Според статистиката повече от 30% от жените се обръщат към гинеколог за необичайни периоди (нередовни, тежки, болезнени и т.н.), безплодие и спонтанен аборт. Една от честите причини за тези оплаквания е недостатъчността на жълтото тяло на яйчника и в резултат на това недостатъчното производство на прогестерон от него през втората (лутеална или секреторна) фаза на месечния цикъл. Какво представлява жълтото тяло на яйчника и какво влияние оказва хормонът, който произвежда?

Жълтото тяло е нестабилна ендокринна жлеза, която се появява само след овулация, отделя прогестерон и е необходима за поддържане на бременността.

По време на всеки менструален цикъл нараства група фоликули - първични (грубо казано, „съдържащи течност мехурчета“), в които яйцата узряват. В един момент тялото (според недоказан! Механизъм) избира този фоликул (вторичен), който ще стане доминиращ и ще се развива по-нататък, привличайки все повече и повече шумове, необходими за неговото развитие и по този начин, потискайки останалите фоликули. След достигане на определен размер, под влияние на хормонални промени по време на цикъла (намаляване на нивото на FSH - фоликулостимулиращ хормон на хипофизната жлеза, естроген, повишаване на нивото на LH - лутеинизиращ хормон), яйцеклетката се освобождава през малък отвор и по-нататъшното му „улавяне“ от фалопиевата тръба. На мястото на бившия фоликул (третичен), стената му се разрушава и в него растат кръвоносни съдове, които допринасят за синтеза на хормоните прогестерон и естрадиол, както и натрупването на липиди и жълтия пигмент на лутеин - образува се жълтото тяло на яйчника. Необходимо е също така да се предвиди, че фоликулът, при липса на хормони, може никога да не се разруши и яйцеклетката никога няма да излезе от него - на мястото на този фоликул, по-късно, но ще се образува и жълтото тяло.

Каква е бъдещата му съдба и защо е необходим? Основната и основна функция на жълтото тяло е да създаде благоприятни условия за имплантиране на оплодено яйце в ендометриума и поддържане на бременност поне 5 седмици (преди образуването на плацентата). Това се осигурява чрез поддържане на нивото на прогестерон в продължение на 12-16 дни след овулацията, което е необходимо, за да стане ендометриумът „подходящ” за имплантиране, а в случай на оплождане, по-нататъшното му производство в необходимото количество. И все пак е необходимо да се спомене, че жълтото тяло, произвеждайки прогестерон, потиска секрецията на FSH от хипофизната жлеза, поради което прави невъзможно съзряването, "излизането" (овулацията) и оплождането на друга яйцеклетка. В случай, че оплождането не е настъпило, нивото на LH пада и жълтото тяло започва да отмира. В тази връзка количеството на прогестерона намалява, количеството на FSH се увеличава отново и цикълът започва отново..

От горното следва, че: жълтото тяло се формира само във втората фаза на цикъла, съществува с цел освобождаване на прогестерон, който осигурява нормалния ход на цикъла и допринася за настъпването и поддържането на бременността през първия път. При липса на бременност тя отмира и на нейно място се образува бяло тяло. Следователно дефицитът на жълтото тяло означава синтез на прогестерон в недостатъчни количества, което води до гореописаните проблеми..

Причини за недостатъчност на жълтото тяло

Какви са причините, водещи до патологията на жълтото тяло:

1. Генетично обусловена патология - като правило това е възможно, когато структурата на Х хромозомата се промени (аберация).
2. Патология на яйчниците - характеризира се с намаляване на нивото на всички хормони, както на яйчника, така и на хипофизната жлеза, според механизма за обратна връзка. Сред основните, те включват:
• Синдром на поликистозните яйчници
• Кистозна дегенерация на яйчниковата тъкан
• Онкология
• Следоперативна и следлекарствена (ятрогенна) недостатъчност на яйчниците
3. Патология на хипофизната жлеза - може да се дължи на:
• Онкология
• Наранявания
• Генетични дефекти
В този случай има недостатъчно производство на хормони, характерни за конкретна област на хипофизата (локално увреждане) или всички хормони, което показва общо поражение (по-рядко).
4. Патология на други системи и органи. Те включват:
• Чернодробна недостатъчност
• Бъбречна недостатъчност
• Хиперпролактинемия, хиперандрогения и др..

Симптоми на недостатъчност на жълтото тяло

Клиничната картина на недостатъчност на жълтото тяло може да бъде проследена от „едно към друго“. Така че, първият симптом е нарушение на менструалния цикъл, поради факта, че не се произвежда достатъчно количество прогестерон и в резултат, от една страна, не настъпват пролиферативни промени в ендометриума, а от друга страна, цикълът се удължава и механизмите на обратната реакция се нарушават..

В случай, че въпреки гореизложеното настъпи оплождане, тогава могат да се появят проблеми на етапа на имплантиране на оплодено яйце в ендометриума. Това се дължи преди всичко на неподготвеността на ендометриалния слой, неговата функционална незрялост.

Следващият и, може би, най-остър проблем, ако въпреки това се случи имплантация, е спонтанен аборт (спонтанен аборт, спонтанен аборт) - нивото на прогестерон е твърде ниско, за да се предотврати спонтанно свиване на матката и изхвърляне на по същество „извънземна” яйцеклетка от нейната кухина.

Изследване при недостатъчност на жълтото тяло

Какви са диагностичните мерки, които допринасят за идентифициране на недостатъчност на жълтото тяло:

1. Измерването на базалната температура е остарял метод, който представлява предимно исторически интерес. Определянето на недостатъчност по метода на базалната температура е груба грешка, макар и само защото нивото на температурата може да бъде понижено дори с нормален прогестерон.
2. Определяне на нивото на прогестерон в кръвния серум - приемайте средно на 16-18-ия ден от цикъла, на интервали от ден-два, в продължение на няколко месеца - това ще премахне грешката и точно ще установи количеството на прогестерона в интересуващия период. Норма:
Прогестерон - 1,59 ± 0,3 nmol / L - фоликуларна фаза, 4,77 ± 0,8 nmol / L - овулация, 29,6 ± 5,8 nmol / L - лутеална фаза.
3. Ултразвуково изследване - определят се размерът на яйчника, неговата ехоструктура, наличието или отсъствието на фоликули в него, нормалният им растеж, наличието на жълто тяло, неговият размер. Изследванията се правят най-добре в динамика с един специалист.
4. При постоянно нарушение на цикъла, спонтанен аборт - биопсия на ендометриума на 26-ия ден от цикъла. Погледнете съответствието му с деня на цикъла, естеството на тъканта.

Лечение на дефицит на прогестерон

Ако има установена причина и изясняване на причините, те започват с лечението на основното заболяване. За симптоматично лечение на недостатъчност на жълтото тяло се използват лекарства, съдържащи прогестерон. Те включват:

1. Utrozhestan - естествен прогестерон в капсули - 1 (200 mg) капсула 2-3 пъти на ден през втората половина на менструалния цикъл.
2. Естествен прогестерон в ампули - обикновено се използва в болници.
3. Дюфастон е полусинтетичен прогестерон. Предписва се в доза от 1 таблетка 2 пъти на ден от 16-ия ден на менструалния цикъл или непосредствено след овулацията (как да се приема - той се избира за конкретен пациент, като се вземе предвид продължителността на цикъла и приема на други лекарства).

Това са основните прогестеронови лекарства, които се използват в Руската федерация. Освен това има: вагинални и ректални супозитории с прогестерон (предписани на 25-ия ден от цикъла), кремове за кожа и др..

Лечението е задължително избрано за всеки конкретен пациент, тъй като неправилното и нерационално предписване на лекарства може да доведе до още по-големи усложнения и като цяло да спре овулацията.

Наложително е да се наблюдава лечението: направете тест за овулация, наблюдавайте съдържанието на прогестерон в кръвта, наблюдавайте с ултразвук.

Функционалното предназначение на жълтото тяло в яйчника на жената

Жълтото тяло е временна жлеза, която се образува в яйчника. Образува се в постулаторния период и е жизнеспособен за кратък период от време. Вероятността за зачеване зависи от неговата функционалност, а в бъдеще и от носенето на нероденото дете. Нарушаването на работата й може да доведе до женско безплодие.

Какво означава наличието на жълто тяло в яйчника?

Менструалният цикъл е разделен на три фази - фоликуларна, овулаторна и лутеална. В първата фаза под въздействието на женски хормони, произведени от яйчниците, фоликулите, съдържащи яйцеклетката, узряват. При достигане на максималния си размер на 14-16-ия ден от началото на менструацията настъпва тяхното разкъсване - овулация. Този период е най-благоприятен за зачеване и продължава само 1-2 дни..

В края на овулацията, от 16-17 дни на цикъла, започва лутеалната фаза, белязана от образуването на жълто тяло в яйчника на мястото на спукания фоликул. Единствената функция на жлезата е производството на хормона прогестерон, който стимулира движението на яйцеклетката през фалопиевата тръба за оплождане, фиксирайки яйцеклетката по стените на матката. При липса на зачеване, VT претърпява регресия и изчезва до началото на менструацията - на 25-27 дни от цикъла.

Продължителността на узряването на фоликулите е индивидуална и лутеалната фаза продължава около 10 дни, поради което жлезата, независимо от продължителността на цикъла, се формира 12-13 дни преди началото на менструалното кървене.

Наличието на жълто тяло отдясно или отляво на яйчника показва, че е настъпила овулация. За достатъчното производство на прогестерон и правилното функциониране на жлезата може да се съди по появата на жълтеникаво отделяне от влагалището. В началото на бременността желязото не претърпява регресия и функционира дълго време..

Процес на формиране на VT

Развитието на жлезата е разделено на няколко етапа, на всеки от които степента на нейната функционалност се променя. Четирите етапа на неговото формиране:

 1. Разпространение. Образуване на жълтото тяло чрез разделяне на клетки на яйчниковата мембрана. Натрупването на хормона прогестерон за по-нататъшното му производство.
 2. Васкуларизация. Растежът на кръвоносните съдове, необходим за засилване на местното кръвообращение в епидидима и образуваната жлеза.
 3. Цъфти. Активно производство на прогестерон, постигане на VT с максимален размер.
 4. Регресия. Намалена функционалност на жлезата при липса на зачеване. Спиране на растежа на ендометриума на матката, стимулиране на нейното отделяне за началото на менструацията. VT се екскретира от тялото с менструална кръв.

Тези процеси могат да се появят както в десния, така и в левия придатък. При повечето жени един орган се счита за доминиращ, при който настъпва овулация, докато вторият изпълнява само хормонална функция. Най-често именно след освобождаването на яйцеклетката от десния яйчник се развива жълтото тяло. Голяма активност на левия придатък е рядкост, но не се счита за патология, а е индивидуална характеристика на тялото.

При малък процент от жените се отбелязва освобождаването на яйцеклетки и образуването на две жълти тела в различни яйчници - често такива жени забременяват с близнаци или тризнаци.

Най-често в епидидима узрява само един фоликул. С развитието на няколко яйцеклетки и последващото им освобождаване се определят две или повече жълти тела в един яйчник. Това увеличава шанса за многоплодна бременност и е често срещано след изкуствено стимулиране на овулацията или след прекратяване на пероралните контрацептиви.

Жизнеспособност на жлезата

При липса на зачеване, VT продължава не повече от 10 дни. След изтичането им желязото се преражда в белези и спира производството на прогестерон, отхвърлен по време на менструация, заедно с клетките на ендометриума на матката. Преди отхвърлянето такава формация в яйчника се нарича бяло тяло - тя образува след себе си белег. Под въздействието на регресирали жлези тъканта на епидидима се белези.

С успешното оплождане на яйцеклетката и фиксирането на яйцеклетката в стените на матката, жълтото тяло продължава да функционира. Периодът на неговата жизнеспособност се увеличава до три месеца - до момента, когато образуваната плацента започне да произвежда напълно прогестерон. След това желязото умира като ненужно.

Когато са необходими изследвания

За да се получи пълна картина на функционирането на жлезата, нейното изследване се извършва в различни дни от цикъла. Такава диагноза се възлага на жени по следните показания:

 • планиране на бременността - по образуването на VT те оценяват успешната овулация, по нейното по-нататъшно функциониране - вероятността за зачеване;
 • безплодие - изследване на месечния цикъл - растеж на фоликули в яйчника, тяхното разкъсване и образуване на жълто тяло;
 • настъпването на бременността - оценка на състоянието на VT, с неговия малък размер или отсъствие, се изисква хормонална подкрепа;
 • подозрение за киста на жълтото тяло на десния или левия яйчник.

При нормален ход на менструацията няма нужда от изследване на жлезата. Това може да се наложи в случай на редовен цикъл на фона на продължително отсъствие на зачеване.

Размери на жлезата

VT за целия период на своята жизнеспособност непрекъснато се променя по размер. Това е особено забележимо по време на нормалния менструален цикъл без последващо оплождане..

Нормата на размера на жълтото тяло на яйчника, като се вземе предвид продължителността на цикъла от 28 дни:

 • 15-17 дни от началото на менструацията - образуването на VT с размер 12-15 mm;
 • 18-22 дни - активно производство на прогестерон от жлезата с диаметър 18-23 mm;
 • 22-27 дни - регресия на жълтото тяло, диаметърът му става по-малък от 15 mm;
 • настъпване на бременност - VT от 24-30 мм;
 • киста на жълтото тяло - диагностицира се, когато образуването е с диаметър повече от 3 cm.

За да се потвърди успешното зачеване, ако VT се открие със забавяне на менструацията, трябва да се даде кръв за хормон на hCG.

Намаляването на диаметъра на жлезата в сравнение с нормалните стойности показва нейното недостатъчно функциониране, ниско ниво на хормона прогестерон.

Ултразвук на жълтото тяло

Жлезата се определя чрез ултразвук от първите дни на нейното развитие. Това е кръгла форма на разнородна структура. За да се открие, се извършва трансабдоминален или трансвагинален ултразвук - през коремната стена или чрез вкарване на сензор директно във влагалището. Самата процедура е напълно безболезнена и безопасна, разрешена е на всяка гестационна възраст.

За девици и момичета се прави гинекологичен ултразвук през коремната стена.

Наличието на жълто тяло в яйчника потвърждава бременността, когато се изследва само след първите дни на забавянето - важно е да се разграничи от кистата. Откриването на жлеза на два придатъка показва преминаването на овулацията и в двата органа, което значително увеличава вероятността от зачеване. При персистиращ фоликул жълтото тяло в яйчника не се открива.

Липсата на жлеза не винаги показва нарушение в тялото. Много жени имат ановулаторни цикли 1-2 пъти годишно - това се счита за нормално. За да се потвърди правилното функциониране на придатъците, е необходимо да се подложите на втори преглед през следващия месец..

Веднага след овулацията, когато жълтото тяло току-що се формира в яйчника, лекарят може да не го вземе предвид при ултразвуково сканиране, така че диагнозата му трябва да бъде предписана няколко дни след очакваното освобождаване на яйцеклетката.

Възможни патологии

В гинекологията патологиите на жълтото тяло в яйчника съществуват в малък брой. Най-често се откриват при жени в репродуктивна възраст, по-рядко в юношеска възраст и по време на настъпването на менопаузата..

Липса на жлеза

VT отсъства поради не освобождаване на ооцити. Това изисква коригиране на хормоналния фон, понякога се използва изкуствена стимулация на овулацията. В случай на недостатъчност или отсъствие на жълтото тяло в яйчника след освобождаването на яйцеклетката, на жена се предписват лекарства, съдържащи прогестерон.

При изкуствено осеменяване лекарите често използват лекарствена стимулация, която насърчава образуването на жлезата..

Недостатъчност на жълтото тяло

Диагностициран с малък VT. Характеризира се с недостатъчно производство на хормони от втората фаза на цикъла на фона на нормалния ход на овулацията. Изследването на нивото на прогестерон в този случай се извършва допълнително чрез вземане на кръв за анализ. Успешното зачеване изисква назначаването на лекарства, съдържащи прогестерон, които жената продължава да приема, когато настъпи бременност.

Киста

VT киста се определя, когато размерът на формацията е повече от 30 mm в диаметър. Тя е в състояние да произвежда прогестерон, който при липса на зачеване води до неуспех на цикъла. Най-често то изчезва от само себе си, намалява и напълно изчезва с менструално кървене. В по-редки случаи кистата присъства 2-3 месеца.

Някои кисти на жълтото тяло на яйчника са способни да се разкъсат, причинявайки хеморагичен кръвоизлив - кръвта навлиза в коремната кухина.

За ранното премахване на образованието се предписват хормонални лекарства. Приемът им в продължение на няколко месеца предотвратява повторното развитие на патологията и нормализира хода на менструалния цикъл.

Жълто тяло по време на бременност

Когато настъпи зачеването, VT не регресира и продължава да функционира нормално. Той се увеличава по размер - по време на бременността нивото на прогестерон при жената се увеличава, което е необходимо за правилното развитие на плода и предотвратяване на спонтанен аборт. Тенденцията към повишаване на концентрацията му в кръвта продължава до самото раждане - първоначално за производството му е отговорно жълтото тяло, по-късно плацентата поема тази функция.

Прогестеронът е един от най-важните хормони на бременността, липсата на който често води до спонтанен аборт..

Функции на яйчника с жълто тяло по време на бременност:

 • стимулиране на въвеждането на яйцеклетката в ендометриума на матката и последващото й задържане;
 • повишена разхлабеност на стените на матката;
 • предотвратяване на по-нататъшното узряване на фоликулите в придатъците;
 • намалена контрактилитет на матката;
 • стимулиране на производството на пролактин за подготовка на гърдата за лактация;
 • облекчаване на нервното напрежение - действа в комбинация с естрогени - женски полови хормони.

Жлезата напълно изпълнява функцията си на 12-15 гестационна седмица, прерадена в бяло тяло.

В някои случаи VT се превръща в киста по време на бременност. Това не представлява опасност за здравето на майката и нероденото дете, но изисква по-внимателно наблюдение на работата на придатъците..

Жълтото тяло е ендокринна жлеза, която е необходима за зачеването и успешното раждане на бебе. С нейните патологии на жената се предписва хормонална корекция с помощта на подходящи лекарства. За да се предотврати развитието на заболявания на яйчниците и VT, се изисква редовно посещение на гинеколог.

Жълто тяло в яйчника по време на бременност

Жълтото тяло в яйчника се развива само след овулация. Веднага след като стените на фоликула се разкъсат и образуваната в него яйцеклетка напусне, лутеалната жлеза започва да се образува от останалите гранулозни клетки. Можете да видите образуването по време на ултразвукова диагностика. С малкия си размер, според резултатите от ултразвук, лекарят може да диагностицира хормонална недостатъчност..

Жълто тяло в яйчника: какво означава това

Ако жената отиде на ултразвуково сканиране през втората половина на цикъла, тогава лекарят трябва да види временна лутеална жлеза. Неговото присъствие показва, че яйцеклетката вече е узряла и е напуснала фоликула.

Лутеалната формация се появява под въздействието на лутеинизиращия хормон, който се секретира в предния лоб на хипофизната жлеза. През този период съдовата система активно расте в гранулозните клетки и се образува жълтото тяло на яйчниците, което произвежда прогестерон. Този хормон е необходим, за да подготви ендометриума за имплантиране на яйцеклетки и да подпомогне развитието на бременността през първите седмици.

Мнението, че ендокринната формация се появява само по време на бременност, е погрешно. Образува се от клетките на спукания фоликул (неговия гранулиран слой) след освобождаването на яйцеклетката.

Когато се образува жълто тяло в яйчника

Жълтото тяло става видимо в яйчника след завършване на овулацията. След освобождаването на яйцето фоликулярната течност се излива, фоликуларната кухина се затваря. В него веднага се образува жлезиста ендокринна структура, в първите дни тя е с малки размери.

Тази временна формация се увеличава постепенно. Диаметърът му е пряко свързан с хормоналната активност. Колкото по-голям е размерът, толкова повече прогестерон произвежда.

Признаци на жълто тяло в левия яйчник

Само с помощта на ултразвук можете да установите наличието на жълто тяло в яйчника. Невъзможно е да се определи независимо дали се е появил през втората половина на цикъла. Временната структура, отговорна за производството на прогестерон, се формира и изчезва безсимптомно, не настъпват видими промени.

Ако по време на овулация жената е почувствала болка или изтръпване в лявата долна част на корема, тогава може да се предположи, че отляво ще се появи временна хормонална жлеза.

Ако ултразвукът показва, че жълтото тяло в левия яйчник е с диаметър 18 mm, това означава, че яйцеклетката е напуснала лявата женска репродуктивна жлеза. Този размер съответства на 2-рата фаза на цикъла. Когато планирате бременност, по-добре е диаметърът му да е повече от 20 мм. Това е косвено потвърждение, че прогестеронът се произвежда в достатъчно количество. Когато размерът на хормоналната формация е по-малък от 16 mm, те говорят за неуспех във фаза 2.

Може ли жълтото тяло в яйчника да боли?

Ендокринната жлеза, образувана на мястото на спукания фоликул, не трябва да провокира появата на болка. Въпреки че някои пациенти на гинеколози говорят за появата на пулсация и дискомфорт в долната част на корема, които са концентрирани от едната страна.

Силна болка възниква, като правило, по време на образуването на киста. Това състояние се характеризира с факта, че докато започне менструацията, временният орган не намалява в диаметър, а продължава да расте. В него започва да се натрупва вътреклетъчна течност. Диаметърът на кистите може да достигне 8 см. В 90% от случаите те се решават сами в рамките на няколко месеца.

Внезапна остра болка може да показва, че жълтото тяло се е спукало в яйчника. Това е патология, която лекарите наричат ​​апоплексия. Състоянието изисква незабавна хоспитализация и операция, по време на която се извършва резекция или пълно отстраняване на проблемния орган. Поради разкъсването кръвта започва да се натрупва в коремната кухина, липсата на навременна медицинска помощ провокира развитието на сериозни последици.

Жълто тяло в яйчника и задържане

Когато по време на ултразвуково сканиране настъпи забавяне на менструацията, лекарят трябва да прецени размера и структурата на образуването, което се появява във фаза 2. Липсата на менструация навреме в присъствието на лутеална жлеза може да се дължи на бременност. Обикновено размерът му трябва да бъде 20-30 мм. При ултразвук изглежда като хиперехогенна формация с хетерогенно съдържание..

Ако менструацията се забави при ултразвук, лекарят може да види анехогенно закръглено образувание с хомогенна структура - киста. Диаметърът му варира от 30 до 80 мм. За нормализиране на състоянието на пациентите се предписват прогестеронови препарати в кратък курс. Няколко дни след анулирането им трябва да започне менструация.

Възможна е ситуация, при която забавянето е причинено от персистирането на жълтото тяло в десния или левия яйчник. Постоянството на незряла хормонална жлеза се характеризира с намалено ниво на лутеинизиращ хормон. Временният орган не може да узрее напълно, поради което 2-рата фаза на цикъла се удължава.

С постоянството на една зряла жлеза, тя не намалява по размер до началото на менструацията, а преминава в следващия цикъл. В този случай се наблюдават пълноценна фоликуларна фаза и удължена лутеална фаза. Продължава 20-25 дни и е придружено от свръхпроизводство на прогестерон.

Жълто тяло в яйчника без бременност

Ако няма проблеми с репродуктивното здраве и овулацията се случва редовно, тогава във втората половина на цикъла трябва да се образува временна ендокринна структура в една от половите жлези. При липса на бременност тя намалява по размер и се преражда до началото на менструацията..

Какво означава жълтото тяло в десния яйчник

По време на ултразвуково сканиране лекарят може да открие лутеалната жлеза. Виждайки жълто тяло от 22 mm в десния яйчник, лекарят може да потвърди, че овулацията е настъпила отдясно.

Какво означава жълтото тяло в левия яйчник

Идентифицирането на свръхехогенна заоблена формация вляво показва, че е настъпила овулация в лявата полова жлеза. При липса на проблеми с репродуктивните органи, няма разлика от коя страна излиза яйцеклетката. Ако някоя от фалопиевите тръби е отстранена или запушена при жена, тогава е важно да се наблюдава овулацията. Бременност може да настъпи, ако яйцеклетката се освободи от страната на здравата фалопиева тръба..

Две жълти тела в един яйчник

Достатъчно рядко при естествени цикли без стимулиране на овулацията възниква ситуация, при която се освобождават 2 яйцеклетки. В крайна сметка нормата в организма трябва да образува и пукне 1 доминиращ фоликул.

Ако в цикъла се освободят 2 яйца, тогава на тяхно място ще се образуват 2 временни жлезисти органа. Тази ситуация често се среща в случаите, когато овулацията се стимулира с помощта на специални лекарства..

При стимулация или в естествения цикъл могат да се появят две жълти тела в различни яйчници. При липса на бременност те регресират до началото на менструацията. Когато настъпи забавяне, тяхното присъствие може да показва развитието на многоплодна бременност. Тази ситуация се развива в случаите, когато 2 яйца са оплодени наведнъж..

Бяло тяло в яйчника: какво е това

Ако оплождането не е настъпило, етапът на обратното развитие на временната хормонална жлеза започва преди менструация. Клетките от тази формация умират и съединителната тъкан, която се намира в централния белег, се абсорбира. В резултат на това на негово място остава белезникава формация. Съществува около 5 години, след това постепенно започва да се разтваря, израждайки се в белег от съединителна тъкан.

Жълто тяло в яйчника: размери

Процесът на образуване на жлезиста структура от гранулозни клетки на спукан фоликул започва след овулация. Когато фоликулът се разкъса и се освободи зряла яйцеклетка, кръвта се отделя от увредените кръвоносни съдове. Той се натрупва в центъра на образуващата се временна жлеза. На същото място се образува стигма - белег на съединителната тъкан, клетките на гранулирания слой започват да се размножават около него. Те са покрити с гъста мрежа от капиляри. Този етап се нарича пролиферация и васкуларизация. Размерът на хормоналната формация през този период е 12-15 мм.

Тогава гранулозните клетки започват да натрупват лутеин (пигментът, който дава характерен жълт цвят) и се дегенерират в жлезисти клетки - гранулирани лутеоцити. Тека лутеоцитите се образуват от клетките на вътрешната папка. Този етап се нарича жлезиста метаморфоза..

Производството на прогестерон започва на 3-ти етап от цъфтежа. В посоченото време временният орган достига диаметър 24 mm. През този период лекарите наричат ​​образуваната жлезиста структура циклична или менструална.

2-3 дни преди менструация тя намалява до 12-15 мм, от нея се образува белези. Това води до намаляване на производството на прогестерон и началото на менструацията..

Ако е настъпило оплождане и се е образувал ембрион, тогава етапът на цъфтеж продължава 10-16 седмици. Хормонът, произведен от жълтото тяло на яйчника, е необходим за поддържането и нормалното развитие на плода.

По време на бременност размерът на жълтото тяло в яйчника достига 30 mm. С течение на времето функциите му преминават към плацентата, тя започва да регресира.

Колко време жълтото тяло живее в яйчника

Ако няма проблеми с репродуктивното здраве, тогава временното хормонално образуване се появява веднага след освобождаването на яйцеклетката и продължава да се развива в продължение на 12-14 дни. Ако през този период яйцеклетката се оплоди и започне да се имплантира в стената на матката, тогава тя ще продължи да се развива. Продължителността на живота на жълтото тяло в левия яйчник по време на бременност може да продължи 16 седмици.

Какъв хормон допринася за регресията на жълтото тяло на яйчника

Процесът на образуване и регресия на временната лутеална жлеза се контролира от хипофизната жлеза, растежните фактори и имунната система. Лутеолитичното действие се характеризира с радикалите O2, цитокини, простагландин F2α, пролактин, окситоцин.

Жълтото тяло в десния (ляв) яйчник по време на бременност е необходимо за производството на пептиди и стероиди, необходими за запазването и развитието на ембриона. По време на оплождането и имплантирането на яйцеклетка тялото започва да синтезира hCG. Този хормон влияе върху образуваната структура, провокирайки увеличаване на процеса на производство на прогестерон.

При липса на бременност започва етапът на обратното развитие. Производството на прогестерон, инхибин А и естрадиол намалява. Чрез намаляване на концентрацията на инхибин А се елиминира блокиращият му ефект върху хипофизната жлеза. В резултат на това секрецията на фоликулостимулиращ хормон се възобновява. Това се улеснява и от намаляване на концентрацията на прогестерон и естрадиол..

Жълтото тяло в яйчника се образува веднага след освобождаването на яйцеклетката. Благодарение на неговото присъствие е възможно да се потвърди преминаването на овулацията. По време на оплождането и формирането на ембриони в текущия менструален цикъл лутеалната жлеза се запазва, можете да разберете особеностите на нейното въздействие върху тялото, като гледате видеоклипа:

Ако оплождането не е настъпило, то то регресира.

Какво представлява жълтото тяло в левия яйчник и как заплашва

Репродуктивната функция на жената се осъществява поради узряването на фоликула в яйчниците и освобождаването на яйцеклетката. За да се запази тази възможност в тялото, от време на време се образува новообразувание, което се нарича „жълто тяло“. Появата му се счита за естествен физиологичен процес, който показва нормалното функциониране на яйчниците. В някои случаи образуването му показва наличието на сериозно заболяване и е причина за незабавна медицинска помощ..

В тази статия ще обърнем внимание на левия яйчник и ще разберем каква роля играе жълтото тяло, образувано от лявата страна..

Какво представлява жълтото тяло в левия яйчник

Ендокринна формация, с помощта на която матката се подготвя за по-нататъшното развитие на ембриона. Образува се временно и е предназначен за растежа на бъдещия плод. Тъканите му са облицовани с жълто вещество, наречено "лутеин".

Размерът на неоплазмата на левия яйчник достига 10-27 мм. Гинеколозите отбелязват, че тези показатели се променят, когато се промени фазата на цикъла. Важно е да запомните, че ако параметрите са няколко пъти по-високи от нормата, това показва свръхрастеж на лутеалната жлеза в кистозна неоплазма. Размерите под нормата показват неговото недоразвитие..

Как се образува жълтото тяло

Лутеалната жлеза се образува по време на овулацията и при менструално кървене тя си тръгва с кръвта. По време на оплождането разпадането на тази формация не настъпва. Неговата работа се извършва, докато плацентата напълно покрие мембраната на яйцеклетката и напълно произвежда хормона прогестерон.

Появата и развитието на жлезата се влияят не само от яйчниците, но и от хипофизата и имунната система..

За да разберете наистина какво е това жълто тяло в левия яйчник и какво означава външният му вид, трябва да знаете всички етапи от развитието на жлезата.

Жълтото тяло има 4 етапа на формиране:

 1. Разпространение. Нивото на лутеинизиращия хормон се повишава и яйцеклетката навлиза в матката. Освен това има бързо размножаване на гранулозните клетки. Много рядко жълтото тяло в левия яйчник се формира при липса на овулация. Това се дължи на факта, че в репродуктивната система се образуват голям брой фоликули с лутеинизиращо вещество..
 2. Васкуларизация. Появата на кръвоносни съдове, които растат в клетки. Това помага да се увеличи притока на кръв към жлезата и да се поддържа правилното й функциониране. Най-голям е притокът на кръв в тази неоплазма..
 3. Цъфти. Етапът се характеризира с повишено производство на женски хормони. Образуването става пурпурно и се откроява над яйчниковата кухина. Ако няма концепция, тогава тя продължава да работи от 10 до 12 дни. Освен това функционирането намалява.
 4. Регресия. При липса на зачеване фоликулите регресират, жълтото тяло намалява и се появява белег. Той е като бяло тяло, което изчезва само по себе си. Също така, етапът се характеризира с намаляване на нивото на производство на хормони, ендометриалните клетки се унищожават и възникват критични дни.

Как е изследването на жлезата

Изследването на репродуктивните органи и определянето на размера на лутеалната жлеза, по-специално, се извършва с помощта на ултразвукова диагностика. На ултразвуково изображение жълтото тяло в левия яйчник изглежда като хетерогенна закръглена торбичка. Липсата му показва развитието на следните патологии при жената:

 • забавената менструация показва проблеми с функционирането на репродуктивната система,
 • развитието на сериозни заболявания в органите на ендокринната система,
 • при наличие на положителен резултат от теста за бременност и неговото начало липсата на жлеза може да означава заплаха от ранен спонтанен аборт. В този случай обикновено се назначават Dyufaston и Utrozhestan.

Важно е да се отбележи, че забавяне на менструацията при наличие на жълто тяло отляво на снимката, но липсата на плод на снимката, показва, че жената е бременна.

Параметри на жълтото тяло

Лекарите отбелязват, че размерът на тази формация говори за нейното функциониране:

 • от 18 до 20 мм. Показва готовност за оплождане. Наблюдава се през втората половина на цикъла,
 • от 20 до 30 мм. Може да означава стандартния размер на жълтото тяло по време на оплождането,
 • от 23 до 30 мм. Показва липса на развитие на овулация, наличие на възпаление или фоликуларна киста,
 • от 30 до 40 мм. Говори за развитието на жълтото тяло в кистозна формация,

Размерът на жълтата жлеза над 70 mm показва пълноценна киста и способността й да се разкъсва. В този случай пациентът се нуждае от спешна медицинска помощ..

Основната дисфункция на лутеалната жлеза на левия яйчник се счита за киста.

Киста на жълтото тяло

Кистозна неоплазма се появява, когато бременността не е настъпила, жълтото тяло не е изчезнало и произвежда женския хормон прогестерон.

Симптоми

Разглеждат се основните симптоми на образуването на жълта кистозна неоплазма вляво:

 • слаба, болезнена болка в придатъците от лявата страна,
 • наличието на дискомфорт по време на секс,
 • нарушение на менструалния цикъл,
 • постоянна диария или, обратно, запек.

Прави впечатление, че образуването на киста в началните етапи няма типични симптоми. Всички признаци на заболяването започват да се проявяват след преминаването му в тежък стадий..

Причини

Лекарите идентифицират няколко фактора, които водят до появата на тази неоплазма:

 • честа употреба на хормонални лекарства (контрацептиви),
 • използването на лекарства за овулация. Този метод се използва особено по време на изкуствено осеменяване.,
 • драстични промени в обичайната диета,
 • строга питейна диета,
 • значителна физическа активност,
 • наличието на постоянен стрес,
 • възпаление на тазовите органи,
 • живеещи в район с лоша екология,
 • ако една жена прави аборти с помощта на лекарства,
 • появата на менструално кървене в ранна възраст,
 • лоша наследственост,
 • имате проблеми в хормоналната система по време на пубертета.

Основното усложнение на жълтата киста на левия яйчник е нейното разкъсване и усукване на крака. Усукването на основата на неоплазмата е придружено от силна болка, която излъчва към левия крак и не отшумява след прием на болкоуспокояващи.

Ако жената има остра и остра болка, която често показва разкъсване на киста на жълтото тяло, експертите препоръчват незабавно да се обадите на линейка.

Лечение

Първоначално лекарите наблюдават развитието на кистата и анализират общото здравословно състояние на пациента. Проследяването на растежа на новообразуването се извършва в продължение на няколко цикъла.

За продължителна киста се използват следните методи на лечение:

 1. Хирургическа интервенция. В този случай обикновено се използва лапароскопия. По време на операцията на жената се правят малки пункции и се поставя специален апарат. Въвежда се и малка камера. С негова помощ лекарят може да проследи цялата процедура.
 2. В случай, че размерът на кистата намалява в зависимост от цикъла, лекарят продължава да наблюдава пациента.

Важно е да запомните, че при наличие на киста жената трябва да отложи зачеването, докато се възстанови напълно. Също така, ако по време на бременност е открита жълта киста, тогава лекарят предписва щадящи лекарства. Освен това, през цялата бременност, специалистът трябва да следи нивото на прогестерон в кръвта на пациента..

Можете да разберете какво показва жълтото тяло в десния яйчник ТУК.

Жълто тяло на ултразвук

Функционирането на женската репродуктивна система зависи от много фактори, по-специално от състоянието и функцията на яйчниците. В момента има голям брой начини за тяхното оценяване, които могат да бъдат разделени на две групи: изследване на хормоналния профил (количеството прогестерон, лутеинизиращи и фоликулостимулиращи хормони, естрадиол и т.н.), инструментална диагностика (ултразвук, КТ, ЯМР, биопсия). Един от важните компоненти на ултразвуковото изследване е изследването на жълтото тяло..

Това е временен (временен) орган, който се образува в яйчника от фоликул (предшественик на яйцеклетка) във втората фаза на цикъла (от 13-15 дни) и остава до началото на менструацията при липса на зачеване. Жълтото тяло играе основна роля в поддържането на бременността, като произвежда прогестерон. Това означава, че в случай на нарушение на образуването на този орган или някоя от неговите патологии, репродуктивната система страда. Жената не може да носи плод поради преждевременно прекъсване на бременността. Един от най-добрите методи за оценка на състоянието на жълтото тяло е ултразвукът.

Показания

Ултразвуково изследване на жълтото тяло се предписва на пациента в няколко случая:

ИндикацияЦел на изследването
Избор на адекватна хормонална контрацепцияОпределете:
· Наличие / отсъствие на овулация;
· Наличието / отсъствието на жълтото тяло, времето на образуването му;
Изключете възможните патологии на жълтото тяло.
Забавено начало на менструациятаНадеждно определете признаците на бременност (наличие на жълто тяло след края на 2-ра фаза, променена лигавица на матката и т.н.) или тяхното отсъствие.
За маточно кървене, свързано с менструалния цикъл (менорагия)Изключете нарушение на структурата на жълтото тяло или друга патология на яйчниците.
Предполагаема киста на жълтото тялоПотвърдете / опровергайте клиничната диагноза. При наличие на киста определете необходимостта от лечение.

Как да разпознаете менорагията? Това състояние се проявява при жените по няколко начина:

 • Увеличаване на количеството отделена кръв по време на менструация - хиперменорея;
 • Значително увеличение на продължителността на менструалното кървене - полименорея;
 • Нередовна или нередовна менструация.

Като правило тези опции се комбинират помежду си, което прави възможно откриването на менорагия още при събиране на жалби.

Не се извършва изолирано ултразвуково изследване на жълтото тяло - по време на процедурата се изследва цялата структура на яйчниците. Като правило, такова ултразвуково сканиране се комбинира с доплерометрия (изследване на състоянието на кръвния поток).

Подготовка за ултразвук

За по-добра визуализация е необходимо да се изключат възможни препятствия по пътя на ултразвуковия сигнал. За тази цел, 2 дни преди процедурата, пациентът се съветва да изключи някои храни от диетата, съдържащи голямо количество фибри, което прави възможно намаляването на количеството газове в чревната кухина. Те включват:

 • Всички зеленчуци и плодове, както и сокове и други ястия, приготвени от тях;
 • Царевица, просо, овес, перлен ечемик;
 • ръжен хляб.

Трябва също да знаете, че непосредствено преди диагнозата пикочният мехур на пациента трябва да е пълен. Той ще действа като „ориентир“ при изследването на яйчниците. Това означава следното:

 • няколко часа преди процедурата, на пациента се предписва обилна напитка;
 • не трябва да изпразвате пикочния мехур до края на ултразвука.

Такова ултразвуково изследване на жълтото тяло отнема 10-20 минути. След като се извърши, момичето отстранява остатъците от гела от повърхността на кожата и се оставя да уринира.

Нормална ехографска картина

Жълтото тяло при ултразвук изглежда като хомогенна структура, без кухини, с ясни, равномерни граници. Неговото присъствие трябва да се определи след 12-16 дни от менструалния цикъл. Когато настъпи бременност, тя продължава, докато се формира плацентата. Ако зачеването не е настъпило, това означава, че то се унищожава в края на втората фаза или по време на началото на менструацията..

Патологиите на този временен орган ще се проявят в 2 основни варианта:

 • Нарушение на образуването му - в този случай жълтото тяло отсъства в съответната фаза на цикъла;
 • Обемни образувания (най-често кисти или тумори), при които се променят контурите и еднородността на органа.

Други промени в жълтото тяло при ултразвук са изключително редки.

Обемно образование

При 5% от пациентите с някакви нередности в менструалния цикъл се диагностицира тази маса под формата на киста. Образува се от спукан фоликул, разположен в яйчника. Такъв процес не представлява заплаха за здравето на момичето и често изчезва сам по себе си, обрасъл в съединителна тъкан. Усложнение на кистата, кървенето, което може да бъде доста интензивно и да влоши хода на заболяването, може да се превърне в заплаха.

В този случай жълтото тяло при ултразвук може да изглежда така:

 • На фона на жълтото тяло се определя "светло петно" - хипоехогенна формация под формата на кухина. Тя може да бъде под формата на една неделима формация или да има фино-мрежеста структура, поради съединителнотъканни прегради;
 • На фона на "светлинното петно" могат да се определят зони с повишена плътност (хиперехогенни), които са съсиреци от коагулирана кръв;
 • При тежко кървене „светлото петно“ може да отсъства напълно. Вместо това може да има образуване на заоблена форма с ясни граници с повишена плътност (хиперехогенна). Това е киста, която е напълно изпълнена със съсирена кръв. Лесно е да го объркате с доброкачествен тумор. Диференциалната диагноза се извършва чрез КТ или биопсия.

Тактиката на лечение се определя след допълнителна диагностика (определяне на хормонален статус, доплер ултразвук) на крайната диагноза. Оптимално е да се оцени жълтото тяло за ултразвук в динамика (в 1-ва и 2-ра фаза на цикъла), за да се увеличи надеждността на процедурата.

Ултразвуковото изследване на жълтото тяло е един от компонентите на ултразвука на яйчниците, който трябва да се изследва в случай на нарушена репродуктивна функция при жената. Най-честите патологии включват нарушение на образуването на този временен орган или неговите обемни образувания. Тактиката на лечение се определя индивидуално във всеки отделен случай и може да бъде представена както от хормонална терапия, така и от хирургическа интервенция..

Жълто тяло на Узи

Ако тялото на жената работи нормално, тогава тя е практически всеки месец готова да зачене дете. За да се случи това, ви е необходима не само оплодена и зряла яйцеклетка, но и специална жлеза - жълтото тяло в яйчника, което се развива след овулацията. Образува се на мястото на разрушения фоликул.

Можете да видите тази формация с помощта на ултразвук - ултразвуково изследване. За това какво е жълтото тяло, какво означава, какви функции изпълнява и какво означава, ако това тяло не е в яйчника, ще говорим в тази статия.

Жълтото тяло в левия или десния яйчник - какво е това?

Тялото на жената е проектирано по такъв начин, че да може да забременее през цялата година. Ако това не се случи, тогава неоплоденото яйце просто напуска тялото по естествен начин, т.е. заедно с менструацията. Месец по-късно този процес се повтаря, което е потвърждение, че жената е напълно здрава..

В допълнение към яйцето, важна роля в зачеването има и жълтото тяло. Тази жлеза е отговорна за производството на прогестерон, който е необходим за нормалното формиране на бременността. Необходимо е да се подготви ендометриума за имплантиране на яйцеклетка. Освен това той изпълнява важна функция за поддържане на правилното развитие на плода в ранните стадии. Всъщност, ако в яйчника няма жълто тяло, тогава не е имало и самата овулация.

Как се образува жълтото тяло?

Образуването на жълто тяло в десния яйчник преминава през няколко етапа:

 • Руптура на фоликуларна стена. Освен това се случва размножаването на гранулозни клетки.
 • Свръхрастеж на кръвоносни съдове в тялото.
 • Образуваното жълто тяло започва да произвежда хормони - естроген и прогестерон. Това се случва приблизително на седмия ден. Тези хормони подготвят тялото на жената за раждане на плода..
 • Последният етап зависи от това дали бременността е настъпила.

Основни функции

Ако оплождането не е настъпило, тогава структурата на жълтото тяло постепенно намалява, превръщайки се в белези. Хормоните спират да се произвеждат и тялото се подготвя за началото на менструалния цикъл. Сега функцията на жлезата се променя - тя трябва да бъде заедно с кръвни секрети, т.е. естествено премахване на неоплодената яйцеклетка (и клетките на ендометриума) от тялото.

Освен това цветът на самото тяло се променя, което става белезникаво. Превръща се в белег, следователно самата структура на яйчника е белег.

Друг е въпросът дали зачеването е настъпило. Жълтото тяло запазва функциите си в продължение на три месеца. През този период се извършва формирането на плацентата, която впоследствие трябва да поеме функцията на производство на естроген и прогестерон. Но ролята на жълтото тяло в яйчника не свършва дотук. Той действа като вид защита, предотвратявайки узряването на други яйца, т.е. така че да не настъпи повторна бременност.

Има ли симптоми на жълто тяло?

Ултразвукът е основният диагностичен метод, който ви позволява да визуализирате жълтото тяло в яйчника. Такава временна жлеза се формира строго според определени и естествени етапи, следователно за самата жена нейното образуване протича без никакви симптоми..

Но на това място може да се образува киста, която може да не пречи на формирането на бременността. В някои случаи са възможни усложнения:

 • възпалителен процес;
 • изстискване на съседни структури (с големи размери на образование);
 • руптура, която може да причини кървене.

Нормални размери

Ултразвукът показва жълтото тяло като хетерогенна формация. Обикновено се появява на един от яйчниците - отдясно или отляво. Това предполага, че от определена страна се е образувал доминиращ фоликул. В този случай няма значение на кой от яйчниците се е появила жлезата - развитието на бременността ще бъде еднакво и в двата случая..

Проследяването на размера на жълтото тяло с ултразвук е необходимо в следните случаи:

 • планиране на бременност;
 • контрол върху развитието на плода в ранните стадии;
 • терапия на безплодие и други яйчникови патологии.

Нормалният размер на жълтото тяло в яйчника е от 12 до 20 mm веднага след края на овулацията. С развитието си жлезата нараства по размер. Обикновено, ако не надвишава 29 mm (за правилното развитие на бременността, жълтото тяло трябва да бъде най-малко 20 mm). Ако размерите са по-малки от 16 mm, тогава се диагностицира повреда във фаза 2.

Както можете да видите жълтото тяло на ултразвук?

Ултразвукът ви позволява ясно да визуализирате жълтото тяло, разположено в един от яйчниците. Но разпознаването му зависи от етапа на формиране на жлезата:

 • След края на овулацията. На този етап е невъзможно да се види структурата на жълтото тяло, тъй като разпознава се само областта на спукания фоликул.
 • 5 дни по-късно е най-подходящото време за прегледа. Жълтото тяло вече е оформено, поради което се различава добре от другите части на яйчника.

В идеалния случай ултразвукът се извършва в динамика, т.е. на всеки 3-5 дни. Ако това не е възможно, изследването се извършва във фаза 2.

Ако е възможно да се визуализира жълтото тяло в яйчника, това означава само, че е имало овулация. Засега не се говори за някакво зачеване, тъй като такава жлеза е необходима, за да се създадат нормални условия за развитието на бременността. Образуването на жълто тяло е възможно при момичета, които нямат сексуален опит.

Липсата на овулация в определен месец води до факта, че жлезата не може да бъде открита. Това явление се нарича „ановулаторен цикъл“, което представлява нарушение на хормоналната система, когато става дума за жени в репродуктивна възраст. Но това е норма, ако говорим за пациенти през периода на лактация, с менопауза и млади момичета.

Може ли да се появи болка?

Самият факт на появата на жълтото тяло в десния или левия яйчник е естествен процес, който говори за стабилното функциониране на репродуктивната система при жената. Следователно образованието му не трябва да причинява дискомфорт или дискомфорт..

Изключение правят само патологичните случаи. Могат да се появят остри болки, ако жлезата се е спукала. Това състояние се нарича "апоплексия", така че е необходима спешна медицинска помощ. При рязко развитие на сериозни усложнения, като вътрешно кървене или органични промени в тъканите на органа, може да се наложи хирургическа интервенция.

Липса на жълто тяло

Ако жълтото тяло не е открито по време на ултразвук, това може да се дължи на няколко причини:

 • Изследването е извършено извън времето.
 • Нямаше овулация през определен месец.
 • Образованието беше твърде малко, така че не можеше да се визуализира. Това се случва, ако е била използвана стара ултразвукова машина..

В първия и третия случай жълтото тяло всъщност присъства, но или не може да бъде разпознато поради недостатъците на диагностичния апарат, или самото изследване е извършено твърде рано.

Но действителното отсъствие на жълтото тяло показва, че не е имало овулация. Това означава, че няма благоприятни условия за бременност. Дори при ин витро оплождане, наличието на такава жлеза е необходимо за зачеването.

В някои случаи се диагностицира отказ на VT. При такава диагноза не може да се говори за отсъствие на тяло като такова, но размерите му са по-малки от допустимата норма - по-малко от 10 mm. Яйчникът работи нормално, но ниските нива на прогестерон (това влияе върху размера на жълтото тяло) могат да доведат до аборт.

Появата на две жълти тела

Освобождаването на две яйца наведнъж не е норма. Тази ситуация се случва рядко, освен ако не е извършено изкуствено стимулиране на овулацията с лекарства. Съответно, ако две яйца излязат наведнъж, тогава се образуват две жлези.

Напълно възможно е в двата яйчника да се появят едновременно две жълти тела. Ако зачеването не се случи, тогава и двете образувания ще намалят по размер и ще се превърнат в белези. Ако е настъпило оплождане (в този случай две яйцеклетки), тогава се диагностицира многоплодна бременност.

Жълтото тяло в левия или десния яйчник е временна жлеза с хормонална активност. Образува се на мястото на яйцеклетка, която е готова за оплождане. Ролята му е изключително важна за формирането на бременността, поради което липсата на жлеза не позволява да се случи зачеване. За различни патологии се извършва корекция с лекарства.