Подуването по време на бременност не е необичайно. Почти всяка жена през последните гестационни седмици е изправена пред този проблем, но нарушението може да бъде изразено в различна степен. Също така трябва да разберете, че причината за оток може да бъде различна, понякога този симптом е признак на тежка патология, опасна за живота на майката и детето..

 1. Причини за оток по време на бременност
 2. Рискови фактори
 3. Класификация
 4. Признаци на отоци по време на бременност
 5. Лечение на отоци при бременни жени
 6. Предотвратяване на отоци по време на бременност

Причини за оток по време на бременност

Отокът е състояние, при което течността се натрупва в тялото. Това явление може да се наблюдава локално, например при нараняване или ухапване от насекомо, или в цялото тяло. По правило общият оток винаги е свързан с патологично състояние, което засяга цялото тяло на жената..

Подуването се получава, когато в тялото и тъканите има течност, която задържа вода.

Ако жената пие много, например в жегата, тогава вероятността от оток се увеличава. Особено ако пациентът консумира напитки, които задържат течност в тялото, например солена минерална вода, безалкохолни напитки, сладки плодови напитки и сокове, както и алкохолни напитки.

Отокът може да бъде следствие от патологията на вътрешните органи. Така че се отделя сърдечен, бъбречен оток, а нарушение се проявява и при захарен диабет и хормонален неуспех при жената. Бременността е състояние, което само по себе си увеличава вероятността от развитие на оток и това не винаги е свързано със сериозно заболяване.

Факт е, че за правилното развитие на плода е необходимо да се увеличи доставката на течност в тялото на жената. Част от водата се използва за производство на кръв, за да осигури на плода хранене. Необходими са няколко литра за запълване на феталния пикочен мехур с околоплодна течност. Също така водата е необходима за подготовка на млечните жлези за хранене на бебето..

По този начин количеството на общата течност в тялото на бременната жена се увеличава с около 8 литра в края на третия триместър. И тялото не винаги успешно премахва излишъка, следователно водата може да се натрупва в тъканите на тялото и да образува оток с различна степен.

Патологичният оток може да възникне по няколко причини, механизмът на развитие на патологията е доста сложен. Следните заболявания стават причина за общ оток по време на бременност:

 • Сърдечна патология. В този случай скоростта на кръвния поток се нарушава, което води до отделяне на течност от съдовете в околните тъкани. Отокът се формира дълго време, те са доста плътни и се наблюдават и съпътстващи сърдечни симптоми. Например задух в покой, учестен пулс, бледа кожа, болка в гърдите и т.н..
 • Заболяване на бъбреците. В този случай бъбреците не могат да се справят с потока течност, което води до натрупването му в организма. Признаци на бъбречен оток: бледа кожа, подуване на клепачите, лош апетит, протеин в урината, самият оток е лек и засяга цялото тяло.
 • Хипертония. При повишено налягане пропускливостта на съдовете се увеличава и течността попада в околните тъкани, настъпва увреждане на бъбреците и пикочната система. В резултат на това се образува оток. Обикновено в този случай краката и лицето първо се подуват..

Всички тези нарушения при бременни жени могат да се комбинират в състояние, наречено гестоза или късна токсикоза, което се формира през третия триместър. Гестозата се характеризира с нарушена сърдечна, бъбречна функция, повишено кръвно налягане и образуване на отоци по цялото тяло.

Рискови фактори

Лекарите идентифицират рискова група, чиито жени са по-склонни да страдат от оток и други прояви на прееклампсия по време на бременност:

 • Доставката е твърде рано. Ако едно момиче забременее на 15-17 години, вероятността от развитие на прееклампсия се увеличава значително. Въпреки установената менструация, на тази възраст пубертетът все още не е приключил. Нестабилният хормонален фон често води до развитие на усложнения по време на носенето на плода.
 • Късно раждане. Ако една жена забременее след 35 години, тогава вероятността от оток също се увеличава. С напредване на възрастта тялото се износва, органите функционират по-зле, отколкото на възраст 20-25 години, а наличието на различни заболявания в анамнезата не дава най-добрия ефект.
 • Прееклампсия при предишна бременност. Ако жената има тенденция да развива оток, най-вероятно ситуацията ще се повтори при следващи бременности. Такива жени трябва да бъдат под строг медицински контрол..
 • Тежка токсикоза с упорито повръщане през първата половина на бременността. Може да е следствие от патология в организма, както и причина за нарушена бъбречна функция.
 • Жени, които са работили или продължават да работят на опасна работа.
 • Неблагоприятни условия на живот, лошо хранене, пушене, консумация на алкохол, склонност към възпалителни и инфекциозни заболявания.
 • Многоплодна бременност. При носене на две деца или повече, натоварването върху тялото се увеличава още повече, бъбреците и сърцето може да не се справят с него.

Вероятността от тежка гестоза се увеличава значително, ако жената има вътрешен оток, който не е бил открит своевременно.

Класификация

На първо място, трябва да се отбележи, че отокът е външен и вътрешен. Външните се виждат с просто око: краката и ръцете на жената се подуват, лицето й се подува и стомахът й също може да расте. Вътрешният оток не се вижда отвън, което е много опасно. Такова нарушение може да бъде установено само чрез неравномерно наддаване на тегло..

Общо има 4 степени на външен оток при бременни жени:

 1. В самото начало подуването се появява само по краката..
 2. Засегнати са краката и долната част на корема.
 3. Подуване на лицето и ръцете.
 4. Цялото тяло се подува, може да се появи воднянка.

Най-често бременните жени изпитват оток от 1-2 степен, който не вреди на плода при навременно лечение. Отокът на 3-4-та степен се нарича сериозно състояние, което изисква хоспитализация, понякога е необходимо да се извърши спешно раждане - всичко зависи от причината за това усложнение.

Гестозата при бременни жени също може да бъде разделена на 4 степени:

 • Образуването на воднянка - локално натрупване на течност в тъканите.
 • Нефропатия - бъбречно увреждане.
 • Прееклампсия - придружена от силен оток, високо кръвно налягане, повишен протеин в урината.
 • Еклампсията е най-тежката форма на гестоза, причиняваща изключително сериозни усложнения, включително белодробен оток, отлепване на плацентата, фетална смърт, бъбречна недостатъчност при майката.

В някои случаи патологията може да се развие много бързо, поради което жените с дори най-малък оток трябва редовно да се наблюдават в антенаталната клиника и да се лекуват. Ако състоянието се влоши, е необходима незабавна хоспитализация.

Признаци на отоци по време на бременност

Не винаги е лесно да се открие оток по време на бременност, поради което жената трябва редовно да се наблюдава в предродилна клиника, започвайки от 12 седмици. Това е много важно, тъй като само с помощта на контрол на теглото, анализ на урината, ултразвукова диагностика можете точно да проследите процеса на гестационния период.

Но дори и у дома, на жената се препоръчва да следи благосъстоянието си всеки ден. Следните признаци могат да показват образуването на оток:

 • краката започнаха да се подуват вечер;
 • пръстите на ръцете се подуват, пръстените стават стегнати;
 • ако натиснете върху кожата с пръст, се образува бяло петно ​​и вдлъбнатина;
 • рязко увеличаване на теглото. Обикновено жената печели по 300 грама на седмица. При отоци теглото може да скочи с 1-1,5 кг или повече, въпреки че жената не е променила диетата.

Отокът на фона на прееклампсия може да бъде придружен от главоболие, повишена сънливост, гадене и повръщане, лош апетит, повишен тонус на матката.

Диагностиката на оток е прерогатива на гинеколога. Лекарят предписва редица тестове за жена, по-специално тестове за урина и кръв, измерване на обема на отделената урина на ден, измерване на кръвното налягане. Всички тези процедури помагат да се потвърди патологията и да се идентифицират нейните причини..

Лечение на отоци при бременни жени

Терапията за отоци по време на бременност се извършва стриктно под наблюдението на лекар. Не може да става дума за някакво самолечение, това наистина е много опасно състояние, което може да доведе до смърт на дете и самата жена.

Лечението обикновено е медикаментозно. Предписвайте лекарства за понижаване на кръвното налягане, диуретици и диета за отоци. Ако причината за отока е например възпалително бъбречно заболяване (пиелонефрит), тогава може да се предпише курс на антибиотици и противовъзпалителни лекарства.

Диетата при отоци ще бъде различна, в зависимост от причината за тяхното развитие.

При гестоза се предписва балансирана диета с повишено количество протеин. В случай на нарушена бъбречна функция, например, на фона на възпаление, протеинът от диетата се отстранява през първите няколко дни от лечението, за да улесни работата на бъбреците. След това постепенно се въвежда протеинова храна в малко количество..

Също така е необходимо да се спазва режимът на пиене. Много е важно да пиете достатъчно течност, поне 1,5 литра, но да не прекалявате. Липсата на вода, както и излишъкът, водят до нарушаване на съдовата система и образуване на оток.

Същото се случва и със солта. Пълното изключване на солта заплашва да наруши функцията на ендотела (слой в кръвоносните съдове), който е отговорен за съдовия тонус. Нарушаването на контрактилитета води до повишена пропускливост на капилярите и оток.

Прекомерният прием на сол също е отрицателен, тъй като натриевият хлорид има тенденция да задържа течност в тялото. Следователно солта не е напълно изключена, но количеството й се намалява до 3-3,5 грама на ден..

Както можете да видите, диетата при отоци може да бъде различна, така че не е нужно да се ограничавате прекалено много сами. Достатъчно е да изключите от диетата много солено, пикантно, сладко, мазно. По-добре е да се пие само пречистена вода без газ и да се приготвя на пара, да се пече и да се вари. Много е важно храненията да са частични, 5-6 пъти на ден на малки порции, за да може тялото да се справи по-лесно.

Също така, лекарите препоръчват да се ядат храни с лек диуретичен ефект:

 • пресни боровинки, сок и сок от червена боровинка;
 • сок от червена боровинка, отвара от листа от червена боровинка;
 • дини;
 • краставици;
 • пресен сок от тиква;
 • грейпфрут и др.

Можете също така да облекчите състоянието си с помощта на физическа активност. Упражненията за бременни жени от отоци помагат за подобряване на кръвообращението и течността. Плуването е една от най-полезните физически дейности. Ежедневните разходки също са полезни, но не твърде дълги, около 30-60 минути на ден, оптимално - 30 минути сутрин и вечер.

У дома можете да направите просто и ефективно упражнение. Трябва да се качите на четири крака и последователно плавно да придърпате единия крак към стомаха, след което да го изправите назад, повторете 5 пъти. Върнете се в изходна позиция и упражнявайте на другия крак.

Предотвратяване на отоци по време на бременност

За да предотвратите отоци по време на бременност, трябва:

 • предприемете отговорен подход към планирането на бременността, подложете на курс на лечение на заболявания, ако е необходимо;
 • желателно е да забременеете на възраст между 20 и 30 години;
 • бъдете в комфортни условия, живейте в сухо и топло помещение, облечете се в чисти дрехи;
 • коригирайте храненето - то трябва да бъде здравословно, балансирано;
 • избягвайте пасивния начин на живот, но не злоупотребявайте с физическа активност;
 • редовно да се преглеждате в предродилната клиника, да приемате витамини според нуждите и да следвате препоръките на лекаря.

Най-често отокът с гестоза при бременни жени през третия триместър е свързан с наследствено предразположение, с което е трудно да се справим. Жената може да намали риска от усложнения, ако следва превантивни мерки и бъде прегледана. Навременното откриване на отоци ще помогне да се вземат навременни мерки за тяхното отстраняване и предотвратяване на преждевременно раждане и други усложнения.

Оток по време на бременност: 7 важни препоръки от лекар

Отокът по време на бременност е състояние, което се среща при повечето жени. Според статистиката само 20% от бременните жени не се сблъскват с тях. Често отокът не засяга по никакъв начин тялото на бъдещата майка и нейното дете, но понякога те могат да придружават доста опасни състояния, които изискват изследване и лечение. Какво представляват отоците по време на бременност и необходимо ли е да се лекува някоя от техните прояви?

Изабела Чарчян
Акушер-гинеколог, Москва

Отокът е излишно натрупване на течност в интерстициалното пространство на която и да е част от тялото. По време на бременността количеството течност, циркулиращо в тялото на жената, почти се удвоява, тъй като се съдържа в околоплодните води, плацентата и е необходимо и на растящото бебе и неговата кръвоносна система. В същото време се променя водно-солевият метаболизъм (натрият се натрупва в съдовете, което забавя отделянето на течност), а нарастващата матка притиска съдовете и органите, което забавя кръвообращението и насърчава задържането на течности. В допълнение към всичко това, промяната в хормоналните нива през този период предизвиква чувство на жажда, което също води до оток..

Отокът като синдром придружава много заболявания на различни органи и системи на тялото: ендокринни, сърдечно-съдови, бъбречни и други възпалителни процеси.

Подуването (особено голямо) не е просто симптом, който изглежда неестетичен и ви създава дискомфорт. Те могат да бъдат доста опасни. Поради силното подуване на майката, детето може да изпита хипоксия (кислороден глад), а самата бъдеща майка може да страда от оток на вътрешните органи и в резултат на това да наруши работата им. Отокът също може да бъде един от симптомите на гестоза - състояние, с тежка степен на което може да възникне въпросът дори за преждевременно раждане. Следователно външният вид (и дори възможният им вид) е важно да се проследи на най-ранния етап..

Въпреки това, понякога дори силен оток не притеснява бременната жена и здравето й остава задоволително. Дори в такава ситуация е по-добре да се консултирате с лекар, тъй като в повече от 90% от тези случаи състоянието се влошава (протеинът се появява в урината, кръвното налягане се повишава) и преминава в гестоза.

По правило отокът започва да притеснява бъдещата майка от около 30-та седмица (а при гестоза - от 20-та седмица) на бременността.

Силният оток може да придружава бременни жени, които очакват близнаци или просто носят голям плод.

Скрит оток по време на бременност - какво е това?

Изглежда, че подпухналостта винаги е очевиден проблем. Това обаче не е напълно вярно. В допълнение към очевидните отоци има и така наречените скрити (отоци на вътрешните органи и тъкани). Акушер-гинеколог, който наблюдава, че можете да помогнете да ги откриете, като извършите няколко прегледа:

 1. Претегляне редовно. Много често латентният оток е показан от твърде много наддаване на тегло - над 300 g на седмица.
 2. Редовно измерване на обиколката на краката. Усложнен скрит оток се показва от увеличаване на обиколката на подбедрицата с 1 см или повече (измерванията се правят веднъж седмично).
 3. Изследване на показателите за дневно отделяне на урина. Диурезата е обемът на урината, произведена за определен период от време. Той сравнява количеството изпита течност с обема на отделената урина. Обикновено 3⁄4 от цялата пияна течност се отделя на ден (това включва вода и други напитки, плодове и супи).

Като правило лекарят може да установи дали една жена е склонна към оток през първите седмици на бременността. Той получава информация за това от прегледа на пациентката, изследването на нейната конституция, наследственост, медицинска история, както и от кръвен тест за биохимия. Колкото по-скоро се разбере дали може да имате оток, толкова по-бързо можете да вземете мерки за предотвратяването му..

Физиология и патология на отока по време на бременност

Отокът може да бъде физиологичен и патологичен. Физиологичният оток обикновено не причинява усложнения и само създава у бременната чувство на недоволство от външния си вид. Произходът им се дължи на факта, че нарастващата матка притиска съдовете - това предотвратява нормалното изтичане на кръв. Матката също така притиска уретерите, което причинява задържане на течности по време на бременност и в резултат на това подуване. Отокът от физиологичен тип може да бъде свързан и с конституцията на самата бременна жена - при жени с нисък ръст и с повишено телесно тегло те се появяват по-често.

Патологичният оток, като правило, придружава прееклампсия (късна токсикоза) - усложнение на бременността, което може да възникне през третия триместър. Симптомите му са високо кръвно налягане, отделяне на протеин с урината (обикновено липсва), гадене, повръщане, главоболие, конвулсии (еклампсия), треска, сънливост или, обратно, силно възбуда, плюс силен оток. Гестозата обаче може да не е придружена от оток и такава "суха" гестоза се счита за по-тежък случай. Също така, гестозата не е непременно придружена от всички горепосочени симптоми. Най-опасното е наличието на гърчове. Във всеки случай, гестозата почти винаги изисква помощта на лекар и присъствието на бременна жена в болница. Колкото по-рано започнете да го лекувате, толкова по-малко шансове той ще стане тежък..

Подуване на краката по време на бременност

Подуването на краката по време на бременност е най-честият вид оток. Те са особено притеснителни за тези, които прекарват много време на крака или просто след дълга разходка. Отокът обикновено се вижда на краката и краката. В същото време любимите обувки стават малки или притискат силно. Важно е да изберете такъв, който няма да създава дискомфорт, изработен от добре опънати материали, така че да е удобен за носене следобед. Също така си струва да се откажете от високите токчета, като предпочитате къси и стабилни. Ако сте загрижени за подуване на краката по време на бременност, опитайте се да избягвате дълги разходки, останете на крака за дълги периоди от време, легнете у дома и повдигнете краката си нагоре, а също така редовно масажирайте краката си..

Подуване на ръцете по време на бременност

Подуването на ръцете по време на бременност, като правило, се случва при тези жени, които работят на компютър, правят занаяти и всякаква друга монотонна работа - застой на течности се образува поради монотонни движения. В този случай е необходимо редовно да се прави гимнастика за пръстите. Също така, започвайки от втората половина на бременността, лекарите съветват да не носите пръстени на ръцете си. Ако не ги отстраните навреме, можете да изчакате такава степен на подпухналост, при която ще бъде много трудно или невъзможно да ги премахнете..

Подуване на лицето по време на бременност

Подуването на лицето по време на бременност е лесно да се забележи - лицето става кръгло и подпухнало. Подпухналостта на клепачите причинява особен дискомфорт, под очите се появяват торбички. Това се дължи на специфичните анатомични особености на клепачите - в тази област има разхлабена тъкан, която силно абсорбира течността. Възможно е да се намали подуването на лицето, като се спазват общите правила за предотвратяване на подуване на тялото.

Подуване на носа по време на бременност

Носът може да се подуе в резултат на общ оток на лицето, както и поради възможни алергични реакции, които се влошават значително по време на периода на изчакване на детето. Препоръчително е да се избягва назална конгестия и подуване, тъй като проблемите с дишането затрудняват кислорода да достигне до бебето. Можете да премахнете отока с помощта на капки, но не забравяйте, че на бременните жени е забранено да използват редица обичайни лекарства, така че е по-добре лекарството да ви бъде предписано от лекар, който знае точно какви лекарства са разрешени.

Профилактика и лечение на отоци по време на бременност

На бременните жени с отоци се отделя повишено внимание на етапа на лечение в антенаталната клиника. Бъдещата майка редовно се претегля, измерва се кръвното налягане и се проследява функцията на бъбреците с помощта на тестове за урина. Всичко е насочено към предотвратяване (профилактика) на усложнения. Съвети от лекари:

 1. Настройте храна. Елиминирайте пърженото и пушеното (така приготвената храна има лош ефект върху съдовете), гответе месо и зеленчуци, гответе на пара, печете. Храната трябва да съдържа достатъчно количество протеин (за да се избегне дефицитът му, който може да се появи при гестоза). Също така е по-добре да не ядете мазни, пикантни, мариновани, сладки храни, печени продукти. Но нискомаслени бульони, зърнени храни, плодове и зеленчуци трябва да се ядат редовно. За предотвратяване на подпухналостта е полезно да се провеждат дни на гладно, но без да се увличате, не повече от веднъж седмично и винаги след съгласие с лекар.
 2. Ограничете приема на сол (в идеалния случай 1–1,5 g на ден). Съдържа натрий, благодарение на който задържа течността в тялото. Важно е не само да подсолите (или изобщо не сол) храна по време на готвене, но също така да премахнете от диетата кисели краставички, кисело зеле, херинга, чипс, бисквити, колбаси и колбаси, консерви.
 3. Пийте повече. Адекватното количество течност ще ускори водно-солевия метаболизъм в тялото ви. Ако пиете малко, можете да доведете тялото до дехидратация, което е не по-малко опасно. Струва си да пиете до 1,5 литра вода на ден (без да се броят супи, компоти) и да пиете по-голямата част от течността преди обяд, оставяйки по-малко за вечерта. По-добре е да пиете не на големи чаши, а на малки глътки, често, но малко по малко. Не бива обаче да злоупотребявате и с течността - това е изпълнено с появата на още по-голяма подпухналост. Можете да пиете не само вода, но и сокове (за предпочитане неподсладени и прясно изцедени), плодови напитки, чай с мляко. В същото време е по-добре да не се увличате с черен чай и кафе, те могат да повлияят на кръвоносните съдове и налягането. Зеленият чай също не е толкова здравословен, както мнозина вярват: той съдържа голямо количество кофеин и може също да повлияе на здравето на кръвоносните съдове. Можете да пиете не повече от две чаши на ден. Забравете содата, още по-сладка. В допълнение към задържането на течности, той също провокира киселини. Ако ще започнете да пиете така наречените диуретични чайове, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар - не всички подобни напитки могат да бъдат от полза и трябва да ги приемате много внимателно..
 4. Движете се и правете гимнастика, колкото можете. При активни движения рискът от отоци се намалява наполовина. Правете специални упражнения за бременни жени, йога, посетете басейна. Основното нещо е да не прекалявате и да правите колкото можете. Натоварването трябва да бъде равномерно и дозирано.
 5. Да си починем краката. Опитайте се да не стоите неподвижни или да ходите твърде дълго. Ако седите, поставете краката си на стойка или табуретка. В същото време е категорично невъзможно да се седи с единия крак над другия. Когато седите дълго време, правете гимнастика на краката около веднъж на час - завъртете ги в различни посоки. Застанете последователно на пети и полу-пръсти. Не седнете в едно положение дълго време. Легнете, поставете валяк под краката си. Правете готини вани за крака и масажирайте.
 6. Опитайте се да не стоите дълго време в жегата или в задушни стаи.
 7. Носете специални компресионни дрехи според препоръките на Вашия лекар. Подуването на краката може да бъде придружено от разширени вени. Флебологът трябва да се занимава с лечението на този проблем, той също така ще ви назначи бельо с необходимата степен на компресия. Основното нещо е да го изберете по размер, той не трябва да натиска.

Отокът е симптом, който съпътства почти всяка бременност. Малкото подуване е почти неизбежно, но в него няма нищо опасно. Следователно няма нужда да се притеснявате. Основното е да покажете отговорност навреме и да не забравяте за правилата за тяхната профилактика, за да не я доведете до тежка степен. В същото време, след раждането, отокът бързо изчезва, тъй като тялото на жената оставя около 8 литра излишна течност. И бързо ще забравите за този проблем.

Признаци на отоци: кога да посетите лекар

Най-лесният начин да разберете дали имате подуване или не е да натиснете пръста си върху кожата си. Ако няма оток, по кожата няма да остане и следа, ако има, ще видите ямка, която ще се изравнява доста бавно, а самата кожа става бледа и напрегната от оток.

Леката подпухналост няма да навреди на бременната жена, но има признаци, че след като забележите, е по-добре да не се колебаете да посетите лекар:

 • Рязко наддаване на тегло. Ако наддавате над 300 g седмично, това показва силен оток и голямо количество излишна течност в тялото..
 • Проявата на оток сутрин. По правило подпухналостта е временна и се влошава вечер, а сутрин от нея няма и следа. Ако тя ви притеснява сутрин, това означава, че може да премине в опасна степен..
 • Изгаряне, изтръпване и изтръпване на пръстите на краката и ръцете. Това се дължи на компресията на нервите. При силен оток също могат да се появят трудности при огъване на пръстите и става болезнено стъпването на краката.
 • Обувките се чувстват стегнати и тесни, пръстените са трудни за сваляне от пръстите или изобщо не се отстраняват.
 • Силно закръглено лице, подуване на носа и устните.
 • Сърцебиене, задух, повишено кръвно налягане.

Подуване по време на бременност. Защо възникват и какво да правя

Отокът по време на бременност е много често срещан. В повечето случаи това е временен козметичен дефект и не може да се счита за заплаха нито за здравето на майката, нито за нейното неродено дете. Въпреки това, някои форми на отоци показват опасни промени в майчиното тяло, поради което при всяка среща в антенаталната клиника бременните жени се проверяват в глезените, измерва се телесното тегло.
Нека се опитаме да разберем защо възниква оток по време на бременност, какви са те, какви са, как да ги идентифицираме и как да премахнем подпухналостта.

Причини за оток по време на бременност
Отокът е повишено количество течност в тъканите. Когато жената носи дете, обемът на течността в тялото й се увеличава значително: обикновено с 6-8 литра. От тях 4-6 литра се изразходват за плода, околоплодните води и плацентата, а останалите 2-3 литра се разпределят в тялото на майката: в уголемените млечни жлези и допълнителни мастни отлагания.
Понякога обаче в организма на бъдещата майка се задържа повече течност, отколкото би трябвало да бъде, тоест образува се оток. Подуването по време на бременност е:
• Физиологични.
• Патологични.
Физиологичният оток по време на бременност се нарича временен оток, който лесно може да бъде отстранен. Те не са опасни, нормални са за жените през втората половина на гестационния период и не изискват никакво лечение. Причините за физиологичен оток по време на бременност са:
• малък растеж;
• наднормено тегло;
• горещо време;
• преумора;
• дълга разходка или дълъг престой в една позиция;
• носене на обувки с токчета;
• използването на кисели краставички, пушени меса, други вредни храни;
• натиск на матката и плода върху долната куха вена.
Като правило, за да се отърве от такъв оток, жената просто трябва да премахне тяхната причина..
Причините за патологичния оток по време на бременност са продиктувани от сериозни здравословни проблеми. Не може да бъде:
• Повишена пропускливост на съдовите мембрани. Поради това течността от капилярите и вените започва да прониква в съседните тъкани..
• Уплътняване на кръвта.
• Лош кръвен и лимфен поток в долните крайници, разширени вени.
• Нарушаване на водно-солевия метаболизъм. Може да бъде причинено от натрупване на натрий.
• Гестоза.
• Хормонален дисбаланс (проблеми с надбъбречните жлези, панкреаса, щитовидната жлеза).
• Болести на сърцето, черния дроб, пикочно-половата система.
Бъдещата майка не е в състояние сама да отстрани причините за патологичния оток по време на бременност. Като правило, заедно със задържането на течности, в този случай се забелязват скокове на налягането и протеинът се открива в урината. Ситуацията изисква незабавна медицинска намеса: спешно комплексно лечение, хоспитализация или дори спешна доставка.

Каква е опасността от отоци по време на бременност? Как се определя рисковата група?
Ако физиологичният оток по време на бременност е безвреден и лесно се елиминира, тогава патологичният оток може да застраши здравето и дори живота на майката и детето. Ако натрупването на излишна течност в организма е причинено от гестоза, тогава в резултат могат да се развият следните състояния:
1. Прееклампсия. Има нарушение на мозъчното кръвообращение, проявяващо се при мигрена, световъртеж, лоша координация, шум в ушите и замъглено зрение. Отбелязва се и болка в корема. Може да се развие фебрилно състояние.
2. Еклампсия. Това е най-тежкият стадий на гестоза, характеризиращ се с много високо кръвно налягане. Пациентът започва гърчове, завършващи с кома или дори смърт.
Появата на патологичен оток по време на бременност се наблюдава най-често при жени, които:
• изправени пред гестоза при предишна бременност;
• очакване на близнаци или тризнаци;
• живеят в лоши условия на живот;
• работа в опасно производство;
• са склонни към латентен оток;
• са с наднормено тегло;
• имате анамнеза за хормонални, сърдечни, чернодробни или бъбречни проблеми.
Също така в риск са много млади момичета (под 18 години) и жени, които решават да направят първата си бременност на 30-годишна възраст.

Как да разберете дали имате подуване?
Трудно е да се пропусне появата на отоци по време на бременност. В случай на физиологичен оток, това се случва след 30 седмици, а патологичният оток може да се появи още след 20 седмици. Според тежестта на подпухналостта те са разделени на 4 етапа:
1. Леко подути ръце, глезени и долни прасци.
2. Подпухналостта се простира до краката и долната част на корема.
3. Лицето се подува.
4. се развива "воднянка" или общ оток. Течността се натрупва в различни обеми в почти всички тъкани.
Понякога отоците по време на бременност остават почти незабележими, но те могат да бъдат открити по някои признаци. Ето ги и тях:
• Трудност при поставяне на пръстени на пръстите.
• Познатите обувки изведнъж стават тесни и ожулени. Тесните ботуши спират да закопчават.
• Сваляйки чорапите, забелязвате, че на краката ви има следи, които не изчезват дълго време.
• Кожата на места става пластична: след натискане с пръст, ямка остава върху нея за дълго време.
Латентният оток, който не може да бъде определен от външни признаци, лекарите определят по два метода:
1. Чрез изчисляване на дневното наддаване на тегло на бременна жена. Ако телесното тегло се увеличи с повече от 300 g на ден в продължение на няколко дни подред, това означава, че се образува скрит оток.
2. Изчисляване на отделянето на урина. Жената трябва да преброи дневния обем изпита течност (заедно със супи) и отделената урина през същия период. Ако получената разлика е повече от 20-25%, това показва вътрешен оток.

Профилактика и лечение на отоци по време на бременност

Ако една жена е склонна към натрупване на излишна течност, тогава ще бъде трудно да се предотврати развитието на оток по време на бременност. Възможно е обаче да се сведе до минимум рискът от усложнения и значително да се облекчи състоянието на пациента. Мерките за профилактика и лечение на отоци по време на бременност включват следните точки:
• Правилното хранене. Всички хранения трябва да бъдат балансирани в протеини, мазнини и въглехидрати. Струва си напълно да се откажете от полуфабрикати, сода, кафе, кисели краставички, осолени сирена, пушени и пикантни храни. Освен това не прекалявайте със сладките..
• Пиене на достатъчно течност: 1,5 литра на ден.
• Носете удобни обувки, като избягвате токчета.
• Периодичен масаж на стъпалата.
• Адекватен сън.
• Активен начин на живот: редовни, но не уморителни разходки, специална гимнастика, плуване.
• Носенето на специална превръзка. Понякога се препоръчват компресионни чорапи.
• Периодична почивка в коляно-лакътна позиция.
Също така трябва стриктно да спазвате всички препоръки на лекаря. Ако по време на бременност се забележи оток, гинеколозите обикновено предписват специални лекарства, билкови диуретици и витамини за укрепване на стените на кръвоносните съдове.
В напреднал случай може да се наложи хоспитализация, така че лечението да се извършва в стационарни условия под наблюдението на специалисти. Не отказвайте, защото подобни мерки предпазват вас и вашето дете..

Заключение

Така че, подуването по време на бременност е доста често, но когато те имат патологичен характер, това може да застраши живота на майката и бъдещото дете. Ето защо, още от първите седмици на бременността, трябва да водите правилен начин на живот и редовно да посещавате предродилна клиника. Това ще позволи своевременно идентифициране на проблема и започване на лечение..

Подуване по време на бременност. Какво да правя?

По време на бременност количеството течност в тялото на жената се удвоява. Сърцето, бъбреците и кръвоносните съдове не са подготвени за такива натоварвания. В тази връзка, от 30-та седмица, много бременни жени развиват оток. С развитието на късна токсикоза (гестоза) жените отбелязват развитието на оток от 18-та седмица. Ниските жени страдат повече от отоци поради особеностите на структурата на тялото.

Признаци на отоци могат да бъдат появата на торбички под очите, подпухналост на лицето, следи от ластици, оставени от чорапи, увеличаване на обема на пръстите. Също така, една жена може да забележи, че е станало трудно да премахнете пръстените и обичайните й обувки са станали тесни. Всичко това са признаци на задържане на течности, които се натрупват между клетките в тъканите и органите. Под въздействието на гравитацията водата потъва надолу, така че долните части на тялото - стъпалата и глезените - са първите, които страдат. С течение на времето отокът може да се разпространи и в други органи - лицето, ръцете, кожата на корема и кръста, лигавиците на носа и гениталиите.

Причини за оток по време на бременност

Защо се появява оток при бременни жени? Появата на оток може да бъде свързана с физиологични (нормални) промени в тялото или да показва здравословен проблем. В тази връзка лекарите правят разлика между физиологичен и патологичен оток..

Причини за физиологичен оток по време на бременност

Дори при здрави жени, при нормална бременност, вероятността от развитие на оток е значително увеличена. Това се улеснява от естествените промени, които се случват през периода на раждането на дете:

 • Допълнителен стрес върху сърцето. По време на бременност обемът на кръвта се увеличава с 50%, което създава допълнителен стрес. Често сърцето не е в състояние да изпомпва кръв към отдалечени части на тялото, като краката или ръцете. Това води до стагнация на кръвта във вените и нарушаване на изтичането й от тъканите, което причинява подуване.
 • Съдова дисфункция. Стените на съдовете стават по-пропускливи и през тях повече течност навлиза в междуклетъчното пространство. Промените в еластичността и тонуса на кръвоносните съдове влияят негативно на тяхната работа, влошава кръвообращението и оттичането на кръв и лимфа от тъканите.
 • Повишено натоварване на бъбреците. По време на бременността бъбреците работят по-усилено, за да детоксикират кръвта на майката и плода. Случва се, че работата на бъбреците е нарушена и част от течността, която е трябвало да се отдели с урината, се връща обратно в кръвта.
 • Промяна в баланса вода-сол. Повишената концентрация на натрий (компонент на готварската сол) в организма причинява задържане на течности в тъканите, което води до подуване. Повишаване на концентрацията на натрий се получава при токсикоза или при консумация на солени храни.
 • Хормонални промени. Високите нива на прогестерон могат да бъдат придружени от тенденция към оток. През последните седмици на бременността физиологичният оток се разглежда като подготовка на тялото за раждане, когато обемът на кръвта се увеличава поради задържането на течности..
 • Повишен прием на течности. Бременните жени консумират повече вода, отколкото е необходимо, особено в горещите дни. И излишната вода до вечерта се натрупва между клетките в тъканите.
 • Голям плод или многоплодна бременност почти винаги е придружен от обширен физиологичен оток.

Физиологичният оток не представлява опасност за майката и плода, въпреки че причинява известни неудобства. Те се появяват при 80% от бременните жени и изчезват без лечение. Отличителни черти на физиологичния оток:

 • Не се разпространява в повече от 1-2 области на тялото;
 • Са изразени леко;
 • Сутрин минават сами.

Нормалният анализ на урината е основният признак, че няма причина за безпокойство..

Причини за патологичен оток по време на бременност:

 • Заболяване на бъбреците. Бъбречният оток започва с торбички под очите, след това се премества в овала на лицето, след което се разпространява по ръцете и краката.
 • Сърдечни заболявания - отокът е придружен от задух, сърцебиене, посиняване на устните, повишена умора.
 • Полихидрамнионът е увеличаване на количеството на околоплодните води. Проявява се с подуване на коремната стена, тежка токсикоза (гадене, повръщане), болка в слабините и корема, увеличаване на коремния обем, увеличаване на количеството на околоплодната течност според резултатите от ултразвук.
 • Съдова патология. Артериалният спазъм и разширените вени водят до нарушен отток на кръв от части на тялото далеч от сърцето и до недохранване на тъканите, което може да повлияе негативно на здравето на майката и развитието на плода.
 • Гестозата е късна токсикоза на бременни жени, водеща до сериозно нарушаване на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове. Открива се при 15-20% от бременните жени след 20-та седмица. Широкият оток се разпространява в цялото тяло, включително вътрешните органи, те са придружени от повишаване на налягането (горно с 30 mm Hg и по-ниско с 15 mm Hg) и появата на протеин в урината. Задържането на течност в тъканите води до намаляване на обема на циркулиращата кръв и влошаване на храненето на всички органи на майката и плода.

Патологичният оток винаги е свързан със здравословни проблеми. Техните отличителни черти са:

 • Повишено подуване сутрин след нощен сън;
 • Рязко увеличаване на теглото през третия триместър;
 • Намаляване на количеството отделена урина на ден;
 • Задух и сърцебиене;
 • Появата на торбички под очите.

Подуване в краката по време на бременност

Подуването на краката и глезените е най-честото оплакване, което гинекологът трябва да чуе от бременни жени. В повечето случаи това не са опасни физиологични отоци, които се появяват след 30-та седмица. Техните признаци:

 • Следите от чорапи и шевовете на дрехите се забелязват дълго време по глезените;
 • След натискане с пръст върху подбедрицата остава ямка;
 • Краката се подуват следобед;
 • Подуването не се издига над коленете;
 • Подпухналостта изчезва след нощен сън.

Причина за консултация с лекар:

 • Подуване на краката след нощен сън. По време на сън в хоризонтално положение съдовият тонус се подобрява и работата на сърцето се улеснява. Ако при такива условия подпухналостта не е преминала, тогава е необходимо да се намери причината.
 • Асиметричното подуване на краката при бременни жени показва проблеми с вените. Отокът, по-забележим на единия крак, е причина да се консултирате с флеболог. Нарастващата матка може да компресира вени от едната страна на тялото.
 • Плътното подуване на краката в края на деня, придружено от слабост, умора, световъртеж и задух, е знак, че сърцето затруднява нормалната циркулация.

Подуване на ръцете по време на бременност

Подуването на ръцете доста често се появява при жени на различни етапи от бременността, особено през 3-ти триместър. Предимно подпухналостта се развива до края на деня, ако ръцете са били в едно и също положение, което се случва при работа на компютър или при ръкоделие.

Признаци на подуване на ръцете:

 • Видимо увеличаване на обема на пръстите и ръцете, което може да се види в следите от пръстени или ластици на дрехите;
 • Трудност при излитане и поставяне на пръстени;
 • Затруднено правене на юмрук
 • Изтръпване и изтръпване в пръстите поради компресия на нерва от оточни тъкани.

Патологичният оток на ръцете има характерни прояви:

 • Подуването на ръцете, съчетано с подуване на лицето, може да показва бъбречно заболяване.
 • Подуване на ръцете след 20-та седмица. В някои случаи гестозата причинява скрит оток, който може да не се вижда визуално. За тяхното развитие може да се съди само по патологично наддаване на тегло и подуване на пръстите..

Подуване на лицето по време на бременност

Физиологичното подуване на лицето е често срещано явление преди раждането. Лицето изглежда подпухнало, брадичката, носът и устните леко увеличават обема си, но няма торбички под очите. Това състояние може да разстрои жената, но не причинява дискомфорт. Незначителни промени във формата на лицето, свързани с общото наддаване на тегло, се появяват при всички бременни жени по-късно.

Признаци на патологичен оток:

 • Подуване на клепачите - кожата е тънка и има малко мускули, така че появата на вода между клетките води до забележими промени и образуване на торбички под очите. Сутрешното подуване на клепачите е ранен признак на бъбречно заболяване.
 • Разпространението на отока от лицето към други органи. Ако не се лекува, след няколко дни бъбречният оток се разпространява по шията, ръцете и други части на тялото. Общото здравословно състояние се влошава, появяват се главоболие, слабост и гадене. Бъбречният оток е по-силно изразен сутрин, отколкото вечер..

Подуването сутрин, което започва в лицето, може да е признак за проблеми с бъбреците. Нарушенията в съдовите гломерули на бъбреците водят до увеличаване на пропускливостта на тяхната съдова мембрана. В тази връзка част от течността, която е трябвало да се отдели с урината, се изпраща обратно в кръвта. А протеиновите молекули и еритроцитите влизат в урината от кръвта.

Нефрозата и нефритът, които се проявяват с отоци по лицето при бременни жени, са опасни не само за задържане на течности в организма. При бъбречни заболявания токсините, образувани в резултат от живота на майката и плода, не се отстраняват от тялото. Тези вещества имат токсичен ефект, влияят отрицателно върху развитието на детето и здравето на жената..

Подуване на кожата и лигавиците по време на бременност

Подуването на кожата и лигавиците при бременни жени е свързано с дисбаланс на прогестерон и естроген. Поради хормонални нарушения течността се натрупва между клетките на кожата и лигавиците. Такъв оток може да се появи във всеки период, но по-често жената се притеснява през първия и третия триместър. Техните прояви:

 • Кожата става отпусната и груба, порите са по-дълбоки;
 • Когато натиснете пръста си върху кожата, остава ямка, която може да бъде забележима или усетена само при допир;
 • Има запушване на носа, което не е свързано с настинки или алергии;
 • Прозрачните секрети от носа се засилват;
 • Отокът на гениталната лигавица се проявява с обилно лигавично отделяне от гениталния тракт.

Подуването на лигавиците на носа и гениталиите не е опасно. Той ще се отдели сам, когато хормоните се нормализират. Въпреки това, оточните лигавици са по-податливи на развитието на инфекция, тъй като местният имунитет намалява в тези области. Ето защо е необходимо да се обърне специално внимание на хигиената и предотвратяването на развитието на инфекции..

За улесняване на дишането е препоръчително да използвате капки с естествени етерични масла. Препоръчително е да изплакнете носа с физиологичен разтвор. Можете да го купите в аптеката или да го приготвите сами (1 ч. Л. Сол на литър преварена вода). Масажирането на крилата на носа също помага. Подобрява кръвообращението и помага за премахване на подпухналостта. Можете да използвате вазоконстрикторни капки само с разрешение на лекар и за предпочитане в детска доза.

Патологичен оток на кожата при бременни жени:

 • Подуването на кожата в големи области, особено над коленете и лактите, може да показва гестоза. Вдлъбнатина, която се образува върху кожата след натискане с пръст, която не изчезва за 15-20 секунди, е причина за консултация с гинеколог. Гестозата е опасно усложнение за майката и плода. Това състояние се лекува в болница, така че не трябва да отказвате хоспитализация, ако има съмнение за развитие на късна токсикоза.

Общо подуване по време на бременност

Общият (генерализиран) оток се нарича воднянка на бременността. Това състояние възниква, когато кръвната плазма се освобождава в междуклетъчното пространство. В резултат на това свойствата на кръвта се променят, което с течение на времето може да доведе до фетална хипоксия..

Общият оток може да бъде явен или скрит. Първите са видими визуално, а вторите могат да бъдат идентифицирани по патологично наддаване на тегло. Ако по време на бременност жената е качила 18 или повече килограма, тогава лекарите вярват, че тя има оток.

Общ оток при многоплодна бременност след 27 седмици се развива при повечето жени. Това състояние не изисква специално лечение..

Широко разпространените отоци на фона на високо кръвно налягане и протеинурия (наличие на протеин в урината) показват развитието на гестоза. Неговите характеристики са:

 • Подуване на цялото тяло, по-силно вечер;
 • Подуване на долната част на гърба и коремната стена, което затруднява навеждането напред, независимо от размера на корема;
 • При натискане върху кожата на корема или долната част на гърба остават забележими вдлъбнатини;
 • Количеството отделена урина е значително по-малко от обема течност, който пиете;
 • Слабост, гадене.

С развитието на гестоза бременната жена се насочва за лечение в болница.

Диагностика на отоци при бременни жени

В някои случаи може да бъде трудно да се разграничи физиологичният оток, който не изисква лечение, от патологичния. В този случай се използват допълнителни диагностични методи:

 • Анализ на урината - общ и ежедневен. При патологичен оток, свързан с бъбречно заболяване, протеинът се открива в урината.
 • Измерване на съотношението между приема на течности и отделянето на урина. Количеството урина трябва да бъде най-малко 80% от консумираното количество. Намаляването на количеството урина и рядкото уриниране показват, че течността се натрупва в тъканите.
 • Химия на кръвта. Определянето на нивото на електролити, протеини, урея, креатинин ви позволява да разберете колко добре бъбреците и другите вътрешни органи изпълняват своите функции.
 • Претегляне седмично. Появата на латентен оток и натрупване на течност в тъканите се показва от увеличение с повече от 300 грама на седмица.
 • Изследване на очното дъно. Състоянието на вените на очното дъно отразява състоянието на съдовете на мозъка и на целия организъм. Разширяването на вените показва стагнация на кръвта в тях и нарушена циркулация..
 • Измерване на кръвното налягане на двете ръце. Значителна разлика в показателите показва съдов спазъм. Значително повишаване на налягането показва развитието на гестоза.
 • Тест за блистери. 0,2 ml физиологичен разтвор се инжектира в кожата на предмишницата. Мехур, който не се разтваря за повече от 60 минути, показва тенденция към оток.
 • Измерване на обиколката на прасеца. Обиколката на глезенната става се измерва ежеседмично за бременна жена. Увеличението с 1 см или повече показва развитието на оток.
 • Визуална инспекция. При воднянка на бременни жени, причинена от нарушение на водно-солевия баланс, кожата на жената става лъскава. При проблеми с бъбреците има характерна бледност, а при сърдечни заболявания кожата става синкава..

Как да се отървем от отоци по време на бременност

Бременната жена е в състояние да се отърве от физиологичния оток и да предотврати тяхното развитие. Но патологичният оток, който е придружен от появата на протеин в урината и повишаване на кръвното налягане, изисква специално лечение, което може да бъде предписано само от лекар..

 1. Диета при отоци на бременни жени

За лечение на отоци бременните жени се нуждаят от:

 • спазвайте млечно-зеленчукова диета - консумирайте извара, кисело-млечни напитки, зеленчуци и плодове, както и пиле, постно месо и риба;
 • консумирайте храни с лек диуретичен ефект - диня, пъпеш, ябълки, ягоди, боровинки, боровинки, къпини, нар, цитрусови плодове, кайсии, сушени кайсии, моркови, цвекло, краставици;
 • намалете приема на сол до 1,5 g / ден;
 • напълно изключете кисели краставички, консерви, пушени и мариновани храни, чипс и бързо хранене, които съдържат много сол. Намаляването на концентрацията на натрий ще избегне задържането на течности в тъканите и излишната вода ще се отдели от бъбреците.
 1. Режим на пиене

Бременната жена трябва да пие поне 1-1,5 литра вода на ден, освен ако лекарят не е установил различна скорост. В същото време са изключени солените минерални води и сладките газирани напитки. Най-добрият вариант би била чистата вода.

Не трябва да се опитвате да се отървете от отока, като консумирате по-малко течности. Водата е необходима за попълване на околоплодната течност, премахване на метаболитните продукти и подготовка на тялото за раждане.

 1. Лечебни билки при отоци

Много жени се интересуват от въпроса: "какво да пия от оток по време на бременност?" Лекарите препоръчват за бременни жени от оток мечо грозде, брусница, червена боровинка, чай с цикория или лайка.

При бъбречен оток на бременни жени се предписват Fitolysin и Kanefron. Тези билкови лекарства подобряват бъбречната функция, като насърчават премахването на течности. Те обаче имат противопоказания и не трябва да се използват за самолечение..

 1. Ежедневен режим

За подобряване на съдовия тонус на бременна жена се препоръчва да прекарвате повече време в легнало положение. Това улеснява сърцето и спомага за подобряване на кръвообращението. В случай на подуване на краката, струва си да поставите възглавница под тях, така че да са над тялото, на кота около 30 см над нивото на леглото. Почиването от лявата страна също помага за намаляване на отока..

Разходките за бременни жени са също толкова важни, колкото спането и храненето. По време на ходене кръвообращението се подобрява, разширените вени се изпразват и се подобрява лимфният дренаж. Продължителността на разходката трябва да бъде повече от половин час.

 1. Компресионно трико

Компресионният трикотаж е специално бельо, което ви позволява да намалите отоците, свързани с нарушаване на кръвоносните съдове.

Трябва да облечете компресионни чорапи или чорапогащи след нощен сън, докато лежите в леглото, докато вените на краката се напълнят с кръв. Компресионният трикотаж ще помогне да се избегне стагнацията на кръвта във вените на краката, да се предотврати разширените вени, да се намали подуването и чувството за тежест в краката. Преди да купите компресионни трикотажни изделия, трябва да се консултирате с флеболог, тъй като този метод за справяне с разширени вени има своите недостатъци.

 1. Физическа дейност

Умереното упражнение намалява отока с 50%. Ходенето и гимнастиката могат да помогнат за подобряване на циркулацията, тъй като свиващите се мускули изтласкват кръвта от вените, предотвратявайки преливането, като по този начин улесняват сърцето.

При заседнал начин на живот е препоръчително бременните жени да спортуват по 5-10 минути на всеки 2 часа. Най-добрите занимания са гимнастика за бременни, упражнения за фитбол, йога, плуване.

Противопоказание за гимнастика е повишен тонус на матката и тежък стадий на гестоза.

 1. Прием на витамини

Витамините подобряват метаболизма, кръвните свойства и състоянието на кръвоносните съдове, а също така предотвратяват развитието на гестоза. Следователно приемът на витаминни комплекси, предписани от лекар, ще помогне за намаляване на отока..

 1. Навременно посещение на лекар

Ако не беше възможно да се избегне появата на оток и горните мерки не помагат за облекчаване на подпухналостта, тогава си струва да съобщите за проблема на вашия гинеколог. При не изразен оток, лечението се извършва амбулаторно, като се вземе предвид основното заболяване. Предписвайте лекарства, които подпомагат работата на бъбреците и сърцето.

За лечение на патологичен оток, лекарят може да препоръча да отидете в болница. Интравенозно се инжектират капкови лекарства, които подобряват вътремозъчното кръвообращение, кръвообращението и премахват феталната хипоксия. Лечението също има за цел да прочисти кръвта от токсини и да улесни работата на бъбреците..

Подуването по време на бременност е много често и не винаги показва заболяване. Бременната жена обаче трябва да бъде внимателна и отговорна за здравето си, за да не пропусне появата на патологичен оток, който изисква лечение..