Първата седмица на бременността е вълнуващо време, въпреки че повечето жени все още не са наясно със своето положение. Други обаче твърдят, че са научили за бременността почти веднага след зачеването. Какви признаци могат да показват бъдещото майчинство? Как се развива бебето? Отговорите на тези и други въпроси са в статията.

Внимание! Материалът е само с информационна цел. Не трябва да прибягвате до лечението, описано в него, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Първата седмица на бременността: усещания

Бременността е прекрасно време в живота на всяка жена. Дори да е придружено от токсикоза, оток и други типични трудности, раждането на бебе засенчва всичко.

Много момичета се интересуват от усещанията през първата седмица на бременността. Как да разберете, че сте бременна без тест и ултразвук? Какви са признаците на бъдещото майчинство? За да разберете тези проблеми, струва си да знаете, че отброяването на отличната позиция е малко по-различно..

Ако вече сте били на гинеколог, тогава със сигурност първият въпрос беше за първия ден от последната менструация. Защо тази дата е толкова важна? Именно със звучената цифра започва обичайната 40 седмица от бременността. Този термин се нарича акушерски.

Разбирате обаче, че зачеването не се случва на първия ден от редовното кървене. Най-вероятно това се е случило в средата на цикъла, по време на овулация. От този момент нататък се броят ембрионалните седмици. Никой обаче не използва този метод. Следователно, необичайни чувства и други признаци на бременност няма да се появят през първата акушерска седмица..

За да обобщим: всякакви промени се усещат само след зачеването (втора или трета акушерска седмица). Ето защо, ако искате да знаете нещо за вашето състояние или развитието на детето, съсредоточете се върху ембрионалните седмици. Моля, имайте предвид обаче, че когато отиват в предродилна клиника или търсят информация в интернет, те винаги се ръководят от акушерския термин.

Бременност: признаци и симптоми през първата седмица

През първата седмица, според ембрионалния характер, жената може да открие някои промени в състоянието си. Въпреки че за много бъдещи майки периодът протича както обикновено и следователно те не подозират за новия си статус дълго време.

Жената понякога има следните симптоми на бременност:

 • Нежност на гърдите при докосване.

Чувствате ли често гърдите си да се пълнят в средата на цикъла или преди менструацията? Тогава е напълно възможно този знак да се появи веднага след зачеването. Чувствителността на зърната също може да се увеличи, болезненост в тази област..

 • Слабост, болки в тялото.

Понякога момичетата се чувстват съкрушени, уморени. Тези симптоми са много подобни на възникващия настинка..

 • Болка в долната част на корема и кръста.

По време на имплантирането на ембриона в маточната кухина бъдещите майки забелязват дърпащи болки в долната част на корема или кръста. Като правило те са краткотрайни и леки..

Вижте също: Извънматочна бременност: ранни признаци

 • Сънливост.

Не можете да ставате сутрин и искате да спите през цялото време, въпреки че спазвате графика? Възможно е да очаквате бебе.

 • Повишен апетит.

Чувството за глад, което е трудно да се контролира, е свързано с хормонални промени в тялото.

 • Гадене сутрин или през деня.

Много момичета още от първия ден усещат признаците на ранна токсикоза.

 • Често уриниране и нарушаване на работата на стомашно-чревния тракт.

Поради факта, че матката се увеличава по размер, тя притиска пикочния мехур. Затова жените изпитват често желание да отидат до тоалетната. Може да се появят и разхлабени изпражнения и запек..

 • Смяна на настроението.

Поради хормоните, бъдещата майка чувства внезапни промени в настроението, повишена сълзливост.

 • Кървави проблеми.

Понякога жената може да забележи кървави отделяния, подобни на менструацията: тя трябва да е оскъдна, червеникавокафява на цвят. Този знак показва, че бебето е прикрепено към стената на матката. Ако обаче отделянето е обилно и алено, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар..

Тези ранни признаци на бременност не са необичайни за бъдещите майки. Ако обаче те отсъстват преди пропуснатия период, това е нормално. Много жени не усещат никакви симптоми, като токсикоза или сънливост, през целия период на раждане на бебе.

Първата седмица от бременността: как се развива ембрионът

Всяка майка се интересува от това какво прави детето в утробата и как се развива в продължение на девет месеца. Първата седмица обаче е твърде кратък период, така че човек в обичайния смисъл все още не съществува..

Все още се чудите какво се случва през първите седем дни? Разберете подробностите.

През седмицата ембрионът се развива по следния начин:

 • Оплождането настъпва през първия ден. Сперматозоидната клетка се среща с яйцеклетката и се слива с нея - така се образува едноклетъчен ембрион.
 • В рамките на пет дни клетките на бъдещия ембрион започват активно да се делят, докато се движат по тръбата в маточната кухина. Такъв ембрион се нарича научно зигота..
 • Някъде на шестия или седмия ден след зачеването зиготата е прикрепена към стената на матката. Точно по това време жената може да почувства болка и тежест в долната част на корема и също така да забележи зацапване. Това се дължи на факта, че ембрионът се свързва с кръвоносните съдове, които са в матката.

Интересното е, че ембрионът вече съдържа генетична информация: цвят на очите, коса, размер на краката и т. Н. От него скоро ще расте малък човек.

Нероденото бебе през първата седмица е все още много малко - може да се сравни с маково семе. Ето защо все още не се вижда при ултразвуковото изследване, така че няма смисъл да се ходи на него: направете го по-късно.

Първоначалните признаци на бременност се появяват след имплантирането на зиготата в матката. Жената може да изпитва традиционни симптоми и да има забавяне на менструацията..

Да разберете каква е бременността по седмици е много вълнуващо преживяване. Много майки търсят в Интернет информация за това, което се случва с бебето по едно или друго време, и са доволни от неговото развитие.

Като правило през първата седмица бъдещата майка не променя нищо в живота си и дори не подозира за промените вътре. Ако усетите някакви симптоми, не бързайте да правите теста. Анализът ще покаже наличието на бременност само 7-14 дни след зачеването.

Научихте за първата седмица на страхотно прекарване за всяка жена. Надяваме се да е бил полезен и информативен..

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков

1 седмица от бременността

1 седмица след зачеването

Какво е гестационна възраст - една седмица акушерска и фетална, каква е разликата? И защо термините, които жените изчисляват за себе си, дори да знаят със сигурност деня на зачеването на детето, са много различни от тези, които гинеколозите наричат ​​след преглед?

Това объркване възниква от факта, че лекарите считат така наречения акушерски период на бременност от първия ден на менструалния цикъл, когато зачеването все още не е настъпило. А жените, особено тези, които са бременни за първи път, без опит, броят дните и седмиците от момента на "успешния" полов акт, тоест приблизително от средата на менструалния цикъл. По този начин, по време на забавянето на менструацията, според оценките на бъдещата майка, нейният гестационен период на бременност е около две седмици. И лекарят ще каже, че вече са четири седмици. И нищо не зависи от размера на яйцеклетката, ембриона. Докато всички са еднакви.

Какво става вътре в една жена

Сливането на спермата и яйцеклетката се извършва във фалопиевата тръба. След това се образува едноклетъчен организъм - зигота, започва да се развива нов живот. Това се случва приблизително 12-24 часа след овулацията, в началото на третата седмица на цикъла (акушерска). За жените това е 1 седмица след зачеването, когато всичко едва започва и какво се случва вътре е много интересно..

Ядрата на сперматозоидите и яйцеклетката се комбинират и плодът развива стандартен набор от хромозоми - 46, половината от майката и половината от бащата. Полът на детето се определя. На този етап понякога се случват „сривове“. И тогава, в повечето случаи природата решава да се отърве от дефектния ембрион, жената започва своя период. По същество това е ранен спонтанен аборт..

Зиготата започва да се дели и в същото време се придвижва по маточната тръба в матката. В резултат на разделянето част от клетките образуват бъдещия хорион (плацента), а другата част се превръща в ембрион.

На шестия или седмия ден нероденото бебе влиза в матката. Ембрионът се имплантира. Отнема още около два дни. Повърхностните клетки на ембриона нахлуват в ендометриума и се свързват с майчините кръвоносни съдове. Образува се хорион, който ще храни ембриона и ще продължи плода през целия му вътрематочен живот. Вярно е, че след няколко седмици той се трансформира в нов орган - плацента или детско място.

Първата седмица на бременността: признаци, усещания

Това е третата седмица от менструалния цикъл от акушерска гледна точка, приблизително 14-21 дни от цикъла или седем дни от сливането на спермата с яйцеклетката. Жените, които активно планират бременност, започват да търсят признаци на бременност на 1 седмица, тъй като в края на този седемдневен период оплодената яйцеклетка вече е в матката. Вярно е, че все още не можете надеждно да научите за този факт. Трябва да изчакате поне 3-5 дни.

Няма специфични усещания през първата седмица на бременността. Чувствителност на млечните жлези, токсикоза, често уриниране, ниско кръвно налягане, умора, апатия, необичайни вкусови предпочитания и др. Се появяват малко по-късно.

Ултразвук и жълто тяло

Може ли по това време да се види оплодено яйце на ултразвуково сканиране? За съжаление все още не. Дори ако сте прегледани с вагинална сонда. Яйцеклетката е твърде малка. Лекарят може да види само добрия, буен ендометриум, характерен за тази фаза на менструалния цикъл, и жълтото тяло в яйчника. И понякога две жълти тела, тоест във всеки яйчник, по едно.

Жълтото тяло е временна жлеза, която произвежда прогестерон. Основният хормон на втората фаза на менструалния цикъл. Образува се само ако е имало овулация, след нея. Освен това, ако не е настъпило оплождане, жълтото тяло умира, нивото на прогестерон бързо намалява, ендометриумът започва да се ексфолира и започва следващата менструация..

Ако е настъпило зачеване, жълтото тяло ще съществува още няколко седмици. Ако лекарят види две цели жълти тела, това означава, че жената е имала две овулации наведнъж. Две яйцеклетки наведнъж излязоха да се срещнат спермата. И ако има късмет и двамата се оплодят, жената ще има многоплодна бременност..

Много жени, които внимателно следят своето благосъстояние, казват, че те не само знаят как да определят овулацията по своите чувства, но и усещат присъствието на жълтото тяло. В областта на яйчника, където е настъпила овулацията, има пронизваща болка, която дърпа долната част на корема през първата седмица. Дали тези усещания са свързани с бременност или не, е въпрос. Може би самохипнозата и желанието да се намери на толкова ранна дата поне някои признаци на чудо, зачеването играят роля тук.

Вагинално отделяне

През втората половина на менструалния цикъл, независимо дали е настъпило зачеване или не, те са доста изобилни. Поне ако имаше овулация. В края на третата седмица на цикъла или една седмица след незащитен полов акт, може да се появи кърваво или розово отделяне. Изписването през първата седмица на бременността се нарича още имплантационно кървене и това е абсолютно нормално. Това не означава, че сега матката се отървава от живота, възникнал в нея. Не трябва да се консултирате с лекар за това. Но само ако това се случи веднъж. Тоест нямате редовно интерменструално кървене. В противен случай трябва да проверите здравето на жените си. Може би има ендометриална хиперплазия, полип в матката или патология на шийката на матката. Последното е особено вероятно, ако кървенето е контактно, тоест то се случва по време на полов акт или кратко време след него..

Но да се върнем към нашето имплантационно кървене. Разбира се, в този случай „кървене“ е силна дума. Резултатът от въвеждането на малко яйце в стената на матката. Обикновено жената открива само леко оцветени секрети по бельото си. Те вече не трябва да се повтарят. Такова отделяне в края на цикъла може да означава заплаха от спонтанен аборт, ако, разбира се, това не е само началото на менструацията..

Ниво на HCG през първата седмица

Припомнете си, че през първата седмица яйцеклетката успява да се срещне само със сперматозоидите и в края на седемдневния период започва своето развитие в матката. Именно от този момент, от момента на потапяне в стената на матката (по време на маточна бременност), започва да се произвежда хорион гонадотропин, хормонът на бременността.

Има средни стойности на hCG, от които се ръководят лекарите и техните пациенти. И така, 7-8 дни след овулацията, когато първата седмица приключва и започва втората седмица на бременността, нивото на този хормон варира от 2 до 18 конвенционални единици. Това е много ниско ниво. Ако погледнете отзивите на жените в тематични социални мрежи за бъдещи майки, по това време само някои научиха за тяхната интересна позиция.

Ще покаже ли една седмица тест за бременност две ленти? Това е много малко вероятно. Всичко зависи от количеството на този хормон hCG в урината на бъдещата майка. Има тестове, които показват втората лента от 10 единици. Теоретично това е възможно в самия край на третата акушерска седмица или първата седмица след зачеването. Това е особено вероятно при така наречената ранна овулация или ако жената носи не едно, а две, три или дори четири бебета, тъй като hCG расте много по-бързо при многоплодна бременност.

Кой тест да избера, ако е 1 седмица от очакваната бременност? Най-доброто. Обърнете внимание на чувствителността на теста. Обикновено варира от 10 до 20 mIU / ml. Вземете по-добре този с десетте. Той ще покаже желаната втора ивица 1-2 дни по-рано от по-малко чувствителната. Числото означава минималното ниво на hCG в урината, на което тестът ще отговори.

Въпреки това евтините тестове с чувствителност 15-20 също могат да бъдат информативни. Можете да намалите риска от грешни резултати, като направите тест с концентрирана урина. Тоест, не уринирайте преди това в продължение на 6-8 часа и не пийте течности.

Възможно ли е да се определи бременността през първата седмица, ако всичко се прави според правилата? Може би в някои случаи. Но не трябва да очаквате ярка втора ивица, която несъмнено ще разкаже за бременността. Най-вероятно ще видите така наречения „призрак“. И ще трябва да гадаете повече от един ден - реагентът е така наречената или ранна бременност. Освен това е много често бременността да се провали дори преди закъснението. И може да сте направили тест за 1 седмица от бременността и той се оказа слабо положителен и след това повторен след 3-5 дни и вече е отрицателен. Това означава, че нещо се обърка и яйцето спря да се развива. Това се случва много често. А твърде ранната диагностика на бременността води само до ненужни нарушения и провокира чувство за малоценност при жените. По тази причина лекарите не съветват да се мисли за вероятността от бременност твърде рано, преди началото на забавяне на менструацията..

Но ако все още разбирате за бременността в края на първата седмица, вземете кръвен тест за hCG. Това може да стане без направление от лекар в която и да е платена клинична лаборатория - "Invitro", "Biotest" и др. Резултатът е готов в рамките на 1-2 дни. Ако доплатите за спешност, то дори в рамките на няколко часа. Ако резултатът е повече от 5, няма съмнение, че зачеването е осъществено. Но дали тази бременност ще продължи, дали ще се развие, все още е въпрос.

Ако бременността се разпадне, тогава ивиците на тестовете започват да избледняват, hCG не расте, а намалява. Чрез яркостта на втората лента от теста можете да проследите динамиката на бременността - независимо дали се развива или не.

1 седмица, планиране на бременност във видеото:

Планиране на бременността, 1 седмица

Какво да правим за бъдеща майка, която научава за бременността - препоръки на лекарите

Както казахме по-рано, засега няма много надежда. Трябва поне да изчакате настъпването на забавяне на менструацията. Това обаче не означава, че трябва да седите спокойно или да продължите нездравословен начин на живот. Бъдещата майка трябва да попълни следните точки.

1. Започнете да приемате фолиева киселина и калиев йодид. Фолиевата киселина е от съществено значение за нормалното развитие на нервната тръба на бебето. Този микроелемент е дефицитен. На практика липсва в нашите хранителни продукти. А липсата му е основната причина за тежки малформации на плода и преждевременно прекъсване на бременността. Следователно е необходимо възможно най-рано, за предпочитане дори преди зачеването, да започнете да приемате микроелементи в количество от 0,4-1 g на ден. И продължете поне 12 седмици. През първите седмици на бременността в ембриона се формират всички органи и системи на тялото. Този процес може да бъде нарушен от липсата на фолиева киселина..

Калиев йодид, по-известен в Русия с търговското наименование "Йодомарин", е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Приемайте 200 mg дневно през цялата бременност и по време на кърмене.

2. Забравете за лошите навици - алкохол и пушене. Тук всичко е ясно. Всички вредни вещества влияят негативно на начинаещия живот.

3. Не приемайте лекарства и народни средства (включително различни билки, те могат да бъдат токсични), не се подлагайте на рентгенови лъчи и други процедури, които са потенциално опасни за бъдещите майки.

3. Опитайте се да не сте на обществени места и детски групи, за да не хванете остра респираторна вирусна и друга инфекциозна болест. Особено вярно за студения сезон и целия първи триместър на бременността. Първичната инфекция на майката с херпес (особено от втория тип, генитален), рубеола, варицела е много опасна за нероденото дете.

4. Почиствайте тоалетната за домашни любимци само с ръкавици и измивайте добре ръцете си след това. Варете месото дълго време, измийте добре зеленчуци, плодове, билки преди употреба. Всички тези ограничения на 1 седмица от бременността са профилактика на инфекция, която е опасна за бъдещите майки - токсоплазмоза..

5. Гледайте приятни филми, срещайте се с приятели и правете други неща, които носят удоволствие и радост. Избягвайте стреса.

6. Интимността не е забранена, но само ако няма риск от заразяване с някаква генитална инфекция. Въпросът дали е възможно да правите секс в първите седмици на бременността е по-остър след началото на забавяне на менструацията, ако има специфични симптоми на заплахата от прекъсване на бременността.

7. Приемането на топли бани, бани, сауни трябва да се избягва. Те ще доведат до повишаване на температурата, включително в матката, което не е благоприятен момент за детето. Може да провокира ранен спонтанен аборт.

Много жени се интересуват кога е най-добре да информират роднини и приятели за бременността си. Естествено, всяка жена решава сама. Но едва ли си струва да правите това в рамките на една седмица след вероятното зачеване, тъй като бременността може дори да се провали при много млада и здрава жена.

Няма смисъл да посещавате гинеколог или да ходите на ултразвуково сканиране през следващите няколко седмици. Най-вероятно нито лекар, нито ултразвук няма да могат да потвърдят бременността ви..

Ранни признаци на бременност

Най-често жената дори не подозира, че е бременна, но лекото виене на свят или сутрешното гадене ще й помогнат да разбере, че се случват промени в тялото. Какви други ранни симптоми показват, че е настъпило зачеване? Събрахме най-често срещаните признаци на бременност, но не забравяйте, че ако се появят поне 2 от тях, трябва да направите тест или да посетите лекар.

Когато първите признаци се появят в ранните етапи?

Признаци могат да се видят около 7-8 дни след зачеването, но те могат да се очакват както през първата седмица, така и през третата. Всичко зависи от индивидуалните особености на тялото на жената, както и от нейната наследственост..

В първите дни след зачеването жената ще развие слабост, но ще мине още една седмица, а сутрешното гадене, безсъние, хранително разстройство и променливо настроение ще се присъединят към слабостта..

Интересно е да се знае! На 7-ия ден след зачеването жената може да забележи появата на розово отделяне, което показва, че периодът на имплантиране е преминал нормално..

Първите симптоми преди закъснението на менструацията

В тялото на бъдеща майка след зачеването настъпват много промени, които засягат общото състояние на нейното тяло. И ако планирате бременност, тогава веднага ще забележите някои от признаците на нейното настъпване:

 • уголемяване на млечните жлези, което е придружено от болезненост и обезцветяване на ареолата на зърното;
 • венозният модел на гърдите става изразен;
 • подуване на корема и диария;
 • намаляване / увеличаване на налягането;
 • появата на старчески петна;
 • подуване и крампи в краката;
 • чести позиви за уриниране, които притесняват бъдещата майка предимно през нощта;
 • объркване и забрава;
 • повишена умора;
 • нарушение на съня и промени в настроението;
 • промяна във вкусовите предпочитания.

Важно! Най-важният признак на бременност е забавяне на менструацията, но ако жената има нередовен цикъл или има анамнеза за гинекологични заболявания, тогава забавянето може да бъде причинено от тези състояния, а не от зачеването.

Други характерни признаци

Хормоналните промени засягат всички системи в тялото, следователно други признаци могат да показват началото на бременността, помислете за тях.

Повишена базална температура

Жените, които планират бебе, водят диаграма на базалната температура за един месец. И ако зачеването е настъпило, тогава 7-8 дни преди очакваната менструация можете да видите, че базалната температура се колебае в рамките на +37 C.

Важно! Повишаването на базалната температура е сигурен признак за бременност, но си струва да се помни, че повишаването на този показател може да провокира стрес, лекарства, различни заболявания.

Повишен апетит и промени в теглото

При много жени през първите дни след бременността има повишен апетит, причинен от промяна в метаболизма. Повишеният апетит е последван от наддаване на тегло, но това не е изненадващо, защото тялото на този етап на раждане на дете се опитва да съхранява максимално количество хранителни вещества.

При някои жени ранната бременност е придружена от намаляване на апетита и дори драматична загуба на тегло, но това състояние преминава бързо и не вреди на бебето. Също така, ранната токсикоза и диарията могат да причинят загуба на тегло..

Обостряне на хронични заболявания

През първите седмици на бременността хроничните заболявания могат да се влошат:

 • стомашно-чревни заболявания;
 • дерматологични проблеми (акне, хормонален обрив);
 • гинекологични заболявания;
 • лоши зъби;
 • заболявания на нервната система.

Също така, първият признак на бременност може да се счита за обостряне на хемороиди, което често не изчезва до самото раждане и след това тревожи мама след раждането на бебето. Друг признак е обостряне на млечница, придружено от сирене бяло отделяне и сърбеж..

Съвет! Ако планирате бременност, първо преминете през медицински преглед и излекувайте всичко, което е възможно. Това важи особено за незапечатани зъби, млечница, очни заболявания.

Токсикоза

Да, токсикозата е класическият първи признак на бременност, който се появява около 2-3 седмици след зачеването. Но има и такива късметлии, които през целия период на бременността не изпитват гадене, слабост или свръхчувствителност.!

7 неспецифични признака на бременност

 1. Повишена чувствителност на гърдите.
 2. Появява се болка в долната част на гърба.
 3. Леко повишаване на температурата, което преминава без използването на антипиретични лекарства.
 4. Тежка сънливост или безсъние.
 5. Повишено слюноотделяне.
 6. Чувствителност към миризми.
 7. Промени във външния вид (поява на обрив, промени в типа кожа и др.).

Обобщаване

Всеки от тези признаци може да показва, че в тялото ви е възникнал нов живот. Затова не се колебайте, а отидете в аптеката и закупете тест. Можете също така да получите кръв на hCG, да посетите гинеколог или да се запишете за ултразвук.

Как започва и продължава бременността?

Ако току-що сте разбрали, че сте бременна, вероятно сте обхванати от вълнение, радост, страх, несигурност и несигурност. Имате много въпроси: кога да посетите лекар; как да се държим, за да не навредим на бебето; какво се случва с него сега; какъв е етапът на бременността; кога е датата на падежа и т.н..

Тази статия е създадена специално за вас, за да отговорите на всички ваши въпроси. Предоставяме и видео, чрез което можете да разберете как се развива бременността от момента на зачеването. Насладете се на гледането и информацията, от която се нуждаете!

Видео: "Как възниква зачеването"

Как се развива бременността от момента на зачеването

След като спермата навлезе във влагалището, тя започва своето движение в търсене на яйцеклетка. След като е преминал през маточната кухина и фалопиевите тръби, сперматозоидът достига до ампуларната част, където най-често се среща с яйцеклетката. Този процес може да отнеме до 3 часа..

След комбиниране на спермата с яйцеклетката настъпва оплождане - образува се зигота. След около 1,5 дни зиготата започва да образува ядра.

На 2-ия ден след зачеването яйцеклетката се разделя на 2 клетки, които се наричат ​​бластомери. Този процес продължава още 12-16 часа, но по-бързо. Всеки бластомер се разделя на две, след това още два и т.н..

Към 3 ден ембрионът се състои от 6-8 бластомери. На 4-ия ден от развитието ембрионът се състои от приблизително 12-16 клетки. През този период ембрионът започва да се придвижва в матката през фалопиевите тръби..

На 5-7 ден ембрионът навлиза в маточната кухина и се прикрепя към нейната стена. В резултат на това базалната температура при жената се повишава.

Имплантацията (прикрепването) трае около 40 часа, може да бъде придружена от кръвни секрети, които се приемат за менструация. Завършената имплантация е началото на хормон на hCG или хормон на бременността, навлизащ в кръвта (за него ще говорим по-късно). Диаметърът на ембриона сега не надвишава 0,5 mm.

На 10-ия ден от зачеването се формират първични и вторични ворсинки, които по-късно ще станат пъпната връв и плацентата.

До 12-ия ден имплантирането на яйцеклетката е завършено. На 14-ия ден - има скок в прогестерона и естрогена, което провокира появата на симптоми на бременност, както и забавяне на менструацията.

През този период жълтото тяло служи като източник на храна за ембриона, което означава, че начинът на живот на жената не оказва влияние върху процеса на развитие. Така измислена от природата - така че жена, която не е наясно с бременността, да не може да навреди на потомството.

Първите симптоми на бременността

На 5-8 седмици от бременността, жълтото тяло на яйчника, което произвежда прогестерон, достига своя връх и причинява сериозни хормонални промени в тялото на жената. Поради това бъдещата майка често чувства в себе си следните промени, характерни за първия месец на бременността:

 • сълзливост
 • раздразнителност
 • умора
 • сънливост
 • чувствителност
 • повишено обоняние
 • подуване.

Освен това на 5-6-та седмица от бременността се установява връзка „през пъпната връв" между майката и бебето. Най-често именно през този период тя започва да развива такива симптоми на бременност като:

 • гадене
 • повръщане
 • повишена нежност и нежност на гърдите
 • потъмняване на кожата около зърната (ареола)
 • позивите за уриниране стават по-чести
 • появяват се пъпки по лицето и шията
 • вагиналното отделяне става по-обилно.

В тази статия говорихме по-подробно за това как да разберем за бременността преди забавяне..

Ако не изпитвате тези симптоми, имате късмет. Само няколко бъдещи майки могат да се насладят на отсъствието на горното. Може да имате кръвен тест, за да определите нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG), за да сте сигурни, че бременността ви напредва нормално. HCG започва да се появява в кръвта веднага след имплантиране на ембриона в маточната кухина и производството спира с края на бременността.

С негова помощ в кръвта е възможно да се установи фактът на бременността след 8-12 дни от момента на зачеването. Ако бременността протича добре, концентрацията на хормона в кръвния серум се увеличава 2 пъти за по-малко от два дни. По този начин е възможно динамично да се проследи развитието на плода. В допълнение, hCG ви позволява да определите грешното му местоположение..

Кога е най-доброто време да посетите гинеколог за първи път?

Първото посещение е много важно, по време на него гинекологът ще прецени размера на матката, ще го изследва на гинекологичния стол, ще вземе необходимите намазки от влагалището, ще се консултира, ще даде препоръки и указания за изследвания и ултразвук.

Ето защо е по-добре да си уговорите среща с местния гинеколог веднага, когато разберете за бременността. Тъй като в много антенатални клиники и перинатални центрове можете да си запишете час само за следващия месец (поради липсата на свободни места за регистрация).

По този начин ще бъдете отведени до първата среща (приблизително) на 6-7 седмица от бременността. Този период е най-подходящият, тъй като по това време вече е възможно да слушате сърдечния ритъм на плода и да определите местоположението му. Дори ако нищо не ви притеснява, не забравяйте да посетите лекар преди 12 седмици от бременността.

Защо е толкова важно? За период от 11-13 седмици се предписва първият скринингов ултразвук, който ви позволява да оцените здравето на бебето. В допълнение, мама трябва да премине кръвни тестове, тестове за урина, цитонамазки за флора, да премине през тесни специалисти, за които ще говорим по-късно.

Ако обаче има симптоми като: зацапване; чести пристъпи на токсикоза (повече от 10-15 пъти на ден); болка в долната част на корема и кръста; схващащи болки - не чакайте определената дата за посещение, незабавно се свържете с вашия гинеколог!

Особено опасно е, ако до 7-8 седмици има такива явления като: силна болка в долната част на корема; рязко влошаване на състоянието; апатия; кардиопалмус; бледност на кожата; прекомерно изпотяване; виене на свят; кървави проблеми; рязък спад на налягането. Ако се открият поне няколко симптома, трябва незабавно да се обадите на линейка. За съжаление можем да говорим за извънматочна бременност.

Как се определя гестационната възраст: акушерски и фетален периоди

По време на първото ви посещение вашият гинеколог ще ви попита за първия ден от последната менструация. Преброявайки дните от тази дата, гинекологът ще установи акушерската гестационна възраст. Тя ще се различава от ембрионалния термин, не се изненадвайте. Има причина за това - да се изчисли по-точно гестационната възраст.

Така че, ако жената има 28-дневен менструален цикъл, тогава вероятният ден, когато е настъпила овулацията, ще бъде 14-ият ден след началото на менструацията. Той, условно, е денят на зачеването и съответно началото на ембрионалната бременност. Тя може да бъде условна, тъй като овулацията може да настъпи както няколко дни по-късно, така и няколко дни по-рано. Поради тези индивидуални характеристики гинеколозите разглеждат акушерския период, от началото на първия ден от последната менструация.

Разликата, както виждаме, е 2 седмици, следователно при определяне на предварителната дата на доставка се допуска отклонение от зададения период с две седмици. Например, ако са изминали 4 седмици от началото на последната менструация, тогава гинекологът ще ви даде 4 седмици бременност. А ембрионалният период от момента на зачеването ще бъде 2 седмици. Само си представете, едва забелязахте забавяне на менструацията и вече сте бременна в 4 седмици. Освен това вече започвате втория си месец от бременността.!

След изчисляване на гестационната възраст, гинекологът ще ви прегледа на стол и ще докосне размера на матката, за да разбере на каква гестационна възраст отговаря. Така че на 6 седмици матката ще бъде като пилешко яйце, на 8 седмици - като юмрук на жена, на 12 седмици - като глава на новородено. Но най-точната информация за продължителността на бременността може да се намери с помощта на ултразвук. Лекарят за ултразвукова диагностика ще измери размера на нероденото бебе.

Как се определя датата на падежа?

Що се отнася до датата на раждане, гинекологът ще я определи благодарение на формулата на Негеле. За целта лекарят ще извади 3 месеца от първия ден на последната менструация и ще добави 7 дни. Също така, гинекологът може да изчисли датата на раждане, като добави 40 седмици или 280 дни към първия ден от последната менструация..

Можете също така сами да изчислите датата на падежа, като използвате предоставената формула. Ако искате да разберете в коя седмица на бременността сте в момента, както и да уточните датата на раждане, ви предлагаме да използвате нашия Калкулатор за бременност.

Така например, последната менструация беше 01.04.2019 г., изчислявайки по формулата получаваме датата на раждане - 01.08.2020 г..

Струва си да се има предвид, че това е само приблизителна дата, раждането може да започне 10-14 дни както по-рано от тази дата, така и по-късно. Така че, март децата се раждат по правило по-късно от установената дата, тъй като през февруари има 28 дни.

Специализирани консултации за регистрация

Акушер-гинеколог

Цел на посещението:

 • определят, че развитието на бременността не е в опасност.
 • вземете препоръки за следните изследвания: пълна кръвна картина; кръвна група и Rh фактор; тест за кръвна захар; анализ за сифилис, ХИВ инфекция, антитела срещу вируси на хепатит В и С, анализ за хормони на щитовидната жлеза. Резултатът от теста ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта. Биохимичен кръвен тест ще разкрие дали в кръвта има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, жизненоважни за детето.
 • преминат общ тест за урина.Промяната в плътността и състава му е характерна за бъбречни заболявания, захарен диабет и други.
 • гинекологът ще вземе тампон от влагалището за бактериални инфекции и цервикалния канал (за инфекции, предавани по полов път);
 • се подлагат на ултразвуково сканиране на 6-11 седмици.При първия ултразвук специалист определя броя на феталните яйца, потвърждава или опровергава извънматочната бременност, оценява процеса на полагане на вътрешните органи и системи. Посочва се срокът на бременността, изчислява се прогнозната дата на раждането. Оценява се вероятността от хромозомни аномалии и фетални малформации. В допълнение, ултразвукът е необходим, за да се разбере как се развива ембрионът, дали тонусът на матката е повишен, дали има неоплазми в него или в придатъците..

Вашият лекар ще ви покани на среща 7-10 дни след като получим резултатите от теста, за да ги обсъдим. Ако всичко върви добре, следващата среща ще бъде насрочена след месец.

Оториноларинголог

Цел на посещението: да се изключат хроничните инфекции. Този специалист е задължителен, когато регистрира жена при ставане, за да се регистрира и след това ще го посетите, ако имате индикации за това. Според статистиката при около 60-75% от пациентите проблемите с назофаринкса са хронични и се проявяват като ринит, синузит, отит на средното ухо и тонзилит. Тези заболявания са опасни както за майката, така и за детето, тъй като лесно могат да преминат през плацентата и да доведат до риск от развитие на сърдечни, бъбречни, кожни заболявания и алергии. Следователно прегледът на лекар и вземането на тампони от носа и гърлото ще ви позволят да не се притеснявате за състоянието и да бъдете лекувани правилно и за кратко време..

Терапевт

Терапевтът ще оцени общото ви благосъстояние, ще предпише електрокардиографско изследване, ще измери вашето кръвно налягане. Освен това ще трябва да се консултирате с този специалист, ако имате настинка или болка в стомаха. Ако имате хронична патология (захарен диабет, хипертония и др.), Се осигуряват чести посещения на терапевт, тъй като той ще следи физическото ви състояние и ще предписва коригиращо лечение.

Окулист

Цел на посещението: Лекарят ще оцени състоянието на очното дъно и ретината. Въз основа на тези данни е възможно да се определят тактиките на управление на труда (например в някои случаи експертите съветват да се избягват опити). Оптометристът ще направи преглед на вашето зрение, очно дъно и ретината. Ако имате значителна късогледство или далекогледство, е показано изкуствено раждане на 38 седмици.

През първия триместър и през третия триместър е необходимо да посетите лекар, за да може той да определи дали има кариес, тоест фокус на инфекция. От 15-та седмица лекарят може да предпише курс на лечение, ако е необходимо. Ако не осигурите адекватен прием на калций през цялата бременност, здравето на зъбите може да се влоши значително през третия триместър. Следователно зъболекарят трябва да бъде преминат поне два пъти.

В допълнение, гинекологът може да предпише консултации на тесни специалисти (ендокринолог, невролог, гастроентеролог, хирург и други) при наличие на съпътстващи заболявания.

От коя седмица детето и майката са "едно"?

В първите 6 дни след зачеването ембрионът живее „самостоятелно“, храни се от запасите си и по никакъв начин не е свързан с вас. На 5-7-ия ден след имплантацията възниква връзка между детето и вас чрез пъпната връв и разклонения хорион (образува се на мястото на прикрепване на яйцеклетката към лигавицата на матката). Съответно от този момент нататък трябва внимателно да наблюдавате диетата си, както и средата, в която се намирате (трябва да избягвате тютюневия дим, токсичните миризми и т.н.). До 16-та седмица плацентата се образува от разклонения хорион, чрез който бебето ще получава хранителни вещества и кислород за своето развитие.

Токсикоза: когато токсикозата започне и изчезне?

Токсикозата започва най-често през първите седмици на бременността. Ранната токсикоза често преследва бременна жена от 4-5 седмици на интересна позиция, особено ако се очаква първородният. Често състоянието на общо неразположение през този период е следствие от хормонални промени в организма. В повечето случаи симптомите на токсикоза при жените започват да набират скорост точно от 7-8 седмици на бременността..

Токсикозата намалява оборота по-близо до втория триместър на бременността, т.е. до 12-14 седмици, когато плацентата започва да работи с пълна сила и се превръща в своеобразна бариера между жената и детето, поради което се изглаждат някои проблеми от директната „комуникация“ между бъдещата майка и бебето. Освен това хормоналните промени в началото на чакането вече не са новина за организма..

Защо честите атаки на токсикоза са опасни??

Ако гаденето или повръщането се случват 1-2 пъти на ден и можете сами да се справите с тези проблеми, тогава не става въпрос за ранна токсикоза, а за признак, за който бременността твърди, че е такъв. Тогава вероятно не се нуждаете от помощта на лекар. Друг е въпросът, дали токсикозата бушува сериозно: пристъпи на повръщане се случват около 8 пъти на ден и всяко парче храна или глътка вода ви кара да бягате до тоалетната. В този случай трябва да посетите лекар - поради повръщане може да настъпи дехидратация, която в резултат няма да повлияе по най-добрия начин на работата на сърдечно-съдовата система. Разбира се, нито вие, нито вашето бебе се нуждаете от тези и други проблеми..

Как можете да се отървете от токсикозата?

Яжте често, на малки порции и каквото искате. Преди да станете от леглото, яжте бисквитка или ябълка и лека закуска преди лягане. Пийте билков чай ​​(мента, джинджифил), не яжте пикантни и мазни храни, а също така избягвайте силни миризми, опушени и задушни стаи. В тази статия говорихме подробно за това как да се справим с токсикозата..

Какво да правите, ако ви се вие ​​свят?

Припадъкът по време на бременност не е необичайно. Бъдещата майка трябва да бъде поставена на равна повърхност - така че главата й да е под нивото на сърцето, дайте й да пие сладък силен чай, отворете прозорците в стаята. За да избегнете припадъци в бъдеще, ходете повече и стойте далеч от задушните стаи и компаниите за пушене.

Ако това не помогне, трябва да легнете или да седнете за няколко минути. След кратка почивка трябва леко да масажирате областта на главата и шията, за да разтегнете скованите мускули и да увеличите притока на кръв към главата. Плодовете от глог се считат за еднакво ефективно средство за замайване, от което можете да правите запарки, компоти и чайове. Един от начините е да настържете плодовете на боаришник, да ги залеете с вряща вода в количество от 300 мл. Пийте половин час преди хранене три пъти на ден.

Защо се появява кървене?

Те могат да се появят в дните на очакваната менструация и по-често при жени, които са имали проблеми с менструалния цикъл дори преди бременността (когато овулацията не е настъпила в средата на цикъла, а преди менструация). По-скоро се обадете на линейка: появата на такова изписване е причина за пътуване до болницата.

Ако се окаже, че причината за събитията се крие в хормонален дефицит, ще трябва да се подложите на преглед и специалист по спонтанен аборт ще Ви предпише необходимата терапия. Ако това се дължи на неправилното местоположение на разклонения хорион, което може да се установи с ултразвуково изследване, ще бъдете посъветвани да легнете повече и да приемате успокоителни.

Защо долната част на корема се дърпа?

Дърпащите болки в долната част на корема са често срещано явление, което често придружава бъдещата майка. В никакъв случай не е възможно да се игнорират дърпащите болки, особено през първия триместър, по-добре е да се потърси помощ от специалист. Сред физиологичните причини за болезнени дърпащи усещания се различават следните:

 • В резултат на свиването и растежа на маточната мускулатура. Връзките и мускулите се адаптират към интересна позиция, оттук и усещане за тежест и придърпващи болки. Специфични упражнения, пози и релаксация могат да помогнат за решаването на проблема.
 • Дърпаща болка, която се появява след зачеването, може да бъде един от първите симптоми на бременност. Още преди закъснението има усещания, подобни на болка, съпътстваща менструацията;
 • Рисуващи болки могат да се появят и поради прилив на кръв към матката, тъй като кръвообращението започва да се увеличава в нея.
 • Разстройство на червата. Хормонът прогестерон помага да се отпуснат не само мускулите на матката, но и останалите органи на гладката мускулатура, включително червата, храната няма време за усвояване навреме, което създава стагнация, водеща до дърпащи болки и метеоризъм, колики, подуване, запек и т.н..

Ако болката продължава, обадете се на линейка: не е безопасно да ги изтърпите. Не трябва да забравяме, че в някои случаи болката може да означава спонтанен аборт..

Препоръки от гинеколога за бъдещата майка

На първо място, опитайте се да спите поне 8-10 часа, лягайте рано и се опитайте да си почивате през деня. Всичко това е необходимо, за да може бъдещото бебе да се чувства удобно в корема ви и да получава необходимото количество хранителни вещества и кислород (и всичко това идва при него чрез кръвта ви). Бъдете повече на открито, например, излезте на разходка със съпруга си, преди да си легнете. Ако сутрин ви се гади, изяжте бисквитка или ябълка, преди да станете от леглото. Този проблем често възниква поради факта, че нивата на кръвната захар са ниски в сутрешните часове, а малка „закуска“ ще ви помогне бързо да я върнете към нормалното..

Коренни промени в живота ще са необходими само ако работата ви е свързана с опасност от заразяване, ако прекарвате много време в контакт с химикали или с компютър. В този случай трябва да помислите за почивка, без да чакате постановление. Факт е, че през първите 8 седмици всички органи и системи на нероденото дете са положени и всеки вреден ефект (химично вещество, радиация, вируси, никотин, алкохол) може да наруши този отговорен процес. И още нещо: по време на първия ултразвуков преглед лекарят ще определи къде се намира плацентата: ако тя е разположена нормално и няма проблеми по време на бременност, тогава не трябва да си отказвате секс.