Днес има голям брой различни видове кабелни продукти, които се използват широко в много области в силовите и сигналните вериги. Когато избирате проводници и кабели, трябва да обърнете внимание на техните маркировки, които посочват вида и основните характеристики на продукта. След маркирането можете да намерите съкращенията "в режим на готовност" и "mzh", които означават съответно едножилен и многожилен проводник. Вместо „mzh“, често се използва съкращението „mn“.

Съгласно разпоредбите на GOST R 53769-2010, при маркиране на кабели след определяне на напречното сечение могат да се добавят специални съкращения, които показват дизайна на сърцевините. Означението „ok“ се използва за едножилен кръгъл проводник, „mk“ - за многожилен кръг, „os“ - за едножилен сектор и „ms“ - за многожилен сектор.

В едножилния проводник под изолацията има само една проводяща сърцевина, за разлика от многожилната жица, където няколко електрожила се използват като електропроводим елемент. пластмасови тръби www.wavinekoplastik.ru разпределение на водата Напречното сечение се определя въз основа само на една сърцевина. Основната характеристика на едножилния проводник е лекотата на инсталиране, тъй като е много по-лесно да го свържете към прекъсвач или специални клеми, отколкото многожилен. Също така използването му увеличава удобството и скоростта на монтаж на осветителни тела, ключове или битови контакти..

Усукването на няколко едножилни жици се поддава добре на последващо заваряване или кримпване. И благодарение на своята твърдост, те могат перфектно да запазят дадената форма, когато са подредени в кутии. Недостатъкът на този тип кабелни продукти е податливостта на огъване, тъй като това може да повреди сърцевината. Напречното сечение се определя въз основа само на една сърцевина.

Многожилните проводници са по-гъвкави, така че са по-подходящи за полагане в кутии, които имат много завои. Освен това те имат висока еластичност и устойчивост на вибрации. Препоръчително е да ги използвате в разпределителни и разпределителни кутии с голям брой връзки. В такива кабели напречното сечение се изчислява, като се вземат предвид всички жила, които могат да работят паралелно или да бъдат усукани един спрямо друг. Често към сърцевините се добавя специална диелектрична резба, поради което якостта на кабела се увеличава..

Познаването на проводници и кабели е също толкова важно, колкото и знанието за минна плоча. Minplita е минерална изолация, която се използва добре за изолиране на основните системи за топлоносител. Също така миниплочата се използва като основен топлоизолационен материал в други индустриални тръбопроводни системи..

Основната характеристика на многожилните проводници е висока електрическа проводимост и ниски скорости на нагряване, което се постига поради ефекта на повърхностната проводимост. Цената на такива продукти обаче е по-висока в сравнение с едножилните проводници и има определени ограничения при използването им във високочестотни електрически вериги..

Изборът на кабел трябва да се основава на горните характеристики. Едножилните се използват най-често за организиране на окабеляване, захранване на различни електрически инсталации и в случаите, когато се изисква източване на електричество от промишлени генератори. И многоядрени се използват там, където се изисква повишена гъвкавост, например в електрическите системи в транспорта. Те се използват и за организиране на временно захранване, в удължителни кабели и в случаите, когато е необходимо многократно да се правят завои..

Когато проектирате, не забравяйте за допустимия радиус на огъване на кабела, който пряко зависи от външния диаметър D. Така че, за силови кабели с хартиена изолация, допустимият радиус на огъване е:

за усукани - 15D,

за единични ядра - 25D.

За захранващи кабели с гумена или пластмасова изолация:

за усукани - 0.7D,

за едноядрени - 10D.

За контролните кабели радиусът на огъване е разрешен в рамките на 6-12 диаметра, в зависимост от вида на обвивката.

Площта на напречното сечение на кабела е много важен показател, следователно на етапа на проектиране този параметър трябва да се изчисли в зависимост от номиналния ток, който се определя, като се вземат предвид всички свързани товари. Знаейки номиналния ток, оптималното напречно сечение на проводника може лесно да бъде избрано от специални изчислителни таблици, които са дадени в повечето ръководства за електротехниката или в насоки за проектиране.

Стандартните напречни сечения на кабелите с медни проводници са от 0,5 до 800 кв. мм., а алуминий - от 2,5 до 800. В същото време медни проводници с напречно сечение до 10 кв. mm. и алуминий с напречно сечение до 25 кв. mm. могат да бъдат както плътни, така и усукани. Проводниците с голямо напречно сечение са направени само многожилни.

Това завършва нашата статия за многожилни и едножилни кабели и проводници. Ако скъпият читател има някакви въпроси относно окабеляването и окабеляването, можете да оставите въпроса си в коментарите по-долу или в раздела на сайта „Въпроси и отговори“.

Символи, използвани при попълване на работния лист

Приложение 3

Към регламента за отчитане на времето

Символи, използвани при попълване на работния лист

Име на прекарано време

Продължителност на работата през деня

Продължителност на работата през нощта

Продължителност на работа през почивните дни и неработните празници

Извънреден труд

Продължителност на работа на ротационен принцип

Продължаващо професионално развитие

Повишаване на квалификацията с почивка от работа в друга област

Годишен основен платен отпуск

Годишна допълнителна платена ваканция

Допълнителен платен отпуск във връзка с обучение, като същевременно се запазват средните доходи за служителите, които съчетават работата с обучението

Намалено работно време за студенти на работа с частично заплащане

Допълнителен отпуск във връзка с обучение без заплащане

Отпуск по майчинство (отпуск във връзка с осиновяването на новородено дете)

Оставете да се грижите за дете до тригодишна възраст

Неплатен отпуск, предоставен на служител с разрешение на работодателя

Оставете без заплащане в предвидените от закона случаи

Годишен допълнителен отпуск без заплащане

Временна неработоспособност (с изключение на случаите, предвидени в кода "Т") с назначаване на обезщетения в съответствие със закона

Временна неработоспособност без предоставяне на обезщетения в предвидените от закона случаи

Намалено работно време спрямо нормалното работно време в предвидените от закона случаи

Време на принудителен отсъствие в случаи на признаване на уволнение, преместване на друга работа или спиране от работа незаконно с възстановяване на предишната работа

Отсъствия по време на изпълнение на държавни или обществени задължения в съответствие със закона

Продължителност на работата в режим на непълно работно време по инициатива на работодателя в предвидените от закона случаи

Уикенди (седмични празници) и неработни празници

Допълнителни почивни дни (платени)

Допълнителни почивни дни без заплащане

Стачка (при условията и по реда, предписани от закона)

Неявяване по неясни причини (до изясняване на обстоятелствата)

Престой по вина на работодателя

Престой по причини извън контрола на служителя и работодателя

Престой, причинен от служителя

Спиране от работа (недопускане до работа) с заплащане (надбавка) в съответствие със закона

Спиране от работа (недопускане до работа) по причини, предвидени в закона, без заплащане

Време за спиране на работата в случай на забавяне на изплащането на заплатите

Определяне на дни преди встъпване в длъжност или след напускане (уволнения, премествания и др.)

Значението на думата готовност. Какво е в режим на готовност?

Ож - съюзът е стар. Шнек. [[Ryaz. Москва наистина, наистина, наистина, невежа.

Ozh е град, разположен в Nouvelle-Akitain, Франция. Най-близките големи градове се намират наблизо: Поатие, Ла Рошел, Анже, Турс, Нант, Лимож, Льо Ман, Бордо, Рен, Орлеан. повече информация

Ozh е град, разположен в Grand Est, Франция. Най-близките големи градове се намират наблизо: Реймс, Рубе, Лил, Туркоан, Амиен, Мец, One-sous-Bois, Champigny-sur-Marne. повече информация

вижте също морфологичен анализ на думата "в готовност".

Фетометрия на плода - интерпретация на показатели, размери по седмици от бременността

Фетометрията е част от задължителното скринингово ултразвуково сканиране по време на бременност и се предписва на всички жени.

Същността на метода на фетална фетаметрия

Измерването на параметрите на плода се извършва по време на ултразвуково сканиране, чийто принцип се основава на способността на ултразвуковите вълни да се отразяват от тъкани с различна плътност. Лекарят инсталира сензор, който излъчва вълни в определени точки от началото и края на частите на тялото на нероденото бебе и след това резултатите се записват, отчитат и обработват от компютърна програма. По време на проучването тялото на бъдещата майка и плода не е изложено на вредни фактори и процедурата може да се извърши по всяко време.

Какви параметри на тялото на нероденото дете се измерват?

По време на фетометрията се записват следните размери на тялото:

 • обиколка на главата (OG) - измерванията се правят от няколко изображения в различни проекции;
 • бипариетален размер (BPD) - записва се при измерване на главата на детето, показва дължината между противоположните стени на теменните кости и ви позволява да оцените способността на плода да премине през родовия канал;
 • коремна обиколка (OB) - характеризира физическото развитие, извършва се чрез измерване в равнината на визуализация на стомаха, пъпната вена и жлъчния мехур, е среден резултат и се оценява от специалист само в комбинация с останалите;
 • диаметър на гръдния кош (DHA) - размерът е информативен на 14-22 седмици, измерването се извършва за откриване на аномалии и дефекти;
 • дължина на бедрената кост (HL) - измерва се за откриване на възможна скелетна дисплазия;
 • кокцигеално-париетален размер (CTE) - измерва се от короната на плода до опашната кост, най-информативният през първите четири месеца за оценка на продължителността на бременността.

Най-често във всички фетометрични изследвания се оценяват тези измерения. И след 20-та седмица, според техния анализ, може да се изчисли приблизителното тегло на плода (VP). Освен това в таблицата с резултатите от изследването са посочени и други параметри на плода, отразяващи физическото му развитие:

 • дължина на носната кост (DN);
 • дебелина на яката (TVP);
 • дължина на други кости: подбедрица (DG), рамо (DP) и др.;
 • напречен коремен диаметър (PJ);
 • сагитален коремен диаметър (SD).

Обикновено се извършват допълнителни измервания, за да се идентифицират патологии, диагностицирани в други проучвания или при оценка на данни от фамилната анамнеза за възможността за наследяване на хромозомни аномалии.

Като анализира всички данни, получени по време на фотометрия и ултразвуково сканиране, акушер-гинекологът може да наблюдава растежа на плода, състоянието на вътрешните системи и органи по седмици. Дешифрирането на получените данни позволява откриване на генетични заболявания, аномалии и нарушения в развитието на нероденото бебе, планиране на възможността за нормално преминаване на плода през родовия канал и начин на раждане. Ако е необходимо, конвенционални ултразвукови сканиращи добавки Доплер, което позволява да се оцени естеството на кръвния поток в кръвоносните съдове на плода и матката, а на по-късна дата - кардиотокография, извършена за оценка на сърдечната честота на нероденото дете, тонуса на матката и определяне на по-нататъшния метод за управление на раждането.

Как се извършва подготовката за изследването?

Методът за подготовка на бременна пациентка за фетометрия не се различава от общоприетите правила за подготовка за конвенционално ултразвуково сканиране по време на бременност. Ултразвуковото сканиране може да се извърши трансабдоминално, тоест чрез четене на данни със сензор от повърхността на предната коремна стена или трансвагинално, като се използва сензор, вкаран в лумена на вагината..

За трансабдоминално проучване преди процедурата, жената трябва да изпие около 1 литър течност преди 12-та седмица от бременността един час преди планираното проучване.

Пълнотата на пикочния мехур по време на изследването с течност създава среда, която ще улесни най-доброто предаване на ултразвукови вълни и ще ви позволи да получите най-надеждни резултати. След 12-та седмица не е нужно да пиете течност преди ултразвуково сканиране, тъй като по това време в матката вече има вода.

При трансвагиналната фетометрия не е необходимо пикочният мехур да се пълни преди процедурата. Сензорът, използван за този тип ултразвук по време на бременност, може да чете данни без допълнителна подготовка.

Когато се предписва фетометрия?

Планирано проучване за измерване на антропометричните данни на нероденото дете, като скринингов ултразвук на плода, се извършва във всеки триместър:

 • 11-12 седмици;
 • 20-22 седмици;
 • на около 32 седмици.

Ако се установят показания за допълнително ултразвуково сканиране, лекуващият лекар ще даде на пациента направление за непланирано проучване.

Само лекар, който знае как да анализира тяхната динамична промяна, трябва да сравнява резултатите с нормата.

Какви данни са информативни през първия триместър?

При извършване на първите фетометрични измервания данните се оценяват, за да се определи срокът на развитие на плода и датата на раждането. Тези резултати помагат да се потвърдят предположенията на лекуващия лекар..

За откриване на опасни аномалии в развитието по време на фетометрия се измерват охлаждащата течност и CTE. Откриването на хромозомни аномалии се постига чрез сравняване на нормата на параметрите на носната кост и дебелината на яковото пространство със същите измервания на плода. Ако тези размери се отклоняват от общоприетите, тогава на жената се препоръчва амниоцентеза за анализ на околоплодната течност или се предписват други изследвания.

Какви данни са информативни през II триместър?

По време на втория ултразвуков скрининг родителите могат да разберат не само информация за физическите данни на бебето, но и за това кой ще им се роди - момче или момиче. За да се определят характеристиките на хода на бременността в този триместър, се оценяват параметри, които позволяват да се идентифицират нарушения в развитието на плода:

 • BGPB;
 • CTE;
 • DHA;
 • Антифриз;
 • челно-тилно измерение.

Тези измервания са основни. Ако е необходимо, лекарят може да препоръча оценка на DB и дължината на други кости - при декодирането тези данни ще дадат по-информативна картина.

Какви данни са информативни през III триместър?

Фетометрията и ултразвуковият скрининг, обикновено извършвани на 32-та седмица, се извършват не толкова за оценка на определени размери, колкото за изследване на благосъстоянието на нероденото дете. По време на сканирането лекарят измерва диаметъра на корема и главата, проверява симетрията на ръцете и краката и изчислява височината и теглото. Получените данни позволяват да се вземе окончателно решение относно целесъобразността на извършването на доставка по един или друг начин. При тесен таз, големи размери на нероденото бебе и други отклонения от общоприетите норми, на пациента може да се препоръча провеждане на раждане с участието на допълнителен персонал или извършване на цезарово сечение.

Кой от показателите показва патология и забавяне на растежа на плода?

Данните, получени по време на фетометрични изследвания, се оценяват съгласно специални таблици с норми. Не трябва да се опитвате да ги тълкувате сами, тъй като при извършване на анализ лекарят винаги се ръководи от стойностите, приемливи в рамките на нормалното. Например при измервания на бипариеталния индекс на главата тези стойности могат да се отклоняват с 3-4 във всяка посока, а в коремната обиколка - с 14. Това се дължи на допустимите стойности на отделните характеристики.

Основната част от анализа на данните, получени с фетометрия, се основава на показателите CTE. Откритите в него отклонения могат да показват неправилно установяване на времето на носене на плода или развитие на определени патологии на нероденото дете, избледняване на бременността, липса на прогестерон, негативни последици от излагане на вируси или върху заболявания на маточната лигавица.

Забавянето на растежа на плода се установява съгласно следните форми на отклонения:

 • асиметрични. Измерванията разкриват преобладаващото намаляване на някои показатели и нормалните стойности на други;
 • симетрични. При анализ на получените измервания се отбелязва намаляване на стойностите на всички показатели.

Едновременно с определянето на формата на нарушения по време на фетометрично изследване се оценява степента на изоставане във физическото развитие:

 • I - разликата в 14 дни от бременността според таблицата;
 • II - 3-4 седмици;
 • III - повече от месец.

Ако се открият гореописаните отклонения, винаги се посочва повторна процедура за фетометрия. С незначителни признаци на изоставане във физическото развитие, резултатите по време на следващото проучване могат да се нормализират и това показва, че няма причина за притеснение. Ако показателите са значително намалени, тогава на пациента се възлагат други изследвания, позволяващи по-подробна оценка на естеството на установените отклонения.

Фетометрията на плода, извършена три пъти по планиран начин заедно с ултразвук, показва параметрите на частите на тялото на бъдещото бебе. Показателите за развитие, анализирани в хронологична последователност, отразяват състоянието на бъдещото бебе и когато ги декодира, лекарят се фокусира върху данните от специални таблици. Те ви позволяват да идентифицирате различни патологии на плода и бременността. Ако е необходимо, патологиите, идентифицирани по време на фетометрията, се потвърждават с помощта на други изследвания. Повече информация за синдрома на забавено развитие на плода може да се намери в представеното видео.

Какво означава индексът на готовност в марката кабели? Как означава готовност?

Въпрос

Какво означава индексът на готовност в стандартния размер? Каква е разликата между 3x50 и 3x50 в режим на готовност?

Отговор

standby означава едножилни, което означава, че жилата в кабела са направени монолитни. Вместо в режим на готовност, той може да стои - mn - многожилен, тоест вените са направени от отделни проводници. Многожилните кабели обикновено са по-гъвкави от твърдите проводници.

Въпрос от: Валери
Дата на публикуване: 30.09.2013

КАК ДА РАЗБЕРЕМ ЕТИКЕТИРАНЕТО НА ОЖИДАНИЯТА

Маркиране на тел

Има голям брой различни марки тел - PVS 2x0.75; PUGV 1x2,5; ШВВП 2х0,5; APPV 2x2,5; ПУГВВ 2х1.5 и др., Но какво означават тези букви и цифри в тяхната маркировка?

В маркировката на проводника, след обозначението на буквите с цифри, се записва броят на проводящите сърцевини и тяхната площ на напречното сечение, т.е. надписът 3x1.5 означава, че проводникът съдържа три жила с площ на напречното сечение от един и половина милиметра всеки.

Следната класификация е приета за маркиране на тел:

 • "А" - алуминий. Показва, че материалът на проводящите проводници е алуминий, ако буквата А отсъства, тогава проводникът се основава на медни проводими проводници;
 • "P" - означава "тел";
 • "PP" - "плосък проводник";
 • "G" - гъвкави проводими проводници. (например PRGI).

Буквата "P" е последвана от буква, която характеризира изолационния материал:

 • "R" - гума;
 • "В" - поливинилхлорид;
 • "P" - полиетилен.

В допълнение, изолацията често е защитена от различни обвивки:

 • "B" - проводникът има допълнителна PVC-пластмасова обвивка;
 • "H" - негорима обвивка;
 • "L" - плитка от памучна прежда, лакирана. Буквата L се поставя на последното място в обозначението на марката тел;
 • "TO" - с оплетка, импрегнирана с противогниещо съединение, за полагане в стоманени тръби (например PRTO).

Проводниците за въздушни електропроводи се дешифрират, както следва:

 • SIP - самоносеща изолирана тел. Светло стабилизирана XLPE изолация;
 • SIP-1 - с неизолирана неутрална;
 • SIP-2 - с изолирана неутрална;
 • SIP-4 - с изолирани проводници с равно напречно сечение;
 • A - гола тел, усукана от алуминиеви проводници;
 • АС - гола тел, състояща се от стоманена сърцевина и алуминиеви проводници.

Проводниците за електрически инсталации от марката PV имат цифрови индекси 1; 2; 3 и 4. Тези цифри показват степента на гъвкавост на проводниците. Колкото по-висока е стойността, толкова по-гъвкав е проводникът.

Нека да разгледаме всичко по-горе, като използваме пример: PVA проводник 2x0.75

 1. Този кабел има 2 медни проводника, 0,75 кв. Мм. всеки;
 2. P - тел;
 3. B - винилова обвивка от поливинилхлоридна (PVC) пластмаса;
 4. C - свързване.

Кабелна маркировка
Кабелът е маркиран по същия начин:

За VVG кабел:

 • A - проводник - алуминий. Ако буквата А отсъства, тогава проводникът е направен от мед;
 • B - винил. Калъф от пластмасова смес от поливинилхлорид (PVC);
 • B - винил. Поливинилхлоридна (PVC) пластмасова изолация;
 • G - гъвкав или неброниран.

В зависимост от групата на употреба, в обозначението на кабела се намират следните обозначения:

VVG-P:

 • "P" - плоски, изолирани проводници се полагат паралелно в една равнина.

VVGz:

 • "z" - с пълнеж, пълнеж от каучукова смес.

VVGng:

 • "ng" - незапалим PVC съединение с ниска запалимост.

VVGng -LS:

 • "LS" - "нисък смокинг" (намалено отделяне на дим), PVC с намалена опасност от пожар.
 • "FR" - от английското огнеустойчиво, което означава "огнеустойчиво"

AVBbShv:

 • B - броня от стоманени ленти;
 • Ш - защитен маркуч от PVC съединение;
 • c - винил. Поливинилхлоридна (PVC) изолация.

ASB2lG, ASKl, TsSB:

 • С - оловна обвивка;
 • 2л - две ленти от лавсан;
 • G - гол. Защитно покритие от две поцинковани стоманени ленти;
 • K - защитно покритие от кръгли поцинковани стоманени проводници;
 • Ts - хартиена изолация, импрегнирана с не-капково съединение.

AKVVGE:

 • K - контрол;
 • E - общ екран от алуминиево фолио върху усукани проводници;

APvBbShp:

 • "P" - омрежена полиетиленова изолация от силанол;
 • "p" - външна обвивка от полиетилен.

APvPu2g:

 • "y" - подсилена полиетиленова обвивка;
 • "2g" - "двойно запечатана", XLPE изолация с алуминиева лента върху запечатания екран.

КИЛОГРАМА:

ASRG, AVRG, VRG:

 • "R" - изолация от гумен кабел.

APsVG, APVG и др.:

 • "Ps" - самогасящ се полиетилен;
 • "Pv" - вулканизиращ полиетилен;
 • "N" - найрит;
 • "С" - олово.

VVGng (в режим на готовност):

 • "(stand-by)" - едноядрен. Ако в марката няма „режим на готовност“, това по подразбиране означава, че версията е многожилна (mn) или многожилна (mn).

Нека анализираме всичко по-горе например: кабел VVGng (в режим на готовност) -0,66 kV 3x1,5

 1. Този кабел има 3 медни проводника, 1,5 кв. Мм. всеки;
 2. B - винилова обвивка от поливинилхлоридна (PVC) пластмаса;
 3. B - винилова изолация от поливинилхлориден (PVC) пластмасов състав;
 4. (ng) - негорим материал.
 5. 0,66 kV - напрежение. За този кабел той е 660 V. Като цяло кабелите са с ниско напрежение (0,38-1 kV), за средно (6-35 kV) и високо (110-500 kV) напрежение.
 6. (готовност) - версия - едноядрен.

Кабелна маркировка.

Ще разгледаме маркировката на кабела на примера на популярен кабел: VVGng (в режим на готовност) -0,66 kV 3x1,5.

Този кабел се състои от 3 медни проводника, 1,5 кв. Мм. всеки един. Буквата B означава, че в този кабел има винилна обвивка, изработена от поливинилхлоридна (PVC) пластмаса, означението (ng) е огнезащитен материал, когато е положен в група. Броят на жилите за много групи кабели е от 1 до 5. За контролните, например, 4 - 37. Всички кабелни жила имат напречно сечение. Кабелът е с напречно сечение от 1,5 - 800 кв. mm. за кабел с ниско напрежение. 0.66 kV е напрежение. В нашия случай напрежението е 660 V. Кабелите могат да бъдат нисковолтови (0,38-1 kV), средни (6-35 kV) и високи (110-500 kV) напрежения.

За да изчислите съпротивлението на проводник, можете да използвате калкулатор на съпротивление на проводника.

(готовност) - изпълнение - едноядрен. Този параметър показва, че вената е монолитна, безшевна. Ако няма такава маркировка, това по подразбиране означава, че кабелът е направен от многожилен (mn), многожилен (mn). Индексът (А) в маркировката на кабела VVG (A) ng показва съответствието на категория А по отношение на огнеустойчивостта при групово полагане, кабелите от категория (А) са най-безопасните по отношение на забавянето на пламъка.

Също така обозначение на букви (ms, mk) съгласно GOST R 53769-2010:

С - сектор или сегмент.

FR - от английското огнеустойчиво, което означава "огнеустойчиво".

G - гъвкав или неброниран.

B - винил. Калъф от поливинилхлориден (PVC) съединение.

B - винил. Поливинилхлоридна (PVC) изолация.

A - алуминий. Алуминиев проводник.

Всяка маркировка започва с основна буква. Ако е посочена буквата А, това означава, че проводникът е направен от алуминий. Ако няма буква А, тогава проводникът е направен от мед.

В зависимост от групата на приложението при маркирането на кабела могат да се използват следните обозначения:

- AVVG-P. Плоските, изолирани проводници се полагат паралелно в една равнина.

- AVVGz. Напълнени с каучук.

- AVVGng-LS. Ng - незапалим, PVC съединение с ниска запалимост. LS - "нисък смокинг" (намалена емисия на дим), PVC с ниска опасност от пожар.

B - броня от стоманени ленти.

Ш - защитен маркуч от PVC съединение.

c - винил. Поливинилхлоридна (PVC) изолация.

- ASB2lG, ASKl, TsSB.

С - оловна обвивка.

2л - 2 ленти от лавсан

G - гол. Капак, изработен от 2 ленти от поцинкована стомана.

K - защитният капак е направен от кръгли поцинковани стоманени проводници.

С - хартиена изолация, която е импрегнирана с не-капково съединение.

E - общ щит от алуминиево фолио върху усукани проводници.

P - изолацията е направена от силно омрежен полиетилен.

p - външната обвивка е направена от полиетилен.

y - подсилена обвивка от полиетилен.

2d - "двойно запечатан", изолацията е изработена от XLPE с алуминиева лента върху запечатания екран.

Съкращения за обозначаване на вида на изпълнението на жилата на кабелни и телени изделия при маркиране на кабела: ozh, mn, ok, os, ms.

В маркировките на кабелни и телени продукти, след буквеното обозначение на марката или цифровото обозначение на броя на жилите и напречното сечение на кабела, често е възможно да се наблюдават съкращенията на кабелната маркировка "ОЖ", "МН", "ОК", "OS" или "МС". Това буквено обозначение показва вида на конструкцията на кабелната сърцевина, която производителят е длъжен да инсталира по време на производството на продукти в съответствие с GOST R 53769-2010. Нека разгледаме по-отблизо всеки от тях:

 • Охлаждаща течност - показва солиден (едножилен) кабелен монтаж. Този тип изпълнение на кабелна сърцевина е съвсем проста и се състои от едно монолитно тоководещо ядро;
 • MN (рядко MF) - многожилен монтаж. Проводникът се състои от няколко усукани заедно жици. В същото време тяхната изолация е еднаква. В сравнение с едножилния кабел, многожилният кабел има по-голяма гъвкавост, по-висока проводимост, по-малко нагряване на самата сърцевина, но цената му е малко по-висока. Когато използвате многожилен кабел, също така си струва да запомните ограниченията на използването му във високочестотни мрежи;
 • ОК - обозначение на едножилен кръгъл проводник;
 • MK - кръгла многожилна сърцевина;
 • OS - едножилно секторно ядро;
 • MS - кабелни и телени продукти с многожилна секторна сърцевина;
 • N - в кабела има нулева сърцевина. Изолацията му е боядисана в синьо или светло синьо;
 • N, PE - в кабела има нулев проводник и заземен проводник. Земният проводник е покрит с жълто-зелена изолация;

В допълнение към абревиатурите на буквите, също така съгласно GOST R 53769-2010, върху кабела се поставя цифров знак, който определя номиналното работно напрежение за определен кабел. Може да бъде представен в стойностите: -0,38; -0,66; -1; -6; -десет; -20; -35. Както можете да видите, маркировката на кабела не е толкова трудна за определяне, колкото може да изглежда на пръв поглед. Трябва само да запомните няколко прости обозначения и придобиването на необходимия продукт ще стане по-бързо и по-удобно, тъй като не бива да натоварвате мозъка си над кой кабел е необходим. Ако все още не искате да зареждате паметта си с такава информация, запазете тази страница с нашия малък съвет в отметките на браузъра, за да можете да я приложите на практика в точното време. И когато купувате всеки кабел на нашия уебсайт, вие, разбира се, можете да разчитате на помощта на нашите професионални консултанти. За поръчка и помощ при избора се обадете на номера, посочен на уебсайта.

korish013 ›Блог› Антифриз, антифриз, охлаждаща течност с ниско замразяване1

TOSOL е името на автомобилна охлаждаща течност, разработена през 1971 г. за автомобили VAZ вместо италианския "PARAFLU" от специалисти от GosNIIOKhT (Държавен изследователски институт по органична химия и технологии). Първите три букви от съкращението TOSOL означават отдела за технология за органичен синтез, а буквите OL се добавят, за да се направи дума, подобна на името на алкохолите (етанол, бутанол, метанол). Работните свойства на тези течности могат да варират и зависят от състава.

В чужбина терминът "антифриз" (антифриз) се използва за означаване на концентрат, който се добавя към водата в охладителната система на двигател с вътрешно горене. Този термин обаче взе предвид само ролята на продукта за защита от замръзване, приемайки, че употребата му е сезонна и не отразява функцията му на топлообменна среда, предназначена да предпазва охладителната система на двигателя от корозия и повреди при всякакви работни условия. Терминът "концентрат на охлаждащата течност на двигателя" обхваща всички тези условия и в момента е предпочитан..

Въз основа на гореизложеното, в статията ще използваме термините "охлаждаща течност" или просто "течност".

Поради отделянето на значителна топлина по време на изгарянето на горивото и от действието на силите на триене, автомобилните двигатели се нуждаят от ефективна охладителна система. По принцип топлината се отвежда през радиатора на охладителната система, а охлаждащите течности са флуидите, циркулиращи през него и двигателя. От известно време автомобилните двигатели с въздушно охлаждане (например VW Beetle) престават да представляват търговски интерес. Това се дължи главно на изискванията за опазване на околната среда.

Количеството топлина, предадено от системата за охлаждане на двигателя, е значително. Известно е, че една трета от топлинната енергия от изгарянето на гориво трябва да се разсейва от охлаждащата течност, докато използваемата енергия на коляновия вал на двигателя е само една четвърт от тази топлинна енергия в бензинов двигател или една трета в дизелов двигател..

Охлаждащи течности

Най-старата охлаждаща течност, която все още се използва днес, е водата. Солите и минералите се разтварят в естествена вода. Солите (главно калций и магнезий) в комбинация с хлориди и сулфати (в по-малка степен) определят твърдостта на водата. Карбонатната твърдост на водата води до образуване на утайки под формата на нетвърди отлагания (суспензия) или котлен камък върху металните повърхности на охладителната система.

Солната изолация намалява разсейването на топлината от онези части на охладителната система, които се нуждаят най-много от тях, което може да причини сериозни проблеми, като изземване на буталото или пукнатини в цилиндров блок. В допълнение, свободните сулфати и хлориди водят до повишена корозия на металите в охладителната система. Но най-важните недостатъци на водата като хладилен агент са, че тя се превръща в лед при 0 ° C, кипи при 100 ° C (при нормално атмосферно налягане) и се изпарява от отворени системи при температури под 100 ° C..

За да се увеличи точката на кипене, охлаждащите системи на двигателя са запечатани. Невъзможно е обаче значително да се повиши точката на кипене поради такова налягане по простата причина, че не всички части на охладителната система могат да издържат на високо налягане, например маркучи, гумени уплътнения и радиатор от мед, месинг или алуминий с използването на мека спойка.

Веднъж точката на замръзване на водата беше понижена чрез добавяне на едноатомни алкохоли (метил, етил, изопропил). Всички те обаче имат много ниска точка на кипене (65-82 ° C), така че понастоящем не се използват. Висококипящият глицерин (290 ° C) също не се използва поради лоши свойства при ниска температура (висок вискозитет при ниски температури и в резултат на това лоша помпаемост).

Най-пълната и правилна корекция на недостига на вода и в същото време да не я лишава от предимствата позволява водно-гликолова смес. Това е воден разтвор на етилен гликол (етилен гликол или моноетилен гликол е двувалентен алкохол, безцветен, вискозен, сладникав на вкус течност с плътност 1,112-1,113 g / cm3 при 20 ° C и точка на кипене около 195 ° C, замръзване -12... 13 ° C. Отровни и могат да проникнат в тялото през кожата. Най-опасно е, ако го пиете (смъртоносна доза 35 см3). Решението е агресивно към материалите на частите на охладителната система (стомана, чугун, алуминий, мед, месинг, спойка), поради което в охлаждащата течност има комплекс. антикорозионни (инхибитори), антипенни и стабилизиращи добавки.

Плътността, точката на замръзване и точката на кипене на охлаждащата течност са взаимосвързани с концентрацията на етилен гликол в нея. Тези зависимости за различните течности могат да се различават значително една от друга. Също така трябва да се има предвид, че качеството на използваната вода значително влияе върху ефективността на добавките, които съставляват охлаждащата течност..

GOST 28084 гласи, че за разреждане на концентрата на охлаждащата течност се използват дестилирана вода, кондензат и прясна вода с обща твърдост до 6,0 mol / m3. ASTM D 3306 препоръчва комунална (пречистена) или естествена вода с ниско минерално съдържание за приготвяне на разтвори.

Регламенти

ГОСТ 28084-89 "Охлаждащи течности с ниско замразяване. Общи технически условия "стандартизира основните показатели на охлаждащата течност на основата на етилен гликол (концентрат, охлаждаща течност-40, охлаждаща течност-65): външен вид, плътност, температура на началото на кристализацията, корозивен ефект върху металите, разпенване, подуване на каучук и др. Но той не посочва състава и концентрацията на добавките, както и смесимостта на течностите. Това, както и цветът на охлаждащата течност (син, зелен, жълт и др.), Се избира от производителя.

GOSTs, регулиращи експлоатационния живот на антифриза и условията на тестове за експлоатация, все още не са налични. Ресурсните тестове са скъпи и отнемат много време. Например 1264 часа тестове на моторна стойка по метода ASTM D 2570 съответстват на около 75 хил. Км пробег на автомобил, а експлоатационните тестове се провеждат в продължение на 2-3 години..

Сертифицирането на охлаждащата течност е доброволно и следователно по избор.

Техническите изисквания за чужди концентрати за охлаждаща течност за леки и лекотоварни автомобили са отразени в ASTM D 3306 ("Спецификации за охлаждаща течност на основата на етилен гликол за лекотоварно превозно средство"), а за камиони и тежко оборудване - в ASTM D 4985 (" Спецификация за охлаждаща течност с нисък силикат етилен гликол за тежкотоварни двигатели "), изискваща първоначална допълнителна добавка за охлаждаща течност (SCA).

ASTM D 3306 и ASTM D 4985 съдържат списък на физични и химични свойства и изисквания за ефективност на антифриза с връзки към съответните стандартни методи за изпитване (също ASTM).

В допълнение към общите стандарти, много производители на превозни средства прилагат своите спецификации с допълнителни изисквания. Например, стандартите на General Motors USA - стандартна система за антифриз GM 1899-M, GM 6038-M или Volkswagen Group G.

Такива документи често забраняват въвеждането на антикорозионни инхибитори, съдържащи нитрити, нитрати, амини, фосфати в антифриза и посочват максимално допустимата концентрация на силикати, боракс и хлориди. Нитрит-нитратите взаимодействат с амини, образувайки токсични съединения, някои от които са канцерогенни. Ограничаването на съдържанието на фосфати, силикати, борати намалява образуването на котлен камък в охладителната система, увеличава експлоатационния живот на уплътненията на водната помпа (по-малко неразтворими отлагания), подобрява защитата срещу кавитационна корозия.

Живот на охлаждащата течност

По време на работа охлаждащата течност старее - концентрацията на инхибиторите в нея постепенно намалява, топлообменът намалява, склонността към разпенване се увеличава и незащитените метали интензивно корозират. Ресурсът на течността директно зависи от неговото качество и пробег на превозното средство.

Стареенето е особено интензивно, когато отработените газове или въздух попаднат в охладителната система. Поради това е необходимо да се проверяват по-често местата на възможни течове на течност, както и състоянието и закрепването на маркучите. Периодът за подмяна на антифриза се предписва от автомобилния завод или производителя на охлаждащата течност, но понякога течността остарява по-рано. При което:

- образува се желеобразна маса от вътрешната страна на гърлото на разширителния резервоар, при лека отрицателна температура (-1O... 15 ° C), забелязва се мътност (понякога като лек облак), утайката пада и вентилаторът на радиатора работи по-често от преди. Когато се появи поне един от тези признаци, антифризът трябва да се смени;

- течността става червеникаво-кафява, което означава, че частите на системата вече са корозирали. Такава охлаждаща течност трябва да бъде заменена незабавно, независимо колко дълго е служила. Плътността, температурите на замръзване и кипене на охлаждащата течност, концентрацията на етилен гликол в нея са взаимно свързани. Тези зависимости за различните течности на основата на етилен гликол могат да се различават леко помежду си..

При работа плътността на охлаждащата течност се проверява с влагомер. Плътността индиректно показва температурата на началото на кристализацията (втвърдяването) и кипенето.

Съвместимост на охлаждащата течност

Нивото на течността в охладителната система може да стане по-ниско поради изпаряване на вода или течове.

В първия случай трябва да долеете дестилирана, а ако не, преварена (около 30 минути) вода, във втория - охлаждаща течност от същата марка.

Битовите охлаждащи течности, произведени от различни производители съгласно едни и същи технически условия, могат да се смесват. Ако обаче номерата на TR не са еднакви, по-добре е да не правите това. Компонентите на добавъчните комплекси могат да реагират помежду си и да загубят своите полезни свойства. Следователно в безнадеждна ситуация е по-добре да добавите вода и след това да замените цялата течност в системата..

Влияние на антифриза върху тенденцията на прегряване на двигателя

Точката на кипене на OZh-40 (44% вода и 56% етиленгликол) при атмосферно налягане е не по-малко от 108 ° C. В предварително кипящо състояние парата вече е оформена, нарушавайки нормалната циркулация в охладителната система. Това може да доведе до прегряване на двигателя. При непрекъсната работа на машината в трудни условия (градски задръствания, пясъчни пътища, кал, сняг) е препоръчително да се използва антифриз с повишена (поне няколко градуса) точка на кипене, съответно, с по-висока плътност. Охлаждащата течност ОЖ-65 (35% вода и 65% етилен гликол) кипи при температури над 110 ° С (при атмосферно налягане).

Избор на антифриз

Трябва да закупите охлаждащата течност, препоръчана в инструкциите за експлоатация на автомобила, и е по-добре в специализирани, а не в универсални магазини.

Концентратът на охлаждащата течност не трябва да се използва в охладителната система. Предназначен е само за приготвяне на охлаждаща течност чрез разреждане с вода. Съотношението на разреждане се посочва от производителя на етикета.

Вносните антифризи са предназначени за:

ASTM D 3306 - за леки и лекотоварни автомобили;

ASTM D 4985 - за тежко оборудване;

G 11 - за леки или лекотоварни автомобили (разрешени са силикати);

G 12 - за тежки превозни средства или нови превозни средства (без силикати).

Информацията за отсъствието на силикати (без силикат или без силикат) е от съществено значение при използване на охлаждаща течност в двигатели на тежко оборудване. При високи температури силикатите могат да образуват гелообразни отлагания, които запушват тесните канали на охладителната система.

Добрите стоки рядко се опаковат небрежно. Контейнерът, като правило, се затваря със запушалка с еднократна "тресчотка", понякога допълнително защитена с "печат" - етикет или лента. Те трябва да са непокътнати, да не се залепват повторно, а назъбеният пръстен на щепсела да е в близък контакт с врата.

Плътността може да се провери чрез обръщане на опаковката или леко притискане отстрани. Ако има теч или контейнерът е нееластичен (избягващ въздух съска), по-добре не купувайте такъв..

Етикетът за качествен продукт обикновено се прави добре и се спазва. Баркодът, картинките, буквите и цифрите върху него са ясни, не са разделени и не са неясни. Информацията е пълна и не рекламна, а предимно техническа: името на производителя, неговия адрес и телефонен номер, анотация за използването на антифриз, неговите точки на кипене и замръзване, срок на годност, партиден номер с датата на неговото производство и т.н..

Хубавото на полупрозрачния контейнер е, че можете да видите съдържанието му. Не е необходимо да купувате мътна течност, особено с утайка. Ако разклатите кутията, получената пяна трябва да се уталожи за около три секунди, за концентрата малко повече (пет).

Добрата охлаждаща течност не може да бъде евтина. Не се променя често. Не си струва да спестявате от течност.

Проверка след покупка

Всички параметри на течността не могат да бъдат напълно и правилно проверени независимо, но можете косвено да оцените качеството на покупката.

Прозрачността и разпенването се проверяват чрез изливане на течност от непрозрачен контейнер в подходящ съд..

Характерната миризма на петролни продукти (бензин, масло, смазочни материали и др.) Е неприемлива.

Плътността може да бъде проверена, но това не е основният критерий за качество; тя може да бъде умишлено увеличена чрез добавяне на ненужни соли, често вредни. Но все пак е по-добре да проверите.

Устойчив на твърда вода. Понякога производителят позволява концентратът да се разрежда с чешмяна вода. За да проверите, можете да излеете концентрата в прозрачен съд от термоустойчиво стъкло, да добавите същото количество вода от водопровода и да кипнете. Оставете да престои около час и сравнете външния вид (прозрачността в пропусканата светлина) със същия разтвор, но не варен. Не трябва да има видими разлики.

Какво е "TOSOL" и за какво е предназначен? Какво е "TOSOL" и за какво е той?

TOSOL е вкоренено наименование за охлаждащи течности (охлаждаща течност или антифризи), които се използват в охладителната система на автомобила, въпреки че се използват много други местни (например охлаждаща течност LENA) и чужди имена. - "За какво ?" - Изглежда разбираемо. - "За да не замръзва радиатора през зимата, а през лятото, за да не се източва, той остава в радиатора." По принцип почти правилно, но опростено. Основното нещо е да предпазите системата за охлаждане на двигателя от замръзване и прегряване през лятото. Основата на "TOSOL" е гликолов етер - моноетилен гликол (MEG) - прозрачна сладникава течност с плътност около 1,112 g / cm3 с точка на кипене 197C. За да осигури всички свойства, изисквани от "TOSOL", той съдържа още около 10 различни добавки, а липсата дори на една от тях може значително да влоши качеството на "TOSOL". Всички охлаждащи течности на основата на MEG могат да се смесват и разреждат във всяко съотношение, като се вземат предвид концентрацията и корекцията на MEG за антикорозионни свойства.

Какви са основните свойства на "TOSOL"?

Не замръзва при ниски температури не се запалва не кипи през целия работен температурен диапазон на двигателя не се разпенва не влияе на материалите на охладителната система, стабилен по време на работа и съхранение има висока топлопроводимост и топлинен капацитет.

Какви видове "TOSOL" съществуват? В съответствие с GOST 28084-89 - има 3 вида битови охлаждащи течности (наричани по-долу TOSOL за простота): OZH-K (концентрат), OZH-40 и OZH-65 със съответните температури на замръзване. Тук трябва да се отбележи, че класическият GOST за TOSOL е GOST 28084-89. В същото време други TR от по-късен период обикновено са „от злия“ и има поне дузина от тях. Организациите се стремят да не следват ГОСТ, да не го подобряват, а да адаптират новите технически спецификации към произвеждания продукт, което обикновено е по-лошо в няколко отношения и като правило такива проблеми се разрешават лесно. Най-често срещаният е TU88 на Украйна 264-08-93, разработен въз основа на посочения ГОСТ с името TOSOL A40-M. Буквите A40-M означават съответно: A - автомобил, M - модернизиран, 40 - точка на замръзване. По принцип условията на GOST не могат да се прилагат за антифризи, произведени от чужди концентрати на такива известни компании като BASF и SHELL, но съответните параметри са лесни за сравнение и обикновено са много по-строги за внесените аналози..

Каква е разликата между местния и чуждестранния "TOSOL"?

Ако обърнете внимание на такъв, който се счита за най-важния показател, а именно точката на замръзване, тогава няма голяма разлика. Но, да речем, простият 1: 1 воден разтвор на MEG с вода също има точка на замръзване около -40 C, но по отношение на устойчивостта на корозия, такова решение при високи температури е 200 пъти по-агресивно от обикновената вода и може да "изяде" радиатор в няколко месеца. Разликата е в добавките. И ако в местния "TOSOL" има около 10 от тях, то в най-добрите чуждестранни проби - около 40, а броят на контролираните параметри в такъв "TOSOL" също е около 30, за разлика от 10 вътрешни.
Как цветът "TOSOLA" влияе на свойствата му??

Няма начин. Приготвеният "TOSOL" е безцветен и оцветен, за да не бъде случайно изпит. Обикновено се избира неестествен цвят за дивата природа. Така че, в нашите страни те са свикнали със син или светло зелен оттенък, в Германия е възприет тъмнозелен цвят, в Италия - червен.

Как се разрежда "TOSOL" (концентрат)?

Въпросът може да изглежда странен. "За какво?" Стандартният TOSOL обикновено има точка на замръзване -40 С. Факт е, че най-често срещаният начин за използване на антифриз в Европа е разреждането на концентрата. Обикновено концентратът се разрежда в следните съотношения: 1: 1 - точка на замръзване -40 С, 2 части концентрат - 3 части вода - точка на замръзване -30 С, 1: 2 - точка на замръзване -20 С.

Колко често трябва да се сменя "TOSOL"?

Антифризът променя характеристиките си по време на работа: резервът на алкалност намалява, склонността към разпенване се увеличава и способността за корозия на металите се увеличава. Обичайният експлоатационен живот на "TOSOL" е около 3 години, или 60 хиляди км. пробег, при условие че през това време се поддържа необходимата плътност - не по-малко от 1,075 kg / cm3

Как да замените "TOSOL"?

Ако през лятото вместо "TOSOL" се използва обикновена вода, тогава почти със сигурност по стените на охладителната система се е образувала скала. В този случай (и във всеки случай), охлаждащата система трябва да се изплакне обилно с вода, към която са добавени средства против накип, оставете двигателя да работи 15-20 минути, изплакнете с вода 2-3 пъти.

Какво е TOSOL -80 ?

Терминът "TOSOL-80" е едно от най-често срещаните заблуди. Това е името на концентрата, при разреждане на който 1: 1 се получава антифриз с точка на замръзване -40 C. Концентратът е сложен химичен състав с точка на замръзване -12 C и само разреждането с вода образува антифриз с температура на замръзване -40 C. Също така важен момент: увеличаване на дела концентрат в антифриз над 50% няма да доведе до понижаване на температурата на замръзване, а, напротив, ще доведе до повишаване на него, да речем, до -35 С. Въпреки че това ще подобри общите защитни свойства на разтвора.

И какво ще се случи при температура, да речем -50 ?

За разлика от водата, антифризът не се разширява, когато замръзва и не образува твърда твърда маса. В среда MEG се образува рохкава маса водни кристали. Обикновено тази маса не замръзва радиатора и не пречи на двигателя да стартира. Дори след кристализация на разтвора не настъпват значителни промени, тъй като коефициентът на увеличаване на обема на TOSOL е много по-нисък от този на водата и няма механични повреди на радиатора. Антифризът бързо се превръща в течност след стартиране. Между другото, за чужди антифризи няма един параметър - температурата на замръзване, а два: температурата в началото на образуването на ледени люспи (например -38 С) и температурата на замръзване (например -45 С).

Плътността на охлаждащите течности от тестваната категория "до -400С" трябва да бъде в диапазона от 1,065 до 1,085, g / cm3. По този показател няма коментари.

Температурата на замръзване на Тосолов е важна през зимата. При използване на чешмяна вода, която често се среща дори при не много тежки студове, системата за охлаждане на двигателя ще замръзне. Същото може да се случи, ако Antifreeze не е устойчив на замръзване. Трябва обаче да отдадем почит на тестваните течности: те издържаха здраво на теста на студа. Точно при -400С замръзва "Аквилон", "Вамп", "Дзержински" и "ШЗХР". Expo-Chem и KAZAN издържаха на този температурен тест, въпреки че етикетът посочва температура от -300 ° С като граница. Температурната граница от -250C беше странно посочена от производителите на течността Magnum, въпреки че тя замръзна с много голям марж, а именно при -550C. Също така Azmol, Altek и Leol замръзват с марж. Производителите на течността Ukravtokhim изобщо не са посочили точката на замръзване. Тя замръзна при -300C, въпреки че името съдържа "A-40M", което очевидно води потребителя до идеята за замразяване на продукта при -400C. Следователно рейтингът на този инструмент е понижен.

Корозивната активност на Тосолов, както беше споменато по-горе, се крие в тяхната етиленгликолова основа и зависи от качеството на въведените добавки. Определя се по отношение на мед, месинг, стомана, чугун, алуминий и спойка чрез задържане на тези метали и спойка в охлаждаща течност за 336 часа (14 дни) при температура 88 a20С. Хубаво е, че тестваните проби са доста внимателни по отношение на металите.

Разпенване. Този показател включва обема на пяната, който не трябва да надвишава 30 cm3, и стабилността на пяната, който не трябва да надвишава 3 s. Прекомерното разпенване на Tosol рязко влошава преноса на топлина, което допринася за прегряване на двигателя. Антифризът от нашия тест обаче не греши с прекомерно образуване на пяна: всички отговарят на определените норми.

Подуване на каучук. Каучукът е незаменим материал в автомобилната индустрия преди всичко поради своята еластичност и способност да абсорбира вибрациите и ударните натоварвания. Броят на гумените изделия в дизайна на автомобил надхвърля 500. Разбира се, само много малка част от тях са в контакт с охлаждащата течност, но въпреки това набъбването на каучук също е стандарт за Тосолов. Не трябва да надвишава 5%. Проверката за този параметър също беше приятна, тъй като нито една от пробите не предизвика коментари.

Цена и качество
По отношение на качеството, Tosols бяха предимно с високо качество: от 11 тествани проби, 8 получиха оценка "отлично". Това са марките "Azmol", "Aquilon", "Altek", "Vamp", "Dzerzhinsky", "Leol", "Magnum" и "ShZKhR". Общата оценка е "добра" за две охлаждащи течности - KAZAN и Expo-Chem. Един TOSOL - "Укравтохим" беше оценен като "задоволителен" поради точката на замръзване.

Какво и как можете да проверите при закупуване на "TOSOL"?

Жалко е - практически нищо. - Температура на замръзване. Измерва се с метър за плътност, калибриран в градуси. Това измерване се основава на факта, че при плътност на "TOSOL" от около 1.078 g / cm3 замръзва при -40 С. Въпреки това, няма нищо по-лесно от приготвянето на състав с необходимата плътност у дома. И също така е добре, ако "бодиазерът" разрежда синята вода със сол или захар. А ако с електролит? По този начин е по-евтино. Поредната заблуда. Такова измерване на плътността трябва да се извършва при температура от 20 С. И да се измери същият "TOSOL" при температура от 35 C, измервателят на плътността ще покаже точка на замръзване от -30 C, а при температура на измерване от -20 C, ще покаже точка на замръзване от -48 C. - Цвят. Както беше посочено по-горе, това няма нищо общо с физическите свойства на продукта. Дори безцветен разтвор може да бъде работещ, само в този случай може да се използва недостатъчно устойчива боя. Но това също е лош знак. Обърнете внимание на наличието на утайка и общата яснота на разтвора. - Вкус, мирис. MEG има сладък вкус и мирис. Тук можете да се застраховате само срещу най-грубите и нагли фалшификати.