Обривът от пелени при новородени и бебета е много широко разпространен проблем и не става въпрос само за хигиена. С цялото разнообразие от козметика за грижа за детската кожа, с всички усилия на родителите да поддържат сухота и чистота на обрива от пелени не са изключени. Важно е да знаете как да ги различите от дерматологични заболявания и какво да правите, ако бебето внезапно има обрив от пелена.

Какво е?

Пеленен обрив се нарича локализирано локализирано възпаление на кожата на фона на дълъг кожен контакт с урина, изпражнения, пот, себум, а също и на фона на дразнене от контакт с мокри повърхности.

Кожата се формира вътреутробно и едва през втората половина на бременността кожата при децата става четирипластова, поради което се смята за едно от най-слабите и уязвими места при момчетата и момичетата през първата година от живота им. Външният слой на кожата (епидермиса) при децата е много по-тънък, отколкото при възрастните, той е доста хлабав и поради това всяка инфекция може да проникне през него в по-дълбоките слоеве на кожата. Не може да се обмисли пълна защита на епидермиса на новородени и кърмачета.

Кожата на новороденото е много лесна за увреждане, нараняване, нарушаване на нейната цялост механично, дори по време на нормални бебешки процедури като повиване или масаж. И твърденията на производителите на детска козметика, че „бебешката кожа се нуждае от специални грижи“, не е рекламен трик, а самата истина. Най-малкият неблагоприятен ефект може да доведе до тежък обрив на пелена.

Плачещ дълбок обрив на пелена, силна бодлива топлина често водят първо до пиодермия - бактериално възпаление на кожата. Нарушената цялост на кожата е отлична предпоставка за прикрепването на бактериална микрофлора. При най-тежката форма бактериалната инфекция се генерализира, развива се сепсис.

Защо и как се развива?

Водно-липидният баланс на кожата на децата от първата година от живота е несъвършен и поради това може да бъде нарушен по всяко време. Именно излишната влага върху кожата се счита за основна причина за развитието на обрив от пелени. Дългият контакт на кожата на бебето с урина и изпражнения е най-честата предпоставка за възпалителен процес. Самото възпаление възниква в този случай поради ефекта върху епидермиса на урея, амоняк и соли, съдържащи се в урината. Във фекалиите основната опасност представляват два ензима - липаза и протеаза.

Ако по някаква причина бебето има разхлабени изпражнения, диария, всичко става още по-лошо - такива изпражнения са опасни за кожата не само от ензимния си компонент, но и от наличието на кисела среда. При диария дори краткият контакт на кожата с изпражнения предизвиква силно дразнене при новородени и кърмачета..

Най-често обривът от пелени се развива и от препълнени памперси, ако родителите рядко сменят хигиенните артикули на това бебе. Кожата на децата лесно абсорбира влагата и е пренаситена с нея и поради това недостатъчното изсушаване на кожата след къпане също може да причини обрив на пелена.

Потта съдържа и соли, които са вредни за кожата. Потните жлези при децата работят много активно, това е характеристика на първата година от живота. Ако родителите не са запознати с него, те могат погрешно да се опитат с всички сили да затоплят детската стая, да поставят няколко нагреватели и да обличат детето по-топло. Работата на потните жлези става прекомерна, тъй като тялото на детето се опитва да се отърве от излишната топлина, да я издава. Солената среда на потта засяга кожата по същия начин, както урината.

Истинско откровение за родителите е ситуацията, когато температурата на въздуха в стаята е нормална, а детето не е завито и пелените се сменят често, но обривът от пелена все пак се появява. В този случай въпросът е най-вероятно в механичното триене - пелената в областта на слабините, долната риза под мишниците, пелената на врата на бебето може да се търка. Дълбоките кожни гънки също могат да се търкат една в друга - така локално локализирано възпаление възниква в слабините, под коленете, под мишниците, между краката и дори между пръстите.

Развитието на пеленен обрив може да бъде улеснено от току-що въведената в менюто на бебето допълнителна храна и в този случай предпоставките ще бъдат алергични. Благоприятен фон за развитието на пеленен обрив е периодът на заболяването - високата температура увеличава изпотяването, както и периодите на лечение, по-специално с антибактериални лекарства.

Дори ако бебето не приема антибиотици, а майка му, която кърми, бебето е по-вероятно да има кожни проблеми, тъй като антибактериалните агенти лесно проникват в кърмата.

Лекарите отдавна са забелязали, че децата с генетично светла кожа и руса коса страдат най-много от обрив от пелени. Мургавите бебета по-рядко страдат от бодлива топлина, дерматологични форми на алергии и обрив от пелени.

Особено внимание за предотвратяване на обрив на пелена трябва да се обърне на родителите на бебета, които са изложени на риск от такава патология. Педиатрите включват:

бебета с наднормено тегло или затлъстяване;

деца с алергии, особено страдащи от наследствени форми на алергии;

бебета с диагноза чревна дисбиоза;

деца, страдащи в момента от гастроентерит или чревна инфекция;

бебета с патологии на бъбреците и пикочната система;

бебета, които не са кърмени, но изкуствено хранени.

Само на пръв поглед всички обриви от пелени са еднакви. Всъщност, за да ги излекувате бързо, трябва ясно да разберете към кой тип възпаление на кожата принадлежи..

Класификацията на обрива от пелени предполага разделянето им на отделни групи по основната причина.

Пелена (пеленен дерматит) - проявява се с възпаление и обриви с различна интензивност в зоната, покрита с памперси, където има контакт с урина, изпражнения. Най-често се проявява на папата, между задните части, в областта на слабините, на скротума при момчетата и срамните устни при момичетата, около ануса, в долната част на корема. Няма обриви по ръцете, краката, врата или тила.

Алергични (т.нар. "Алергичен пръстен") - се проявяват чрез образуване на зона на възпаление в седалището и ануса. Обривите са яркочервени, те са малки. Те обикновено се развиват след промени в диетата, ако в храната на бебето е попаднал алерген.

Сгъваема (интертриго) - засяга само кожни гънки в слабините, по бедрата, между задните части, под коленете, в подмишниците, в шията, на ръцете в лактите. Вредни фактори - излишната влага и механичното триене вътре в гънките.

Себорейната екзема е голямо червено петно, което се разпространява в долната част на корема, слабините и гениталиите. Петното има ясни граници. Кожата в засегнатата област става груба и мазна, има леко подуване.

Гъбични (кандидоза) - обривът от пелени може да се основава навсякъде, но те стават такива поради прикрепването на гъбични организми. Инфекцията се появява като средно голям червеникав пластир с белезникав оттенък в центъра, най-често локализиран в слабините и гениталиите.

Импетиго е обрив от пелена, усложнен от бактерии, най-често стрептококи или стафилококи. Прилича на пустули, склонни да се сливат помежду си, те бързо се спукват и оставят неприятно изглеждащи сухи корички със златист, кафеникав цвят. Най-честото място е седалището.

Симптоми и признаци, диференциална диагноза

Родителите обикновено нямат особени затруднения при идентифицирането на обрива на пелена. Достатъчно е да свалите дрехите, памперсите и пелените от детето и клиничната картина е очевидна. И тук е важно да разберете навреме с какво си имате работа - с импетиго или пеленен дерматит, със себорейна екзема или алергичен пръстен.

На първо място, майката трябва да оцени естеството на обривите и да ги сравнява с инфекциозни заболявания. Инфекциозният обрив почти винаги е придружен от висока температура. Ако детето остане без дрехи за няколко часа, обривът от пелена ще започне да намалява, избледнява, изсветлява и инфекцията ще се разпространи по-нататък в други части на тялото. Във втория случай трябва да се обадите на лекар у дома и да определите какъв вид инфекциозно заболяване е ударило бебето и как да го лекувате.

Наличието на гной и сухи корички винаги показва наличието на бактериална инфекция в областта на възпалителния процес. Белезникавият цвят е признак на гъбична инфекция.

И в двата случая се нуждаете от лекарска консултация и назначаване на специфично лечение (антибиотици, анилинови бои за бактериални лезии и противогъбични лекарства за микоза). В други случаи майката може да се справи сама..

След това трябва да определите степента на обрив на пелена. В съвременната педиатрия и дерматология се разграничават три степени.

Първият (лесно е). Кожата е леко възпалена, няма плачещи зони, визуално няма наранявания, пукнатини, рани по кожата. Общото състояние на детето не се променя - апетитът, сънят е нормален.

Втора (средна). Възпалените области имат яркочервен цвят, има зони на ерозия, целостта на епидермиса е нарушена, има малки пукнатини и може да има малки пустули. Детето е неспокойно.

Трето (тежко). Площта на лезията е голяма, има подуване на възпалените участъци от кожата, пукнатини и ексфолиране на фрагменти от епидермиса, язви, ерозия. Признаци на бактериална или гъбична инфекция могат да присъстват или не. Шансът за инфекция е много голям. Детето страда от болка и парене, местата на възпаление сърбят. Здравословното състояние на бебето е нарушено, то плаче, не спи добре или не спи, отказва да яде. Ако температурата се повиши, това е сигурен признак на инфекция..

Първата степен не трябва да предизвиква особени притеснения. Лекува се бързо и лесно. Във втората и третата степен детето трябва да се покаже на лекаря.

Лечение

Обривът от пелени при новородени и кърмачета трябва да се лекува, след като видът и степента на заболяването са точно установени. Препоръки за показване на детето на лекар с ясно изразен плачещ обрив от пелена съществуват не с цел да усложнят живота на мама и татко, а за да бъде лечението правилно, точно.

Понякога се изисква да се установи вида на бактериите или гъбичките, за да се предпише най-ефективното средство за защита и в този случай се извършва микроскопско изследване на остъргването от епидермиса за гъбички, бактериална култура и друга микрофлора. А при алергичен обрив от пелена над втора степен е необходима консултация с алерголог и специалист по кърмене, ако детето не е получило допълващи храни.

Как да лекуваме скъпоценно дете зависи от степента на обрив на пелена, която има.

Първа степен - лесно

На първата степен не се изисква нищо особено от майката. Промяната на подхода към хигиената и начина на живот на бебето ще помогне бързо да се отървете от неприятностите. На първо място, трябва да проверите дали стаята е гореща. Ако температурата на въздуха е над 21 градуса, трябва да я доведете до стойности от 19-21 градуса. Възрастните може да не смятат тази температура за достатъчно комфортна, но за дете тя е идеална поради особеностите на терморегулацията..

Пелените на детето трябва да се сменят на всеки 3-4 часа, тоест преди всяко хранене е задължително детето да се измива с топла вода без сапун, ако не е имало факт на дефекация. След всяко изхождане пелената се сменя извън графика без забавяне.

Бебето се нуждае от въздушни бани - престой без пелена и пелена. Бодливата топлина и обривът от пелени не обичат притока на чист въздух и това трябва да се използва активно. За бебешка кожа, когато възпалението изчезне, особено в областта на перинеума, трябва да използвате защитен бебешки крем - той ще помогне да се създаде филм върху кожата, който ще отблъсне излишната влага.

Бодлива топлина и обрив от пелени не могат да бъдат излекувани с бебешки крем. Винаги е мазна, овлажнява и не изсъхва и затова е категорично противопоказано да се справяте с вече съществуващ обрив на пелена с негова помощ..

Средства на основата на пантенол - "Пантенол", "Декспантенол", "Декспан плюс", "Бепантен", "D-Пантенол", "Пантенол-спрей", "Хепипидерм" и др. народни средства за къпане и грижи, те ще бъдат разгледани отделно. Употребата на бебешка пудра е приемлива.

Втора степен - средна

При обрив от пелена от втора степен също е важно да се регулира температурата на въздуха в съответствие с нормите, да не се увива детето, да се изключат всички възможни алергени от диетата му, въздушните бани и честата смяна на памперса също ще бъдат неразделна част от терапията..

Освен това родителите трябва да третират засегнатата кожа със специални препарати за изсушаване на основата на цинков оксид. Те включват специални "говорещи", които се приготвят по лекарско предписание във всяка аптека със собствен отдел по рецепта. От готовите препарати трябва да се обърне внимание на Деситин, Цинкова паста, Циндол. Възможно е местата на възпаление да се лекуват с метилурацил и танинови мазила. Полезно излагане на слънчева светлина върху засегнатите области на епидермиса.

Ако се открият малки пустули, лекарят обикновено предписва противовъзпалителни и антимикробни средства - Levomekol, Baneocin (прах и мехлем) в комбинация с препарати със сушещо действие на основата на цинков оксид. След изчезване на огнищата на възпаление се препоръчва профилактично използване на защитен мехлем или крем "Purelan"..

Ако обривът на пелена се е развил на фона на хранителни алергии, се препоръчват антихистамини в специфична за възрастта доза (Loratadin, Suprastin), в тежки случаи мехлем на основата на хидрокортизон.

Трета степен (тежка)

Най-труден за лечение у дома е обривът от пелена от трета степен. Такива лезии изискват внимателна грижа и специални лекарства. Препоръчват се медицински лосиони с разтвори на танин, сребърен нитрат. Това е необходимо, за да се спре намокрянето на екзема и язва. След спиране на този процес се предписват цинкова паста, антибиотични мехлеми.

В същото време родителите трябва стриктно да следват техниката на обработка и алгоритъма на действията:

възпаленото място се третира с антисептик (Мирамистин, Хлорхексидин, водороден прекис 3%);

след изчакване няколко минути те се третират с анилинови багрила ("Fukortsin", брилянтно зелено, метиленово синьо);

оставяйки повърхността да изсъхне, нанесете препоръчания от лекаря мехлем с антибиотик или цинков оксид (най-доброто нещо е да се редуват: използвайте препарата с цинк в едното лечение и антибактериално средство в другото).

Кожата трябва да се обработва поне 3 пъти на ден. Освен това трябва да спазвате всички горепосочени изисквания за хигиена, температура на въздуха, въздушни бани и т.н..

При рани по кожата, язви и екзема не използвайте пудра и бебешки крем.

Народни средства за защита

За лечение на лек обрив от пелена, както вече споменахме, можете да прибегнете до народни средства. Те са одобрени от педиатри. В интернет има много съвети за това как лесно и бързо да се отървете от обрива на пелена у дома, но не всички от тях са разумни и рационални, а някои дори са опасни за бебетата. Затова ги разделихме на приемливи и неприемливи..

Какво може?

При всякаква степен на патология родителите могат да уредят бебето да се къпе във вана с добавка на отвара от дъбова кора. Чаша дъбова кора се запарва с два литра вряща вода, настоява се добре и след това бульонът (след прецеждане) се добавя към водата за къпане. Не си струва да правите такава лечебна вана ежедневно. Ще бъде напълно достатъчно да го приемате на всеки 2-3 дни..

Със същия успех можете да правите вани с поредица, аптечна лайка.

Позволено е да се мокри обрив от пелена с отвара от листа на евкалипт. Две големи лъжици растителни материали се запарват с вряща вода в обем от 200 ml. Готовият топъл бульон (не горещ!) Нанася се внимателно с памучен тампон на местата на възпаление и се смазва с кожни гънки.

Какво не е позволено?

Някои от препоръките на традиционните лечители могат сериозно да навредят на детето. На първо място, това трябва да включва съвети за премахване на обрив на пелена с йоден разтвор. Опитите за лечение на възпалената кожа с йод могат да доведат до изгаряния и предозиране на това лекарство, тъй като то може да се натрупва в тялото. Това е изпълнено с най-тежките последици..

Също така съветите за смазване на засегнатите кожни участъци с мед трябва да се считат за опасни - това е най-силният алерген, който може да причини на дете под 3-годишна възраст повече вреда, отколкото полза.

Не използвайте вазелин и слънчогледово масло в гънките на кожата, зад ушите и в слабините, тъй като създава силен водоустойчив филм върху кожата, което затруднява зарастването на увредения епидермис. От маслата, морски зърнастец е допустимо, но само за леки форми на патология.

Забранено е използването на нишесте и прах за зъби вместо прах. Строго е забранено да се използват каквито и да било рецепти с алкохолни тинктури..

Мнението на д-р Комаровски

Известният педиатър и телевизионен водещ Евгений Комаровски твърди, че дете със здрава кожа изобщо не се нуждае от рекламирани продукти за грижа за кожата и ако кожата е нездравословна, тук е необходимо ясно разбиране:

с обрив на пелена, висока влажност, трябва да го изсушите (кремове за сушене, прах);

за суха кожа, пилинг, пукнатини, трябва да овлажните (бебешки крем, масла и др.).

И в никакъв случай не трябва да нарушавате тези правила. Профилактичното третиране на кожата, според Комаровски, има смисъл само на тези места, където се предполага контакт на детска кожа с урина и изпражнения.

Колкото и да е странно, но памперсите за еднократна употреба могат да помогнат на родителите за предотвратяване на обрив от пелени, ако те са с високо качество, като имат слой, който бързо превръща течността в гел. В същото време кожата страда много по-малко. Ясно е, че памперсът няма да предпази от изпражнения, но именно комбинацията от изпражнения и урина Комаровски смята за най-опасната и травматична за нежната детска кожа.

Д-р Комаровски смята, че лечението на обриви от пелени е „работа върху грешки“ - родителите трябва да се опитат да направят кожата да се чувства добре и комфортно, влажността на въздуха в помещението е била на ниво 50-70%, а температурата на въздуха не надвишава 21 градуса, така че детето да е облечено според климата и времето и не се поти. Ако разходката през зимата в дебел и топъл гащеризон все пак е довела до факта, че детето се е изпотявало, важно е веднага да изплакнете детето с топла вода без сапун, да се преоблечете в сухи дрехи.

И, разбира се, всички тъкани, с които бебешката кожа влиза в контакт, трябва да са естествени, с минимално количество багрило за текстил..

Отзиви

Според майките обривът от пелени се лекува доста бързо, но има единични случаи, когато родителите дълго време не могат да победят кожните обриви. Обикновено говорим за възпаление на места, които са технически трудни за „проветряване“ - анус, междуглутеална гънка.

Опитните майки предупреждават младите родители срещу често срещана грешка - изоставяне на вече познатите "памперси" в полза на марлевите пелени.

Това решение се взема от мнозина, но напразно - мократа марля само усилва възпалителния процес и предизвиква механичен ефект върху и без това възпалените кожни участъци.

Още повече, за причините за обрив на пелена при бебе и как да се справите с тях, ще научите в следващото видео.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Обрив от пелени при новородени

Роденото бебе се сблъсква с много проблеми, които майката може да реши. Един от тези проблеми е дразненето на кожата и обривите на пелени при новородени, които се появяват по различни причини и имат различна степен на протичане.

Кожата на трохите е доста тънка, така че е уязвима и може да бъде изложена на инфекция, а много зависи и от правилната терморегулация. За да знаете за методите за справяне с обрива от пелени при новородени, трябва да разберете причините за.

Причини за обрив на пелена при дете

Често обривът от пелени при новородени е най-често срещаният проблем, който трябва да бъде решен незабавно и контролиран. Възпаление на област на кожата в гънки или на места, където се получава триене с влажна кърпа или пелени и се отнася до обрив на пелена.

Те могат да се появят и в подмишниците, на гънките на ръцете и краката, зад ушите на детето, в долната част на корема и в областта на слабините..

Причините за обрив на пелена включват:

 • степента на уязвимост на повърхността на кожата на бебето;
 • дразнене поради постоянно триене в седалището, слабините, подмишниците;
 • повишаване на нивото на влажност и топлина;
 • инфекция на кожни участъци;
 • появата на алергична реакция, употребата на лекарства;
 • въвеждане на нови допълващи храни.

Веднага след като бебето се изпразни, то трябва незабавно да се измие и смени, дори прекомерното количество урина в пелената може да причини дискомфорт и кожни проблеми.

Наложително е кожата да се изсуши и да й се даде възможност да диша. Ако се появят първите симптоми на обрив на пелена или дразнене, трябва да се вземат подходящи мерки.

Има три степени на това кожно заболяване: от лека до тежка, докато има и умерена.

Всичко зависи от това колко напреднало е това състояние, така че с лека степен това е зачервяване на кожата само когато мократа повърхност не е била в контакт с кожата дълго време.

Със средна степен на повърхността на кожата вече има микропукнатини, кожата придобива яркочервен оттенък, появяват се пустули.

При силна степен на кожата могат да се образуват язви, наблюдава се лющене на повърхността й, с придружаваща лоша миризма и зачервяване на кожата.

Поведението на бебето с такъв дискомфорт може значително да се промени, то спи лошо, капризно е и плаче. Трябва незабавно да изследвате кожата на бебето за появата на такива дразнения и да се опитате да предотвратите влошаването на ситуацията..

Лечение на обрив на пелена при бебе: как правилно да се лекува?

Обилната влага на кожата води до отмиване на естествената й защита - повърхностния слой на лубриканта, който причинява дразнене. Ако урината се задържа върху кожата, тогава нейните соли под въздействието на въздуха образуват амоняк и провокират възпаление, дразнещо епидермиса.

Майките трябва да имат предвид, че при завиване на дете в горещо време може да се появи и обрив на пелена, често това се дължи на излишък на влага на повърхността.

Необходимо е да се опитате да използвате неща и пелени от естествени тъкани като дрехи за дете, като избягвате синтетиката. Веществата в дрехите или памперсите също могат да станат дразнещи.

Не можете да загубите бдителност, трябва да се грижите за кожата на детето от най-ранна възраст. Ето защо е много важно да се приложи правилното лечение, за да се премахне този проблем..

В борбата с пелена обрив при новородени, не само правилната грижа помага да се справят, но понякога намесата на лекар, назначаването на специални средства.

За лека степен на увреждане ще бъде достатъчно да проявите повече внимание, да изсушите и проветрите кожата, може би да добавите още една или две бани на ден към графика, особено ако е горещо време на деня.

Въздушните бани се използват предимно, когато се появи лека степен на дразнене. Но не пренебрегвайте възможността, освен изсушаване и проветряване, използвайте и крем, който помага за защита на кожата.

Прахът е алтернативно средство за прекомерна влага, но също така не бива да се допуска запушване на гънките по кожата, като по този начин провокира запушване на порите..

Останалият прах трябва да се отстрани с влажен памучен тампон, напоен с талк. А раненото място трябва да се третира с крем.

Когато има дразнене по кожата на бебето поради алергична реакция към материала, от който са направени дрехите или самата пелена, се появяват обриви, разположени в седалището, слабините, долната част на корема. Проблемът не трябва да се оставя да нараства в по-лоша степен.

В действителност съществува реална опасност при обрив от пелени при новородени, което може да бъде предложено само от специалист..

За лечение на по-сложна степен на дразнене, обрив от пелени при новородени, който се счита за среден, е необходимо, не изключвайки хигиената и постоянните грижи, да се използват специални средства - говорещи.

Те ще помогнат за стабилизиране на състоянието на кожата на бебето. Тези говорещи са подготвени в аптеките, където знаят дозировката и рецептата, като правило те съдържат цинков оксид.

С увеличаване на площта на засегнатата кожа, лекуващият лекар ще предпише ултравиолетово лечение.

За да се предотврати инфекциозна лезия, трябва да се използва танинов маз.

Не трябва да се вземат независими решения при лечението; това изисква съвет от опитен специалист.

Ефективно средство за премахване на обрива на пелена при новородени може да бъде използването на вани с калиев перманганат. Ако по кожата се появят пустули, е необходимо да ги третирате с брилянтно зелено.

Ако кожата е силно засегната, в никакъв случай не трябва да се използва алкохол, за да не се повреди кожата с изгаряне още повече. Добър инструмент за къпане на бебе е дъбовата кора; от нея се приготвят вани.

При тежка степен на увреждане на кожата е необходимо само специализирано лечение, което може да бъде предписано от педиатър. Грижата за чистотата на кожата е основен приоритет, докато памперсите трябва да се гладят добре, да се изберат подходящите дрехи и да се увеличи честотата на смяната на пелените.

В допълнение към говорещите, могат да се предписват специални лосиони, които включват риванол, сребърен нитрат, танин. Цинковият мехлем изсъхва добре, но също така трябва да внимавате с него и да премахвате остатъците от кожата на бебето. Не забравяйте за доброто хранене на трохите.

Средства за лечение на обрив от пелена при трохи: изборът на крем.

За да определите степента на увреждане на кожата при дете, трябва да определите как изглежда обривът от пелена при новородени, снимка на която е налична в много източници с методи за лечение. Необходимо е да се осигури правилната помощ, в която лекарят - педиатър ще помогне.

Навременното лечение ще помогне да се избегнат последствията, като се предотврати влошаването на състоянието. При различна степен на дразнене се препоръчва да се приложи подходящо лечение, например специален крем от обрив на пелена за новородени или мехлем.

Лекарят, след като прецени състоянието, може да предпише следните лекарства:

 • bubchen;
 • деситин;
 • bepanten;
 • веледа;
 • саносан;
 • мустела.

Изборът на крем за обриви от пелени за новородени е много важна задача. След като разгледахте характеристиките на всеки крем поотделно, можете да разберете дали е подходящ за дете.

 1. Кремът Bubchen в своята консистенция е доста плътен, има приятна миризма. Той се абсорбира бързо в кожата и е доста лесно да се разпространи по повърхността. Съставът на крема е ценен за естествените вещества „лайка, цинков оксид, восък, глицерин и пантенол“. Бутилката с крема има дозатор, в противен случай представлява удобен малък буркан със затварящ се капак. Използването на крема има положителен ефект, облекчава зачервяванията, лекува леки увреждания на кожата. Това означава, че се използва в началото на проявата на проблема..
 2. Кремът Деситин помага за облекчаване на възпалението на кожата поради цинковия оксид, включен в състава. Предимството е неговата цена и включеният в състава черен дроб на треска и ланолин, които могат да създадат филм върху повърхността на бебешката кожа и да я предпазят от прекомерна влага. Може да се използва при първоначална и умерена тежест на обрива от пелени, както и за надеждна защита на дупето на бебето през цялата нощ.
 3. Bepanten, продукт за ежедневна употреба, може да се използва като лосион и крем. Може да се използва като превантивна мярка за избягване на проблеми с дразненето на кожата. Но също така е добре, с прояви на пелена обрив при бебе, е в състояние да лекува раните и драскотини, които са се появили, за облекчаване на възпалението. Кремът се основава на декспантенол, който подобрява регенерацията на клетките.
 4. Weleda е по-подходящ за грижа за бебешките гънки, освен това може да се използва почти от първите дни от живота на детето. Невенът и лайката помагат да се справят с възпалението на кожата, а восъкът предотвратява навлизането на влага и изпражнения в порите на кожата. Има разхлабена консистенция, добре се абсорбира и позволява на кожата да диша. Поради естествения си състав продуктът е практически безвреден и се използва при различни степени на увреждане на кожата, както за възрастни, така и за деца..
 5. Друго германско лекарство в борбата с обрива от пелени е Sanosan, чието използване се насърчава веднага след хигиената на бебето. Места на дислокация на обрив от пелена, докато са разположени в слабините и на задните части на детето. Зехтинът и цинковият оксид успокояват кожата и намаляват възпалението. Използва се под пелена и предпазва кожата за дълго време. Много родители се плашат от плътната консистенция на крема, но основното е, че ефектът на крема е доста ефективен..
 6. Веществата, включени в крема Mustela: масло от карите, цинков оксид, каприлил гликол, помагат на кожата да се възстанови от увреждане, а също така значително намалява нивото на възпаление. При пеленен дерматит помага за облекчаване на дискомфорта. Доста икономичен, но не евтин продукт за грижа за бебешката кожа.

Изборът на средства е доста широк, но трябва да имате причина да използвате този или онзи инструмент. За да приложите крем за обриви от пелени за новородено бебе, кожата трябва да бъде предварително подготвена, като преди това се подсуши.

Това се прави всеки път, когато се сменя памперс. Борбата с зачервяванията и обривите с помощта на кремове се осъществява само ако се положат всички усилия за премахване на замърсяването на кожата, правят се въздушни бани и т.н..

Всичко необходимо се прави не в момента, в който са се появили раните, но първо трябва да се погрижите за чистотата на повърхността на кожата на трохите.

Изправен пред проблема с обрива на пелена и как да се лекува, Комаровски съветва преди всичко да се вземат предвид правилните грижи и едва след това използването на всякакви средства.

В този случай е необходима профилактика. Сред мерките за необходимата превенция се разграничават:

 • в никакъв случай не използвайте нишесте за третиране на повърхността на кожата;
 • да се къпе бебето във всякакви отвари от лайка, коприва, струна, жълтурчета, като преди това е получил съвет от специалист, за да се избегне алергична реакция;
 • храненето на детето трябва да бъде оптимално наситено с витамини. В допълнение към консултацията с вашия педиатър, трябва да се консултирате с дерматолог и алерголог;
 • при смяна на памперс е по-добре да измиете бебето, по-рядко да използвате мокри кърпички, да следите всяко използване на продукти и кърпички и да оценявате реакцията на кожата на трохите;
 • правете въздушни бани по-често между смяната на пелените;
 • не използвайте клейонка и спално бельо с мушама като легло в креватче;
 • за измиване трябва да използвате продукти, които са предназначени за деца. Те не включват фосфати и алергични съставки, които причиняват кожни реакции и обриви и раздразнения;
 • повиването на тесни и тесни дрехи също не се препоръчва.

Необходимо е да се грижите за кожата на бебето, предотвратявайки развитието на възпаление в рани.

Обърнете дължимото внимание на драскотини и дразнене на кожата.

Лечението трябва да се провежда под наблюдението на лекар, като се използват подходящите за бебето средства..

Обрив от пелени при новородени

При кърмачетата защитната функция на кожата, която предпазва от неблагоприятни влияния на околната среда, е значително намалена. Правилната грижа е ключов елемент в профилактиката на заболяванията.

 1. Кой е виновен или защо се появява обрив от пелена
 2. Какво ще кажете за плячката - симптоми на обрив на пелена при дете
 3. Как и как да се лекува обрив от пелена
 4. Приложение на външни агенти
 5. Правилното лечение е ключът към добрия резултат
 6. Превенцията на болестта е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува
 7. Нуждаете се от лекар или не?
 8. Диференциална диагноза или как изглежда заболяването

Кой е виновен или защо се появява обрив от пелена

Кожата на новороденото бебе е нежна, тънка, кадифена и много по-тънка от кожата на възрастен. Това е свързано с прехода от водната вътрематочна среда при раждането. През първите дни от живота той е защитен от оригиналната смазка, състояща се от антибактериални пептиди, липиди и вода.

След раждането кожата на бебето е практически напълно развита от гледна точка на анатомията. Но анатомичната зрялост е само частично свързана с функционалната зрялост. Това несъответствие се отнася до бариерната функция и терморегулацията. Кожата на бебето не издържа на механичен стрес, поради което може да се нарани по време на неонаталния период..

Възпалителният процес в естествените гънки се причинява от гъбички, вируси, бактерии. При новородени се среща с кожни заболявания, лоша грижа. Често се развива в областта на припокриващи се памперси, се нарича пеленен дерматит.

Обрив от пелени при деца - причините за появата им:

 • излишната влага на кожата;
 • дразнещ ефект на изпражненията;
 • триене на памперса;
 • промяна в диетата;
 • микробна флора;
 • отказ от плуване;
 • прием на лекарства, по-специално антибактериални лекарства;
 • неправилно лечение на кожата след дефекация.

Множество гънки на кожата затрудняват поддържането на местната чистота, което задълбочава проблема. Основните увреждащи фактори са фекалните ензими. Тяхната активност е особено висока при диария, когато настъпва ускорен процес на отделяне на чревни маси. Поради това обривът от пелени често се наблюдава при деца с нарушения на изпражненията. Честотата на пеленен дерматит е по-рядко срещана сред кърмените бебета. Това е свързано с по-малка киселинност при изхождането..

При контакт с пелената кожата се овлажнява прекомерно, роговият й слой се разхлабва. Бариерните функции са намалени, което води до повишена чувствителност и уязвимост.

Обривът от пелени при бебета е повсеместен. Всъщност всички деца страдат от подобни проблеми в една или друга степен. Болестта се развива при стресови условия.

Очаква се пеленен дерматит да се появи с висока степен на вероятност:

 • по време на никнене на зъби;
 • след ваксинация;
 • при преминаване към изкуствено хранене;
 • ако се въведат нови хранителни продукти.

Нарушаването на правилата за използване на памперси също се счита за причина за заболяването. Пациенти с висок риск - недоносени бебета.

Какво ще кажете за плячката - симптоми на обрив на пелена при дете

При лек курс обривът от пелени се появява като ярък еритем (зачервяване) на кожни гънки със или без люспи. Обикновено заболяването се диагностицира не по-рано от 3-тата седмица от живота и не по-късно от 2-рата година. Пикът на клиничните симптоми настъпва на възраст от три месеца. Кожните промени се локализират точно според областта на приложение на пелените. Задницата и гениталиите са по-засегнати.

Ако лечението не започне навреме, в дълбочините на гънките се появяват повърхностни пукнатини. Появяват се папули, инфилтрати, везикули, които са разположени на жреца, вътрешната страна на бедрата, на пубиса и скротума. Повредената зона може да бъде или мокра (тъканна течност), или суха (пукнатини, пилинг).

В много напреднали случаи засегнатата повърхност на кожата се разязва, покрива се със сив или кафяв цвят, който има неприятна миризма. Това се наблюдава при деца, които са в пелени с лоша абсорбция дълго време през нощта. Възпалителният процес обхваща не само зоната на пелената. Рискът от усложнения се увеличава поради добавянето на инфекции.

При пеленен дерматит силните болки и парене са обезпокоителни. Тези усещания са сравнени с болката от слънчево изгаряне. Детето става неспокойно, плаче много, спи малко. Синдромът на болката не изчезва при промяна в положението на тялото. Родителите съобщават за намалена честота на уриниране и дефекация.

Как и как да се лекува обрив от пелена

Лечението зависи от тежестта на заболяването, площта на лезията и добавянето на инфекцията. Основната стъпка е режимът и грижите. Ако не се предприемат действия след появата на признаци, настъпва бързо влошаване. Тежка форма на заболяването може да се развие в рамките на един до два дни..

Приложение на външни агенти

Лечението се извършва на два етапа. На първия етап се използват изсушаващи и защитни средства, на втория - заздравяване на рани.

Местно се използват различни кремове, мехлеми на цинкова основа. Те предпазват кожата от влиянието на урината и изпражненията. Средствата за външна употреба намаляват ефекта на дразнителите, изсушават ги и служат като източник на неутрални мазнини. Те трябва да се нанасят с тънък слой върху засегнатата област 4-5 пъти на ден. Най-ефективен в началото на възпалителния процес.

На втория етап от лечението са показани кремове и мехлеми с декспантенол, които стимулират епителизацията на кожата, имат противовъзпалителен, антисептичен ефект. Най-добре се използват на етапа, когато активното възпаление е приключило и е започнало излекуването. Изборът на конкретно лекарство, препоръки за неговото използване - прерогатива на педиатъра.

Важно! Не смазвайте увредената кожа на седалището и слабините на дете с брилянтно зелено, синьо, йод, калиев перманганат и други подобни препарати.

Преди да приложите лекарства, детето се измива с обикновена вода..

Правилното лечение е ключът към добрия резултат

Детската кожа има способността бързо да се възстановява. След отстраняване на увреждащите фактори проблемът изчезва за един до два дни. Просто трябва да знаете правилата за лечение:

 1. Най-сигурният и надежден начин е максимално възможният контакт на повредената зона с въздух. В случай на обрив на пелена при дете се препоръчва да не се използва памперс възможно най-дълго. Когато сменяте пелена, е необходимо да оставите бебето да лежи свободно върху пелената.
 2. Фекалиите се отстраняват веднага след замърсяването на пелената. В тази ситуация е разумно да се използва само вода, тъй като сапунът отмива маслото от роговия слой. Безалкохолната бебешка тоалетна хартия е подходяща за почистване.
 3. Кожата се избърсва (или по-скоро изсушава) със салфетки или кърпи, изработени от естествени материали (памук), не можете да натискате и търкате. Родителите трябва да измият добре ръцете си преди и след процедурата..

Превенцията на болестта е по-добре да се предотврати, отколкото да се лекува

Предотвратяването на пеленен обрив при кърмачета е най-важният елемент от грижата за кожата. Препоръчително е да се премахнат факторите, поради които се е появила патологията. За тази цел е необходимо да се придържате към някои мерки.

Ключови аспекти на превенцията:

 1. Честа смяна на памперса. Новородените бебета ги сменят на всеки час..
 2. Редовно къпане и миене. Къпането с препарати е показано не повече от веднъж или два пъти седмично. Препоръчително е да използвате сапун и в случай на тежко замърсяване с изпражнения. След водните процедури кожата на детето винаги трябва да се избърсва на сухо.
 3. Използвайте хигиенни продукти за еднократна употреба, а не платнени пелени. Pampers инхибира ефекта от изхождането, а също така отделя изпражненията и урината. При правилното използване на памперси кожата не се заразява. Трябва да се обърне голямо внимание на „прилепването“ на пелената към фигурата. Необходимо е да фиксирате симетрично закопчалките с велкро и да изправите еластичните ленти на бедрата.
 4. Третиране на гънки на кожата с овлажняващи масла или течности. Продуктът не трябва да съдържа консерванти, овкусители и оцветители. Избраните лекарства с доказана ефикасност са линията Bepanten, съдържаща декспантенол. С цел профилактика, мехлемът се нанася върху кожата на седалището, слабините при смяна на пелена.

Както профилактиката, така и лечението на обрив от пелени при деца се състои в премахване на агресивните фактори, хигиена и адекватни грижи.

Нуждаете се от лекар или не?

Бебе трябва да бъде посетено от лекар, ако възпалението продължава повече от 72 часа и не може да бъде лекувано. Кожата може да се зарази. Необходим е специализиран преглед, когато температурата се повиши на фона на пеленен дерматит до 38,5 ° C. Опасните признаци включват: разширяване на границите на засегнатата област, поява на зони със синкаво-лилав оттенък, както и образуването на абсцеси.

Диференциална диагноза или как изглежда заболяването

Обривът от пелена при новородени може да бъде объркан с други заболявания. Възпалителният процес в областта на пелената се появява при следните условия:

 • Алергична реакция. При пеленен дерматит възпалението се наблюдава главно в гънките, близо до гениталиите. Алергиите към памперси или други хигиенни продукти дават незабавна реакция. Границата на контакт с алергена е ясно видима. Дразненето се появява по цялата площ, която пелената покрива.
 • Себореен дерматит. Обривът се намира не само на седалището и слабините, но и на скалпа, шията и подмишниците.
 • Ентеропатичен акродерматит. Рядко автозомно-рецесивно разстройство. Възможна причина е дефицит на серумен цинк и нарушение на неговата абсорбция в червата. В допълнение към перианалната област обривите са разположени симетрично около устата, по бузите, коленните и лакътните стави.

Много деца развиват дразнене на кожата - пеленен дерматит. Обикновено заболяването се повлиява добре от лечението.

За да се отървете от обрив на пелена при кърмачета, трябва да комбинирате хигиенни процедури с въздушни бани. Това е най-ефективният и безопасен начин. Правилната употреба, редовната смяна на памперси минимизира вероятността от развитие на патология.

4 сигурни начина за излекуване на обрив от пелени от всеки етап и 5 съвета за педиатър как да ги избегнете

Пристигането на бебе в семейството е много важно събитие. Младите родители, за които това е първият опит, трябва да бъдат подготвени. Тънкостите в грижата за деликатната кожа на бебето и много аспекти на хигиената се обсъждат в училищата за млади майки под формата на лекции, интернет ресурсите ви позволяват да научите много по тази тема. Но всяка майка се сблъскваше с такъв проблем като обрив на пелена при новородено и мнозина не могат да се справят със ситуацията, въпреки изобилието от информация. Потокът от знания, напротив, често затруднява избора на ясни тактики, които ще бъдат ефективни и прости..

Днес ще говорим за това как да се избегне появата на обрив от пелена при новородени, как да се лекува, ако внезапно се появят.

Особености на кожата при деца от първите месеци от живота

Когато се роди бебе, кожата му е яркочервена. Това се дължи на насищането на кръвта с кислород, промяна в газовия състав на кръвта. Кожата на бебето е толкова деликатна, че може да се нарани дори от груби шевове на гащеризона или долната риза.

Епидермисният слой е доста хлабав. Епидермисът и дермата нямат ясни граници, така че лесно могат да се отлепят с появата на мехури.

Кожата на бебето е по-тънка, по-еластична, има тенденция да се отлепва.

Също така трябва да се помни, че потните жлези не функционират достатъчно добре. Бебето през първия месец от живота може лесно да бъде прегрято.

Причините за обрив на пелена

Най-често обривът от пелени се появява при новородени и деца през първата година от живота поради следните причини:

 • некачествена пелена;
 • дълъг престой в пелена;
 • липса на ежедневни водни процедури;
 • непоносимост към праха, използван за пране на детски дрехи;
 • склонност към алергични реакции;
 • неправилно хранене на майката по време на кърмене, което може да доведе до чести изпражнения;
 • промяна в рН на изпражненията към по-кисела страна, което води до още по-голямо дразнене на кожата.

Любими места на пеленен обрив са естествените гънки на кожата (ингвинална, глутеална, аксиларна), по-рядко - гънки зад ушите, дъното на корема. По принцип обривът от пелена се появява в слабините и на дъното..

Какво представляват обривите на пелена?

Педиатрите, заедно с дерматолозите, условно разграничават три степени на обрив на пелена.

 1. Първата степен е зачервяването на кожата. Още в началото, "камбаната", че кожата на бебето е изложена на прекомерно триене поради неправилна грижа.
 2. Втора степен. Зачервяването става по-ярко, появяват се пукнатини и се намокрят.
 3. Освен това, ако майката не оказва никаква помощ на бебето, започва третата степен - стадий на изразени пукнатини по кожата, добавяне на бактериална инфекция (появата на пустули), гъбична инфекция. При тази степен ще се появят болка и сърбеж. Детето ще бъде рязко неспокойно, няма да може да заспи, може дори да откаже да яде.
 • пелена или контактен дерматит;
 • импетиго;
 • екзема и други видове алергични реакции.

Контактен дерматит

Както подсказва името, този тип обрив на пелена е свързан с появата на обриви, корички по кожата при контакт с пелени и дрехи. Най-често това може да бъде причинено от некачествен материал, от който са ушити детски неща.

Импетиго при новородени

Импетиго е инфекциозно заболяване, причинено основно от лоша хигиена. Може да засегне всяка възрастова група. Инфекцията е бактерии, стафилококи или стрептококи. Малко бебе може да се зарази в болницата от персонал или от роднина.

Симптомите се появяват през първите дни от живота. По кожата се появяват везикули, пълни с течност. След това те се спукват и оставят след себе си ерозия, която заздравява безопасно, без да оставя белези или язви..

Любимото място на Импетиго е областта на слабините. Но може да се намери и в други естествени гънки на трохите.

Лечение на импетиго

 1. Хоспитализация на майка и новородено в болница (инфекциозно отделение).
 2. Избягвайте попадане на влага върху засегнатата кожа.
 3. Детето трябва да има само собствени чисти, изгладени памперси.
 4. Опитайте се да избягвате ненужен контакт с детето си. Мама, за да не се зарази, трябва да носи ръкавици.

Необходимо е мехурчетата да се третират с антисептик (анилинови багрила, мехлеми на цинкова основа). Цялата задача на лечението на импетиго е да се гарантира, че мехурчетата изсъхват и изчезват възможно най-бързо..

Използването на антибиотична терапия вътре е възможно само по решение на лекаря, ако благосъстоянието на детето се влоши, лоши резултати от кръвните тестове.

Пелената е помощник или вредител в съвременния свят?

Разбира се, светът не стои неподвижен. Появата на памперси значително улесни живота на мама. Но нека обсъдим някои прости правила за използване на това устройство..

 1. Опитайте се да закупите памперси на известни марки като Pampers, Hugis в аптеките, които имат знак за качество и доказана хипоалергенност.
 2. Пелената е продукт за еднократна употреба. Не е необходимо да се суши на батерията и да се поставя отново.
 3. Освен това не чакайте, докато прелее и тежи повече от самото бебе. Не се препоръчва да държите бебе в пелена повече от 2 часа.
 4. По-добре е да носите памперс само за разходка, пътуване до клиниката, за нощен сън на детето. Трябва да се сменя през нощта.
 5. След като извадите памперса, измийте бебето и го оставете да се "къпе" за 15 минути във въздушна баня.

Лечение на пеленен обрив при новородени

 • когато настъпи стадий на зачервяване, обривът от пелена при новородени на папата може да бъде лекуван само чрез коригиране на хигиената. Пелените трябва да се сменят често, бебето да не се оставя мокро. Не забравяйте да измивате бебето си след всяка смяна на памперса. След къпане оставете бебето голо за 5 до 10 минути, така че гънките да са добре изсъхнали. След това трябва да лекувате с бебешки крем за пелени и да ги повивате.;
 • когато настъпи вторият етап на обрив на пелена, кремовете ще помогнат. В аптеките има много нови продукти за грижа за бебешка кожа.

Нека да разгледаме някои от тях.

 1. Мехлеми и кремове, съдържащи цинков оксид, талк. Те изсушават кожата във втория етап на обрива на пелена, когато тя се намокри. Някои от тях са цинков мехлем, дезитин, цинк оксид говорители.
 2. Крем или мехлем Bepanten, неговите аналози - Дексапантенол, Пантенол. Това лекарство възстановява увредените кожни участъци, има слаб аналгетичен ефект.
 3. Клотримазол е лекарство с противогъбичен произход, помага добре при добавяне на кандидозна инфекция.
 • в случай на обрив на пелена с корички, пустули, по-добре е да откажете да използвате памперси;
 • ако трябва да се справите с обрива на пелена с алергичен компонент при новородени, антихистамините ще помогнат - Zodak, Suprastin. Също така е възможно да смените бебешка пудра, марка пелени.

Предотвратяването на обрив от пелени е най-доброто лечение за тях

Обобщавайки горното, може да се отбележи, че е по-добре да се предотврати, отколкото да се излекува.

Ето няколко съвета.

 1. Всеки ден можете да къпете бебето си, можете да използвате билките от връв, лайка.
 2. Сменяйте редовно пелените.
 3. Избягвайте да бъдете дълго време с памперс.
 4. Коригирайте храненето на майката, ако бебето е кърмено.
 5. Прилагайте въздушни бани след къпане.

Любовта, грижите и правилните грижи са всичко, което е необходимо за нежната кожа на новородено.

Обрив от пелени при деца: причини, симптоми, лечение и профилактика

Когато се роди бебе, кожата му се адаптира към околната среда. Предстоят му различни неприятности, които засягат здравето му. Един от тях е появата на обрив от пелена по кожата..

Съдържание

 • Етапи и симптоми
 • Причини
 • Отстраняване на лесен проблем
 • Лечение на сложен обрив от пелена
 • Предотвратяване

Етапи и симптоми

При бебетата съдовете са разположени близо до повърхността на кожата, така че дори леко прегряване насърчава активно изпаряване на влагата. Ако тялото на бебето е прекомерно изолирано или някакъв друг фактор пречи на нормалното изпаряване на влагата, върху кожата веднага се появява пеленен обрив (пеленен дерматит). Най-често обривът от пелена се образува в кожните гънки, които са богати на тялото на бебето. Те са в слабините, под дупето, зад ушите, в долната част на корема, също любими места за обрив на пелена са подмишниците, кожата между пръстите.

Обривът от пелена е придружен от дразнене и сърбеж, така че бебето започва да действа нагоре и да плаче.

Има 3 степени на обрив на пелена, характеризиращи се с техните симптоми:

 • при първата степен на кожата се появява само леко зачервяване;
 • с втория зачервяването се засилва, образуват се микропукнатини по кожата и се появяват пустули;
 • на третия етап проявите на тежък пеленен обрив при дете се допълват с плачещи пукнатини, понякога дори язви.

По време на всяко повиване родителите трябва внимателно да изследват тялото на детето си за появата на червени точки, петна, раздразнения.

Причини

Обривът от пелена се появява поради излишната влага върху тялото на бебето, която разрушава защитната бариера на кожата, отваряйки достъп до микроби.

Основните причини за появата на пеленен обрив при момичета и момчета включват:

 1. Дразнене от изхождането (урина или изпражнения).

Изпражненията, смесвайки се с урината, бързо водят до дразнене на кожата.

 1. Увиване на бебето.

Много майки се опитват по всякакъв възможен начин да предпазят детето си от замръзване, като го обличат топло. Но ако бебето започне да се поти, това създава благоприятни условия за размножаване на бактерии и поява на зачервяване на кожата..

 1. Климатични условия.

Повишената температура и влажност създават прецедент за обрив от пелени.

 1. Неспазване на хигиенните правила.

Често майките не изсушават старателно кожата на бебето след къпане на бебето. В резултат на това водата остава в гънките, което бързо провокира развитието на обрив на пелена.

 1. Синтетично облекло или пелени.

Материалите с лоша хигроскопичност не пропускат въздух, което допринася за създаването на парников ефект и появата на дразнене на кожата.

 1. Алергична реакция към храна.

Често въвеждането на допълващи храни може да провокира реакция у бебето, изразяваща се в възпаление на кожата..

Дрехите и памперсите с големи размери могат да разтриват и нараняват кожата на вашето бебе, позволявайки на бактериите да навлязат и да обриват пелена.

 1. Бактериални и гъбични инфекции.

Появата на възпаление често се свързва с проникването на инфекция или гъбички. Това значително усложнява заболяването, тъй като гъбичният пеленен обрив ще трябва да се лекува с лекарства..

Таблетките Mikocin се приемат при всякакъв вид гъбична инфекция. Тяхната задача е да премахнат сърбежа и да възстановят увредената кожа..

Най-често бебета с чувствителна кожа, склонни към алергии, метаболитни нарушения, светлокожи, с повишено телесно тегло страдат от появата на пеленен обрив.

Отстраняване на лесен проблем

Дори при първата степен на обрив на пелена при дете е необходимо да се вземат мерки за отстраняването му. Трябва да се внимава бебето да не остане мокро. Сменете пелените навреме, измийте бебето и изсушете добре кожата след това. След измиване или смяна на памперси е необходимо да оставите бебето да лежи без памперси и дрехи (при подходящ температурен режим). 20 минути въздушни бани, за да се избегне нежелано зачервяване.

На първия етап от обрив на пелена при деца можете да го премахнете, като използвате следните средства:

Ще трябва да приготвите разтвор от чаша преварена студена вода и капка йод. В него се навлажнява памучен тампон и се избърсват всички гънки на детето. След това попийте кожата с мека памучна кърпа. По-добре е да оставите бебето за половин час без дрехи, така че кожата да диша. Йодният разтвор дезинфекцира и изсушава добре кожата, облекчавайки лекото зачервяване на кожата.

Една от най-добрите билки за раздразнена и възпалена кожа. Струната има антисептични свойства. За да се приготви отвара от поредица, 2 супени лъжици суха трева се запарват с половин литър вряща вода, вливат се 30-60 минути и се изсипват във вана. Бебето се къпе в тази вода всеки ден.

 1. Растителни масла.

Те са включени в най-скъпите кремове за грижа за бебешка кожа. Всяко от следните масла (маслини, морски зърнастец, ела) се вари на водна баня. Кожните гънки на детето се охлаждат и смазват с памучен тампон. Маслото от морски зърнастец успокоява, омекотява кожата, облекчава дразненето, възпалението и лекува малки рани. При използване на масло от морски зърнастец при обрив от пелени при новородени, зачервяването бързо отшумява, кожата става здрава.

 1. Калиев перманганат.

Едно от най-популярните дезинфекциращи и евтини средства, използвани от няколко поколения майки при лечението на обрив от пелени при бебета. При всяка баня се препоръчва да се добавя светлорозов разтвор на калиев перманганат. Но в никакъв случай самите кристали не трябва да се хвърлят във ваната. Те се разтварят предварително в чаша или буркан с вода, така че да не останат дори трохи. Ако зърно от калиев перманганат попадне върху кожата на бебето, това ще причини изгаряне. Разтворът за къпане трябва да е с леко розов цвят. Преди да го излеете във ваната, е необходимо да прецедите калиевия перманганат няколко пъти през няколко слоя марля.

Изпитано във времето народно лекарство за обрив от пелени при новородени. 4 супени лъжици кора се заливат с литър вряща вода, поставят се на водна баня и се оставят да къкри половин час. Прецедете в банята на бебето. Къпането на бебе във вана с дъбова кора трябва да бъде не повече от 8 минути, температурата на водата трябва да бъде 36 градуса. След банята кожата на бебето трябва да бъде напълно мокра, но да се търка, за да не предизвика дразнене.

Обичайните бебешки прахчета, картофено нишесте или царевично нишесте могат да помогнат за премахване на зачервяването.

Лечение на сложен обрив от пелена

При 2 и 3 градуса ситуацията става по-сериозна. Преди лечение на обрив на пелена при новородено е необходимо да се консултирате с педиатър. След като прегледа детето, той ще предпише защитни мехлеми и кремове. Когато се появят усложнения, когато се присъедини инфекция, гъбична инфекция, развива се тежко възпаление, появяват се пустулозни лезии, антибактериални и антимикотични лекарства ще помогнат. Фармацевтичните говорители на базата на глицерин, талк, цинков оксид, оловна вода помагат добре в този случай..

Ако обривът от пелена при новородени вече е довел до образуването на ерозии, рани, само народните средства няма да помогнат. Необходимо е по-сериозно лечение с лекарства. Схемата на лечение се избира от местния педиатър за всеки отделен случай. Обикновено лекарят предписва лосиони с 2% разтвор на танин. Може да се използва танинов мехлем.

Еднопроцентният разтвор на сребърен нитрат помага да се премахне обривът от пелени (извършва се напояване). След процедурата е необходимо да се напудрят гънките с талк, бебешки пудри, които включват цинков оксид.

Лечението на обрив от пелена при кърмачета е трудна задача. Първата стъпка е да се облекчи острото възпаление. За това първите дни на напояване на възпалената кожа се извършват със спрейове и разтвори на сребърен нитрат, Miramistin, Chlorophyllipt. След отстраняване на възпалителния процес започва лечение с лечебни рани.

Следващата таблица изброява най-ефективните лечебни мехлеми, спрейове и кремове за обриви на пелени при новородено, препоръчани за степен 2 и 3.

ИмеХарактеристика
БанеоцинПомага добре при наличие на плачещи рани. След използване на Baneocin няма следи от обрив от пелени при новородени, възпалението отшумява, раните постепенно зарастват и изсъхват.
Цинков мехлемЕфективно средство срещу мокри рани със заздравяващи рани и антибактериални свойства. Съставът на терапевтичния антисептик съдържа цинк и вазелин, но няма вредни вещества под формата на аромати, парабени. При лечение, цинковият мехлем е най-добре да се смесва с бебешки крем.
След няколко приложения зачервяването започва да отшумява, кожата изсъхва, спира да боли и сърби. С цинков мехлем за обрив на пелена при кърмачета е необходимо да се смазват гънките не повече от 2 пъти на ден.
Салицилов мехлем (един процент)Той дезинфекцира засегнатата повърхност, помага за отстраняване на излишната влага, облекчава възпалението.
ВеледаБебешки крем, който съдържа голям брой полезни компоненти, които имат хипоалергенни и противовъзпалителни функции.
BepantenДобре известно лекарство, което унищожава добре микробите, лекува рани с различни наранявания. Използва се дори при кърмачета, както за лечение, така и за профилактика..
Пантестин гелСъставът съдържа мирамистин, пантенол, които са антисептици. Повишава местния имунитет, бързо елиминира възпалението.
Крем BubchenСъдържа екстракти от миньот и лайка, витамини, които регенерират кожата, рибено масло, което овлажнява и подхранва, пантенол, масло от карите. Най-подходящ за превантивни цели.
ДеситинКремът съдържа цинков оксид, ланолин, вазелин, масло от черен дроб на треска. Кремът се препоръчва да се прилага преди лягане. Той създава своеобразен филм върху тялото, който предотвратява дразненето на агресивните компоненти на урината или изпражненията. Действието на крема продължава цяла нощ.
Уша бавачкаКрем с приятен аромат и плътна консистенция. В основата му е масло от праскова за подхранване и омекотяване на кожата, цинков стеарат за изсушаване, масло от невен, което действа като антисептик. Използва се като профилактично средство.
Клотримазол (гел, мехлем)Предназначен е за лечение на пеленен обрив, към който се присъединява гъбична инфекция. Добро антибактериално, противовъзпалително лекарство.
Синтомицинов мазЕлиминира възпалението, причинено от бактериален агент. След първото нанасяне кожата се успокоява, спира сърбежа.
БепантолЕдно от най-добрите средства за обрив на пелена при деца. Съставът съдържа витамин В5, който помага за подобряване на метаболитните процеси в клетките, като ефективно го възстановява.
БиоланБезобиден бебешки крем, който не съдържа консерванти и парабени. Лекарството, поради наличието на токоферол, пантенол, цинков оксид, има заздравяващ рани, успокояващ, противовъзпалителен ефект. Той е хипоалергичен, лесен за нанасяне и се смесва бързо, без да оставя следи по дрехите.
СудокремСъставът съдържа бензил цинамат, цинков оксид, алкохол и допълнителни компоненти. Те третират кожата чрез смазване на проблемни зони, но Sudocrem не е подходящ за профилактика. Добре премахва сърбежа, дразненето, възпалението. Дезинфекцира, унищожава гъбичките и бактериите. Лекарството трябва да се прилага веднъж дневно..
КандидМехлем срещу гъбична инфекция. Да не се използва при отворени рани.
СаносанПродуктът съдържа пантенол, цинков оксид, които премахват възпалението, предпазват от обрив на пелена. Натуралният зехтин и млечният протеин подхранват епидермиса.

Важно е родителите да знаят как да се грижат правилно за кожата на бебето, ако има обрив на пелена. Преди да започнете да третирате кожата с нов продукт, трябва да се уверите, че е подходящ.

Трябва да се направи тест за алергия. За целта нанесете малко количество от продукта върху кожата на бебето и изчакайте. Ако след 30-60 минути тялото не реагира, значи продуктът е подходящ за детето. По-нататъшната грижа за обрива от пелена се свежда до факта, че бебето се измива, старателно подсушава кожата и се оставя да вземе въздушна баня. Нанесете лек върху зоните с обрив на пелена, оставете го да попие и сложете памперси.

Предотвратяване

Обривът от пелени при деца е много често явление. Той причинява силен дискомфорт и може да доведе до по-сложни кожни заболявания като язви, ерозия. Важно е родителите да помнят за превантивни мерки за предотвратяване на обрив от пелени..

 • използвайте висококачествени пелени;
 • след всяка смяна на памперса измийте бебето и старателно подсушете кожата с меки салфетки;
 • изберете памперси, пълнители, памучни долнище;
 • за измиване използвайте хипоалергенни продукти, предназначени за бебешки дрехи;
 • обличайте детето строго според времето, като го предпазвате от прегряване;
 • добавете билкови, дъбови екстракти, слаб разтвор на калиев перманганат към ваната при измиване;
 • след измиване, попийте цялото тяло с мека кърпа и оставете детето за 20-30 минути без дрехи, така че кожата да изсъхне и да "диша" (при комфортна стайна температура).

Обривът от пелена по кожата на бебето се появява периодично. Но спазването на основните хигиенни правила помага да се предотврати това неприятно проявление на кожата. Ако обривът от пелена се усложнява от пустули, плач, тогава изпълнението на всички предписания на лекаря ще поддържа кожата на бебето чиста и здрава.