Промяната в хормоналните нива, която се случва по време на бременност в тялото на жената, също влияе върху силата на кръвното налягане върху стените на кръвоносните съдове. През първия триместър кръвното налягане на бъдещата майка обикновено се понижава, макар и изобщо да не е необходимо. Това е нормално, но все още има рамка, извън която ниското кръвно налягане представлява заплаха за бременността, бебето и раждането. Ето защо, ако сте предразположени към ниско кръвно налягане - бъдете нащрек..

Причини за понижаване на кръвното налягане по време на бременност

Както казахме в началото на статията, основната причина за хипотонията по време на бременност е промяната в хормоналните нива. Естественото намаляване на кръвното налягане през първия триместър има специфична функция, замислена от природата: в условията на формиране на нови съдови мрежи такова състояние е по-полезно за тялото. Следователно, недвусмислено, хипотонията в ранните етапи е по-добра от хипертонията..

Но ниското кръвно налягане може да бъде и симптом на едно от сериозните заболявания. Например този показател спада в случай на язва на стомаха, инфекциозни заболявания, алергични състояния, надбъбречна или щитовидна недостатъчност и други заболявания. Ето защо е важно да информирате Вашия лекар, че кръвното Ви налягане е спаднало. В допълнение, хипотонията често придружава токсикозата в началото на бременността поради постоянно повръщане..

Признаци на ниско кръвно налягане по време на бременност

Различните жени изпитват определени признаци на ниско кръвно налягане, но най-често те се придружават взаимно:

 • гадене;
 • слабост;
 • сънливост;
 • бърза умора;
 • виене на свят;
 • потъмняване в очите;
 • шум или звън в ушите ви;
 • чувство на недостиг на въздух;
 • припадък.

Какво да направите, ако налягането спадне рязко и сте в „интересна“ позиция?

Надежда Гускова 5.11.2016 Бременни сме

Радвам се да ви приветствам, скъпи посетители на блога! Помислете за един много често срещан проблем при бременни жени - ниско кръвно налягане. Кръвното налягане е променливо. Тя се променя в зависимост от физическото и емоционалното състояние на човека и някои външни фактори. Малки промени в показателите не се усещат от тялото и не са опасни. Но когато стане постоянно ниско или високо, това вече заплашва здравословни проблеми. Ниско кръвно налягане по време на бременност какво да правя? Какви са признаците, каква е заплахата, опасна ли е и как да я нормализираме? Всички отговори ще намерите по-долу.

Индикаторни стандарти

Нека първо разберем какви показатели се считат за норма за човек.

Средното налягане е 120/80. Децата и младите хора под 20 години често имат ниско кръвно налягане - в диапазона 100-110 / 80-70. След 40 години числата могат да варират в диапазона 120-140 / 80-90. Ниското кръвно налягане е по-често при жените, отколкото при мъжете. При горещо време тя намалява и може да се повиши от физическо натоварване.

Всеки човек има своя собствена норма, има хора, които живеят целия си живот с показатели 100-90 / 60 и в същото време се чувстват отлично, наричат ​​ги хипотоници. Също така, и обратно, има такива, чиято норма е 130/90 - това са пациенти с хипертония.

Състоянието, когато налягането в артериите рязко спада, се нарича хипотония в медицината..

Счита се за критично нарушение за всяко лице, когато кръвното налягане падне под 90/60 или се повиши над 140/90. Колебанията в тези граници не се считат за опасни и лечението в такива случаи не изисква.

Симптоми на ниско кръвно налягане

Изводът е, че ако жената има постоянно кръвно налягане в диапазона 120-130 / 80, тя може ясно да почувства спад до 100/60, въпреки че последните данни не са толкова критични. Но лошото здраве казва, че това е тест за тялото. Ето защо е необходимо да се повиши налягането до обичайното му ниво, при което тялото е свикнало да се чувства добре. Понякога падането изобщо не дава никакви симптоми. Когато използвате тонометър, трябва да внимавате не само към числата, но и към чувствата си..

Когато кръвното налягане спадне рязко, това може да се изрази в следните симптоми:

 • слабост, летаргия;
 • виене на свят;
 • припадък;
 • потъмняване в очите, мухи (ако внезапно станете от легнало или изправено положение);
 • шум в ушите (особено усеща се при смяна на позицията);
 • болки в гърба или нелокализирано главоболие;
 • намален апетит, гадене;
 • тремор на крайниците;
 • обилно изпотяване;
 • сънливост, постоянно прозяване;
 • бърза умора от всякаква дейност;
 • влошаване на здравето при лошо време;
 • липса на въздух.

Повечето от тези симптоми могат да бъдат причини за други разстройства, както и за токсикоза при бременна жена. Следователно, без измерване с тонометър, хипотонията не може да бъде диагностицирана..

Причини за ниско кръвно налягане при бременни жени

Най-високата честота на хипотония сред жените "в положение" се наблюдава през първия триместър. Това се дължи на промени в хормоналните нива, които неизбежно се появяват в тялото на бременна жена. През този период налягането може да падне до 90/60. Не се страхувайте от такива цифри, те не са опасни, но въпреки това трябва да се вземат мерки за повишаване на кръвното налягане.

Вторият триместър за повечето е по-малко проблематичен, тъй като тялото се адаптира към новото състояние. Третият триместър, особено последният 9-и месец, отново заплашва с колебания на налягането, тъй като тялото се подготвя за раждане, хормоналните промени са в ход.

В допълнение към естествените причини, които са неизбежни спътници на бременността, може да настъпи внезапно понижаване на кръвното налягане поради следните причини:

 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт;
 • инфекциозни заболявания;
 • преумора, стрес, емоционален стрес;
 • нездравословна диета, ниска консумация на вода;
 • неактивен начин на живот;
 • някои заболявания на сърцето и съдовата система;
 • бъбречни и надбъбречни заболявания.

Това са само най-честите причини за нисък кръвен поток. Всъщност може да има много повече от тях и няма смисъл да се изброяват всички, тъй като дори обикновената алергия може да повлияе на налягането. Във всеки случай, когато се диагностицира хипотония, трябва да се подложите на цялостен преглед. Моля, обърнете внимание, че хипотонията не е независимо заболяване, а само последица от някакви нарушения или промени в тялото.

Какво е опасно?

Скъпи майки, които очакват своите бебета, трябва незабавно да се успокоите, тъй като хипотонията е по-малко опасна от хипертонията. Дори ако оценката ви варира между 100-90 / 70-60, това не е толкова критично. Разбира се, има някои опасности, по-подробно за тях по-долу, но не бива да се паникьосвате.

И така, каква е опасността от продължителна хипотония?

Когато налягането е ниско, кръвта тече по-бавно през съдовете. Самите съдове намаляват тонуса и стават по-мудни. При лош приток на кръв към органи, включително плода, се доставя по-малко кислород и хранителни вещества.

Постоянната критична хипотония (когато кръвното налягане е под 90/60) заплашва спонтанен аборт, преждевременно раждане или увреждане на развитието на плода. Особено изпълнено с ниско кръвно налягане в ранните етапи, когато се формира плацентата.

В последните етапи хипотонията може да причини лошо свиване на матката по време на раждане, повишено кървене, продължителни трудови процеси.

Какво да правя?

Ако лекар диагностицира хипотония, те обикновено предписват подходящи лекарства. Приемът на лекарства без лекарско предписание е изключително опасно и просто неприемливо за бременна жена. Ако се установят причините за ниско кръвно налягане, се предписва лечение за тяхното отстраняване. В този случай налягането независимо се нормализира веднага след като заболяването, което го е засегнало, се елиминира..

Всяко медикаментозно лечение, насочено към повишаване на кръвното налягане, е придружено от препоръки, които допринасят за нормализирането на състоянието.

Безопасни начини за повишаване на кръвното налягане

 • Физически упражнения. Става въпрос за приемлива физическа активност за жени "в позиция". Ежедневни разходки на чист въздух, лека гимнастика, плуване - всичко това идеално допринася за нормализиране на тонуса, добро кръвообращение и като цяло подобрява състоянието.
 • Пийте. силен черен чай и кафе повишават нивото на кръвта в съдовете. Но към такива напитки трябва да се прибягва само ако няма противопоказания. Вредността на кафето отдавна е опровергана и стотици учени по целия свят са доказали, че ползите от него са в пъти по-големи от вредата. Между другото, изобщо не е открита конкретна вреда. Но бременните жени не трябва да злоупотребяват с кофеин (защо го четем в тази статия), така че е допустима само чаша на ден. Напитката трябва да е натурална.

Трябва да пиете повече чиста вода. Това допринася за увеличаване на обема на кръвта и следователно за повишаване на съдовия тонус. Сладките сокове, желето също са полезни.

 • Хранене. Храните, съдържащи много протеини, повишават кръвното налягане. Бъдещата майка трябва да включи в диетата си ядки (всякакви), картофи, месни ястия, черен дроб, боб, мазна риба, яйца, билки (особено целина), мляко, елда, овесени ядки. Туршии и сладкиши, особено овкусени със сметана, шоколад също бързо увеличават показанията на тонометъра, но в големи количества такава храна е вредна.

Контрастният душ, масаж и правилен сън могат да помогнат за намаляване на хипотонията. Благоприятната атмосфера в семейството, отсъствието на стрес, психологически сътресения също са необходими условия за баланса на благосъстоянието..

Какво да избягвате

Ако имате хипотония, докато проучвате начини за повишаване на кръвното налягане и започнете лечение, научете какво да избягвате.

Бременните жени с ниско кръвно налягане не се препоръчват:

 • Останете в задушни стаи.
 • Бъдете под слънцето в горещо време.
 • Станете рязко от легнало положение.
 • Пийте кисели напитки.
 • Сам отиди далеч от дома.
 • Прекарване на дълго време в неактивно състояние (лежане с часове, седене).
 • Докарайте се до остър глад или жажда.
 • Прием на лекарства, където страничният ефект е намаляване на кръвното налягане.

Учените са установили, че емоционалното състояние на човек оказва силно влияние върху кръвното налягане. Колкото повече положителни впечатления получава и колкото по-високи са чувствата му за щастие и благополучие, толкова по-стабилен е балансът на кръвния поток и съдовия тонус в тялото. Следователно доброто настроение е основното нещо, което трябва да започнете с лечението на хипотонията..

Това е всичко за мен, скъпи бъдещи майки. Ще се радвам да ви видя в своите абонати. Присъединете се към блога и няма да пропуснете нито един нов материал! Ако статията ви е била полезна, споделете я с други хора във вашите социални мрежи. До следващия път и бъдете винаги здрави!

Ниско кръвно налягане при бременни жени

Има определени граници, когато ниското кръвно налягане по време на бременност може да представлява заплаха за бебето, процеса на раждане на дете и предстоящото раждане. Хипотонията не е просто слабост и леко замайване, тя е здравословно състояние, което може да предупреди за развитието на други заболявания и да завърши с редица усложнения.

Защо възниква хипотония??

Според нормата налягането на бременна жена не трябва да бъде по-високо от 140/90 mm Hg. Изкуство. и не по-малко от 100 до 50 mm Hg. ул.

Показателите обикновено се разделят на по-ниско налягане (съдов тонус) и горно (сърдечно). По този начин работата на сърцето и кръвоносните съдове влияе на показателите за кръвното налягане. Нарушение в тонуса на стените на кръвоносните съдове води до намаляване. Основната причина за тази промяна е самата бременност, която винаги носи стрес в тялото. Той е разделен на 3 части, по 3 месеца всяка:

 • 1 триместър (1-13 седмици);
 • 2-ра трета (14-27 седмици);
 • 3 триместър (28-42 седмици).

През всички периоди вътрешните сили са насочени към осигуряване на условията за нормален растеж и развитие на плода. Различни фактори могат да повлияят на намаляването на налягането в продължение на 9 месеца:

 • нарушение на хормоналните нива;
 • разстройство на нервната система;
 • понижен съдов тонус;
 • стресови ситуации;
 • преумора;
 • преобладаването на активен процес на инхибиране в централната нервна система.
Обратно към съдържанието

Ранни причини

През първия триместър (до 13 седмици) налягането може да спадне много рязко. Горната граница намалява с 10-15 mm Hg. Чл., А долните 5-15. Това се дължи на преструктурирането на тялото и подготовката за раждане на плода, тъй като в началото се формират вътрешните органи на детето. При жените токсикоза, чести позиви за повръщане, промени в кръвния тест - всички тези фактори могат да причинят рязко намаляване на кръвното налягане. Ниското кръвно налягане по време на ранна бременност се счита за нормално, но лекарят препоръчва да се контролира ситуацията.

През 2-ри триместър

Започвайки от 4 месеца, много повече внимание трябва да се обърне на показателите за налягане. Обикновено, по физиологични причини (образуването на втория кръг на кръвообращението), повишаване на кръвното налягане е характерно през този период. Спад в налягането по време на бременност през тези периоди поради настинки, стрес, ниско съдържание на желязо в кръвта, обостряне на патологии, с които е била болна жена преди нея.

По-късна дата

Всички причини за понижаването на налягането при бременна жена през 3-тия триместър се дължат на увеличен корем. Като правило симптомите се появяват в хоризонтално положение, когато уголеменото бебе натиска върху кухата вена. Затова лекарите не препоръчват почивка и сън в това положение след 20-та седмица..

Симптоми на хипотония

Въпреки факта, че ниското кръвно налягане се диагностицира доста често, не всички жени усещат признаците на неговото проявление, особено ако промените в показателите са незначителни. Но има моменти, когато има рязък спад в показателите и тогава се появяват характерни усещания. През първия триместър тези признаци включват:

 • обща слабост;
 • гадене;
 • главоболие;
 • усещане за черни точки в очите;
 • шум или звън в ушите ви;
 • сънливост.

През втория триместър тялото се адаптира към непознатата ситуация и клиничните симптоми стават по-слаби, след което напълно изчезват.

Защо хипотонията е опасна??

Лекото намаляване на показателите, с изключение на лошото здраве, не е нищо опасно. Много ниско налягане по време на бременност, например от 80 до 50, заплашва развитието на усложнения, които се отразяват негативно на здравето на жената и бебето. Непроменените ниски стойности на кръвното налягане водят до нарушения на кръвообращението, което може да доведе до такива затруднения:

 • недостатъчно снабдяване с хранителни вещества към сърцето, централната нервна система, мозъка на бъдещата майка;
 • лошо снабдяване на плода с кислород;
 • патология в развитието на бебето;
 • токсикоза в края на бременността (37-39 седмици);
 • преждевременно раждане;
 • спонтанен аборт през първите месеци;
 • замразена бременност;
 • трудности при раждане:
  • намаляване на опитите;
  • лошо свиване на матката;
  • риск от кървене.
Обратно към съдържанието

Диагностични методи

Определянето на ниско кръвно налягане по време на бременност не е трудно. За целта при всяко приемане се измерва кръвното налягане на бременната жена с помощта на тонометър. Лекарите препоръчват на бъдещите майки да правят същата процедура самостоятелно у дома. Резултатите трябва да бъдат записани. Въз основа на получените данни лекарят ще проведе преглед, ще проучи медицинската история и ще зададе уточняващи въпроси. Ако е необходимо, той ще изпрати за лабораторни и инструментални изследвания.

Как да се лекува?

Ако ниското кръвно налягане по време на бременност, причинено от физиологични промени, не носи неприятни усещания за бъдещата майка, тогава няма нужда да се лекува. Но можете да повишите малко показателите и да предотвратите спада им, като преразгледате начина си на живот:

 • коригирайте храненето (яжте 4-6 пъти на ден);
 • пийте достатъчно вода;
 • отделете необходимото време за почивка (поне 8 часа за сън);
 • не се изнервяйте за дреболии;
 • направете възможно упражнение.

Когато се наблюдава патологично състояние при ниско налягане, което е придружено от характерни симптоми, спешно трябва да се потърси помощта на лекар. Важно е да запомните: самолечението е противопоказано! Хипотонията обикновено се лекува у дома. Само когато налягането спадне до критично ниво, съществува риск от припадък, нарушения на кръвния поток, бременната жена е хоспитализирана.

Медикаментозно лечение

На първо място, лекарят може да предпише хапчета за намаляване на симптомите на хипотония, като главоболие и гадене. Възможно е да се коригира ниското кръвно налягане по време на бременност само с билкови препарати. Те включват:

На бъдещата майка може да бъде предписан екстракт от елеутерокок.

 • Течен екстракт от рога "Pantokrin". Действието му е насочено към подобряване на състоянието на кръвоносните съдове. За нормализиране на показателите ще са необходими 2-3 седмици.
 • Ангиопротектор "Дипиридамол". Подобрява кръвните свойства.
 • Елеутерококи. Течен билков екстракт без странични ефекти, нормализира кръвното налягане, подобрява общото състояние и повишава защитните сили на организма.
 • Кофеин. Този афродизиак под формата на инжекции се предписва само от лекар. У дома се заменя с чаша кафе..
 • Корен от роза или Rhodiola rosea. Растителната тинктура е мощна енергийна напитка. Активира работата на мозъка, тонизира кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв.
Обратно към съдържанието

етнонаука

Можете да се борите с ниското кръвно налягане, като използвате проверените във времето рецепти. Но преди да започнете да приемате билкова тинктура или отвара, трябва да се консултирате с лекар, тъй като много билкови съставки могат да причинят алергични реакции или нежелани странични ефекти по време на бременност. Търсят се следните рецепти:

 • Зелен чай. Счита се за първия помощник при ниско кръвно налягане поради високото си съдържание на кофеин. Освен това помага за отстраняването на излишната течност от тялото, което е много полезно на 35-38 седмици.
 • Плодове от калина. Те могат както да намалят показанията на налягането, така и да ги увеличат. Рецептата за понижаващ ефект е следната: за 0,5 литра вряща вода са ви необходими шепа нарязани плодове. Плодовете се вливат около 1 час, след това плодовете се изцеждат и тинктурата се филтрира. В деня на тинктурата можете да пиете не повече от 120 мл.
 • Суданска роза или хибискус. За 0,5 литра вряща вода трябва да вземете 5 цветя, съцветия в съцветия за 20 минути. Можете да пиете около 3 чаши на ден.
Обратно към съдържанието

Прогноза и превантивни мерки

Навременно откритото ниско кръвно налягане по време на бременност няма да доведе до опасни усложнения нито за майката, нито за бебето. Достатъчно е да приемате терапевтични средства своевременно и внимателно да следвате превантивните препоръки. Доброто настроение, без резки скокове от стрес към добро настроение, е основното правило. Освен чист въздух, осъществимо физическо възпитание и правилно ежедневие.

Какво да правите, ако ниско кръвно налягане по време на бременност?

Много жени искрено вярват, че редовното измерване на кръвното налягане при рутинни срещи е необходимо, за да се идентифицират навреме увеличените показатели.

Почти всички знаят, че повишаването на налягането през този период е опасно за здравето на майката и детето..

Ниското кръвно налягане по време на бременност не се счита за важно и дори се смята за абсолютно безопасно. Междувременно лекарят е разтревожен и от твърде ниските цифри, защото това също може да повлияе негативно на хода на бременността..

Степен на налягане по време на бременност

В днешно време лекарите вече не вярват, че нормалното кръвно налягане се измерва в строги цифри. Броят му е индивидуален за всеки човек, което зависи от много параметри и преди всичко от характеристиките на физиологията, възрастта.

Ако показателите се издигнат над 140 и 90, тогава говорим за патологично високо кръвно налягане, под 100 и 60 - за ниско.

В същото време в някои случаи при редица жени налягането може да бъде физиологично ниско и за тях нормата може да бъде налягане от 90 до 60.

Съответно за тях вече числата от 130 до 80 са знак за опасно състояние. По правило това е характерно за млади жени с ниско тегло..

Следователно при всякакви подозрения е необходимо да се започне диагнозата от работното налягане, което е било отбелязано при жената преди бременността. И ако показателите за налягане в новото състояние се различават от него постоянно с повече от 10 пункта, тогава вече можем да говорим за падането му.

Защо кръвното налягане спада по време на бременност?

Ниското кръвно налягане при бременни жени може да бъде причинено от:

 • физиологични, причинени от самата бременност;
 • патологични, причинени от неизправности в тялото.

Физиологични причини

Обикновено през първата половина на бременността налягането може да намалее - това е следствие от отделянето на определени хормони.

Природата се е погрижила новоорганизираните плавателни съдове да не изпитват претоварване. Произвежданите хормони, чиято задача е да осигурят добро закрепване на плода и да предотвратят заплахата от спонтанен аборт, допринасят за отпускането на гладката мускулатура. В същото време съдовете, чиито стени също се състоят от мускулни влакна, се отпускат..

Ако обаче налягането започне да пада далеч под 10-точковите граници, замислени от природата, предимствата се превръщат в недостатъци и изискват корекция.

Косвени причини

Ниското кръвно налягане при бременни жени може да бъде провокирано от:

 • заседнала работа и липса на движение;
 • постоянен и продължителен стрес или тежък стрес;
 • загуба на кръв;
 • дехидратация;
 • хронична липса на сън;
 • задух в стаята;
 • липса на хранене.

Патологични причини

Проблемите с тялото по време на бременност се изострят и могат да причинят спад на кръвното налягане. Ако болестта е била в латентно латентно състояние преди бременността, тогава тя може да бъде активирана.

 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, включително вегето-съдова дистония, пролапс, сърдечни дефекти;
 • язва на стомаха;
 • отказ на жлезите, включително щитовидната жлеза, надбъбречните жлези;
 • алергични заболявания;
 • инфекциозни заболявания.

Най-често налягането намалява през нощта, когато нарастващата матка притиска съдовете и нарушава кръвоснабдяването и по време на рязко покачване

Признаци за ниско кръвно налягане при бременни жени

Често, особено ако налягането е физиологично ниско, жената не чувства никакви специални признаци - здравословното й състояние на практика не се променя.

Ако налягането спадне рязко или спадне силно, тогава се появяват много неприятни симптоми..

Те включват:

 • тежест в главата "тежка глава";
 • главоболие, като правило, леко и скучно;
 • сънливост;
 • слабост;
 • шум в ушите;
 • слабост и световъртеж;
 • задух, по-лошо при натоварване;
 • раздразнителност.

Фактът, че натискът е нисък, косвено се доказва от срив - жената иска да лъже повече и да не се движи.

При рязка промяна в положението на тялото и рязко покачване се появяват:

 • мухи пред очите;
 • потъмняване в очите;
 • замаяност и световъртеж.

В резултат на това внезапното спадане на налягането може да доведе до припадък. Признаците за предстоящо припадък са подобни на изброените по-горе..

Те също така включват:

 • изпотяване;
 • усещане за студ или, обратно, горещо.

Припадъкът е опасен за падания. В този случай жената може да удари силно. Лошото падане може дори да предизвика спонтанен аборт..

Следователно трябва да се предотврати рязкото спадане на налягането, доколкото е възможно, и ако се случи, трябва да се вземат всички мерки, за да се избегне припадък..

Това може да се направи, ако действате бързо и пренебрегвате конвенциите - ако на улицата се усети състояние на припадък, не се колебайте да потърсите помощ от минувачите и да седнете на земята, ако няма пейки наблизо.

 • седнете веднага или легнете с вдигнати над главата крака;
 • разкопчайте дрехите.

Ако все пак припадне, други трябва да осигурят прилив на чист въздух, като отворят прозорец и да донесат салфетка, навлажнена с амоняк. След припадане може да се сервира топъл и сладък чай..

Тогава ниското налягане е опасно?

Дори ако жената не се оплаква от своето благосъстояние, това не означава, че постоянно ниското кръвно налягане не оказва значително влияние върху хода на бременността..

Номерата с ниско налягане са опасни в много отношения.

Трябва да се разбере, че понижаването на налягането в съдовете означава на физиологично ниво, че кръвта тече към органите в по-малко количество и по-бавно от необходимото..

Това постепенно води до хронично кислородно гладуване на тъканите, включително самото сърце, мозъка и храносмилателния тракт..

В резултат на това може да се развие следното:

 • нарушение на плацентарната циркулация;
 • недостатъчност на плацентата, което може да доведе до нейното отделяне;
 • фетална хипоксия;
 • ниско тегло на плода поради недостатъчно снабдяване с хранителни вещества;
 • спонтанен аборт или преждевременно раждане, при условие, че има твърде голям спад на налягането и рязко развита плацентарна недостатъчност.

Освен това ниското кръвно налягане влошава хода на токсикозата, увеличавайки я.

Редица жени, които са имали ниско кръвно налягане, тогава също има слабост и нарушен труд. Тези жени може да се нуждаят от цезарово сечение..

Но дори това да не се случи, тогава жените с ниско кръвно налягане имат по-висок риск от кървене и по-бавно връщане на матката в предишното й състояние..

Какво да правим за бременни жени за повишаване на кръвното налягане?

Въз основа на гореизложеното става ясно, че е невъзможно да се остави ниско кръвно налягане без внимание, особено ако преди бременността не е имало тенденция към него.

Има три начина за справяне с проблема:

 1. промяна в начина на живот;
 2. традиционни методи на лечение;
 3. медикаментозно лечение.

Разбира се, не трябва веднага да прибягвате до лекарства..

Ако спадът на налягането е рядък и зависи от външни обстоятелства, струва си да го спрете с помощта на прости методи:

 • усещане за припадък с рязко покачване, седнете или легнете с повдигнати крака над главата;
 • пийте сладък чай или кафе.

Промяна в начина на живот

Ако налягането спадне поради външни причини, трябва да бъдат изпълнени редица условия:

 • не ставайте рязко и бързо - преди да станете от леглото, леко се преобърнете настрани, за да легнете малко, след което станете;
 • не се навеждайте и не правете упражнения със завои и резки завои на тялото;
 • по-често да сте на чист въздух - добре дошли ежедневни разходки в продължение на поне 30-60 минути;
 • проветрете стаята преди лягане, спите с отворен прозорец;
 • Осигурете добро хранене;
 • спете достатъчно - спете поне 8-9 часа;
 • опитайте се да избегнете стреса;
 • водят активен начин на живот, правят гимнастика, занимават се с плуване.

Месото, черният дроб, яйцата, изварата трябва да присъстват в диетата - с една дума, всички храни с високо съдържание на протеини.

Народни начини

Доста ефективни и относително безопасни начини за повишаване на налягането включват контрастен душ, акупресура и дихателни упражнения.

Контрастният душ е най-добре да се приема сутрин. Трябва обаче да внимавате да не направите контраста твърде силен, в противен случай можете да провокирате повишен тонус на матката..

Масажните точки, чието действие помага за намаляване на налягането, са разположени в трапчинките между устната и носа и устната и брадичката.

Нежно и ефективно лекарство са билковите отвари. Нараняванията, които помагат за нормализиране на кръвното налягане, включват бял равнец, жълт кантарион, шипки, цикория.

Събирането на тези билки трябва да се настоява в термос и да се пие като чай 3 пъти на ден половин час преди хранене..

Добър начин за натрупване на натиск е повдигането на краката нагоре. В този случай краката трябва да се придържат към стената..

Лекарства

Понякога е невъзможно да се направи без използването на лекарства. В този случай не трябва да се самолекувате - необходимите лекарства, които повишават кръвното налягане, могат да бъдат препоръчани само от лекар, който ще вземе предвид индивидуалните характеристики на тялото.

Освен това лекарствата, които повишават кръвното налягане, могат да провокират по-нататъшно влошаване на кръвоснабдяването на плацентата поради факта, че тяхното действие се основава на стесняване на лумена на кръвоносните съдове..

Медицинските методи включват носене на компресионни трикотажни изделия. До известна степен той също може да повиши натиска..

Ниското кръвно налягане по време на бременност не може да бъде пренебрегнато, особено ако причинява влошаване на благосъстоянието. Ако действате последователно, нормализирайки ежедневието и начина на живот и го подсилвайки с народни средства, тогава проблемът може да бъде решен и да се предотврати отрицателно въздействие върху нероденото дете..

Ниско кръвно налягане в началото на бременността: какво да правя

Ниското кръвно налягане по време на бременност е проблем, с който се сблъсква всяка четвърта жена, докато носи дете. Някои хора се справят с лек дискомфорт с чаша чай или сладък сън. Някой започва да се тревожи, причинявайки влошаване на състоянието. Проблемът трябва да се бори. Научете как да повишите кръвното налягане и защо хипотонията по време на бременност е опасна от статията.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Как можете да повишите ниското кръвно налягане по време на бременност?

Ниското кръвно налягане е причина за безпокойство независимо от гестационната възраст. Често се казва, че хипотонията (ниско кръвно налягане) не е толкова опасна и много по-лесно поносима от хипертонията (високо кръвно налягане).

Важно е да се разбере, че всеки човек има така наречения работен натиск, но има и нормални граници. Еднократната промяна в показателя за кръвно налягане, като същевременно се поддържа нормално здраве с 10% в посока на увеличаване или намаляване на цифрите, не е патология. Ако налягането постоянно се колебае, се наблюдава тежка хипотония, която е придружена от лошо здраве, важно е да се потърси съвет от специалист и да се научите как да повишите налягането, без да навредите на себе си и на детето.

Има много причини за хипотония. Някои от тях са физиологични, а други са способни да причинят непоправима вреда на здравето на майката и бъдещото бебе. Не забравяйте, че спестяването на време и пари за посещение на лекар може да струва най-скъпото нещо - живота.

Ако ниското кръвно налягане не изисква лечение в медицинско заведение под наблюдението на лекари, можете сами да стабилизирате състоянието. За да направите това, достатъчно е да се придържате към следните препоръки:

 • Следете продължителността и качеството на съня. Бременната жена се нуждае от поне 10 часа сън на нощ и задължителна дневна почивка. Тялото е в състояние да си каже как да му помогне. Ако се чувствате сънливи през деня, не се съпротивлявайте, подремнете половин час. Няма да навреди.
 • За да повишите общия тонус на тялото, вземете душ. Не горещо, не студено, не контрастиращо. Регулирайте температурата на водата за приятно преживяване.
 • Ако е възможно, разхождайте се на чист въздух и проветрявайте апартамента възможно най-често.
 • Внимавайте за диетата си. Наблегнете на здравословната храна. Увеличете количеството протеини и храни, съдържащи витамин В в диетата.

Прясно сварен черен чай със захар и лимон ще помогне да се справите със слабостта, причинена от хипотония. Моля, обърнете внимание: не пакетче чай, а истински чай от насипни листа.

За нормализиране на кръвообращението е полезно да се правят сутрешни упражнения, които ще са от полза за бъдещата майка. Достатъчно е да овладеете трите основни упражнения, които могат да се изпълняват както в началото, така и в края на бременността. Така:

 1. Сложете дланите си пред лицето. Повдигнете лактите така, че визуално да се изтегли линия от лакът до лакътя. Стиснете силно дланите си, за да усетите мускулите на ръцете и гърба. Фиксирайте позицията за 5-10 секунди. Отпуснете се и повторете упражнението.
 2. Застанете с гръб към стената. Бавно се вдигнете на пръсти, останете в това положение за 30 секунди и внимателно спуснете на пълен крак.
 3. Застанете с гръб към табуретка, диван или стол и започнете бавно да клякате. Основното нещо е да не седите на стол, а да се заключите в междинна позиция. Ако усещате вътрешните мускули на бедрата, значи правите упражнението правилно. След 30 секунди бавно върнете тялото в изходна позиция.

Отначало направете 5-10 комплекта. С течение на времето можете да увеличите както продължителността на упражненията, така и броя на подходите. Такава гимнастика ще подобри микроциркулацията на кръвта в тялото, ще позволи на мускулите да поддържат тонуса..

Ако по време на тренировка се появи дискомфорт или замаяност, откажете се от физическата активност, дори минимална.

Академик от Международната академия по информатизация, доктор на медицинските науки Май Шехтман предлага да се бори с проявите на хипотония, които не изискват лечение в болница, с помощта на билкови лекарства, или по-скоро специална инфузия.

За приготвянето на продукта е необходимо да се подготви колекция, която включва такива растителни компоненти в следното съотношение:

 • корен от аир и плодове от хвойна - по ½ част;
 • Veronica officinalis, ягодови листа, цветя от цикория - по 1 част;
 • корен от любимец, ароматна рута, бял равнец, шипки - по 2 части;
 • Жълт кантарион - 7 части.

За мерната единица - част - вземете супена лъжица.

За да приготвите инфузията, изсипете 2,5 супени лъжици. вряща вода 3 с.л. л. събиране и настоявайте в термос за 8 часа. Пийте охладената запарка три пъти през деня преди хранене с интервал от 30-40 минути.

Преди да приемате или консумирате непознати продукти, уверете се, че организмът се понася индивидуално. Универсален тест - нанасяне на продукта върху извивката на лакътя. Ако кожата не сърби, не се зачервява, тогава няма първична алергична реакция.

Не поемайте отговорност за живота си и детето си, ако се съмнявате, че можете да се справите сами с болестта. Ако опитите за нормализиране на вашето благосъстояние не носят желания успех, не отлагайте посещението си на лекар.

Вижте също: Могат ли бременните жени да пият кафе?

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?

Хипотония - по-правилно хипотония - показва намаляване на мускулния тонус. Резултатът от това състояние е забавяне на кръвообращението..

При жени на възраст 20–40 години ниското кръвно налягане е норма в 7% от случаите. Бременните жени страдат от ниско кръвно налягане два пъти по-често. Ако хипотонията не е физиологично (нормално за организма) състояние, това е независим проблем или симптом на друго заболяване.

Ако жената е склонна към хипотония, бременността ще изостри проблема. Първата и основна причина е промяна в хормоналните нива.

Следващата причина за понижаване на кръвното налягане е ранната токсикоза. Повръщането причинява загуба на течности, дефицит на полезни микро- и макроелементи, влошаващо състоянието на бременната жена. Какво друго може да бъде причина за ниско кръвно налягане в ранните етапи? Така:

 • нарушаване на бъбреците и надбъбречните жлези;
 • проблеми със сърдечно-съдовата система;
 • липса на желязо;
 • дефицит на сол;
 • ниска кръвна захар;
 • дефицит на макро- и микроелементи;
 • нарушаване на работата на щитовидната жлеза;
 • стрес и общо психо-емоционално изтощение.

През последните години недохранването за отслабване и оформяне на тялото е бичът на бременните жени. Полярният противоположен проблем е преяждането. Докато носи дете, жената трябва да се храни правилно и само за себе си. Всичко, от което се нуждае бебето, ще вземе от кръвта, а след това и от майчиното мляко.

Защо хипотонията е опасна? Нека да разберем сега. Така:

 • Пренебрегването на проблема, оставянето на хипотонията без внимание може да доведе до спиране или забавяне на вътрематочното развитие на плода.
 • Нарушаването на кръвообращението в тазовите органи причинява смущения или отсъствие на раждане.
 • Намаленият мускулен тонус провокира обилно кървене. Това е особено опасно, ако раждането става чрез цезарово сечение или по време на естественото раждане жената е била ранена, придружена от кървене.

За да не навредите на себе си или на детето, е важно да идентифицирате проблема навреме. За да направите това, достатъчно е да знаете симптомите на хипотония и да разберете какво се счита за патологично състояние и каква е нормата..

Има три етапа на заболяването, а именно:

 • Компенсирана (продължителна) хипотония.

Този стадий на заболяването се проявява само при измерване на кръвното налягане, не причинява дискомфорт. Компенсираната хипотония не се счита за патология.

 • Субкомпенсирана (нестабилна) хипотония.

В допълнение към действителното понижаване на кръвното налягане, човек изпитва главоболие, замаяност и страда от обсесивно чувство на безпокойство. При хипотония на този етап често има усещане за учестено сърцебиене, наблюдават се постоянна сънливост, обща летаргия и метеочувствителност.

 • Декомпенсирана хипотония.

Придружен е от хипотонични кризи (рязък спад на налягането до критични цифри). Визуално се определя от цианоза на крайниците.

Ако не поддържате тялото в добра форма и не потърсите навреме помощ от терапевт, компенсираната хипотония може да се развие в декомпенсирана, особено ако ниското кръвно налягане е съпътстващ симптом на заболяването.

Когато се сблъскате с подобен проблем, опитайте се да не бъдете сами дълго време. Внезапно, критично спадане на налягането може да причини припадък. В случай на загуба на съзнание е важно да получите първа помощ навреме от тези, които са наблизо, а по-късно и помощта на лекарите.

Първата помощ по никакъв начин не означава прилагане на лекарства - това е дело на лекарите. Следното ще помогне за стабилизиране на състоянието:

 1. Помогнете на жената да лежи на удобна, равна повърхност. Не вдигайте глава, не слагайте възглавници.
 2. Отворете прозорците, за да проникне свеж въздух в стаята.
 3. Поставете хладен, мокър компрес на челото си.
 4. В случай на загуба на съзнание, носете под носа си памучен тампон, напоен с амоняк.
 5. Разтрийте ушите и бузите си.
 6. Дайте на жената хладна вода. Ако е възможно, добавете лимонов сок към водата или вземете парче лимон за ядене.

Носенето на бебе е трудна и отговорна задача. Насладете се на бременността си и направете всичко възможно, за да сте сигурни, че бебето ви се ражда здраво.

Не пренебрегвайте себе си и не се страхувайте да потърсите помощ от специалисти. Консултацията не е присъда, а тази, която е знаеща, въоръжена. Ако състоянието не е опасно за мама и бебе, лекарят ще посъветва как и как да се повиши налягането.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

Опасност от ниско кръвно налягане по време на бременност

По време на бременност трябва внимателно да следите налягането си, най-малкото отклонение на което може да представлява заплаха както за жената, така и за плода. Най-често бъдещите майки се притесняват от хипертония, вярвайки, че ниското кръвно налягане (хипотония) не е опасно и няма да доведе до сериозни последици.

До какво може да доведе хипотонията??

Нормалното кръвно налягане е 120/80, ако показанията на тонометъра са по-ниски от 100/60, има причина за безпокойство. Именно хипотонията причинява нарушения в циркулацията на плацентарния кръвен поток, в резултат на което плодът не получава нормалното количество хранителни вещества, необходими за здравословното му развитие. В резултат на това съществува риск от вродени аномалии и дори фетална смърт на по-късна дата. Ниското кръвно налягане по време на бременност е опасно и за самата бъдеща майка, която започва да изпитва дискомфорт, който пречи на обичайния й начин на живот. В допълнение, бременна жена може да получи сериозни натъртвания в случай на припадък, да изпитва световъртеж в най-неподходящия момент (в транспорт, на път, по време на шофиране и т.н.).

Причини за ниско кръвно налягане при бременни жени

Ниското кръвно налягане обикновено се усеща в ранните етапи, когато хормоналният фон на жената започва да се променя. Ако последният триместър на бременността е придружен от гестоза с обилно повръщане, появата на хипотония е неизбежна. Също така, налягането намалява при тежка дехидратация на тялото, сърдечна недостатъчност, неактивен начин на живот.

Знаци за ниско налягане:

 • много бърза умора;
 • слабост, сънливост;
 • гадене, желание за повръщане, припадък;
 • появата на отблясъци и тъмни петна пред очите, шум в ушите;
 • задух, дори при бавно ходене;
 • чести мигрени.

Също така, причината за ниското кръвно налягане е, че бъдещата майка развива сериозни заболявания: бъбречна недостатъчност, язва на стомаха, патология на щитовидната жлеза, алергични състояния. Ето защо, ако забележите симптоми на хипотония, трябва незабавно да се свържете с лекар. Особено си струва да бъдат внимателни към здравето си за жените, които са имали чести спада на налягането дори преди бременността..

Как да се справим с хипотонията?

За съжаление е невъзможно да се повиши налягането по такъв често срещан начин като чаша силно кафе, в противен случай, като се отървете от един проблем, ще получите много други. Не бързайте да приемате лекарства, особено без лекарско предписание - можете да нормализирате състоянието с помощта на импровизирани средства. Опитайте да пиете сладък черен чай с резен лимон, доматен сок или чаша обикновена пречистена вода за хипотония. При ниско кръвно налягане е полезно да се пият много течности, което стимулира по-интензивното кръвообращение.

За да повишите кръвното налягане без лекарства, наблюдавайте диетата си, която трябва да включва животински протеин. Стабилизирайте натиска на бульоните върху месото, целината, ягодите.

Но какво, ако няма апетит с ниско кръвно налягане? Чувството на глад допълнително увеличава гаденето, така че дори чрез „не искам“ можете да ядете пресни плодове, бисквити или да пиете сок. Ако се притеснявате от тежка токсикоза, опитайте да замените обикновената си храна с млечни продукти, които са не само здравословни, но и много удовлетворяващи..

Предотвратяване

За да предотвратите ниско кръвно налягане по време на бременност, първо трябва да балансирате диетата си, да нормализирате ежедневието и да ходите повече на чист въздух. Сънят трябва да се дава поне 10 часа, не преуморявайте, водете активен начин на живот. Ако няма противопоказания, запишете се за басейн, фитнес, йога или други занимания за бременни жени. Хладен душ, контрастни вани за ръце и крака, вани с ароматни масла и билки ще помогнат за нормализиране на налягането..

Можете да разберете какво е кръвното ви налягане с тонометър. Можете да го купите във всяка аптека. Днес има много удобни устройства за домашна употреба, които ви позволяват да направите сами всички необходими измервания. Ако нямате личен апарат за кръвно налягане, но здравословното Ви състояние е тревожно, не забравяйте да посетите лекарския кабинет и да се изследвате.

Спад в кръвното налягане по време на бременност

Кръвното налягане е непостоянна стойност, която може да варира в зависимост от външните фактори, емоционалното и физическото състояние на човека. Малки колебания в показанията на кръвното налягане не се усещат от тялото и не са опасни за здравето. Но когато налягането спадне или се повиши рязко, това е сигнал от тялото за някакъв вид провал или нарушение в работата му, на което си струва да се обърне внимание. Трябва да бъдете особено внимателни по отношение на показателите за вашето здраве и кръвно налягане за бременни жени. Много бъдещи майки трябва да се справят с ниското кръвно налягане по време на бременност. Ниското кръвно налягане се придружава от намалена работоспособност, сънливост и летаргия, понякога при бременни жени се появяват световъртеж и гадене. Каква е опасността от ниско кръвно налягане по време на бременност и какво да направя, за да го нормализираме?

Какво кръвно налягане се счита за нормално по време на бременност?

Всеки човек има своя собствена скорост на кръвното налягане, чиито показатели зависят от начина на живот, храненето, генетичните фактори. За измерването му се използват два показателя:

 • горна систолна, която определя свиването на сърдечния мускул;
 • по-ниско диастолично налягане - характеризира съдовия тонус.

Средният показател за нормално кръвно налягане е 120/80 с малки допустими отклонения. За бременните жени обаче този показател не е норма, тъй като при промяна на хормоналния фон налягането при бъдещите майки, особено през първия триместър, спада. Допустим показател за бременни жени е цифрата на тонометъра - 100/60. При по-ниски нива, ако кръвното налягане спадне под 90/60 mm Hg - счита се за ниско, възможно е бременната да има хипотония, което изисква незабавно лечение.

Ниско кръвно налягане по време на бременност: симптоми

Намаляването на показателите на кръвното налягане при бременни жени, в сравнение с показателите до "интересна позиция", се счита за нормално явление, което е характерно за много бъдещи майки, ниското кръвно налягане е признак за бременност. Лекарите наричат ​​това явление физиологична хипотония при бременни жени. При рязък спад или намаляване на налягането жените могат да се почувстват зле, което се проявява:

 • виене на свят, главоболие, понякога припадък;
 • жените се чувстват пулсиращи в слепоочията или тила;
 • може да се появи гадене, слабост, намалена работоспособност, наблюдават се сънливост и умора;
 • има чести случаи на шум в ушите, поява на потъмняване и вълни в очите;
 • бъдещата майка има внезапни промени в настроението, треперене на ръцете и краката, изпотяване се увеличава;
 • жената става зависима от времето и реагира на всякакви промени във времето;
 • паметта, вниманието се влошава;
 • чувство на дискомфорт, болка в сърдечната област, аритмия, ускорен пулс.

При наличие на горепосочените симптоми бъдещата майка задължително трябва да отиде на лекар.

Причини за ниско кръвно налягане по време на бременност

Една от най-важните причини за намаляване на кръвното налягане по време на бременност са хормоналните промени и промените, свързани с настъпването на бременността. Още от първите седмици на първия триместър налягането при жените спада и остава на показател до 90/60, с леки отклонения. Не си струва да се притеснявате и да биете аларма, ако се чувствате нормално, но все пак е необходимо да повишите налягането, за да избегнете неприятните симптоми, които го придружават.
Емоционален стрес и стрес, нездравословна диета, неспазване на дневния режим, хронична липса на сън и дори недостатъчен прием на вода могат да доведат до хипотония. Увеличение на налягането може да възникне от продължителен престой в задушна стая, излагане на слънце в горещина или от промяна във времето, ако трябва да прекарате деня на краката си.
В допълнение към физиологичната причина здравословните проблеми при бъдещата майка могат да повлияят и на пониженото налягане. Ниското кръвно налягане е само следствие от някакъв вид заболяване или смущения в организма. Такива заболявания включват:

 • заболявания на ендокринната система;
 • заболявания на стомаха, храносмилателната система;
 • наличието на фокус на инфекциозно заболяване в тялото;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • бъбречно или надбъбречно заболяване;

Защо ниското кръвно налягане е опасно по време на бременност?

Лекарите предупреждават, че значителното намаляване на показателите на кръвното налягане или рязкото им намаляване не могат да бъдат пренебрегнати, хипотонията създава определени рискове в хода на бременността.

Ниско кръвно налягане по време на бременност 1 триместър

Ниското кръвно налягане е неизбежен спътник на бременни жени през 1-ви триместър. Вината за всичко е хормоналните промени в ново състояние, което е придружено от токсикоза, често повръщане. Ниското кръвно налягане е опасно състояние за бъдещо бебе. Поради хипотонията, кръвообращението се забавя, което може да повлияе неблагоприятно на плода и да провокира вътрематочна хипоксия на плода, да доведе до забавяне на вътрематочното му развитие. В допълнение, рискът от спонтанен аборт и спонтанен аборт при бременни жени с хипотония се увеличава няколко пъти..

Ниско кръвно налягане по време на бременност 2 триместър

Ниското кръвно налягане през 2-ри триместър, в допълнение към лошото здравословно състояние и общото състояние на бременната жена, може да доведе до недостатъчно снабдяване с неродено бебе с кислород и хранителни вещества, което може да причини забавяне и увреждане на развитието на плода. Налягането може драстично да спадне по време на сън, когато жената реши да спи на гърба си. Факт е, че в това положение плодът компресира кухата вена и това се превръща в причина за нарушения на кръвообращението.

Ниско кръвно налягане по време на бременност 3 триместър

Поради ниското налягане през последните месеци на бременността, бъдещите майки могат да имат нарушения на съкратителната активност на матката, които водят до усложнения по време на раждането, съществува риск от повишено кървене след раждането. Бременните жени с ниско кръвно налягане обикновено имат слаба трудова активност, така че възниква въпросът за необходимостта от стимулиране на раждането или се предписва цезарово сечение.

Ниско кръвно налягане нисък пулс на бременността

Някои бременни жени са загрижени за ниско кръвно налягане и нисък, рядък пулс, това състояние се нарича брадикардия. Жената се чувства слаба в тялото си, появяват се световъртеж и припадък. Ако пулсът падне под 40 удара в минута, с нисък спад в горния индикатор, това състояние може да бъде критично и ще изисква спешна хоспитализация.

Ниско кръвно налягане и висока сърдечна честота по време на бременност

Честият пулс при ниско налягане създава на бременните жени неприятни усещания: задухът се появява с малко упражнения или ходене, жената е трудно да диша, има чувство на липса на въздух, усеща топлина в гърдите си. Ако това състояние се случва рядко и преминава бързо, не трябва да се притеснявате. При постоянен ускорен пулс с ниско кръвно налягане, който е придружен от гадене, слабост, замаяност, жената определено трябва да се консултира с лекар. Това може да е признак за неизправност в сърдечно-съдовата или нервната система..

Ниско кръвно налягане по време на бременност. Как бързо да увеличите налягането

Ако се чувствате зле: пулсът ви е зачестил, появиха се главоболие, замаяност, слабост, потъмняване в очите, трябва да легнете да си починете и да изпиете чаша сладък зелен чай. Можете да изядете парче тъмен шоколад със съдържание на какао поне 70%. Позволено е да се пие чаша не силно, но задължително висококачествено кафе, а не сурогат, който няма да повиши кръвното налягане, а само да причини тахикардия и да навреди на черния дроб. Кафето може да се разрежда с мляко или да се замени с цикория, която има вкус на кафе, но не съдържа кофеин. Билковите тинктури от лечебни растения с ниско кръвно налягане (елеутерококи, женшен) перфектно повишават кръвното налягане, но е необходима консултация с лекар относно приема им.


Понякога е малко почивка или сън за няколко часа, за да се възстанови и нормализира кръвното налягане. Препоръчително е да се отпуснете в тишина, да осигурите приток на чист въздух, да повдигнете краката си, като поставите нисък валяк под краката си. Бъдещите майки, които работят, трябва да могат да се отпуснат по време на обяд и да се наспиват достатъчно. При постоянна липса на сън и преумора налягането спада бързо, жените се чувстват слаби, представянето им намалява. Ако е възможно, разходете се на чист въздух. Лекарите препоръчват на бременните жени с ниско кръвно да вземат контрастен душ, да плуват в басейна или да правят физикална терапия..


Съвети за бременни жени с ниско кръвно налягане:

 1. Внезапните промени в положението на тялото могат да причинят замайване, така че не ставайте от леглото внезапно.
 2. Ако се чувствате гадно и се чувствате зле, можете да направите следното упражнение: легнете по гръб, повдигнете краката си и ги подпрете до стената. Благодарение на това упражнение кръвта изтича от долните крайници и налягането се пренася в горната част на тялото..
 3. Ако след сън не можете да станете от леглото, в същото време се чувствате отпаднал, летаргичен, усещането, че не сте спали - закусете с плодове, сушени плодове, бисквити, които вечер оставяте в главата на леглото.
 4. При ниско кръвно налягане помага контрастен душ.
 5. При ниско налягане може да се извърши акупресура: масажирайте точката, разположена между горната устна и носа или в основата на нокътя на малкия пръст.
 6. Не забравяйте за леката физическа активност през деня. Умерената физическа активност стимулира мускулния и съдов тонус. Полезна йога, плуване, танци, фитбол, водна аеробика.
 7. Дихателните упражнения нормализират кръвното налягане.

Хранене с ниско кръвно налягане при бременни жени

В случай на хипотония трябва да се обърне внимание на ежедневието и диетата:

 1. Трябва да се храните често и на малки порции, с акцент върху протеиновите храни (извара, постна риба, месо, яйца) и сложни въглехидрати (трици, зърнени храни).
 2. Всички пресни сезонни зеленчуци, плодове и плодове са здравословни. При недостатъчна консумация на плодове, например през зимата, лекарят може да предпише витаминни препарати, а при анемия - железни препарати.
 3. Правете кратки почивки между храненията, за да избегнете глада и да хапвате повече. Сутрин, без да ставате от леглото, полезна е лека закуска с плодове или сухи бисквитки, можете да изпиете чаша вода.
 4. Много важен фактор, който влияе върху налягането, е приемът на достатъчно количество течност.
 5. Прекрасни храни, които помагат за нормализиране на кръвното налягане по време на бременност - прясна целина и ягоди.

Ниско кръвно налягане по време на бременност, какво да се прави: лечение

Лечение на хипотония с лекарства се провежда в случай на изразен дискомфорт и лошо здраве на бъдещата майка, както и ако ниското налягане представлява опасност за развитието или живота на плода. Общопрактикуващият лекар може да предпише лекарства за премахване на някои от симптомите на хипотония: главоболие, гадене. В случай, че налягането е спаднало до критично ниво, заедно със силно повръщане, ще е необходимо стационарно лечение. Всички лекарства за нормализиране на кръвното налягане се предписват изключително от лекар. По правило това са билкови препарати, разрешени по време на бременност:

 1. Пантокрин. Ефективен препарат на основата на екстракта от рога на благородния елен. Той перфектно стимулира нервната система, има благоприятен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове. Предлага се под формата на тинктури, таблетки и ампули за инжектиране. След 2-3 седмици употреба на Pantokrin кръвното налягане се нормализира.
 2. Дипиридамол. Лекарство за вазодилатация, предписва се за подобряване на кръвообращението.
 3. Екстракт от елеутерокок. Стимулиращ лекарствен препарат под формата на тинктура на растителна основа - билката елеутерокок. Ефективно средство за нормализиране на кръвното налягане без странични ефекти. В допълнение към нормализирането на кръвното налягане, след неговото използване се повишава ефективността и устойчивостта на различни инфекциозни заболявания, повишава се имунитетът.
 4. Кофеин. Препаратът е под формата на инжекции, които могат да бъдат заменени с чаша натурално кафе. Предписва се само от лекар.
 5. Радиола е розова. Лекарствен продукт на основата на корените на Radiola rosea, произведен под формата на тинктура. Перфектно стимулира дейността на мозъка, тонизира стените на кръвоносните съдове, увеличавайки притока на кръв през капилярите.
 6. Заманиха. Билков препарат, препоръчва се при умора, нервно изтощение, нарушение на съня. Вземете не повече от 1 месец.

Народни средства за повишаване на кръвното налягане по време на бременност

Ниското кръвно налягане може да се повиши, като се използват народни методи, но след консултация с лекар, тъй като много лечебни растения могат да имат странични ефекти или да причинят алергии.
Традиционни методи за повишаване на налягането:

 1. Чай от хибискус. Прекрасно средство за повишаване и нормализиране на кръвното налягане. Хибискусът е суданска роза, едно от полезните свойства на която е нормализирането на скоростта на кръвния поток през съдовете. За да приготвите вкусен, освежаващ чай с богат вкус и аромат, ще ви трябват 5 съцветия, които трябва да се заливат с 0,5 литра вряща вода и да се оставят да се влеят 20 минути. Прецедете чая преди да пиете и пийте около 3 чаши на ден, като допълвате чая с лимон или мед.
 2. Калина. Това са универсални плодове, които се използват в традиционната медицина както за повишаване, така и за намаляване на кръвното налягане. За да приготвите лекарство под намалено налягане, вземете шепа плодове, начукайте ги в хаванче и залейте 0,5 литра вряща вода, оставяйки инфузията за 1 час. След охлаждане прецедете инфузията, изцедете сока от плодовете, приемайте 120 ml на ден, добавяйки мед към напитката, за да подобрите вкуса.
 3. Зелен чай. Отлична ободряваща напитка, която съдържа голямо количество кофеин, така че зеленият чай е помощник при ниско кръвно налягане. Той също така има диуретичен ефект и премахва излишната течност, което е от значение за бременни жени в 3 триместър, ако жената има подуване. Може да добавите мед към зелена напитка.
 4. Заешко зеле. Това е лечебно растение, чиито листа могат да се варят като чай. За да го приготвите, вземете 1 супена лъжица от растението и залейте 200-220 мл вряща вода, оставете за около 2 часа, докато тревата се уталожи на дъното. Вземете 50 ml от филтрирания бульон преди хранене, този чай е ефективен и при токсикоза и гадене.
 5. Невен. Алкохолната тинктура от невен се използва успешно за лечение на хипотония. За да приготвите тинктурата, трябва да вземете 2 супени лъжици сухи цветя и да ги напълните със 100 мл медицински алкохол. Тинктурата трябва да се съхранява в хладилник за 7-10 дни в затворен съд. След това се филтрира. Приемайте по 10 капки всяка сутрин и вечер, разредени с вода.

Ниското кръвно налягане не е необичайно при носене на бебе и не представлява опасност за плода. Прилагайки горните съвети и трикове, можете лесно да го нормализирате, като по този начин подобрите вашето благосъстояние. Но изобщо не трябва да пренебрегвате показанията на тонометъра - винаги е необходим контрол, за да предотвратите критично намаляване на показанията. Учените отдавна са доказали, че нивото на кръвното налягане е силно повлияно от психо-емоционалното състояние на човек. Следователно бъдещата майка трябва да има само положителни емоции и впечатления за добро здраве и благоприятна бременност..