Планирането на бременността трябва да започне с оценка на здравето на двамата съпрузи:
1. Доставка на анализ на урината и клиничен кръвен тест, консултация с терапевт.
2. Ултразвук на щитовидната жлеза, консултация с ендокринолог.
3. Ултразвук на тазовите органи, консултация с гинеколог. Консултация с уролог за съпруга, андролог, ако е необходимо.
4. Изследване за наличие на полово предавани инфекции (PCR метод, ELISA).
5. Определяне в кръвен серум на имуноглобулини към вирус на рубеола и токсоплазма Gondi.
6. Определяне на кръвните хормони (според показанията).
7. Спермограма.
8. Медицинска и хепетична консултация на семейна двойка.

Добре е да започнете подобни събития 3-4 месеца преди планираната бременност..

Планиране на бременността. Предотвратяване.
По време на прегледа, за да се предотврати риск от малформации (особено дефекти на свръхрастежа на нервната тръба), ние предписваме мултивитаминен препарат Elevit Pronatal (произведен в Швейцария) 2-3 месеца преди очакваното зачеване, който съдържа витамини, макро- и микроелементи в балансирано количество... Ефикасността и безопасността на лекарството по време на планирането на бременността се потвърждава от 15-годишния опит с използването на повече от един милион бременни жени в европейските страни..

Съвети за планиране на бременността.
Водете първо здравословен начин на живот!
Откажете се от алкохола и тютюна. Дори пасивното пушене е вредно за плода!
Разделени с противозачатъчни хапчета, те са опасни за плода.
Спете поне 8 часа на ден.
Защитете здравето си от есенни и пролетни настинки, избягвайте претъпканите места. Разходете се в паркове, площади, отдалечени от магистрали. За профилактика на хрема, използвайте оксолинов мехлем, който да поставите в носа или да поставите интерферон. Можете да третирате носоглътката с физиологичен разтвор и да насаждате слънчогледово масло с чесън или сок от лук в носа. По принцип не съжалявайте, че добавяте чесън и лук към храната си. Тези дейности са безвредни за плода. Е, ако семейството ви има хрема - използвайте маски!
Получавайте само положителни емоции. Стресът е опасен за вас и бъдещото ви бебе изобщо не се нуждае от него. Не се карайте, усмихвайте се по-често! Анализирайте работата или училището си по отношение на вредата за плода. Затова се препоръчва рязко да ограничите престоя си пред компютъра по време на периода на подготовка за зачеване. Бременните жени, работещи на компютър, често имат спонтанни аборти, преждевременно раждане или бебе се ражда с „дефект“. Следователно, ако вашата трудова дейност е свързана с компютър, работодателят трябва да осигури друга работа, която не е свързана с компютър по време на бременност..

Зачеване.
Най-често бременността настъпва в края на втората - началото на третата седмица, считано от първия ден на последната менструация - този период е най-подходящ за зачеване на плод.

Преди този период е препоръчително да направите почивка от два до три дни в сексуалната активност. Не можете да приемате алкохол, дори бира, да отидете в банята, да лежите във вана с гореща вода (само топъл душ). Не се карайте при никакви обстоятелства. Сперматозоидите са в състояние да загубят активността си от всеки дори лек стрес. Алкохолът е особено вреден за тях. Те стават летаргични и намаляват вероятността от зачеване с 15 пъти..

Измиването на влагалището преди полов акт през този период е нежелателно, тъй като киселинността на влагалището може да се промени като сперматозоидите са изключително чувствителни към химичния състав на средата, в която попадат - дори слюнката има вредно въздействие върху тях.
След еякулация вероятността за зачеване се увеличава, ако жената остане в легнало положение с възглавница под кръста.

Какви тестове трябва да се преминат.

1. Терапевт (за определяне на общото здравословно състояние), зъболекар (много инфекции навлизат в тялото от засегнатите от кариес зъби).

2. Общ клиничен кръвен тест (взет от пръста).

3. Общ анализ на урината (сутрешната порция се събира изцяло).

4. Преглед при гинеколог, направете колпоскопия (за да се изключи патологията на шийката на матката).

5. И вие, и съпругът ви трябва да дарите кръв, за да определите кръвната група и Rh фактора. Тук са възможни две опции:

• имате положителен резус фактор - отличен, няма проблеми;

• имате отрицателен резус-фактор - необходимо е да се премине кръвен тест за антитела към резус-фактора (дори мъжът да има и отрицателен). Ако резултатът от теста е положителен, понастоящем бременността не е възможна, необходима е корекция. Ако е отрицателно, можете спокойно да планирате раждането на бебе. Само не забравяйте да повтаряте този анализ веднъж месечно, започвайки от 8 седмици от бременността.Ако жената има 1 кръвна група, а мъжът има друга; жената има 2, а мъжът има 3 или 4; при жена 3, а при мъж 2 или 4 е възможна несъвместимост по кръвни групи. Анализът за групови антитела, подобно на анализа за антитела към Rh фактора, се извършва веднъж месечно, започвайки от 8 седмици от бременността.

6. TORCH-комплекс (наличие на антитела в кръвта). Само количествен анализ с титър ще открие антитела срещу рубеола, токсоплазма, херпес, цитомегаловирус (CMV), хламидия. Не питайте родителите си дали сте преболедували рубеола. Невъзможно е да се знае със сигурност - болестта често протича под прикритието на остри респираторни инфекции и обратно. Само анализът може да предостави точна информация.

7. Тестове за инфекции: редовно цитонамазка, PCR (полимеразна верижна реакция, проведена и при двамата съпрузи). Позволява ви да откриете скрити инфекции, които могат да нарушат нормалния ход на бременността: хламидия, микоплазмоза, херпес, цитомегаловирус.

8. Ултразвук на тазовите органи.

9. Графиката на базалната температура ще даде представа за работата на яйчниците. За да го съставите, всеки ден по едно и също време от 6 до 8 сутринта, без да ставате от леглото, измервайте температурата в ректума с живачен термометър. Всички нарушения на режима (например, ако сте спали и сте измерили температурата по-късно), както и специални обстоятелства (те включват прием на лекарства, заболявания, нарушения на съня, менструация, интимност, смущения в изпражненията), отбелязвайте в специална графа. За да бъдат данните информативни, те трябва да бъдат записани поне 3 цикъла. И за предпочитане преди бременност.

10. Ако имате нередовен менструален цикъл, болезнени, обилни или, напротив, оскъдни менструации, мазна кожа, прекомерен растеж на косата, има излишък или, обратно, явна липса на телесно тегло, вашият график или ултразвук показва някои отклонения, тогава лекарят може да ви предпише кръвен тест за хормони (определяне на хормонален статус).

11. Хемостазиограма, коагулограма - този тест показва съсирването на кръвта. Притокът на кръв и снабдяването на плода с хранителни вещества и кислород зависят от състоянието на коагулационната система. Вродените, подлежащи на нарушение по-добре се идентифицират и коригират предварително.

12. Определянето на лупус антикоагулант, антитела към хорион гонадотропин, антитела към фосфолипиди ще разкрие факторите за ранен спонтанен аборт. Още преди зачеването трябва да знаете дали има причини за страхове от тази страна и ако има, да предприемете действия.

Как да увеличим вероятността от бременност

Повечето жени забременяват без никакви проблеми и дори против волята си. Други се опитват да забременеят в продължение на много години и полагат големи усилия за това. Много жени се чувстват виновни, че не забременяват бързо и често подозират, че са безплодни. Въпреки това жените са напълно способни да увеличат нивото на плодовитост и по този начин да увеличат вероятността от бременност..

Останете оптимисти

Физическото здраве на жената играе огромна роля за способността да зачене дете. Мислете положително: Колкото повече стрес изпитва една жена, толкова по-нисък е нейният процент на плодовитост. Отделете време в натоварения си график, за да се отпуснете. Всяка жена има свои собствени методи за релаксация, така че използвайте този, който работи за вас..

Акупунктура

Акупунктурата има благоприятен ефект върху плодовитостта на жената, особено когато се комбинира с IVF (ин витро оплождане). Все още предстоят изследвания върху ефектите на акупунктурата върху способността да забременеете, но краткосрочните проучвания показват положителен ефект от акупунктурата.

Акупунктурата се използва от китайски лекари от 5000 години. Този вид терапия помага да се излекуват много различни заболявания, но лечебният ефект на акупунктурата е официално признат само преди няколко десетилетия..

Ако искате да опитате акупунктура, свържете се само с доверен, квалифициран акупунктурист.

Овулация

Овулацията (освобождаването на яйцеклетка от яйчниците) обикновено се случва между 12 и 18 ден от менструалния цикъл. Вероятността за зачеване достига своя максимум.
Общоприето е, че овулацията настъпва на 14-ия ден от цикъла (говорим за редовен 28-дневен менструален цикъл). За да определите вероятния ден на овулация, е достатъчно да решите прост математически проблем: извадете 14 от общата продължителност на отделния менструален цикъл. Например, ако имате 28-дневен цикъл, извадете двадесет и осем и четиринадесет и получавате датата на максимална плодовитост (в този случай 14-ият ден от цикъла е най-благоприятен за зачеване). Независимо от това, менструалният цикъл е чисто индивидуален феномен, така че овулацията може да настъпи както на тринадесетия, така и на петнадесетия ден..
За да определите времето на овулация, можете също да използвате специални тестове, които могат да бъдат закупени в аптеката. Несъмнено сексът по време на овулация също увеличава вероятността от бременност, но двойките, които искат да забременеят, трябва да правят секс поне три пъти седмично..
След полов акт се опитайте да останете в леглото известно време (поне двадесет минути), без да се движите, за да предотвратите изтичането на сперматозоиди от влагалището - това ще увеличи шансовете за забременяване.

Хранене и диета
Опитайте се да ядете повече зеленчуци и плодове, храни, богати на протеини, пълнозърнести хлябове и храни, богати на фибри (пълнозърнести хлябове, ориз и тестени изделия).

Някои хранителни вещества и витамини, открити в храните, също увеличават вероятността от зачеване, включително:

Зелените листни зеленчуци като къдраво зеле, броколи, маруля и спанак са с високо съдържание на фолиева киселина, витамин, който е от решаващо значение за здравето на майката и детето. Фолиевата киселина е полезна за развитието на плода и помага за предотвратяване на дефекти в развитието, включително спина бифида. Освен това фолиевата киселина също е много важна за репродуктивното и общото здраве на жената. Източници на фолиева киселина - хляб, зърнени храни и хранителни добавки.

- Постните меса и бобовите растения са с високо съдържание на протеини и желязо. Тези основни хранителни вещества помагат да се поддържат високи нива на желязо в организма. Ниското съдържание на желязо в кръвта може да повлияе на цялостното здраве на яйчниците и да наруши механизма на овулация.

- Млечните продукти са отличен източник на калций, който е от съществено значение за поддържането на здрави кости и зъби. Ако се опитвате да забременеете, не забравяйте да включите достатъчно богати на калций храни в диетата си, за да създадете резерви за развитието на плода..

Жените, които безуспешно се опитват да забременеят от една година или повече, често са в депресия, което не увеличава шансовете им да забременеят. Ето защо е най-добре да потърсите помощ от лекар и да обсъдите с него всички проблеми, включително психологически затруднения..
Намерих статия за това как да започнете да планирате бременност, може да е полезна.
Момичета, пожелавам на всички ни любители бързо да се притесняваме и да понасяме бебе, а бременните жени - лека бременност и раждане

Планиране на бременността: 12 неща, които правят правилните родители

Правете това, което е наистина необходимо и не губете пари за безполезни прегледи и витамини.

Първото нещо, което трябва да запомните:

По принцип здравата жена може изобщо да не се подготви за нищо. Но, първо, кой знае колко сме здрави, и второ, няма граница за съвършенство. Следователно, 2-3 месеца от живота могат да бъдат посветени на подготовката. За да има време за всичко, което е необходимо през това време.

1. Съберете информация за бременността

Винаги трябва да започвате с информация. Разберете защо изобщо настъпва бременност, как протича, как ще се развие плодът и какво да очаквате от раждането. Това трябва да се направи предварително. Тогава поне ще стане ясно как ще се държи тялото.

Трябва да питате и да се учите от специалисти, а не от експерти на хората от форумите. Има училища и курсове за бъдещи родители, които могат и трябва да се посещават не само по време на бременност, но и преди нея..

Събирайте информация с партньор. Това не е само женска работа.

2. Посетете терапевт

Първо, трябва да отидете на лекар, ако имате хронично заболяване. Попитайте какво да правите, ако планирате бременност. Може да се наложи да коригирате диетата си или да замените някакви лекарства.

На второ място, ако няма заболявания, трябва да се уверите в това и поне да дарите кръв, за да проверите нивото на захарта.

3. Вижте зъболекаря

Все пак ще трябва да отидете на зъболекар след регистрация за бременност. Но е по-добре да лекувате зъбите преди това, за да не приемате допълнителни лекарства (същите болкоуспокояващи) и да не се изнервяте. Освен това по време на бременност честотата на кариес и заболявания на венците се увеличава.

4. И на гинеколога (и бъдещия татко - на уролога)

Гинекологът и урологът трябва да проверят колко сте здрави и готови като цяло за бременност. Можете да отидете при специализирани лекари последно. В същото време преминайте задължителни тестове за полово предавани инфекции и стандартни цитонамазки.

Тук свършва основният списък с лекари..

Няма нужда да бягате при генетик. Само тези, които са имали генетични заболявания в семейството си, за да проверят дали има рискове. В противен случай прегледът по-скоро би посял ненужни съмнения, отколкото да помогне..

5. Изпробвайте се

Освен тестове за ППИ, които ще се извършват от гинеколог и уролог, ще са необходими още няколко важни прегледа. Те могат да бъдат комбинирани с посещение на терапевт или направени самостоятелно..

Както мъжете, така и жените трябва да знаят своя ХИВ статус и да бъдат изследвани за антитела срещу хепатит В. Дори и да смятате, че подобни заболявания никога няма да ви засегнат, уверете се в това отново.

Желателно е жената да провери дали е имунизирана срещу рубеола и токсоплазмоза:

 • Рубеола
  Вирусно заболяване, което е най-опасно за бременни жени. Инфекцията води до дефекти, поради които плодът става нежизнеспособен. Следователно рубеолата трябва да бъде ваксинирана. След тази процедура се препоръчва бременността да се отложи за три месеца. Ако една жена е била ваксинирана или е имала рубеола в детството, не е необходимо повторно ваксиниране: имунитетът вече е налице.
 • Токсоплазмоза
  Това е инфекциозно заболяване, което се предава от котките. Опасно е, ако бъде хванато по време на бременност. Няма ваксина срещу него. Ето защо, ако няма имунитет към него, тогава е по-добре да стоите далеч от котешки боклук и улични котки през цялата бременност..

Обикновено ни изпращат да тестваме за инфекции с TORCH - скрининг, който показва наличието на антитела срещу токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирус и херпес. Но това е доста скъп и не особено информативен анализ: почти всички са заразени с вируса на херпес симплекс, както и с цитомегаловирус. Няма какво да се предпази от тях, но можете да се заразите по всяко време: дори ден преди бременността, дори по време на нея. Затова е по-добре да се изследвате за тези инфекции според индикациите Подготовка за бременност.

6. Започнете да приемате фолиева киселина

Фолиевата киселина е витамин, който е необходим на бъдещия плод, за да формира правилно нервната тръба и да няма дефекти в нервната система.

За да се подготвите за бременност, препоръчваме да приемате 400 mcg фолиева киселина за планиране на бременността всеки ден. Приемът продължава до 12-та седмица от бременността. При някои заболявания, като диабет или епилепсия, дозата може да бъде увеличена, но това трябва да бъде обсъдено с Вашия лекар.

Но витамин Е, който те също обичат да предписват за подготовка за бременност и в ранните етапи, не е необходим. Всъщност няма категорични доказателства Здравословното хранене и витаминните добавки по време на бременност, че този витамин по някакъв начин предотвратява спонтанните аборти или помага за забременяване.

7. Откажете се от пушенето

Пушенето по време на бременност води до множество проблеми, които могат да повлияят на здравето на бебето и то фатално. Например майките, които пушат, са по-склонни да абортират, преждевременно раждане и децата им са по-склонни да умрат от синдром на внезапна детска смъртност Спрете пушенето по време на бременност.

Роднините също трябва да бъдат научени предварително да спрат да пушат в къщата: пасивното пушене също влияе на здравето. Необходимо е да свикнете с новия режим без цигари преди бременността, за да не застрашите детето.

8. Спрете да пиете

И дори да пиете - за всеки случай. Засега няма доказателства, че алкохолът има някакъв ефект върху яйцата на майката. Но е доказано, че вреди на детето. Алкохолът преминава плацентарната бариера и неразвитият черен дроб на плода не може да го обработи. В резултат на това се увеличава рискът от спонтанни аборти и преждевременно раждане и впоследствие детето може да страда от увреждания в развитието..

Ранната бременност е трудно забележима. Ето защо, ако планирате дете и работите върху него, откажете се от алкохола. Шансовете са, че половин чаша алкохол, докато бременното шампанско на парти няма да навреди. Но защо да рискувате, когато просто не можете да пиете?

9. Отслабнете

Обикновено те започват да влизат във форма след раждането. Но ако имате наднормено тегло или затлъстяване, препоръчително е да отслабнете предварително. Става въпрос за медицински проблем, а не за това да се налага да се вписвате в XXS дрехи.

Наднорменото тегло започва, когато ИТМ е над 25, а затлъстяването започва, когато ИТМ е над 30. Като цяло това не е най-точният параметър, тъй като всеки има различно съотношение между мускулна и мастна маса. Но най-вероятно индексът на телесна маса със стойност, близка до 30, ще бъде или при спортисти (които внимателно следят състоянието си и знаят дали имат проблеми с теглото), или при затлъстели хора..

И това може да бъде лошо за бременността. Поради наднорменото тегло при бременни жени кръвното налягане често се повишава, образуват се кръвни съсиреци и се развива гестационен диабет. Тези състояния могат да навредят както на майката, така и на бебето, излагайки на риск цялата бременност..

10. Намерете любимия си спорт

Физическата активност е много важна по време на бременност. Но не всички спортове са полезни за майките и бебетата. Затова е по-добре да решите предварително кой вариант предпочитате: плуване, йога или ходене. Започнете да тренирате по време на планирането, за да не получите неочаквано голямо натоварване по време на бременност.

11. Преизчислете бюджета си

Бременността е скъпа. Децата също са скъпи. Не толкова небесно, но скъпо. Как да не се счупите на дете и всичко свързано с него:

 • Бройте пари
  Трябва ли да избера платена или безплатна клиника? Колко струва? Кой излиза в отпуск по майчинство, защото според закона това може да се прави не само от мама или татко, но дори от баба и дядо?
 • Направете списък за пазаруване
  Какво трябва да купите и какво не? Вземете нови неща или купете употребявани, но много по-евтини?
 • Започнете да спестявате пари
  Ако преди раждането на детето можете да си позволите да живеете от заплата до заплата, тогава в статута на родители този режим няма да работи. Трябва да има въздушна възглавница.

12. Започнете

Не се опитвайте да забременеете възможно най-скоро. Това може да отнеме няколко месеца, до една година от лечението на безплодието. И това е напълно нормално.

Желанието да имат бебе понякога тласка родителите към странни неща: непрекъснато изчисляване на овулацията, секс по график и безкрайно търсене на чудодейни средства и пози, докато най-добрият начин да забременеете е да се отпускате и редовно да правите любов. Не се закачайте със задължителното зачеване, прочетете най-добрите статии за секса на Lifehacker. И може да имате най-добрите спомени от периода, когато сте щяли да станете родители..

Правилно планиране на бременността. Откъде да започна?

Бременността и раждането за една жена е период на значителни промени. Много промени в живота на семейството идват след пристигането на бебето в къщата. Събитията, придружаващи този период, не винаги са радостни; може да има неприятни изненади. За да се изправите пред проблемите напълно въоръжени или напълно да ги избегнете, препоръчително е да се подготвите за раждането на дете.

Планирането на бременността е съвременно явление, което включва сложен набор от мерки. Включва решението за поемане на отговорностите за грижа и отглеждане на бебето, медицински преглед, психологическа подготовка, финансови изчисления и закупуване на необходимите.

Откъде да започна за бъдещите родители? Преглед от специалисти

Правилното планиране на бременността може да отнеме от три месеца до една година. След като вземат решение за готовност за майчинство и бащинство, съпрузите трябва да преминат медицински преглед. На първо място, това се отнася до майката: раждането на дете изисква много енергия, добре координирана работа на вътрешните органи, липса на хронични и инфекциозни заболявания.

Шансовете за раждане на здраво бебе се оценяват преди всичко от гинеколог и терапевт. Първият ще провери състоянието на репродуктивните органи, ще попита за контрацептивните методи и, ако е необходимо, ще предпише ултразвуково сканиране и редица тестове: за наличие на патогенна микрофлора и вирусни заболявания, за резус фактор. Ако е имало контрацепция с хормонални лекарства, лекарят ще препоръча да се изчакат няколко менструални цикъла преди зачеването, за да се изчистят напълно..

Терапевтът ще провери за отклонения в работата на сърцето и бъбреците; ако се открият патологии, особено хипертония, захарен диабет, той ще изпрати за допълнителна консултация до тесен специалист: ендокринолог, хирург, УНГ. За да се изключат туберкулозата и туморите в гърдите, се прави флуорография. Ако бъдещата майка вижда зле, е необходимо да се консултирате с оптометрист, тъй като има голям риск от зрително увреждане по време на раждането..

Лечението на зъбите преди зачеването е необходимост: след това може да има затруднения с анестезията, кариесът е инфекция, водеща до проблеми в работата на вътрешните органи. След първия месец след зачеването състоянието на зъбите може да се влоши. Може да се предложи да се ваксинират срещу рубеола и варицела.

Ако бременността не настъпи дълго време, прегледът също ще трябва да бъде предаден на бащата: лекарите изпращат мъже на спермограма. Посещението при генетик е необходимо за възрастови двойки, които искат да станат родители, както и за тези, които са имали наследствени заболявания в семейството си; живеещи на места с високо ниво на замърсяване или с повишена радиация. Необходимо е да се консултирате с този специалист и свързани с него.

Удобно е да се подлагате на всички процедури в центровете за семейно планиране: те се предлагат и в обикновени клиники.

Промени в начина на живот. На какво трябва да обърнат внимание бъдещите родители?

Според статистиката днес психологическото съзряване настъпва след 30 години. Отглеждането на дете е преди всичко отказ от много познати неща и трябва да сте подготвени психически за това. Препоръчително е двойка да обсъди предварително всички точки, свързани с предстоящи събития.

Друг етап от психологическата подготовка е оптимистично отношение и минимизиране на стреса. Препоръчително е да защитите себе си и семейството си от всякаква негативна информация и токсични хора: за жената в състояние на хроничен стрес е трудно да се настрои за очакване на трохи.

Ето още няколко препоръки, които трябва да имате предвид, когато планирате бременността си:

 • Стойте в неблагоприятни условия, околна среда или опасно производство - по възможност е по-добре да се изключи.
 • Възможни са значителни разходи, свързани с раждането, с възможни усложнения по време на бременност, закупуване на зестра за бебе - следователно е по-добре семейството да изплаща заеми и дългове и да си осигури финансова възглавница предварително.
 • Трудно е да забременеете както за жени с наднормено тегло, така и за много слаби жени. Решението ще бъде да промените диетата и упражненията си..
 • Вредните вещества, съдържащи се в никотина и алкохола, могат да предотвратят бременността и да доведат до усложнения по време на бременността..
 • За да идентифицирате благоприятни дни за зачеване, можете да използвате календарния метод, специален метод за измерване на температурата и използване на тестове за овулация.
 • Приемането на лекарства за попълване на липсата на витамини и минерали трябва да се обсъжда стриктно с лекаря: както дефицитът, така и излишъкът от тях са вредни.
 • Диетата на бъдещата майка не трябва да включва храни, които са изложени на риск: лошо обработена риба, месо, млечни продукти.
 • В допълнение към фолиевата киселина, йодът, калцият и желязото са важни хранителни вещества за формирането на плода. Желателно е да ги запасите предварително.
 • И двамата родители трябва да изключат лошите навици, да не употребяват наркотици и да не попадат под рентгеновите лъчи.
 • Ако семейството вече има деца, е необходимо да ги подготвите и за предстоящото събитие..
 • Често началото на бременността е възпрепятствано от вътрешните страхове на жената. Консултацията с психолог ще помогне.

Жените, които имат бременност случайно, не трябва да се отчайват: според статистиката до 80% от майките по никакъв начин не се подготвят за предстоящото събитие.

Внимание! Използването на каквито и да е лекарства и хранителни добавки, както и използването на каквито и да е терапевтични техники, е възможно само с разрешение на лекар.

Планиране на бременността: основни препоръки, планиране на пола на детето

Днес медицината се развива активно, има най-новите методи за диагностика и лечение. Но нездравословни бебета често се раждат във всички страни. Това не са само бебета, които имат някакво отклонение. Много слаби деца се раждат с лош имунитет и често се разболяват. Но какво влияе на това? Начинът на живот, лошото хранене, болестите, лошите навици на родителите му могат да навредят на бъдещото дете. За да може една жена безопасно да носи плода и след това се роди здраво дете, трябва да се подготви за това предварително. Планирането на бременност е важна стъпка. Ако правилно се подготвите за това събитие, тогава шансът да се роди здраво бебе се увеличава. Подготовката трябва да включва не само майката, но и бащата.

как да планирате бременност

 1. Първоначално трябва да изчислите времето, което е най-подходящо за това. Невъзможно е точно да се предскаже какво ще се случи в бъдеще. Но ако семейството има финансови затруднения, по-добре е да отложите планирането на бременността. Освен това и двамата съпрузи трябва да имат желание да имат деца. Ако няма проблеми с тези въпроси, можете да продължите към следващите стъпки..
 2. След това трябва да бъдете прегледани от лекар. Можете да се свържете с центрове за семейно планиране, където специалистите ще разработят схема за планиране на бременността. Генетикът ще може да определи дали съпрузите са изложени на риск и след това да говори за мерките, които трябва да се предприемат.
 3. Жената задължително трябва да се свърже с гинеколог, който ще проведе преглед и ще ви разкаже за много нюанси. Също така е необходимо да преминете тестове, да се подложите на хормонални изследвания.
 4. Трябва да се проведе и планиране на бременността при мъжете. Съпругът се тества за съвместимост, прави се спермограма.
 5. Ако има някакви заболявания с хроничен характер, трябва да ги лекувате, да получите необходимите ваксинации.

Основните правила за планиране на бременността

 • Трябва да спортувате. Мъжете се насърчават да ходят на фитнес, което ще повиши тестостерона. Ако спортувате активно, кръвта няма да застоява в таза. Физическото възпитание укрепва мускулния корсет, което е особено важно за жената. В края на краищата това ще улесни раждането на плода, раждането.
 • Трябва да се приучите към добър сън. Трябва да продължи 8 часа. Жената трябва да се опита да се предпази от стрес. При редовен интензивен начин на живот трябва да използвате билкови чайове или билкови препарати.
 • Хората, които имат заседнала работа и нямат време за спорт, трябва да ходят по-често, да правят упражнения. Това ще премахне стагнацията на кръвта в областта на таза. Всеки трябва да ходи по-често на чист въздух, особено жената, която иска да забременее.
 • Планирането на дете включва прием на витамини, фолиева киселина. За правилно превантивно лечение трябва да се потърси лекар.
 • Подготовка на съпруга

  Експертите казват, че съпругът също трябва да се подготви за бременност, но често хората пренебрегват това мнение. Здравето на нероденото бебе също е свързано със състоянието на тялото на бащата. Поради тази причина, когато планира да увеличи семейството си, мъжът трябва да се подготви правилно..

  1. Бъдещият баща трябва да се откаже от лошите навици, да се подложи на необходимия преглед и да бъде тестван. Ако има някакви нарушения в тялото, тогава трябва да се подложите на лечение. Ако мъжът пие алкохол, пуши, тогава качеството на спермата му намалява. За да бъде подновена спермата, трябва да минат няколко месеца след отказване от лошите навици..
  2. Витамини за мъже също трябва да се приемат при планиране на бременност. Бъдещият баща трябва да яде зеленчуци и плодове. А фолиевата киселина може да подобри качеството на спермата, като увеличи броя на живите сперматозоиди..
  3. Мъжът трябва да приема необходимите витамини, да се храни правилно, да укрепи имунната система, да отиде на фитнес, да лекува хронични заболявания.
  4. За да ускори обновяването на сперматозоидите, тялото трябва да получи подходящото количество витамин С. Бъдещите татковци трябва да се ангажират с подобряване на качеството на спермата, това ще има добър ефект върху зачеването и здравето на бебето. За да направите това, избягвайте:

  • дълъг престой в седнало положение;
  • използване на тясно и неудобно бельо;
  • силни физически натоварвания.

  Цикли на планиране

  Можете да разберете датата на този ден с помощта на ултразвуково сканиране. В медицината тази техника се нарича фоликуломерия. Освен това можете да използвате и друг метод, който включва измерване на ректалната температура. Преди да започне овулацията, тя ще намалее с половин градус. В деня на овулацията тя ще се увеличи със същите градуси. Такива увеличени числа ще показват термометър за няколко дни..
  Тази техника не е много удобна, тъй като измерването на температурата трябва да се извършва по едно и също време всяка сутрин. Жената не трябва да става от леглото. В същото време тя трябва да спи най-малко 8 часа през нощта..
  Стресът, хормоналните нарушения, инфекциозните заболявания, умората и възрастта на съпрузите могат да повлияят негативно на зачеването. Много хора също погрешно вярват, че зачеването ще се случи по-бързо, ако двойката има често сношение. Това е погрешно мнение. Ако мъжът се въздържа дълго време, качеството на спермата ще се подобри. Препоръчва се полов акт на всеки 3 дни. През този период се произвежда необходимата концентрация на сперматозоиди. Също така, лекарите съветват по време на овулация да правят полов акт. Няколко дни преди да започне, трябва да се въздържате от интимност. Препоръчително е да се откажете от горещи бани, сауни, алкохол.

  Анализи

  Когато съпрузите отидат на лекар, той провежда преглед, казва как да забременеете, как правилно да изчислите гестационната възраст. Той изпраща и мъж, и жена за изследвания. Техният брой директно зависи от здравето на бъдещите родители. Например, ако една жена не е имала проблеми с щитовидната жлеза, тогава не си струва да се изследва този орган. Често се изисква да се направят такива анализи на бъдещата майка:

  1. Клиничен и биохимичен кръвен тест. Ако бъдещите родители не знаят своята кръвна група, тогава е необходимо да се определи при изследване. Тези тестове са важни при планирането на бременност, тъй като лекарите ще могат да сравняват Rh фактора на съпрузите.
  2. Общ анализ на урината.
  3. Кръвни тестове за ниво на захар, съсирване.
  4. Съпрузите се изследват за ХИВ и сифилис.
  5. Взима се кръв за изследване на антитела срещу херпес, рубеола, хепатит и други заболявания. Ако една жена, например, никога не е имала рубеола, то тя няма антитела срещу това заболяване. По тази причина лекарите съветват да си набавите подходящата ваксина. Ако бъдещата майка се разболее от рубеола през периода на бременността, това ще се отрази негативно на здравето на бебето..

  Някои заболявания могат да се предадат на бебето. Следователно съпрузите се тестват за такива заболявания:
  • уреаплазмоза;
  • хламидия;
  • микоплазмоза;
  • кандидоза;
  • гонорея.

  Тази процедура трябва да се извърши безотказно, тъй като вирусите на тези заболявания могат да бъдат в скрита форма в организма. В този случай човекът не развива никакви симптоми. Тези заболявания се предават по полов път. Те се намират само в лабораторни условия. За това се взема кръв от вена или тампон от уретрата. Ако някое от тези заболявания е открито в човешкото тяло, той трябва да се подложи на подходящо лечение. Само след пълно възстановяване може да се планира бременност.
  Ако някои от съпрузите имат генетични заболявания в семейството, които могат да бъдат наследени, тогава генетиката също трябва да бъде посетена. Гинеколог или терапевт се отнася към него. Също така мъж и жена трябва да отидат при този лекар, ако възрастта им надвишава 35 години. Срещата с генетик може да се състои от разговор. При необходимост се правят повече изследвания.

  Витамини

  Витамините за бременни жени се считат за много важни. Един от най-важните витамини по време на бременността е В9 или фолиевата киселина, които гинеколозите съветват да консумират както мъже, така и жени. Подобрява качеството на спермата, намалява броя на дефектните сперматозоиди, което увеличава шансовете за забременяване, дори ако съпрузите имат някакви проблеми.
  Фолиевата киселина също има положителен ефект върху женското тяло. Той помага на плода да се развива нормално, допринася за правилното формиране на органовите системи на детето. Ако в женското тяло липсва витамин В9, бъдещото бебе може да бъде умствено изостанало, може да развие различни аномалии.
  Когато съпрузите решат да имат дете, те трябва да приемат витамини, когато планират бременност в комбинация. Но не е забранено да се използва фолиева киселина отделно от витаминните препарати. Синтетичните продукти също се заменят с естествен витамин В9. Има много от тях в такива продукти:

  • зеленина;
  • зелени зеленчуци;
  • портокалов сок;
  • банани;
  • пилешко месо;
  • черен дроб.

  Но не бива да забравяме, че фолиевата киселина се разрушава след термична обработка. Човек ще получава малко витамин В9 от някои продукти, затова се препоръчва да не се отказва от синтетични лекарства.

  Други важни витамини за бъдещата майка

  За двойка, която е планирала бременност, е важно да получи достатъчно количество витамин Е. Той нормализира менструалния цикъл, има положителен ефект върху работата на яйчниците. Мъжът също не трябва да се нуждае от този витамин, тъй като подобрява образуването на сперматозоиди. С негова помощ човек става физически издръжлив..
  Този витамин се нарича още токоферол в медицината. Ако се пропусне по време на бременността, здравето на жената се влошава, което може да провокира спонтанен аборт. Поради тази причина трябва да се погрижите за нормалното количество на този витамин още преди бременността..
  Важен е и витамин С, който има такъв ефект върху организма:

  • подобрява съединителната тъкан;
  • намалява възпалението;
  • елиминира бактериите;
  • подобрява производителността, премахва умората;
  • създава защита за тялото.

  Важно е тялото на бъдещите родители да не се нуждае от този витамин. Може да се получи от различни храни. Има го много в картофи, зеле, копър, лук, цитрусови плодове, морски зърнастец, касис..
  През периода на бременността женското тяло се нуждае от витамин А. Трябва да е достатъчно дори по време на кърмене. Но това няма да навреди на тези, които планират да станат майка. Този витамин е наситен със зърнени храни, както и черен дроб, сирене, извара и сметана. Но дори много от този витамин може да навреди на организма. Излишъкът от витамин А провокира развитието на различни патологии.

  Ползите от Йодомарин

  Експертите съветват да се използва йодомарин или калиев йодид. Този метод се използва за предотвратяване на заболявания, свързани с йоден дефицит, заболявания на щитовидната жлеза. Йодомаринът се използва, за да се гарантира, че нервната система на детето е правилно оформена. Поради тази причина, още преди зачеването, трябва да помислите за прием на лекарства, които съдържат йод..
  Когато съпрузите планират бременност, лекарите често предписват витаминни добавки. Те ще имат положителен ефект върху състоянието на женското и мъжкото тяло. Фемибион се счита за много полезен при планиране на бременност. В неговия състав са концентрирани много витамини и фолиева киселина, което е толкова необходимо по време на бременността. Такива лекарства трябва да се приемат няколко месеца преди зачеването, което е планирано.

  Наркотици

  Ако съпрузите желаят да заченат дете, те трябва да прегледат аптечката и всички лекарства, които се намират в нея. Всички лекарства не трябва да навредят на бъдещата майка и нейното бебе. Ако трябва да вземете някакви лекарства, наложително е първо да се консултирате с Вашия лекар. Специалистът ще избере най-безопасните лекарства.
  Когато в клиниката, по време на каквото и да е лечение, лекарят предписва всякакви лекарства, трябва да му се напомни за плановете за зачеване на дете. В този случай трябва да използвате безопасно лечение, както и методи, които ще помогнат за зачеването. Това може да бъде ароматерапия, геомеопатия и използването на билки..
  Хемопатичният курс трябва да се използва и от двамата съпрузи. Подобрява и укрепва здравето, възстановява естествения баланс и повишава имунитета. За да отпуснат тялото си, бъдещите майки се съветват да се къпят, към които се добавят лайка, маточина, лавандулово масло. Отлични битки срещу умората лимоново и ментово масло. Препоръчва се периодичен масаж.
  Освен това има някои билки, които могат да ви помогнат да забременеете. Те включват женшен, китайска ангелика, див ямс. Тези билки имат положителен ефект върху хормоналния баланс. За подобряване на жизнеността се използват джинджифил и канела. Но валериана или майчинка могат да се справят със стреса..

  Популярни лекарства при планиране на бременност

  Друго лекарство може да помогне за решаването на проблеми с оплождането. Лекарите често предписват Femoston, когато планират бременност. Това е хормонално лекарство, което помага на жената, ако в тялото й има дефицит на естроген. Това лекарство е разработено за жени по време на менопаузата. Но днес често се предписва на тези, които планират да забременеят. Продължителността на лечението и дозировката се определят от гинеколога. Трябва да внимавате, тъй като могат да се появят нежелани реакции.
  Някои хормони по време на планирането на бременността влияят на зачеването. Ако има някакъв вид неизправност в тялото, жената може да загуби радостта от майчинството. Следователно всички разстройства трябва да се лекуват.

  Планиране на пола на бебето

  Много хора искат да планират пола на бебето. Днес има няколко метода, които помагат да се определи пола на нероденото бебе. Но ако използвате тези методи за планиране на пола на детето, няма 100% шанс резултатът да е верен. Единственият точен начин е ултразвукът. Жена ще може да се подложи на това проучване на всеки етап от бременността, но едва на 25 седмици лекарят ще може да каже кой ще й се роди. Но често родителите мечтаят за момче или момиче. В този случай можете да опитате определени методи, които ще ви помогнат да планирате пола на бебето..

  Техника на овулация

  Тази техника се основава на разликата в сперматозоидите. Смята се, че спермата, която носи мъжката хромозома, е силно подвижна в сравнение с тази, която носи женската хромозома. Следователно той има повишен шанс да получи яйце по-рано. Но сперматозоидите с женска хромозома могат да живеят по-дълго в маточната тръба в очакване на началото на овулацията. Анализирайки това, експертите излязоха със следното предположение, което показа истински ефект в 80% от случаите:

  • Ако съпрузите мечтаят за момиче, последният полов акт трябва да стане не по-късно от 2 дни преди овулацията..
  • Ако съпругът и съпругата искат да им се роди момче, тогава те трябва да се въздържат от близост в продължение на една седмица, преди да започне овулацията. И на датата на овулация или на следващия ден трябва да настъпи полово сношение.

  Диетичен метод

  Тази техника се състои в това, че жената трябва да се придържа към определена диета. Това ще повлияе на организма по такъв начин, че да бъде възможно зачеването на бебе от желания пол..
  Ако съпрузите мечтаят за момче, тогава диетата трябва да съдържа храна, наситена с калиеви и натриеви йони, но трябва да има малко магнезиеви и калциеви йони. За това са подходящи следните продукти:

  • месо;
  • бобови растения;
  • колбаси;
  • картофи;
  • пушена храна;
  • праскови и др..

  Но за концепцията за момиче в менюто с храни трябва да има храна, в която има много калциеви и магнезиеви йони, а калиевите и натриевите йони трябва да са малко. Това може да бъде зеленчуци, млечни продукти. Диетата трябва да се спазва от началото на менструалния цикъл до планирания ден на зачеването.

  Техника на претегляне

  Тази техника е разработена от италиански изследовател. Казваше се Анджело Ганячи. Започва да изучава жени, които имат деца. След като внимателно проучи 10 хиляди родилки, той забеляза, че теглото на жената влияе върху пола на бебето..
  Ако бъдещата майка тежи по-малко от 54 кг преди зачеването, тогава вероятността да има момиче се увеличава. Беше забелязано, че за 100 родени момичета има 98 бебета от мъжки пол.
  Но жените с тегло над 54 кг са по-склонни да имат момчета. На всеки 110 мъжки бебета има 100 женски деца.

  Планиране на бременността

  Ако искате да имате здраво бебе, тогава планирането на бременността е задължително. Планираната подготовка за бременност ще ви помогне да забременеете правилно, да издържите безопасно, да раждате лесно и да възпитавате добре децата си. Тя позволява не само да се намали броят на факторите, влияещи негативно върху тези процеси, но и да се увеличи и засили благоприятните.

  Как да започнете да планирате бременност

  Днес все повече и повече съвременни двойки разбират, че само планирането на бременност може значително да увеличи шанса за зачеване и раждане на здраво бебе. Качеството на целия му и на бъдещия ви живот може да зависи от тази важна стъпка. Не всеки обаче знае откъде да започне да планира бременност. И тази стъпка е съвсем проста и очевидна - призив към репродуктивен лекар или гинеколог. След разговор с двойка и изясняване на редица важни въпроси, специалистът ще изпрати потенциалните родители на необходимите прегледи.

  Планирането на бременността включва пълен преглед на мъж и жена, преминаване на всички тестове, лечение на хронични заболявания, промяна на някои навици и създаване на нови. Отказ от лоши навици, балансирано здравословно хранене, прием на витамини и психологическа подготовка при планиране на бременност - всичко това ще помогне да се предпази бъдещата майка и бебето от нежелани вероятни проблеми.

  Може би планирането на бременност специално във вашия случай ще ви принуди да се подложите на повече от една процедура, непозната до този момент. Не позволявайте това да ви плаши: всякакви дейности, извършени на етапа на планиране и зачеване на дете, са необходими за успешен резултат. И винаги можете да се позовете на липсващата информация или на опита на други двойки за планиране от страниците на нашия сайт.

  Календар за планиране на бременността

  Освен това, особено за жените, планиращи бременност, се предлага да се използва електронна услуга - календар за планиране на бременността. Този онлайн календар ще ви помогне да определите правилно датата на овулация, да планирате зачеването за определен период и незабавно да изчислите очакваната дата на раждане на вашето неродено дете. Календарът за планиране на бременността ви позволява да планирате дори приблизителния рожден ден или зодия, под който ще се роди бебето ви.

  Календарът е изграден въз основа на индивидуалните характеристики на вашия менструален цикъл и ви показва лично достоверни данни. Но не трябва да забравяме, че огромен брой фактори оказват влияние върху овулацията, както и върху процеса на зачеване, раждане и датата на раждане на бебето, което може да доведе до промяна в тези дати. Въпреки това вероятността за този метод е все още доста висока..

  Приоритетни прегледи при планиране на бременност

  Прегледът по време на планирането на бременността е важен елемент за бъдещата майка. Мнозина се страхуват от необходимостта да посещават лекари и от списъка с тестове, но подготовката за бременност трябва да се предприема с пълна отговорност, тъй като този процес е важен етап по пътя към успешното зачеване. Помислете кога да започнете да планирате и какви прегледи трябва да бъдат завършени непременно..gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/planirovanie_beremennosti1.jpg "alt =" чифт "ширина =" 660 "височина = "509" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/planirovanie_beremennosti1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/ 2018/04 / planirovanie_beremennosti1-300x231.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

  Препоръки при планиране на бременност

  В някои случаи двойките не планират да забременеят, жените отиват на лекар само след успешно зачеване или ако подозират интересна ситуация. Все повече и повече двойки вече са готови да възприемат отговорен подход по въпроса за планирането и да се подготвят за зачеване предварително, което позволява увеличаване на успеха и избягване на възможни трудности. Дори на етапа на планиране се препоръчва:

  • проверете здравето на бъдещите родители;
  • да откаже от лоши навици;
  • яжте правилно;
  • избягвайте стресови ситуации;
  • упражнявайте се и по-често бъдете на открито.

  Първоначални прегледи за жени

  Дори ако жената се чувства добре и е уверена, че е напълно здрава, препоръчително е да се изследва преди планираното зачеване. Това ще се предпази от неприятни изненади и ще се увери, че нищо не пречи на зачеването..

  • гинекологичен преглед;
  • микроскопски анализ на вагинални и цервикални цитонамазки;
  • общ анализ на кръвта;
  • общ анализ на урината;
  • коагулограма;
  • определяне на кръвната група и Rh фактор, ако анализът не е правен преди;
  • анализ за инфекции с TORCH, както и за ХИВ, сифилис, хепатит В и С.

  Ако момичето не е бременна от една година, лекарите предписват и анализ за съвместимост на партньорите и проверяват нивата на хормоните. Ако един от съпрузите попада в рискова група или в семейството са родени деца с патологии, също така е необходимо да се проведат генетични изследвания.

  Допълнителните прегледи включват:

  • преглед от други лекари освен гинеколога;
  • Ултразвук;
  • колпоскопия;
  • фоликулометрия.

  Назначаване за терапевт и ендокринолог

  Днес често можете да чуете фразата по форумите - Планиране на бременност, откъде да започна? За общо спокойствие първо трябва да се свържете с вашия семеен лекар или терапевт.

  По време на срещата е важно да уведомите лекаря за вашите хронични и наследствени заболявания, ако има такива, тъй като те могат да се влошат по време на бременността.

  Терапевтът също така събира информация за наличието на оплаквания, изследва резултатите от теста, измерва кръвното налягане и дава ценни препоръки относно храненето и начина на живот.

  Ако е необходимо, лекарят препоръчва консултация с други лекари с тясна специалност, например в случай на оплаквания от болки в сърцето.

  В случай на ненастъпване на бременност, в случай на менструални нарушения или признаци на хормонален дисбаланс, трябва да се консултирате с ендокринолог. Той ще предпише необходимите тестове и въз основа на резултатите ще направи заключение за наличието или отсъствието на патологии. В първия случай предписва необходимото лечение.

  Ултразвукът на тазовите органи при планиране на бременност ще разкрие аномалии в развитието на матката или различни заболявания, които могат да се превърнат в пречка за успешното зачеване. Ултразвуковото изследване ви позволява да разберете за състоянието на яйчниците, ендометриума, да откриете фоликули и да предположите дали овулацията вече е настъпила или просто се очаква.

  Колпоскопия

  Изследването включва изследване на шийката на матката и влагалището с колпоскоп. Показанията за процедурата са:

  • откриване на аномалии в цитонамазка за цитология;
  • подозрителни образувания върху лигавицата на шийката на матката или влагалището, открити по време на изследването;
  • възпаление на шийката на матката;
  • ерозия на шийката на матката;
  • наличието на оплаквания: отделяне, придружено от сърбеж, кръв, болка по време на интимност.

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/folik.png "alt =" folliculometry "width =" 660 "height = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/folik.png 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018 /04/folik-300x169.png 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

  Фоликулометрия

  Фоликулометрията се извършва с помощта на ултразвук, особеност на процедурата е целевата ориентация. За разлика от конвенционалния ултразвук, тази процедура следи развитието на фоликула от началото до края на менструалния цикъл. По този начин техниката ви позволява най-точно да определите периода на овулация и да увеличите шансовете за зачеване. Фоликулометрията се извършва в случай на неуспешни опити за зачеване по неясни причини, хормонален неуспех и нередовен цикъл.

  Допълнителни прегледи

  Лекарите препоръчват да не забравяме за онези заболявания, които могат да се появят по време на бременността..

  Прегледите от тези лекари могат да предотвратят трудна бременност:

  • зъболекар - навременното откриване на проблеми ще предпази от появата на други възпалителни процеси;
  • отоларинголог - правилното лечение на заболявания на УНГ-органите спомага за намаляване на огнищата на развитие на инфекции;
  • кардиолог и невролог - откриването на сърдечни патологии може да предотврати ненужен натиск върху сърдечно-съдовата система по време на бременност и раждане;
  • алерголог - за предотвратяване на негативни реакции на тялото на бебето или бременната жена.

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/ekg-300x180.jpg "alt =" cardiogram "width =" 300 " височина = "180" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/ekg-300x180.jpg 300w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/04/ekg.jpg 660w "sizes =" (max-width: 300px) 100vw, 300px "/> При планиране на втора бременност списъкът с необходимите тестове обикновено не се разширява, ако жената е под 35 години. Трябва да се отбележи, че отделни тестове трябва да се правят в определени дни, тъй като много показатели зависят от менструалния цикъл.Тестовете за хормони са планирани за 5-7 или 21-23 дни от цикъла.

  Прогестеронът ще бъде задължителен за тестване при планиране на бременност, тъй като този показател е отговорен за запазването на плода. В същите дни от цикъла се предписва ултразвуково изследване на таза и жлезите. Първият преглед в началото на цикъла е по-общ, а вторият е насочен към откриване на жълтото тяло и промяна на дебелината на ендометриума.

  Тъй като тялото е по-податливо на заболявания по време на бременността и е нежелателно да се използват обичайни лекарства, ваксинациите се правят при планиране на бременност. Ваксинирането срещу рубеола е задължително преди зачеването, ако болестта не е била прехвърлена преди това или ваксината вече е била поставена.

  "Ваксинацията е необходима, тъй като вирусът може лесно да премине плацентарната бариера и да повлияе отрицателно върху развитието на плода."

  Имунолог, Краснощан Олга Николаевна

  Преди оплождането се препоръчва да се направят други ваксинации при липса на имунитет към тях - от паротит, варицела, хепатит В, грип, морбили, тетанус, дифтерия и полиомиелит. След всички прегледи трябва да отидете на консултация със специалист, който въз основа на резултатите ще предпише лечение.

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/1216.jpg "alt =" лекар и мъже "width =" 660 " височина = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/1216.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/04/1216-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

  Първични прегледи за мъже

  Изследването на мъж също е важно. Бъдещият татко трябва да провери тялото си и да премине тестове, които ще идентифицират скрити проблеми, които могат да повлияят на успеха на зачеването. Някои инфекции и други фактори могат да повлияят на качеството на сперматозоидите, така че е важно да бъдете подложени на скрининг на етапа на планиране..

  Мъжете, на първо място, трябва да посетят уролог. По време на срещата лекарят ще събира информация за минали заболявания, оплаквания, симптоми и възможни физически аномалии.

  След това се изследват външните полови органи и се изследва простатната жлеза. След това е необходимо да се направи спермограма - задължителният и най-важен преглед за бъдещия татко.

  В случай на лоши показатели или ако мъжът има оплаквания, признаци на възпаление, лекарят може да предпише допълнителни изследвания:

  • общи и биохимични кръвни тестове;
  • Анализ на урината;
  • определяне на нивото на тестостерон и THG в нарушение на потентността, наднорменото тегло, апатия, депресия и др.;
  • MAP тест - индикатор за агрегация на сперматозоиди;
  • кръвен тест за ХИВ, хепатит В, С и сифилис;
  • анализ на секрецията на простатната жлеза;
  • ултразвуково изследване на скротума и простатата.

  След като преминете всички необходими прегледи, трябва да се консултирате с андролог, който ще предпише лечение въз основа на характеристиките на тялото.

  Разширен пакет от прегледи преди IVF

  За да участвате в програмата за IVF, е важно да знаете какво трябва да бъде изследвано. Подготовката за процедурата включва задължителни изследвания и спомагателни, както е указано от лекар.

  • посещение на общопрактикуващ лекар, за да се изключат причините, предотвратяващи бременността;
  • преглед при гинеколог;
  • общ анализ на кръвта;
  • Анализ на урината;
  • коагулограма;
  • анализ за TORCH инфекции;
  • анализ за ХИВ, сифилис, хепатит В и С;
  • цитология на цитонамазките;
  • Ултразвук;
  • анализ за хормони: LH, FSH, естрадиол, пролактин, прогестерон, антимюлеров хормон, списъкът може да бъде разширен според предписанието на лекаря.

  Според показанията могат да бъдат предписани и допълнителни изследвания:

  • хардуерно изследване на състоянието на матката и фалопиевите тръби;
  • кольпоскопия на шийката на матката;
  • ендометриална микроскопия;
  • намазка за бактериална култура;
  • проверка на хормоните на щитовидната жлеза и надбъбречната жлеза;
  • определяне на кръвната захар.
  • При мъжете изследователският списък се състои само от:
  • консултация с уролог;
  • спермограми;
  • тестване за ХИВ, сифилис, хепатит В и С.

  В зависимост от резултата от спермограмата, списъкът с необходимите изследвания за мъже преди IVF може да се разшири. Преди процедурата се извършва и генетично изследване, ако един от съпрузите е изложен на риск или по искане на родителите.

  Можете да прочетете повече за процедурата за IVF в нашата статия за дългия протокол..

  .gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/beremennaya-para.jpg "alt =" бременна двойка "width =" 660 "height =" 438 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/04/beremennaya-para.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp- content / uploads / 2018/04 / beremennaya-para-300x199.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

  По време на периода на планиране се препоръчва да подготвите тялото си за бъдеща бременност и да се подложите на редица прегледи. В някои случаи лекарят може да предпише задълбочени тестове, за да определи и премахне трудностите при зачеването. Можете да прочетете за това в нашата статия.