Дете, което е празнувало първите шест месеца от живота си, вече може да получава допълнителни храни. Освен това някои бебета, които се хранят на шише, вече са опитвали няколко вида зеленчуци и каши до тази възраст. Как правилно да се храни дете на тази възраст, какво трябва да помнят родителите? В нашия материал сме събрали препоръките на специалисти относно въвеждането на допълнителни храни за бебета на 6 месеца, които са кърмени и изкуствено хранени. Освен това отделно бяха описани правилата за хранене на бебета, нуждаещи се от коригиращо хранене..

На 6-месечна възраст само кърмата на вашето бебе ще стане недостатъчна и ще се нуждае от друга, по-възрастна храна

Въвеждаме допълващи храни според правилата

Според педиатрите допълнителните храни трябва да се въвеждат на деца с НВ, започвайки от 24 седмици, т.е. на 7 месеца, не по-рано. В противен случай съществува риск от проблеми с корема, тъй като храносмилателният тракт на трохите все още не е готов да получава храна, различна от майчиното мляко.

Съществуват обаче общи правила за въвеждането на допълнителни храни за всяко бебе:

 • Новото ястие трябва да се дава преди бебето да получи обичайното мляко. Най-добре е, ако мама храни бебето с лъжица. Важно е да се гарантира, че храната е топла, защото именно към такава храна детето е свикнало.
 • Трябва да започнете да храните бебето с минимална порция - от половин чаена лъжичка или дори по-малко. На следващия ден леко увеличете дозата и я нормализирайте след седмица или две. Следващият вид продукт може да се прилага за по-кратък период от време - 5-7 дни. През това време е необходимо да се следи реакцията на детето - да се контролира изпражненията, алергични прояви. При най-малкото съмнение за алергия трябва незабавно да спрете да давате нова храна..
 • Не смесвайте няколко вида храна в една порция. Първо, детето трябва да получи пюре от един вид зеленчуци или зърнени храни..
Въвеждането на всеки нов вид храна трябва да започне с един продукт.
 • Винаги е по-добре да се въвеждат допълнителни храни сутрин. Това ще направи възможно по-добрия контрол на реакцията на организма към нов продукт..
 • Всеки нов продукт трябва да бъде въведен, когато бебето е здраво..
 • Първите зърнени култури трябва да се готвят на безглутенови зърнени култури - елда, ориз, царевично брашно. Млякото не трябва да се добавя към кашата, тя може да се разрежда със сместа, с която бебето е свикнало.
 • По-добре е да изберете хипоалергенни зеленчуци - броколи, тиквички, карфиол.
 • Ако детето е с поднормено тегло, най-добре е да започнете да го храните с каша. Зеленчуците са оптималната храна за тези деца, които страдат от запек.

Разлики в допълващите храни за деца на ХС и IV

Днес обаче някои педиатри имат различна гледна точка. Д-р Комаровски смята, че времето за въвеждане на допълнителни храни не трябва да зависи от вида на храненето. По негово мнение в онези дни, когато бебешката храна е била леко разредено краве мляко, педиатрите се опитвали да въведат други продукти в менюто на детето възможно най-рано, за да му осигурят необходимото количество хранителни вещества..

Д-р Комаровски твърди, че съвременните храни за кърмачета са почти идентични по състав с кърмата, което отрича необходимостта от ранно хранене.

Съвременните формули са почти идентични по състав с кърмата.

Диета при въвеждане на допълващи храни за първи път

На 6 месеца, с въвеждането на допълнителни храни, бебето трябва да бъде прехвърлено на 5 хранения на ден. Интервалът между храненията трябва да бъде приблизително 4 часа. Спомнете си, че педиатрите препоръчват въвеждането на ново ястие сутрин. Удобно е да се създаде график, така че допълнителните храни да попадат на второто или третото хранене за деня. След това ще разгледаме най-оптималната диета по часове и приблизително меню за дете на 6 месеца (за повече подробности в статията: диетичен режим за бебе на 6 месеца, което се храни на шише).

ВремеХранене
1 хранене 6-00Формула или кърма
2 хранене 10-00Допълнително хранене + адаптирано мляко и мляко, или редовно хранене
3 хранене 14-00Допълнително хранене + адаптирано мляко и мляко, или редовно хранене
4 хранене 18-00Мляко или смес
5 хранене 22-00Мляко или смес
По-добре е да не предлагате хляб на бебета по-рано от 7 месеца

Не всички храни могат да бъдат предложени за тестване на шестмесечно бебе. Изключени са алергени, трудно смилаеми храни и много други. Не трябва да давате на трохите бисквити, бисквитки и сушилни, докато той навърши 7 месеца. За да не се заблудите при избора на нови ястия, изучете информацията, предоставена в схемите за хранене.

Маси за хранене за седмицата

В първата таблица хранителният план за бебе, хранено на бутилка, което започва да получава допълнителни храни от 4 месеца. Смята се, че на тази възраст той вече е опитвал карфиол, броколи, тиква, тиквички. Освен това хлапето вече е запознато с ориз, елда, царевична каша, ябълка. През този период е време да се въведе месо - в нашия пример това е заек.

ДенСлед сънЗакускаВечеряВечеряПрез нощта
Понеделниккърма (GM) или формула (C)заешко пюре * с оризтиквено пюре, ябълково пюреGM / SGM / S
Вторникзаек с царевична кашакарфиол, ябълково пюре
Срядазаек с елдаброколи, ябълково пюре
Четвъртъкзаек с оризтиква, ябълково пюре
Петъкзаек с царевична кашатиквички, ябълково пюре
Съботазаек с елдакарфиол, ябълково пюре
Неделязаек с оризброколи, ябълково пюре

* През първия ден масата на пюрето е 3 грама. Всеки ден количеството се удвоява, докато се достигне максималната доза - 50 g.

Втората таблица съдържа приблизително меню за бебе на 6-месечна възраст, хранено с бутилка, което от четири седмици получава допълнителни храни, т.е. от 5 месеца - запознаваме се с новата зърнена култура - в нашия пример това е ориз, тъй като елдата е въведена по-рано. По аналогия могат да се предлагат и други зърнени култури.

ДенСлед сънЗакускаВечеряВечеряПрез нощта
Понеделниккърма (GM) или формула (C)елдатиквено пюреGM / SGM / S
Вторникориз * и елдапюре от карфиол
Срядаориз и елдапюре от броколи
Четвъртъкориз и елдатиквено пюре
Петъкориз и елдапюре от карфиол
Съботаориз и елдапюре от броколи
Неделяоризтиквено пюре

* През първия ден обемът на ориза е 3 грама. Ежедневно количеството се удвоява, докато се достигне максималната доза - 170 грама, докато делът на предишната каша (елда) е пропорционално намален.

Кашата от елда е чудесна като допълваща храна за шестмесечна трохичка за закуска

Третата таблица показва пример за диетата на кърменото бебе, което едва сега е готово да получи първите допълващи храни за първи път. Нека направим меню за 28 седмици, тоест когато детето е опитало 4 различни продукта. В този пример допълващите храни започнаха със зеленчуци, всички те бяха изпробвани и сега се предлагат на бебето за обяд, а за закуска се запознаваме с първата каша - елда.

ДенСлед сънЗакускаВечеряВечеряПрез нощта
Понеделниккърма (GM) или формула (C)елда * + допълнителна храна GM / Sтиквено пюреGM / SGM / S
Вторникелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от карфиол
Срядаелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от броколи
Четвъртъкелда + допълнителен фураж GM / Sтиквено пюре
Петъкелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от карфиол
Съботаелда + допълнителен фураж GM / Sпюре от броколи
Неделяелдатиквено пюре

* През първия ден обемът на елдата е 3 грама. Ежедневно количеството се удвоява, докато се достигне максималната доза - 170 грама, докато пропорционално намалява делът на допълнителното хранене с адаптирано мляко / кърма.

Рецепти за бебешка храна

Подготвили сме няколко рецепти за правилното приготвяне на ястия за дете от шест месеца. Проверете дали знаете основните начини за боравене с храна за трохи. Нашите рецепти съдържат общи насоки за приготвяне на зеленчукови пюрета, зърнени храни, супи и меса. Важно е да не забравяте, че подготвяте бебе, и да не използвате много сол - по-добре е да се справите изобщо без нея. Вместо това е позволено да подправяте ястията с масло - и бебето ще се радва да изяде предложеното.

Зеленчуци

Зеленчуците трябва да се измият, обелят и изплакнат преди готвене. След това се нарязват на парчета и се приготвят на пара, докато е необходимо, докато омекнат. След това масата се избърсва през сито или се натрошава в блендер. Полученото пюре може да бъде леко разредено със зеленчуков бульон, или със смес, за която се използва трохичката. Не се препоръчва да се осолява пюре, можете да добавите само няколко капки растително масло.

Кашата е идеална за хранене на бебе на 6 месеца. У дома те се приготвят по два начина и можете да изберете този, който изглежда по-удобен:

 • Каша в кафемелачка. За този метод трябва да вземете добре измита зърнена култура и да я изсушите, за да се отървете от влагата. След това се смила в кафемелачка на прах. Изсипете този прах във вряща вода, като разбърквате с лъжица. Кашата ще се окаже еднородна и нежна по консистенция и ще отнеме много малко време за приготвянето й. За да опростите процеса, смилайте предварително зърнените храни и ги използвайте при необходимост..
Кашата за половин годишно дете трябва да бъде с еднаква консистенция, без бучки
 • Вторият метод включва продължително кипене. Изплакнете крупата, добавете вода и варете около час. След това охладете, смилайте - цедка или пасатор ще ви помогнат. Добавете малко вода или адаптирано мляко към масата и оставете да заври.

Месно пюре

Месото може да присъства в менюто на трохите, ако допълващото му хранене е започнало на 4 месеца. В противен случай пробата от месо трябва да се отложи до 8-9 месеца. За начало трябва да използвате заешко месо, пуешко или пилешко филе, говеждото също е подходящо. Готвенето на месо за деца под една година не е трудно. Трябва да го нарежете на парчета, да добавите вода и да готвите до готовност. След това охладете, кайма два пъти. Някои хора обичат да мелят в блендер. Разрежда се със зеленчуков бульон или вода, оставя се да заври. След това изсипете няколко капки растително масло.

Педиатрите не препоръчват да давате супа на 6-месечно бебе, освен ако то не е изкуствено и допълващото му хранене не е започнало от 4 месеца. Какви супи е позволено да се готви трохи? Ако решите да приготвите супа за вашето бебе, струва си да запомните, че трябва да приготвите ястие в зеленчуков бульон или вода. Също така за 6-месечно бебе супата трябва да съдържа само няколко съставки и малко масло. Малко по-късно можете да опитате да добавите зърнени храни към супата - първо ориз, елда, след това ечемик и царевица.

Супата от пюре от карфиол и тиквички е чудесен вариант за обяд

 1. Супата от пюре на базата на карфиол и тиквички е перфектна като първо запознаване с такива ястия. За него трябва да вземете тиквички и карфиол в равни части (по 50-60 г всяка), да налеете чаша вода и да готвите до омекване. След това избършете съставките, добавете бульона, в който са били приготвени, оставете отново да заври. Свалете от огъня и добавете половин чаена лъжичка масло.
 2. Оризовата супа с броколи (или карфиол) и тиквички е следващата стъпка за допълнително хранене. За да го приготвите, първо трябва да сварите 1 супена лъжица ориз. Отделно сварете 150 г карфиол и 50 г тиквички, отцедете зеленчуковия бульон в отделна купа. Разтрийте ориз и зеленчуци, разредете с бульон, поставете на огън, оставете да заври. Добавете масло или растително масло.

Алтернативно мнение на д-р Комаровски

Според СЗО в диетата на шестмесечно бебе освен мляко и адаптирано мляко могат да присъстват само зърнени храни и зеленчуци. Всичко зависи от характеристиките на конкретно бебе - неговото тегло, здравословно състояние. Известният педиатър д-р Комаровски обаче е на друго мнение - смята, че най-добре е да започнете с кефир.

Факт е, че кефирът е близък роднина на млякото и храносмилателната система на бебето ще се справи най-добре с този конкретен продукт. Кефирът съдържа млечнокисели бактерии и гъбички, които имат положителен ефект върху червата. В допълнение, тази напитка не натоварва черния дроб, допринасяйки за висококачествено храносмилане..

Кефирът за бебета е много полезен

Кефирът трябва да се предлага на бебето да пие сутрин, веднъж на ден, като внимателно се следи реакцията на организма към новия продукт. Първо, можете да предложите на трохите 2 чаени лъжички кефир, като увеличавате порцията ден след ден. С течение на времето кефирът трябва да замести едно от ежедневните хранения. Обемът на напитката трябва да бъде приблизително 150 ml.

Веднага след като бебето свикне с кефир, струва си да изчакате една седмица и можете да започнете да му предлагате извара, която трябва да се добави към кефира. Дете на 6 месеца трябва да яде до 30 г извара на ден, постепенно този обем трябва да се увеличи и до 9 месеца трябва да се доведе до 50 г. Бебето може да яде по този начин през целия период на гърдите.

Веднага след като едно от сутрешните хранения бъде напълно заменено от ферментирали млечни продукти (кефир и извара), можете да опитате да въведете каша в диетата на детето. Това може да бъде елда, ориз или овесени ядки, които постепенно ще заменят вечерята..

Обърнете внимание, че становището на Комаровски в този случай противоречи на препоръките на Световната здравна организация. Според съветите на СЗО, кефирът и изварата могат да бъдат въведени в менюто на трохи само на 8 месеца.

Менюто на бебе на 6 месеца на изкуствено хранене

Кърмата е безценен ресурс за бебето, съдържащ най-важните витамини и минерали за нормалното функциониране на тялото. Понякога кърменето е невъзможно по една или друга причина. След това на бебето се дават млечни формули, за да компенсират хранителния дефицит. Преходът към различен тип хранене често причинява стрес у бебето, така че майките трябва да преминат към изкуствено хранене постепенно.

Изкуственото хранене е оптималният заместител на кърмата за бебета

Препоръки за въвеждане на допълващи храни

Обикновено като допълнителни храни се считат всякакви течни пюрета от плодове или зеленчуци, омекотени жълтъци, зърнени храни, сокове, включително продукти, съдържащи млечни примеси в състава като допълнителна храна. На фона на продължително изкуствено хранене детето има нужда от по-богата на хранителни вещества храна, поради което гастроентеролозите препоръчват въвеждането на първата допълваща храна на 6 месеца. Точно на тази възраст черният дроб, стомахът и чревният тракт на бебето са напълно узрели, което означава готовност за усвояване на храна, различна от майчиното мляко или адаптираното мляко. Съвременните изследвания показват, че можете да започнете да храните храната, която възрастните ядат на 4 или 4,5 месеца. Всичко зависи от това дали бебето има достатъчно витамини и хранителни вещества от изкуствено хранене.

Зеленчуците и плодовете съдържат всички витамини и минерали, необходими за живота

Основните препоръки от специалисти по допълнително хранене включват:

 • Диетата трябва да съдържа зеленчуци и плодове с различни вкусове и текстури;
 • Началната дата за допълващите храни не трябва да се различава от тази, препоръчана от експерти на СЗО;
 • През първите две седмици не въвеждайте голямо количество храни, съдържащи глутен, в диетата, когато хранете бебе;
 • Изкуственото хранене трябва да продължи дори по време на въвеждането на нови продукти в диетата на бебето като добавка;
 • Не хранете детето с животинско мляко като основно хранене до 12 месеца;
 • Храната трябва да включва храни, богати на желязо.

Важно! Храненето на бебето не трябва да започва по-рано или по-късно от шест месеца. Най-малкото забавяне на въвеждането на допълващи храни може да доведе до честа поява на алергични реакции в бъдеще. В допълнение, липсата на мляко от животински произход в диетата увеличава риска от развитие на бронхиална обструкция и атопичен дерматит при деца..

Преминаване към изкуствено хранене

Веднага щом майката на бебето осъзнае, че по някаква причина кърменето е невъзможно, можете постепенно да преминете към изкуствено хранене. Такъв преход се извършва дори от първата седмица от живота на бебето. Преди да предприемете тази важна стъпка, трябва да решите кои и колко смеси да дадете на бебето си. За адаптирано мляко, закупено в супермаркета, дозировката е написана в инструкциите на опаковката. Количеството адаптирано мляко и броят на храненията ще зависят от теглото и възрастта на бебето..

Менюто на бебе, хранено на шише на 6 месеца, играе важна роля в развитието на детския организъм и е определящ фактор за това колко правилни хранителни навици ще бъдат в бъдеще. На този етап трябва да помислите за въвеждането на плодови и зеленчукови пюрета и сокове в диетата. Храненето изключително с млечни формули не може да бъде в основата на храненето на бебе под една година, тъй като това може да причини дефицит на витамини и микроелементи.

На този етап лекарите препоръчват храненето на бебето на час, а именно на всеки три до четири часа, като се вземе предвид почивката за сън. Сутрин и преди лягане е най-добре да дадете на детето си адаптирано мляко. В този случай трябва да се вземат предвид ползите, калоричното съдържание и хранителната стойност на храната. Когато изкуственото бебе току-що е навършило шест месеца и майката постепенно въвежда първите допълващи храни, гастроентеролозите препоръчват да не се премахват млечните формули от диетата, докато растящият организъм напълно се адаптира към храната за възрастни. Този тип храна ще се нарича смесена.

Тялото на бебето се нуждае от нежно хранене, за да се избегнат чести алергични реакции

Не бива да забравяме и за хипоалергенния характер на продуктите, защото тялото на шестмесечно дете все още не е напълно оформено. Тези продукти включват:

 • Продукти, съдържащи глутен (овесени ядки, пшеница и ръж)
 • Мляко от животински произход;
 • Пилешки яйца.

Приблизително меню за деня изглежда така:

 1. Първото хранене се извършва в 6-7 сутринта. Най-добрият вариант за закуска е адаптираното мляко.
 2. Следващата закуска е в 10 сутринта. Можете да храните бебето си с каша без мляко.
 3. За обяд обикновено се сервира яйчен жълтък или зеленчуково пюре..
 4. За вечеря в 18:00 часа можете да дадете извара, но не повече от 30 грама. Плодовото пюре също е добре.
 5. За втората вечеря в 22:00 е препоръчително да се даде отново млечна смес.

Когато въвеждате допълнителни храни, можете да готвите различни зърнени храни, включително елда каша или овесени ядки. Пюрето от плодове и зеленчуци също е чудесно като обилен и здравословен обяд или вечеря. Сред растителните храни трябва да изберете такава, която да не причинява алергични реакции..

Важно! Лекарите не препоръчват да давате на детето грис каша, тъй като тази зърнена култура допринася за развитието на рахит.

Подходящи продукти за бебета

Диетата на бебето, която е достигнала шест месеца, трябва да се приема много внимателно, защото храносмилателните органи току-що са се формирали и изискват щадящо хранене. През първата седмица на допълващото хранене гастроентеролозите не препоръчват да се дават млечни продукти от животински произход, тъй като бебето ще има затруднения с храносмилането на лактоза.

Зеленчуковите сокове и пюрета са чудесна възможност за шестмесечно бебе.

Следните храни трябва да бъдат включени в менюто на 6-месечно дете:

 • плодови сокове и пюрета (ягода, сини сливи, круша, ябълка, банан);
 • зеленчукови сокове и пюрета (тиква, тиквички, картофи, моркови, карфиол);
 • нискомаслено извара и кефир;
 • пилешки жълтък;
 • месо в зеленчуково пюре (пилешко, телешко, постно свинско, пуешко).

Ако спазвате правилната диета, апетитът на вашето бебе ще бъде регулиран и ще се формират правилни хранителни навици. Лекарите препоръчват изкуственото хранене да се остави до 7 месеца, след което да се замени с ферментирали млечни продукти.

Важно! Когато съставяте меню за 6-месечно бебе, което преминава към храни за възрастни, трябва да се има предвид, че новите храни трябва да се въвеждат постепенно. Ако в диетата се въведат наведнъж два нови продукта, бебето може да развие алергия и ще бъде трудно да се разбере кой продукт е причинил такава реакция..

Отношението към продуктите, които провокират кожни обриви, е двойно. По тази тема са проведени множество проучвания и получените резултати показват, че благодарение на въвеждането на яйца в диетата тялото развива имунитет към алергични реакции в бъдеще. Следователно, ранното излагане на алергени не трябва да се подценява..

Таблица за допълнителни храни за деца на половин година

Важността на въвеждането на плодови сокове и пюрета в диетата на бебето вече беше споменато по-горе. Храненето на шестмесечно бебе с пюрета от магазина, съдържащи захар, може да повлияе негативно на лигавицата на стомаха. Затова се препоръчва да правите пюре от плодове и зеленчуци сами..

По-долу е дадена таблица на допълнителните храни, която ще ви позволи да разберете какви храни трябва да яде бебето ви.

Таблица за допълнителни храни за бебета на шест месеца

Важно е да контролирате размера на порциите и да не прехранвате бебето - това може да доведе до подуване на корема, чревни колики и загуба на апетит в бъдеще. Трябва да спазвате мярката според таблицата. По време на периода на допълнително хранене, лекарите не препоръчват да се откажат от храненето с млечни формули, тъй като това е ценен склад на хранителни вещества, подобен по състав на майчиното мляко.

График на хранене от 4 месеца

Кърмачетата, които се хранят на шише, започват да се хранят малко по-рано от бебетата - една до две седмици. Липсата на витамини, минерали и хранителни вещества не винаги се попълва с адаптирано мляко.

Плодовете, зеленчуците, нискомаслените млечни продукти и здравословните зърнени храни са това, което трябва да присъства в диетата на детето всеки ден.

Хранителният график може да бъде изграден приблизително по следния начин:

 • 1-во хранене - 6:00 ч. - може да се даде млечна смес;
 • 2-ро хранене - 10:00 ч. - плодово пюре или каша с мляко;
 • 3-то хранене - обяд - зеленчукови и месни пюрета, супи, каши;
 • 4-то хранене - 18:00 - млечна смес, нискомаслена извара, бисквитки за деца;
 • 5-то хранене - 22:00 - млечна смес;
 • 6-то хранене - 01:00 - също млечна смес (ако е необходимо).

Препоръчително е да се изгради хранителен график и да се храни детето на час, така че се развиват хранителните навици. За целта е важно да се установи график на съня - бебето трябва да се събужда по едно и също време. При всяко хранене трябва да прецените към какви храни детето има алергична реакция. Много често децата, хранени на шише, развиват алергия към краве мляко. В този случай е важно постепенно да се въвежда постно месо, защото такава реакция на организма показва липса на животински протеини. При правилно хранене бебето не бива да се притеснява от колики, подуване и запек. В случай, че има стомашни проблеми, трябва да премахнете храни, които предизвикват подобен ефект от диетата..

Дневна ставка за бебета

Зависи от телесното тегло на шестмесечно дете колко ще яде на ден. Това често е 1,7 части от общото телесно тегло. Освен това всичко зависи от храните, които са в основата на храненето на бебета, достигнали 6 месеца. При смесен тип храна е препоръчително да се дава храна в следните пропорции:

 • Плодово пюре - не повече от 50гр.;
 • Яйчен жълтък - по-малко от половината;
 • Нискомаслено извара - до 40гр.;
 • Всяка каша - 100-150гр.;
 • Зеленчуково пюре - 100-150гр.

Нежелателно е шестмесечно дете да се храни през нощта, може да се дава само вода. Ежедневен прием на храна в милилитри - от 900 до 1100 мл.

Как да накарате бебето си да се храни

Често, когато родителите се опитват да въведат конвенционални храни в менюто на 6-месечно бебе, хранено с бутилка, те са изправени пред такъв проблем като липсата на апетит на детето. Лекарите идентифицират следните причини за това явление:

 • наличието на висококалорични храни в предишното хранене;
 • прекомерно количество храна с предишно хранене;
 • болка в венците, причинена от никнене на зъби;
 • наличието на заболявания на устната кухина;
 • разтройство;
 • колики, диария, запек;
 • непоносимост към храни, присъстващи в диетата;
 • наличието на психическа травма;
 • детето не може да отбие от кърмата и отказва предлаганата храна;
 • преобладаване на патогенна микрофлора в червата.

Загубата на апетит е често срещан проблем при 6-месечните бебета

Ако причината за загубата на апетит се крие в дисфункцията на стомаха и червата, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Понякога бебето има фалшиво чувство, че не иска да яде. Следните родителски грешки могат да доведат до това:

 • усвояване на храна при определени условия (при гледане на карикатура, филм, четене на приказка);
 • детето често е глезено със сладкиши и продукти от брашно между храненията;
 • нарушение на диетата и съня;
 • липса на физическа активност.

В тази ситуация безкрайните убеждения и безпокойство на майката могат само да влошат ситуацията. Следователно трябва да установите график на съня, след това хранене, за да развиете естествени рефлекси и реакции у бебето. Необходимо е да се извършва хранене по часовник - това също ще развие навик у детето, а самото тяло с времето ще даде признаци, че е време за ядене. Освен това трябва да добавите още активни игри, за да събудите апетита на трохите..

Забележка. Препоръчителната възраст за допълнително хранене е шест месеца. По това време храносмилателните органи вече са се оформили в тялото на бебето и става възможно да се яде по-твърда и питателна храна. В случай, че детето няма достатъчно хранителни вещества и хранителни вещества и тялото не се развива, първото хранене трябва да се извърши още на 4 или 5 месеца.

Важен момент е установяването на сън и хранене. Ако детето се храни по едно и също време, то развива нормални хранителни навици и рискът от внезапна загуба на апетит е сведен до минимум. Въвеждането на нови храни в диетата трябва да става постепенно, за да се избегнат тежки алергични реакции.

Ако бебе, хранено с бутилка, има непоносимост към краве мляко, това показва недостатъчно количество животински протеини в организма. В тази ситуация трябва да въведете нискомаслени месни продукти в менюто на дете, което е достигнало 6 месеца.

Всеки ден детето трябва да яде определено количество храна в грамове. За целта проверете таблиците за хранене и избягвайте преяждането..

Ако родителите са изправени пред липса на апетит на детето, трябва да посетите лекар или сами да разберете и отстраните причината за това явление.

Диетата на дете на 6 месеца (за бебета на IV)

Разбира се, сместа все още е основната позиция в менюто, но едно или две хранения вече могат да бъдат заменени с други ястия..

Принципи на хранене на бебе на 6 месеца

Общо бебето трябва да консумира не повече от литър храна на ден (в зависимост от теглото на детето). Храната трябва да се приема оптимално на пет хранения със средна почивка от четири часа. Нощното хранене постепенно се намалява, което води до нощна почивка за хранене от около осем часа. Обичайно е бебетата, хранени с адаптирано мляко, да се отказват от нощно хранене вече от 4 месеца, така че до 6 месеца бебето ще се събужда през нощта доста рядко.

Какво е включено в менюто на шестмесечно бебе на IV?

Изкуствените допълващи храни могат да бъдат въведени по-бързо. Нови храни могат да се дават на интервали от една седмица, докато кърменето може да отнеме до месец между новите храни. Колкото и добра да е сместа, тя все още няма да може да компенсира всички необходими резерви за пълно развитие..

Препоръчва се грахът и зелето да се въвеждат с повишено внимание, тъй като те причиняват повишено образуване на газове. От зеленчуците може да се приготвят супи, картофено пюре.

По това време се въвеждат и жълтък и извара. Тези храни могат да се добавят към основното хранене. Например, изварата може да се смеси с пюре от плодове или зеленчуци, точно като жълтък..

Ако сте започнали с плодове и зеленчуци, следващата стъпка е кашата. Отначало еднокомпонентна без млечни продукти, доста течна, без твърди вещества. Най-добре е да започнете с елда, ориз, царевица и овесени ядки, като постепенно въвеждате просо, грис. Често не си струва да се дава грис, тъй като честото му използване може да доведе до прекомерно наддаване на тегло и дори да провокира рахит. Докато овладявате нова храна, към кашата може да се добавят извара, мляко.

Примерно меню по час

Сутрин - около 6:00 - 7:00 - започва със смес, до 200 мл.

В 10:00 - каша, течност, около 150 грама. Може да се допълни с плодов сок - 60 мл.

За обяд, в 14:00 - зеленчуково пюре с жълтък, в количество около 170 мл.

Вечерното хранене в 18 часа може да се състои от 25/60 ml извара с настърган плод. В допълнение - смес, до 120 мл.

Храненето преди лягане се случва около 21:00 и се състои от 200 ml от сместа.

Това е само приблизително ръководство, което ще ви помогне да се ориентирате. През седмицата можете да редувате подобни храни, да сменяте местата за хранене, за да намерите оптималния баланс. Можете да замените всяко хранене по желание и удобство на семейството. Само едно хранене може да бъде напълно заменено, ако детето не се съгласи да изостави формулата в този момент.

Съвети за хранене за шестмесечно бебе на IV

 1. Кашата може да се приготви и хомогенна сама, или да използвате готови смеси от опаковка.
 2. Плодовете и зеленчуците с ярък цвят (домати, цвекло и др.) Се препоръчва да се отложат за по-голяма възраст. Именно те най-често провокират алергични реакции..
 3. Някои храни влияят на изпражненията. Например круша и ориз могат да се закачат, сливи, напротив. Това трябва да се вземе предвид при планирането на храненето на трохите..
 4. Необходимо е да наблюдавате много внимателно реакцията на тялото на детето всеки път, когато влизате в нови елементи от менюто. Ако продуктът причинява нежелани реакции като алергии, диария или повръщане, употребата трябва да се спре незабавно. Можете да се върнете към продуктите, които са причинили проблема, с повишено внимание след 3-4 седмици..

Хранителен дневник ще ви помогне да контролирате диетата си. Тук можете да планирате и записвате всичко, което ядете, така че по-късно да бъде по-лесно да анализирате записите и да направите необходимите заключения.

Бебешко меню на 6 месеца: рецепти и правила

За неприятностите и радостите първите шест месеца от момента на раждането прелетяха като няколко дни. Мама вече знае точно каква диета трябва да се спазва при кърмене, така че бебето да не изпитва дискомфорт. При изкуствено хранене чрез проби и грешки се избират смесите, подходящи за вашето бебе..
Но сега бебето е на шест месеца и е време да промените менюто: време е за първото хранене. В крайна сметка детето расте и в същото време нараства нуждата му от различни полезни вещества. За да може процесът на привикване към менюто за възрастни да премине удобно и без излишни „изненади“, трябва да помислите над диетата на детето на 6 месеца предварително.

Правила за съставяне на меню на 6 месеца


Отначало основната задача за въвеждане на зърнени храни, зеленчуци или кефир е не толкова попълване на липсата на хранителни вещества, а обучение на цялата храносмилателна система на детето. В края на краищата, в продължение на шест месеца, тялото на детето получава и смила изключително кърма / адаптирана смес. И сега хлапето трябва да опита и да научи напълно нови вкусове и видове храни!

Ето защо е изключително важно да не бързате и да правите всичко според правилата..
Трябва да кажа, че плодовият сок не се счита за допълваща храна, а за добавка към храната. Според правилата, той се добавя в менюто още преди началото на допълнителното хранене: на около пет месеца. Започнете с ябълков сок като най-малко алергизиращ. След това постепенно дайте вкус на сокове от круши, сливи, кайсии.
Същите добавки включват извара, бебешки бисквити, бисквити, масло, жълтък, месо. В допълнение към сока, който се дава още преди първото хранене, паралелно с основното хранене се прилагат и други хранителни добавки..

Възраст и готовност

За здрави бебета на HB допълнителните храни са включени в менюто от 6 месеца, за изкуствените - около две седмици по-рано. В допълнение към възрастовия диапазон има и други признаци за готовност за промяна на дневното меню:

 • теглото на бебето, което е записано при раждането, се е удвоило;
 • детето седи добре, държи главата си уверено;
 • може да изплюе това, което не му харесва, или да обърне глава от нежелана храна;
 • знае как да приема храна с устни от лъжица, не се задавя с храна.

С какво можете да храните бебето си на 6 месеца

Да приемем, че видяхте, че бебето е готово да опита непозната храна. Решете с кои допълващи храни започвате. Тук са възможни три опции:

Зеленчукови

Препоръчва се от 6 месеца за бебета и от 5 - за изкуствени. Те започват с тиквички, броколи или карфиол. Оранжевите зеленчуци (моркови и тиква) се добавят внимателно, за да се избегнат алергични реакции.

Крупа

Бебетата се съветват да въвеждат каша в менюто от 6,5-7 месеца, а бебетата, хранени с бутилки - от 5,5-6 месеца. Елдата се счита за най-добрата каша за първото хранене - тя е богата на желязо и лесно смилаема. След това предлагат други безглутенови зърнени храни: ориз, овесени ядки. Децата не получават грис до навършване на една година.

Ферментирало мляко


По принцип кефирът и изварата започват да дават от 7,5 месеца с GV и от 6,5 - когато се хранят с адаптирани смеси. Кефирът се купува с ниско съдържание на мазнини, направен специално за бебета, в малки опаковки.

Примерно меню на 6 месеца

Диетата на дете на 6 месеца при избора на зеленчукова опция за допълващи храни може да изглежда така:

 • 6-7 ч. Сутринта: 180 ml кърма / адаптирана формула;
 • 10 ч. Сутринта: 150-170 г растително пюре с една четвърт намачкан варен жълтък и 30 мл плодов сок като хранителна добавка;
 • 14:00: 140 ml мляко / смес плюс, след час и половина, 40 g плодов сок;
 • в 18 и 22 часа бебето смуче кърма или получава 180-200 мл млечна формула.

Според медицинските правила, едно шестмесечно дете обикновено трябва да яде около 1000 ml храна на ден. Това означава, че във всяко от петте дневни хранения обемът на храната трябва да бъде до 200 ml. Това са средни данни, така че родителите да разбират приблизителното количество храна в една порция..

Дозировки и обеми


Важно правило е, че винаги се дава ново хранене преди кърмата или адаптираното мляко. Ако направите обратното, тогава добре храненото бебе най-вероятно ще откаже да яде необичайно ястие..

Дозировките в менюто на 6-месечно дете, което е кърмено или хранено с бутилка, имат една важна отличителна черта:

 • бебето, след хранене с лъжица, допълва храната с кърмата в неограничени количества, тоест яде, докато има желание;
 • изкуствено бебе трябва да бъде допълнено с количеството смес, предписано от нормите.

Комаровски казва за допълващи храни, които можете да замените второто хранене, при което вместо мляко се дават кефир и извара. Така че са го хранили и преди, когато все още са съществували млечни кухни. Днес майките имат избор: да започнат допълващи храни с кефир или със сезонни бяло-зелени зеленчуци (тиквички, картофи, броколи, тикви).

Дозите през деня изглеждат така:

 1. През първия ден се дават 3-4 чаени лъжички (15-20 мл) от един процент кефир и след това се допълват с мляко или смес (180 мл). Ако решите да започнете със зеленчуци, започнете с една чаена лъжичка зеленчуково пюре, като удвоявате дозата ежедневно, докато достигне 150-180 g.
 2. Ако детето реагира нормално, на втория ден дозата се удвоява - 30-40 ml плюс 155 ml адаптирано мляко / кърма.
 3. На третия ден бебето вече изяжда 60-80 мл кефир и след това изяжда 100 мл мляко.
 4. До четвъртия - той се връща към нормата от 120-160 мл.
 5. След достигане на основната доза започнете да добавяте изварата. Първо, това ще бъде една чаена лъжичка (10 g). Трябва да кажа, че много деца изплюват чисто извара. В този случай може да се смеси с плодово пюре..
 6. Храненето до шестия ден се състои от следните продукти: кефир - 150 мл, извара - 20 г, майчино мляко или смес - 15 мл.
 7. Пълно заместване на едно хранене с кефир и извара (съответно 150 ml и 30 g) се случва до седмия ден.

За пълна подмяна обемът на кефира трябва да достигне 150-160 мл, а изварата - до 30 г. Тези цифри се съхраняват в менюто до седмия месец.
Както можете да видите, отнема около седмица постепенно въвеждане на нов продукт в менюто. Въпреки че някои педиатри съветват процеса да се разтегне още повече: започнете с половин чаена лъжичка ново хранене и го докарайте до пълна порция за две седмици.
До края на шестия месец те се опитват да въведат зърнени храни с мляко в менюто. Подходящи зърнени храни са ориз, овесени ядки или елда..

Схемата за въвеждане на зърнени култури е същата, както при кефира. Кашата се препоръчва да замени едно от вечерните хранения. Започнете с 3-4 лъжици от продукта, довеждайки до 180-200 ml от готовата млечно-зърнена смес.

Готови ястия или домашна храна

Смесите от мляко и зърнени храни от промишлено производство са допълнително обогатени с различни витамини, желязо, не е необходимо да се варят, което значително улеснява работата на майката. От друга страна, вследствие на всеобщото недоверие към фабричните продукти, мама е по-спокойна, когато лично готви каша по рецептата за своя домашен любимец.

В случай на непоносимост към протеини от краве мляко, за бебето се избират специални зърнени храни без млечни продукти. И ако мама готви сама, тогава зърнените култури се варят във вода.

Когато купувате каша от всеки производител, внимателно проучете състава: тя не трябва да съдържа захар, краве мляко, лецитин, ванилин. Освен това в бебешката храна няма място за консерванти, ароматизатори и подобрители на вкуса.

Що се отнася до плодовете и зеленчуците, продуктите за готово картофено пюре се отглеждат на чисти полета, суровините за бебешка храна са внимателно подбрани и сертифицирани. Възможно ли е да сме сигурни в безопасността на зеленчуците и плодовете, закупени на базара или в супермаркета? Къде са израснали, как са били лекувани, няма ли да навредят на детето? На тези въпроси може да се отговори само ако това са растения от вашата собствена градина или зеленчукова градина. В противен случай е по-добре да се спрете на готови висококачествени бебешки храни..

Кухненски помощници


Три домакински уреда: параход, пасатор и мултикукър определено ще са необходими на майката на шестмесечно бебе.

Според консистенцията, съдовете за дете на 6 месеца трябва да бъдат еднородни (хомогенни), за да може бебето лесно да ги погълне. И тук блендерът ще се превърне в незаменим помощник за мама..
За да не загубят полезните си свойства зеленчуците и да запазят вкуса си, те се приготвят по рецепта в двоен котел или се задушават в малко количество вода..
А от банани и ябълки, изпечени в бавна печка, получавате прекрасно картофено пюре.
Ако решите да приготвите каша напълно самостоятелно, тогава кафемелачка ще ви бъде полезна. С негова помощ елда и ориз крупа, овесени люспи се смачкват.

В допълнение към кухненските уреди са полезни специални аксесоари за хранене. Когато ги използва, бебето може да седне на масата с останалата част от домакинството, като по този начин се присъедини към семейното хранене.

Удобни и полезни помощни средства за хранене:

 • специален стол с маса. Дизайнът е удобно регулируем по височина, а за безопасност са осигурени предпазни колани;
 • лигавник (лигавник) ще помогне на дрехите да останат чисти, след хранене няма да има проблеми с преобличането, което бебетата не харесват толкова много;
 • прибори от силикон или мека пластмаса не нараняват венците на децата, не се чупят и са лесни за грижа.

Много майки са оценили удобството на такова устройство като кухненска везна. В края на краищата те помагат за точното измерване на количеството продукти, посочено в рецептите, а ястията винаги се оказват "отлични".

Вкусни и здравословни рецепти

Докато измисляте различни рецепти, не забравяйте, че детето трябва предварително да се „запознае“ с всички компоненти на ястието. Това е необходимо, за да се проследят възможните негативни реакции към всеки продукт..

Можете да разнообразите детското меню в различни посоки: зеленчукови ястия, плодови деликатеси, супи, млечни и безмлечни зърнени храни, пюрета от месо.

Зеленчукови рецепти

 • Измийте 100 г карфиол и поставете върху решетката на мултикукър. След 15 минути приготвяне на пара зелето се смила с блендер и се охлажда;
 • За да направите пюре от тиква, нарежете на кубчета и запарете за 20 минути, след това мелете с пасатор и охладете. Пюрето от моркови се приготвя по същия начин;
 • бебето със сигурност ще хареса моркови с мляко, приготвено по тази рецепта: нарязваме варения зеленчук в картофено пюре, добавяме 4 с.л. л. горещо мляко, няколко капки зехтин и оставете да къкри сместа на огъня за 1-2 минути;
 • Рецептата за картофено пюре изглежда така: белените картофи се накисват във вода за около 12 часа, за да се отстрани нишестето. След това картофите се сваряват, втриват се през сито, разреждат се с мляко до течно пюре и се задушават над огъня още минута-две;
 • ако детето е опитало различни зеленчуци, тогава можете да готвите цял асортимент: 100 г тиквички, половин морков, картофи. Пригответе рецептата на кубчета в двоен котел за 20 минути. Поставете готовите зеленчуци в блендер, добавете половин чаша гореща вода, чаена лъжичка зехтин. След това всичко се смачква и охлажда до стайна температура.

Рецепти за каши

 • Каша от царевица и ориз може да се готви без мляко. Оризът е предварително смлян в кафемелачка. Добавете 3 супени лъжици зърнени култури или зърнено брашно към чаша вряща вода. Оризът се готви за 10 минути, царевичната крупа ще се нуждае от около половин час, докато напълно омекне.
 • Млечната каша се готви от пълнозърнести зърнени култури без глутен: ориз, овесени ядки, елда. Те се измиват, заливат се с вода с два пръста над нивото на зърнените култури - и се варят до омекване. Смелете готовата каша през сито или разбийте с пасатор. След това се довежда до желаната консистенция чрез добавяне на горещо мляко. След това рецептата препоръчва сместа да се вари 2-3 минути и да се добави малко масло..
 • Соковете се приготвят с помощта на сокоизстисквачка или плодовете се втриват на ситно ренде и се изстискват през тензух. Не са необходими допълнителни захар или вода.
 • За картофено пюре настържете плодовете или смелете в блендер и задушете с 2-3 супени лъжици вода за 1-2 минути.

Рецепта за супа


Две оригинални рецепти за супи ще разнообразят менюто на бебето:

 • за супа от плодове и зеленчуци, нарежете 2 ябълки и морков на големи кубчета. Филийките се изсипват в мултикукър с 1-1,5 чаши вода и се готвят в режим "задушаване" в продължение на половин час и след това се смачкват с пасатор до пюре;
 • Рецептата за вкусна тиквена супа с мляко ще бъде следната: накълцайте и сварете 100 г тиква и 1 морков. След това добавете една четвърт варен пилешки жълтък към зеленчуците и разбийте всичко с пасатор. Добавете 150 мл мляко, масло, малко сол - и оставете сместа да заври.

Напитки от менюто


На 6 месеца бебето вече се нуждае от вода. По-удобно е да купувате специална вода за бебета, опакована в големи бутилки. По време на приготвянето на бебешка храна се използва и пречистена вода..

Освен вода, на бебето могат да се дават сокове според правилата на здравословното хранене. Плодовете за тях се избират според района на пребиваване. В началото това могат да бъдат ябълки, след това кайсии, сливи или круши. Соковете не се разреждат с вода, не се добавя захар. Предлагат се в малки количества (40-50 g), след като бебето изпие точното количество мляко или смес.

Вода може да се дава от бутилка, но е по-добре да научите 6-месечно дете да пие от чаша.

Видеозаписи за допълнително хранене

Въпросите за допълнителното хранене се обсъждат в студиото на най-известния украински педиатър. Когато допълнителните храни могат да навредят, какво да правим, ако трохата отказва храна за „възрастни“ - потърсете отговори на тези и други належащи въпроси в „Училището на доктор Комаровски“.

Режим на бебе 6 месеца на изкуствено хранене

През първата година от живота развитието на детето е много бързо. Бебето става по-активно, започва да изразява емоциите си, интересува се от околното пространство.
По това време е важно да се установи ежедневие. Поради особеностите на храненето, режимът на бебе на 6 месеца на изкуствено хранене се различава от ежедневието на бебе, което се храни с кърма.

 • Компоненти на ежедневието
 • Особености на храненето с изкуствено хранене
 • Покой и будност
 • Режим на ходене
 • Будни часове у дома
 • Гимнастика и масаж
 • Хигиена

Компоненти на ежедневието

През първите месеци от живота бебето прекарва по-голямата част от времето в сън. До 6 месеца в сравнение с предходния период се наблюдава намаляване на времето за почивка до 15 часа на ден.

По време на будните часове на бебето родителите трябва да обърнат специално внимание на организацията на правилното хранене, развитието на неговите психо-емоционални и физиологични умения.

Особености на храненето с изкуствено хранене

Повишаването на нивото на физическа активност води до факта, че детето започва да се нуждае от повече храна.

Бебетата, получаващи адаптирани млечни формули, обикновено са запознати с допълнителните храни до 6 месеца. В допълнение към заместителя на кърмата, менюто на детето може да включва зеленчукови пюрета, плодови сокове, мляко и безмлечни зърнени храни и ферментирали млечни продукти, адаптирани към възрастовите нужди на бебето.

Режимът на половин годишно дете на изкуствено хранене включва 5 хранения с интервал от 4 часа. За едно хранене той обикновено изяжда 180-210 мл храна.

Дори ако бебето реагира добре на нови храни, то не развива алергии, родителите не трябва да бързат да изоставят напълно адаптираната смес: тя трябва да бъде в основата на ежедневната диета.

Приблизителният хранителен режим на дете на изкуствено хранене на шест месеца може да изглежда така.

ХраненеОчаквано време за храненеПримерно меню
Първият08:00180 - 200 мл млечна смес
Второ12:00150 г каша + 30 г плодове
Трето16:0050 г плодово пюре + 30 г плодов сок или 100 г зеленчуково пюре + 100 млечно мляко
Четвърто20:00180 - 200 ml смес
Нощ01: 00-03: 00180 - 200 ml смес

Покой и будност

При 6-месечно бебе сънят през нощта трае около 10 часа. През това време бебетата, хранени с бутилки, могат да се събудят 1 път, за да ядат.

Най-често след консумация на хранителна формула преди лягане бебето спи спокойно, събуждайки се само сутрин.

Допуска се до 5 часа дрямка. На шест месеца децата могат да спят през деня, или три или два пъти в продължение на 1,5-2 часа.

Сънят е с препоръчителен характер. Родителите трябва да се приспособят към настроението и състоянието на бебето.

Няма нужда да го принуждавате да спи, стига да е нащрек и активен..

Режим на ходене

На шест месеца детето започва да проявява интерес към заобикалящия го свят и поради това му става трудно да заспи, докато ходи. Ежедневието трябва да бъде структурирано по такъв начин, че бебето да има възможност спокойно да почива в креватчето си.

В деня на 6-месечно бебе се препоръчва да прекарате 4 часа на чист въздух: 2 сутринта и 2 през втория.

Будни часове у дома

6-месечно малко дете иска да бъде активно през периодите си на събуждане. Развлечението у дома може да включва:

 • Игри с дрънкалки, скърцане и играчки, които издават звуци.
 • На тази възраст бебето пасивно запаметява думи: възрастните трябва постоянно да говорят с бебето, да му четат книги.
 • Усещане на малки предмети за развитие на двигателни умения.
 • Класове на развиваща се постелка.
 • Гимнастика с пръсти: игри "Сврака-гарван", "Ладушки".

По време на заниманието бебето трябва да бъде спокойно и добре нахранено, за да извлече максимума от тях за развитие..

Гимнастика и масаж

На шест месеца децата се преобръщат, пълзят и седят с подкрепа. За да затвърдят тези умения, да укрепят и развият мускулите, както и да разтегнат ставите, родителите трябва да включат гимнастически упражнения и масаж в дневния режим на бебето.

Най-доброто време за тренировка е сутрин..

След тренировка бебето ще се възползва от релаксиращ масаж.

Преди провеждането на независими масажни сесии, родителите трябва да се консултират със специалист, който ще покаже правилната техника за тяхното изпълнение..

Хигиена

Ежедневната рутина на бебе на 6 месеца включва следните хигиенни процедури:

 • Измиване на лицето сутрин, включително почистване на устата;
 • Смяна на пелена;
 • Измиване след изпражнения;
 • Къпане преди лягане.

Дори ако бебето все още не е израснало със зъби, устата му трябва да се почисти, за да се предотврати кариес, стоматит и млечница при бебета..

За тези цели използвайте специални салфетки, импрегнирани с билкови съставки. Първите зъби се почистват с помощта на върховете на пръстите с четки.

След стола детето трябва да се измие или избърше с бебешки кърпички. При изкуствено хранене и след въвеждането на допълващи храни изпражненията на бебето ще имат полутвърда консистенция.

Процедурата за къпане преди лягане се препоръчва да се извършва всеки ден по едно и също време. За къпане можете да използвате столчета за хранене с вендузи.

Времето за къпане може да бъде 15-20 минути.

Приблизителна дневна рутина за бебе, хранено на шише на 6 месеца

Основната разлика в режима на деня на бебето при изкуствено и естествено хранене е, че в първия случай интервалите на мед с храна са по-дълги, отколкото във втория.

08:00 - ставане, измиване;
08:10 - закуска;
08:00 - 10:00 - упражнения, игри;
10:00 - 12:00 - сън;
12:00 ч. - обяд;
12:00 - 14:00 - разходка;
14:00 - 15:00 - сън;
16:00 - следобедна закуска;
16:00 - 18:00 - разходка;
18:00 - 19:00 - сън;
20:00 - вечеря;
20:00 - 20:30 - игри;
20:30 - плуване;
21:00 - нощен сън;
01: 00-03: 00 - нощно хранене (по желание).

Установяването на ежедневен режим е изключително важно за дете от много малка възраст. Определен режим има благоприятен ефект върху развиващата се нервна система.

Ежедневният режим за всяко бебе трябва да се изготвя индивидуално и може да се променя, като се отчита състоянието му в даден момент.