Пневмонията е една от най-опасните патологии при новородени. Поради особеностите на детския организъм, болестта има други механизми на развитие и съответно изисква други подходи за лечение..

Въпреки въвеждането на съвременни диагностични и терапевтични методи, пневмонията остава доста често срещана причина за детската смъртност. Следователно лечението се извършва съгласно специални медицински протоколи, като се вземат предвид възрастовите характеристики..

Как да лекуваме пневмония при новородено

Лечението на възпалението при най-малките пациенти има свои собствени характеристики. Всички новородени със съмнение за пневмония, независимо от тежестта на състоянието, са хоспитализирани в болница, тъй като у дома, т.е. по време на амбулаторно лечение е по-трудно да се осигури желаният микроклимат и да се предпази от алергени, които са опасни за отслабеното тяло.

Персоналът на болницата наблюдава денонощно новородените, за да избегне усложнения. Детето често се обръща от една страна на друга, за да се предотврати стагнацията на течности в белите дробове и обостряне на патологията.

Лекарствата за бебета се прилагат интравенозно или интрамускулно, тъй като детето е трудно да погълне хапче или да пие лекарствен разтвор с неприятен на вкус.

Лечението на новородени включва следните видове терапия:

 1. Етиологична терапия. За борба с пневмонията се използват антибиотици, най-често от групата на флуорохинолоните. Курсът, честотата на приема и дозата са индивидуално предписани от лекаря. Ако болестта прогресира, се използва комбинация от два или повече антибиотици от различни групи.
 2. Патогенетична терапия. Състои се в назначаването на физиологични разтвори за възстановяване на водния и електролитния баланс.
 3. Симптоматична терапия. Тя като допълнителен елемент подобрява благосъстоянието на новородените (например антипиретично или отхрачващо).

След пневмония тялото на бебето е много изтощено и всяка ARVI може да доведе до нов епизод (рецидив) на пневмония. Ето защо лекуващият лекар в болницата дава препоръки на родителите за профилактика на това заболяване и план за по-нататъшни действия у дома..

Със сигурност е по-удобно да се лекувате в позната домашна обстановка, поради което бебетата обикновено се възстановяват бързо след изписването..

Детето се наблюдава и от местния педиатър за периода, препоръчан от болничния лекар. Този период зависи от това колко време е прекарало детето в болницата и какъв е рискът от рецидив на пневмония..

За причините и последиците от вродената пневмония при новородено: прочетете тук

Колко време отнема

Острият стадий на лека пневмония без усложнения и при правилна терапия продължава приблизително 2 седмици. Следващите 14 дни ще покажат дали терапията е била адекватна и колко ефективно е било лечението. При новородени деца имунната система не е напълно оформена, поради което много често процесът на лечение се забавя.

Няколко фактора влияят върху продължителността на възстановяването след заболяване:

 • форма на пневмония;
 • патоген;
 • общо здраве;
 • своевременно търсене на медицинска помощ;
 • наличието на съпътстващи патологии;
 • качество на лечението;
 • продължителност на болничния престой.

Не всички бактерии бързо се убиват от антибиотици. Pseudomonas aeruginosa, Legionella или Pneumocystis имат голяма устойчивост на лекарства, така че тази пневмония е трудна и дългосрочна за лечение. Късното посещение на лекар заплашва със сериозни усложнения, което също забавя лечебния процес..

Колко се лекува пневмония при новородени се влияе от тежестта на заболяването и вида на диагностицираната пневмония..

Така че, типична пневмония, придобита в общността, се лекува в продължение на 5-7 дни (лека), 5-15 дни (умерена), 10-21 дни (тежка). Вътреболнична и лека атипична пневмония - 7-15 дни, умерена - 10-21 дни, тежка - 14-56 дни. Леката до умерена пневмония при имунокомпрометирани деца обикновено трае 2 до 3 седмици, тежка пневмония - 21 дни.

Колкото по-дълго продължава болестта, толкова повече тялото отслабва. Болницата разполага със собствена микрофлора от бактерии. Те са много устойчиви на всякакъв вид лекарства поради постоянното влияние на дезинфектантите. Ако такива постоянни патогени попаднат в отслабеното тяло на новороденото, лечението може да се проточи дълго време..

Лечение на пневмония при недоносени бебета

На първо място, на такива бебета се осигурява правилен режим. Те се поставят в инкубатора на отделението за новородена патология. Оптималната температура в отдела варира от 34 до 36 ° C, а влажността на въздуха е в рамките на 60-70%. Повивайте бебета свободно, за да не пречат на физическата активност.

Адекватната кислородна терапия е много важен фактор по пътя към възстановяването. Кислородът се използва при дихателна недостатъчност и нарушения на газовата хомеостаза.

Антибиотиците се предписват с широк спектър на действие заедно с кристалоидни разтвори. В допълнение, недоносените бебета се инжектират с имуноглобулини за повишаване на имунитета и плазмата.

На фона на лечение на пневмония се предприемат необходимите мерки за грижа за недоносено новородено (кърмещ процес).

Полезно видео

Професор Н.А. Ilyina - Пневмония при деца и новородени:

Заключение

Тялото на новородените и по-големите деца се различава помежду си, следователно развитието и протичането на пневмонията са различни за тях. Времето на лечението, като правило, зависи от общото състояние и тежестта на патологията. Точният режим, правилното лечение, както и възстановителните рехабилитационни процедури ще осигурят на бебето бързо възстановяване..

Особености на лечението на пневмония при новородени. Колко време да останете в болницата?

Пневмония при новородени - какво е това?

Пневмонията при новородени е опасно заболяване, което се появява при дете, когато се зарази с патогенни микроби в утробата или по време на раждане. Характерна особеност на това заболяване е възпалението на белодробната тъкан, което може да бъде диагностицирано още преди раждането на дете благодарение на постиженията на съвременната медицина..

Болестта може да се развие в рамките на няколко часа след раждането като един от компонентите на генерализирания сепсис или може да се прояви няколко дни след раждането на бебето като самостоятелно заболяване, което изисква продължителна интубация на трахеята. Диагнозата обикновено се поставя въз основа на лабораторни и клинични изследвания и лечението се предписва веднага след диагностицирането на заболяването.

Диагностика

Лекарите могат да открият пневмония при недоносени бебета чрез лабораторни и инструментални изследвания.

Основната роля в окончателната диагноза се възлага на рентгенография на гръдния кош.


Пневмония на рентгенова снимка

Изображенията, получени след рентгеново изследване, показват засилен съдов модел, области на потъмняване на белодробната тъкан и дифузна перибронхиална инфилтрация.

Ако лекарите се съмняват в диагнозата, те предписват сърдечен преглед на бебето, който ще изключи или потвърди наличието на фактори, предразполагащи към пневмония.

За да се определи причинителят на заболяването, се взема кръв от детето. Освен това биологичният материал се изследва за чувствителност на патогенната флора към антибиотици.

Видове пневмония

Пневмонията най-често се развива при недоносени бебета. Неговите видове могат да бъдат както следва:

 1. Вродена трансплацентарна пневмония, която се предава на бебето чрез плацентата на майката.
 2. Вътрематочна антенатална пневмония, която навлиза в белите дробове на бебето през околоплодната течност.
 3. Интранаталната пневмония възниква, когато детето се зарази, докато преминава през родовия канал.
 4. Постнаталната пневмония се развива след раждането на дете в болницата на родилния дом или дори след изписване у дома.

Пневмония при новородени - причини

Основната причина за пневмония при новородени е недостатъчното развитие на горните дихателни пътища и особеностите на тяхната структура. Най-честите причинители на заболяването са различни патогенни микроорганизми, вируси, гъбички и други.

В допълнение, заболяването може да бъде предизвикано от хронични патологии на бременна жена, кървене по време на бременност или преждевременно отделяне на околоплодната течност. Има и причини, които увеличават риска от развитие на пневмония при новородени:

 1. Вътрематочен дефицит на кислород.
 2. Авитаминоза или хиповитаминоза.
 3. Наранявания при раждане, особено в дихателните пътища.
 4. Различни имунни проблеми, включително наследствени.
 5. Вродено сърдечно или белодробно заболяване.

Най-честите причинители на пневмония при новородени са:

 1. Различни видове стрептококи, туберкулоза или Haemophilus influenzae.
 2. Хламидии, гъбички Candida, херпесен вирус и други.
 3. Стафилококи, Pseudomonas aeruginosa, Proteus и други.
 4. Аденовируси, които водят до развитие на ARVI и по-късно до пневмония.

Пневмония, усложняваща сепсиса, може да бъде причинена от стрептококи, стафилококи или грам-отрицателна флора.

Пневмония при новородени - симптоми

Симптомите на пневмония при новородени са доста изразени и могат да бъдат изразени в следната форма:

 1. Хипотония.
 2. Бледост на кожата.
 3. Повръщане по време на хранене.
 4. Дихателна недостатъчност и задух.
 5. Кашлица с различна интензивност.
 6. Спазъм на червата.
 7. Когато слушате бебето, можете да чуете фини бълбукащи хрипове.
 8. Летаргия и сънливост.
 9. Повишена телесна температура.
 10. Известно намаляване на първоначалното тегло на детето.
 11. Някои симптоми на сърдечна недостатъчност.

Доста лесно е да се разпознае пневмония при новородено дете, тъй като външните й признаци не могат да бъдат пренебрегнати. Дори ако ходът на заболяването е невидим за родителите, той може да бъде открит от педиатър, който обикновено преглежда детето у дома след изписване от болницата.

Симптоми на заболяването

В клиничната проява на пневмония при новородени се различават няколко групи симптоми:

 • Интоксикационен синдром - възниква в резултат на отравяне на тялото на детето с токсини от вируси или бактерии. Засегнати са преди всичко нервната и имунната системи. Това се проявява в слабостта на детето, отказ от ядене, сънливост, бледност или сивота на кожата. Може също да има чести регургитация или пристъпи на краткотрайно спиране на дишането (апнея).
 • Респираторни нарушения - възникват в резултат на увреждане на белодробната тъкан и в резултат на това липса на кислород. Те се проявяват в повишена честота на дишане, участие в акта на дишане на спомагателните мускули (прибиране на междуребрените пространства, надуване на крилата на носа). Дишането при новородено става стенещо, шумно, понякога отдалеч се чуват хрипове. Кожата около устните и по крайниците става синкава, което е признак на кислороден глад.
 • Нарушенията на сърдечно-съдовата система се проявяват под формата на тахикардия (повишен сърдечен ритъм), понижено кръвно налягане, оток.
 • Нарушения от страна на нервната система - повишена възбудимост на детето, тревожност, регургитация, намален мускулен тонус.
 • Прояви от други органи и системи - уголемяване на черния дроб и далака, ранна жълтеница (пожълтяване на кожата преди 3 дни от живота на детето).

Симптоми на пневмония при новородени - фотогалерия


При пневмония при новородени дишането е нарушено, с аускултация се чуват хрипове


Продължителната жълтеница е често срещан симптом при вродена пневмония.


Липсата на кислород в тъканите се проявява под формата на цианоза (цианоза) на крайниците или устните

Важно е да знаете, че повишаването на телесната температура при новородени с пневмония е незадължителен признак. При деца от първия ден от живота може да се отбележи хипотермия (телесна температура под 36 градуса). Това показва намалена имунна реактивност и тежка интоксикация..

Най-честата причина за пневмония в лечебните заведения е Staphylococcus aureus. Характеристика на стафилококовата пневмония е силен интоксикационен синдром (телесна температура над 38,5 ° C, дихателна недостатъчност). Детето бързо развива дихателна недостатъчност.

Staphylococcus aureus унищожава белодробната тъкан, в резултат на което се образуват кухини и були, пълни с гной. Възпалителният процес често се разпространява в съседни тъкани и се развива плеврит. Стафилококовата пневмония, усложнена от абсцес или плеврит, често е причина за смърт при новородени.

Специфичност на вродената пневмония при кърмачета:

 • Клиничните и рентгенологични прояви на заболяването се появяват през първите 72 часа от живота на детето.
 • Източникът на инфекцията е майката - тя сее същата патогенна флора като бебето.
 • Детето често има инфекциозни огнища в съседните на белите дробове органи.
 • Характеризира се с увеличаване на черния дроб и далака от първия ден от живота на бебето.
 • В плацентата след раждането се откриват възпалителни изменения.

Особености на пневмонията при недоносени бебета

 • Началото на заболяването с неспецифични признаци - лошо смучене, повишена възбудимост на детето, бледност или цианоза на кожата, понижаване на телесната температура, нарушение на съня, загуба на телесно тегло или увеличаване поради оток.
 • Късно начало на дихателен дистрес (на възраст 1-2 седмици).
 • По-чести усложнения на пневмония, отколкото при доносени бебета.
 • Пенообразно отделяне от устата. Това се случва в резултат на задръствания в белите дробове..
 • Недоносените бебета са по-склонни да развият отравяне на кръвта, свързано с пневмония.

Най-честият причинител на пневмония при недоносени деца е пневмоциста. Курсът на такава пневмония продължава 4-8 седмици и е разделен на няколко етапа:

 1. Първоначални прояви (първите 1-2 седмици на заболяването). Характеризира се с неспецифични симптоми под формата на бавно сучене, лошо наддаване на тегло, повишена честота на дишане при къпане, сучене. Понякога има лека кашлица, разхлабени изпражнения (диария).
 2. Височината на заболяването (2-4 седмици заболяване). Проявява се като силен задух (увеличен брой вдишвания до 80-140 в минута), пароксизмална кашлица, обезцветяване на кожата (синьо, сивота). Телесната температура рядко се повишава.
 3. Етапът на резорбция (ремонт) се характеризира с бавно изчезване на задух, кашлица, признаци на интоксикация.

Видео на училището на д-р Комаровски за пневмония при деца

Лечение

Ако някой от описаните признаци на пневмония бъде открит при новородено, то трябва незабавно да бъде хоспитализирано. Всяко забавяне може да доведе до сериозни последици и дори да коства живота на детето. Лечението на това заболяване зависи от неговата тежест и общото състояние на детето..

Препоръчва се: Отворете овален прозорец в сърцето при деца

Обикновено широкоспектърните антибактериални лекарства като Vancomycin или Cefotaxime се използват за лечение на пневмония при новородени, които са ефективни за лечение на пневмония, причинена от често срещани патогени.

За използването на по-специфични антибактериални лекарства трябва да се направи тест за чувствителност към антибиотици. Заедно с антибиотиците на детето се предписват имуноглобулини и витамини..

В допълнение към медикаментозната терапия, на детето може да се предпише локално лечение, като инхалации, ултравиолетово лъчение, лечебни вани, горчични обвивки и други. Също така е необходимо да се осигурят задълбочени грижи за детето, за да се избегне хипотермия и прегряване. Необходимо е да се следи хигиената на бебето и можете да се храните само със сонда или специален рог. Възможно е да приложите малък пациент към гърдата само с разрешение на лекаря, който трябва да се увери, че детето е в задоволително състояние..

Хранене и грижи

Лечението на пневмония при кърмачета се извършва в отделна кутия, за да се предотврати разпространението на инфекция в медицинско заведение. Хлапето е облечено в широки дрехи.

В този случай плътното повиване се счита за неприемливо..

През деня майката и медицинският персонал ще трябва редовно да сменят позицията на тялото на бебето, да проветряват и кварцоват стаята, в която е детето.

Храненето на пациента се извършва през сонда с кърма. След подобряване на състоянието бебето се прехвърля на естествено хранене.

След всяко хранене бебето се държи в колона, за да се предотврати регургитация. Избягвайте да поставяте детето по гръб или стомах, в този случай то може да се задуши от липса на кислород или да се задави с мляко по време на плюене.

За да се осигури нормално дишане, хигиената на носоглътката на бебето се извършва три пъти на ден с изпомпване на слуз от носа.


Ще ви е интересно да знаете

Защо се раждат недоносени бебета? Възможни причини - в нашата статия.

Кои са сиамските близнаци? Интересна информация - тук.

Разберете как цезаровото сечение работи за близнаци тук.

Възможни усложнения

Основното усложнение след пневмония при новородени е рискът от повторно заболяване, поради което след лечението лекарите препоръчват да се провеждат редовни курсове на витаминна терапия и да се държи детето под наблюдение на лекар за 1 година. Ако при остра форма на заболяването детето не получи подходящо лечение, то може да се превърне в хронична форма и постоянно да напомня за себе си.

В допълнение, пневмонията при новородени може да доведе до различни усложнения, които засягат други органи:

 1. Сепсис.
 2. Сърдечна недостатъчност.
 3. Менингит.
 4. Ендокардит.
 5. Нарушение на кръвосъсирването.

Симптоми

Подозира се пневмония при новородени, ако бебето има влошаване на дихателната функция. В този случай дишането се случва ускорено. В здраво състояние пулсът е свързан с дихателната честота като 3: 1; при пневмония съотношението достига 2: 1 или 1: 1. Увеличаването на отделянето от носа може също да показва наличието на заболяване. В този случай изхвърлянето може да има необичайна консистенция или цвят (кафяв, плътен).


Треска при новородено

Повишената телесна температура, повишаваща се до 39-40 ° C, не е постоянен признак, придружаващ пневмонията. При атипична форма на заболяването детето има субфебрилна температура. Освен това децата на възраст под една година имат несъвършенства в имунната система, които могат да повлияят на телесната температура. Може да остане в нормални стойности дори при остри форми на пневмония..

Често, при заболяване, кожата в областта на устните и носа посинява при бебето. Бебето може да има кашлица. Този симптом се проявява, ако заболяването се е развило на фона на усложнения на остри респираторни инфекции или ако вирусът засяга не само белите дробове, но и бронхите. Кашлицата по време на пневмония често се придружава от отделяне на храчки, което може да включва кръвни петна. Детето може да изпитва болки в гърдите и главоболие.

Признаците на заболяване при новородени могат да имат скрити симптоми. Ето защо е необходимо внимателно да се наблюдават вторичните симптоми на заболяването. Апатията, отказът от мляко, нарушените функции на преглъщане и смучене, честата регургитация, неспокоен сън и нисък мускулен тонус могат да показват развитие на пневмония..

Доктор Комаровская за пневмония при новородени

Известният педиатър Евгений Комаровски смята, че най-опасната възраст за развитието на пневмония са първите 6 месеца от живота на бебето. Такова заболяване изисква незабавна медицинска помощ и назначаването на правилното лечение. Най-поразителният признак на болестта, според Комаровски, е кашлица, която може да се прояви в атаки от невъзможността да се диша дълбоко.

Освен това заболяването може да се изрази с бледност на кожата и висока температура. За всеки от тези признаци се препоръчва незабавно да се обадите на лекар, тъй като удължаването на заболяването и ненавременното лечение може да доведе до смърт..

Предотвратяване

Както знаете, всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува, същото важи и за пневмония при новородени. Основният метод за профилактика на това заболяване е предварителен преглед на жена преди зачеване на дете за наличие на латентна инфекция, която може да провокира развитието на пневмония при родено дете. Ако се открие някаква патология, е необходимо да се премине курс на лечение и едва след това да се планира бременност.

Други методи за превенция са предотвратяване на токсикоза по време на бременност, задушаване и аспирация по време на раждане и правилна грижа за новороденото..

Освен това новороденото трябва да бъде защитено по всякакъв възможен начин от роднини и познати с признаци на вирусна инфекция, както и да се ограничи контактът на бебето с тях. Тези прости препоръки ще помогнат за предотвратяване на риска от инфекция на детето и ще го поддържат здраво..

Всяко отклонение от нормата в състоянието на новородено бебе се счита за повод за безпокойство на родителите. Повишаване на температурата, поява на кашлица, необичайно поведение на дете - всичко това може да сигнализира за развитието на пневмония при новородени. В този случай не можете да се самолекувате, трябва незабавно да се консултирате с лекар, тъй като рискът от неприятни последици от такова заболяване е твърде голям.

Какво да правим с пневмония при недоносени новородени? Колко да се лекува?

Според световната статистика 2% от доносените бебета и 10-15% от недоносените бебета са изправени пред пневмония.

Някои от тях са вродени, основната част се придобива в резултат на контакт с околната среда, за което малък организъм не е подготвен.

Ходът на заболяването при недоносени бебета също се различава. Какви са тези функции, ще разгледаме в тази статия. Обърнете внимание и на статията за пневмония при новородено след Цезарово сечение.

Какво е това заболяване?

Пневмонията или „пневмония“ в ежедневието е инфекциозен процес на възпаление в белодробните тъкани. Незрелостта на органните системи при бебета, родени преждевременно, недоразвитие на дихателната система и не винаги адекватно функциониране на имунната система провокират развитието на пневмония, усложняват диагнозата и усложняват хода на заболяването.

Също така отличителна черта на хода на пневмонията при недоносени бебета е бързото прогресиране на заболяването. За броени часове възпалението може да образува нови огнища на малка белодробна тъкан и вероятността от усложнения е изключително висока..

Характеристиките и специфичните рискови фактори включват:

 • По-чест процент на вродена и интранатална (инфекция по време на раждане) пневмония. Често това е вродена инфекция, която причинява преждевременно раждане..
 • Често развитие на интоксикация, сепсис и мозъчни увреждания.
 • Бързо развитие на дихателна недостатъчност и хипоксия.
 • Съпътстващи системни патологии поради незрялостта на тялото.
 • Висока честота на аспирация (патологии на стомашно-чревния тракт, склонност към регургитация).
 • Хипотермия и замъглени симптоми.
 • Необходимостта от използване на изкуствена вентилация.
 • Развитие както на белодробни, така и на извънбелодробни усложнения.

Причини

Началото на развитието на пневмония при бебета, родени преждевременно, могат да бъдат различни патогени:

 • Бактерии (стрептококи, пневмококи, стафилококи, хемофилни, Pseudomonas aeruginosa и Escherichia coli и др.).
 • Вируси (херпесни, респираторни, цитомегаловирусни и др.).
 • Гъби (обикновено Candida).
 • Паразити и протозои (пневмоцистис, Klebsiella).
 • Атипична флора (токсоплазма, трихомонада, микоплазма и др.).

Причиняващият агент (агент) на болестта попада в тялото по 3 начина:

 • Бронхогенен - ​​когато агентът навлиза директно в дихателната система на детето.
 • Хематогенен - ​​чрез кръвта, или по-скоро, през кръвно-плацентарната бариера (вътрематочна).
 • Аспирация - когато околоплодната течност или (обикновено с хипоксия) меконий попадне в дихателните органи.

От бронхогенната, отделно може да се разграничи интубационната (свързана с механична вентилация) пневмония. По време на интубацията въздушната смес навлиза директно в белите дробове на детето, заобикаляйки естествените защитни бариери (дихателните пътища и защитната слуз).

Разновидности на пневмония

Видовете и формите на пневмония (пневмония) се класифицират според времето на заразяване, вида на патогена и тежестта на протичането.

По време и вид на събитието те се разделят:

 • Вродена - инфекция (обикновено генерализирани майчини инфекции) през кръвно-плацентарната бариера.
 • Вътрематочна (раждане) - патогенът попада в дихателните пътища от околоплодната течност или по време на преминаването на родовия канал.
 • Постнатални - възникват след раждане при заразяване в болница (включително на етапите на кърмене) или у дома.

По вида на патогена се различават следните видове:

 • бактериални;
 • вирусен;
 • гъбични;
 • паразитен.

Тактиката на избора на основните лекарства зависи от класа на патогена.

Тежестта се определя от тежестта на клиничните прояви, мащаба на усложненията и засегнатите органи.

Симптоми

Признаците на пневмония при недоносени деца са:

 • Летаргия, нарушени рефлекси.
 • Бледост и цианоза (или сив оттенък) на кожата.
 • Промени в телесната температура (обикновено ниска, рядко висока).
 • Подуване на корема, регургитация, повръщане.
 • Хрипове, тежки хрипове, прибиране на гръдната кост.
 • Нарушения на съня (сънливост или безсъние).
 • Брадикардия (абнормен сърдечен ритъм).
 • Атаки на спиране на дишането.
 • Дихателна недостатъчност и признаци на токсикоза (в пълен срок се откриват само при тежки форми).

Диагноза

При тежки симптоми веднага се подозира пневмония. За да се изясни формата на заболяването и да се избере режим на лечение, се извършва преглед по схемата:

 • Изследване и прослушване на белите дробове, определяне на симптоми на интоксикация.
 • Рентгенова снимка на белите дробове - за определяне на картината на лезията.
 • Кръвен тест (подробен) - ще определи възпалителния процес, развитието на анемия и някои усложнения.
 • Бактериална култура и вирусологични изследвания - за идентифициране на причинителя на болестта.
 • Анализ на кръвни газове - ще определи нивото на кислород в кръвта (насищане) и степента на кислороден глад (хипоксия).

Те могат също така да направят анализ на урината, за да идентифицират усложнения.

Лечение

Тактиката за лечение на пневмония при недоносени бебета следва стандартни протоколи, според резултатите от изследването:

 1. Антивирусна или антибактериална терапия (в зависимост от вида на патогена). През първия ден лекарството се избира в зависимост от условията на развитие, патогена и тежестта на заболяването - от тези, които имат широк спектър на действие, тъй като резултатите от посевите отнемат време.
 2. Имунотерапия - плазма, имуноглобулини, кръвни съставки по показания.
 3. Бронходилататори, повърхностноактивни вещества.
 4. Кислородна терапия (според показанията).
 5. Съпътстващо лечение - пробиотици, глюкокортикоиди, сърдечни лекарства.

Престояване на бебета с тегло 1500 g и по-малко - строго в кувьози с поддържане на температурата вътре 34-36 ° С.

Храненето в интензивно лечение най-често е парентерално (инжектиране на специални разтвори във вена), за да се избегне аспирация. При преместване в отделението се предписва дозирано хранене.

Колко дълго се лекува болестта?

Поради характеристиките на организма и сложността на протичането на заболяването, лечението на недоносени бебета, в повечето случаи отнема около месец или повече. С развитието на тежки усложнения периодът може да е по-дълъг - около 2 месеца.

Също така, след изписване вкъщи, диспансерно наблюдение от местен педиатър и специализирани специалисти е задължително в продължение на 12 месеца след възстановяване. През първите месеци може да се предпише витаминна терапия.

Усложнения на заболяването при новородени

Специфичните белодробни усложнения на пневмонията включват:

 • бронхопулмонална дисплазия;
 • белодробен оток;
 • плеврит;
 • органични промени в белодробната тъкан;
 • пневмоторакс.

Извънбелодробните усложнения включват:

 • сепсис;
 • анемия от различни форми;
 • кървене с различна етиология;
 • сърдечно-съдова патология;
 • хормонални нарушения;
 • имунодефицити;
 • рахит;
 • патология на мозъка и централната нервна система;
 • вторични инфекции.

Полезно видео

Дори ако родителите не са изправени пред грижи за недоносени бебета (професионални лекари са ангажирани с това), ние все пак предлагаме да гледате видеоклип по тази тема с информационна цел:

Справочни материали (изтегляне)

#Файлразмер на файла
1Пневмония на новородени. Сепсис на новородени. Методическо развитие0 Б
2Вродена пневмония при деца. Клинични насоки0 Б
3Методическо развитие. Пневмония при малки деца 2016605 KB
4Грижи по време на бременност, раждане, следродилен период, грижи за новородено 20034 MB

Заключение

Ходът на заболяването при недоносено бебе винаги е по-бърз и по-сложен, поради неговата физиология и характеристики на организма. Ето защо е наложително да се обърне внимание на здравето на бъдещата майка и предотвратяването на преждевременно раждане, тъй като пневмонията е чест и много опасен спътник на недоносените бебета..

Опитът на родителите, които са се сблъскали с този проблем на практика и които са имали опит за преодоляване на болестта, ще бъде безценно допълнение към информацията в тази статия. Скъпи майки, моля, разкажете вашата история в коментарите, които са имали опит в лечението на това заболяване.

Пневмония при недоносени бебета

В момента пневмонията е широко разпространена сред хора от различни възрасти. По принцип засяга отслабеното тяло, в резултат на което пневмонията толкова често се появява при недоносени бебета. Необходимо е да се избере ефективно лечение за детето, защото болестта често води до сериозни последици и дори смърт..

Пневмония при недоносено бебе

Класификация

Етиологията разграничава вирусна, бактериална и гъбична пневмония при новородени. Бактериалната инфекция понякога се комбинира с вирусна. Според тежестта се различават леки, умерени и тежки форми на пневмония при недоносени бебета. Като се вземе предвид моментът на заразяване, се разграничават вродена и интрапартална пневмония. Разпределете остър и продължителен ход на заболяването, със и без усложнения.

Основни причини

Възпаление на белите дробове при кърмаче се дължи на:

 • цезарово сечение;
 • инфекциозни заболявания при майката, които засягат дихателната или пикочно-половата система;
 • трудности с раждането на бебе, водещи до асфиксия или хипоксия;
 • генетични заболявания на дихателните пътища;
 • малформации при бебе;
 • реанимация по време на раждане;
 • лезии на централната нервна система на бебето, наранявания, които са засегнали мозъка или гръбначния мозък;
 • неправилна грижа за детето, например продължителен престой в същото положение, недостатъчна вентилация на стаята, хипотермия или, напротив, прегряване на бебето;
 • нехигиенични условия в родилния дом.

Симптоми

Отначало при детето преобладават неспецифични симптоми, които постепенно започват да се увеличават. Общото състояние на бебето се влошава, възможни са внезапни промени в теглото поради появата на подпухналост. Отбелязват се и следните признаци на пневмония:

 • субфебрилна или ниска температура;
 • бавно смучене;
 • бавност;
 • подуване на корема;
 • чести капризи;
 • бланширане на кожата.

След това към тези симптоми се добавя дихателно разстройство. Ноздрите на бебето са подути, дишането се ускорява, хрипове, пристъпи на апнея, кашлица, тахикардия, хлътнали ребра, пенлива слуз от устата е възможна.

Диагноза

За да откриете пневмония при новородено, трябва:

 1. Данни от лабораторни изследвания. При наличие на заболяване се отбелязва прободен пробив в кръвта, броят на тромбоцитите и левкоцитите намалява и хемоглобинът пада. В допълнение към клиничния кръвен тест се предписва изследване за вируси и бактерии, кръвен тест за съдържание на кислород и въглероден диоксид и анализ на урината.
 2. Клинични и имунологични характеристики.
 3. Приемане на анамнеза.
 4. Рентгеново изследване. Рентгеновата снимка показва потъмняване в възпалените области.

Терапии

Пневмонията при деца се лекува изключително в болница. Бебето е в реанимацията, а майката помага за грижите му. Трябва да се създадат подходящи условия за бебето, за да се избегне прегряване или хипотермия. През целия ден позицията на бебето периодично се променя, нещата не трябва да възпрепятстват движенията му. Видът на храненето и количеството храна се определят от лекаря, като се вземе предвид състоянието на детето. Най-често обаче се предписва парентерално хранене. В интензивно лечение бебетата получават хранителни вещества през сонда.

Следните методи са от особено значение в терапията:

 1. Антибактериални лекарства. В ранните дни антибиотичното средство за дете се избира сляпо, използват се основно лекарства с широк спектър на действие. След получаване на резултатите от теста, лекарят предписва необходимите лекарства, които се прилагат чрез инжектиране.
 2. Пасивна имунизация. Бебето се инжектира с плазма, имуноглобулин.
 3. Кислородна терапия. Кислородът се дозира на детето чрез катетър, маска или друго устройство.
 4. Други лекарства. Ако е необходимо, на бебето се предписват лекарства за сърцето, глюкокортикоиди, бронходилататори, пробиотици и други лекарства.

Понякога бронхоскопията е показана за саниране на белите дробове. На повечето деца се предписва специален масаж.

Прием на лекарства

При пневмония при недоносено бебе е наложително лечението да се провежда с лекарства, които укрепват имунната система. Освен това сестрата следи състоянието на бебето: дихателни характеристики, температура, хранене, реакция към терапията.

При нарушения на сърдечно-съдовата система при новородено се използва Digoxin. Сърдечните гликозиди спомагат за намаляване на системната циркулация и подобряване на свиването на миокардните влакна.

Инжекциите с еуфилин намаляват симптомите на белодробна хипертония, подобряват свиването на дясната камера.

Ако възпалението е придружено от гнойно отделяне, предписвайте Kontrikal, Gordox.

Ако децата развият обструктивен синдром с бронхопулмонална дисплазия и бронхопневмония, предписвайте аерозоли с орципреналин сулфат.

Важно е да се обърне внимание на възстановяването на чревната микрофлора при пневмония, тъй като тялото на детето е изложено на множество лекарства. Използвайте Lactobacterin, Bifidumbacterin, Bactisubtil.

Мога ли да дам на детето си антибиотици?

Антибиотичните лекарства се предписват при всички форми на пневмония при бебета. Със светлина и среда те са ограничени до пеницилин. При тежки случаи (двустранна пневмония, абсцес на белия дроб) се предписва широк спектър от лекарства: оксацилин, зепорин, сигмамицин, метицилин, еритромицин, ристомицин.

Ако въпреки приеманите лекарства болестта на бебето прогресира, е необходимо терапията да се допълни с нов антибиотик или да се променят лекарствата.

Прогноза

Вътрематочната пневмония е една от водещите причини за детска смъртност. Прогнозата е най-благоприятна за кърмаче със заболявания на стафилококов (с изключение на Staphylococcus aureus) или вирусен произход.

Степента на преживяемост се намалява значително при заразяване с Е. coli, ентерококи, микоплазма. Бактериалната и вирусна инфекция представлява сериозна заплаха за новороденото. Освен това честотата на смъртта се увеличава поради възникващи усложнения, като сепсис.

Продължителност на лечението

Продължителността на терапията е средно 3 седмици. Колко време продължава, зависи от тежестта на заболяването, имунитета на бебето, спазването на принципите на лечение.

Предпазни мерки

За да се предотврати вътрематочна пневмония, трябва да се имат предвид следните фактори:

 1. Бъдещата майка трябва да бъде лекувана навреме.
 2. Трябва да има добри санитарни условия в родилните отделения и болниците.
 3. Ако бебето е родено с асфиксия, е показана реанимация.
 4. Веднага след раждането на детето трябва да се прикрепите към гърдата и да се храните.
 5. Ако недоносеното бебе има дихателни нарушения и провокиращи фактори (трудно раждане, болест на майката), незабавно се предписва антибиотично лекарство.
 6. У дома трябва да се следи микроклиматът, ежедневието на бебето, хигиената.

Възможни последици

След заболяването могат да се появят усложнения като пневмоторакс, плеврит, ателектаза. Също така, бебетата често развиват отит на средното ухо, склера, недохранване, хемодинамични и метаболитни нарушения, кървене, хронична недостатъчност на надбъбречната кора. Едно от най-сериозните усложнения е сепсисът.

Дете, което е имало пневмония, значително увеличава риска от кандидоза, рахит и анемия. Често се диагностицира с бронхопулмонална дисплазия.

Терапията трябва да бъде изчерпателна. Важно е да се лекува не заболяването по принцип, а пневмонията при конкретно бебе.

Пневмония при недоносено бебе

Дъщеря ми е на механична вентилация, състоянието й е стабилно и е трети ден. Както разбирам, има проблеми това е пневмония и раждане на 35 седмици. Кой е имал подобен случай или знае историите, моля пишете. Чета много различни неща, вече разбирам какво и как, но са необходими истински истории.

 • # Недоносени бебета
 • # Церебрална парализа и нарушения на опорно-двигателния апарат
 • # Нарушена умствена функция
 • # Нарушение на говора
 • # Онкологични заболявания
 • # Синдром на Даун
 • # Синдром на аутизъм в ранна детска възраст
 • # Епилепсия
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Документи, обезщетения и плащания

Особености на пневмонията при недоносени бебета

Особености на пневмонията при недоносени бебета
Пневмонията се диагностицира при 72% от недоносените бебета. Тази честота се дължи на незрялостта на дихателните пътища и слабостта на имунната защита на тялото на детето..
Видове пневмония при новородени
Като се има предвид пътя на инфекцията, пневмонията се отличава:

вътрематочна - заразяването става през плацентата;
интранатално - бебето се заразява по време на раждане;
постнатална - инфекцията попада в тялото след раждането в болница или у дома.
Тежестта на хода и прогнозата за бебето зависят от вида на заболяването..

Причини и провокиращи фактори
Вътрематочната форма се причинява от:
токсоплазма;
вирус на рубеола;
херпесни вируси;
цитомегаловирус;
хламидиални и микоплазмени инфекции
бледа трепонема.

Интранаталното и постнаталното възпаление често се причиняват от:
Стафилококус ауреус;
стрептококи;
хламидия;
Трихомонада;
различни видове гъби
Рискът от развитие на пневмония се увеличава чрез цезарово сечение, продължителна механична вентилация, аномалии и усложнения на бременността. Колкото по-дълъг е срокът на недоносеността, толкова по-често белите дробове се възпаляват при децата..
Особености на клиничната картина
Пневмонията при недоносени деца се характеризира с особено тежко протичане, висок риск от усложнения и неблагоприятна прогноза. Основните прояви на заболяването:
летаргия;
липса на апетит;
безсъние;
бледност на кожата;
затруднено дишане.
Отличителна черта е нормалната или ниска телесна температура. При такива деца интоксикацията е силно изразена, дихателната недостатъчност се развива за кратко време..

Диагностични методи
За поставяне на диагноза се извършват редица тестове:

общи клинични тестове, показващи възпалителен процес;
рентгенография или компютърна томография на белите дробове, която определя локализацията на лезията;
изследване на храчки за идентифициране на патогена.
При необходимост се предписват допълнителни изследвания.

Тактика на лечение
Хлапето трябва да е в специална кутия. Алгоритъм на лечение:

изкуствена вентилация на белите дробове;
антибиотична терапия в съответствие с причинителя на заболяването;
инфузионна терапия;
тръбно или парентерално хранене;
имуномодулатори;
пробиотици.
При потискане на сърдечната дейност се предписват допамин, гликозиди. Всички лекарства се прилагат интравенозно.

Прогноза
Поради факта, че тялото на недоносеното бебе е отслабено, прогнозата е предпазлива. Много зависи от степента на недоносеност.
Възпалението е придружено от следните усложнения:
плеврит;
пневмоторакс;
ателектаза на белия дроб;
миокардит;
хепатит.
Най-сериозното усложнение е сепсисът. Това е водещата причина за смърт от пневмония.

Характеристики на протичането на пневмония при недоносено бебе

Новороденото бебе е особено уязвимо към външни стимули. Това важи особено за деца, родени преждевременно. Те имат голям риск от заразяване с инфекциозни и вирусни заболявания, които водят до редица проблеми, включително пневмония..

Пневмонията при недоносени бебета е по-трудна и представлява заплаха за живота и здравето на бебето, ако не се лекува своевременно. Прогнозите за успешно възстановяване ще зависят от умелите действия на родителите и медицинския персонал..

Защо възниква и откъде идва

Основната причина за развитието на пневмония (или пневмония) при кърмачета е структурните особености на дихателната система.

Основните фактори, допринасящи за развитието на патологичния процес:

 • недостатъчна вентилация на белите дробове;
 • непълно разширение на алвеолите.

Други причини за пневмония при недоносени бебета включват:

 • неграмотни грижи за деца в родилен дом;
 • лоши санитарни условия на задържане;
 • увреждане на области на мозъка или централната нервна система;
 • генетично предразположение към болестта;
 • труден ход на бременността, придружен от хипоксия и асфиксия;
 • майката има генитални инфекции;
 • вътречерепно увреждане;
 • доставка чрез цезарово сечение.

Средно 15% от недоносените бебета имат пневмония от една или друга форма.

Знаци и симптоми

При деца, родени преди време, признаците на пневмония изглеждат по-ярки, отколкото при бебета, родени навреме.

Пневмонията при недоносено бебе се проявява:

 • нарушение или пълно отсъствие на вродени рефлекси (преглъщане, смучене, хващане);
 • бледност на кожата;
 • храносмилателни проблеми, характеризиращи се с честа регургитация, подуване на корема или повръщане;
 • ниска телесна температура (хипертермията е по-рядка);
 • сливане на гръдния кош;
 • дишане с хрипове и свистене;
 • нарушение на сърдечния ритъм;
 • пристъпи на асфиксия (спиране на дишането).

В разглежданата група бебета пневмонията често се превръща в тежки форми на протичане и се усложнява от летален изход..

Нека разгледаме основните прилики и разлики в симптомите на пневмония при недоносени бебета и бебета, родени навреме:

ЗнакНедоносено бебеДоносено бебе
Повишена телесна температураРядко се наблюдаваНаблюдава се често
Дихателна недостатъчностИмаОтбелязва се само в случаи на тежко протичане
Белодробни и извънбелодробни усложнения на пневмонияИмаОтбелязва се само в случаи на тежко протичане
Рахит и анемияОтбелязва сеНе е маркирано
Твърдост на дишанетоИмаИма
Непродуктивна кашлицаИмаИма

Пневмонията при недоносени бебета е по-трудна за излекуване поради незрялостта на тяхната имунна система, която не е в състояние да се справи с патогените.

Последствия и прогнози

Рискът от развитие на усложнения след пневмония и успехът на възстановяването след предишно заболяване до голяма степен зависи от навременността на предприетите терапевтични мерки.

Чести усложнения

Честите последици от пневмония при недоносени бебета включват:

 • плеврит;
 • белодробна недостатъчност;
 • промени в структурата на дихателната система;
 • плевмоторакс.

Какво е опасно

Списък на негативните последици от извънбелодробен характер:

 • увреждане на клетките на централната нервна система;
 • сепсис;
 • вътрешно кървене;
 • нарушение на надбъбречните жлези;
 • възпалителни заболявания на УНГ органи;
 • сърдечна недостатъчност.

Изброените усложнения са фатални..

Смъртността на децата от пневмония се увеличава с незрял имунитет, тежка недоносеност (до 28 седмици) и тежка хипертрофия.

Оцеляват ли

Пневмонията се лекува успешно при недоносени бебета със своевременно започнати терапевтични мерки. След лечението обаче бебето ще бъде обект на диспансерно наблюдение в продължение на 1 година..

През първите 6 месеца след заболяването родителите ще трябва да направят редица изследвания на трохите (кръв, урина) и да покажат бебето на пулмолога. Тези мерки ще предотвратят усложнения на фона на възпаление и ще ви позволят да разпознаете навреме повторно обостряне на патологията.

Форми и характеристики на потока

Има няколко форми на пневмония при новородени, в зависимост от причината за развитието на разстройството и времето на появата му след раждането на детето.

Вродени

Вродената пневмония се диагностицира главно при недоносени бебета. Децата, родени навреме, могат да получат пневмония само ако имат наследствено предразположение или имунодефицит.

Причинителят на вродената форма на разстройството е пневмоциста Carini.

Инкубационният период варира от няколко седмици до 1 месец.

Вродената пневмония протича на 2 етапа, всеки от които се характеризира с отличителни симптоми:

сценаСимптоми
1 етап с продължителност 1-2 седмици от появата на първите симптоми на патологияИмате леко задух и лош апетит, чести воднисти изпражнения, непродуктивна кашлица
Етап 2 с продължителност 2-4 седмициТежък задух с увеличаване на дихателната честота до 140 вдишвания в минута, леки хрипове в гърдите или тяхното отсъствие, увеличаване на вътрешните органи в размер, обезцветяване на кожата

Недоносеното бебе може да умре на първия етап от вродена пневмония поради сърдечна недостатъчност и патологични промени в структурата на дихателната система. Смъртта настъпва при липса на квалифицирана помощ.

Антенатална

Патологията възниква след цезарово сечение поради инфекция на детето с вирусни бактериални или гъбични агенти. Антенаталната пневмония в напреднала форма води до смъртта на бебето.

Особено опасно е заболяване, причинено от стрептококи. Причиняващият агент води до образуването на гнойни огнища в дихателната система, които, когато избухнат, причиняват отравяне на кръвта.

Справянето с последиците от пневмония при недоносени бебета ще бъде трудно дори с помощта на антибиотици.

Постнатална

Постнаталната пневмония при новородено недоносено бебе има латентен ход. Признаци на възпаление се появяват след няколко дни или седмици.

С внимателно наблюдение на детето можете да откриете първите признаци на разстройство, които не са типични за пневмония:

 • летаргия;
 • честа регургитация;
 • липса на апетит.

Няма повишаване на температурата в постнаталната форма на разстройството, което е свързано с ниската имунологична реактивност на тялото на бебето.

След механична вентилация

Изкуствената белодробна вентилация се възлага на дете, което не диша само. Основната причина за развитието на пневмония след механична вентилация е проникването на същите патогени в белите дробове на бебето, както при вродената форма на заболяването.

Патологията възниква поради навлизането на патогенна флора от назофаринкса и устната кухина на бебето в дихателната система.

Възпалението на белите дробове след IV се характеризира с бърз ход и неизразена клинична картина.

Трудно е да се подозира заболяване при дете без специални проучвания, дори при тежки форми на разстройството.

Списъкът на водещите признаци на нарушение включва:

 • кислородна зависимост, в резултат на което продължителността на механичната вентилация на белите дробове се увеличава;
 • интоксикация на тялото.

При дълбоко недоносени бебета

Децата с тегло под 1500 g се считат за дълбоко недоносени. Възпалението на белите дробове в тях може да бъде причинено от ентеровируси и патогени на варицела.

Признаци на развиващо се разстройство:

 • отсъствие или слаб плач;
 • затруднено дишане;
 • уголемяване на вътрешните органи;
 • суха кожа;
 • хрипове в гърдите при слушане;
 • наличието на хеморагичен обрив на повърхността на тялото.

Двустранен

Причината за двустранната форма на пневмония при недоносени деца е инфекция през пренаталния период. Бактериите се размножават активно в дихателните пътища на бебето поради недостатъчна вентилация на белите дробове. Ненавременните мерки в по-голямата част от случаите причиняват смъртта на бебето.

Двустранната пневмония при новородено е трудно да се пропусне, тъй като се проявява с ярки симптоми:

 • значително повишаване на температурата;
 • обилна регургитация и повръщане;
 • изтощителна кашлица;
 • цианоза на кожата;
 • разкъсване;
 • хриптещо дишане;
 • загуба на апетит;
 • прекомерно изпотяване.

Бебетата, диагностицирани с двустранна пневмония, се лекуват в интензивно лечение, тъй като тази форма на заболяването се счита за най-опасната от всички по-горе.

Как да разпознаем изтичането на околоплодна течност, което често причинява пневмония при бебета? Разберете тук.

Диагностика

Лекарите могат да открият пневмония при недоносени бебета чрез лабораторни и инструментални изследвания.

Основната роля в окончателната диагноза се възлага на рентгенография на гръдния кош.

Пневмония на рентгенова снимка

Изображенията, получени след рентгеново изследване, показват засилен съдов модел, области на потъмняване на белодробната тъкан и дифузна перибронхиална инфилтрация.

Ако лекарите се съмняват в диагнозата, те предписват сърдечен преглед на бебето, който ще изключи или потвърди наличието на фактори, предразполагащи към пневмония.

За да се определи причинителят на заболяването, се взема кръв от детето. Освен това биологичният материал се изследва за чувствителност на патогенната флора към антибиотици.

Лечение

Острият стадий на пневмония, не усложнен от други заболявания, с компетентните действия на лекари и родители, преминава за 2 седмици. Времето за терапия може да се забави поради несъвършенството на имунитета на кърмачетата.

Какви лекарства са включени в курса на лечение

Основните средства, използвани за лечение на пневмония от бактериален произход, са антибиотици от групата на цефалоспорините или аминогликозидите. След получаване на резултатите от изследването, лекарства с широк спектър на действие могат да бъдат заменени с други антибактериални средства.

За лечение на недоносени бебета ½ се използва дозата на антибиотика, предписана за доносени бебета. Лекарствата се прилагат на бебето само интрамускулно..

За лечение на недоносени бебета е забранено да се използват някои видове антибактериални лекарства:

 • хлорамфеникол - има вредно въздействие върху костния мозък;
 • мономицин, стрептомицин - има токсичен ефект върху органите на слуха.

Пасивна имунизация

Процедурата е необходима за развитието на имунитет при деца срещу патогени на пневмония. Лекарството, прилагано на бебета, съдържа антитела срещу вируси и бактерии - имуноглобулин.

Ако пневмонията при недоносени бебета е от вирусно естество, тогава Reaferon, Viferon или Genferon се използват за лечение. Също така е разрешено да се използват имуномодулиращи средства - Likopid, Bronchomunal, Ribomunil.

Колко бяха в болницата

Колко трае стационарното лечение? Време за възстановяване на недоносени бебета от няколко фактора:

 • тежестта на нарушението;
 • навременността на започнатите терапевтични процедури;
 • наличието на съпътстващи соматични заболявания;
 • общото здравословно състояние на пациента;
 • вид патоген.

Възпалението на белите дробове в лек стадий се лекува с антибиотици за 7-15 дни, умерено - до 10-21 дни, тежко - от 2 до 8 седмици. Колкото по-дълго продължава болестта, толкова по-трудно ще бъде детето да избегне вътреболничната пневмония..

Лечебните заведения имат собствена микрофлора, която е устойчива на лекарства поради постоянна дезинфекция на помещенията. Ако резистентните видове бактерии попаднат в тялото на бебето, тогава лечението на пневмония може да се забави за неопределено време.

Хранене и грижи

Лечението на пневмония при кърмачета се извършва в отделна кутия, за да се предотврати разпространението на инфекция в медицинско заведение. Хлапето е облечено в широки дрехи.

В този случай плътното повиване се счита за неприемливо..

През деня майката и медицинският персонал ще трябва редовно да сменят позицията на тялото на бебето, да проветряват и кварцоват стаята, в която е детето.

Храненето на пациента се извършва през сонда с кърма. След подобряване на състоянието бебето се прехвърля на естествено хранене.

След всяко хранене бебето се държи в колона, за да се предотврати регургитация. Избягвайте да поставяте детето по гръб или стомах, в този случай то може да се задуши от липса на кислород или да се задави с мляко по време на плюене.

За да се осигури нормално дишане, хигиената на носоглътката на бебето се извършва три пъти на ден с изпомпване на слуз от носа.

Кои са сиамските близнаци? Интересна информация - тук.

Разберете как цезаровото сечение работи за близнаци тук.

нашата история

Едно от недоносените ми близнаци също е имало двустранна пневмония след раждането. Причината беше да се намери детето без околоплодна течност в продължение на два дни. И конкретният причинител на пневмония никога не е бил идентифициран, въпреки че бяхме изследвани от и до.

Родих следобед, а вечерта детето беше прехвърлено на вентилатор, инжектирано в изкуствена кома. За около 5 дни той беше в депресия, ходих по 2 пъти на ден в интензивното отделение, имаха право да го галят, забивайки ръцете ми в дупките в кувьоза. Невъзможно е да се опише състоянието на майката, когато видите детето в тази форма ((

Не ни бяха дадени никакви прогнози, след това, заедно с пневмония, беше поставена диагноза миокардит. Казаха, че детето е много трудно. На 5-6-ия ден започнаха да го извеждат от комата, той се активизира, започна да негодува от факта, че често го безпокоят, ритат, въртят)) Вентилаторът беше премахнат, но храненето остана сонда и той продължи да лежи в реанимация. Общо този период беше 10 дни.

След това детето беше прехвърлено на втория етап и също прекарахме 3 седмици там. За около седмица понякога дишаше нестабилно (в отделението имаше екран и сензори за кислород), след което всичко се успокои. Те свалиха сондата и бебето започна да се храни само.

Сега децата са на 7 години и Сережа няма последствия от пневмония. Всички съпътстващи диагнози бяха премахнати след една година. Така че при адекватно лечение детето ще бъде здраво.!

Предотвратяване

Децата, родени преждевременно, са по-податливи на пневмония.

Ето защо, дори на етапа на бременността, майката трябва да спазва редица превантивни правила, които свеждат до минимум усложненията по време на бременността:

 1. По време на регистрация при гинеколог, вземете целия набор от необходими тестове, редовно се подлагайте на прегледи при специалисти от други профили.
 2. Откажете се от лошите навици по време на бременност.
 3. Балансирана диета за успешно формиране на имунитета на нероденото дете.
 4. Намалете до минимум контактите с хора, заразени с ТОРС и инфекциозни агенти (особено през първия и последния триместър).
 5. При най-малкото влошаване на благосъстоянието се консултирайте с лекар за помощ.
 6. Ако е възможно, излекувайте всички съществуващи хронични заболявания.

Горните мерки ще сведат до минимум риска от преждевременно раждане и инфекция на детето с патогени на пневмония..

Здравето на бебето до голяма степен зависи от хода на бременността, така че си струва да се подходите към зачеването на бебето с пълна отговорност.

Пневмонията при деца, родени преждевременно, може да причини смърт на бебе или развитие на опасни усложнения: сърдечна недостатъчност, патологични промени в структурата на дихателната система, отслабване на имунитета.

Патологията се лекува в болнични условия с помощта на етиотропни лекарства (антибиотици, антивирусни и противогъбични средства) и имуномодулиращи лекарства. Лекарите ще могат да изберат подходящото лекарство за лечение на дете във всеки конкретен случай само след провеждане на цялостна диагностика.