Utrozhestan е гестагенно лекарство. Прогестеронът, активното вещество на лекарството Utrozhestan, е хормон на жълтото тяло. Производител: Besins Healthcare, Белгия

Активно вещество: прогестерон

Утрожестан прегледи на лекар

Всички лекари са експерти в нашата служба. Документите на лекарите са проверени.

Ефективно средство за защита

Utrozhestan е може би един от най-популярните продукти в акушерството и гинекологията. Това лекарство се използва за проблеми с раждането на плода, със заплаха от преждевременно раждане, с различни видове безплодие, с климактерични разстройства и т.н..

Лекарството се понася много добре, страничните ефекти са доста редки.

Utrozhestan може да се използва както вагинално (най-често срещаният метод за приложение), така и вътре.

Но когато се предписва лекарството на бременни жени, е необходимо внимателно претегляне на плюсовете и минусите, тъй като има доказателства, че употребата на Utrozhestan може да доведе до хипоспадия при плода.

При кърмене и в детската практика Utrozhestan не се използва.

Utrozhestan е най-често използваното прогестероново лекарство

Utrozhestan е най-често използваните прогестеронови препарати, които се използват в акушерската и гинекологичната практика. Съдържа естествен микронизиран прогестерон, който има висока степен на бионаличност (абсорбция и концентрация на лекарството).

Ефективността и безопасността му са потвърдени от много многоцентрови проучвания с най-високо ниво на доказателствена база Ниво А. Това е най-изследваното прогестероново лекарство и според доказателствената медицина. Също така важната му разлика е, че се използва при бременни жени до 36-37 седмици от бременността. И това е според официалните му инструкции, за такива периоди не се използват повече прогестеронови препарати, според Министерството на здравеопазването и инструкциите за индикации за употреба на лекарствени препарати.

Също така, едно от предимствата на маточната шийка е лечението на цервикалната патология по време на бременност - скъсяване на шийката на матката (ICI) при преждевременна бременност на 30-36 седмици. Тя показа надеждни резултати от увеличаване на шийката на матката и удължаване на бременността до срока на бременността до 37 седмици и премахване на рисковете от раждане.

Също така, това лекарство използва 2 начина за въвеждане на капсули, както вагинално, така и орално (под формата на таблетки), което значително разширява обхвата на употребата му при жените. Дозировката на лекарството е най-оптимална при 200 и 100 mg, което прави възможно коригирането на режима му с постепенно намаляване на дозата.

Често се използва както по време на бременност, със заплахи от спонтанни аборти, така и при планиране на бременност. Също така, в случай на менструални нарушения и при жени в пременопауза с цел хормонозаместителна терапия, фиброзна мастопатия, предменструални синдроми, ендометриоза и миома на матката.

Това лекарство практически няма странични ефекти, което прави използването му практично и удобно, безопасно. Благодарение на това лекарство броят на преждевременните раждания и неонаталните загуби значително е намалял. Успешно се използва и при IVF протоколи.

Утрожестан

Utrozhestan е наистина уникално лекарство, това е микронизиран прогестерон, създаден от растителни компоненти. Преди появата на това лекарство се използва прогестерон, чието използване е ограничено поради лоша абсорбция в стомашно-чревния тракт, което налага назначаването на големи дози. Създаването на изкуствени аналози на прогестерон повишава неговата бионаличност, но отваря проблема за увеличаване на рисковете от нежелани реакции за пациента. Микронизирането на прогестерон увеличава скоростта на абсорбция, разтваряне и навлизане на лекарството в кръвта, достатъчна за проявата на изразен терапевтичен ефект.

Utrozhestan е едно от най-популярните лекарства в акушерството и гинекологията, използвано за ендогенен (собствен) дефицит на прогестерон. Важно свойство, ако се използва в края на бременността, е неговата токолитична активност. Способността да се прилага лекарството орално и вагинално се превърна в значително предимство.

В моята клинична практика предписвам урожестан за заболявания като безплодие (поради лутеална недостатъчност), синдром на предменструално напрежение, менструални нарушения, фиброкистозна мастопатия, като MHT (менопаузална хормонална терапия) в пери- и постменопауза (в комбинация с лекарства, съдържащи естроген) ( лекарството насърчава оплождането, насърчава прикрепването на оплодено яйце, проявява антиестрогенен, антиандрогенен и антиалдостеронов ефект).

Едно от характерните предимства на матката е липсата на контрацептивно действие. Лекарството не влияе върху теглото и липидния профил, не задържа течност и не проявява хипертоничен ефект. Подобно на естествения прогестерон, произведен в женското тяло, сутрешното гадене има хипертермичен и успокояващ ефект (особено когато се използва орално). Използването на матката по време на менопаузата и в периода след менопаузата намалява риска от злокачествено заболяване на ендометриума, предотвратява намаляване на минералната плътност на костите. При предменструален синдром, в менопаузата, с нарушения на менструалния цикъл е показано перорално приложение на сутрешно гадене, тъй като в този случай антиестрогенните и седативни ефекти ще бъдат най-изразени.

Както всички фармацевтични продукти, утрожестан има свои странични ефекти и при интравагинална употреба не се наблюдават системни странични ефекти, по-специално сънливост или замаяност.

Качеството и благоприятният профил на безопасност на сутринта са потвърдени от няколко големи многоцентрови рандомизирани клинични проучвания..

Като се има предвид клиничния ми опит, мога да кажа с увереност, че лекарството е много удобно за употреба (има дозирани форми от 100 mg и 200 mg, което улеснява приема при регулиране на дозата на лекарството), има нисък процент на странични ефекти и се е доказал много добре в практиката на лекар.

Утрожестан

Оценка 4.3 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Utrogectan: 10 рецензии на лекари, 41 рецензии на пациенти, инструкции за употреба, аналози, инфографика, 1 формуляр за освобождаване.

Отзиви на лекари за сутринта

Оценка 4.2 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Прекрасно лекарство! Работи чудесно не само за бременни жени, но и за тези, които планират бременност! Огромен плюс - има вагинална форма, както и използването й почти през цялата бременност. Добре се понася от пациентите

Постоянно го използвам в ежедневната практика, доказа се много добре.

Оценка 2.5 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Прекрасно лекарство за поддържане на бременност, както след IVF, така и със заплаха от спонтанен аборт, има допълнителен имуномодулиращ ефект, но няма смисъл да се използва във високи дози, тъй като дозата от 200 mg действително действа, удобното интравагинално приложение позволява да се използва при жени с чернодробни заболявания, DVP и други стомашно-чревни заболявания.

Оценка 3.8 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Лекарството отговаря на декларираните качества. Дава забележителен ефект за корекция на дефицита на прогестерон (заплашващ аборт, нарушения на цикъла, заместителна терапия). Той е добър именно защото попада в кръвта по време на вагинално приложение, заобикаляйки стомашно-чревния тракт, което прави възможно намаляването на натоварването с лекарства върху черния дроб. И това е важно за жени с вече съществуващи чернодробни проблеми. Дава допълнителен ефект под формата на овлажняване на лигавицата по време на вагинално приложение, когато се предписва като ХЗТ. След инжектирането няма нужда да заемате хоризонтално положение.

Остатъците от основното вещество изтичат след известно време от влагалището.

Може да причини седация. Следователно употребата е оптимална вечер (с еднократна доза), а за бременността това е голям плюс. Много достойно лекарство. Ако се прилага, като се вземат предвид всички нюанси, няма да има отрицателни отзиви, компрометиращи лекарството.

Оценка 4.6 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Прекрасно лекарство за предотвратяване на спонтанен аборт. Широко го предписвам на пациенти след ин витро. Освен това, дори при висока доза (200 mg 4 пъти дневно), пациентите не изразяват недоволство от това лекарство. Съотношението цена-качество подхожда напълно на всички.

Имаше пациенти, които го използваха per os. В същото време се забелязва намаляване на налягането, замаяност и полуприпадане, което вероятно се свързва с неговия спазмолитичен ефект.

Оценка 4.6 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Използвам го за корекция на състояния на дефицит на прогестерон, корекция на менструалния цикъл при лечение на безплодие, ПМС, за предотвратяване на преждевременно раждане при жени в риск, до срока на пълноценна бременност, добре намалява възбудимостта на миометриума със заплаха от спонтанен аборт. Добра преносимост, оптимална цена.

Оценка 4.6 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Минимални странични ефекти.

Микронизиран прогестерон. Използвам го в моята практика за лечение на заплахата от прекъсване на бременност, НЛФ недостатъчност, обичайни спонтанни аборти, като част от ХЗТ, бих искал също да отбележа, че лекарството се понася добре, най-честата нежелана реакция е подуване на корема.

Рейтинг 5.0 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Това е хормонално лекарство (прогестерон). Прекрасно лекарство. Той се назначава, когато последният е недостатъчен. Това е за безплодие, мастопатия, менструални нарушения и заплаха от спонтанен аборт. Лекарството се използва само по указание на лекар. Няма специфични противопоказания. Лесно за носене. Продължителността на употреба се определя индивидуално в зависимост от клиничната ситуация.

Рейтинг 5.0 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Много обичам това лекарство. Вярвам, че с негова помощ се носи достатъчен брой "проблемни" бременности. Добре се понася. Страничните ефекти са редки. Използвам го до 34 седмици от бременността с постепенно намаляване на дозата.

За някои момичета, разбира се, е скъпо, като се има предвид, че трябва да се използва дълго време.

Оценка 4.2 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Лекарството е прекрасно! Предписвам го на жени със заплаха от прекъсване на бременността поради недостатъчност на жълтото тяло. Също така на етапа на планиране на бременността с дефектна овулация при комплексна терапия. За бременни жени препоръчвам вагинален път на приложение.

Някои жени съобщават за появата на главоболие по време на приема на лекарството.

Оценка 4.6 / 5
Ефективност
Качество на цената
Странични ефекти

Много е удобно да се използва под формата на таблетки и вагинално. Вагинално приложение е възможно при пациенти с чернодробно заболяване. Добре подготвя ендометриума за бременност, особено при хроничен ендометрит. Не блокира овулацията. Може да се използва до 34 гестационна седмица.

Предписвам на пациенти с обременена акушерска история (регресия, спонтанни аборти).

Отзиви на пациенти за сутринта

Много ефективно лекарство. Това, което ме радва, е, че има две възможни форми на прием - орално и вагинално. Лично аз избрах втория метод и не съжалих. Нито един страничен ефект за повече от шест месеца употреба. Ефективно регулира цикъла. Менструацията започна да ходи като по часовник, докато преди употребата на лекарството те не бяха там няколко месеца. Доволен съм от резултата, препоръчвам лекарството. Влияе слабо на тялото.

На моята тийнейджърка беше предписан "Utrozhestan" - цикълът не можеше да бъде установен поради факта, че ендометриумът не излезе напълно (според ултразвука). Цикълът беше бавен, продължителен, практически непрекъснат, спад или два на ден. Това постоянно се държеше в напрежение, детето беше особено притеснено. Вярно, първата реакция беше страхът - те веднага предписаха хормони! Но около 10 дни от момента на приемането ни бяха достатъчни (при такъв цикъл е невъзможно да се изчисли точният ден от началото на приема) и самият процес стартира. Всичко работеше според очакванията. Впоследствие ултразвукът показа, че ендометриумът вече не се натрупва и има нормална дебелина.

"Utrozhestan" е назначен на 22 седмици поради хипертоничност на матката. Цената за 14 капсули 200 mg е 463 рубли, мисля, че е евтина. Взех го през устата сутрин и го слагах вагинално през нощта, заради страничните ефекти - сънливост и леко гадене. Когато се използва вагинално, не открих никакви минуси, нищо не изтича и изобщо няма дискомфорт. Благодарение на лекарството нивото на прогестерона се нормализира (взех го 12 дни). Трябва да завършите приема на лекарството постепенно, тоест да отмените една доза на ден и така 3-5 дни.

Запознах се с това лекарство по време на бременност, гинекологът ми го предписа. Лекарството е бюджетно, с високо качество, справя се с пряката си работа. Отне го през цялата бременност, няма странични ефекти.

Тя започна да поставя свещи "Utrozhestan" 200 mg 3 пъти на ден, веднага след като разбра, че е бременна. Предписва се на всички с понижен прогестерон, без да се знае надеждно дали е понижен или не, за профилактика. Страхувах се много да не загубя детето си, затова я зададох ясно сутрин, следобед и вечер. По-близо до 20-та седмица тя започна да прилага 400 mg на ден, тоест 2 пъти на ден. Тя го поставя до 32 седмици, след това постепенно започва да го намалява до 100 mg и на 36 седмици и напълно го изоставя. Лекарството наистина действа, но един минус разваля впечатлението. Това е, че той се абсорбира слабо и остатъците му, или по-скоро черупката остават върху бельото, от този дискомфорт.

Свещите "Utrozhestan" са истинско спасение за мен и, мисля, за много бъдещи майки. Тя запази бременността и доведе дъщеря ми до 38 седмици. Поради ниското ниво на собствен прогестерон се наблюдават отлепвания на плацентата в период от 14-15 седмици. Лекарството действа бързо както орално, така и вагинално. Дозировките се предписват само от лекар. От страничните ефекти мога да отбележа само сънливост. Те го отмениха безпроблемно и не го взеха седмица преди раждането. Дъщерята се роди здрава и усмихната.

За съжаление, "Utrozhestan" причинява повече странични ефекти, отколкото е описано в инструкциите. Моят прогестерон е нисък и имах откъсване, така че ми предписаха това лекарство. Преди него поради бременност имах прекрасен сън и с това лекарство спрях да спя изобщо. Ужасни мигрени, треперене, невъобразима нервност, обонянието изчезва. Освен това, заради него, има силно усещане за парене и млечница във влагалището и ми беше позволено да го пия. След тази промяна състоянието й се подобри малко, поне в най-добрия случай тя започна да спи 6 часа. Но състоянието е сериозно. Лекарите буквално ми затвориха устата, твърдейки, че не може да има такива странични ефекти! Само по някаква причина, преди да се вземат тези хормони, всичко беше идеално за държавата. И сега се страхувам да не загубя бременността си поради тези странични ефекти. И най-интересното е, че моят прогестерон след приемането на "Utrozhestan" е станал дори по-нисък, отколкото беше преди. Считам за необходимо да се откажа от "Утрожестан", тъй като имам само вреда от него! Така че направете свои собствени заключения, когато лекарите предписват това.!

През 2018 г. имах неуспешна бременност (плодът замръзна). Но, слава Богу, успях отново да забременея след шестмесечна почивка. Тъй като имаше нещастен предишен момент, лекарят предписа това лекарство от първите дни на бременността, за да предотврати замръзване или спонтанен аборт. Отначало дозировката е била 200 mg 2 пъти дневно, след 12-та седмица - 100 mg сутрин и 200 mg вечер. И сега до 20 седмици - 200 mg вечер. Засега е добре.

"Utrozhestan" ми беше предписан от гинеколог в предродилната клиника, когато имах заплаха от прекъсване на бременността, периодът беше около 10 седмици. Приемах го през устата дълго време в комбинация с Magnelis B6. Не забелязах странични ефекти от употребата на "Utrozhestan". Наркотикът ми помогна да задържа и нося детето. Цената е доста разумна в сравнение с подобни лекарства.

Имах проблеми с редовността на цикъла и лекарят предписа да пия "Utrozhestan". Това лекарство несъмнено има плюс да се използва вагинално или орално, но тъй като жизненият ми график не ми позволяваше да ги използвам по първия начин, започнах да използвам лекарството през устата. Веднага имах страничен ефект: виене на свят, повишено изпотяване и проблеми с фокуса. Естествено, лекарството беше отменено и предписано друго, от което изобщо нямах странични реакции ("Duphaston").

Дълго време се поставяха диагнози поликистоза и маточна хипоплазия. По време на бременността лекарят първо ми предписа "Dufaston" от съображения за безопасност, след което премина към "Utrozhestan". Добре е, че можете да го използвате както орално, така и вагинално. Взех го вагинално, за да няма стрес върху черния дроб, бъбреците и т.н. Помогна да повиши прогестерона и да направи съкровището ми страхотно.

Назначен "Utrozhestan" във връзка със заплахата от прекъсване на бременността за 12 седмици. Предписва се да се приема до 20-та седмица с намаляване на дозата през последните две седмици. Първо, таблетка от 200 mg сутрин, а след това същото количество вечер, но не по-рано от 8 часа. Ефектът от "Utrozhestan" е по-мощен, ако капсулата се вкара във влагалището. И след това би било по-добре да легнете един час, за да можете да го овладеете добре. През предпоследната седмица им беше предписано да приемат доза от 100 mg сутрин и 200 mg вечер. И накрая, през последната седмица, 100 mg сутрин и вечер. Заедно с "Utrozhestan" видях "Magnesium B6". Чувал съм много отзиви, че тези лекарства се приемат в комбинация.

Бременността беше желана, но не лесна, неведнъж имаше заплахи за спонтанен аборт и преждевременно раждане, трябваше да стоя през цялото време в леглото. Лекарят предписва 200 единици "Utrozhestan" като помощ 3 пъти на ден. Видях почти цялата бременност, до 36 седмици, от 34 седмици постепенно намалява дозата на лекарството. Трябваше да премина към перорален път на приложение на "Utrozhestan", тъй като с междувагинална хиперемия на лигавиците започна. Чернодробни усложнения, от които се страхуваше моят лекар (холестаза), не се появиха, но аз наистина исках да спя. Благодарение на лекарството беше възможно да се издържи и да се роди здраво бебе на 40 седмици.

"Utrozhestan" взе от първите дни на бременността до 24 седмици! Помогна да нося дъщеря ми. Когато разбра, че е бременна, тя хукна към гинеколога, те не видяха ембриона на ултразвука и разпитаха замразената бременност, изпратиха го да дари кръв за hCG и прогестерон. Нивото на прогестерона ми се оказа ниско и за поддържане ми предписаха "Utrozhestan" 2 пъти на ден по 200 mg вагинално. След 2 седмици, на контролния ултразвук, ембрионът беше видян и сърцето биеше! Нямаше странични ефекти, отлично лекарство. Струва си да носите подложка за гащи, когато използвате лекарството, тъй като остатъците изтичат и оцветяват бельото ви, особено след сутрешна употреба, когато трябва да отидете някъде. Според инструкциите лекарството също може да се пие, но който го е използвал по този начин, е отбелязал гадене.

Мога да изразя само положителни впечатления за "Утрожестан". Той ми помогна да се справя с дърпащи и режещи болки в долната част на корема през втория триместър на бременността. По това време нямаше с кого да оставя най-малкото дете, а да отида в болница означаваше да оставя едногодишното ми бебе само у дома, така че лекарят предписа тези капсули в доза от 200 mg, очевидно имаше опасност от прекъсване или за презастраховане. След първата капсула всички болки изчезнаха, но все пак завърших целия курс (6 дни) и болката вече не ме притесняваше. Нямаше странични ефекти, всичко е удобно, няма раздразнения.

Добър ден на всички! Използвам "Utrozhestan" по време на бременност, както е предписано от специалист по фертилитет, вече четвърти месец. Първоначално лекарството ми беше предписано след стимулирана овулация, за да помогне на ембриона да се закрепи в матката, така че тялото ми да не го отхвърли. След първия опит тестът показа положителен резултат и Utrozhestan беше удължен до мен до първия скрининг (12 седмици от бременността), за да се сведат до минимум възможните заплахи от спонтанен аборт. Никога не съм изпитвал неприятни странични ефекти върху себе си през цялото време на употреба на лекарството. Единственият недостатък според мен е, че при интравагинална употреба, на следващата сутрин остатъците от лекарството излизат и могат да оцветят леглото и спалното бельо, затова препоръчвам да използвате ежедневни подложки през нощта..

Благодарение на сутринта успях да понасям дъщеря си. Имах отделяне на яйцеклетката през 4-та седмица от бременността. Плюс анамнеза за истмично-цервикална недостатъчност. Назначен сутрин. Взех го два пъти на ден до 35-та седмица. След това дозировката постепенно беше намалена и на 39-та седмица се роди моето чудо.

Капсули "Utrozhestan" 200 са предписани от гинеколог в ZhK от 8-та седмица на бременността. Имах заплаха от прекъсване на бременността, тонус на матката. И сега имаме 25 седмици и аз го приемам с променливо увеличение до 300 mg от дозата и обратно до 200. Сега се чувствам добре, няма тонус, така че не съжалявам за похарчените пари и се надявам, че ще ни бъде от полза. Но докато "Utrozhestan" не е отменен за нас, ние приемаме 200 mg. За мен имаше един недостатък, когато сутрин вкарвах капсули, бях много привлечен от сън. Плюсът е, че когато предписаха повече вагинални супозитории, Utrozhestan започна да приема през устата.

Запознах се с лекарството на 27-та седмица от бременността. Тя лежеше в опазване със заплахата от прекъсване на бременността. Имаше тон, мека и къса шийка на матката. Лекарят предписа супозитории "Utrozhestan" 200. Тя поставя таблетките (вагинално) сутрин и вечер в продължение на почти десет седмици. След три седмици използване на свещи състоянието на шийката на матката се е подобрило. Разбира се, лекарството не е евтино, консумира се бързо. Но основното за мен беше да информирам детето. Благодарение на комплексното лечение бременността беше спасена. Ражда на 39 седмици.

Лекарството беше предписано от лекаря, тъй като имах киста на десния яйчник плюс нередовен цикъл. Приемам от 14-ия до 25-ия ден на цикъла, какво да кажа, цикълът се възстанови веднага - идват по часовника и минават безболезнено. Все още не съм проверил дали кистата се е разрешила, но приемането на хапчета вече ми е по вкуса. Цената е адекватна за хормонален препарат. Вярно, имам много сериозни странични ефекти от него, главата ми се върти, всичко е в мъгла, около час след приемането "пуска", лекарят каза, че това е нормално, така че понасям.

Utrozhestan 200 mg ми бяха предписани със заплаха от спонтанен аборт, от първите седмици на бременността. Нямаше странични ефекти, въпреки че бях много притеснен, че ще започна бързо да напълнявам. Но това не беше така, теглото, разбира се, беше добавено, но поради растежа на плода всичко беше в нормални граници. Натрупаното тегло след раждането се нормализира след няколко месеца. Благодарение на това лекарство спасих дългоочакваната си бременност. И тя го приема до третия триместър на бременността, след което постепенно намалява дозата. Цената за мен е малко надценена, като се има предвид факта, че я взех много дълго време.

"Utrozhestan" беше предписана незабавно, веднага след като тя отиде да запази със заплаха от спонтанен аборт - имаше тон на задната стена на матката. Почти веднага щом пристигнах, ми дадоха лекарството и усетих как матката се отпуска, успокоява се. Взех го 2 пъти сутрин и вечер интравагинално. Четох отзиви в интернет, че след приемането му е необходимо да легна 2-3 часа, за да действа лекарството по-добре, и бях изненадан защо ми беше предписано да го приемам 2 пъти на ден. Всъщност, както каза лекарят, е достатъчно да лежите поне 20-30 минути. След това прочетох в инструкциите, че са предписани 2 пъти, това е нормално. Сега завършвам курса и съм много щастлив, че ми беше предписано "Utrozhestan", чувствам релаксация вътре, което означава, че бебето ми получава по-добри хранителни вещества и диша по-добре.

"Utrozhestan" по същество е лекарство, което прави чудеса и помага при трудна бременност. Мога да кажа това не само от това, което съм чул, но потвърждавам от собствения си опит. Но, разбира се, не бих препоръчал да го използвате без назначаването и наблюдението на лекар за момичета, които имат проблемна бременност. При мен и постоянно наблюдавах хормоналния фон, това лекарство не причинява никакви странични ефекти и го взех до самото раждане, тъй като имаше възможност за преждевременно раждане. И както лекарят ме посъветва, не се препоръчва незабавното напускане на лекарството, необходимо е постепенно намаляване на дозата. Така и направих.

Започнах да приемам "Utrozhestan" 200 mg от 4-та седмица на бременността, тъй като се тревожех от мъчителни болки в долната част на корема и кървави секрети. Направих кръвен тест за прогестерон, показателят беше под нормата. Гинекологът каза да прилага вагинално 1 път през нощта. Използвах го и на 7 седмици трябваше да отида в гинекологичното отделение за съхранение, тъй като коремът отново ме болеше и имаше отделяне. Те отново направиха тест за прогестерон и въпреки ниския резултат им беше казано да използват 200 mg сутрин и вечер. Още 2 седмици използвах лекарството, нямаше повече отделяне, но периодично болките в корема ме притесняваха. Казаха ми, че това е тонусът на матката и се потвърди с ултразвук. На 12 седмици беше първият скрининг, имаше нисък hCG и прогестерон. Гинекологът каза да приема "Utrozhestan" по 200 mg 3 пъти дневно вагинално до 20-22 седмици, докато самата плацента произведе прогестерон. Бях в тази доза до 30 седмици, след което постепенно намалявах. Неведнъж я държаха в болница, те не бързаха да намалят дозата. На практика тя спря да приема прогестерон на 34 седмици. Седмица по-късно се роди дъщеря ми. Вярвам, че благодарение на това лекарство успях да нося детето. Лично аз понасях това лекарство добре, единственото неудобство беше, че то се разтваря и може да изтече навън и да размаже дрехите, тъй като съдържа какаово масло, така че след употреба трябва да лежите дълго време. Но като се има предвид, че прекарах почти цялата бременност в болница, това не беше голям проблем за мен. И разбира се въпросът е в цената. "Utrozhestan" е доста скъпо лекарство, в опаковка от 14 таблетки ми беше достатъчно за 3 дни, но трябваше да използвам почти цялата бременност.

Тя приема "Utrozhestan-100", както е предписано от гинеколог по време на бременност. Назначава се от 15 седмици поради болка в долната част на корема. Имаше странични ефекти под формата на световъртеж, гадене и акне. Приема се през устата сутрин и вагинално през нощта. Хапчето изтече, причинявайки сърбеж и парене. Мисля, че гинекологът ми предписа това лекарство като предпазна мрежа, така или иначе нямах тон. Разбира се, не мога да кажа със сигурност, че заради бременността, но много дълго време не можех да родя. Отидох чак до четиридесет и втора седмица от бременността. А трудовата активност по време на раждането беше слаба. По принцип това лекарство трябва да се приема с изключително внимание..

Редовно купувах Utrozhestan в продължение на няколко години. Имах нисък прогестерон, нередовен цикъл и в резултат на това безплодие. Гинекологът предписа индивидуален режим на прием на хормони, който е необходим в моя случай. В комбинация с Utrozhestan взех и други хормони. Въпреки тази продължителна употреба, не е имало нежелани реакции. Но бременността също не дойде. И тя забременя само когато спря да приема "Utrozhestan" (3 месеца след отмяната). Мога да кажа, че лекарството не е лошо, но само лекар трябва да го предпише и то само ако е необходимо. Доста е скъп.

Тя приема "Utrozhestan", както е предписано от гинеколог по време на бременност. Имаше заплаха от прекъсване. Както разбирам, "Utrozhestan" е хормон прогестерон. Именно този хормон е отговорен за образуването на плацентата. Няма странични ефекти. Тя го приема до 16-та седмица на бременността. Лекарството не повлиява здравето на детето.

Utrozhestan е предписан от гинеколог, за да се предотврати заплахата от прекъсване на бременността, която може да възникне на фона на повишен пролактин. След прием в еднодневен режим имаше диви странични ефекти, тъй като се оказа, че моят прогестерон е доста висок и хапчетата са безполезни. В резултат на прекратяването на лечението за период от около 4 седмици, почти провокирах отделяне на яйцеклетката (повтарям, взех го точно 1 ден). Във връзка с това отново ме поставиха сутрин, само в още по-висока доза. Страничните ефекти не могат да бъдат описани - замаяност като след махмурлук, невъзможна сънливост, тахикардия и болка в сърцето. Седях на него до 18-та седмица, но от 15-та започна да изтича плавно, без да намалява дозата, а просто постепенно да увеличава интервалите между приема на лекарството и изчезваше по 1 капсула веднъж на 2 дни. Момичета, ако ви се предписва прогестерон за предполагаема профилактика и няма пряка заплаха от спонтанен аборт, моля, дарете този евтин хормон и бъдете сигурни дали имате нужда от него. В европейските страни това лекарство е забранено за употреба по време на бременност поради известен риск от развитие на генитални аномалии при новородени мъжки бебета. Родих момче, всичко е наред, но си спомням страничните ефекти на сутринта с тръпки.

Това лекарство ми беше предписано в IVF протокола за увеличаване на прогестерона в кръвта в доза от 1 супозитория 3 пъти на ден. Но за мое голямо съжаление лекарството не ми помогна - нивото на хормона бързо спадна до минималната граница. От нежеланите реакции отбелязвам появата на сърбеж, трябваше да го заменя с "Duphaston".

"Utrozhestan" беше предписан от лекар, след като почти претърпях спонтанен аборт на 14 седмица от бременността. Искам да отбележа от огромните недостатъци: много високата цена на лекарството, при условие че трябва да се купува всяка седмица, наблюдавах всички странични ефекти, описани в инструкциите за това лекарство. Аз самият намалих дозата на лекарството, въпреки че лекарят беше казал и преди, че това не трябва да се прави, но след намаляване на дозата започнах да се чувствам много по-добре. Помогна ли ми да отговоря на въпроса или не? Честно ще отговоря: не знам.

Беше ми назначена сутрин, когато стигнах до опазване със заплаха от спонтанен аборт за период от 10 седмици. Ултразвукът разкрива липса на прогестерон, след което тези капсули са предписани като лечение. Не мога да кажа дали ми помогнаха или не, лечението трябваше да се смени след седмица, тъй като започна сърбежът на гениталиите (поставих капсулите интравагинално). Сънливост и световъртеж също са наблюдавани, въпреки че това може да се отдаде на особеностите на бременността. Друг недостатък е доста скъпата цена, въпреки че лекарствата, подобни на нея, са в същия диапазон. Заместени с лутеинови супозитории, резултатите от лечението ще бъдат разказани на следващия ултразвук.

Лекарят ми предписа "Utrozhestan" от 10 до 32 седмици от бременността поради долния допустим праг на прогестерон. Резултат: много слаб труд и цезарово сечение. Акушерът-гинеколог каза, че това се дължи именно на продължителната употреба на това лекарство. Скъпи момичета, моля ви да обмислите внимателно рецензията ми, за да нямате една и съща история.

Предписаха ми "Utrozhestan" от гинеколог, когато се появиха менструални нарушения. Поради хормонален дисбаланс, нивото на прогестерон беше твърде ниско. Пих го, за да "предизвикам" менструация. Лекарството е много скъпо (поне за мен), но в същото време ефективно. Пих "Utrozhestan" в различни дози. Но обикновено вземах 200 (по-евтино е). Забелязах, че когато го взема, всичко е нормално (и цикълът се нормализира, а анализите също показват подобрение). Но щом спрях да го приемам, целият ефект изчезна. Не забелязах никакви странични ефекти.

Гинекологът е предписал Utrozhestan да повиши нивото на прогестерон. Пих го около седмица и го пуснах. Много силен страничен ефект е световъртеж, сънливост, гадене. Просто беше невъзможно да се работи.

На осмия месец от бременността имах заплаха и лекарят ми предписа Dufaston. Но след две седмици прием, не ми помогна. След това предписаха микрокапсулиран прогестерон - "Utrozhestan 200". Лекарството, разбира се, е скъпо, но много добро. Заплахата премина след едноседмичен прием. Сега имам красиво момиче, което расте.

Предписва се "Utrozhestan" от 16 до 25 дни от цикъла два пъти на ден, за да се нормализира втората фаза, т.е. има дефицит на прогестерон. Общо взех половин година, цикълът по това време беше като по часовник, хормоните се нормализираха, което стана ясно от резултатите от анализите, проведени след резултатите. Много добри впечатления, "Utrozhestan" работи, няма странични ефекти, с изключение на малко замайване през първите няколко дни от приема. Той обаче не пасваше на моя приятел, така че трябваше да го заменя с „Duphaston“. Пасва идеално на тялото ми, така че ще го използваме и при планиране на бременност..

Utrozhestan е предписан от лекар, за да поддържа втората фаза на цикъла и по-нататъшната бременност. По-добре е да използвате таблетки интравагинално, тъй като има по-малко странични ефекти, когато се приема през устата има замайване. Малко е досадно, че обвивката на капсулата не се разтваря напълно, тя напуска на следващия ден или по-късно. Utrozhestan се предлага в дози от 100 и 200, обикновено приемам 100, за да улесня регулирането на дозата. В никакъв случай лекарството не може да бъде отменено самостоятелно след потвърждаване на бременността, трябва да се консултирате с вашия гинеколог. Имах плавно оттегляне на лекарството - на 15 седмици дневната доза беше намалена на 300, със 17 на 200 и на 20-21 беше напълно отменена.

Тя е приемала лекарството през цялата бременност поради заплаха от прекратяване. Няма странични ефекти. Единственото нещо, което ме притесни, беше, че след като го взех, бях ужасно сънлив, той се изключи в движение. Но това не създаде особен дискомфорт и донесе желания резултат. Резултатът сега бръмчи и радва родителите

В началото на бременността съпругата ми имаше кървави изпускания, лекарят бързо диагностицира липсата на хормон прогестерон - той предписва Utrozhestan. Отначало ги предписвах на хапчета, но жена ми не можеше да ги пие, тъй като токсикозата измъчваше, хапчетата веднага се върнаха. В резултат на това лекарят препоръча да се прилага вагинално, тогава всичко беше наред и нямаше гадене и отделянето спря от първото приложение. Недостатъкът е високата цена. Оказа се, че опаковката е продължила 10 дни, а опаковката е струвала около 500 рубли. Разбира се, нищо не е жалко за здравето на детето, но първите три месеца от бременността не удариха толкова джоба. Тогава Утрожестан беше отменен, вече се нуждаехме от други лекарства, всякакви витамини и т.н. Сега имаме здрав син Саша.

Изписаха ми Utrozhestan от моя гинеколог по време на бременност, някъде на 20-та и след това вече на 30-та седмица от бременността поради повишения тонус на матката. Използвах точно свещите, слагах го интравагинално два пъти на ден, сутрин и вечер. Какво да кажа, лекарството е добро, помогна ми успешно да нося детето и сега имам очарователно бебе. Няма странични ефекти. Удобен за използване, без изтичане. Основното нещо е да не прекалявате, да не го приемате много дълго и да напускате постепенно.

Използвах лекарството урожестан в началото на бременността - имаше опасност от спонтанен аборт, нямаше достатъчно мои хормони прогестерон. Той ми помогна много, нивото на хормоните се нормализира. Лекарството е прекратено постепенно в продължение на две седмици. Единственият негатив, по време на приема, беше сънливост - исках да спя винаги и навсякъде. Е, в резултат: имах здраво бебе.

Форми за освобождаване

ДозировкаОпаковкаСъхранениеРазпродажбаСрок на годност
четиринадесет; 28; тридесет;

Инструкции за употреба сутрин

Кратко описание

Синтезът на прогестерон в средата на 30-те години на миналия век бележи нова ера в лечението на "женски" заболявания. Използването на този хормон в медицината е ограничено поради лошото му усвояване в стомашно-чревния тракт, което налага използването на високи дози. Създаването на изкуствени аналози на прогестерон повишава неговата бионаличност, но повдига друг проблем: повишен риск от нежелани нежелани реакции. Разработването на лекарството Utrozhestan - микронизиран прогестерон от растителни компоненти (между другото единствен по рода си: преди това, както и след това, прогестеронът не се синтезира от растителни материали) - беше успешно решение на съществуващия проблем. Минимизирането на диаметъра на частиците на активната съставка (микронизиране), обличането им в черупка от носител-липосфери увеличава скоростта на абсорбция на прогестерона, способността му да се разтваря и навлиза в кръвта в количество, достатъчно за проявяване на изразен терапевтичен ефект. Гореспоменатите свойства и възможността за интравагинално и перорално приложение правят Utrozhestan едно от най-популярните лекарства в акушерството и гинекологията, използвано с дефицит на собствен прогестерон. Условия като предменструален синдром, безплодие и патологични прояви на менопаузата са свързани с недостатъчна секреция на този хормон. Оптималният изход от тази ситуация е заместителната терапия с Utrozhestan, която е напълно надарена с всички качества на естествения прогестерон. Той благоприятства оплождането, насърчава прикрепването на оплодена яйцеклетка към ендометриума, проявява антиестрогенен, антиандрогенен и антиаддостеронов ефект. Подобно на естествения прогестерон, произведен в женското тяло, Utrozhestan има хипертермичен и успокояващ ефект (особено когато се използва орално).

Едно от характерните предимства на Utrozhestan е липсата на контрацептивни действия. Лекарството не влияе върху теглото и липидния профил на пациента, не задържа течност (без оток) и не проявява хипертоничен ефект. Употребата на Utrozhestan в менопаузата и в постменопаузалния период намалява риска от злокачествено разпространение на ендометриума, намаляване на костната минерална плътност и предотвратява развитието на традиционни „женски“ симптоми, характерни за т.нар. „Балзакова епоха“. С предменструален синдром, в менопауза, с нарушения на менструалния цикъл, е показано перорално приложение на Utrozhestan, тъй като в този случай антиестрогенните и седативни ефекти ще бъдат най-силно изразени. На свой ред интравагиналната употреба на лекарството е показана като част от заместителна терапия при пациенти с отстранена или напълно загубена функционалност на яйчниците, за подпомагане на фазата на жълтото тяло в менструалния цикъл (включително при подготовка за IVF), с безплодие, причинено от проблеми с ендокринната система, за да се предотврати или премахне заплахата от спонтанен аборт на фона на ниски нива на собствен прогестерон. Пероралното приложение на Utrozhestan може да бъде свързано със сънливост, световъртеж, съкращаване на менструалния цикъл, интерменструално кървене. Чернодробните дисфункции са пряко противопоказание за перорално приложение на лекарството. Днес списъкът на страните, в които се продава Утрожестан, надхвърли петдесетте. Той е одобрен за употреба в САЩ от FDA. Качеството и благоприятният профил на безопасност на Утрожестан бяха потвърдени от няколко големи многоцентрови рандомизирани клинични проучвания наведнъж.

Фармакология

Гестагенно лекарство. Прогестеронът, активното вещество на лекарството Utrozhestan®, е хормон на жълтото тяло. Чрез свързване с рецепторите на повърхността на клетките на целевите органи, той прониква в ядрото, където чрез активиране на ДНК стимулира синтеза на РНК.

Насърчава прехода на маточната лигавица от фазата на пролиферация, причинена от фоликуларния хормон, в секреторна фаза. След оплождането той насърчава прехода в състояние, необходимо за развитието на оплодено яйце. Намалява възбудимостта и свиваемостта на мускулите на матката и фалопиевите тръби, стимулира развитието на крайните елементи на гърдата.

Чрез стимулиране на протеиновата липаза той увеличава запасите от мазнини, увеличава усвояването на глюкозата. Чрез увеличаване на концентрацията на базален и стимулиран инсулин, той насърчава натрупването на гликоген в черния дроб, увеличава производството на хипофизни гонадотропни хормони; намалява азотемията, увеличава отделянето на азот в урината.

Активира растежа на секреторните ацини на млечните жлези, предизвиква лактация.

Насърчава нормалното образуване на ендометриума.

Фармакокинетика

Поглъщане

Микронизираният прогестерон се абсорбира от стомашно-чревния тракт. Концентрацията на прогестерон в кръвната плазма постепенно се повишава през първия час, Смакс отбелязва се в 1-3 часа след приложение.

Концентрацията на прогестерон в кръвната плазма се увеличава от 0,13 ng / ml до 4,25 ng / ml след 1 час, до 11,75 ng / ml след 2 часа и е 8,37 ng / ml след 3 часа, 2 ng / ml след 6 часа и 1,64 ng / ml - 8 часа след приложение.

Основните метаболити, открити в кръвната плазма, са 20-алфа-хидрокси-делта-4-алфа-прегнанолон и 5-алфа-дихидропрогестерон.

Екскретирани с урината като метаболити, 95% от тях са конюгирани с глюкурон метаболити, главно 3-алфа, 5-бета-прегнандиол (прегнандион).

Тези метаболити, които се определят в кръвната плазма и урината, са подобни на веществата, образувани по време на физиологичната секреция на жълтото тяло..

С интравагинално приложение

Абсорбцията е бърза, като прогестеронът се натрупва в матката. Високо ниво на прогестерон се наблюдава 1 час след приложението. ° Смакс плазменият прогестерон се постига 2-6 часа след приложението. С въвеждането на лекарството в доза от 100 mg 2 пъти дневно средната концентрация остава на ниво от 9,7 ng / ml за 24 часа.

Когато се прилага в дози над 200 mg / ден, концентрацията на прогестерон съответства на първия триместър на бременността.

Метаболизира се, за да образува предимно 3-алфа, 5-бета-прегнандиол. Плазменият 5-бета-прегнанолон не се увеличава.

Екскретира се с урината под формата на метаболити, основната част е 3-алфа, 5-бета-прегнандиол (прегнандион). Това се потвърждава от постоянното нарастване на концентрацията му (Смакс 142 ng / ml след 6 часа).

Формуляр за освобождаване

Капсулите са меки желатинови, овални, лъскави, жълтеникави; съдържание на капсули - мазна белезникава хомогенна суспензия без видимо разделяне на фазите.

1 капс.
естествен микронизиран прогестерон200 mg

Помощни вещества: слънчогледово масло - 298 mg, соев лецитин - 2 mg.

Съставът на обвивката на капсулата: желатин - 153,76 mg, глицерол - 62,9 mg, титанов диоксид - 3,34 mg.

7 бр. - блистери (2) - опаковки от картон.

Дозировка

Продължителността на лечението се определя от естеството и характеристиките на заболяването..

Перорален път на приложение

Лекарството трябва да се приема през устата с вода. В повечето случаи при дефицит на прогестерон дневната доза Utrozhestan® е 200-300 mg, разделена на 2 приема (сутрин и вечер).

В случай на недостатъчност на лутеалната фаза (синдром на предменструално напрежение, фиброкистозна болест на гърдата, дисменорея, пременопауза), дневната доза на лекарството е 200 или 400 mg за 10 дни (обикновено от 17-ия до 26-ия ден от цикъла).

С ХЗТ в перименопауза, докато приемате естрогени, лекарството Utrozhestan® се използва при 200 mg / ден в продължение на 12 дни.

С ХЗТ при жени в постменопауза в непрекъснат режим, лекарството Utrozhestan® се използва в доза от 100-200 mg от първия ден на приема на естроген. Изборът на дозата се извършва индивидуално.

Вагинален път на приложение

Капсулите се вкарват дълбоко във влагалището.

Профилактика (профилактика) на преждевременно раждане при жени в риск (със скъсена шийка и / или анамнеза за преждевременно раждане и / или преждевременно разкъсване на мембраните): Обичайната доза е 200 mg преди лягане, от 22 до 34 седмици бременност.

Пълното отсъствие на прогестерон при жени с нефункциониращи (отсъстващи) яйчници (донорство на яйцеклетки): на фона на естрогенната терапия, 200 mg / ден на 13-ия и 14-ия ден от цикъла, след това 100 mg 2 пъти / ден от 15-ти до На 25-ия ден от цикъла, от 26-ия ден и ако се определи бременност, дозата се увеличава със 100 mg / ден всяка седмица, достигайки максимум 600 mg / ден, разделени на 3 приема. Посочената доза обикновено се прилага за 60 дни.

Подкрепа на лутеалната фаза по време на цикъла на ин витро оплождане: препоръчително е да се използват от 200 до 600 mg / ден, започвайки от деня на инжектиране на хорион гонадотропин през I и II триместър на бременността.

Подкрепа на лутеалната фаза при спонтанен или индуциран менструален цикъл, с безплодие, свързано с дисфункция на жълтото тяло: препоръчва се употребата на 200-300 mg / ден, започвайки от 17-ия ден на цикъла в продължение на 10 дни, в случай на забавена менструация и диагностика на бременност, лечението трябва следва продължение.

В случаи на застрашен аборт или с цел предотвратяване на обичайния аборт, възникващ на фона на дефицит на прогестерон: 200-400 mg / ден в 2 разделени дози дневно през първия и втория триместър на бременността.

Предозиране

Симптоми: сънливост, преходно замайване, еуфория, съкращаване на менструалния цикъл, дисменорея.

При някои пациенти средната терапевтична доза може да е прекомерна поради наличието или появата на нестабилна ендогенна секреция на прогестерон, специална чувствителност към лекарството или твърде ниска концентрация на естрадиол.

- в случай на сънливост или световъртеж е необходимо да се намали дневната доза или да се предпише лекарството преди лягане в продължение на 10 дни от менструалния цикъл;

- в случай на скъсяване на менструалния цикъл или „размазващо“ кървене се препоръчва да се отложи началото на лечението за по-късен ден от цикъла (например на 19-и вместо 17-и);

- при перименопауза и при ХЗТ в постменопауза е необходимо да се уверите, че концентрацията на естрадиол е оптимална.

В случай на предозиране се провежда симптоматично лечение, ако е необходимо.

Взаимодействие

За перорално приложение

Прогестеронът засилва ефекта на диуретици, антихипертензивни лекарства, имуносупресори, антикоагуланти.

Намалява лактогенния ефект на окситоцина.

Едновременната употреба с лекарства-индуктори на микрозомални чернодробни ензими CYP3A4, като барбитурати, антиепилептични лекарства (фенитоин), рифампицин, фенилбутазон, спиронолактон, гризеофулвин, се придружава от ускоряване на метаболизма на прогестерона в черния дроб.

Едновременната употреба на прогестерон с някои антибиотици (пеницилини, тетрациклини) може да доведе до намаляване на неговата ефективност поради нарушение на чревно-чернодробната рециркулация на половите хормони поради промени в чревната микрофлора.

Тежестта на тези взаимодействия може да варира при различните пациенти, поради което е трудно да се предвидят клиничните ефекти на тези взаимодействия..

Кетоконазол може да увеличи бионаличността на прогестерон.

Прогестеронът може да повиши концентрацията на кетоконазол и циклоспорин.

Прогестеронът може да намали ефективността на бромокриптин.

Прогестеронът може да причини намаляване на глюкозния толеранс, в резултат на което - увеличаване на нуждата от инсулин или други хипогликемични лекарства при пациенти с диабет.

Бионаличността на прогестерон може да бъде намалена при пациенти, които пушат и с прекомерна консумация на алкохол.

При интравагинална употреба

Взаимодействието на прогестерон с други лекарства за интравагинално приложение не е оценено. Трябва да се избягва едновременната употреба на други лекарства, използвани интравагинално, за да се избегне увреждане на освобождаването и абсорбцията на прогестерон.

Странични ефекти

Следните нежелани реакции, отбелязани при пероралния път на приложение на лекарството, се разпределят според честотата на поява в съответствие със следната степенуване: често (> 1/100, 1/1000, 1/10000, ® не може да се използва за контрацепция.

Лекарството не трябва да се приема с храна, тъй като приемът на храна увеличава бионаличността на прогестерон.

Лекарството Utrozhestan® трябва да се приема с повишено внимание при пациенти със заболявания и състояния, които могат да се влошат от задържане на течности (артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, хронична бъбречна недостатъчност, епилепсия, мигрена, бронхиална астма); при пациенти със захарен диабет; нарушена чернодробна функция с лека до умерена тежест; фоточувствителност.

Пациентите с анамнеза за депресия трябва да бъдат наблюдавани и ако се развие тежка депресия, лекарството трябва да се прекрати.

Пациенти със съпътстващи сърдечно-съдови заболявания или анамнеза за тях също трябва периодично да бъдат наблюдавани от лекар.

Употребата на лекарството Utrozhestan ® след първия триместър на бременността може да причини развитието на холестаза.

Дългосрочното лечение с прогестерон изисква редовни медицински прегледи (включително тестове за чернодробна функция); лечението трябва да бъде отменено в случай на отклонения от нормалните параметри на чернодробните функционални тестове или холестатична жълтеница.

С използването на прогестерон е възможно да се намали глюкозният толеранс и да се увеличи нуждата от инсулин и други хипогликемични лекарства при пациенти с диабет.

В случай на аменорея по време на лечението е необходимо да се изключи наличието на бременност.

Ако курсът на лечение започне твърде рано в началото на менструалния цикъл, особено преди 15-ия ден от цикъла, може да настъпи скъсяване на цикъла и / или ациклично кървене. В случай на ациклично кървене, лекарството не трябва да се използва, докато не се изясни причината за тях, включително хистологично изследване на ендометриума.

Ако има анамнеза за хлоазма или тенденция за нейното развитие, пациентите се съветват да избягват излагането на ултравиолетови лъчи.

Повече от 50% от спонтанните аборти в началото на бременността се дължат на генетични нарушения. Освен това инфекциозните процеси и механичните повреди могат да бъдат причина за спонтанни аборти в началото на бременността. Използването на лекарството Utrozhestan® в тези случаи може да доведе само до забавяне на отхвърлянето и евакуацията на нежизнеспособна яйцеклетка.

Употребата на лекарството Utrozhestan ® за предотвратяване на заплашващ аборт е оправдана само в случаи на дефицит на прогестерон.

Съставът на лекарството Utrozhestan ® съдържа соев лецитин, който може да предизвика реакции на свръхчувствителност (уртикария и анафилактичен шок).

При извършване на ХЗТ с естрогени по време на перименопаузата се препоръчва употребата на лекарството Utrozhestan® поне 12 дни от менструалния цикъл.

При непрекъснат режим на ХЗТ при жени в менопауза се препоръчва употребата на лекарството от първия ден на приема на естроген.

ХЗТ увеличава риска от венозна тромбоемболия (дълбока венозна тромбоза или белодробна емболия), риска от исхемичен инсулт, коронарна артериална болест.

Поради риска от тромбоемболични усложнения, лекарството трябва да бъде прекратено, ако:

- зрителни нарушения като загуба на зрение, екзофталм, двойно виждане, съдови лезии на ретината; мигрена;

- венозна тромбоемболия или тромботични усложнения, независимо от местоположението им.

Ако има анамнеза за тромбофлебит, пациентът трябва да бъде внимателно наблюдаван.

Когато използвате лекарството Utrozhestan® с естроген-съдържащи лекарства, обърнете се към инструкциите за тяхната употреба по отношение на рисковете от венозна тромбоемболия.

Резултатите от клиничното проучване на Инициативата за женско здраве (WHI) показват леко повишаване на риска от рак на гърдата при продължително, повече от 5 години, комбинирано използване на естроген-съдържащи лекарства със синтетични прогестагени. Не е известно дали съществува повишен риск от рак на гърдата при жени в менопауза с ХЗТ с естроген-съдържащи лекарства в комбинация с прогестерон.

Проучването на WHI също установява повишен риск от деменция при започване на ХЗТ на възраст над 65 години..

Преди започване на ХЗТ и редовно по време на прилагането му, жената трябва да бъде изследвана, за да се установят противопоказания за нейното прилагане. При наличие на клинични показания трябва да се направи преглед на млечните жлези и гинекологичен преглед.

Използването на прогестерон може да повлияе на резултатите от някои лабораторни тестове, включително показатели за чернодробната функция, щитовидната жлеза; параметри на коагулация; концентрация на прегнандиол.

Влияние върху способността за шофиране и използване на механизми

При перорално приложение на лекарството трябва да се внимава при шофиране на превозни средства и извършване на други потенциално опасни дейности, които изискват повишена концентрация на внимание и скорост на психомоторни реакции.