Много хора се стремят да гарантират, че новородените бебета са изцяло естествени, по-специално в домашни пелени от марля. Какви са те, как да шият марлени памперси за новородени стъпка по стъпка, как да ги перат? Повече за това и още.

Какво е

Марлевите пелени са чудесна алтернатива на пелените, закупени в магазина. Те са добри с това, че позволяват на бебешката кожа да почива максимално и напълно в сравнение с пелените, изработени от синтетични материали. В допълнение, това е основният класически детски хигиенен продукт, изработен от естествени материали. Подходящ дори за чувствителна бебешка кожа.

Направи си сам пелени

В същото време ще бъде много лесно да направите такива водоустойчиви подложки, чудейки се как да шиете марлени пелени за новородени: просто вземете качествена аптечна марля и увийте бебето с нея в една от популярните техники.

Предимства и недостатъци

Подобно на закупените модели, домашните имат предимства и недостатъци. Положителното е, че се спестяват разходи, тъй като една опаковка марля е достатъчна, за да направите 25 артикула. В допълнение, подобни продукти:

 • помагат на кожата да не се затопля и да не се поти;
 • са абсолютно екологични и безопасни за детето;
 • подходящ по отношение на обема, тъй като всеки е направен за бебето;
 • износвайте се много бързо.

Забележка! Можете да шиете пелени за многократна употреба със собствените си ръце, но си струва да се отбележи, че такива продукти са фиксирани доста плътно, дразнят кожата, ако са мокри, те изтичат. Следователно, те се нуждаят от постоянно измиване и смяна, невъзможно е да отидете на дълга разходка.

Възможно ли е да се направи без памперси

Можете да се справите без домашни памперси, като ги замените с закупени. Въпреки това, според резултатите от много проучвания на семейни двойки, продължителното носене на закупени продукти причинява обрив на пелена с алергии, сърбеж и пристрастяване. Интересното е, че много производители вече създават марля, меки и удобни модели. Например това е фирмата Octopuska, Vitosha и Our mother. Трябва да се отбележи, че техните продукти се търсят.

Размери

Марлевите блотери са с различни размери за момиче и момче. По принцип има три вида продукти, които могат да бъдат ушити в зависимост от това колко тежи бебето и колко месеца е:

 • За бебета до един месец до 5 килограма са подходящи продукти с диаметър 60 сантиметра
 • За деца от един до три месеца до 7 килограма се зашиват блотери с диаметър 80 сантиметра;
 • За деца от три месеца до 9 килограма - обикновени продукти с диаметър до 60 сантиметра, 180 на 90 в кърпичката и 90 до 90 по унгарски метод.

Забележка! Трябва да се отбележи, че размерът ще зависи от характеристиките на детето и характеристиките на неговото развитие, физика, талия.

Видове тъкани

Трябва да се отбележи, че марлята не е единственият материал, от който се правят водоустойчиви чаши. Като правило, за това се вземат други тъкани под формата на chintz, фланела. Chintz е неалергичен материал. Отнася се до естествени и дишащи тъкани. Фланелът е памучен плат, който е приятен за тялото. Може да абсорбира влагата добре. Подходящ дори за най-деликатната бебешка кожа. Последният материал, а именно Мадаполам, е плътен марлен състав, който не съдържа багрила, които причиняват алергии..

Фланелът като вид подходящ плат

Направи си сам шиене

За да направите еднократна пелена, трябва да вземете един от изброените материали и конец, нанизан в игла. След това трябва да следвате схемата по-долу:

 1. Отрежете плата с размер, подходящ за възрастта и параметрите на детето;
 2. Почистете ръбовете на тъканта и ги сгънете от един до два сантиметра от всяка страна, така че тъканта да не се набръчква или разплита и продуктът да стане за многократна употреба;
 3. Сгънете плата наполовина, за да направите квадрат и го обърнете с главата надолу;
 4. С лявата си ръка преместете ръба отдолу към центъра и завъртете детайла на другата страна, като го увиете по същия начин;
 5. Зашийте извивките на детайла за по-удобно прилягане.

Забележка! По-подробен урок можете да научите от видеото..

Техники на сгъване

Има три метода за навиване на марлеви пелени. Те могат да бъдат направени по унгарския метод, шал и правоъгълник..

Унгарски метод

Състои се в превръщането на водоустойчиви панталони в слипове. Методът се състои в сгъване на марля или плат наполовина, прегъване на ъгъла отново отляво надясно в горния ъгъл, за да се образува триъгълник и завъртане на продукта обратно, така че да се окаже триъгълник.

Клондайк

Според техниката на шал е необходимо разрезът да се сгъне в триъгълник, да се разгъне и да се сложи бебето отгоре. След това трябва да повдигнете долния ъгъл нагоре и да свържете страничните ъгли, така че да не се разхлабят.

Правоъгълник

Има два начина за сгъване в техниката на правоъгълника. В първия случай трябва да направите две ленти от плат, да ги положите една върху друга и след това да поставите детето върху тях, така че половината от частта от домашно направените бики да изпъкне. След това просто трябва да повдигнете дъното до кръста и да завържете с панделка. Съгласно втория метод е необходимо да се направи колан за такива бикини, като се поставят панделки вътре в продукта.

Водоустойчиви подложки за многократна употреба

Това е икономичен вариант, който можете да направите сами, като започнете от схемата за създаване на закупени продукти. Обикновено съдържа място за инсталиране на слушалките. Продуктите се фиксират върху тялото с велкро и бутони.

Забележка! Те обаче изсъхват дълго време и абсорбират малко течност..

Производство на водоустойчиви облицовки

Всичко, което е необходимо за направата на водоустойчиви облицовки, е да шиете фланела или бамбука с размери 30 на 40 сантиметра и да ги поставите под обичайните гащи на детето. По правило тъканта трябва да се навива 3-4 пъти, за да поеме повече течност. Изгладете всички неща преди употреба..

Измиване и грижи

Измиването и грижите за водоустойчиви подложки за многократна употреба са много лесни. Достатъчно е редовно да ги миете с ръце, без избелващи средства в обикновен сапун за пране, и след това да ги сушите на радиатор или сушилня за дрехи. Желязо от двете страни преди употреба.

Шиенето на марлени памперси за новородени стъпка по стъпка не е толкова трудно, колкото може да изглежда. Марлята е естествен и дишащ материал, който ще позволи на дъното на бебето да диша и да не се вихри. Такива водоустойчиви чаши за многократна употреба или за еднократна употреба могат да бъдат направени по технологията, представена по-горе. Лесно е да се измие и да се грижи за тях. Достатъчно е периодично да се измивате със сапун със собствените си ръце..

Как да направите марлени пелени със собствените си ръце

Съдържание

 • Видове домашни памперси
 • Предимства и недостатъци на марлевите пелени
 • Оформете опции за марлеви пелени за еднократна употреба
 • Шиене на марлеви пелени за многократна употреба
 • Грижа за домашни пелени от марля

През първите месеци след раждането бебето прави средно около 18 изхождания на ден. Чувствителната кожа на бебето през този период изисква специални грижи. Преди това за тези цели се използваха памперси, които не само затопляха детето, но и абсорбираха излишната влага и бебешките изпражнения. Пелените обаче трябва да се сменят, да се перат и гладят постоянно, което отнема много време и усилия. Появата на пелени за многократна употреба улесни много грижите за новородените, но цената им води до високи разходи, които не всички родители могат да си позволят..

Домашните памперси ще помогнат за решаването на проблема със спестяването на семейния бюджет при раждането на дете. Един от най-подходящите материали за тяхното производство е марлята..

Видове домашни памперси

Налични са два основни типа пелени „направи си сам“:

  Еднократни продукти. Те са сгънати във формата на триъгълник или квадрат от мека тъкан и след това такава пелена се увива по определен начин върху тялото на детето. Пелените за еднократна употреба са най-простите и достъпни за създаване със собствените си ръце, но те трябва постоянно да се сменят, перат и гладят.

Марлевите пелени са много прости

Пелена със сменяема вложка

Специални изисквания се налагат върху характеристиките на материала на домашно приготвените продукти, предназначени да поддържат хигиена и поддържат здравето на кожата на детето:

 • липса на компоненти, които могат да причинят алергии и различни дерматити;
 • тъканта трябва да е здрава, но достатъчно мека, за да не разтрива нежната бебешка кожа;
 • материалът на пелената трябва да абсорбира добре влагата, да насърчава нейното отстраняване и изпаряване;
 • дишането на материала трябва да позволява на бебешката кожа да диша.

Марлевите пелени напълно отговарят на тези изисквания и имат редица предимства..

Предимства и недостатъци на марлевите пелени

Марлята е много евтин и достъпен материал

В полза на избора на марля като материал за домашни памперси могат да се нарекат следните предимства:

 1. Рентабилност. Един стандартен пакет марля е достатъчен за 20 памперса „направи си сам“.
 2. Безопасност на околната среда, отсъствие на вредни вещества и алергени в състава му.
 3. Лесна обработка на тъкани, което ви позволява да създавате пелени с желаната форма и размер
 4. Мекота на плата.
 5. Дишане, за да се проветри кожата и да се предотврати обрив от пелени.
 6. Всички изпражнения бързо се абсорбират в тъканта, поддържайки тялото на бебето чисто.
 7. Марлевите пелени, за разлика от стандартните памперси, не предизвикват пристрастяване и ви позволяват бързо да научите детето си на гърнето.

Предимствата на марлевите бебешки пелени са очевидни, но трябва да се помнят и техните недостатъци:

 • поради честото изхождане на детето през първите месеци след раждането, марлевите пелени за еднократна употреба трябва да се сменят постоянно;
 • ненавременната смяна на мокра марлена пелена води до различни обриви и кожни раздразнения;
 • марлевата пелена за многократна употреба не издържа дълго, докато ходите с дете или, например, отивате при педиатър, трябва да се запасите с резервни продукти.

Ако трябва да пътувате с бебето си, можете да използвате стандартни пелени за многократна употреба. Ще бъде много по-евтино от постоянното използване на такива продукти..

Оформете опции за марлеви пелени за еднократна употреба

Марлевите заготовки за производството на бебешки пелени за еднократна употреба не изискват специална обработка. Достатъчно е само да изрежете парчета чист плат с необходимия размер и да покриете краищата им. След това трябва правилно да сгънете и увиете марлята върху тялото на детето, така че то да не се загуби и да не се навие дълго време.

Можете да сгънете марлена пелена по един от трите традиционни начина:

  Клондайк. За тази опция ще ви трябва парче с размери 180х90 см. Първо се сгъва наполовина, а след това по диагоналите, така че да се получи триъгълен шал. Детето се поставя в центъра на триъгълника, долният му край се прекарва между краката, а другите два ръба се увиват около бебето отстрани и се връзват заедно с долния ъгъл на кърпичката на корема. За да закрепите такава конструкция, можете да използвате плитка или колан, изработени от мека, естествена тъкан..

Марлена пелена "Клондайк"

Марлена пелена "Правоъгълник"

Марлена пелена "Унгарска"

Трябва да се помни, че една домашна пелена трябва да е удобна за бебето, да не търка кожата му или да притиска твърде много тялото. Първо трябва да тренирате сгъването на марлевия плат в пелена и да изберете най-удобния начин за себе си.

Шиене на марлеви пелени за многократна употреба

За да се създадат марлеви пелени за многократна употреба, ще са необходими специални модели, тъй като такива продукти осигуряват наличието на допълнителни елементи - джоб и вложка.

Джобът трябва да е направен от водоустойчив материал. За да направите това, можете да използвате мушама или водоустойчива тъкан. За разлика от тях ушните калъпи трябва да абсорбират добре течностите. За тази цел можете да използвате руно, бамбук или марля. Така че материалът впоследствие да не се разпръсне поради излагане на влага, той трябва да бъде сгънат на няколко слоя и зашит около краищата. В този случай трябва постоянно да проверявате и периодично да сменяте мокрите облицовки. Средно на ден може да са необходими около 12 от тези комплекти. Можете да намалите броя им, като използвате парче хавлиена кърпа, зашито в марлевата вложка.

За да създадете шарки, използвайте дебела хартия или плат, заготовките трябва да съответстват на размера на бебето. Вложките могат да бъдат пришити или прикрепени с помощта на инсталираните бутони. Пелената ще държи бебето по-плътно, ако в страничните части на продукта са пришити копчета или велкро..

Грижа за домашни пелени от марля

Грижата за марлевите пелени е изключително лесна

За да могат домашните пелени от марля да продължат по-дълго и да не навредят на здравето на детето, трябва да се придържате към следните правила за грижа за продуктите:

 1. Комплектът от пелени за еднократна употреба и подложки за пелени за многократна употреба трябва периодично да се подновяват. Препоръчително е да ги смените напълно за нови продукти на всеки 2 месеца..
 2. Марлевите пелени трябва да се перат само на ръка, като се използват препарати, предназначени за бебешки дрехи. Можете предварително да сварите марля, подходящи прахове, гелове, сапуни за бебета и пране.
 3. След измиване и изсушаване на продуктите те трябва да се изгладят с ютия, което ще помогне не само за омекотяване на плата, но и за допълнителната му дезинфекция.
 4. При използване на домашни марлени памперси могат да се използват различни прахове и кремове за предотвратяване на дразнене и алергии.

Марлевите пелени трябва да се сменят своевременно и кожата на бебето трябва да се изследва внимателно. Ако откриете някакви обриви и повторения на такава реакция, трябва да изхвърлите избрания материал за пелена. Необходимо е да го смените с нов продукт или да изберете друга опция за хигиенна защита.

Как да шиете пелени от марля със собствените си ръце: схеми стъпка по стъпка

Използването на памперси за еднократна употреба често води до обрив на пелена и дразнене на кожата при новородени бебета. За да избегнете неприятните последици от този метод на грижа за дете, използвайте изпитани във времето технологии - домашни пелени от марля.

Те са нежни и тънки, идеални за чувствителната кожа на бебетата. И можете да разберете как да шиете марлени пелени в нашата статия.

От тази статия ще научите

Предимства и недостатъци

Когато избирате между марлеви пелени и пелени за еднократна употреба, трябва да прецените предимствата и недостатъците на домашните бикини..

професионалистиМинуси
Намаляване на разходите. Една опаковка марля е достатъчна за 25 памперса.Не са фиксирани достатъчно здраво. Продуктът може да се изплъзне от дъното на новороденото и изпражненията ще оцветят прането.
Марлята е дишащ материал. Кожата на бебето диша, не прегрява. Лигавицата в интимната зона не изсъхва.Дразни кожата, когато е мокра. Мократа марля се превръща в груб материал, който надрасква кожата на вашето бебе. Ако не смените памперса навреме, на папата ще се появи обрив, пелена.
Екологичност, безопасност.Изисква постоянна промяна.
Детето се събужда от студ, чувство на дискомфорт след изпразване на червата или пикочния мехур. На мама се налага да става често, да сменя памперса по няколко пъти на вечер.
Перфектна форма. Пелената се изработва индивидуално за всяко бебе. Той няма да е голям или малък за него.Течове.
След като детето е уринирало, то трябва да се преоблече напълно, марлената пелена не поема изцяло цялата влага.
Измиването отнема минимум време с автоматична машина.Невъзможност за дълги разходки.
Ако детето се описва, спешно трябва да се промени. Невъзможно е да се направи това навън през студените месеци, така че трябва бързо да се върнете у дома..
Постоянно измиване.
На ден се събират купчина памперси и други връхни дрехи. Средно за 24 часа ще са необходими 25-30 парчета марлени бикини.

Въпреки впечатляващия брой недостатъци на домашно бельо за новородени, много родители избират това, тъй като еднократните пелени са твърде скъпи и причиняват неприятни последици от употребата.

Например прегряване, ако носите синтетични абсорбиращи бикини повече от 6 часа подред, обрив от пелени, алергии, сърбеж в чатала на момичетата, пристрастяване и т.н..

Размери на пелените

Размерът на марлевите пелени варира в зависимост от теглото и възрастта на бебето.

 • За новородени (до 1 месец) с тегло до 5 кг - 60/100 см.
 • За деца от 1 до 3 месеца с тегло до 6,5 кг - 80/100 см.
 • Бебета от 3 месеца с тегло до 8 кг - 60/100 по техника "правоъгълник", 180/90 - "кърпа", 90/90 - "унгарски метод".

Размерът на изделието от плат се влияе от индивидуалните характеристики на развитието на детето, неговата физика, измервания на талията, свещеници.

Направи си сам марлени пелени за новородени със снимка

Всяка мама иска на новороденото й бебе винаги да е топло и удобно. Изборът на памперси е много важна част от грижата, защото това не само ви спасява от смущение, но и може да предизвика дразнене, обрив на пелена и дори алергични реакции. За да избегнат подобни последици, много родители преминават към „метода на баба“ - направи си сам марлени пелени. Този метод е много икономичен и най-важното е, че не вреди на детето. Благодарение на тази статия можете да научите как правилно да определите размера, да изберете висококачествена марля и да направите пелени със собствените си ръце..

Първият начин

Този тип памперс се прави по техниката "правоъгълник". Крайният резултат може да бъде със или без ластик. Вариантът без ластик е по-подходящ за новородени, които още не пълзят и не ходят.

За производството трябва да подготвите марля 60 × 100 см, да я сгънете наполовина и след това няколко пъти напречно. Трябва да получите малък правоъгълник, който прилича на женска подложка, но по-дълъг (20 на 60 сантиметра). След това го облечете по периметъра, за да запази формата си, както е на снимката по-долу.

Завъртете един дълъг край на получените фигури. При момичетата сложете сгънатия край с гърба, а при момчетата сгънатият край ще бъде отпред. Вторият край не трябва да се прибира, а да се минава между краката на детето.

Пелената е готова! Остава само да го завържете с марля или да натиснете гумената лента на плъзгачите.

Техника на Клондайк

При тази техника правоъгълна основа се сгъва наполовина, за да се образува квадрат. След това го сгънете по диагонал, за да образувате триъгълник или така наречената „кърпа“. Трябва да се внимава да няма изпъкнали ръбове или хлабави нишки. Ако има някакви отклонения, струва си да премахнете изпъкналите части и да зашиете всички ръбове, така че да не се разплитат при по-нататъшна употреба..

Сега трябва да поставите бебето на получения триъгълник. Платът под него трябва да бъде разположен с единия край надолу, а другите два - нагоре, които трябва да са на нивото на талията на бебето.

Долният край трябва да се повдигне, да се премине между краката и внимателно да се постави върху корема. Този край трябва напълно да покрие детето, така че да не се получи разлив, ако течността се разлее. Също така трябва да проверите за пропуски, те могат да бъдат отстранени чрез преместване на марлята.

Не позволявайте на памперсите да търкат вътрешните страни на краката. Не трябва да се допуска образуването на гънки, тъй като те също могат да причинят дискомфорт при движение..

След това трябва да фиксирате пелената с двата останали края. Свършен!

„Унгарски“ начин

Този метод е много подобен на техниката "кърпичка", но неговата разлика е по-доброто усвояване на течността. Квадратната марля е полезна за производството. В началото на работата трябва да сгънете материята наполовина. Гънката трябва да е отгоре, а двата расклешени парчета да са отдолу. Сгънете получения правоъгълник отново. Дясната му страна трябва да води наляво. Всички отворени краища на марлевите слоеве в квадрата също трябва да са вляво.

Най-горният слой трябва да се вземе от долния ляв ръб и да се отведе отстрани, докато спре. Изравнете плата. Прибраната част на материята трябва да изглежда като пирамида. Обърнете продукта, който се оказа. Долният ръб трябва да се остави отгоре, когато се обърне. Това ни оставя свободен квадрат вляво. Когато се издигне, материята трябва да остане отдолу под формата на обърната пирамида. Навийте това квадратно парче на руло, леко сплесквайки.

Поставете готовата пелена на равна повърхност, така че двата противоположни ъгъла да са отгоре, а долният ръб да е отдолу. Поставяме бебето на пелената. Долният край трябва да се премине между краката и да се положи върху корема. Нанасяйте редуващи се ръбове, противоположни един на друг. Пъхнете горния слой в долния.

Марлена пелена - как се прави?

Напълно съм съгласен с
Бон-Бон
Имам и опит с племенници,
тя написа всичко правилно,
марля около метър на метър, почистете всички ръбове на машината, след това я навийте, така че да се получи като голямо уплътнение с правоъгълник-рафт (като нощните винаги винаги по-големи и по-широки)
и памперсът е готов,
Аз също искам да шия такива, стига да има време и стомахът да не пречи,
измийте с бебешки сапун, разреден предварително, можете да машината в машината, суха плоска (1-2 слоя)
изсъхне бързо

момичета, няма да повярвате, но когато отгледах най-голямата си дъщеря, еднократните пелени не съществуваха в тази страна
Но ми "взеха" няколко водоустойчиви бикини (мисля, че се казваха "Сандра".).
Те бяха двуслойни - външната мушама и вътрешната мрежа, еластични ленти по корема и около краката, отстрани на закопчалките за копчета и най-важното - като джоб между слоевете. В този джоб вмъкнах марлена пелена, сгъната на няколко слоя и използвах този дизайн за разходка и през нощта..
Може би сега има такива хора? Това е вместо да изкормите Pampers

Но доколкото разбирам, Синдирела се притесняваше от „парниковия ефект“ и, уви, той ще бъде в „Pampers“ - „Haggis“, че в изкормени памперси, че във водоустойчиви бикини.
И ако използвате само марлени пелени, тогава трябва да се грижите много за детето, в противен случай мокрото много бързо става и студено

и така ходим, лъжем и пълзим. и много ни харесва !! дупето е красиво, сухо, меко - никога не е имало дразнене или зачервяване. сваляме го и го слагаме на сухо!

но относно специалните бикини, които ги покриват - не ни хареса поради същия парников ефект, както при хартиените за еднократна употреба, и плюс това отрязаха краката.
следователно, в елхите от „красиво дупе“ използваме това.

точно като моя:

Наклонено мисля, че изглежда така.
[attachmentid = 161849] [attachmentid = 161850]
Използвах ги и с най-големия си син, той имаше силна алергия и памперсите изобщо не бяха разрешени. И сега рядко ги използвам, за да добавя мързел. Ние сме или холодопим, или памперси от стара завивка до бикини.
[attachmentid = 161851]
Между другото, ние не ги изтриваме, ако с какво. Току-що извикахме на всички наши приятели: махнете се от старата спалня!, Бяхме толкова смазани, че просто изхвърляме смачканите памперси. И не слагаме нищо в плъзгачите, пак се губи.

Е, през нощта пелена е свещена! Страст, като нежелание да се събудиш в локва.

Как да шиете марлени пелени за новородени - ръководство стъпка по стъпка

За родителите

За деца

Популярни днес

Преди около 15-20 години много малко знаеха за памперсите за еднократна употреба, асортиментът беше твърде ограничен и качеството на специалните продукти не се различаваше. Затова най-често срещаният и доказан вид памперс е марлята, която всяка майка навива независимо. И въпреки че сега ситуацията се е променила драстично и пазарът е просто пълен с памперси с всякакви размери, много от тях все още използват марля, както правеха нашите майки и баби..

Плюсове и минуси на домашните памперси

Марлевите продукти имат определени предимства:

 • не причиняват алергии;
 • тежат малко;
 • оставете кожата да диша;
 • достъпни и евтини;
 • използван много пъти;
 • лесно се почиства;
 • изсъхне бързо.

След като сте купили парче марля преди раждането, можете да използвате такива памперси в продължение на 7-10 месеца, в зависимост от качеството на материала. Ако изчислите колко пари са необходими за закупуване на памперси за еднократна употреба през това време, спестяванията ще бъдат очевидни..

 • намокри се много бързо;
 • трябва да се смените веднага след намокряне;
 • измиването става по-често;
 • няма възможност за дълга разходка с детето на улицата.

Марлята не задържа влагата като пелена за еднократна употреба, така че трябва постоянно да проверявате сухотата на бебето си. Ако бебето остане дълго време мокро, дразненето на кожата е гарантирано, въпреки хипоалергенните и дишащи свойства на материала. Това създава определени трудности през нощта: при смяна на памперс е много лесно да събудите бебето и не можете да го оставите мокро. На разходка смяната на мокро на сухо също не винаги е удобна, защото навън може да е студено. И все пак, въпреки тези недостатъци, много майки използват точно такива памперси, въпреки че не всеки знае как да ги шие правилно..

Методи на сгъване

Марлените пелени се предлагат на пазара, но обикновено са твърде тънки и крехки. При самостоятелно производство се получават по-надеждни продукти, ако, разбира се, изберете правилната марля. Тя трябва да бъде достатъчно плътна, така че при измиване нишките да не се разминават в страни и да не се образуват бучки. Опитните майки съветват вместо марля да се вземат стари естествени памучни чаршафи; те са меки, не търкат тялото и са няколко пъти по-здрави от марлята. Имайте предвид, че новороденото ще се нуждае от около 20-25 памперса и всеки от тях отнема почти квадратен метър марля. Можете само да зашиете ръбовете на продукта, така че нишките да са по-малко изтъркани.

Сгъваема "кърпа"

Нарежете парче тензух 180 х 90 см. Сгънете го наполовина, за да се получи квадрат, и след това го сгънете по диагонал. Полученият триъгълник трябва да бъде пометен по краищата, така че да не се разгъва. Обличат го така: поставете памперса на масата под ъгъл към себе си, сложете бебето отгоре, прекарайте долния край на продукта между краката и покрийте корема, след това сложете страничните краища и го завържете.

Правоъгълна пелена

Нарежете парче материал 100х60 см и го сгънете наполовина по дължина, след това отново наполовина, за да оформите правоъгълник 60х25 см. Късите ръбове могат да бъдат зашити или обшити с конци. Обличат го по следния начин: единият ръб се навива под гърба на бебето, а другият се завива с резба между краката и се полага върху корема. И двата ръба на пелената се притискат с еластична лента от плъзгачи или колан от същата марля.

Сгъваем "унгарски" начин

Парче марля трябва да е с размери 90х90 см. Материалът се сгъва наполовина, след това отново наполовина. Сега горният ъгъл на получения квадрат трябва да бъде обърнат настрани, завъртете марлята и обвийте свободно парче материал 2-3 пъти, за да получите триъгълник с уплътнена средна част. Именно върху тази уплътнена лента се полага бебето, долният край се прекарва между краката му, страничните краища се увиват в кръста и се прибират в образуваните гънки.

Има и друг начин: трябва да отделите меката част от използваната търговска пелена и да оставите само външния слой на материала с крепежни елементи или ластици. Марлята се сгъва в правоъгълник с подходящи размери и се поставя в капака на пелената.

Условия за ползване

Наложително е да се нанесе защитен крем под домашно приготвени памперси, защото марлята или друга тъкан не могат да останат сухи, докато абсорбират течности. Контактът на кожата с урина ще бъде дразнещ и може да се развие пеленен дерматит без допълнителна защита. По същата причина не забравяйте да измиете бебето си след всяко премахване на пелена..

Новородените пикаят много често, буквално на всеки 20-30 минути, а марлевите пелени трябва да се сменят веднага щом са мокри. Дори и да не са много мокри, не можете да оставите до следващия път, защото бебешката кожа е твърде чувствителна.

Ако бебето току-що се изпикае, достатъчно е да изплакнете марлята с топла вода и е задължително да измиете добре памперсите с изпражненията. Температурата на водата трябва да бъде над 90 градуса, така че всички бактерии в изпражненията да умрат. За измиване използвайте или сапун, или специален прах за бебета. Обриви могат да се появят от обикновени прахове, дори ако изплакнете всичко много старателно. Изсушената тензух трябва да се глади при максимална температура..

Много е трудно да смените марлена пелена през нощта и да не събудите бебето, така че е по-добре да използвате закупен продукт през нощта. Но ако искате да спестите пари, можете да направите многопластова пелена: вземете три парчета мушама и ги прехвърлете с двойно сгъната марля. Трябва да получите правоъгълник, чийто горен слой е марля, а долният - клейон. Когато по време на сън е описано бебето, трябва внимателно да махнете горната марля и мушама. Така една пелена ще продължи, ако не цяла нощ, то поне няколко часа. Когато завързвате марля, възлите трябва да бъдат разположени на корема или отстрани, тогава те няма да притискат и да пречат на детето.

За да избегнете излишни притеснения и да не намалите продължителността на разходките, по-добре е да носите закупена пелена навън. Но в апартамента продуктите от марля и плат напълно се оправдават и ви позволяват да спестите много.

Таблица. Цени на пелените

ПеленаРазмерътЦена
Марля70х80 см100 рубли.
Моделирана многократна пелена. В "джоба" се вмъква подложка от бамбук или микрофибър (можете да използвате петслойна марля)Размер на подложката около 34x14 cm300 рубли пелена и от 80 рубли. лайнери
Марлеви пелени "Карапуз"45х90 см253 r 10 броя
Марлена пелена МНОГО-ПЕЧАТИ,45х90 см180 рубли 10 броя
Марлена пелена "Витоша"45х90 см150 рубли 4 неща.

Видео - Как да шиете марлени пелени за новородени

Хареса ли ви материалът? Моля оценете!

Как да си направим марлени пелени за новородени?

 • Характеристика:
 • Как да направя?
  • "Клондайк"
  • "Унгарски" вариант
  • "Триъгълник"
 • Как да използвам?

През последните няколко десетилетия, за голяма радост на всички млади майки, най-накрая в Русия дойдоха памперси за бебета, които значително опростиха живота както на децата, така и на техните родители: броят на измиванията значително намаля и дъното на бебето остава сухо и чисто по-дълго. Всичко би било наред, ако не беше един значителен, но. Цената на такива памперси за еднократна употреба е много висока и не всяко семейство може да си позволи да купува такива продукти..

Характеристика:

Марлевите пелени също са правени от нашите баби и дори майки. Мнозина дори сега не съветват младите хора да се увличат с „модни неща“, а да използват доказани хигиенни продукти, които лесно се правят със собствените си ръце от евтини, достъпни и най-важното, екологични материали.

Както подсказва името, марлевите продукти се правят от марля, но качеството на такава кърпа днес оставя много да се желае - в предишни години материалът беше по-здрав и нишките след измиване не се слепваха и не се слепваха една за друга. Намирането на марля като тази не е лесна задача в наши дни, така че повечето майки, които трябва да използват платнени пелени, ги шият от всякакъв друг фин памучен плат. Много хора съветват да се използват стари чаршафи или завивки, които са придобили необходимата мекота на допир от многобройни измивания..

Ползите от марлевите пелени са очевидни:

 • икономичност - цената им е минимална, цената на квадратен метър марля не надвишава 30 рубли и ако ги шиете от старо бельо, разходите ще бъдат напълно нулеви;
 • екологичност - марлята е направена от естествени материали, които не съдържат вредни и токсични вещества;
 • хипоалергенни - децата не са алергични към памучни материали, следователно, когато използвате, не можете да се страхувате от появата на алергични реакции под формата на обрив или подуване;
 • марлята е дишащ материал, така че бебето няма "парников" ефект при носене.

Не всичко обаче е толкова просто, марлевите пелени имат редица съществени недостатъци:

 • за разлика от многократните аналози, произведени в завода със специален пълнител, марлевите продукти абсорбират много по-малко вода, така че те трябва да се сменят след всяка "изненада" - тоест около 20 пъти на ден;
 • когато абсорбират вода, те се намокрят и ако родителите нямат възможност да ги сменят веднага (например на разходка), тогава на кожата възникват раздразнения, а на самото бебе е неудобно да бъде във влажна среда, така че става неспокойно и хленчещо;
 • платните пелени трябва да се перат постоянно, а за новородените да се гладят след всяко пране;
 • изделия от плат е доста трудно да се фиксират върху тялото на детето, така че да не се плъзгат.

Пелените от плат трябва да се сменят дори през нощта, така че нито мама, нито бебето могат да спят достатъчно - това е причината за пълното отхвърляне на такива домашно произведени продукти.

Отделно трябва да се спрем на съществуващите митове, свързани с използването на памперси за еднократна употреба. Привържениците на марлевите продукти твърдят, че магазинният продукт е опасен за репродуктивната функция и пикочно-половата система на момчето, причинява изкривяване на краката и също така пречи на дресировката на гърне. Всичко това не е вярно.

Няма доказана връзка между мъжката плодовитост и памперсите, които са използвали като бебета. Сперматозоидите започват да се произвеждат при момчета едва на 7-8-годишна възраст, така че повишената температура на тестисите в памперсите по никакъв начин не може да повлияе на половата функция в бъдеще..

Изкривяването на краката също не може да бъде следствие от носенето на пелена, тъй като децата в тях са в естествено положение, заложено от природата, което не причинява абсолютно никакви патологии на растеж и развитие.

Що се отнася до дресировката за гърне, тогава привържениците на марлевите пелени просто не вземат предвид факта, че детето започва съзнателно да контролира уринирането и изхождането само на възраст от 1,5 години и най-често психолозите и терапевтите препоръчват да се отложи до 20-24 месеца.

По този начин е очевидно, че единствената практическа причина да се откажат еднократните пелени в полза на марля е само завишената им цена..

Вземайки предвид плюсовете и минусите на хигиенните продукти, направени от марля или друга мека тъкан, всяко семейство взема независимо решение за това кои пелени да използва. Бабите тук не могат да бъдат авторитет, защото по тяхно време просто няма алтернатива на марлята и те нямат какво да сравняват с.

Като правило лекарите препоръчват да се шият 8-10 парчета и да се използват в продължение на няколко часа на ден в комбинация с закупена водоустойчива.

Как да направя?

За да направите платнени пелени у дома, трябва да изберете и обработите правилно основата им. Изобщо няма значение какъв плат избирате за това, основното е, че е много мек, дишащ и тактилно приятен.

Марлята или друг плат се нарязва на няколко квадрата, докато нито големи, нито твърде малки трябва да се режат, като правило марлята трябва да се огъне на 2-4 слоя, така че е по-добре да направите детайла със страни от поне 80 см. Ако обаче като абсорбент основите решавате да останете на стария лист, тогава страната на квадрата може да е по-малка - 50 см, тъй като тази тъкан е по-плътна и не е необходимо да се сгъва многократно.

Опитайте се да изчислите предварително количеството плат, което ще ви е необходимо, за това трябва да започнете от дневните норми за изпразване на червата и пикочния мехур на детето - това обикновено се случва на всеки 1,5-2 часа, но трябва да подготвите памперси с марж, защото в случай, че детето замръзне или майка му ще яде нещо нередно, изпражненията и уринирането може да минат по-често.

Малко преди раждането трябва да практикувате правилно сгъване на памперси - на практика това не е толкова лесно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Най-често срещаните начини са "унгарски", "кърпа" и "триъгълник". Помислете за технологията на тяхното производство стъпка по стъпка.

"Клондайк"

Най-простата версия на пелена за новородени, ако проучите отзивите, се счита за "кърпа". Направете го съвсем просто - за това трябва да вземете парче плат и да изрежете правоъгълници със същия размер с ширина 90 см и дължина 180 см.

Полученият разрез трябва да се разстила на масата и да се сгъне наполовина, а след това отново да се огъне наполовина, едва сега наклонено - диагонално. Така се образува един вид кърпичка. По желание можете да зашиете по краищата с игла и конец или на пишеща машина - това е условие по избор, но такава обработка ще удължи живота на продукта.

Кърпата се поставя на масата за повиване с ъгъл надолу и върху нея се слага детето. Долният ъгъл се опъва между краката на бебето до пъпа и след това тялото се увива със страничните части, така че да хване и фиксира ъгъла, удължен отдолу. Колкото по-дълги са страничните ръбове на шал, толкова по-удобно - в този случай ще бъде възможно да се завърже малък възел, така че домашните пелени да не се плъзгат. Ако това не е възможно, тогава ръбовете могат просто да бъдат внимателно прибрани в колана..

Всяка млада майка, която е далеч от уменията за шиене и кроене, може да се справи с такъв шал..

"Унгарски" вариант

"Унгарската" версия е малко по-сложна:

 1. трябва да подготвите квадратно парче плат с размери 90x90 или 60x60 (в зависимост от ръста и теглото на бебето);
 2. квадратът се сгъва два пъти заедно и полученият правоъгълник се огъва два пъти по-напред, така че изходът да е квадрат;
 3. един от ъглите на получения детайл трябва да бъде огънат, така че да се образува ламел;
 4. недовършеният продукт трябва внимателно да се обърне от другата страна - ще се вижда правоъгълник, който трябва да се навие няколко пъти на лента.

Пелената е готова за употреба - сега трябва да я сложите на бебето, така че правоъгълната лента да минава точно между краката, крайните триъгълници трябва да я хванат и да фиксират структурата.

"Триъгълник"

За да направите такава пелена за деца, ще ви трябва парче плат или марля с дължина 1 метър и ширина 60 см, освен това ще ви трябва малка панделка, която ще се използва като връв. Сегментът трябва да се сгъне наполовина, докато се образува правоъгълник 60x20 cm.

Ако имате момче, тогава при сгъване акцентът трябва да се постави върху горната част на детайла. Получената пелена трябва да се постави на масата, а новороденото трябва да се постави отгоре, така че задният ръб на марлята да се простира леко зад гърба на бебето. Марлевата пелена трябва да се постави между краката, за това останалата част от заготовката се сгъва отново и се поставя върху детето. След това трябва да вземете плитката и да привържете платното към тялото на бебето.

Ако продуктът се използва за момиче, тогава акцентът, напротив, е върху долната част на подготвената пелена. Като начало, половината от продукта се сгъва два пъти и след това бебето се полага върху него, докато останалият ръб на продукта се полага между краката и след това, както в първия случай, платът се фиксира върху тялото с панделка.

Тази пелена се препоръчва да се обработва на пишеща машина с оверлок, тогава ще бъде по-лесно да замените един продукт с друг.

Именно този метод се счита за оптимален за новородени и за по-големи бебета: удобно е да лежите в тях, удобни за бягане и лесни за пълзене.

И замяната им не е трудно за млада майка..

Трябва да се отбележи, че някои родители предпочитат по-модерна опция, при която продуктите от плат се представят само с вложки - обаче за това ще ви трябват водоустойчиви бикини.

Вземете парчета квадратна марля и ги сгънете 2-4 пъти и фиксирайте парче плат в центъра, например парче ненужна хавлиена кърпа. Ръбовете трябва да бъдат зашити с ръце или на шевна машина и по този начин получавате подобие на подложка.

Слагат го в бикини и го слагат на бебето заедно. Трябва да се отбележи, че този продукт ще бъде малко по-надежден от описаните по-горе. След всяко измиване обаче ще отнеме малко повече време, отколкото изправена марля..

В извънредни ситуации, когато няма марля или мека кърпа, редовната превръзка ще помогне да се спаси ситуацията. За целта вземете руло и развийте лентата с дължина поне 3 метра и навийте много пъти.

Като се има предвид, че превръзките, като правило, се продават вече стерилизирани, такава домашна пелена не е необходимо да се пере и глади, но трябва да се има предвид, че няма да е възможно да се използва многократно.

Как да използвам?

Както вече споменахме, марлевите продукти изискват честа смяна и ежедневно измиване - това е тяхната разлика от готовите колеги в магазина. Ако за основа е избран стар ленен или памучен плат, тогава можете да зададете нежен режим на пране на автоматична машина или да го изперете на ръка в гореща вода със специален прах за пране. Но марлевите пелени изискват по-внимателно боравене. Измиват се на ръка и се изплакват под течаща вода..

Марлата е лесна за измиване, така че процедурата не отнема много време и усилия и изсъхва за броени часове.

С течение на времето марлята започва да пожълтява - това по никакъв начин не влошава нейните експлоатационни характеристики, но при желание тъканта може да се избели, като за тази цел се използва водороден прекис.

За да направите това, съставът се добавя към гореща вода и памперси, напоени с разтвор, сапунени с обикновен сапун за пране за 2-3 часа.

За измиване в 5 литра вода ще ви трябват 2 с.л. л. 3% разтвор на пероксид или 3-4 натрошени таблетки хидроперит.

Не всеки разбира как да използва марлени пелени. Трябва да разберете, че те трябва да се сменят веднага след намокряне или замърсяване - в противен случай обривът от пелена и силно дразнене под формата на обрив и зачервяване неизбежно ще се появят на кожата.

Преди употреба измитите пелени трябва да се гладят с нагрята ютия от двете страни - това ще унищожи всички патогенни бактерии и други патогенни микроорганизми.

За това как да сгънете кърпа или марлена пелена вижте следващото видео.

Многократни пелени от марля и други естествени тъкани: какво има и как да го шиете сами

Без модерни памперси, изглежда, никоя майка не може да си представи грижа за новородено и деца през първите години от живота. Разбира се, памперсите са много удобни за пътуване, дълги разходки и по време на нощен сън. Не се притеснявайте за мокри памперси и спално бельо. Но напоследък пелените за многократна употреба, изработени от естествени тъкани, стават все по-популярни. Нашите баби и не само знаеха за марлеви модели или памперси. Жените преди много векове са обличали платнени устройства за деца. Има много причини, поради които съвременните майки изоставят памперсите в полза на марля, плат и т.н. Но основното е, че естествените материали не дразнят деликатната кожа на бебето при контакт. Как да използвате правилно такива памперси и възможно ли е да ги шиете сами, за да не губите пари.

Кои са: форми на домашни пелени

Домашните пелени са усъвършенствани от поколения, за да се определи от опит коя форма е по-удобна, коя тъкан е най-добре да се използва и как правилно да се фиксира пелената върху тялото на бебето. Днес има няколко форми на памперси, които се различават по начините на сгъване:

 • Унгарският е парче плат, което се сгъва по специален начин. Този модел не изисква шиене на пелени;
 • правоъгълна - подвижна подложка може да се добави към пелена, навита по този начин;
 • триъгълна - сгъната по такъв начин, че да се получи триъгълник. Облицовката може да бъде пришита върху плата или направена сменяема;
 • под формата на бикини - такива модели домашни пелени трябва да бъдат зашити. Най-често се използват два вида плат: памук за външния слой, марля за вътрешния. Вложката се пришива веднага. Не е нужно да се научите как да сгъвате такива памперси: просто го сложете на детето и го фиксирайте с връзки или велкро на колана.

Галерия: видове домашни памперси

Пелени от естествена тъкан също се продават в аптеките. Те са направени предимно от марля и са най-евтините от всички видове бебешки пелени. Такива модели не се различават: за момчета и момичета те са напълно еднакви. Разликата се крие в техниката на навиване на плата по един от начините.

Таблица: предимства и недостатъци на домашните пелени за новородени

професионалистиМинуси
Естествените материали не дразнят деликатната кожа. Това е особено вярно през първите седмици след раждането, когато пъпната рана все още не е заздравяла.Често пране: Мама ще трябва да мие памперси много пъти през деня.
Икономични по отношение на финансите: те са евтини и можете да шиете сами.Лошо задържане на течност: не само памперсът ще се намокри, но и дрехите, пелените и спалното бельо на бебето.
Добра въздушна пропускливост, позволяваща на кожата да диша.Детето се чувства неудобно в мокър продукт, следователно, веднага след като бебето отиде до тоалетната, пелената трябва да се смени.
Наличност: платът за такива памперси може да бъде закупен във всеки град в страната в магазини за детски стоки, платове или аптека.Не е подходящ за дълги разходки, особено през студения сезон. В крайна сметка мокрото бебе може бързо да замръзне и да се разболее.

Правим избор: от каква тъкан може да се направи памперс (марля, чинт, фланела, мадаполам)

Този тип пелени за многократна употреба са направени само от естествени материали. По този начин те се различават от другите модели, където може да присъства полиестер, синтетичен велур или мембрана. Мама може да шие домашни памперси от:

 • chintz: естествен материал, който не причинява алергии при бебето, идеално дишащ. За пелени се препоръчва използването на светъл плат. Това намалява риска от алергия към багрилни тъкани;
 • марля: най-популярният материал, използван от нашите баби. Марлята се продава в опаковки в аптеката, тя е евтина и екологична;
 • фланел: памучен или полувълнен плат с пухкав полар, който може да бъде както от едната страна на платното, така и от двете. Приятна е за тялото, диша добре и не дразни нежната кожа на бебето;
 • мадаполама: плътно тъкан памучен плат, обикновено бял, идеален за изработване на памперси. Външният вид напомня донякъде на марля, но Мадаполам е по-устойчив на износване.

Галерия: видове естествени материали, използвани за памперси за еднократна употреба

От какъв плат да се направи пелена всяко семейство решава индивидуално. Някой предпочита само марля, докато други предпочитат мека фланела. Затова експертите не дават еднозначен отговор на този въпрос: всяко бебе е индивидуално, а родителите се ръководят от неговия комфорт и техните възможности..

Изработване на памперс за бебе по различни начини

След като родителите са взели решение за плата, е необходимо да решите как да фиксирате пелената върху тялото на бебето. Струва си да се помни, че не е достатъчно само да увиете плата и да го завържете на кръста. Необходимо е да поставите пелената по такъв начин, че бебето да е удобно да движи краката, а ръбовете на тъканта да не търкат гънките. Затова родителите определено трябва да владеят няколко техники за навиване на памперси, за да определят коя е по-подходяща за тяхното бебе. Има три популярни метода. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно. Но първо трябва да решите размера на тъканта, който ще е необходим за всяка техника..

Таблица: размери на пелените в зависимост от техниката на опаковане

Възраст на детето"Клондайк""Правоъгълник""Унгарски метод"
От раждането до 1 месец60х120 см60х100 см60х60 см
1 - 3 месеца80х160 см80х80 см
3 месеца и повече90х180 см90х90 см

Ако неправилно определите размера на платната за пелени, няма да е възможно да го поставите върху бебето

Направи си сам триъгълна пелена за многократна употреба за новородени, използваща техниката „Клондайк“

Такава пелена не е необходимо да се шие, а просто парче плат с необходимия размер, което след измиване се сгъва отново по определен начин. Но много майки предпочитат да шият пелена с желаната форма за удобство..

 1. Разстелете плата с необходимия размер върху равна повърхност.
 2. Сгънете среза наполовина, за да направите квадрат.
 3. Вземете горния десен ъгъл с ръка и го сгънете в долния ляв ъгъл или обратно. Крайният резултат е триъгълник.
 4. Почистете страните по цялата пелена.
 5. Шийте на една линия, оставяйки 5 см от едната страна, за да може пелената да се обърне.
 6. Изключваме памперса и го гладим.
 7. Зашийте връзки отстрани, така че да е удобно да фиксирате продукта върху тялото на бебето.

В пелената може да се вмъкне подплата, за да се увеличи абсорбцията на продукта. Облицовката може незабавно да бъде зашита в тъканта или можете да я направите сменяема. Но родителите трябва да обърнат внимание на факта, че колкото по-голямо и по-мобилно е бебето, толкова по-бързо сменяемата подложка ще се загуби. Затова се препоръчва да го зашиете в продукта.

Принципът на поставяне и фиксиране на памперса

 1. Разстелете плата така, че долният ръб да е отдолу, а завързаните ъгли да са отдясно и отляво.
 2. Вземете бебето и го поставете върху кърпата. Моля, обърнете внимание, че долният ъгъл трябва да е между краката на бебето, а горната част на пелената трябва да е на нивото на ребрата на бебето, над пъпа..
 3. Разтворете краката на бебето отстрани, хванете долния ъгъл на пелената и го повдигнете до корема на бебето.
 4. Страничните ъгли могат да се прехвърлят един върху друг и да се заключват. И ако пелената има връзки, тя се фиксира с тяхна помощ върху колана на бебето. Основното правило е, че страните трябва да минат по долния ъгъл, който лежи върху корема на бебето, така че след завързване на пелената, долният ъгъл да не изпада.

Горните ъгли могат да бъдат просто прибрани или обвързани със струни

Как сами да шиете пелена от плат - видео

Как да си направим и сложим памперс по унгарския начин

Ако мама реши да овладее тази техника на поставяне на пелена, тогава трябва да знаете, че тъканта в този случай не е зашита заедно. Достатъчно е да подготвите квадрат от плат с необходимия размер, в зависимост от възрастта на бебето.

 1. Разстелете тъканта върху равна повърхност.
 2. Сгънете го наполовина по дължина. Моля, обърнете внимание, че гънката трябва да е отгоре.
 3. Сгънете тъканта наполовина отдясно наляво отново. Сгъването ще бъде отгоре и отдясно.
 4. Вземете долния ляв ъгъл на плата, само един слой, и дръпнете малко нагоре и надясно. Трябва да завършите с триъгълник с връх, съвпадащ с горния десен ъгъл на квадрата..
 5. Обърнете плата така, че гънката да е отдолу и отляво.
 6. Вземете квадратната част на пелената от лявата страна и я сгънете в центъра на пелената, за да оформите централна подплата.

Характеристика на тази техника е получената вложка от плат

Тази техника е много популярна, въпреки че е най-трудна. Факт е, че след правилното сгъване на плата, върху пелената се оформя вложка, която не се бърка, като подвижна и не изисква шиене. След употреба продуктът лесно се измива и глади. След това можете да го използвате отново по предназначение.

В процеса на поставяне на "унгарската" техника е подобна на метода "Клондайк"

За да облечете такъв модел пелена на бебе, трябва да следвате същите стъпки, както при техниката "Клондайк": първо сложете бебето върху плата, приберете долния ъгъл към корема, фиксирайте краищата, които се припокриват един с друг.

Навиваме пелената по техниката "унгарска" - видео

Метод "Правоъгълник": как да сгънете плат или пелена

Някои майки предпочитат да не шият такава пелена, за да може след употреба да изсъхне по-бързо. Въпреки това, експертите препоръчват въпреки това да шиете плата за удобство на майката, така че да не е необходимо да сгъвате голямо парче плат всеки път..

 1. Поставете тъканта за бъдещата пелена върху равна повърхност.
 2. Сгънете го наполовина веднъж, след това отново. Трябва да имате правоъгълник 30х50 с четири слоя плат.
 3. Бастиране на краищата на пелената, така че тъканта да не се отклонява и да не се зашива. Оставете 6 см в единия край и обърнете пелената.
 4. Зашийте този ръб.
 5. Изгладете тъканта по цялата дължина, така че шевовете да се поберат и да не пречат на използването.
 6. Зашийте връзките в горната част на пелената.

Връзките ще помогнат на майката да фиксира сигурно пелената върху бебето

Изрязването на краката предотвратява изтъркване на тъканите върху нежната бебешка кожа

В такива памперси можете допълнително да прикачите сменяеми облицовки.

Метод стъпка по стъпка за поставяне на правоъгълна пелена на бебе

 1. Поставете продукта на равна повърхност.
 2. Вземете бебето и го поставете на повърхност: маса за повиване или диван, легло.
 3. Огънете равномерно ръба на пелената, който няма връзки, навътре с 3-4 см. Ако повивате момиче, ръбът трябва да е под гърба на бебето, ако момчето е по корем.
 4. Разтворете краката на бебето и плъзнете плата между тях.
 5. Фиксирайте пелената с връзките на трохите в кръста.

Без помощта на струни правоъгълна пелена е трудно да се фиксира, тя ще падне

Как сами да шиете правоъгълна пелена и да я сложите на бебе - видео

Панталон с гащи

Такива модели са много удобни: не е необходимо да се сгъват преди всяка употреба, те седят сигурно върху бебето и не се губят, тъй като повтарят формата на тялото на бебето. На продукта могат да се пришият обикновени връзки или велкро, за да се постави пелената по-бързо и по-удобно. За да шиете такъв модел, имате нужда от два вида плат:

 • външният слой може да бъде зашит от chintz или фланела;
 • за интериора най-добре е марля или мадаполам.

Пелените с гащи са леки и удобни за бебето

Как изглеждат бебешките марлени гащи

 1. Първо трябва да решите размера. Можете да използвате пелена за еднократна употреба, която е подходяща за вашето дете. За да направите това, разстелете тъканта за външния слой върху равна повърхност. След това разгънете пелената и прикрепете към плата.

Моделите могат да бъдат различни: долният ръб може да бъде направен не дори, но с издатини отстрани

Марлевите памперси за гащи могат да бъдат закупени в аптеката или магазина за бебета

Как да шиете пелени под формата на бикини сами - видео

Какво може да се използва за шиене на вложки за пелени

Подложките са необходими, за да могат бързо да поемат течности, докато отиват до тоалетната. Затова основното правило за материала, от който мама ще шие вложки, е бързото усвояване. Разбира се, трябва да обърнете внимание на състава на тъканта: не трябва да има никакви синтетични материали. В крайна сметка подложката влиза в контакт с интимните части на бебето, където бързо могат да се образуват много нежна кожа и дразнене, обрив и сърбеж. Всичко това ще причини дискомфорт на бебето. Следователно следните материали са най-подходящи за направата на облицовки:

 • марля: вече говорихме подробно за свойствата на тази тъкан. Марлята, сгъната на четири слоя, е чудесен вариант. Препоръчва се такива вложки да се изхвърлят веднага след употреба, тъй като след измиване разфасовките от плат бързо губят формата си. По-добре да използвате нов плат за следваща употреба;
 • мадаполам: приличен вариант също. Някои майки използват тези подложки за многократна употреба, тъй като този материал е по-здрав от марлята и по-добре поддържа формата си след измиване;
 • микрофибър: макар и не съвсем естествен, той бързо абсорбира влагата и не предизвиква дразнене;
 • фланела: меката материя няма да причини дискомфорт на бебето, а освен това перфектно абсорбира влагата;
 • бамбукова кърпа: Много майки използват стари бамбукови кърпи, за да шият подплата за пелени. Тази опция също се осъществява. Но е по-добре да се даде предпочитание на кърпи от светли цветове..

Слушалките за уши могат просто да се навиват или зашиват, за да не се объркат по време на употреба

Процесът на шиене на облицовката със собствените си ръце

 1. Парче плат с размер около 30x40 cm трябва да се навие няколко пъти: три или четири слоя.
 2. Трябва да получите правоъгълник, който ще се побере между краката на трохите.
 3. По-добре е да закръглите ръбовете на тъканта, така че облицовката ще бъде по-удобна: ъглите няма да се огъват и да пречат на детето.
 4. Най-добрият начин е да намажете ръбовете по цялата дължина на облицовката или да направите зигзагообразен шев два пъти.
 5. Облицовката трябва да се изглади преди употреба.

Можете да си купите слушалките, без да се налага да ги шиете сами. Те се продават в опаковки в различни количества и не са много скъпи. Вложки от тъмен бамбуков плат се считат за най-добрите днес..

Какви са облицовките за памперси - видео

Как се използват памперси: измийте и изгладете

Самото наименование на памперсите - за многократна употреба, осигурява тяхната продължителна употреба. Но единственото условие за дълъг експлоатационен живот на продукта е правилната грижа и експлоатация. Много майки не се придържат към температурния режим по време на измиване и след това са искрено изненадани защо памперсът толкова бързо се разпадна. За да се предотвратят подобни ситуации, експертите препоръчват да се спазват основните правила за грижа за продукти, направени от естествени материали:

 • най-важното нещо, което една майка трябва да научи, е, че мократа пелена трябва да се смени незабавно, тъй като продължителният контакт на урина и изпражнения с кожата на бебето може да причини дразнене и обрив на пелена;
 • бебето може да се нуждае от около 20-25 памперса на ден;
 • след като бебето отиде до тоалетната, пелената трябва да се изплакне под течаща вода. След това можете да го заредите в машината и да перете при температура от 60 градуса на сушилня при 600 оборота;

Марлевите пелени и продуктите от Мадаполам се измиват най-добре на ръка, тъй като губят формата си по-бързо. Също така трябва ръчно да измиете облицовките: измиването на тези продукти в машината - машината е забранена;

Екологичните продукти, които не увреждат здравето на децата и околната среда, са на мода днес. Следователно памперсите за многократна употреба са популярни. Но експертите стигнаха до заключението, че е по-добре да се използват както такива продукти, така и еднократни пелени. Факт е, че когато се разхождате на улицата, особено през зимата, отивате в клиника или посещавате, пелените за многократна употреба са непрактични. Същото се отнася и за нощния сън: бебето усеща влага и се събужда няколко пъти през нощта. В тези случаи се препоръчва да закупите памперси за еднократна употреба и да ги облечете за бебето. В противен случай продуктите за многократна употреба са чудесен избор. Основното е правилната грижа и употреба.