Един от съвременните методи за изследване на бъдещи майки е биохимичният скрининг. Какво означава такова сложно име??

Биохимичният скрининг (от английски „to screen“ - сортиране, пресяване) е комплекс от диагностични изследвания, насочени към идентифициране на жените, принадлежащи към определена рискова група. Целта на това изследване е да се определи вероятността да се роди дете с тежки патологични заболявания - дефекти в затварянето на нервната тръба и хромозомни аномалии.

Биохимичният скрининг е важен компонент на цялостния пренатален скрининг (лабораторни и ултразвукови изследвания, насочени към идентифициране на фетални малформации), който според лекарите е абсолютно безопасен и няма отрицателен ефект нито върху самата бременност, нито върху плода, поради което е подходящ за всички бъдещи майки... Биохимичният скрининг се извършва на два етапа: скрининг на първия триместър (от 10 до 14 седмици - двоен тест) и скрининг на втория триместър (от 16 до 20 седмици - троен тест).

На какво се основава биохимичният скрининг?

Тази процедура не е съвсем проста, но благодарение на нея ще се убедите, че всичко е наред в генетичната програма на вашето неродено дете. За да проведете процедура за биохимичен скрининг, трябва да вземете кръвен тест, който (с помощта на определени маркери) се проверява за определени видове протеини, които показват хромозомни аномалии. От момента, в който в тялото ви е възникнал нов живот, плацентата веднага започва да произвежда нови вещества за вас (най-често протеини), които след навлизане в кръвоносната система напускат тялото.

При нормална бременност, с развитието на детето, количеството на тези вещества се променя. Ако плодът има някакви нарушения в развитието, независимо от причината, която ги е причинила, количеството протеини ще се различава значително от общоприетата норма. Именно този процес е в основата на биохимичния скринингов метод..

Биохимичен скрининг на I триместър на бременността (двоен тест)

През първия триместър на бременността можете да бъдете изпратени да дарите кръв и да проведете биохимичен скрининг за изследване на състоянието на hCG (човешки хорион гонадотропин) - хормон, присъстващ само в тялото на бъдещата майка, при който лекарите се интересуват само от определен компонент - специален протеин в кръвта на бременни жени PAPP- A и безплатна бета субединица. След получаване на резултатите от анализа, компютърът ги сравнява с нормата и определя диагнозата (ако има такава). Благодарение на биохимичния скрининг, в ранните етапи на бременността могат да се открият тежки хромозомни аномалии при нероденото дете: дефект на нервната тръба, синдром на Едуардс или синдром на Даун.

Скрининг през първия триместър - какво трябва да знаете за процентите и резултатите

Почти всяка бременна жена е чувала нещо за скрининга през първия триместър на бременността (пренатален скрининг). Но често дори тези, които вече са го преминали, не знаят за какво точно е предписано..

А на бъдещите майки, които тепърва трябва да правят това, тази фраза понякога изглежда изобщо плашеща. И плаши само защото жената не знае как да го направи, как да тълкува резултатите, получени по-късно, защо лекарят се нуждае от това. Отговорите на тези много други въпроси по тази тема ще намерите в тази статия..

И така, неведнъж трябваше да се справя с факта, че една жена, след като чуе неразбираема и непозната прожекция на думи, започва да рисува ужасни картини в главата си, които я плашат, карайки я да иска да откаже да проведе тази процедура. Затова първото нещо, което ще ви кажем какво означава думата „скрининг“.

Скринингът (английски скрининг - сортиране) е разнообразие от изследователски методи, които поради своята простота, безопасност и наличност могат да се използват масово при големи групи хора за идентифициране на редица признаци. Пренатално означава пренатално. По този начин можем да дадем следната дефиниция на понятието „пренатален скрининг“.

Скринингът на първия триместър на бременността е комплекс от диагностични изследвания, използвани при бременни жени на определен етап от бременността за идентифициране на груби малформации на плода, както и наличието или отсъствието на косвени признаци на фетални патологии или генетични аномалии.

Допустимият период за скрининг за първия триместър е 11 седмици - 13 седмици и 6 дни (вижте калкулатора за изчисляване на продължителността на бременността по седмици). Скрининг по-рано или по-късно не се извършва, тъй като в този случай получените резултати няма да бъдат информативни и надеждни. Най-оптималният период се счита за 11-13 акушерска седмица на бременността..

Кой е изпратен за скрининг на първия триместър на бременността?

Съгласно заповед № 457 на Министерството на здравеопазването на Руската федерация от 2000 г. пренатален скрининг се препоръчва за всички жени. Жената може да го откаже, никой няма да я води насила към тези изследвания, но е изключително безразсъдно да прави това и говори само за неграмотността и небрежността на жената към себе си и най-вече към детето си.

Рискови групи, за които пренаталният скрининг трябва да бъде задължителен:

 • Жени на 35 и повече години.
 • Наличието на заплаха от преждевременно прекъсване на бременността.
 • История на спонтанен аборт (и).
 • История на замразяване (и) или регресираща бременност (и).
 • Професионални опасности.
 • Предварително диагностицирани хромозомни аномалии и / или малформации на плода въз основа на резултатите от скрининга при минали бременности или наличието на деца, родени с такива аномалии.
 • Жени, които са имали инфекциозно заболяване в началото на бременността.
 • Жени, които са приемали лекарства, забранени за употреба от бременни жени в ранна бременност.
 • Наличието на алкохолизъм, наркомания.
 • Наследствени заболявания в семейството на жена или в семейството на бащата на детето.
 • Тясно свързани отношения между майката и бащата на детето.

Пренаталният скрининг на 11-13 гестационна седмица се състои от два изследователски метода - ултразвуков скрининг на 1 триместър и биохимичен скрининг.

Скрининг ултразвук

Подготовка за изследването: Ако ултразвукът се извършва трансвагинално (сензорът се поставя във влагалището), тогава не се изисква специална подготовка. Ако се извършва ултразвук трансабдоминално (сензорът е в контакт с предната коремна стена), тогава изследването се извършва с пълен пикочен мехур. За да направите това, препоръчително е да не уринирате 3-4 часа преди него или час и половина преди изследването, пийте 500-600 ml вода без газ.

Предпоставки за получаване на надеждни ултразвукови данни. Съгласно стандартите се провежда скрининг на първия триместър под формата на ултразвук:

 • Не по-рано от 11 акушерски седмици и не по-късно от 13 седмици и 6 дни.
 • CTE (кокцигеално-париетален размер) на плода не е по-малък от 45 mm.
 • Позицията на детето трябва да позволява на лекаря да извърши адекватно всички измервания, в противен случай е необходимо да кашляте, да се движите, да ходите известно време, за да може плодът да промени позицията си.

В резултат на ултразвук се изследват следните показатели:

 • CTE (кокцигеално-париетален размер) - измерва се от теменната кост до опашната кост
 • Обиколка на главата
 • BPD (бипариетален размер) - разстоянието между теменните туберкули
 • Разстояние от челната кост до тилната кост
 • Симетрия на мозъчните полукълба и нейната структура
 • TVP (дебелина на яката)
 • Пулс (сърдечен ритъм) на плода
 • Дължина на раменната кост, бедрената кост, предмишницата и подбедрицата
 • Местоположение на сърцето и стомаха в плода
 • Размерът на сърцето и големите съдове
 • Местоположение и дебелина на плацентата
 • Количество вода
 • Броят на съдовете в пъпната връв
 • Състоянието на вътрешната ос на шийката на матката
 • Наличието или липсата на хипертоничност на матката

Дешифриране на получените данни:

CTE, mmTVP, ммНосна кост, mmПулс, удари в минутаBPR, mm
10 седмици33-411,5-2,2Видим, размерът не е изчислен161-179четиринадесет
11 седмици42-501.6-2.4Видим, размерът не е изчислен153-17717
12 седмици51-591.6-2.5Повече от 3 мм150-17420.
13 седмици62-731.7-2.7Повече от 3 мм147-17126

Какви патологии могат да бъдат открити в резултат на ултразвук?

Според резултатите от ултразвуков скрининг от 1-ви триместър можем да говорим за отсъствие или наличие на следните аномалии:

 • Синдромът на Даун е хромозома 21 тризомия, най-често срещаното генетично заболяване. Разпространението на откриването е 1: 700 случая. Благодарение на пренаталния скрининг, раждаемостта на децата със синдром на Даун е спаднала до 1: 1100 случая.
 • Патологии на развитието на нервната тръба (менингоцеле, менингомиелоцеле, енцефалоцеле и други).
 • Омфалоцеле е патология, при която част от вътрешните органи се намира под кожата на предната коремна стена в херниалната торбичка.
 • Синдром на Патау - тризомия на хромозома 13. Честотата на появата е средно 1: 10 000 случая. 95% от децата, родени с този синдром, умират в рамките на няколко месеца поради тежко увреждане на вътрешните органи. Ултразвук - ускорен пулс на плода, нарушено развитие на мозъка, омфалоцеле, забавяне на развитието на тръбни кости.
 • Синдром на Едуардс - тризомия на хромозома 18. Честотата на възникване е 1: 7000 случая. По-често при деца, чиито майки са на възраст над 35 години. При ултразвук има намаляване на сърдечната честота на плода, омфалоцеле, носните кости не се виждат, една пъпна артерия вместо две.
 • Триплоидията е генетична аномалия, при която се наблюдава троен набор от хромозоми вместо двоен набор. Придружава се от множество малформации на плода.
 • Синдромът на Корнелия де Ланге е генетична аномалия, при която плодът има различни малформации и в бъдеще умствена изостаналост. Честота на възникване 1: 10 000 случая.
 • Синдромът на Smith-Opitz е автозомно-рецесионно генетично заболяване, което се проявява чрез метаболитни нарушения. В резултат на това детето има множество патологии, умствена изостаналост, аутизъм и други симптоми. Честота на появата средно 1: 30 000 случая.

Повече за диагностицирането на синдрома на Даун

Основно се извършва ултразвуково изследване на 11-13 гестационна седмица за откриване на синдрома на Даун. Основният показател за диагностика е:

 • Дебелина на пространството на яката (TVP). TVP е разстоянието между меките тъкани на шията и кожата. Увеличаването на дебелината на яковото пространство може да показва не само повишен риск от раждане на бебе със синдром на Даун, но и че са възможни други генетични патологии в плода..
 • При деца със синдром на Даун носната кост най-често не се визуализира на 11-14 седмици. Контурите на лицето са изгладени.

До 11 гестационна седмица дебелината на яковото пространство е толкова малка, че е невъзможно да се оцени адекватно и надеждно. След 14 седмици плодът развива лимфна система и това пространство обикновено може да бъде запълнено с лимфа, така че измерването също не е надеждно. Честотата на хромозомни аномалии при плода, в зависимост от дебелината на яковото пространство.

TVP, ммЧестота на аномалии,%
37
427
пет53
649
783
870
девет78

Когато дешифрираме скрининговите данни за 1-ви триместър, трябва да се помни, че само един показател за дебелината на яката не е насока за действие и не говори за 100% вероятност дете да има заболяване.

Следователно се провежда следващият етап на скрининг за 1-ви триместър - вземане на кръв за определяне на нивото на β-hCG и PAPP-A. Въз основа на получените показатели се изчислява рискът от наличие на хромозомна патология. Ако рискът от тези проучвания е висок, тогава се препоръчва амниоцентеза. Това е събирането на околоплодни води за по-точна диагноза.

В особено трудни случаи може да се наложи кордоцентеза - вземане на кръв от пъпната връв за анализ. Може да се използва и вземане на проби от хорионни вилуси. Всички тези методи са инвазивни и крият риск за майката и плода. Следователно решението за провеждането им се решава от жената и нейния лекар заедно, като се вземат предвид всички рискове от провеждането и отказа на процедурата..

Биохимичен скрининг на първия триместър на бременността

Този етап от изследването се извършва задължително след ултразвуково сканиране. Това е важно условие, тъй като всички биохимични параметри зависят от гестационната възраст до деня. Нормите на показателите се променят всеки ден. И ултразвукът ви позволява да определите продължителността на бременността с точност, която е необходима за правилното проучване. По време на даряването на кръв вече трябва да имате резултатите от ултразвуково сканиране с посочената гестационна възраст въз основа на CTE. Също така, ултразвукът може да разкрие замразена бременност, регресираща бременност, като в този случай по-нататъшното изследване няма смисъл.

Подготовка за изследване

Вземането на кръв се извършва на гладно! Нежелателно е дори да се пие вода сутрин на този ден. Ако прегледът се проведе твърде късно, може да се изпие малко вода. По-добре е да вземете храна със себе си и да закусите веднага след вземането на кръв, отколкото да нарушите това състояние.

2 дни преди определения ден от изследването, всички храни, които са силни алергени, трябва да бъдат изключени от диетата, дори ако никога не сте били алергични към тях - това са шоколад, ядки, морски дарове, както и много мазни храни и пушени меса.

В противен случай рискът от получаване на ненадеждни резултати се увеличава значително..

Помислете какво могат да показват отклоненията от нормалните стойности на β-hCG и PAPP-A.

β-hCG - хорион гонадотропин

Този хормон се произвежда от хориона („обвивка“ на плода), благодарение на този хормон е възможно да се определи наличието на бременност в ранните етапи. Нивото на β-hCG постепенно се повишава през първите месеци на бременността, максималното му ниво се наблюдава на 11-12 седмица от бременността. След това нивото на β-hCG постепенно намалява, оставайки непроменено през втората половина на бременността.

Нормални показатели за нивото на хорионгонадотропин в зависимост от продължителността на бременността:Повишаване на нивото на β-hCG се наблюдава в следните случаи:Намаляване на нивото на β-hCG се наблюдава в следните случаи:
Седмициβ-hCG, ng / ml
 • Синдром на Даун
 • Многоплодна бременност
 • Тежка токсикоза
 • Захарен диабет при майката
 • Синдром на Едуардс
 • Извънматочна бременност (но това обикновено се установява преди биохимично изследване)
 • Плацентарна недостатъчност
 • Висок риск от прекъсване на бременността
десет25.80-181.60
единадесет17.4-130.3
1213,4-128,5
тринадесет14.2-114.8

PAPP-A - Протеин-А, свързан с бременността

Това е протеин, произведен от плацентата в тялото на бременна жена и е отговорен за имунния отговор по време на бременност, а също така е отговорен за нормалното развитие и функциониране на плацентата..

Нормални нива на PAPP-A, в зависимост от гестационната възраст:Отклонения на индикатора
СедмициPAPP-A, мед / мл"-" С намаляване на нивото му се увеличава рискът от следните патологии:

 • Синдром на Корнелия де Ланге
 • Синдром на Даун
 • Синдром на Едуардс
 • Заплахата от преждевременно прекъсване на бременността

"+" Изолирано повишаване на нивото на този протеин няма клинична и диагностична стойност.

10-110,45 - 3,73
11-120,78 - 4,77
12-131.03 - 6.02
13-141,47 - 8,55

MoM коефициент

След получаване на резултатите, лекарят ги оценява, като изчислява MoM коефициента. Този коефициент показва отклонението на нивото на показателите за дадена жена от средната нормална стойност. Обикновено MoM-коефициентът е 0,5-2,5 (при многоплодна бременност до 3,5).

Данните за коефициента и показателите могат да се различават в различните лаборатории, нивото на хормона и протеина може да се изчисли в други мерни единици. Не трябва да използвате данните в статията като норми за вашето изследване. Резултатите трябва да бъдат интерпретирани с Вашия лекар.!

Освен това, с помощта на компютърната програма PRISCA, като се вземат предвид всички получени показатели, възрастта на жената, нейните лоши навици (пушене), наличието на захарен диабет и други заболявания, теглото на жената, броят на плодовете или наличието на IVF, се изчислява рискът от дете с генетични отклонения. Високият риск е по-малък от 1 на 380 риска.

Пример: Ако докладът показва висок риск от 1: 280, това означава, че от 280 бременни жени със същите показатели, една ще има дете с генетична патология.

Специални ситуации, при които показателите могат да бъдат различни.

 • IVF - стойностите на β-hCG ще бъдат по-високи, а PAPP-A - под средното.
 • Когато жената е със затлъстяване, нивата на хормоните могат да се повишат.
 • При многоплодна бременност β-hCG е по-висока и нормите за такива случаи все още не са установени точно.
 • Захарният диабет при майката може да причини високи нива на хормоните.

Биохимичен скрининг по време на бременност

Съдържание:

 • Показания за
 • Първи биохимичен скрининг
 • Скрининг през втория триместър

Биохимичният скрининг е изследване на кръвта на бременна жена за определяне на специфични маркери, които помагат да се определи вероятността плодът да има тежки генетични нарушения.

От момента на образуването си плацентата започва да произвежда определени вещества, които след това проникват в кръвта на майката. Броят на тези маркери обикновено се променя непрекъснато с развитието на плода. Определянето на тези вещества е в основата на биохимичния скрининг: значителни отклонения на резултатите, получени от приетите норми, показват висока възможност за наличие на хромозомни аномалии или малформации при дете.

Разбира се, такива лабораторни тестове не могат да поставят диагноза, но те помагат да се избере група жени с висок риск да имат деца с патология и да им се предложат допълнителни задълбочени изследвания, за да се изясни ситуацията.

Биохимичният скрининг се извършва два пъти през целия период на бременността: през първия триместър (10-14 седмици) и през втория триместър (16-20 седмици).

Показания за

Въпросът за необходимостта от биохимичен скрининг при всички бременни жени все още е спорен. Повечето експерти препоръчват да се направи този тест на всички пациенти, тъй като никой не е имунизиран от генетични заболявания. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва поне задължителни лабораторни изследвания при всички бременни жени през втория триместър.

Този анализ не е задължителен и решението за извършване е доброволно за всяка бъдеща майка, въпреки че, разбира се, няма да навреди да се застраховате още веднъж..

Освен това се идентифицират групи жени, които имат висок риск да имат деца с генетична патология. Такива пациенти трябва да бъдат изследвани два пъти през целия гестационен период..

Рискови групи, изискващи задължителен биохимичен скрининг:

 • Възрастта на жената е над 30 за първата бременност и над 35 за втората и следващата;
 • 2 или повече анамнези за спонтанен аборт;
 • Самостоятелно приложение на лекарства в ранните етапи, които имат тератогенен ефект;
 • Инфекциозни заболявания, пренесени през първия триместър;
 • Наличието в семейството на роднини с генетични аномалии;
 • Наличието на генетични аномалии при единия или и двамата родители;
 • Раждането на дете с генетични аномалии по-рано в семейството;
 • Мъртво раждане или смърт на друго дете от дефекти в развитието в семейството по-рано;
 • Брак между близки роднини;
 • Излагане на лъчение на единия или двамата родители преди зачеването или в началото на бременността;
 • Отклонения, открити при ултразвук на плода.

Първи биохимичен скрининг

Биохимичният скрининг на 1 триместър се извършва на 10-14 седмици, но повечето експерти считат за по-информативно провеждането на проучване на 11-13 седмици.

Първият скрининг е "двоен тест", т.е. в кръвта се определят две вещества: hCG (по-специално свободна единица човешки хорион гонадотропин) и PAPP-A (плазмен протеин А, свързан с бременността).

Норми

Хорион гонадотропин се секретира от клетките на хориона (обвивката на ембриона), поради което той започва да се определя в кръвта доста рано (още в първите дни след настъпването на зачеването). Освен това количеството му постепенно се увеличава, достига максимум до края на първия триместър, след това започва да намалява и от втората половина на бременността остава на постоянно ниво.

Нормални нива на hCG

Период на бременност, седмициНормални стойности на hCG, IU / ml
Минимална стойностМаксимална стойност
9-1020 00095000
11-1220 00090 000
13-141500060 000

PAPP-A е протеин, произведен от трофобласт през целия гестационен период, количеството му непрекъснато се увеличава пропорционално на гестационната възраст.

Нормални показатели на PAPP-A

Период на бременност, седмициНормални показатели на PAPP-A, mU / ml
Минимална стойностМаксимална стойност
8-90,171.54
9-100,322.42
10-110,463.73
11-120.74.76
12-131.036.01
13-141.478.54

Резултатът от биохимичния скрининг се оценява не само от получените резултати, но и от стойността на MoM, което в крайна сметка е определящ фактор. MoM е коефициент, показващ степента на отклонение на получения показател от средния нормален показател за дадена гестационна възраст. MoM процентът е от 0,5 до 2,5 (при многоплодна бременност до 3,5 MoM).

Декодиране

Дешифрирането на биохимичния скрининг трябва да се извършва само от лекуващия лекар. Трябва да се има предвид, че всяка лаборатория, в зависимост от използваните реагенти, може да има свои собствени стандарти за ефективност, в това отношение, използвайки неверни данни, можете да получите неверни резултати.

Декодиране на анализа за hCG

Отклонения от норматаПричини
Намалени нива на hCGИзвънматочна бременност
Неразвиваща се бременност
Забавено развитие на ембриона
Висок риск от спонтанен аборт
Фетален синдром на Едуардс
Повишени нива на hCGМногоплодна бременност
Тежка токсикоза
Захарен диабет при майката
Синдром на Даун при плода
Изразени фетални малформации (сърдечно-съдова, нервна система и други)
Прием на гестагенни лекарства (диуфастон, сутрин)
Злокачествени заболявания (кистозен дрейф, хорион карцином)

Декодиране на анализа на PAPP-A

Отклонения от норматаПричини
Намалено ниво на PAPP-AНеразвиваща се бременност
Висок риск от спонтанен аборт
Синдром на Даун
Синдром на Едуардс
Синдром на Корнелия де Ланге
Повишено ниво на PAPP-A (няма диагностична стойност)Многоплодна бременност

Биохимичен скрининг през втория триместър

Биохимичният скрининг на 2-ри триместър се състои от "троен тест": определяне на AFP (алфа-фетопротеин), hCG и свободен естриол. Анализът се извършва от 16 до 20 седмици, но най-информативният преглед ще бъде на 16-18 седмици.

Норми за „троен тест“

AFP - протеин, произведен в стомашно-чревния тракт и черния дроб на плода от ранните етапи на неговото развитие.

Нормални показания на AFP

Период на бременност, седмициНормални стойности на AFP, U / ml
Минимална стойностМаксимална стойност
13-15петнадесет60
15-19петнадесет95
20-2427125

Нормални нива на hCG

Период на бременност, седмициНормални стойности на hCG, IU / ml
Минимална стойностМаксимална стойност
15-25 седмици1000035000

Свободният естриол е хормон, произведен първоначално само от плацентата, а след това от черния дроб на бебето. По време на нормалния ход на бременността количеството свободен естриол непрекъснато се увеличава..

Нормални стойности на свободен естриол по време на бременност

Период на бременност, седмициНормални нива на естриол
Минимална стойностМаксимална стойност
15-165.421.0
17-186.625,0
19-207.528,0

Декодиране

2 биохимичният скрининг също трябва да бъде дешифриран само от лекуващия лекар, като се вземат предвид стандартите на тази лаборатория.

Анализ на декодиране за AFP

Отклонения от норматаПричини
Намален AFPСиндром на Даун
Синдром на Едуардс
Смърт на плода
Неправилно определяне на срока на бременността
Повишен AFPМалформации на нервната система при плода
Несъединяване на предната коремна стена
Пъпна херния
Синдром на Меккел
Атрезия на хранопровода
Фетална некроза на черния дроб

Дешифриране на анализа за свободен естриол

Скрининг на първия триместър на бременността

Главна информация

Преди време бременните жени дори не са знаели за такава процедура като пренатален или перинатален скрининг. Сега всички бъдещи майки се подлагат на такъв преглед..

Какво представлява скринингът по време на бременност, защо се прави и защо резултатите са толкова важни? Опитахме се да дадем отговори на тези и други въпроси на перинаталния скрининг, засягащи много бременни жени в този материал..

За да се изключи в бъдеще всяко неразбиране на предоставената информация, преди да се пристъпи директно към разглеждането на горепосочените теми, си струва да се дефинират някои медицински термини.

Какво е ултразвуков скрининг и биохимия на майчиния серум

Пренаталният скрининг е специален вид на наистина стандартна процедура, наречена скрининг. Този изчерпателен преглед се състои от ултразвукова диагностика и лабораторни кръвни изследвания, в конкретния случай биохимията на майчиния серум. Откриването на ранен етап на някои генетични аномалии е основната задача на такъв анализ по време на бременност като скрининг.

Пренатално или перинатално означава пренатално, а терминът скрининг в медицината означава поредица от проучвания на голяма прослойка от населението, които се извършват с цел да се образува така наречената „рискова група“, податлива на определени заболявания.

Има универсален или селективен скрининг.

Това означава, че скринингови проучвания се правят не само за бременни жени, но и за други категории хора, например деца на същата възраст, за да се установят заболявания, характерни за даден период от живота..

С помощта на генетичен скрининг лекарите могат да разберат не само за проблеми в развитието на бебето, но и да реагират навреме на усложнения по време на бременност, за които жената може дори да не подозира.

Често бъдещите майки, след като са чули, че трябва да преминат през тази процедура няколко пъти, започват да се паникьосват и да се притесняват предварително. Въпреки това няма от какво да се страхувате, просто трябва предварително да попитате гинеколог защо е необходим скрининг за бременни жени, кога и най-важното как се прави тази процедура.

И така, нека започнем с факта, че стандартният скрининг се извършва три пъти през цялата бременност, т.е. във всеки триместър. За напомняне, триместърът е период от три месеца.

Скрининг на първия триместър на бременността

Какво представлява скринингът за триместър 1? Първо, нека отговорим на често срещания въпрос за това колко седмици е през първия триместър на бременността. В гинекологията има само два начина за надеждно установяване на периода по време на бременност - календарен и акушерски.

Първият се основава на деня на зачеването, докато вторият се основава на менструалния цикъл преди оплождането. Следователно първият триместър е период, който според календарния метод започва първата седмица от зачеването и завършва с четиринадесетата седмица..

Според втория метод първият триместър е 12 акушерски седмици. Освен това в този случай периодът се брои от началото на последната менструация. Съвсем наскоро не се предписва скрининг за бременни жени.

Сега обаче много самите бъдещи майки се интересуват от това проучване..

Освен това Министерството на здравеопазването горещо препоръчва да се възлагат изследвания на всички бъдещи майки, без изключение..

Вярно е, че това се прави доброволно, тъй като никой не може да принуди жената да се подложи на какъвто и да е анализ.

Струва си да се отбележи, че има категории жени, които просто са задължени по една или друга причина да се подложат на скрининг, например:

 • бременни жени от тридесет и пет години и нагоре;
 • бъдещи майки с анамнеза за информация за заплахата от спонтанен аборт;
 • жени, които са имали инфекциозни заболявания през първия триместър;
 • бременни жени, които по здравословни причини трябва да приемат лекарства, забранени за тяхното положение в ранните етапи;
 • жени, които са имали различни генетични аномалии или аномалии в развитието на плода при предишни бременности;
 • жени, които са родили деца с някакви отклонения в развитието или дефекти;
 • жени, при които е диагностицирана замразена или регресивна бременност (спиране на развитието на плода);
 • жени, страдащи от наркомания или алкохол;
 • бременни жени, в чието семейство или в семейството на бащата на нероденото дете са регистрирани случаи на наследствени генетични аномалии.

Колко време отнема пренаталния скрининг за първия триместър? За първия скрининг по време на бременност периодът се определя в интервала от 11 седмици до 13 акушерски седмици на бременността и 6 дни. По-рано над посочения период няма смисъл да се провежда това проучване, тъй като резултатите от него ще бъдат неинформативни и напълно безполезни..

Първото ултразвуково сканиране на 12-та седмица от бременността за жена не се прави случайно. Тъй като по това време зародишът завършва и започва феталният или фетален период на развитие на бъдещия човек.

Това означава, че ембрионът се превръща в плод, т.е. има очевидни промени, които говорят за развитието на пълноценно живо човешко тяло. Както казахме по-рано, скрининговите изследвания са комплекс от мерки, който се състои от ултразвукова диагностика и биохимия на кръвта на жената..

Важно е да се разбере, че скрининговият ултразвук през 1 триместър по време на бременност играе същата важна роля като лабораторните кръвни изследвания. Всъщност, за да могат генетиците да направят правилните заключения въз основа на резултатите от изследването, те трябва да проучат както резултатите от ултразвука, така и биохимията на кръвта на пациента.

Колко седмици се провежда първият скрининг, говорихме, сега нека преминем към декодиране на резултатите от цялостно проучване. Наистина е важно да разгледаме по-подробно нормите, установени от лекарите за резултатите от първия скрининг по време на бременност. Разбира се, само специалист в тази област, който притежава необходимите знания и най-важното, опит може да даде квалифицирана оценка на резултатите от анализа..

Ние вярваме, че е препоръчително всяка бременна жена да знае поне обща информация за основните показатели на пренаталния скрининг и техните нормативни стойности. Всъщност е обичайно повечето бъдещи майки да са прекалено подозрителни към всичко, свързано със здравето на бъдещото им дете. Затова ще им бъде много по-удобно, ако предварително знаят какво да очакват от изследването..

Декодиране на скрининг на 1 триместър чрез ултразвук, норми и възможни отклонения

Всички жени знаят, че по време на бременност трябва да преминат повече от един ултразвуков преглед (наричан по-долу ултразвук), който помага на лекаря да проследи вътрематочното развитие на нероденото дете. За да може скрининговият ултразвук да даде надеждни резултати, трябва предварително да се подготвите за тази процедура..

Сигурни сме, че по-голямата част от бременните жени знаят как да правят тази процедура. Няма обаче да е излишно да се повтори, че има два вида изследвания - трансвагинални и трансабдоминални. В първия случай сензорът на устройството се вкарва директно във влагалището, а във втория контактува с повърхността на предната коремна стена.

Снимка на плода на 13 седмица от бременността

Няма специални правила за подготовка за трансвагиналния тип ултразвук.

Ако имате трансабдоминален преглед, тогава преди процедурата (около 4 часа преди ултразвука), не трябва да ходите до тоалетната "на малък", а след половин час се препоръчва да изпиете до 600 ml обикновена вода.

Работата е там, че изследването трябва да се извърши на напълнен с течност пикочен мехур..

За да може лекарят да получи надежден резултат от ултразвуков скрининг, трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 • изпитен период - от 11 до 13 акушерска седмица;
 • положението на плода трябва да позволява на специалиста да извърши необходимите манипулации, в противен случай майката ще трябва да „въздейства“ на бебето да се обърне;
 • кокцигеално-теменната големина (по-долу КТЕ) не трябва да бъде по-малко от 45 mm.

Какво представлява КТР по време на бременност на ултразвук

Когато провежда ултразвук, специалист задължително изследва различни параметри или размери на плода. Тази информация ви позволява да определите колко добре се формира бебето и дали се развива правилно. Степента на тези показатели зависи от продължителността на бременността..

Ако стойността на един или друг параметър, получена в резултат на ултразвук, се отклонява от нормата нагоре или надолу, тогава това се счита за сигнал за наличието на някои патологии. Размерът на опашната кост е един от най-важните начални показатели за правилното вътрематочно развитие на плода..

Стойността на CTE се сравнява с теглото на плода и гестационната възраст. Този показател се определя чрез измерване на разстоянието от костта на короната на детето до опашната кост. Като общо правило, колкото по-висок е CTE, толкова по-дълга е бременността.

Норми на KTR

Когато този показател леко надвишава или, напротив, е малко по-малък от нормата, тогава няма причина за паника. Това говори само за особеностите на развитието на това конкретно дете..

Ако стойността на CTE се отклонява от стандартите в голяма посока, тогава това сигнализира за развитието на голям плод, т.е. Предполага се, че теглото на детето при раждането ще надвиши средното ниво от 3-3,5 кг. В случаите, когато CTE е значително по-малък от стандартните стойности, това може да е знак, че:

 • бременността не се развива както трябва, в такива случаи лекарят трябва внимателно да провери сърдечния ритъм на плода. Ако той е починал в утробата, тогава жената се нуждае от спешна медицинска помощ (кюретаж на маточната кухина), за да се предотврати възможна заплаха за здравето (развитие на безплодие) и живота (инфекция, кървене);
 • тялото на бременна жена произвежда недостатъчно количество хормони, обикновено прогестерон, което може да доведе до спонтанен аборт. В такива случаи лекарят предписва допълнителен преглед на пациента и предписва лекарства, съдържащи хормони (Utrozhestan, Dufston);
 • майката е болна от инфекциозни заболявания, включително болести, предавани по полов път;
 • плодът има генетични аномалии. В такива ситуации лекарите предписват допълнителни изследвания заедно с биохимичен кръвен тест, който е част от първия скринингов тест..

Също така си струва да се подчертае, че често има случаи, когато ниският CTE показва неправилно установена гестационна възраст. Това се отнася до вариант на нормата. Всичко, от което се нуждае една жена в такава ситуация, е да се подложи на втори ехографски преглед след известно време (обикновено след 7-10 дни).

Фетално биполярно разстройство (бипариетален размер)

Какво е BPD на ултразвук по време на бременност? При извършване на ултразвуково изследване на плода през първия триместър лекарите се интересуват от всички възможни характеристики на нероденото дете. Тъй като тяхното проучване дава на специалистите максимална информация за това как протича вътрематочното развитие на малко човече и дали всичко е наред със здравето му.

Какво е това фетално биполярно разстройство? Първо, нека дешифрираме медицинското съкращение. BPD е бипариетален размер на главата на плода, т.е. разстоянието между стените на теменните кости на черепа, по прост начин, размера на главата. Този показател се счита за един от основните за определяне на нормалното развитие на детето..

Важно е да се отбележи, че BPD показва не само колко добре и правилно се развива бебето, но също така помага на лекарите да се подготвят за предстоящото раждане. Тъй като ако размерът на главата на нероденото дете се отклонява от нормата в голяма посока, то той просто не може да премине през родовия канал на майката. В такива случаи се предписва планирано цезарово сечение..

Таблица на нормите за BPR по седмици

Когато BPD се отклонява от установените норми, това може да означава:

 • за наличието на такива патологии, несъвместими с живота в плода като церебрална херния или тумор;
 • за достатъчно голям размер на нероденото дете, ако други основни параметри на плода изпреварват установените стандарти за развитие с няколко седмици;
 • за рязко развитие, което след известно време ще се нормализира, при условие че други основни параметри на плода се вписват в нормите;
 • относно развитието на церебрална хидроцефалия при плода поради наличието на инфекциозни заболявания при майката.

Отклонението на този показател надолу показва, че мозъкът на бебето се развива неправилно..

Дебелина на пространството на яката (TVP)

Фетална TVP - какво е това? Яковото пространство в плода или размерът на цервикалната гънка е място (по-точно удължена формация), разположено между шията и горната мембрана на кожата на тялото на бебето, в което се натрупва течност. Изследването на тази стойност се извършва при скрининг на първия триместър на бременността, тъй като по това време е възможно да се измери TVP за първи път и след това да се анализира.

Започвайки от 14-та седмица на бременността, тази формация постепенно намалява по размер и до 16-та седмица на практика изчезва от погледа. За TVP също са установени определени норми, които са право пропорционални на продължителността на бременността..

Например, нормата за дебелината на пространството на яката на 12 седмици не трябва да надхвърля границите от 0,8 до 2,2 mm. Пространството на яката на 13 седмици трябва да бъде между 0,7 и 2,5 mm.

Важно е да се отбележи, че за този показател експертите задават осреднени минимални стойности, отклонението от които показва изтъняване на яката, което, подобно на разширяването на TVP, се счита за аномалия.

Фетална TVP маса по седмици

Ако този показател не съответства на нормите на TVP, посочени в горната таблица на 12 седмици и в други периоди на бременността, тогава такъв резултат най-вероятно показва наличието на следните хромозомни аномалии:

 • тризомия 13, заболяване, известно като синдром на Патау, характеризиращо се с наличието на допълнителна хромозома 13 в човешките клетки;
 • тризомия на хромозома 21, известна на всички като синдром на Даун, човешко генетично заболяване, при което кариотипът (т.е. пълен набор от хромозоми) е представен от хромозома 47 вместо от 46;
 • монозомия на Х хромозомата, геномно заболяване, кръстено на учените, които са го открили, синдром на Шерешевски-Търнър, се характеризира с такива аномалии на физическото развитие като нисък ръст, както и сексуален инфантилизъм (незрялост);
 • тризомия на хромозома 18 е хромозомно заболяване. Синдромът на Едуардс (второто име на това заболяване) се характеризира с множество малформации, несъвместими с живота..

Тризомията е вариант на анеуплоидия, т.е. промени в кариотипа, при които има допълнителна трета хромозома в човешката клетка вместо нормалния диплоиден набор.

Монозомията е вариант на анеуплоидия (хромозомна аномалия), при която няма хромозоми в хромозомния набор.

Какви са нормите за тризомия 13, 18, 21, установени по време на бременност? Случва се така, че в процеса на клетъчното делене настъпва провал. Това явление се нарича анеуплоидия в науката. Тризомията е една от разновидностите на анеуплоидията, при която вместо чифт хромозоми в клетката присъства допълнителна трета хромозома.

С други думи, детето наследява от родителите си допълнителни 13, 18 или 21 хромозома, което от своя страна води до генетични аномалии, които възпрепятстват нормалното физическо и психическо развитие. Синдромът на Даун е статистически най-често срещаното заболяване, свързано с наличието на хромозома 21.

Бебетата, родени със синдром на Едуардс, както в случая на синдрома на Патау, обикновено не живеят до една година, за разлика от онези, които нямат късмета да се родят със синдром на Даун. Такива хора могат да доживеят до дълбока старост. Такъв живот обаче по-скоро може да се нарече съществуване, особено в страните от постсъветското пространство, където тези хора се считат за изгнаници и те се опитват да ги избягват и да не ги забелязват..

За да се изключат подобни аномалии, бременните жени, особено тези в риск, трябва да се подложат на задължителен скринингов преглед. Изследователите твърдят, че развитието на генетични аномалии е правопропорционално на възрастта на бъдещата майка. Колкото по-млада е жената, толкова по-малко вероятно е детето й да има някакви аномалии.

За установяване на тризомия през първия триместър на бременността се провежда изследване на яковото пространство на плода с помощта на ултразвук. В бъдеще бременните жени периодично правят кръвен тест, при който най-важните показатели за генетиците са нивото на алфа-фетопротеин (AFP), инхибин-А, хорионгонадотропин (hCG) и естриол.

Както споменахме по-рано, рискът от генетично заболяване при дете зависи главно от възрастта на майката. Има обаче случаи, когато тризомия се записва при млади жени. Ето защо лекарите при скрининг изследват всички възможни признаци на аномалии. Смята се, че опитен специалист по ултразвук може да идентифицира проблеми още по време на първия скринингов преглед.

Признаци на синдрома на Даун, както и Едуардс и Патау

Тризомията 13 се характеризира с рязко намаляване на нивото на PAPP-A (PAPP, свързан с бременността плазмен протеин (протеин) A). Също така, маркер на тази генетична аномалия е намален или повишен hCG. Същите параметри играят важна роля при определяне дали плодът има синдром на Едуардс..

Когато няма риск от тризомия 18, нормалните стойности на PAPP-A и b-hCG (свободна бета субединица на hCG) се записват в биохимичен кръвен тест. Ако тези стойности се отклоняват от стандартите, установени за всеки конкретен гестационен период, тогава най-вероятно ще бъдат открити генетични малформации у детето..

Важно е да се отбележи, че в случай, че по време на първия скрининг специалист регистрира признаци, указващи риска от тризомия, жената се насочва за допълнително изследване и за консултация с генетици. За да постави окончателна диагноза, бъдещата майка ще трябва да се подложи на процедури като:

 • хорионна биопсия, т.е. получаване на проба от хорионна тъкан за диагностициране на аномалии;
 • амниоцентезата е пункция на околоплодната мембрана за получаване на проба от околоплодната течност за по-нататъшно изследване в лабораторията;
 • плацентоцентеза (плацентарна биопсия), с този инвазивен диагностичен метод специалистите вземат проба от плацентарна тъкан с помощта на специална пункционна игла, която пробива предната коремна стена;
 • кордоцентеза, метод за диагностика на генетични аномалии по време на бременност, при който се анализира кръвта от пъпната връв на плода.

За съжаление, ако бременна жена е била подложена на някое от горните проучвания и диагнозата за наличие на генетични аномалии в плода е била потвърдена по време на биоскрининг и ултразвук, лекарите ще предложат прекратяване на бременността. Освен това, за разлика от стандартните скринингови проучвания, тези инвазивни методи на изследване могат да провокират редица тежки усложнения до спонтанен спонтанен аборт, така че лекарите прибягват до тях в доста рядък брой случаи..

Носна кост на 12 седмици, таблица на нормите

Носната кост е леко удължена, четириъгълна, изпъкнала в предната сдвоена кост на човешкото лице. При първия ултразвуков скрининг специалистът определя дължината на носната кост на бебето. Смята се, че при наличие на генетични аномалии тази кост не се развива правилно, т.е. вкостяването й настъпва по-късно.

Следователно, ако носната кост отсъства или размерът й е твърде малък по време на първия скрининг, това показва възможното наличие на различни аномалии. Важно е да се подчертае, че дължината на носната кост се измерва на 13 седмици или 12 седмици. При скрининг на 11 седмици специалистът проверява само неговото присъствие.

Струва си да се подчертае, че ако размерът на носната кост не съответства на установените норми, но ако други основни показатели съответстват, наистина няма причина за безпокойство. Това състояние на нещата може да се дължи на индивидуалните характеристики на развитието на това конкретно дете..

Сърдечна честота (HR)

Параметър като сърдечната честота играе важна роля не само в ранните етапи, но и през цялата бременност. Необходимо е постоянно да се измерват и наблюдават сърдечната честота на плода само за да се забележат отклонения през времето и ако е необходимо, да се спаси живота на бебето.

Интересното е, че въпреки че миокардът (сърдечен мускул) започва да се свива още през третата седмица след зачеването, сърдечният ритъм може да се чуе едва от шестата акушерска седмица. Смята се, че в началния етап от развитието на плода ритъмът на сърдечните удари трябва да съответства на пулса на майката (средно 83 удара в минута).

Обаче още през първия месец от вътрематочния живот сърдечната честота на бебето постепенно ще се увеличава (с около 3 удара в минута всеки ден) и до деветата седмица на бременността ще достигне 175 удара в минута. Определете сърдечната честота на плода с помощта на ултразвук.

При провеждане на първия ултразвук специалистите обръщат внимание не само на сърдечната честота, но и наблюдават как се развива сърцето на бебето. За това се използва така наречения четирикамерен разрез, т.е. метод на инструментална диагностика на сърдечни дефекти.

Важно е да се подчертае, че отклонението от стандартите на такъв показател като сърдечната честота показва наличието на дефекти в развитието на сърцето. Ето защо лекарите внимателно изучават структурата на предсърдията и сърдечните вентрикули на плода при рязане. Ако се открият някакви отклонения, специалистите насочват бременната жена за допълнителни изследвания, например за ехокардиография (ЕКГ) с доплер.

Започвайки от двадесетата седмица, гинекологът в антенаталната клиника ще слуша сърцето на бебето, използвайки специална тръба при всяко планирано посещение на бременната жена. Процедура като аускултация на сърцето не се използва по-рано поради неговата неефективност, тъй като лекарят просто не чува сърдечния ритъм.

С развитието на бебето обаче сърцето му ще се чува по-ясно всеки път. Аускултацията помага на гинеколога да определи положението на плода в утробата. Например, ако сърцето се слуша по-добре на нивото на пъпа на майката, тогава детето е в напречно положение, ако вляво от пъпа или отдолу, тогава плодът е в главна форма, а ако над пъпа, то в таза.

От 32 гестационна седмица се използва кардиотокография (съкратено KTP) за контрол на сърдечния ритъм. При извършване на горните видове изследвания специалист може да запише в плода:

 • брадикардия, т.е. необичайно ниска сърдечна честота, която обикновено е временна. Това отклонение може да е симптом за наличието на майката на автоимунни заболявания, анемия, гестоза, както и притискане на пъпната връв, когато нероденото дете не получава достатъчно кислород. Вродените сърдечни дефекти също могат да станат причина за брадикардия; за да се изключи или потвърди тази диагноза, жената задължително се изпраща за допълнителни изследвания;
 • тахикардия, т.е. висока сърдечна честота. Експертите рядко регистрират такова отклонение. Ако обаче сърдечната честота е много по-висока от предвидената от нормите, това показва хипертиреоидизъм при майката или хипоксия, развитие на вътрематочни инфекции, анемия и генетични аномалии в плода. Освен това лекарствата на жената могат да повлияят на сърдечната честота..

В допълнение към обсъдените по-горе характеристики, при провеждането на първия скринингов ултразвуков преглед, специалистите анализират и данните:

 • за симетрията на феталните мозъчни полукълба;
 • за размера на обиколката на главата му;
 • за разстоянието от тилната до челната кост;
 • дължината на костите на раменете, бедрата и предмишниците;
 • за структурата на сърцето;
 • за местоположението и дебелината на хориона (плацента или "детско място");
 • за количеството вода (околоплодна течност);
 • за състоянието на фаринкса на шийката на майката;
 • броят на съдовете в пъпната връв;
 • за отсъствието или наличието на хипертоничност на матката.

В резултат на ултразвук, в допълнение към вече обсъдените по-горе генетични аномалии (монозомия или синдром на Шерешевски-Търнър, тризомия на хромозома 13, 18 и 21, а именно синдроми на Даун, Патау и Едуардс), могат да бъдат идентифицирани следните патологии в развитие:

 • нервна тръба, като малформация на гръбначния стълб (менингомиелоцеле и менингоцеле) или черепна херния (енцефалоцеле);
 • Синдром на Corne de Lange, аномалия, при която се регистрират множество малформации, водещи както до физически увреждания, така и до умствена изостаналост;
 • триплоидия, генетичен дефект на развитието, при който възниква неуспех в хромозомния набор, като правило, плодът не оцелява в присъствието на такава патология;
 • омфалоцеле, ембрионална или пъпна херния, патология на предната коремна стена, при която някои органи (черен дроб, черва и други) се развиват в херниалната торбичка извън коремната кухина;
 • Синдром на Смит-Опиц, генетично заболяване, което засяга метаболитните процеси, което впоследствие води до развитието на много тежки патологии, например аутизъм или умствена изостаналост.

Биохимичен скрининг на 1-ви триместър

Нека да поговорим по-подробно за втория етап на цялостен скринингов преглед на бременни жени. Какво представлява биохимичният скрининг за 1 триместър и какви са стандартите за основните му показатели? Всъщност биохимичният скрининг не е нищо повече от биохимичен кръвен тест на бъдещата майка..

Това проучване се извършва само след ултразвук. Това се дължи на факта, че благодарение на ултразвуковото изследване лекарят установява точната продължителност на бременността, от която директно зависят нормативните стойности на основните показатели на биохимията на кръвта. Така че, не забравяйте, че трябва да отидете на биохимичен скрининг само с резултатите от ултразвук.

Как да се подготвите за първия си скрининг за бременност

Говорихме за това как го правят и най-важното, когато правят скринингов ултразвук, сега си струва да обърнем внимание на подготовката за доставката на биохимичен анализ. Както в случая с всеки друг кръвен тест, трябва предварително да се подготвите за това изследване..

Ако искате да получите надежден резултат от биохимичния скрининг, ще трябва да следвате точно следните препоръки:

 • кръв за биохимичен скрининг се дава строго на гладно, лекарите дори не препоръчват да се пие обикновена вода, да не говорим за храна;
 • няколко дни преди скрининга, трябва да промените обичайната си диета и да започнете да се придържате към щадяща диета, при която не трябва да ядете прекалено мазни и пикантни храни (за да не повишите нивата на холестерола), както и морски дарове, ядки, шоколад, цитрусови плодове и други алергенни храни, дори ако преди това не сте имали алергична реакция към нищо.

Стриктното спазване на тези препоръки ще ви позволи да получите надежден резултат от биохимичния скрининг. Повярвайте ми, по-добре е да бъдете търпеливи известно време и да се откажете от любимите си деликатеси, така че по-късно да не се притеснявате за резултатите от анализа. В крайна сметка лекарите ще тълкуват всяко отклонение от установените норми като патология в развитието на бебето..

Доста често във всякакви форуми, посветени на бременността и раждането, жените говорят за това как резултатите от първия скрининг, очаквани с такова вълнение, се оказват лоши и трябва да направят всички процедури отново. За щастие в крайна сметка бременните жени получиха добри новини за здравето на своите бебета, тъй като коригираните резултати показват, че няма увреждане в развитието..

Целият смисъл беше, че бъдещите майки не се подготвиха правилно за скрининга, което в крайна сметка доведе до получаване на неточни данни.

Представете си колко нерви са изхабени и са проляти горчиви сълзи, докато жените чакат нови резултати от теста..

Такъв колосален стрес не преминава, без да остави следа за здравето на който и да е човек, и още повече за бременната жена..

Биохимичен скрининг на 1 триместър, интерпретация на резултатите

При провеждането на първия биохимичен скринингов анализ основната роля при диагностицирането на всякакви аномалии в развитието на плода играят такива показатели като свободната β-субединица на човешки хорион гонадотропин (по-нататък hCG), както и PAPP-A (плазмен протеин А, свързан с бременността). Нека разгледаме всеки от тях подробно.

PAPP-A - какво е това?

Както бе споменато по-горе, PAPP-A е индикатор за биохимичен кръвен тест на бременна жена, който помага на специалистите да установят наличието на генетични аномалии в развитието на плода на ранен етап. Пълното име на тази стойност звучи като свързания с бременността плазмен протеин А, което буквално означава плазмен протеин А, свързан с бременността..

Именно протеинът (протеин) А, произведен от плацентата по време на бременност, е отговорен за хармоничното развитие на нероденото дете. Следователно, показател като нивото на PAPP-A, изчислен на 12 или 13 седмица по време на бременност, се счита за характерен маркер за определяне на генетични аномалии..

Задължително е да се предаде анализът, за да се провери нивото на PAPP-A, ако:

 • бременни жени на възраст над 35 години;
 • жени, които преди това са раждали деца с генетични увреждания в развитието;
 • бъдещи майки с роднини с генетични затруднения в развитието в тяхното семейство;
 • жени, които са страдали от заболявания като цитомегаловирус, рубеола, херпес симплекс хепатит малко преди бременността;
 • бременни жени, които преди са имали усложнения или спонтанни аборти.

Нормативните стойности на такъв показател като PAPP-A зависят от гестационната възраст. Например, скоростта на PAPP-A на 12 седмици е 0,79 до 4,76 mU / ml, а на 13 седмици - от 1,03 до 6,01 mU / ml. В случаите, когато в резултат на теста този показател се отклонява от нормата, лекарят предписва допълнителни изследвания.

Ако анализът разкрие ниско ниво на PAPP-A, това може да показва наличието на хромозомни аномалии в развитието на детето, например синдром на Даун, а това също така сигнализира за риск от спонтанен аборт и регресиране на бременността. Когато този показател се увеличи, това най-вероятно е резултат от факта, че лекарят не може да изчисли правилния период на бременност..

Ето защо биохимията на кръвта се взема само след ултразвуково сканиране. Въпреки това, високият PAPP-A може също да показва вероятността от развитие на генетични аномалии в развитието на плода. Следователно, в случай на отклонение от нормата, лекарят ще изпрати жената за допълнителен преглед..

Човешки хорион гонадотропин

Учените са дали такова име на този хормон по причина, тъй като благодарение на него човек може надеждно да научи за бременността вече 6-8 дни след оплождането на яйцеклетката. Забележително е, че hCG започва да се произвежда от хориона още в първите часове на бременността..

Нещо повече, нивото му нараства бързо и до 11-12 седмици от бременността надвишава първоначалните стойности с хиляден фактор. Тогава човешкият хорион гонадотропин постепенно губи своята позиция и неговите показатели остават непроменени (започвайки от втория триместър) до раждането. Всички ленти за тест за бременност съдържат hCG.

Ако нивото на човешкия хорион гонадотропин се повиши, това може да означава:

 • наличието на синдром на Даун при плода;
 • многоплодна бременност;
 • за развитието на захарен диабет при майката;
 • за токсикозата.

Когато нивото на hCG е под предписаните стандарти, се казва:

 • за възможен фетален синдром на Edwardsau;
 • за риска от спонтанен аборт;
 • за плацентарна недостатъчност.

След като бременна жена е подложена на ултразвуково сканиране и биохимия на кръвта, специалистът трябва да дешифрира резултатите от изследването, както и да изчисли възможните рискове от развитие на генетични аномалии или други патологии с помощта на специална компютърна програма PRISCA (Prisca).

Резюмето на скрининга ще съдържа следната информация:

 • за свързания с възрастта риск от аномалии в развитието (в зависимост от възрастта на бременната жена, възможните отклонения се променят);
 • за стойностите на биохимичните параметри на кръвния тест на жената;
 • за риска от възможни заболявания;
 • MoM коефициент.

За да се изчислят възможно най-надеждно възможните рискове от развитие на определени аномалии в плода, експертите изчисляват т. Нар. MoM (кратно на медианата) коефициент. За целта всички получени скринингови данни се въвеждат в програма, която начертава отклонението на всеки показател на анализа на конкретна жена от средната норма, установена за повечето бременни жени..

MoM се счита за нормално, ако е в диапазона от 0,5 до 2,5. На втория етап този коефициент се коригира, като се вземат предвид възрастта, расата, наличието на заболявания (например захарен диабет), лошите навици (например тютюнопушенето), броят на предходни бременности, ин витро и други важни фактори..

На последния етап специалистът прави окончателно заключение. Не забравяйте, че само лекар може правилно да интерпретира резултатите от скрининга. Във видеото по-долу лекарят обяснява всички ключови моменти, свързани с първия скрининг..

Разходи за скрининг за 1 триместър

Въпросът колко струва това проучване и къде е по-добре да се премине, тревожи много жени. Работата е там, че не всяка държавна поликлиника може да направи безплатно такъв специфичен преглед. Въз основа на отзивите, оставени във форумите, много бъдещи майки изобщо не се доверяват на безплатното лекарство.

Поради това често можете да срещнете въпроса къде да направите скрининг в Москва или други градове. Ако говорим за частни институции, тогава в добре познатата и добре доказана лаборатория INVITRO може да се направи биохимичен скрининг за 1600 рубли.

Вярно е, че тази цена не включва ултразвук, който специалистът определено ще поиска да представи преди биохимичния анализ. Следователно ще трябва отделно да се подложите на ултразвуково изследване на друго място и след това да отидете в лабораторията, за да дарите кръв. И това трябва да се направи в същия ден..

Втори скрининг по време на бременност, кога да се прави и какво е включено в проучването

Съгласно препоръките на Световната здравна организация (по-нататък СЗО), всяка жена трябва да се подложи на три скрининга през цялата бременност. Въпреки че в днешно време гинеколозите насочват всички бременни жени за този преглед, има и такива, които по някаква причина пропускат скрининга.

За някои категории жени обаче подобни изследвания трябва да бъдат задължителни. Това се отнася преди всичко за тези, които преди това са раждали деца с генетични или дефекти в развитието. Освен това трябва непременно да се подложите на скрининг:

 • жени на възраст над 35 години, тъй като рискът от развитие на различни патологии в плода зависи от възрастта на майката;
 • жени, които са приемали наркотици или други забранени лекарства за бременни жени през първия триместър;
 • жени, които преди това са претърпели два или повече спонтанни аборта;
 • жени, които страдат от едно от следните заболявания, предавани на дете по наследство - захарен диабет, заболявания на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система, както и онкопатология;
 • жени, които са изложени на риск от спонтанен аборт.

Освен това бъдещите майки непременно трябва да се подложат на скрининг, ако те или техните съпрузи са били изложени на радиация преди зачеването и също са страдали от бактериални и инфекциозни заболявания непосредствено преди или по време на бременността. Както при първия скрининг за втори път, бъдещата майка също трябва да направи ултразвуково сканиране и да направи биохимичен кръвен тест, който често се нарича троен тест.

Време на втория скрининг по време на бременност

И така, нека отговорим на въпроса колко седмици се прави вторият скрининг по време на бременност. Както вече определихме, първото проучване се извършва в началото на бременността, а именно в периода от 11 до 13 седмици от първия триместър. Следващото скринингово проучване се провежда по време на така наречения „златен“ период на бременност, т.е. през втория триместър, който започва на 14 седмици и завършва на 27 седмици.

Вторият триместър се нарича златен, тъй като през този период от време всички първоначални заболявания, свързани с бременността (гадене, слабост, сънливост и други), се отдръпват и жената може напълно да се наслади на новото си състояние, тъй като чувства силен прилив на сила.

Жената трябва да посещава своя гинеколог на всеки две седмици, за да може да следи напредъка на бременността..

Лекарят дава препоръки на бъдещата майка относно нейното интересно положение, а също така информира жената за това какви прегледи и колко време трябва да се подложи. Обикновено бременната жена прави тест за урина и общ кръвен тест преди всяко посещение при гинеколога, а вторият скрининг се провежда от 16 до 20 седмици от бременността.

Ултразвуков скрининг на 2-ри триместър - какво е това?

По време на втория скрининг първо се извършва ултразвуково сканиране, за да се определи точната продължителност на бременността, така че по-късно специалистите да могат правилно да интерпретират резултатите от биохимичен кръвен тест. На ултразвук лекарят изучава развитието и размера на вътрешните органи на плода: дължината на костите, обема на гръдния кош, главата и корема, развитието на малкия мозък, белите дробове, мозъка, гръбначния стълб, сърцето, пикочния мехур, червата, стомаха, очите, носа, както и симетрията на структурата на лицето.

Като цяло се анализира всичко, което се визуализира с помощта на ултразвуково изследване. В допълнение към изучаването на основните характеристики на развитието на бебето, експертите проверяват:

 • как се намира плацентата;
 • дебелината на плацентата и степента на нейната зрялост;
 • броят на съдовете в пъпната връв;
 • състояние на стените, придатъците и шийката на матката;
 • количеството и качеството на околоплодните води.

Стандарти за ултразвуков скрининг на 2-ри триместър на бременността:

Име на параметърНорма
Тегло на плодоветеот 160 до 215 g
Размер на главата на плода3,8 до 5,5 cm
Растеж на плодаот 20 до 22 см
Диаметър на сърцето на плодаот 1,5 до 2 cm
Диаметър на раменната кост на плода1,9 до 3,1 cm
Размер на малкия мозък на плодаот 1,5 до 1,9 cm
Диаметър на корема на плодаот 3,1 до 4,9 cm
Диаметър на бедрената кост на плода1,8 до 3,2 cm
Състоянието на плацентата на женатанулева степен на зрялост
Дължина на шийката на матката на женатаот 36 до 40 мм
Амниотична течностот 1 до 1,5 л

Декодиране на тройния тест (биохимичен кръвен тест)

Във втория триместър специалистите обръщат специално внимание на такива три маркера на генетични аномалии като:

 • хорион гонадотропин е хормон, произведен от феталния хорион;
 • алфа-фетопротеин (по-долу AFP) е плазмен протеин (протеин), който първоначално се произвежда от жълтото тяло, а след това се произвежда от черния дроб и стомашно-чревния тракт на плода;
 • свободният естриол (по-долу хормон Е3) е хормон, който се произвежда в плацентата, както и в черния дроб на плода.

В някои случаи се измерва и нивото на инхибин (хормон, произведен от фоликулите). Определени са стандарти за всяка седмица от бременността. Счита се за оптимално провеждането на троен тест на 17 гестационна седмица..

Седмица II триместърE3, наномол / литърHCG, МЕД / милилитърAFP, единици / милилитър
16 седмица5.4-2110-58 хиляди15-95
17 седмица6.6-258-57 хиляди15-95
18 седмица6.6-258-57 хиляди15-95
19 седмица7,5-287-49 хиляди15-95
20 седмица7,5-281,6-49 хиляди27-125

Когато нивото на hCG при втория скрининг е надценено, това може да означава:

 • многоплодна бременност;
 • за диабета при майката;
 • за токсикоза;
 • за риска от развитие на синдром на Даун, ако другите два показателя са под нормата.

Ако hCG, напротив, се понижи, това казва:

 • за извънматочна бременност;
 • за риска от синдром на Едуардс;
 • за замразена бременност;
 • за плацентарна недостатъчност.

Когато нивата на AFP са високи, съществува риск от:

 • наличието на аномалии в развитието на бъбреците;
 • дефекти на нервната тръба;
 • атрезия на дванадесетопръстника;
 • аномалии в развитието на коремната стена;
 • мозъчно увреждане;
 • липса на вода;
 • смърт на плода;
 • спонтанен аборт;
 • поява на Rh-конфликт.

Намаленият AFP може да бъде сигнал:

 • Синдром на Едуардс;
 • захарен диабет на майката;
 • ниско разположение на плацентата.
 • развитието на анемия при плода;
 • надбъбречна и плацентарна недостатъчност;
 • спонтанен аборт;
 • наличието на синдром на Даун;
 • развитие на вътрематочна инфекция;
 • забавяне на растежа на плода.

Струва си да се отбележи, че нивото на хормона Е3 се влияе от някои лекарства (например антибиотици), както и от неправилно и небалансирано хранене на майката. Когато Е3 е повишен, лекарите диагностицират бъбречно заболяване или многоплодна бременност и прогнозират преждевременно раждане, когато нивата на естриол се повишат рязко..

След като бъдещата майка премине два етапа на скринингов преглед, лекарите анализират получената информация с помощта на специална компютърна програма и изчисляват същия MoM коефициент, както при първото проучване. Заключението ще посочи рисковете за определен вид отклонение.

Стойностите са посочени като фракция, например 1: 1500 (т.е. един случай на 1500 бременности). Нормата се взема предвид, ако рискът е по-малък от 1: 380. Тогава заключението ще покаже, че рискът е под прага на границата. Ако рискът е по-висок от 1: 380, тогава жената ще бъде насочена за допълнителна консултация с генетици или ще бъде предложена да се подложи на инвазивна диагностика.

Струва си да се отбележи, че в случаите, когато при първия скрининг биохимичният анализ съответства на нормите (изчисляват се показателите hCG и PAPP-A), тогава за втори и трети път е достатъчно жената да направи само ултразвук.

Трети скрининг по време на бременност

Последният скринингов преглед на бъдещата майка се провежда през третия триместър. Мнозина се чудят какво гледат при третия скрининг и кога трябва да се направи това проучване.

Като правило, ако бременната жена не е била диагностицирана с някакви аномалии в развитието на плода или по време на бременност при първия или втория преглед, тогава тя трябва само да се подложи на ултразвуково изследване, което ще позволи на специалиста да направи окончателни заключения за състоянието и развитието на плода, както и неговото положение в утробата.

Определянето на позицията на плода (предлежание на главата или седалището) се счита за важен подготвителен етап преди раждането..

За да бъде доставката успешна и жената може да роди сама без операция, детето трябва да е в главна форма.

В противен случай лекарите планират цезарово сечение.

Третият скрининг включва процедури като:

 • Ултразвук, който се прави от всички бременни жени без изключение;
 • Доплер ехографията е техника, която се фокусира главно върху състоянието на кръвоносните съдове на плацентата;
 • кардиотокография - изследване, което ви позволява по-точно да определите сърдечната честота на дете в утробата;
 • кръвна биохимия, по време на която вниманието се фокусира върху такива маркери на генетични и други аномалии като нивото на hCG, ɑ-фетопротеин и PAPP-A.

Време на третия скрининг по време на бременност

Струва си да се отбележи, че само лекар решава колко седмици трябва да се подложи на скрининг, въз основа на индивидуалните характеристики на тази конкретна бременност. Въпреки това се счита за оптимално, когато бъдещата майка се подложи на планирано ултразвуково сканиране на 32 седмици и след това незабавно взема биохимичен кръвен тест (ако има индикации), както и други необходими процедури.

По медицински причини обаче може да се направи доплерография или CTG на плода, започвайки от 28-та седмица на бременността. Третият триместър започва на 28 седмици и завършва с раждане на 40-43 седмици. Последният скринингов ултразвук обикновено се предписва на 32-34 седмици.

Декодиране на ултразвук

Колко време отнема на бременната жена да се подложи на третия скринингов ултразвук, сега ще говорим по-подробно за декодирането на изследването. При провеждане на ултразвуково сканиране през третия триместър, лекарят обръща специално внимание на:

 • върху развитието и структурата на сърдечно-съдовата система на детето, за да се изключат възможни патологии в развитието, например сърдечни заболявания;
 • за правилното развитие на мозъка, коремните органи, гръбначния стълб и пикочно-половата система;
 • върху вената на Гален, разположена в черепната кухина, която играе важна роля за правилното функциониране на мозъка, за да се изключи аневризма;
 • върху структурата и развитието на лицето на детето.

Освен това ултразвукът позволява на специалиста да оцени състоянието на околоплодните течности, придатъците и матката на майката, както и да провери степента на зрялост и дебелината на плацентата. За да се изключи хипоксия и патологии в развитието на нервната и сърдечно-съдовата системи, както и да се идентифицират особеностите на притока на кръв в съдовете на матката и детето, както и в пъпната връв, се извършва доплер ултрасонография.

По правило тази процедура се извършва само по показания едновременно с ултразвуково сканиране. За да се изключи феталната хипоксия и да се определи сърдечната честота, се извършва CTG. Този тип изследвания се фокусират изключително върху работата на сърцето на бебето, поради което кардиотокографията се предписва в случаите, когато лекарят има притеснения относно състоянието на сърдечно-съдовата система на детето..

Ултразвукът през третия триместър на бременността ви позволява да определите не само представянето на детето, но и зрелостта на белите му дробове, от които зависи готовността за раждане. В някои случаи може да се наложи хоспитализация за ранно раждане, за да се запазят бебето и майката живи.

ИндексСреден процент за 32-34 седмици от бременността
Дебелина на плацентатаот 25 до 43 мм
Амниотичен (амниотичен) индекс80-280 мм
Зрелост на плацентата1-2 степен на узряване
Тон на маткатаотсъстващ
Маточен фаринксзатворена, дължина не по-малка от 3 cm
Растеж на плодасредно 45 cm
Тегло на плодоветесредно 2 кг
Обхват на корема на плода266 - 285 мм
BPR85-89 мм
Дължина на бедрото на плода62-66 мм
Обхват на гърдите на плода309-323 мм
Размер на предмишницата на плода46-55 мм
Размер на костите на пищяла на плода52-57 мм
Дължина на рамото на плода55-59 мм

Въз основа на резултатите от биохимичен кръвен тест, MoM коефициентът не трябва да се отклонява от диапазона от 0,5 до 2,5. Стойността на риска за всички възможни отклонения трябва да съответства на 1: 380.

Образование: Завършил Витебски държавен медицински университет със специалност хирургия. В университета той оглавява Съвета на студентското научно дружество. Допълнително обучение през 2010 г. - по специалността "Онкология" и през 2011 г. - по специалността "Мамология, визуални форми на онкологията".

Трудов опит: Работа в обща медицинска мрежа в продължение на 3 години като хирург (спешна болница Витебск, ЦРЛ Лиозно) и на непълно работно време като регионален онколог и травматолог. Работете като фармацевтичен представител през годината във фирма "Рубикон".

Той представи 3 предложения за рационализация на тема „Оптимизиране на антибиотичната терапия в зависимост от видовия състав на микрофлората“, 2 творби спечелиха награди в републиканския конкурс-преглед на студентски научни трудове (1 и 3 категории).

Коментари

В моя случай, според този анализ на теста за пренетика, те казаха, че имам момче, той разкри точно 46x!), Освен това те поставят ниски рискове за всички възможни патологии. Точно като камък от душата. И някои приятели бяха скептични, но лекарят посъветва да се свържат с тях вместо с амнио.

Здравейте! Кажете ми риска от развитие на синдром на Даун. Показателите за 1 скрининг са както следва - 12 седмици. 3 дни CTE 63.2 BPR- 17.2 OG- 66.4 OJ 66 DB-7 TBP- 1.1 се визуализира носната кост и не се открива трикуспидална регургитация ортограден кръвен поток PI 0,91 HR 144 кръв hCGb 177,3 мама 3,55 papp -а 3430,2 мама 1.14