, чревна непроходимост поради инфекция на един или друг отдел. При ахалазия на кардията, стесняване на хранопровода и други аномалии се извършва и хирургична корекция по показания на лекаря.

Кога да посетите лекар

Така че, ако не забележите никакви отклонения в поведението зад детето си, то се храни нормално и в същото време идеално наддава - няма причини за безпокойство. Симптомите ще изчезнат сами, веднага щом детето започне да расте.

Ако бебето е летаргично, раздразнително, спи и се храни без значение, лошото наддаване на тегло е причина да се консултирате с лекар и да разберете причината. Не се колебайте да посетите клиниката. Запомнете: здравето на децата е във вашите ръце. Навременната диагноза и адекватното лечение ще позволят на детето впоследствие да расте и да се развива нормално..

Доктор Комаровски за регургитация

 • Относно проблема
 • Лечение
 • Когато е необходим лекар
 • Съвет на доктор Комаровски

Въпросите, свързани с плюенето при бебета, са едни от най-често срещаните сред младите родители и опитни майки-бащи. И всичко това, защото практически няма новородени, които не биха направили това. Според медицинската статистика 8 от 10 малки деца правят това. Единствената разлика е в честотата, обема и интензивността на процеса. Известният лекар Евгений Комаровски казва какво да се прави, ако бебето редовно „изхвърля“ част от изяденото, нуждае ли се от лечение.

Относно проблема

В медицината регургитацията има научно наименование - газов езофагеален рефлукс. За първи път като медицински феномен е описан през 19 век. Рефлуксът се развива главно след хранене. Проявява се във факта, че част от съдържанието на стомаха се пасивно изхвърля обратно в хранопровода, във фаринкса и в устата. В резултат на това бебето „радва” майката, като връща изяденото наскоро, понякога доста обилно.

При възрастен храната най-често не може да се върне, тъй като се задейства цял бариерен механизъм от различни сфинктери на хранопровода. При новородените, особено при недоносените бебета, тези „заключващи устройства“ са слабо развити. С подобряването им епизодите на регургитация се появяват по-рядко и след това напълно изчезват. Недоразвитието на храносмилателната система се счита за основната причина за газовия езофагеален рефлукс.

През първите месеци от живота това явление се счита за физиологично обосновано, нормално. При една трета от децата храносмилането се нормализира на възраст 4 месеца, повечето малки деца спират да плюят на 5-6 месеца. Само при малка част от бебетата това се наблюдава след 7 месеца, но до годината такова „късно“ дете напълно спира да плюе.

Ако общото състояние на детето е нормално: бебето наддава добре, педиатърът не вижда никакви отклонения и неврологът не е направил сериозна неврологична диагноза, тогава регургитацията не причинява вреда на бебетата.

Лечение

Няма магическо хапче за това явление, казва Евгений Комаровски. Следователно лечението с рефлукс винаги е комплекс от психологически и педагогически мерки, насочени предимно към родителите. Те, разтревожени и изпаднали в паника, трябва да разберат по достъпен и разбираем начин, че в този процес няма нищо патологично, детето не е болно, не гладува, не страда и не се нуждае от хоспитализация.

Ако това е успяло, тогава мама и татко обясняват друг важен момент. Регургитацията не е повръщане. Трябва да се консултирате спешно с лекар, ако повръщането се е отворило, защото този симптом е много опасен за кърмачетата. С повръщане, освен храна, изхвърлена от стомаха (големият му обем), бебето ще има и други симптоми. При рефлукс с бебето не се случва нищо повече, освен малко количество мляко или смес.

Има деца с повишена активност на центъра за повръщане, които могат да реагират с повръщане дори при леко преяждане. Такива трохи трябва да се подхранват, казва Евгений Комаровски, тоест да се ограничи времето, което прекарват в гърдите. И ако бебето яде адаптирана млечна смес, тогава я развъждайте в по-малко количество, отколкото изисква възрастовата норма.

Основното лечение на всяка регургитация трябва да бъде насочено към това да се уверим, че детето не преяжда, защото пак ще „изхвърли“ излишното обратно. В особено тежки случаи се предписват лекарства за намаляване на образуването на газове - "Diflatil" или "Espumisan". Често и обилно плюе бебе, особено ако рефлуксът не се появи веднага, но след половин час или дори час след хранене, Комаровски съветва да се повива и приспива настрани, така че бебето да не се задави насън.

Ако бебето е възмутено от необходимостта да спи настрани (а това съвсем не е необичайно!), Тогава можете да поставите възглавница за възрастни под матрака на креватчето. Гърбът трябва да е на тази постройка, но не и главата на бебето. Може да се постави на гърба под ъгъл от около 30 градуса, в това положение опасността от задавяне е сведена до минимум.

Когато е необходим лекар

Ако детето не наддава добре, забележимо изостава в развитието, след това плюе се нуждае от корекция, която ще бъде обмислена от специалист след прегледа. Също така е необходимо да се консултирате с лекар, ако след епизод на рефлукс бебето се държи неспокойно - започва да плаче пронизващо, да стегне краката си и да се гърчи. Това може да се случи, когато хранопроводът се дразни от стомашния сок. По правило това става възможно при някои патологии на храносмилателната система, с неврологични проблеми..

Мама трябва да отиде на лекар възможно най-скоро, ако бебето оригва не просто мляко или смес, а кафеникава или зеленикава течност, тъй като това може да е признак на сериозна патология - чревна обструкция. Жълтите маси от стомаха също трябва да бъдат основата за посещение на лекар, тъй като те могат да говорят за смущения в работата на стомаха или панкреаса.

Не забравяйте да посетите педиатър за майки, чиито бебета не са повръщали до шест месеца и след 6 месеца този проблем току-що е започнал. Изплюването с фонтан също е причина да потърсите помощ от квалифициран специалист..

Съвет на доктор Комаровски

Ако детето често плюе, родителите трябва да се вслушат в няколко прости съвета:

 • по време на хранене бебетата могат да поглъщат въздух - това също е една от причините за плюене. След ядене трохите трябва да се държат вертикално, като се облегнат на рамото ви и леко потупват с длан по гърба, докато излишният въздух напусне;
 • ако детето е изкуствено хранено, след предварителна консултация с лекар, трябва да му купите не просто адаптирана формула, а продукт с надпис „антирефлукс“. Съдържа специални безопасни сгъстители като оризово нишесте;
 • след регургитация не трябва да се опитвате да нахраните бебето, храносмилателният му тракт трябва да бъде малко почивен;
 • ако бебето плюе през устата и през носа, наложително е да се прочистят носните проходи от остатъците на стомашното съдържимо, за да се предотврати развитието на бактериално възпаление;
 • не трябва да забавлявате бебето веднага след хранене, но трябва да го оставите на мира - по този начин вероятността от регургитация намалява.

Изплюването е проблем, който засяга всички кърмещи майки и техните бебета. Какво да правя и как трябва да се държи мама в тази ситуация? Съветите на д-р Комаровски от видеото по-долу ще ви помогнат да го разберете..

Плюене при бебета: как да разберете кое е нормално и кое не. Препоръки от детски гастроентеролог

Не са редки случаите, когато бебето плюе подквасено мляко. Понякога едномесечно бебе изплюва вода. Случва се, че 5-месечно бебе изплюва жлъчката. Също така родителите може да не разберат защо новороденото плюе като фонтан след всяко хранене. Бебетата могат да бъдат много трудни за разбиране и това може да увеличи и без това високите нива на стрес на новите родители. Ако бебето ви плюе извара, вероятно няма нужда да се притеснявате. Но има симптоми, които показват по-сериозни състояния и те изискват внимание..

Какво е регургитация?

Плюенето при новородени, понякога наричано физиологичен или неусложнен рефлукс, е често срещано при кърмачета и обикновено (но не винаги) е нормално.

Повечето малки деца от време на време плюят, защото храносмилателната им система е незряла, което насърчава връщането на съдържанието на стомаха в хранопровода.

Много новородени и кърмачета повръщат част от майчиното си мляко или адаптирано мляко по време на или малко след хранене. Някои трохи плюят само от време на време, докато други - след всяко хранене.

Бебето често плюе след хранене, когато получава много мляко за кратък период от време. Това се случва, когато бебето суче много бързо и силно или когато гърдите на майката са пълни..

Когато бебето често е разсеяно (придърпва гърдата, за да се огледа) или се суети около гърдата, то поглъща въздух и следователно ще плюе по-често. Някои бебета плюят повече, когато никнат зъби, пълзят или ядат твърда храна.

Няколко статистически данни

 • детето плюе подквасено мляко веднага след хранене. Но се случва бебето да плюе и час след хранене;
 • половината от всички деца под 3 месеца плюят поне веднъж на ден;
 • регургитацията обикновено достига максимум от 2 до 4 месеца;
 • много деца прерастват това състояние със 7 до 8 месеца;
 • повечето бебета спират да плюят на 12 месеца.

Когато бебето плюе мляко, това все още не е причина за безпокойство. Фактът, че трохата изплюва подсирена маса, се обяснява с действието на ензим, който се съдържа в сока на стомаха. Ензимът е отговорен за подготовката на храната за следващите етапи на храносмилането.

Защо детето често плюе?

Пиене на много "предно" мляко

Това е често срещана причина бебето да плюе. Майчиното мляко се променя в консистенция и състав по време на хранене.

Млякото е по-водно и богато на лактоза в началото. По-късно млякото става по-тлъсто и по-питателно. Съответно, докато бебето яде, количеството мазнини в човешкото мляко също се увеличава..

Възможно е бебето постоянно да плюе, тъй като получава повече предно мляко..

Това може да се случи, ако кърмещата майка отнеме прекалено голяма почивка между храненията и количеството предно мляко в млечните жлези се увеличи..

Потокът на мляко е твърде бърз

Детските стомаси са малки и се пълнят бързо. Ако кърмата постъпва твърде бързо, бебето трябва да се отбива почти на всеки 5 минути, за да се отърве от въздуха, погълнат по време на бързото сучене.

Незряла храносмилателна система

Новороденото често плюе, защото сфинктерът на хранопровода не се затваря напълно, след като стомахът се напълни. Това се дължи на незрялата храносмилателна система на бебето. Поради това детето плюе.

Алергична реакция

Ако бебето изплюва често, бебето може да е алергично към наличието на пшеничен или кравешки протеин в майчиното мляко. Бебето също ще има симптоми като диария, подуване на корема, чести газове и обрив около ануса..

Особености на характера на бебето

Суетливото бебе на гърдата поглъща много въздух, поради което бебето изплюва кърмата.

Периоди на развитие

В определени моменти, например, когато зъбите никнат, децата се научават да пълзят или започват да ядат твърда храна, детето изплюва много след хранене.

Неправилно избрана смес

Това е възможна причина бебето да плюе след хранене с адаптирано мляко. Случва се избраната изкуствена смес да не е подходяща за вашето бебе..

Защо едно дете плюе като фонтан?

Ако детето повръща много и често с фонтан, то може да има следните състояния, които изискват медицински контрол.

Ако детето плюе като фонтан, може да има състояние, наречено гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).

Симптоми:

 • честа регургитация или повръщане;
 • регургитация дискомфорт.

Случва се детето да не плюе в пълния смисъл на думата, но настъпва тих рефлукс. Това е явление, при което съдържанието на стомаха достига само до хранопровода и след това се поглъща отново, причинявайки болка.

Признаци на тежък рефлукс:

 • детето много плаче по време на хранене, невъзможно е да го успокои;
 • лошо наддаване или загуба на тегло;
 • отказ от ядене;
 • затруднено преглъщане, пресипналост, хронична назална конгестия, хронични ушни инфекции;
 • изплюване жълто или кърваво.

Пилорна стеноза

Състояние, при което мускулите в дъното на стомаха се удебеляват и възпрепятстват преминаването на храната в тънките черва. Регургирането на фонтана при новородени в комбинация с поднормено тегло са ясни признаци на пилорна стеноза..

И засяга повече момчетата, отколкото момичетата. Това обикновено се случва при бебета на около 1-месечна възраст. Пилорната стеноза изисква хирургична корекция.

Запушване на червата

Ако в регургитацията на бебето има примеси на зелена жлъчка, това е един от признаците на запушване в червата, което ще изисква посещение в спешното отделение, сканиране и евентуална спешна операция..

Нарушения на централната нервна система

Нарушенията на централната нервна система са и отговорът на въпроса защо новороденото плюе фонтан.

Инфекция

След първите месеци от живота най-честата причина за бликаща регургитация е стомашна или чревна инфекция. Вирусите са най-честите инфекциозни агенти, но бактериите и дори паразитите понякога могат да бъдат причина. Инфекцията може да причини треска, диария и понякога гадене и коремна болка.

Ротавирусите са водещата причина за бликане при кърмачета и малки деца, чиито симптоми често прогресират до диария и треска.

Ротавирусът е една от вирусните причини за гастроентерит, но други видове вируси като норовируси, ентеровируси и аденовируси също могат да причинят това състояние..

Понякога инфекциите извън стомашно-чревния тракт причиняват бликаща регургитация. Това са инфекции на дихателната система, ушни инфекции, пикочна система.

Някои от тези състояния изискват незабавна медицинска помощ. Затова бъдете бдителни, независимо от възрастта на детето си и се обадете на педиатър, ако:

 • кръв или жлъчка при повръщане и повръщане на масите;
 • силна болка в корема;
 • постоянна многократна бликаща регургитация;
 • подут или визуално увеличен корем;
 • летаргия или тежка раздразнителност на бебето;
 • конвулсии;
 • признаци или симптоми на дехидратация - сухота в устата, липса на сълзи, отдръпване на фонтанелата и намалено уриниране;
 • продължително повръщане за повече от 24 часа подред.

Какво да правите, ако детето плюе?

 1. Ако бебето плюе често, сменете позицията за хранене в по-изправено положение. Гравитацията ще играе роля при задържането на мляко в стомаха, ако бебето се държи изправено за около половин час след хранене..
 2. Избягвайте всякакви енергични дейности веднага след хранене. Това може да доведе до повръщане на бебето..
 3. Осигурете спокойна и спокойна атмосфера по време на хранене. Не оставяйте бебето си много гладно, преди да го нахраните. Гладно и тревожно бебе може да погълне много въздух, увеличавайки шансовете за рефлукс в кърмата.
 4. Хранете бебето на малки порции, но по-често, за да избегнете преливането на корема.
 5. Избягвайте да прехранвате бебето си.
 6. Нека детето се оригва възможно най-често, за да се отърве от въздуха, който може да се абсорбира с храната. Ако не видите оригване след няколко минути, не се тревожете. Вашето бебе може да не се нуждае от него.
 7. Детето трябва да бъде приспано настрани или по гръб, а не по корем. Ако бебето ви плюе по време на сън, дръжте главата си повдигната.
 8. Не оказвайте натиск върху стомаха си. Разхлабете тесните дрехи, не поставяйте бебето с корем върху рамото ви, за да може да се оригне.
 9. Изключете някои храни от диетата си, за да видите дали честата регургитация е разрешена.

Когато детето спре да плюе?

Родителите често се интересуват от въпроса, до колко месеца детето плюе? Когато всички елементи на храносмилателната система се развият и станат по-силни, трохичката ще може да задържи храната в стомаха, регургитацията ще спре.

Ако бебето много плюе, но обикновено се справя добре, не се изисква специално лечение освен посочените методи за хранене..

Когато имате нужда от лекар?

Честото плюене при новородени е процес, с който може да се справи почти всяка майка. Но в някои случаи е необходимо лечение.

Ако детето постоянно плюе или количеството, миризмата и цветът на плюенето са се променили, обърнете се към специалист. На първо място, посетете вашия педиатър. Тогава той може да се обърне към гастроентеролог, невролог, хирург.

Не отлагайте посещението на лекар, ако детето силно изплюе и след това изкрещи или се извие. Това поведение може да означава, че бебето има раздразнени стени на хранопровода..

Необходимо е повишено внимание, ако регургитацията изглежда като фонтан, настъпва след всяко хранене или прилича на повръщане и след него телесната температура се повиши.

Не рискувайте напразно, покажете детето си на специалист.

Понякога регургитацията е толкова честа, че детето не натрупва толкова телесно тегло, колкото е необходимо. Това е много по-важно и може да изисква специални тестове и по-активно лечение. Ако тестването потвърди гастроезофагеален рефлукс, лечението може да включва нежни практики на хранене и евентуално лекарства.

Някои лекарства, като Ранитидин, помагат за неутрализиране на стомашните киселини и защитават чувствителната лигавица на хранопровода, която е изложена на стомашна киселина поради регургитация. Други, като Омепразол или Лансопразол, стимулират стомаха да придвижва храната по-бързо в червата.

Плюенето в дете е един от най-важните и понякога объркващи проблеми, с които ще се сблъскате като родител. Препоръките в тази статия са общи и се отнасят за бебетата като цяло. Не забравяйте, че детето ви е уникално и може да има специални нужди. Ако имате въпроси, попитайте вашия педиатър, за да ви помогне да намерите отговори, които са специфични за вашето бебе..

Бебето се оригна

Много майки имат подобна ситуация с бебе на кърмене, адаптирано мляко или смесено хранене: бебето плюе, след като се храни добре. На възраст до три месеца е нормално явление, което е свързано с физиологичните характеристики на детския организъм. Но регургитацията може да стане силна, изобилна, бебето ще започне често да регенерира излишната храна или вода, или храненията ще бъдат придружени от повръщане с фонтан и лошо здравословно състояние на бебето. Какво да се прави и как да се помогне на дете, трябва да знае всяка майка.

Какво е регургитация

Регургитацията е друго име за физиологичен и неусложнен рефлукс при новородено. Това явление е често срещано при бебетата, но има случаи, когато детето не плюе, което също се счита за норма..

Плюенето е естествено за новородени бебета

Храносмилателната система на бебетата е незряла, така че храната от стомаха се връща обратно в хранопровода след хранене. При едномесечно бебе такива процеси могат да възникнат след всяко хранене; с възрастта обикновено изплюването започва да преминава. Разновидностите на регургитация се считат за физиологични и патологични.

Динамика:

 • Бебето може да повръща подквасеното мляко или смес веднага след хранене, в някои случаи - час по-късно, тъй като майката започва да храни бебето.
 • Повечето бебета плюят поне веднъж на ден в продължение на три месеца. Бебето може също да започне да хълца след след оригване или прекомерно поглъщане на въздух..
 • Пикът на регургитация е 2-4 месеца.
 • Такива явления напълно преминават на 7-12 месеца - детето просто ги надраства.

Важно! Не хранете бебето си с храна, ако се оригне. Регургитацията е естествен процес, когато бебето, напротив, трябва да регургира излишъка.

Ако бебето плюе мляко, течност след хранене, това не е причина за притеснение и веднага прибягвайте до лекарства. Наличието на изварена маса при регургитация след известно време след ядене може да означава, че ензимът на стомашния сок вече е успял да приготви храна за следващите етапи на храносмилането.

Причини за физиологична регургитация

Защо новороденото плюе? Най-честата причина е структурата на стомашно-чревния тракт. Има обаче и други моменти, които трябва да се отбележат.

Регургитацията при новородени след хранене причинява:

 • Твърде многото прясно мляко е често срещана причина. Майчиното мляко е „отзад“ - питателно, мазно и „отпред“ - наситено с глюкоза и въглехидрати. Не правете прекалено дълги почивки между храненията - това ще увеличи количеството „предно“ мляко.
 • Млякото постъпва твърде бързо. В самото начало на кърменето майките могат да имат хиперлактация, в резултат на което гърдата се подува много, постъпва твърде много мляко и тя изтича от гърдата при сучене. В такива случаи трябва да правите почивки по време на хранене, така че бебето да отслабва излишния въздух и храна..
 • Незрелост на стомашната система.
 • Колики и болки в корема.

Как се проявяват коликите

 • Неправилен захват на зърното при кърмене.

Схема за правилно улавяне на зърната

Забележка! Трябва да се положат усилия бебето правилно да прихваща гърдите. В допълнение към факта, че бебето може да не яде достатъчно, то непрекъснато ще плюе поради факта, че е погълнало въздух, а впоследствие - от болезнени колики.

 • Алергична реакция. Вероятно бебето е алергично към компонентите на майчиното мляко или сместа е избрана неправилно. Добри варианти са Hipp, Nan, Nutrilon, които съдържат пробиотици, пребиотици и казеин. Кърмещата майка трябва да промени диетата си, да премахне храни, съдържащи пшеница.
 • Период на развитие. Когато зъбите на бебето никнат на зъби, има скок на растежа, той често и много може да плюе.

Ако имате здравословни проблеми

Ако новородено бебе плюе като фонтан и подобни ситуации се повтарят няколко дни, седмица, бебето може да има значителни здравословни проблеми. Те могат да бъдат свързани не само със стомашно-чревния тракт, но и с разстройство на нервната система..

При какви патологии детето плюе систематично и постоянно:

Хидроцефалия при дете

 • Нервната система не функционира правилно;
 • Открито вътречерепно налягане;
 • Наличието на диафрагмална херния;
 • Галактоземия;
 • Фенилкетонурия;
 • Началото на инфекциозните процеси. Вирусите се считат за най-честите инфекциозни агенти, в някои случаи бактериите и паразитите могат да причинят регургитация. Допълнително могат да се появят симптоми на диария, треска, гадене и коремна болка.
 • Реакция на бебето към лактоза.

Родителите трябва да могат да различават физиологичната и патологичната регургитация, да търсят своевременно квалифицирана помощ.

Патология на храносмилателната система

Защо най-често детето плюе - поради незрялостта на храносмилателната система. Има обаче някои симптоми, които показват патология:

 • Ако в отслабената маса се открие зелена жлъчка, тогава бебето има запушване в червата. Спешна нужда от търсене на помощ за сканиране на запушване в стомашно-чревния тракт и евентуална спешна операция.
 • Бебето плаче, докато се храни, не може да се успокои.
 • Детето има липса на телесно тегло, не добавя добре тегло.
 • Детето не иска да яде, отказва.
 • Гласът на трохите е дрезгав, дишането е затруднено, носът е постоянно запушен, хроничната болка и инфекции в ухото, изплюване жълто или примесено с кръв показват силен рефлукс (ГЕРБ).

Забележка! Случаите на регургитация с ГЕРБ причиняват дискомфорт на бебето. Понякога храната няма време да излезе, а само навлиза в хранопровода, след което се поглъща обратно, което причинява силна болка. Децата на изкуствено хранене страдат повече от болестта, тъй като кърмата се усвоява по-лесно и по-бързо, оставяйки стомаха на бебето 2 пъти по-бързо.

Пилорна стеноза възниква, когато новороденото е с поднормено тегло, с често повръщане на фонтан. Болестта изисква операция.

С къс вроден хранопровод стомахът е над диафрагмата, което също може да причини пристъпи на честа регургитация. В същото време бебето вяло суче гърдите, уморява се много бързо, не спи добре и наддава малко.

Помощ при ГЕРБ:

 • Никога не прехранвайте, в противен случай болката ще безпокои бебето постоянно.
 • Винаги след хранене, дръжте го в колона поне 20-30 минути, поставете ясла с главата нагоре (можете да използвате валяк).
 • В продължение на 30 минути след хранене избягвайте полагане по корем, активни игри и натискане върху коремната област.
 • Проследете правилността на храненията. С gv - изземване на зърното, правете паузи в процеса на хранене за 5 минути и дръжте бебето изправено. С върби - уверете се, че в зърното не се появява въздух.
 • Кърмещата майка трябва да се придържа към специална диета - да премахне протеините от краве мляко от менюто. Постепенно въвеждайте нови храни и проследявайте реакциите на вашето бебе към тях.
 • Децата, които се хранят с адаптирано мляко, могат да се качат с лошо тегло, да бъдат раздразнителни, хленчещи, също поради непоносимост към краве мляко или соев протеин. Препоръчително е да ги прехвърлите в хипоалергенни състави, след консултация с педиатър.
 • Хранете бебето си по-малко време, но по-често.
 • С gv е позволено да се използват специални сгъстители за мляко.

Регургитация или повръщане

Важно е родителите да видят разликата защо и кога бебето плюе: поради естествен и допустим процес или поради патология.

Каква е разликата:

 • Регургитацията възниква, когато храната „изтича“ без усилие или в момента на рязка промяна в позицията на детето. Например след хранене бебето е отгледано и задържано в колона.
 • При повръщане детето плаче, капризно е, съдържанието на стомаха излиза във фонтан, с помощта на спазми на коремната клетка. Това е сложен рефлекторен акт с изобилие от повръщане. Този процес се предшества от промени в кожата, бледност, изпотяване и отделяне на слюнка..

Допълнителна информация. Регургитацията настъпва или веднага след хранене, или след час, докато излиза мляко или вода. Повръщането може да се повтори, към секретираната маса се добавя жлъчка, поради което се появява жълтеникав оттенък.

Как да разберем дали това е патология или естествен процес:

 • При физиологична регургитация няма повръщане;
 • При повръщане твърде много храна излиза 3 или повече пъти на ден;
 • Регургитацията постепенно изчезва без излишна терапия.

Как да се предотврати физиологичната регургитация

Колкото повече внимание майката отделя на детето, отбелязва кога се появява регургитация, толкова по-лесно ще й бъде да предприеме превантивни мерки и да премахне негативните последици.

Какви мерки ще предотвратят плюенето при новородени след хранене:

 • Хранете се само когато сте спокойни. Майка и бебето трябва да са в мир. Можете да поставите трохичката върху корема, да погалите гърба, да масажирате около пъпа. Важно е главата на бебето да не се накланя назад по време на процеса на хранене и носът да диша без затруднения. Ако носът е запушен, тогава детето ще погълне въздух и определено ще настъпи регургитация.
 • Контролирайте как бебето вдига гърдата: зърното се улавя с част от ареолата, докато долната устна е леко обърната.
 • Ако бебето се храни на шише, полезно е да се използват бутилки и зърна против колики, които ще предотвратят поглъщането на въздух. Важно е да се научите как правилно да държите шишето под ъгъл 40 градуса спрямо бебето..
 • Не се повивайте и не се забърквайте с бебето веднага след хранене. По-добре е да го носите в колона или да го седите в скута си: дръжте го с едната ръка, с другата - лесно потупайте по гърба.

Как да носите бебешко кълбо

 • При чести регургитации поставете бебето на цев. Ако е повръщал, докато лежи по гръб, струва си да го вдигнете и да го обърнете с лице надолу.
 • Ако причината е прекомерното хранене, намалете времето за хранене. В случай на недохранване, бебето ще трябва да го храни известно време след хранене.
 • Вземете антирефлуксна смес, която съдържа добавка от рожков (естествени влакна, които предотвратяват регургитация).

Физиологичната регургитация е лесна за коригиране и бързо отшумява. Ако бебето е весело, енергично, наддава добре, родителите няма за какво да се притесняват.

Какво да правим с честата регургитация

Ако детето често плюе и е капризно, държи се неспокойно, трябва да се свържете с педиатър, за да изключите сериозни заболявания и разстройства.

Ако бебето плюе обилно и често, можете да прибегнете до следните прости препоръки:

 • Поставете го върху корема преди хранене - така храносмилателната система бързо влиза в активно състояние.
 • Експериментирайте с позиции за кърмене. Хлапето трябва да е под някакъв ъгъл спрямо хоризонталната повърхност. Носът не трябва да лежи твърде плътно върху гърдите на майката.

Бебешки позиции за хранене

 • Когато се храни от бутилка, зърното трябва да има малка дупка, така че сместа да излиза на капки и да не тече на струйка.
 • Анализирайте правилното улавяне на зърното с hv. Ако проблемът е във формата на зърната, тогава можете да закупите специални подложки.
 • Непосредствено след хранене не поставяйте детето на хоризонтална повърхност, по-добре е да го държите вертикално, така че въздухът от стомаха да излезе.
 • След хранене бебето трябва да е на спокойствие и тишина.
 • Избягвайте преяждането.
 • Следвайте здравословно ежедневие. Бебето трябва да спи на корема или дясната страна.
 • Изпълнявайте специфични упражнения за укрепване на мускулите на храносмилателния тракт.
 • Мама трябва да наблюдава диетата си, да изключва храни, които причиняват метеоризъм: черен хляб, ябълки, сладкиши и бобови растения.
 • Предложете на детето си копър вода и копър.

Как да определите причината

Когато новородено бебе изплюе малко количество стомашно съдържимо през първите месеци от живота си след хранене или час след него, това е естествено.

За да определите причината за регургитация, трябва да обърнете внимание на:

 • Количеството на отслабената маса. В идеалния случай - не повече от 2 супени лъжици мляко или течност, допустимо е наличието на извара;
 • Поведение на бебето по време на хранене, между храненията. Ако е спокоен, активен, спи и се храни добре, тогава няма от какво да се притеснявате..

Рядката регургитация е норма, която не изисква медицинска намеса

Причината, която се крие в патологията, винаги е лесно разпознаваема - бебето е капризно, има други симптоми, които притесняват него и майка му.

Нормалната функционална регургитация изобщо не вреди на бебето и изобщо не го притеснява, не пречи на по-нататъшното благосъстояние. Ако бебето е здраво, чувства се добре, общително, развива се, яде и наддава, тогава всичко е абсолютно в ред, без да се гледа на факта, че понякога се появява регургитация. Честият страх на майката, че бебето няма достатъчно храна, е безпочвен, изобщо няма нужда да се притеснявате за това. Гаранцията, че детето има достатъчно храна, е здравословното наддаване на тегло. Ето защо, ако трябва да намалите количеството храна, също не трябва да се притеснявате..

Причини за плюене при новородено след хранене

Главна информация

Първите месеци от живота на бебето са най-важният период в неговото развитие. По това време бебето постепенно се адаптира към разнообразието на заобикалящата го среда. Функционирането на вътрешните му органи е окончателно настроено и по това време. Проблеми с храненето вероятно ще възникнат по време на този процес на „настройка“. И ако за известно време се прояви обилна регургитация, неопитните родители могат да се изплашат, без да знаят дали детето обикновено трябва да повръща храната. В допълнение, това явление много прилича на повръщането, което е признак на заболяване. Но всъщност причините за регургитация са свързани с напълно различни явления и само в редки случаи показват развитието на заболявания. Защо бебето може често и силно да повръща, как да различим повръщането от регургитацията, ще бъде разгледано в тази статия.

Плюенето след хранене е патология??

Когато след хранене бебето изплюе, малко количество храна се изхвърля от стомаха през устата.

Обикновено бебето ще повръща малко храна. В същото време родителите все още се притесняват защо бебето плюе. Но в повечето случаи това е напълно естествен и нормален процес и няма нужда да се притеснявате защо новороденото бебе плюе. Всъщност по този начин излишният въздух просто напуска вентрикула на бебето. Тоест това е един вид сигнал, че тялото работи правилно. И ако бебето се чувства добре и не показва други тревожни симптоми, няма причина да се притеснявате защо бебето плюе кърмата..

Според статистиката много малко деца не плюят в ранна детска възраст. При около 70% от бебетата тези прояви се проявяват до навършване на 3-6 месеца. Бебетата плюят по време на или след хранене. Тоест, ако нещо подобно се случи с бебе на 2 месеца от време на време, това не е повод за безпокойство. Въпреки че до каква възраст детето плюе е доста индивидуален въпрос. Но в повечето случаи, до 9 месеца при повечето бебета, регургитацията изчезва от само себе си..

Най-често регургитация се появява при деца, които са родени преждевременно или при бебета с вътрематочно забавяне на растежа. При такива бебета, след раждането, всички функции на тялото „узряват“ за 5-8 седмици. Когато този период приключи, тялото на детето се приспособява и неприятните симптоми изчезват от само себе си. Няма смисъл да се притеснявате защо детето често плюе след хранене с адаптирано мляко или кърма, ако в същото време детето се чувства добре, развива се нормално, усмихва се и общува с удоволствие.

Въпреки това, ако постоянно се проявява силна регургитация на "фонтана" и бебето е едновременно неспокойно, струва си да кажете на педиатъра за такива прояви. В крайна сметка такова състояние може да показва заболявания, които могат да повлияят отрицателно на развитието на бебето..

Как да различим: регургитация или повръщане при бебе?

Важно е родителите да разберат какво точно се случва с бебето: новороденото повръща ли след хранене, или просто плюе?.

При регургитация храната изтича, докато мускулите на коремната кухина не се свиват. По правило бебето плюе веднага след хранене, особено ако след това положението му се промени рязко. След хранене бебето плюе най-често веднъж, с вода или мляко.

Ако се появи повръщане, бебето плаче и е неспокойно. Когато храната се отделя, се появяват спазми, отделя се голямо количество повръщане - повече, отколкото при изплюване. Когато повръщат, родителите често отбелязват, че детето е повърнало с фонтан. Обикновено желанието за повръщане е многократно, докато жлъчката се добавя към еякулираното съдържание, така че бебето повръща жълто.

Повръщането е сложен рефлекторен акт. Когато се прояви, мускулите на диафрагмата, коремната кухина и пресата се свиват активно. В резултат на това съдържанието на стомаха се отделя спонтанно. Преди да повърне, бебето се притеснява от гадене - кожата пребледнява, има силно изпотяване, учестено дишане, отделя се слюнка. Ако бебето започне да повръща, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. На това настояват всички педиатри - д-р Комаровски и други известни лекари. Важно е лекарят да определи причините за повръщане при бебето възможно най-скоро..

Процесът на регургитация е физиологичен, ако се появят следните симптоми:

 • няма запушване;
 • количеството освободена храна е малко;
 • бебето плюе не повече от два пъти на ден;
 • бебето наддава в нормални граници.

С течение на времето регургитацията изчезва без допълнително лечение. Важно е да знаете какъв цвят трябва да бъде кърмата, която бебето е изплюло - обикновено не трябва да съдържа никакви примеси на жлъчка и т.н..

Защо бебето плюе след кърмене??

По този начин основните причини за изплюване при новородени след хранене са функционалната незрялост на храносмилателната система. Ако в определен период детето изплюе след всяко хранене или при бебе, периодично се появяват оригвания и регургитация, причините за това явление могат да бъдат следните:

 • Бебето просто преяжда. Дори ако детето вече е пълно, понякога може да не спира да яде. Суче, постепенно се успокоява и се наслаждава на близостта с майка си. След това бебето възстановява излишната храна. По този начин той освобождава стомашно-чревния тракт, предотвратявайки претоварването му. В този случай дори обилната регургитация е вид превенция на заболявания на храносмилателната система, свързани с преяждане..
 • Аерофагия - поглъщане на въздух, докато бебето се храни. Подобно явление се случва, ако бебето е в неудобно положение по време на хранене. Това е възможно и ако бебето получава твърде много кърма или адаптирано мляко (например, ако в шишето е изрязана много голяма дупка), ако не стиска правилно зърното или е твърде развълнувано.
 • Метеоризмът - твърде много образуване на газове също може да бъде отговор на въпроса, детето често плюе след кърмене. Естественото хранене често води до проява на метеоризъм, тъй като периодично след хранене се увеличава вътрекоремно налягане. Ето защо кърмещата майка определено трябва да обърне внимание на храненето си. Фасулът, черният хляб, зелето, пресните ябълки трябва да бъдат изключени от менюто. Последните могат да бъдат заменени с печени.
 • Запекът е друга причина бебето да плюе един час след хранене или дори 2 часа след хранене. При запек налягането в коремната кухина се увеличава, храната се движи бавно през храносмилателния тракт и следователно вероятността от регургитация е много висока.
 • Безразборното хранене също може да причини регургитация..
 • Позицията на детето също е важна: ако бебето се държи изправено, тогава в стомаха се образува мехурче въздух, което може да изтласка част от храната от стомаха. В резултат на това неопитна майка може да помисли, че бебето е повърнало.

Как да се предотврати физиологичната регургитация?

Ако родителите все още се притесняват защо новороденото много плюе, можете да опитате някои превантивни мерки, за да предотвратите това. Първоначално майката трябва внимателно да наблюдава бебето, за да разбере какво точно той плюе много. Ако причината е установена, е необходимо тя да бъде отстранена.

Ако бебето много плюе, могат да се приложат следните превантивни мерки:

 • Важно е както бебето, така и кърмещата майка да са спокойни и спокойни, преди да започне процеса на хранене. За известно време детето може да бъде изложено на корема или леко потупано по корема. Важно е главата на бебето да не се отмята назад и да може да диша свободно през носа. Ако носът е запушен, детето ще погълне въздух през устата. Именно при назална конгестия детето често регургира много след кърмене..
 • При естественото хранене е важно да се следи дали бебето кърми правилно. Той трябва да улавя зърното и ареолата, когато суче. В този случай долната устна на бебето трябва да е леко обърната..
 • Бебе, на което се дава изкуствена смес, може да използва специални бутилки против зърна и колички за хранене. С тяхна помощ на бебето се предотвратява поглъщането на голямо количество въздух. Също толкова важно е да държите бутилката правилно по време на хранене: под ъгъл от 40 градуса, ако бебето лежи, и 70 градуса, ако седи в ръцете на майката.
 • Не завивайте бебето си твърде плътно след хранене. Оставете го в покой веднага след хранене. Можете леко да го потупате по гърба, за да предотвратите регургитация. За да направят това, те сядат бебето на колене и, като го държат с едната ръка, леко плескат по гърба с другата.
 • Причината за регургитация може да бъде, че хранителната норма е надвишена. Ако родителите подозират, че случаят е такъв, е необходимо да се намали продължителността на храненето. За да определите дали детето ви е яло достатъчно, можете да го претеглите преди и след хранене. В този случай трябва да знаете какви са нормите за хранене със смес или нормата на кърмата за бебе на определена възраст. Всъщност, противно на общоприетото мнение, отговорът на въпроса дали новороденото може да преяжда, докато кърми е положителен..
 • Бебетата, които плюят много често, са най-добре поставени настрани в креватчето. Така че масите, които се „връщат“ от стомаха, няма да навлязат в дихателните пътища. Ако това се е случило, когато детето е лежало по гръб, трябва да го вдигнете и да го обърнете с лицето надолу.
 • Понякога се препоръчва да се използва специална антирефлуксна смес, която да помогне за коригиране на регургитацията. Специална несмилаема добавка, която съдържа плодове от рожков, е смес от естествени влакна. Когато попаднат в стомаха на бебето, там образуват съсирек, който предотвратява регургитацията..

Като правило, използването на тези превантивни методи помага да се предотврати регургитация или да се намали честотата на нейното появяване. Родителите не трябва да се притесняват, ако бебето периодично плюе, но като цяло е здраво - наддава, наддава се спокойно. По правило самите родители могат да подозират патология, като обръщат внимание на проявата на други симптоми на фона на регургитация. В този случай е важно да се консултирате с педиатър, който ще ви помогне да определите причината за патологията..

Когато имате нужда от помощ от специалист?

Важно е младите родители да знаят за какви прояви е необходимо да потърсят медицинска помощ:

 • Ако детето продължава да плюе редовно дори след първите шест месеца от живота.
 • Когато съдържанието на стомаха се връща от "фонтана" повече от два пъти на ден.
 • Когато се появят симптоми на дехидратация - ако бебето откаже храна, телесната му температура спада, се забелязва сънливост и слабост, рядко уриниране или пикае по-често 10 пъти на ден.
 • Детето развива треска.
 • Детето напълнява зле, изоставайки от нормата за възрастта си.
 • Ако бебето плюе с „извара“ - тоест извара, която има неприятна миризма, вид кисело мляко. Понякога и обикновено детето изплюва сирена. Но ако едновременно бебето е неспокойно, по-добре е да го покажете на лекаря..

Патологична регургитация

В някои случаи честата регургитация при кърмачета все още показва развитието на определени патологии. Понякога това се дължи на нарушения на вътрематочното развитие на плода поради патологии на бременността. Ако родителите все още са сериозно загрижени защо новороденото изплюва често и обилно, лекарят трябва да потърси причините, свързани с патологиите, описани по-долу. Д-р Комаровски и други експерти наричат ​​следните заболявания, при които може да възникне регургитация.

Перинатална енцефалопатия

Ако кърмачето често плюе, причините за това явление може да са свързани с труден ход на бременността и раждането при майката. Колективната диагноза на перинаталната енцефалопатия включва дисфункция на нервната система, която се характеризира с обилна регургитация. Понякога бебето може дори да плюе като фонтан. Той също не спи добре, често е неспокоен, има треперене на крайниците и брадичката. Рискът от развитие на това заболяване се увеличава значително при продължителна фетална хипоксия по време на бременност. Съществува и висок риск от проява на това заболяване, ако бебето е родено с показатели по-малко от 5 точки по скалата на Apgar, ако е претърпяло краткотрайно спиране на дишането.

Хидроцефалия

Това заболяване се характеризира с обилна и честа регургитация. След хранене бебето изплюва почти всичко, което е изяло, с фонтан. Новороденото често плаче, притеснява се и когато спи, хвърля глава назад. При хидроцефалия е вероятно забавяне на физическото и психическото развитие, повишаване на мускулния тонус в крайниците, забавяне в развитието на стъпков рефлекс. Хидроцефалията прогресира бързо и изисква незабавно лечение.

Други заболявания на централната нервна система

Постоянната регургитация може да показва нарушен приток на кръв към мозъка, родова травма и недоразвитие на централната нервна система. Регургитация, придружена от оригване, се появява след всяко хранене. Детето възвръща неусвоената храна.

Аномалии и патологии на развитието на храносмилателната система

Устойчивата и честа регургитация може да се дължи на пилорна стеноза или диафрагмална херния. Ако бебето има пилорна стеноза, признаците на това заболяване се появяват почти веднага след раждането - на втория ден бебето изплюва извара. Новороденото отслабва, защото храната не се усвоява и не преминава отвъд стомаха. В това състояние бебето няма изпражнения, дори ако на бебето е поставена клизма.

Инфекциозни заболявания

Бебето може да плюе в случай на сепсис, хранително отравяне, менингит, хепатит и др. Освен това бебето има треска, сънливост, летаргия и кожата става бледа или жълта. Както отбелязват д-р Комароски и други педиатри, ако в съдържанието, което бебето е изплюло, има слуз, това е доказателство за чревна дисбиоза или стомашно-чревна инфекция. В такава ситуация лекарите предписват пробиотици или други лекарства..

Наследствени заболявания

Този симптом е типичен за фенилкетонурия, адреногенитален синдром. Понякога бебето може да плюе с бъбречна недостатъчност..

Причини за регургитация от фонтан при новородени

Ако новороденото редовно плюе с фонтан, това може да е доказателство за тежка мозъчна патология или да се говори за дисфункция на храносмилането. Освен това бебето плюе с фонтан в случай на тежко отравяне. Важно е родителите да знаят, че с тази проява бебето може да бъде сериозно болно и трябва незабавно да се свържете с педиатър. В крайна сметка бебето може много бързо да развие дехидратация, бързо ще отслабне и последиците ще бъдат много сериозни..

Важно е да се определи възможно най-бързо защо бебето плюе фонтан след хранене. С тази проява бебето може да се задави в сън, когато лежи по гръб. Следователно, дори това да се повтаря само няколко пъти, бебето трябва да бъде поставено настрани, като фиксира позицията си с помощта на ролки.

За изкуствени деца, които повръщат с фонтан, се избира специална антирефлуксна смес, която предотвратява подобни прояви.

Но най-важното е да се консултирате с лекар своевременно, за да установите диагноза и да помогнете на детето да се справи с болестта..

Образование: Завършил е Ровенския държавен основен медицински колеж със специалност „Фармация“. Завършил Виннишкия държавен медицински университет на М. И. Пирогов и стаж в неговата база.

Трудов стаж: От 2003 до 2013 г. - работи като фармацевт и ръководител на аптечен павилион. Наградена е със сертификати и отличия за дълги години и добросъвестна работа. Статии по медицински теми бяха публикувани в местни издания (вестници) и в различни интернет портали.