Спонтанният аборт е патология, при която плодът спира да се развива и умира.
Друго име на тази патология е замразената бременност..
Сортът му е празно оплодено яйце. В този случай оплождането на яйцеклетката става нормално, но ембрионът не се развива по-нататък..

Експертите все още не могат да посочат точните причини за замразена бременност; в ранните стадии, като правило, това са сериозни генетични нарушения в ембриона (в 70% от случаите).

На по-късна дата замразената бременност (втори триместър и по-късно) може да бъде предизвикана от инфекциозни заболявания на жената, травматични влияния и др..

Има случаи обаче, когато бременността замръзва без видима причина; жената може да има две замразени бременности и 3 замразени бременности.

Но не се отчайвайте! Точно както спонтанно зачеване може да настъпи след неуспешно лечение на плодовитостта, също е възможно да забременеете след замразена бременност..

Причини за замразена бременност

В ранните етапи (и по време на планирането на бременността) причините за развитието на патология могат да бъдат следните:

 • употребата на никотин и алкохол;
 • употребата на редица лекарства;
 • инфекциозни заболявания (грип, цитомегаловирус; рубеолата е особено опасна);
 • ППБ (гонорея, сифилис, микоплазмоза и др.);
 • диабет;
 • хормонален дисбаланс (липса на прогестерон или естроген);
 • енергичният имунен отговор на тялото на майката (в този случай протеините на ембриона се възприемат като чужди и върху тях се извършва имунна атака);
 • антифосфолипиден синдром (образуването на кръвни съсиреци в съдовете на плацентата, в резултат на което храненето на ембриона се нарушава и той умира);
 • работа в опасно производство;
 • вдигане на тежести;
 • редовен стрес.

Следните групи жени са най-застрашени от избледняване на бременността:

 • след 35-годишна възраст;
 • правили са много аборти;
 • жени, които преди това са били диагностицирани с извънматочна бременност;
 • жени с малформации на матката;

Най-опасният период е осмата седмица от бременността. На този етап от развитието ембрионът е особено податлив на тератогенни ефекти, резултатът от които може да бъде замразен плод. Бременността (няма значение, първата или втората замразена бременност) в този случай спира да се развива.

Първият триместър (от 1 до 13 седмици) обикновено е по-опасен за развитието на плода; трябва да бъдете особено внимателни на 3-4 и 8-11 седмици.

Рискът обаче се носи и от втория триместър на бременността (признаците на замразена бременност ще бъдат посочени по-долу), особено 16-18 седмици.

Как да разпознаем замразена бременност?

Плодът замръзна и бременността не се развива по-нататък. Въпреки това, в ранните етапи (през първия и дори през втория триместър на бременността) признаците на замразена бременност не винаги могат да бъдат разпознати. Вкъщи нито един тест няма да покаже замразена бременност..

Симптомите могат да се различават при различните жени или замразената бременност изобщо не се проявява в продължение на няколко седмици. Следователно не трябва да търсите в Интернет признаци на замразена бременност; форумът в този случай няма да бъде най-добрият съветник.

Симптомите също не зависят от това дали първата бременност е замразена, или жената вече е имала 2 замразени бременности или 3 замразени бременности.

Списъкът по-долу не е еднозначен показател за пропусната бременност. Ако обаче се появят симптоми, които могат да показват замразена бременност (в ранните етапи), най-правилното решение би било да се свържете с гинеколог:

 • внезапно спиране на токсикозата;
 • схващаща болка;
 • размазване на петна;
 • спиране на подуване на млечните жлези;
 • базалната температура със замразена бременност намалява;
 • общата температура със замразена бременност може да бъде повишена.

Замразената бременност през втория триместър и замразената бременност в по-късен период се определя от спирането на движенията на плода.

Как да се определи замразена бременност - диагноза

Както вече споменахме по-горе, ако жената открие признаци на замръзнала бременност в нея, форум в интернет, съвети от приятели и опити да се диагностицира сама няма да бъде най-добрият изход от ситуацията. Дори ако базалната температура е понижена (при замразена бременност, това е един от симптомите), ако жената има първа бременност - тази бременност е замразена или не, само специалист лекар може да определи.

Какви методи се използват за диагностициране на "замразена бременност" (през втория триместър или в ранните етапи и "замразена бременност в по-късни етапи")?

1. Анализ за hCG.
Нивото на този хормон по време на замразена бременност е по-ниско, отколкото би трябвало да бъде по време на нормална бременност по това време (първи или втори триместър) - по този начин тестът ще покаже замразена бременност. Трябва обаче да се има предвид, че високото ниво на hCG може да продължи няколко седмици след настъпването на първата или втората замразена бременност. Плодът замръзна - но хормоналният фон не се промени.

2. ултразвук.
Ако ултразвуковото сканиране диагностицира замразена бременност, видеото "показва" липсата на сърдечен ритъм при плода.

3. Гинекологичен преглед.
Понижена базална температура със замразена бременност, съответствието на размера на матката с гестационната възраст - всичко това се определя от лекаря.

Също така, това е гинеколог, който предписва необходимото лечение след замразена бременност, предписва тестове след замразена бременност, определя планирането на бременността след замразена бременност.

Ако една жена е диагностицирана с пропусната бременност, форум в Интернет е малко вероятно да помогне с лечението; всички срещи трябва да бъдат направени от лекар.

Лечение след замразена бременност.

За съжаление, когато бременността спре, вече не става въпрос за запазване на плода, а за възстановяване на здравето на жената. Плодът, който е спрял да се развива, може да причини интоксикация на тялото, поради което той трябва да бъде отстранен от матката.

Често, на възможно най-ранна дата, жената прави спонтанен аборт; дори се случва една жена да не знае, че е имала замразена бременност, менструацията идва с леко закъснение.

Ако се диагностицира пропусната бременност, лечението се извършва по следните методи:

 • Лекарства. Използва се за период по-малък от 8 седмици. Предписват се лекарства за спонтанен аборт.
 • Вакуумна аспирация (мини аборт). Операцията обикновено се извършва под упойка, като се използва вакуумно засмукване, което почиства маточната кухина.

Също така се случва лекарите да вземат изчаквателна нагласа; ако по някаква причина настъпи замразена бременност, тялото на жената извършва лечението самостоятелно, чрез спонтанен аборт.

Но във всеки случай е необходим медицински контрол. Ако не е настъпил спонтанен аборт, е необходимо да се почисти (кюретаж след замразена бременност) маточната кухина. Също така, остъргване след замразена бременност е необходимо, ако след една до две седмици ултразвуковото сканиране покаже наличието на остатъци от яйцеклетката в матката.

Планиране на бременност след замразена бременност

Как можете да забременеете след замразена бременност? Кога да забременеете след замразена бременност? Този въпрос се решава индивидуално във всеки отделен случай - в зависимост от крайния срок за бременност, общото здравословно състояние на жената, резултатите от прегледите и т.н..
На въпроса кога да планирате бременност след замразена бременност, форумът в Интернет едва ли ще може да даде еднозначен отговор - само впечатленията на жени, които са имали една или дори две замразени бременности.

По препоръка на лекарите минималният период е да се изчака шест месеца. През това време, след поставяне на диагнозата „замразена бременност“, последиците от такова патологично състояние ще намалеят. Една и още повече две замразени бременности имат отрицателно въздействие върху тялото на жената. Необходимо е да се извършат редица превантивни мерки, за да се изключи замръзването на плода в бъдеще..

Какви тестове да вземете след замразена бременност?

Преди да забременеете след замразена бременност, препоръчително е да преминете следните тестове:

 • кръвен тест за хормонални нива (прогестерон и естроген);
 • вагинален тампон за полово предавани болести;
 • Ултразвук на тазовите органи;
 • изследване на маточни тъкани (хистология).

След замразена бременност може да се наложи да се извърши генетичен тест за съвместимост на партньорите..

Предотвратяване на избледняване на бременността

Как да забременея след замразена бременност? Възможно ли е? Да, възможно е! - казват лекарите.

Защо бременността замръзва все още не е известно точно. Нито една жена обаче не е родила след замразена бременност; напълно е възможно да се роди здраво дете. Разбира се, ако е необходимо (въз основа на резултатите от теста), трябва да се подложите на лечение.

Препоръчително е да се ваксинирате срещу рубеола и варицела, преди да планирате бременност. Това важи особено за жените в риск - в този случай това е работа в детски заведения, където лесно можете да се заразите с тези заболявания. Трябва също да лекувате полово предавани болести, да се подложите на общ укрепващ курс на витамини и да стимулирате имунната система. Схемата на лечение трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар.

И ако всички резултати от теста са нормални, тогава може да не се изисква лечение.

Най-добрата защита срещу замръзване на плода е здравословният начин на живот при планиране на бременност.

Замразена бременност

За съжаление не всяка бременност завършва с раждане. Понякога по време на следващия преглед жената се информира, че вече няма бременност - тя е замръзнала. Как Защо? Кой е виновен? Какво ще стане сега? Как можете да избегнете повтарянето на тази ситуация в бъдеще? - тези и много други мисли се роят в главата ми и преследват.

Избледняваща бременност. Какво е?

Избледняването е един от видовете спонтанен аборт. Това се случва, когато плодът спира да се развива и умира, въпреки факта, че началото на бременността е било както трябва.

Те също така говорят за избледняване на бременността, ако е настъпило зачеване и е последвала имплантация (т.е. оплодената яйцеклетка е била в състояние да се прикрепи), но развитието на ембриона по някаква причина не се случва. В този случай се образуват само извънзародишни органи, а детето в яйцето не. Това явление се нарича "празно оплодено яйце".

По кое време избледнява най-често?

Обикновено избледняването на бременността се случва най-често през първия триместър на бременността. Това обаче може да се случи на всеки етап, дори няколко седмици преди доставката..

Експертите са установили, че някои етапи на бременността са особено опасни за бебето, тъй като по това време то е особено уязвимо. Това са 3-4 седмици, 8-11 седмици и 16-18 седмици от бременността. Един от най-критичните периоди, когато има най-голяма вероятност да замръзне, се признава като 8 седмици, когато се формират жизнените органи на бебето.

Защо бременността замръзва?

Причините за това явление са много. Понякога лекарите не успяват да установят какво точно е причинило избледняването в даден случай. Сред най-честите причини са:

 • генетични нарушения (те представляват до 70% от всички замразени бременности);
 • хормонален неуспех (ако се създаде дефицит на прогестерон или естроген или обратно - повишено количество мъжки полови хормони (андрогени));
 • IVF (практиката показва, че по време на бременност в резултат на изкуствено осеменяване рискът от избледняване е много по-голям);
 • инфекциозни заболявания (цитомегаловирус, рубеола, грип)
 • болести, предавани по полов път (микоплазмоза, уреаплазмоза, хламидия, гонорея, сифилис и др.)
 • антифосфолипиден синдром (при тези нарушения кръвта започва да се съсирва в капилярите на бременна жена и в съдовете на плацентата, образуват се кръвни съсиреци, което води до недохранване и дишане на ембриона, в резултат на което той може да умре);
 • злоупотреба с алкохол, никотин, наркотици;
 • стрес, преумора, вдигане на тежести.

Признаци на замразена бременност

Отначало, особено ако избледняването е настъпило през първия триместър, жената не знае за състоянието си. За определено време (до отлепване на плацентата) тя запазва всички признаци на бременност: гадене, набъбване на млечните жлези, матката се увеличава. След това те изчезват. Но имайте предвид, че когато симптомите Ви изчезнат, не винаги означава, че се е случило най-лошото, така че не се паникьосвайте преждевременно. Изписването може да е първият алармен звънец, но те също не поставят 100% диагноза..

Ако някакви подозрения все още се прокрадват, е необходимо да се извърши преглед (ултразвук, кръвен тест за hCG). С ултразвуково изследване лекарят ще може да сравни размера на плода с гестационната възраст и да проследи наличието на сърдечен ритъм. Що се отнася до изследването на кръвта за hCG, трябва да знаете, че е възможен положителен резултат, дори ако плодът е умрял, тъй като човешкият серумен човешки хорион гонадотропин има тенденция да продължи около две до три седмици.

В повечето случаи, ако бременността замръзне, тогава настъпва спонтанен аборт..

Друг показател е промяна в базалната температура. Като правило тя намалява. Но има моменти, че това не се случва.

Най-честите симптоми на пропусната бременност са кървави отделяния, спазми или дърпащи болки в долната част на корема, влошаване на общото здравословно състояние, студени тръпки и треска. На по-късна дата продължителното отсъствие на движения на плода е красноречиво..

Настъпи избледняване. Какво следва?

В някои случаи, когато се открие избледняване, те решават да изчакат спонтанен аборт. При други се използват лекарства, ако бременността е по-малка от 8 седмици. Една от най-често извършваните манипулации при замразена бременност е остъргването на маточната кухина, което се извършва под упойка и е подобно по техника на аборт. Понякога се използва вакуумна аспирация. След 7-14 дни жената се подлага на ултразвуково сканиране, за да се увери в състоянието на матката. Кой метод на почистване ще бъде приложен, се решава индивидуално във всеки отделен случай. Но едно е сигурно: не можете да се двоумите, тъй като продуктите от разпадането на тъканите на мъртвата яйцеклетка започват да се абсорбират в кръвта, а това от своя страна води до отравяне на женското тяло и причинява нарушения в кръвосъсирващата система. Също така е възможно да се развие възпаление на матката..

Рискова група

Лекарите разграничават категория жени, които имат определен риск от избледняване на бременността. Те включват жени:

 • тези, които са правили аборти (и колкото повече са, толкова по-голям е рискът);
 • сте имали извънматочна бременност или случаи на мъртво раждане;
 • чиято възраст е „над 35“;
 • имащи анатомични характеристики на женската репродуктивна система (например двурога или седловидна матка, сраствания в маточната кухина и др.).
 • страдащи от определени заболявания (захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза), както и различни инфекциозни заболявания, които засягат репродуктивната система;
 • които имат нередовен менструален цикъл;
 • които имат хормонални смущения (особено когато става въпрос за производството на основния хормон на бременността - прогестерон).

Практиката показва, че като правило прогнозата след неразвиваща се бременност е благоприятна. Основното е да се определи причината за избледняването на предишната бременност и да се премахне. След необходимите прегледи, както и курс на лечение и рехабилитация, можете да правите нови опити за зачеване след средно 6 месеца..

Замразена бременност

Замразената (неразвиваща се) бременност е патологично състояние, при което настъпва спиране на развитието и след това смъртта на плода. Това е един от видовете спонтанен аборт. Спонтанен аборт (спонтанен аборт) не настъпва веднага след смъртта - плодът остава в матката. Тялото се опитва да се отърве от мъртвия ембрион по-късно. Може да отнеме около 2 седмици или повече, преди да настъпи спонтанен аборт. През това време плодът започва да се разлага, което може да доведе до интоксикация на тялото. Следователно, в случай на замразена бременност, не можете да направите без медицинска помощ..

Бременността може да спре да се развива по всяко време, до 28 седмици. Най-често това състояние се открива на:

 • 3-4 седмици;
 • 8-11 седмици;
 • 16-18 седмици.

Най-опасният период се счита за 8 седмици, когато основните органи и системи на детето започват да се формират. В този момент рискът от развитие на нарушения е максимален..

Замразената бременност включва няколко фактора:

 • нежизнеспособност на плода;
 • липса на активност на миометриума (мускулен слой на матката);
 • патология на хемостазата при бременна жена (нарушения в системата на кръвосъсирването).

Видове замразена бременност

Има два вида неразвиващи се бременности:

 • Анембриония - когато в яйцеклетката няма ембрион (кръгла формация, която заобикаля плода по време на нормалния ход на бременността). Причините за тази патология са две. В първия случай ембрионът не се формира от самото начало, във втория развитието му замръзва на ранен етап (до 5 гестационна седмица). В същото време клетките на яйцеклетката продължават да се размножават и се произвежда hCG (човешки хорион гонадотропин, "хормон на бременността"), както при нормална бременност. Следователно резултатите от тестовете за бременност и теста за hCG ще бъдат положителни..
 • Смърт на ембриона - първоначално бременността се развива нормално, но след това, поради наличието на определени негативни фактори, плодът умира.

Причини за пропусната бременност

Основните причини, поради които бременността може да замръзне, могат да бъдат грубо разделени на няколко големи групи:

 1. Вродени и придобити маточни аномалии.
 2. Патология на ендометриума (вътрешна обвивка на матката).
 3. Остри инфекции.
 4. Генетични / хромозомни аномалии.
 5. Хормонални нарушения.
 6. Патология на системата за кръвосъсирване.
 7. Други причини.

Вродените патологии на вътрешните полови органи включват:

 • двурога матка (аномалия, при която маточната кухина е напълно или частично разделена от преграда на две части - рога);
 • пълно удвояване на матката (жената има две матки и две вагини, всяка матка има само една фалопиева тръба);
 • еднорога матка (само едната половина от матката е развита и има една маточна тръба);
 • седловидна матка (матката има почти нормална структура, но в центъра на дъното й има депресия).

Вродени аномалии на матката се откриват при около 10-25% от жените със замразена бременност. Придобитите аномалии често се диагностицират при пациенти, претърпели кюретаж (гинекологичен кюретаж на матката, по време на който се отстранява горният слой на лигавицата). Те могат да бъдат и резултат от предишна замразена бременност. Придобитите аномалии на вътрешните полови органи включват:

 • истмично-цервикална недостатъчност (преждевременна дилатация на шийката на матката по време на бременност);
 • субмукозен миом (доброкачествена неоплазма, развила се от мускулния слой на матката);
 • появата на вътрематочни сраствания.

Патологичните състояния на ендометриума могат да причинят неуспешно имплантиране на ембрион или недохранване на плода. Това води до избледняване на бременността. Най-честите нарушения, поради които плодът умира, са хроничен ендометрит и синдром на регенеративна пластична ендометриална недостатъчност (състояние, при което маточната лигавица атрофира).

Острите инфекциозни заболявания не винаги причиняват смърт на плода, по-често причиняват развитие на вродени аномалии при дете (глухота, сърдечни дефекти, умствена изостаналост и др.). И все пак, в някои случаи дори ARVI може да провокира избледняване на бременността. А най-опасните инфекции за плода включват рубеола, цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза, хламидия, гонорея..

Генетичните и хромозомните аномалии често водят до избледняване на бременността в ранните етапи (до 8 седмици). В някои случаи плодът умира по-късно - на 13-20 седмица, но това се случва много по-рядко. В резултат на генетични и хромозомни аномалии плодът може да развие кариотип (хромозомен набор), който е несъвместим с живота. В този случай няма смисъл от по-нататъшното развитие на ембриона и той умира. Патологичните гени могат да се предават както от бащата, така и от майката (а понякога аномалиите се причиняват от несъвместимостта на гените на жената и мъжа), а хромозомните аномалии възникват директно в процеса на клетъчното делене след оплождането. Те могат да бъдат качествени (има дефекти в структурата на хромозомите) или количествени (има повече или по-малко хромозоми от необходимото).

Хормонални нарушения могат да се появят поради наличието на заболявания на ендокринната или репродуктивната система или автоимунни нарушения при бъдещата майка. Бременността може да замръзне в два случая:

 • с липса на прогестерон (хормон, отговорен за подготовката на матката за имплантиране на ембрион);
 • с излишък на мъжки полови хормони в тялото на жената.

Патологиите на системата за коагулация на кръвта на майката могат да причинят неизправност в имплантирането на яйцеклетката, увреждане на маточно-плацентарните съдове или дисфункция на плацентата. Всичко това може да доведе до избледняване на бременността..

Понякога причините за пропусната бременност остават неизвестни. Възможните фактори, повлияли смъртта на плода, в такива случаи включват генетичната несъвместимост на родителите на детето или наличието в тялото на майката на алоимунни антитела, които могат да причинят Rh-конфликт.

Рискови фактори

Съществуват рискови фактори, при наличието на които се увеличава вероятността от избледняване на бременността. Те могат да бъдат неконтролирани (т.е. не могат да бъдат елиминирани) и контролирани (могат да бъдат елиминирани или компенсирани). Неконтролируемите фактори включват:

 • Възраст. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-голям е рискът от пропусната бременност.
 • Силен стрес.

Контролираните фактори включват:

 • Предишни аборти, спонтанни аборти, пропуснати бременности. Колкото повече са, толкова по-голяма е вероятността от смърт на плода;
 • Грешен начин на живот. Лошите навици (пушене, пиене на алкохол, злоупотреба с кофеин) и небалансирано хранене по време на бременност могат да повлияят негативно на състоянието на плода;
 • Хронични заболявания на жената, както гинекологични, така и патологии на вътрешните органи и системи (тежки заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб и бъбреците, захарен диабет, синдром на поликистозните яйчници, системен лупус еритематозус);
 • ЕКО. По причини, които все още не са установени, има повече пропуснати бременности от тези, настъпили в резултат на ин витро оплождане. В този случай плодът обикновено умира преди 12 седмици;
 • Болести на репродуктивната система при мъжа;
 • Многоплодна бременност;
 • Значителни отклонения на индекса на телесна маса от нормата при жената (твърде малко тегло или тежко затлъстяване);
 • Излагане на тялото на бъдещата майка на токсични вещества (например вдишване на пари при опасна работа);
 • Прием на някои противовъзпалителни лекарства по време на ранна бременност. Бъдещата майка определено трябва да се консултира с лекар относно всяко лекарство, което ще приема.

Често избледняването на бременността се провокира от няколко фактора едновременно..

Симптоми

Понякога неразвиващата се бременност не се усеща от никакви прояви и жената научава за патологията след планирано ултразвуково сканиране. В други случаи симптоми като:

 • Дърпащи или болки в долната част на корема, в гърба;
 • Кървави вагинални петна - розови до кафяви;
 • В ранните етапи - рязко изчезване на признаци на токсикоза, ако има такива;
 • Внезапно понижение на базалната температура (най-ниската телесна температура, установена в покой, измерена в ректума);
 • Общо неразположение: слабост, главоболие, гадене, студени тръпки и др.;
 • Промени в областта на гърдите. В ранните етапи на бременността спирането на млечните жлези спира, болката изчезва. Гърдите стават меки. На по-късните етапи (след 22 седмици), напротив, млечните жлези могат да набъбнат със замразена бременност. Понякога от гърдите излиза мляко (не коластра).
 • Липса на движение на плода. При първата бременност движенията обикновено започват след 22 седмици (може би малко по-рано), при втората - след 18 седмици. Ако няма треперене навреме, трябва да посетите лекар.

Ако има огнище на възпаление в тялото, може да има и леко повишаване на телесната температура..

Горните признаци не означават непременно замразена бременност. Възможно е плодът да се развива нормално и симптомите, които се появяват, да показват наличието на съвсем различни, не толкова ужасни нарушения. Но ако имате тези признаци, трябва да посетите лекар възможно най-скоро..

Диагностика на замразена бременност

Първо се извършват общи и гинекологични прегледи на пациента. Лекарят ще съобщи за следните признаци на пропусната бременност:

 • нисък тонус на матката;
 • ниска температура в ректума;
 • несъответствие на размера на матката с продължителността на бременността.

След това се извършва ултразвуково сканиране, кръвен тест за хормони. Според резултатите от ултразвуково сканиране по време на замразена бременност могат да бъдат идентифицирани следните:

 • липса на ембрион в яйцеклетката;
 • признаци на хорионно отделяне (ембрионалната част на плацентата);
 • липса на сърдечен ритъм при плода;
 • размита визуализация на плода.

Ако пациентът има определени заболявания (инфекции, предавани по полов път, сърдечно-съдова или ендокринна система, бъбреци, черен дроб и др.), Ще е необходима консултация със специалист, чиято компетентност включва съществуващата патология.

Лечение

Лечението може да бъде както медицинско, така и хирургично. Основната цел на всички медицински мерки е да се освободи матката от мъртвия плод и да се предотвратят усложнения (възникване на възпалителни процеси, интоксикация на тялото и др.). Лекарите избират метод на лечение въз основа на гестационната възраст, състоянието на тялото на пациента, наличието на съпътстващи патологии и т.н..

В ранните етапи може да се извърши следното:

 • Медицински аборт. Извършва се до 6-7 седмици от бременността. На пациента се предписват лекарства, под въздействието на които има свиване на матката и изтласкване на плода.
 • Вакуумна аспирация. Извършва се до 12-та седмица от бременността. Маточната кухина се изпразва с помощта на специално вакуумно засмукване, вкарвайки върха на устройството в шийката на матката, без да се инсталират дилататори. Процедурата се извършва под местна или обща анестезия.
 • Кюретаж (кюретаж на маточната кухина с хирургически инструмент, наречен кюрета). Операцията се извършва под обща анестезия. Това е доста травматична процедура, в резултат на което ендометриумът е повреден. В цервикалния канал на пациента се вкарва разширител и след това се извършва кюретаж за отстраняване на горния слой на маточната лигавица. След операцията жената е в болница няколко дни, за да избегне усложнения. Биологичният материал, получен в резултат на кюретаж, се изпраща за хистологично изследване - с негова помощ лекарите по-бързо и по-точно ще установят причината за замразена бременност.

След отстраняване на плода от матката обикновено се извършва антибиотична медикаментозна терапия.

На по-късна дата се предприемат следните мерки:

 • изкуствено стимулиране на труда;
 • цезарово сечение.

След лечението на пациента се препоръчва да се подложи на следните прегледи (за предотвратяване на друга замразена бременност):

 • Преглед от терапевт за диагностика на хронични заболявания;
 • Общи изследвания на кръвта и урината;
 • Кръвен тест за хормони;
 • Ултразвук на тазовите органи;
 • Генетичен преглед и на двамата партньори (задължително е, ако замразената бременност е била вече трета поред, в други случаи - ако лекарят прецени, че е необходимо);
 • Имунологичен преглед (извършва се, ако лекарят подозира, че пропуснатата бременност се дължи на автоимунни нарушения);
 • Преглед от ендокринолог;
 • Изследване на системата за кръвосъсирване;
 • Тестове за откриване на полово предавани инфекции.

Предотвратяване

Основната превантивна мярка е планирането на бременността, което включва:

 • Общ медицински преглед, по време на който можете да идентифицирате заболявания, които могат да повлияят на хода на бременността;
 • Гинекологичен преглед - за навременна диагностика на патологии;
 • Идентифициране и своевременно лечение на хормонални нарушения;
 • Предотвратяване на инфекции (ако е необходимо, преди бременност можете да се ваксинирате срещу най-опасните за плода заболявания).

Когато настъпи бременност, е необходимо да се следи правилното хранене, да се носят дрехи, които не стягат долната част на корема, да се опитват да се избягват стресови ситуации и тежки физически натоварвания и да се намали времето за работа на компютъра. Трябва да сте на чист въздух всеки ден. Препоръчително е да се откажете от лошите навици (ако има такива) дори на етапа на планиране.

След замразена бременност трябва да се правят нови опити за зачеване не по-рано от 3-6 месеца. Този период обаче е много условен и във всеки случай може да е различен. Препоръчително е да се консултирате с лекар относно времето за планиране на нова бременност..

Замразена бременност: защо възниква и как да се избегне

10 до 20% от всички бременности завършват спонтанно. За повечето жени това се превръща в огромна трагедия - ужасът и паниката от болка и обилно кървене потъват в шок. Въпреки това, всяка десета (а според някои източници - и всяка пета) такава бременност се прекъсва неусетно: докато жената се опитва да играе ролята на бъдеща майка, нов живот тихо отмира. Защо се случва това, как да разберем дали бременността е приключила и как да я избегнем?

Замразена бременност или спонтанен аборт е смъртта на ембрион или плод с дълго забавяне в маточната кухина. Вътрематочната смърт на плода или ембриона в ранен стадий причинява „синдром на мъртвия плод“: контрактилната активност на матката се инхибира и в тялото на майката се появяват хемостазиологични нарушения - кървене и образуване на кръвни съсиреци.

”През първия триместър, в 75% от случаите, смъртта на ембриона предхожда симптомите на заплашен аборт.

За съжаление, в случай на замразена бременност, смъртта на плода е необратима. Невъзможно е по някакъв начин да се „излекува“ и да започне отново процесът на развитие на бебето.

Когато бременността може да замръзне

Има опасност от вътрематочна смърт на плода на всеки етап от бременността, но вероятността от тази трагедия е по-висока в определени периоди. Така че, според статистиката, най-често се диагностицира замразена бременност:

 • на 3-4 седмици;
 • на 8-11 седмици;
 • на 16-18 седмици.

Избледняването на бременността в най-ранния етап обикновено се свързва с анембриония - патология, при която е настъпило оплождането на яйцеклетката, но клетките не са започнали да се делят (често проблемът е причинен от качеството на сперматозоидите). Такова оплодено яйце се държи "като здраво" - попадайки в маточната кухина, предизвиква съответните промени и дори започва да образува мембраните. Но след няколко седмици такава бременност се прекъсва..

8-ма седмица - периодът на ембриогенеза, полагането на основните органи на ембриона, в този момент е вероятно проявата на генетични аномалии, които правят плода нежизнеспособен.

Причините, поради които избледняването настъпва на 16-18 седмица, все още са противоречиви сред специалистите. Може би причината е неправилно оформена плацента (този процес приключва на 15-та седмица).

Как да подозирате замразена бременност

Често в първите дни след изчезването на бременността благосъстоянието на жената дори се подобрява: токсикозата спира, чувствителността на зърната намалява - това, което тревожи жените през първия триместър. Те отиват на лекар, когато вече има наистина тревожни признаци - болка в долната част на корема и кървави въпроси. Във втория триместър жената вдига алармата по-рано - когато престане да усеща движенията на бебето (обикновено се усещат около 10 движения на бебе на ден за период от 18-20 седмици).

Всичко това (и дори зацапване) не означава непременно аборт, но подобна ситуация изисква спешна консултация с Вашия лекар!

Ако не се консултирате с лекар, плодът, уви, започва да се разлага в маточната кухина: отделянето става гнойно, температурата се повишава и накрая, най-страшното усложнение е дисеминирана вътресъдова коагулация (дисеминирана вътресъдова коагулация, която се характеризира с образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове с едновременно намаляване на кръвосъсирването) ) - всичко това без спешна медицинска помощ може да бъде фатално.

Как лекарят ще определи замразена бременност

Първото нещо, което ще накара всеки лекар да бъде предпазлив, е несъответствието между размера на матката и плода и акушерския период на бременността. Дори да няма признаци на замразена бременност, това е причина за задълбочен преглед..

Вторият признак, който ще предупреди лекаря по време на прегледа е, че той няма да чуе сърдечния ритъм на бебето (на 18-20 седмици това вече може да се направи с помощта на стетоскоп). Това обаче не е задължителен признак, тъй като разположението на плацентата на предната стена на матката не позволява нито на лекаря да чуе сърдечния ритъм, нито на майката - да усети движенията на бебето.

„За да потвърди или успокои притесненията, лекарят ще назначи допълнителни изследвания. Това е ултразвуково (ултразвуково) изследване, както и анализ на нивото на човешкия хорион гонадотропин (hCG) в кръвта.

За съжаление грешката не е възможна. Ако нивото на hCG не съответства на гестационната възраст, лекарят не вижда сърдечния ритъм на бебето на ултразвука, значи бременността вече е прекратена! Необходимо е да завършите този процес възможно най-скоро, преди да настъпят неблагоприятни последици за здравето на жената..

Как да прекъсна замразена бременност

Ако лекарят е сигурен, че процесът на аборт на починалия плод вече е започнал, тогава най-вероятно той ще позволи на тялото на жената да се справи самостоятелно с проблема. Замразената бременност ще завърши със спонтанен аборт и това, колкото и неприятно да звучи, е най-благоприятният резултат..

За периоди до 8 седмици от бременността е възможно да се приемат специални лекарства - процесът ще бъде подобен на медицински аборт.

И накрая, операцията се изисква на по-късна дата. Лекарят ще предприеме същите стъпки, както при конвенционален аборт: използвайки вакуумна аспирация или кюретаж на маточната кухина. Дори да сте основно против аборта, трябва да разберете, че в този случай това е необходима операция - детето вече е починало.

„Независимо дали спонтанният аборт е станал сам или мъртвият плод е отстранен от хирург, Вашият лекар определено ще Ви предпише антибиотици. Не пренебрегвайте тази препоръка, такава терапия ще помогне да се избегне инфекция на маточната кухина и в бъдеще да се извърши здраво дете!

Защо бременността замръзва

Най-честата причина са генетичните аномалии на плода, причиняващи нарушения, които са несъвместими с по-нататъшното развитие. „Виновниците“ за това не винаги са майката, бащата или и двамата наведнъж - има и случайни мутации, докато генетично и двамата родители са абсолютно здрави.

„Най-често такива бременности се прекъсват на най-ранните етапи: 75% от генетично анормалните бременности се прекъсват на 6-7 седмици, други 20% - на 12-17 седмици, до 28 седмици, не повече от 7% от такива бебета се развиват.

На второ място са хормоналните нарушения в тялото на майката: липса на прогестерон, захарен диабет, хипер- и хипофункция на щитовидната жлеза, хиперандрогения - повишено съдържание на мъжки полови хормони и редица други патологии. Трябва да се отбележи, че повечето от тях не са абсолютна пречка за успешното раждане на бременността, но изискват задължителна корекция и подготовката трябва да започне преди момента на зачеването.

Автоимунните заболявания, по-специално антифосфолипидният синдром, който провокира образуването на тромби, също играят своята роля в спонтанния аборт. Това е основната причина за смъртта на ембриона след 10-та седмица от бременността. Трябва да се отбележи, че навременната терапия намалява отрицателното въздействие на този фактор и ви позволява да издържите и безопасно да родите здраво дете..

Инфекции. Противно на общоприетото заблуждение, бременността не завършва от настинка. Основните инфекциозни виновници за застинала бременност са рубеола и грип, особено с усложнения. Сред причините обаче са посочени и други заболявания: цитомегаловирус, херпес, токсоплазмоза (особено ако инфекцията е възникнала по време на бременност), всички видове венерически болести.

Оплождане ин витро. По неизвестна причина абсолютно здрави ембриони, имплантирани в матката на идеално подготвена жена, могат да спрат развитието си на ранен етап..

Сред косвените причини е посочена и възрастта на родителите, особено на майката. Най-вероятно това се дължи на факта, че с възрастта рискът от генетични "грешки" и тежестта от инфекции и броят на хроничните заболявания се "натрупват".

„За 20 години спонтанният аборт е застрашен от около 10% от жените, на 35 години - 25%, на 45 години - 50%.

Как да избегнем замразена бременност и каква е вероятността за нейното повторение

Уви, невъзможно е да се гарантирате напълно срещу неблагоприятен изход, тъй като, както беше подчертано по-горе, редица генетични "сривове" са резултат от даден случай. И все пак, ако първата бременност се оказа замразена, препоръчва се остатъците от плода да се дадат за генетични изследвания, за да се установи дали такъв резултат може да е резултат от наследственост..

„Рискът от многократно спонтанно прекъсване на бременността с анамнеза за един спонтанен аборт е около 8% (тоест абсолютно същият като за всяка жена, независимо от броя на успешните раждания).

Ако обаче последващите бременности завършат със спонтанни аборти, тогава най-вероятно рискът е от сериозни генетични нарушения. И така, вероятността след три спонтанни аборта и четвъртата бременност да бъде прекъсната по-рано е 40%, петата е повече от 60%. Не трябва да експериментирате със собственото си здраве и да рискувате да станете майка. След две прекъснати бременности, не забравяйте да се свържете с вашия генетик и, ако е необходимо, използвайте процедурата за ин витро оплождане. Изборът на генетично здрав ембрион значително ще увеличи шансовете за раждане и раждане на здраво бебе.

„Ако не сте установили някакви генетични аномалии и заболявания, засягащи носенето на дете, тогава можете да планирате нова бременност вече 3-6 месеца след смъртта.

Ако се окаже, че негенетичните нарушения са причина за избледняване на бременността, тогава е необходимо да се обърне внимание на лечението и подготовката за зачеване. Не разчитайте на случайността.

Безплодието след една замразена бременност е доста рядко усложнение (по-малко от 10%), но многократната замразена бременност сама по себе си се превръща в рисков фактор, причинявайки хормонални смущения.

Какви съвети можем да дадем на майки, чиято бременност е неуспешна?

Това, което ви се е случило, не е необичайно. Съвременните изследвания показват, че всяка пета бременност прекъсва спонтанно. Просто някои спонтанни аборти се случват на толкова ранен етап, че жените дори не подозират, че са били бременни, като се има предвид това, което се случва, е неизправност в менструалния цикъл..

Запомнете: вие не сте виновни за случилото се, точно като бащата на детето и лекарите. Шансовете на това дете да оцелее не са по-високи, отколкото ако бременността изобщо не е настъпила..

Това, което ти се случи, е трагедия. Не се страхувайте да обсъждате това със съпруга си, родителите или приятелката си. Не се оттегляйте в себе си! Не се колебайте да се консултирате с психолог.

Замразената бременност в по-голямата част от случаите е злополука. Нищо няма да ви попречи да забременеете и да имате здраво бебе. Шансовете друга ваша бременност да приключи са абсолютно същите като тези на вашия приятел, който все още няма деца. Или като познат, който вече има пет деца. С други думи, неблагоприятната статистика не се натрупва, всеки път, когато всичко започва от нулата..

И нека на този празен лист се появи щастлива история за майчинството!

Симптоми на замразена бременност

За много жени замразената бременност на 8 седмици е силен шок и симптомите на това състояние са много типични. С други думи, неуспешната майка интуитивно усеща, че нещо не е наред и в повечето случаи отива на лекар. Възможно ли е независимо да се определи сърдечният арест на плода през първия триместър и какви последици от ST могат да очакват жената?

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg "alt =" причини и симптоми на замразена бременност "width =" 660 "height =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/dbc2662a5c59f4c1416c14ba9b6f26e2-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Замразена бременност - какво е това?

Първият триместър на бременността е най-важен, тъй като през този период органите на бебето са положени. Но той е и най-непредсказуемият. Не напразно на бъдещите майки се препоръчва да се грижат за себе си рано и да следят здравето си особено внимателно. Случва се обаче плодът да спре да се развива..

ZB е патологично състояние, което означава, че бременността се е развивала. Колко често се случва това и кога? Според статистиката, ST най-често се появяват през първите няколко седмици..

Процент на случаите на ST по седмица:

 1. В ранните етапи, т.е. през първия триместър - 25% -30% от спирането на по-нататъшното развитие на ембриона се случва преди 9 седмици. Най-уязвимите периоди са 3-4 и 8 седмици..
 2. 10% - 15% падат на късни дати - от 16-та до 20-та седмица.

Процентът на ZB към възрастови категории жени:

 1. 15% - 20-25 години
 2. 25% - над 35 години
 3. 50% - над 40 години

Това се дължи на факта, че с възрастта тялото на жената синтезира по-малко прогестерон и най-честата причина за ZD е неговото намаляване. Този хормон взема активно участие както в процеса на зачеване, така и в процеса на полагане и формиране на тъкани и органи на плода..

Защо плодът замръзва

Защо възниква ST? Понякога причините не са ясни, но има определен списък от фактори, които могат да имат отрицателно въздействие върху неговия ход:

 1. Генетичните сривове са може би една от най-честите причини за ST. Генетично обусловените патологии могат да доведат до доста опасни малформации, често несъвместими с живота. Причините за хромозомните аберации се наричат ​​възраст над 35 години, тютюнопушене, лъчение и т.н. Такива нарушения водят до забавяне на физическото и психическото развитие, нарушена координация, патологии на вътрешните органи. Децата с тежки генетични дефекти често не доживяват своята втора година.
 2. Инфекцията в ранните стадии - вирусни заболявания и генитални инфекции, които включват рубеола, цитомегаловирус, уреаплазма, хламидия и обща ARVI, водят до избледняване. Те влияят негативно на плода, влошават връзката между него и майката. Възпалителните процеси в матката пречат на нормалното имплантиране на яйцеклетката. Ако бременна жена се зарази в края на бременността, тя може да роди бебе, което е получило вътрематочна инфекция. Ранната фетална инфекция води до тежки малформации.
 3. Хормонален статус - всички бременни жени, както и жени, които планират да заченат дете, трябва да бъдат тествани, за да се определи хормоналния фон. Това включва андрогени - полови хормони, хормони на щитовидната жлеза и др. Нарушенията на нивото на тези конкретни хормони могат да доведат до регресия на развитието на ембриона.
 4. Автоимунните патологии могат да доведат до изместване на детето като чужд агент.
 5. Освен това неправилният начин на живот - пушене, пиене на алкохол по време на бременност, ненормална почивка и сън, прием на лекарства, твърде енергична физическа активност, некачествена диета също може да доведе до регресия на бременността.

Повече за причините можете да прочетете в статията: Защо бременността спира да се развива

Знаци и симптоми

Как да разпознаем първите признаци на регресираща бременност? Всяка нормална бременност има свои собствени симптоми, въпреки факта, че не е болест. Бъдещата майка се притеснява от умора, сънливост, гадене, повишена чувствителност на млечните жлези. Но не всеки успява да почувства симптоми на ST в ранните етапи без допълнителна диагностика..

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg "alt =" замразена бременност "width =" 660 "height =" 495 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Zamershaya-beremennost-.jpg 660w, https://dazachatie.ru/ wp-content / uploads / 2018/02 / Zamershaya-beremennost - 300x225.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Косвените признаци на ST включват:

 • дърпаща болка в долната част на гърба или долната част на корема;
 • кървави, а понякога дори гнойни секрети;
 • повръщането и гаденето изчезват;
 • намаляване на базалната температура и след няколко дни рязкото й повишаване.

При ZB в по-късните етапи може да няма треперене, да се появят схващащи болки, могат да се появят кървави отделяния. Но преди да се изплашите с мисли за ST, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар за точна диагноза и квалифицирана помощ.

Важно! Не използвайте форумите на мама за диагностика, както и отзиви в различни интернет ресурси. Доста често подозрителните жени се навиват и в резултат на нервно напрежение бременността наистина спира развитието си.

Температура при ZB

Базалната температура определя хода на бременността. Това е първият признак, който се променя както по време на имплантацията, така и когато плодът замръзне. При нормална бременност базалната температура може да достигне 38 ° C, докато при замразена след два дни тя започва да намалява и достига 36 ° C.

Трябва да се помни, че ниската базална температура не винаги показва замръзване, но може да означава заплаха. Ако спирането на развитието на ембриона не бъде диагностицирано навреме, започва възпалителен процес в съседните тъкани и температурата, не само базална, но и обща, рязко се повишава до фебрилни цифри - започва треска.

Матка с фетално замразяване

Възможно ли е да се разпознае ST чрез палпация? Факт е, че е много трудно сами да усетите промените в матката. Разбира се, тя преминава през поредица от трансформации по време на бременност или нейното избледняване..

Гърда със замразена бременност

В ранните етапи на бременността гърдата може да е по-чувствителна, а по-късно тя се увеличава по размер. При ZB чувствителността на млечните жлези намалява и по-късно изчезва съвсем, става груба, болезнена и има излишно отделяне.

Като се имат предвид тези симптоми, може да се подозира регресивно развитие на плода, но това все още е ненадежден признак..

Гадене със замразена бременност

Как да се определи ST по симптоми на токсикоза? По време на нормална бременност, особено в ранните етапи, жената може да бъде обезпокоена от гадене и повръщане. Но можете ли да се почувствате зле, когато замръзвате? Възможно е обаче гаденето обикновено да изчезне. Чувствителността към различни миризми също изчезва. В случай на избледняване, гаденето може да се появи като симптом на интоксикация поради възпалителния процес.

Трябва да се помни, че при нормална бременност е възможно и рязко намаляване на токсикозата, поради което трябва да се вземат предвид и други симптоми.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg "alt =" гадене при замразена бременност " width = "660" height = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti.jpg 660w, https: // dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/toksikoz-pri-beremennosti-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Изписване по време на замразена бременност

По време на бременност белезникавите или сиренести секрети може да са нормални и да не са признак на патологични процеси. Но какви секрети могат да показват заплаха със ST?

По принцип това е мазнина или кръв, която прилича на менструация. Понякога кървенето е придружено от силна болка в долната част на корема. При наличие на такива симптоми е необходимо незабавно да се консултирате с лекар, тъй като това състояние може да показва, че бременността се развива, но, уви, извънматочна.

Как да диагностицираме замръзване на плода

У дома може да бъде доста трудно да се определи ST, следователно всички бременни жени, започващи от 3-4 седмици, трябва да се подложат на редица диагностични мерки:

 1. Гинекологичен преглед.
 2. Ултразвукова диагностика.
 3. Взимане на тестове за инфекции и определяне на хормонален статус.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg "alt =" anembryony "width =" 660 " височина = "371" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/maxresdefault-1.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content /uploads/2018/02/maxresdefault-1-300x169.jpg 300w "sizes =" (max-width: 660px) 100vw, 660px "/>

Първата стъпка е консултация със специалист; при преглед лекарят може да предложи бременност и да изпрати за допълнителни изследвания. При ST могат да бъдат открити такива отклонения:

 1. Липсата на сърдечен ритъм или ембрион според резултатите от ултразвук е най-важната и най-точна диагностична опция.
 2. Нисък растеж на β-hCG - обикновено β-hCG трябва да се удвои почти за два дни, отклоненията от нормата показват нарушения на хода на бременността.
 3. В допълнение, наличието на такова състояние се потвърждава от непреки симптоми: спад на базалната температура, спиране на токсикозата, патологично отделяне от влагалището.

Последиците от замразена бременност

За съжаление, ST не е толкова рядък, колкото бихме искали, и множество случаи имат негативни последици за живота и репродуктивното здраве на жената..

Рискът от това състояние е, че може да доведе до инфекциозни и възпалителни процеси в маточната кухина, които завършват с трудности при зачеването или дори безплодие. След ZB хормоналният фон може да се обърка, което също води до определени трудности. Емоционалният статус на жената обаче страда най-много..

Това е труден случай за всеки, но все пак повечето жени могат да забременеят отново, да носят и да раждат здраво бебе. Прочетете за това как да преминете през труден период в нашата статия..

Изписване след прочистване за ST

Всички жени с такава диагноза незабавно се хоспитализират в гинекологичното отделение и получават необходимото лечение. Накратко това е медицински аборт, по-късно - хирургическа интервенция под формата на кюретаж.

Ако плодът замръзне след 5 седмици от развитието, четкането е по-надеждно. В наши дни вместо кюретаж все по-често се извършва вакуумна аспирация - по-малко травматичен метод за отстраняване на плода от матката.

Как протича фазата на възстановяване и колко дълго ще останете в болницата? След почистване следоперативният период е доста лесен. Жената трябва да бъде в болница за не повече от 5-7 дни, в някои случаи тя е изписана на същия ден. Болката не трае дълго, зацапването след операция в продължение на 10-14 дни е нормално. Отнема известно време, докато хормоналната сфера се върне към нормалния си ход. Това обикновено отнема няколко месеца. И след нормализирането и възстановяването на тялото, една жена може да се опита отново да забременее.

Необходими прегледи след регресивна бременност

Последиците от ST могат да бъдат много отрицателни, особено ако не се повтарят за първи път. Следователно след ST е необходимо да се изследват напълно и да се преминат необходимите тестове. Задължителен е хистологичен анализ на ембриона след отстраняването му от матката. Именно това проучване ще посочи най-точно причината за избледняването..

Може ли това да се предотврати?

Пропусната бременност почти винаги води до разстройство на емоционалното състояние, следователно, на първо място, жената трябва да си почине, да се възстанови и да запази позитивно отношение. Всичко зависи от здравословното състояние и желанието.

Трябва да се помни, че регресивната бременност не трябва да се повтаря. За съжаление не винаги е възможно да се намери причината за спиране на развитието на плода, но ако всички необходими изследвания се извършат преди зачеването, тогава тази ситуация може да бъде избегната.