Важно е бременната жена да знае всичко за здравето си и бъдещото бебе. Темата за отрицателния резус фактор предизвиква страх не само сред бъдещата майка, но и сред тези, които тепърва планират да станат родители. И всичко това, защото има теория, според която отрицателният резус е подобен на изречение на безплодие. Така ли е, ще разберем, като постепенно изучаваме всичко по ред. И нека започнем с основното - дефиницията на самата концепция - Rh фактора.

Rh факторът се определя чрез вземане на кръвен тест. Това е протеин в кръвта, който седи директно на повърхността на кръвните клетки. Жените, които са диагностицирани като резус отрицателни, нямат този протеин в кръвта си. Не трябва обаче да се страхувате. Според статистиката около 20% от жените по света имат същия Rh фактор и много от тях са доста щастливи майки. Лекарите уверяват, че отрицателният резус фактор е просто индивидуален признак на човек, а не патология и още по-малко диагноза "безплодие".

Защо много бъдещи майки реагират толкова остро на темата за отрицателния резус фактор? Факт е, че Rh-конфликтът се случва обаче само в отделни случаи, които ще обсъдим по-подробно.

Отрицателният Rh фактор или Rh-конфликт представлява опасност за родилката, само ако Rh факторът му не съвпада с Rh фактора на нероденото дете. Тези. на майката е диагностициран отрицателен резус, а на плода - положителен. Важно е да се знае, че това явление в медицината е много рядко, макар и не по-малко значимо. Но не се притеснявайте предварително. В крайна сметка, ако бъдещите родители Rh отрицателният Rh фактор съвпадат, няма причина за безпокойство, защото бебето вероятно също ще наследи Rh фактора на родителите. Следователно при първото посещение при гинеколога е наложително да дарите кръв за анализ и на двамата родители и да определите тяхната кръвна група (ако не са направили това по-рано). Опитните гинеколози препоръчват да се предприеме тази процедура предварително, когато бременността е само планирана. Така можем да избегнем излишно вълнение, а в случай на проблем с Rh фактори между партньорите, можем да се консултираме с опитни специалисти..

Каква е опасността от отрицателен Rh фактор при жена по време на бременност

Механизмът на развитие на несъвместимост на кръвта

Опасността за жена с липса на D антиген е плод, чиято кръв е Rh + положителна. Протеинът антиген D започва да се образува от 6-8 гестационна седмица. Ако след този период има контакт между кръвта на плода и майката, тогава бременната жена ще развие антитела срещу чуждия протеин. Този процес се нарича сенсибилизация..

Имунизацията на майката също се случва при липса на усложнения на бременността, но този процес е най-изразен, когато:

 • аборт след шест седмици;
 • извънматочна бременност;
 • хорионна биопсия, амниоцентеза, кордоцентеза;
 • прееклампсия;
 • заплашващ спонтанен аборт;
 • отлепване на плацентата;
 • естествено навременно раждане;
 • цезарово сечение.

При първата бременност усложненията не се развиват и не зависят от нейния резултат. Клиничните прояви стават забележими по време на втората и следващите бременности. След първото взаимодействие майката произвежда имуноглобулини тип М (IgM), които имат високо молекулно тегло и не преминават през плацентата. Повтарящият се контакт с червените кръвни клетки на детето води до бързото производство на имуноглобулини тип G (IgG), които преминават през плацентарната бариера и причиняват Rh-конфликт.

Съдова хемолиза на кръвта настъпва след атаката на майчините имуноглобулини от фетални кръвни клетки, което води до образуването на токсичен билирубин и развитието на хемолитична болест при бебето.

Какви симптоми определят несъвместимостта

Отрицателният Rh фактор при жена по време на бременност не причинява клинични симптоми. Имунният отговор има неблагоприятен ефект върху бебето. Поради разграждането на червените кръвни клетки, той развива хемолитична анемия. Тялото се опитва да компенсира това състояние, но синтезът на клетки в костния мозък не е достатъчен, поради което се появяват допълнителни огнища на хематопоеза в черния дроб, далака, надбъбречните жлези, бъбреците и върху чревната лигавица.

Този процес води до нарушаване на протеиновия синтез в черния дроб, хипопротеинемия, последиците от която се проявяват с воднянка на плода и силен оток, асцит и натрупване на течност в кухината на сърцето, гръдния кош.

Увреждането на мозъка е свързано с токсичния ефект на билирубина. Той е силно разтворим в липиди, които са богати на мозъчно вещество, поради което натрупването на продукти от разграждането на еритроцитите се случва в кората..

Първите симптоми на хемолитична болест на плода са видими при ултразвук от 18 до 20 седмица. Лекарят обръща внимание на следните характеристики:

 • дебелината на плацентата е с 0,5–0,8 cm повече от нормалната;
 • излишък от нормалния размер на черния дроб, далака на плода;
 • многоводие;
 • разширяване на вената на пъпната връв;
 • асцит;
 • увеличаване на размера на сърцето;
 • хидроторакс;
 • повишена чревна ехогенност.

Специфични промени в околоплодната течност могат да се видят при изследване на оптичната им плътност. Той се увеличава, когато се появи голямо количество билирубин. Но точна диагноза може да бъде поставена чрез изследване на феталната кръв, получена по време на кордоцентезата.

Хемолитичната болест води до развитие на деца със следните патологии:

 • хемолитична анемия;
 • хемолитична анемия с жълтеница;
 • комбинация от анемия, воднянка и жълтеница.

Тежестта на състоянието зависи от нивото на хемоглобина и тежестта на хемолизата.

Методи за лечение и профилактика

Лечението се извършва с развитието на хемолитична болест на плода с умерена и тежка тежест. За това се извършва вътрематочна трансфузия на кръв, която позволява да се нормализира нивото на хемоглобина и хематокрита. Оптималното използване на измити еритроцити, които намаляват силата на имунната атака на майката, позволяват удължаване на бременността и избягване развитието на тежки форми на патология.

Времето за кръвопреливане се избира индивидуално. Ако е необходимо, процедурата се повтаря, но последната се извършва не по-късно от 32-34 гестационна седмица. На по-късна дата може да се вземе решение за ранно раждане..

Плазмаферезата и хемосорбцията за пречистване на кръвта от антитела отдавна са признати за неефективни. Методи за десенсибилизация на бременна жена чрез неспецифични методи, трансплантация на кожен клап на съпруга не носят резултати.

Изборът на метод за раждане зависи от гестационната възраст, състоянието на плода и готовността на шийката на матката. Ако детето има лека форма на хемолитична болест и шийката на матката е узряла, тогава е възможно раждането през естествения родов канал. Деца с тежка хемолитична анемия се раждат чрез цезарово сечение.

Предотвратяването на имунизацията на Rh-отрицателни жени се извършва при носене на първата бременност. Активният преход на антитела през плацентата започва след 28 седмици, следователно на всички такива бременни жени се инжектира човешки имуноглобулин анти-резус RhD. Независимо от термина, профилактичната доза се прилага след инвазивни процедури. След раждането имате 72 часа, за да инжектирате имуноглобулин в следните ситуации:

 • липса на профилактика на 28 седмици;
 • Rh-принадлежността на детето се определя като Rh+.

След хирургично лечение на извънматочна бременност, аборт, имуноглобулин се прилага възможно най-рано. Двойна доза от лекарството е необходима за цезарово сечение, ръчно отстраняване на плацентата или отлепване на плацентата преди раждането.

Жените с Rh - трябва да избягват прекратяване на първата си бременност, в противен случай това ще доведе до усложнения при следващата бременност. При планиране на зачеването е необходимо да се определи кръвната група и Rh фактора на бащата, за да бъдете подготвени за възможни усложнения. Тези, които се подготвят за процедурата за ин витро оплождане, имат възможност да предотвратят развитието на несъвместимост, тъй като при избора на ембрион репродуктивните специалисти могат да изберат такъв, който е наследил майчината кръв, а не бащината.

Характеристики на отрицателен Rh фактор при жени по време на бременност, които трябва да се вземат предвид при регистрацията?

Не толкова отдавна много хора, които не знаеха своята кръвна група и резус, имащи остра нужда от спешна помощ, просто умряха. Що се отнася до зачеването и бременността, непознаването на елементарните собствени признаци на кръв може да доведе до вътрематочна смърт на плода. Днес не е трудно да разберем дали бъдещите баща и майка са положителен или отрицателен фактор. Този анализ е необходим при семейното планиране и зачеване, тъй като една жена с отрицателен резус има някои трудности по тези въпроси..

Периодът на планиране на бременността е изпълнен с много трудности

Според медицинската статистика 15% от жените по света са носители на негативния фактор, но този факт ни най-малко не им пречи да станат щастливи майки и да раждат здрави деца. Лекарите са убедени, че кръвта, която няма антиген D на повърхността на еритроцитите, е само особена характеристика на човешката биофлуид, а не фактор за патологични прояви.

Тъй като рисковете съществуват само при една комбинация: Rh (-) при майка, Rh (+) при баща и бебе, в други комбинации раждането на дете не представлява никакви здравословни проблеми. Освен това, ако този проблем не се е появявал преди, тогава е напълно възможно в бъдеще всичко да е наред. Но никога не трябва да разчитате на „може би“, тук е по-добре да играете на сигурно място и да посетите лекар през първите седмици на бременността.

Кръвният конфликт може да причини много проблеми, така че ранната регистрация по време на бременност е задължителна!

Характеристика

Така че, нека разгледаме по-отблизо какво е Rh фактор. По принцип това е специфичен протеин на повърхността на червените кръвни клетки. Този протеин не е прикрепен към еритроцитите при всички хора; Rh-отрицателните хора не. Сам по себе си такъв признак на кръв не представлява никаква заплаха..

Проблемът може да възникне, когато този отрицателен Rh фактор е при жена. Какво влияе този симптом? Благодарение на консултациите на гинеколози и хемолози, една жена, която се готви да стане майка и има (-) тип, може да получи изчерпателна информация. По този въпрос съществува риск, ако жената реши да забременее от мъж с положителен фактор. Това обстоятелство може да повлияе на бременността и правилното развитие на плода. Ситуацията, когато Rh фактор на майката е отрицателен, а на бащата положителен, означава опасност от Rh-конфликт. Какво означава?

Резус конфликт: какво е това?

Това предполага имунен отговор на женското тяло срещу Rh-положителните клетки на ембриона. Най-просто казано, защитните клетки на тялото на майката атакуват клетките на бебето, които са им чужди. Това не винаги се случва, но само в онези случаи, когато по някаква причина клетъчните фрагменти на бебе с положителен Rh са влезли в кръвта на майката.

Подобни причини включват:

 • Заболявания на репродуктивната система;
 • Преливане на кръв преди бременност;
 • Механично увреждане на повърхността на матката;
 • Аборт;
 • Отпадъци от стените на матката или околоплодна пункция.

Бременността с отрицателен резус при мама и положителен при баща може да премине без пагубни последици за бебето, ако мама периодично дарява кръв от вена. Това е необходимо, за да се научи навреме за увеличаване на количеството антитела в кръвта. За целта към кръвта се добавя антиген и се проверява дали има реакция - разцепването на този протеин. Ако има. след това се определя количеството на образуваните антитела.

Появата на антитела а към антиген D означава въвеждането на имуноглобулин в кръвта на бъдещата майка, вещество, което блокира синтеза на моноцити. Чрез неутрализиране на синтеза на тези защитни вещества се намалява рискът от усложнения в развитието и растежа на бебето.

Резус конфликтът може да повлияе негативно на развитието на плода

Ефекти на факторите върху бременността

Какъв е ефектът от отрицателния Rh фактор при жената по време на бременност, последствията, до които може да доведе Rh-конфликтът, са най-важните въпроси, незнанието на които може да стане вредно за детето.

Липсата на медицински контрол върху съдържанието на кръвоносната система на бременна жена може да доведе до спонтанен аборт, хемолитични заболявания на плода. Трудности могат да се появят до 7 седмици от развитието и растежа на детето. Към този период той е формирал собствена кръвоносна система. От този момент нататък малко количество фетални червени кръвни клетки през плацентата навлиза в майчиния кръвен поток. Тук може да влезе в действие защитният механизъм на имунната система на майката, последван от сенсибилизация (активността на левкоцитите в тялото на детето).

Черният дроб и далакът на плода са първите, които страдат. Те не могат да се справят с потока от мъртви червени кръвни клетки, които трябва да се изхвърлят. Нивото на билирубин се увеличава и при определена концентрация това вещество навлиза в мозъка, увреждайки го (билирубинът е токсичен). Поради тази причина може да възникне опасно заболяване - воднянка на мозъка и съответните аномалии в развитието. Спасението на бебето в тази ситуация може да бъде кръвопреливане или цезарово сечение..

За да спасят живота на бебето, лекарите прибягват до операция на KS

Преди зачеването, ако майката има отрицателен Rh, бащата е положителен, се вземат следните превантивни мерки:

 • Доставка на биоматериал за изследване на количеството антитела в периода до 18-та седмица на бременността;
 • Когато титър е посочен от 1 до 4, се прави анализ на 28 седмици, ако се забележи някаква промяна в развитието на плода, тогава по-рано;
 • Ако показанието не е повече от 1 до 4, се предписва ваксинация;
 • Ако титърът на защитните клетки е повече от 1 до 4 преди началото на 20 седмици, контролът на броя се предписва всяка седмица;
 • В ситуация, в която антителата все още присъстват, детето се нуждае от постоянно наблюдение чрез ултразвук, ако състоянието на бебето се влоши, тогава се предписва вътрематочна кръвопреливане;
 • В случаите, когато не е възможно да се извърши кръвопреливане, се взема решение за стимулиране на раждането, тъй като забавянето заплашва смъртта на детето;
 • В период от 3 дни се изисква да се определи Rh на бебето, с положителен фактор на майката се инжектира инжекция с имуноглобулин, с отрицателен, необходимостта от инжекция отпада;
 • Ако антитела не присъстват в майчината кръв, тогава въпросът за инжектирането на инжекция също изчезва;
 • Жената трябва да бъде ваксинирана в случаи на аборт, извънматочна бременност, спонтанен аборт или след прием на околоплодна течност.
Имуноглобулинови инжекции

И двамата родители с отрицателен фактор: как заплашва?

Много тревожна комбинация: отрицателен резус фактор при жена и положителен при мъж, това може да доведе до негативни последици за бебето. Всъщност това е абсурдно обстоятелство, когато тялото на майката се бори със собственото си дете, което все още не е родено. Бременността с отрицателен резус-фактор на майката и положителен при плода има процес на сенсибилизация в бъдеще. Този термин означава проникване на кръвта на майката през плацентата и околоплодните води до бебето и активното действие на антитела, които унищожават клетките на развиващия се плод.

Ситуацията на конфликт между кръвта на майка и дете може да засегне бебето със следните усложнения:

 • Жълтеница, бебешката кожа е жълта при раждането;
 • Фетална анемия;
 • Отклонение от нормата към увеличаване на далака и черния дроб;
 • Нарушение във формирането на централната нервна система;
 • Речеви и слухови дефекти;
 • Мозъчно увреждане на плода (воднянка, вродено).
Жълтият цвят на кожата е резултат от кръвен конфликт

При обстоятелствата на първата бременност и отрицателния резус-фактор на майката не могат да се твърдят усложнения при раждането на дете с патология. Когато обаче даде втория, третия плод, конфликтът със сигурност ще се прояви. Отлепването на плацентата или тривиалното изтъняване на стените на матката може да допринесе за този ефект..

В резултат на първото успешно раждане при жената се задейства т. Нар. „Клетъчна памет”, поради което с настъпването на следващото зачеване се активира синтеза на антитела. Това не са същите антитела, които се появяват при първи контакт (IgM). Първите антитела са големи и не могат да преминат плацентарната бариера.

За втори път се произвеждат IgG вещества, те по-малко и успешно проникват в тъканта на плацентата, атакувайки еритроцитите на плода. За да се избегнат негативни последици, се препоръчва да се подлагате на медицински преглед по-често от други жени, които чакат за попълване в семейството.

Всички предупреждения на специалисти са свързани именно с нарастващата перспектива за опасност от резус-конфликт поради нежелана бременност и ранно отстраняване на ембриона, което води до сенсибилизация на жената.

С напредъка в откриването на свойствата на кръвта се появиха методи за премахване на сенсибилизацията и свързаните с това усложнения. Днес за подпомагане на репродукцията са разработени таблици за съвместимост и определяне на кръвната група и резус за жена с отрицателна кръв и съпруг с положителна кръв. Те значително помагат на здраво бебе да се роди в онези семейства, където резусът на родителите не съвпада.

Ако се определи отрицателен резус фактор при жена и отрицателен при мъж, тогава няма риск от конфликт, тъй като в този случай детето също ще се роди с отрицателен резус.

Като заключение

Като цяло, резус-конфликтът се нуждае строго от лекарско наблюдение през целия период на бременността, особено ако не е първият. Съществува и обратна картина на тази ситуация: бременната жена има положителен Rh, а съпругът има отрицателен. В този случай обаче няма тревожни фактори и времето за раждане на дете минава безопасно за майката и бебето..

Въпреки всичко по-горе, струва си да се знае със сигурност, че Rh несъвместимостта не може да бъде пречка за майчинството. Усложненията, според медицинската статистика, се появяват само в 10% от случаите, а бебетата с тежки патологии се раждат в съотношение 2-3 към хиляда здрави бебета.

В някои ситуации природата, след като е възнаградила човек с най-мощната защитна функция, е усложнила репродуктивната му функция. Но съвременната наука и медицина не стоят на едно място и чрез открития, изследвания, човекът започва да променя природните закони.

Rh отрицателен по време на бременност

За родителите

За деца

Популярни днес

Всеки е чувал за Rh фактора, който присъства в кръвта на всеки човек, поне веднъж в живота си. Това е протеин, който покрива червените кръвни клетки и присъства при някои хора (около 85% от населението на света), а при други липсва. По принцип Rh-отрицателните мъже и жени не се различават от околните и тази характеристика на тяхното тяло става фундаментална само в два случая - ако е необходимо, кръвопреливане и бременност.

Важно е да се отбележи, че отрицателният резус фактор изобщо не е противопоказание за бременност, но всички жени с тази характеристика трябва да са наясно с такова опасно явление като резус-конфликт..

Как възниква резус конфликтът??

Rh факторът на нероденото дете зависи от Rh факторите на родителите му, но е невъзможно да се установи със 100% точност. Съществува обаче таблица, чрез която тя може да бъде определена повече или по-малко точно и в допълнение да се предскаже рискът от конфликт между кръвта на майката и плода.

ЧовечеЖенски полДетеРиск от конфликт
++75% +, 25% -не
+-50% +, 50% -50%
-+50% +, 50% -не
---не

Също така, причината за конфликта могат да бъдат кръвни групи на бъдещи родители (или по-скоро характерният набор от протеини, които всеки от тях има). Вероятността за нейното развитие може да се определи от друга таблица..

ЧовечеЖенски полДетеРиск от конфликт
АзАзАзне
IIАзI, II50%
IIIАзI, III50%
IVАзII, III100%
АзIII, IIне
IIIII, IIне
IIIIIВсички групи50%
IVIII, II, IV66%
АзIIII, IIIне
IIIIIВсички групи25%
IIIIIII, IIIне
IVIIII, III, IV66%
АзIVII, IIIне
IIIVI, II, IVне
IIIIVI, III, IVне
IVIVII, III, IVне

В процентно изражение възможността за Rh-конфликт между майката и детето не е толкова голяма (всъщност според статистиката това се случва при по-малко от 1% от бременните жени). Но ако това се случи, ситуацията ще бъде толкова сериозна, че бъдещите родители трябва да се подложат на подходящо проучване и, ако има дори минимален риск, е наложително да се консултирате с лекар..

Какви са рисковете от Rh-конфликт?

Отрицателният Rh на майката може да бъде опасен за „положителното“ бебе само когато неговите кръвни клетки навлязат в кръвта на майката. Тялото й реагира на тях като всяко чуждо тяло и веднага започва да ги атакува..

Отначало те причиняват лека анемия на плода, но по-късно той просто няма време да произвежда нови червени кръвни клетки, които да заменят унищожените, което може да доведе до развитие на сериозни заболявания и патологии:

 • хемолитична болест, анемия;
 • хепатит и други чернодробни нарушения;
 • лезии на централната нервна система;
 • подуване и воднянка.

В най-тежките случаи Rh-конфликтът може да причини спонтанен аборт, смърт на неродено бебе в утробата или раждане на все още дете.

Видео - бременност и резус-конфликт: рискове за майка и бебе

Когато бебето е в опасност?

Отрицателният резус фактор при първата бременност обикновено не носи риск за плода, особено в случаите, когато бременността протича безпроблемно. Ако обаче бременността е втората или в историята на жената има някои неблагоприятни фактори, тогава в тези случаи лекарите говорят за явление, наречено сенсибилизация.

Тоест, определено количество кръв с противоположния резус вече е попаднало в кръвта на майката, тялото й е „запознато“ с чуждите еритроцити на детето и е започнало да развива опасни антитела към тях. Сенсибилизацията обикновено се появява след:

 • естествено раждане;
 • извънматочна бременност;
 • цезарово сечение;
 • аборт и спонтанен аборт;
 • сложна бременност (отлепване на плацентата и др.);
 • коремна травма по време на бременност;
 • зашиване на шийката на матката (например при носене на близнаци);
 • провеждане на инвазивни процедури: кордоцентеза, амниоцентеза и др.
 • при момичета понякога се появява сенсибилизация дори преди раждането (в случаите, когато кръвни клетки от Rh-положителна майка влизат в кръвта й).

Такива жени се считат за рискова група, поради което по време на раждането на дете те се нуждаят от специален контрол..

Всеки човек по света знае, че абортът е опасен. Но с отрицателен Rh те носят двоен риск, тъй като поради сенсибилизация всички нейни последващи бременности автоматично са застрашени.

Как се диагностицира Rh-конфликт??

Опасността от ситуацията се крие и във факта, че с увеличаване на критичната маса на антитела в тялото на бременна жена, тя практически не усеща нищо, тоест не е в състояние да идентифицира промените, настъпващи с детето си. Понякога бъдещата майка може да почувства някакъв дискомфорт, но обикновено му се приписва „интересна“ позиция.

Признаците, че майката и бебето са започнали Rh-конфликт, могат да бъдат определени с помощта на ултразвук. В този случай плодът има следните симптоми:

 • натрупване на течност в някои телесни кухини;
 • силно подуване;
 • „Поза на Буда“, характеризираща се с голям корем и разширени крайници;
 • уголемяване на сърцето и други органи;
 • удебеляване на вените на плацентата и пъпната връв.

За да идентифицират риска за плода възможно най-рано и да предотвратят всички усложнения, дори в ранните етапи на бременността, бъдещата майка и баща трябва да направят кръвен тест за определяне на Rh фактора.

Ако рискът от конфликт все още съществува, то през следващите 9 месеца той ще бъде постоянно под строг контрол от специалисти. Около 18-20 седмици (ако вече е имало случаи на Rh-конфликти, тогава по-рано), бременната жена ще трябва да вземе друг кръвен тест, който трябва да разкрие концентрацията на антитела. Нормата е резултатът (титър) по-малък от 1 до 4 - в този случай лекарите могат да кажат, че няма опасност за детето. Но дори количеството на антителата в кръвта да е минимално, тя ще трябва редовно да посещава лекар, да се подлага на всякакви изследвания и наблюдение на състоянието на бебето. Втори анализ се прави в началото на третия триместър, след което лекарят взема решение за по-нататъшни тактики.

Как да защитим детето си?

За отслабване на Rh-конфликта се препоръчва на всички бременни жени да използват неспецифично десенсибилизиращо лечение (извършвано на 10-12, 22-24 и 32-34 седмици), което се състои от витаминни препарати, калциеви и магнезиеви препарати, метаболитни и антихистамини, кислородна терапия и др. д.

Ако проучванията са показали, че титърът на антителата е достатъчно висок, на жената се прилага специална ваксина, която се нарича антирезусен имуноглобулин. Той е в състояние да неутрализира антитела, които вече са произведени в тялото на майката, като по този начин значително намалява риска за здравето на бебето. Обикновено първата доза се прилага в периода от 28 до 34 седмици, а втората - поне 3 дни след раждането, за да се предотврати рискът от Rh-конфликт по време на възможна бременност в бъдеще.

В най-сериозните ситуации плодът се нуждае от вътрематочна трансфузия на кръв, за да замести липсата на кръвни клетки, унищожени от антителата на женското тяло. Ако гестационната възраст надхвърли 32-34 седмици, тогава лекарите повдигат въпроса за спешно цезарово сечение, тъй като постоянното "бомбардиране" на тялото на детето с женски антитела може да бъде опасно за живота му.

Има семейства, в които в резултат на това неприятно явление няколко бременности завършват със спонтанни аборти, вътрематочна фетална смърт или раждане на мъртви деца. Единственият изход в такива случаи е процедурата за ин витро оплождане: оплождането на яйцеклетката се извършва не в матката, а в епруветка, след което ембрионите се изследват за наличие на определен ген и в матката се засаждат само тези, които имат отрицателен резус фактор..

Предотвратяване на Rh-конфликт

За съжаление е почти невъзможно Rh-отрицателните жени да избегнат напълно конфликта, но тя все пак може да вземе някои предпазни мерки. На първо място, тя трябва да вземе здравето си много сериозно и, ако е необходимо кръвопреливане, не забравяйте да информирате лекарите за отрицателен Rh. В допълнение, абортът трябва да се избягва, когато е възможно (особено ако бременността е първата) и трябва да се внимава по време на бременността, за да се намали рискът от усложнения като отлепване на плацентата.

Но дори ако първата бременност приключи по естествен начин и детето е абсолютно здраво, във всеки случай се препоръчва инжектиране на имуноглобулин, което може значително да намали риска от сенсибилизация в бъдеще..

Хареса ли ви материалът? Моля оценете!

Управление на бременността при пациенти с отрицателен Rh фактор

Около 15% от жените са Rh отрицателна кръв, повечето от тях планират да имат деца с Rh положителни мъже. Толкова ли е опасна и драматична тази ситуация? Как се наблюдава бременността в тази ситуация?

Център по акушерство, гинекология и перинатология на името на академик В.И. Кулакова има богат опит в подпомагането на Rh-отрицателни жени да реализират своя репродуктивен потенциал. Нашите специалисти добре познават методите за предотвратяване на възможни рискове, както и компетентна помощ на пациенти, за които Rh-конфликтът е изненада. За съжаление подобни случаи не са необичайни, особено при непланирана бременност, както и при недостатъчно внимание на двамата бъдещи родители към собственото им здраве и подготовка за раждането на дете..

РЕЗУС-КОНФЛИКТ: ФИЗИОЛОГИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Сенсибилизация на Rh-отрицателна жена от Rh-положителни еритроцити на ембриона възниква, когато феталната кръв на майката пристигне, както по време на бременността, така и непосредствено след раждането. Получаването на фетална ДНК става от първия триместър, но възможността за сенсибилизация всъщност се появява не по-рано от 28 седмици, с благоприятен ход на бременността, при липса на наранявания и медицински манипулации. Rh имунизация по време на бременност - появата на Rh антитела в бъдещата майка в отговор на проникването на фетални Rh еритроцитни антигени в кръвта.

Първичният имунен отговор, когато D-антигенът навлезе в женското тяло, се проявява след определен период от време - от 6 седмици до 12 месеца. Ето защо много жени, които първо заченат Rh отрицателни жени, са склонни да носят бременност безопасно. Когато Rh антигените отново навлязат в сенсибилизирания майчин организъм, настъпва бързо и масивно производство на IgG, което води до хемолитична анемия. Билирубин, произведен от разграждането на феталните червени кръвни клетки, причинява жълтеница. Има и чернодробна патология и комплекс от заболявания, наречени еритробластоза - хемолитично заболяване на плода. Това състояние изисква лечение на плода вътреутробно или раждане и медицински грижи за новороденото, ако продължителността на бременността и възможностите на неонаталните услуги позволяват провеждането на такова лечение. Центърът има всички условия за подпомагане на новородени в този случай.

РЕЗУСКИ КОНФЛИКТ: ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА РАЗВИТИЕТО

Около 1-1,5% от Rh-отрицателните жени по време на първата бременност са сенсибилизирани, Rh антитела се появяват в кръвта, след раждането този процент се увеличава до 10%. Тази честота е значително намалена, когато се използва анти-Rh0 (D) имуноглобулин, следователно имуноглобулин се прилага на всички Rh-отрицателни жени, които са заченали от Rh-положителни мъже на 28 до 32 седмици при липса на Rh антитела, което минимизира риска от имунизация за 80%.

В допълнение, РЕЗУС ПРЕВЕНЦИЯ ЗА СЕНСИБИЗАЦИЯ се извършва:

 • по време на инвазивни процедури за пренатална диагностика - хориоцентеза, амниоцентеза;
 • при зашиване на шийката на матката;
 • след кървене по време на бременност;
 • със затворена коремна травма по време на бременност;
 • в случай на неуспех на бременността през първия триместър: аборт, спонтанен аборт, извънматочна, неразвиваща се бременност.

След въвеждането на анти-Rh имуноглобулин, определянето на титъра на Rh антитела не се извършва.

УПРАВЛЕНИЕ НА БРЕМЕННОСТТА ПРИ ПАЦИЕНТИ С ОТРИЦАТЕЛЕН РЕЗУС ФАКТОР: СТАНДАРТИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Ако и двамата родители имат Rh отрицателна кръв, няма нужда от последващо динамично определяне на нивата на антителата. Ако пациентът има Rh-отрицателна кръв и бащата на бебето е Rh-положителен, следващата стъпка е динамичното проследяване на титъра на антителата ежемесечно. Данните за предишните титри на антитела са необходими, за да се реши дали имунизацията е извършена до момента или се е развила по време на настоящата бременност.

Пълният диагностичен план включва задълбочено събиране и анализ на анамнезата, определяне на групата, Rh фактор на кръвта на съпрузите, Rh антитела, оценка на риска от Rh имунизация, въз основа на анамнезата: фактори, свързани с предходна бременност: извънматочна бременност; прекъсване на бременността (спонтанно / медицинско); инвазивна диагностика при предишни бременности; кървене при предишни бременности; особености на управлението на труда;

предотвратяване на Rh имунизация при предишни бременности или следродилен период (лекарство, дози); както и фактори, които нямат връзка с бременността: кръвопреливане без отчитане на Rh фактора; споделяне на игли с наркомани.

УПРАВЛЕНИЕ НА НЕИМУНИЗИРАНИ БРЕМЕННИ ЖЕНИ

Месечната диагностика на титъра на антителата е задължителна. Ако Rh анти-D антитела бъдат открити на всеки етап от бременността, жената трябва да бъде наблюдавана като пациент с Rh имунизация. При липса на изоимунизация, анти-Rh0 (D) -имуноглобулин трябва да се прилага от 28 до 32 гестационна седмица. Ако профилактичното приложение на анти-D-имуноглобулин е извършено на 28 седмица, откриването на антитела в кръвта на бъдещата майка няма клинично значение.

ВАЖНО: всяка жена трябва да знае своята кръвна група и Rh фактор, както и данни за партньора, когато планира размножаване. Тези с Rh отрицателна кръв трябва да са наясно с важността на профилактичната употреба през първите 72 часа след раждането, спонтанни аборти, хирургични аборти, извънматочна бременност от Rh положителен партньор на анти-Rh имуноглобулин. Въпреки положителния ефект от превантивното приложение на лекарството, в случаите, когато жената е Rh-отрицателна и партньорът е Rh-положителен, изкуственото прекъсване на бременността е нежелателно поради риска от имунизация на жената.

В FSBI "Национален медицински изследователски център по акушерство, гинекология и перинатология на името на академик В.И. Кулаков "на Министерството на здравеопазването на Русия Получавате уникална възможност да получите БЕЗПЛАТНО хирургично стационарно лечение относно квотите за високотехнологични медицински грижи (HMP за задължителна медицинска застраховка).

Rh отрицателен по време на бременност не е присъда

Всяка бъдеща майка, когато се регистрира в консултация, се подлага на диагностични изследвания, включително определяне на кръвната група и Rh-принадлежност. Rh факторът може да бъде положителен или отрицателен. Резус отрицателната бременност често е причина за безпокойство поради риска от възможни усложнения.

Отрицателният Rh фактор по време на бременност може да причини развитието на множество фетални патологии, ако кръвта на бащата на детето е Rh-положителна. Това се случва на фона на Rh-конфликта, възникнал между майката и плода. Ако липсва, няма да се налага да се предприемат допълнителни мерки..

Какво е Rh фактор?

При много хора специфичен протеин е локализиран на повърхността на кръвните клетки: ако е, тогава човекът има Rh-положителна кръв, ако липсва, това е отрицателен Rh фактор.

Според статистиката 20% от жените в света имат отрицателен резус, но за повечето от тях този факт не им пречи да познаят щастието на майчинството и да раждат здраво дете..

Лекарите вярват, че отрицателният резус е просто характеристика на определен човек, която не му пречи да забременее, а още по-малко не е причина за женското безплодие.

Обаче отрицателният резус фактор и бременността все още са несъвместима концепция за много бъдещи майки поради възможния резус конфликт. Разбира се, това състояние има определени усложнения, но те не се развиват във всички случаи..

Какво е Rh-конфликт?

Сред жените с отрицателен Rh, Rh-конфликт по време на бременност се отбелязва само в 30% от случаите, т.е. останалите 70% от бременностите протичат без особености.

За да възникне Rh-конфликт, се изискват следните условия: бащата на детето има Rh-положителен фактор, майката, напротив, има отрицателен, докато плодът наследява Rh на бащата. В този случай тялото на жената ще започне да произвежда специфични антитела, чиято цел е да предпазва от чужд протеин..

Започвайки от 7-та седмица от развитието, плодът развива собствена хемопоетична система. От този момент нататък малък обем от неговите червени кръвни клетки може да влезе в майчиния кръвен поток през плацентата.

Имунитетът на жената оценява положителен Rh на плода за чужди съединения и започва да се бори с тях, като произвежда антитела.

Оказва се абсурдна ситуация: тялото на майката се бори срещу нероденото си дете. Тези антитела се намират лесно в хемопоетичната система на плода, причинявайки разрушаването на кръвните му клетки, което може да причини сериозно заболяване и дори да прекъсне бременността.

Кога да се страхуваш?

Ако антителата се произвеждат в големи количества, те проникват в кръвта на нероденото дете и започват да унищожават "вражеските" червени кръвни клетки. Разрушаването им става причина за сериозни увреждания на всички жизненоважни системи на плода.

На първо място, нервната система страда, след това бъбреците, черният дроб и сърцето на детето се унищожават от негативните ефекти на билирубина. Тъканите и кухините на тялото му започват да се пълнят с течно съдържание, което пречи на нормалното функциониране и развитието на органите, което при липса на спешна квалифицирана помощ може да доведе до вътрематочна смърт на плода. Поради тази причина при Rh-отрицателните пациенти най-често се диагностицира състояние на повтарящ се спонтанен аборт..

Дори ако в случай на Rh-конфликт се окаже, че е предадена бременност и детето се роди, най-вероятно ще има вродени малформации. Тези дефекти включват воднянка на мозъка, патология на органите на зрението, слуха, речта и нервната система.

Ситуации, водещи до развитие на Rh-конфликт

Rh-конфликтът е възможен само при различни Rh-принадлежности: отрицателен при майката и положителен при плода, което води до производството на определени антитела.

Възможността за развитие на Rh-конфликт се увеличава в следните ситуации:

 • аборт, извънматочна бременност в миналото;
 • заплахата от спонтанен аборт през 2-ри триместър;
 • инструментални изследвания;
 • история на труден труд, завършил с ръчно изследване на матката;
 • травма на коремната кухина със съпътстващо отлепване на плацентата;
 • кръвопреливане на бъдещата майка, различно по Rh принадлежност.

Ако бременността е първата, рискът от развитие на Rh-конфликт обикновено е минимален. Това се дължи на липсата на антитела в кръвта на майката, чието образуване зависи от горните негативни фактори. Те обикновено остават в кръвта на жената до края на живота си..

Предотвратяване на Rh-конфликт

По време на регистрацията всяка жена прави анализ, за ​​да определи Rh фактора. Ако бъде установено, че е отрицателно, се изисква да се определи Rh-принадлежността на бъдещия баща.

Ако има вероятност да възникне Rh-конфликт по време на бременност, жената периодично дарява кръв за определяне на специфични антитела към феталните кръвни клетки в нея. До 3-ия триместър това проучване се провежда редовно 1 път на месец, започвайки от 32 седмици - 2 пъти месечно и от 35 седмици до деня на раждането, кръвта на жената се изследва ежеседмично.

Ако нивото на антитела в кръвта на бременна жена се увеличи, лекарят диагностицира наличието на Rh-конфликт и прави заключения относно Rh-принадлежността на нероденото дете. Това състояние изисква наблюдение и лечение на жена в перинатален център със задължителна хоспитализация.

Също така, Rh-принадлежността се диагностицира при новородено след раждането. Ако е положителен, тогава в рамките на 72 часа на жената се инжектира анти-Rh имуноглобулин - серум, който предотвратява развитието на Rh-конфликт при носене на последващи бременности.

Същият серум се използва профилактично при жени с Rh-отрицателна кръв в рамките на 72 часа след предизвикан аборт, операция за елиминиране на извънматочна бременност, спонтанен аборт, погрешно преливане на Rh-положителна кръв, отлепване на плацентата, манипулации върху мембраните на плода и коремна травма по време на бременност.

Без въвеждането на серум при всяка нова бременност, шансовете за резус-конфликт се увеличават с около 10%.

Ако жената има отрицателен Rh фактор, преди да планира втора бременност, тя трябва да дари кръв за определяне на специфични антитела. Ако се открият в кръвта, не може да се избегне развитието на Rh конфликт при подходящи условия.

Бременност при жена с резус отрицателна кръв

Съвременната медицина се научи доста успешно да преодолява негативните прояви на Rh несъвместимост между майката и плода. В наши дни едва ли 10% от всички бъдещи майки с отрицателен резус фактор имат подобни проблеми..

Благодарение на специфична профилактика с антирезусен имуноглобулин е възможно да се неутрализират агресивните антитела за дълго време и качествено.

Ако жената иска успешно да забременее и да стане майка на здраво дете, по време на бременността тя трябва да внимава към препоръките на гинеколог, своевременно да се подложи на необходимите лабораторни и инструментални изследвания, включително рутинна ултразвукова диагностика.

Ако бременността на жената протича без усложнения, раждането се извършва навреме по физиологичен начин. Ако бременността е била придружена от резус-конфликт, препоръчително е да се извърши оперативно раждане - цезарово сечение. Операцията обикновено се планира на 38 седмици, ако е възможно бременността да бъде доведена до минимални загуби до тази дата. Повече за цезарово сечение →

Не се отчайвайте, ако бъдещата майка има Rh отрицателна кръв. Раждането на първото дете обикновено се случва без развитие на Rh-конфликт, докато здравето на новороденото и младата майка не е в опасност.

Много жени умишлено отказват втора бременност, за да премахнат възможните проблеми. Понастоящем няма нужда да се отказвате от такъв шанс. Независимо от Rh фактора, правилно подбраните медицински тактики по време на бременност значително увеличават шансовете на жената за щастливо майчинство.

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru

'' Кръвни врагове ''. Бременност и резус-конфликт

Отрицателен Rh фактор при бременна жена, Rh-конфликт

На повечето от нас едва ли се е налагало да се замислят какъв е Rh факторът. Това не е изненадващо: в края на краищата в обикновения живот неговото присъствие или отсъствие не води до никакви болезнени последици. Този въпрос става актуален само когато става въпрос за бременност..

Rh факторът е протеин (или Rh антиген), който се намира на повърхността на червените кръвни клетки - човешките червени кръвни клетки. За първи път е идентифициран при резус маймуни, откъдето е получил името си. Учените откриха Rh фактора преди около 70 години. Откритието им помогна да се определи, че някои хора имат същия този Rh фактор и съответно са Rh положителни. В друга част на човечеството Rh фактор не е открит; такива хора се считат за Rh отрицателни.

Rh факторът се наследява като силна, доминираща черта. Ето защо мнозинството (около 85%) от хората го имат. Кръвта на тези хора е Rh положителна. Останалите 15% нямат - имат Rh отрицателна кръв. По този начин Rh положителната кръв означава наличието на Rh протеин (или Rh фактор), а Rh отрицателната кръв означава липса на този фактор..

Отрицателният резус фактор не се усеща от човек по никакъв начин в ежедневието. По време на бременност обаче несъответствието между Rh-принадлежността на майката и плода може да причини така наречения Rh-конфликт..

Потенциален риск
Резус на бащатаРезус на майкатаРезус бебеВероятност за конфликт
плюсплюс75% плюс, 25% минусНе
плюсминус50% плюс или 50% минус50%
минусплюс50% плюс или 50% минусНе
минусминусминусНе

Конфликт: кой е виновен?

Rh сенсибилизация (Rh конфликт) е производството на антитела в тялото на Rh отрицателна майка към антигени на феталната Rh система, т.е. към протеин, разположен върху еритроцитите на детето.

Проблемът може да възникне само когато бъдещата майка е Rh-отрицателна, тоест няма Rh фактор в кръвта й, а бъдещият баща е Rh-положителен едновременно (Rh фактор се определя в кръвта му), тогава бебето може да наследи Rh от него - принадлежност. По този начин бебето, подобно на баща си, ще бъде Rh-положително (Rh фактор ще се образува в кръвта му). Формирането на Rh-принадлежността на бебето завършва до 8-та седмица от бременността.

Оказва се, че бъдещата майка носи бебето си, което се различава от нея по наличието на Rh фактор в кръвта, докато самата тя няма този Rh фактор. Имунната система на майката разпознава чужд протеин - Rh фактора на бебето - и започва да се бори с него. Борбата срещу "врага" се провежда по следния начин: тялото на майката отделя Rh антитела, които започват да атакуват еритроцитите на плода.

Резултатите от тази борба могат да бъдат много ужасни. Червените кръвни клетки (еритроцитите) в кръвта на плода се унищожават и убиват. В резултат на това общият брой на червените кръвни клетки на трохите намалява и той развива анемия (анемия). Унищожавайки, феталните еритроцити отделят билирубин - вещество, което е токсин за бебето. Циркулирайки в кръвта на бебето, билирубинът го отровява и парализира жизнените органи на тялото на детето. Това състояние се нарича фетална хемолитична болест. Без специфично и своевременно започнало лечение плодът може да умре, следователно подозрението за развитие на Rh-конфликт е индикация за хоспитализация в специализирана клиника.

Важно е да се разбере, че такива сериозни усложнения на бременността като Rh конфликт и хемолитична болест на бебето се появяват само в един случай - ако бъдещото бебе има Rh отрицателна майка и Rh положителен баща. Но дори и при Rh-позитивен баща е много възможно (до 50% вероятност) бебето да бъде Rh-отрицателно, подобно на майка си, и никакви усложнения не го заплашват!

Във всички останали случаи:

 • баща и майка са Rh положителни,
 • баща и майка са Rh отрицателни,
 • бащата е Rh-отрицателен, майката е Rh-положителен - развитието на Rh-конфликт и хемолитична болест на плода е невъзможно.

Трябва да се каже, че дори ако се развие Rh-положително дете, Rh-отрицателната майка не развива непременно Rh-конфликт, т.е. в този случай антителата към еритроцитите на плода не винаги ще се образуват в тялото на майката. При Rh-отрицателна жена, която забременява за първи път в живота си, рискът от развитие на Rh-конфликт е само 10%. При липса на усложнения (образуване на антитела) при първата бременност, същата степен на риск (10%) остава при следващата бременност..

Дори Rh антитела да бъдат открити в кръвта на бременна жена, това не означава 100% риск от фетални заболявания, защото бебето има толкова много защитници. Има специални биологични филтри в кръвта на бъдещата майка, във водите около бебето и, разбира се, в основния орган на бременността - плацентата. Тези филтри блокират Rh антитела, като ги улавят и не позволяват по-нататъшно до бебето. Ефективността на такава защита обаче до голяма степен зависи от общото здравословно състояние на бъдещата майка и хода на бременността. За съжаление, хроничните заболявания на бременна жена (предимно инфекции) и усложненията на бременността (заплаха от прекратяване, токсикоза, частично отлепване на плацентата) намаляват ефективността на защитата и увеличават риска от развитие на Rh-конфликт. Обикновено по време на бременност малко количество фетална кръв навлиза в кръвообращението на майката, което е недостатъчно за сенсибилизация, но при наличие на кръвоизлив, артериална хипертония, по време на акушерски манипулации и вътрематочни интервенции, обемът на феталната кръв, постъпващ в кръвта на жената, се увеличава. Така че провеждането на инвазивни проучвания по време на бременност (техники, включително микропункция на феталния пикочен мехур и събиране на фетални клетки, пъпна връв, плацента на фетални води) увеличава риска от развитие на Rh-конфликт и фетална хемолитична болест. Също така, голям обем кръв попада в кръвта на жената по време на изкуствен или спонтанен аборт и цезарово сечение.

Rh антитела при жена, чиято кръв не съдържа Rh фактор, могат да се образуват по време на аборт: спонтанен аборт (спонтанен аборт), медицински аборт и с развитието на извънматочна бременност. Честотата на антителата при различни видове аборти е около 3%. Тези антитела циркулират в кръвта на жената през целия й живот и могат да причинят Rh-конфликт по време на следващата бременност, дори след много години. В резултат на това следващата бременност може да доведе до фетална хемолитична болест или спонтанен аборт..

Всички бъдещи майки трябва да помнят колко е важно да поддържат първата си бременност с отрицателен резус фактор. Когато обмисляте дали да прекъснете първата бременност, помислете за възможните усложнения, тежестта на хемолитичната болест, сложността на нейното лечение, спонтанен аборт при следваща бременност и големия риск от бездетие! Може би това ще бъде сериозен аргумент в полза на запазването на бременността, ще помогне да запазите бъдещото бебе здраво и ще ви даде щастие..

Предотвратяване на Rh-конфликт

Когато планирате бременност, наред с други неща, трябва да установите вашата кръвна група и Rh принадлежност. В случай, че Rh фактор не е открит (т.е. бъдещата майка е Rh отрицателна), е необходимо да се установи Rh фактор на бъдещия баща. Във всеки случай трябва да се регистрирате не по-късно от 7-8 седмици от бременността - това ви позволява своевременно да започнете прегледа на бъдещата майка и да предотвратите развитието на много усложнения.

Веднага след регистрацията в предродилната клиника на Rh-отрицателна бъдеща майка ще бъде назначен специален кръвен тест. Това е анализ за откриване на Rh антитела в кръвта й и тяхното количество или титър на антителата. Ако не бъдат открити антитела, следващия път, когато кръвта се изследва за антитела на 18-20 седмици, след това ежемесечно. При липса на Rh антитела и успешното развитие на бременността на 28 седмици, жената се инжектира със специално лекарство, което предотвратява производството на антитела в кръвта на Rh-отрицателна майка. Това лекарство се нарича резус имуноглобулин. След инжектирането на лекарството кръвта вече не се тества за антитела.

Ако се открият антитела или бременността се повтори, след приключване на предходна бременност не е бил прилаган анти-Rh имуноглобулин, аборти или медицински аборти или са родени Rh-положителни деца - редовните антитела се определят ежемесечно до 32-та седмица на бременността. От 32-ра до 35-та седмица на бременността този анализ се извършва вече два пъти, а след 35-та седмица кръвта се проверява за антитела веднъж седмично - до самото раждане. Когато се появят антитела, се определя техният титър.

Ако Rh антитела бъдат открити на всеки етап от бременността, бъдещата майка се изпраща за изследване в клиника, специализирана в проблема с Rh-конфликта. Ако антитела не бъдат открити, бременната жена продължава да се наблюдава в обикновена предродилна клиника, като редовно повтаря теста за антитела.

След раждането на бебето и преминаването на пъпната връв, кръвта от пъпна връв се взема директно в родилната зала, за да се определи Rh фактора на бебето. Ако новороденото, подобно на майка си, се окаже Rh-отрицателно, няма риск от развитие на хемолитична болест. В случай, че бебето е наследило положителен резус от бащата, на родителя се прилага друга доза имуноглобулин. По този начин се гарантира предотвратяването на резус-конфликт при следващата бременност. Лекарството, необходимо за тази процедура, се прилага в рамките на 48 часа след раждането. Това лекарство трябва да бъде във всички родилни болници; дава се на всички Rh-отрицателни жени, които не са имали антитела по време на раждането. Но ако знаете, че вероятно ще ви е необходимо въвеждането на имуноглобулин, тогава е по-добре предварително да попитате дали има лекарство в болницата, където ще раждате. След раждането трябва да попитате какъв Rh фактор има вашето бебе и ако той е положителен, тогава дали сте инжектирани с имуноглобулин. По-добре е това да се направи в пръчката, през първите 2 часа след раждането.

Rh-отрицателна жена без явления на сенсибилизация (откриване на антитела, показващи появата на Rh-конфликт) може да роди в обикновен родилен дом, който няма специализация в управлението на бременност и раждане при Rh-конфликт.

Как да победим хемолитичната болест?

Ако се открие хемолитично заболяване на плода (увеличаване на броя на антителата в кръвта), бременната жена е хоспитализирана в патологичното отделение на специализирано майчинство. Допълнителен преглед се извършва в родилния дом. Състоянието на плода се оценява с помощта на ултразвук, доплер и кардиотокография. Тези изследвания също помагат при идентифицирането на първите признаци на Rh-конфликт. В резултат на началната атака на майчините антитела плацентата се сгъстява, количеството на феталната течност се увеличава, а черният дроб и далакът на бебето се увеличават. Такива прояви на Rh-конфликт се откриват лесно с помощта на ултразвук.

Две други проучвания - доплерометрия и CTG - позволяват функционална оценка на състоянието на бебето, с други думи, за проследяване на неговото благосъстояние. Доплер изследването е вид ултразвук, който определя нивото на притока на кръв в маточните артерии, плацентата и съдовете на пъпната връв. Неговият растеж и развитие зависи от кръвообращението между майката и бебето, тъй като с кръвта плодът получава кислород и хранителни вещества. С развитието на Rh-конфликт, плацентарният кръвен поток се влошава.

CTG или феталното кардиомониторинг е хардуерно проучване, което ви позволява да проследявате и записвате феталния сърдечен ритъм (HR) на специална лента. Сърдечните тонове на трохите са основният показател за неговото благосъстояние. Чрез увеличаване или намаляване на сърдечната честота може да се подозира общо влошаване на благосъстоянието на плода.

При наличие на индикации (бързо увеличаване на броя на антителата, значителни страдания на плода) се извършва кордоцентеза - въвеждане на игла в съдовете на пъпната връв на бебето и вътрематочна кръвопреливане на плода.

Процедурата се извършва по следния начин: под контрола на ултразвук, през предната коремна стена на майката с помощта на катетър те проникват във вената на пъпната връв и преливат плода от 20 до 50 ml от препарата на донорната Rh-отрицателна кръв от група I. Тази мярка помага за отслабване на имунния отговор на организма на бъдещата майка. Този ефект може да бъде постигнат поради намаляване на относителния брой Rh-положителни еритроцити. Благодарение на това състоянието на бебето се подобрява и бременността се развива безопасно. Вътрематочната трансфузия може да се извършва многократно до 34-та седмица от бременността. След този период плодът се счита за жизнеспособен и при необходимост се решава въпросът за ранно раждане.

За лечение на хемолитична болест на плода се използват и следните методи:

Плазмаферезата е техника за пречистване на кръвта. С плазмафереза ​​токсините и патологичните продукти се отстраняват от плазмата (течната част на кръвта). За целта първо се взема кръв и след това се връща през плазмен филтър..

Плазмена имуносорбция - методът се основава на заредените ™ молекули вредни продукти, съдържащи се в кръвта, които при преминаване през сорбента (активен въглен) се „залепват“ за него. Кръвта се прекарва през филтри за въглища и се връща в пречистен вид.

Имплантация на кожна присадка - парче от кожата на бъдещия татко се „имплантира“ на жена му през последните 3 месеца от бременността. Подобна е на пластичната хирургия (както при лечението на тежки изгаряния). Когато кожната клапа на бъдещия татко започне да „пуска корени“ на ново място, тялото на майката я разпознава като чужда тъкан. Това е един вид червена херинга: имунитетът на бременна жена хвърля цялата си сила в борбата срещу по-извънземен агент. В същото време производството на антитела към Rh на бебето е намалено, което прави възможно удължаването на бременността.

Антилимфоцитният имуноглобулин е лекарство, което причинява частично унищожаване на имунните клетки на майката. Имунитетът на бременната жена намалява, което води до намаляване на производството на антитела и подобряване на състоянието на бебето..

Изследването и лечението на резус-конфликт между майката и плода се извършва само в специализирана болница. Изборът на метода на лечение се определя от лекаря. С навременното започване на лечението прогнозата за мама и бебе е благоприятна.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.