Всички бъдещи майки знаят, че по време на бременността много лекарства могат да повлияят неблагоприятно на развитието на плода, провокирайки дефекти или дори спонтанен аборт. Но бременните жени имат ARVI, зъбобол, настинки, мигрена или грип, поради което може да се нуждаят от лекарство, което може да свали температурата с треска и да облекчи болезнените усещания, например "Парацетамол".

Лекарите го наричат ​​безопасно за трохи в корема, а неговата наличност и ефективност правят това лекарство едно от най-популярните лекарства за болка и треска. Но преди да приеме такова лекарство през третия триместър, например на 32 седмици, бъдещата майка трябва да прочете инструкциите и да се консултира с лекаря си.

Какво представлява това лекарство?

"Парацетамол" представлява голяма група лекарства, които са съкратени като НСПВС, тъй като имат противовъзпалителен ефект и имат нестероидна структура. Активното вещество на лекарството, което също се нарича парацетамол, е способно да повлияе на образуването на простагландини - съединения, които активират възпалителния процес, стимулират повишаването на телесната температура и поддържат болката. Резултатът от приема на "Парацетамол" ще върне телесната температура до нормални нива и ще намали болката. Но противовъзпалителният ефект на такова лекарство е слаб..

В аптеките можете да намерите "Парацетамол" в следните форми.

 • В суспензия. Тази опция обикновено се купува от деца, тъй като е лесна за преглъщане и сладък вкус, така че думата „бебе“ обикновено е на опаковката. За възрастни е по-малко за предпочитане поради ниската доза на активното вещество в 1 лъжица..
 • В свещите. Този "Парацетамол" се предлага в различни дозировки, подходящи както за малки деца, така и за възрастни пациенти. Той е доста удобен за използване, особено ако има гадене или повръщане. В допълнение, това лекарство има минимално количество компоненти - в допълнение към активния компонент, той включва само мастна основа.
 • Ефервесцентни таблетки. Този тип "Парацетамол" се абсорбира по-бързо от активното вещество от обикновена таблетка, поради което е най-популярен при треска.
 • В разтвор за инжекции. Тази форма на лекарството се характеризира с най-бързо действие, но се използва главно в болница и дозата трябва да бъде избрана от лекар..
 • В таблетки. Този "Парацетамол" се използва най-често от възрастни. Самите таблетки са малки, кръгли и лесни за поглъщане. Освен това те имат доста дълъг срок на годност (до 5 години), така че това лекарство обикновено се купува за домашна аптечка..

Позволено ли е през третия триместър?

"Парацетамол" се счита за относително безопасно лекарство, което се предписва за 28-40 седмици в такива случаи.

 • Ако бъдещата майка има температура. Приемът на "Парацетамол" е оправдан, когато индикаторът на термометъра е повече от +38 градуса. В такава ситуация, която често се случва с вирусни инфекции, детето е изложено на риск от хипоксия и вътрематочна инфекция..
 • Ако бременната жена страда от силна болка. Парацетамол може да се приема за облекчаване на зъбобол, мигрена, болки в гърба, мускулни болки, болезнени изгаряния и т.н..

В същото време бъдещите майки трябва да помнят, че "Парацетамол" облекчава само някои симптоми - болка и треска. И това не винаги е добре. Например, главоболие при бременна жена може да бъде предизвикано от повишаване на кръвното налягане и приемането на хапчето "Парацетамол" няма да го разкрие навреме, което може да бъде опасно както за жената, така и за плода.

И затова, преди да приемете "Парацетамол", се препоръчва първо да се консултирате с лекар.

Как да използвам?

Дозата на лекарството за определена жена трябва да бъде предложена от лекаря, но най-често с висока температура, "Парацетамол" се дава по 500 mg на доза. Що се отнася до болката, препоръчително е да започнете с половината от тази доза (200-250 mg), за да намалите дискомфорта. Ако се окаже достатъчно за премахване на болката, дозата не трябва да се увеличава. Максималната единична доза за бременна жена е 1000 mg от активното вещество..

Пиенето на "Парацетамол" или използването му по друг начин по време на бременност трябва да бъде само според нуждите. Това означава, че хапче, свещичка или суспензия се използват само при болка или когато температурата се повиши веднъж. Ако симптомите продължават да притесняват, допустимо е да приемате лекарството 3-4 пъти на ден на интервали от поне четири часа.

Не можете да надвишавате дозата от 4000 mg на ден, както и да приемате лекарството повече от 3 дни.

Може ли да боли?

Тялото на жената може да реагира на "Парацетамол" със странични симптоми. Въпреки че те рядко се отбелязват в прегледите, лекарството понякога причинява алергичен обрив, гадене, сърбеж по кожата, коремна болка и други заболявания, за което трябва незабавно да се съобщи на лекаря.

"Парацетамол" също е вредно, ако има противопоказания за приемането на такова лекарство. Например, ако бъдещата майка има свръхчувствителност към нейните компоненти, тогава лекарството ще предизвика неприятни симптоми на непоносимост. Не може да се приема в случай на някои наследствени заболявания, например липсата на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа в организма. Внимание при използване на "Парацетамол" се изисква от пациенти със заболявания на стомаха, черния дроб, бъбреците и много други патологии.

Вредата за бъдещата майка и бебето в корема също може да бъде причинена от неспазване на дозировките или от ненужно дълъг прием. Ако не се придържате към препоръките на лекаря и надвишите дозите, посочени в инструкциите, това ще повлияе отрицателно на хематопоетичните органи, състоянието на черния дроб и стомашно-чревния тракт..

Също така е важно да се вземат предвид други лекарства, които бременната жена вече приема, тъй като те могат да бъдат несъвместими с Парацетамол, което също увеличава риска от странични ефекти.

Аналози

Panadol, Calpol и Efferalgan могат да бъдат наречени пълна заместител на парацетамола, тъй като действието на тези лекарства се дължи на едно и също активно вещество. Те могат да се използват в случаите, когато "Парацетамол" не е бил в аптеката. Но не трябва да замествате такова лекарство с други НСПВС. Дори разрешените в началото на бременността препарати ибупрофен са забранени да се използват през третия триместър. Лекарствата, които включват комбинация от парацетамол с други активни съставки, също не се предписват на бъдещи майки.

Доктор Комаровски ще ви разкаже как да лекувате бременни жени в следващото видео.

Парацетамол по време на бременност: може ли да се приема през 1, 2 и 3 триместър

Бременността е решаващ период в живота на жената, когато на преден план излиза грижата за здравето на детето, развиващо се в утробата. Очевидно в това състояние жената вече не може да си позволи повечето лекарства, които другите приемат без колебание..

Но какво, ако зъбът боли, главоболието измъчва, подаграта се влошава или температурата се повишава? За такива случаи е необходимо да имате под ръка лек, който може да облекчи болката, да облекчи възпалението и в същото време да не навреди на здравето на майката и плода. Според гинеколозите в този случай трябва да обърнете внимание на парацетамола.

1. Какво е парацетамол

Парацетамолът е популярно ненаркотично средство за облекчаване на болката, което може едновременно да има антипиретични ефекти. В западните страни парацетамолът е известен като ацетаминофен.

Парацетамолът не принадлежи към групата на НСПВС, той има напълно различен механизъм на действие от аспирина или ибупрофена и следователно жените могат да приемат парацетамол по време на бременност. Просто трябва да знаете особеностите на приема на това лекарство в различни периоди на раждане на дете.

2. Състав и форма на освобождаване

Въпросното лекарство може да се похвали с разнообразни форми на освобождаване. Активната съставка във всеки от тях е парацетамол. Има и спомагателни компоненти, които се различават в зависимост от конкретната форма.

 • Хапчета. Може да има 200 или 500 mg парацетамол. Нишестето и желатинът, млечната захар и стеариновата киселина се използват като спомагателни вещества.
 • Окачване. 5 ml суспензия представляват 120 mg от активната съставка. В допълнение, съставът съдържа пропилей гликол и лимонена киселина, естествен аромат и вода.
 • Ректални супозитории. Една супозитория съдържа 100 mg активна съставка. От допълнителните компоненти избираме само твърда мазнина..
 • Сироп. Съдържанието на парацетамол в 5 ml сироп е 120 mg. Помощните вещества тук са: етилов алкохол, глицерин, както и естествена ароматна добавка "Ягода".
 • Инжектиране. Един ml разтвор съдържа 10 mg активна съставка. Съдържа още вода за инжекции и натриев цитрат.

Парацетамолът е бързодействащо лекарство. След като попадне в тялото през устата, той започва да действа след половин час и след час концентрацията на лекарството в плазмата става максимална. По отношение на елиминирането на лекарството, приблизително 10% от лекарството се добавя към кръвната плазма. Съдържанието на активната съставка в кърмата не надвишава 1,5%.

3. Показания за употреба

Световната здравна организация изброява парацетамола като основно лекарство. Може би причината за това е не само "безвредният" състав, но и широк спектър от употреба на наркотици:

 • треска;
 • синдром на болката;
 • главоболие;
 • следоперативна болка;
 • болка при рак;
 • остеоартрит;
 • лумбална болка;
 • обостряне на подагра;
 • болка по време на менструация;
 • болка с травматичен и изгарящ характер;
 • облекчаване на болката по време на зъболечение.

4. Мога ли да пия парацетамол по време на бременност

Нека веднага кажем, че нито едно от проведените проучвания не потвърждава отрицателното въздействие на парацетамола върху плода. Тази информация обаче не трябва да подвежда! Компонентите на лекарството са в състояние да преодолеят плацентарната бариера, което означава, че рисковете за плода все още са налице.

5.1 Възможен ли е парацетамол по време на бременност (1 триместър)

Първият триместър по право се счита за най-опасен по отношение на приема на лекарства, тъй като през този период се полагат вътрешните органи на нероденото дете. През този период е опасно да приемате парацетамол, тъй като лекарствените компоненти, които влизат в плода, могат да причинят аномалии в развитието. И със сигурност не трябва да приемате лекарството без основателна причина или да надвишавате дозировката..

Най-често самостоятелното приложение на парацетамол от бременни жени води до такива патологии при деца като:

 • белодробни хрипове;
 • астма;
 • склонност към алергии;
 • крипторхизъм (състояние, при което тестисът не се спуска при момчетата).

Ето защо, когато бъдещите майки се интересуват дали парацетамолът е възможен в ранните етапи на бременността, лекарите отговарят, че лекарството може да се приема само ако има заплаха за живота на майката или детето..

Освен това има списък с патологични състояния, при които лекарят може да приеме въпросното лекарство. Това включва:

 • настинка с критично висока температура;
 • остър зъбобол;
 • силно главоболие или мигрена;
 • трескаво състояние.

В същото време само лекар има право да предпише лекарство, да избере дозировката му и да определи продължителността на лечението..

5.2. Възможен ли е парацетамол по време на бременност (2 триместър)

През втория триместър, т.е. от около 15-та седмица на бременността, когато вътрешните органи на ембриона вече са оформени, той става по-защитен от неблагоприятни влияния отвън. Независимо от това, плодът продължава да се развива, което означава, че неконтролираният прием на лекарството също е неприемлив тук..

През този период лекарите често предписват лекарства за бъдещи майки, особено при лечение на настинки с висока температура или като средство за облекчаване на болката при лечение на зъби.

5.3. Възможен ли е парацетамол по време на бременност (3 триместър)

През последните месеци на бременността ситуацията се променя. Зрялата плацента вече не е в състояние да изпълнява напълно своите защитни функции и инфекциозните и други заболявания, които заплашват бъдещата майка, могат да се превърнат във вътрематочна инфекция. В такава ситуация парацетамолът се превръща в истински защитник на плода от възможни неприятни последици..

Ето защо, на въпроса дали парацетамол от температурата е възможен по време на бременност, ние отговаряме - през последните гестационни седмици, това е най-подходящото лекарство! Освен това гинеколозите предписват това лекарство за предотвратяване на фетална хипоксия и преждевременно раждане..

6. Дозировка на лекарства

И сега трябва да разберете колко често парацетамол може да се използва по време на бременност и в каква доза.

Очевидно е, че такова лекарство се предписва само при определени условия, в строга дозировка и за определен брой дни..

Така например, парацетамол е показан за прием, ако температурата на бременна жена се е повишила над + 38,5 ° C. Специалистите в такива случаи предписват ½ парацетамол таблетка в доза 500 mg. При силна болка (гръбначна, подагрична, с артрит или мигрена) се разрешава една таблетка от 500 mg.

Дневната доза на въпросното лекарство не трябва да надвишава 1500 ml. Трябва да се приема на 3 или 4 дози.

Препоръчително е да приемате лекарството след хранене, не забравяйте да го измиете с вода..

Лекарството може да се приема под други форми, но всичко това трябва да се съгласува с лекуващия лекар.

7. Парацетамол по време на кърмене

По време на периода на кърмене новосформираната майка също трябва да помисли за лекарства, които са начини да намалят температурата или да облекчат болката. Тук парацетамолът отново идва на помощ.

В малки дози може да се приема при силна болка или висока температура. Важно е само да се контролира, че между дозите на лекарството минават поне 6 часа. В този случай ниската концентрация на активното вещество в млякото няма да навреди на здравето на бебето..

8. Противопоказания на лекарството

Говорейки за това дали е възможно да се пие парацетамол по време на бременност, отговорът е: "Да, но не във всички случаи." Факт е, че има състояния, при които такова лекарство е строго противопоказано..

Те включват:

 • чернодробно заболяване;
 • липса на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа в организма;
 • билирубинемия;
 • хроничен алкохолизъм;

Освен това въпросното лекарство не се предписва на жени с индивидуална непоносимост към парацетамол.

9. Странични ефекти

Нарушавайки дозите, предписани от лекаря или дори приемайки парацетамол без разрешението на гинеколога, бъдещата майка рискува да се сблъска с неприятни странични ефекти от приема на лекарството.

Това са състояния като:

 • гадене или повръщане (често, ако дозата е надвишена);
 • алергии (под формата на обрив по тялото, уртикария или сърбеж);
 • тромбоцитопения и левкопения;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • проблеми с черния дроб или бъбреците.

10. Аналози на лекарството

Парацетамолът е активната съставка в много лекарства, включително Citramon и Askofen, Coldrex, Panadol или Efferalgan. Вярно е, че в тези лекарства парацетамолът е в съседство с кофеин или ацетилсалицилова киселина, което не винаги е подходящо за жени "в позиция". Разрешено е да се вземат такива средства само след назначение на лекар.

По-безопасно е да се обърне внимание на следните лекарства:

 • Нурофен. Лекарството действа не по-зле от парацетамола. Освен това може да се приема по време на кърмене (препоръчително е да се пие Nurofen бебешка суспензия).
 • Не-shpa. За борба със зъбобол и други видове болка, при липса на лекарско предписание, е по-добре да се доверите на това лекарство.
 • Ибуклин. Това лекарство комбинира разглеждания парацетамол с ибупрофеновия компонент. Тази комбинация е допустима за бременни жени през втория и третия триместър..

Сега знаете дали е възможно да се пие парацетамол по време на бременност, което означава, че болката и температурата никога няма да ви изненадат, дори в такава „деликатна“ поза!

Как да приемате Парацетамол по време на бременност

По време на бременност жената трябва да се грижи специално за здравето си, особено през 1-ви триместър. Всяка инфекция, попадаща в тялото, активира имунната система, което може да причини спонтанен аборт. По това време риновирусите са изпълнени с патологии в развитието на основните вътрешни органи на плода и дефекти в образуването на плацентата. Когато усетите първите симптоми на грип по време на бременност, трябва незабавно да преминете към лечение. Едно от най-често срещаните лекарства за настинка е парацетамолът. Но възможно ли е бременните жени да приемат парацетамол при настинки?

 1. Форма на издаване и състав
 2. фармакологичен ефект
 3. Описание и свойства на лекарството
 4. Парацетамол по време на бременност
 5. След 1 триместър
 6. През 2-ри триместър
 7. През 3 триместър
 8. Парацетамол се препоръчва и при зъбобол по време на бременност.
 9. Показания за употреба по време на бременност
 10. Противопоказания
 11. Начин на приложение и дозировка по време на бременност
 12. Странични ефекти
 13. специални инструкции
 14. Взаимодействие с други лекарствени продукти
 15. Предозиране
 16. Аналози за бременни жени
 17. Отзиви за приема на парацетамол в началото на бременността

Форма на издаване и състав

Лекарството се предлага в няколко форми:

 1. Хапчета.
 2. Сироп.
 3. Окачване.
 4. Супозитории.
 5. Разтвор за интрамускулно инжектиране.

Те се различават в пропорцията на активната съставка и в съдържанието на спомагателните компоненти. За да избегнете алергични реакции, трябва да се запознаете със състава на лекарството, преди да го приемете..

Изборът на лекарствена форма и дозировка се извършва според предписанието на лекаря, като се вземат предвид възрастта и индивидуалните характеристики на пациента..

фармакологичен ефект

Най-популярната форма на лекарството е таблетки. Активната съставка навлиза в тялото от долните слоеве на стомашно-чревния тракт и достига своята максимална концентрация в кръвната плазма 30 минути след приема. Терапевтичният ефект се наблюдава за един час, а полуживотът е от два до шест часа.

Не повече от 1,5% от активното вещество влиза в кърмата. Повече от 97% от лекарството се метаболизира в черния дроб и се екскретира чрез бъбреците под формата на метаболити и около 3% в чиста форма.

Описание и свойства на лекарството

Парацетамолът е нестероидно противовъзпалително лекарство. Това е едно от петте най-добри антипиретични лекарства и има минимален брой противопоказания поради естествения състав на повечето спомагателни компоненти, които съставляват неговия състав. Лекарството практически няма противовъзпалителен ефект, поради което е неподходящо да се използва при болка, причинена от възпалителни процеси..

Действието на лекарството се основава на забавяне на синтеза на простагландини и намаляване на възбудимостта на центъра на терморегулация на хипоталамуса. Има лек аналгетичен ефект, но е изключително ефективен при температури. Препоръчва се за употреба в случай на фебрилен синдром, настинки и умерена болка (главоболие и зъбобол, болки в гърба, лека мигрена, невралгия). Мога ли да пия парацетамол по време на бременност?

Парацетамол по време на бременност

Изборът на лекарства за лечение на настинки по време на носене на дете изисква специално внимание. През първия триместър плодът е най-беззащитен, тъй като пълното формиране на плацентата настъпва едва в началото на 2-ри триместър. Възможно ли е да приемате парацетамол по време на ранна бременност?

След 1 триместър

Парацетамол по време на бременност през 1-ви триместър може да се приема по указание на лекар, само когато съществува риск за здравето на майката. Въпреки минималния брой противопоказания, не трябва да се самолекувате, за да избегнете риска от усложнения по време на формирането на основните вътрешни органи на плода.

През 2-ри триместър

Доказано е, че лекарството може да проникне през плацентарната бариера. Невъзможно е да се твърди, че когато приемате парацетамол по време на бременност, неговото активно вещество няма да проникне в кръвта на плода, но е малко вероятно той да бъде в състояние да повлияе отрицателно върху формирането на тялото на бъдещото бебе. През втория триместър жената може да изпитва болки в гърба. Парацетамолът, макар и да не е много силен аналгетик, оглавява списъка на лекарствата, одобрени за бременни жени. При висока температура, главоболие или зъбобол е по-добре да приемате лекарството в дозата, препоръчана от Вашия лекар..

През 3 триместър

Парацетамол по време на бременност през 3 триместър се предписва при телесна температура над 38 градуса. През този период вирусите и инфекциите представляват голяма опасност за бебето, тъй като защитните функции на зрялата плацента са много по-ниски. Треската и температурата могат да причинят фетална хипоксия, така че навременният прием на ефективен антипиретик е много важен..

Преди да вземете парацетамол за главоболие по време на бременност, препоръчително е да измерите кръвното си налягане. Мигрената може да бъде причинена от хипертония, като в този случай е по-добре да се въздържате от употребата на това лекарство..

Парацетамол се препоръчва и при зъбобол по време на бременност.

Важно. Неконтролираният прием на лекарството през третия триместър на бременността може да наруши функционирането на хемопоетичната система и да причини намаляване на кръвосъсирването. Това е изпълнено със силно кървене след раждане, което ще се отрази негативно на здравето на жената..

Показания за употреба по време на бременност

Парацетамол за бременни жени е показан при главоболие и зъбобол, умерена болка в гърба и висока температура, причинени от грип или ODS.

Противопоказания

Лекарството има малък списък от противопоказания и ограничения. Не се препоръчва използването му в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост или алергия към компонентите на лекарството;
 • патология на бъбреците и черния дроб;
 • алкохолна зависимост.

По време на бременност парацетамолът се приема само според указанията на лекар.

Начин на приложение и дозировка по време на бременност

Дозата на парацетамол по време на бременност се изчислява за всяка жена индивидуално. В повечето случаи при повишени температури се препоръчва прием на не повече от 500 mg наведнъж и за облекчаване на синдрома на болката 200-250 мг.

По време на бременност се препоръчва да се прибягва до употребата на лекарства само при необходимост. Ако симптомите на заболяването продължават да безпокоят наведнъж, приемът на курса е разрешен за не повече от 3 дни. В този случай максималната дневна доза не трябва да надвишава 4000 mg..

Странични ефекти

Приемът на лекарството рядко причинява странични ефекти. По принцип неприятните последици са свързани с предозиране на активното вещество. В този случай могат да се появят следните симптоми:

 1. превъзбуда или сънливост;
 2. виене на свят и гадене;
 3. диария;
 4. чернодробна дисфункция.

Не е изключена алергична реакция под формата на зачервяване на кожата, мехури, повишено сълзене и спазми в очите, подуване на носната лигавица.

специални инструкции

Когато приемате парацетамол, трябва да се въздържате от употребата на лекарства с идентично активно вещество. Това ще избегне предозиране..

Взаимодействие с други лекарствени продукти

Инструкциите за употреба на лекарството посочват списък с лекарства, взаимодействието с които може да навреди на тялото. Ако една жена редовно приема някакви лекарства по време на бременност, тя трябва да се консултира с лекаря дали е възможно да се използва парацетамол в комбинация с тях..

Предозиране

Симптомите на предозиране се появяват в първия ден от приема на лекарството. Токсичният ефект върху черния дроб се проявява в промяна в цвета на кожата и лигавиците, сънливост. Появяват се световъртеж и гадене, може да се отвори повръщане. При интоксикация с парацетамол е показана незабавна хоспитализация.

Важно. Ако една жена страда от токсикоза в началото на бременността, тя може да не обърне внимание на някои от симптомите на отравяне. Ето защо, когато приемате лекарството, трябва стриктно да следвате инструкциите на лекаря, за да избегнете риска от предозиране..

Аналози за бременни жени

Парацетамолът се счита за най-безопасният аналгетик и антипиретик по време на бременност. Популярни аналози на лекарството, които се предписват на деца и бъдещи майки, са Panadol или Teraflu. Ефектът на тези лекарства не се различава от класическите таблетки, но те съдържат други помощни вещества, ефектът от които върху тялото на бременна жена може да бъде непредсказуем..

Във втория и третия триместър е възможно да се използват ибуклин и брустан, при които парацетамолът се комбинира с ибупрофен. Въпреки това, като антипиретично средство, по-добре е да приемате лекарството в чиста форма, в доза от 325 mg.

Отзиви за приема на парацетамол в началото на бременността

Въпреки факта, че повечето лекари са на мнение, че в ранните етапи на бременността е по-добре да се намали температурата с народни средства, парацетамолът все още се предписва и прегледите на бъдещите майки потвърждават неговата ефективност и безопасност:

Елена: Лекарят каза, че високата температура може да навреди на детето повече от антипиретичното хапче. Винаги съм пил парацетамол според указанията, в съответствие с дозите. Имам здраво здраво момче, защото се грижех за него дори когато не беше на света.!

Татяна: Винаги пия парацетамол от температурата. По време на бременност го приемах за мигрена, но на по-късна дата, когато вече не беше толкова страшно да пия лекарства.

Алла: Тъй като парацетамолът се препоръчва за лечение на малки деца, това е добро лекарство. Взех го по време на бременност и сега винаги премахвам температурата с това лекарство в съответствие с дозировката. Купувам свещи за дете. Няма странични ефекти. Премахва температурата много бързо!

Парацетамол по време на бременност през 3 триместър: може ли да се приема и в какви случаи

Има едно комично твърдение, че парацетамолът е като живовляк, панацея за всяка болест. Както знаете, всяка шега има зрънце истина. Ако се задълбочите какво е парацетамол, тогава ще разберем, че този аналгетик е подходящ както за деца, така и за бременни жени. Много бъдещи майки се съмняват дали е възможно бременните жени да приемат парацетамол през 3 триместър. За това ще говорим.

Какво е парацетамол

За да се даде ясен отговор на такъв спешен въпрос, трябва да се разбере какъв е съставът на този агент и фармакологичното действие.

Това лекарство принадлежи към категорията на анилидите, е включено в групата на ненаркотични лекарства с аналгетични ефекти. Според СЗО лекарството е едно от най-търсените и ценни за здравето.

Лекарството се характеризира със специална мекота и нежен ефект. Предимствата са следните:

 • Няма дразнещ ефект върху храносмилателната система. Лекарите гастроентеролози често оспорват този въпрос. Много от тях твърдят, че това лекарство може да доведе до кървене на стомашната и чревната лигавица..
 • Няма вредно въздействие върху организма. Фармакологичният агент не задържа натрий в майчиното тяло, което със сигурност е важно по време на бременност.

Противовъзпалителният ефект на това лекарство е много слаб. Обикновено се използва за облекчаване на болката и сваляне на треска. Също така си струва да се отбележи ефектът на парацетамола върху простагландините през 3 триместър. Ефективността на това лекарство се характеризира със свойството му да понижава синтеза на COX 1 и 2. Независимо от целта на приложението, лекарството е необходимо да се използва само с разрешението на лекуващия лекар.

Лекарите силно препоръчват да се четат инструкциите за парацетамол за жени по време на бременност през 3-ти триместър, които съдържат следните препоръки:

 • Не превишавайте предписаната доза.
 • Няма нужда да приемате лекарството повече от три дни като антипиретик и повече от пет дни като обезболяващо средство.
 • Строго е забранено смесването на продукта с алкохол. Припомнете си, че по време на бременност всякакви алкохолни напитки са строго забранени. При прием на парацетамол с алкохол се появяват тежки нарушения в развитието на плода и черният дроб се поддава на силни токсични ефекти.

Трябва да приемате много сериозно съветите на лекарите, когато приемате хапчета. В допълнение към тази фармакологична форма има и капсули, супозитории, суспензия и сироп. В допълнение към изброените сортове, това лекарство може да бъде представено под формата на инжекционни разтвори. Можете да използвате детски парацетамол по време на бременност през 3 триместър под формата на сиропи и супозитории.

За какво е назначен

Най-важните показания:

 • Болка при мигрена.
 • Главоболие.
 • Зъбобол.
 • Болки в ставите.
 • Болка в мускулите.
 • Болезненост от невротичен характер.

Прахът се предписва като спешно лечение на акне, инжекциите са предназначени за облекчаване на болката по време на възстановителния период след операцията.

Характеристики на използване в прекрасен период

Никой не може да твърди с абсолютна сигурност, че парацетамолът е абсолютно безвреден. Но бъдещата майка не може да се предпази от респираторни вирусни инфекции, тъй като поради интересното си положение тя е принудена често да ходи в предродилна клиника, да посещава други места с голяма тълпа от хора, да седи дълго на опашки и т.н. Освен това по време на бременност често се появяват болки, които не могат да бъдат толерирани, тъй като това ще повлияе отрицателно на развитието на бебето..

Във всички тези случаи трябва да се приемат аналгетици. Лекарите предпочитат парацетамола, лекарство, което се е доказало като относително безопасно. Всички проучвания, проведени с помощта на лекарството, завършват положително, не се отбелязва вреда, но се оказва, че веществото прониква през плацентарната бариера.

Дозировката на парацетамол по време на бременност през 3 триместър трябва да се определя изключително от лекуващия лекар. Лекарството не е подходящо като системна панацея. Уместността на приема се определя от лекаря.

В какви случаи се възлага:

 • Парацетамол е показан по време на бременност през 3 триместър при температури над 38 С.
 • Парацетамол се препоръчва през третия триместър по време на бременност при зъбобол.
 • Ако има мускулна болка.
 • За пристъпи на мигрена и главоболие.

Дозата не може да бъде по-висока от дозата, посочена в инструкциите: 3 пъти на ден, 1 таблетка. Препоръчително е да започнете да приемате с ½ доза. Курсът на приложение на продукта не може да бъде по-дълъг от седмица.

Струва си да се отбележи, че приемането на парацетамол през третия триместър може да причини тромбоцитопения. Това е явление, при което нарушенията на кръвосъсирването се появяват при жена в интересна позиция и в резултат на това увеличава загубата й след раждането на дете. Кървенето може да бъде толкова интензивно, че дори да бъде фатално. Силно не се препоръчва да се пие парацетамол по време на прекрасен период, особено през 14-те седмици преди раждането. Може да се предписва при много висока температура или силна болка.

Принципи на използване

Ако телесното тегло на жена в интересна позиция е над 60 кг, тогава със настинка парацетамол през 3 триместър на бременността се препоръчва да се приема в еднократна доза от 0,5-1 g, като общата доза на ден не трябва да бъде повече от 4 g. В началото на лечението се препоръчва минимална доза, която е строго установена от лекаря..

Продуктът е предназначен за ректално или перорално приложение. Препоръчва се лекарството да се пие след хранене след два часа. Няма значение под каква форма приемате лекарството, трябва да го изпиете с 0,5 чаша вода.

Това лекарство няма ефект върху основната причина за заболяването. Няма значение дали използвате парацетамол за главоболие по време на бременност през 3-ти триместър или за настинка, това лекарство не засяга вируси и мигрена, а само премахва симптомите, улеснява протичането на заболяването. Ако нямате силна болка и силна треска, тогава е по-добре да се справите без нея..

Странични ефекти и предозиране

По време на употребата на това лекарство може да се повиши кръвната захар. Това трябва да се вземе предвид при изследване на кръвта за захар. Лекарството може да провокира алергии или сърбеж по кожата. Но такива реакции се срещат в изключително редки случаи..

Сред най-честите реакции се отбелязва диспепсия. Ако лекарството се пие в големи количества, то е токсично. Систематичният прием влияе върху кръвната картина.

Ако използвате лекарството в увеличена доза без лекарско наблюдение, тогава първият ден може да бъде нарушен от болка в стомашно-чревния тракт, ацидоза, диспептични разстройства, повишени нива на кръвната захар, бледност на кожата.

През първите 24 часа чернодробната функция може да бъде нарушена. При тежки случаи се появяват аритмии, проблеми с панкреаса, чернодробна и бъбречна недостатъчност, смърт.

В какви случаи лекарството не е приемливо

Лекарството може да се комбинира с други лекарства. Приемът му трябва да бъде съгласуван с лекарите. Сред абсолютните противопоказания е необходимо да се подчертае прекомерната чувствителност на тялото към компонентите на това лекарство..

Силно не се препоръчва да се пие парацетамол за пациенти, страдащи от чернодробни патологии, заболявания на бъбреците, мозъка, както и в редица други отделни случаи. Въпреки факта, че изброените заболявания не са абсолютни ограничения, все пак си струва да ги разгледаме по-отблизо.

Комбинация с лекарства

Групата на нестероидни противовъзпалителни лекарства е несъвместима с приема на парацетамол. В противен случай подобна мярка ще допринесе за развитието на тежки последици за жената, както и за нейното дете..

Този инструмент е почти единственото лекарство, което смело се предписва от лекарите на пациенти в интересна позиция. За да не навреди на състоянието и здравето на бъдещото бебе, трябва да се разбере, че това лекарство може да бъде препоръчано само от специалист.

Заключение

Въз основа на всичко казано може да се заключи, че парацетамолът по време на бременност през 3 триместър е напълно безвредно и абсолютно безопасно лекарство. Периодът на бременност за повечето пациенти протича спокойно и без излишъци. Статистиката не е регистрирала случаи на спонтанни аборти и фетални патологии. Разбира се, важно е да следвате дозата, препоръчана от Вашия лекар. Лекарството служи като отличен помощник при високи температури, но прекомерният ентусиазъм за лекарството води до непредвидени последици..

Силно не се препоръчва да се лекувате. Днес е много популярно да се занимавате със самодиагностика и самолечение. В този случай трябва да запомните, че носите отговорност не само за здравето си, но и за здравето на детето си. Вероятността за бързо възстановяване се увеличава значително, ако пациентът е внимателен към собственото си здраве и не се колебае да посещава лекар понякога при най-малкия дискомфорт. Не забравяйте, че пиенето на хапчета в планината не е изход от ситуацията..

Ако се притеснявате от треска, болки в тялото, тогава не бързайте да купувате антипиретични лекарства, а се обадете на лекар у дома. Вероятно ще бъде предписано нежно лекарство, което да елиминира симптомите, но колкото по-дълго игнорирате ситуацията, толкова по-трудно ще бъде да се справите с произтичащите от това последици.

Възможно ли е да се пие Парацетамол по време на бременност през 1, 2 и 3 триместър

Статията разглежда парацетамола по време на бременност. Ще ви кажем дали можете да го пиете през 1, 2 и 3 триместър при главоболие и треска. Ще разберете инструкциите за лекарството, разрешената доза за бременни жени, колко често и колко можете да пиете лекарството на ден, дали парацетамолът е вреден, отзиви на тези, които са го приемали.

Какво представлява Парацетамол

Парацетамол е лекарство, произведено под формата на бели или почти бели кръгли таблетки или капсули, ефервесцентни таблетки за разтваряне във вода, сироп за деца, ректални супозитории и инжекционни разтвори.

Как изглежда Парацетамол

Има антипиретично, аналгетично, слабо противовъзпалително действие. Принципът на действие е свързан с инхибиране на синтеза на простагландини, преобладаващ ефект върху центъра на терморегулацията в хипоталамуса.

Препаратът съдържа следните вещества (в 1 таблетка):

 • парацетамол - 500 mg;
 • повидон К25 - 36 mg;
 • лактоза монохидрат - 37 mg;
 • кроскармелоза натрий - 24 mg;
 • магнезиев стеарат - 3 mg.

Лекарството започва да действа 30 минути след перорално приложение, пикът на действие на Парацетамол настъпва в рамките на 1-1,5 часа. Лекарството не засяга стомашната лигавица, бързо се абсорбира в кръвта и се разпределя в тялото. Също така, лекарството бързо се екскретира от тялото чрез бъбреците заедно с урината..

Показания

Пиенето на Парацетамол се препоръчва в следните случаи:

  • треска при инфекциозни и възпалителни заболявания;
  • главоболие;
  • зъбобол;
  • мигрена;
  • невралгия;
  • алгодисменорея;
  • миалгия;
  • болезнени усещания, причинени от нараняване или изгаряния.

Възможен ли е парацетамол за бременни жени

Бременността е не само период на очакване да се срещнете с вашето бебе, но и време, в което трябва да бъдете по-внимателни за здравето си. Всъщност в момента повечето от наличните и ефективни средства са забранени. И ако изведнъж бъдещата майка настине, тогава експертите избират лекарството по такъв начин, че да е безопасно за жената и плода.

Често за главоболие и зъбобол по време на бременност, както и за вирусни и инфекциозни заболявания, лекарят предписва Парацетамол за премахване на треска и болка. Това лекарство е едно от най-ефективните и безопасни за бъдещите майки. Според многобройни проучвания, проведени от учени от различни страни, отрицателният ефект на лекарството върху хода на бременността не е разкрит, но в същото време е доказано, че активното вещество има способността да прониква през плацентата. Поради тази причина самолечението с Парацетамол по време на бременност е строго забранено, приемането на лекарството е разрешено само според указанията на лекар и под негов надзор..

Освен това лекарството не може да се приема често, но само в спешни случаи, включително:

 • Болка в ставите и мускулите, мигрена, зъбобол - поради аналгетичния ефект дори половин таблетка Парацетамол ще помогне за премахване на дискомфорта.
 • Повишаване на телесната температура над 38 градуса или треска - ако телесната температура е по-ниска, тогава е по-препоръчително да се опитате да се справите с нея с помощта на такива народни средства като топъл чай с малини или мед, тинктура от липа или разтривайте тялото с водка и останете в леглото възможно най-дълго до пълно възстановяване.

Употреба на парацетамол по време на бременност

Приемът на Парацетамол има редица особености в ранните и късните етапи на бременността. По-долу ще ви разкажем повече за това..

1 триместър

През първия триместър на бременността се полагат всички органи и системи на нероденото дете. Ето защо всяка външна намеса може да доведе до негативни последици. Поради тази причина Парацетамол, както и другите лекарства, е нежелателно да се приема в началото на бременността..

Превишаването на дозата на Парацетамол може да провокира промяна в хормоналния фон и нервната система на детето, нарушение на формирането и развитието на гениталиите при момче.

Специалистът може да предпише приема на Парацетамол през 1-ви триместър само ако заплахата за живота на майката надвишава риска за плода, а именно:

 • тежки мигрена и главоболие;
 • трескаво състояние;
 • настинка, придружена от висока температура;
 • остър зъбобол.

Дозировката, честотата и продължителността на приема се предписват индивидуално от лекаря.

2 триместър

Във втория триместър всички системи и органи на бебето вече са оформени, но в същото време продължават да се развиват. Следователно неконтролираният прием на Парацетамол за болка и треска през този период е забранен поради способността му да се абсорбира бързо в кръвта и да проникне през плацентарната бариера.

Активното вещество на лекарството може да повлияе развитието на феталните органи и да доведе до нарушаване на тяхната работа. Във втория триместър парацетамол се предписва на бременни жени при следните условия:

 • остър зъбобол и главоболие;
 • трескаво състояние;
 • топлина;
 • висока телесна температура.

Трябва да пиете лекарството само в количеството, препоръчано от лекаря. Излишната доза е неприемлива.

3 триместър

В края на бременността настинките и вирусните заболявания представляват заплаха за бъдещата майка и плода, тъй като зрялата плацента започва да изпълнява по-зле своите защитни функции. Поради това почти всяка инфекция може лесно да проникне в плода и да доведе до вътрематочна инфекция..

Треска, висока телесна температура, треска, вирусно заболяване са изпълнени с развитието на фетална хипоксия. За да се сведе до минимум вероятността от развитие на такива усложнения при висока температура и топлина, на бъдещата майка се предписва детски Парацетамол. В този случай максималната продължителност на терапията не трябва да надвишава 7 дни и дозировката се предписва индивидуално от лекаря..

Бременна при назначение от лекар

Инструкции

Как да се пие Парацетамол по време на бременност и каква трябва да бъде дозировката? Всичко това трябва да бъде предписано от специалист, въз основа на състоянието на бременната жена. Най-често диаграмата изглежда така:

 • при телесна температура над 38 градуса, вземете ½ таблетки парацетамол 500 mg;
 • максималната дневна доза на лекарството не трябва да надвишава 1000-1500 mg от лекарството, приема се 3-4 пъти;
 • хапчето се пие преди хранене с много вода;
 • при внезапно повишаване на температурата и топлината е допустимо да се изпие ½ таблетка парацетамол и незабавно да се обади на лекар, за да предпише адекватна терапия.

В допълнение към хапчета за главоболие, зъбобол и други заболявания, можете да пиете Парацетамол под формата на суспензия или да използвате ректални супозитории, но само според указанията на лекар.

Вреден ли е парацетамол по време на бременност

Въпреки ползите от лекарството, трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да го пиете по време на бременност. Работата е там, че активното вещество на лекарството може да проникне през плацентарната бариера за плода. Това е особено опасно в ранните етапи на бременността, тъй като по това време се формират всички системи и органи на бебето, което ще доведе до неправилното им развитие или дори спонтанен аборт..

Друга опасност представляват токсините, отделяни от активната съставка на лекарството. Те засягат функционирането на черния дроб и бъбреците, така че препоръчителната доза трябва да се спазва стриктно и да не се превишава. При наличие на бъбречни и чернодробни патологии при бременна жена е забранено да се пие Парацетамол.

Колко често и колко мога да приемам Парацетамол по време на бременност? Пие се само в спешни случаи, предписани от лекар и в индивидуално предписана доза. Самостоятелното приложение на лекарства без разрешение на специалист е забранено..

Парацетамол с hv

Парацетамол по време на кърмене може да се приема за повишена температура и болка, тъй като се счита за най-безопасното лекарство. При кърмене се допускат малки дози от лекарството, като между дозите трябва да се спазва интервал от 4-6 часа, така че концентрацията на активното вещество в кърмата да е минимална.

Противопоказания

Приемът на Парацетамол е вреден в такива случаи:

 • индивидуална непоносимост;
 • дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа;
 • хроничен алкохолизъм;
 • чернодробна патология;
 • наличието на доброкачествена хипербилирубинемия;
 • бременност и кърмене (приема се само според указанията).

Понякога е възможно проявата на такива странични ефекти:

 • от страна на храносмилателната система - диспептични явления (рядко), при продължителна употреба и в големи дози, често се наблюдава хепатотоксичен ефект;
 • алергични реакции под формата на уртикария, сърбеж, обрив;
 • от страна на хемопоетичната система - доста рядко могат да се появят тромбоцитопения, неутропения, панцитопения, агранулоцитоза и левкопения.

Аналози

Възможно ли е да замените Парацетамол с други лекарства и с кои? Да, само според указанията на лекар, тук са най-ефективните:

 • No-Shpa - помага за справяне със зъбобол, главоболие и други видове болка;
 • Ибупрофен - облекчава болката, но не се препоръчва за употреба през 3-ти триместър, през 1-ви и 2-ри триместър лекарството се разрешава само ако ползите за бременната жена надвишават рисковете за плода;
 • Цитрамон - помага за справяне с главоболие, но се приема по време на бременност само в спешни случаи;
 • Нурофен - ефективно намалява температурата и премахва болката, може да се използва по време на бременност и кърмене (в този случай е подходящ само Нурофен за деца под формата на сироп);
 • Panadol - премахва треска и болка, разрешени по време на бременност и gv;
 • Ibuklin или Brustan - тези лекарства комбинират парацетамол с ибупрофен, са одобрени за употреба през 2-3 триместър.

Лекарства като Coldrex, Antigrippin, Theraflu, Fervex, Efferalgan C, Maxicold се приемат само след разрешение на лекаря.

Отзиви

Тя е приемала Парацетамол при зъбобол през втория триместър, както е предписано от лекар. След половината от хапчето усетих забележимо облекчение и болката вече не ме притесняваше.

Василиса, на 31 години

През 3-тия триместър видях Парацетамол за главоболие. Честно казано, лекарството изобщо не действаше.

Маргарита, на 36 години

През 2-ри триместър температурата ми се повиши много. Обадих се на линейка, лекарят препоръча да се пие Парацетамол. След това посетих моя лекар, той също предписа това лекарство за температурата. Приемът на лекарства не повлиява по никакъв начин детето, ражда здраво бебе.

Парацетамолът е ефективно средство за главоболие и зъбобол, както и настинки, вирусни и инфекциозни заболявания. Но пиенето му по време на бременност е възможно само с назначаването на лекар, самолечението с това лекарство е забранено. Не се разболявайте и лесна бременност!

Възможно ли е да се пие парацетамол през 1-ви, 2-ри, 3-ти триместър на бременността?

В практиката на лекар парацетамол се използва от 60 години. Според статистиката това е най-често използваното лекарство. Пациентите обясняват любовта си към него с ниска цена, бърз ефект.

По време на своето съществуване на фармацевтичния пазар, той е преминал много проверки за безопасност. Ето защо парацетамолът по време на бременност се предписва активно от лекарите в различни ситуации..

Парацетамолът може да бъде опасен за нероденото бебе

Механизъм на действие

Действието на лекарствата се характеризира със сферата на влияние върху тялото и патологията:

 • Антипиретичен ефект. Намалява повишената телесна температура. Лекарството не повлиява значително нормалната температура..
 • Обезболяващ ефект. Агентът може безопасно да бъде предписан за облекчаване на болката при всяка локализация. Той може да помогне при синдром на умерена болка, тъй като е ненаркотичен аналгетик. При синдром на силна болка има аналози с различен механизъм на действие.
 • Противовъзпалителен ефект. Ацетаминофенът има лек противовъзпалителен ефект. Въпреки това, той е в състояние частично да елиминира симптомите на възпаление: оток, зачервяване, нарушена функция на органите.

Компоненти на лекарството

Според химическата номенклатура това лекарство се нарича параацетиламинофенол. В чужди страни е известен като ацетаминофен. Всеки може да посочи две основни действия: антипиретично и аналгетично. Принадлежи към слаби ненаркотични аналгетици.

Как се характеризира действието му?

Според класификацията на аналгетиците, той принадлежи към групата на ненаркотичните лекарства с централен механизъм на действие. Освен това има противовъзпалителен ефект поради ефекта си върху синтеза на простагландини в простациклиновата каскада.

Може ли парацетамол да се приема по време на бременност?

Световната здравна организация го призна за едно от най-важните лекарства, потвърждаващо ефективността на лекарството. Парацетамолът намери своята ниша, когато се използва по време на бременност. Използва се при синдром на болка от различен произход. Най-често жените идват да използват парацетамол по време на бременност в следните случаи:

 • Цефалалгия;
 • Зъбобол;
 • Миалгия;
 • Болки в ставите;
 • Треска с различна етиология;
 • Възпаление.

Парацетамол за главоболие по време на бременност се предписва в случай на мигрена, напрегната цефалалгия, клъстерна форма на цефалалгия. Прието е лечението с това лекарство да започне по време на бременност, предвид минималния риск за детето..

Следователно лекарите го наричат ​​стартер. Само ако лечението е неефективно, се предписват лекарства от втора линия с по-значителен ефект върху плода.

Парацетамолът при зъбобол по време на бременност също може да помогне. Зъбобол е класически възпалителен процес. В отговор на кариеса човешкото тяло мобилизира резервни сили под формата на възпаление. Задачата е да се ограничи увредената тъкан чрез „ограда“ от оточни клетки. Клетките на имунната система също започват да мигрират към този фокус. В резултат на това се появява оток, който притиска нервните окончания, възниква болка.

Мигриралите имунни клетки в тази зона отделят биологично активни вещества, които усилват болката. Съдовата конгестия на мястото на възпалението води до повишаване на температурата, както местна, така и обща. Тази ситуация е индикация за прием на аналгетик..

Доза парацетамол по време на бременност

Дозировката на парацетамол по време на бременност се изчислява въз основа на следните критерии:

 • Срок на бременността по триместър, гестационен период;
 • Показания за прием на парацетамол по време на бременност;
 • Наличието на чернодробни дисфункции;
 • Наличието на нарушена бъбречна функция;
 • Състоянието на бъдещото бебе.

1 триместър

При наличие на разумни индикации парацетамолът е одобрен за употреба по време на бременност през 1-ви триместър. Най-често се предписва във връзка с хипертермия, която придружава всяко инфекциозно заболяване. Вероятността от усложнения поради висока телесна температура надвишава рисковете от приема на лекарството през 1-ви триместър на бременността. Много лекарства през този период на бременност се предписват, следвайки този принцип..

Парацетамолът и ранната бременност са съвместими неща. Бременна жена с тегло над 60 kg има право да приема еднократна доза от 500 mg.

На ден е допустимо да се използват 2 g от лекарството в 4 дози с интервал от 6 часа.

2 триместър

Парацетамол по време на бременност през 2-ри триместър се предписва от лекар много по-често и по-спокойно. Критичният период на развитие на ембриона отмина, не е необходимо да се страхувате от сериозно увреждащо въздействие върху установяването на неговите системи и органи. Показанията за назначаване на парацетамол за бременни жени остават същите:

 • Главоболие;
 • Зъбобол (преди посещение на зъболекар);
 • Миалгия;
 • Болки в ставите, гръбначния стълб;
 • Хипертермия;
 • Инфекциозни заболявания.

По време на бременност, с главоболие, всеки аналгетик трябва да се приема само след изключване на специфични усложнения на гравидар: прееклампсия, еклампсия. Дозировката на пияното лекарство не зависи от гестационната възраст. Изчисляването на активното вещество е само за телесното тегло на пациента. Следователно през 2-ри триместър аналгетикът също се предписва по 1 таблетка (500 mg) 3-4 пъти на ден. Продължителността на терапията е 4 дни. Ако няма подобрение, трябва отново да се консултирате с лекар.

3 триместър

Парацетамол по време на бременност през 3 триместър често се предписва от лекар, ако е показан. Най-честият от тях е повишаване на телесната температура с развитието на вирусни, бактериални инфекции. Хипертермията на майката има нежелан ефект върху състоянието на плода. Честотата на сърдечните му удари се увеличава, рискът от вътрематочна хипоксия в резултат се увеличава. Следователно лекарството е задължително включено в комплекса от лечение заедно с антибиотична терапия. Дали е възможно бременните жени да го приемат, вече не е въпрос. Препоръчва се за бременни жени с висока температура.

Противопоказания и възможни усложнения

Заедно с други лекарства, парацетамолът има противопоказания за приема му. Те трябва да бъдат взети предвид в началния етап на преглед и лечение на бременна жена..

Противопоказания за назначаването на парацетамол:

 • Съществуваща реакция на свръхчувствителност, придружена от непоносимост към активното вещество на лекарството;
 • Предписвайте с повишено внимание на пациенти с алергии;
 • Бъбречна дисфункция (гломерулонефрит, бъбречна недостатъчност);
 • Чернодробна дисфункция (хепатит, чернодробна цироза, чернодробна недостатъчност);
 • Генетична патология (ензимен дефицит на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа);
 • Прекомерна консумация на алкохол;

Страничните ефекти след употребата на лекарството най-често се развиват по следните причини:

 • Неправилна дозировка на лекарството, приемане на високи дози парацетамол;
 • Неправилна честота на прием на наркотици;
 • Назначаване на фона на съществуващите противопоказания;
 • Самолечение, пренебрегвайки препоръките на лекаря.

Най-честите нежелани реакции са:

 • Нарушаване на стомашно-чревния тракт (гадене, диспептични разстройства, диария);
 • Алергични реакции (уртикария, оток на Квинке, сърбеж);
 • Артериална хипотония.

Всяка бременна жена, която се грижи за себе си и бебето си, иска да знае дали парацетамол може да се пие по време на бременност. Отговорът е еднозначен - можете. Това е въпреки потенциалните странични ефекти. Според препоръките на Американското общество за контрол на наркотрафика, въпросното лекарство принадлежи към категорията на безопасното лекарство по време на бременност, изпреварвайки много лекарства по този критерий..

Известни аналози

Активното вещество параацетиламинофенол се произвежда от много фармакологични компании, както като независимо лекарство, така и като част от комбинирани лекарства. Неговите аналози имат идентични показания за употреба, противопоказания и странични ефекти..

Парацетамол или еквивалент?

Класификация на аналозите на парацетамол:

 • По възраст (различават се в дозировката на активното вещество):
 • Детска форма (Panadol, Tsefekon D, детска форма);
 • Възрастни форми (парацетамол AS).
 • Под лекарствена форма:
 • Таблетки (парацетамол AC);
 • Сироп (Panadol);
 • Свещи (цефекон D) 4
 • Инфузионен разтвор (перфолган).
 • Чрез наличието или отсъствието на други вещества в препарата:
 • Проста форма (панадол, цефекон);
 • Комбинирани лекарства (ибуклин, брустан, фервекс).

По време на бременност трябва да се предпочитат прости форми на лекарството без комбинация с други лекарствени вещества. Формата на приложение в тялото зависи от показанията и условията на приложение. Например, в случай на чернодробни заболявания, по-добре е да използвате аналгетик под формата на ректални супозитории. Инфузионната форма е подходяща за стационарно лечение при тежко състояние на пациента.

Когато се свърже с клиниката, лекарят ще може да избере оптималната форма на лекарството, неговата доза и продължителност на лечението.

Последици и прогноза за живота с исхемичен инсулт

Възстановяване на паметта след загуба с алкохолна интоксикация

Внезапна загуба на памет: причини и видове амнезия

Регистрация на инвалидност след инсулт, процедура, групи

Очна мигрена: причини, симптоми, диагностика, лечение и прогноза