За това каква трябва да бъде температурата на водата за къпане на новородено бебе и за други важни характеристики, ще научите от тази статия.

Ползите от този ритуал за току-що роден мъж са неоспорими:

 • поддържане чистотата на кожата;
 • успокояващ, релаксиращ ефект;
 • Подготовка за сън;
 • адаптация към външния свят и околната среда;
 • втвърдяване на тялото;
 • процесът на оздравяване на пъпната връв е много по-бърз;
 • приятна процедура: и децата, и родителите много я обичат.

Относно температурните критерии

Къпането на бебе е процедура, която трябва да носи радост и удоволствие. При контакт с вода настъпва тактилна стимулация и физическите показатели се подобряват.


Но задължително условие, разбира се, са хигиенните манипулации и температурните условия: както водата, така и околният въздух.

По време на вътрематочния живот бебето беше заобиколено от околоплодни води през всичките 9 месеца. След раждането той напуска тази среда, преминава през процесите на адаптация към нови условия. Затова плуването във вода е за него напомняне за „миналия“ живот в корема на майка му.

Ако говорим за температурния режим, то той е около 37 градуса. Когато това ниво на температурата се повиши, детето може да прегрее или да изгори. И обратно, плуването в студена вода може дори да изплаши бебето и да обезкуражи плуването за дълго време..

Първото къпане на бебето трае около 10 минути, така че не трябва да се притеснявате, че водата ще има време да се охлади.

Начини за измерване на температурата на водата:

 • термометър;
 • "Лакът път".

Аптеките продават разнообразни термометри за вода с форма на риба, които са потопени във вана. Можете също да използвате собствените си ръце. Потопете лакътя си във вода и приблизително преценете дали водата е гореща или студена..

Трябва да се помни, че пъпната рана в много малки трохи все още не е заздравяла и за къпане на новородени през първите дни от живота е необходимо да кипнете вода. Това трябва да се направи през първите две седмици. За целта първо събираме студена вода във ваната, след това добавяме вряща вода до необходимата ни температура - 36-37 градуса. Разбъркайте водата.

Когато бебето прегрее, ще забележите зачервяване на кожата, летаргия. И, обратно, ако бебето е замръзнало, то ще стисне юмруци, ще плаче и устните и крайниците му ще посинеят.

Ако детето плаче, докато се къпе, тогава процедурата трябва да бъде спряна. Прегледайте отново какво правите грешно.

Температурата на въздуха в банята трябва да бъде около 23 градуса.

Когато новородените се къпят за първи път?


Мненията са различни кога да започне да се къпе новородено. Някои педиатри твърдят, че водните процедури трябва да се извършват само след заздравяване на пъпната рана..

Това е около 10-14 дни след раждането на бебето. До този момент експертите препоръчват да се поддържа тялото чисто, като се избърсват с мокри кърпички или мека кърпа, напоена с преварена вода.

Други педиатри смятат, че можете да къпете бебето си веднага или на втория ден след изписването от родилния дом. Това е приблизително четвъртият или петият ден след раждането. Някои лекари препоръчват да се правят бани с преварена вода с добавяне на билкови инфузии.

Специалистите казват, че лечебните растения допринасят за зарастването на пъпната рана. Много майки не могат да решат кога е най-подходящото време да започнат да къпят бебето си. Препоръчително е да се консултирате с местния педиатър, който посещава детето в първите дни след завръщането си у дома.


Лекарят ще прегледа бебето, ще оцени състоянието на пъпната му рана и ще ви каже кога е най-добре да започне водни процедури, ще даде съвети за къпане.

Всяка седмица патронажна сестра ще посещава дома, за да прегледа бебето.

Ако забележи някакви отклонения в състоянието на пъпната рана (възпаление, нагнояване), тогава тя ще ви посъветва да спрете къпането и да започнете лечение с разтвор на манган, брилянтно зелено или водороден прекис. По правило подобрението настъпва след няколко дни от началото на лечението. Затова не се притеснявайте прекалено, ако пъпната рана е леко възпалена. Но не можете да започнете патологично състояние: това е изпълнено с усложнения..

Важни свойства на бебешките гелове

 1. Хипоалергичен - липсата на вредни багрила и аромати, които могат да предизвикат алергична реакция.
 2. Безопасност. В края на краищата всяко дете може да вкуси пяната „на зъб“.

Разбира се, ако това не беше капка гел, а глътка или две, трябва да се обадите на линейка.

Дария, Москва, 25-годишна: „Пяната за баня Johnsons Baby ни подхожда, или по-точно моето шестмесечно щастие, напълно. Предлага се в голяма розова бутилка от 500 ml. Цената е много демократична и ще продължи дълго време - около 4 месеца. Но в зависимост от това колко изливате във ваната. За възбудими деца, яжте и с лавандула ".


Бебешки сапун "Уша бавачка", Hipp също е популярен сред младите майки. Удобен и формата на използването му е течна.

Този сапун трябва да е без аромат. Съществен компонент е глицеринът за омекотяване на нежната кожа. Винаги голям плюс за сапуна е наличието на вещества от растителен произход и специален дозатор за удобна употреба..

Все още можете да къпете децата в билкови чайове с мащерка, лайка, маточина. Те имат добри противовъзпалителни и успокояващи свойства. Те ще предоставят цялата възможна помощ при обрив от пелени и свръхвъзбудимост на бебето.

Наталия, 28-годишна: „Купих миене на коса„ Eared Nanny “, мислех, че ще е подходящо като пяна за баня, но не беше. Пяни посредствено. Страхотен за бебета, омекотява добре кожата. Не са открити алергични реакции. Има обаче аромат на грозде, така че не бих препоръчал за новородени ".

ЛИЧЕН ОПИТ. За сина си използвам течен сапун Eared Nanny. Разпенва се много добре, така да се каже "2 в 1" - както пяна, така и сапун. Миризмата е приятна, бързо се отмива. Никога не съм забелязвал алергии, много добре омекотява и успокоява кожата с обрив от пелени, ако има такива.

Също така, линия немски продукти за къпане е търсена на пазара. Но те са скъпи.

В днешно време можете да намерите много шампоани, пяна за баня, гелове за къпане на бебета. Но дори и при такова разнообразие се изисква индивидуален подход и задължително обмисляне на възможни алергични реакции. Какво да се къпе бебето, само родителите решават.

Приготвяне на вода

И така, за активни дейности във вода се изисква температура на водата между 30 и 33 ° C, при която:

 • кожата на детето е със същия цвят като във въздуха;
 • той се движи спокойно и с интерес, изучавайки тялото си;
 • тялото е отпуснато и в естествен работен тон: детето може да лежи спокойно на водата, ръцете и краката му не са компресирани и той извършва определени действия по желание. Хлапето е доволно, получава удоволствие; очите искрят от интерес; бебе диша естествено.

За релаксиращи дейности във водата е необходима температура на водата между 33 и 36 ° C, при която:

 • тялото на бебето има равномерен розов цвят; бебето лежи тихо или се движи пасивно във водата;
 • дишането е спокойно, равномерно; очите блестят, той се усмихва, ръцете и краката са свободно разтворени, но всеки момент детето може да ги движи на воля.

По време на урока регулирайте температурата на водата в зависимост от състоянието на бебето, като добавите топло или студено, защото сега знаете точно как се чувства.

Първото къпане на новороденото

Ето дългоочаквания момент на изписване от болницата. Пристигнахте у дома и след известно време възниква въпросът как да изкъпете тази малка и много крехка топка щастие.

Къпането на детето след болницата трябва да се извърши на следващия ден, за да може новороденото да се адаптира към новата си стая и креватче.

Детето трябва да се къпе в собствената си баня. Ваната трябва да бъде избрана в детските магазини, тъй като стоките там са сертифицирани, а пластмасата и други вещества, от които е направена банята, няма да навредят на здравето на бебето при къпане.

За тази процедура за удобство може да се използва слайд. Има пластмасови пързалки, хамаци от плат, пързалки с метална рамка, покрити с плат. Продават се и специални тави с вече вградени пързалки.

ЛИЧЕН ОПИТ. Със съпруга ми обичахме да къпем бебето си на пързалка от плат с метална рамка. Съпругът дори сам го построи. Детето е по-удобно и по-меко да лежи върху плата, отколкото върху пластмасова подложка.

Морална подготовка

Първият надпис, който се появява от момента, в който се роди дете в сърцето и мозъка ви: "Не вреди!" Ако по-нататъшни действия преминат през тази цензура, всичко трябва да се получи.

За да могат класовете наистина да са от полза както за родителите, така и за бебето, те трябва да бъдат спокойни и забавни, в удобна и здравословна среда за всички. Не издържате изпита, не изграждате деветото чудо на света, не отивате на най-високата планина на земното кълбо. Не е нужно да наранявате гърба си, ставайки жертва заради детето... Просто играйте: правете само това, което можете да направите днес без страх и удобно за себе си. Нещо, което ще ви донесе радост и истинско удоволствие от ролята ви на мама и татко.

Правила за бебешко къпане

 1. Подготовка на място в банята, където е най-удобно да поставите банята. Можете да го поставите на табуретка или в голяма баня.
 2. Приготвяне на вода. Ако пъпната рана не е заздравяла, тогава водата трябва да се кипне.
 3. Проверяваме наличието на халба или малък черпак, за да изплакнете бебето.
 4. Събираме вода, около една четвърт от банята. Проверяваме температурата с термометър или коляно. Добавете пяна или билкова отвара, ако желаете.
 5. Поставяме слайд.
 6. Затваряне на банята.
 7. Готвене на детето.
 8. Събличаме бебето на масата за повиване. Ако стаята е топла, тогава можете да вземете въздушна баня за няколко минути. След това се повиваме с главата, но не стегнато.
 9. Внимателно поставяме бебето на пързалката, наблюдаваме благосъстоянието на детето, цвета на кожата му, голям фонтан.
 10. Първо внимателно измийте ръцете, краката, тялото, след това главата на бебето, опитвайки се да предпазите очите от вода. Накрая изплакнете бебето с чиста вода. Къпането на новородено трябва да започне след пет минути, като постепенно се увеличава времето до 15 минути.

За повече информация как да се повива новородено и до каква възраст трябва да се увие дете в пелена, прочетете статията на детския лекар.

Каква температура на въздуха трябва да бъде в банята при къпане на новородено


Къпане на новородено при температура 27 градуса по Целзий
В стаята, където бебето се къпе, затваряме прозорците, за да няма течение. Препоръчително е също да затворите вратата. Поддържайте температурата на въздуха най-малко 27ᵒC.

Ние къпем бебето 1 час преди хранене или 1 час след хранене.

Как да се измие новородено?

Можете да измиете дете просто на ръка, или със специална кърпа-ръкавица, която можете да закупите в детски магазин. Когато избирате ръкавица, оценете материала, от който е направен, и миризмата, за да не предизвиквате алергии у детето.

След като детето се изкъпе, то трябва да се увие със суха хавлиена кърпа и да се подсуши. Облечете се с жилетка, плъзгачи или пелени.

Бебето трябва да се къпе през първите 4-5 месеца ежедневно, но косата трябва да се мие не повече от 2 пъти седмично. През втората половина от живота можете да се къпете през ден.

Къпането на бебе не е лесна задача. Още докато сте бременна, ще бъде полезно да изучите необходимите материали за това как правилно да се къпе новородено бебе. Опитайте се да включите съпруга си в този процес..

Асистенти никога няма да бъдат излишни. Бебето ще почувства грижите и на двамата родители.

Температура на водата за къпане на новородено бебе: Комаровски


Доктор Комаровски за къпане на бебе
Според д-р Комаровски можете да къпете бебето си във вода при температура 26-37ᵒC. В коя вода, топла или студена, трябва да се къпе детето ви, не вие ​​решавате, но трябва да наблюдавате усещанията и реакциите на мъника във водата.

Д-р Комаровски вярва, че колкото по-студена е водата, толкова по-здравословна е. Положителни качества на баня с хладка вода:

 • В такава вана бебето няма да се отпусне
 • Мускулният тонус ще се увеличи и притока на кръв ще се увеличи
 • Сърцето работи по-активно
 • Повишава се устойчивостта на малък организъм към инфекции
 • Детето е активно и се движи

Д-р Комаровски смята, че оптималната температура на водата за къпане на малко дете е 33-34.C. Но с течение на времето водата трябва да се приема по-студена и времето за къпане да се увеличи до 40 минути.

И така, сега знаем в каква вода трябва да къпете детето си.

Трябва ли да закалявам новородено?

Първо, нека дефинираме какво е втвърдяване. Това е трениране на тялото чрез въздействие върху него с различни природни явления, като въздух, вода, слънце, високи и ниски температури (спрямо телесната температура). С времето подобно обучение за бебета трябва да бъде краткосрочно и да не се откроява от обичайния ред на нещата, т.е. всичко трябва да е възможно най-естествено. В днешно време има много противоречия сред съвременните майки дали си струва да закалявате бебетата с помощта на водни процедури. Според известни педиатри, втвърдяването е от полза. Но си струва да се вземе предвид фактът, че ако детето е много малко, тогава е по-добре да изчакате малко, докато изливате студена вода.

Имунитет и обливане със студена вода

Пръскането със студена вода е стресиращо и неестествено за бебето. Детето ще бъде капризно и ще пречи на желанието на родителите да го обливат с вода, чиято температура не му е удобна.

От опита и наблюдението на много родители, в семейства, в които децата са втвърдени, те се разболяват не по-рядко от децата, които не са втвърдени.

При ежедневно къпане детето трябва да се радва на удоволствие, а не на стрес. Ако започнете да обливате детето си със студена вода, то ще се страхува да плува. За да избегнете психологическа вреда, трябва да започнете втвърдяването с естествени процедури, а не със студена вода..

Самозакаляване

Втвърдяването трябва да се развие в самовтвърдяване, т.е. станете начин на живот на детето. Всички процеси на втвърдяване трябва да се превърнат в естествено събитие в живота му:

 1. Ходете боси;
 2. Помещението, в което се намира детето, трябва да бъде добре проветрено, където то ще ходи голо;
 3. Не завивайте и не обличайте детето прекалено в много топли дрехи;
 4. Играйте и пръскайте във вода с контрастна температура;
 5. Плуване сред природата през лятото.

По негова инициатива в живота му трябва да се появят процеси за самоутвърдяване на бебето. Исках да играя във водата, да се пръскам и т.н. не е необходимо да се забранява това, а по-скоро да се подкрепя, но разбира се в разумни граници и да се спазва основната безопасност. Такива игри пораждат естествените процеси на закаляване на детето. Такова детско забавление с вода ще има благоприятен ефект върху укрепването на детския имунитет. Напротив, изливането на неподготвено бебе с хладка вода няма да е от полза, а по-скоро ще навреди на психологическото и физическото здраве на детето..

Ако родителите правят сутрешни упражнения и извършват закаляващи процедури, то рано или късно детето ще последва примера им и ще се присъедини към здравословен начин на живот..

Каква трябва да бъде температурата на водата за къпане на новородено бебе

Температура на водата за къпане на новородено бебе

Новороденото бебе не е в състояние да поддържа стабилни показатели на телесната температура. Терморегулацията му е несъвършена, така че бебето бързо се прегрява или преохлажда. И мама, така че водните процедури да не са придружени от дискомфорт за него, трябва да знае каква трябва да бъде температурата на водата за плуване.

Температурата на водата за къпане на новородено бебе е 36-37 ° C

Температурата на водата е строго стандартизирана. Педиатрите препоръчват да се придържат към диапазона 36–37 ° C. В разбирането на възрастен, такава баня ще изглежда готина. Но новороденото е свикнало с него, тъй като температурата на околоплодната течност, в която е „плавало“ в продължение на 9 месеца, е точно 37 ° C.

Повишаването на температурата до 38 ° C води до повишен пулс и причинява прегряване. Прекалено студената вода - под 34 ° C - плаши детето до пълен отказ да плува.

До пълното заздравяване на пъпната рана на бебето водата трябва да се кипне и след това да се остави да се охлади до желаната температура. Можете да къпете бебето си в течаща вода от 10-14-дневна възраст, защото по това време пъпа вече е напълно излекуван.

Особено внимание трябва да се обърне на къпането на момчето. Но не по отношение на температурата, а в смисъл на интимна хигиена. Трябва да го измиете в посока от пениса към свещеника. Не можете да се опитате да отворите препуциума и да се опитате да измиете всички гънки, такива манипулации водят до неговото възпаление и сливане с главата, което в крайна сметка ще изисква обрязване.

Олег Евгениевич Комаровски препоръчва да се къпе бебето в голяма баня. В същото време първоначалната температура на водата трябва да бъде 33–34 ° С за баня за „възрастни“ и малко по-висока - 36 ° С - за малка пластмасова. Всяка седмица той препоръчва понижаване на температурата на водата с 1 ° C, в крайна сметка да я доведе до 21-26 ° C.

Основната задача на такава процедура е да умори детето. Процесът трябва да бъде активен, така че бебето да е уморено и дори малко студено. След къпане се храни с апетит и спи 6-9 часа..

Процедурата трябва да бъде ежедневна. Единственият изход е болестта, придружена от неразположение и / или треска.

Плуване в морето

Бебето е позволено да се къпе в морето, след като пъпа е напълно излекуван, за да се изключи инфекцията му. Оптимална температура на водата - 26-27 ° С.

Дете на възраст над една година има право да влиза в морето, ако е затоплено до 24–25 ° С близо до брега. Ако бебето е втвърдено, то може да плува при температура 21 ° C.

Температура на водата за къпане за едногодишно дете

Водата за дете над една година се загрява до 32–33 ° С. По-топлата баня не е полезна. Твърде горещата вода ще изсуши кожата и ще причини умора.

Ако бебето седи в банята достатъчно дълго и водата се охлади, но бебето не проявява признаци на загриженост и продължава да играе, тогава няма нужда да добавяте топла вода.

Когато се къпете за първи път, е много важно да се придържате към препоръчаната от лекарите температура. По-късно е препоръчително постепенно да го намалите и да го доведете до 32-33 ° C, докато детето достигне възраст от една година..

Температура за къпане на новородено

Раждането на дете е най-важното събитие в живота на всеки от нас. След изписването от болницата много родители се замислят как и при каква температура да къпят новородено у дома. Това е много важна манипулация, тъй като подобрява здравето на бебето. Освен това детето получава много положителни емоции, докато се къпе..

Къпането на бебе за първи път е отговорна процедура за родителите

Първо къпане

Все още няма консенсус дали е необходимо да се къпе детето на първия ден след изписването от болницата. Следователно си струва да се разгледат и двете гледни точки по този въпрос..

В повечето случаи детето и майката се изписват от болницата на 3-ия ден след раждането. Естествено, раната на въжето не зараства за това кратко време. Ето защо някои експерти твърдят, че първото къпане трябва да се извършва само след излекуване на пъпа..

Други учени са убедени, че къпането на бебето през първите дни от живота му е не само безопасно, но и полезно. Началните етапи на постембрионалното развитие са силен стрес за организма, тъй като той навлиза в различно местообитание. В процеса на подлагане на водни процедури, бебето попада в родния си елемент. Най-важното е, че температурата на водата за къпане за новородени е удобна за тях..

Забележка. Рана от пъпната връв е портал за инфекции, така че докато не се излекува, трябва да използвате преварена вода за къпане на трохите. Към ваната може да се добави малко количество слаб разтвор на калиев перманганат. Освен това можете да използвате запарка от струна или лайка, но в много малки дози. Лечебните растения имат противоалергично, успокояващо и противовъзпалително действие.

Температура за къпане на новородено

Манипулацията с вода е полезна за здравето на вашето бебе. Можете да контролирате температурата във ваната с помощта на термометър. Комфортната температура за плуване е 28-38 ° С, но не трябва да надвишава 40 градуса.

По време на първото къпане водата трябва да е 37 ° C. С течение на времето трябва да се доведе до 27. Ако по време на процеса на къпане бебето започне да плаче, водата трябва да се затопли. Преди да извадите бебето от ваната, то се залива с вода от кана.

Къпането е лечебна процедура, но в началото може да изплаши детето. За да не се случи това, бебето първо се потапя във вода с пелена, след което се изважда. По време на първото къпане само тялото е потопено във водата, лицето е оставено отворено.

Съвременните лекари разрешават водни процедури от първия ден на престой у дома

Какво ви трябва за плуване

Необходимо е предварително да се подготвите за процедурата, всичко необходимо трябва да е под ръка. Ваната за къпане на детето трябва да се измие със сода, да се изплакне добре с вода и след това да се изплакне с вряща вода. За да къпете бебе, ще ви трябват следните инструменти и инструменти:

 • термометър за вода;
 • кана;
 • пелена;
 • кърпа за пране;
 • хипоалергичен шампоан или сапун;
 • кърпа, изработена от естествени материали;
 • гребен с тъпи краища;
 • долна риза;
 • пелена;
 • гащеризон от трико;
 • антисептици за лечение на пъпна рана;
 • бебешко олио или крем за кожа;
 • памучни тампони.

Защо да следите температурата на водата

Кожата на бебето е много нежна и тънка, терморегулаторните механизми в тялото все още не са формирани, поради което децата толкова лесно замръзват и прегряват. Дори възрастните с прегряване в банята могат да се чувстват зле и дори за бебета. При пара на кожата на детето, порите се отварят, което значително улеснява процеса на проникване на инфекция в тях. В студена вода детето изпитва дискомфорт, то непрекъснато ще плаче, освен това има голяма вероятност от развитие на възпалителни реакции в пикочните пътища.

Съвет. Имайки предвид всичко изброено по-горе, температурата на водата в банята трябва да се контролира много внимателно. По време на изпълнението на водните процедури също е необходимо да се следи общото благосъстояние на детето. Температурата на водата във ваната трябва да е малко по-висока, отколкото в стаята.

Проверка на температурата на водата във ваната

Признаци на топлинен удар

Родителите се страхуват повече от „замразяване“ на бебетата, отколкото от прегряване, но напразно. В края на краищата метаболитните процеси в тялото им са придружени от производството на голямо количество топлина. Трябва да се отървете от излишъка му, но е невъзможно да направите това под топло одеяло или в вълнено яке..

Понякога при бебетата телесната температура се повишава до 37,5 ° C, това е напълно нормална ситуация. Някои лекари твърдят, че е достатъчно просто да заплетете новороденото няколко пъти и топлообменът ще бъде нарушен..

Прегряването на тялото провокира развитието на топлинен удар. Това е много опасно състояние за тялото на бебето, тъй като развива редица усложнения, които дори могат да доведат до смърт. В моменти на прегряване детето може да има следните симптоми:

 • хиперемия на кожата;
 • повишено изпотяване;
 • гадене;
 • летаргия;
 • сънливост;
 • повръщане;
 • диспнея;
 • кардиопалмус;
 • рязко повишаване на температурата (понякога се повишава до 38.4 ° C).

По време на топлинен удар треската на детето може да продължи до 2 дни. При хипертермия детето повръща. Появата му показва умерена степен на топлинен удар. В този случай трябва спешно да се обадите на линейка. Преди пристигането на Вашето дете трябва да се дават много течности. Можете да направите компрес на челото си с малко сол (за 0,5 литра вода, 1 ч. Л. Кухненска сол). Температурата на водата не трябва да е ниска, а малко по-висока от стайната, за да не предизвика рефлексен вазоспазъм.

Можете да разберете колко и при каква температура трябва да къпете новородено бебе с лекар

Как да организираме правилно оптималната температура

Довеждането на водата за къпане на бебето до комфортна температура е лесно. В бебешката вана се излива студена преварена вода. След това във ваната се поставя термометър за вода и постепенно се добавя гореща вода, докато термометърът покаже 36-37 градуса.

Температура на въздуха при къпане на новородено

Когато къпете бебе, е важно да следите не само температурата на водата във ваната, но и температурата на въздуха в стаята. За здравословното развитие на бебето температурата в банята трябва да е удобна за него, тоест 22-24 ° C. При тази температура бебето и майката ще се чувстват комфортно. Препоръчително е да оставяте вратата към банята отворена по време на къпане, но се погрижете за липсата на течение. Това ще предотврати рязък спад на температурата на въздуха при излизане от стаята, където детето е плувало..

Умереният топлинен удар изисква лечение, което само лекар може да предпише

Продължителност на къпането

Продължителността на водните процедури зависи от възрастта на детето. Ако говорим за това как да се къпе новороденото за първи път, тогава престоят на бебето във водата не трябва да надвишава 2-3 минути. През втория месец от живота продължителността на водните процедури може да бъде увеличена до 5 минути. Деца над шест месеца могат да плуват до 20-30 минути. Педиатрите препоръчват да се къпят деца вечер преди лягане.

Непосредствено след къпането бебето се увива с топла пелена и хавлиена кърпа или одеяло. В стаята детето се избърсва внимателно, всички гънки се поръсват с бебешка пудра или се третират с крем. След това бебето се слага на шапка, плъзгачи и жилетка. След процедурите за баня бебето трябва да бъде хранено, тъй като най-вероятно е много гладно. След хранене майката трябва да приспи бебето. Ако се спази тази процедура, детето много бързо ще свикне с режима всеки ден, ще бъде по-лесно да заспи и да спи по-добре през цялата нощ.

Честота на къпане

За да поддържате тялото на детето чисто, достатъчно е да го къпете 2-3 пъти седмично. Бебетата все още не притежават прекомерна активност и способността да се замърсяват навсякъде, дори там, където изглежда няма мръсотия, като бебета на възраст от 1 до 3 години. Следователно, ако водните процедури се дължат на чисто хигиенни мотиви, тогава такава честота ще бъде напълно достатъчна.

Билкови отвари

Повечето педиатри не препоръчват да се къпят бебета във вани с билкови или други добавки, освен ако няма конкретни индикации за това. Работата е там, че кожата на бебетата е много чувствителна към въздействието на различни дразнители. Много билки имат изсушаващ ефект върху кожата. Дори най-безобидната на пръв поглед билка е способна да провокира развитието на алергични реакции в детския организъм.

В някои случаи педиатрите предписват лечебни билкови вани. Те са полезни при диатеза, обрив от пелени, хипертоничност и др. Най-често срещаните видове лечебни билки:

 • Копривата омекотява нежната кожа, насърчава растежа на косата, има противовъзпалителен ефект, подобрява състоянието на цялото тяло на бебето.
 • Къпането за новородени намалява обривите, помага при корички по скалпа, но също така изсушава кожата. Не можете да плувате в него по-често 1-2 пъти седмично.
 • Мечото грозде и майчиният плод ще ви спасят от колики, ще ви помогнат да регулирате функцията на червата.
 • Лайка за къпане на новородени облекчава дразненето на кожата, намалява сърбежа, нежно успокоява неспокойните бебета, има добър ефект върху отделителната система на момичето.
 • Жълтият кантарион е полезен за момчета. Освен това той лекува рани, помага при диатеза.
 • Лавандула и валериана се препоръчват за неспокойни бебета. Те подобряват съня, облекчават спазмите, ефективни са при обриви.

Лечебните билки, предписани от лекар, е най-добре да се купуват в аптека. Един чл. л. лечебни суровини се запарват в 0,5 л течност. За това е по-добре да използвате глинени съдове или емайлирани съдове. Алуминиеви саксии не могат да се използват, тъй като металът реагира с компонентите на лекарството.

След кипене, бульонът се влива най-малко един час. След определеното време екстрактът се филтрира през тензух. Изсипете 30-50 ml инфузия във ваната. Преди да използвате бульона, трябва да се направи тест. За да направите това, посоченият разтвор се нанася върху малка част от кожата на бебето, ако няма алергична реакция, продуктът може да се използва за къпане.

Съвет. За къпане на новородено се използват само прясно приготвени билки. При вани с добавки не трябва да къпете детето си по-често от 3 пъти седмично.

Плач по време и след плуване

Бебетата обичат да плуват, тъй като водата е техният елемент, има седативен ефект. Понякога може да има случаи, когато детето започва да действа и да плаче по време на водните процедури. Какъв е проблема?

Основните причини за това поведение са следните:

 • нарушен е температурният режим;
 • голяма баня;
 • страх;
 • стрес;
 • дискомфорт във ваната;
 • рязко потапяне във вода;
 • появата на зъби;
 • хранителни и неврологични проблеми;
 • грешното време за водни процедури (бебето е гладно или сънливо).

Има няколко фактора, които карат бебето да плаче след плуване:

 • рязка промяна в температурите;
 • глад и жажда;
 • излишък от емоции;
 • страх от неизвестното;
 • силен сърбеж с кожни прояви на алергични реакции;
 • синдром на болката;
 • умора и желание за сън;
 • твърде висока или ниска температура на водата.

Препоръки

При къпане на бебета експертите препоръчват да се спазват няколко прости правила:

 • по-добре е да се къпе бебето един час след хранене;
 • следете температурата на водата и въздуха в стаята;
 • не къпете детето в деня на ваксинацията;
 • не пенете големи части от тялото, тъй като бебето може просто да се изплъзне от ръцете;
 • използвайте само висококачествена хипоалергенна козметика за деца за къпане.

Къпането за дете е не само един от елементите на ежедневието му, но и първата стъпка към развитието на възрастните. Подобна обичайна дейност за нас носи неоспорими ползи за бебето. Например, втвърдяването с вода е много по-меко от втвърдяването с въздух. Освен това водните процедури облекчават мускулния тонус и премахват коликите.

Оптимална температура на водата за къпане на новородено бебе

Къпането на бебе не е само хигиенна процедура. Тя доставя на детето удоволствие и психологически комфорт, малка, но полезна физическа активност, помага да се установи контакт с майката и света около него, а също така укрепва здравето му и се втвърдява. Но това е така, ако температурата на водата напълно подхожда на бебето. Каква трябва да бъде оптималната температура на водата за къпане на новородено бебе, нека го разберем.

Топъл или студен?

Кожата на новороденото бебе все още е много тънка и деликатна и току-що се формира терморегулация, поради което бебетата се замразяват и прегряват толкова лесно. Дори възрастен може да се разболее след прегряване в прекалено гореща вана, а дори и бебе още повече. Но ако можем да излезем от ваната или да регулираме температурата на водата, тогава детето не може да каже за това, нито да коригира ситуацията. Освен това горещата вода помага да се отворят порите на кожата на детето и да се получат инфекции там: детската кожа е идеален „вход“ за проникване на болести в тялото, тъй като имунитетът на детето, подобно на терморегулацията, все още не е формиран. (прочетете по темата: кожата на новороденото и правилната грижа за нея)

Прекалено студената вода не е много по-добра. Ако детето е студено, няма да има удоволствие от къпането. Също така е риск за отделителната система: ако се втвърди, уринирането ще бъде болезнено..

Идеална температура на водата

Каква трябва да бъде оптималната температура за къпане на най-малката. Както педиатрите, така и майките са съгласни в едно мнение: не по-висока от 37 градуса, но не по-ниска от 34. За възрастни такава вода може да изглежда студена, но факт е, че детето е свикнало с такава вода още преди раждането: околоплодните води имат температура 37 градуса и при тези условия детето се е развило преди раждането. Температурата на водата над 38 може да доведе до ускорен пулс и прегряване на бебето. Твърде студената вода, по навик, може да изплаши бебето и да го обезсърчи за дълго време да плува и детето може да започне да се страхува от банята. Важно: Какво да правите, ако детето се страхува да плува в банята.

Водата с тази температура ще предотврати проникването на инфекции и е полезна за кожата на бебето. Освен това пъпната рана при дете заздравява по-бързо с вода при 37 градуса.

Важно е да знаете. Докато пъпната рана заздравее, детето трябва да се къпе в преварена вода. Можете да плувате в течащата вода от 10-14 дни от живота. По това време пъпната рана се е отделила.

Не се страхувайте, че водата ще се охлади бързо и бебето ще замръзне, защото първото къпане трае не повече от 10-15 минути. Дори ако водата се охлади с един или два градуса през това време, това няма да е критично.

Също така е важно да се следи температурата на въздуха, докато плувате. Детето определено няма да хареса голямата разлика между температурата на водата и въздуха, така че банята не трябва да се прегрява и е по-добре да не се затваря вратата към нея.

И така, започваме да плуваме при температура 34-37 и на всеки 3-4 дни намаляваме температурата на водата с 1-2 градуса. Като цяло, колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-добре. Но, без насилие над деца, трябва да видите мярката.

Някои деца предпочитат по-топла вода, други по-студена. Как да разберете дали на детето му е студено във ваната или е горещо? - Ако бебето е студено, то се свива на топка, носогубният му триъгълник посинява, след известно време детето започва да трепери. Ако е горещо, кожата се зачервява и детето става летаргично. И в двата случая детето ще ви уведоми с плач.

 • В каква вода да се къпе новородено бебе, дали да се вари вода, дали да се добави калиев перманганат?
 • Как правилно да се къпят новородените бебета се чете в тази статия;
 • Оптимална температура на въздуха в стаята за новородено бебе: как да поддържаме температурата.

Как да проверя температурата? Термометър или "коляно"

Най-лесният начин е да закупите специална вана с вграден термометър (вижте за видовете бебешки вани). Ако не, можете да използвате специален термометър за вода, който се продава в аптеките. И накрая, можете да използвате "метода на баба" - да измервате температурата със собствения си лакът. Кожата на тази част на ръката е особено нежна и чувствителна към температурни промени. Така че, ако сложите ръката си във водата с температурата, в която сме свикнали да плуваме, това ще изглежда нормално. Ако сложите лакът в него, водата ще изглежда много гореща. Така ще изглежда на дете. Ако водата изглежда нормална, когато лакътят падне, тази температура ще бъде идеална за бебето..

Организираме оптималната температура

Да направите идеална водата си за къпане е проста работа. Достатъчно е да се въоръжите с воден термометър и тогава всичко е просто.

 1. Налейте студена вода във ваната. Ако детето не е на две седмици, то се сварява предварително и се охлажда в продължение на няколко часа..
 2. Поставихме термометър в него.
 3. Добавяйте малко по малко гореща вода, докато термометърът покаже 36-37. В студа трябва да добавите горещо!
 4. За да може термометърът да казва истината, водата трябва да се бърка през цялото време..

Да закаляваш или не?

Никой не се съмнява в ползите от втвърдяването и неговия положителен ефект върху имунитета на бебето. Някои съветват и най-малките да се къпят при 25-26 градуса. Всъщност новородените не само не се нуждаят от това, но понякога е и вредно: твърде студената вода може да навреди на детето и да обезкуражи всеки интерес към водните процедури. По-добре е да изчакате няколко месеца с втвърдяване, докато се формират механизмите за терморегулация. Ако искате да започнете сега, трябва да започнете от 36-37 градуса и да охладите водата с 1-2 градуса за 3-4 дни. Но във всеки случай температурата на въздуха в стаята, където се къпе бебето, трябва да бъде поне 27 градуса, за да не замръзне бебето.

Но най-важното при къпането е да слушате самото бебе, защото неговите нужди и мнения може да не съвпадат с теориите на педиатрите!

Първото къпане не е страшно!

Детски рими за къпане

По-големите деца обичат да плуват, но бебетата често протестират, когато ги занесат във ваната и ги потопят във водата. За да успокоите бебето, си тананикайте детска рима с тих, нежен глас, докато се къпете.

Изтеглете и отпечатайте всички детски рими - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

Кой ще бъде тук kup-kup,
На малко вода, мачкайте?
В банята бързо скок-скок, скок,
в банята с крак дрънкане, дръпване!
Сапунът ще се разпени,
И мръсотията ще отиде някъде.

Плуваме, плюскаме се,
И в малко вода се забавляваме!
Крак нагоре, крак надолу!

Придържайте се, придържайте се надолу!
Извийте краката,
И ние плуваме като ути!
Пляскане Пляскане! Бу-бу!
Заличавам!

Напенете бебето нежно и нежно с мека ръкавица за къпане или гъба, като си тананикате песен или казвате детска рима:
Ще отидем да плуваме
И се плиска във водата,
Пръскане, веселба,
Бебето ще се измие.
Ще ти измием краката
На нашето скъпо бебе,
Мийте ръцете си
На сладко момче,
Гръб и корем,
Лице и уста -
Чисто ето какво
Скъпи сине!

Ай, тревож, тревож,
Ние не се страхуваме от водата,
Измиваме чисто,
Усмихваме се на мама.
Течна вода,
Детето е по-бързо,
Вода от патица -
С дете на слабост.
Вода надолу,
И детето горе.

Водичка, водичка,
Измий ми лицето,
За да изглеждат очите,
За да накарате бузите ви да се изчервят,
Така че устата да се смее,
Да захапеш зъб.

Рибите живееха в езерото,
Тя отплава при нас с вас. (В същото време преместете ръката си под вода, сякаш риба плува).
Скъпа ще се измием,
Ще ловим риба.
Водата не ни е студена.
Къде е рибата? Ето я! (внимателно поръсете малко вода върху бебето)

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Плуване в гърдите: как да изберете температурата на водата за домашната си баня

Плуване с бебе: какво лошо има много топлата вода

Tatiana Schastlivaya Специалист по плуване за бебета,
основател на Happyaquastudio

И така, решихте да започнете да развивате бебето си и избрахте бебешко плуване за това. Първо трябва да си отговорите на основните въпроси:

 • защо детето се нуждае от това?
 • какво искате да получите за детето си чрез тези дейности?

Проследете дали има цел да покажете постиженията на вашето бебе. Ако има, внимание: правите това заради вашата суета и можете да навредите на бебето. Също така, не забравяйте да се консултирате с педиатър относно противопоказанията и препоръките за плуване за вашето дете..

Морална подготовка

Първият надпис, който се появява от момента, в който се роди дете в сърцето и мозъка ви: "Не вреди!" Ако по-нататъшни действия преминат през тази цензура, всичко трябва да се получи.

За да могат класовете наистина да са от полза както за родителите, така и за бебето, те трябва да бъдат спокойни и забавни, в удобна и здравословна среда за всички. Не издържате изпита, не изграждате деветото чудо на света, не отивате на най-високата планина на земното кълбо. Не е нужно да наранявате гърба си, ставайки жертва заради детето... Просто играйте: правете само това, което можете да направите днес без страх и удобно за себе си. Нещо, което ще ви донесе радост и истинско удоволствие от ролята ви на мама и татко.

Подготовка на стаята

За плуване в домашна баня въздухът в банята трябва да е със същата температура като в останалата част от апартамента. За целта дръжте вратата на банята отворена по време на целия урок, ако в апартамента няма течение..

За да се избегне изпаряването в банята, първо се излива хладка вода във ваната - 28-29 ° C, след това с помощта на гореща вода температурата се довежда до 30-33 ° C.

В каква вода е забранено да се прави бебешко плуване

Как да разберете коя температура на водата е подходяща за вашето бебе? Книгите за плуване на бебета препоръчват температура на водата 32-35 ° C. Сърцето ви крещи: 36-37 градуса. Баба казва: 38 градуса, за да не замръзне!

Как да бъда? Предлагам да проведете експеримент, по време на който ще разберете каква температура предпочита вашето бебе за активни и пасивни дейности във водата. Пригответе вода при 33 ° C, поставете детето в нея и изучете реакцията му

Водата е твърде студена. Ако новороденото бебе започне да замръзва, то се свива. Юмруците са стиснати, тялото заема позицията на ембриона, ръцете и краката са напрегнати и детето не ги движи.

В такава ситуация по-малко кръв попада в капилярите, а по кожата се появяват големи бледи петна. Трудно е да ги объркате с естествената кръвна мрежа, те бързо се увеличават, когато бебето се охлади.

Детето може да започне да трепери. Ако видите такава картина, трябва да добавите топла вода.

Сега нека разгледаме всички градации на температурата на водата от топла до гореща.

Топлата вода е подходяща за релаксиращи занимания не повече от 7-15 минути: Тялото на детето е отпуснато, то лежи спокойно, разтворени ръце и крака, усмихва се, спокойно и равномерно диша.

В топла вода кожата придобива бледорозов оттенък. Ако държите бебето си вертикално във водата, можете да забележите ясна граница на нормалния цвят на кожата над водата и розово дъно под водата..

Твърде топлата вода е подходяща за приготвяне на пара на детето преди лягане за не повече от 5 минути. Не можете да се движите активно в такава вода, в противен случай можете да навредите на сърдечно-съдовата система; повишаване на кръвното налягане, което води до главоболие на детето. Тъй като системата за самосъхранение при кърмачетата е много развита, децата незабавно ни сигнализират за проблемите, възникнали с недоволство и писъци.

Ако водата е прекалено топла за бебето, ще видите, че бебешката кожа започва да става розова и след кратко време тялото и лицето стават червени, понякога бордови. Очите губят блясъка си и стават тъпи. Детето няма интерес да се изследва във водното пространство, хлапето е пасивно.

Топлата вода е опасна за бебето! Алармен сигнал за висока температура на водата е прекъснато или затруднено дишане, задух, потъмняване на носогубния триъгълник, кожата над горната устна става сива (признак на прегряване или умора).

Ако забележите един от тези признаци, трябва незабавно да извадите бебето си от водата и да го оставите да се охлади във въздуха в удобно пространство на стаята. В никакъв случай не трябва да отваряте прозореца, да насочвате вентилатора към детето, да духате върху него. Изпарената кожа не може да предпази от студен въздушен поток и бебето може да се разболее.

Приготвяне на вода

И така, за активни дейности във вода се изисква температура на водата между 30 и 33 ° C, при която:

 • кожата на детето е със същия цвят като във въздуха;
 • той се движи спокойно и с интерес, изучавайки тялото си;
 • тялото е отпуснато и в естествен работен тон: детето може да лежи спокойно на водата, ръцете и краката му не са компресирани и той извършва определени действия по желание. Хлапето е доволно, получава удоволствие; очите искрят от интерес; бебе диша естествено.

За релаксиращи дейности във водата е необходима температура на водата между 33 и 36 ° C, при която:

 • тялото на бебето има равномерен розов цвят; бебето лежи тихо или се движи пасивно във водата;
 • дишането е спокойно, равномерно; очите блестят, той се усмихва, ръцете и краката са свободно разтворени, но всеки момент детето може да ги движи на воля.

По време на урока регулирайте температурата на водата в зависимост от състоянието на бебето, като добавите топло или студено, защото сега знаете точно как се чувства.

Оптимална температура на водата за къпане на новородено

След раждането на бебето в семейството всички сили на родителите са насочени да се грижат за здравето и развитието му, да се адаптират към живота извън корема на майка си, където той се чувства защитен в продължение на няколко месеца. Къпането е една от задължителните процедури. Правилната температура на водата за къпане на новороденото ще помогне да се направи този процес приятен..

Каква трябва да бъде температурата на водата за къпане на новородено бебе?

Бебешката кожа е по-чувствителна от кожата на възрастните. Следователно температурата на водата, която изглежда нормална за родителите, се възприема от новороденото като по-висока. Преди да поставите бебето си във водата, уверете се, че е топла, но не топла или студена. За да направите това, опитайте го в огъването на китката или лакътя - зони с повишена чувствителност при възрастни. Оптималната температура на водата, при която новороденото се чувства комфортно, е температурата на човешкото тяло, т.е. 37-38 ° С.

За да може къпането да донесе приятни емоции на бебето, има няколко прости правила:

 • температурата на водата за къпане за новородено бебе се проверява със специален термометър. Няма да работи с дланта на ръката ви, защото не е достатъчно чувствителен. За да контролира температурата във ваната, възрастен може да спусне лакътя там;
 • преди заздравяването на пъпната рана на бебето, за водни процедури трябва да се използва преварена, предварително охладена вода;
 • продължителността на първото къпане не трябва да надвишава 10-15 минути;
 • препоръчително е да измиете бебето не с обикновен твърд сапун, а със специални средства - меки пяни и гелове;
 • докато бебето расте, температурата на водата трябва постепенно да намалява. На всеки 5-7 дни може да се охлажда с 1 ° C, но да не се довежда до температура под 27 ° C;
 • на каква възраст да започне да втвърдява бебето, родителите решават сами. Според опитни педиатри обаче е препоръчително този процес да започне след навършване на месец на детето, което позволява на деликатното му тяло да се засили..

Също така е необходимо внимателно да се следи температурата на водата да не се различава твърде много от температурата на въздуха в стаята, където бебето е ангажирано с водни процедури. Оптимално е да къпете бебето в банята или кухнята, защото в тези стаи въздухът се загрява по-бързо и е по-лесно да се избегнат температурни крайности.

И ако температурата на водата за къпане за новородено бебе е по-висока или по-ниска от препоръчаната?

Новороденото дете се нуждае от постоянните грижи на любящите родители, които му помагат да свикне със света около него. Кожата на бебето е твърде тънка и чувствителна, терморегулацията и имунната система все още не са формирани, а самият той все още не може да каже за дискомфортните усещания. Водата за къпане не трябва да е топла или студена, тъй като в първия случай новороденото може да прегрее, пулсът му ще се увеличи, а във втория ще възникнат проблеми с органите на пикочната система.

Необходима е определена температура за къпане на новородено поради редица причини:

 • прегряването е вредно за крехкото тяло. Къпането във вода с твърде висока температура заплашва да изгори кожата и да наруши дейността на вътрешните органи;
 • при къпане в твърде топла вода порите на бебето се разширяват, вероятността от инфекция в тях се увеличава. Имунната система при бебетата все още не е перфектна, така че тялото все още няма достатъчно сила, за да преодолее атаките на микробите;
 • бидейки в студена вода, бебето може да се преохлади, което ще доведе до настинка и заболявания на пикочно-половата система;
 • къпането във вода с комфортна температура ще осигури на детето приятни усещания и ще създаде благоприятни условия за зарастване на пъпната рана.

Реакцията на бебето ще помогне на родителите да разберат дали къпането е приятно. Ако той трепери, носогубният му триъгълник е посинял и мускулите на тялото му са се свили - водата е твърде студена и ако кожата е придобила червеникав оттенък, е твърде гореща. Във вода с комфортна температура новороденото не е капризно и лежи спокойно. Също така, преди да добавят различни агенти към водата за къпане, родителите трябва да се консултират със своя педиатър, което ще помогне да се изключи развитието на алергични реакции.

Какви други условия за къпане на новородено трябва да се спазват, според водещи експерти?

Водещите руски педиатри Евгений Комаровски и Лейла Сеймуровна Намазова-Баранова са единодушни, че къпането на бебе не е просто хигиенна процедура, а ефективен метод за укрепване на имунитета. Спазвайки определени правила относно правилната температура на водата, алгоритъма за постепенното й понижаване, указанията за времето и водната гимнастика, можете значително да увеличите защитните сили на детския организъм, което ще бъде полезно в борбата с много инфекциозни заболявания, които атакуват детето в ранна възраст. Освен това те смятат, че е полезно във водата да добавяте морска сол и различни билкови отвари с връв и лайка, които имат благоприятен ефект върху нежната бебешка кожа..

Комфортните условия за къпане са не само задължителни, но и забавни за бебето. Водата ви позволява да се движите повече, така че водните процедури са полезни за развитието на новороденото, подобряване на апетита и съня.

Андрей Генадиевич Смирненко,

педиатър, кандидат на медицинските науки

Хареса ли ви статията? Просто кликнете върху бутоните в социалните медии и споделете с приятелите си!