Всички знаят, че хората прекарват около една трета от живота си в сън. Сънят е най-доброто лекарство за преживения стрес и физиологични заболявания, защото по време на сън се възстановяват физическите и психическите сили. Изглежда, че здравословният и пълноценен сън е просто необходим за бъдещите майки, но не всички от тях могат да се похвалят с това..

Според статистиката до 80% от жените страдат от безсъние по време на бременност, което се отразява на тяхното психическо и физическо здраве и съответно на здравето на нероденото бебе. Характерно е, че нарушенията на съня се увеличават значително с гестационния период, колкото по-близо е раждането, толкова по-трудно е жената да се потопи в царството на Морфей. Но, както знаете, няма безнадеждни ситуации и има много начини да се справите с това нарушение..

Безсъние и неговите видове

Безсънието или безсънието е едно от нарушенията на съня. Тази патология се характеризира или с намаляване на продължителността на нощния сън, или с незадоволително качество на съня (чести събуждания, сънни дръпвания). Възможна е комбинация от двете. Симптомите на това състояние са:

 • плитък сън;
 • чести прекъсвания в съня и събуждането;
 • проблеми със заспиването;
 • събуждане преди време (преди алармата да се включи).

След събуждане човек се чувства уморен и слаб, а през деня е зает с проблеми със съня и идващата нощ. Така се оформя порочен кръг - колкото повече човек се тревожи за съня си и невъзможността да заспи, толкова по-трудно му става всяка следваща нощ и заспиването. Има смисъл да се говори за безсъние само ако всички описани симптоми се появяват три пъти или по-често седмично и продължават месец или повече.

Нуждата от сън е индивидуална за всеки човек, но средно един средно здрав индивид трябва да спи около 8 - 8,5 часа на нощ. В случай на тежки стресови ситуации или след тежък физически труд, необходимостта от нощен сън се удължава до 9 - 11 часа.

Периодът на раждане на плода е най-отговорният и труден период в живота на жената, тъй като по това време се увеличават всички натоварвания (както физически, така и емоционални) върху тялото. Всички системи и органи на тялото на майката започват да работят в засилен режим, ходенето и всяка промяна в положението на тялото също са доста трудни за жената, тъй като тя носи и „допълнително натоварване“ - околоплодни води и растящо дете, а мозъкът е във възбудено състояние и веднага реагира най-малката промяна в емоционалното състояние на жената. Става ясно, че нуждата от сън (не само през нощта, но и през деня) при бъдещата майка се увеличава значително, което е необходимо за пълно възстановяване.

Видове безсъние

В зависимост от времето на възникването му (по време на определен период на сън):

 • стартиране - човек изпитва проблеми със заспиването, не може да заспи дълго време, хвърля се и се обръща, това трае до 1 - 2 часа (има страх от настъпването на безсъние, което е било налице по-рано, желанието да заспи моментално изчезва веднага щом човек си легне и най-малкият звук лесно го прекъсва тежък сън);
 • медиана - многократни събуждания и трудности при заспиване по-късно (желание да отидете до тоалетната, сънуващ кошмар, минимален шум или висока физическа активност в съня) - сънят в този случай е плитък и изтощителен, има чувството, че не е спал цяла нощ;
 • финален - характеризира се с много ранно събуждане и невъзможност да заспи отново (през деня, постоянна сънливост и слабост, намалена работоспособност).

В зависимост от причината, безсънието се разделя на:

 • преходно или ситуативно - възниква след преживяване на силни (радостни или тъжни) емоции - този вид безсъние по време на бременност е характерен в ранните етапи, жената е осъзнала състоянието си и е или много щастлива и притеснена, или разстроена (това нарушение на съня продължава не повече от седмица и не изисква лечение );
 • краткосрочно, което се дължи на редица физиологични промени (в нашия случай, свързани с бременност) - нарастващата матка оказва натиск върху пикочния мехур, което причинява чести позиви за уриниране, стрес, остро преживян от бъдещи майки, усложнения на бременността (този тип разстройство трае месец или повече и изисква свързване със специалист);
 • хронична, в чийто произход си струва да се търси някакво сериозно заболяване (както соматично, така и психическо) - продължава повече от един месец, а бъдещите майки са имали такова безсъние дори преди бременността (необходима е консултация с лекар, търсене на причината и избор, ако е необходимо, наркотици).

Защо бъдещите майки не могат да спят?

Защо има толкова висок процент на безсъние при бъдещите майки? Това е основно виновно за хормоните, тъй като с раждането на нов живот в организма има силна хормонална промяна и второ, физиологични промени, свързани с бременността, и, разбира се, емоционалната лабилност на бъдещите майки, за които хормоните отново са виновни. С увеличаване на продължителността на бременността се увеличава и броят на причините за асомния..

През първия триместър

Първият триместър започва при зачеването и продължава до 14 седмици. Този период се характеризира със средно и крайно безсъние, което е свързано с хормонални промени. Безсънието като първи признак на бременност се разглежда от много жени, които са имали бременност в миналото и дори някои лекари..

От момента, в който яйцеклетката е прикрепена към стената на матката, се установява тясна връзка между нея и тялото на майката, която се поддържа от хормони. Прогестеронът, който е необходим за поддържането и удължаването на бременността, засяга едновременно всички други органи и системи на тялото на майката. Основният ефект на прогестерона е да отпусне миометриума и да намали тонуса на матката, което влияе върху тонуса на кръвоносните съдове, мускулите на червата и пикочния мехур, което води до повишено уриниране, подуване на корема, обща летаргия и постоянно желание за сън (през деня). Поради намаляване на съдовия тонус и увеличаване на прозрението им, лигавиците на носа и синусите оток, което затруднява дишането и нарушава съня.

Явленията на ранна токсикоза също водят до нарушаване на съня, тъй като при много бъдещи майки гаденето и повръщането не изчезват дори през нощта и се усилват след събуждане.

Емоциите (вълнение и страх, притеснения за развитието на бременността и състоянието на детето), които една жена изпитва, след като е научила за положението си, са толкова силни, че обезсърчават съня за дълго време - развива се ситуационно безсъние.

По-късна дата

Вторият триместър за бременни жени е най-спокойният период, включително сън. Емоциите отшумяват, хормоните се стабилизират повече или по-малко, а стомахът все още не е толкова голям, че да причинява физически неудобства и дискомфорт както в активно състояние, така и в съня си. Проблемите със съня през тези периоди могат да бъдат свързани или с усложнение на бременността и мисли за нейното успешно завършване, или с външни стимули (външен шум, задух или студ в спалнята).

През третия триместър безсънието се връща и има много повече причини за появата му:

Поза за сън

С увеличаване на бременността, размерът на корема също се увеличава, което затруднява заемането на удобна поза за сън. Трудно е да се спи на гърба, а нарастващата матка компресира долната куха вена, което нарушава кръвообращението в цялото тяло, на стомаха е невъзможно, остава само позицията отстрани, което нарушава процеса на заспиване. Освен това бременната матка стяга диафрагмата и предизвиква киселини, което също нарушава съня, а увеличеното тегло на бъдещата майка провокира задух и затруднено заспиване.

Болки в гърба и кръста

Големият корем натоварва значително гръбначния стълб, което води до болка в лумбалната и сакралната му област.

Разбъркване на плода

В по-късните етапи, до около 32 седмици, бебето прави големи движения, опитвайки се да заеме крайното положение (надлъжно, с главата към входа на малкия таз), което също не допринася за спокоен сън, а по-късно двигателната активност на детето (малки движения) може да причини болка в буквално събуди жена.

Често уриниране

Колкото по-дълъг е гестационният период, толкова по-често се появява позив за уриниране (бременната матка притиска пикочния мехур). И ако през деня честите посещения на тоалетната причиняват само лек дискомфорт, то през нощта това води до постоянни събуждания и затруднения с последващо заспиване.

Крампи на краката

До края на бременността много бъдещи майки имат проблеми с вените на краката (разширени вени), подуване на краката, дефицит на магнезий и калций, което провокира неволеви мускулни спазми на долните крайници и в резултат на това безсъние.

Фалшиви контракции

В навечерието на раждането (около 36 - 39 седмици) много жени започват да изпитват упражнения, които също не насърчават здравословния сън..

Сърбяща кожа

Повечето бременни жени са изправени пред такова неприятно явление по време на бременността, както при появата на стрии (по-често на кожата на корема). Това се дължи на нарастващия размер на матката и разтягането на коремната кожа, което е придружено от много значителен сърбеж. Така че друга причина за безсънието през последните дни на бременността е постоянният сърбеж по кожата (по корема, вътрешната част на бедрата, по гърдите).

Хронична умора

Колкото по-близо е терминът, толкова повече нараства умората на жената. За нея става все по-трудно да се облича, да се навежда, да обува и да извършва ежедневните си домакински задължения. Но хроничната умора води (както се очаква) не до бързо заспиване, а напротив, до своите трудности..

Емоционален стрес

До края на бременността съпругата е в пълен „безпорядък“, психиката е много лабилна, смехът лесно се заменя със сълзи, а постоянните мисли за предстоящото раждане, страх от финансови проблеми, загриженост за здравето на бебето и предстоящите грижи за него всичко това не може да не повлияе на съня и причините безсъние. Влошете ситуацията и кошмарите.

Как да нормализираме съня за бъдещите майки?

Какво да правим с безсънието по време на бременност? Основното нещо е да не се отчайвате, защото има изход от всяка ситуация. Спазването на прости препоръки ще ви помогне да се справите с проблемите със съня и не трябва да се стремите да ги следвате наведнъж, а да се опитвате на свой ред. Това не помогна, затова ще опитаме по различен начин (същите мерки са ефективни по отношение на една бременна жена и напълно безполезни за друга).

Хигиена на съня

Ако безсънието се измъчва, на първо място се опитваме да спазваме хигиената на съня:

Температура в спалнята

Твърде студеният въздух или задухът и топлината в спалнята не предразполагат към здравословен сън. Оптималната температура в стаята, където бъдещата майка прекарва нощната си почивка, трябва да бъде в рамките на 16 - 21 градуса. Важно е да се проветри спалнята преди лягане, защото чистият въздух, обогатен с кислород, подобрява кръвообращението, което не само насърчава здравословния сън на майката (подобрява настроението, облекчава стреса през деня), но също така има благоприятен ефект върху детето. Ако е възможно (топъл сезон), прозорецът / прозорецът в спалнята трябва да остане отворен през цялата нощ.

Спално бельо

Спалното бельо трябва да бъде изработено от естествени материали (памук, лен), тъй като не само добре абсорбира влагата (много хора, включително бременни жени, се потят обилно през нощта), но е удобно за тялото (нехлъзгащо се, меко). Същото важи и за дрехите за сън. Пижамите или нощниците трябва да са от памучни тъкани (chintz, фланела), да са свободни и да не ограничават движенията и дишането.

Матрак и възглавници

Матракът на леглото трябва да е този, който е удобен за бъдещата майка (може би релефен или много мек, а някои се нуждаят от известна твърдост, за което е достатъчно да сложите дебел шперплат върху леглото под матрака). Бъдещата майка се нуждае от няколко възглавници. Дом - за главата не трябва да е висока, но в случай на киселини, е позволено да се постави допълнителна възглавница. Трябват ви и възглавници за корема, под краката и между краката, под кръста и други. Броят на възглавниците не е ограничен, най-важното е, че те създават удобна позиция за сън.

Удобната поза допринася за добрия и здрав сън. Не се препоръчва бъдещите майки да спят по корем, а в дългосрочен план е напълно невъзможно. Сънят по гръб също не е най-добрият изход в по-късните етапи, тъй като бременната матка компресира долната куха вена и значително затруднява кръвообращението в тялото (в някои случаи преди загуба на съзнание, например при многоплодна бременност). Сънят остава отстрани, за предпочитане отляво (позиция за почивка в леглото). Оптимална позиция отстрани - в позицията на ембриона, когато коленете са привлечени към стомаха - стимулиране на кръвообращението и отпускане на всички мускули.

Влажност на въздуха

Повишената сухота на въздуха в спалнята също допринася за нарушаване на съня (запушване на носа, сухота на лигавиците, затруднено дишане и възпалено гърло). Препоръчително е да използвате овлажнител или да окачите мокри хавлиени кърпи в спалнята, за да създадете оптимална влажност. Препоръчително е да правите мокро почистване в спалнята преди лягане. В спалнята не трябва да има излишни предмети (библиотека, килими), тъй като в тях се натрупва прах, който също пречи на пълноценната почивка през нощта. По тази и не само причина премахнете стайните цветя от спалнята, тъй като растенията излъчват кислород само на дневна светлина, а през нощта, напротив, го абсорбират..

Режим на заспиване

Важно е да останете заспали, тоест да станете и да си легнете по едно и също време, дори и през почивните дни. По този начин се поддържа работата на собствения биологичен часовник. Трябва да си лягате само след като се почувствате сънливи.

Тишина и мрак

Спалнята трябва да е тиха (телевизор или стерео изключена) и тъмна. За да направите това, достатъчно е да закачите затъмнени завеси на прозореца, които не пропускат дневна светлина..

Леглото е място за спане

Отношението към собственото ви легло е много важно - това е място само за спане. Никога не използвайте леглото за четене (дори преди лягане), гледане на телевизия и хранене.

Спална стая

Леглото за спане трябва да е просторно, така че да можете да разтворите широко краката и ръцете (ако желаете). Това важи особено за бременна жена. Ако на бъдещата майка й е неудобно да е близо до съпруга си дори на широко легло, тогава съпругът ще трябва да потърси друго временно място за спане.

Подготовка за дневен сън

Подготовката за здравословен и пълноценен нощен сън трябва да започне сутринта. Съвети за справяне с очакваното безсъние:

Избягвайте преумората

Смята се, че колкото повече сили, както физически, така и психически, се изразходват през деня, толкова по-лесно ще заспите вечер. Подобно твърдение е неправилно, тъй като прекомерната умора води до безсъние, бъдещата майка просто не е в състояние напълно да се отпусне и да се откъсне от дневните проблеми - затваряте очи и листовете с цифри / доклади започват да трептят, мислите за възможни резултати от даден проблем се роят в главата ви, те стават неразрешени домакински и домакински задължения и др. В случай на тежка умора и невъзможност да заспите, автотренингът ще помогне (само не забравяйте думите на Скарлет О, Хара: „Няма да мисля за това днес - ще мисля за това утре“), релаксираща и спокойна музика преди лягане (15 минути, не повече) или четене "Лека" книга.

Дневен сън

Бременните жени често се съветват да дремят през деня, което е разбираемо (бъдещите майки се нуждаят от повече време за възстановяване). Но в случай на безсъние е по-добре да откажете дневния сън или поне да намалите продължителността му..

Кошмари

Нарушенията на съня често са причинени от кошмари, които ви пречат да заспите. За да се отървете от кошмарите и страховете пред себе си, достатъчно е да говорите за тях с любим човек. Първо, това ще се успокои, и, второ, външното мнение ще ви убеди в несериозността на подобни "филми на ужасите".

Физическа дейност

Работата, свързана с физическа активност, е най-добре да се извършва през първата половина на деня (и има много сила за това, и не води до превъзбуждане преди лягане). Но вечер, преди да си легнете, препоръчително е да направите кратки разходки (30 минути са достатъчни) в парк, площад или други тихи места (парк или площад, детска площадка, двор на собствената ви къща, където не се чува шум от улицата). Разходката не само ви дава възможност да дишате чист въздух, но също така причинява приятна умора и сънливост..

Лоши навици

Ако бъдещата майка все още не се е отказала от пушенето и освен това от пиенето на алкохол - бременност - време е да го направите. Алкохолът и никотинът свиват кръвоносните съдове, намаляват притока на кислород в кръвта и действат като стимулант, който изобщо не допринася за здравословния сън..

Вечерна подготовка за лягане

Също толкова важно е поведението при извършване на различни дейности преди лягане. Как да се справим с предстоящото безсъние вечер:

Премахнете възбудителната активност

Не трябва да гледате телевизия непосредствено преди лягане, особено новини, тежки психологически филми и „истории на ужасите“. Избягвайте всякакви стресови ситуации (кавги с близки и изясняване на отношенията, решаване на неотложни проблеми, енергична дейност: игра с деца, работа пред компютъра, физически упражнения, включително домакински задължения: миене, почистване на апартамента).

Премахнете консумацията на храни - стимуланти

Следобед, особено вечер, не трябва да консумирате кафе и силен чай, какао и шоколад (особено горчив), газирани напитки (особено кола), тъй като всички тези продукти имат възбуждащ ефект върху мозъка.

храня се

Последното хранене (вечеря) трябва да бъде не по-късно от 4 часа преди лягане. Тежката храна (месо, риба) се задържа дълго в стомаха, което причинява дискомфорт в храносмилателния тракт и пречи на съня. Но лягането гладно също не е опция, пак няма да можете да заспите. Позволено е да се ядат ронливи бисквитки или сандвич с варена пуйка преди лягане, който е богат на триптофан, който помага да заспите.

Прием на течности

Бъдещата майка трябва да контролира приема на течности през целия ден, особено преди лягане и по време на дълги периоди от бременността. Излишъкът от течност, който пиете, не само ще причини подуване, но и ще ви накара да се качите през нощта (и дори многократно) до тоалетната. Събуждането през нощта само ще влоши безсънието ви. Преди лягане вместо обичайния чай / кафе е препоръчително да изпиете чаша чай от лайка, шипки или топло мляко с мед (успокояващ ефект).

Водни процедури

Личната хигиена е задължителна за всеки човек, да не говорим за бременни жени. Преди лягане трябва да вземете топъл душ или топла вана с ароматни масла (лавандула, мента) или билкови отвари (лайка, подбел, невен) - това насърчава релаксация и сънливост. Приемането на гореща вана за бременни жени е противопоказано (допринася за заплахата от прекъсване), както и контрастен душ (има вълнуващ ефект).

Масаж

Препоръчително е да помолите съпруга си преди лягане да ви направи лек масаж на стъпалата, зоната на врата-яката, лумбалната област), който причинява вазодилатация, приток на кръв към краката и главата, мускулна релаксация и сънливост.

Предотвратете сърбеж по кожата

Както вече беше отбелязано, стриите, които се появяват по време на бременността, причиняват сърбеж. Преди лягане е достатъчно да третирате проблемните участъци от кожата със специален лосион или крем против стрии.

Използвайте саше

Можете да направите саше сами - сложете ароматни и ливадни билки (мента, маточина, лавандула, лайка, риган, градински чай) в платнена торбичка. Тези подложки могат да се поставят в главата на леглото или да се окачват / разстилат в спалнята..

Въпрос отговор

Детето ми започва да е активно през нощта, което ми пречи да спя. Какво да правя?

Колкото и да е странно, но активността на бебето често не съвпада с активността на майката, обикновено се наблюдава повишено движение на плода през нощта. Ако все пак сте се събудили, тогава яжте нещо леко, като ябълка, круша, парче сирене / млечен шоколад или крутон (бременна жена, която наблюдавах, ми каза, че бананите са й помогнали), изпийте билков чай ​​или топло мляко с мед.

Какво можете да пиете при безсъние?

По време на бременност е забранено приемането на каквито и да е лекарства с хипнотичен ефект без лекарско предписание. И лекарят едва ли веднага ще предпише такова радикално лечение. Опитайте се да изключите всички възможни причини за вашето разстройство на съня. От лечебни билки по време на бременност за борба с безсънието е позволено да се приема отвара от риган и валериана, лайка и касис (листа, плодове), смес от червени боровинки с мед, чай от билка от майчина роза, кимион, копър, отвара от чай от иван, бял равнец и липов цвят... От фармацевтични препарати е позволено да се приема ново-пасит (отлично успокоително и хипнотично лекарство на основата на билки), валериана и таблетки от майчино дърво (трябва да се има предвид, че тези лекарства имат кумулативно свойство - няма да има ефект от еднократна употреба, седативният ефект се развива само след продължително, поне 5 дни, допускане).

Защо безсънието е опасно за бременни жени?

Постоянната липса на сън влияе не само на душевното състояние на бъдещата майка и тя вече е лабилна, но може също да допринесе за заплахата от прекъсване на бременността, фетална хипоксия и в резултат на това вътрематочно забавяне на растежа на плода. Също така, безсънието често е отправна точка за развитието на други усложнения на бременността - гестоза, преждевременно отлепване на плацентата.

Лягам си и дълго време, час-два, не мога да заспя. Какво да правя?

Ако дългоочакваният сън е стигнал до вас, не трябва да страдате и да го призовавате. По-добре е да станете, да отидете в друга стая и да не правите обременителни дейности (занаяти, четене на книга / списание, слушане на успокояваща музика). Колкото по-дълго се мятате в леглото и изчаквате настъпването на съня, толкова по-дълго той не идва. А за разсейващи въпроси със сигурност ще дойде умора и сънливост..

През нощта страдам от крампи в краката си, поради което се събуждам и след това не мога да заспя дълго време, дори след като мускулните спазми са приключили. Какво да правя?

Определено трябва да кажете на антенаталната клиника за спазми в краката. Конвулсиите могат да бъдат от липса на магнезий, в този случай лекарят ще ви посъветва да приемате магнезий-В6, с разширени вени на долните крайници - той ще предпише подходящи лекарства, например, ескузан и еластична превръзка на краката. Поставете възглавница под краката си (колене и пети), преди да си легнете, опитайте се да не бъдете дълго време в статично положение (изправено, седнало), правете прости упражнения за краката и пръстите.

Докато излизах в отпуск по майчинство, започнах да се събуждам рано сутринта, в 4 - 5 часа, въпреки че вечер не мога да спя дълго време. Как да нормализираме съня?

Тъй като ранното ставане е неизбежно, опитайте се да се възползвате максимално от това време. Можете да се погрижите за себе си (медицински маски, масаж на лицето, грижа за косата) - най-доброто време, когато никой от вашето семейство не ви вижда по толкова неприятен начин. Или повторете онези неща, които са били планирани дълго време, но всички ръце не са ги достигнали (измийте палетите до цветята, зашийте откъснатите копчета, почистете фурната / микровълновата, завършете изоставената бродерия / плетене). Можете да направите дългоочаквани палачинки на съпруга си за закуска или да проверите уроците от по-големи деца. Възможно е свободното сутрешно време да е времето да практикувате хобито си (ако няма хоби, тогава си струва да го купите). Освен това трябва да прегледате ежедневието и диетата си. Пропуснете дневния сън, придържайте се към здравословна диета, разхождайте се преди лягане и с течение на времето ранното събуждане ще спре да ви тревожи.

Безсъние по време на бременност как влияе върху плода

Как да се бием?

Проблемът е, че безсънието по време на бременност не се лекува с повечето традиционни методи. Освен това не трябва да се използват хапчета за сън и успокоителни. Остава да се използват доказаните "бабини" средства, които при редовна употреба дават много добри резултати:

Свеж въздух. Бременната жена усеща липсата на кислород в стаята много по-остро. Затова проветряването на стаята преди лягане е от първостепенно значение. И е по-добре да правите това няколко пъти на ден, за да обогатявате постоянно въздуха с кислород..
Дихателни упражнения. Правилно подбраните дихателни упражнения правят дишането по-дълбоко, което означава, че те помагат да се отървете от задух, който пречи на качествения сън. Можете да комбинирате дихателни упражнения с леко разтягане, но това трябва да е специален комплекс за бременни жени.
Водни процедури. По-добре е да откажете топла вана през третия триместър. Топлият душ с натурален сапун или гел, обогатен с етерични масла от лавандула, кипарис, лайка ще има релаксиращ ефект и ще ви помогне да заспите по-бързо.
Лекият масаж на кръста, шийните прешлени и нежното кръгово поглаждане на корема ще успокои дискомфорта, ще облекчи напрежението и ще има успокояващ ефект, особено ако вашият любим го прави.
Предотвратяване на стрии. Трябва да се започне още от 2-3 месеца на бременността, тъй като при добра еластичност на кожата броят на стриите е минимален. Също така е необходимо стриктно да се контролира теглото, така че кожата на корема да не се разтяга твърде бързо..
Правилното хранене

Особено важно е бременните жени да не преяждат преди лягане. Но дори и на празен стомах няма да е възможно да заспите, тъй като дневното съдържание на калории в диетата в по-късните периоди се увеличава значително и те се консумират по-бързо дори в покой

Следователно, лека протеинова вечеря няколко часа преди лягане е отлична профилактика на безсънието..

Чаша мляко. Можете да пиете директно в леглото. Това е стар и доказан метод, който ускорява заспиването, поради наличието на специално вещество в млякото - триптофан, което действа успокояващо. При липса на алергии е полезно да добавите чаена лъжичка мед и / или малко канела към топло мляко..
Ограничаване на течностите. Това е необходимо поради нарастващия стрес върху бъбреците и намаляващия обем на пикочния мехур. Уверете се, че сте пили максимум 2 литра през деня. И час и половина преди лягане е по-добре да не пиете изобщо.
Избягване на стимуланти: Всички напитки и храни, съдържащи кофеин, танин и други стимуланти. Особено следобед. Някои бременни жени не могат без чаша кафе или парче шоколад. Ако наистина искате, тогава можете, но само сутрин.

Няма лекарства! При нормално психологическо състояние и липса на редовна умора тези мерки обикновено са достатъчни, за да увеличат значително продължителността и качеството на нощния сън..

Но ако все пак ви е трудно да заспите и през деня се чувствате съкрушени, отидете на лекар. Той ще избере индивидуални средства за борба с безсънието и ще ви помогне да поддържате здравето и нервите на хората около вас..

Безсъние и психосоматика

Знаете ли, че психосоматиката, посока в психологията, която изучава влиянието на нашето емоционално състояние върху здравето, е призната от официалната медицина на Запад? Тоест, всички наши мисли и страхове наистина могат да се превърнат в тласък за развитието на болести и патологии..

Безсънието в психосоматиката се разглежда като тревожност на този или онзи човек, неговото недоверие към живота. Това се отнася и за бременна жена: тя се притеснява от предстоящото раждане, притеснява се как се чувства бебето, дали ще се роди здраво. Безсънието се развива поради обезпокоителни мисли.

Психосоматолозите съветват жената да се настрои на позитивното и да се довери на себе си, да се вдъхнови, че всичко ще бъде наред, че раждането ще премине добре. Всеки от нас идва на този свят, за да даде нов живот, това е естествен процес, който може да се случи много лесно, ако не се навивате твърде много. Полезно е да четете на глас утвърждения, да общувате с опитни майки, чието раждане е минало добре.

Можете да направите следната практика: всяка вечер смазвайте стомаха си със специално масло за стрии, това ще ви помогне да се справите със сърбежа по кожата. По това време можете нежно да общувате с бебето в утробата. Научни изследвания са доказали: комуникацията с него помага да се подобри хода на бременността, а самата майка - да се успокои.

Ако не можете да заспите, не бийте себе си, можете да станете и да направите нещо монотонно. Просто не седнете на телефона, това допълнително ще превъзбуди нервната система. Плетива, оцветяване специално психологическо оцветяване, четене ще се справи добре. След известно време определено ще се почувствате сънливи..

Ако обаче безсънието ви притеснява дълго време, вие сте постоянно в депресивно настроение, чувствате се уморени, няма никаква помощ, необходима е консултация с лекар!

Има три вида безсъние:

 • Ситуационна (преходна) - свързана с нарушение на съня след силни емоционални събития или пренапрежение. Продължава 1-3 дни, повторения са възможни няколко пъти в месеца, сънят се възстановява сам
 • Краткосрочни - възникват по време на заболяване, стресови явления, могат да бъдат причинени от мощни вещества (алкохол, употреба на наркотици). Продължителност от няколко нощи до 2-3 седмици. В такива случаи помага приемът на хомеопатия, сеансите на психотерапия, поддържането на здравословен начин на живот..
 • Хронична - възниква ежемесечно в продължение на няколко нощи, може да продължи до няколко седмици. Среща се при тежки заболявания от соматичен характер, неврози, в случай на интоксикация с лекарства, приемани без лекарско предписание. Лечението се извършва със сложна комбинация от лекарства, психотерапия, рефлексотерапия, задължителни промени в условията на живот.

Нарушение на съня, наблюдавано през първия триместър на раждането на бебе

В някои случаи безсънието е първият признак на бременност, за който дори самата жена все още не знае. Появата му се обяснява с промяна в хормоналния фон, която причинява краткосрочно нарушение във функционирането на нервната система. Когато жената разбере, че скоро ще познае щастието на майчинството, може да има проблеми със съня поради притеснения. Подобно безсъние на фона на емоционален стрес често се наблюдава при жени, които все още не са готови да станат майка и новината за бременността е нежелана, както и при представителките на нежния пол, които имат доста напрегнати отношения със съпруга / та или имат сериозни здравословни проблеми.

За 2-3 месеца чакане на бебето безсънието може да бъде предизвикано от токсикоза. Разбира се, гаденето и повръщането не съпътстват всяка бременност. За някои бъдещи майки токсикозата се проявява само сутрин, докато други измъчва денонощно. В този случай жените в положение твърдят, че дори насън изпитват неприятно гадене. Разбира се, поддържането на нормален сън е много трудно. В същото време, когато се чувствате зле, особено се възприемат други досадни фактори, например шумът от автомобилите, силните гласове на съседите, студът или жегата и т.н..

Всеки месец матката започва да се увеличава, в резултат на което има натиск върху пикочния мехур, а това от своя страна води до чести посещения на тоалетната. Понякога именно поради това бъдещата майка се събужда 2-4 пъти през нощта. Това, за съжаление, също причинява нарушение на съня, така че сутрин жената се чувства съкрушена и уморена..

Народни средства за нормализиране на съня

Има много доказани и безопасни методи за алтернативна медицина за премахване и предотвратяване на безсъние, но те не трябва да се използват безразсъдно по време на бременност, не забравяйте да се консултирате с вашия гинеколог.

Как да се справим с безсънието с народни средства:

 1. Преди лягане изпийте чаша топло мляко с 5-10 мл мед преди лягане, тази напитка не само насърчава здравия сън, но и добре укрепва имунната система, съдържа много полезни вещества.
 2. Смесете по 1 ч.л. нарязан валериан и риган, изсипете колекцията със 150 ml вода, оставете да къкри сместа на слаб огън за 5 минути, оставете в запечатан съд за един час, прецедете. Пийте бульона вечер на малки порции.
 3. Натрошете пресни червени боровинки, смесете с равно количество мед. Яжте 1 с.л. л. смесвайте всеки ден преди вечеря.

Ако сънят изобщо не идва, опитайте се да направите няколко прости упражнения - редувайте плитко и прекъснато дишане, задръжте въздуха при вдишване за 15-20 секунди, повдигнете малко краката си, имитирайте ходене.

Монотонните дейности помагат за справяне с безсънието - четене на сложна книга, плетене, рисуване на мандала с малки детайли.

Как да нормализираме съня

Въпреки физиологичния характер на процесите, протичащи в тялото на бъдещата майка на ранен етап, неразумно е да се игнорира безсънието. Необходимо е да се вземат мерки за нормализиране на съня, което пряко влияе върху състоянието на майката, а следователно и на бебето.

Да се ​​справите с безсънието в ранните етапи (с изключение на хроничната му форма) ще помогне за преразглеждане на дневния режим, храненето и правилната организация на мястото за спане. Какво можете да направите, за да разрешите проблемите със съня:

Осигурете оптималната комбинация от топлина и влажност в спалнята. Температурата в стаята трябва да се поддържа на ниво, удобно за сън - 16-22 ° C, често проветрявайте стаята, ако е възможно оставете прозореца отворен денонощно. Доставката на свеж, овлажнен въздух помага за съня. Ако спалнята е много суха, препоръчително е да използвате овлажнител или да окачите мокри хавлиени кърпи.

 • Бременността е времето за оборудване на удобно легло за спане. По възможност поставете широко легло, изберете удобен матрак и висококачествено спално бельо. Бельото и спалното облекло трябва да бъдат изработени от естествени материали (памук, лен), удобни и приятни за тялото.
 • От голямо значение е удобната поза за сън, която ще трябва да бъде избрана правилно, като се вземат предвид вашите характеристики, тоест емпирично. Възглавници, които могат да се поставят под гърба, краката, корема, в главата, помагат да се почувствате удобно..

Друга техника, която помага да се отпуснете, е топла вана или душ, съчетана с лек масаж на проблемни зони (стъпала, кръст, шия и яка).

Като се грижите за себе си, вашият комфорт по време на бременност помага на бъдещата майка да избегне депресивно състояние, да намали физическия стрес върху тялото, което означава, че ви позволява да живеете нормално и пълноценно по време на раждането на дете.

Какво да направите, за да премахнете безсънието по време на бременност?

Някои смятат този въпрос за доста труден, тъй като хапчетата за сън, както и много други лекарства, са забранени по време на бременност. Лекарите не съветват да ги използвате, особено през първия триместър, тъй като през този период основните тъкани и органи са положени в ембриона.

В никакъв случай не си предписвайте хапчета за сън, дори ако сте били посъветвани от техни близки приятели или фармацевт. Само лекар може да предпише това лекарство и само в специални случаи.

Следните мерки ще помогнат за подобряване на съня при раждане на бебе:

организирайте ясен график - по-добре си лягайте и се събуждайте едновременно;
откажете се от дневния сън;
не яжте преди лягане;
откажете се от силния чай и кафе, заменете ги с билкови чайове, които действат успокояващо;
ходете на чист въздух всяка вечер, не забравяйте за физическите упражнения, предназначени специално за бременни жени;
ако страдате от киселини, повдигнете таблата през нощта;
важно е да се създадат удобни условия за спане: тишина, влажност, приглушена светлина, удобно легло и т.н. Можете също така да закупите специална възглавница за бременни жени, която дава възможност да заемете удобна позиция и да намалите болката в мускулите и гърба;
Екстрактът от валериана ще помогне за успокояване на нервите

Това лекарство може да се пие във всеки триместър без страх за вашето здраве и здравето на бебето;

важно е да се облекчи напрежението и стреса, които се появяват при носене на бебе. Специални масажи, ароматерапия, уроци по йога, релаксираща музика и така нататък могат да помогнат.

Ако нищо от горното не помогне, можете да се свържете със специалист, който да ви помогне да разберете какво пречи на вашия спокоен сън. Желаем ви приятни сънища и спокойна бременност.

Причини за безсъние при бременна жена

Някои жени изпитват нарушение на съня за първи път в началото на бременността си. Гинеколозите свързват това с промени в тялото и безсънието често се нарича ранни признаци на бременност. По време на втория етап от бременността безсънието рядко притеснява жената. Започвайки от 7-ия месец на бременността, жената спира да спи напълно. Защо се случва?

Трябва да разберете, че безсънието не е болест, а състояние на жената, което може да бъде предизвикано от различни физиологични и психични фактори.

В ранните етапи на бременността безсънието е свързано с промени в хормоналните нива. По това време в тялото на жената има голямо количество прогестерон и други хормони. Те се опитват да подготвят жена за раждане на бебе и за бъдещо раждане, така че тялото е в постоянен стрес, не може напълно да се отпусне.

Когато бебето расте вътреутробно, безсънието се влошава от състоянието на жената:

Трудно е бременната жена да спи в същото положение, а също и да сменя позициите си по време на сън..
Стомахът затруднява избора на удобна поза за себе си, жената смята, че ще навреди на бебето.
Силна болка в гърба и лумбалната област през нощта.
Плодът постоянно се движи и не позволява сън.
Често иска да отиде до тоалетната (матката значително нараства и оказва натиск върху пикочния мехур).
Киселините страдат (бременните жени често имат проблеми със стомаха, червата, жлъчния мехур и черния дроб).
Крампи на крайниците (заслужава да се обърне внимание, най-вероятно няма достатъчно магнезий).
Загрижен за нощния сърбеж на корема, защото кожата е опъната.
Появява се силен задух (за жената е трудно да диша, защото матката оказва натиск върху белите дробове).
Бременната жена страда от хронична умора, при която не може да се отпусне.
Стрес, изпадане в нервно напрежение (бременната жена често се страхува от раждането, тревожи се за бебето).
Опасен от кошмари.

Как можете да разрешите проблема с безсънието

Спазването на прости препоръки ще помогне на жената да очаква бебе, здрав и здрав сън.

 1. За тези, които имат проблеми с нощната почивка, е по-добре да се откажат изобщо от дневния сън. Достатъчно е просто да легнете 1-1,5 часа по време на обяд, изключвайки се от всякакви мисли.
 2. За да спи добре през нощта, тялото трябва да получи възможността да се уморява през деня, но не много. Всяка физическа активност (ходене пеша, комплекси от прости упражнения) е подходяща, стига да пада в първата част на деня. Тялото, развълнувано преди лягане, ще се успокои дълго и няма да може да заспи бързо.
 3. Вечерта трябва да изключите проявата на всякакви емоции. Опитайте се да разрешите наболелите проблеми през деня или да ги отложите за утре. В никакъв случай, преди нощна почивка, не уреждайте разправа с близки, защото адреналинът е враг на спокойния сън.
 4. Не трябва да се занимавате с интензивна умствена дейност преди лягане. Изключете четенето на сериозна литература, решаването на сложни проблеми. По-добре да се насладите на тиха спокойна музика.
 5. Преяждането през нощта често може да причини безсъние или неспокоен сън. Последното хранене трябва да се приема три часа преди почивка. Ако не можете да се справите с чувството на глад, тогава можете да закусите с лесно смилаема храна (яжте плод, изпийте чаша кефир или мляко).
 6. Честото използване на тоалетната през нощта често е причина за лош сън. За да се избегне това, се препоръчва да се пие по-малко след 16-17 часа.
 7. Разходката на чист въздух е чудесен начин да получите настроение за релакс. В допълнение, топлият душ има отличен успокояващ ефект върху тялото, трябва да се приема 20 минути преди лягане..
 8. Може би причината за нарушенията се крие в особеностите на леглото. Ето защо трябва внимателно да прецените дали отговаря на необходимите изисквания, дали възглавницата е твърде мека или твърда, дали одеялото е достатъчно топло.
 9. Ароматерапията е отличен начин да подобрите нощния си сън. Достатъчно е да поставите малка торбичка с хмел, маточина, мащерка, борови иглички, трева от здравец и др., Пришити в нея на главата..
 10. Преди лягане можете да правите дихателни упражнения. Благодарение на нея има шанс да се отървете от задух, който пречи на съня..

За спокойна, пълноценна нощна почивка за бременна жена обстановката в спалнята е особено важна. В стаята не трябва да има техници. Необходимо е да се гарантира, че температурата на въздуха е удобна, не много ниска и не висока. Препоръчва се стаята да се проветрява преди лягане. По-добре си лягайте с пижама от естествен плат. Това важи и за спалното бельо. Бременните жени се нуждаят от поне три възглавници, за да намерят удобна позиция за себе си..

Мнозина имат навика да спят по корем. По време на бременност този метод ще трябва да бъде изоставен. Бъдещата майка трябва да почива по гръб, но най-добрият вариант е на нейна страна..

Решение

Можете да се отървете от безсънието по различни начини, без да използвате лекарства. На първо място, трябва да се погрижите за комфортен сън. За да направите това, трябва да проветрите стаята и да се уверите, че температурата в нея не е по-висока от 20 ° C. Твърде сухият въздух може да раздразни лигавиците, ако е необходимо, той трябва да се овлажни.

Самото място за спане трябва да е широко и удобно, а матракът да е твърд и без ями. Може да се закупи специална възглавница за майчинство. Поставя се под стомаха, между краката.

Ако има усещане за липса на въздух, препоръчително е да повдигнете главата на леглото с няколко сантиметра. За да направите това, поставете лента под краката.

Ритуал

Важно е да настроите тялото да си почива. За целта всяка вечер трябва да се повтаря един и същ набор от действия.

Сменете вечерята така, че да е не по-късно от два или три часа преди лягане. Но не можете да легнете и на празен стомах: чаша топло мляко ще ви помогне. Оптималното време за заспиване е 22:00.

Преди лягане можете да вземете топъл душ с ароматни масла или релаксиращ гел. Тези, които се чувстват удобно, могат да легнат за кратко в топла вода..

Понякога четенето на скучна литература може да ви помогне да заспите по-бързо и да успокоите мислите си. Но е по-добре да го правите, докато лежите в леглото в удобна поза..

Релаксация

Не само топлата баня помага да се отпуснете и да забравите за всичко. Специалната гимнастика е от значение. Но това трябва да стане не по-късно от 20:00.

Масажът има релаксиращ ефект. Не е необходимо да се изпълнява по цялото тяло - зоната на шията или краката са достатъчни. Спокойната музика, звуците на природата помагат да се настроите за сън.

При липса на противопоказания за безсъние сексът помага. Това е допълнителен физически и емоционален стрес..

Държавни характеристики

Постоянната умора, апатия и слабост са само част от неговите последици. Жената може да страда от разсейване на вниманието, намалена работоспособност, както умствена, така и физическа.

По време на бременността женското тяло е подложен на огромен стрес и затова правилната почивка е изключително важна за него..

Но именно с такава почивка почти всяка бременна жена има проблеми. В ранните етапи в женското тяло се случва цяла хормонална буря, която провокира подобно състояние. Какви са причините за липсата на дълбок сън през третия триместър, защо бъдещата майка не може да заспи, какво да прави, как да поправи ситуацията.

Основни причини

Основните причини за безсънието в края на бременността са свързани преди всичко с физическото и психическото състояние на бъдещата майка. Нещо повече, физиологията и психологията са толкова тясно преплетени, че негативните промени в едното веднага се отразяват в другото..

Веднага щом бременната жена се изнерви, тя веднага започва да се чувства по-зле. Нейното здравословно състояние бързо се предава на бебето, то започва да се тревожи, тялото на майката реагира на това и състоянието на бъдещата майка бързо спирала надолу.

Не се разрешава напълно да се отпуснете и бързо да заспите през третия триместър на бременността:

 1. Растящ корем. Прави съня неудобен не само на стомаха, но и на гърба. Всеки ден става все по-трудно да се намери позиция, в която цялото тяло да може да се отпусне..
 2. Активност на плода, която често започва да се проявява особено бурно вечер. Колкото по-близо до раждането, толкова по-осезаеми стават вътрешните шокове..
 3. Болки в краката и гърба. Има допълнително натоварване на краката и кръста, тъй като теглото на плода и самата жена се увеличава всеки ден. А положението на корема измества центъра на тежестта и натоварването на краката и гръбначния стълб не се разпределя правилно.
 4. Болка в долната част на корема и таза. Наблюдава се в последните седмици на бременността, когато коремът потъва и тялото се подготвя за раждане, разширявайки тазовите кости и променяйки хормоналните нива.
 5. Често уриниране. Уголемената матка няколко пъти притиска пикочния мехур и забележимо намалява обема му. Естествено, жената вече не може да стои цяла нощ, трябва да стане и да отиде до тоалетната.
 6. Киселини в стомаха. Горната част на матката притиска стомаха, като също намалява обема му. Ето защо, дори и при леко преяждане или силно треперене на плода, жената страда от киселини. А при хоризонтално положение на тялото хвърлянето на съдържанието на стомаха в хранопровода е по-лесно.
 7. Синдром на неспокойните крака. Много често срещан проблем през втората половина на бременността. Поради пренапрежение на свода на стъпалото и мускулите на прасеца през деня, към вечерта те усещат силно парене, сърбеж, спазми и спазми са възможни.
 8. Разтягане на коремната кожа. В периода от 6 до 9 месеца плодът расте особено бързо и се нуждае от допълнително жизнено пространство. Коремът започва да расте бързо и по кожата често се появяват стрии. Процесът е придружен от парене, сърбеж и други изключително неприятни усещания..
 9. Диспнея. Огромният в сравнение с първоначалния размер на матката притиска не само вътрешните органи - той пречи на нормалното разтягане на диафрагмата, което означава, че затруднява дишането. Липсата на кислород и задух са често срещани причини за безсъние по време на бременност.
 10. Хронична умора. Тялото на бременна жена постоянно работи със значително повишено натоварване. И ако не му дадете кратка почивка през деня, то вечер бързото заспиване ще бъде предотвратено от тежко преумора.

Тези напълно обективни причини за безсъние се влияят допълнително от психологическото състояние на жената. Ако тя се страхува от предстоящото раждане, страхува се за здравето на бебето си, сънят при всички случаи ще бъде неспокоен..

Причини за безсъние по време на бременност

Преди да изберете методи за премахване на заболяване, трябва да разберете причините, които биха могли да го причинят. Те се различават в различните етапи на бременността..

 1. През първите месеци се извършват хормонални промени в тялото. Съдържанието на прогестерон в кръвта се увеличава значително. И този компонент е отговорен за безопасността на бременността. Продуктите от неговата преработка обаче имат необичаен ефект върху състоянието на майката. Те могат едновременно да бъдат отлични антидепресанти и да се превърнат в основната причина за безсънието..
 2. Психологическите аспекти са свързани с притесненията на жените относно новия им статус и предстоящите промени в семейството. Преобладаващи мисли за предстоящото раждане, очакваното дете не позволява да спи спокойно. Често депресия и нарушения на съня могат да се наблюдават при жени, които са изправени пред финансови затруднения или бременност, която те не са планирали..
 3. Безсънието през първия триместър може да се появи поради соматични разстройства. Появата на токсикоза, честото събуждане през нощта поради необходимостта от посещение на тоалетната пречат на правилната почивка.

След известно време, след като тялото свикне с новия статус, състоянието на бъдещата майка се нормализира.

В края на бременността безсънието отново напомня за себе си. Едва сега причините се крият във физиологичен дискомфорт. Понякога жената не може да заспи просто защото не може да избере удобна за себе си позиция. Болезнени усещания в долната част на гърба, киселини, влошени в хоризонтално положение, задух пречат на правилната почивка.

Когато се сблъскате с подобни проблеми, не бива да се отчайвате. Има много ефективни и безопасни начини за справяне с безсънието..

Борба с безсънието по различно време

Тъй като причините за асомнията са различни по различно време, методите за справяне с нея също са различни. През първия триместър правилно организираният дневен и хранителен режим ще помогне за нормализиране на съня:

 • Трябва да си легнете в определено време, не по-късно от 23 часа. Този навик ще ви помогне да заспите по-бързо..
 • Последното хранене трябва да се приема не по-късно от три часа преди лягане. През това време храната в стомаха има време да бъде напълно обработена..
 • Можете да пиете чай от лайка или мента. Настойките с тези билки действат успокояващо.
 • Чаят и кафето могат да допринесат за безсъние, затова се препоръчва да ги замените с чаша топло мляко, което има лек седативен ефект..
 • Не вземайте контрастен душ или гореща релаксираща вана. В този случай е по-добре да се обливате с топла вода..
 • Едночасова разходка на чист въздух ще ви помогне да се отпуснете и да заспите по-бързо.
 • Преди лягане трябва да проветрите добре стаята..

През третия триместър безсънието бива три вида:

 1. Започва безсъние. Жената не може да спи много дълго време..
 2. Невъзможност да останете заспали. Дори след като бременната жена е заспала, има постоянни събуждания. Сънят е плитък.
 3. Крайна фаза безсъние. Събуждане много рано и вече не може да заспи.

Какво да правим при безсъние при бременни жени през третия триместър:

 • По-добре е да заспите от лявата страна. В това положение кръвоснабдяването на плода се подобрява и червата и бъбреците на бъдещата майка работят по-добре..
 • Поставете възглавница под корема си.
 • За да избегнете спазми през нощта, препоръчително е да правите лек масаж на гърба и краката вечер..
 • Сънят ще бъде по-силен и спокоен, ако спите на ортопедичен матрак. По-лесно е да изберете правилната позиция върху него.
 • Бременните жени често изпитват сърбеж в корема. В този случай ще помогне овлажнител. Също така, лекарите не препоръчват драстично наддаване на тегло..
 • Намалете дискомфорта през нощта, като носите превръзка през деня.