За кърмачката е трудно да намери лекарство, което да се използва като антипиретик и болкоуспокояващо. Повечето лекарства лесно преминават в кърмата, което означава, че могат да навредят на вашето бебе. Парацетамолът се счита за най-безопасен при кърмене.

Възможен ли е парацетамол при кърмене

Повечето лекари са съгласни, че кърменето и парацетамолът са съвместими. Но се препоръчва да се използва лекарство за лечение на майката, след като бебето достигне тримесечна възраст..

Доказано е, че по време на кърмене Парацетамол преминава в кърмата в обем не повече от 24% от дозата, приета от жена. Това не е достатъчно, за да навреди на детето. Освен това всъщност количеството активно вещество, което преминава в кърмата, е много по-малко.

Но в същото време определено се препоръчва да се наблюдава състоянието на бебето. Ако се развият някакви алергични реакции, трябва да се откаже от употребата на Парацетамол. Максималната концентрация на активното вещество в кърмата се установява приблизително 0,5-2 часа след поглъщане. Лекарството се отстранява напълно от женското тяло в рамките на 4 часа.

Как действа лекарството върху дете

Трябва да знаете, че Парацетамол при кърмене може да повлияе на детето негативно. Най-честият страничен ефект е повишената сънливост. В допълнение, Парацетамол при кърмене може да провокира алергични реакции под формата на кожен обрив.

Много е опасно, ако след като жената е приела Парацетамол, детето има гадене и повръщане. Това може да бъде причинено от индивидуална непоносимост към лекарството; могат да се развият бъбречна колика, астма, нарушения в хемопоетичните органи.

Показания за употребата на парацетамол по време на кърмене

Парацетамолът е одобрен за кърмене като антипиретично и аналгетично средство.

При температура

За облекчаване на температурата лекарството може да се използва само когато температурата се повиши над 38,5 °. Преди да бъде достигнат този показател, приемането на лекарството се счита за неподходящо. Това е така, защото високата температура позволява на организма да се бори с инфекцията, което означава, че възстановяването настъпва по-бързо..

При главоболие, зъбобол и други болки

Приемът на парацетамол по време на кърмене при главоболие се препоръчва само от време на време. Индикация за това може да бъде мигрена, която значително влошава качеството на живот на кърмещата майка. Като правило дозировката в този случай трябва да се определя индивидуално. Но е препоръчително да се направи с една доза и след това да се използват други методи за облекчаване на болката.

Ако ви боли зъб, трябва да посетите зъболекар.

Противопоказания

Парацетамолът се счита за условно безопасно лекарство за кърмене. Но трябва да се вземат предвид съществуващите противопоказания, за да се избегнат опасни последици..

Не можете да приемате лекарства за такива патологии:

 • бронхиална астма;
 • чернодробни и бъбречни заболявания;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • възпалителни процеси в храносмилателния тракт;
 • кръвни заболявания.

Отказът да се приема Парацетамол по време на кърмене е необходим в случай на свръхчувствителност към лекарството. Ако инструкциите за употреба не се спазват, са възможни различни негативни последици под формата на странични ефекти. Най-често те са причинени от предозиране.

Правила за прием на кърмачки

Необходимо е да използвате Парацетамол по време на кърмене в съответствие с инструкциите за употреба. Това гарантира, че се постига максимален ефект от лечението, без да се уврежда бебето. Една таблетка съдържа 500 g активно вещество, на ден е позволено да се приемат не повече от 3 таблетки в три дози.

На гладно парацетамол не трябва да се приема по време на кърмене. Първо, трябва да организирате поне минимална закуска. Необходимо е лекарството да се използва за лечение веднага след хранене на бебето. Най-безопасно е, ако следващото хранене е планирано не по-рано от три часа след приема на лекарството.

За да се ускори изтеглянето на активното вещество от организма, е необходимо да се изпие таблетка с много чиста или минерална вода. Максималният ефект след прием на лекарството се постига в рамките на един час. Допълнителното въздействие продължава през следващите три часа. След 5 часа парацетамол се екскретира напълно през бъбреците по време на кърмене.

Възможни последици

Сред често срещаните негативни прояви има процеси на храносмилане. Много често има киселини, оригване, диария и други диспептични разстройства. Понякога парацетамолът може да причини намаляване на броя на тромбоцитите. Това причинява проблеми със съсирването на кръвта. Възможни са и алергични реакции под формата на обрив и сърбеж по кожата..

В редки случаи при предозиране могат да се появят сериозни патологии:

 • Метхемоглобинемия, характеризираща се с увеличаване на количеството окислен хемоглобин в кръвта, в резултат на което притокът на кислород към тъканите се влошава.
 • Агранулоцитоза, която се характеризира с намаляване на броя на левкоцитите, поради което защитните реакции на организма се влошават.
 • Асептична пиурия, когато в урината има много левкоцити (гной), но няма патогенни бактерии.

Аналози

При индивидуална непоносимост към Парацетамол не можете да го използвате по време на кърмене. В такива случаи се предписват други нестероидни противовъзпалителни лекарства с подобен принцип на действие. Те трябва да се приемат при стриктно спазване на инструкциите и препоръките на лекаря..

Най-често използваните аналози на Парацетамол са:

 • Напроксен, в който активната съставка е напроксен натрий.
 • Нурофенът, чиято активна съставка е ибупрофен, е с висока ефективност.

Възможно ли е да приемате "Парацетамол" при главоболие и треска, докато кърмите?

Лактационният период принуждава жената да спазва строга диета и да ограничава приема на лекарства. Но ARVI, остри респираторни инфекции, грип и други инфекциозни заболявания могат да бъдат изненадани. В този случай лекарите предписват прием на парацетамол по време на кърмене. Лекарството се използва за облекчаване на симптомите на заболяването, ако се спазва дозировката, няма токсичен ефект върху детето.

Действието на парацетамола

Лекарството съдържа едноименното активно вещество. Използва се като обезболяващо, антипиретично и противовъзпалително средство. Последното действие е много слабо. Работи главно в централната нервна система, като засяга центровете на терморегулация и болка. Той не блокира синтеза на простагландини в периферните тъкани, поради което няма отрицателен ефект върху стомашно-чревната лигавица и метаболизма на вода и сол, както и терапевтичен ефект.

Активното вещество се абсорбира бързо, максималната концентрация в кръвта се достига след 0,5-2 часа.Връзката с плазмените протеини е само 15%. Прониква през кръвно-мозъчната бариера. По време на кърмене парацетамолът преминава в кърмата около 0,04-0,23% от приеманото от майката количество.

Почти цялото вещество се метаболизира в черния дроб. Екскретира се през бъбреците под формата на метаболити и 3% непроменен. Полуживотът е 1-3 часа, с чернодробни дисфункции малко по-дълго. За да лекувате безопасно детето с лекарството по време на кърмене, трябва да следвате правилата за прием. Тогава парацетамолът се абсорбира възможно най-бързо и се екскретира от тялото..

Странични ефекти и противопоказания за хепатит В

По време на кърмене лекарството се предписва на кърмачка само след консултация с педиатър. Преди да използвате парацетамол, трябва да се уверите, че не само жената, но и детето няма противопоказания за него. Също така трябва внимателно да наблюдавате състоянието на бебето, защото могат да се появят странични ефекти поради попадане на лекарства в тялото по време на кърмене.

Възможни нежелани реакции:

 • алергични реакции - обрив, сърбеж, уртикария, оток на Квинке;
 • остро възпаление на кожата и лигавиците;
 • Синдром на Лайъл;
 • виене на свят;
 • гадене;
 • болка в корема;
 • тромбоцитопения;
 • анемия;
 • агранулоцитоза;
 • повишена активност на чернодробните ензими;
 • хепатонекроза;
 • хипогликемия;
 • безсъние.

На бележка! Дългосрочната употреба над дозата може да доведе до нарушаване на черния дроб и бъбреците, хематопоетичната система.

Противопоказания за прием на парацетамол:

 • свръхчувствителност или непоносимост към активното вещество или друг компонент на лекарството;
 • анамнеза за бъбречни и чернодробни заболявания;
 • възраст до 3 години (таблетна форма).

Възможно ли е да се пие парацетамол с НВ?

Списъкът с безопасни лекарства за кърмене е много малък. Желателно е кърмещата майка да не използва никакви лекарства, но в случай на заболяване, трябва да ги използвате. Парацетамол може да се приема с кърмене по указание на лекар, без да се превишава предписаната доза, както и продължителността на приложение.

Веществото постъпва в кърмата в малки количества. Когато се използва лекарството в разрешените количества, то няма токсичен ефект върху жената и бебето. Освен това парацетамолът се използва за лечение на кърмачета. Изцеждането на мляко след приема му има смисъл само 3-4 часа след това. По време на периода на максимално съдържание на парацетамол в кръвната плазма е неподходящо да се прави това..

Важно! Използването на лекарството за повече от 3 дни води до кумулативен ефект, лекарството има токсичен ефект върху майката и бебето.

Влияние върху тялото на детето

Детската форма на парацетамол се използва за лечение на кърмачета от 3 месеца. Когато жената използва лекарството по време на кърмене, малко количество от активното вещество преминава в кърмата и през него на детето. Поради ускорения метаболизъм на бебето, лекарството се екскретира от тялото му дори по-бързо от това на жената. Ако майката спазва препоръчаните дози и продължителността на употреба, агентът няма вреден ефект.

Необходимо е да се следи състоянието на бебето. Най-вероятните нежелани реакции са алергични прояви и лошо храносмилане. Когато се появят, трябва незабавно да спрете приема на лекарството. Тежките симптоми на непоносимост изискват съвет от специалист.

На бележка! Преди да вземете парацетамол, трябва да се уверите, че детето няма алергия към него.

Показания за употребата на парацетамол

Лекарството се предписва при синдром на болка със слаба и умерена сила, висока температура поради инфекциозни и възпалителни заболявания. Показания за употребата на лекарството:

 • артроза;
 • главоболие;
 • ишиас;
 • миалгия;
 • дисменорея;
 • зъбобол;
 • треска;
 • болки в ставите;
 • болезнени усещания с наранявания, изгаряния.

На бележка! При кърмене може да се предписва детски парацетамол и неговите аналози. Можете също така да изберете подходящата форма на лекарства. Лекарството може да бъде под формата на таблетки, капсули, супозитории, сироп, суспензия.

Парацетамол с НВ от температура

Лекарството се предписва за кърмене с поява на треска от температура. В този случай причината за симптома може да бъде различна - настинка, грип, остри респираторни инфекции, чревна инфекция. Лекарството трябва да се използва от кърмачка само в специални случаи, когато температурата се повиши до 38,5 ° C и повече. Преди това нокаутирането не се препоръчва, тъй като това е естественият начин на организма да се бори с инфекцията.

На бележка! В този случай е по-добре да използвате супозитории, тъй като те продължават по-дълго. Недостатъкът е необходимостта да се чака по-дълго за антипиретичен и аналгетичен ефект..

За зъбобол

Парацетамолът е аналгетик, одобрен за употреба в случай на болезнени усещания с лека тежест. Може да се предписва за кърмене от зъболекар при зъбобол. Трябва да се помни, че противовъзпалителните свойства на лекарството са много слаби. Той няма терапевтичен ефект, само облекчава симптомите. Възпалението в устната кухина изисква незабавно елиминиране, тъй като инфекциите и токсините отравят тялото, включително предавани с майчиното мляко на детето.

С главоболие

Допустимо е да приемате парацетамол при главоболие веднъж, докато кърмите. Систематичната употреба е нежелана, тъй като лекарството няма терапевтичен ефект, е необходимо да се премахне причината за болката. Лекарството започва да действа след 20-40 минути. Не трябва да чакате силна тежест на симптомите. Ако болката е лека, трябва да вземете лекарството веднага..

Внимание! Ако лекарството не помага за облекчаване на болката, неприемливо е увеличаването на дозата без разрешение. Не приемайте повече от 1 таблетка или капсула в рамките на 4 часа.

Как да приемате правилно парацетамол с НВ

Спазването на някои правила ще помогне да се избегнат негативни последици и да се ускори отстраняването на активното вещество от кръвта. Препоръчва се:

 • използвайте парацетамол по време на кърмене стриктно в съответствие с инструкциите, като съгласувате приема с лекуващия лекар;
 • максималната дневна доза на лекарството е 1,5 g на ден или 3 таблетки (капсули) от 500 mg всяка;
 • за възможни противопоказания при кърмачета, консултирайте се с педиатър;
 • трябва да изпиете лекарството веднага след хранене на бебето;
 • след прием на хапчето, кърменето е нежелателно в продължение на 4 часа;
 • пийте лекарството само с вода;
 • не може да се приема на празен или пълен стомах, желателно е да минат около 2 часа след хранене, в противен случай лекарството може да се задържи в храносмилателния тракт, което ще забави отделянето му от тялото;
 • важно е да се следи реакцията на детето, в случай на някакви проблеми да се отмени рецепцията;
 • използвайте като антипиретик само след като температурата се повиши над 38,5 ° C;
 • продължителността на употребата на лекарствения продукт с естествено хранене не трябва да бъде повече от 3 дни.

На бележка! Не се препоръчва да се пие парацетамол с чай или кафе, тъй като тези напитки удължават ефекта на лекарството, забавяйки отделянето му от тялото. Но в някои случаи това свойство се използва за подобряване на ефекта, тогава се препоръчва да се пие хапче с топъл зелен чай.

Значението на дозировката

Отговорността за здравето на бебето кара майката да следи внимателно, че в тялото й не навлизат вредни компоненти. Парацетамолът се счита за ниско токсичен, но можете да го приемате само толкова, колкото лекарят предписва за НВ. Желателно е еднократно използване на лекарството.

Когато се предписва като курс, продължителността не трябва да бъде по-голяма от 3 дни. За 1 прием по време на кърмене е допустимо да се пие само 1 таблетка. Интервалът между приема на лекарството трябва да бъде най-малко 4 часа.

Какво да не правим, ако температурата се повиши

Има няколко нежелани действия, които могат да влошат хода на заболяването, а в случай на кърмене да навредят на бебето. Освен това не можете да понасяте висока температура, тъй като това може да наруши лактацията..

При високи температури следвайте препоръките:

 • Можете да приемате лекарството само когато стойността се повиши до 38,5 ° C. По този начин тялото се бори срещу причинителя на болестта. Изключение прави чревната инфекция, когато се развива рискът от дехидратация.
 • Не събаряйте до 36,6 ° C. Това само ще доведе до прием на ненужни лекарства..
 • В първите минути не е нужно да правите нищо, в някои ситуации температурата спада сама.
 • Неприемливо е да се използват разтвори, съдържащи алкохол, както и оцет. В допълнение към ускореното изпаряване те могат да причинят тежка интоксикация, което е особено вредно за кърмачетата. Използвайте само топла вода.
 • Не можете да приемате лекарства, забранени по време на естествено хранене - аспирин, аналгин, нимезулид.

Аналози на парацетамол за кърмене

Когато кърмите, можете да използвате лекарства, чиято активна съставка е парацетамол. Допустимо е да се използват различни форми, ако е възможно, местни действия. Най-често срещаните лекарства са:

 • панадол;
 • цефекон;
 • рапидол;
 • калпол;
 • перфалган;
 • ефералган.

Внимание! Комбинираните препарати не трябва да се използват през периода на кърмене. Например, ибуклин или милитан могат да причинят повече странични ефекти и поради това не се препоръчват за НВ.

Парацетамолът се счита за едно от най-малко токсичните вещества. Той е част от много лекарства. Подходящ за еднократен прием и кратък курс (3 дни). Лекарствата на негова основа са одобрени за лечение на жени по време на кърмене. Необходимо е стриктно да се спазват предписанията на специалист, да не се увеличава допустимата доза, така че бебето да не получава вредно вещество с мляко.

Възможно ли е да се пие Парацетамол за кърмачка: от главоболие и зъбобол, при температура

Дата на публикуване: 24.05.2018 | Преглеждания: 31843

При температура, различни болки и възпаления, кърмещата майка може да се нуждае от лекарства. Лекарството трябва да бъде ефективно и безвредно за бебето. Един от най-безопасните болкоуспокояващи и антипиретици е парацетамолът. Възможно ли е да го използвате при кърмене (HB)? Каква е дозировката и какви са правилата за прием на лекарството за кърмачка? Колко време се отстранява от млякото? Прочетете.

Какво третира и как работи

Парацетамолът е ненаркотично болкоуспокояващо и антипиретично лекарство. Противовъзпалителният ефект на лекарството е незначителен. Проектиран за облекчаване на симптомите на заболявания, не влияе върху тяхното прогресиране. По принцип парацетамолът се приема по време на кърмене за повишена температура и болка. Продажбата на лекарството започва през 1955 г. в САЩ. Той е включен в списъка на жизненоважните и основни лекарства в Русия (жизненоважни и основни лекарства) и в списъка на СЗО на основните лекарства [1] [2]. Ниска токсичност.

Много съвременни антипиретични, противостудни и болкоуспокояващи съдържат парацетамол като активна съставка. Този аналгетик влияе върху болковите центрове и терморегулацията на тялото, взаимодейства с централната нервна система. Парацетамол за кърмачка може да се използва за:

 • зъбобол и главоболие;
 • висока температура;
 • невралгия;
 • болки в ставите;
 • болка в мускулите;
 • менструална болка.

Форми за освобождаване

Има следните форми на освобождаване на парацетамол:

 • таблетки със съдържание на активна съставка: 200 mg и 500 mg;
 • ефервесцентни таблетки 500 mg;
 • сироп 30 mg / ml и 120 mg / 5 ml;
 • супозитории със съдържание на активно вещество: 50 mg, 100 mg, 125 mg, 250 mg и 500 mg.

Мога ли да приемам Парацетамол, докато кърмя?

Многобройни проучвания показват, че парацетамолът и кърменето могат да се комбинират [3]. Разрешено е за кърмачки и деца на възраст от 3 месеца. Говорете с вашия медицински специалист, преди да вземете парацетамол.

Лекарството преминава в кърмата в количество от 0,04% до 0,23% от дозата, приета от майката.

Наблюдавайте реакцията на бебето, понякога са възможни алергии - копривна треска, сърбеж, кожен обрив. Обърнете внимание на храносмилането на детето си. В редки случаи могат да се появят киселини, оригване, къркорене в стомаха и диария. Не се притеснявайте, страничните реакции по време на приема на парацетамол по време на кърмене са много редки. В повечето случаи това се дължи на предозиране на лекарството и неспазване на инструкциите..

Колко време отнема на парацетамола да се отдели от кърмата??

Максималната концентрация на лекарството в кърмата настъпва за 0,5-2 часа. Парацетамолът се екскретира от кърмата в рамките на 1-4 часа.

Въпреки безопасността на лекарството, трябва да прецените очакваните ползи от лечението за майката и възможните рискове за бебето. Възможността за използване на парацетамол от кърмачка във всеки отделен случай се решава от лекуващия лекар. Лекарството е противопоказано за новородени..

9 правила за прием на кърмачка

Има специфична инструкция за употребата на парацетамол. Спазването на препоръките ви позволява да постигнете максимален ефект на лекарството и да избегнете странични реакции. Особено важно е кърмещата майка да се придържа към правилата:

 1. Дозировка за кърмачка: 500 mg до 4 пъти на ден.
 2. Максималната продължителност на приема е 3 дни.
 3. Дайте на бебето кърма преди да вземете лекарството.
 4. Трябва да минат поне два часа преди следващото хранене, за предпочитане четири.
 5. Не приемайте повече от 1 g (2 таблетки) наведнъж, повече от 4 g на ден.
 6. Използвайте най-ниската ефективна доза, която е подходяща за вас. Може да ви е необходима само една таблетка на ден, за да постигнете ефекта..
 7. Приемайте таблетките с обикновена вода, без кафе или чай.
 8. Не пийте парацетамол с НВ едновременно с ибупрофен и / или аспирин.
 9. Естествено, без алкохол.

Взаимодействие с други лекарства

Съвместимостта на парацетамол с други лекарства е предмет на много изследвания:

 • Употреба с активен въглен: намалява количеството парацетамол, достигащо мястото на действие в тялото.
 • С контрацептив: аналгетичният ефект на парацетамола намалява, неговото отстраняване от тялото се ускорява.
 • С диазепам: забавя елиминирането на диазепам от тялото.
 • С изониазид: токсичният ефект на парацетамола се увеличава.
 • С метоклопрамид: абсорбцията на парацетамол се увеличава, концентрацията му в кръвта се увеличава.

Потенциални последици при хранене на новородено

Всяка кърмеща жена е индивидуална и никой не знае как приемането на лекарството ще й се отрази. Най-вероятно лечението ще премине без странични ефекти, но рискът от негативни ефекти все още остава. Съществуват и противопоказания за употребата на лекарството от кърмачка.

Странични ефекти

 • В редки случаи - лошо храносмилане: оригване, киселини, къркорене в стомаха, подуване на корема, диария.
 • В редки случаи - намаляване на броя на тромбоцитите, което е придружено от увеличаване на кървенето, може да има проблеми със спиране на кървенето.
 • В редки случаи - алергии под формата на сърбеж, обрив, уртикария.

Противопоказания

 • Свръхчувствителност към парацетамол.
 • За кърмещи майки с нарушена бъбречна или чернодробна функция, използвайте внимателно.

Предозиране

 • 15 g или 30 таблетки - възможно увреждане на черния дроб.
 • 20 g или 40 таблетки - възможно фатално.

Не забравяйте, че парацетамолът се съдържа в много лекарства. Следете внимателно дозата си.

Следвайки инструкциите и спазвайки дозировката, токсичният ефект е практически изключен.

Подобни лекарства за кърмене

Парацетамолът е включен в повече от 500 лекарства. Обикновено това са комбинирани препарати, съдържащи допълнително: кофеин, кодеин, ацетилсалицилова киселина, ибупрофен, аскорбинова киселина и други. Нека назовем някои от тях, това са:

 • Цитрамон;
 • Efferalgan;
 • Цефекон;
 • Панадол;
 • Калпол;
 • Citropack;
 • Anvimax;
 • Терафлю;
 • Максиколд;
 • Солпадеин;
 • Антигрипин.

Медицината широко използва два аналога на парацетамол за действие, но не и за активното вещество. Това са и ненаркотични аналгетици - ибупрофен и ацетилсалицилова киселина, по-известни като Аспирин. Те също имат аналгетични, антипиретични и противовъзпалителни свойства..

Народни средства за кърмене

Минимум лекарства е особено важен по време на кърмене. Много заболявания и заболявания могат да бъдат лекувани с народни средства, без да навредят на здравето. Поне с помощта на безопасни естествени съставки можете да облекчите симптомите на много заболявания.

От температурата

 • Студен компрес.
 • Изобилна напитка
 • Втриване с оцет или алкохол.
 • Чай с мед и лимон или чай с малини.

При главоболие

 • Чай от лайка.
 • Валериан.
 • Компресирайте със студена вода и оцет.
 • Канела.

Зъбобол

 • Изплакване на болни зъби с много силен зелен чай с чесън.
 • Смесете сол, лук, чесън и сложете възпален зъб.
 • Изплакнете с топла сол и йоден разтвор.

Парацетамолът по време на НВ е безопасно средство за повишаване на температурата и болката, просто трябва да следвате инструкциите, да не нарушавате предписаната доза, да спазвате правилата за кърмещи майки и няма да се появят странични ефекти нито за майката, нито за бебето. Не забравяйте, че това лекарство не лекува болести, не засяга нито вируси, нито бактерии, а само облекчава симптомите на заболяването - намалява температурата и болката.

Парацетамол по време на кърмене

Какъв антипиретик може да се приема с кърмене

Настинка и грип по време на кърмене могат да се случат на всяка жена. Трябва ли да спра да се храня по време на заболяване, да храня бебето с изцедено мляко и най-важното какви антипиретични лекарства, приемани от мама, няма да навредят на бебето, ако продължите да го кърмите?

Нека започнем с последния въпрос - кърменето с парацетамол е най-често предписваното лекарство за треска. Много жени са запознати с тези хапчета от бременността, когато само те могат да се приемат напълно без страх, ако е необходимо..

Можете да пиете парацетамол, докато кърмите в дози, препоръчани от Вашия лекар. Не повече от 3-4 пъти на ден, не повече от 3-4 грама общо. Единична доза се изчислява в зависимост от теглото на жената. Колкото повече тегло - толкова повече трябва да бъде дозата, за да действа лекарството. Обикновено е 750 или 1000 mg, но не повече от това.

Възможно е да използвате антипиретик, без да се консултирате с лекар с повече или по-малко поносимо здраве в рамките на три дни. Ако през това време болестта не е отстъпила, е необходима консултация с лекар. Той ще ви каже как да приемате парацетамол, докато кърмите в бъдеще и най-вероятно ще предпише други лекарства, които ще помогнат да се отървете от болестта..

Това лекарство преминава ли в кърмата? Да, но в много малки количества. За да сведете до минимум попадането на този химикал в тялото на детето, трябва да вземете хапчето веднага след хранене. След това, до следващото хранене, което ще се проведе след 3-4 часа, ще има оскъдна концентрация на лекарството в кърмата, напълно безопасна и невидима за тялото на детето.

Но ако температурата е под 38,5 градуса, въпреки че има общ срив, възпалено гърло, хрема, необходимо ли е да се приема парацетамол? Лекарите не препоръчват това да се прави на бъдещи и кърмещи майки. Най-малкото приемайте хапчетата често, както при треска. По-добре е да намерите алтернативни методи, отколкото да сваляте температурата, докато кърмите от майка. Нека бъде хладен въздух в стаята, топла напитка, душ или дори хладна вана. Между другото, много добър начин да намалите температурата си бързо и без лекарства е да се къпете с температура малко под 37 градуса. Вашето тяло ще отдаде малко топлина на водата. Това ще намали температурата. Закон за физиката.

Но в някои случаи парацетамолът не се използва за облекчаване на висока температура. Въпросите дали парацетамолът за треска и главоболие по време на кърмене са идентични. Разбира се, по-добре е да се прави без лекарства. Говорихме за нелекарствени начини за понижаване на температурата. И със същия немедикаментозен метод можете да преодолеете главоболието. Например дълбокият сън помага много добре при мигрена. И с така наречената напрежна болка, лек масаж на шията и прием на спазмолитични лекарства. Често дори обикновената валериана помага за подобряване на благосъстоянието. Човек, след като го е приел, се успокоява, отпуска и главоболието изчезва. Ако не, тогава се използва парацетамол "от главата" и температура по време на кърмене.

Но да се върнем към първия ни въпрос за настинките. Простото сваляне на температурата няма да се отърве от вируса. Но повечето лекари обикновено съветват да не се лекуват ARI и ARVI, тъй като те се лекуват сами. И по време на лечението приемът на лекарства няма голям ефект. Но всички тези лекарства попадат в млякото, а оттам и в тялото на детето. Ето защо, преди да лекувате настинка, докато кърмите себе си, изчакайте малко, най-вероятно ще се оправите много скоро. Ако не, посетете Вашия лекар. Не е необходимо да прекъсвате храненето по време на заболяване. Необходимо е само да се вземат мерки за предотвратяване на инфекцията на детето от вас чрез въздушни капчици. Това е задълбочена хигиена и използване на медицински маски.

Парацетамол по време на кърмене на дете: дозировки

Статии за медицински експерти

 • ATX код
 • Активни съставки
 • Показания за употреба
 • Формуляр за освобождаване
 • Фармакодинамика
 • Фармакокинетика
 • Противопоказания
 • Странични ефекти
 • Начин на приложение и дозировка
 • Предозиране
 • Взаимодействие с други лекарства
 • Условия за съхранение
 • Срок на годност
 • Фармакологична група
 • фармакологичен ефект

Парацетамолът е много популярно лекарство, използвано за лечение не само на възрастни, но и на деца и се предлага в аптечката на почти всяко семейство. Рядко лечението на настинка е пълно без него. Вирусите, острите респираторни инфекции, различни симптоми, свързани с проявата на болка, и кърмещите майки не преминават. Възниква въпросът, как да си помогнете, без да навредите на детето? Възможен ли е парацетамол при кърмене?

ATX код

Активни съставки

Показания за употребата на парацетамол по време на кърмене

Въпреки че парацетамолът преминава в кърмата, ако не надвишите препоръчаните дози и не го приемате за кратък период от време (1-3 дни), това няма да има отрицателен ефект върху бебето. [1] Прекъсването на храненето по време на лечението не е най-добрият вариант, тъй като преминаването към хранене от бутилка може да доведе до отказ от кърма в бъдеще, тъй като е по-лесно да се набави храна, а децата все още са „опортюнисти“.

Кога трябва да използвам парацетамол, докато кърмя? Причината за употребата на лекарството е лошото здраве на жената, което й пречи да изпълнява майчинските си задължения, а именно:

 • висока температура при инфекциозни и възпалителни заболявания;
 • силно главоболие и зъбобол;
 • невралгия;
 • мускулна болка (миалгия);
 • лактостаза - запушване на млечния канал, причиняващо повишаване на температурата. [2]

Формуляр за освобождаване

Поради особената популярност на лекарството и относителната му безопасност, парацетамолът се произвежда в различни форми и дози:

 • таблетки;
 • капсули;
 • сиропи за деца;
 • ректални супозитории.

Нурофен може да се използва и за кърмачка. Неговата активна съставка ибупрофен инхибира производството на простагландини, които са отговорни за температурата и болката. [3]

Фармакодинамика

Основните характеристики на парацетамола са неговото антипиретично действие, аналгетично, в по-малка степен противовъзпалително. Това се случва поради инхибиране на възбудимостта на центъра за терморегулация, биологично активни вещества, отговорни за рецепторите за болка, и медиатори на възпалението. [4]

Фармакокинетика

Лекарството се абсорбира от лигавицата на горната част на червата, през него попада в кръвта и всички клетки на тялото, като се концентрира максимално 30-40 минути след приложението. Метаболизира се в черния дроб, екскретира се през бъбреците с полуживот 1,9-2,5 часа. Антипиретичният ефект настъпва след 2-4 часа. [5], [6]

Противопоказания

Парацетамолът е противопоказан при алергии към компонентите на лекарството, при сериозни чернодробни и бъбречни заболявания. Супозиториите не се използват, ако ректалната лигавица е възпалена..

Странични ефекти на Парацетамол по време на кърмене

Когато се използва при лечението на парацетамол, могат да се появят странични ефекти, състоящи се в намаляване на контрактилитета на миокарда, развитие на анемия, бъбречна колика, болка в стомаха, гадене, алергични прояви: обриви по тялото, сърбеж, подуване. [7]

Начин на приложение и дозировка

Отделните форми и дозировки са разработени специално за възрастта на децата, което показва безопасността на употреба за деца от най-малката възраст. За това има супозитории, сиропи. За по-големи деца от 6 до 12 години, които могат да гълтат хапчета, можете да ги прилагате. [8]

Поради различните дози, най-добре е да се ръководите от теглото или обема в течни форми. За различните възрастови категории, техните собствени норми. [девет]

Таблетките се приемат 1-2 часа след хранене на интервали от 3-4 пъти на ден и се измиват с много течност:

Максимална дневна доза

15 mg на kg телесно тегло

Ректалните супозитории имат същата честота на употреба:

Максимална дневна доза

15 mg на kg телесно тегло

12 (над 60 кг тегло) и повече

Единична доза (ml)

Честота на прием на ден

Деца с тегло над 60 кг и възрастни

Каква доза от лекарството е безопасна за кърмене? Не трябва да надвишава допустимата терапевтична стойност за възрастни. Освен това трябва да се опитате да се ограничите до 2-3 дни лечение, температурата под 38 ° не може да бъде свалена. Най-добре е да приемате парацетамол след хранене на бебето, докато следващата концентрация в организма му намалее.

Предозиране

Предозирането води до увреждане на черния дроб и това със сигурност ще се отрази на здравето на детето. [10] Ако това се случи, е необходимо да се спре храненето, а жената да измие стомаха. В случай на тежки симптоми (гадене, повръщане, коремна болка, замаяност), обадете се на линейка. [единадесет]

Взаимодействие с други лекарства

Антиконвулсантите и други противовъзпалителни лекарства увеличават токсичния ефект на парацетамола върху черния дроб. Едновременното продължително лечение със салицилати може да предизвика развитие на злокачествен процес в бъбреците и пикочния мехур. Комбинирането му с алкохол провокира обостряне на панкреатит. Парацетамолът намалява ефективността на диуретиците. Парацетамол с ибупрофен намалява температурата при малки деца по-бързо, отколкото само парацетамол. [12]

Условия за съхранение

Парацетамолът се съхранява в обичайните условия за всякакви лекарства: при температура не по-висока от + 25 ° С на тъмно място (супозитории - + 15 ° С). Отворена бутилка сироп е използваема за 30 дни.

Срок на годност

Парацетамолът е използваем за 3 години от датата на производство, свещи - 2 години.

Аналози

Ако е невъзможно по някаква причина да се приема парацетамол, той може да бъде заменен с аналози, въпреки че някои от тях не са напълно желателни по време на кърмене, тъй като в инструкциите има предупреждение. Само лекар може да прецени всички рискове за здравето и да назначи срещи.

 • виферон - вагинални супозитории, чието активно вещество е интерферон и токоферол ацетат. Лекува ARVI, грип, пневмония, вътрематочни и урогенитални инфекции; [тринадесет]
 • Нурофен е нестероидно противовъзпалително лекарство, което е ефективно за инхибиране на синтеза на простагландини. Предлага се в таблетки и суспензии за деца;
 • амоксиклав - антибактериално лекарство, насочено към грам-положителни и грам-отрицателни микроорганизми; [четиринадесет]
 • амоксицилин - антибиотик, използван при възпаление на УНГ-органите, дихателните пътища, жлъчните пътища, пикочно-половата система;
 • аналгинът е болкоуспокояващ. Намаляване или премахване на болка от различно естество, понижаване на температурата в случай на треска;

Analgin (Dipyrone) не е одобрен за продажба в Съединените щати от Американската администрация по храните и лекарствата или в Канада и много европейски страни поради нежеланите реакции, включително агранулоцитоза. Въпреки това, той се използва широко в други страни по време на раждане и кърмене. След като бъде приет от майката, Analgin и неговите метаболити се появяват в кърмата в доста големи количества. Той се открива в кръвта и урината на кърмените бебета и може да причини фармакологични ефекти при кърмените бебета. Един случай на цианотични епизоди при кърмено бебе е свързан с приема на Analgin в кърмата. Лекарството и метаболитите се екскретират от кърмата 48 часа след приема, поради което не се препоръчва кърменето на бебето в рамките на 48 часа след последната доза. [петнадесет]

 • арбидолът е антивирусно и имуномодулиращо средство, ефективно за грипни вируси А и В, в комплексната терапия на бронхит, пневмония (противопоказано при кърмене!);
 • активен въглен е напълно безопасно лекарство, но може да помогне само срещу болки в стомаха.

Отзиви

Парацетамолът е лекарство, което според прегледите се доверява на кърмачките. Колкото и усилено да се опитва една жена да избягва приема на лекарства, през този период тя има твърде много отговорности, така че трябва да търси начини да облекчи състоянието си по време на заболяване. Разумното лечение няма да навреди на вашето бебе.

Парацетамол по време на кърмене: възможно ли е?

По време на кърмене младата майка се препоръчва да откаже да приема лекарства, тъй като компонентите, които могат да навредят значително на малко развиващо се тяло, влизат в храносмилателния тракт на бебето заедно с кърмата. Но какво, ако кърмещата майка има настинка или главоболие? Има само един отговор - не можете да правите без прием на лекарства. Задачата на младата жена е да избере безопасно за бебето лекарство, едно от които може да се нарече парацетамол.

Мога ли да приемам парацетамол по време на кърмене??

Лекарството е класифицирано като лекарство с широк спектър от терапевтични действия. Предписва се при болка, настинка и грип като ефективно антипиретично лекарство. Лекарството може да се приема, както е предписано от лекар, дори и за новородени, тъй като е признато от лекарите като практически безвредно.

Противовъзпалителните, живи аналгетични и антипиретични свойства на лекарството се дължат на активната съставка - парацетамол. Лекарството се предписва за премахване на болката, за нормализиране на телесната температура и за потискане на възпалението в тялото..

Огромното предимство на лекарството е, че е нетоксично противовъзпалително средство, а също така се усвоява активно (2 часа) и бързо се екскретира от тялото по естествен път (периодът на елиминиране на парацетамол е 4 часа).

Като терапевтично лекарство, лекарите често предписват парацетамол на кърмещи жени. Активните компоненти на лекарството преминават в майчиното мляко в най-малки пропорции (около 1%), което не носи никаква вреда на тялото на бебето..

Много млади майки се интересуват дали парацетамолът може да се лекува с кърмене. Лекарите недвусмислено отговарят, разрешено е да приемате това лекарство по време на кърмене, но схемата на терапия трябва да бъде индивидуална.

Показания за употреба

Лекарите от различни страни са признали парацетамола за HV като оптималното лекарство за лечение на настинки и болка. Лекарството за майки, които кърмят новородени, може да се пие с:

 • главоболие;
 • повишена (над 38 градуса) телесна температура;
 • зъбобол;
 • болезнени болки след наранявания;
 • остра болка и дискомфорт в ставите или мускулите;
 • общо физическо заболяване.

Ако лекар е предписал лекарство на жена, тогава парацетамол може да се използва без страх от негативни последици. Това лекарство се използва от кърмещи жени преди няколко години. Доказана е ефективността и безопасността на парацетамола - той бързо премахва треска, физически дискомфорт и болка.

Правила за приемане на лекарства за кърмачки

Парацетамол може да се използва от жени по време на кърмене само по указание на лекар. Основните насоки на лекарството са облекчаване на болката и намаляване на възпалителния процес в организма. По време на лекарствената терапия трябва да се спазват следните препоръки:

 • Топлина. Ако телесната температура на бременна майка е под 38 градуса, тогава не е нужно да пиете антипиретични лекарства. Увеличаването на температурните условия до горните стойности означава, че тялото е започнало активна борба с инфекцията и ненужните лекарства могат само да попречат на този процес. Ако телесната температура на кърмачка се повиши над 38 градуса, тогава тя може да пие парацетамол в препоръчителната доза.
 • Зъбобол, болки в ставите или главоболие. При периодични малки болезнени усещания не е необходимо да се пият болкоуспокояващи за кърмещи жени. Важно е да знаете, че лекарствените вещества проникват в кърмата и това може да повлияе отрицателно на здравето на новороденото. Най-добрият начин за облекчаване на болката и незначителната болка е разходката на чист въздух. Ако болката се проявява рязко, тогава тя не може да се толерира (особено по време на кърмене). Именно при този вариант се препоръчва използването на лекарство с аналгетичен ефект..

Майките трябва да пият парацетамол само след хранене на бебето. Пикът на активните компоненти в кръвта се появява 30-40 минути след терапията с това лекарство и през този период от време е нежелателно да кърмите бебето. След 4 часа след вътрешна употреба лекарството се екскретира напълно от тялото едновременно от черния дроб и бъбреците. След посоченото време можете да приложите новороденото към гърдата без никакъв страх..

Дозировка на лекарството

По време на кърмене медикаментозната терапия винаги е крайна мярка. Кърмещата майка има право да се лекува с лекарства (включително парацетамол) само според указанията на лекар.

Парацетамолова терапия за кърмене:

 • парацетамол напитка 1 бр. (една таблетка съдържа 500 mg от активната съставка) три пъти дневно;
 • времето за почивка между многократни хапчета е най-малко 4 часа;
 • трябва да приемате лекарството 1-2 часа след пълно хранене (особено важно е да се придържате към тази препоръка за кърмещи майки, тъй като храната може да забави усвояването на активните компоненти на лекарството);
 • продължителност на приема - не повече от 3 дни;
 • алтернатива на парацетамоловите таблетки могат да бъдат ректални супозитории;
 • ако симптомите на болестта на майката не изчезнат или жената има странични ефекти, тогава е необходимо да спрете приема на лекарството и след това да се консултирате с терапевт.

Дневната доза парацетамол за HV не трябва да надвишава 1,5 mg; това означава, че е нежелателно жената да пие повече от 3 таблетки на ден.

Важно е да знаете, че парацетамолът може да се приема само с преварена вода. Пиенето на силен чай, кафе или други напитки едновременно с лекарството, това увеличава риска от странични ефекти.

Странични ефекти и противопоказания

Многобройни медицински изследвания доказаха, че парацетамолът се определя като безопасно лекарство, което не влияе неблагоприятно нито върху здравето на майката, нито върху благосъстоянието на бебето. Но понякога лекарството може да причини нежелани реакции при жените, като:

 • апатия;
 • сънливост;
 • летаргия;
 • промени в работата на вътрешните органи (по-специално бъбреците и черния дроб).
 • заболяване на бъбреците;
 • алергия към компонентите на лекарството;
 • чернодробна недостатъчност;
 • язва.

Как въздейства парацетамолът на тялото на кърмачетата?

Метаболитните процеси при новородените са подредени по такъв начин, че терапията в необходимата дозировка с парацетамол по никакъв начин не засяга функционалността на черния им дроб. Това доказва, че ефектът от лекарството върху тялото на новороденото е незначителен..

Парацетамол се предписва по време на кърмене в препоръчителни дози. Превишаването на дозата на лекарството или приемането му за дълго време провокира риска от развитие на токсични ефекти върху бъбреците и черния дроб на бебето. Неправилната терапия с такова лекарство може да провокира такива нежелани реакции при бебето като:

 • нарушение на хематопоезата;
 • обриви по кожата;
 • колики;
 • повръщане, гадене;
 • болезненост в корема.

Ако се открият промени, които настъпват при бебето след прием на парацетамол от кърмещата майка, е важно да се отмени терапията с това лекарство.

Аналози на парацетамол за жени с кърмене

Ако парацетамолът е противопоказан на кърмачка, тогава лекарството може да бъде заменено с аналог, предписан от лекар, а именно:

 • Ибупрофен;
 • Нурофен;
 • Ибуфен;
 • Цитрамон.

5 основни правила за използване на парацетамол по време на кърмене

Бременните и кърмещи майки често се сблъскват с проблема с приема на лекарства вътре. Тревожните мисли за това не са напразни, тъй като веществата в лекарствата могат да бъдат опасни за детето. Бебето може да ги приема както вътреутробно, така и чрез кърмата. Разрешен ли е парацетамол за кърмене?

Инструкцията за всеки лекарствен продукт има клауза, която съдържа информация за възможността за приемане на лекарството по време на бременност или кърмене. Повечето лекарства не се препоръчват да се приемат през тези периоди. Решението обаче винаги се взема от лекаря, като се претеглят всички рискове и ползи за майката. Последното е приоритет за специалист.

Разрешен ли е парацетамол за кърмачки?

Парацетамолът е най-разпространеното лекарство, използвано при настинки. Но има различна ситуация, с която може да се сблъска всяка кърмачка. Такава ситуация е лактостазата - застой на мляко в каналите на гърдата.

В такива случаи парацетамолът е разрешен по време на кърмене, но трябва да се приема с разрешение на лекар и трябва да спазвате и някои правила за приемане на лекарството. Парацетамол с НВ (кърмене) се приема при температури над 38,5 градуса, като се спазва интервалът между дозите от най-малко 4 часа. Също така, броят на таблетките на ден не трябва да надвишава 4.

Какви са ефектите на Парацетамол

Парацетамолът се използва широко в медицинската практика. Основният е антипиретичният ефект. Парацетамолът е одобрен за употреба от хора с треска от всички възрасти. Също така, за намаляване на температурата се използва лекарството Ибупрофен, което е най-ефективно по време на треска, като има аналгетичен и противовъзпалителен ефект..

Някои експерти препоръчват редуването на тези лекарства през деня за най-добър ефект, но проучванията показват, че няма разлика между комбинираната употреба на лекарства и отделния им прием..

Намаляване на температурата може да се наблюдава след 2 дози, но само през първите 3 до 4 часа. Такова лечение не оказва влияние върху температурата в бъдеще. Също така е важно да се спазва единична доза, тъй като увеличаването на такава може да повлияе негативно на здравето..

Парацетамолът има слабо облекчаване на болката, но е ефективен само при лека до умерена болка. Хората с остеоартрит могат да приемат парацетамол за облекчаване на болката. Но днес има най-ефективните принципи на терапия за това заболяване. Парацетамолът може да облекчи лека болка при остеоартрит, но не засяга възпалението, подуването, зачервяването или други симптоми на заболяването.

Това лекарство в комбинация с кофеин се използва при главоболие, мигрена. Комбинацията от парацетамол с нестероидни противовъзпалителни лекарства може да бъде ефективна за облекчаване на следоперативната болка.

Патентният артериален дуктус е патология, която често се среща при новородени. Артериалният канал трябва да се затвори преди раждането на бебето, но ако това не се случи, тогава парацетамол може да се използва за лечение. Използват се и нестероидни противовъзпалителни лекарства, но парацетамолът има по-малко странични ефекти.

Общи показания за употребата на парацетамол

Парацетамол, на първо място, се предписва, когато температурата се повиши по време на различни инфекциозни заболявания, както и по време на лактостаза. Това лекарство може да се използва за синдром на болка от различен произход (зъбобол, главоболие, болки в ставите, след раждане, следоперативна болка, в случай на наранявания, изгаряния).

В какви случаи Парацетамол е показан за кърмене?

Парацетамол по време на кърмене може да се използва при същите показания, както е посочено по-горе. Хроничните заболявания, което предполага курс на прием на това лекарство, трябва да се обсъждат директно от лекаря. И само специалист може да избере правилното лечение, което не трябва да се отразява негативно на детето и ще бъде от полза за майката.

Краткосрочната употреба на парацетамол при инфекциозни заболявания и лактостаза при майката не влияе върху растежа и развитието на детето. Парацетамол, докато кърмите от главоболие, може да се проведе като временно лечение.

Правила за използване на парацетамол по време на кърмене

Парацетамол по време на кърмене се предписва при температура над 38,5 градуса. Приемът на това лекарство трябва да отговаря на общите правила за употреба..

 • 1 таблетка парацетамол - 500 mg е еднократна доза за кърмачка.
 • Препоръчително е да приемате лекарството след хранене, така че концентрацията на парацетамол да е минимална в кърмата.
 • Важно е да се поддържа интервал между дозите на лекарството най-малко 4 часа.
 • Също така трябва да консумирате не повече от 4 таблетки на ден..
 • Курсът на прием на парацетамол не трябва да надвишава 3 дни.

Често температурата при инфекциозни заболявания и лактостаза се нормализира за даден период от време. Ако кърмещата майка се тревожи от висока температура за дълго време, тогава се препоръчва спешно да се консултирате с лекар.

Противопоказания за употребата на Парацетамол за НВ

Кърменето не е противопоказание за употребата на парацетамол. Също така, по време на заболяването, не трябва да прехвърляте детето на сместа. Дори не се препоръчва да започнете изкуствено хранене, докато приемате парацетамол.

Противопоказанията за употребата на това лекарство включват алергична предразположеност или непоносимост към компонентите на лекарството, тежко нарушена чернодробна и бъбречна функция (парацетамолът има известен хепато- и нефротоксичен ефект), намаляване на концентрацията на хемоглобин (анемия).

Какво освен парацетамол?

В допълнение към парацетамола, за да постигнете антипиретичен ефект по време на кърмене, можете да използвате лекарство от групата на нестероидни противовъзпалителни средства - ибупрофен.

Концентрацията на ибупрофен в кърмата е ниска и не влияе върху растежа и развитието на бебето. Лекарството се препоръчва да се приема веднага след хранене с вода. Приемът на лекарства след хранене намалява концентрацията на лекарството в кърмата.

Съществуват и правила за ибупрофен. Максималната дневна доза за лекарството не трябва да надвишава повече от 4 таблетки или капсули. Важно е да се поддържа интервал от поне 4 часа. Курсът на прием трябва да бъде краткосрочен.

С какво парацетамол не трябва да се комбинира?

Някои жени, които кърмят, могат да приемат каквито и да било лекарства дълго време. Хроничните заболявания изискват постоянно приемане на лекарства. Употребата на такива лекарства може да съвпадне с приема на Парацетамол. Но последните не могат да се комбинират с някои лекарства, за които трябва да знаете. Индукторите на чернодробни микрозомни ензими (фенобарбитал) не се препоръчват да се приемат заедно с парацетамол.

И двете лекарства имат хепатотоксичен ефект, но отделно лекарствата може да не показват този отрицателен ефект. Но веднага щом се наблюдава комбинираният прием на тези лекарства, неблагоприятният ефект върху черния дроб се увеличава..

Препаратите от групата на антикоагулантите (хепарин, варфарин), заедно с парацетамол, могат да променят кръвните параметри, които влияят на коагулацията.

Също така, Парацетамол може да намали антипиретичния и аналгетичен ефект поради факта, че бързо се екскретира от организма. Тази ситуация се наблюдава, когато се приема заедно с орални контрацептиви. Ако температурата се повиши, лекарят трябва да говори за нейните хронични заболявания, както и за лекарствата, които жената приема в момента. Някои комбинации от лекарства не носят желания ефект или дори могат да навредят както на кърмещата майка, така и на бебето.

Възможни нежелани реакции и предозиране

Страничните ефекти са редки. От стомашно-чревния тракт могат да се появят гадене, повръщане и коремна болка. Дългосрочната употреба на Парацетамол провокира развитието на хепатотоксичен ефект. В тази връзка се наблюдава намаляване на чернодробната функция..

Ако пациентът е имал алергична предразположеност към това лекарство, тогава върху кожата може да има обрив, зачервяване, подуване, сърбеж. Продължителният курс на парацетамол уврежда бъбречната функция. Дългосрочната употреба на това лекарство може да повлияе на кръвните клетки, намалявайки тяхната концентрация, по-специално хемоглобин, еритроцити, тромбоцити.

Също така, пациентът има гадене, повръщане, липса на апетит. Ако се появят тези симптоми, спешно трябва да се консултирате с лекар. Лечението при предозиране включва процедура за промиване на стомаха, прочистваща клизма и прием на активен въглен.

Как да си помогнете при настинка. Съвети за кърмачки

Основният въпрос при появата на остри респираторни заболявания, който тревожи майките, е: възможно ли е да кърмите? Отговорът е да, възможно е, но е необходимо да се използва лекарството, като се спазват определени правила..

Физически методи за охлаждане

За понижаване на температурата могат да се използват физически методи за охлаждане. Но забравете за триенето с водка или оцет! Тези методи са опасни и слабо ефективни. Температурата на кожата спада с това разтриване, но вътрешните органи запазват първоначалната си температура или дори тя се повишава.

Изплакване на носа

При остри респираторни инфекции пациентите често изпитват назална конгестия. С този симптом може да се пребори честото промиване на носните канали с физиологичен разтвор или разтвор на морска сол (Aqualor, Aquamaris). Тази процедура може да се повтаря на всеки 3 до 4 часа, в зависимост от състоянието на пациента.

Не се препоръчва използването на вазоконстрикторни капки, тъй като те предизвикват пристрастяване и ефектът им е краткотраен. Напояването с морска вода може също да облекчи подуването на носната лигавица и да улесни носното дишане. Също така, с ARVI, пациентите често имат възпалено гърло..

Вода за уста

За облекчаване на дискомфорта се препоръчва изплакване на устата с антисептични разтвори (хлорхексидин, мирамистин) или билкови разтвори (лайка, градински чай). Изплаквайте редовно и по-често за по-бързо възстановяване..

За облекчаване на болки в гърлото има лекарство Lizobact, което е одобрено за бременни и кърмещи майки. По време на заболяването пациентите трябва да пият повече течности, за да отстранят бързо токсините от тялото.

Обаждане на лекар

Ако температурата на кърмещата майка се повиши до високи стойности, трябва незабавно да се обадите на лекар. Само лекар може да постави правилна диагноза. Кърмещите майки могат да се сблъскат с по-сериозни заболявания. Например тонзилит, пневмония или възпаление на бъбреците. Само щателен преглед ще помогне да се установи причината за треската. Също така, пациентът може да изисква назначаването на допълнителни методи за изследване..

При пневмония, рентгенова снимка на гръдния кош. След такава процедура не е необходимо да изцеждате мляко, тъй като рентгеновите лъчи не проникват в кърмата и не могат да повлияят на бебето. При пиелонефрит са необходими общ тест за урина и ултразвуково изследване на отделителната система.

Лечение на лактостаза

Жената може да има лактостаза (застой на мляко), която трябва да бъде правилно лекувана. Без подходяща терапия пациентът е изложен на риск от развитие на мастит. Възпалението и некрозата на гръдната тъкан предполага само хирургично лечение.

Това споразумение ще повлияе неблагоприятно както на майката, така и на детето. Последните ще трябва да преминат към изкуствено хранене, тъй като майката няма да може да изпълнява функциите си в болнична среда. Също така, по време на дълга пауза на GV, млякото постепенно намалява и периодът на лактация може напълно да спре. Лактостазата се проявява с повишаване на температурата, болка в гърдите. Болковият синдром често е едностранен.

Кърмещата жена може самостоятелно да усеща бучки в гърдите си. Такива образувания показват стагнация на млякото в лобулите. Локализацията на пломбите показва как най-добре да се позиционира бебето по време на хранене. Важно е да прилагате бебето към гърдите възможно най-често, за по-добра резорбция на застояли образувания..

По време на лактостаза не се препоръчват топли компреси, защото те увеличават притока на мляко. Също така трябва да избягвате горещи душове, вани, горещ чай. Пиенето на много течност също увеличава обема на млякото. Трябва да се прилагат хладни компреси върху засегнатия гръден кош. Тази процедура облекчава подуването и подобрява проходимостта на млечните канали..

По време на хранене се препоръчва да се прави лек масаж, който също помага за премахване на стагнацията. Някои експерти препоръчват намазване на засегнатата гърда с маз Traumeel. Това лекарство е хомеопатично и се използва при различни наранявания. В случай на лактостаза е необходимо за облекчаване на отока.

През този период е важно постоянно да предлагате засегнатата гърда на бебето. А от другата да изцежда мляко до състояние на облекчение. Положението на бебето по време на хранене трябва постоянно да се променя, докато жената не разбере в коя позиция уплътняването намалява. Категорично е забранено да се натиска върху гърдите, защото млечните канали могат да бъдат повредени.

Заключение

Острите инфекциозни заболявания при кърмещата майка повдигат много тревожни въпроси. Жените се притесняват дали могат да се приемат лекарства по време на кърмене. Едно от лекарствата, за които има съмнение, е парацетамолът. Той е този, който се използва най-много по време на болест..

Също така кърмещите майки трябва да знаят за възможността да приемат Парацетамол, тъй като в някои ситуации консултацията с лекар може да бъде трудна. Респираторните заболявания и други патологии, придружени от треска, не са причина да се премине към изкуствено хранене.

Трябва да приемате само тези лекарства, които са одобрени за употреба от кърмещи жени. Винаги е необходимо да се претеглят потенциалните рискове и ползи за майката. И също така помнете колко важно е кърмата за детето за формирането на имунитет..