В този блог вече разгледахме как нефизиологичното раждане може да повлияе на първия шиен прешлен на бебе от атлас, неговата черепна система и какви последствия това може да доведе до здравето му в бъдеще. Какви са вариантите за физиологично раждане, какво се случва с черепа на детето по време на хоризонтално и "алтернативно" вертикално раждане - ще говорим за това в тази статия.

Предупреждение: текстът съдържа изображения на общи позиции - впечатляващи и хора, които не харесват женската природа, по-добре е да се въздържат от гледането им.

Откъде идва хоризонталният труд?

Вертикалното раждане се смята за „прогресивна новост“, измислена не толкова отдавна, но ако се обърнем към историята, се оказва, че жените раждат в нефизиологично хоризонтално положение само през последните триста години. Франция стана законодател на хоризонталното раждане, когато в края на осемнадесети век, след Великата френска революция, родилните болници се появиха в него, за да могат бедните жени да раждат в поносими условия, а не по мръсни градски улици. Мъжете започнаха да раждат и положението на родилките се промени заради удобството на лекарите. Тази позиция, в сравнение с „варварските“ вертикални, беше болезнена за жените и затова на тяхна „помощ“ се оказаха болкоуспокояващи под формата на морфин и хлор, както и акушерски форцепс. „Нецивилизованите“ акушерки смятат, че процесът на раждане не изисква излишна намеса, но сега под влияние на прогреса родилката се е превърнала от активен участник в пасивен пациент..

От началото на деветнадесети век такива родилни болници постепенно започват да се разпространяват в цяла Европа и самият процес на раждане е прехвърлен под контрола на държавната медицина. В царска Русия първите болнични легла за раждащи жени започват да се появяват в края на деветнадесети век и оттогава започва да действа европейската акушерска система (самата дума „акушерка“ е с френски произход, а в нашите села е имало акушерки). Под формата, в която акушерството дойде при нас, това е френско-германско-австрийска практика. Но легналото положение е най-неудобната позиция за раждане, която можете да си представите. Преди това жените никога не са раждали на гръб. Когато в съвременните филми показват как в някои древни времена жената лъже, мъчи и крещи - това е просто нелепо, защото хората, които са направили филма, дори не са си направили труда да изучават история. Една жена можеше да ражда, както й харесва, да стои, клекнала, но не по гръб. Ако й се даде възможност да роди, както й е удобно, тя никога няма да легне по гръб. Това е в разрез с всички закони на физиката.

Какво се случва с черепа на дете с хоризонтално раждане

Този процес е отлично обяснен в нейните видеоклипове от невролог, семеен терапевт и психофизиолог с двадесет години опит, Изабела Воскресенская.

Родовият канал е огънат под ъгъл от почти 90 градуса (обозначен с цифрата 1 на диаграмата - матка, таз и изход). Номер 2 обозначава опашната кост, сакрума и лумбалната част на гръбначния стълб. Номер 3 номерира коремната аорта, която минава зад матката. Той се раздвоява и преминава във феморалните артерии. Ако една жена лежи по гръб, се оказва, че „тежест“ притиска аортата - бременна матка, има дете, плюс вода, плюс плацента и всичко това тежи около десет килограма! Всичко това намалява притока на кръв в аортата, което рязко нарушава кръвообращението в матката и в плацентата. Мускулите са много чувствителни към липса на кислород - когато няма достатъчно кислород, те не могат да се свиват, което причинява силна болка.

Това е подобно на инфаркта на миокарда и всъщност механизмът е същият - когато сърдечният мускул не получава кислород, хората изпитват дива болка. Матката е мускул, който се свива и се нуждае от нормално кръвоснабдяване, за да се свие правилно. Поставете жената по гръб - кръвообращението е нарушено. Кръвта през матката не навлиза в плацентата и съответно доставката на кислород за плода е нарушена.

Освен това в тази област са разположени бъбреците. Те са много чувствителни към натиска в системата. Ако налягането в системата падне под 80 mm Hg, филтрирането в бъбреците спира. Тогава бъбреците започват да произвеждат хормона вазопресин, който повишава кръвното налягане. Следователно повишаването на налягането по време на раждането при жената е доста често усложнение. И сега, забавната част. Като начало нека да разгледаме отново диаграмата на родовия канал в хоризонтално положение на родилката:

Векторът на главата на детето, принуден да премине през завой от почти деветдесет градуса в това положение (представете си какво се случва с този с крехките кости на черепа!), Е насочен нагоре (номер 1 на диаграмата по-долу). В този случай силата на гравитацията е насочена надолу (стрелка 2):

Сега нека разгледаме схемата, ако една жена е затворена. Поглеждаме накъде е насочен гравитационният вектор (стрелка 2). И векторът на общата сума (стрелка 3):

А сега нека обърнем всичко, за да видим накъде ще бъде насочен общият вектор, ако една жена клекне, заеме позиция на коляното... Долу! напълно подравнен с гравитацията!

Разбирате ли какво става? И добавете към раждането на гърба налагането на акушерски форцепс и включете „на дръжката“, когато плодът е приет от акушер-гинеколога. Всичко тук е като в римското право - потърсете някой, който се възползва от него. Кой се възползва от раждането на хора с деформирани черепи и извити вратове, неспособни да мислят ясно и да различават, хората депресирани и губещи способността да изпитват радост и щастие?

Вертикален труд

Неудобно е да бутате и раждате, докато лежите, защото в този случай естествената сила на гравитацията престава да действа. Жената губи свободата, която вертикалното раждане би могло да й даде. Когато родилката има свобода на действие, тя може да прави каквото си иска: да седи, да стои, да ходи, да виси на врата на съпруга си. Поради избора на успешна поза нейните болкови усещания са значително намалени, а отварянето на шийката на матката е много меко и нежно. Жената, която ражда интуитивно, като животно, усеща каква позиция да заеме. Експертите съветват в такива случаи да се опитат предварително възможни позиции за вертикално раждане, така че самата жена по време на раждането да почувства кое е най-доброто за нея. Оптималната позиция е тази, при която детето се движи плавно, бавно и нежно по родовия канал.

И всяка жена избира за себе си най-удобната поза - едната трябва да стои изправена или клекнала, другата да заеме коленичила позиция, някой иска да легне на нейната страна. Вертикалното раждане не е панацея, а овластяване на жените и бебетата. Ако лекарят изведнъж забележи, че нещо се обърква, той трябва да премести жената в хоризонтално положение. Освен това е просто необходимо, ако има някое от усложненията - седалищно предлежание, твърде голям плод, неговата хипоксия, преждевременно раждане и т.н. И все пак, според проучванията, вертикалните раждания се считат за много по-физиологични: общият брой усложнения при бебетата при вертикални раждания е 3,5%, докато при нормални раждания - 35%. И това е много подценена цифра. Някои остеопати, провеждайки своите изследвания, твърдят, че черепът на бебетата в резултат на нефизиологично раждане получава деформации в 95% от случаите..

Вертикалното раждане значително намалява риска от нараняване не само на детето, но и на майката - рискът от инфекция на матката намалява, загубата на кръв намалява (във вертикално положение плацентата се отделя много по-бързо, поради което загубата на кръв е 100-150 ml, докато в хоризонтално положение - около 250 ml кръв), не е необходимо да се използват акушерски форцепс, тъй като детето се движи свободно през родовия канал. В допълнение, активното поведение на майката по време на раждане намалява болката и намалява вероятността от облекчаване на болката. Освен това намалява безпокойството на мама..

И първият период на раждането на етапа на контракциите се намалява в този случай с 2-3 часа, което спестява енергията на родилката. Ако първият период се намали във времето, тогава вторият (самото раждане) се увеличава с 20-30 минути - движението на детето през родовия канал е по-плавно, което избягва излишния натиск върху черепа на бебето. Оказва се, че раждането в изправено положение има много повече причини да бъде наречено естествено. Но преди да преминем към разглеждане на възможните позиции на вертикално раждане, нека видим какви хоризонтални положения се използват в съвременните родилни болници..

Съвременни институционални родови позиции

В болниците на „цивилизования“ свят те раждат в хоризонтално легнало или полулегнало положение. Здравните работници често обезкуражават жените да заемат други пози поради липса на опит с тях и понякога напълно ги забраняват. Позицията на литотомия по време на раждането предполага, че краката на майката са силно удължени в специални стремена, за да осигурят на лекаря възможно най-голям достъп до перинеума. Гърбната легнала позиция е на практика една и съща, с изключение на това, че краката не са в стремената, а са силно огънати върху масата за доставка.

Както обсъдихме по-горе, легналото положение има тенденция да упражнява компресия върху коремната аорта, което води до ограничаване на притока на кръв в матката и възможна фетална хипоксия. По ирония на съдбата, лекарите предупреждават жената да не спи по гръб поне през последния триместър на бременността, за да не се предизвика фетална хипоксия, но по време на раждането веднага я слагат по гръб! Легналата позиция е много подобна на литотомичната, но гърбът на жената е леко повдигнат. Един от основните проблеми с литотомията и други легнали положения е не само, че те не използват гравитацията, за да помогнат на детето да се движи надолу, но че всъщност принуждават жената да се противопоставя на гравитацията, за да натисне дете.

В полуседнало положение родилката е фиксирана на стол под ъгъл от 45 градуса, за да използва ефективно естествената сила на гравитацията, но коленете са силно раздалечени и гръбначният стълб е неестествено заоблен. Проблемът с това положение е, че всъщност намалява размера на родовия канал. Кръстът, отпуснат на стола, пречи на естественото движение на таза по време на раждането. Директният натиск върху опашната кост на жената я принуждава да се наведе нагоре към таза. Широкото разтваряне на коленете в това положение също има тенденция да свива тазовото пространство, което прави по-малко вероятно бебето да излезе здраво и значително засяга крехките кости на черепа. Освен това всичко това води до много чести разкъсвания на перинеума при хоризонтално раждане..

Ако на жените им е удобно да раждат в тези позиции и те наистина искат - няма проблем. Но ако искат да използват други налични възможности и им е забранено да правят това, това вече е най-истинското насилие над майката и детето. Важно е да се отбележи, че няма единна „правилна“ позиция за всички родове. Но акушер-гинеколозите трябва да стимулират жената да ражда в удобна за нея поза, надявайки се, че тялото само ще ѝ каже правилната позиция за раждане. Много бебета се раждат лесно в хоризонтално положение. Но да не се насърчават другите е много недалновидно, тъй като в този случай не се взема предвид спецификата на структурата на таза на конкретна жена..

В съвременния цивилизован свят на практика само „нецивилизованите“ цигани раждат вертикално (гинеколозите признават, че повечето от тях не могат да бъдат принудени да лежат на масата / стола). В същото време е невъзможно да не се съгласим, че „ромската нация“ е много по-здрава от „цивилизованите“ европейци и по-трайна. В страните от третия свят жените все още раждат в алтернативни пози на клякане, колене или асиметрични пози. Илюстрациите на статуетки и изображения на древни култури са силно послание, за да разберем дали раждаме днес. Най-вероятно има сериозна физиологична причина, поради която жените не са раждали легнали, както сега. Нека да разгледаме някои от тези „алтернативни“ позиции. Повечето изображения и описания по-долу са от книга от 1884 г. на лекар Джордж Енгелман, който описва практиката на раждането по целия свят..

Полуклек

Полуклекът е позиция, която често може да се намери в голям брой изображения и фигурки на древни общества, като персийската сцена за раждане по-долу. Родилката е на стол с много ниско раждане, практически клекнала:

Филипинка, раждаща клекнала:

Много изображения и фигурки на жени са оцелели от племената на индианските индианци до африканските племена, раждащи се на гърба си, като тази рисунка от керамика от племето Mimbres Pueblo Забележете как коленете на майката са далеч едно от друго:

В египетския барелеф отдолу жена кляка до стена. Моля, обърнете внимание, че коленете на родилката са много по-близо един до друг, отколкото на други представени изображения. Много изследователи отбелязват, че в това положение тазовото пространство става по-широко:

Това е класическа фигурка на раждането на ацтекската богиня, която изтласква бебето си навън. Коленете й са леко раздалечени, лицето й отразява интензивността, с която родилката тласка бебето:

Независимо дали коленете са отдалечени един от друг или не, клякането е позиция, която се среща в голям брой илюстрации на европейските завоеватели на Америка относно традициите на коренните древни народи на тези територии, като например в тази илюстрация на сцената на раждането на жена от индийския племето Тонкава в Северна Америка:

Клек клек с опора

Някои жени смятат, че е досадно да поддържат клекнала позиция през целия трудов процес, така че много от тях се ползват от подкрепа през този период. Най-често срещаният начин да направите това е да надграждате върху нещо или да го правите с подкрепата на другите от всяка страна. Например, в дървена издълбана южноиндийска фигурка, жена ражда на гърба си, облегнала се на две жени от двете страни. Намаленият размер на акушерката показва нейното относително значение, според мнението на художника, в сравнение с нейната майка. Имайте предвид, че майката е изобразена като най-голямата фигура в резбите, подчертавайки значението на раждащата сила на жената:

В този древногръцки барелеф е изобразена жена, клекнала с подкрепата на жени от двете страни, акушерката приема детето отдолу:

В този барелеф на Древна Индия майката също ражда, държейки се на жените от двете страни. Тя използва табуретка за стабилност, но позицията й остава много клекнала:

Раждане, коленичене

Тази позиция много прилича на клякането. В различните култури раждането е ставало на колене - и двете, или асиметрично с едно коляно надолу. По принцип в много отношения е доста близо до клякането, с изключение на това, че вместо да кляка на краката, родилката коленичи, като тази жена на статуетката от Коста Рика:

Много египетски барелефи също показват раждане на колене, като това:

Това е илюстрация на раждане на колене, вероятно на Клеопатра, също от Древен Египет. Моля, обърнете внимание, че й се помага да вдигне ръце, за да формира противодействие (повече за това по-долу).

Трудно е да се опише надеждно тази японска илюстрация, но родилката изглежда седи на колене:

Тази доколумбова фигурка на индианското племе Халиско също изглежда е в обща позиция на колене:

Статуетка на родилка на хората от Краджа от Американската Амазонка:

Африканска статуетка от Камерун:

Инуитско племе от Северна Америка - статуетка на родилка и жена, която й помага:

Това изображение, направено от европеец, показва позицията, в която индианците индианци раждат, докато държат на специален стълб:

Това е друг подобен образ, когато друга жена помага на родилката. Тази гравюра показва раждането на жена команч. Редица стълбове бяха забити в земята. По време на раждането жената ходеше по тези стълбове, коленичи по време на раждането. По това време друга жена си масажира корема. Понякога тя отиваше за прикритие и приклекна над дупка с горещи камъни и ароматни билки в земята:

Коляно-лакътна позиция

Друга популярна позиция е коленичащата вариация. Днес ние наричаме това положение „всичките четири ръце и колене“, въпреки че родилката не винаги се е опирала изцяло върху тях.

Например, в тази илюстрация на афроамериканка, раждаща през 1800 г., тя ражда с колене на пода и подпряла лакти на стол, за да може да се люлее напред-назад по време на раждането. Имайте предвид, че положението на краката й е леко асиметрично. Положението на ръцете и краката не е напълно вертикално - а по-скоро на коленете с лек наклон:

Ето една персийска жена, използваща камъни, за да си помогне да приеме увеличена промяна в позицията някъде между четирите и поддържано клякане:

В този малък фрагмент от по-голяма картина от храм в Бутан една жена ражда на лакти и колене:

Изправено седнало положение

Много оцелели древни произведения на изкуството, представящи раждането, изобразяват жени, седнали изправени или полуседнали, например, както в този барелеф от Древен Рим. Моля, обърнете внимание - положението на родилката е много по-вертикално, отколкото в традиционните западни полуседнали позиции:

Това е илюстрация на изправено седнало положение от тибетски храм. Обръща внимание на това колко спокойна е родилката в този момент:

В тази статуетка на Буркина Фасо от Африка, родилка седи полу-вертикално. Странно, но детето излиза напред не с глава, а с крака!

Легнал

Със сигурност някои позиции бяха по-„легнали“. Но родилките никога не лежат изцяло по гръб. Те бяха само малко по-хоризонтални от представените по-горе. Това е илюстрация от гърба на персийско огледало. В седнало положение родилката се обляга назад:

Това е полуседнало положение на родилка, уловена в мексиканска керамика:

Това е фигурка от Еквадор. Обърнете внимание на по-естественото положение на краката в сравнение с повдигнати и широко раздалечени:

Раждане лъже

Въпреки че е трудно да се намерят исторически трудове за раждането на жените в хоризонтално положение, такива артефакти все пак съществуват. Тази африканска жена от Камерун ражда напълно легнала:

Това е снимка на французойка от Канада, лежаща върху матрак, подпрян на стол. Обърнете внимание, че коленете й не са раздалечени:

Моля, обърнете внимание: въпреки факта, че сред древните култури е имало полуседнали, полегнали и хоризонтални позиции, те имат важни разлики от практикуваните в родилните болници в наше време - техните полуседнали пози са били по-вертикални от днешните, краката не са били толкова същите отгледани и разведени, както при повечето легнали и полегнали позиции, използвани в съвременното раждане.

Асиметрични позиции

Асиметричните позиции са друг добър вариант за раждане. Положението на краката на различни нива (полуседнало, наклонено, коленичило, в коляно-лакътна позиция) поставя едната страна на таза по-високо от другата, отваря го от едната страна, създавайки повече пространство за движение на детето. Ето снимка, вероятно от Финландия, показваща жена, седнала на ръба на легло или стол. Отначало изглежда като нормално наклонено положение назад, но единият крак на родилката е на стол, а другият е спуснат надолу. Това прави положението на таза асиметрично:

Тази индийска картина ярко показва жена, която ражда легнала в леглото, въпреки че главата й е леко повдигната. Моля, обърнете внимание, че единият крак на майката лежи на рамото на акушерката, а другият е спуснат надолу. Това дава на таза асиметрично легнало положение:

Много жени, които раждат бързо или без надзор от акушерки, заемат асиметрична позиция спонтанно. Нямайки време да стигне до клиниката, тази мексиканска жена роди до болницата на поляната, като инстинктивно прие асиметрично положение на краката.

Столове за раждане

Много жени с течение на времето започнаха да използват специални столове за раждане, като например в древногръцкия барелеф по-долу. Такива раждащи столове ви позволяват да стоите, клякате, клякате, активно бутайки плода и след това да седите между контракциите и да се отпуснете:

Ако майката остава в седнало положение, докато изтласква бебето през цялото време, столът за раждане ще има същите недостатъци, както при полуседналото положение на жената, когато опашната кост се извива към тазовата кухина и намалява родовия канал. Ако обаче родилката го използва между промените в положението, то ще съчетае всички предимства на седнало и изправено положение. Ето илюстрация на родовия стол, използван в Европа през 1580 година. Използването на такъв предмет беше изключително разпространено във всички европейски култури:

Ето още един европейски стол за майчинство от същия период - очевидно родилката има размер плюс!

Раждащите изпражнения са били много популярни през цялата история на Европа, когато лекарят често е донасял такъв стол на родилката с него...

... докато другите раждащи столове бяха наследствени вещи и са наследени.

Често раждащите столове бяха ниски и без подлакътници, а понякога бяха почти истински столове с облегалки, опори за ръце и крака, както например в тази европейска илюстрация:

Всеки тип раждащ стол има свои собствени предимства и недостатъци, а някои лекари и акушерки са създали табуретки за раждане въз основа на техните предпочитания:

В тази по-късна гръцка илюстрация жената е държана от съпруга си на табуретка, докато акушерката се привежда пред тях на нисък стол:

Ако семейството нямаше собствен стол, понякога импровизираха своята версия. Седенето в нечий скут беше друга популярна алтернатива, както е показано в тази ранна американска илюстрация. Тази позиция беше много популярна сред ранните заселници по границата:

Стояща позиция

Постоянното ходене по време на раждане е много често в много култури, но жените променят позицията си, когато бебето бъде изтласкано. Доставя се обаче и изправено изправяне. Например, в този образ на сцената на раждане на южноафриканското племе Wakambas, майката ражда в изправено положение. Още три жени й помагат:

На този барелеф от Индия родилката е подкрепена от асистенти от двете страни в изправено положение:

В тази фигурка от Африканска Ангола виждаме родилка в изправено положение:

Това е илюстрация на родовете на индианското племе Kiowa от северноамериканските долини. Асистентът духа в устата на майката, а акушерката взема бебето отзад. Не е ясно защо помощникът духа в устата, но вероятно е бил използван като разсейване, за да се фокусира върху дишането, или като символичен дъх на сила. "

Ето подобна сцена на индианците сиукси (в някои източници те са посочени като ирокези). Жената държи някого отпред в клекнала позиция, докато акушерката взема бебето отзад. Някои от оцелелите истории разказват, че тази почетна роля за подкрепа не е била поверена на бащата на детето, а на външен ерген. Това вероятно е направено, за да могат потенциалните младоженци да разберат последиците от секса.!

Позиции за противодействие

Много жени са установили с течение на времето, че активното дърпане или тласкане на нещо по време на раждането улеснява много раждането. По този начин много традиционни позиции комбинират това действие с клякане, раждане на изпражнения, коленичене, изправяне или други позиции, които позволяват на майката да използва контрасила. Например, следната сцена за раждане илюстрира жена, която седи в скута на съпруга си, стои наполовина и дърпа някого по време на контракции, обляга се назад и почива на съпруга си между контракциите:

Някои култури използват въже, вързано за дърво, или плат, вързан за нещо, както е на илюстрацията на африканска жена от американския юг. Това помага на жената да кляка. Въжето може да поддържа тежестта, така че краката на майката да не се уморяват:

Тази индианска жена от южноамериканското племе сиукс използва въже, вързано на нисък стълб, за да създаде контрасила:

На тази илюстрация индийска жена от Ороноко от Южна Америка използва слинг и асистентът й помага да запази полустабилна позиция на клек:

Друга илюстрация на висяща позиция, този път с въже, за да помогне на жената да облекчи натиска в коленичила позиция. Мексиканските жени масажират и разклащат родилка, за да улеснят раждането:

Този южноиндийски барелеф показва майка, която слага едната си ръка върху опора, а другата дърпа лоза или някакво въже, за да роди бебето си в поддържано клекнало положение:

Понякога жената се чувства по-лека, отблъсквайки се от нещо. На тази илюстрация на фигурка от Перу, родилката се отблъсква от някой в ​​полуклек. Когато се отблъсква, тя също използва контра сила:

В тази илюстрация на родовите традиции на северноамериканското племе Pawnee родилката се опира на помощник, който осигурява стабилност и се отблъсква от нея, докато кляка. И отново виждаме ритуала за инжектиране на сила, вероятно разпространен сред някои индийски племена. Ароматният билков дим се използва от много коренни народи на Америка:

В тази андаманска сцена на раждане жената е в поддържано полуседнало положение, но за това използва краката си, за да ги отблъсне от стената, което създава един вид лост (андайците са местно население, живеещо на малки острови между Индия и Бирма; днес те са почти не вляво):

Някои култури са използвали извита пръчка, както е на тази илюстрация на африканско племе от Ангола. В същото време родилката стои с гръб, подпрян на дърво, и в същото време виси на пръчка, разположена под ъгъл спрямо дървото. По този начин тя получава подкрепа от контрасилата отгоре и отзад..

Извита назад позиция

Д-р Джордж Енгелман отбелязва в книгата си, че висящите или изправените пози на колене са често срещани сред много племенни народи и почти винаги включват промяна на позицията на тялото, когато детето се приближава към бутане. С други думи, много жени са променили наклона на тялото си от наведена назад позиция назад или от наклон напред, облегнали се назад. Вероятно е помогнало на бебето да премине през родовия канал по-успешно.

По-долу е показано полуседнало положение в модерна болница. Забележете родилката, наведена напред в позиция "С". Смята се, че тази поза помага на детето по-лесно да премине през уголеменото тазово пространство. Всъщност много исторически примери за раждащи позиции показват тази склонност..

Въпреки това много жени се опитват инстинктивно да променят оста си и в момента на изтласкване на детето, вместо да се наклонят напред, се навеждат назад. В историята можем да видим много примери за този инстинкт. Например в статуетка от Конго жената е в полуседнало положение, но гърбът й силно се извива назад. В болниците родилките често са възпрепятствани да правят това, насърчавайки да се навеждат напред (с най-добри намерения, разбира се), но въпреки това извиването на гърба по време на раждането помага за преместване на върха на опашната кост назад, за да се създаде повече пространство в родовия канал (може би би могло помогнете на много жени с нараняване на опашната кост, когато е огъната навътре):

В следната статуя на клекнали ацтеки виждаме родилката да хвърля глава назад и да създава огъване в гърба си:

В тази древна статуя от Кипър виждаме как родилката се облегна назад и изви гърба си в момента на изтласкването на бебето:

Понякога изглежда, че позите на някои жени по време на раждането са доста странни, както например в тази италианска рисунка. Но в някои акушерски текстове такова положение с хвърлена назад горна част на тялото и „увиснали“ крака отстрани на леглото е посочено като средство за лечение на дистоция на раменете (когато раменете на плода са заседнали):

В илюстрациите по-горе и по-долу тази позиция по време на раждане се препоръчва на затлъстели жени като начин за премахване на коремното тегло от матката и родовия канал. Въпреки че, може би, това не е нищо повече от мит, тъй като пълните жени успешно раждат в много други позиции..

Това обаче не означава, че тази позиция е потенциално полезна във всички случаи. Германският лекар Густав Валхер го е описал преди повече от век. Уебсайтът Spinning Babies има цяла страница, посветена на позицията на Walcher с няколко илюстрации и исторически подробности. В позицията на Уолчер жената е на ръба на високо легло, извива гръб и позволява на краката си да висят пасивно над ръба на леглото. Ако няма легло с достатъчна височина за това, тогава под бедрата се поставят допълнителни възглавници и навити кърпи, за да се създаде необходимия наклон на арката. Според автора това трябва да помогне дори на дълъг плод да влезе в родовия канал и да улесни отварянето на матката. Той посочва, че тази поза помага при залепване на раменете на детето. Нещо подобно на тази позиция изглежда предлага в тази статуетка от Перу. Обърнете внимание на ъгъла на наклон на тялото на майката:

Много медицински сестри в съвременните болници отбелязват, че някои жени инстинктивно се опитват да заемат тази позиция в последния момент по време на раждането, когато бебето е на път да си тръгне. Това отбелязва и д-р Енгелман в книгата си:

Може би по този начин родилката инстинктивно се опитва да огъне върха на опашната кост назад, за да помогне на бебето да се измъкне от родовия канал в последния момент. За съжаление в много съвременни родилни болници лекарите и акушерките активно обезкуражават това обратно движение. Те се ръководят от определени норми, забравяйки, че всички жени са различни и всяка има своя тазова структура, която в даден момент от раждането се възползва от огъването на гърба назад. Тези институции трябва да имат по-голямо доверие в инстинктите на раждащите жени и да не налагат стандартни позиции. Ако тялото на майката й каже да се движи по определен начин, изтласквайки бебето навън, може да има основателна причина.!

Легнало положение отстрани

Отлична алтернативна позиция, ако майката е уморена и се чувства по-удобно в тази поза. Едно коляно на жената може да бъде изтеглено към брадичката, създавайки асиметрично положение на таза, което от своя страна избягва натиска върху опашната кост и сакрума. Следващото изображение е от храм в Бутан. Интересното е, че не се среща често в древното изкуство за раждане, но д-р Енгелман съобщава, че е било използвано от индианските жени от племето Nez Perce, Лагуна Пуебло в Ню Мексико и племето Kootenai на тихоокеанското крайбрежие в Северна Америка:

Това е една от малкото алтернативни позиции, използвани в болниците за облекчаване на епидуралната болка при родилките. Съществуват съвременни изследвания, показващи ползите от използването на тази позиция..

заключения

Историческите доказателства, дошли до нас, ясно показват, че жените са раждали в много по-голямо разнообразие от позиции от обичайните литотомии, използвани в съвременните болници. За щастие много медицински изследователи и професионалисти осъзнават важността на това и започват да въвеждат вертикален труд в съвременната практика. Несъмнено са необходими клинични проучвания, за да се потвърдят ползите от всички позиции, въпреки че днес има достатъчно доказателства, демонстриращи значителните ползи от вертикалния труд и придружаващите го алтернативни позиции..

Важно е да се даде възможност на жената инстинктивно да реши как иска да роди. Много акушерки могат да свидетелстват, че в много случаи на забавени раждания те се развиват бързо, щом жената получи свобода на движение и тя може свободно да избира позицията за раждането. Д-р Енгелман разказва подобна история в своята книга: той дойде при родилка, която имаше забавяне в процеса на напускане на плода, лекарят реши да използва акушерски форцепс, когато жената клекна в леглото в една от силните контракции и това, според лекаря, „ произведен е магически ефект "- веднага главата на бебето се появи по" най-прекрасния начин ".

Всичко това обаче не означава, че най-добрият начин за раждане е клякането. Ще работи за някои жени, но не и за други. Важно е да се повтори, че няма „правилна“ позиция за раждане. Няма да получите допълнителна полза от това да имате клекнал труд, ако е неудобно за вас. Но много жени установяват, че в тази и други алтернативни вертикални позиции имат по-малко болка, повече контрол и не се нуждаят от облекчаване на болката или други допълнителни интервенции. Когато слушаме инстинктивните нужди на нашите тела, ние често инстинктивно заемаме позицията, която ни е необходима в структурата на тялото ни. Слушайте неговия глас и гласа на вашата природа, но също така бъдете отворени за идеите на другите, за да опитате и да видите дали те са подходящи за вас. Не забравяйте обаче - единствено вие сте висшата власт за това, което работи най-добре за вашето тяло и вашето бебе..

Как протича вертикалният труд? Предимства и недостатъци

Много методи за естествено облекчаване на болката се отнасят до предпочитанието на вертикалния труд пред хоризонталния труд. Да се ​​роди в изправено положение се препоръчва по метода на Lamaze, повечето съвременни лекари в Европа, САЩ и много други страни по света. В Русия вертикалното раждане все още не е станало широко разпространено, но „ледът се е счупил“ и все повече жени отиват в родилния дом с предварително споразумение за такова раждане..

Какво е това и как се ражда такова бебе, ще ви разкажем в тази статия..

Какво е?

Както подсказва името, вертикалното раждане се различава от традиционното положение на тялото на майката в пространството. Раждането се случва, когато жената е в изправено положение - изправена, клекнала и т. Н. В този случай самата жена избира позицията на тялото въз основа на собствените си чувства и комфорт.

Всъщност няма нищо ново в този начин на доставка. Така раждат повечето бозайници на планетата. Сред хората такива раждания са широко разпространени в Азия, Африка, Южна Америка..

В Европа модата да се раждат в естествено, естествено положение идва от Франция. Именно там официално започнаха първите вертикални раждания. След французите жени от Холандия и Германия тестваха техниката.

Малко хора знаят, но в Русия професионални акушерки също принуждават родилката да стане и да се разхожда в банята. Следователно този начин на раждане има много дълга и много дълбока традиция. Смята се, че вертикалното положение е най-естественото и физиологично.

В съветските родилни болници жените са били принудени да лъжат както по време на раждането, така и по време на опити за акушерски легла. Сега всички родилки се насърчават да се движат по време на раждането. Но не всички лекари се съгласяват с вертикална позиция при опитите.

Трябва да се отбележи, че присъствието на партньор е задължително за вертикални раждания. Или трябва да е съпруг на родилката, или друг роднина, на когото тя напълно се доверява, или здравен работник, с когото преди това е постигнато споразумение за вертикално раждане. В същото време партньорът в никакъв случай не е наблюдател. Той е активен участник в процеса, на който жената може да се опре, на която може да виси, ако й е удобно..

Управлението на изправен труд изисква отделно умение от акушер-гинеколога. Ако специалист е обучен в това, той задължително трябва да има подходящ лиценз. Задължително е да попитате за неговото присъствие при избора на родилен дом, ако жената има вертикално раждане като приоритет.

Предимства и недостатъци

Раждането в легнало положение е по-болезнено и носи повишен риск от раждане. Това се дължи на гравитацията - тежка матка с плод притиска гръбначния стълб, притиска аортата, долната куха вена. Това увеличава вероятността от развитие на хипоксия при плода, което води до нарушаване на нивото на кръвното налягане при родилката. Вертикалният труд, отново според гравитацията, не свива кръвоносните съдове. Контролът с CTG при раждане потвърждава, че състоянието на плода при вертикално раждане винаги е по-благополучно, отколкото при класическо раждане на гърба..

Болката по време на раждане в изправено положение се намалява чрез намаляване на гравитационното натоварване на гърба. Следователно необходимостта от облекчаване на болката от лекарството намалява. Дори относително нежната епидурална анестезия засяга плода. Употребата му във вертикален труд не е намерена. Също така рядко е необходимо да се използват стимуланти - контракциите в изправено положение рядко се дискоординират или отслабват.

Периодът на контракциите при класическо раждане според специалистите продължава около три часа по-дълго, отколкото при вертикално. Отварянето на шийката на матката протича с по-бързи темпове, отново благодарение на гравитационните полета и натиска на главата на бебето.

Опитите в изправено положение са по-малко болезнени, в напрегнатия етап от процеса на раждане бебето се изтласква не само от раждащите сили, но и от силата на гравитацията. Бебетата получават наранявания по-рядко, тъй като напредъкът става по-мек и деликатен, тъй като жената се чувства добре мускулите на перинеума и тазовото дъно. Периодът на самото натискане се увеличава с около половин час, но по-бавният изход на бебето осигурява ниска вероятност за нараняване.

Третият етап на раждането при вертикално раждане обикновено е по-бърз - плацентата напуска по-лесно под въздействието на гравитацията. Това намалява загубата на кръв с около 200 ml. Възстановяването след такова раждане протича по-бързо и не само при жената след раждането, но и при бебето. Адаптивните способности на такива деца се оценяват значително по-високо, отколкото при деца, които са се появили по време на класическо раждане или в резултат на цезарово сечение..

Ако една жена има късогледство, имала е анамнеза за отлепване на ретината или сърдечни заболявания, тогава преди е имало само един изход - цезарово сечение, тъй като на такива жени не се препоръчва да натискат. Днес при такива показания вертикалното раждане се извършва доста успешно, без да се навреди на здравето на майката и бебето..

Въпреки всички изброени предимства, този метод на доставка има и недостатъци:

 • по-трудно е акушерът да наблюдава състоянието на плода, да прави CTG при натискане, да взема сърдечния ритъм на бебето;
 • не може да се приложи епидурална анестезия, тъй като долната част на тялото частично ще загуби чувствителност, жената няма да може да контролира своите усещания;
 • ако перинеумът има анатомични дефекти, вероятността от разкъсване се увеличава, докато в изправено положение акушер-гинеколозите не могат да направят почти нищо, за да предотвратят нараняване на майката;
 • в изправено положение се увеличава вероятността от бързо раждане, което може да доведе до нараняване на плода;
 • при каквито и да е непредвидени обстоятелства, затруднения е по-трудно за акушер-гинеколог да оказва помощ на жена, която е в изправено положение.

Които са противопоказани?

Раждането в изправено положение на тялото има редица противопоказания и поради това може да не е разрешено за всички бременни жени. Така че, не можете да раждате вертикално дами в следните ситуации:

 • изразени патологии на бременността;
 • раждането е започнало преждевременно;
 • бебето е в тазова, напречна или друга патологична форма;
 • жената има клинично тесен таз;
 • главата на детето е голяма;
 • жената има хронични заболявания на вътрешните органи.

Дори ако е разрешено вертикално раждане, решението може да бъде променено по всяко време и жената ще бъде преместена в класическата позиция, ако възникнат усложнения по време на раждането, ако лекарите трябва да използват форцепс или друго оборудване.

Как да се подготвим?

Необходимо е да се подготвите за раждане в изправено положение със специално старание. Задължително е да се научите как да отпускате мускулите и да дишате правилно по време на контракции и опити. Ще трябва да отидете на курсове с партньор. Ще бъдат показани упражнения за двама в приемливи пози и подкрепа, които е препоръчително да репетирате у дома. По време на вертикален труд жената може да използва фитбол.

Подготовката ще изисква събирането на необходимите документи не само за раждащата жена, но и за нейния партньор - без списък с резултати от тестове и заключения на лекарите, партньорът просто няма да бъде допуснат до болницата. Също така трябва внимателно да се запознаете с "асортимента" на родилните болници и перинаталните центрове, да намерите лекар, който е привърженик на вертикалното раждане и да подпишете обменна карта с главния медицински директор или главния лекар на избраната акушерска институция.

Пози и стол

Няма конкретни препоръчителни позиции за вертикален труд. Техният чар се крие именно във факта, че родилката може да избере всяка позиция на тялото, стига да й е удобно. Най-често жените клякат, застават на четири крака, заемат коляно-лакътна позиция, висят на врата на партньора. Позите трябва да се изучават предварително и да се репетират у дома, но не трябва да избирате предварително предпочитаните - раждането определено ще направи свои корекции.

По време на периода на опитите позицията на клякам се счита за най-ефективна. По време на контракциите жената може да сменя позиции произволно, както й харесва. Но почти всички от тях ще изискват физическа подкрепа от партньор, не само по време на раждането, но и по време на натоварване..

Има специален стол за вертикална доставка. На него жената може да заеме всяка позиция, но просто да не лежи. Тазът постоянно е окачен. Такова оборудване изобщо не е сложно, но засега не във всеки родилен дом го има..

Недостатъкът на стола е височината му. Тя е доста ниска и не е много удобна за лекаря - трябва да седите в прегърбена позиция или да коленичите. Тази променливост в необходимото поведение прави вертикалното раждане не най-обичаното сред акушерите и гинеколозите..

Полезни съвети

Днес, с развитието на платената медицина, се появиха много хора, които искат да печелят пари от желанието на двойката да роди по начина, по който искат. Не всички родилни болници са съгласни да приемат вертикално раждане, това все още е факт. Но се появяват все повече частни клиники, които предлагат подобни услуги за много пари. В същото време често „специалистите“ на такива клиники не само нямат лиценз за приемане на вертикално раждане, но понякога нямат и медицинско образование..

Доста често такива шарлатани могат да се срещнат в курсове за обучение за вертикално раждане. В редица региони на Русия имаше конфликтни ситуации, в които организаторите и учителите на училища с вертикално раждане не са имали медицинско образование и са навредили на своите клиенти, които плащат много пари за уроци. Когато избирате курсове и родилен дом, жената и нейният партньор трябва да бъдат внимателни. Говорим за здравето на двама - майка и бебе. Уверете се, че имате лиценз и попитайте за квалификацията на лекаря.

Прегледи на жени

Прегледите за вертикално раждане са предимно положителни. Особено ценно е мнението на жените, родили за първи път в класическа поза. Те отбелязват, че е по-лесно да се роди вертикално, болката е много по-слабо изразена.

Според рецензиите първият етап на раждането може да бъде доста уморителен за родилката: ходенето, изправянето и обесването с контракции бързо отегчават. Но ползите от постоянния период се оценяват от всички, без изключение. Почти няма отзиви за наранявания от майката при такова раждане. Също така няма отзиви за родова травма при бебе. Често жените се оплакват, че лекарите, дори да се съгласят на вертикално раждане, не са дали на родилката пълна свобода да избират поза, налагат полуседнало положение, в което им е по-лесно да работят, без да вземат предвид мнението на родилката.

Възможно ли е да се роди вертикално безплатно? Можете, отзивите потвърждават това. Вярно е, че за това трябва да съвпадат няколко условия: родилният дом трябва да поддържа вертикално раждане, трябва да има такива лекари, отделно раждане, защото се предполага присъствието на партньор. В този случай е достатъчна полица за задължителна медицинска застраховка. В други случаи ще трябва да сключите споразумение за платени медицински услуги и отделно да предпишете всички посочени точки в споразумението.

За плюсовете и минусите на вертикалния труд вижте следващото видео.

Вертикално раждане: плюсове и минуси

Вертикалното раждане е метод за освобождаване от бреме, който е широко практикуван в миналото. Днес опитът от минали поколения е възприет от съвременната медицина, тъй като раждането в изправено положение се счита за по-физиологично, по-малко болезнено и травматично за жената..

 1. Малко история
 2. Етапи на вертикално раждане
 3. Плюсове на алтернативно раждане
 4. Възможни минуси
 5. Основните противопоказания

Малко история

Поглеждайки назад, става ясно, че вертикалното раждане е било често срещано и естествено. През Средновековието в европейските страни зестрата на булката задължително включваше стол за раждане с дупка в средата. А в Русия родилка е била доведена до горещо нагрята баня, където е била принудена да ходи, стъпвайки през первазите. В най-решаващия момент съпрузите се притекоха на помощ - жена роди бебе, окачено на врата на съпруга си.

По време на контракциите жената можеше активно да се движи, да кляка, да избира позиция, която е удобна за себе си. Благодарение на силата на гравитацията детето се движи по-лесно по родовия канал, а самото раждане протича без усложнения. Родилките в азиатските и африканските страни все още предпочитат да се освободят от бремето по този начин. Жена ражда, държейки се за опора или клекнала.

Хоризонталното раждане се счита за неестествено. Този метод е приложен за първи път във Франция преди повече от 200 години. Оттогава акушер-гинеколозите го възприемат, защото е много по-удобно да се контролира процесът на раждане, когато жената е в хоризонтално положение. Разбира се, никой не попита за мнението на родилките..

За щастие днес дори експертите на СЗО препоръчват въвеждането на вертикалния метод при раждането като алтернатива на традиционното акушерство. Вертикалното раждане става популярно и се практикува в много съвременни перинатални центрове..

Етапи на вертикално раждане

Снимка: Takprosto

На първия етап семейна двойка трябва да се консултира с лекар, да изясни индикациите и противопоказанията, плюсовете и минусите на определен метод на доставка. Ако решението е взето в полза на вертикалния труд, подготовката за тях трябва да започне 3-4 месеца преди X часа. За целта можете да посетите специални подготвителни курсове, в които жената може да овладее най-често срещаните пози. При избора на клиника могат да възникнат определени трудности, тъй като не всеки родилен дом практикува алтернативни подходи към акушерството. Ето защо е много важно да се намери лечебно заведение с лиценз и персонал от акушер-гинеколози, които да могат професионално да провеждат вертикално раждане..

Основната разлика от традиционния подход е, че жената продължава да се движи активно по време на контракции - може да стои, да кляка, да ходи. Например позицията „изправена на четири крака“ позволява на майката да си почива между контракциите, да намалява болката, а позицията „клякане с опора“ за мнозина е най-оптималната в момента, в който бебето преминава през родовия канал.

Етапът на дилатация на шийката на матката се счита за най-болезнен и продължава до 12 часа. По това време на родилката се дава пълна свобода - тя може да ходи, да седи на голяма топка, да прави ротационни движения с таза си, да виси на опора, да кляка или да коленичи. Благодарение на такава физическа активност периодът на контракциите се намалява с няколко часа и болезнените усещания отстъпват..

След отварянето на шийката на матката започват опити. На този етап родилката интуитивно намира най-удобната за себе си позиция. Тя може да седне на специален акушерски стол, да заеме коляно-лакътна позиция или да застане, като се държи за опора. Но най-оптималната позиция е "клякам". В това положение тазовите кости се разминават, мускулите се отпускат, болките в гърба изчезват и детето по-лесно преминава през родовия канал поради собственото си тегло. В същото време доставката на кислород за бебето се подобрява, рискът от загуба на кръв и други усложнения намалява..

Последният етап - излизането от плацентата, също протича в изправено положение. Прикрепването на бебето към гърдата помага да се ускори процесът на свиване на матката.

Плюсове на алтернативно раждане

Според експерти вертикалната доставка има редица безспорни предимства пред хоризонталния метод на доставка:

 1. Изправената позиция елиминира риска от фетална хипоксия. При традиционното раждане матката притиска с цялото си тегло кръвоносните съдове и долната куха вена, което може да доведе до кислороден глад за бебето.
 2. Намаляване на болезнените усещания по време на раждането. Активното движение помага да се намери удобна поза, да се направи процесът на раждане по-удобен и да се направи без използването на болкоуспокояващи.
 3. Ускоряване на процеса на доставка. Вертикалният труд е с два до три часа по-кратък от обикновено, тъй като шийката на матката се отваря по-бързо. Благодарение на силата на гравитацията, бебето лесно преодолява родовия канал, а самото раждане протича без риск от разкъсване и голяма загуба на кръв.
 4. С физиологичното положение на тялото напрегнатият период се понася по-добре, главата на плода се адаптира по-лесно към родовия канал, което намалява риска от травма. Експертите отбелязват, че децата, родени вертикално, се оценяват по-високо по скалата на Apgar и са по-малко склонни да получат неврологични разстройства..
 5. При този метод на раждане няма причина бебето да се отстранява с форцепс, което значително намалява вероятността от усложнения при новородени.

При някои състояния има преки медицински показания за вертикална доставка. Например, с висока степен на късогледство (късогледство) или тежки патологии на сърдечно-съдовата система, цезарово сечение е показано за родилка. Алтернативният метод за раждане обаче избягва операцията и дава шанс на жената да има бебе по естествен път..

Възможни минуси

Въпреки очевидните предимства, вертикалният метод има някои недостатъци:

 • по-трудно е медицинският персонал да контролира процеса на доставка и да извършва необходимите манипулации;
 • не всяка родилка може да намери удобна позиция за улесняване на процеса на раждане;
 • когато се използва вертикален метод, анестезията не може да се осигури чрез епидурална анестезия;
 • съществува риск от бързо раждане по време на многократна бременност, което създава заплаха за раждане на бебето.

В случай на някакви, дори незначителни усложнения, родилката се моли да заеме хоризонтално положение, за да осигури медицинската помощ, необходима за безопасно разрешаване на тежестта.

Основните противопоказания

Доставката в изправено положение е най-естественият и физиологичен процес. Но не всички жени могат да раждат по този начин. Противопоказания за използването на алтернативен метод са следните условия:

 • преждевременно настъпване на раждането;
 • заплахата от хипоксия на бебето или неговото предлежание;
 • усложнения по време на раждане;
 • голям размер на главата на плода и тесен таз при родилка;
 • бързо раждане;
 • наличието на хронични заболявания на вътрешните органи.

Преди да вземе решение за вертикално раждане, жената трябва, заедно с гинеколог, да прецени възможните рискове и да се съсредоточи върху опцията, която представлява най-малка опасност за здравето на бъдещата майка и бебе.