Ограничения и препоръки при полет по време на бременност.

Бременността е много важно и вълнуващо време за бъдещата майка. В същото време не искате да променяте обичайния си начин на живот и да си отказвате удоволствието, например да пътувате. Противно на много предразсъдъци и истории на ужасите, ние искаме да кажем: бременността и пътуването със самолет са съвместими! Винаги обаче трябва да вземете предвид вашите индивидуални характеристики и да запомните редица правила, за които ще говорим по-долу..

Самолет в ранна бременност

Ранната бременност не се счита за най-доброто време за пътуване със самолет. Бъдещите майки през първия триместър на бременността често се оплакват от гадене, главоболие, общо неразположение - всичко това се случва поради хормонални промени в тялото.

Неприятните симптоми могат да се изострят, ако се качите на самолет в началото на бременността. Освен това в периода до 12-та седмица на бременността съществува голям риск от спонтанен аборт, а разликата във височината и налягането може да влоши състоянието на плода: ниското налягане в кабината на самолета може да причини кислороден глад както за вътрешните органи на майката, така и за бебето.

При здравословна бременност вероятността от вреда от полета е изключително малка, но преди да се качите на самолет в ранните етапи на бременността, все пак трябва да помислите за възможните последици..

Най-безопасното време за полет по време на бременност

Най-удобното и безопасно време за пътуване със самолет по време на бременност е от 14 до 27 седмици от бременността. По това време тялото вече е свикнало с новото състояние и жената не се измъчва от пристъпи на токсикоза. Коремът все още не е толкова голям, което означава, че можете да пътувате възможно най-удобно.

Повечето авиокомпании позволяват на бременните жени да летят до 36 седмици (ако бременността е едноплодна) или 32 седмици (ако бременността е близнаци).

Ако трябва да пътувате със самолет по време на късна бременност (4 седмици преди очакваната от вас дата), авиокомпанията ще ви поиска медицински доклад и разрешение за пътуване от наблюдаващия лекар. Според информацията на уебсайта на Aeroflot заключението трябва да бъде подписано не повече от 7 дни преди полета. Тези предпазни мерки се дължат на риска от преждевременно раждане..

Наредбите на авиокомпаниите относно полетите за бременни жени могат да се различават, затова, моля, проверете дали ще имате право да летите, преди да закупите..

Въпреки факта, че авиокомпанията ще изисква официален документ само в случай на полет в края на бременността, винаги трябва да се консултирате със специалист, ако планирате да пътувате със самолет.

Как да направим летенето по време на бременност удобно

Ето няколко прости правила, които да ви помогнат да направите бременността си възможно най-удобна:

 • Опитайте се да изберете седалка на пътеката. По този начин ще бъдете по-малко ограничени в движението и ще ви бъде по-лесно да се изправите и да се разтегнете. Не седнете на едно място: това ще увеличи риска от тромбоза и разширени вени, които са податливи на бременни жени.
 • Когато се чекирате, поискайте място на предния ред с повече място за крака или просто в предната част на кабината - има по-малко турбуленция.
 • Купете компресионни чорапи. Те ще ви помогнат да поддържате вените си в тонус, без да ги претоварвате, и ще осигурят нормален кръвен поток. Освен това те ще помогнат да се избегне оток, от който страдат обикновените пътници след полети..
 • Пии много вода. Въздухът в кабината е много сух и може да причини дехидратация. На всеки пътник се препоръчва да пие половин литър течност на всеки час.
 • Уверете се, че пътувате в удобно облекло, което не пречи на движението, и носете малки възглавници под врата и кръста.
 • Не забравяйте да носите предпазния колан, докато сте на седалката.

И накрая, нека ви напомним още веднъж, че бременността и пътуването със самолет не са взаимно изключващи се понятия. Ако спазвате определени правила и предпазни мерки и след консултация с Вашия лекар, можете да пътувате безопасно.

Могат ли бременните жени да летят със самолет??

Здравейте! Бременността е труден период в живота на жената, който изисква да бъде внимателна със себе си. Не можете да преуморявате, да бъдете изложени на стрес, големи физически натоварвания. Препоръчително е да почивате повече в комфортна обстановка. Но животът е такъв, че жените трябва да ходят в други градове и държави. И така, възможно ли е бременните жени да летят със самолет в ранните етапи, в късните етапи и колко опасно е това? Отзивите във форумите са разнопосочни.

Ще ви разкажа всичко подробно. Не забравяйте, че се препоръчва използването на авиокомпании само когато е необходимо, тъй като по време на полети човешкото тяло е под стрес. В случай на бременност може да се влоши.

Рискове от пътуване със самолет за бъдещи майки

По време на полети по време на бременност атмосферното налягане става нестабилно. Хората във въздуха не забелязват разликите му, освен ако не станат твърде силни и ги усещат само по време на излитане. Бременните жени ги усещат. А полет на по-късна дата е способен да провокира раждане (те могат да се случат при нормални условия на земята). Просто на борда няма необходимо оборудване, лекарства, акушер-гинеколози.

Следователно не е известно как ще премине преждевременното раждане. Ако полетът не може да бъде отложен, препоръчително е жена в края на бременността да посети гинеколог, за да проведе преглед и да определи степента на опасност от раждане на самолет.

Друга неприятност, която може да възникне по време на полет по време на бременност, е липсата на кислород. Когато лайнерът е на височина, нивото му в кабината спада. Пътниците не реагират на това. Бъдещите майки понякога имат задух, което може да провокира страх за бебето. Лекарите смятат, че в това няма нищо критично. Леката липса на кислород не засяга плода. Жената не трябва да се паникьосва твърде много, защото мощен стрес води до спонтанен аборт..

Развитието на тромбоемболия се счита за опасност за бременна жена в полет. Всички, които се подготвят за раждане, са податливи на настъпването му. Но на самолет нещата се усложняват. Кръвните съсиреци могат да бъдат провокирани от неудобни столове, невъзможност за постоянна промяна на позицията на тялото.

За да намалите риска от тромбоемболия, е необходимо да носите компресионни чорапи по време на полета и често да пиете чиста вода без газ. Не можете да пиете кафе, чай. По време на дълъг полет обикаляйте кабината на всеки час.

Смята се, че на борда на самолетите има радиоактивно излъчване, когато те са на височина. Това е вярно. Но тя не е толкова силна, че да навреди на бъдещата майка и бебе в един или два полета. Но твърде често бременната жена не трябва да лети.

Какви срокове са по-подходящи за полети?

Лекарите не забраняват пътуването със самолет през първия триместър, ако бременността отмине без усложнения. По време на полет обаче могат да се появят болезнени атаки на токсикоза, силен оток, често уриниране и храносмилателни разстройства. Съществува риск от усложнения при бебето. През първите седмици се формират органите и скелетът на детето. Стресът върху тялото на майката може да забави развитието му или да доведе до замразена бременност.

Най-доброто време за пътуване с самолет е вторият триместър, започващ на 14 седмица и завършващ на 24 седмица. Състоянието на майката и плода по това време е най-стабилно. Но все пак, тя трябва да обикаля кабината възможно най-много, да промени позицията на тялото, да се увери, че предпазните колани преминават през бедрата и долната част на корема.

Не се препоръчва да летите през третия триместър. Плодът е почти завършен и с повишен стрес раждането може да започне по всяко време. С период от 30 седмици или повече полетите са опасни, особено при сложна бременност или в присъствието на близнаци. На височина няма бригада за линейки, можете само да се надявате на обучението на водачи или присъствието на специалист на борда.

От водещия гинеколог зависи дали една бременна жена може да лети със самолет. Той наблюдава процеса на носене на плода и може да определи колко голям е рискът от усложнения. Съгласно правилата на СЗО са забранени:

 1. Полети след 36 седмици.
 2. Пътуване с въздух през третия семестър с многоплодна бременност, усложнена бременност.
 3. Полети при наличие на тежка анемия, тежка токсикоза и прееклампсия.
 4. Полети в рамките на една седмица след раждането.

Относителни противопоказания за пътуване с въздух са рискът от отлепване на плацентата, нейното недоразвитие, наличие на кървави отделяния, неправилно представяне на бебето, инвазивни процедури, които се извършват преди полета. Не можете да летите по време на бременност след IVF и наличието на хронични заболявания в остра форма.

Как да улесним полета по време на бременност?

Купете си билет за бизнес класа - има широки седалки, добре регулируеми облегалки, така че да можете да спите в удобна позиция. Ако имате достатъчно пари само за икономична класа, опитайте се да си осигурите място на първия ред (често се проветрява). Така изпъвате краката си и си почивате добре..

Трябва да седнете по-близо до пътеката, а не близо до прозореца, за да не е задушно и е било възможно да отидете до тоалетната, без да безпокоите другите пътници. Събуйте обувките си преди излитане. Това ще направи възможно подобряването на кръвообращението в краката, ще намали риска от отоци и тромбоемболия. За да предотвратите появата им, не е нужно да кръстосвате крака.

Струва си да вземете съд с подсолена вода (за предпочитане морска вода) и периодично да изплаквате носа си. Това ще улесни дишането и ще накисне тялото с кислород..

Когато летите, носете свободни естествени материи. Вземете няколко малки възглавници в салона, позволявайки на стола да седи удобно. При дълъг полет трябва да ставате на всеки час и да се разхождате из кабината и да пиете колкото се може повече, но не консумирайте газирана вода и диуретици.

Ако имате малък частен самолет в полета си, по-добре е да се откажете от него и да си купите билет за просторен самолет. При частните самолети спадът на налягането е значителен.

Митове за отрицателното въздействие на летенето върху бременността

Някои смятат, че отговорът на въпроса дали бременните жени могат да летят със самолет трябва да бъде отрицателен. Това мнение се формира поради митове, които са широко разпространени в обществото. Един от тях са аномалии в развитието на плода. Това не е вярно. Летенето не може да предизвика отклонение. Възниква по генетични причини, с неправилния начин на живот на майката, тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици, под въздействието на много високо ниво на радиация, което не се случва в салоните.

Вторият мит е опасността от заразяване с вирусни и инфекциозни заболявания. Среща се на многолюдни места. В кабините на самолетите са инсталирани филтри, които абсорбират и неутрализират патогенни бактерии и микроорганизми.

Следователно рискът от заразяване с нещо по време на полета не е по-висок от риска от заразяване с инфекция или вирус в апартамента. Но ако болен човек седне до него, той ще порасне. Следователно бъдещите майки трябва да вземат медицинска маска със себе си..

Третият мит е задължителното образуване на тромбоза. Вече обсъдихме тази тема по-горе. Основното нещо е да ставате редовно, да се разхождате из кабината и да движите краката си, когато трябва да седнете на стол.

Следващият мит са честите спонтанни аборти и преждевременни раждания, провокирани от бягство. Във форумите можете да видите много съобщения, че те са се случили след въздушния транспорт. И двете могат да се случат в определен момент. Това обаче е рядко, ако бременността протича нормално. По-голямата част от спонтанните аборти и преждевременните раждания се случват по други причини. Бъдете спокойни за предстоящия полет, така че силният стрес да не доведе до аборт.

Друг мит е появата на пристъпи на хипоксия. Това се отнася само за бъдещи майки, които са анемични. Здравите жени са заплашени от подобни атаки само при самолетна катастрофа. Но всички пътници имат кислородни маски. В критични ситуации те трябва да бъдат облечени за няколко секунди и атаката веднага ще премине..

Има митове за дехидратацията на тялото на бременна жена по време на полет. Въздухът в кабината е сух и влагата бързо се изпарява от кожата. Но проблемът се решава чрез често използване на вода и периодично измиване..

Опасностите от летенето по време на бременност

Истинският проблем при пътуването със самолет за жени, които носят дете, е невъзможността за спешна медицинска помощ. Трябва да помислите за това, преди да вземете решение за полети. Дори бъдещата майка да е здрава, неизбежният стрес от турбуленция, излитане и кацане води до лошо здраве, аборт, преждевременно раждане.

Това не ви ли плаши? Летя. Но ако нещо се случи във въздуха, ще трябва да се справите сами и да се надявате, че в каретата или сред пътниците ще има компетентно лице.

Вибрациите, които се появяват по време на полет, са опасни. Може да не е прекалено силно, но все пак ще стане стресиращо за тялото на бременната жена. Ето защо е по-добре да купувате билети за модерни лайнери и да не се задоволявате с място по-близо до опашката на самолета..

Смяната на часовите зони също е опасна, тъй като засяга вътрешния биологичен часовник и може да причини неизправност във функционирането на всички телесни системи. Кръвното налягане спада или се повишава, появяват се световъртеж, силно главоболие, нарушава се мозъчната циркулация. Това може да повлияе негативно на бременността..

За да намали риска от развитие на такова състояние, бъдещата майка трябва постепенно да започне да възстановява ежедневния ритъм на живот три до четири седмици преди полета. Тогава тялото лесно се адаптира към новата часова зона..

Раждането започна в полет: какво да правя?

Ако контракциите започнат по време на полета, най-важното е да не изпадате в паника. Има много примери за успешна доставка на въздух. Стюардесите са обучени за акушерска първа помощ, така че те ще помогнат на бебето да се роди на борда. Ако самолетът кацне в точката на пристигане скоро, екипажът ще се свърже с диспечерите и медиците ще пристигнат на самолета.

Важно е родилката да запомни всичко, на което са я учили в курсовете, и да се опита да извърши необходимите действия. Необходимо е да вземете със себе си по време на полет лекарства, които могат бързо да облекчат болката и да спрат кървенето. Такива лекарства не винаги са на разположение на борда.

Какво да правите, ако ви прилошава в полет?

Бременни жени повръщат и гадят в самолета. За да намалите възможността за появата им, не трябва да ядете обилна закуска, обяд или вечеря преди полет. Ако имате апетит след ставане във въздуха, трябва да помолите стюардесите за нещо диетично. Можете да вземете лека, позната храна със себе си в кабината, за да задоволите глада си, но понякога авиокомпаниите не позволяват това..

Когато се появи гадене и стане твърде тежко, по-добре е да седите неподвижно и да фокусирате зрението си пред себе си. Препоръчително е да помолите стюардесата за някаква кисела напитка или малка чаша кафе, ако лекарят не е забранил. Те временно ще облекчат неприятните симптоми. Не приемайте успокоителни и хапчета за сън преди полета..

За да избегнете гадене, трябва да се опитате напълно да се отпуснете по време на полета и да избягвате нервното напрежение. Слушането на музика, гледането на филм, четенето на списание, книги ще бъде ефективен начин. Бъдещите майки трябва да се опитат да придобият предни седалки, които не са близо до прозореца. Гледката от него може да провокира болест на движението..

По време на излитане, кацане, трябва да погледнете неподвижни обекти. Ако се получи турбуленция, главата трябва да се държи изправена и да не се оглежда наоколо..

Бременните жени не трябва да пият хапчета срещу болест на движението в самолета. Те имат странични ефекти и често причиняват интензивна жажда, която не може да бъде утолена. Ако полетите се понасят зле дори в нормално състояние, по-добре е да се откажете изобщо от въздушния транспорт..

Какви са изискванията на авиокомпаниите за бременни жени?

Повечето от тях няма да пуснат бременна жена на борда без медицинско свидетелство. Той трябва да бъде получен и заверен от лекар не по-късно от седмица преди полета. Сертификатът трябва да съдържа запис, направен от гинеколога, че полетът е разрешен според здравните показания на бебето и майката. По време на пътуването трябва да вземете обменна карта. Препоръчително е да направите знак с кръвна група и да го държите при себе си.

Ако една жена лети без придружител на възрастен, тя трябва да запише телефонния номер, адреса на близките на лист хартия и да го прибере в чантата или джоба си. Струва си да получите сертификат от лекаря, който посочва гестационната възраст и приблизителната дата на доставката..

Изискванията на авиокомпаниите за бременни жени варират. За преобладаващото мнозинство превозвачи бъдещата майка трябва да подпише документ, в който да поеме отговорност за здравето и бременността на бебето и да я отстрани от авиокомпанията.

Има компании, които не допускат жени на борда повече от четири седмици преди раждането. Има превозвачи, които не изискват никакви сертификати и документи. В екипажите им има хора, подготвени за екстремни ситуации. Някои превозвачи няма да позволят на пътник да лети по-късно, ако тя няма придружаващо лице.

Някои превозвачи молят бъдещата майка да попълни въпросник за това как се чувстват. На него летателният персонал ще се ръководи в методите за първа помощ..

Необходимо е да се изяснят правилата на полета преди полета. Превозвачът може да ги смени по всяко време. По-добре е да съберете всички хартии наведнъж, така че по-късно да няма проблеми. Бременните жени нямат привилегии по отношение на други пътници, така че не трябва да предявяват претенции за пътуването. По-внимателното отношение зависи само от възпитанието и характера на другите.

На всеки етап от бременността, преди да отидете някъде със самолет, трябва да се консултирате с лекар, да вземете необходимите лекарства и медицински документи в полета. Препоръчително е да запишете контактите на лекарите, които работят на пристигащото летище на полета. Преди полета трябва да се запасите с хартиени торби.

По-добре е бременните жени да отказват полети, които включват свързване. Многократните излитания и кацания са изпълнени с големи товари, а дългото чакане на летищата е твърде уморително.

Така че може ли бременните жени да летят със самолет или не? Веднага ще кажа - ако се придържате към препоръките и не пренебрегвате съвета на лекаря, безразсъдно тръгвайки в полет, ще се справи добре. Запомнете рисковете! Преди полета можете да прочетете защо жените не са в настроение по време на бременност или какво е рационалното поведение на бременната жена. Всичко е наред!

Възможно ли е да летите със самолет по време на бременност?

Възможно ли е да летите със самолет през 1-ви триместър

Експертите препоръчват да се въздържате от полет със самолет в началото на бременността, тъй като през този период тялото на жената претърпява хормонални промени. Те влияят върху цялостното здраве, могат да провокират гадене, главоболие. В същото време в ранните етапи се формира плодът и лошото здраве на майката, стресът по време на полета теоретично могат да повлияят негативно на развитието му..

Много експерти смятат 1 триместър за опасен период. Пътуването през това време може да доведе до спонтанен аборт. Клинични проучвания по този въпрос обаче не са провеждани. Следователно дали да летите в началото на бременността или не, зависи от гинеколога и самата бъдеща майка..

Може да си струва да планирате пътуване по-близо до третия месец на бременността, когато състоянието на бременната жена се стабилизира и отрицателното въздействие на полета върху самолет намалява..

Полети през 2-ри триместър

Най-благоприятният период за полети е средата на бременността, особено като се започне от 15-та седмица. И въпреки това, преди пътуването, трябва да се консултирате с лекар и да прецените състоянието си.

Категорично не се препоръчва полет за пациенти, които имат проблеми с кръвното налягане. В други случаи, през 2-ри триместър, една жена може свободно да лети.

Пътуване със самолет през 3 триместър

Въздушното пътуване е забранено от 36 седмица. Подобни изисквания предлагат и самите авиокомпании, за да се избегнат рисковете от преждевременно раждане на борда..

Раждането на дете на голяма надморска височина причинява дискомфорт на самата жена и при липса на квалифицирана помощ от акушер-гинеколози и неонатолози може да заплаши със сериозни усложнения.

Може ли спадът на налягането да повлияе на бременността?

По време на излитанията настъпват спада на атмосферното налягане, което води до рязко и неволно свиване на кръвоносните съдове. По това време някои хора развиват хипоксия. Това води до факта, че тъканите на тялото на майката страдат от липса на кислород. Кислороден глад се наблюдава и при плода. Ако жената има усложнения, процесът може да доведе до нарушено детско развитие. Краткосрочното отсъствие на нормално ниво на кислород обаче няма да повлияе по никакъв начин..

Много по-опасно е отлепването на плацентата, което също може да бъде причинено от спада на налягането. Ето защо е толкова важно да се консултирате с гинеколог, който следи бременността ви, преди да пътувате по въздух..

Противопоказания за пътуване с въздух по време на бременност

Основните противопоказания за полети са 36 седмици или повече. Ако една жена носи повече от два плода, тогава полетите са забранени на 32-та седмица. Също така, пътуването със самолет трябва да се избягва, ако има някакви усложнения по време на бременността - няма значение, от майката или плода..

Кога да се въздържате от полет:

 • Прееклампсия - тази патология изисква постоянно наблюдение. В идеалния случай жената обикновено трябва да е в болница..
 • Плацента превия - това състояние се усложнява от факта, че по време на раждането могат да възникнат проблеми с преминаването на детето през родовия канал.
 • Тежки форми на анемия. Те водят до факта, че слабостта и лошото здраве на бременната жена се засилват допълнително на борда на летящ самолет..

Ако бъдещата майка има относителни противопоказания, тогава в редки случаи и само след консултация с лекар можете да правите не много дълги полети.

Препоръки и правила за бременни жени по време на пътуване с въздух

Ако все пак решите да летите, следвайте правилата, които ще ви помогнат да преместите пътя по-лесно.

 • Изберете място в близост до носовата част на самолета, където има значително по-малко треперене.
 • Поставете предпазния колан удобно - в корема или бедрата.
 • Правете малка загрявка на крака веднъж на час при дълъг полет.

Тъй като продължителността на полета засяга състоянието на жената и плода, най-добрият вариант би бил закупуването на билети за полети в бизнес класа, където можете да опънете краката си и да изпънете изтръпналите си крайници..

Хрема и респираторни заболявания по време на полет

Подуването на синусите е често срещано при бременни жени. Състоянието може да се влоши поради постоянно работещата система за вентилация на самолета. Това води до сухота на носната лигавица, което причинява дискомфорт..

За да улесните понасянето на сухота в кабината на самолета, се препоръчва да използвате специални овлажняващи капки и да пиете достатъчно течност.

Ако бременната жена има хроничен ринит, тогава няколко часа преди полета можете да вземете антихистаминова таблетка според указанията на Вашия лекар.

Опасност от разширени вени

Носенето на дете често причинява разширени вени на долните крайници, както и неговото усложнение - тромбоза, която може да се развие на фона на разширени вени. В същото време усещате тежест в краката, болезнени усещания и сърбеж.

Често патологията се развива в белите дробове, така че е важно да можете да различавате признаците на тромбоза в дихателната система:

 • затруднено дишане;
 • болезнени усещания в областта на гърдите;
 • чувство на дискомфорт при опит за дълбоко вдишване;
 • повишен пулс и сърцебиене;
 • виене на свят;
 • кашляне на кръв.

Подобни условия са често срещани сред въздушните пътници. Рискът от тромбоза обаче се увеличава значително при жени в деликатна позиция..

Образуването на кръвни съсиреци се провокира от непрекъснато пребиваване в едно положение - в този случай седене на стол. Следователно трябва да се движите повече или да движите краката си. На всеки час и половина се препоръчва да ставате и да се разхождате из кабината за пет минути.

Можете да закупите специални компресионни чорапи преди полета, които ще помогнат за намаляване на натоварването на краката на бременна жена..

Изисквания на авиокомпанията

Полети по време на бременност са разрешени само след консултация и преглед с лекуващия гинеколог. Той трябва да издаде удостоверение, потвърждаващо, че жената е преминала медицински преглед през последните два дни и няма противопоказания за такова пътуване.

На 8-ия месец от раждането на дете или месец преди доставката авиокомпанията също ще изисква сертификат, валиден за седем дни, който потвърждава факта на преминаване на медицински преглед.

Мога ли да летя със самолет по време на бременност? Благоприятни и неблагоприятни периоди за пътуване със самолет, противопоказания и възможни негативни последици

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

В днешно време въздушното пътуване се превърна в съвсем обикновено събитие, което не предизвиква силни емоции у човек на каквато и да е възраст, освен ако той не е панически да лети. Въпреки това дори такова банално събитие като пътуването със самолет поражда безпокойство и много въпроси, ако лицето, което планира да пътува в самолета, е бременна жена..

Във връзка с повишената бдителност на бременна жена спрямо собственото й състояние, от което зависи нормалното развитие на плода, тя пита за безопасността на почти всяка ежедневна дейност, включително пътуване със самолет. Нека да разгледаме възможното въздействие на въздушното пътуване върху състоянието на бременна жена и да отговорим на въпроса: „Възможно ли е да се лети по време на бременност със самолет?“

Полет по време на бременност

Въздушното пътуване по време на бременност, на всяка гестационна възраст до самото раждане, в преобладаващото мнозинство от случаите е безопасно и не причинява значителни вреди както на самата жена, така и на плода. Единствените противопоказания за пътуване с въздух по време на бременност са заплахата от спонтанен аборт или преждевременно раждане, отлепване на плацентата, гестоза, кървене, анемия степен III, прееклампсия и обостряне на съществуващи хронични заболявания. При липса на тези противопоказания, бременна жена може свободно да лети на самолет по всяко време. Следователно, ако бременността протича нормално и жената се чувства добре, тогава тя може да лети със съвременен самолет, без да навреди на себе си и на нероденото дете..

Като цяло степента на безопасност на въздушния транспорт за всяка конкретна бременна жена зависи от състоянието на нейното здраве. Тоест всъщност безопасността на полета по време на бременност е същата като за същата, но не и бременна жена..

Понастоящем известните потенциални опасности и възможни отрицателни ефекти от въздушното пътуване върху човешкото тяло се отнасят не толкова до растежа и развитието на плода в утробата, колкото до всеки възрастен или дете, пътуващ със самолет. Това означава, че всички рискове и опасности от пътуването с въздух за бременни жени са абсолютно същите като за небременните жени, мъжете и децата. По този начин основните рискове от пътуването със самолет се считат за „синдром на пътуването в икономична класа“, повишен риск от тромбоемболия, изсушаване на лигавиците на УНГ-органите, инфекция с инфекции, предавани по въздуха капчици поради натрупването на голям брой хора в кабината и т.н..

Всички съществуващи относителни рискове от пътуването със самолет обаче могат да бъдат сведени до почти нула, като се следват прости правила за поведение през целия полет, които ще разгледаме отделно..

По този начин можем да заключим, че здрава жена, чиято бременност протича нормално (без усложнения), може безопасно да лети със самолет, следвайки прости правила, насочени към минимизиране на рисковете, когато е необходимо, тъй като пътуването с въздух е безопасно за нея и нероденото дете. Ако една жена има някакви усложнения на бременността, те първо трябва да бъдат елиминирани, след което, след постигане на стабилно подобрение, можете да летите по въздух, като също следвате прости правила, които минимизират рисковете и негативните ефекти от полета на самолет.

Полетни противопоказания по време на бременност

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва бременните жени да избягват пътуването със самолет, ако имат следните състояния или заболявания:

 • Едноплодна бременност над 36 седмици;
 • Многоплодна бременност в продължение на 32 седмици;
 • Първите седем дни след раждането;
 • Усложнена бременност (например заплаха от спонтанен аборт, гестоза, тежка токсикоза и др.).

Тези препоръки на СЗО са доста неясни, тъй като отразяват само основните и много общи моменти, в които на бременна жена не се препоръчва да лети със самолет. Освен това те имат препоръчителен характер и не са противопоказания. От препоръките на СЗО също става ясно, че бременна жена може да лети със самолет, когато има нужда, тъй като пътуването с въздух е безопасно за нея и плода..

По-ясни противопоказания за пътуване със самолет по време на бременност дават акушер-гинеколозите от развитите страни в Европа и САЩ. И така, следните състояния при жената са абсолютни противопоказания за пътуване с въздух по време на бременност:

 • Плацента превия (пълна);
 • Прееклампсия;
 • Анемия степен III (ниво на хемоглобина под 70 g / l).

Това означава, че при наличието на тези абсолютни противопоказания бременните жени при никакви обстоятелства не трябва да летят със самолет..

В допълнение към абсолютните, има относителни противопоказания за пътуване с въздух за бременни жени. При наличие на такива относителни противопоказания, жената може да лети със самолет с повишено внимание, но лекарите настоятелно препоръчват в такива случаи да се откажат от пътуването със самолет. И така, следните състояния и заболявания са посочени като относителни противопоказания за пътуване с въздух по време на бременност:

 • Заплахата от преждевременно раждане;
 • Риск от спонтанен аборт;
 • Съмнение за отлепване на плацентата;
 • Анемия II степен на тежест (ниво на хемоглобина под 90 g / l, но над 70 g / l);
 • Ниско разположение на плацентата (взето под внимание само от 20-та седмица на бременността);
 • Ненормална структура на плацентата;
 • Кървави вагинални секрети на всеки етап от бременността, които настъпват 1 до 2 дни преди планирания полет;
 • Грешно положение на плода през третия триместър на бременността (от 28 до 40 седмици включително);
 • Многоплодна бременност в продължение на 24 гестационни седмици;
 • Извършване на инвазивни процедури (например амниоцентеза, хориоцентеза и др.) В рамките на 7 до 10 дни преди планирания полет;
 • Гестоза;
 • Тежка токсикоза;
 • Прекомерно повръщане;
 • Тромбофлебит, прехвърлен в миналото;
 • Неконтролиран захарен диабет;
 • Неконтролирана хипертония;
 • Истмично-цервикална недостатъчност;
 • Обостряне на хронични заболявания (например херпес, цитомегаловирусни инфекции и др.);
 • Остри инфекциозни заболявания (включително настинки, грип и др.);
 • IVF бременност;
 • Белег на матката.

Възможни отрицателни ефекти от пътуването със самолет по време на бременност

Риск от преждевременно раждане поради спадане на налягането по време на излитане, кацане и влизане в турбуленция

В много хора е вкоренено, че пътуването с въздух на всеки етап от бременността увеличава риска от преждевременно раждане. Нещо повече, този факт се обяснява с факта, че спадането на налягането, възникващо по време на излитане, кацане и турбуленция, влияе негативно на матката, причинявайки раждане.

Многогодишни практически наблюдения на полети на бременни жени на различни етапи от бременността обаче показват, че честотата на преждевременните раждания във въздуха е същата като на земята. А спада на налягането по никакъв начин не влияе върху контрактилната активност на матката. С други думи, пътуването със самолет не увеличава риска от преждевременно раждане, така че не трябва да се страхувате. И дори ако жената вече има риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане, пътуването със самолет няма да го увеличи. По този начин това мнение е мит..

За да определите риска от преждевременно раждане, можете да използвате трансвагинален ултразвук с измерване на дължината на шийката на матката. Ако шийката на матката е по-дълга от 14 см, тогава рискът от преждевременно раждане е практически нулев и можете спокойно да летите. Ако шийката на матката е по-къса от 14 см, тогава съществува риск от преждевременно раждане, степента на което трябва да бъде оценена от лекаря и да се реши дали тази жена може да лети със самолет.

Много жени не са убедени от резултатите от многогодишни практически наблюдения, защото вярват, че ако полетите не повишават риска от преждевременно раждане и не влияят негативно на бременността, авиокомпаниите няма да ги ограничават в разрешителните за полет, изисквайки сертификат от гинеколог, който показва че тази жена може да лети със самолет. Политиката на авиокомпаниите обаче няма нищо общо с въздействието на полетите върху бременността, така че това заключение е фундаментално погрешно..

Трябва да се разбере, че подобна политика на авиокомпаниите не се дължи на отрицателното въздействие на полетите върху бременността, а на желанието да се сведе до минимум вероятността от стрес за екипажа на лайнера, който те ще получат, ако пътникът започне да ражда в кабината на самолета. В крайна сметка нито пилотите, нито стюардесите са гинеколози и те не искат особено да бъдат в ситуация, в която е необходимо да се окаже помощ на родилка. Въпреки че стюардесите са научени на уменията да раждат, те не са лекари или акушерки и следователно раждащата жена е спешен случай за тях. И никой не иска да бъде в стресова ситуация, поради което авиокомпаниите просто се застраховат, като предпочитат да не се справят с подобни инциденти. Много е лесно да се направи това - да се ограничи допускането за пътуване с въздух за бременни жени, което виждаме от авиокомпаниите.

Дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия (PE)

Рискът от дълбока венозна тромбоза по време на дълги полети с продължителност над 4 часа се увеличава 3-4 пъти при всички хора, а не само при бременни жени. Тъй като обаче самата бременност вече е състояние, при което рискът от тромбоемболия и PE е повишен, пътуването с въздух утежнява този риск, увеличавайки го от 3 до 5 пъти в сравнение със здрави небременни жени. В допълнение, употребата на хормонални лекарства допълнително леко увеличава риска от тромбоза и PE. Рискът от тромбоза и PE също се увеличава с удължаване на времето, прекарано в полет. Тоест, колкото по-дълго трае полетът, толкова по-голям е рискът от тромботични усложнения. Следователно това мнение е вярно..

Трябва да се помни, че рискът от тромбоза и PE при пътуване с въздух е свързан с ниска концентрация на кислород и прекомерна сухота на въздуха в кабината на самолета, пиене на алкохол, кафе и сода, както и продължителна неподвижност. Всички тези фактори причиняват застой на кръвта в съдовете на краката и дехидратация, което води до образуването на кръвни съсиреци..

Тези повишени рискове от тромбоза и PE при бременни жени обаче могат да бъдат сведени до минимум чрез правилно поведение на полета (ходене на всеки 45 до 50 минути, често движение на краката, докато седите, носене на компресионни дрехи и др.). Ако бременна жена спазва тези правила за поведение в полет, рискът от тромбоза ще бъде значително намален. В момента Британското дружество по акушерство и гинекология разработи следните препоръки за бременни жени, чието прилагане ще намали риска от тромбоза:

 • Стегнете мускулите на подбедрицата за 5 - 10 минути на всеки час;
 • На всеки 45 - 50 минути разходка из кабината за 10 - 15 минути;
 • Пийте 500 ml течност на час (сок, тиха вода);
 • Не пийте кафе, чай, алкохол;
 • Поставете компресионни коляно в полет с превантивна степен на компресия.

Освен това, ако бременна жена има допълнителни рискови фактори за тромбоза, като тегло над 100 kg, многоплодна бременност, тромбофилия, разширени вени, тогава е необходима медицинска подготовка преди полета. Това обучение е насочено към намаляване на риска от тромбоза и РЕ по време на пътуване с въздух и се състои във въвеждането на нискомолекулни хепаринови лекарства (например Fraxiparin, Dalteparin, Enoxyparin и др.). Лекарствата се прилагат еднократно, в навечерието на предстоящия полет, в доза от 5000 единици..

Ако по някаква причина е невъзможно да се прилагат нискомолекулни хепаринови препарати, тогава те могат да бъдат заменени с прием на аспирин 75 mg веднъж дневно в деня преди и в деня на полета. Въпреки това, аспиринът за профилактика на венозна тромбоза и PE е по-малко ефективен от хепарините с ниско молекулно тегло.

Ефектът от космическата радиация

На височина над 2500 метра наистина има радиоактивно излъчване поради активността на слънцето. Факт е, че атмосферата на нашата планета забавя тези радиоактивни слънчеви изригвания, като им пречи да се ударят в земята. Следователно човек, докато е на земята, не е изложен на слънчева радиация. Но ако се издигне във въздуха на височина над 2500 метра, тогава слънчевата радиация ще го повлияе напълно, тъй като защитният ефект на атмосферата в този случай вече не е налице. По този начин, намирайки се в съвременни самолети, летящи на височина над 2500 метра (обикновено 10 000 метра), човек наистина е изложен на слънчева радиация..

Не трябва обаче да се паникьосвате, тъй като този ефект на слънчевата радиация е напълно безопасен за всички хора от всякакъв пол и възраст, включително бременни жени. Безопасността на слънчевата радиация, на която е изложена бременна жена по време на въздушен полет, се дължи на факта, че получената доза радиация е много ниска. По този начин дозата слънчева радиация, получена по време на трансатлантически полет, е 2,5 пъти по-ниска, отколкото при рентгенова снимка на гръдните органи. Следователно при рядко пътуване с въздух бременната жена е изложена на малки дози радиация, които не са опасни нито за нея, нито за плода..

Хипоксия

На голяма надморска височина въздухът е по-тънък, а концентрацията на кислород в него е относително ниска. Съответно, концентрацията на кислород в кабината на самолета също е по-ниска, отколкото във въздуха на повърхността на земята. Тази ситуация води до факта, че количеството кислород в кръвта на всеки човек, включително бременна жена, също леко намалява. Хипоксия обаче не настъпва, тъй като намаляването на кислородното налягане в кръвта причинява редица компенсаторни реакции, които осигуряват на тъканите и органите кислород2 в количествата, от които се нуждаят.

Така че, в хода на изучаването на ефекта от ниската концентрация на кислород във въздуха по време на пътуване с въздух върху тялото на бременни жени, беше разкрито, че няма признаци на хипоксия в плода (според CTG данни). Тоест, леко понижаване на концентрацията на кислород във въздуха и кръвта на жената по време на полета не води до фетална хипоксия и следователно няма отрицателен ефект върху нейното състояние. Следователно широко разпространеното убеждение, че плодът изпитва недостиг на кислород по време на пътуване с въздух, е мит..

Единствената ситуация, при която плодът може да бъде в състояние на хипоксия по време на пътуване с въздух, е наличието на анемия от степен III при бременна жена. В този случай компенсаторните механизми не са достатъчни за премахване на хипоксията поради липсата на необходимото количество хемоглобин..
Повече за хипоксията

Рамка на металотърсач при регистрация

Вибрация и треперене в полет

Дехидратация

Подуване на носа и поява на ринит, възпалено гърло и други признаци на настинка

Риск от респираторна инфекция

Внезапни акушерски усложнения

Правила за поведение на бременни жени по време на пътуване с въздух

Най-благоприятните периоди на бременност за пътуване с въздух

Най-благоприятният и безопасен период за пътуване с въздух е вторият триместър на бременността, т.е. от 14 до 27 гестационна седмица включително. През този период симптомите на токсикоза вече са приключили, коремът е все още относително малък и заплахата от преждевременно раждане е минимална. Затова на жените се препоръчва да планират полети през втория триместър на бременността..

Освен благоприятни, има и неблагоприятни периоди за пътуване със самолет, през които полетът е най-опасен за бременна жена. Такива неблагоприятни периоди за пътуване със самолет и всъщност за всякакви други активни действия включват следното:

 • От 3 до 7 седмици от бременността;
 • От 9 до 12 седмици от бременността;
 • От 18 до 22 седмици от бременността;
 • Всеки период от следващата менструация, която би настъпила, ако нямаше бременност.

През тези опасни и неблагоприятни периоди се препоръчва да се въздържате от пътуване със самолет.

Полети на различни етапи от бременността

Ранен полет (1, 2, 3 и 4 седмици от бременността)

Полет през първия триместър (5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 седмици от бременността)

Полет през 2-ри триместър (13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 седмици от бременността)

Полет през 3-ти триместър (28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 седмици от бременността)

Различни разпоредби на авиокомпаниите за превоз на бременни жени

Понастоящем има общоприети следните правила за превоз на бременни жени, които повечето авиокомпании се придържат:

 • Преди 28 седмици от бременността жените се допускат на борда без никакви сертификати или специални документи;
 • От 29 до 36 седмици от бременността жените трябва да предоставят удостоверение от гинеколог, че полетът е разрешен да се качи на самолета;
 • Няма пътуване със самолет от 36 седмица.

Сертификат от гинеколог, необходим за полет от 29 до 36 седмици от бременността, е валиден за максимум 7 дни, поради което трябва да бъде получен непосредствено преди планираното пътуване. Освен това на всеки етап от бременността, при регистрация от жена, може да се изисква удостоверение или друг документ (например обменна карта), който посочва гестационната възраст..

Тези правила са общи и най-често срещани, но не и универсални. Много авиокомпании използват различни правила за превоз на бременни жени, които могат да бъдат или по-строги, или, напротив, лоялни. Например някои авиокомпании качват жени на борда дори след 36 седмици от бременността със сертификат от гинеколог, че полетът е разрешен. Следователно, когато купувате самолетни билети, трябва да разберете правилата на авиокомпанията, която изпълнява полета.

Основните авиокомпании имат следните правила за бременни жени:

 • KLM - безплатно до 36 седмици, след което пътникът няма да бъде допуснат на борда във всеки случай;
 • BRITISH AIRWAYS - безплатно до 28 седмици, и от 28 до доставката само със сертификат от гинеколог, който показва, че няма противопоказания за полета и с попълнено изявление, че жената е наясно с всички рискове и не обвинява авиокомпанията;
 • LUFTHANSA - безплатно до 34 седмици, от 35 седмици до доставката само със сертификат от гинеколог, който работи в специален център на авиокомпанията;
 • Aeroflot и S7 - удостоверение от лекар на всеки етап от бременността;
 • UTair, Air Berlin, Air Astana - до 36 седмици със сертификат от гинеколог, а от 36 седмица - без полет;
 • Air France - безплатно на всеки етап от бременността до раждането;
 • Alitalia - безплатно до 36 седмици и след това с лекарска бележка.

Отзиви

Пътуване по време на бременност: възможно ли е да се лети със самолет, как влияе смяната на часовите зони и др. - видео

Правила за почивка на бременни жени: пътуване, полети, хранене, тен и др. - видео

Автор: Наседкина А.К. Специалист по биомедицински изследвания.

Могат ли бременните жени да летят със самолет? 8 правила за почивка

Бременност и ваканция: Информация за гости.

Inna Pribora Журналист, пише за възпитанието и образованието

Опасни ли са полетите по време на бременност, през кой месец е по-добре да се организира пътуването, правила за "транспортиране" на корема и други полезни отговори на тревожни въпроси.

Бременността е забулена в много различни предразсъдъци. Бабата казва, че не можете да се подстригвате, майката казва, че не можете предварително да купите зестра за бебето; отхвърляме хиляди инструкции за глупости и продължаваме да водим обичайния си зает живот, продължаваме да работим, ходим по салони за красота и пътуваме. Но подходящи ли са всички пътувания за бременни жени? Най-съмнителното нещо е самолетът. Има ли опасност от полет предразсъдъци на баба или заплахата наистина съществува? Лекарите не стигнаха до консенсус относно полетите: повечето ще кажат, че това е "нежелан риск" за бременни жени.

Какво може да изплаши бременна жена по време на полет?

1. Налягане спада. Преждевременно раждане

Известно е, че бременните жени са изключително чувствителни към спада на налягането, неизбежно явление по време на полет, особено усещано по време на излитане и кацане. Невъзможно е да се каже с абсолютна сигурност как ще се справи една жена. Смята се, че силният спад на атмосферното налягане може да причини преждевременно раждане. За това обаче няма научни доказателства. Разбира се, преждевременните раждания не са необичайни, те могат да се появят на земята. Но във въздуха няма да има детска интензивна терапия, екип от лекари и възможност за оказване на квалифицирана помощ..

Можете да разберете риска от преждевременно раждане на ултразвук, измервайки дължината на шийката на матката. Много авиокомпании налагат ограничения на полетите на жени, които имат голям шанс да изпитат радостта от майчинството в самолета. Те включват късно бременни жени, жени с многоплодна бременност и такива, които вече имат анамнеза за преждевременно раждане..

2. Липса на кислород

По време на полета концентрацията на кислород намалява в кабината. Този факт е свързан и с много притеснения на бременни жени, които веднага рисуват в главите си ужасни картини на кислородния глад на детето в утробата. Швейцарският професор Р. Хух е готов да ги успокои. Той проведе изследване, проучи ефекта на относителната хипоксия върху тялото на здрави бременни жени и не откри причина за безпокойство: няма отклонения нито в газовия състав на кръвта на майката, нито в реакциите на плода. Така че е общоприето от съвременната наука, че лекото намаляване на насищането с кислород в кръвта не представлява опасност за бременните жени. Взети са предвид обаче само здрави бременни жени. Жените, страдащи от анемия, ще страдат от по-тежка липса на кислород. Тежката анемия е пряко противопоказание за полет.

3. Застой на кръв, венозни заболявания и тромбоемболични усложнения

Образуването на тромбоза, тоест кръвен съсирек във вените на краката, е може би най-сериозната опасност, на която бременните жени се излагат, когато седят неподвижно по време на дълги полети. Лекарите мрачно съобщават, че рискът от дълбока венозна тромбоза при бременни жени е 5 пъти по-висок от риска да се развие при небременни жени на приблизително същата възраст..

Бременността сама по себе си е рисков фактор за венозна тромбоемболия и продължителното седене на стол от икономична класа очевидно не подобрява ситуацията. Затова трябва да следвате някои прости препоръки: използвайте компресионни чорапи, пийте вода по-често по време на полет, откажете се от кофеиновите напитки и се разходете спокойно из кабината поне 10 минути на час.

4. Потенциално излагане на радиация

Космическото радиоактивно излъчване изобщо не е мит. Вярно е, че се изучава основно в такива институции като НАСА във връзка с опасността от радиационно излагане на астронавти..

Докато живеем някъде близо до морското равнище, под дебел слой от атмосферата (той служи като естествена бариера за радиация), ние получаваме доза радиация, равна на два рентгенови лъча всяка година. Счита се за безопасно.

Въпреки това, на височината, където се извисяват съвременни самолети, които нямат за цел да завладеят космоса, защитният слой на атмосферата е много по-нисък, отколкото на земята. В началото на годината Федералната авиационна администрация на САЩ публикува документ, в който признава, че пилотите на самолети се облъчват за една година по почти същия начин, както в съоръженията с повишена радиационна опасност..

А тези бременни жени, които не работят като пилоти на самолети, не бива да се паникьосват. Изследователите смятат, че редки полети не оказват неблагоприятно влияние върху плода. Например, по време на трансатлантически полет (който продължава най-малко 7 часа), човек е облъчен 2,5 пъти по-малко, отколкото с рентгенова снимка на гръдния кош.

Що се отнася до радиацията, която винаги е страшно да се получи при преминаване през рамките на металотърсачите на летището, тогава изобщо няма нужда да се изнервяте. Служителите на летището уверяват, че рамката се основава само на слабо магнитно поле.

Време на бременност: кога е най-доброто време за полет

Най-благоприятното време за полет е вторият триместър, от 14 до 28 седмици от бременността. През първия триместър съществува риск от спонтанен аборт, основните органи на детето все още не са се формирали и пътникът най-вероятно ще страда от неприятни симптоми на токсикоза. През третия триместър има голяма опасност от преждевременно раждане, освен това, поради размера на корема на бременна жена, може да бъде просто неудобно в тесен самолет.

Основното ръководство за вземане на решение за почивка в далечни страни обаче все пак трябва да бъде мнението на вашия гинеколог, защото той е този, който знае за всички усложнения на бременността ви и е наясно с възможни проблеми. По време на посещение при Вашия лекар трябва да вземете сертификат, указващ продължителността на бременността, приблизителната дата на раждане, както и лаконично съобщение „такова и такова няма противопоказания за летене“. Преди това гинекологът може да поиска допълнителен анализ или да отиде на ултразвуково сканиране, за да разсее окончателно тревожността.

А Кралският колеж по акушерство и гинекология на Великобритания разглежда предлежанието на плацентата, прееклампсията и тежката анемия като абсолютни противопоказания за полета. Относителните противопоказания включват риск от преждевременно раждане и преждевременно отлепване на нормално разположената плацента; умерена анемия, ниска плацентация (от 20 гестационна седмица), наличие на кървави отделяния от гениталния тракт на всеки етап от бременността, инвазивни процедури, многоплодна бременност (след 24 седмици) и ненормално положение на плода през втората половина на третия триместър).

Изисквания на авиокомпаниите за бременни жени

Преди да пътувате, струва си да разберете какви правила спазва избраната от вас авиокомпания по отношение на бременните жени. Изискванията им са различни. Например уебсайтът на Aeroflot съдържа следната информация: "Бременните жени, които се очаква да раждат в рамките на следващите четири седмици, трябва да представят писмено лекарско съгласие за полета. Медицинският преглед трябва да бъде завършен не по-рано от 7 дни преди полета.".

И „Трансаеро" информира: „Полетът на бременни жени е разрешен, при условие че той се извършва не по-късно от четири седмици преди датата на предвиденото раждане и че няма опасност от преждевременно раждане. Трябва да се предостави информация за състоянието на бременна жена, потвърдена от медицинско свидетелство и обменна карта. авиокомпании.

Полетът на бременни жени е възможен при условие, че преди полета бъде подписана гаранция, която предвижда, че авиокомпанията не носи никаква отговорност за неблагоприятни последици, които могат да възникнат за бременна жена и плод по време на полета и в резултат на полета..

AirFrance изобщо не изисква никакви документи: "Бременни жени имат право на полети на Air France без лекарско свидетелство. Въпреки това, ние все пак препоръчваме да се консултирате с лекар, преди да пътувате.".

Във всеки случай е по-добре да изясните такава информация непосредствено преди полета, защото се случва авиокомпаниите да променят правилата си.

Правила за успешен полет

 1. По-добре е да си купите билет, разбира се, в бизнес класа: местата там са по-широки и като цяло по-удобни. В икономична класа можете да поискате да заемете място на предния ред, където можете да изпънете краката си, без да опирате коленете си на предната седалка. Освен това въздушният поток в самолета преминава от носа към опашката - ще бъде по-лесно да се диша на предната седалка. Не трябва да избирате седалка до прозореца, трябва да можете да ставате и да излизате често на пътеката.
 2. Полетното облекло трябва да е удобно, свободно прилепнало и дишащо. Можете да вземете няколко възглавници в салона - под врата и някъде другаде, за да си осигурите максимален комфорт.
 3. За да избегнете дехидратация, пийте колкото се може повече вода и спрете приема на диуретици (кафе, сода).
 4. Необходимо е да затегнете предпазния колан; пропуснете го под корема.
 5. Събуйте обувките си, преди да полетите. Не трябва да седите с кръстосани крака, тъй като това затруднява кръвообращението в краката. От време на време има смисъл да напрягате мускулите на прасците и да се разхождате из кабината.
 6. За да се освежите, носете солен спрей за нос и термо спрей.
 7. Винаги дръжте при себе си обменна карта, както и бележка, указваща вашата кръвна група и телефонния номер на любим човек (ако летите сами или само с деца).

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.