Отокът по време на бременност се появява в различна степен при почти всяка жена. Но не във всички случаи те показват патология и изискват медикаментозно лечение. Преди да започнете да лекувате оток, трябва да установите причината за появата им, дали е необходимо да се премахне отокът и дали борбата срещу тях заплашва с нещо по-лошо.

Водата като основен елемент на бременността

Както знаете, човешкото тяло съдържа до 80% вода. По време на бременността количеството вода се увеличава с 6 - 8 литра, повечето от които (до 6 литра) е в нетъканно състояние, а около 3 литра се натрупват в тъканите. До края на бременността обемът на водата се увеличава с още 6 литра, 3 от тях са за детето, плацентата и околоплодните води, а останалите за увеличаване на обема на циркулиращата кръв на жената, нарастващата матка и млечните жлези. Това "наводнение" е нормално състояние на физиологична бременност..

Увеличаването на обема на течната част на кръвта започва от 8 седмици, докато увеличаването на броя на червените кръвни клетки от 18 седмици. Това се дължи на необходимостта от доставка на кислород и хранителни вещества до плода - колкото по-тънка и течна е кръвта, толкова по-бързо тя се доставя.

Механизмът на образуване на отоци

За да тече вода към плода, тя трябва да е в съдовото легло, а не в тъканите или телесните кухини. Течността в кръвоносните съдове се задържа от 2 компонента:

 1. натриев хлорид
 2. протеин (албумин).

Албуминовият протеин поддържа онкотичното налягане в кръвоносните съдове, а натрият задържа водата в тях. Ако има недостиг на тези вещества, течността „напуска“ в тъканта, тоест има повишена съдова пропускливост. Албуминът се произвежда от черния дроб на жената от онези аминокиселини, които идват с храната, тоест има значение как се храни бъдещата майка.

Натриевият хлорид идва от храната и също се спасява от бъбреците. Освен това метаболизмът на солта се регулира от хормоните. По този начин има втори момент в механизма на отока - нарушение на водно-солевия метаболизъм, когато натрият се натрупва в тъканите и привлича вода от кръвоносните съдове. Тъй като течната част на кръвта става малка, тя се сгъстява, т.е.на фона на видим или скрит оток, тялото на майката изпитва дехидратация (дехидратация).

Класификация на отоците

Отокът може да бъде както физиологичен, т.е. такъв, който изчезва сам по себе си с елиминиране на провокиращите фактори, така и патологичен поради всеки медицински проблем. Линията, разделяща отока на "норма" и патология, е доста крехка и е много трудно да се проведе и трябва да се вземат предвид не само гестационната възраст и съпътстващата патология, но и възрастта на жената, броя на плодовете, нейния ръст и конституционални характеристики.

Също така, отоците се класифицират според тяхното разпространение:

 • I степен - подуване на краката (най-често на стъпалата и краката) и ръцете;
 • II степен - отокът "се издига" по предната коремна стена и лумбосакралната област;
 • III степен - подуват се не само долните крайници и корема, но и лицето;
 • IV степен - генерализиран оток или анасарка.

В зависимост от произхода, отоците се разделят на:

 • хидрамични - причинени от заболявания на отделителната система;
 • сърдечни - възникват в резултат на сърдечно-съдова патология;
 • кахектичен или дистрофичен поради изтощение;
 • възпалително възниква в резултат на образуването на огнище на възпаление (травматично, алергично, невротично и токсично);
 • конгестивен оток се появява при заболявания на вените (разширени вени, тромбоза и тромбофлебит).

Причините за оток

Физиологичният оток може да се появи по следните причини:

 • горещо и задушно време;
 • прекомерно физическо натоварване на краката (продължително стоене, ходене) или на ръцете (работа пред компютъра, писане);
 • плоски стъпала;
 • носенето на тесни обувки или високи токчета;
 • продължително седене на меки и ниски седалки;
 • навикът да кръстосвате краката си, когато седите;
 • неточности в диетата (прекомерна консумация на солени и пикантни храни);
 • наднормено тегло;
 • голям обем на матката (в края на бременността или при многоводие и многоплодна бременност) - матката компресира долната куха вена и нарушава притока на кръв в долната част на тялото и краката;
 • нисък ръст;
 • липса на упражнения.

Патологичният оток се появява при наличие на редица заболявания и / или като усложнение на бременността:

Разширени вени на долните крайници

В този случай отокът се появява поради нарушение на изтичането на кръв през вените, застоя му във вените, което провокира повишаване на хидростатичното налягане в тях. Първо налягането се увеличава в големите венозни съдове, а след това и в малките и течността се „изцежда“ от съдовете в интерстициалното пространство с образуването на оток. Тази група включва и други венозни заболявания, които могат да бъдат както усложнение на разширените вени, така и независимо заболяване (тромбоза, флебит, тромбофлебит). В този случай, освен описания механизъм за развитие на оток, има и възпалителен момент.

Сърдечно-съдова патология

Сърдечните заболявания (вродени сърдечни дефекти, миокардит и др.) Водят до развитие на сърдечно-съдова недостатъчност, една от проявите на която е оток. Задържането на течности в тялото се дължи на повишаване на централното венозно налягане, тъй като вътрешните органи получават по-малко богата на кислород кръв, както и задържане на натрий от бъбреците. С повишаване на централното венозно налягане се увеличава хидростатичното налягане в капилярите, което „изцежда“ водата в тъканта. Бременността увеличава тежестта върху сърцето, което допълнително причинява появата на отоци.

Бъбречна патология

Нефротичен синдром, който се характеризира с оток, обикновено се наблюдава при гломерулонефрит. Механизмът на образуване на оток има няколко точки. Първо, протеинът се губи в урината на фона на нормално или често уриниране, което води до намаляване на онкотичното налягане в кръвоносните съдове и увеличаване на тяхната пропускливост и, следователно, поява на оток. На второ място, при намалено уриниране се получава задържане на натрий в тъканите, което изтегля течност от кръвоносните съдове. На трето място, нарушена е филтрационната функция на бъбреците (задържане на натрий) и се нарушава метаболизмът на вода и сол (увеличава се производството на алдостерон, който също така задържа течността в тялото).

Алергични реакции

Отокът на Квинке е една от тежките прояви на алергия, свързана с генерализиран оток на лигавицата на горните дихателни пътища и кожата и се развива при проникването на алергена (антигена) в организма. Алергенът насърчава производството на възпалителни медиатори: серотонин, хистамин и други. На свой ред възпалителните медиатори увеличават пропускливостта на съдовата стена и течността от кръвта се влива в тъканите, образувайки оток. Повече за отока на Квинке.

Гестоза

Механизмът на развитие на това усложнение на бременността и оток по-специално е доста сложен. Появата на оток е свързана, първо, със загубата на протеин в урината и намаляване на онкотичното налягане в съдовете. На второ място, с вазоспазъм (повишено кръвно налягане) и нарушена микроциркулация, което води до увеличаване на пропускливостта на съдовата стена. И на трето място, натрият се задържа в тъканите, който „изтегля“ течността от съдовете към себе си. Прочетете за прееклампсията по време на бременност.

Болести на щитовидната жлеза

Как да разпознаем отока

Отокът по дефиниция е натрупване на излишна течност извън съдовото легло, в тъканите и кухините на вътрешните органи (сърдечна торбичка, плеврална и други). Отокът се разделя на скрит и видим. За латентен оток може да подозира лекар само въз основа на следните признаци:

Качване на тегло

Бременната жена има патологично наддаване на тегло, което след 30 седмици е повече от 300 грама за 7 дни. Или общото наддаване на тегло за целия гестационен период е повече от 20 кг. Въпреки това, трябва да се вземе предвид конституцията и ръста на жената и да се разграничи патологичното наддаване на тегло поради латентен оток или поради натрупване на подкожна мазнина.

Ежедневна диуреза

За да се определи, се взема предвид количеството изпита течност (заедно със супи и воднисти плодове) и отделената течност. Обикновено съотношението им е 4/3 (докато около 300 ml течност се отделя с потта и дишането). Ако дневното отделяне на урина е отрицателно, т.е. количеството изпита течност значително надвишава обема на отделената, това показва скрит оток.

Никтурия

Жената отбелязва, че обемът на отделената урина през нощта е много по-голям, отколкото през деня. Освен това желанието за уриниране през нощта става все по-често. Но трябва да се помни, че след 37 седмици този симптом може да показва и предстоящо раждане (главата се притиска към входа на малкия таз и притиска пикочния мехур).

Тест на McClure - Олдрич

0,2 ml физиологичен разтвор на натриев хлорид се инжектира интрадермално в областта на предмишницата и се записва времето на резорбция на получения мехур. Обикновено трябва да изчезне след 35 минути или повече. Ако времето за неговата резорбция се съкрати, можем спокойно да говорим за скрит оток.

Видимият оток може да се определи от самата бременна жена въз основа на следните симптоми:

 • Симптом на пръстена - подуване на пръстите се доказва от характерен знак: сватбеният пръстен не се отстранява от пръста или е трудно да се премахне.
 • Обувки - познатите и износени обувки изведнъж стават стегнати и стегнати, което показва подуване на краката.
 • Чорапи - след като бъдещата майка свали чорапите, тя забелязва, че белезите, дори изразени отпечатъци от ластиците им на краката, не изчезват дълго време.
 • Симптом "ями" - когато натиснете пръста си на подбедрицата (на мястото, където само кожата покрива пищяла), остава характерна депресия, която не преминава известно време.
 • Обемът на глезенната става - когато се измерва обиколката в областта на глезена и се увеличава с 1 см или повече на седмица, говори в полза на отока.
 • Признаци на генерализиран оток - при анасарка не се подуват само краката, те са придружени от подуване на ръцете, срамните устни, предната коремна стена и лицето (подуват се устните, клепачите и носа). Опасен симптом е невъзможността да стиснете ръката си в юмрук или да се наведете и закрепите обувките си. Такъв тежък оток по време на бременност може да показва развита гестоза.

Симптоми на различни видове отоци

Отокът от различен произход също се различава по симптоми:

Сърдечен оток

Отокът в ранните етапи започва с краката, простиращи се до бедрата и отгоре, симетрични. В изправено положение на тялото подуват само краката. В хоризонтално положение отокът се преразпределя към сакрума и кръста, след сън (в ранните етапи) изчезва. Отокът е доста плътен, "ямките" не изчезват дълго време. Кожата в областта на отока е синкава и студена. По-късно натрупването на течност в кухините (плеврална, сърдечна, коремна) се присъединява към отока на подкожната тъкан. Освен това се появяват задух, тахикардия, умора и обща бледност..

Бъбречен оток

Отокът с бъбречен произход се характеризира с появата им отгоре и те се разпространяват надолу. Такъв оток, напротив, се появява сутрин и изчезва до вечерта. Те са разхлабени и не задържат маркировка за натиск за дълго. Те се появяват на лицето, където по-хлабава подкожна тъкан - клепачите се подуват. Отокът се характеризира с тенденция към миграция - лесно се движи при смяна на положението на тялото. Кожата на места с отоци е бледа, топла и суха. Появяват се и други симптоми: главоболие, високо кръвно налягане, урината придобива цвета на „месни помия“ (груба хематурия).

Оток при заболявания на вените на долните крайници

При разширени вени на долните крайници отокът се развива постепенно и е свързан с дълъг престой в изправено положение. Подпухналостта се появява вечер, придружена от чувство на тежест, зачервяване на краката, подути вени, може да се появи болка. Кожата над отока е топла, понякога с цианотичен оттенък. По правило такъв оток не е симетричен (появява се само на единия крак). В случай на тромбофлебит, отокът е придружен от възпалителни признаци: хиперемия, треска, болезненост по вената, както и при движение или докосване.

Физиологичен оток

Обикновено тежестта им е незначителна, те се появяват по-често на краката или пръстите на ръцете (след продължителна работа). Преминават сами, след сън и елиминиране на провокиращите фактори.

Гестоза

Отокът с гестоза винаги започва с ходилата и глезените (в някои случаи пръстите се „подуват“ едновременно). Когато състоянието се влоши, отокът се повишава и се разпространява по бедрата, срамните устни и предната коремна стена. Над пубиса се появява тестена възглавница, която затруднява или невъзможно да се наведе напред (завържете връзките). След това се присъединява отокът на лицето, чертите му груби, очите изглеждат като цепки поради подути клепачи. След сън видимият оток „изчезва“ - той се преразпределя в тялото. Дори значителният оток е придружен от задоволително състояние на бременната жена, но въпреки това изисква лечение. Повишеното кръвно налягане (особено диастоличното) и появата на протеин в урината са предсказуемо неблагоприятни признаци.

Мерки за контрол на отока

Какво да правите, ако се появи оток по време на бременност. Преди всичко, оставете настрана паниката и се успокойте. Можете сами да се справите с малки физиологични отоци, но в случай на значителни или постоянни отоци, трябва да се консултирате с лекар, който ще ви каже как да се отървете от отока:

Диета

В диетата се препоръчва да се ограничи консумацията на готварска сол (но изобщо да не се изключва). Течност за пиене най-малко 2 - 2,5 литра на ден на малки глътки и постоянно. От напитките се предпочитат билкови чайове с успокояващ ефект (мента, лайка, маточина), плодови напитки и негазирана минерална вода.

Разходка

Препоръчително е да правите редовни разходки в продължение на 1,5 - 2 часа в спокойно темпо в гориста местност, което ще помогне за разпръскването на "застоялата" кръв, повишаване на общия тонус и предотвратяване не само на появата на излишни телесни мазнини, но и на отоци.

Билки с диуретичен ефект

Отварите и инфузиите от лечебни билки със слаб диуретичен ефект се предписват само от лекар. Особено техният прием е показан при заболявания на отделителната система. Такива лечебни растения включват мечо грозде, листа от червена боровинка, магданоз. Те имат слаби диуретични, противовъзпалителни и спазмолитични свойства. Приемайте с повишено внимание в случай на оток, причинен от гестоза (в този случай диуретиците са противопоказани).

Лекарства, които повишават съдовия тонус

Местните антикоагуланти и средства за укрепване на съдовите стени (списък на антикоагулантните лекарства) ще помогнат за премахване на отока (особено при заболявания на вените на долните крайници). Тези лекарства се предписват от Вашия лекар. Позволено е да се втрива в кожата на краката Lioton-гел, Venitana, хепаринов маз, Essaven гел. Препоръчва се и перорално приложение на аскорутин, ескузан, венорутон, които укрепват съдовата стена и намаляват нейната пропускливост.

Носенето на компресионни дрехи

Носенето на специално компресионно бельо (чорапи или чорапогащи), което е особено препоръчително за бременни жени с разширени вени, също ще помогне за облекчаване на отока по време на бременност. Необходимо е да облечете чорапи / чорапогащи, докато лежите, за да разпределите равномерно натиска върху долните крайници.

 • Избягвайте да бъдете на горещи места
 • Избягвайте продължително стоене или седене.

При тежко състояние в случай на развитие на прееклампсия или влошаване на хронични екстрагенитални заболявания (патология на бъбреците, черния дроб, сърцето) бременната жена е хоспитализирана.

Въпрос отговор

Подута съм (по време на бременност). Какво точно може и какво не може да се яде?

Препоръчително е да се изключат от пиенето силен чай (включително зелен) и кафе, които действат като стимулант и провокират появата на отоци, както и сладки газирани напитки и сокове (причиняват жажда). Не трябва да се отказвате от консумацията на сол, но трябва да изключите или поне да ограничите употребата на силно осолени, пикантни и мариновани храни (кисели краставички, кисело зеле, ядки и чипс и др.). Придържайте се към правилата на здравословното хранене, откажете да приемате пушено месо, сладкиши и сладкиши. Препоръчително е храната да се приготвя на пара, да се задушава, пече или вари, но в никакъв случай не се пържи. Ежедневната диета трябва да съдържа достатъчно количество протеини, както от животински, така и от растителен произход (постно месо, карантия, извара, зърнени храни). Също така, яжте пресни зеленчуци и плодове всеки ден като източник на витамини и млечнокисели продукти - източник на калций. Полезни риби и морски дарове, растителни масла, които съдържат голямо количество полиненаситени мастни киселини.

Защо отоците са опасни по време на бременност??

Всеки оток, ако, разбира се, не е физиологичен, представлява заплаха не само за жената, но и за нейното неродено бебе. Жената, като правило, знае за екстрагениталната патология още преди бременността, в навечерието на която и по време на бременността й се предписва подходящо лечение. Сериозно усложнение на бременността е отокът, провокиран от прееклампсия. Ако не се лекува, може да се развие преконвулсивно състояние (прееклампсия) и припадък (еклампсия). Признаци на прееклампсия са обърканост или безпокойство, назален оток по време на бременност, който се проявява чрез задръстване или внезапна поява на хрема, мигане на мухи пред очите, шум в ушите и др. Непредоставената навременна помощ води до припадъци, които могат да доведат до смърт на бременна жена.

Как да спрем отока у дома?

Незначителни отоци от физиологичен произход ще помогнат за премахване на следните мерки:

 • лежи от лявата страна (намалява налягането на матката върху големи кръвоносни съдове, подобрява кръвообращението в бъбреците);
 • спи или почивай с повдигнати крака (сложи малка възглавница под тях);
 • хладни вани за крака, триене на краката с кубчета лед;
 • гимнастика и масаж на краката;
 • отказвайте токчета, като предпочитате обувки с малки токчета и свободни;
 • с продължително принудително положение (седнало на бюро), отпуснете краката (вдигнете ги на стол, извървете няколко крачки);
 • избягвайте да носите тесни и тесни дрехи (ластици, колани, тесни яки и чорапи).

Как да разбера дали съм изложен на риск от развитие на оток и гестоза?

Тази група включва бременни жени със следните фактори:

 • млада (под 17) и късна (над 30) възраст на жената;
 • прееклампсия (особено еклампсия и прееклампсия), претърпена по време на предходна бременност, кистозен дрейф;
 • бременност с повече от един плод;
 • наличието на хипертония преди бременност;
 • лоши навици (както преди, така и по време на бременност);
 • захарен диабет и друга ендокринна патология;
 • изразена ранна токсикоза;
 • наличието на промишлени опасности;
 • разкри скрит оток.

Как да разпознаем вътрешния оток по време на бременност?

Подпухналостта по време на раждането на бебе е често срещано явление. Ето защо много жени не му придават значение, приписвайки го на наддаване на тегло. И напразно! Подуването може да сигнализира за проблеми в тялото на майката и това от своя страна се показва на бебето. Причината за външния оток е нарушение на водно-солевия метаболизъм, но при вътрешния оток ситуацията е различна. Така че, нека разберем подробно за това.

Характеристики на вътрешния оток

Те са изпълнени с по-голяма опасност от външните. В края на краищата последните са видими с просто око. Това са подуване на глезените и носа, следи по стъпалата след сваляне на обувки и чорапи. При натискане върху кожата се оставя пръстов отпечатък. Обикновено тези признаци се виждат вечер, а на сутринта не оставят следа. Но скритият или вътрешен оток е много по-трудно да се определи „на око“.

Това е състояние, когато течността се натрупва в тъканите и вътрешните органи на бъдещата майка. Основният признак на латентен оток при носене на бебе е неравномерното наддаване на тегло. Спомнете си, че средно бъдеща майка през третия триместър трябва да наддава по 300 грама на седмица. Ако този показател е по-висок, това трябва да предупреди.

Като цяло, по време на бременност, жената трябва да добави 10-12 килограма. Това е теглото на плацентата, самото неродено дете, околоплодните води, увеличените гърди, мастната тъкан. И когато през осмия или деветия месец от срока наддаването на тегло на бъдещата майка надвишава 15 килограма, тогава това е ясна причина за тревога.

Диагностика на вътрешен оток

Лекарите ги наричат ​​пастообразни. В такива случаи систематичното проследяване на теглото на жената помага, тъй като патологията се издава като неравномерни, резки скокове в теглото.

За лекарите е много по-лесно да диагностицират пастообразен оток. Диурезата им помага в това. Подпухналостта винаги е свързана със задържане на течности в тялото. Именно тя се наблюдава чрез диуреза - ежедневното измерване на приема и отделянето на течности. Обикновено жената с урина отделя до 75% от цялата пияна течност. Останалите 25% се отделят с потта и чрез дишане. Ако според резултатите от диурезата могат да бъдат проследени очевидни отклонения от нормите, тогава най-вероятно жената има скрит оток. Такова диагностично проучване се извършва в продължение на три дни..

Подуване по време на бременност. Защо възникват и какво да правя

Отокът по време на бременност е много често срещан. В повечето случаи това е временен козметичен дефект и не може да се счита за заплаха нито за здравето на майката, нито за нейното неродено дете. Въпреки това, някои форми на отоци показват опасни промени в майчиното тяло, поради което при всяка среща в антенаталната клиника бременните жени се проверяват в глезените, измерва се телесното тегло.
Нека се опитаме да разберем защо възниква оток по време на бременност, какви са те, какви са, как да ги идентифицираме и как да премахнем подпухналостта.

Причини за оток по време на бременност
Отокът е повишено количество течност в тъканите. Когато жената носи дете, обемът на течността в тялото й се увеличава значително: обикновено с 6-8 литра. От тях 4-6 литра се изразходват за плода, околоплодните води и плацентата, а останалите 2-3 литра се разпределят в тялото на майката: в уголемените млечни жлези и допълнителни мастни отлагания.
Понякога обаче в организма на бъдещата майка се задържа повече течност, отколкото би трябвало да бъде, тоест образува се оток. Подуването по време на бременност е:
• Физиологични.
• Патологични.
Физиологичният оток по време на бременност се нарича временен оток, който лесно може да бъде отстранен. Те не са опасни, нормални са за жените през втората половина на гестационния период и не изискват никакво лечение. Причините за физиологичен оток по време на бременност са:
• малък растеж;
• наднормено тегло;
• горещо време;
• преумора;
• дълга разходка или дълъг престой в една позиция;
• носене на обувки с токчета;
• използването на кисели краставички, пушени меса, други вредни храни;
• натиск на матката и плода върху долната куха вена.
Като правило, за да се отърве от такъв оток, жената просто трябва да премахне тяхната причина..
Причините за патологичния оток по време на бременност са продиктувани от сериозни здравословни проблеми. Не може да бъде:
• Повишена пропускливост на съдовите мембрани. Поради това течността от капилярите и вените започва да прониква в съседните тъкани..
• Уплътняване на кръвта.
• Лош кръвен и лимфен поток в долните крайници, разширени вени.
• Нарушаване на водно-солевия метаболизъм. Може да бъде причинено от натрупване на натрий.
• Гестоза.
• Хормонален дисбаланс (проблеми с надбъбречните жлези, панкреаса, щитовидната жлеза).
• Болести на сърцето, черния дроб, пикочно-половата система.
Бъдещата майка не е в състояние сама да отстрани причините за патологичния оток по време на бременност. Като правило, заедно със задържането на течности, в този случай се забелязват скокове на налягането и протеинът се открива в урината. Ситуацията изисква незабавна медицинска намеса: спешно комплексно лечение, хоспитализация или дори спешна доставка.

Каква е опасността от отоци по време на бременност? Как се определя рисковата група?
Ако физиологичният оток по време на бременност е безвреден и лесно се елиминира, тогава патологичният оток може да застраши здравето и дори живота на майката и детето. Ако натрупването на излишна течност в организма е причинено от гестоза, тогава в резултат могат да се развият следните състояния:
1. Прееклампсия. Има нарушение на мозъчното кръвообращение, проявяващо се при мигрена, световъртеж, лоша координация, шум в ушите и замъглено зрение. Отбелязва се и болка в корема. Може да се развие фебрилно състояние.
2. Еклампсия. Това е най-тежкият стадий на гестоза, характеризиращ се с много високо кръвно налягане. Пациентът започва гърчове, завършващи с кома или дори смърт.
Появата на патологичен оток по време на бременност се наблюдава най-често при жени, които:
• изправени пред гестоза при предишна бременност;
• очакване на близнаци или тризнаци;
• живеят в лоши условия на живот;
• работа в опасно производство;
• са склонни към латентен оток;
• са с наднормено тегло;
• имате анамнеза за хормонални, сърдечни, чернодробни или бъбречни проблеми.
Също така в риск са много млади момичета (под 18 години) и жени, които решават да направят първата си бременност на 30-годишна възраст.

Как да разберете дали имате подуване?
Трудно е да се пропусне появата на отоци по време на бременност. В случай на физиологичен оток, това се случва след 30 седмици, а патологичният оток може да се появи още след 20 седмици. Според тежестта на подпухналостта те са разделени на 4 етапа:
1. Леко подути ръце, глезени и долни прасци.
2. Подпухналостта се простира до краката и долната част на корема.
3. Лицето се подува.
4. се развива "воднянка" или общ оток. Течността се натрупва в различни обеми в почти всички тъкани.
Понякога отоците по време на бременност остават почти незабележими, но те могат да бъдат открити по някои признаци. Ето ги и тях:
• Трудност при поставяне на пръстени на пръстите.
• Познатите обувки изведнъж стават тесни и ожулени. Тесните ботуши спират да закопчават.
• Сваляйки чорапите, забелязвате, че на краката ви има следи, които не изчезват дълго време.
• Кожата на места става пластична: след натискане с пръст, ямка остава върху нея за дълго време.
Латентният оток, който не може да бъде определен от външни признаци, лекарите определят по два метода:
1. Чрез изчисляване на дневното наддаване на тегло на бременна жена. Ако телесното тегло се увеличи с повече от 300 g на ден в продължение на няколко дни подред, това означава, че се образува скрит оток.
2. Изчисляване на отделянето на урина. Жената трябва да преброи дневния обем изпита течност (заедно със супи) и отделената урина през същия период. Ако получената разлика е повече от 20-25%, това показва вътрешен оток.

Профилактика и лечение на отоци по време на бременност

Ако една жена е склонна към натрупване на излишна течност, тогава ще бъде трудно да се предотврати развитието на оток по време на бременност. Възможно е обаче да се сведе до минимум рискът от усложнения и значително да се облекчи състоянието на пациента. Мерките за профилактика и лечение на отоци по време на бременност включват следните точки:
• Правилното хранене. Всички хранения трябва да бъдат балансирани в протеини, мазнини и въглехидрати. Струва си напълно да се откажете от полуфабрикати, сода, кафе, кисели краставички, осолени сирена, пушени и пикантни храни. Освен това не прекалявайте със сладките..
• Пиене на достатъчно течност: 1,5 литра на ден.
• Носете удобни обувки, като избягвате токчета.
• Периодичен масаж на стъпалата.
• Адекватен сън.
• Активен начин на живот: редовни, но не уморителни разходки, специална гимнастика, плуване.
• Носенето на специална превръзка. Понякога се препоръчват компресионни чорапи.
• Периодична почивка в коляно-лакътна позиция.
Също така трябва стриктно да спазвате всички препоръки на лекаря. Ако по време на бременност се забележи оток, гинеколозите обикновено предписват специални лекарства, билкови диуретици и витамини за укрепване на стените на кръвоносните съдове.
В напреднал случай може да се наложи хоспитализация, така че лечението да се извършва в стационарни условия под наблюдението на специалисти. Не отказвайте, защото подобни мерки предпазват вас и вашето дете..

Заключение

Така че, подуването по време на бременност е доста често, но когато те имат патологичен характер, това може да застраши живота на майката и бъдещото дете. Ето защо, още от първите седмици на бременността, трябва да водите правилен начин на живот и редовно да посещавате предродилна клиника. Това ще позволи своевременно идентифициране на проблема и започване на лечение..

вътрешен оток по време на бременност

кой е имал точно вътрешен оток ?? как ги познахте и каква е заплахата?

Интересувам се за информация... G плаши

Причини и лечение на вътрешен оток по време на бременност

За да се предотвратят необратими последици, е важно своевременно да се идентифицират отоците на вътрешните органи и тъкани. Може да се идентифицират ограничен брой симптоми, които могат да показват задържане на течности. Препоръчително е бъдещата майка да обърне внимание на следните косвени признаци:

 • Колебания в телесното тегло. Наличието на излишна течност може да се подозира с бързо увеличаване на теглото на фона на жената, поддържаща обичайната си диета..
 • Намаляване на обема на отделената урина. Образуването на вътрешен оток може да бъде показано чрез намаляване на обема на урината с 500 ml на ден или повече..

В ранните етапи на бременността отокът се образува в резултат на нарушена дейност на черния дроб, бъбреците, сърдечния мускул, излишната солена храна в диетата. В последните етапи патологията може да е резултат от прееклампсия или нарушен кръвен поток в малкия таз.

Лечението на скрит оток се основава на идентифициране на причините, които провокират задържането на течности в организма и елиминиране на провокиращите фактори. На бъдещата майка се препоръчва да спазва безсолна диета, препоръчително е да включите в диетата млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци.

Използването на лекарствена терапия се препоръчва само в последните етапи на бременността. На жената се предписва да приема диуретици, които помагат да се елиминира излишната течност от тялото. Домашните лекарства с диуретични свойства могат да се приемат с одобрение от лекар.

Най-важното нещо, което бъдещата майка трябва да запомни, е, че когато се открие вътрешен оток, е категорично невъзможно самолечението, което може да доведе до сериозни последици за самата жена и бебето. Приемът на лекарства или използването на други методи на лечение е допустимо само по лекарско предписание.

Подуване по време на бременност

Какво е оток и защо се появява? Как да се справим с отока по време на бременност?

Какво е оток?

Това е или прекомерно натрупване на течност в определена част от тялото, или цялото тяло преминава към прекомерно задържане на течности. Локалният оток може да бъде причинен от възпаление, ухапване от насекоми, травма. Общият оток винаги е промяна в състоянието на целия организъм..

За да възникне оток, са необходими два фактора: наличието на течност и тъкан, способни да задържат тази течност. През лятото, в жегата, човек винаги пие повече течност, така че няма проблем с това. Освен това има напитки, които сами се стремят да останат в тъканите - солени (минерална вода) и сладки газирани ("Буратино", "Камбанка", "Кока-кола"). При определени заболявания и състояния тялото има тенденция да съхранява течности. По вида на отока често се правят предположения за наличието в тялото на тази или онази патология (отокът страда от „ядра“, „бъбреци“, диабетици, отокът често се проявява при жените преди менструация), но особено често отокът тревожи бременните жени и техните лекари.

Самата бременност е състояние, което насърчава задържането на вода в тялото и това е физиологично. Човек е 80% вода и в тялото на майка ми се формира „внезапно“ за относително кратко време напълно нов организъм, вода за който трябва да се вземе някъде. По време на нормална бременност водата се събира в цялата, която се намира извън телесните тъкани, но в тъканите. До края на бременността бебето, плацентата и околоплодните води натрупват около 3 литра вода. Още три литра се използват за увеличаване на обема на кръвта на майката, за растеж и увеличаване на матката и млечните жлези. Обемът на течната част на кръвта започва да се увеличава много рано, от 8 седмица на бременността. Изглежда, че натрупването на течност е от първостепенно значение, тъй като тялото започва да прави това толкова рано. И е вярно: в края на краищата колко течна и течна е кръвта, толкова бързо ще може да доставя хранителни вещества за растежа на детето, матката и млечните жлези. И кръвта ще може да запълни изцяло нова съдова система само когато има много.

Не винаги обаче цялата течност е само „използвана“. Почти всяка биологична система притежава прекомерна „алчност“ и се опитва да съхрани необходимия ресурс в случай на внезапно изчезване. Ето защо се образува оток..

Има четири степени на тежест на отока:

 • първата степен - появата на оток по краката;
 • втората степен е подуване на краката, краката, долната част на корема;
 • трета степен - появата на оток на ръцете, появата на пастообразно лице;
 • четвърта степен - генерализиран оток (воднянка).

Най-често отокът се развива след 30 седмици от бременността. При гестоза отокът се появява след 20 седмици, сутрин краката стават „памучни“, появява се задух, слабост и умора. Поради оток, бременна жена не може да стои дълго време на крака, обувките стават стегнати, пръстените не могат да бъдат премахнати или поставени (симптом на пръстена). При натискане на подбедрицата се образува ямка, която не изчезва веднага. Но отоците не винаги се появяват визуално. Скритият оток се показва от увеличаване на телесното тегло повече от седмица..

Както вече беше отбелязано, отокът не винаги е патология. В края на бременността уголемената матка притиска долната куха вена, което възпрепятства изтичането на кръв от вените на долните крайници. Освен това голямата матка притиска уретерите, което води до задържане на течности. При жени с разширени вени, когато ходят или стоят дълго време, краката и краката се подуват вечер. Друг вид физиологичен оток е конституционен. Те се срещат при жени с нисък ръст и повишено телесно тегло..

Развитието на патологичен оток е свързано с нарушение на водно-солевия метаболизъм, неправилно изтичане на кръв и лимфа през вените на краката, повишена пропускливост на съдовата стена и удебеляване на кръвта. Този механизъм на оток е присъщ на гестозата (старото име е токсикоза през втората половина на бременността), при която също има повишаване на кръвното налягане и протеинурия (протеин в урината). Тези симптоми не винаги присъстват като пълна триада, освен това има "суха" гестоза, когато изобщо няма оток и те се считат за по-тежък случай на протичане на заболяването.

Как да разберете дали имате оток?

Отговорът на няколко въпроса ще помогне. Напоследък ли отчаяно натискате любимите си износени обувки? Сватбеният пръстен стиска ли пръста ви, оставяйки следа, трудно или изобщо не е отстранен от пръста? Оставят ли следи оребрените, дълготрайни следи от чорапи и чорапи? Напълнявате (над 300 g на седмица)?

Разбира се, не само лекарят ще забележи очевиден оток, но и вие. Но има и скрити отоци или пастоза на тъканите (т. Нар. Задържане на течности в тялото), които не са поразителни. Те могат да бъдат заподозрени само ако бъдещата майка има голямо или неравномерно наддаване на тегло.

Най-често отокът при здрави бременни жени, които нямат сърдечно-съдова или бъбречна патология, се появява през втората половина на бременността. Обикновено първо се подуват краката, след което може да се добави подуване на ръцете, корема, лицето. Последното е особено обезпокоително за бъдещите майки. В края на краищата, клепачите се подуват най-вече по лицето. Това се дължи на анатомичните особености на тази област. Има разхлабени влакна, които като гъба са готови да задържат течност..

Сутрин подуването на краката е по-малко забележимо, тъй като през нощта течността се разпределя равномерно по цялото тяло. Но през деня, когато прекарвате повече време на краката си, течността се спуска надолу, натрупвайки се главно в областта на глезена, в задната част на краката, в долната част на краката, където натискът с пръсти може да причини бавно сплескана ямка. Кожата с отоци е бледа, напрегната и гладка.

Простите домашни методи ще ви позволят да разберете дали имате скрит оток, наличието на който трябва да бъде докладвано на лекаря.

Претегляне в динамика

Прекомерното (повече от 300 g на седмица) или неравномерното наддаване на тегло по време на бременност говори за възможни скрити отоци.

Изследвания на диуреза

Сравнете количеството изпита течност и отделената урина (на ден). Обикновено здравият човек отделя ¾ от изпитата течност. Например, ако сте пили течности (включително супи и чай-кафе) на ден, поне останалата четвърт от течността трябва да се отдели с урината под формата на пот, както и по време на дишане. Обикновено се препоръчва да се брои диурезата три поредни дни, за да се изключи ситуация, в която е пиян голямо количество течност в навечерието на началото на проучването, което е било отлично отделено в първия ден на броене на урина.

Измерване на обиколката на крака на едно ниво в динамика

Увеличаването на обиколката на глезенната става с 1 см или повече през седмицата показва задържане на течности в тялото.

Западната медицина счита подуването по време на бременност за физиологично явление при липса на повишаване на налягането, протеини в урината и съпътстващи заболявания. Руските лекари се придържат към гледната точка, че отоците по време на бременност винаги са първите признаци на гестоза, което означава, че те трябва да бъдат лекувани. За съжаление е невъзможно точно да се предвиди хода на бременността, особено първата, така че бременната жена да може да се срещне както с лекар с първа, така и с втора гледна точка, и най-често тук играят роля личният опит на лекаря и ходът на наблюдаваните бременности.

Във всеки случай е разумно да се ангажираме с предотвратяването на отоци..

Първичната профилактика е преглед на бременна жена в ранна бременност, кръвен тест за биохимия и преглед от специалисти. В ранен период, когато все още няма оток и не може да бъде, вече може да се предположи при коя жена е по-вероятно развитието на патология на бременността. Ето защо толкова много се говори за необходимостта от ранна регистрация и ранен преглед на бременни жени..

Как да се отървем от отоци по време на бременност?

След определяне на причината за оток възниква естествен въпрос: как да се справим с патологичния оток (гестоза на бременни жени)? На първо място, трябва да вземете решение за диета. Храненето трябва да бъде балансирано и пълноценно. Храната трябва да съдържа повишено количество протеин (месо, риба, пиле), тъй като при гестоза липсва такъв, което води до увеличаване на съдовата пропускливост.

Не трябва да забравяме и за въглехидратите - това е енергиен материал, в случай на липса на протеини ще се консумират като енергия. Мазнините също са необходими за производството на енергия и като строителен материал за органите на плода. Ограничаването на течности и сол само влошава развитието на отоци. Течностите на ден трябва да са най-малко 1,5 литра. Но осолените, мариновани и пикантни ястия е най-добре да се избягват. Трябва да ограничите приема на сладки и газирани напитки (кока-кола, лимонада): те водят до задържане на течности в организма, създавайки порочен кръг на развитие на отоци.

Опитайте се да избягвате дълго стоене или ходене. Сутрин трябва да вдигнете краката нагоре (в хоризонтално положение). Ефективен е енергичният масаж на краката. Бъбречен чай и други билкови препарати трябва да се приемат само според указанията на лекар. Категорично е забранено приемането на диуретични лекарства за лечение на оток, причинен от гестоза..

През третия триместър на бременността, когато прилично уголемена матка притиска всички органи на коремната кухина, включително бъбреците и бъбречните съдове, позиционната гимнастика помага добре, и по-специално позицията на коляното-лакът в продължение на часове на ден. Тези 1,5 часа могат да бъдат наети с кратки „подходи към снаряда“ за минути през деня.

Ако въпреки профилактиката отокът продължава да расте, в урината се появява протеин и налягането пълзи нагоре, това вече е клинично изразена гестоза, която се лекува само в болница. При тежки случаи може да възникне въпросът за ранна доставка, както в интерес на майката, така и в полза на детето. Моля, не отказвайте хоспитализация.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Подуване по време на бременност. Причини и лечение на подпухналостта

Чакането на бебе е едновременно щастлив и вълнуващ период от живота на жената. Всички промени в благосъстоянието предизвикват повишено внимание от бъдещата майка. Често интересна позиция е придружена от някои характерни или патологични симптоми. Подуването на краката засяга около 30% от жените по време на бременност. Защо отокът се появява при бременни жени по различно време? Как могат да бъдат опасни и как да се справим правилно с тях и кога трябва да им обърнете повишено внимание? Нека поговорим за това в тази статия..

Защо се появява оток по време на бременност??

Подпухналостта може да притеснява бъдещата майка от най-ранните дати. Често те са ранните признаци на бременност. Това се дължи на увеличаване на притока на кръв в малкия таз и промени в хормоналните нива. Всъщност много жени наблюдават подуване през втората половина на цикъла, което се предизвиква от увеличаване на производството на прогестерон. Този хормон е отговорен за запазването на развиващия се ембрион.

На по-късна дата, от 12 седмици, когато плодът вече се е оформил и започва да расте активно, увеличаващата се матка оказва натиск върху вътрешните органи. Изтичането на кръв се влошава, лимфата от долните крайници тръгва по-бавно. Това е най-честата причина, поради която краката се подуват по време на бременност..

Теглото на бременната жена се увеличава през цялото време и натоварването на долните крайници се увеличава, особено ако тя прекарва много време в изправено положение. Под въздействието на хормоните в тъканите се натрупва повече течност. Доста трудно е да се отстрани от тялото, защото те остават на високо ниво през целия период на бременността. По принцип е нежелателно да се прави това поради причината, че може да доведе до нарушаване на метаболитните процеси..

Често подуването на краката е придружено от болка или усещане за дърпане, нощни спазми и спазми, изтръпване, изтръпване. Такива симптоми могат да показват недостиг в организма на витамини и микроелементи, например калий, магнезий, желязо или калций. В по-късните етапи отокът се причинява от натиска на матката върху нервните окончания.

Голям брой лекари са склонни да вярват, че компресията на нервите от оточни тъкани в краката нарушава тяхната проводимост. Използването на витамини от група В има благоприятен ефект върху нервните клетки и спомага за намаляване на броя на спазмите. Това предположение не е научно потвърдено, но гинеколозите препоръчват бременните жени допълнително да консумират витамини от тази група, за да облекчат подуването на краката по време на бременност.

Симптоми и диагностика на оток

Най-често самата бременна жена се обръща към лекаря с оплаквания, че краката й са подути. Първото нещо, което привлича вниманието, е трудността със закопчаването на обувки по време на бременност или необходимостта да промените обичайния си размер на много по-голям. За да проверите за подуване, можете да натиснете пръста си в глезенната става за няколко секунди, ако след това има вдлъбнатина, която не изчезва веднага.

Можете да ги подозирате, като измервате обиколката на глезените. Струва си да се има предвид, че това се изисква да се прави ежеседмично. При тежки отоци техният обем се увеличава с повече от 1 см на всеки 7-10 дни. Наличието на оток се показва от състоянието на кожата на краката. Кожата придобива по-рехава структура, изглежда опъната, могат да се появят стрии.

Причини за подуване на краката, ръцете и лицето по време на бременност

Подуването на краката се наблюдава при повечето жени в интересна позиция. Дългосрочното ходене може да допринесе за появата им. Леко подуване на краката към края на деня е нормален вариант. Ако продължава и след сън, трябва да се консултирате с Вашия лекар..
Подуването в ръцете и пръстите се проявява със затруднението да ги стиснете в юмрук или невъзможността да се облече или премахне пръстенът. Често подуване на пръстите се появява при жени, които работят на компютър. Постоянното повтаряне на монотонни движения провокира задръствания в тъканите.

Отокът на лицето при бременни жени често причинява затруднено дишане през носа. Това води до влошаване на общото благосъстояние поради липса на снабдяване на мозъка с кислород и може да провокира понижаване на кръвното налягане, неприятно състояние под формата на назална конгестия и други неудобни състояния. В този случай е необходимо да се консултирате с лекар относно предписването на локални лекарства (мехлеми или капки), които ще помогнат за подобряване на дишането..

Вътрешен оток

Всъщност опасността не са самите прояви на подпухналостта, а онези патологии, които са придружени от тях. Наличието на вътрешен оток може да причини хипоксия при бебето. Те се откриват в хода на систематичен контрол на наддаването на тегло..

Симптомът е увеличаване на телесното тегло, над 0,4 кг на седмица. Те също се характеризират с резки промени в теглото. Възможно е точно да се определи наличието на латентен оток чрез проследяване на ежедневното отделяне на урина. Обикновено количеството на отделената течност трябва да бъде най-малко 75% от това, което е влязло в тялото с храна и напитки. Ако този показател е по-нисък, това показва наличието на скрит оток..

Причината за силно подуване в периода от 7 до 12 седмици могат да бъдат сериозни заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система. На по-късна дата такива състояния могат да бъдат придружени от повишаване на кръвното налягане, което показва развитието на гестоза. В този случай хормоналните промени водят до образуването на микроскопични дупки в капилярите и големите съдове, от които течността се просмуква в тъканта, което провокира сгъстяването на кръвта..

Без адекватна терапия това може да бъде фатално за плода и за самата жена. Поради тази причина ранната диагностика е изключително важна.!

Опасност от отоци по време на бременност

Подпухналостта по време на раждането на бебе може да е признак на късна токсикоза или гестоза. В по-късните етапи подобни симптоми са причина за повишено внимание от страна на лекаря, водещ бременността. Поради оток на тъканите детето може да страда от кислороден глад, а самата жена от нарушаване на вътрешните органи. Това състояние в тежки случаи изисква незабавно раждане, за да поддържа майката и бебето живи. Ето защо жената трябва да си зададе въпроса как да се отърве от оток на краката по време на бременност..

Кога да подадете аларма? Следните симптоми могат да бъдат подозирани за оток на краката, които имат патологичен характер и могат да доведат до сериозни последици по време на бременност:

 • Ако има голямо увеличение на телесното тегло и свързана с него хронична умора.
 • В допълнение към долните крайници, подуване има и в други части на тялото: лице, ръце, корем и кръст.
 • Подпухналостта продължава след сън.
 • В допълнение към отока има повишено кръвно налягане или хипотония.
 • Анализът на урината показва протеин.
 • Към симптомите се присъединяват бърз сърдечен ритъм и задух..
обратно към съдържанието ↑

Терапевтични мерки и лекарства

В чужбина лекарите не препоръчват лечение на отоци с физиологични причини. В страните от постсъветското пространство подобни симптоми се третират по-предпазливо. Те са сигурни, че лечението трябва да се извършва, когато се появят първите признаци, докато отокът не се усложнява от съпътстващи патологични състояния. В края на краищата те могат да бъдат последвани от повишаване на кръвното налягане и наличието на протеин в урината, които са директни симптоми на гестоза.
В съвременната медицина има различни начини за справяне с отока по време на бременност:

 • Спазване на диета;
 • Народни средства за защита;
 • Медикаментозно лечение;
 • Диуретични лекарства.

Най-често се предписват лекарства за дълъг период от около месец. В този случай се използват главно хомеопатични лекарства с минимален риск от странични ефекти Фитолизин, Цистон или Канефрон.

Те имат противовъзпалително, антисептично, спазмолитично и леко диуретично действие. Освен това те помагат да се установи правилното функциониране на бъбреците. Диуретиците с по-изразен ефект, които могат бързо да премахнат излишната вода от тялото, са категорично противопоказани по време на бременност. Забранено е да ги приемате, без предварително да се консултирате с Вашия лекар за това как да премахнете отока от краката по време на бременност.

Витамини за намаляване на отока

Укрепването на сърдечно-съдовата система и подобряването на маточно-плацентарния кръвен поток имат добър терапевтичен ефект при някои пациенти с оток. Това предотвратява проникването на излишната течност в тъканта и намалява вероятността от образуване на оток. За тази цел на бременните жени се предписват препарати с витамин Е, липоева киселина, Manegroth, Magne B6 и витаминни комплекси.

Специални кремове за лечение на отоци

Добър резултат е използването на кремове за отоци на краката, които не са противопоказани по време на бременност. Тяхното действие е насочено към директно отстраняване на проблема, облекчаване на умората и лечение на разширени вени, ако такъв проблем съществува.

Като правило тези местни препарати включват билкови съставки: екстракти от леска, див кестен, ментол, етерични масла, витамини и минерали. Тези кремове включват Guam DUO, Sanosan охлаждащ гел, Mama Comfort Edema Balm Cream, Mama Care и много други..

Важно! Ако причината за тежкото подуване на краката по време на бременност са сериозни патологии, например бъбречни или сърдечни заболявания, тогава най-често лечението се извършва в болница под строгото наблюдение на специалист.

Народни средства за оток

При добро общо здравословно състояние, рецепти от традиционната медицина могат да се използват за лечение на отоци. Във всеки случай те могат да се използват само след предварително обсъждане на тази възможност с гинеколог от антенаталната клиника, където жената е регистрирана. Баните за подуване на краката по време на бременност с хладка вода, температура близка до стайна температура, ще помогнат за облекчаване на умората и намаляване на отока в тъканите. Можете да подобрите ефективността на такава процедура, като добавите морска или обикновена готварска сол към водата..

Можете да облекчите отока с помощта на естествени лечебни растения, чайовете от които имат диуретичен ефект. Те включват такси за бъбреците, отвари от дива роза, глог, мечо грозде, хвощ или сушени кайсии. Прясно изцедени сокове от боровинки, боровинки, череши насищат организма с витамини и премахват излишната течност.

Ако природните лекарства не дават желания ефект, трябва да се консултирате с лекар, за да предпише безопасни диуретици за оток на краката, които са разрешени по време на бременност и няма да навредят на бъдещата майка и бебето..

Предотвратяване на отоци по време на бременност

Възможно е да се предотврати развитието на оток чрез спазване на превантивни препоръки, които включват следните мерки: дрехите и обувките на бременна жена трябва да са свободни, за да не причиняват нарушения на кръвообращението. Противно на общоприетото схващане, ограниченията за пиене могат да причинят отоци. Не получавайки достатъчно течност, тялото може да започне да я натрупва "в резерв".

Адекватната физическа активност ще намали риска от стагнация на течности в тъканите. Ако планирате да използвате определен набор от упражнения, струва си да обсъдите с Вашия лекар. Удобните обувки ще помогнат за намаляване на стреса на краката ви, като по този начин намаляват риска от отоци.
Адекватната почивка и здравословният сън са от съществено значение за бъдещата майка за здравословна бременност. Правилното и балансирано хранене играе специална роля.

Правилното хранене за намаляване на отока

Яденето на диета може да помогне за намаляване на отока и намаляване на риска от подуване. Храната трябва задължително да включва протеини от животински произход и млечни продукти. Препоръчително е да ядете колкото се може повече богати на калий храни - бобови растения, билки, банани, пъпеши и кайсии. Ограничете количеството сол до 1 g на ден. Изключете кисели краставички, пушено месо, пържено и пикантно.

Важно! Не трябва да приемате диуретици без лекарско предписание или без предварителна консултация с него относно приемането на конкретно лекарство.

Често отокът на краката при бременни жени има физиологична причина и не е патологично състояние. Те обаче могат да бъдат причинени от сериозни заболявания, както и да провокират опасност за бъдещата майка и дете. Поради тази причина те не могат да бъдат пренебрегнати..

Ако имате симптоми на подпухналост, трябва спешно да потърсите квалифициран съвет от специалист!