Малкият човек най-накрая се е прибрал у дома от болницата, винаги е щастие, къщите и стените помагат. Той ще вземе всичките ви сили, но в замяна ще даде неизмеримо повече радост. Родителите на бебето, особено ако това е първородният, ще трябва да научат и да научат много. И един от първите тестове е къпането малко.

 1. Обичаи и традиции
 2. Какво препоръчват лекарите
 3. Подготовка за къпане
  1. Основни правила за плуване
  2. Какво ви е необходимо за самото къпане
 4. Как е къпането
 5. Избърсване и лечение на пъпната рана

Обичаи и традиции

Нашите предци са приели тази процедура много сериозно. И няма нищо изненадващо във факта, че първото къпане в предишни времена се превърна в почти ритуал. Това, което нашите предци не смесваха, бяха поканени дори специално обучени служители да запознаят бебето с вода. И какво и защо са добавили във водата и какво са направили с децата - като цяло можете да си счупите главата. Достатъчно е да си припомним билките от елекампан и любимец, които бяха хвърлени за здравето на силните и любовта на съседите, те носеха бели дрехи на момичетата - така че кожата да беше бяла и чиста. Въпреки че си струва да се признае, митниците също имат собствено здравословно зърно: съвременните лекари препоръчват и използването на отвари от много билки.

В едно нещо, предците със сигурност са били прави: трябва да къпете бебето си редовно и това трябва да се направи, така че бебето да е доволно от водните процедури. И когато видите радостта му, вие самите не можете да останете безразлични, повярвайте ми.

Какво препоръчват лекарите

Специалистите със специализирано медицинско образование казват следното:

 1. По-добре е да изкъпете бебето за първи път на втория ден след завръщането си от родилния дом. Оставете детето си да се адаптира след преместването и сами подредете мислите си. Планирайте за себе си всичко, което трябва да бъде закупено, предадено и завършено - рядко някой успява да се подготви напълно, дори преди бебето да се нанесе в къщата, това е нормално. Тази временна почивка обаче не ви освобождава от хигиенните задължения на вашето бебе и мокрите кърпички ще ви помогнат..
 2. Незараснала пъпна рана не е противопоказание за къпане, просто изисква повишено внимание и допълнително антисептично лечение. Ако лекарите не са издали специални инструкции по този въпрос, по-долу ще ви кажем как да лекувате раната след къпане. При къпане до заздравяване на пъпната рана е препоръчително да се използва преварена вода.
 3. Трябва да решите къде да къпете бебето си. По правило малките деца се къпят или в банята, или в кухнята. Във всеки случай първият въпрос тук е безопасността на детето. На мястото за къпане и последваща смяна не трябва да има течение. Ваната за къпане трябва да се дезинфекцира; за тази цел се препоръчва използването на обикновена сода (използването на химически дезинфектанти е неприемливо). Отначало къпането е най-добре да се прави във варена вода. Температурата на водата трябва да бъде около 37 ° C. Контролът на температурата може да се извърши с помощта на термометър, или като се опита водата с лакът (ако температурата на водата се поддържа правилно, усещанията ще бъдат удобни - не студено и не горещо).

Подготовка за къпане

Трябва предварително да се погрижите за подготовката на детето и всички необходими неща за къпане и последващи процедури.

Предварително съберете на едно място до променящата се повърхност всичко, от което се нуждаете след водни процедури:

 • нова пелена;
 • изгладени дрехи от чист памук;
 • памучни пъпки със ограничители;
 • лекарства, с които ще лекувате пъпната рана (водороден прекис и брилянтно зелено);
 • комплект детска козметика;
 • четка за коса.

Основни правила за плуване

 1. Времето за къпане трябва да бъде избрано така, че бебето да е сито и будно. Един и половина до два часа преди къпане, детето трябва да бъде нахранено; преди хранене трябва да спи. Препоръчително е този режим да се поддържа от ден на ден..
 2. Хлапето не трябва да се страхува, вашият страх и несигурност (нервност) могат да му се предадат. Създайте спокойна среда.
 3. Подгответе бебето си за къпане. Освободете го от пелената и внимателно, но старателно избършете кожата на бебето с влажна кърпа или измийте (особено ако то наскоро е имало стол).
 4. Легнете бебето гол по корем за няколко минути, преди да се изкъпете. Това ще помогне за втвърдяване на бебето и ще служи като допълнителна стимулация на червата..
 5. Времето за къпане за новородени обикновено не надвишава 4-6 минути, след достигане на тримесечна възраст може постепенно да се увеличи до 10-15 минути или повече

Какво ви е необходимо за самото къпане

 • кърпа с качулка (тя трябва да е мека и за предпочитане топла);
 • изсипете варена вода с необходимата температура във ваната
 • време е да започнете да плувате.

Как е къпането

Детето трябва да се спуска във водата бавно, непрекъснато да говори и да се усмихва на бебето. Вашата първа задача не е да изплашите бебето. Необходимо е да се поддържа раменният пояс и главата на бебето във водата.

Трябва да държите бебето във ваната с една ръка. Главата му лежи на китката ви, поставете дланта си под най-отдалечената лопатка, дръжте рамото си с пръсти.

Намокрете кожата на бебето, като загребвате със свободната си ръка вода от ваната и я изливате. Нанесете малко сапун (пяна) върху него, разпенете и започнете процеса на измиване. Не забравяйте, че имате малко време, но не се суетейте. Измивайте тялото на бебето си последователно, като започнете с врата, гърдите и ръцете и завършите с краката и гърба. Изплакнете останалата пяна и сапун, като загребвате вода от ваната. Не е необходимо да използвате ежедневно препарат, стига да изплаквате добре под пелената всеки път, когато сменяте..

Главата на бебето трябва да се измие последна. Използвайки нежни масажиращи движения от лицето, нанесете шампоан или пяна върху косата, изпенете малко и веднага изплакнете с чиста вода, като избягвате попадане на вода в лицето. След къпане изплакнете тялото на детето с отвара от избраните билки (по-добре е да го приготвите предварително в кана). Температурата на отварата може да е малко по-ниска от температурата на основната баня. Накрая изплакнете лицето на детето с чиста преварена вода..

След къпане, веднага увийте бебето с топла кърпа, не забравяйте да покриете главата му.

Е, това е всичко, няма нищо лошо в плуването. Сега е моментът да започнете следващите процедури..

Избърсване и лечение на пъпната рана

Кожата на трохите трябва да се накисва, а не да се избърсва в буквалния смисъл на думата. Струва си да започнете с главата и след това да ходите по цялото тяло, без да оставяте без внимание нито една гънка. След отстраняване на цялата възможна влага от кожата е необходимо кожата на бебето да се смазва с мляко или овлажнител и да се третира пъпната рана. За целта отстранете изсъхналите кори с памучен тампон, потопен във водороден прекис. Внимателно изтласквайки краищата на раната, отделете я с няколко докосвания в блестящо зелено. Всъщност това е всичко. Можете да започнете да обличате детето си.

Как да къпете новородено бебе за първи път у дома, видео

Когато в семейството се появи малко чудо, това е просто прекрасно. Младата майка веднага има много въпроси, свързани с грижите за бебето. Един от тези въпроси е как да къпете новородено бебе за първи път у дома.?

Разбира се, дори в болницата ще ви кажат и покажат как правилно да къпете бебето си. За съжаление не винаги е така. Освен това бабите започват да съветват колко правилно, какво да добавя, какво да добавя и т.н. В допълнение към бабите има и опитни приятели, които определено ще споделят своя опит в къпането на дете.

Подготовка за къпане на детето.

Разбира се, всеки трябва да слуша, особено бабите, ще им бъде приятно. Разбира се, ще използвате нещо, но все пак го направете по ваш начин. Това вече е от личен опит..

И така, тук идвате от болницата и на първия ден трябва да изкъпете детето, какво да направите първо:

 1. Не се паникьосвайте, не се страхувайте! Това е много важно, тъй като бебето ще го усети и може да се страхува от вода. Не забравяйте - детето усеща всичко, всичките ви емоции и чувства.
 2. Къпането е необходимо или 1 час след хранене, или 1 час преди хранене.
 3. Помещението, в което ще къпете детето, трябва да бъде добре проветриво и топло. Ако се къпете в банята, затворете вратата, така че да няма течение..
 4. Ваната трябва да се измие добре, можете да използвате препарати за миене на бебешки чинии, сода и да залеете с вряла вода.
 5. Температурата на водата трябва да бъде около 37 градуса. Все пак, докато носите детето, подготвяте се, водата ще се охлади и ще бъде приятна за бебето.
 6. Не е нужно да приемате много вода, около 2/3 от банята, малко по-малко можете.
 7. По-добре е да приготвите черпак с топла чиста вода и да го поставите до него. Температурата на водата трябва да е около 36 градуса.Може да е по-топло, пак ще се охлади. Това е за обливане на бебето.
 8. Също така подгответе предварително кърпа (не твърда) или пелена. Желателно е да се нагрява.
 9. Ръцете ви трябва да са чисти, по-добре е просто да ги измиете преди къпане..
 10. Също така премахнете всички бижута от ръцете си, желателно е ноктите да бъдат подстригани късо, за да не навредят на бебето.

Можете да плувате само с разрешение на акушер или педиатър, дори в болницата. Тъй като пъпът трябва да заздравее преди къпане. Важно е. Ако пъпа все още не е заздравял, просто трябва да навлажнете марля или мека кърпа и да избършете детето.

Някои майки съветват вряща вода преди къпане. Не мисля, че това е необходимо или дори необходимо. Защо да го направя? Изобщо не разбирам, така че обикновената вода, която си измиваш е страхотна..

Как да къпете бебето си за първи път

Сега се насочваме директно към къпането на детето. Препоръчително е да правите това заедно със съпруга си, не само за помощ, но и за бебето, за него ще бъде приятно да се чувства и мама и татко, както и да чуе и двамата, тогава бебето няма да се плаши и винаги ще се радва да се къпе.

Да, и разбира се, трябва да говорите с бебето си по-често, докато плувате, да озвучавате всички действия, това е много полезно и за мама също. Продължителността на къпане на новородено бебе е около 2-3 минути. Времето се увеличава с израстването.

Това е правилният начин да държите бебето на корема Това е правилният начин да държите бебето на корема Това е правилният начин да държите бебето на гърба

 1. На първо място, събличаме детето напълно, оставяйки го да легне за минута. Така че правим и въздушни бани, закаляваме бебето.
 2. Сега държим детето в легнало положение, като не пропускаме главата, първо потапяме малко от краката във водата. Не поставяйте във вода веднага. Движете малко краката си във водата.
 3. Сега можем да потопим детето във вода, но така че главата да не е във водата, мисля, че вие ​​сами разбирате защо. Добре е, ако водата им попадне в ушите, децата не се страхуват от това. Не е необходимо водата да попада в очите, носа и устата.
 4. Малко, съвсем малко, след като легнете, започвате първо да измивате лицето си: със свободната си ръка навлажнявате челото си, след това напълно. Водата не трябва да попада в носа, устата и очите. Не търкайте и не натискайте силно.
 5. Сега измийте врата ми, като леко повдигнете брадичката ми. Там трябва да се измие много добре..
 6. Сега измиваме добре ръцете, краката, тялото и слабините.
 7. След това внимателно обръщаме бебето върху корема, също и върху ръката ви. И по същия начин отново измиваме врата, тялото, краката и ръцете. Изплакнете добре зад ушите.
 8. Преобърнете се на гърба отново. Сега изплакваме главата. Можете да използвате сапун или пяна (без разлика). Внимавайте да не попадне сапун в очите. Напенете малко главата си и я измийте внимателно, от челото до задната част на главата.
 9. Сега обръщаме бебето върху корема и го държим над водата, вземаме приготвената кофа с вода и за първи път измиваме бебето от врата до краката. Вторият път можете от главата и краката.
 10. Изплакнете и покрийте с кърпа или пелена с глава, поставете на гърба.
 11. Сега изсушаваме детето не с три кърпи, а просто с попивателни движения. Кожата на бебето е много нежна и не може да се търка.

Ами това е всичко. Сега остават само малки процедури. Например, третиране на пъпа с брилянтно зелено и, ако е необходимо, след това прах и мехлем.

Детето трябва да бъде облечено възможно най-бързо, за да не замръзне и е задължително да носи шапка. Тъй като космите са все още мокри и капачката ще поеме цялата влага. По-късно капачката може да се свали и бебето да се сложи в леглото.

Още няколко съвета за къпане

Струва си да къпете детето всеки ден, но със сапун не повече от 1-2 пъти седмично. Например, веднага след изписването от болницата, можете да измиете главата със сапун за първи път и това е всичко. Следващият път можете след седмица.

Хлапето винаги обича да плува

Факт е, че бебетата не се замърсяват и ако някоя част от тялото се замърси, тогава може просто да се измие. Колкото по-малко сапун използвате, толкова по-малко вероятно е дерматит на детето и различни алергични реакции. Просто трябва да го измиете с вода и толкова.

Също така за кърпите за детето. През първите седмици от живота най-добрата кърпа за бебе е ръката на мама. Кожата на бебето е много нежна и тънка, няма нужда да се нарушава защитната бариера на бебето. Е, ако използвате кърпи за миене, тогава хавлиените ръкавици и меките кърпи за бебета са подходящи.

Не трябва да използвате различни билки. Особено през първите месеци детето може да изпитва алергични реакции. Само лайка ще бъде най-безвредната. Има лечебни свойства. Може да се използва и 1-2 пъти седмично, като се запарват 4 сашета и се изсипва във вана.

Също така, след къпане, можете да избършете ушите на детето със специални памучни тампони със запушалки, но в никакъв случай не се качвайте вътре, само ушната мида и това е всичко.

Можете да използвате различни пързалки или мрежи за плуване, задържане на устройства, тъй като има много различни видове от тях, най-важното е, че е удобно и просто дръжте главата.

Също така искам да ви дам няколко видео урока, тъй като разбирам, че някои хора е по-добре да видят веднъж, отколкото да четат няколко пъти:

Това е всичко, ако имате някакви въпроси, задайте ги в коментарите, чао на всички.

Първото къпане на новородено - традиционният обред на първото къпане

Поздравления! Магьосникът Азал е с вас и днес обсъждаме първото къпане на новородено. Ще ви кажа как да къпете новородено за първи път у дома във вана според народните традиции и обичаи, как да го направите правилно и удобно.

Ще споделя с вас ритуала за първото къпане на бебето в билки и ще обсъдя подробно къпането на бебето като хигиенна процедура. Освен това от статията ще научите защо се дават сребърни лъжици за деца и как да ги използвате с осезаеми ползи..

Защо първото къпане на новородено след родилния дом е най-важно

Първото къпане на новородено е привидно често срещана хигиенна процедура, но защо е толкова важна? Важно е, тъй като за първи път след раждането се формира т. Нар. „Пространство на опциите“ или „съдба“, полагат се основните пътища от живота на малко човече.

На този етап с помощта на прости изпитани във времето ритуали можете да насочите детето към по-добър жизнен път. Един от тези ритуали ще споделя с вас днес и той се провежда като част от първото къпане на бебето.

Това е традиционен ритуал на вековния търговец за първото къпане в билки. Наистина не е трудно да се изпълни изобщо. Този ритуал се извършва от родители, за да привлече различни ползи в живота на детето и да ги увеличи в съдбата на детето - това е покупка за щастлив живот.

Защо давам търговски обред? Това е версията на ритуала, който извърших за сина си. И „рецептата“ на родовия обред, баба ми ми го даде.

Детски сребърни лъжички за деца - защо, защо и защо са представени

В старите дни почти всички ритуали се различаваха от клас до клас в необходимите „съставки“, въпреки че принципът може да бъде един и същ. Обяснението е просто. Ако търговецът да даде сребърна лъжица за деца е изпълнима задача, за обикновения човек това е невъзможно.

Обикновеният човек ще замени лъжица с дървена, а монети с жито, а кралското семейство може да си позволи златна детска лъжица..

Сред търговската класа бяха представени сребърни лъжици за деца. Тези лъжици често бяха персонализирани, с гравиране. Те бяха широко използвани в традиционните ритуали за успешен, богат и щастлив живот („за да не останем гладни“), започвайки с ритуала на първото къпане.

След тази церемония сребърната лъжичка за деца се превърна в специален личен предмет. Известно е, че ако почукате с такава лъжица първия избухнал зъб на бебето, тогава останалите зъби на детето ще растат безболезнено, ще бъдат здрави и красиви..

Именно с такава лъжица бебето е било хранено, когато се е разболяло - смятало се, че това ще допринесе за ранното му възстановяване..

Обред на първото къпане на новородено

За церемонията е необходимо предварително да се подготвят някои от нейните компоненти. По-долу ще изброя всичко, от което се нуждаете.

 1. „Живата“ вода е изворна вода, вода от естествен кладенец (не насипен!) Или подземни източници. Най-добрият вариант, който нашите предци са използвали, е изворна вода, „изворна“. За първото къпане на детето си купих питейна вода от артезианския кладенец.
 2. Отвара от билки - струна, лайка, корен от елекампан, любимец. Ще ви кажа как правилно да приготвите отвара от тези билки..
 3. Майчино мляко - малко количество от тази вълшебна съставка се добавя към водата за къпане на бебето, така че бебето да расте здраво и „да поддържа кожата бяла“.
 4. Естествен пчелен мед - имате нужда от 1 чаена лъжичка мед на баня, „за да парят парите“ и „за да е сладък животът“.
 5. Сребърна монета на каквато и да е стойност - 1 брой, или те покриваха цялото дъно на бебешката баня с монети, така че животът на детето да е удобен. Една монета от обреда задължително се пазеше като паричен талисман и магнит. Ако имаше много монети, тогава останалите биха могли да участват в ритуали за привличане на пари - те работят много по-силно. Нарастващ търговец започва да търгува с една от тези монети - това му осигурява успех в начинанието и по-нататъшен просперитет.
 6. Сребърна лъжичка за дете - преди къпане такава лъжичка се слагаше на бебето „на зъбите“ (в устата), „за да може животът да се нахрани добре“ и зъбите да пробиват безболезнено.
 7. Бяла пелена за момиче или бяла риза за момче - момичетата традиционно се потапяха във водата в бяла пелена, „така че кожата да е бяла“, а момчетата се къпеха в бяла риза, „за да бъдат защитник“.

Имаше някои вариации на обреда в зависимост от семейството. Например в кралските семейства монети за къпане се вземали от злато и обикновеният човек можел да си позволи медна монета..

Хлебопроизводителите добавиха клас жито във водата за къпане на детето, ковачи - малък чук и др. В някои семейства също беше обичайно във водата да се слагат предмети на предците.

С появата на християнството стана обичайно да се поставя кипарисов кръст във вана (или друг съд, където се къпеше бебе). Този кръст по-късно участва в ритуала на кръщенето, сватбите и се носеше като бебе върху тялото през целия си живот. Той беше смятан за особено силен защитен амулет..

Внимавайте - кръстът трябва да е кипарис. Невъзможно е да се замени такъв кръст със сребърен или златен по време на първото къпане - това ще донесе нещастие на детето и обрече на тежка съдба.

Как да се къпе новородено за първи път

Родителите на първородните често имат много „технически“ въпроси относно къпането на новородено бебе като цяло. За тях изглежда още по-трудно да спазват ритуалната част от процедурата..

Като баща ще кажа, че това просто изглежда трудно, просто защото го правите за първи път. След няколко такива водни процедури вие ще се „адаптирате“ към детето си, а детето към вас и всичко ще върви като по часовник.

Тук ще отговоря само на най-честите въпроси относно къпането на новородено бебе като хигиенна процедура.

Кога можете да къпете новородено след болницата

Те се къпят, ако е възможно, в същия ден, когато бебето е изписано от болницата или поне на следващия.

Възможно ли е да се къпе новородено с щипка на пъпа

Трябва да! Те се къпят, без да обръщат внимание на щипката за дрехи. Просто не пипайте тази щипка за дрехи, докато плувате и това е всичко. Вашата задача е да избършете цялата кожа на бебето с мека гъба и да почистите всички гънки по тялото на бебето. Най-удобно е да използвате козметична целулозна гъба за къпане - тя е най-деликатната.

Каква е температурата на къпане на новородено за първи път

Температурата на водата за къпане на бебето трябва да бъде в рамките на 37-38 градуса, температурата на въздуха - най-малко 22 градуса.

Въпреки че тази температура на водата е най-удобна за тялото, потопете детето във водата постепенно, започвайки от краката. В този случай бебето няма да се страхува от рязка промяна в околната среда и няма да плаче..

Моля, обърнете внимание - течения в стаята за водни процедури са неприемливи.

Колко време отнема къпането на новородено

Процедурата обикновено отнема 5-10 минути. Това време е достатъчно, за да измие напълно бебето и да избърше всички гънки на тялото му. Постоянно следете температурата на водата с термометър и имайте гореща вода под ръка, за да доливате, ако е необходимо.

В преварена вода или да не се къпе новороденото

Знам, че мнозина, от желание да направят всичко по най-добрия възможен начин, варят вода за къпане на бебе и че много предпазливи експерти съветват това. Също така знам, че желанието за кипене на вода за къпане обикновено преминава към края на първия месец, защото стигате до логичния извод, че подобна предпазна мярка е безсмислена..

Възможно ли е да се къпе новородено в калиев перманганат

Възможно е, някои лекари съветват бебето да се къпе в слаб разтвор на манган - много бледорозова вода. Но ако пъпът лекува нормално, не гнои и не кърви и няма възпаление и тежък обрив на пелена по кожата на детето, тогава няма смисъл да добавяте калиев перманганат към водата. Къпете се в обикновена вода и лекувайте пъпа си веднага след къпане.

Обърнете внимание - калиев перманганат, дори в слаба концентрация, много забележимо изсушава кожата. Кристалът, неразтворен във вода, ще причини изгаряния или дразнене, особено върху лигавицата.

Кога да къпете новороденото - преди или след хранене

Преди или след хранене къпането на новородено не е принципно. Ще бъде по-удобно да се извършват процедури за къпане и обличане и след това да се даде на бебето заслужена „супер награда“ под формата на майчината гърда. В този случай след хранене детето ще заспи в юнашки сън и майката ще може да си почине добре в продължение на няколко часа..

Как е по-удобно да се къпе новородено

От опит мога да кажа, че е по-удобно да се къпе новородено в анатомична баня с пелена и рафтове за съхранение на малки неща. Имам бебешка вана като на снимката.

Ще ви разкажа за това. Очевидните и най-ценни предимства са:

 • предпазва внимателно долната част на гърба на възрастния, който се къпе;
 • детето може просто да бъде поставено в анатомична баня, като лесно държи главата си отстрани с една ръка по време на къпане;
 • можете да държите наблизо всичко необходимо за къпане;
 • удобно, когато банята е в стаята на детето;
 • удобно е да се източва вода през вградения маркуч в кофа;
 • памперсът също е много удобно устройство.

Виждам само един недостатък в такава баня - тя заема определено място в къщата. За малките помещения това може да бъде решаващ аргумент, но трябва да признаете, че тази структура има много повече предимства.

Когато не можете да изкъпете новородено бебе

Не къпете детето в деня на ваксинацията и при телесна температура над 38 градуса. Освен това, според общоприетото схващане, бебетата не се къпят в петък и неделя..

Условия за къпане на бебето

Има няколко прости условия за първата церемония по къпане. Спазването им ще ви помогне да спасите детето си от трудности и неприятности в живота му..

 • Първото къпане не се извършва по обичай в петък, неделя. Също така е много лоша поличба да се къпете по време на слънчево затъмнение, безлуние (29 лунен ден) или по време на „кървава луна“ (когато луната е червеникава на небето, което се случва доста рядко).
 • Освен родителите на новороденото, никой друг не трябва да присъства по време на първото къпане. Забранено е присъствието дори на най-близките роднини - баби и дядовци..
 • Водата след първото къпане се излива от майката (ако момичето е било къпано) или бащата (ако момчето е било къпано) в канализацията или под дърво. Всяко по-нататъшно използване на тази вода е неприемливо.
 • След първото къпане сребърната лъжица и монета се съхраняват от родителите до съзнателната възраст на детето и след това се прехвърлят при него на съхранение. Смята се, че ако откраднеш такава лъжица или монета от човек, в същото време можеш да откраднеш съдбата му, късмета и щастието му..

Как правилно да се къпе новородено бебе за първи път

И така, да започнем да къпем бебето. Всички сме готови:

 • банята се измива със сода и вече стои с „жива” вода с необходимата температура, към която се добавят мед, майчино мляко, монета и отвара от билки (за приготвянето на отвара вижте тази статия - „Билки за къпане на новородено”);
 • корекционен текст (дадох необходимата корекция в същата статия за къпането в билки);
 • сребърна лъжичка - сега, преди да се къпете, лъжицата се излива с вряща вода, поставя се в устата на бебето за няколко секунди с думите „На зъб“ и след това се поставя и във ваната;
 • бяла пелена за момиче или риза за момче;
 • кърпа, пелена и чисти дрехи за бебето, които да облече след къпане.

Моля, обърнете внимание - по време на първото къпане те не използват никакви козметични продукти за хигиената на бебето (без сапун, без гел, без шампоан и др.).

Мама и татко събличат детето, слагат му памперс (или риза) и леко го потапят във ваната. Единият от родителите измива детето, а другият казва коректурния текст.

След къпане пелената (или ризата) се оставя във ваната, детето се изважда, увива се с кърпа и се оставя да изсъхне в кърпа. По това време можете да храните детето.

След като бебето изсъхне, можете да нанесете крем или масло върху кожата и да го облечете. Мама или татко изливат вода от ваната. Това е, сега първото къпане на новородено с право може да се счита за успешно..

Това завършва статията. Ако имате въпроси за това как да къпете новородено за първи път, попитайте ги в коментарите - определено ще отговоря. Абонирайте се за актуализации на сайта, за да не пропускате най-новите публикации. С най-добри пожелания Азал, автор на статии и собственик на сайта "Магьосникът на магията".

Къпане на новородени бебета

Първородният в едно семейство е грандиозно събитие не само за щастливите родители, но и за всички роднини и приятели. Всеки се опитва да изрази възхищението си и да помогне със съвет или на практика на млада майка и баща. Появата на второто и третото бебе предполага, че родителите вече имат известен опит в боравенето с бебето. Въпреки че първите дни от престоя на новороденото у дома създават усещане за празник и вълнение, както за първи път. Много е важно тези моменти за бебето да не стават стресиращи, а да му носят чувство на радост, грижа и любов. Ето защо е толкова важно да не правите грешки, когато въвеждате бебето във вода по време на първото му къпане..

Първото къпане на новороденото след изписване от болницата

Първото къпане на новородено у дома

Всички деца обичат да плуват. Изключение прави малката група бебета, които като бебета са се уплашили по време на първото си потапяне във вода. Този страх ще остави незаличима следа в паметта им за дълго време. Страхът от вода ще бъде труден за тях за преодоляване и забравяне. Ето защо е много важно тази процедура да радва бебето. Родителите трябва да знаят кога, при какви условия и с какви средства да къпят новородено.

Кога да къпете бебето си за първи път

Няколко фактора ще бъдат решаващи при избора на времето на първата водна процедура. Не се препоръчва да се къпете веднага след изписването, ако:

 • новороденото беше ваксинирано с BCG (срещу туберкулоза) предния ден и не изсъхна;
 • бебето все още не е загубило щипката на пъпа;
 • хлапето е палаво или просто уморено.

На бележка. В такива случаи къпането на бебето може да бъде заменено с избърсване с влажна кърпа.

Къпането на новородени бебета на петия ден след раждането се счита за най-добрият вариант. Най-добрият съвет ще даде педиатър, който ще наблюдава състоянието на бебето след изписване от болницата и ще даде точни препоръки как да се къпе новороденото бебе за първи път. Особено майки, които са родили за първи път, се нуждаят от тях.

Дали да се къпе бебе с незараснал пъп

За да разберете дали пъпът на бебето е излекуван напълно или не, трябва да знаете кога трябва да падне. Това се случва индивидуално: от два до десет дни. Ако на 10-ия ден пъпната връв не е паднала, тогава трябва да се консултирате с лекар. След като сте получили определени препоръки, можете да определите кога и как да провеждате водни процедури за дете..

След като пъпът се изчисти, на мястото на пъпната връв остава незараснала рана. Трябва да се третира правилно с пероксид и брилянтно зелено. За това бебето трябва да бъде поставено на гърба, като поглажда корема, капнете 4 капки 3% разтвор на водороден прекис в раната. След това попийте пяната, излязла от раната, с чиста салфетка и обработете пъпа с брилянтно зелено.

Важно! В случай, че остатъкът от пъпната връв не е паднал, той не може да бъде отстранен със сила - можете да навредите и да внесете инфекция. Къпането на бебето по това време също не се препоръчва. Отнасяйте се към пъпа по същия начин, както за първи път.

Останалата част от пъпната връв в повечето случаи изчезва при новородени до 5-6 дни. Мога ли да къпя бебето си по това време? Възможно е, но само при спазване на всички предпазни мерки, за да не се зарази раната. Тези дни къпете детето си само с преварена вода. По време на водната процедура е необходимо да се предпази пъпа от пряко проникване на вода. След къпане изсушете старателно тялото, като изтриете влагата и не го изтривайте с мека кърпа. След това третирайте раната по същия начин: пероксид + брилянтно зелено. След приключване на обработката дайте време на пъпа да изсъхне.

Къпане на бебето след падане на пъпната връв

Време за къпане за новородено

Ако общото състояние на бебето е задоволително, тогава можете да започнете водни процедури. Родителите трябва да знаят, че до шест месеца е необходимо да се къпе новородено всеки ден, от 6 месеца до една година - през ден. Най-добре е да се къпете по едно и също време, за предпочитане вечер. Като помага да се отпусне тялото на бебето, къпането помага да се подготви бебето за спокоен сън. Ако, напротив, тонизира и бебето не се успокои дълго време, тогава е по-добре да отложите процедурата до първата половина на деня. Важно е къпането на бебето да е от полза за здравето му, за него само за радост..

Как правилно да къпете бебето си

Къпането на дете е истински ритуал за родителите. Съществува специфична процедура за къпане на новородено бебе за първи път. Той е свързан с определени последователни действия.

Подготовка на обекта и необходими консумативи

Голяма вана ще служи като място за къпане, където можете да поставите малка бебешка вана с пързалка (ако има такава). За къпане ще ви трябват черпак или кана, бебешки сапун и шампоан, крем и кърпа, пудра, пелени и чисти дрехи. Всички предмети и вещи трябва да бъдат подготвени предварително и да лежат на удобно място. Това е особено важно за майките, които ще къпят бебето си без помощници..

Ваната и всички предмети, предназначени за къпане (кана за изплакване, бебешка кърпа за бебета), трябва предварително да се дезинфекцират или да се заливат с вряща вода.

Първо кипнете вода и я охладете. Можете да проверите температурата с воден термометър или „метода на лакътя“, като я пуснете във вода за тестване. То трябва да бъде не по-високо от 37 градуса, тоест близо до температурата на околоплодните води в утробата на майката. Ако водата се охлади по време на къпане, можете внимателно да добавите гореща вода, като налеете малко отстрани на банята и разбъркате.

Изсипете четвърт от обема вода във ваната, поставете пързалка в нея или поставете памперс с повдигната табла, затворете банята.

Всички предмети за обработка на кожа, пелени и дрехи трябва да лежат на масата за повиване.

Правилно приготвените артикули за къпане са ключът към отличната процедура за бебешка вода

Подготовка на детето за водни процедури

На масата съблечете бебето, говорейки нежно с него. Това ще го успокои и ще му даде положително емоционално отношение за по-нататъшни действия. Можете да му дадете възможност да прави въздушни бани, ако стайната температура позволява. Завийте не много стегнато и започнете да се къпете.

На бележка. Бебето не трябва да се къпе веднага след хранене и на празна камера. За тази цел майката трябва да нахрани бебето, да го остави да си почине и да се приготви за къпане. Това време е достатъчно за бебето да смила храната.

Първо къпане

Къпането на новородено бебе за първи път не трябва да продължава повече от 5 минути. Постепенно времето на процедурата се увеличава до 15 минути.

Внимателно поставете бебето на пързалката, като започнете бавно да го спускате във водата. В случай, че няма пързалка, извършете първата водна процедура, като държите бебето на свита ръка, спусната във водата. Трябва да започнете да къпете детето с ръце и крака, измийте внимателно главата, опитвайки се да предотвратите попадането на вода в очите. Отначало можете да измивате бебето само с ръце. Накрая изплакнете бебето с подготвена вода от кофа или кана.

Къпане на новородено без пързалка

Съществува определен алгоритъм на действия по време на къпане на бебета от всички възрасти, от първия ден на изписване до една година:

 1. При къпане главата на бебето трябва да е в правилно повдигнато положение. Измийте косата, като започнете от челото и постепенно преминете към задната част на главата. Когато изплаквате, затворете очите с дланта си, за да предотвратите навлизането на вода в тях..
 2. Измийте старателно гънките по всички части на тялото със сапун и ги изплакнете добре. При наличие на обрив от пелена изплакнете бебето с вода, към която е добавена билкова отвара от лайка или струна, след къпане - смажете раздразнените му зони с крем или специален детски козметичен продукт.
 3. Избършете очите с памучен тампон, като леко плъзнете от външната страна на окото в носа.
 4. Почистете ушите и гънките зад ухото с влажен тампон.
 5. Гениталиите на бебетата трябва да се измиват според техните полови характеристики. Момичетата трябва да се измият от все още слабо развитите срамни устни до дупето, за да не заразят. Момчетата не трябва да разкриват своята плът. При къпане на гениталиите не се препоръчва използването на шампоани, по-добре е да ги измиете с чиста вода.
 6. Спазвайте температурата на водата. Ако бебето стане студено, устните и носът му ще посинеят. Ако, напротив, е горещо, той ще се изчерви, във всеки случай ще плаче силно.

На бележка. Има още едно важно правило. Не бива да експериментирате със здравето на бебетата: носете ги в банята и, още по-лошо, ги потопете в ледената дупка след това. Това няма да втвърди бебето, но ще съсипе крехкото му тяло..

След водните процедури бебето трябва да се увие със суха мека кърпа, да попие тялото и да се облече. Ако кожата на бебето е склонна към обрив на пелена, е необходимо да се третират гънките и всички зачервени зони с бебешки крем. Друг изпитан във времето начин за предпазване на нежната детска кожа от раздразнения е използването на пудра..

Всички деца обичат да плуват

Време за къпане на детето

Ако бебето се къпе всеки ден по едно и също време, то то свиква с този режим и с удоволствие чака тази процедура. Отначало бебето не трябва да се държи във вода повече от 5-7 минути..

Хлапето е пораснало, започва да седи. От 15 минути къпането му се увеличава до 30-40 минути. Детето го харесва, с удоволствие се плиска във вода с играчки, така че защо да отказва такова удоволствие? Освен това водните процедури само ще закалят тялото му..

От 4-5 месеца можете да научите бебето си да бъде в голяма вана, пълна с вода, така че краката на бебето да докосват дъното, с кръг около врата. Това ще му даде възможност да плува, да укрепи мускулите на ръцете и краката и да се превърне в отлична хигиенна процедура..

Много родители използват надуваем пръстен почти от първите дни след изписването. Това е опасно, защото бебето все още не е силно, главата му е слаба и все още не е свикнало с голяма вана. Има риск той да се изплъзне и да се удави. Тези играчки не са за бебета..

Но от 3-4 месеца бебе, което вече е свикнало с "голяма" вода, може безопасно да бъде изпратено на голямо плуване. Дълъг престой в тази поза също не се препоръчва - детето бързо се уморява. С порастването на новороденото е възможно да се увеличи времето за „уроци по плуване“, винаги под внимателното наблюдение на родителите.

Забележка! Доста често, докато плуват, децата получават различни наранявания, в някои случаи дори могат да се задавят или погълнат вода. Това се случва, ако родителите са разсеяни или дори са "дали пълна свобода" на детето си. Не можете да оставите бебе без надзор във водата за секунда. В края на краищата той може не само да бъде наранен, но и да бъде уплашен дълго време. След такава психологическа травма бебето дълго време ще се страхува от водата. Ще му трябва много търпение и време, за да преодолее страха си и да започне да плува с удоволствие или поне без сълзи..

В каква вода да се къпят бебетата

За бебето къпането е естествен процес, тъй като доскоро то беше в утробата на майка си във водна среда. Освен това къпането не е само метод за хигиена. Намирайки се във водата, бебето се радва, играе и се развива физически. За да може процедурата да го угоди, трябва правилно да подготвите всички налични инструменти.

Водата, в която ще се къпе бебето, не трябва да надвишава 37 градуса за 2 седмици. Необходимо е да го сварите само ако пъпът не е паднал. След това можете постепенно да намалите или увеличите температурата на водата с 1 градус. Такъв експеримент ще даде възможност на новороденото да се приучи към температурни крайности и да закали тялото. Можете постепенно да го намалите до 32 градуса. Именно в такава вода д-р Комаровски препоръчва да се къпят бебета преди лягане.

Дали да се къпе бебе със сапун

През първите две седмици лекарите не препоръчват използването на сапун по време на къпане, защото бебето все още не е много мръсно. Но трябва да правите ежедневни бани. Бебето се изпотява, многократно облекчава естествената си нужда. За да са гънките на тялото чисти и да не се заблудят, след къпане не забравяйте да ги изтриете с кърпа и да ги третирате с бебешки крем или пудра.

Какви билки можете да използвате

През първите дни и дори седмици се препоръчва да се къпе детето във вода с добавка на отвара от струни билки, лайка или аптечен билков екстракт. По-добре е обаче да използвате билкови лекарства след консултация с педиатър. Няма нужда да ги използвате ежедневно, докато плувате.

Бебето става по-активно, изпотява се, замърсяват се кожни гънки по ръцете, краката и врата. Сега може да се научи да се мие с гъба или мека кърпа с бебешки сапун. Шампоаните не трябва да се използват за измиване до 2 месеца. Разредете внимателно водата с билкови отвари, като ги редувате. Следете кожата на бебето за дразнене или алергични обриви. В този случай трябва да направите почивка в употребата на билки и да наблюдавате коя от тях може да причини алергични прояви..

Важно! Ако по-рано се препоръчваше да се използва слаб разтвор на манган при къпане на бебета, сега в педиатрията той е правилно изоставен. Факт е, че много слаб разтвор на калиев перманганат не е в състояние да дезинфекцира добре водата, а силен може да остави изгаряния по деликатната бебешка кожа. Освен това калиевият перманганат изсушава кожата и може да провокира различни обриви, алергии и други неприятни проблеми..

Действия след къпане

Процедурите за "баня" са приключили. Те не винаги завършват без сълзи. По различни причини бебето може да плаче, да бъде капризно след къпане. Какво трябва да прави мама?

На първо място, не продължавайте процедурите за грижа след банята, а го дръжте на дръжки, разходете се и го успокойте. Можете дори да разклатите и да нахраните, ако той не спре дълго време. Но опитайте се да направите това, за да не заспи бебето, защото се случва новородено да заспива дори докато плува.

На второ място, сложете го на масата за повиване, подсушете и лекувайте бръчките или зачервяванията с бебешки крем. След това облечете памперс и чиста долна риза с плъзгачи. Не забравяйте за капачката, защото след къпане главата на бебето се затопля.

Трето, хранете бебето. Ако къпането е минало добре, тогава по време на хранене той вече ще започне да дреме и постепенно ще заспива крепко и сладко.

В резултат на това няколко думи за ползите от къпането за новородено. Редовните водни процедури не само осигуряват хигиена и чистота, но също така развиват двигателни умения, отпускат мускулите, облекчават коремните спазми и закаляват бебето. Близкото присъствие на родителите по време на къпане предизвиква само положителни емоции у мъника. Изключителни са онези случаи, когато бебето, след като се изкъпе, е капризно и не заспива. В този случай е необходим съвет от педиатър. Къпането на едновременно дете го учи от ранна детска възраст до режима.

Къпане на новородено за първи път - как да се къпе бебе вкъщи

Първото къпане на новородено - Много млади родители се плашат от къпане на бебе, особено в първите месеци от живота, когато бебето не държи главата си, а родителите все още не са натрупали опит.

Къпането на бебе обаче е необходима процедура, която може да донесе не само ползи, но и удоволствие..

За да зарадвате къпането на бебето както за детето, така и за родителите, е достатъчно да знаете няколко прости правила и да слушате полезни съвети..

 1. Първото къпане на новородено
 2. Първото къпане на бебето - Температури на водата
 3. Първото къпане на бебето - Продукти за къпане
 4. Полезни добавки за къпане на новородено
 5. Полезни аксесоари за къпане на новородено

Първото къпане на новородено

Най-вълнуващият момент е първото къпане на бебето.

В главата на родителите се събират всякакви съмнения и притеснения: така че водата да не е твърде студена или гореща, за да не се изплъзне детето и да не започне да плаче, за да не се страхува от водата, така че бебето да обича да плува.

Не трябва обаче да се паникьосвате и да се страхувате, защото положителното отношение на родителите е ключът към доброто настроение на бебето..

Много е важно, когато къпете новородено, всичко необходимо е под ръка:

 • вана,
 • термометър,
 • голяма кърпа,
 • черпак,
 • чисто бельо и пелена.

При първото къпане специалистите не съветват добавянето на калиев перманганат или билки към водата, обикновена преварена вода ще бъде достатъчна. Много майки практикуват първото къпане на бебето с пелена.

Тази опция също е разрешена, но не е задължителна..

Първото къпане на бебето - Температури на водата

Както по време на първата, така и на следващите процедури за къпане, температурата на къпане на бебето е от голямо значение. За да го измерите, ви е необходим специален термометър за вода..

Изборът на оптимална температура зависи изцяло от самото дете. В първата баня някои педиатри съветват температурата на водата да бъде 36,6 градуса, но според други е по-добре водата да се загрее до 37-38 градуса.

Можете да определите колко удобно е детето по неговата реакция. Ако бебето се зачерви и плаче, значи водата е твърде гореща за него..

Ако сълзите са придружени от настръхване и настръхване, водата очевидно трябва да се направи по-топла..

Първото къпане на бебето - Продукти за къпане

Едва ли някой продукт за къпане на бебета е идеален. Всяка майка прави своя избор, но все пак е необходимо да се вслушате в съветите на специалистите.

Повечето дерматолози съветват да не се използват антибактериални продукти за къпане на новородено. Те могат да доведат до нарушаване на кожната микрофлора и развитие на сериозни заболявания..

Използването на обикновен сапун също има отрицателен ефект върху чувствителната кожа на вашето бебе..

Най-добре е да използвате специални бебешки продукти, създадени специално за новородени бебета за къпане на бебе..

Те се отличават със своята мекота, нежност, а също и специална формула.

Благодарение на тези качества, специалните продукти не увреждат кожата на бебето, но помагат за справяне с външни агресивни влияния.

Всички видове кремове и пяни от различни съвременни производители осигуряват ефективно почистване на кожата на детето, както и предотвратяват изсушаването на кожата и появата на раздразнения.

Полезни добавки за къпане на новородено

От всички възможни добавки, билките за къпане на бебета са най-популярни. За тази цел могат да се използват голямо разнообразие от билки с различни полезни свойства..

Elecampane или връв за къпане на бебета се използват за всякакъв вид кожен проблем. Тези билки са с високо съдържание на манган, което обяснява техните антимикробни свойства..

За неспокойни деца можете да плувате в иглолистен разтвор. Освен това някои родители купуват в аптеката специална формула за къпане на бебета, която включва няколко билки наведнъж..

Тези такси са насочени към борба с алергичните реакции, успокояване на детето, осигуряване на дезинфектант.

Можете също така да къпете бебето си във вода с добавка на морска сол. За целта морската сол се разрежда в тенджера, филтрира се и се добавя към банята. След такава баня останалата сол трябва да се измие от детето с обикновена вода..

Полезни аксесоари за къпане на новородено

Още от един месец много родители практикуват къпане на бебе в баня за възрастни. Повечето педиатри смятат това решение за правилно и полезно за детето..

Могат да се използват разнообразни помощни средства, за да се гарантира, че къпането в голямата вана е също толкова приятно, както преди..

Един от тези инструменти е кръг за къпане на бебета, толкова активно използван от съвременните родители. Кръгът се поставя на врата на детето и се закрепва.

Такова устройство ще помогне на детето да остане във водата, ще му даде пълна свобода на действие. Освен това използването на кръг помага на детето да се научи да плува по-бързо и е по-малко вероятно да се страхува от водата..

Друг несъмнен плюс на кръга за къпане е способността да го прилагате, преди детето да започне да държи главата си.

Шапка за къпане за бебета може да бъде заместител на кръга..

Помага на родителите да държат главата на бебето в безопасна позиция. Специална шапка за къпане на бебета можете да си купите в магазина или да направите сами.

Дизайнът прилича на шапка с вложки от пяна.

Към капачката има и прикрепени ленти, с които можете да застраховате бебето, като държите главата му над водата.

В голяма баня също се използва активно възглавница за къпане на бебета. Той поддържа детето в безопасност, като му помага да поддържа баланс..

Специална стойка за къпане за бебета, която може да се инсталира както в малки, така и в големи вани, също може да бъде полезна. Много е удобно, ако мама или татко къпят бебето без помощ..

Доставката ви позволява да държите главата на детето си над водата, осигурявайки максимално удоволствие от процедурите за къпане. Пързалката за къпане на бебета е подредена по същия принцип, който се използва не по-малко активно.

Доктор Комаровски за къпане на новородено

 • Характеристика:
 • Обучение
 • Дали да се къпете с незараснала пъпна рана?
  • Масаж
  • Температура на водата
  • Време
  • Билки и отвари
 • Какво да правите, ако детето не обича да се мие и крещи?
 • Голяма вана
 • След
 • Съвети

Къпането за новородено дете и родителите му е цяло събитие (особено ако е първото след болницата). Както всеки много отговорен бизнес, този процес повдига много въпроси: как и кога да се къпете, да кипвате вода или не, дали е възможно да се добавят отвари от билки и колко често да се прави, опасно ли е водата да попадне в ушите и т.н. Известният педиатър Евгений Комаровски в своите книги и статии многократно е говорил за основните правила и принципи на организиране на водни процедури за бебе.

Струва си да помислите за най-важните моменти, които трябва да знаете, за да може къпането да носи удоволствие и полза както на детето, така и на родителите му.

Характеристика:

Водните процедури са полезни за абсолютно всички бебета от първите дни на живота. В утробата трохите са във водната среда и затова им е познато и скъпо. Малкото дете се чувства като у дома си във водата. Къпането е не само хигиенна процедура, насочена към поддържане на кожата и косата на детето чисти. Приемането на вани насърчава физическото развитие, носи елемент на игра и следователно има положителен ефект върху психическото и емоционалното развитие на бебето.

Преди няколко десетилетия педиатрите категорично забраниха къпането на дете с незараснала пъпна рана, противопоставиха се на сурова некипната вода и наложиха много доста строги изисквания и ограничения за родителите.

Съвременните лекари гледат на къпането по-демократично.

Родителите с опит, като правило, имат много по-малко трудности при къпане на новородено у дома за първи път, отколкото при новосформираните майки и бащи, получили първородните си на ръце само преди няколко часа. Комаровски съветва спартанецът да бъде спокоен. Именно това е гаранцията за успех в трудната материя за къпане на трохи..

Обучение

Бебето трябва да има всичко необходимо за приятна баня. Мама и татко трябва да се погрижат за това предварително. Дори по време на бременност родителите обикновено купуват необходимото оборудване. Не бива да хвърляте пари в канализацията и да купувате много ненужни неща - например няколко комплекта гумени играчки за игра във водата. Според Комаровски най-необходимото е:

 1. Баня. Дори ако наистина искате веднага да започнете да практикувате къпане в голяма баня или съвместни водни процедури, Евгений Олегович съветва да си купите обикновена малка детска пластмасова вана и да я използвате през първите 2-3 месеца от живота на детето. Причините са няколко: в малко пространство детето е по-удобно, по-лесно е да напълните малка вана с топла вода, дори и да няма водоснабдяване и е по-лесно да се измиете и поддържате чиста, отколкото голяма вана, която се използва не само от бебето, но и от цялото семейство.
 2. Термометър за вода. Отначало родителите ще се нуждаят от него, за да не се объркат с температурата на водата, която е оптимална за водните процедури на новороденото. Малко по-късно мама и татко ще разберат каква вода детето харесва най-много и ще могат да се справят без това устройство. Въпреки това, термометърът може да дойде по-късно, ако родителите решат да закалят детето и Комаровски силно препоръчва да се направи това на всички без изключение. Сега в продажба има термометри за играчки (пластмасови жирафи, змии и други знаци). Те могат да бъдат страхотно забавление за дете, когато започне да играе внимателно по време на вечерно плуване..
 3. Сапун. Трябва да си купите специален бебешки сапун. Комаровски обаче не препоръчва да го използвате често. Лекарят смята, че е напълно достатъчно да се къпе детето със сапун 1-2 пъти седмично. Не трябва да купувате гъби и кърпи, тъй като бебешката кожа е много нежна и уязвима. Евгений Олегович смята за най-добрия вариант да напени собствената си ръка и лесно да избърше кожата на детето. Ако наистина искате да се насапунисате с нещо, тогава е по-добре да отдадете предпочитание на специални ръкавици за къпане на бебета. Време е малко по-късно на рафта на банята да се появят новомодни и рекламирани продукти „без сълзи“. През първите няколко месеца от живота детето не се нуждае от такива гелове и шампоани..
 4. Кърпа за баня. Детето трябва да има собствена кърпа. Вафла или хавлиена кърпа не е подходяща за бебе. Трябва да изберете много мек, голям продукт, така че бебето да може да бъде увито в него от главата до петите. Комаровски обръща внимание на текстилните багрила, които могат да бъдат доста алергенни за нежната кожа на бебето. По-добре е да се даде предпочитание на бели или светли кърпи, изработени от естествени тъкани (изобщо без оцветители).
 5. Плъзгач или хамак. Това е удобен аксесоар за къпане при липса на допълнителен чифт ръце. Ако няма помощ и не е предвидено, няма да е трудно да изкупите бебето с помощта на пластмасова пързалка или висящ хамак, който е прикрепен към краищата на бебешката баня..