Първият скрининг по време на бременност е набор от необходими лабораторни и функционални методи за изследване, с помощта на които се оценява морфологичното и функционалното състояние на плода и промените в женското тяло.

 1. Цел и списък на скрининговите прегледи
 2. Изследваните показатели
 3. Дати и специфики на приготвяне
 4. Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност
 5. Как е
 6. Индикатори и тяхното декодиране

Цел и списък на скрининговите прегледи

Провежда се скрининг на първия триместър, за да се определи броят на ембрионите (изведнъж ще покажете близнаци при ултразвуково сканиране), гестационната възраст (установена според основните размери на плода), за идентифициране на вродени дефекти и аномалии в развитието, обърнете специално внимание на анатомичните структури на плода и неговите фетометрични параметри. Освен това се оценяват функционалните възможности на женското тяло, степента на компенсация за хронична патология и рисковете от генетични заболявания..

Този диагностичен етап включва:

 • Ултразвук от първия триместър - показва ултразвукова картина на състоянието на вътрешните структури на тялото, за да се определи наличието и степента на патологичните процеси в определен орган. Също така, с помощта на ултразвук се изчислява размерът на органите и се оценяват показателите на кръвния поток..
 • Клиничен кръвен тест. Въпреки своята простота, това проучване може да разкаже много за състоянието на бъдещата майка. Например, ниско ниво на хемоглобин показва анемия, висок брой на белите кръвни клетки и ESR показват наличие на възпаление и т.н..
 • Общ анализ на урината. Позволява ви да идентифицирате патологията на пикочната система, първите признаци на прееклампсия и оток на бременни жени.
 • Кръвен тест за човешки хорионгонадотропен хормон и PAPP-A. В допълнение към факта, че те потвърждават факта на бременност, те също помагат да се подозира определено генетично заболяване..

След като бременната жена е преминала целия скрининг за 1 триместър, лекарят взема предвид основните параметри на жената, които могат да повлияят на резултатите от изследването:

 • нейната височина;
 • телесно тегло;
 • наличието на лоши навици;
 • обременена наследственост;
 • хронични болести.

Изследваните показатели

Всички рутинни прожекции по време на бременност позволяват на жената да знае:

 • дали плодът се развива безопасно;
 • има ли голяма вероятност от генетична патология и вродени дефекти;
 • разберете гестационната възраст на нероденото дете.

Ултразвукът през първия триместър на бременността се извършва целенасочено за диагностициране на следните показатели:

 1. Място на имплантиране на ембрион, изключване на извънматочна бременност (тубална локализация се среща в 90-95% от случаите, много по-рядко - върху яйчниците, серозната мембрана на пикочния мехур, вътрешната стена на тазовата кухина и др.).
 2. Определяне на броя на ембрионите. Тъй като през последните години те често прибягват до IVF, случаите на многоплодна бременност зачестяват..
 3. Проследяването и преброяването на сърдечната честота на плода, което показва неговата жизнеспособност, а нормалните показатели изключват хипоксията.
 4. Получаване на данни за кокцигеално-теменната големина, която се изчислява, като се използва линия, изтеглена от изпъкналите части на теменната област до най-визуализираната точка на опашната кост. С помощта на този показател се определя гестационният период..
 5. Също така, според ултразвука, дебелината на яковото пространство (зоната, разположена на гърба на шията под кожата и изпълнена с течност) е задължителна. Високите стойности на показателя позволяват да се подозира възможна фетална патология в резултат на хромозомни аберации.
 6. Носна кост, която се визуализира чрез ултразвук при около 95-97% от здравите ембриони.
 7. Бипариетален размер, който се изчислява по права линия, изтеглена от една париетална туберкула към друга.
 8. Анатомичните структури на нероденото дете се изследват внимателно с цел ранно откриване на вътрешни и външни дефекти в развитието.
 9. Скрининговият ултразвук по време на бременност също оценява параметрите на мембраните, плацентата и изключва нейната дисфункция.

В същото време се извършва „двоен“ биохимичен скрининг на периферната венозна кръв на майката, при който се оценява нивото на бета субединицата на хорион хорион гонадотропин хормон (hCG) и плазмените протеини тип А, свързани с бременността (PAPP-A). HCG поддържа функционалното състояние на жълтото тяло и постоянно повишаване на нивото на прогестерон, необходимо за поддържане на бременността. В допълнение, този хормон влияе върху имплантирането и формирането на хорионната мембрана, насърчава увеличаването на броя на въсичките на хориона и контролира механизмите за адаптация по време на бременност..

PAPP е специален гликопротеин, който се произвежда от трофобласта през целия период на бременността. Концентрацията му се увеличава правопропорционално на гестационната възраст. Резултатите от лабораторния скрининг на първия триместър за този протеин помагат да се открият повече от 82% от плодовете с такава хромозомна аномалия като синдрома на Даун.

Дати и специфики на приготвяне

Като се вземе предвид колко седмици продължава 1 триместър (от първата до дванадесетата седмица на бременността), всички горепосочени изследвания се предписват стриктно в определено време: от 10-та седмица до 6-ия ден на 13-ти. Най-добре е изследването да се извърши точно на дванадесетата седмица, тъй като през този период вероятността от грешки и грешки е изключително минимална..

По този начин, отговаряйки на въпроса колко седмици се прави първият насрочен скрининг, струва си да се отбележи, че периодът е ограничен до три седмици, а 12-тата седмица е за предпочитане и това е важно за всички скринингови ултразвукови изследвания по време на бременност.

Лекарят е длъжен да каже на бъдещата майка как да се подготви за първия скрининг:

 1. Преди да преминете лабораторни кръвни изследвания, се препоръчва да не се яде храна в продължение на поне 6 часа, т.е.изследването се извършва на гладно. Също така, ден преди вземане на кръв от вена, препоръчително е да не ядете брашно, сметана и мазнини, за да не провокирате фалшиви отговори.
 2. Подготовката за първия скрининг за доставяне на общ тест за урина се състои в внимателна интимна хигиена и събиране на сутрешна урина в стерилен контейнер, закупен от аптека. За да се предотврати навлизането на излишния дескваматиран епител в епруветката, препоръчително е да се източи първата порция урина (първите 2-3 секунди) в тоалетната.

Как да се подготвите за първия си ултразвуков скрининг по време на бременност

Ако изследването се извършва през предната коремна стена, т.е. трансабдоминално, тогава два или три дни преди процедурата трябва да се придържате към специална диета. Неговата цел е да предотврати повишено образуване на газове в червата. За целта жената трябва временно да премахне от диетата всички продукти, които причиняват газове и ферментация в кухината на дебелото черво (печени продукти, грах, шоколад, зелен и обикновен боб, зеле, бързо хранене, пресни краставици, ориз, ябълки и др.). и т.н.). В деня на процедурата можете да приемате сутрин две капсули Espumisan - лекарство, свързано с антипенители.

Освен това тази техника изисква запълване на кухината на пикочния мехур, тоест за определено време (1-2 часа) бременната жена трябва да изпие определено количество течност, преди да се появи първото желание за уриниране. Използвайте чиста негазирана вода и компоти, но не чай, газирани напитки или кафе.

Ултразвуковото изследване се извършва на празен стомах, така че последното хранене трябва да бъде 8-9 часа преди процедурата, при условие че е планирано за сутрешните часове. В случай, че диагностичното събитие се извършва през деня, тогава последното хранене трябва да бъде поне 3-4 часа преди определеното време.

Ако ултразвукът се извършва трансвагинално, тогава подготовката за скрининг на 1-ви триместър се основава на спазването на гореописаната диета и не изисква допълнителен прием на течности, тъй като в този случай пикочният мехур трябва да остане празен.

Как е

Вземането на венозна кръв за първия лабораторен скрининг се извършва от медицинска сестра в стерилна манипулационна стая. Процедурата може да се извърши както с конвенционална спринцовка за еднократна употреба, така и с вакуутер. Във всеки случай се поставя турникет в долната трета на рамото и мястото на инжектиране се обработва предварително с памучен тампон, потопен в 96% етилов алкохол. Вената се пробива с игла с разреза нагоре.

Ултразвукът от 1-ви триместър е напълно безболезнен и безопасен както за бебето, така и за бъдещата майка. Трансабдоминалната техника включва жената, лежаща на диван в легнало положение. Специален сензор е поставен в долната част на корема и се води по него в различни равнини. На екрана се показва снимка на ехо структурата на органите, след което лекарят прави измервания, представляващи интерес.

При алтернативен метод преобразувателят се вкарва директно във вагиналната кухина на дълбочина 5-6 см. Първоначално жената се поставя на гинекологичен стол като стандарт. Процедурата е безболезнена, само при движение може да причини известен дискомфорт.

Индикатори и тяхното декодиране

Най-важната цел на всички положени изпити е интерпретирането на получените показатели. Лабораторните скринингови стандарти за 1 триместър са както следва:

Първи честоти на скрининг на ултразвук: Повишеното ниво на hCG може да показва наличието на синдром на Даун, докато намаляването на този показател показва висок риск от раждане на бебе със синдром на Едуардс. Подценяваните плазмени протеини-А са често срещан критерий за аномалии и малформации. Ако стойностите на този протеин са малко по-ниски от допустимите, а останалите данни се вписват в нормата, тогава няма какво да се притеснявате.

 • Размерът на опашната кост-теменната не трябва да надвишава 59 mm на 12 седмици и 74 mm на 13 седмици, съответно.
 • Дебелината на яковото пространство при здраво дете е 0,9-2,6 мм. Ако неговите показатели са повече от 3 mm, тогава може да се прецени за вродена хромозомна патология.
 • Размери на бипариеталната глава на 12 и 13 седмици - съответно 23 и 27 mm.
 • Пулсът на плода за 1 триместър обикновено е 145-175 удара в минута.

Всички получени резултати от първия скрининг трябва да бъдат въведени в протокола и обменната карта на бременната жена, която винаги трябва да бъде с нея.

Кога и какво показва първият скрининг по време на бременност?

Първият скрининг е важен преглед, който всички жени трябва да преминат през 10-14-та седмица от бременността. Благодарение на набор от процедури е възможно да се определят бъдещите майки, които са изложени на риск от евентуално развитие на генетични аномалии и патологии при дете.

Какъв е първият скрининг, кога се прави, какви са нормалните резултати - описани в тази статия.

Какво е скринингов тест и какво включва??

Скринингът е комплекс от медицински процедури, насочени към откриване и предотвратяване на развитието на различни заболявания. Такова проучване се провежда не само за жени, които очакват бебета, но и за други сегменти от населението..

Перинаталният скрининг се извършва три пъти през цялата бременност и включва:

 • Ултразвук, който помага да се види как бебето се развива в утробата.
 • Вземане на венозна кръв за определяне нивото на хормона hCG и протеин PAPP-A.

Трябва ли да направя?

Преминаването на първия перинатален скрининг се препоръчва от Министерството на здравеопазването за всички бременни жени, но не е задължително. Тоест, ако бъдещата майка откаже тестовете, лекарите няма да я принуждават да дава кръв и да прави ултразвук.

Но струва ли си да се откажете? В никакъв случай, тъй като подобен преглед ще помогне да предупреди бъдещите родители за възможни проблеми в развитието на тяхното бебе, като болест на Даун или Едуардс, различни дефекти в структурата на нервната система и други патологии, които впоследствие могат да доведат до смърт на дете или неговото раждане с увреждане.

Ако според резултатите от изследването се открият фетални патологии, които не са съвместими с нормалния живот, тогава лекарите ще изпратят жената да прекрати бременността по медицински причини. По-добре да се роди здраво бебе, но по-късно от сега бебе, което не е в състояние на нормално съществуване.

Особено се препоръчва да се подложите на първия перинатален скрининг за следните категории бременни жени:

 1. под 18 и над 35 години - именно на тази възраст е голяма вероятността от спонтанен аборт или развитие на вродени дефекти при него;
 2. преди това е имала замразена бременност, спонтанен аборт (спонтанен аборт) или мъртво раждане;
 3. вече имат деца с генетични увреждания;
 4. имащи наследствени заболявания или патологии в родословието си;
 5. работа в опасни индустрии;
 6. прием на лекарства, опасни за плода (фетотоксични лекарства);
 7. в началото на бременността, които са имали инфекциозни заболявания (включително грип, ARVI);
 8. пристрастяване (алкохол, тютюнопушене, наркотици);
 9. забременеете в резултат на близки отношения.

За изброените по-горе категории жени първият перинатален скрининг е задължителен, тъй като всички тези фактори е вероятно да причинят отклонения в правилното развитие на детето..

Когато го направят - време

Първият перинатален скрининг се извършва между 10-та и 14-та седмица от бременността, но най-благоприятният период за процедурата е от 11-та до 13-та седмица. По това време - в края на първия триместър на бременността - ембрионалният период от развитието на бебето приключва.

През този период от време можете да получите най-надеждната информация за развитието на детето с помощта на ултразвук и да определите важни параметри, като например размера на якичната зона на плода и размера на опашната кост (CTE).

Също така през този период можете най-ясно да проследите нивото на хормоните в кръвния серум..

Може да ви е полезно да прочетете за втория и третия перинатален скрининг.

Норми и показатели

Както бе споменато по-горе, по време на първия скрининг се извършват два основни прегледа: ултразвук и кръводаряване от вена.

Какво се определя от тези изследвания и какви са нормалните стойности? Помислете по-нататък.

Какво показва ултразвукът?

Ултразвуковото изследване при първия скрининг е насочено към определяне на следните показатели:

 • Местоположението на ембриона в матката - за изключване на извънматочна бременност.
 • Брой фетуси - едно или повече бебета и монозиготна или хетерозиготна бременност.
 • Жизнеспособност на плода - на 10-14 седмица сърдечният ритъм на бебето и движенията му с ръце и крака вече са ясно видими.
 • Кокцигеално-париетален размер - този показател се проверява спрямо данните за последната менструация на бъдещата майка, след което се определя по-точна гестационна възраст.
 • Фетална анатомия - в края на първия триместър ултразвуковото сканиране ясно показва костите на черепа и лицето, както и зачатъците на вътрешните органи, по-специално мозъка.
 • Дебелината на нашийника (CTP) е най-важният показател, измерен при първия скрининг. Превишаването му може да означава наличие на генетични дефекти..
 • Размерът на носната кост - този параметър също помага за определяне на наличието на генетични заболявания.
 • Състояние на плацентата - определя се нейната зрялост, начин на закрепване и други показатели, които могат да причинят спонтанен аборт.

Нива на хормона

Въз основа на резултатите от ултразвука се извършва биохимичен кръвен тест за определяне нивото на хормоните hCG и PAPP-A.

Повишените нива на човешки хорионгонадотропин (hCG) могат да показват:

 • бременност с близнаци или близнаци;
 • захарен диабет при бъдещата майка;
 • наличието на патологии в плода;
 • неправилно зададена гестационна възраст.

Друг хормон, чието ниво се определя при първия скрининг, е протеинът PAPP-A. Той е отговорен за правилното функциониране на плацентата и ниското му ниво може да показва:

 • дали плодът има синдром на Даун или Едуардс;
 • развитие на генетични патологии;
 • замразена бременност.

Ако резултатите са лоши

Ако резултатите от първия скрининг не са напълно благоприятни, не трябва веднага да се паникьосвате и да се разстройвате..

В допълнение към скрининга, има няколко други начина за определяне на патологии на плода. След изследване на резултатите от скрининга, ако е необходимо, те се предписват от генетик. И само след допълнителни изследвания можем да говорим за формулирането на всяка диагноза.

Освен това, за да се потвърдят или отрекат резултатите от първия скринингов преглед, се провежда втори, на 16-20-та седмица от бременността. След провеждането му ситуацията ще стане по-ясна..

Също така винаги има възможност да се получат грешни резултати от изследванията, тъй като всяка бременна жена има свои индивидуални характеристики, при които резултатите от тестовете и ултразвука могат да се различават от нормалните, но бебето ще се роди абсолютно здраво.

Полезно видео

Повече информация за първия перинатален скрининг може да намерите във видеото:

Скрининг през първия триместър. Декодиране

Статията е взета от сайта http://mygynecologist.ru/content/skrining-pervogo-trimestra-beremennosti

Скрининговите тестове помагат да се идентифицира рискът от хромозомни заболявания при дете дори преди да се роди. През първия триместър на бременността се извършват ултразвуково сканиране и биохимичен кръвен тест за hCG и PAPP-A. Промените в тези показатели могат да показват повишен риск от синдром на Даун при нероденото дете. Нека да видим какво означават резултатите от тези анализи..

Колко дълго?

Скринингът на първия триместър се прави за период от 11 седмици до 13 седмици и 6 дни (периодът се изчислява от първия ден на последната менструация).

Признаци на синдрома на Даун при ултразвук

Ако детето има http://mygynecologist.ru/content/chto-takoe-sindrom-dauna, тогава на 11-13 седмица специалист по ултразвук може да открие признаци на това заболяване. Има няколко признака, които показват повишен риск от синдром на Даун при дете, но най-важният е показател, наречен Дебелина на яката (PT).

Дебелината на яковото пространство (TVP) има синоними: дебелината на цервикалната гънка, цервикалната гънка, шийното пространство, цервикалната прозрачност и др. Но всички тези термини означават едно и също.

Нека се опитаме да разберем какво означава това. На снимката по-долу можете да видите изображението, направено по време на измерването на TVP. Стрелките на снимката показват самата цервикална гънка, която трябва да бъде измерена. Забелязва се, че ако цервикалната гънка при дете е по-дебела от 3 mm, тогава рискът от синдром на Даун при детето се увеличава.

За да са наистина верни данните от ултразвука, трябва да се спазват няколко условия:

 • Ултразвукът от първия триместър се извършва не по-рано от 11 седмици от бременността (от първия ден на последната менструация) и не по-късно от 13 седмици и 6 дни.
 • Размерът на опашната кост (CTE) трябва да бъде най-малко 45 mm.
 • Ако положението на детето в матката не позволява адекватна оценка на TBI, тогава лекарят ще ви помоли да се движите, да кашляте или леко да потупвате по корема, така че детето да промени позицията си. Или лекарят може да ви посъветва да дойдете на ултразвуково сканиране малко по-късно..
 • Измерването на TVP може да се извърши с помощта на ултразвук през кожата на корема или през вагината (в зависимост от позицията на детето).

Въпреки че дебелината на яката е най-важният параметър за оценка на риска от синдром на Даун, лекарят разглежда и други възможни признаци на фетални аномалии:

 • Носната кост обикновено се открива при здрав плод след 11 седмици, но отсъства в около 60-70% от случаите, ако детето има синдром на Даун. При 2% от здравите деца обаче носната кост може да не бъде открита при ултразвук.
 • Потокът на кръв във венозния (аранциев) канал трябва да има определена форма, която се счита за норма. 80% от децата със синдром на Даун имат нарушен кръвен поток в канала Arantia. Въпреки това, 5% от здравите деца също могат да имат такива аномалии..
 • Намаляването на размера на максиларната кост може да показва повишен риск от синдром на Даун.
 • Увеличен пикочен мехур се появява при деца със синдром на Даун. Ако пикочният мехур не се вижда на ултразвук на 11 седмици, това не е страшно (това се случва при 20% от бременните жени по това време). Но ако пикочният мехур не се вижда, тогава лекарят може да ви посъветва да дойдете на втори ехограф след седмица. На 12 седмици при всички здрави плодове пикочният мехур става забележим.
 • Ускореното сърцебиене (тахикардия) при плода може също да показва повишен риск от синдром на Даун.
 • Наличието само на една пъпна артерия (вместо две е нормално) увеличава риска не само от синдрома на Даун, но и от други хромозомни заболявания (http://mygynecologist.ru/content/sindrom-edwardsa и др.)

Нормата на hCG и свободната β-субединица на hCG (β-hCG)

HCG и свободната β (бета) субединица на hCG са два различни показателя, всеки от които може да се използва като скрининг за синдром на Даун и други заболявания. Измерването на нивото на свободната β-субединица на hCG позволява по-точно определяне на риска от синдром на Даун при неродено дете, отколкото измерването на общия hCG.

Нормите за hCG, в зависимост от продължителността на бременността в седмици, могат да бъдат намерени на http://mygynecologist.ru/content/analiz-krovi-na-HGC.

Норми за свободна β-субединица на hCG през първия триместър:

 • 9 седмици: 23,6 - 193,1 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
 • 10 седмици: 25,8 - 181,6 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
 • 11 седмици: 17,4 - 130,4 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
 • 12 седмици: 13,4 - 128,5 ng / ml или 0,5 - 2 MoM
 • 13 седмици: 14,2 - 114,7 ng / ml или 0,5 - 2 MoM

Внимание! Нормите в ng / ml могат да се различават в различните лаборатории, поради което тези цифри не са окончателни и въпреки това трябва да се консултирате с Вашия лекар. Ако резултатът е посочен в MoM, тогава нормите са еднакви за всички лаборатории и за всички анализи: от 0,5 до 2 MoM.

Ами ако hCG не е нормално?

Ако свободната β-субединица на hCG е по-висока от нормалната за вашата гестационна възраст или надвишава 2 MoM, тогава детето има повишен риск http://mygynecologist.ru/content/chto-takoe-sindrom-dauna.

Ако свободната β-субединица на hCG е под нормалното за вашата гестационна възраст или по-малка от 0,5 MoM, тогава детето има повишен риск http://mygynecologist.ru/content/sindrom-edwardsa.

RAPP-A норма

PAPP-A, или както го наричат, "Плазмен протеин А, свързан с бременността", е вторият индикатор, използван при биохимичен скрининг през първия триместър. Нивото на този протеин непрекъснато се увеличава по време на бременност и отклоненията в показателя могат да показват различни заболявания при нероденото дете..

Нормата за PAPP-A, в зависимост от продължителността на бременността:

 • 8-9 седмици: 0,17 - 1,54 mU / ml, или от 0,5 до 2 MoM
 • 9-10 седмици: 0,32 - 2,42 IU / ml или от 0,5 до 2 MoM
 • 10-11 седмици: 0,46 - 3,73 IU / ml или от 0,5 до 2 MoM
 • 11-12 седмици: 0,79 - 4,76 IU / ml или от 0,5 до 2 MoM
 • 12-13 седмици: 1,03 - 6,01 IU / ml, или от 0,5 до 2 MoM
 • 13-14 седмици: 1,47 - 8,54 IU / ml, или от 0,5 до 2 MoM

Внимание! Нормите в IU / ml могат да се различават в различните лаборатории, поради което посочените данни не са окончателни и във всеки случай трябва да се консултирате с лекар. Ако резултатът е посочен в MoM, тогава нормите са еднакви за всички лаборатории и за всички анализи: от 0,5 до 2 MoM.

Ами ако PAPP-A не е нормален?

Ако PAPP-A е под нормата за вашата гестационна възраст или е под 0,5 MoM, тогава детето има повишен риск http://mygynecologist.ru/content/chto-takoe-sindrom-dauna и http://mygynecologist.ru/ съдържание / sindrom-edwardsa.

Ако PAPP-A е по-висок от нормалното за вашата гестационна възраст или надвишава 2 MoM, но останалите скринингови показатели са нормални, тогава няма причина за безпокойство. Проучванията показват, че в групата на жените с повишено ниво на PAPP-A по време на бременност, рискът от фетални заболявания или усложнения при бременност не е по-висок, отколкото при други жени с нормален PAPP-A.

Какво представлява рискът и как се изчислява?

Както може би вече сте забелязали, всеки от показателите за биохимичен скрининг (hCG и PAPP-A) може да бъде измерен в MoM. MoM е специална стойност, която показва колко се различава полученият резултат от анализа от средния резултат за дадена гестационна възраст..

Но все пак, hCG и PAPP-A се влияят не само от гестационната възраст, но и от вашата възраст, тегло, дали пушите, какви заболявания имате и някои други фактори. Ето защо, за да се получат по-точни резултати от скрининга, всички негови данни се въвеждат в компютърна програма, която изчислява индивидуално за вас риска от заболявания при дете, като се вземат предвид всички ваши характеристики.

Важно: за правилното изчисляване на риска е необходимо всички анализи да се вземат в същата лаборатория, в която се изчислява рискът. Програмата за изчисляване на риска е конфигурирана за конкретни параметри, индивидуални за всяка лаборатория. Следователно, ако искате да проверите повторно резултатите от скрининга в друга лаборатория, ще трябва да преминете отново всички тестове.

Програмата дава резултата като дроб, например: 1:10, 1: 250, 1: 1000 и други подобни. Фракцията трябва да се разбира така:

Например рискът е 1: 300. Това означава, че от 300 бременности с честота като вашата, се раждат едно дете със синдром на Даун и 299 здрави деца..

В зависимост от получената фракция лабораторията издава едно от заключенията:

 • Тестът е положителен - висок риск от синдром на Даун при дете. Това означава, че се нуждаете от по-задълбочен преглед, за да изясните диагнозата. Може да ви препоръчате http://mygynecologist.ru/content/biopsia-vorsin-horiona или http://mygynecologist.ru/content/amniocentez-zachem-on-nuzhen-i-naskolko-opasen.
 • Отрицателен тест - нисък риск от синдром на Даун при детето. Ще трябва да преминете през http://mygynecologist.ru/content/skrining-vtorogo-trimestra-beremennosti, но не са необходими допълнителни прегледи.

Ами ако съм изложен на висок риск?

Ако в резултат на скрининга е установено, че имате висок риск да имате бебе със синдром на Даун, това не е причина за паника и още повече за прекъсване на бременност. Ще бъдете насочени за консултация с генетик, който отново ще разгледа резултатите от всички изследвания и, ако е необходимо, ще препоръча да се подложите на изследвания: вземане на проби от хорионни ворсинки или амниоцентеза.

Как да потвърдите или отхвърлите резултатите от скрининга?

Ако смятате, че скринингът е извършен неправилно за вас, тогава можете да повторите прегледа в друга клиника, но за това ще трябва да преминете отново всички тестове и да се подложите на ултразвуково сканиране. Това ще бъде възможно само ако гестационната възраст по това време не надвишава 13 седмици и 6 дни..

Лекарят казва, че трябва да направя аборт. Какво да правя?

За съжаление има ситуации, когато лекарят силно препоръчва или дори налага аборт въз основа на резултатите от скрининга. Запомнете: никой лекар няма право да прави това. Скринингът не е окончателен метод за диагностициране на синдрома на Даун и само въз основа на лоши резултати няма нужда да се прекъсва бременността.

Кажете, че искате да се консултирате с генетик и да се подложите на диагностични процедури за откриване на синдрома на Даун (или друго заболяване): вземане на проби от хорионни ворсинки (ако сте бременна 10-13 седмици) или амниоцентеза (ако сте бременна 16-17 седмици).

Кога се прави първият скрининг по време на бременност и защо?

Първият скрининг по време на бременност е комплекс от две изследвания (ултразвук и биохимичен кръвен тест), който е необходим за откриване на аномалии в развитието на плода в ранните стадии. Показан е на всички бременни жени без изключение, тъй като в съвременния свят патологиите могат да възникнат дори при липса на каквато и да е предразположеност. Ето защо е важно бъдещите майки да разберат колко дълго се провежда първият скрининг, как точно се провежда тази процедура и какви заболявания може да разкрие.

Характеристики на първия скринингов преглед

Първият скрининг обикновено се предписва на 12 седмици, но тъй като не винаги е възможно да се определи гестационната възраст с абсолютна точност, е допустимо да се провежда от 11 до 13 седмици. Ако този период вече е изминал, се прави само ултразвуково сканиране, тъй като кръвен тест вече няма да даде еднозначни резултати. По-ранните изследвания също могат да бъдат безполезни, тъй като ембрионът все още не е напълно оформен и е невъзможно да се извършат всички необходими измервания.

Ранната диагностика ви позволява да започнете лечение своевременно, което често позволява, ако не напълно да премахнете дефектите в развитието и генетичните нарушения, то поне значително да намалите техните последици. Поради това е силно обезсърчено да се откаже да се направи пълен преглед, особено когато става въпрос за жени в риск. Задължително е да се подложите на скрининг през първия триместър:

 • жени над 35 или под 18 години;
 • ако вече е имало случаи на генетични аномалии в семейството на майката или бащата на детето;
 • ако вече са родени деца с генетични нарушения;
 • при наличие на лоши навици или неблагоприятни условия на околната среда;
 • ако преди това е имало случаи на спонтанен аборт, преждевременно раждане, замразена бременност;
 • с тясно свързани отношения;
 • ако бъдещата майка е страдала от инфекциозно заболяване по време на бременност или е трябвало да приема мощни лекарства, които не са били препоръчани по време на бременност.

Във всеки случай не трябва да се страхувате от прегледа, тъй като той е абсолютно безопасен и дава относително точни резултати. Невежеството няма да помогне да се намери спокойствие, но полученият добър резултат определено ще помогне да се тревожите по-малко за съдбата на бебето.

Как да направите първия скрининг по време на бременност?

Извършва се ултразвуково изследване през първия триместър, за да се определи точно продължителността на бременността, големината и степента на развитие на плода, обема на околоплодните води, както и състоянието на матката и плацентата. Всички тези показатели трябва да се вписват в определени норми. Важно е да се разбере, че само добър специалист с богат опит може да дешифрира резултатите от проучването, в противен случай заключенията могат да бъдат неточни. Ранният ултразвук може да се извърши по два начина: трансабдоминален или трансвагинален. По подразбиране обикновено се използва първата опция, когато сондата се премести по коремната стена. Но когато периодът е наистина незначителен, плодът е в злощастно положение или жената е с наднормено тегло, методът на изследване може да бъде променен, за да се получи по-точен резултат..

По време на първия ултразвук се измерват следните показатели:

 • CTE (кокцигеално-париетален размер), стандартна стойност 43-65 mm;
 • BPR (бипараетален размер или разстояние между слепоочията), стандартна стойност 17-24mm;
 • TVP (дебелина на яката), стандартната стойност е 1,6-1,7 mm;
 • дължината на носната кост, стандартната стойност е 2-4,2 mm;
 • HR (сърдечна честота), стандартната стойност е 140-160 удара в минута;

Какво е включено в първия скрининг по време на бременност: ултразвукови стандарти, биохимичен кръвен тест, генетични изследвания

Първият скрининг по време на бременност е един от началните етапи на изследване на жена, която очаква бебе. След като пациентът се регистрира, те й обясняват коя седмица се прави първият скрининг. Това се дължи на факта, че това проучване се извършва в строго определени срокове и носи високо ниво на информация за по-нататъшното запазване на бременността..

Дати

1 скрининг по време на бременност се извършва от 11 до 13 седмици включително. За да разбере кога да проведе изследването, пациентът трябва да предостави информация на лекаря за това в кой ден е започнала последната менструация. Въз основа на получената информация лекарят определя приблизителната гестационна възраст. При нередовна менструация жената се изпраща на ултразвуково сканиране, по време на което се определя прогнозното време, въз основа на размера на яйцеклетката и ембриона.

Какво е включено в пренаталния преглед?

На въпрос какво е включено в първия скрининг, е необходимо да се отговори, че изследването включва ултразвуково сканиране и вземане на венозна кръв с цел извършване на биохимичен анализ. Лекуващият лекар обяснява подробно, преди да насочи една жена към 1 скрининг, как се извършва изследването и се получава съгласие за неговото провеждане.

Скрининг през първия триместър

Как?

Необходимо е предварително да се обясни последователността и целта на тези манипулации, ако на пациента е назначен първият скрининг по време на бременност, какво точно показват кръвното изследване и ултразвуковото сканиране. Това ще намали страха и безпокойството на жената..

Освен това, преди да бъде насрочен първият скрининг, е обяснено подробно как да се подготвите за процедурата, за да се изключат неверни резултати..

Първият скрининг включва:

 1. Извършване на ултразвуково сканиране. Когато се направи първият скрининг, сондата може да бъде разположена в областта на пазвата на предната коремна стена или във влагалището. Когато се извършва пренатален скрининг за първия триместър, жената не изпитва болка и дискомфорт. Методът не уврежда плода.
 2. Вземане на 10 ml венозна кръв за биохимичен анализ на PAPP-A (протеин, свързан с бременността) и B-hCG (една от субединиците на човешкия хорион гонадотропин). След вземане на кръв пациентът се претегля, посочват се възрастта и гестационният период, посочени след ултразвуковото сканиране.

След като се направи първият скрининг, на пациента се дава резултат от ултразвуково сканиране. Биохимичният анализ отнема допълнително време. Извършва се на базата на лечебни заведения, чиито специалисти са преминали специално обучение в тази област и притежават съответните сертификати. Освен това оборудването трябва да отговаря на декларираните стандарти, което позволява ясно да се идентифицират възможните отклонения..

Какво показва?

Първият скрининг ви позволява да идентифицирате патологии като:

 • нарушение на образуването на нервната тръба, която е важна част от централната нервна система;
 • тризомия на хромозома 13, придружена от развитието на различни дефекти;
 • тризомии на хромозоми 21 и 18;
 • пъпна херния, с наличие на вътрешни органи в нея;
 • Смит-Опиц, синдроми на де Ланге.

Ултразвукът на 12-та седмица не винаги е достатъчен за получаване на точен резултат: ултразвуковият скрининг се сравнява с биохимичния анализ.

Ултразвукови стандарти

По време на скрининга на I триместър на бременността лекарят измерва няколко показателя, за да потвърди гестационната възраст и да изключи малформации. Първият ултразвуков скрининг включва показателите, обсъдени по-долу.

Измерване на размера на плода или кокцигеално-теменната големина

Индикаторът е равен на дължината от опашната кост до короната. След измерването му се изчислява гестационната възраст.

Период на бременностНорма (mm)
11 седмици34-50
12 седмици42-59
13 седмици51-75

Дебелина на яката или дължина на сгъвката на врата.

Размерът варира от 0,8 до 2,7 мм, в зависимост от срока. Ако TBP е по-дебел от 3 mm, рискът от синдром на Даун се увеличава. Индикаторът, след провеждането на първия скрининг, е основен за удължаването на бременността.

Дължина на носната кост

Генетичните заболявания са придружени от недоразвитостта на тази структура. Най-ясната визуализация се наблюдава на 12-13 седмици. Размерът на носната кост в съответствие с гестационната възраст е:

Период на бременностРазмер (mm)
11 седмици1.4
12 седмици1.8
13 седмици2,3

Жълтъчна торбичка

Жълтъчната торбичка е временен орган, разположен на предната коремна стена. Доставката на хранителни вещества, съдържащи се в него, осигурява развитието на детето. Той изпълнява функцията на далака и черния дроб. Размерите му трябва да са 4-6 мм. В случай на отклонение от нормата е необходимо да се изключат малформации или заплаха от прекъсване.

Определяне на сърдечната честота

Индикаторът отразява жизнеспособността на ембриона. По време на скрининга на 12 гестационна седмица сърдечната честота се измерва за една минута.

Локализация на плацентата

Разположението на плацентата може да повлияе на хода на бременността. Височината на местоположението му се измерва от вътрешния фаринкс. Презентацията показва припокриване на вътрешния фаринкс. Особено важно е лекарят да знае локализацията на плацентата, ако пациентът е претърпял цезарово сечение или ако има миоматозни възли. Тези фактори могат да нарушат притока на кръв между майката и детето, което ще изисква превантивни мерки и консервационна терапия..

Дължина на цервикалния канал

През първия триместър дължината е 34-36 мм. Съкращаването му може да е причина за спонтанен спонтанен аборт. Съкращаването на дължината изисква спешна консервационна терапия и редовен медицински контрол.

Декодиране на анализи

След като се извърши 1 скрининг по време на бременност, преписът на кръвното изследване отнема няколко дни. В кръвта на пациента се измерва съдържанието на хормона - бета-субединицата на човешкия хорион гонадотропин, както и протеинът, свързан с бременността (PAPP-A). Анализът е насочен към определяне на степента на риск от развитие на генетична патология при плода.

За да изчислите заплахата възможно най-точно, вземете предвид възрастта на жената, както и нейната анамнеза.

Бета-hCG е маркер, който отразява риска от генетични аномалии в плода. Ориентировъчните стойности зависят от времето, когато е направен първият скрининг. Той е най-информативен при идентифициране на генетични патологии и оценка на бременността.

Период на бременностНорма на B-hCG (IU / l)
11-12 седмици27832 - 210612
13-14 седмици13950 - 62530

PAPP-A е специфичен протеин, който се произвежда в плацентата през цялата бременност. С намаляване на този показател е необходимо да се изключи хромозомната патология на плода. Важно е лекарят да определи точно колко седмици е оптимален 1 скрининг, тъй като информационното съдържание на такъв показател се губи от 14 седмици и 1 гестационен ден.

Период на бременностPAPP-A (MME / ml)
11 седмици0,79-4,76
12 седмици1.03-6.01
13 седмици1,47-8,54

Възможните причини, поради които PAPP-A намалява, включват:

 • Синдроми на Даун, Патау, Едуардс и Корнелия де Ланге;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • заплахата от спонтанен спонтанен аборт;
 • недохранване на плода, причинено от липса на прием на хранителни вещества.

Увеличение на PAPP-A може да се наблюдава при:

 • ниска плацентация;
 • повишено тегло на плода или повишено тегло на плацентата;
 • многократни.

Генетични изследвания

Основната цел на генетичните изследвания е да се идентифицират възможни дефекти в развитието на плода и признаци, които позволяват непряко да се прецени генетичните аномалии. Важно е пациентите с обременена анамнеза да знаят какво показва скринингът на 12-та седмица от бременността, тъй като възможността за по-нататъшното му запазване ще зависи от получените резултати..

Възможните аномалии, които могат да бъдат идентифицирани в резултат на генетични изследвания, включват:

 • наличието на хромозомни аномалии при плода (синдромът на Даун и Едуардс е най-честият);
 • забавяне на растежа на костната тъкан;
 • пъпна херния;
 • нарушения на сърдечния ритъм с възможно намаляване или увеличаване на честотата;
 • нарушения в структурата на мозъка;
 • недоразвитие на една от пъпните артерии;
 • нарушения на развитието на централната нервна система.

Трябва ли да спазвам диета?

Подготовката за първия скрининг, който включва вземане на кръв, включва спазване на диетичните препоръки. Необходима е диета преди първия скрининг, за да се изключат неверни резултати от получения кръвен тест.

Всеки пациент трябва напълно да спре да използва:

 • тлъсти меса;
 • полуфабрикати;
 • десерти на основата на маргарин;
 • ястия с високо съдържание на мазнини;
 • шоколад;
 • Морска храна;
 • пилешки яйца.

За да се получат най-точните резултати от анализа, диетата на жената трябва да съдържа варено постно месо, растително масло, зърнени храни, варени и сурови зеленчуци.

Жените със склонност към алергични реакции се съветват да ограничат храните, които могат да провокират обостряне на процеса. Те включват:

 • цитрусови плодове;
 • зеленчуци и плодове, които са червени и жълти;
 • протеин от пилешко яйце;
 • ядки.

Неспазването на тези препоръки може да доведе до необходимостта от извършване на допълнителни скъпи и по-малко достъпни видове изследвания. Следователно, подготовката за първия скрининг трябва да се извърши предварително от антенаталния клиник, при който пациентът се наблюдава.

Други пренатални прожекции

След първия скрининг жената ще трябва да се подложи на още два скрининга, всеки от които има конкретни задачи..

Второ

Вторият скрининг включва биохимичен преглед и ултразвуково сканиране. Състои се от два етапа. На първия етап, в периода от 16 до 18 седмици, пациентът дарява кръв за бета-субединицата на човешки хорион гонадотропин и алфа-фетопротеин, а от 19 до 21 седмица се подлага на ултразвуково сканиране. Прожекцията е насочена към:

 • изключване на дефекти в развитието;
 • оценка на параметрите на растеж на плацентата;
 • измерване на дължината на цервикалния канал;
 • изчисляване на средния обем на околоплодната течност.

Трето

Времето на третия скрининг може да варира от 32 до 36 гестационна седмица. Целта му е:

 • определяне на активността на детето;
 • идентификация на представящата част;
 • идентифициране на зрялостта на плацентата;
 • изчисляване на околоплодната течност с изчисляване на обема;
 • сравнение на параметрите на плода с очакваната дата.

Този скрининг включва ултразвуково сканиране.

Развенчаването на страховете от ултразвуков скрининг от 1-ви триместър

Скринингът (от англ. „Скрининг“) е концепция, която включва редица мерки за откриване и предотвратяване на заболявания. Например скринингът по време на бременност предоставя на лекаря пълна информация за различните рискове от патологии и усложнения в развитието на детето. Това дава възможност да се предприемат предварително цялата гама от мерки за предотвратяване на заболявания, включително най-тежките.

Кой трябва да бъде скриниран за 1 триместър

Много е важно следните жени да се подложат на проучването:

 • са тясно свързани с бащата на детето
 • които са имали 2 или повече спонтанни аборта (преждевременно раждане)
 • имали замразена бременност или мъртво раждане
 • жената е претърпяла вирусно или бактериално заболяване по време на бременност
 • има роднини, страдащи от генетични патологии
 • тази двойка вече има дете със синдром на Патау, синдром на Даун или други
 • имаше епизод на лечение с лекарства, които не могат да се използват по време на бременност, дори ако са предписани за жизнени показатели
 • бременна над 35 години
 • и двамата бъдещи родители искат да проверят вероятността от болен плод.

Какво търсите при първия ултразвуков скрининг по време на бременност

Първият скрининг показва симетрията на мозъчните полукълба, наличието на някои от неговите структури, които са задължителни в този период. Погледнете и 1 скрининг:

 • дълги тръбни кости, измерва се дължината на раменната кост, бедрената кост, предмишницата и подбедрицата
 • дали стомахът и сърцето са на определени места
 • размера на сърцето и съдовете, излизащи от тях
 • размер на корема.

Каква патология разкрива това изследване?

Първият скрининг за бременност е информативен по отношение на откриването:

 • патология на зачатъка на централната нервна система - нервна тръба
 • Синдром на Патау
 • омфалоцеле - пъпна херния, когато различен брой вътрешни органи са разположени извън коремната кухина и в херниалната торбичка над кожата
 • Синдром на Даун
 • триплоидия (тройна група хромозоми вместо двойна)
 • Синдром на Едуардс
 • Синдром на Смит-Опиц
 • синдром на де Ланге.

Условия на изследване

Вашият лекар трябва още веднъж внимателно и задълбочено, в зависимост от датата на последната менструация, да изчисли колко дълго трябва да се подложите на първия преглед от този вид..

Как да се подготвим за проучването

Скринингът през първия триместър се извършва на два етапа:

 1. Първо се прави ултразвуков скрининг. Ако това се прави трансвагинално, не се изисква подготовка. Ако по коремен метод, тогава е необходимо пикочният мехур да е пълен. За да направите това, трябва да изпиете половин литър вода половин час преди изследването. Между другото, вторият скрининг по време на бременност се извършва трансабдоминално, но не изисква подготовка.
 2. Биохимичен скрининг. Тази дума се отнася до вземане на кръв от вена..

Като се има предвид двуетапното проучване, подготовката за първото проучване включва:

 • пълнене на пикочния мехур - преди 1 ултразвуков скрининг
 • на гладно поне 4 часа преди вземане на кръв от вена.

Освен това е необходима диета преди диагностицирането на 1 триместър, за да може кръвният тест да даде точен резултат. Състои се в изключване на приема на шоколад, морски дарове, месо и мазни храни ден преди да планирате да присъствате на скринингово ултразвуково сканиране по време на бременност.

 • през целия предходен ден си отказвайте алергенни продукти: цитрусови плодове, шоколад, морски дарове
 • изключете напълно мазни и пържени храни (1-3 дни преди проучването)
 • преди проучването (обикновено се дава кръв за скрининг за 12 седмици преди 11:00), отидете до тоалетната сутрин, след това или не уринирайте 2-3 часа, или час преди процедурата, изпийте половин литър вода без газ. Това е необходимо, ако изследването ще се извършва през корема
 • ако ултразвуковата диагностика се извършва с вагинален сензор, тогава подготовката за скрининг на 1-ви триместър няма да включва пълнене на пикочния мехур.

Как се прави изследването

Подобно на прегледа от 12 седмици, той се състои от два етапа:

 1. Ултразвуков скрининг по време на бременност. Може да се извършва както вагинално, така и през корема. Не се чувства по-различно от ултразвуковото сканиране на 12 седмици. Разликата е, че се извършва от сонолози, които се специализират специално в пренаталната диагностика, използвайки оборудване от висок клас.
 2. Вземане на кръв от вена в количество от 10 ml, което трябва да се извърши на гладно и в специализирана лаборатория.
Как се провежда скрининговата диагностика за първия триместър? Първо, имате първата ехография за бременност. Обикновено се извършва трансвагинално.

За да завършите проучването, ще трябва да се съблечете от кръста надолу, да легнете на дивана със свити крака. Лекарят много внимателно ще вкара тънък специален сензор във презерватива във влагалището ви; по време на прегледа той ще бъде леко раздвижен. Не боли, но след като разгледате този или следващия ден, може да откриете малко количество зацапвания върху подложката.

Как се прави първият скрининг на трансабдоминален трансдюсер? В този случай или се събличате до кръста, или просто повдигате дрехите, така че да отворите стомаха си за преглед. С този ултразвуков скрининг за 1 триместър сензорът ще се движи по корема, без да причинява болка или дискомфорт.

Как се провежда следващият етап от проучването? С резултатите от ултразвука отивате да дарите кръв. Там ще изясните и някои данни, които са важни за правилната интерпретация на резултатите..

Няма да получите резултати веднага, но след няколко седмици. Така се провежда първият скрининг за бременност.

Декодиране на резултатите

1. Нормални ултразвукови данни

Дешифрирането на първия скрининг започва с тълкуване на ултразвукови диагностични данни. Ултразвукови стандарти:

Кокцигеално-париетален размер (КТЕ) на плода

При скрининг на 10 седмици, този размер е в следния диапазон: от 33-41 mm през първия ден от 10 седмици до 41-49 mm - на 6 дни от 10 седмици.

Скрининг 11 седмици - CTE норма: 42-50 mm на първия ден от 11 седмици, 49-58 - на шестия му ден.

По време на бременност от 12 седмици този размер е: 51-59 mm на 12 седмици точно, 62-73 mm - в последния ден от този период.

2. Дебелината на областта на яката

Ултразвукови честоти от 1 триместър за този най-важен маркер на хромозомни патологии:

 • на 10 седмици - 1,5-2,2 мм
 • скрининг за 11 седмици е представен с норма от 1,6-2,4
 • на 12-та седмица тази цифра е 1,6-2,5 мм
 • на 13 седмици - 1,7-2,7 мм.

3. Носна кост

Дешифрирането на ултразвук от 1-ви триместър задължително включва оценка на носната кост. Това е маркер, благодарение на който е възможно да се предположи развитието на синдрома на Даун (за това се прави скрининг на 1-ви триместър):

 • на 10-11 седмица тази кост вече трябва да бъде открита, но размерът й все още не е оценен
 • скрининг на 12 седмици или една седмица по-късно показва, че тази кост е най-малко 3 mm в норма.

4. Пулс

 • на 10 седмици - 161-179 удара в минута
 • на 11 седмици - 153-177
 • на 12 седмици - 150-174 удара в минута
 • на 13 седмици - 147-171 удара в минута.

5. Бипариетален размер

Първото скринингово проучване по време на бременност оценява този параметър в зависимост от периода:

 • на 10 седмици - 14 мм
 • 11 - 17 мм
 • скринингът за 12 седмици трябва да покаже резултат от поне 20 mm
 • на 13 седмици BPD е средно 26 mm.

Според резултатите от ултразвук от 1 триместър се преценява дали има маркери на фетални аномалии. Също така се анализира на какъв период съответства развитието на бебето. В края се прави заключение дали е необходим следващият скринингов ултразвук през втория триместър.

Какви са нормите на хормоните, определени от 1 скрининг

Скринингът през първия триместър не само оценява резултатите от ултразвуковата диагностика. Вторият, не по-малко важен етап, по който се преценява дали плодът има сериозни дефекти, е хормонална (или биохимична) оценка (или кръвен тест през 1-ви триместър). И двете стъпки представляват генетичен скрининг.

1. Хорион гонадотропин

Това е хормонът, който оцветява втората лента от домашния тест за бременност. Ако скринингът през първия триместър разкрие намаляване на нивото му, това показва патология на плацентата или повишен риск от синдром на Едуардс.

Повишеното ниво на hCG при първия скрининг може да показва повишен риск от развитие на синдром на Даун при плода. Въпреки че е с близнаци, този хормон също се увеличава значително.

Първият скрининг по време на бременност: скоростта на този хормон в кръвта (ng / ml):

 • 10 седмици: 25.80-181.60
 • 11 седмица: 17.4-130.3
 • декодирането на перинаталното проучване от 1 триместър на 12 седмици спрямо hCG показва, че цифрата от 13,4-128,5 е нормална
 • на 13 седмици: 14.2-114.8.

2. Свързан с бременността протеин А (PAPP-A)

Този протеин обикновено се произвежда от плацентата. Концентрацията му в кръвта се увеличава с увеличаване на бременността..

Как да разберем данните

Програмата, в която се въвеждат данните от ултразвуковата диагностика от първия триместър, както и нивото на горните два хормона, изчислява показателите за анализ. Те се наричат ​​„рискове“. В този случай декодирането на резултатите от скрининга за 1-ви триместър се записва под формата не в нивото на хормоните, а в такъв показател като "MoM". Това е коефициент, който показва отклонението на стойността за дадена бременна жена от определена изчислена медиана.

За да се изчисли MoM, показателят на хормон се разделя на средната стойност, изчислена за дадено място за дадена гестационна възраст. Нормите на MoM при първия скрининг са от 0,5 до 2,5 (при близнаци, тризнаци - до 3,5). Идеална стойност на MoM близо до "1".

Индикаторът MoM се влияе от възрастовия риск при скрининг на 1-ви триместър: тоест сравнението не е само с изчислената медиана в този период на бременността, но с изчислената стойност за дадена възраст на бременната жена.

Междинните резултати от скрининг през първия триместър обикновено показват количеството хормони в MoM единици. И така, формулярът съдържа записа "hCG 2 MoM" или "PAPP-A 1 MoM" и т.н. Ако MoM е 0,5-2,5, това е нормално.

Счита се, че патологията е нивото на hCG под 0,5 средни нива: това показва повишен риск от синдром на Едуардс. Увеличението на hCG над 2,5 средни стойности показва повишен риск от синдром на Даун. Намаляването на PAPP-A под 0,5 MoM показва, че съществува риск по отношение на двата горни синдрома, но увеличаването му не означава нищо.

Има ли рискове в научните изследвания

Обикновено резултатите от диагнозата от първия триместър завършват с оценка на степента на риска, която се изразява като част (например 1: 360 за синдрома на Даун) за всеки синдром. Именно тази фракция се чете така: при 360 бременности със същите резултати от скрининга се ражда само 1 бебе с патология на Даун.

Дешифриране на стандартите за скрининг за 1 триместър. Ако детето е здраво, рискът трябва да бъде нисък и резултатите от скрининговия тест трябва да бъдат описани като „отрицателни“. Всички числа след фракцията трябва да са големи (повече от 1: 380).

Лошият първи скрининг се характеризира с „високорисков“ запис в заключението, ниво 1: 250-1: 380, а резултатите от хормоните са под 0,5 или повече от 2,5 средни стойности.

Ако скринингът за първи триместър е лош, ще бъдете помолени да посетите генетик, който решава как да продължи:

 • насрочете повторно тестване през втория, след това - скрининг за 3-ти триместър
 • предлагат (или дори настояват) за инвазивна диагноза (вземане на проби от хорионни ворсинки, кордоцентеза, амниоцентеза), въз основа на която ще се реши въпросът дали тази бременност трябва да се удължава.

Какво влияе върху резултатите

Както при всяко проучване, има фалшиво положителни резултати от първото перинатално проучване. И така, за:

 • IVF: резултатите от hCG ще бъдат по-високи, PAPP - 10-15% по-ниски, показателите на първия скринингов ултразвук ще увеличат LHR
 • затлъстяване на бъдещата майка: в този случай нивата на всички хормони се увеличават, докато при ниско телесно тегло, напротив, те намаляват
 • скрининг за 1 триместър за близнаци: скоростта на резултатите за такава бременност все още не е известна. Следователно, оценката на риска е трудна; възможна е само ултразвукова диагностика
 • захарен диабет: 1-вият скрининг ще покаже намаляване на нивото на хормоните, което не е надеждно за интерпретацията на резултата. В този случай скринингът за бременност може да бъде отменен
 • амниоцентеза: скоростта на перинаталната диагноза не е известна, ако манипулацията е извършена през следващата седмица преди даването на кръв. Необходимо е да се изчака по-дълъг период след амниоцентезата, преди да се подложи на първия перинатален скрининг на бременни жени..
 • психологическото състояние на бременната жена. Много хора пишат: „Страхувам се от първата прожекция“. Това също може да повлияе на резултата и то непредсказуемо.

Някои особености в патологията

Първият скрининг на бременност за фетална патология има някои характеристики, които лекарите по ултразвукова диагностика виждат. Помислете за перинаталния скрининг на тризомии като най-честата патология, открита при това изследване..

1. Синдром на Даун

 1. при повечето фетуси носната кост не се вижда на 10-14 седмици
 2. от 15 до 20 седмици тази кост вече е визуализирана, но е по-къса от нормалното
 3. изглади контурите на лицето
 4. с доплерометрия (в този случай може да се извърши дори в този период), се отбелязва обратен или друг патологичен кръвен поток във венозния канал.

2. Синдром на Едуардс

 1. тенденция към намаляване на сърдечната честота
 2. имате пъпна херния (омфалоцеле)
 3. не се виждат кости от носа
 4. вместо 2 артерии на пъпната връв - една

3. Синдром на Патау

 1. почти всеки има сърцебиене
 2. нарушено развитие на мозъка
 3. развитието на плода се забавя (несъответствие на дължината на костите с термина)
 4. нарушение на развитието на някои части на мозъка
 5. пъпна херния.

Къде да уча

Например в Москва CIR се доказа добре: провежда и скрининг на 1-ви триместър може да се направи в този център.

Ултразвуков скрининг на 1-ви триместър: средната цена е 2000 рубли. Цената на първото перинатално проучване (с определяне на хормони) е около 4000-4100 рубли.

Колко струва скринингът за I триместър по вид на теста: ултразвук - 2000 рубли, определяне на hCG - 780 рубли, анализ за PAPP-A - 950 рубли.

Прегледи на скрининга за 1 триместър. Много жени са недоволни от качеството на направеното изчисление: от случаите, когато е определен „висок риск“, често се отбелязва раждането на напълно здраво бебе. Дамите пишат, че е най-добре да се намери висококвалифициран специалист по перинатална ултразвукова диагностика, който да потвърди или разсее съмненията относно здравето на бебето..

По този начин, скринингът на 1-ви триместър е диагноза, която помага в някои случаи да се идентифицира най-тежката фетална патология в ранните етапи. Той има свои собствени характеристики на подготовка и провеждане. Тълкуването на резултатите трябва да се извършва, като се вземат предвид всички индивидуални характеристики на жената..