Ниското разположение на плацентата плаши бъдещите майки и им създава много страхове относно резултата от бременността и раждането. Каква е неговата опасност и какво да направя, ако диагнозата "ниска плацентарност" вече звучи, ще кажем в този материал.

Какво е

Плацентата е уникален орган. Появява се само по време на бременност и изчезва след раждането на бебето. Задачата на плацентата е да осигури на бебето хранене, доставката на всички вещества, витамини и кислород, необходими за нормалния му растеж и развитие. В същото време плацентата помага за отстраняването на метаболитните продукти от трохите в тялото на майката..

Placenta previa е концепция, която обозначава местоположението на този временен и много необходим орган в маточната кухина. Представянето винаги е патология, тъй като самият термин има значението да се намери плацентата по пътя, по който детето ще трябва да премине по време на раждането.

Обикновено мястото на закрепване на плацентата трябва да бъде такова, че „детското място“ на бебето да не пречи на раждането. Ако говорим за предлежание, това означава, че плацентата е разположена ниско, частично или напълно блокира изхода към малкия таз.

Ниската плацентация е често срещана в началото на бременността. До 20 седмици от бременността частично или маргинално представяне се регистрира при около 10% от бременните жени. Но плацентата има способността да се издига над цервикалната област, следвайки стените на матката, растящи заедно с плода. Следователно към 30-та седмица на бременността само 3% от бременните жени имат предлежание, а до 40 седмици - само 0,5-1% от бъдещите майки. Процесът на повдигане на плацентата по-горе се нарича миграция..

Плацентата се формира окончателно само до 10-12 седмица от бременността. Преди това мястото на „врастване“ на яйцеклетката в ендометриума се нарича хорион. Има три вида презентация.

 • Пълна - вътрешният фаринкс е напълно покрит от плацентата. Това е много опасно заплашително състояние, при което спонтанното раждане е невъзможно и има голяма вероятност от смърт на плода или майката в резултат на спонтанно масивно кървене..
 • Непълна - плацентата покрива частично вътрешната ос на шийката на матката. Независимото естествено раждане в повечето случаи също е невъзможно, опасността за бебето и майката е голяма.
 • Ниско или долно - плацентата е разположена над входа на цервикалния канал, но разстоянието от нея до „детската седалка“ не надвишава 7 сантиметра. Вътрешният фаринкс не е затворен от плацентата. Ако „мястото на детето“ е твърде ниско и засяга ръба на фаринкса, представянето се нарича маргинално.

Естественото раждане с такова предлежание на плацентата е напълно възможно, но те ще изискват специално внимание от лекарите и от бременни жени - изключително предпазливо в процеса на раждане на плода.

Лекарите могат да определят вида и степента на представяне чрез ултразвуково сканиране. При всяко планирано ултразвуково сканиране на плацентата се обръща голямо внимание. Определя се локализацията му по предната или задната стена на матката и се измерва разстоянието от вътрешната ос (входа на цервикалния канал) до ръба на „детското място“.

Ако е най-малко 3 сантиметра, диагностицирайте "ниска плацентация" или "първа степен на предлежанието на плацентата".

Трябва да се отбележи, че долната презентация е най-безопасната от трите вида презентация. Прогнозите на лекарите с него са по-благоприятни, но подобна подредба на „детското място“, разбира се, също не е вариант на нормата. Съществуват определени опасности и рискове.

Причини за ниска плацентация

Като цяло е почти невъзможно да се повлияе по някакъв начин мястото на образуване на плацентата. Изглежда, че яйцеклетката ще може да се закрепи по време на имплантацията..

Оплодено яйце се имплантира в маточната кухина приблизително 8-9 дни след оплождането, от този момент се образува хорион, който впоследствие става плацентата. Невъзможно е да се определи точно къде оплодената яйцеклетка ще „плава“. Но има рискови фактори, които увеличават вероятността бластоцистата да се закотви твърде ниско..

На първо място, такива фактори включват патологии на структурата на матката, заболявания на репродуктивната система на жената, последиците от хирургичните интервенции.

Така че при жени, страдащи от възпалителни процеси на ендометриума, претърпели аборт или друг кюретаж, с анамнеза за цезарово сечение, шансовете за ниска плацентация по време на последваща бременност са по-високи. Такива причини се наричат ​​маточни или вътрематочни. Те включват:

 • ендометриоза;
 • операции, извършвани на матката - (аборт, отстраняване на миома, диагностичен кюретаж, цезарово сечение);
 • усложнено предишно раждане;
 • миома на матката;
 • недоразвитие и ненормална вродена структура на тялото на матката;
 • некомпетентност на шийката на матката (истмично-цервикална недостатъчност);
 • бременност с няколко плода едновременно.

Причината за фиксирането на яйцеклетката в долната част на матката може да бъде и ензимният дефицит на самите мембрани. Такива причини за развитието на ниска плацента се наричат ​​фетални. Те включват:

 • хормонални нарушения при жена;
 • възпалителни заболявания на придатъците, фалопиевите тръби, яйчниците.

При многократни бременности ниската плацента е по-вероятна, отколкото при първата бременност. Колкото повече жена ражда, толкова по-голяма е вероятността да развие по-ниска плацентация с всяка следваща бременност.

Смята се, че са изложени на риск както жени с наднормено тегло, така и жени, които не са успели да се откажат от пушенето с началото на бременността. Ако при предишната бременност плацентата е била разположена ниско, с голяма вероятност, според експерти, „мястото на детето“ ще бъде разположено отдолу и в следващата бременност. Освен това съществува известна генетична зависимост - жената може да наследи тенденция към понижаване на плацентацията от собствената си майка..

Диагноза и симптоми

Ниско предлежание на плацентата може да бъде показано чрез зацапване на всеки етап от бременността. Лекарят може да бъде объркан от увеличените стойности на височината на очното дъно на матката, които изпреварват реалния период на бременността, както и от неправилното разположение на плода в маточната кухина - тазовото или напречното предлежание на бебето често е придружено от ниска плацентация.

Кървавото отделяне от гениталния тракт с предлежание на долната плацента обикновено се появява за първи път след 12-13 седмици от бременността. Те могат да бъдат повече или по-малко в изобилие. Те често продължават до доставката..

Но най-честото кървене през последния триместър на бременността, когато стените на матката са толкова опънати, че има частични микрооткъсвания на „мястото на детето“ от маточния ендометриум.

При една трета от бременните жени с ниска плацентация подобно кървене се появява след 35 гестационна седмица. Шест от десет жени изпитват доста обилно кървене по време на раждането. Дори небрежната силна кашлица, смях, секс, запек, упражнения и силен стрес могат да провокират кървене при бременни жени с ниско положение на плацентата. Всяко напрежение на маточната мускулатура е опасно от леко отлепване и излагане на кръвоносни съдове.

При жени с ниска плацентарност, проявяваща се с епизодични или постоянни кръвоизливи, често се наблюдават ниски нива на хемоглобин, анемия, ниско кръвно налягане, световъртеж и пристъпи на внезапна слабост.

При съмнение за предлежание на плацентата лекарят не провежда ръчен интравагинален преглед, тъй като това може да провокира преждевременно раждане или кървене, което може да бъде фатално както за плода, така и за бременната жена.

Ултразвуковото сканиране се счита за най-добрия диагностичен метод. Ултразвукът ви позволява да определите позицията на „детската седалка“ с точност до милиметри.

Понякога ниското положение на плацентата няма симптоми. Жената не се оплаква от нищо и само лекарят по ултразвук при следващия преглед обръща внимание на факта, че „мястото на детето“ е по-ниско, отколкото би искала. В този случай се изисква по-внимателно наблюдение на състоянието на плацентата: контролните ултразвуци, предназначени да проследят процеса на миграция, се предписват и провеждат на 12, 20 (или 21-22) седмици и на 30 седмици. При необходимост могат да се препоръчат по-чести сканирания.

Опасности и рискове

Какво заплашва ниското местоположение на плацентата не е трудно да се отгатне. В ранните етапи е опасно със заплаха от спонтанен аборт, а в по-солидна гестационна възраст със заплаха от преждевременно раждане. При жените с такъв проблем в края на втория и третия триместър често се развива гестоза, което само увеличава рисковете от неблагоприятен изход. Половината от бременните жени имат желязодефицитна анемия.

Ако плацентата се формира в ранните етапи и е прикрепена ниско, тогава вероятността детето да заеме неправилно положение в маточната кухина се увеличава с 50%. Детето инстинктивно ще избере позиция, при която главата му няма да влиза в контакт с нищо, включително с плацентата.

Бебето с висока степен на вероятност няма да приеме главна форма, а седалищна форма, която значително ще усложни процеса на раждане или дори ще бъде индикация за цезарово сечение.

За бебето ниско разположената плацента е рисков фактор за вероятността от развитие на хипоксия. Продължителният хроничен кислороден глад може да причини смърт на бебе, необратими промени в структурите на мозъка му.

Също така, плацентарната недостатъчност, която се развива, ако се пропусне „бебешката седалка“, може да доведе до забавяне на развитието на плода. Долната част на матката е по-слабо кръвоснабдена от тялото и дъното на матката, поради което бебето ще получава по-малко хранителни вещества, от които се нуждае.

Ненормалното местоположение на органа, хранещ бебето, е опасно. Ако плацентата е прикрепена ниско, жената по всяко време може да получи кървене, което може да има много тъжни последици..

Лечение

Въпреки нивото на съвременната медицина, няма универсален начин за лечение на ниска плацентация. Няма такива хапчета и инжекции, които да повишат "мястото на детето" по-високо. Можем само да се надяваме, че миграцията ще се случи сама и в повечето случаи се случва точно това..

Задачата на лекарите е бързо да се справят с периодичното кървене и да поддържат бременност възможно най-дълго: докато бебето е напълно жизнеспособно. Спазването на медицинските препоръки е основен приоритет за всяка бременна жена с ниска плацента.

За да се намали тонусът на матката, се предписват спазмолитични лекарства: "No-shpa", "Papaverin", "Ginipral". За да се попълни дефицитът на желязо при бременна жена, се препоръчва да се вземат курсове на железни препарати "Ferrum Lek", "Sorbifer". За по-добър утероплацентен кръвен поток, за елиминиране на симптомите на забавено развитие на бебето, се препоръчват фетоплацентарна недостатъчност, "Кюрантин", "Трентал", както и фолиева киселина, витамини от група В, "Аскорутин" и витамин Е във високи терапевтични дози.

Доста често жената се препоръчва ежедневно да прилага интрамускулно магнезиев разтвор (по 10 ml) и таблетки Magne B 6 два пъти дневно. Ако има хормонален дефицит, предписвайте "Utrozhestan" или "Duphaston" в индивидуална доза. С асимптоматичен курс можете да се лекувате у дома, при чести епизоди на кървене се препоръчва да се подложите на лечение в дневна болница в гинекологична специализирана клиника.

В по-късен период жената по-често от другите бременни жени ще трябва да посещава гинеколог и да прави CTG на плода, за да се увери, че сърдечната дейност на бебето е нормална и че няма изразено кислородно гладуване. Лекарствената терапия вероятно ще продължи до раждането, ако плацентата не се повиши.

Препоръки за бъдещата майка

Както вече споменахме, жената ще трябва да бъде изключително внимателна. Предписва й се спокоен режим, стресови ситуации, физическа активност, вдигане на тежести, навеждане напред са й противопоказани. При ниска плацента никога не трябва да скачате, да пътувате по неравни пътища с кола или автобус, защото треперенето може да провокира силно кървене.

Жената не трябва да прави секс, защото оргазмът стимулира маточните мускули, което ще увеличи вероятността от отлепване на плацентата. Забранени са не само директните сексуални контакти, но и други форми на сексуално удовлетворение - орален, анален секс и мастурбация. Всяко действие, което може да доведе до свиване на маточната мускулатура, е противопоказано.

Пътуването по въздух също е нежелателно. Оптималната позиция за почивка (и трябва да си починете във всяка свободна минута) е легнало по гръб с крака, хвърлени с главата надолу. Ако не можете да легнете (жената е на работа), трябва да повдигнете краката си по-високо в седнало положение.

За да направите това, можете да използвате малка импровизирана подложка за крака..

Как се ражда?

При ниска плацентация раждането може да стане както естествено, така и чрез хирургическа операция - цезарово сечение. Окончателното решение за тактиката на акушерската помощ се определя на приблизително 35-36 седмици от бременността въз основа на резултатите от контролния ултразвук.

Ако плацентата не се е повишила, най-вероятно лекарите ще препоръчат бърза доставка. Цезарово сечение се прави, ако жената има ниско разположена плацента, съчетана с тазово или напречно предлежание на плода, ако е бременна с близнаци или тризнаци, ако матката има белези от предишни хирургични интервенции.

Те също се опитват да изпратят бременни жени на възраст над 30 години, които са претърпели няколко аборта и имат обременена гинекологична история за операция. Ако бременността е била придружена от редовно кървене, може да се помисли и за планирано цезарово сечение.

Понякога необходимостта от спешна операция възниква още по време на раждането, например, ако кървенето не спре след преминаването на вода, ако има слабост на работната сила.

При липса на кървави отделяния, готова и зряла шийка на матката, нормален размер на таза, средно голямо дете, което е в цефалното предлежание, се допуска независимо раждане.

Стимулирането на раждането с лекарства с ниско представяне не се извършва в никакъв случай, раждането трябва да се развива независимо.

Отзиви

Според прегледите, оставени от майките в Интернет, в повечето случаи до 30-та седмица положението на плацентата е установено в нормални граници. Това означава, че разкритите нарушения на 20-21 седмица не са присъда, а просто временна трудност. Раждането с ниска плацента в повечето случаи също протича напълно задоволително, раждат се здрави бебета.

По време на бременността, според жените, е доста трудно постоянно да се спазват всички препоръки, най-трудна е забраната за интимни връзки. Поради това много хора временно влошават отношенията със съпруга / та, бременността протича на фона на притеснения и стрес..

За информация относно опасността от ниско предлежание на плацентата вижте следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Ниска плацента: какво заплашва и какво да се прави?

На 14-та седмица от бременността за първи път направих ултразвук. Оказа се, че плацентата е разположена много ниско и долният й ръб достига вътрешната ос, но без да я припокрива. Когато попитах каква опасност може да носи, лекарят каза, че при такова разположение на плацентата естественото раждане е невъзможно и това е абсолютна индикация за цезарово сечение. Тя каза да повтори ултразвука след месец. По време на самата процедура тя попита дали ме боли стомаха, има ли кървави секрети. Стомахът понякога боли, но нямаше кървави секрети.
Никога не съм мислил, че ще ме докосне. Не съм правила аборти. Това е първата ми бременност. Винаги бях здрав, силен, занимавах се със спорт, опитвах се да се храня правилно. Бях сигурна, че сама мога да се справя с раждането.
Но всичко е сополи.
Може ли някой да ми каже какво е могло да причини това положение на плацентата и какво мога да направя, за да го повиша? И най-важното, не е ли опасно за детето?

Дана, не се притеснявай първо. Ниската плацента на 14 седмица все още не казва нищо. Приеха ме в болницата на 11 седмици с обилно кървене, бях сигурен, че съм загубил детето. На ултразвука се оказа, че детето, TTT, всичко е в ред, но има предлежание на плацентата с припокриване на фаринкса, това беше кръвта. Но веднага се успокоих, като обясних, че плацентата се издига с растежа на матката. Вече на 15 седмици няма припокриване, но плацентата все още е ниска. Сега имам срок от 30 седмици, плацентата вече се е вдигнала толкова много, че няма индикация за цезарово сечение. И накрая, плацентата ще заеме мястото си след 36 седмици. Така че наслаждавайте се на бременността си и бъдете здрави, всичко ще се оправи.
Да, но не е нужно да правите нищо специално, ако не кърви.

Дана, на 14 седмици всичко беше точно като твоето. Направо едно към едно. Лекарят ми предписа да пия по една таблетка ношпа на всеки 4 часа. Но не повече от 5 таблетки на ден. Можете да замените една от техниките noshpa с таблетка Mg B6. В същото време, пастелен режим и минимална физическа активност. Необходимо е да издържите на всичко това поне 12 дни (за предпочитане 2 седмици). : yogu:
Сега имам 23 седмици. И миналата седмица специалистът по ултразвук ми каза, че плацентата ми "напредва" и вече се е повишила с 4 см. Това е добър резултат. Ето защо, сега продължавам да пия ношпа (обаче вече 3 пъти на ден след хранене по една маса). Надявам се всичко да е чудесно. Въпреки че плацентата се счита за нормална над 6 cm.
Консултирайте се с Вашия лекар за износването и не се притеснявайте. Защото нервите винаги провокират напрежение в матката.
Късмет.

Е, имах същото нещо на 14 седмици. Вярно, не ми предписаха никакви хапчета. Просто физическа почивка и никакъв сексуален живот
И на ултразвук на 24 седмица плацентата вече се беше издигнала и всичко беше наред. Така че не се притеснявайте. Казаха ми, че в 90% от случаите плацентата след това се издига с растежа на матката. Най-лошото е, ако започне кървене. Тогава трябва спешно да посетим лекар. Но това не означава, че детето може да бъде загубено..
Пази се! Здраве на вас и вашите деца

Съжалявам, изобщо няма секс? До края на бременността?

Вероятно повечето майки имат подобен проблем. Аз също. Намерен на 13-14 седмици, сега 18 седмици, но не особено голям успех. Моят лекар ми даде игли (Тя също прави акупунктура в гинекологията) и каза, че е необходимо да се повдигне плацентата, докато има време до 24 седмици. Ще се надявам. Основното нещо е да не се разстройвате. ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД.

Да, за секса, просто забравих да кажа. Уви, никакви. Но тук не ни дават никакви хапчета, смятат го за ненужно.

и аз също.
в смисъл от много източници, които чух, четох, че с растежа на матката
плацентата се издига
основното е спокойствието и позитивното отношение

Ако говорим за сексуални отношения, тогава ако жената има нужда от тях, но не ги получава, тогава матката става тонизирана (докато след оргазъм, напротив, тя се отпуска). Лично аз не ги спрях през цялата бременност с пълно предлежание на плацентата (фаринкса беше напълно блокиран).

С моите ежедневни техники за визуализация, плацентата ми се притесняваше да се издигне само месец преди раждането, но това също беше победа. И тя отиде до самото дъно, а преди това 7 ултразвука казаха, че фаринкса е блокиран от плацентата.

Техниката на визуализация се използваше от много жени, които познавах и работеше за почти всички. Състои се в представяне на определени изображения, които помагат да се разбере причината и да се отстрани. Най-често плацентата е много ниска при онези жени, които много се страхуват да не загубят бебе и, като че ли, затварят изхода с "длан".

Ако искате, можете да опитате и тази техника..

И на 18 седмици поставиха ниското положение на плацентата на доплер и след 4 седмици всичко беше нормално в този смисъл. Вярно е, че те започнаха да поставят узряването на плацентата 0-1 градуса (преждевременно). А сексът също беше забранен, когато имаше ниска позиция.

Е, не до края на бременността, а докато плацентата се издигне. Просто има риск от кървене с нисък валяк. Щом всичко стана нормално за мен, смело започнах да живея сексуален живот. Макар че преди това от време на време го правехме в противоречие със забраните на лекарите, но толкова много внимателно и не дълбоко.
Късмет

Благодаря много на всички! Започвам да се успокоявам. Предполагам, че наистина се страхувам да не загубя дете. Исках това толкова дълго, но съпругът ми смяташе, че е твърде рано. И няколко дни след последния ни разговор на тази тема, когато му обещах, че ще мълча за това, забременях.
Екатерина Иванова и къде можете да научите повече за тези визуални техники?

Едва вчера на курса ни казаха това. По време на бременността плацентата "мигрира" през матката и резултатите от първия ултразвук рядко остават на същото ниво до края на бременността. Разстоянието от гърлото до плацентата за нормално раждане трябва да бъде най-малко 50-55 mm - това е равно на половината от отвора на шийката на матката по време на раждането. Половината, защото пълното разкритие е около 10 см, което означава равномерно 5 см отстрани.

Наистина се надявам, че до 40-та седмица ще се оправиш.
Погрижете се за себе си и корема си.

С най-добри пожелания, Щипка и хлапе (на 33 седмици)

Според резултатите от ултразвука лекарят ме „зарадва“, че плацентата е разположена ниско. Какво означава това, какво заплашва? На този въпрос тя ми отговори: „пийте Magne B6, Courantil и Actovegin и всичко ще се оправи“. Само имената ме плашат. Може би някак без тях?
Тя също така заповяда да спазва сексуална почивка. Защо трябва да се спазва? Фактът, че има натиск върху стомаха, или че чуждо тяло се движи вътре? Или моето вълнение вече е опасно само по себе си? На кого лекарят обикновено е обяснил това, моля, споделете.

Начинаещ,
колко седмици имате?

Всичко зависи от това колко ниско е гърлото или не. И наистина срокът има значение.Ако срокът е малък, тогава има голяма вероятност той да се увеличи до момента на доставката. Ако не, определено цезарово сечение.

Начинаещ,
Curantil, Actovegin и Magne 6 е стандартен комплект за бременни, който се предписва на всички подред - необходимо е, не е необходимо. Те са безполезни за повдигане на плацентата..
Друг фактор е на коя стена е разположена плацентата. Ако отпред - сто процента ще се покачат. Някъде в средата на срока бях на 2 см от врата, в края на 8, изглежда

Newbie, Ако плацентата е ниска, това може да е проблем в раждането. всъщност най-често се издига.. ако срокът е кратък, тогава изобщо не трябва да се притеснявате.. въпреки че все пак си струва да се спазва някакъв мир - не вдигайте тежести, дори леко, не пренапрегвайте.
megne B6 - за да няма тонус, звънец - за кръвообращение, Actovegin - за предотвратяване на хипоксия - кислороден глад.. наистина, те нямат нищо общо с ниското прикрепване на плацентата.
сексуална почивка - това е случаят тук - първо, изглежда, че оргазмът може да провокира контракции на матката - което в случай на ниска плацента може да бъде опасно, и второ, ако сексът е достатъчно активен - това е почти същото като физическата активност да дори на самото място, което е много близо до прословутата ниска плацента.. зависи от това доколко сте свикнали. Аз, например, съжалявам за подробностите, обичам силно и дълбоко, имам нужда от цервикална стимулация, т.н. по принцип имам оргазъм е "цервикален", така да се каже. по време на бременност, струва ми се, е по-добре да не правим такива неща.. увлякохме се така и тогава кръвта ми кървеше и ако нежно и точно, без грубост, може би е възможно. но лично аз бих опитал без оргазъм. Толкова съм по-спокоен

Имам срок от 18 седмици, но къде беше прикачена, не си спомних
Актовегин, може би не трябва да го приемаш? Чувствам се добре, няма токсикоза, няма киселини. Така че, както разбирам, е рано да се говори за хипоксия.
Друг въпрос: след като започнахте да приемате Magne B6, започнахте ли да отпивате стомаха си? Дали това е лекарствена реакция или плацентата се движи?

Начинаещ,
Токсизозата и киселините нямат нищо общо с хипоксията.. Хипоксията може да не е във вас, а в плода. Вижте сами. Ако не сте жадни, не пийте. Ако пиете по-спокойно, пийте го. Това не са толкова "ужасни" лекарства, които в никакъв случай не трябва да пиете.

Чета за хипоксията и възникват още въпроси.
Нямам повече чист въздух от другите работещи московчани. Опитвам се да седя вечер с отворен прозорец, да ходя 30 минути сутрин и вечер. Хемоглобинът е висок - 122. Това не се е случвало често през целия ми живот, а след това изведнъж такъв успех!
Като цяло здравословното състояние е добро, драскотините и ожулванията зарастват по-бързо (имунитетът е на нивото), щитовидната жлеза работи на горната граница на нормата (няма йоден дефицит, от който толкова се страхувах).
И така, откъде дойде моята хипоксия? И със сигурност знам, че ако плодът се задуши, значи на мама й е трудно. Симптомите, като токсикозата, се засилват само с времето.

друг въпрос: как запекът засяга ниската плацента? Често седя и седя и нищо не се случва, натискам силно. И тогава си спомням, че сякаш не мога да напъвам и започвам да убеждавам малкия да се държи здраво, че не го изгонвам, а съседа си. Може би има някои слабителни за такива случаи или народни средства?

Новодошъл, казват те, може да нарасне много голям на Actovegin, така че не е нужно да се увличате, но като цяло - можете и можете да пиете в своя срок. Предписаха ми и лекар, все още мисля - пий - не пий. може би ще изпия един курс. стомахът може да отпива от червата, от факта, че матката расте.. Не бих свързвал това с Magne B6.

Newbie, при запек - повече съсиреци, сини сливи. възможно е, ако е наистина лошо - Duphalac, изглежда, само че е възможно по време на бременност
камо ли хипоксия ти загналааа, четеш най-лошото нещо. не непременно направо всичко трябва да е толкова зле.

това наистина е нещо, но не разпознавам хипоксията и не се страхувам
Знам го добре, защото по едно време тя е написала есе за вътрематочното развитие на дете. Затова бях нащрек за хапчетата.
Мога ли да пия чай за отслабване? И все пак имам и предимство.

Newbie, добре, не, такъв чай ​​определено не е необходим - какви са съставките? какво ще стане, ако ще има алергия, или същият тон ще се увеличи? много от тези чайове увеличават чревната перисталтика и мускулите на матката са много сходни с тези на червата. не си струва да правиш такива неща, IMHO. по-добре е да се храните правилно и да се движите повече


Момичетата хипоксия не е липсата на чист въздух. Това е нарушение, свързано с нарушено усвояване на кислород от тъканите. И можете да дишате дори концентриран кислород (което е смъртоносно), но ако микроциркулацията ви е нарушена, работата на дихателните ензими на ниво отделни клетки (токсини, хормонален дисбаланс и др. И др.), Свързването на кислорода от хемоглобина и разтварянето му в плазмата се нарушава, тогава и без това няма да влезе в тъканта. А хипоксията е опасна за плода.

Начинаещ,
Имах и това. Страхувах се от ултразвуковото сканиране, ВСИЧКИ казаха, че не можеш да понесеш. Тогава лекарят ми обясни всичко. Първо, спокойствие и само спокойствие. На второ място, след 20 седмици бебето ще започне да расте, матката ще се увеличи и плацентата трябва да се издигне. (Станах). Изпих всички тези лекарства, само Actovigin все още увеличава мускулната маса, бебето ще порасне по-бързо.

Предписаха ми цялото това baidu (звън, актовегин. Magne B6 - не, но никога не съм имал тон). От консултацията отидох в аптеката, честно купих всичко, а след това дойде майка ми и ми отмени всички хапчета.
Бебето се роди 4 кг на 38-та седмица (по мои изчисления - на 39-та). Имаше хипоксия - но не силна и разбираема (бях мързелив да ходя и като цяло бях доста заседнал). Хемоглобинът около 100.

Настоятелно не препоръчвам активен секс по време на бременност - добре! Не бях изведнъж на 8-мия месец. Но какво, ако беше след Вася-Вася? Бих погълнал скъпата си половинка с чорапи. Погрижете се за мъжете!

Чаят за отслабване не е в никакъв случай - нито един. Можете - пости дни. Полезно е да прочетете за програмата Sybarite и да разтоварите коктейла Sybarite.

Да, съжалявам за мъже! Той, разбира се, държи, не показва, но все пак забелязвам. Затова си помислих, може би можете да го поглезите поне от време на време
А за отслабването ми се прокрадна една малка мисъл: тази седмица ме претегляха 2 пъти през интервал от деня, на гладно и в едни и същи дрехи. Така че за първи път имам 74 кг, а на следващата сутрин цели 72 800! Свързвам това със задържане на течности. Как да проверите у дома? Не искам да казвам на лекаря нищо - това напълно ще сплаши.

Начинаещ, както се казва - можете, ако сте внимателни.. но можете да бъдете търпеливи, докато плацентата се издига.
но такова разпределение на теглото е нормално, почти всеки вечер има по килограм или два повече тегло.. просто трябва да отидете на лекар от сутринта, за предпочитане с празно черво.. и всичко е наред.. освен това всичко, което лекарят казва, може да се филтрира.

Начинаещ,
Можете да се объркате с изчисляването на консумираната и разпределена течност. През деня пребройте колко сте изпили (плюс супа, плюс сочни плодове) и сте изписали (можете спокойно да хвърлите 500 g на естествени изпарения).
И така - вижте пръстените, до ластика от чорапи.

Казват, че има подуване на вътрешните органи. Изглежда, че в началото са незабележими, а след това, когато е забележимо, веднага в болницата за „източване“. Затова реших да проверя отново

Ниска плацента е диагностицирана на 21 седмица, тя е прикрепена ниско поради микоплазма. Оттук и дефицитът, ниският хемоглобин, феталната анемия и т.н. Веднага след като микоплазмата беше излекувана, плацентата си дойде на мястото. Бебето се развива нормално, ТТТ

А моите момичета са просто някакви чудеса с плацентата! На 18 и 23 седмици Узи е писал, че е на върха пред плацентата. И вчера пишеше - долната позиция, е, как може да бъде това? Ходя на лекар само в неделя. Четох информацията в интернет навсякъде, където пише, че плацентата трябва да се издигне. Нищо не разбирай

Момичета, някой знае ли дали прекаленото натоварване в тоалетната може да доведе до отпадане на плацентата? Тя беше нормална за мен на последния ултразвук, но наскоро имах силен, съжалявам запек. Сега се притеснявам дали плацентата може да спадне от това, някои странни усещания в много долната част на корема след това

Когато бях бременна, паралелно с консултацията, бях наблюдавана в TsPSiR. Там за период от около 20 седмици ми беше дадено нормалното местоположение на плацентата, след това няколко седмици по-късно направих ултразвуково сканиране в клиниката, написах презентация, отидох до моя LCD, питайки как това може да стане, плацентата падна, което лекарят се вгледа в себе си очи, казвайки, че плацентата НЕ МОЖЕ ДА НАДОЛУ, НО САМО ДА СЕ ВДИГНЕ Тогава мениджърът изтича, със същите очи, започна да ме сплашва, казват, презентацията е ужасно нещо, че ако започне отделение, тогава дори линейка няма да ме закара в болницата, че трябва да се държа като порцеланова ваза. И аз седя толкова спокойно и казвам, че първо доказвате, че има презентация, а след това заплашвате хората до смърт. По някаква причина в червата си почувствах, че нямам нищо подобно, е, плацентата не може да слезе, тогава лекарят, който направи ултразвук в TsPSiR, беше много квалифициран. В резултат на това, след като една седмица по-късно направихме ултразвуково сканиране в същата клиника, се оказа, че няма презентация, казват, че е грешка
Така че това е, което искам да кажа, не се притеснявайте преди време, плацентата ИМА СОБСТВЕНОСТТА ДА РАСТЕ И НАГОРЕ СТЕНАТА, НО НЕ ДА СЕ СНИЖА ПО НИКАКЪВ НАЧИН. Съветвам ви да се успокоите, направете ултразвук за една седмица от добър лекар! И се настройте за най-доброто.

Е, моля те. Днес бях на лекар, той дори не обърна внимание на местоположението на плацентата. И когато му казах, отговорих, че ситуацията, каквато и да е, е нормална за мен и няма от какво да се притеснявам. И като цяло каква разлика ми прави къде какво има, когато всичко е на мястото си. даде насока към ултразвук след месец, да видим какво ще има там.

Като цяло се успокоих

Казаха ми също, че най-лошото - тази презентация - е невъзможността да се роди бебе по естествен път. Но се проявява дори по време на бременност (кървене), добре, Uzi, разбира се, показва.. Ниската плацентация, изглежда, не е много страшна: дори ако отлепването започне, главата ще го натисне и нищо няма да се ексфолира. Понякога, за да може главата да слезе, пробиват балона. Много по-ужасно е, когато нормално прикрепена плацента се ексфолира, но те казват, че това се случва рядко.

Аз също имам ниска планта 3,1 см над вътрешния фаринкс и освен това не се е повишила от 13 седмици на 23 седмици, аз също съм притеснена, казват, че все още може да се издигне - има време.
Ще се надявам

казвайки, че плацентата НЕ МОЖЕ ДА НАДОЛУ, НО САМО ДА ВДИГНЕ

Имах маргинал. На 28 седмици, 5,2 cm над вътрешния фаринкс. роза. И днес на 32 седмици достига до вътрешния фаринкс. отново маргинален. Ултразвукът е добър, ултразвукът е квалифициран. Какво да правя и на кого да вярвам. Ще звънна чаши сега. Сериозно. И не се страхувам от Цезарово сечение, а от кървене


Ще отида на 32 седмици за ултразвуково сканиране и наистина се надявам плацентата да се издигне, но засега се опитвам да не мисля за нищо, иначе ще полудея

Здравейте всички!
Аз също имам плацента ниска, докато фаринкса се припокрива. Но ние сме на 17 седмици, така че се надявам всичко да се оправи и тя да стане. Това, което пожелавам на всички.
Исках да изясня за сметка на въздържанието. Невъзможно ли е съпругът да влезе във вас или изобщо, така че да има оргазъм и матката да се свие? Кажете ми, моля, в противен случай не е удобно да попитате лекаря и съпругът ми настоява да разбера

И аз също имам ниска плацента.Срокът е 12 седмици. Казва, че е нормално. Най-вероятно трябва да се повиши. Но той говори за сексуална почивка. На въпроса ми като: това изобщо не е нищо ?! Той казва, че изобщо е невъзможно и дори ако наистина искате. все още е невъзможно. Просто си мисля, че може би тя ме плаши?

А също и вдигане на тежести. не повече от 3кг. Как така ?? Котката ми тежи 6,5. Че и аз не трябва да го вдигам. А какво да кажем за младите майки. Децата тежат повече. Или можете да го носите, но не можете да го вдигнете - не попитах този момент. Имаме изложба. защо да не отида сега?

Основното е, че се чувствам абсолютно нормално.!

Аз също на ултразвуково сканиране за 13 седмици казах, че хорионът на предната стена припокрива вътрешния фаринкс. Лекарят, който направи ултразвук, каза да не обръща внимание, че срокът все още е малък и може би плацентата ще се повиши.
Но друг лекар, при когото отидох с резултатите от ултразвука, каза, че ако има припокриване на вътрешния фаринкс, това положение няма да се промени..

»Добавено по-късно
между другото, те също казаха да не вдигат тежести, да не скачат, да се въздържат от сексуална активност.

zs Също така бях диагностициран с ултразвуков хематом в областта на вътрешния фаринкс, въпреки че е под въпрос.

Момичета, просто се чудя как ще отговори кой.
Сега има много статии по този въпрос. И бих искал да знам истинския "живот".
Винаги ли е, когато ултразвуковото сканиране поставя цезарово сечение с ниска плацентация (особено на ранен етап) ?

Защо изведнъж? особено след като ниската плацентация се открива на ранен етап. тогава плацентата все още може да се издигне

стоножка
Разбира се, ако срокът е кратък, най-вероятно плацентата ще се повиши. Тя сякаш „пълзи“ нагоре. Между другото, много зависи от качеството на оборудването и опита на лекаря, който прави ултразвука. Спомням си, че трябваше да правя ултразвуково сканиране всяка седмица - измерванията бяха много различни.

От лекарите на Сеченовка знам, че ако плацентацията остане ниска до самия срок на раждането, това е недвусмислена индикация за цезарово сечение

Tatka_T, на 12 седмици имах не просто ниска плацентация, но с припокриване на вътрешния фаринкс. на 17 вече 2 см над гърлото. на 24 седмици вече на 6 см над гърлото.. така че се издига бавно.

Да, и този въпрос ме тревожи
Вярно е, че плацентата ми никога не се издига: това на 13 седмици, това на 22 - частично припокрива фаринкса.
В началото бях много разстроен, но сега е нормално - дори цезарово сечение няма да ми попречи да имам поне 3 любими бебета)))
Но все пак се надявам, че плацентата ще завладее ума и ще се издигне

По време на двете бременности до 20 седмици плацентата е била "отдолу". По време на първата бременност към 32-та седмица тя се издигна достатъчно високо, за да се родим самите ние. И сега като цяло в дъното на матката (дъното е самият връх). И ако въпреки това преди раждането (36-то и по-нататък) не станете, ще има цезарово сечение. Но в ранните етапи мнозина го имат долу, това е нормално.

Ниска плацентация при бременни жени, предлежание на плацентата, лечение.

Какво е ниско предлежание на плацентата? Това е доста често срещана патология при жени с гестационна възраст до 30 седмици. Освен това се среща по-често при жени над 30-35 години, които преди това са имали бременност. Откъде идва този модел и какво може да бъде опасно за ниската плацентация по задната стена и отпред, както и пълното представяне на мястото на детето?

Къде точно в матката трябва да се намира мястото на бебето? На една от стените му или в дъното, но не и в областта на вътрешния фаринкс (изход към матката на шийката му). Ако мястото на бебето е разположено директно върху вътрешния фаринкс, лекарите диагностицират предлежанието на плацентата. Докато поддържат диагнозата до 36-та гестационна седмица, лекарите не само хоспитализират жената в началото на болницата, но и й правят цезарово сечение по планов начин. Ако мястото на бебето е близо до долната част на матката, лекарите поставят малко по-различна диагноза - ниска плацентация по време на бременност и това подравняване обикновено е по-малко опасно. В този случай бебешката седалка се намира на разстояние не повече от 6 см от вътрешния фаринкс..

И така, плацентата или „мястото на бебето“ е основната защита на нероденото бебе през периода на вътрематочния живот. Това е удебелена мембрана и се образува в стената на матката веднага след оплождането и прикрепването на яйцеклетката.

Именно с негова помощ нероденото дете получава хранене, кислород и защита от проникването на различни токсини и възможни инфекции от тялото на майката през цялата бременност..

Важен момент е местоположението на плацентата:

 • на по-малко от 6 см (на практика 2 см) от вътрешната ос на матката - ниска плацентация;
 • на повече от 6 см от изхода (вътрешна ос) на матката - нормалното положение на плацентата.

Откъде идват тези данни? Факт е, че според проучванията, близо до дъното на матката, притокът на кръв най-благоприятно влияе върху образуването и кръвоснабдяването на плацентата. И именно разстоянието от повече от 6 см от фаринкса на матката се счита за оптимално..

При ниско прикрепване на плацентата вече има някои проблеми с хода на бременността. Със сигурност ще обмислим с вас как точно ниската плацента влияе на бъдещата майка и бременността..

Междувременно нека разберем защо се е случило това и какво е могло да повлияе на прикрепването на плацентата? Причините за това явление могат да бъдат както анатомични особености на жената, така и предишни заболявания на гениталната област: инфекции, възпаление, аборт.

Какво е опасно

Ниска плацента по време на бременност. Тази диагноза, за съжаление, се появява в голям брой медицински досиета на бременни жени. И какво е това и колко опасно е това състояние на нещата?

Нека започнем с факта, че обикновено плацентата трябва да бъде прикрепена по-близо до дъното на матката, тъй като именно тук метаболизмът протича с максимална скорост, което означава, че притока на кръв ще върви с максимална скорост, което е много полезно за плода. Понякога обаче плацентата е прикрепена под дъното. И ако мястото на закрепване е по-ниско от шест сантиметра от вътрешния фаринкс, тогава това е ниската плацента.

В този случай един въпрос е от основно значение - дали плацентата припокрива фаринкса на матката. В крайна сметка именно от отговора на този въпрос зависи решението дали раждането ще протече по естествен път или ще е необходимо цезарово сечение..

Възможностите са три:

 1. Ниско разположената плацента не припокрива вътрешния фаринкс;
 2. Плацентата частично припокрива фаринкса. Това се нарича непълна предлежание на плацентата;
 3. Плацентата напълно покрива фаринкса. Тази позиция се нарича плацента превия..

Ако сте диагностицирани с третия вариант, само в този случай цезарово сечение не може да бъде избегнато. Първите две опции не са индикация за цезарово сечение и е възможно да сте в състояние да раждате бебе по естествен път.

В случай на предлежание на плацентата, маточният фаринкс е напълно затворен и това ще попречи на бебето да влезе в малкия таз. И в случай на непълна предлежание на плацентата, раждането се извършва в пълна готовност за операция, ако е необходимо. Ако ниската плацента по време на бременност не блокира фаринкса, тогава такава жена трябва да помни, че е възможно ранно отлепване на плацентата и тя трябва внимателно да наблюдава здравето си и да следва всички препоръки на лекуващия лекар.

Защо има неправилно закрепване на плацентата? Обикновено оплодената яйцеклетка прониква в стената на матката, създава в нея депресия - лакуна. Чрез лакуната всички необходими вещества започват да текат към яйцето. С течение на времето лакуната се превръща в плацента. Най-доброто място за прикрепване на яйцеклетката е в задната стена на матката и нейното дъно. И именно там оплоденото яйце обикновено се намира..

Но ако стените на матката имат някакви дефекти, тогава яйцето не може да се прикрепи на правилното място и се намира отдолу. Дефектите могат да бъдат различни. Например, като:

 • Белези след оперативно раждане;
 • Белези след аборт;
 • Миоматозни възли;
 • Аденомиозни образувания;
 • Вродени анатомични дефекти.

Ниското разположение на плацентата е опасно, тъй като храненето на плода може да бъде нарушено. Следователно, тези бременни жени с ниска плацентация вероятно ще развият фетално недохранване и хипоксия. И може да има и ранно отлепване на плацентата..

Отлепването на плацентата не винаги е пълно, когато се появи много кървене и плодът умре. Понякога откъсването може да бъде частично. И на мястото, където това се е случило, кръвта започва да се натрупва и се образува хематом. Колкото по-голяма е площта, където плацентата се ексфолира, толкова по-зле се чувства малкият човек.

Не всички бременни жени имат ниска позиция на плацентата до края на бременността. Миграцията на плацентата е често срещана. Това е така, защото долната част на матката непрекъснато се променя и увеличава размера си. Следователно мястото на прикрепване на плацентата се издига.

Статистиката казва, че само пет процента от бременните жени, които са диагностицирани с ниска плацентация, тази ситуация се запазва до тридесет и втората седмица. От останалите пет процента само една трета запазва ниска плацента до тридесет и седем седмици.

Съвременната медицина не знае как да се справи с ниското местоположение на плацентата. Трябва обаче да посещавате редовно Вашия лекар и да се надявате да не попаднете в нещастните пет процента..

Причини

Експертите посочват няколко причини, поради които плацентата при бременна жена може да е ниска. Един от тях се крие в анатомичните особености на органите на женската репродуктивна система. Това може да бъде улеснено както от вродени патологии (физиологични аномалии), така и от тези, придобити в резултат на излагане на негативни фактори. Ниската плацентация може да е следствие от минали възпалителни процеси, генитални инфекции и съдови заболявания на тазовите органи или хирургични интервенции в областта на гинекологичните органи. Бременните жени в напреднала възраст също попадат в рисковата група за формиране на ниска плацентация..

Плацентацията се среща най-често при жени, които не раждат първото си дете. Това се забелязва по време на ултразвуково изследване. Положението на матката постоянно се диагностицира от лекарите. По-специално, те правят ултразвуково сканиране - на 16, 24-26 и 34-36 седмици те също могат да извършат динамично ехографско изследване.
Източник: beremennost.net

Симптоми

Основните симптоми на ниска плацентация са кървене и силна болка в корема. Те могат да се появят в резултат на физическо натоварване, кашлица, запек, къпане и дори нервно пренапрежение. Трябва да се отбележи непредсказуемостта на кървенето, което, започвайки с лек разряд, скоро става обилно. При около 30 гестационни седмици маточният тонус се повишава, което причинява плацентарно кървене. Постоянното кървене може да доведе до анемия и хипотония, придружени от летаргия, слабост, висока умора и промени в косата, ноктите и кожата.

Диагностика

В днешно време диагностиката на ниска плацентация се извършва с помощта на: Скринингов ултразвук. Характеристиката му е високо точно определяне на локализацията на плацентата в маточната кухина. По правило ултразвукът се извършва три пъти по време на бременност: на 16, 24 и 36 седмици от бременността. Лабораторни изследвания, по време на които кръв, фибриноген и др. Инвазивните техники - амниография, изотопно сканиране и артериография, представляват определен риск за пациента и плода. Специални изследователски методи като тест на Kleihauer-Betke. Изследвания на общи признаци - дебелина, структура, специфичност на кръвния поток и др. Окончателната диагноза се поставя въз основа на резултатите от палпацията на плацентата. Поради своята рисковост, вагинално изследване се извършва само в екстремни случаи..

Лечение

За съжаление, медицинско лечение на ниска плацентация по време на бременност не е възможно. В повечето случаи може само да се очаква, че самата плацента ще заеме по-подходящо място. Това е не само възможно, но и най-вероятно. Матката непрекъснато расте, което допринася за промяна в положението на матката. Така че, ако една жена е диагностицирана с ниска плацентация на 20-22 или дори 32 седмици, това не е присъда. Смята се, че до 36 седмици позицията на плацентата може да се промени..

Какво да правим с ниска плацентация, тъй като лечението на това заболяване е невъзможно? На първо място, трябва да се откажете от секс и други физически дейности, като вдигане на тежести, спорт и други подобни. Освен това е необходимо незабавно да информирате лекаря за всеки случай на кървене. През цялата бременност лекарите ще следят отблизо състоянието на плацентата на жената. Много е важно да се подложите навреме на всички планирани ехографи. Най-вероятно ниската плацентация по време на бременност през 3 триместър ще премине сама.

Раждането е абсолютно нормално, ако разстоянието между плацентата и шийката на матката е повече от 6 сантиметра. Дори и с малко по-малко разстояние, няма особен риск. Ако лекарят смята ниското местоположение на плацентата за нежелателно, тогава феталният пикочен мехур се пробива по време на раждането. След това плацентата се фиксира с главата на бебето. Процесът на раждане обаче в този случай изисква по-опитни специалисти и внимателно наблюдение..

Ако плодът е в грешна позиция (краката напред), лекарите ще направят цезарово сечение, за да избегнат усложнения. При ниска плацентация може да има проблем с пълно затваряне на изхода от матката. В този случай, цезарово сечение на тридесет и осмата седмица от бременността.

Ниска плацентация по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

 • Код на ICD-10
 • Епидемиология
 • Причини
 • Рискови фактори
 • Патогенеза
 • Симптоми
 • Усложнения и последици
 • Диагностика
 • Какво трябва да се изследва?
 • Как да се изследва?
 • Диференциална диагноза
 • Лечение
 • Предотвратяване
 • Прогноза

Ниската плацентация по време на бременност е проблем, който често причинява кървене в края на бременността и може да доведе до труден труд. Тази патология се характеризира с необичайно закрепване на плацентата, което може да се развие по различни причини. Познаването на основните симптоми и клиничните прояви на заболяването ще ви позволи незабавно да потърсите помощ и да поддържате вашето здраве и здравето на бебето.

Код на ICD-10

Епидемиология

Епидемиологията на усложненията на бременността при ниска плацентация е такава, че само 15% от случаите могат да бъдат усложнени от кървене или заплаха. При повечето жени този проблем протича безсимптомно и раждането върви добре. Сред етиологичните фактори на ниска плацентация хирургичните интервенции и честите аборти са на първо място по разпространение, което трябва да се има предвид и да се идентифицират рисковите групи за тази патология.

Причини за ниска плацентация по време на бременност

За да се разберат основните причини за развитието на тази патология, е наложително да се разбере как плацентацията протича при нормални условия. Плацентата е мястото, където бебето „живее” и се развива през цялото време. По своята структура плацентата е съединителна тъкан, която съдържа много съдове. Това е необходимо за добро кръвообращение на плода и адекватно хранене, тъй като всички хранителни храни влизат в кръвта, а след това и в бебето. Една от основните функции на плацентата е защитата от външни фактори, тъй като тя е много сериозна бариера за вируси, бактерии, токсини, лекарства. Следователно, за да могат всички функции на плацентата да изпълняват нормално, нейното правилно местоположение е наложително. При нормални условия плацентата се прикрепя към дъното на матката или към задната част на матката. Това осигурява нормален кръвен поток, кръвоносните съдове не се прищипват и детето получава всички хранителни вещества. Дъното на матката и задната стена имат много плътен слой на ендометриума и когато плацентата е прикрепена на това място, тогава тя е много плътно фиксирана до момента на раждането. Няма риск от отлепване на плацентата или други усложнения. Във всеки случай плацентата трябва да бъде прикрепена достатъчно, за да бъде със 7 сантиметра по-висока от вътрешния фаринкс. Тогава говорим за нормалното закрепване на плацентата. Ако плацентата е под седем сантиметра, но в същото време изобщо не припокрива фаринкса, тогава говорим за ниска плацентация. Понякога плацентата частично или изцяло припокрива вътрешния фаринкс, тогава това предлежание на плацентата е по-труден случай.

Причините за това ненормално местоположение на плацентата могат да бъдат различни. На първо място по разпространение могат да се считат възпалителни заболявания на вътрешните полови органи на жената.

Други причини за ниска плацентация включват вродени малформации на матката, които нарушават цялата тема на органа и възпрепятстват нормалната плацентация. Много често се раждат момичета с вродени малформации на матката, които не са критични и момичето може да забременее и да роди здраво дете. Такива дефекти включват двурога матка, еднорога матка, маточна хипоплазия. В този случай нормалната структура на матката се нарушава и оплодената яйцеклетка не може да се имплантира в един рог, тъй като кръвообращението ще бъде нарушено с растежа на плода. Следователно, имплантацията се случва малко по-ниско, където по-късно ще се образува плацентата, което е причината за ниска плацентация.

Хирургичните интервенции на матката също често променят темата за органа. В определени случаи могат да се извършват операции при миома с частична резекция на миометриума. Това води до факта, че не може да има нормално прикрепване на плацентата през деня. Понякога обикновен шев в матката след цезарово сечение може да причини ниска плацентация.

Миома на матката може да бъде друга причина за ниска плацентация. Това заболяване се характеризира с образуване на доброкачествено уплътнение в дебелината на миометриума или образуване на възел. Такива възли могат да се образуват в един рог, който пряко пречи на нормалната плацентация..

Възрастта на жената пряко влияе върху развитието на нормална бременност. Ако първата бременност е при жена след 35 години, тогава само това може да причини ниска плацентация. Всъщност с възрастта нормалното кръвообращение в матката се нарушава и това пречи на нормалната плацентация..

Рискови фактори

Въз основа на тези причини е възможно да се идентифицират основните рискови фактори за развитието на ниска плацентация при жените по време на бременност, които трябва да се вземат предвид за навременната профилактика на усложненията. Тези рискови фактори включват:

 1. хронични възпалителни заболявания на вътрешните полови органи;
 2. хирургични интервенции на матката;
 3. миома на матката;
 4. вродени малформации на матката;
 5. първа бременност в напреднала възраст;
 6. история на чести аборти или спонтанни аборти;
 7. тежка физическа работа на майката преди бременност или в ранните етапи.

Такива рискови фактори може да не доведат до ниска плацентация, но ако те са, тогава при такива майки е наложително да се извършат щателни прегледи и да се предотвратят тези проблеми.

Патогенеза

Патогенезата на развитието на такъв проблем при такива заболявания е нарушение на структурата на ендометриума под въздействието на продължително възпаление. Ако говорим за хронични инфекции или остър ендометрит, тогава възпалителните клетки постоянно поддържат патологичния фокус. В отговор на такава намеса може да се активира синтезът на съединителната тъкан, което може да причини нарушаване на структурата на ендометриума. В резултат на това яйцеклетката не може да се имплантира точно в областта на дъното, тъй като съединителната тъкан не позволява да се проникне дълбоко в ендометриума. Следователно ембрионът търси място, където кръвообращението е малко по-добро и може да се имплантира отдолу, където плацентата ще се развие по-късно. По този начин възпалението в матката и допринася за ниска плацентация.

Симптоми на ниска плацентация по време на бременност

Първите признаци на ниска плацентация могат да се появят едва през третия триместър, когато размерът на плода е такъв, че плацентата може леко да се отлепи. Тогава само може да има симптоми или да няма промени до самото раждане.

Ниска плацентация в началото на бременността не се случва, ако жената няма големи натоварвания. В същото време детето се развива нормално, има достатъчно кръвообращение и хранене. С нарастването на теглото на детето се увеличават и неговите нужди. Той може да се движи по-активно и ако жената направи някакво внезапно движение или повдигне нещо, това може да наруши връзката на плацентата с ендометриума. Тогава могат да се появят първите симптоми..

Проявата на ниска плацентация е по-често вагинално отделяне. Това може да се случи по всяко време, но по-често през втората половина на бременността. Такова зацапване се появява след активно ходене или упражнения. Изписването не е придружено от повишен тонус на матката или болка в долната част на корема. В допълнение към такова незначително отделяне, жената може да не бъде притеснена от нищо друго. Кръвта се появява поради факта, че ако плацентата е разположена ниско, тогава при определен товар тя може да се отлепи и кръвта се освобождава. Количеството му може да е малко, като малка площ на отделяне, така че изхвърлянето може да спре от само себе си. Но дори и в този случай, трябва да посетите лекар..

Ако откъсването е значително, тогава се получава силно кървене. В този случай може да има световъртеж, умора, главоболие, припадък. Това се дължи на тежка загуба на кръв..

Ниската плацентация по време на бременност на задната стена е по-опасна, тъй като усложненията се появяват по-често. В този случай кървенето може да е вътрешно, а външните признаци да не са. Кръвта може да се натрупва извън зоната на отлепване на плацентата и може да не излиза поради компресия от плода. Следователно може да няма кървави отделяния. Но в същото време, поради натрупването на кръв, може да има усещане за натиск в долната част на корема или лека болка. Той не е изразен, а постоянен и се увеличава с времето..

Симптомите на ниска плацентация по време на бременност може да не се появят изобщо до периода на раждането. Още по време на раждането, по време на раждането, може да има леко отлепване на плацентата, тъй като тя е поставена ниско и плодът може да се движи под въздействието на раждането. Тогава може да се появи леко кървене, което изисква незабавна реакция от лекарите..

Усложнения и последици

Ниската плацентация при двойна бременност е често срещана, тъй като и двете плаценти не могат да се прикрепят правилно, те просто нямат достатъчно място. В този случай усложненията са по-рядко срещани, тъй като компресията на матката от всички страни от два плода не позволява на плацентата да се ексфолира. Само по време на раждането могат да се появят първите симптоми, когато единият плод вече е излязъл и е изтеглил друга плацента.

Кървенето с ниска плацентация по време на бременност е най-честият симптом, така че трябва да се обърне внимание на това, независимо от периода.

Усложненията, които могат да се развият на фона на ниска плацентация и които са най-застрашаващи, са отлепването на плацентата. С нарастването на детето се увеличава и размерът му. Такъв плод може активно да се движи и с резки движения, особено на фона на къса пъпна връв, може да има отделяне на плацентата, тъй като на това място той не е плътно прикрепен към ендометриума. Това е придружено от кървене, което заплашва да прекъсне бременността. Понякога може да няма външно кървене и тогава кръвта се натрупва зад маточната кухина. Това води до образуване на хематом и състоянието на жената се влошава пред очите, а причината е трудно да се установи. Последицата от такъв хематом може да бъде образуването на матка на Кувелер, когато кръвта прониква през всички слоеве на матката и такъв миометриум вече не може да се свие. Това заплашва да кърви силно, така че единственото лечение е премахването на матката.

Диагностика на ниска плацентация по време на бременност

Диагнозата на ниска плацентация по време на бременност може да бъде окончателна само през втория триместър, когато образуването на плацентата завършва напълно. Важно е да се знае за концепцията за значението на тази патология. Ниска плацентация може да бъде при жена през цялата бременност, но това не причинява никакви симптоми и раждането протича добре. И обратното - ниската плацентация може да причини кървене още през първата половина на бременността, тогава това се счита за значителна диагноза. Ето защо, ако такава патология е установена през първата половина, тогава просто трябва да знаете, че тя е там и да предотвратите усложнения. В края на краищата до края на бременността може да няма симптоми. И ако диагнозата вече е установена при поява на кървене или други симптоми, тогава трябва да поговорим за лечение. Следователно, периодът на диагностика не е толкова важен, колкото симптоматиката на патологията..

Във всеки случай рутинните прегледи на бременна жена могат да идентифицират патологията навреме. Ето защо, ако не се отклонявате от нормалното управление на бременността, не се изискват специални прегледи..

Ако жената има оплаквания под формата на кървави отделяния, тогава трябва внимателно да прегледате жената на фотьойл или диван. При нормални условия палпацията не успява да достигне ръба на плацентата през вътрешния фаринкс. Ако при палпация се открие малка част от плацентата, това вече може да се подозира за ниска плацентация или презентация. При ниска плацентация тонусът на матката не е повишен и няма болка при палпация.

Анализите, които трябва да се извършат, не са специфични. Тъй като плацентата е ниска, съществува риск от инфекция. Ето защо е важно да се проведе изследване на вагиналните секрети с изключване на възпалителния процес на влагалището или матката..

Какво трябва да се изследва?

Как да се изследва?

Диференциална диагноза

Инструменталната диагностика на патологията също е много важна за целите на диференциалната диагноза. Основният метод за диагностициране на такава патология се счита за ултразвук. Този метод ви позволява да изясните как се намира плацентата, какво е разстоянието от вътрешната ос, дали има предлежание. Също така, използвайки ултразвук, можете да изследвате кръвообращението в плацентата. Ако има съмнение за ретроплацентен хематом, тогава ултразвукът ще визуализира фокус на засилена ехогенност в областта на отлепването на плацентата.

След тридесетата седмица за по-точна диагноза на състоянието на плода трябва да се извърши кардиотокография. Това е метод, който ви позволява да диагностицирате фетални движения, сърдечна честота, тонус на матката. Това ви позволява да изключите преждевременното раждане като причина за кървене..

Диференциалната диагноза на ниска плацентация в ранен стадий трябва да се извършва предимно със заплаха от прекъсване на бременността. Тези патологии са придружени от идентично кървене от влагалището. Но за разлика от ниската плацентация, заплахата е придружена и от дърпащи болки в долната част на корема и повишен тонус на матката. Това е така, защото матката се свива в опит да изгони плода. При ниска плацентация не се изразява както тонусът на матката, така и болката. На по-късна дата и директно при раждането ниската плацентация трябва да се диференцира с пълно или частично предлежание на плацентата. По време на палпация в пълно представяне, вътрешният фаринкс напълно ще припокрива плацентата, докато ниската плацентация е придружена от само леко палпиране на плацентарната тъкан. Най-точното разграничаване на тези патологии е възможно с помощта на ултразвук.

Диагнозата на ниска плацентация трябва да се извършва чрез ултразвук, а не когато се появят симптоми. Само в този случай усложненията могат да бъдат избегнати чрез предотвратяване на жените и предотвратяване.

Лечение на ниска плацентация по време на бременност

Може да се използва активно лечение на такава патология, ако симптомите са изразени или има данни за кървене. Тогава те използват лекарства, които са насочени към спиране на кървенето, подобряване на маточно-плацентарното кръвообращение и поддържане на бременността. Жените с такава диагноза определено се нуждаят от щадящ режим, необходимо е да се избягват стрес и дълги разходки.

Понякога ниската плацентация в по-късните етапи може да причини отлепване на плацентата, тогава тонусът на матката може да се повиши и това налага използването на токолитични агенти в острия период. Освен това, с нормализиране на състоянието на жената, се предписват лекарства, които подобряват реологичните свойства на кръвта и нормализират циркулацията на матката. Но трябва да се има предвид, че такава активна тактика може да се използва само при тежки симптоми, ако не се появи клинично ниска плацентация, тогава не се изисква външна намеса.

Ипрадол - това е лекарство от групата на селективните симпатомиметици, което действа чрез свързване с рецепторите в матката и води до отпускане на мускулните влакна. Поради това лекарството се използва с ниска плацентация, което се усложнява от заплахата от спонтанен аборт и е придружено от повишаване на тонуса на матката и ритмични контракции. Методът на приложение на лекарството е интравенозно, което ви позволява бързо да постигнете ефекта. Дозировка - 10 микрограма от лекарството трябва да се прилага бавно и след това да се премине към инфузия. Страничните ефекти са сърцебиене, нарушения на сърдечния ритъм, главоболие, повишена температура, повишено налягане, треперене, диария. Предпазни мерки - лекарството не трябва да се използва по-рано от 22 седмици от бременността.

На фона на активна токолитична терапия, хемостатичната терапия може да се провежда паралелно, ако е изразено кървене.

Транексамова киселина - Това е средство за системна хемостаза, което действа чрез инхибиране на фибринолизата и се използва широко в гинекологията. Лекарството може да се използва за лечение на усложнения с ниска плацентация, включително образуване на ретроплацентен хематом. Методът на приложение на лекарството е интравенозно капково. Дозировка от 100 милилитра разтвор за първия час, а след това под контрола на състоянието и кръвен тест. Страничните ефекти на транексамовата киселина са нарушения на сърдечния ритъм, главоболие, шум в ушите, тромбоза, назална конгестия, световъртеж, гърчове. Предпазни мерки - използвайте лекарството с повишено внимание, ако има отделяне на кръв в урината, тъй като това може да причини допълнителна анурия.

Ако една жена с ниска плацентация е имала леко кървене, но тонусът на матката и състоянието на детето не са нарушени, тогава може да се образува малък хематом, който с времето ще се разреши. Но може да бъде източник на инфекция, тъй като кръвта е добра среда за размножаване на патогенни микроорганизми. Следователно, след това мнозинството е склонно да приема антибактериално средство, което не е опасно за плода. Това не само предотвратява инфекцията, но действа и върху микроорганизмите, които могат да се размножават през този период на заболяването. Групата цефалоспоринови антибиотици се счита за най-приемлива за бременни жени.

Цефтибутен - бета-лактамен антибиотик от 3-то поколение, особено ефективен при въздействие върху грам-положителна и грам-отрицателна флора. Лекарството има бактерициден ефект върху възможни анаеробни патогени, поради което може да се използва за профилактични цели в гинекологията. Дозировката на лекарството е 200 милиграма два пъти дневно, като се вземе предвид профилактичният прием, в продължение на поне пет дни. При въздействие върху стомаха са възможни странични ефекти - развива се колит или дисбиоза, което се проявява с подуване на корема, нарушение на изпражненията. Предпазни мерки - не можете да използвате лекарството при алергия към антибиотици-пеницилини, както и при вродени ферментопатии.

Използването на витаминни агенти при лечението на ниска плацентация е много важно, тъй като това често води до нарушен кръвоток в пъпната връв и плацентата. Следователно използването на витамини, които съдържат магнезий и аскорбинова киселина в състава си, спомага за подобряване на кръвообращението в матката и плацентата, което намалява ефекта на недостатъчен кислород върху мозъка на детето.

Актовегин - лекарство, което най-често се използва за профилактика и лечение на маточно-плацентарна недостатъчност. Това лекарство е производно на различни аминокиселини, които в човешките тъкани нормализират клетъчното дишане и подобряват абсорбцията на кислород. Лекарството се използва в ампули. За прием и комплексно лечение на плацентарните аномалии се препоръчва доза от 10 милилитра на ден. Начинът на приложение е интрамускулен. Нежеланите реакции могат да се появят под формата на тежки алергични реакции към чужд протеин. Предпазни мерки - препаратът за инжектиране може да се разтвори само във физиологичен разтвор или глюкоза, препаратът не се използва с други разтворители. Задължително е да се направи тест за чувствителност, преди да се използва лекарството, тъй като е алергенно.

Употребата на други лекарства може да бъде само симптоматична. Няма етиологична терапия при ниска плацентация, тъй като средствата не могат да повлияят самото местоположение на плацентата.

Физиотерапевтичното лечение при бременност също не се препоръчва, тъй като е трудно да се предскаже реакцията на детето и плацентата към такава интервенция. Следователно в острия период не се използват термични и радиационни процедури.

Алтернативно лечение на ниска плацентация

Традиционните методи за лечение на ниска плацентация могат да се използват много широко. Такива методи могат да се използват дори ако няма прояви на диагнозата за предотвратяване на усложнения. За тази цел можете да използвате билки и инфузии, които подобряват маточно-плацентарната циркулация на кръвта, защото често детето може да липсва хранителни вещества. За да се предотврати отделянето и заплахата от преждевременно раждане, се използват лекарства, които намаляват тонуса и симпатиковата активност. Следователно можете да пиете билкови запарки и да се лекувате с народни средства през цялата бременност чак до раждането..

 1. Сок от моркови, ябълки и цвекло е много полезно да се приема с ниска плацентация, за да се нормализира структурата на съдовите стени и да се подобри кръвообращението, освен ако разбира се има алергия. За да приготвите сока, трябва да изцедите половин литър ябълков сок, да добавите една чаша настърган сок от моркови и чаша сок от цвекло, да разбъркате всичко добре и да добавите мед преди употреба. Дозировка - приемайте половин чаша сок сутрин и вечер.
 2. Чаят от джинджифил, лимонов сок и малинови клони е много полезен за подобряване на трофиката на матката и предотвратяване на инфекциозни усложнения. Тонизира добре тялото на бременна жена, действа успокояващо и ободрява сутрин. Може да се приема около два литра на ден, разбира се, ако няма оток и хипертония. За да направите това, трябва да сварите чай от клончета малина, да ги варите в продължение на няколко минути и след това да налеете чай в чаша и да добавите десет грама джинджифил и сок от четвърт лимон. Трябва да пиете такъв чай ​​вместо обикновена вода няколко пъти на ден, след това можете да легнете малко, като хвърлите краката си на хълм, за да подобрите притока на кръв към матката.
 3. За да предотвратите възходящи инфекции, е много добре да използвате билков разтвор за измиване. За да направите това, трябва да вземете дъбовата кора и тревата на влака, да я запарите и да измиете с топла трева всеки ден.

Лечението с билки се използва много често, тъй като много билки имат добър ефект върху тонуса на матката, локалното кръвообращение и състоянието на плода, като същевременно имат системен ефект при успокояване на тялото.

 1. Жълт кантарион е растение, което нормализира съдовия тонус на плацентата и подобрява кръвообращението в матката, като регулира нервната проводимост. За да приготвите лечебен чай, трябва да вземете 50 грама жълт кантарион, да го варите на слаб огън в продължение на пет до десет минути и след това да прецедите. Трябва да пиете такъв чай ​​три пъти на ден, по чаена лъжичка, можете до тридесет и седмата седмица.
 2. Настойката от коприва е особено ефективна за предотвратяване на усложнения при ниска плацентация и поява на отлепване. За да приготвите лечебен чай, трябва да вземете десет грама билки, да налеете половин литър вода и след това, след като се влее в продължение на двадесет минути, да прецедите и да изпиете. Дозировка - на ден трябва да се пие около литър чай, като се контролира друга течност при наличие на отоци.
 3. Тинктура от невен е отлично токолитично средство и освен това има способността да намалява активността на кървенето при наличие на ретроплацентен хематом. За да приготвите лечебен чай, трябва да вземете цветята и плодовете на невен, да налеете половин литър вода и след това, след като се влее в продължение на двадесет минути, да се прецеди и да се изпие. В острия период можете да пиете до половин литър тинктура на ден и след това можете да пиете профилактична доза от супена лъжица два пъти на ден.
 4. Трябва да вземете 100 грама сухо глухарче и живовляк живовляк, да приготвите чай от литър вода и да пиете супена лъжица три пъти на ден. Курсът на лечение е четири седмици. Това е отлично средство за нормализиране на феталния трофизъм, тъй като разширява кръвоносните съдове и активира притока на кислород и хранителни вещества към плода..

Хомеопатията се използва за лечение на ниска плацентация толкова широко, колкото традиционното лечение. И основното предимство на такива методи е възможността за тяхното дългосрочно използване..

 1. Arnica е хомеопатично лекарство, което се състои от билкови препарати, които са по-ефективни при пациенти с ниска плацентация, което се проявява с кървене след механичен удар. Методът на приложение на лекарството - една капка на всеки два часа през първия и втория ден след появата на симптомите, а след това една капка три пъти на ден, под контрола на сърдечния ритъм - когато се появи тахикардия, дозата може да бъде намалена. Не са установени странични ефекти. Предпазни мерки - не вземайте, ако сте алергични към липов прашец.
 2. Zincum valerianicum е неорганично хомеопатично лекарство. Използва се за лечение на ниска плацентация, която е придружена от дърпаща болка в долната част на корема. Това лекарство може да предотврати отделянето, ако е започнало преди появата на каквито и да било симптоми при първото поставяне на диагнозата. Начинът на използване на лекарството зависи от формата. Дозировка в случай на прием на капки - една капка на десет килограма телесно тегло, а при прием на капсули - две капсули три пъти на ден. Възможни са странични ефекти под формата на хиперемия на кожата на ръцете и краката, както и усещане за топлина. Предпазни мерки - не използвайте едновременно със спазмолитици.
 3. Hamamellis е средство номер едно за ниска плацентация или предлежание на плацентата. Това е хомеопатично лекарство, което подобрява кръвообращението в областта на плацентата и укрепва връзката на това място, което предотвратява отделянето. Произвежда се под формата на капки и се използва в доза от осем капки наведнъж. Начин на приложение - разтворът трябва да се капе върху 100 милилитра преварена вода и да се пие половин час преди хранене. Курсът на лечение може да започне с доза от три капки два пъти дневно, а след месец след това можете да увеличите дозата до пет капки, тъй като гестационната възраст се увеличава. Страничните ефекти са редки, възможни са алергични кожни реакции.
 4. Hydrastis е хомеопатично лекарство на основата на растението жълт корен, което е много ефективно за поддържане на бременност поради своето действие, подобно на естествения хормон прогестерон. Лекарството нормализира кръвообращението, което дори при ниска плацентация спомага за подобряване на трофиката на плацентата. Лекарството е особено ефективно в късните етапи на бременността с близнаци или анемия при майката. Лекарството се предлага в гранули и се дозира в шест гранули на всеки шест часа. Приемът на лекарството преди бременност не се препоръчва.

Не се използва хирургично лечение на ниска плацентация, тъй като е невъзможно да се промени естественото място на закрепване на плацентата дори с физическо упражнение. Що се отнася до хирургичната интервенция с ниска плацентация, трябва да се каже за периода на раждането. Често ниската плацентация с активен труд може да даде леко откъсване. Тогава лекарите чрез палпация определят целия фетален пикочен мехур, което изисква намеса. Ако се извърши амниотомия, плодът потъва по-надолу по родовия канал и дори при леко откъсване се получава компресия - това може да спре кървенето и образуването на хематом. По този начин се извършва интервенция - амниотомия, която може да се счита за вид инвазивна интервенция с ниска плацентация. В последващия период ниската плацентация може да доведе до усложнения при задържането на феталните мембрани, тогава се изисква и хирургическа интервенция под формата на ръчно отделяне на плацентата.

Други случаи на ниска плацентация не изискват активно хирургично лечение.