4 минути Публикувано от Анастасия Егорова 2015г

 • Спешни мерки за успокояване, когато настроението ви е ниско
 • Какво да направите, ако не можете сами да се справите с емоциите?
 • Успокоително лекарство Persen
 • Безопасен ли е Персен по време на кърмене?
 • Какво да правим, за да поддържаме здравето и да укрепваме нервната система?

Млада бъдеща майка, след като е видяла достатъчно снимки на приятелите си в социалните мрежи, може да си представи майчинството като безоблачно време, наслаждавайки се на детска усмивка, планирано хранене и много свободно време в отпуск по майчинство. Реалността обаче не винаги отговаря на очакванията: бебето по време на кърмене може да бъде обезпокоено от газици, зъби, промени във времето и никой не е отменял домакинските задължения.

Няма време да пиете чай или да правите това, което обичате, а докато кърмите, трябва да си откажете някои от любимите си продукти. Отражението в огледалото не винаги е приятно, няма достатъчно време за спорт или посещение на салони за красота, хормоните "бушуват".

Всички тези фактори оказват лошо влияние върху настроението и благосъстоянието на млада майка. Напрежението се натрупва и това води до сривове на най-близките до вас и увеличаване на чувството за вина по-късно, което влошава раздразнителността. В резултат на това още повече нерви, сривове, повишена емоционална възбудимост и дори въпреки липсата на сън, проблеми със заспиването. Можете да опитате да облекчите настроението си и гневът ви атакува с някои трикове..

Спешни мерки за успокояване, когато настроението ви е ниско

Следните съвети могат да ви помогнат да се успокоите:

 • Ако вече е настъпил срив и близки хора са попаднали под „разпределението“, важно е да не се измъчвате с чувство за вина, влошаващо ситуацията. Трябва да се извините на семейството и да го пуснете.
 • Някои жени, докато кърмят, отбелязват, че тяхното благосъстояние може рязко да спадне по време на притока на мляко. В този случай е достатъчно да изпиете малко вода или чай, това трябва да помогне.
 • Когато страстите обземат, по-добре е да кажете спокойно за това, което не харесвате. Това може особено да помогне на по-големите деца: „Сега съм много ядосан, може би ще започна да крещя. По-добре отстъпете за минута, моля. ".

Какво да направите, ако не можете сами да се справите с емоциите?

Също така се случва, че положително отношение и обещание към себе си „няма да правя това повече“ напълно липсват. Антистрес оцветяването и медитацията нямаха време да упражнят своето влияние, а експлозиите от емоции развалят живота на себе си и на околните. Какво да направите в момента, за да върнете спокойствието и релаксацията?

Не е възможно да отидете на психотерапевт за кърмеща майка поради липса на време, а понякога и допълнителни пари. Спа процедури и масажи могат да бъдат противопоказани за кърмене.

Успокоително лекарство Persen

При кърмене могат да се използват успокоителни (успокоителни), но е важно те да са безвредни за бебето и естествени.

Естествените растения и екстракти като мента, валериана, копър са способни нежно да успокояват нервната система. Но трябва да разберете, че алкохолните тинктури дори от най-полезните билки и растения са напълно неподходящи за кърмене, тъй като има опасност да навредят на детето.

В допълнение, има екстракти от лечебни растения под формата на таблетки, като "валериана" и motherwort. Можете също така да намерите препарати, съдържащи не едно, а няколко активни вещества наведнъж с цел интегриран подход.

Персенът съдържа екстракти от валериана, мента и маточина, което го прави тройно ефективно успокоително. Показан е при повишена нервна възбудимост, раздразнителност и безсъние. Това лекарство е лек за тези, които са склонни към стрес и промени в настроението. Естествено лекарство, което може да улесни живота на кърмещите майки през периода на адаптация към промените в живота, както и да помогне за поддържане на добри семейни отношения.

Безопасен ли е Персен по време на кърмене?

Според инструкциите Persen може да се приема от кърмещи майки с повишено внимание и само ако е необходимо. Но трябва да се помни, че ментата потиска лактацията в големи количества. В допълнение, противопоказанията за това лекарство показват непоносимост към основните и спомагателните компоненти на лекарството, като лактоза, захароза, фруктоза и др. Освен това не се препоръчва да се пие за хора с определени заболявания на храносмилателната система. Очевидно за възможността за прием на това лекарство по време на кърмене не трябва да има противопоказания нито за майката, нито за детето..

По-добре е да се консултирате с лекар, преди да използвате лекарства..

Симптоми на предозиране - чувство на умора, слабост, както и треперене на ръцете и световъртеж. Трябва да се помни, че с лекарството трябва да се работи внимателно, защото ако се използва неправилно, има вероятност да навреди не само на себе си, но и на бебето: излишъкът му се отделя с млякото. Инструкциите посочват, че не трябва да се използва повече от един и половина до два месеца, но по-добре - само в случаите, когато наистина има нужда.

В допълнение към приемането на успокоителни средства, струва си да вземете цялостен подход за поддържане на здрава нервна система, така че да няма нужда да го използвате в бъдеще..

Какво да правим, за да поддържаме здравето и да укрепваме нервната система?

 • Няма да навреди да изпиете курс от добри мултивитамини и рибено масло за кърмачки. Това няма бързо да реши проблема с раздразнителността и безсънието, но ще има благоприятен ефект върху здравето и енергийните нива като цяло..
 • Въведете ярки зеленчуци, плодове, плодове във вашата диета. Сочните цветове ободряват, а също така съдържат витамини, необходими за здравето и антиоксиданти за младостта и доброто настроение. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че суровите зеленчуци могат да причинят газове в кърменото бебе, а ярките цветове могат да причинят алергии. Следователно, новите продукти трябва да се въвеждат малко по малко, не повече от веднъж на 3-4 дни, като се наблюдава реакцията на детето.
 • Занимавайте се с любимото си хоби. Помолете съпруга си да отиде за един час с децата през уикенда и по това време не се опитвайте да правите генерално почистване, а спокойно седнете и правете бродерии, антистрес оцветяващи страници за възрастни или просто четете книга, докато седите на фотьойл.

Може би най-важното правило, което помага в много случаи, е да не се притеснявате да поискате помощ. Приемането на успокоителни не е срам! Ако се чувствате зле, склонни към раздразнителност или постоянно се тревожите, споделете чувствата си с близките си. Всеки ще бъде по-добре, ако мама пие успокоителни, но не крещи и не псува..

Както някой мъдър каза: „Ако една жена е щастлива, тогава всички останали са щастливи: съпруг, деца, съседи, куче и дори хлебарки“..

Персен с кърмене - 1, 2 и 3 триместър

Persen е успокоително и анти-тревожно средство на основата на билкови съставки. Съдържа екстракти от валериана, маточина и мента. Използването му, въпреки липсата на синтетични химични компоненти в състава, е ограничено за някои групи от населението..

Способността да приемате лекарства по време на бременност

Въпреки факта, че персенът е лекарство, което съдържа билкови съставки, той има редица противопоказания, както всяко друго лекарство. В допълнение към противопоказанията, има ограничения за употребата.

Едно такова ограничение е бременността. Факт е, че не е проведено проучване на лекарството за възможността за предписване на жени на това положение. Няма доказателствена база за ефективността и безопасността на лекарството за бъдещата майка и плода.

Ето защо през първия триместър лекарството не се предписва.

По това време настъпва образуването на основните органи и тъкани. Ако лекарството има тератогенни свойства, е възможно развитието на множество малформации при детето. Докато не бъдат проведени проучвания, не е възможно да се докаже липсата на тератогенност..

През втория триместър основните органи и системи вече са формирани. Сега те преминават през процес на растеж и съзряване. По това време е възможно да приемате лекарството само след консултация с лекуващия лекар и под неговото стриктно наблюдение..

През третия триместър плодът просто расте, но основните му системи вече са напълно подготвени за функциониране. По това време лекарството не може да навреди на бебето. Успокоителните често се предписват през третия триместър преди раждането, за облекчаване на безпокойството и лечение на безсъние.

Тъй като Persen е забранен за употреба в ранните етапи, не е възможно не само за бременни жени, но и за тези, които планират да заченат дете. Компонентите на лекарството могат да останат в тялото известно време, поради което при планиране на бременност това лекарство трябва да се изхвърли..

Можете ли да пиете Persen, докато кърмите?

За употреба с HS се допускат тези лекарства, които не влияят на лактацията и не проникват в млякото. Не е проведено проучване за безопасността на Персен през този период от живота на майката и бебето. Известно е обаче, че ментата, която е част от продукта, може да намали отделянето на кърма. Това се отразява негативно на процеса на лактация..

Освен това ментолът, който е компонент на ментата, може да премине от майчината кръв в мляко. За новороденото ментолът е голяма заплаха. Това вещество може да понижи кръвното налягане на детето и да доведе до сърдечни аритмии. Не се препоръчва прием на Persen по време на кърмене. Ако се наложи да го използвате, трябва да спрете храненето и да преминете към адаптирано мляко. Последното е възможно само след консултация с лекар.

Отзиви

Ирина П.: „Страдах от безсъние още преди бременността, затова периодично приемах Персен като хапче за сън. Когато с мъжа ми решихме да си направим бебе, лекарят каза, че приемането на тези хапчета трябва да се спре. Първите 7 месеца от бременността не пих това лекарство, защото разбрах, че здравето на неродения син е по-важно. След това, преди да родя, отново ми предписаха персен, поради факта, че бях много притеснен. В резултат на това бебето се роди здраво навреме. "

Мнение на лекаря: „Персен е лекарство, основаващо се на растителни съставки. Билките, които го съставят, се използват от човечеството в продължение на хиляди години. В наше време обаче е невъзможно да се използват тези средства, безопасността на които за определени групи от населението не е доказана. Трябва да разберете, че лекарствата, които не са изследвани адекватно, носят риск от развитие на ужасни странични ефекти. Всяко лекарство по време на бременност може да доведе до нежелани последици. Ако жената се нуждае от корекция на психичното здраве, трябва да се предпочитат психотерапевтичните сесии. "

Персен по време на кърмене

Хормонален дисбаланс, промени в начина на живот, отслабване на имунитета - всички тези фактори влияят върху психо-емоционалния фон на кърмещата жена. Тя става раздразнителна, настъпват промени в настроението и това затруднява фокусирането върху грижите за новороденото. И детето усеща промените в настроението на майката.

Опасността е, че по време на стрес се произвежда адреналин, който инхибира производството на окситоцин, хормон, който осигурява нормална лактация. С намаляване на концентрацията му в кръвта, обемът на кърмата намалява. Това причинява нов стрес у майката, в резултат на което отново се произвежда адреналин. Само лекарствата ще помогнат за прекъсването на този порочен кръг..

Персен е популярен билков препарат, който има седативен и спазмолитичен ефект. Колко безопасно е кърмещото успокоително? Повече за това по-късно.

Основна информация

Компонентите на лекарството намаляват активността на централната нервна система, премахват раздразнителността и улесняват заспиването. Лекарството се произвежда под формата на таблетки и капсули, които включват следните компоненти:

 • Валериана (сух екстракт);
 • Мелиса;
 • мента;
 • магнезиева стеаринова киселина;
 • талк;
 • царевично брашно;
 • повидон;
 • млечна захар;
 • пирогенен силициев диоксид;
 • микрокристална целулоза.

Според инструкциите, Persen успокоява, премахва спазма на гладката мускулатура. Поради сложното влияние на компонентите, лекарството има лек седативен ефект.

Валериана и маточина намаляват реакцията на външни дразнители, имат спазмолитично действие. Ментата има лек седативен ефект и отпуска гладката мускулатура.

В резултат на това лекарството премахва безпокойството, безпокойството, раздразнителността. Персен нежно успокоява човек, който е в състояние на нервно напрежение. Лекарството подобрява качеството на съня през нощта, но не причинява сънливост през деня..

Persen се предписва в следните случаи:

 • Невротични разстройства, които са придружени от раздразнителност, безпокойство, безсъние.
 • Оттегляне на силни лекарства със седативен ефект.
 • Кардиопсихоневроза.
 • Психосоматични разстройства (за профилактика).

Консултирайте се с лекар преди употреба.

Дозировка

Методът на приложение на лекарството е орален. Лекарството може да се приема преди или след хранене. Погълнете таблетката или капсулата и я изпийте с филтрирана вода.

Точната дозировка се предписва от лекаря след поставяне на диагнозата. Съществува стандартен режим на дозиране за пациенти на възраст над 12 години - 2 или 3 таблетки два пъти или три пъти на ден..

Дневната доза на лекарството при безсъние е 2 или 3 таблетки вечер, половин час или час преди лягане. Строго е забранено да се консумират повече от 12 капсули за 24 часа.

Продължителността на терапевтичния курс също се определя от лекаря. Лечението продължава не повече от 6 последователни седмици. След края на терапията няма синдром на отнемане.

специални инструкции

 • Фруктоземия;
 • Малабсорбция на захароза-изомалтоза;
 • Непоносимост към глюкоза-галактоза;
 • Хиполактазия;
 • Болести на жлъчните пътища (дискинезия, холецистит, холелитиаза и др.);
 • Хипотония;
 • Бременност;
 • Пациенти на възраст под 12 години;
 • Свръхчувствителност към основни или спомагателни компоненти.

Според инструкциите Persen се приема под наблюдението на лекар от кърмещи жени, както и от пациенти с диагноза гастроезофагеална рефлуксна болест..

Страничните ефекти се развиват рядко, по-често поради индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството. В резултат на това се появяват алергични реакции: зачервяване на кожата на крайниците, корема или гърба, обрив, подуване.

Понякога се развива анафилаксия или бронхоспазъм. При продължителна употреба се появява запек, гадене, повръщане, диария.

При неразумно увеличаване на дозата (повече от 60 таблетки) се появяват гадене, слабост, разширена зеница, световъртеж, коремна болка, тремор. За премахване на симптомите се предписва симптоматично лечение..

Персен за кърмачка

Както се казва в инструкциите, Persen не се препоръчва за кърмене. Това се дължи на наличието на екстракт от мента в препарата, което е нежелателно за кърмещи жени. Лекарите казват, че ментата нарушава лактацията и намалява производството на мляко.

Освен това ментата, а именно ментолът, се абсорбира в кръвта и преминава в млякото. Това вещество е опасно за новороденото, помага за понижаване на кръвното налягане и нарушаване на сърдечния ритъм..

Ако лекарството не може да бъде заменено с друго, детето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене по време на лечението. Така че можете да предпазите бебето от опасни странични ефекти, но рискувате да нарушите лактацията..

По този начин Persen не се препоръчва за кърмене. В противен случай се увеличава рискът от негативни явления при новороденото и инхибиране на лактацията. Не се самолекувайте!

Успокоителни за кърмене: какво могат да правят кърмещите майки

Щастието на майчинството изглежда спокойно само на страниците на лъскави списания и книги. В действителност първите месеци от дългоочаквания живот на бебето се оказват трудно изпитание за майката. Депресивното емоционално състояние на жената се превръща в естествена реакция на тялото на хормонални промени и повишена физическа активност. Изглежда, че съвременните лекарства се справят отлично както с обичайния блус, така и със сериозната депресия. По време на кърмене обаче повечето фармацевтични препарати са строго забранени за пиене. Успокоителни по време на кърмене могат да се приемат само с разрешение на лекар, тъй като за HV са разрешени само няколко лекарства.

Защо мама е нервна?

В първите дни след раждането женското тяло усилено произвежда хормони на радостта (ендорфини). Благодарение на това майката се чувства щастлива и тялото й се възстановява активно след раждането на дете и трудно раждане. Уви, това състояние не трае дълго. Промененият хормонален фон, увеличеният брой задължения и значителният психологически стрес причиняват раздразнителност и депресия, а изблиците на нервност се заменят с плач и депресия.

Особено много преживявания са свързани с кърменето. „Бебето има ли достатъчно мляко? Кой е най-добрият график за хранене? Кой е най-добрият начин за хранене на мама? “- тези и други въпроси по време на кърмене предизвикват много причини за безпокойство. Често само правилните лекарства могат да се справят с нестабилно емоционално състояние..

Какви успокоителни да изберете по време на кърмене?

Правилно избраното лекарство ще ви позволи да се отървете от раздразнителност и главоболие, ще бъде полезно при комплексното лечение на депресия и нарушения на съня. В идеалния случай хапчетата или билковите препарати се предписват от лекар, който знае не само за специфичните ефекти на всяко лекарство, но и за здравословното състояние на самата жена. Дори напълно безвредните хомеопатични продукти имат противопоказания за употреба, те могат да променят количеството произведено мляко, да имат успокоително или, напротив, стимулиращ ефект, да повлияят на нивото на налягане и т.н..

При избора на лекарства, които могат да се приемат по време на кърмене, основният акцент е върху тяхната безопасност за бебето. Поради тази причина е строго забранено приемането на каквито и да е тинктури на алкохолна основа, транквиланти, бромови препарати, Корвалол, Валокардин, повечето други аптечни таблетки и билкови препарати. Пренебрегването на тези правила е изпълнено с тъжни последици, тъй като активните вещества на лекарствата проникват в млякото и могат да повлияят отрицателно на развитието на бебето..

По време на кърмене, за да се успокои нервната система, е позволено да се пие:

 • майчинство;
 • валериана;
 • някои билкови препарати;
 • бебешки чайове;
 • глицин;
 • хомеопатични продукти (Nervohel и Valerianahel);
 • Новопасит;
 • Персен.

Всеки инструмент има свое специфично приложение..

Motherwort

По време на кърмене лекарството може да се пие под формата на водна инфузия или таблетки. Благодарение на motherwort можете да се справите с:

 • безсъние;
 • главоболие;
 • раздразнителност;
 • ниско кръвно налягане;
 • нарушения на сърдечния ритъм.

Билката ще помогне за укрепване на имунната система и нормализиране на метаболизма. За да се осигури стабилен ефект, майчинката трябва да се приема систематично в продължение на няколко дни..

Валериан

Изпитано във времето средство, което при кърмене е разрешено да се пие само на таблетки. Валериана ще помогне да се успокои, да се отърве от нервно напрежение и мускулни спазми, да се справи с безсънието, да подобри функционирането на сърцето и кръвоносните съдове.

По време на кърмене можете да приемате 2-3 таблетки валериана в продължение на 7-10 дни. Увеличаването на дозата ще предизвика сънливост, летаргия, замаяност.

Глицин

Глицинът, като едно от най-безопасните лекарства, се предписва не само на кърмещи жени, но и на кърмачета. Лекарството помага:

 • ускорете заспиването и събуждането;
 • подобряване на паметта;
 • намаляване на нервността;
 • нормализира процеса на храносмилане.

За да подобрите благосъстоянието си, е достатъчно да разтваряте по 1 таблетка три пъти дневно. Продължителността на лечението се определя от лекаря, обикновено глицинът помага за справяне с причината за тревожност и нервно изтощение за 14 дни.

Билкови препарати

Много майки смятат, че използването на билкови чайове е най-безопасният метод за лечение, но това не винаги е така. Например, ментовият чай всъщност може да ви помогне да се успокоите, но може да повлияе негативно на лактацията. На кърмещите жени е забранено да варят риган, женшен, подбел и някои други билки.

Разрешените растения, в допълнение към валериана и майчинство, включват:

 • лайка;
 • копър;
 • вербена лечебна;
 • Мелиса.

Съвременни лекарства

Някои аптечни продукти също се произвеждат на базата на безопасни билкови съставки..

Кърмещите майки имат право да приемат Persen, Novopassit, които съдържат естествени фитокомпоненти.

Въпреки това, с оглед на сложния състав на лекарства, такива лекарства трябва да се предписват от лекар, ако има противопоказания.

Бебешки чайове

Мама може да пие специални аптечни такси с детето буквално от самото раждане на бебето. Храни като чай от копър или копър вода не само ще ви помогнат да се успокоите, но и ще предотврати развитието на проблеми с бебешките колики..

От фармацевтичните продукти лекарите препоръчват готови прахове за кърмещи жени TM "Hipp", както и чай "Babushkino Lukoshko".

Хомеопатични лекарства

При кърмене е позволено да се приемат лекарства на базата на валериана, майчинка и копър. Одобрените хомеопатични лекарства включват:

 • Валерианахел;
 • "Успокой се";
 • "Неврозиран";
 • "Нервохел".

За предпочитане е да изберете хомеопатични таблетки от няколко предложени лекарствени форми, тъй като гарантирано не съдържат етилов алкохол.

Как сами да се отървете от стреса и депресията след раждането?

Превенцията винаги е по-добра от лечението, затова е важно кърмещата майка да следи състоянието и благосъстоянието си. Прекомерната работа и безсънните нощи ще повлияят негативно на настроението ви, затова е важно да се погрижите за разделението на труда и да намерите време за себе си. Добре е, ако близки хора се грижат за бебето, а майката намира време за масаж, релаксираща вана с етерични масла и добър сън..

Голямо количество ендорфини може да ви осигури комуникация със съпруга или приятели, любимите ви занимания, отдих на открито, йога или плуване. Балансираната диета е еднакво важна: дори с диета, жената може да се храни вкусно и обилно.

Колкото и трудни да изглеждат първите месеци на майчинството, с течение на времето трудностите ще изчезнат и вие ще си спомняте времето, прекарано с бебето с голяма топлина и нежност..

Безопасни и ефективни успокоителни за кърмачка

Всяко лекарство трябва да се приема с разумно внимание по време на кърмене. Дали да се пие успокоително по време на кърмене е спорен и спорен въпрос. Стресът на майката влияе негативно на психическото състояние на бебето и допринася за намаляване на производството на мляко. Необходима е терапия, но не съществуват абсолютно безопасни лекарства. Ето защо кърмещите майки се интересуват от въпроса какъв вид успокоителни могат да се приемат през този период, без да навредят на себе си и бебето..

Какъв вид успокоително можете да кърмите

Необходимо е да се прибягва до помощта на успокоителни по време на лактация, дори билкови, само в краен случай, когато са изпробвани всички възможни методи за релаксация. Почти всички лекарства не са тествани за безопасност на децата. В медицинската практика лекарите предписват някакъв вид успокоителни на кърмещи майки и по този начин, в продължение на дълъг период от време, чрез проби и грешки се определя положителният или отрицателният ефект на лекарството.

Трябва да сте наясно, че емоционалната нестабилност възниква не само при притеснения и умора, но може да бъде и причина за неправилно функциониране на щитовидната жлеза или липса на витамини. Ето защо, преди да изберете успокоително, трябва да преминете целия набор от тестове (кръв, урина, изпражнения). Ако няма съмнение за сериозно заболяване, потърсете помощ от психотерапевт.

Валериан

Корените на растението Valerian officinalis служат като суровини за производството на таблетки. Официалните инструкции за употреба информират за възможен прием на етапа на лактация, както е предписано от лекар, ако ползата за майката е по-голяма от риска за детето. На практика лекарството се предписва на кърмещи жени за коригиране на съня и облекчаване на раздразнителността.

Валерианата има тенденция да се натрупва в тялото, така че терапевтичният ефект не се проявява веднага. Максималната продължителност на терапията е 4 седмици..

Таблетките имат седативен, спазмолитичен, холеретичен ефект.

Цената на валериана зависи от производителя и състава на лекарството. В продажба има форми, обогатени с витамини В, С. А също така екстрактът от валериана е включен в други многокомпонентни успокоителни и билкови препарати.

Цената на лекарството варира от 20 до 200 рубли.

Някои пояснения сред противопоказанията показват бременност и период на кърмене..

Нежелани реакции под формата на депресия, летаргия, сънливост, намалена концентрация на внимание могат да се появят, когато се приемат във високи дози. Ако пиете дълго време Валериана, съществува риск от запек. Валериана е най-популярното лекарство за неврози, което се предписва на кърмачки, въпреки че все още няма научни данни за безопасността на ефекта на лекарството върху тялото на бебето

Персен

Персен е комбиниран билков препарат, който съдържа валериана, маточина и мента. Има седативен и спазмолитичен ефект.

Инструкциите за употреба не препоръчват пиенето на лекарството за повече от 1,5-2 месеца.

Лекарството е противопоказано при бременност и кърмене поради липса на изследвания. Персен може да провокира алергични реакции, бронхоспазъм. При продължителна употреба лекарството може да причини запек. Комбинираното лекарство Persen е най-добре да се приема под лекарско наблюдение

Ново-Пасит

Novo-Passit се състои от седем билки:

 • валериана;
 • лимонов балсам;
 • Жълт кантарион;
 • глог;
 • пасифлора;
 • хмел;
 • бъз.

Производителите произвеждат Novo-Passit под формата на таблетки и разтвор. Благодарение на специално подбрани билки, лекарството има анти-тревожен, седативен ефект. Ако има спешна необходимост от приема на лекарството по време на кърмене, тогава трябва да спрете храненето на бебето.

Официалната анотация към лекарството показва свръхчувствителност, миастения гравис (тежко хронично заболяване, което се проявява като абнормна мускулна слабост) като противопоказания, деца под 12-годишна възраст, бременност.

Като странични ефекти производителите отбелязват много редки алергични реакции, умора, сънливост, лошо храносмилане.

Цената на Novo-Passit зависи от формата на освобождаване и броя таблетки в опаковката. Цената на лекарството варира от 150 до 1100 рубли. Комбинираното лекарство Novo-Passit със сложен състав може да повлияе неблагоприятно на бебето

Нота

Производителите произвеждат хомеопатичното лекарство на Nott под формата на капки и таблетки.

Активни вещества на лекарството:

 • засяване на овес;
 • фосфор;
 • лайка;
 • кафеено дърво;
 • цинков валерианат.

Лекарството под формата на капки съдържа етилов алкохол, поради което е нежелателно да се използва продуктът за кърмачки.

Нота има успокояващ ефект, подобрява толерантността към емоционален стрес, нормализира съня.

Като противопоказания в официалните инструкции е посочена само свръхчувствителност. Производителите не препоръчват приема на лекарството по време на кърмене, тъй като няма достатъчно клинични данни за употребата на лекарството през този период. В практическата медицина лекарите предписват Notta на кърмачки с тежко психично състояние.

Нежелани реакции след прием на Notta досега не са регистрирани. Цената на лекарството, в зависимост от формата на освобождаване, варира от 170 до 500 рубли. Notta е доста безопасно лекарство, теоретично не се препоръчва за кърмене, но в практическата медицина лекарите предписват лекарство за кърмещи майки

Глицин

Глицинът се счита за безопасно лекарство против тревожност за кърмачки. Инструментът помага за премахване на умората и раздразнителността, облекчава безсънието и стреса. Глицин може дори да се дава на кърмачета, за да помогне за нормализиране на съня.

Активният компонент на лекарството е аминокиселина, която стимулира метаболитния процес на мозъка, допринася за насищането на нервните клетки с кислород и предотвратява превъзбуждането.

 • метаболизмът се нормализира;
 • прекомерната работа и нервността се елиминират;
 • намалена възбудимост;
 • стимулира се работата на мозъка;
 • подобрява паметта и концентрацията;
 • сънят се стабилизира;
 • рискът от развитие на вегетативно-съдови патологии намалява.
Глицинът е аминокиселина, която е разрешена от лекарите да стабилизира емоционалния фон на кърмещата майка

Лекарството трябва да се приема като курс. Лекарството е разрешено по време на кърмене, но в определена доза, която трябва да бъде избрана от лекаря.

Сред нежеланите реакции са възможни:

 • алергични прояви (обрив, сърбеж и зачервяване на кожата) при майка и бебе;
 • летаргия и сънливост при майката и детето;
 • отхвърляне на трохите от гърдите;
 • прекомерна възбудимост на новородено.

Не се препоръчва приемът на продукта с ниско кръвно налягане и индивидуална непоносимост..

Най-безопасните средства в борбата с блуждаещите нерви се считат за отвари от билки: валериана, майчинка, мента, маточина, пасифлора, копър и други. Успокояващите чайове са нежни към тялото. Ефективността се забелязва при леки нарушения на нервната система. Дозировката и продължителността на приема се предписват от лекаря. Обикновено курсът на лечение продължава до 1 месец..

Необходимо е да се вземат предвид някои характеристики на билките. Например, ментата намалява производството на мляко, а маточината увеличава лактацията..

Билковите отвари се понасят добре от организма. Индивидуалната чувствителност е противопоказание. Страничните ефекти могат да се изразят в алергични реакции.

Цената на билковите чайове варира от 30 до 150 рубли. Копърът не само има лек седативен ефект, но също така увеличава производството на майчино мляко

Кое успокоително е по-добро и по-безопасно

Най-добре е кърмещата майка да избягва приема на каквито и да е лекарства, ако е възможно. Ако отрицателното състояние продължава дълго време и възможните методи за успокояване не работят, тогава лекарят ще предпише билков препарат. Доказани, естествени лекарства могат да помогнат за облекчаване на първите симптоми на депресия: Валериана и Motherwort.

Всички други лекарства трябва да се използват с повишено внимание, тъй като тяхната безопасност не е научно доказана. Когато кърмите, е по-добре да варите билкови чайове или да използвате таблетки. Всички алкохолни тинктури са строго забранени за майките..

Не трябва да оценявате ефективността на лекарството по съвет на приятели или познати. Едно лекарство може да даде обратен ефект върху различните хора. Необходимо е да се консултирате с професионалисти и то не с един, а по-скоро с няколко.

Препоръки за прием на лекарства

В зависимост от тежестта на състоянието на жената, възрастта на детето, лекарят може да предпише подходящо лекарство. Колкото по-голямо е бебето, толкова повече средства са на разположение за използване. Режимът на прием трябва да бъде съгласуван със специалист. По-добре е да започнете с минималната доза и да наблюдавате реакцията на бебето. Ако не се забелязват нежелани прояви, разрешено е да се приема лекарството по-нататък.

Най-съвместими с кърменето са успокоителните препарати. Но това не означава, че чайовете могат да се пият в неограничени количества. Максималната доза за кърмеща жена е не повече от две чаши лек бульон на ден. Най-добре е първо да изберете една билка. Ако пиете чай от няколко растения наведнъж, е трудно да определите към коя от тях е отишла реакцията на бебето. Многокомпонентните и хомеопатичните препарати представляват потенциален риск за детето под формата на развитие на алергични реакции и нарушения на стомашно-чревния тракт. Колкото по-младо е бебето, толкова повече вреда може да причини лекарството.

На мама е позволено да използва билкова детска храна: маточина, лайка, копър, валериана.

В допълнение към поглъщането, можете да правите вани с отвари от успокояващи билки. Освен това такава процедура ще бъде полезна както за майката, така и за бебето..

Лекарства, забранени по време на кърмене

Основният проблем при предписването на лекарства на кърмачки е ограниченото изследване на проникването на лекарството в майчиното мляко и принципите на въздействието на веществата върху незряло детско тяло. Мощните успокоителни, повечето антидепресанти, алкохолните лекарства са категорично противопоказани при лактация, тъй като създават мощно натоварване на черния дроб на детето. Списъкът на забранените лекарства за кърмене включва:

 • лекарства за алкохол (Valoserdin, Corvalol, Motherwort, Глог и др.);
 • антидепресанти от всички групи (амитриптилин, пароксетин, феварин, ребоксетин и др.);
 • антипсихотици (аминазин, тизерцин, мелерил и др.);
 • транквиланти (Grandaxin, Afobazol, Phenazepam, Atarax, Phenibut и др.);
 • барбитурати (Бутизол, Фенобарбитал, Алурат и др.).

Почти всички лекарства от тези категории се продават стриктно по лекарско предписание, с изключение на леките форми, например Afobazol, Phenibut и алкохолни лекарства. Мощните успокоителни имат впечатляващ списък от странични ефекти, пристрастяващи и пристрастяващи. Ако кърмещата майка има спешна нужда да приема някакво сериозно лекарство, тогава по време на лечението кърменето трябва да бъде спряно..

Видео: Д-р Комаровски за употребата на лекарства по време на лактация

Отзиви за приемането на успокоителни при хепатит В

От Notta може да запуши носа, не си спомням нито една съставка там, но може да предизвика такава реакция.

Лерчик-пипер

https://deti.mail.ru/forum/nashi_deti/kormim_grudju/novopassit_pri_kormlenii_grudju/

Също така пих глицин за достатъчно време - не помага. Все още съм луд... Сам си търся някакъв вид успокоително, Валериан не помага.

Кристинка Новосибирск

https://www.baby.ru/community/view/3335924/forum/post/23850170/#comments

Видях в GW Persen. Между другото, съветваше детският невролог. А мама е по-спокойна и бебето спи по-добре. А Валерианохел и дъщеря й пиеха. Те са естествени.

Реджина

https://www.babyblog.ru/community/post/psy/1703141

Може да се приема глицин. Наистина ми помогна. И майчинство, но билки трябва да се пият поне 2 седмици, за да се усети ефектът.

Марго

https://www.babyblog.ru/community/post/psy/1703141

Има таблетки "Вечерние", те са с валериана и майчинка, естествени, могат да се използват с ХС. Успокоява и нормализира съня.

Даша

https://www.babyblog.ru/community/post/psy/1703141

Ако кърмещата майка няма сили и способности самостоятелно да върне емоционалния си произход към нормалното, по-добре е да потърсите съвет от специалист. Лекарят ще оцени състоянието на майката, възрастта на детето и други свързани фактори и ще предпише най-добрата възможност за лечение. Всяко лекарство, дори билково, може да има непредсказуем ефект върху детето. Следователно самолечението е изключително опасно. Няма много лекарства, съвместими с хепатит В, но няма точна информация за ефекта им върху качеството и количеството на кърмата.

Възможно ли е да кърмите Персен: Персен по време на кърмене - Персен по време на кърмене, може ли да се приема от кърмачки

Персен, докато кърмите, може ли да се приема от кърмачки

Млада бъдеща майка, след като е видяла достатъчно снимки на приятелите си в социалните мрежи, може да си представи майчинството като безоблачно време, наслаждавайки се на детска усмивка, планирано хранене и много свободно време в отпуск по майчинство. Реалността обаче не винаги отговаря на очакванията: бебето по време на кърмене може да бъде обезпокоено от газици, зъби, промени във времето и никой не е отменял домакинските задължения.

Няма време да пиете чай или да правите това, което обичате, а докато кърмите, трябва да си откажете някои от любимите си продукти. Отражението в огледалото не винаги е приятно, няма достатъчно време за спорт или посещение на козметични салони, хормоните "бушуват"...

Всички тези фактори оказват лошо влияние върху настроението и благосъстоянието на млада майка. Напрежението се натрупва и това води до сривове на най-близките до вас и увеличаване на чувството за вина по-късно, което влошава раздразнителността. В резултат на това още повече нерви, сривове, повишена емоционална възбудимост и дори въпреки липсата на сън, проблеми със заспиването. Можете да опитате да облекчите настроението си и гневът ви атакува с някои трикове..


Много жени изпитват стрес след раждането.

Спешни мерки за успокояване, когато настроението ви е ниско

Следните съвети могат да ви помогнат да се успокоите:

 • Ако вече е настъпил срив и близки хора са попаднали под „разпределението“, важно е да не се измъчвате с чувство за вина, влошаващо ситуацията. Трябва да се извините на семейството и да го пуснете.
 • Някои жени, докато кърмят, отбелязват, че тяхното благосъстояние може рязко да спадне по време на притока на мляко. В този случай е достатъчно да изпиете малко вода или чай, това трябва да помогне.
 • Когато страстите обземат, по-добре е да кажете спокойно за това, което не харесвате. Това може особено да помогне на по-големите деца: „Сега съм много ядосан, може би ще започна да крещя. По-добре отстъпете за минута, моля. ".

Какво да направите, ако не можете сами да се справите с емоциите?

Също така се случва, че положително отношение и обещание към себе си „няма да правя това повече“ напълно липсват. Антистрес оцветяването и медитацията нямаха време да упражнят своето влияние, а експлозиите от емоции развалят живота на себе си и на околните. Какво да направите в момента, за да върнете спокойствието и релаксацията?

Не е възможно да отидете на психотерапевт за кърмеща майка поради липса на време, а понякога и допълнителни пари. Спа процедури и масажи могат да бъдат противопоказани за кърмене.


В този случай можете да прибегнете до помощта на успокоителни.

Успокоително лекарство Persen

При кърмене могат да се използват успокоителни (успокоителни), но е важно те да са безвредни за бебето и естествени.

Естествените растения и екстракти като мента, валериана, копър са способни нежно да успокояват нервната система. Но трябва да разберете, че алкохолните тинктури дори от най-полезните билки и растения са напълно неподходящи за кърмене, тъй като има опасност да навредят на детето.

В допълнение, има екстракти от лечебни растения под формата на таблетки, като "валериана" и motherwort. Можете също така да намерите препарати, съдържащи не едно, а няколко активни вещества наведнъж с цел интегриран подход.

Персенът съдържа екстракти от валериана, мента и маточина, което го прави тройно ефективно успокоително. Показан е при повишена нервна възбудимост, раздразнителност и безсъние. Това лекарство е лек за тези, които са склонни към стрес и промени в настроението. Естествено лекарство, което може да улесни живота на кърмещите майки през периода на адаптация към промените в живота, както и да помогне за поддържане на добри семейни отношения.

Безопасен ли е Персен по време на кърмене?

Според инструкциите Persen може да се приема от кърмещи майки с повишено внимание и само ако е необходимо. Но трябва да се помни, че ментата потиска лактацията в големи количества. В допълнение, противопоказанията за това лекарство показват непоносимост към основните и спомагателните компоненти на лекарството, като лактоза, захароза, фруктоза и др. Освен това не се препоръчва да се пие за хора с определени заболявания на храносмилателната система. Очевидно за възможността за прием на това лекарство по време на кърмене не трябва да има противопоказания нито за майката, нито за детето..

По-добре е да се консултирате с лекар, преди да използвате лекарства..

Симптоми на предозиране - чувство на умора, слабост, както и треперене на ръцете и световъртеж. Трябва да се помни, че с лекарството трябва да се работи внимателно, защото ако се използва неправилно, има вероятност да навреди не само на себе си, но и на бебето: излишъкът му се отделя с млякото. Инструкциите посочват, че не трябва да се използва повече от един и половина до два месеца, но по-добре - само в случаите, когато наистина има нужда.

В допълнение към приемането на успокоителни средства, струва си да вземете цялостен подход за поддържане на здрава нервна система, така че да няма нужда да го използвате в бъдеще..

Какво да правим, за да поддържаме здравето и да укрепваме нервната система?

 • Няма да навреди да изпиете курс от добри мултивитамини и рибено масло за кърмачки. Това няма бързо да реши проблема с раздразнителността и безсънието, но ще има благоприятен ефект върху здравето и енергийните нива като цяло..
 • Въведете ярки зеленчуци, плодове, плодове във вашата диета. Сочните цветове ободряват, а също така съдържат витамини, необходими за здравето и антиоксиданти за младостта и доброто настроение. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че суровите зеленчуци могат да причинят газове в кърменото бебе, а ярките цветове могат да причинят алергии. Следователно, новите продукти трябва да се въвеждат малко по малко, не повече от веднъж на 3-4 дни, като се наблюдава реакцията на детето.
 • Занимавайте се с любимото си хоби. Помолете съпруга си да отиде за един час с децата през уикенда и по това време не се опитвайте да правите генерално почистване, а спокойно седнете и правете бродерии, антистрес оцветяващи страници за възрастни или просто четете книга, докато седите на фотьойл.

Може би най-важното правило, което помага в много случаи, е да не се притеснявате да поискате помощ. Приемането на успокоителни не е срам! Ако се чувствате зле, склонни към раздразнителност или постоянно се тревожите, споделете чувствата си с близките си. Всеки ще бъде по-добре, ако мама пие успокоителни, но не крещи и не псува..

Както някой мъдър каза: „Ако една жена е щастлива, тогава всички останали са щастливи: съпруг, деца, съседи, куче и дори хлебарки“..

Персен с кърмене - 1, 2 и 3 триместър

Persen е успокоително и анти-тревожно средство на основата на билкови съставки. Съдържа екстракти от валериана, маточина и мента. Използването му, въпреки липсата на синтетични химични компоненти в състава, е ограничено за някои групи от населението..

Способността да приемате лекарства по време на бременност

Въпреки факта, че персенът е лекарство, което съдържа билкови съставки, той има редица противопоказания, както всяко друго лекарство. В допълнение към противопоказанията, има ограничения за употребата.

Едно такова ограничение е бременността. Факт е, че не е проведено проучване на лекарството за възможността за предписване на жени на това положение. Няма доказателствена база за ефективността и безопасността на лекарството за бъдещата майка и плода.

Ето защо през първия триместър лекарството не се предписва.

По това време настъпва образуването на основните органи и тъкани. Ако лекарството има тератогенни свойства, е възможно развитието на множество малформации при детето. Докато не бъдат проведени проучвания, не е възможно да се докаже липсата на тератогенност..

През втория триместър основните органи и системи вече са формирани. Сега те преминават през процес на растеж и съзряване. По това време е възможно да приемате лекарството само след консултация с лекуващия лекар и под неговото стриктно наблюдение..

През третия триместър плодът просто расте, но основните му системи вече са напълно подготвени за функциониране. По това време лекарството не може да навреди на бебето. Успокоителните често се предписват през третия триместър преди раждането, за облекчаване на безпокойството и лечение на безсъние.

Тъй като Persen е забранен за употреба в ранните етапи, не е възможно не само за бременни жени, но и за тези, които планират да заченат дете. Компонентите на лекарството могат да останат в тялото известно време, поради което при планиране на бременност това лекарство трябва да се изхвърли..

Можете ли да пиете Persen, докато кърмите?

За употреба с HS се допускат тези лекарства, които не влияят на лактацията и не проникват в млякото. Не е проведено проучване за безопасността на Персен през този период от живота на майката и бебето. Известно е обаче, че ментата, която е част от продукта, може да намали отделянето на кърма. Това се отразява негативно на процеса на лактация..

Освен това ментолът, който е компонент на ментата, може да премине от майчината кръв в мляко. За новороденото ментолът е голяма заплаха. Това вещество може да понижи кръвното налягане на детето и да доведе до сърдечни аритмии. Не се препоръчва прием на Persen по време на кърмене. Ако се наложи да го използвате, трябва да спрете храненето и да преминете към адаптирано мляко. Последното е възможно само след консултация с лекар.

Отзиви

Ирина П.: „Страдах от безсъние още преди бременността, затова периодично приемах Персен като хапче за сън. Когато с мъжа ми решихме да си направим бебе, лекарят каза, че приемането на тези хапчета трябва да се спре. Първите 7 месеца от бременността не пих това лекарство, защото разбрах, че здравето на неродения син е по-важно. След това, преди да родя, отново ми предписаха персен, поради факта, че бях много притеснен. В резултат на това бебето се роди здраво навреме. "

Мнение на лекаря: „Персен е лекарство, основаващо се на растителни съставки. Билките, които го съставят, се използват от човечеството в продължение на хиляди години. В наше време обаче е невъзможно да се използват тези средства, безопасността на които за определени групи от населението не е доказана. Трябва да разберете, че лекарствата, които не са изследвани адекватно, носят риск от развитие на ужасни странични ефекти. Всяко лекарство по време на бременност може да доведе до нежелани последици. Ако жената се нуждае от корекция на психичното здраве, трябва да се предпочитат психотерапевтичните сесии. "

Споделете в социалните медии

Възможно ли е да "Персен", докато кърмите?

Животът на жена, която наскоро е родила дете, се променя драстично. Нейният психо-емоционален произход често е нестабилен. Нарушения на съня, липса на адекватна почивка, хормонален дисбаланс, тревоги и тревоги са познати на мнозина. Не винаги можете да се справите сами с това. В екстремни случаи има нужда от приемане на успокоителни. Персен се е доказал добре. Възможно е да го закупите във всяка аптека. Но възможно ли е за Персен с кърменето?

Състав и фармакокинетика

Това лекарство се произвежда на естествена растителна основа. Основната активна съставка е екстрактът от валериана. Той ефективно успокоява, премахва дразненето и безпокойството, подобрява настроението, нормализира съня, облекчава мускулните спазми на вътрешните органи. Допълнителни компоненти - екстракти от маточина и мента. Те имат и успокояващ, седативен и спазмолитичен ефект. Всички изброени растителни вещества се комбинират добре помежду си и взаимно допълват действието си..

Показания за употребата на Персен са нарушения на нервната система - повишена тревожност, раздразнителност, панически атаки, нарушения на съня, неврози. Лечебният ефект нараства бавно, но продължава дълго.

Използва се и при комплексно лечение на някои хронични заболявания на вътрешните органи - стомах, дванадесетопръстник, жлъчни пътища, жлъчен мехур, бели дробове, бронхи. Лекарството облекчава мускулния спазъм, подобрява кръвообращението, като по този начин намалява или предотвратява развитието на възпалителни процеси.

Странични ефекти - алергични реакции под формата на обрив по кожата, опасен оток на Квинке, дихателна недостатъчност, летаргия, понижено кръвно налягане, намалена работоспособност.

Персен по време на кърмене

Инструкциите показват, че Persen не е противопоказан по време на кърмене, но клинични проучвания не са проведени в подходящия обем. Може да се използва само в екстремни случаи, по препоръка на лекар. Съставът на лекарството, както вече споменахме, включва мента. И е известен със способността си да потиска лактацията и да намалява количеството произведено мляко. В допълнение, това растително вещество се абсорбира перфектно в кръвта и кърмата. Опасно е за кърмачето, защото може да наруши сърдечния ритъм, да понижи кръвното налягане..

Препоръчително е да замените Persen с друго, по-безопасно успокоително лекарство. Ако това не е възможно, лекарят най-вероятно ще ви посъветва временно да спрете кърменето..

възможно ли е да се използва това лекарство, как ще повлияе на майката и бебето през периода на хепатит В, препоръки за употреба

Носене на бебе, раждане и безсънни нощи - всичко това провокира появата на стресови ситуации и общо влошаване на благосъстоянието. В такива случаи на помощ могат да дойдат различни лекарства със седативен ефект. Но не всички от тях са подходящи за млади майки. От тази статия ще разберете дали е възможно по време на лактация да приемате такова успокоително като Персен. А също и за всички противопоказания и странични ефекти на това лекарство.

Мога ли да взема с HB?

Този таблетен препарат е направен на базата на растения, които са доказали своята висока седативна ефективност на практика. Но по време на кърмене самият производител не препоръчва използването на тези хапчета. Това е мнението и на консултанти по кърмене и педиатри..

Важно! Приемът на Persen по време на кърмене се счита за неприемливо поради факта, че това лекарство принадлежи към категорията на многокомпонентни и неговият ефект върху новороденото не е проучен.

Състав и действие на лекарството

Основните съставки на Persen са:

 • валериана;
 • лимонена мента;
 • мента.

Сухите екстракти от изброените растения се използват като основни компоненти.

Също така, в ролята на спомагателни компоненти, производителят посочва такива вещества като:

 • багрило;
 • талк;
 • микроцелулоза;
 • натриев диоксид;
 • кросповидон;
 • нишесте;
 • калциев карбонат;
 • титанов диоксид.

Персен има успокояващ и лек спазмолитичен ефект върху човешкото тяло. Въпреки че самият производител все още се фокусира върху неговия лек седативен ефект.

Показания за употреба

Този билков лекарствен продукт може да се използва в следните случаи:

 1. При безсъние и всякакви други нарушения на съня.
 2. С неврози с лека и умерена тежест.
 3. След премахването на по-мощни успокоителни от всякаква форма на освобождаване.
 4. С повишена нервна възбудимост.
 5. С неврастения.

Внимание! Persen не трябва да се приема при депресия и пристъпи на паника..

Във връзка с лечението на такива заболявания той не показва висока ефективност..

Противопоказания и странични ефекти

При избора на грешна доза, както и индивидуална непоносимост към компонентите на Persen, странични ефекти като:

 1. Повишена сънливост.
 2. Алергични реакции под формата на сърбеж на епидермиса и неговото зачервяване.
 3. Усещане за обща умора.

В някои случаи употребата на това лекарство е напълно противопоказана:

 • В случай на индивидуална непоносимост към каквито и да било компоненти, съставляващи лекарството.
 • Възраст под 12 години.
 • Носене на бебе и хранене с кърма.
 • За дефицит на лактоза или непоносимост.
 • С артериална хипотония.
 • За всякакви заболявания на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

С изключително внимание и само под наблюдението на лекар, Persen може да се предписва на лица, страдащи от гастроезофагеална рефлуксна болест..

Как влияе върху лактацията и бебето при хранене?

Всяко активно вещество, което е част от този лекарствен продукт, е от билков произход, поотделно, абсолютно безопасно за жена и нейното дете. Противопоказания:

 1. Злоупотребата с Persen може да причини преждевременно прекратяване на лактацията поради високото съдържание на мента в състава.
 2. Вкусът на кърмата може да се промени, да стане по-горчив.

Важно! Това лекарство може да има отрицателен ефект върху здравето на бебето..

Всички активни компоненти на Персен проникват в тялото му по време на хранене от майка му и могат да се натрупват в него. В резултат на това детето може да изпита не само появата на алергична реакция, но и видимо потискане на централната нервна система..

Препоръки за употреба при майки с хепатит В

Ако една жена по време на кърмене реши да вземе този успокояващ билков препарат, тогава на първо място тя трябва да се консултира със специалист и да премине необходимите тестове. Разрешителното използване на Persen се определя от съотношението на ползите за женското тяло и риска за бебето.

Ако въпреки това лекарят е разрешил да приема това лекарство, е необходимо стриктно да се спазва предписания курс и да не се надвишава обема на препоръчителната доза.

Трябва ли да спра лактацията?

Докато приема Persen, една жена може да продължи да кърми бебето си, ако:

 • Възраст на детето над 12 месеца.
 • Не е склонен към алергии.
 • Той няма проблеми със съня и работата на храносмилателния тракт.

Ако бебето все още не е навършило една година и има отслабено тяло, тогава докато приема Persen, трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене.

Това лекарство, въпреки билковия си произход, все още има немалко странични ефекти и може да не окаже най-благоприятен ефект върху лактацията и здравето на малко дете. Ето защо, преди да го използвате, определено трябва да се консултирате с лекар..

Как да успокоите нервите си, докато кърмите. Може ли Персен да кърми

По време на кърменето (кърменето) е важно психологическото и емоционалното състояние на майката. След раждането жената става много раздразнителна и агресивна. Вероятна е следродилна депресия. Ако тя не може да се успокои сама, тогава ще й трябват успокоителни за кърмачки. За това какви са успокоителните, какъв ефект имат и какво може да се приема от кърмачка - ще разберем по-нататък.

Причини за раздразнителност и депресия

Защо се появява депресията? Механизмът на възникването му е прост: по време на бременност в тялото на жената настъпват сериозни промени. След раждането тялото на майката и хормоните започват да се променят бързо. Всички тези промени са насочени към производството на мляко и храненето на бебето. И всички сили на тялото са насочени именно към изпълнението на тази функция..

Друга причина за разочарованието на родилката е нейната фигура. По време на раждането тя яде много, хормоналният фон се променя и всичко това се отразява на фигурата. Мама вижда стрии на гърдите и бедрата си, увиснал корем и започва да се разстройва.

Освен това е много трудно за бременна жена без помощници. Цялото време се отделя на детето и то просто не остава на себе си. Тя започва да се изнервя, разпада се на съпруга си и след това на детето си.

Всички горепосочени фактори водят до развитие на раздразнителност и депресия при жената. Ако тя не може да се справи сама, тогава може да започне да пие успокоителни..

Разрешени успокоителни

За да разберете какви успокоителни може да използва кърмачка, на първо място, трябва да се консултирате с лекар.

Най-популярните лекарства, одобрени за кърмене, са тинктури от майчина и валериана..

Какви успокоителни лекарства мога да пия с НВ? То:

 • Motherwort;
 • Валериана;
 • Глицин;
 • Успокоителни за хомеопатични лекарства, които мама може да пие, докато кърми.

Motherwort

Motherwort се предлага под формата на филтърни торбички за варене, таблетки и тинктури за поглъщане. Има успокояващ ефект, помага при безсъние, намалява нервната раздразнителност.

Тинктурата е разтвор на майчинка в 70% етилов алкохол. Противопоказан при кърмене.

Начин на приложение за кърмачка:

 • филтърни торбички - 2 филтърни торбички (3,0 g) се запарват в 100 ml (1/2 чаша) вода, покриват се и се влива в продължение на 15 минути. Вземете половин чаша три пъти на ден един час преди хранене. Разклатете добре преди употреба;
 • таблетки - една таблетка 3-4 пъти на ден;
 • тинктура (противопоказана по време на кърмене) - разредете 30-50 капки в четвърт чаша вода, приемайте 3-4 пъти на ден.

Валериан

Валериана може да бъде закупена под формата на билки или на таблетки. Билката има седативен ефект и спомага за бързото нормализиране на съня. Лекарството се приема по 1 таблетка 3 пъти дневно. Курсът продължава 2 седмици. Когато го приема, жената трябва да спазва дозировката.

Глицин

Безопасен за кърмене. Предлага се в таблетки. Глицинът намалява емоционалния стрес и агресивността, подобрява настроението, нормализира съня.

Приемайте по една таблетка 2-3 пъти на ден. Курсът на лечение продължава от 7 до 30 дни.

Хомеопатични лекарства

Популярните хомеопатични лекарства, които могат да се приемат по време на кърмене, са:

Предлага се под формата на капки или таблетки. Показан при тревожност, раздразнителност, умора, психически стрес, нарушения на съня.

Вземете една таблетка или 10 капки 3 пъти на ден.

Въпросът за употребата на лекарството Notta по време на кърмене (кърмене) се решава от лекаря индивидуално.

Той е успокоително и е одобрен за кърмене. Съдържа в

Симптоми на заболявания, диагностика, корекция и лечение на млечните жлези kvd9spb.ru. Успокояващо за кърменето - какво могат да правят кърмещите майки: Novo-Passit, Persen и други средства

Често в следродилния период жената изпитва дискомфорт, причинен от промяна в ежедневието. В този случай има нужда от употребата на лекарства. В тази статия ще разгледаме какви успокоителни можете да използвате при HV.

Защо мама е нервна

Първите няколко дни след раждането са придружени от силно отделяне на ендорфини, чувство на щастие обзема новосформираната майка, защото бебето най-накрая се е родило. Освен това състоянието на еуфория се променя с депресия. В същото време има натиск от всички страни: по-старото поколение се опитва да даде съвет, довеждайки младата майка до изтощение, съпругът изисква същото внимание, всяко неразположение на детето предизвиква паника.

Следователно възниква стресова ситуация, с която трябва спешно да направите нещо, за да не се превърне в следродилна депресия.

Самоуспокояващи методи

Преди да вземете успокоително, докато кърмите, трябва да започнете, като работите самостоятелно върху собственото си състояние..

Има редица психологически методи, които ще ви позволят да се отпуснете и да влезете в нов ритъм на живот:

 1. Разпределение на труда. Трябва да се разбере, че основното задължение на кърмещата майка е да осигури на бебето мляко, така че не е нужно да поемате всичко, трябва да си почивате, така че редица отговорности могат да бъдат прехвърлени на вашите близки. След добра почивка ще бъде забележимо, че психологическото състояние значително ще се подобри.
 2. Отделете време за развлекателни дейности със съпруга / та. Жената е не само майка, но и съпруга. Важно е да се опитате да правите повече неща заедно. Можете да гледате филм, когато бебето спи, най-важното е да не позволявате размиване на краищата, когато новоизработената майка е напълно потопена в бебето си и не вижда други членове на семейството наоколо.
 3. Трябва да се избягват конфликтни ситуации. Преди да започнете да приемате успокоителни, докато кърмите, трябва да се научите да се абстрахирате от причината за нервното напрежение.
 4. Времето е само за вас. Понякога е необходимо да останете насаме със себе си, нека бъде само половин час, но през този период можете да направите нещо, което ще ви позволи да се отпуснете и да се отървете от нервното напрежение. Можете да се къпете с масла и билки, да се разхождате, да се занимавате с любимото си хоби.
 5. Правилното хранене. Постоянното недохранване води организма в стресово състояние, тъй като много енергия се изразходва за производството на мляко, важно е да се придържате към специална диета, която се препоръчва от специалистите за кърмене. Храната трябва да бъде разделена на 5-6 хранения на ден, с баланс на протеини, мазнини и въглехидрати. В този случай е необходимо да се изключат всички пикантни, мазни и алергенни храни. Не трябва да се забравя, че на ден са необходими поне 2,5 литра течност..
 6. Изход за емоции. Ако трябва да плачете и да дадете воля на емоциите си, не бива да ги задържате за себе си. Важно е да можете да говорите с близките си, да споделяте с тях своя опит. Затварянето няма да доведе до добър резултат, отрицателен, ако няма изход, ще се натрупва като снежна топка.

С кой лекар мога да се свържа

Първоначално трябва да посетите терапевт. Той трябва да предпише тестове, за да разбере какво липсва на тялото. В края на краищата депресивното състояние може да е признак на нарушения в щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, липса на витамини или желязо. Може да се наложи да се консултирате и с ендокринолог.

В случай, че всички тестове са нормални, ще ви е необходима помощта на психолог. Не се страхувайте от това, много жени се сблъскват с подобни проблеми в следродилния период. След оценка на състоянието специалистът може да предпише успокоително за кърмачки..

Ефектът на успокоителните

Всички лактиращи успокоителни имат целенасочен ефект, предназначен да поддържа емоционалното състояние на тялото. Те помагат да се справите с раздразнителност, високо кръвно налягане, главоболие, безсъние, облекчават признаците на мускулен спазъм. Някои лекарства са насочени към подобряване на мозъчната функция, блокиране на реакцията на организма към стресови ситуации.

Преглед на списъка

Съществуват редица лекарства, които обикновено се използват при предписване на кърмачки..

Успокоителните за кърмене, които се предписват от лекари, имат приблизително еднакъв състав:

 1. Motherwort нормализира метаболизма, подобрява съня, облекчава нервното напрежение, подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система.
 2. Валерианата действа успокояващо на тялото, облекчава нервното напрежение и мускулния спазъм и нормализира съня.
 3. Мелиса намалява раздразнителността, помага при невралгия и анемия.
 4. Ментата действа успокояващо, облекчава главоболието и има противовъзпалителни свойства.
 5. Магнезиевият стеарат укрепва сърдечно-съдовата и нервната система, нормализира храносмилателния процес.

Кога мога да взема

За всяка форма на следродилна депресия обикновено се предписват успокоителни за кърмещата майка, но това трябва да се прави само под лекарско наблюдение. Трябва да се разбере, че освен че са полезни, лекарствата могат да навредят.

В какви случаи употребата на лекарства е просто необходима:

 1. Когато депресивното състояние води не само до психологическо изтощение, но и до физическо.
 2. В случай на проява на признаци на социална фобия, с непреодолимо желание да се яде много, със страх от общуване с други хора.
 3. С депресия, причинена от изолация от външния свят.
 4. Употребата на лекарства често се препоръчва поради силна умора, свързана с промяна в ритъма на живот и нарушения на съня.

Преглед на лекарството

Какъв вид успокоително е възможно при кърмене, младите майки често задават този въпрос. По-долу е даден списък с лекарства, които са приемливи за хепатит В. Само не забравяйте, че успокоителните по време на кърмене трябва да се предписват от специалист.

Motherwort

Motherwort обикновено се използва при нарушения на съня и тежка умора. Най-често се приема под формата на хапчета. Но можете също така да приготвяте майчинство като билков чай.

Валериан

Дозировката на успокоително за кърмене е ограничена до две таблетки на ден, пълният курс не трябва да надвишава 10 дни. Работи добре с признаци на депресия, проблеми със съня и чревни разстройства.

Персен

Persen се предписва при силно нервно напрежение, тревожност, висока възбудимост и безсъние.

Ново-Пасит

Novo-Passit помага за борба с отсъствието, дерматит, безсъние, главоболие, мигрена, тревожност, раздразнителност, немотивиран страх, психо-емоционален стрес.

Глицин

Най-често се предписва с намаляване на производителността, стрес, в период на повишени натоварвания, неврози.

Други средства

Валерианахел и Нервохел - хомеопатични успокоителни, нормализират съня, помагат за справяне със симптомите на депресия и емоционално напрежение.

Възможни нежелани реакции

Когато решавате дали е възможно да пиете успокоителни по време на кърмене, е необходимо да разберете колко безопасни са лекарствата, предписани от лекаря:

 1. Motherwort не трябва да се приема при гастрит, заболявания на дванадесетопръстника.
 2. Валерианата, ако се спазва дозировката, не причинява вреда на организма.
 3. Persen с НВ трябва да се приема с повишено внимание, тъй като ментата, която е част от лекарството, намалява лактацията.
 4. Novo-Passit може да причини запек, повръщане, сънливост, умора, приемайте с повишено внимание в случай на свръхчувствителност към лекарството.
 5. Глицинът няма противопоказания.
 6. Valerianachel и Nervohel - не са установени странични ефекти.

Въздействие върху тялото на бебето

Когато използва седативи по време на кърмене, всяка жена трябва да разбере, че ефектът от лекарствата засяга не само тялото й, но и тялото на детето..

Motherwort

Това успокоително се доставя чрез мляко в малки дози, бебето може да стане по-малко активно, което е абсолютно естествено.

Валериан

Валериана, въпреки растителния си състав, може да има отрицателно въздействие върху здравето на детето..

Могат да се появят следните нежелани реакции:

 • колики,
 • алергия,
 • повишено отделяне на газове,
 • летаргия,
 • разстроен стомах,
 • нарушения на съня.

Когато използвате валериана в стресова ситуация, трябва да знаете, че въпреки естествения си състав, тя може да причини странични ефекти върху тялото на детето под формата на сънливост, алергии, повишена сълзливост и нарушение на съня. В този случай е необходимо да се консултирате с лекар, за да преразгледате дозата на успокоителното по време на кърмене или да го отмените изобщо..

Персен

Не се препоръчва прием на Persen при кърмене през първата година от живота на детето, тъй като имунната система на детето все още не е формирана през този период и редица компоненти, съставляващи лекарството, могат да причинят алергична реакция.

В същото време, докато приемате Персен по време на кърмене, съществува риск от неправилна реакция на тялото на бебето от нервната система.

Ново-Пасит

При кърмене Novo-Passit трябва да се приема само в екстремни случаи, тъй като лекарството съдържа алкохол и багрила, които са напълно нежелани за бебето. Освен това не е напълно ясно как тялото на детето може да реагира на билковите колекции..

Приемайки Novo-Passit по време на кърмене, трябва да сте сигурни, че детето няма да има алергична реакция.

Най-добре е да изцеждате мляко за периода на кърмене и да прехвърляте бебето на изкуствено хранене. След прекратяване на приема на лекарството можете да се върнете към кърменето..

Глицин

Лекарите нямат нищо против използването на глицин по време на кърмене. Поради естествения си произход, той по никакъв начин не оказва влияние върху тялото на бебето.

Това е едно от малкото успокоителни за кърмене, които могат да се приемат без страх за здравето на бебето..

Валерианахел и Нервохел нямат противопоказания.

Народни средства за защита

Когато решавате какъв вид успокоително може да кърми майка, струва си да помислите за алтернатива, за да не навредите на новороденото.

В този случай традиционната медицина идва на помощ:

 1. Първоначално можете да замените успокоителните с HS за чай, който може да бъде направен от пасифлора. Залейте една чаена лъжичка счукани сухи цветя със 100 ml вряща вода и оставете да се запари поне 10 минути. Препоръчва се консумирането на инфузията тридесет минути преди лягане..
 2. Успокоителните за кърмещи майки могат да бъдат заменени с ароматерапия. Най-добре е да се прилага лавандулово масло.
 3. Когато се къпете, към водата може да се добави масло от сандалово дърво или борови иглички. И също така е възможно да се използва отвара от лайка, всичко това има релаксиращ ефект върху тялото.

В заключение, още веднъж бих искал да подчертая, че когато отговарям на въпроса за себе си какви успокоителни могат да кърмят, е важно не само да вземете предвид вашите нужди от поддържане на тялото, но също така си струва да запомните за здравето на бебето.

Затова е по-добре да отделите време и да посетите специалист, който ще препоръча безопасни и ефективни мерки. Не се самолекувайте!

Видео

В нашето видео ще научите за начините за успокояване на нервите с помощта на билкови лекарства.

Разрешени ли са Glycine, Motherwort и Persen за кърмачка? - Baby-bob.ru

През периода на кърмене е изключително важно да се поддържа здраво психическо и емоционално състояние на жената. В резултат на стреса тялото увеличава количеството адреналин, хормон, произвеждан в надбъбречните жлези. Адреналинът заглушава действието на хормона окситоцин, който е отговорен за производството на достатъчно количество кърма. Намаляването на нивата на окситоцин влияе върху намаляването на млякото в млечните жлези и това отново причинява стрес, проблемът се задълбочава допълнително.

Такъв порочен кръг изисква лекарства. В същото време всяка жена пита колко безвредни са успокоителните за кърмачките. На вашето внимание ще бъде предложен списък с най-популярните и безопасни успокоителни, които не са противопоказани за употреба по време на кърмене. Ще ви покажем и как да си помогнете и да се отървете от стреса, без да прибягвате до лекарства..

Стресът при кърмещата майка далеч не е безобиден. Производството на мляко може да бъде значително намалено поради повишените нива на адреналин в кръвта и редица други хормони

Кое успокоително да изберете?

Силно препоръчваме да посетите Вашия лекар, преди да вземете дори най-безвредното природно лекарство. Сред младите кърмачки следните лекарства получиха най-голяма любов:

 • майчинство;
 • валериана;
 • фитокомплекс "Персен";
 • лекарство на растителна основа "Novo-Passit";
 • глицин;
 • различни хомеопатични лекарства.

Motherwort

Популярният "Motherwort" се прави от екстракта от растението motherwort. Лекарството перфектно се справя със задачата да отпусне сърдечно-съдовата система, въпреки че действието му не е светкавично. Забележим ефект ще бъде видим след поне 2 седмици употреба. Motherwort няма странични ефекти, с изключение на възможни алергични прояви.

Изучавайки международния класификатор на лекарствените продукти, няма да откриете "Motherwort" в него, поради което не са провеждани значителни проучвания относно проникването на лекарството в кърмата или седативния ефект върху бебето. Когато решавате да използвате "Motherwort" по време на кърмене, имайте предвид, че трябва да правите това с повишено внимание. Започнете с минимални дози и пропуснете редовната употреба. При избора на форма на освобождаване трябва да се дава предпочитание на таблетките, тъй като инфузиите съдържат алкохол и има тенденция да намалява лактацията.

Кърмещата майка трябва да избягва употребата на алкохолни лекарства и те включват всички успокоителни капки. Таблетната форма е по-удобна и по-безопасна през този период.

В редки случаи лекарят може да предпише метода "Motherwort Forte", чийто успокояващ ефект е по-значителен, въпреки че според инструкциите не може да се използва през периода на хепатит В..

"Ново-Пасит"

Лекарството на растителна основа съдържа седем лечебни билки: маточина, валериана, хмел, пасифлора, глог, бъз и жълт кантарион. След като проучихме инструкциите за продукта, виждаме, че е забранено да се приема по време на кърмене. Няма данни за проникването на успокоителното "Novo-Passit" в майчиното мляко..

Наталия Разахацкая, консултант по ХС, препоръчва използването на Novopassit с изключително внимание, така че като цяло, по време на лактация, не бива да се увличате със „съмнителни билки“. Когато избирате това лекарство, приемайте го в малки дози и не го пийте редовно..

"Персен"

Успокояващият фитокомплекс "Персен" включва следните компоненти: екстракти от валериана, мента и маточина.

"Persen", както е посочено на опаковката, е успокояващ, но не е подходящ за кърмеща майка поради съдържанието на мента, която може да инхибира лактацията (за повече подробности вижте статията: Как действа ментата по време на лактацията?)

Валерияну може да се нарече най-популярният и достъпен начин за намаляване на тревожността. За съжаление в медицинските справочници няма данни за ефекта на лекарството върху кърмачето, въпреки че не е забранено по време на кърмене.

Глицин

Глицинът е аминокиселина, открита в протеините, т.е. за хората това е абсолютно естествено вещество. Глицинът се използва за различни медицински цели:

(за повече подробности вижте статията: Как да давате и дозирате глицин на бебе?)

 • помага за подобряване на съня;
 • облекчава умората и преумората;
 • облекчава нервността;
 • помага на мозъка;
 • подобрява метаболизма.

Хомеопатията продължава да бъде спорна наука, но нейните лекарства помагат на мнозина. Лекарството Nervokhel може да се използва за кърмачки без никакъв страх

Тенотен

Тенотеновите таблетки за смучене имат положителен ефект при неврози, стрес, раздразнителност, нервно напрежение, психосоматични заболявания и увреждане на паметта. Дори като се вземе предвид безопасното и ефективно действие на лекарството, все пак е по-добре да се откаже употребата му по време на кърмене, тъй като не са провеждани проучвания за ефекта на Тенотен върху бебето с НВ и плода по време на бременност.

Когато решава сама въпроса кои успокоителни могат да се използват по време на хепатит В, една жена трябва внимателно да претегли всичко. Не забравяйте да разгледате инструкциите за лекарството за информация относно съвместимостта с лактацията. Билковите природни лекарства не са изброени в международните справочници за лекарства, така че няма данни за ефекта им върху детето. Следните концепции ще работят безопасно и ефективно: внимателното отношение на жената към себе си, помощ и подкрепа от близки хора.