Аз

ДА СЕдпушен огънднее (sectio caesarea)

хирургична операция, при която плодът и плацентата се отстраняват от маточната кухина чрез разрез в нейната стена. В зависимост от достъпа до матката се различават коремната К. страница, произведена чрез разрез на предната коремна стена, и вагиналната, извършена през предната част на вагиналния свод. Коремна K. страница Използва се главно като доставка, по-рядко се извършва с цел прекъсване на бременността по медицински причини в рамките на 16 до 28 седмици. В последния случай операцията се нарича малка К. с. Вагинално към. (вагинална хистеротомия) е един от методите за прекъсване на бременността за период от 16-28 седмици, рядко се използва поради техническата сложност и опасност от увреждане на пикочния мехур.

Коремно цезарово сечение като операция по раждане. Показанията за операция се определят от състоянието на бременната жена (родилката) и плода. Абсолютните показания са патологични състояния, които изключват възможността за раждане през естествения родов канал, както и усложнения при бременност, раждане и заболявания на жената, при които различен начин на раждане е по-опасен за нея. Абсолютните показания включват анатомично тесен таз от III - IV степен на стесняване; тумори на тазовите кости, шийката на матката, яйчниците и други органи на тазовата кухина, блокиращи родовия канал; рубцово стесняване на шийката на матката и влагалището; анамнеза за пластична хирургия на шийката на матката и влагалището; кървене с пълно и непълно предлежание на плацентата или преждевременно отлепване на нормално разположена плацента, в случай на неподготвеност на родовия канал; дефектен следоперативен белег на матката: заплашващо или начално разкъсване на матката; несъответствие между размера на таза на жената и главата на плода; неправилно вмъкване и представяне на главата на плода (асинклитично вмъкване, високо изправено положение на сагиталния шев, фронтален и преден изглед на лицевото предлежание); остра фетална хипоксия; някои екстрагенитални заболявания на бременна жена (например тежки заболявания на сърдечно-съдовата система със симптоми на декомпенсация, неподлежащи на терапия, отлепване на ретината) и др..

Относителни показания за коремна. - акушерски ситуации, при които раждането на живо и здраво дете с помощта на други методи за раждане е съмнително или рисковано за майката К. те включват анатомично тесен таз от I и II степени на стесняване в комбинация с такива утежняващи обстоятелства като възраст на жената над 28 години, таз, представящ плода или мъртво раждане, или анамнеза за безплодие; малформации на матката; седалищно предлежание на плода с тегло над 3600 g; напречно положение на плода; тежки форми на късна токсикоза на бременни жени при отсъствие на ефекта от терапията и неподготвен родов канал; появата на фетална хипоксия с неподготвен родов канал; следсрочна бременност в комбинация с други утежняващи обстоятелства; представяне и пролапс на пъпната връв; наличието на висока степен на късогледство при бременна жена, туберкулоза на различни органи на бременна жена.

При извършване на коремна. според относителните индикации трябва да се има предвид, че операцията е противопоказана при инфекциозни заболявания, възпалителни процеси с всякаква локализация, вътрематочна фетална смърт, както и при фетална хипоксия, ако няма доверие в раждането на живо дете. Противопоказанията губят своята сила, ако има заплаха за живота на жената (кървене и др.).

Коремна K. страница извършвано по планиран начин преди началото на раждането и по време на раждането. С планиран К. с. вечер преди и сутрин, 2 часа преди операцията, се поставя прочистваща клизма. През нощта преди операцията, 0,05 g фенобарбитал се прилага през устата. В случай на спешна намеса стомахът се измива преди операцията, поставя се прочистваща клизма (ако няма опасност от руптура на матката, кървене или други противопоказания), урината се отстранява с катетър. Оптималният метод на анестезия е комбинирана ендотрахеална анестезия с азотен оксид в комбинация с приложението на невролептични и аналгетични средства. Периодът от началото на анестезията до отстраняването на детето не трябва да надвишава 7-10 минути. С класическия (ефрейтор) К. с. коремната кухина се отваря с по-нисък разрез по средната линия, след това предната стена на матката се дисектира с надлъжен разрез. Тази операция се извършва, когато се налага бързо раждане (например при обилно маточно кървене, разширени вени в областта на долния сегмент на матката); в случаите, когато след К. стр. планира се екстирпация на матката (отстраняване на тялото и шийката на матката). По - често коремна К.. произведено чрез отваряне на коремната кухина с надпубисен или по-нисък среден разрез, последван от напречен разрез на долния сегмент на матката (интраперитонеална К. страница в долния сегмент на матката).

Ако се подозира развитието на инфекциозен процес, се извършва екстраперитонеална К. за предотвратяване на следоперативен перитонит: коремната стена се дисектира с напречен надпубисен разрез, матката се отваря в областта на долния сегмент, под перитонеалната гънка, така че разрезът да е извън коремната кухина. Тази операция е много по-трудна от интраперитонеално цезарово сечение; при извършването му е възможно да се наранят пикочния мехур, уретерите, да се отвори коремната кухина, понякога има затруднения при отстраняването на главата на плода.

Ако акушерът не притежава техниката на екстраперитонеална К. с. и е необходимо да се извърши интраперитонеална К. страница. с дълга безводна междина, коремната кухина трябва да бъде изолирана по време на операцията чрез зашиване на ръбовете на перитонеума към ръбовете на раната или изплакване старателно на матката и осигуряване на добър дренаж на коремната кухина.

След отваряне на маточната кухина (независимо от начина на отваряне), феталният пикочен мехур се дисектира, детето се отстранява и прехвърля на акушерката; кетгутов шев се прилага върху матката; шевовете перитонизират, коремната стена се зашива плътно.

в следоперативния период, особено в първите 6-8 часа след операцията, е необходимо да се следи общото състояние на жената, тонуса на матката, отделянето от гениталния тракт, функцията на пикочния мехур и червата. За предотвратяване на инфекция се предписват антибиотици. През първите 2 дни. показана е инфузионна терапия, насочена към възстановяване на водно-електролитния баланс, киселинно-алкалното състояние, микроциркулацията, както и подобряване на функциите на сърцето, белите дробове, бъбреците. Прилагат се болкоуспокояващи и лекарства, които усилват маточните контракции.

През първите 6-8 часа след операцията при раждащите жени може да се появи кървене поради хипотония на матката, нарушение на системата за кръвосъсирване, задържане на остатъците от плацентата и феталните мембрани в матката. В случай на кървене, интравенозно се инжектират редуциращи матката средства, прелива се плазма, извършва се инструментално изследване на маточната кухина с тъпа кюрета. Ако няма ефект от предприетите мерки, е показана повторна лапаротомия с екстирпация на матката. В следоперативния период може да се развие тромбоемболия. Често има усложнения, свързани с развитието на инфекциозен процес - ендометрит (вж. Ендомиометрит). Най-сериозните и опасни усложнения включват перитонит, честотата на който остава доста висока. Причинители на перитонит след. в повечето случаи Е. coli, стафилококус ауреус или смесена грам-отрицателна флора. Перитонит след К. стр. характеризиращ се със слабо изразен реактивен стадий и бързо развитие на токсичния стадий. Патогномоничните симптоми на перитонит (коремна болка, повръщане, симптом на мускулна защита и симптом на Блумберг-Щеткин) често не са изразени и се появяват късно. В зависимост от патогенезата има три форми на перитонит по време на цезарово сечение. Ранният перитонит се развива на 1-ви или 2-ри ден след операцията и е следствие от инфекция на перитонеума по време на К. страница, произведена на фона на възпаление на мембраните - хориоамнионит. Перитонитът поради продължителна чревна пареза при пациенти с ендометрит се развива 3-4 дни след операцията. Перитонитът поради неуспех на конците на матката започва 4-9 дни след операцията.

При поставяне на диагнозата перитонит е от голямо значение да се оцени динамиката на състоянието на пациента на фона на патогенетично обоснована терапия: при перитонит, въпреки лечението, той бързо се влошава, интоксикацията се увеличава.

Лечение на перитонит след К. стр. трябва да бъде изчерпателно: хирургичното лечение се комбинира с консервативна терапия. Хирургичната интервенция се състои в екстирпация на матката с фалопиеви тръби, дрениране на коремната позиция. Назначават се антибиотици (полусинтетични пеницилини, цефалоспорини, аминогликозиди), детоксикационна терапия, антихистамини, предприемат се мерки за нормализиране на киселинно-алкалния баланс и водно-солевия метаболизъм, протеазни инхибитори, витамини. За възстановяване на чревната перисталтика се използват прозерин, церукал, препоръчва се въвеждането на назогастрална сонда, хипертонични клизми. Според показанията се предписват глюкокортикоиди, хепарин, което има положителен ефект върху микроциркулационните процеси. Провежда се профилактика и лечение на нарушения на сърцето, белите дробове, черния дроб и бъбреците. С нарастваща дихателна недостатъчност е показана изкуствена вентилация. Трябва да се осигури внимателна грижа за пациента. При продължителен и тежък ход на заболяването пациентът трябва да получава най-малко 3000 kcal на ден под формата на лесно смилаеми храни. Прогнозата за ранна диагностика и лечение на перитонит е благоприятна. В случай на късна диагноза и липса на адекватно лечение е възможен летален изход.

Превенцията на перитонит включва вагинална санитария, ограничаване на броя на вагиналните прегледи по време на раждане, като се вземат предвид противопоказанията за операция. При изпълнение на К. с. за предпочитане е да се отвори матката с напречен разрез в долния сегмент. Важно е внимателно зашиване на маточната стена, добра перитонизация, отказ от съпътстващи операции, измиване на матката след операция със стерилен изотоничен разтвор на натриев хлорид или разтвор на диоксидин, използването на антибиотици (според индикациите) няколко дни преди планирано цезарово сечение. В случай на абсолютна необходимост от коремна К. страница. със съзнателно съществуваща инфекция (дълъг безводен интервал, ендометрит в раждането), трябва да се направи екстраперитонеална К. В следоперативния период се изисква адекватна компенсация за загуба на кръв; ранно предписване (веднага след операция) на антибиотици, метронидазол; извършване на активна стимулация на червата не по-късно от 20-24 часа след операцията; динамично наблюдение на пациента.

За новороденото, извлечено на K. страница, се установява интензивното наблюдение на акушерката и педиатър. Адаптивните възможности на новороденото обикновено са намалени, възможни са дихателни нарушения (вж. Синдром на дихателен дистрес при новородени), вътречерепна травма при раждане (вж. Родова травма на новородени (Родова травма на новородени)).

С неусложнен ход на следоперативния период няколко часа след К. стр. на жената се препоръчва да се обърне в леглото, да ходи на 2-рия ден и да премахва шевовете на 8-9-ия ден. Ако състоянието на детето и майката е задоволително, се разрешава прикрепването на детето към гърдата на 2-3-ия ден след операцията, на 11-12-ия ден майката и детето се изписват от болницата.

В далечния период след. възможни менструални нарушения (хипо- или хиперменорея, алгоменорея), хронични възпалителни заболявания на гениталиите и сраствания в коремната кухина, които водят до изместване на матката, адхезия към предната коремна стена, което често е придружено от болка.

Бременност в рамките на 2 години след прехвърлената. нежелателно. Прогнозата за последваща бременност до голяма степен зависи от състоянието на следоперативния белег на матката. При несъответстващ (дефектен) белег той може да се спука по време на раждане. Клиничната картина на руптура на матката в този случай е изтрита (белегът изглежда се разпространява). Несъответствие на белега може да се предположи в усложненото протичане на следоперативния период. Извън бременността състоянието на белега се определя с помощта на метросалпингография (метросалпингография), хистероскопия (хистероскопия) и ултразвукови методи (вж. Ултразвукова диагностика).

Бременните жени, които са преминали през K. page в миналото, трябва да бъдат под особено строг надзор на лекар-жена. Признаци за несъответствие на белега на матката по време на бременност са болка по време на движение на плода и палпация, прибиране на предната стена на матката. Ако има съмнение за недостатъчност на белега, бременната жена, независимо от гестационната възраст, трябва да бъде хоспитализирана за изясняване на диагнозата. Ако няма признаци на белези, жената се наблюдава амбулаторно и на гестационна възраст 37-38 седмици. хоспитализиран в акушерска болница.

Изтъняването на стената на матката в областта на белега, разкрито при ултразвуково изследване, служи като индикация за доставка чрез повторна К. страница. Повторен К. с. извършва се и с богат (пълноценен белег при наличие на друга акушерска патология (тесен таз, седалищно предлежание на плода и др.) акушерска болница, където може да се предостави спешна квалифицирана хирургическа помощ.

Коремно цезарово сечение с цел прекъсване на бременност (малка К. страница) се извършва на гестационна възраст 16-28 седмици, главно в случаите, когато продължаването му е опасно за здравето на жената (например при заболявания на сърдечно-съдовата система в стадия на декомпенсация, тежки кръвни заболявания). Обикновено операцията се извършва според вида на телесното К. на паж, произведено с цел доставка (след отваряне на коремната кухина стената на матката се дисектира в надлъжна посока). Подготовката за операция, управление на следоперативния период и усложнения са същите като при К. стр. с цел доставка.

Библиография: В. В. Абрамченко и Ланцев Е.А. Цезарово сечение, М., 1985; Малиновски М.С. Оперативно акушерство, стр. 328, М., 1974; Slepykh A.S. Коремно цезарово сечение в съвременното акушерство, М., 1968.

II

[sectio caesarea; лат., от Lex Caesarea древният римски кралски (цезарово) закон, който позволява тази операция; син. Секция Цезар] - хирургична операция за отстраняване на плода и остатъка от маточната кухина чрез разрез в стената му.

ДА СЕдпушен огъндни коремилен (s. page abdominalis; син. K. page коремна стена) - K. страница, произведена с разрез на предната коремна стена.

ДА СЕдпушен огъндни коремиклас спално бельоишик (s. c. abdominalis classica) - виж телесно цезарово сечение.

ДА СЕдпушен огъндnie brЮ.шно-стднощ - вижте Цезарово сечение корем.

ДА СЕдпушен огъндвлагаилицева (s. page vaginalis) - към. страница, при която шийката на матката се спуска до входа на влагалището, матката е изложена с напречен полулунен участък на стената на предния форникс на влагалището и е направен среден надлъжен разрез на предната стена на матката в долния сегмент; използва се за прекъсване на бременността от 13 до 16 седмици.

ДА СЕдпушен огъндот коремаиnnoe (s. page extraperitonealis; syn. K. page extraperitoneal) - коремна К. страница, при която предната коремна стена се изрязва, без да се отваря перитонеума, премествайки го нагоре, а пикочния мехур - встрани.

ДА СЕдпушен огъндне иstmiko-corpилен (s. page isthmicocorporalis) - трансперитонеална К. страница, при която матката се отваря надлъжно в долния маточен сегмент и (често) разрезът продължава по тялото на матката.

ДА СЕдпушен огъндistmицезарово сечение (s. c. isthmica) - виж Цезарово сечение ниско.

ДА СЕдпушен огъндкорпорацияилен (s. c. corporalis; syn. K. page коремна класика) - трансперитонеална K. страница, извършена чрез надлъжен разрез на предната стена на матката.

ДА СЕдпушен огъндмилое (s. с. minor) - трансперитонеална К. с. с цел прекъсване на бременност между 16 и 28 седмици.

ДА СЕдпушен огъндвърху мъртвите (с. с. в mortua) - ефрейтор К. страница, произведена през първите 10-15 минути след внезапната смърт на майката, с цел спасяване на живота на плода.

ДА СЕдпушен огънднивискозен (синоним: K. page isthmic, K. page isthmus, K. page retrovesial) - K. страница, при която матката се отваря с напречно сечение в долния маточен сегмент.

ДА СЕдпушен огъндпреходдцезарово сечение - виж цезарово сечение ниско.

ДА СЕдпушен огъндретровезикилен (s. c. retrovesicalis) - виж Цезарово сечение ниско.

ДА СЕдпушен огъндкоремнаиnnoe (s. page transperitonealis) - коремна K. страница, в която се изрязва париеталната перитонеума.

ДА СЕдпушен огъндекстраперитонилен (s. extraperitonealis) - вижте екстраперитонеално цезарово сечение.

Цезарово сечение: определение, показания

Цезарово сечение е хирургична процедура, при която бебето се отстранява от матката на бременна жена чрез разрез в корема.

Сега тази операция е доста често срещана. Според статистиката за 6-8 жени, които раждат сами, има една, която получава цезарово сечение. В същото време рискът, на който е изложена жената по време на цезарово сечение, е 12 пъти по-висок, отколкото по време на естествено раждане. Цезарово сечение може да бъде планирано (операцията се предписва по време на бременност) или спешно (такава операция се извършва, ако усложнения са възникнали по време на естествено раждане).

Откъде идва името на операцията??

Думата "Цезар" е гръцката форма на латинското "Цезар" (монарх, господар). Смята се, че името на тази операция е пряко свързано със самия Гай Юлий Цезар. Според легендата майката на бъдещия римски император умира по време на трудови болки. Изплашените акушер-гинеколози нямаха друг избор, освен да вземат остри ножове и да отворят утробата на бременната жена: те се надяваха да спасят поне детето. За тяхно щастие операцията е успешна и се ражда велик монарх. Оттогава се твърди, че подобни операции са наричани „цезарово сечение“.

От друга страна, името може да се дължи на факта, че по време на управлението на Цезар за първи път е приет закон, който задължително предписва в случай на смърт на родилка, за да се спаси детето: да се направи дисекция на коремната стена и матката и да се извлече плода. Първото цезарово сечение на жива жена с успешен резултат е извършено едва през 1500г. Отличава се от швейцареца Джейкъб Нюфер, който се прехранва с кастрация на нерези. Когато тринадесет опитни акушерки не можаха да помогнат на бременната му съпруга, той поиска разрешение от градския съвет за операцията и лично направи жена си цезарово сечение. Всичко мина добре - съпругата и детето бяха спасени. Според статистиката за 6-8 жени, които раждат сами, има една, която получава цезарово сечение.

Кога се прави цезарово сечение??

Въпреки факта, че цезаровото сечение не е много трудна операция, все пак си остава операция. При цезарово сечение рискът за здравето на жената е 12 пъти по-висок, отколкото при естественото раждане. Ето защо, за да насочат жената към цезарово сечение, лекарите трябва да имат основателни причини. Само ако спонтанното раждане е невъзможно или опасно за живота на майката или детето, акушер-гинекологът дава зелена светлина за операцията. Освен това за цезарово сечение е необходимо съгласието на пациента..

Решението за цезарово сечение (планирано) се взема дори преди началото на раждането, ако жената има:

 • тежка късогледство с промени в очното дъно;
 • тежка форма на захарен диабет или резус-конфликт;
 • тесен таз, през който детето не може да премине;
 • обостряне на генитален херпес и повишен риск от инфекция на плода по време на преминаването му през родовия канал;
 • тежка късна токсикоза;
 • има малформации на матката и влагалището;
 • два или повече белези на матката след предишно раждане със секцио;
 • с неправилно положение на плода (напречно, наклонено) или предлежание на плацентата (затваря шийката на матката и не позволява на детето да излезе навън);
 • с доносена бременност.

Цезарово сечение * по време на раждане ** (спешен случай) се извършва най-често, когато жената не може сама да изтласка бебето (дори след стимулация с лекарства) или когато има признаци на кислороден глад на плода.

Какво се случва по време на операцията?

По време на цезарово сечение коремната стена се отваря, след това маточната кухина и плодът се отстраняват. Раната на матката се зашива с непрекъснат шев, коремната стена се възстановява, върху кожата се поставят брекети, които се отстраняват на 6-ия ден след операцията. При благоприятно протичане на следоперативния период пациентите се изписват у дома за 6-7 дни.

Цезарово сечение се извършва под обща анестезия. Коя анестезия да изберете се определя от анестезиолога, в зависимост от състоянието на бременната жена и плода. Сега, като правило, се използват два вида анестезия: ендотрахеална (анестезията се извършва в дихателните пътища през тръба) или епидурална (игла се вкарва в гръбначния канал и през нея се доставя анестетично лекарство, след 10-15 минути частта от тялото под мястото на инжектиране се анестезира). Последният вид анестезия е по-популярен, тъй като жената остава в съзнание и веднага може да види роденото бебе.

Възможно ли е да се направи цезарово сечение без индикация, ако желаете?

В някои страни се прави цезарово сечение по желание на жената. С негова помощ някои бременни жени се надяват да избегнат проблеми като родилна болка, увеличаване на размера на влагалището и перинеални разрези. Световната здравна организация (СЗО) обаче счита тази тактика за неоправдана. Това се дължи на факта, че избягвайки някои проблеми, жените могат да придобият други, често по-сериозни, по-специално неврологични разстройства при дете, по-дълъг следоперативен период, затруднения с лактацията, невъзможност за раждане по "нормален" начин...

Минуси от цезарово сечение

 • Психологически дискомфорт при родилка. Много жени страдат, че не са родили собствено дете..
 • Неприятни усещания при излизане от упойка: гадене, световъртеж, главоболие.
 • Невъзможност да се грижите веднага за детето си сами.
 • Невъзможност да кърмите бебето веднага.
 • Болка в раната, необходимост от престой в леглото няколко дни след раждането.
 • Възможни усложнения след операция, задължителна антибиотична терапия.
 • Възможни неврологични последици при дете.

Освен това се смята, че бебетата, които са видели светлината в резултат на цезарово сечение, са по-трудни за адаптиране към условията на околната среда, тъй като те са били донякъде „опростен живот“ от раждането и не са се научили да „се бият“. И въпреки че според Гай Юлий Цезар това е било незабележимо, заключението на лекарите е еднозначно - операцията на цезарово сечение е оправдана само когато няма възможност за естествено раждане, благоприятно във всички отношения.

Плюсове и минуси на цезарово сечение

Какво е цезарово сечение?

Цезарово сечение е хирургична процедура, извършвана под обща анестезия. В древни времена манипулацията се е извършвала само за онези жени, които са нямали шанс за живот. По време на процедурата жизнеспособно дете беше извадено от матката, след което пациентът почина от загуба на кръв. С течение на времето възможностите на медицината се подобриха и специалистите станаха по-опитни. Съвременното цезарово сечение не е толкова варварски метод на раждане, както преди. Тази процедура ви позволява да спасите живота на детето и майка му в случай на заплаха или усложнения.

След цезарово сечение на корема остава белег

Операцията се извършва с помощта на коремен разрез. Епидермисът, мускулите, маточната стена се разрязват на слоеве. След това се ражда детето и се отделя плацентата. След приключване на процедурата се извършват тоалетната на коремната кухина и санирането, след това се извършва зашиване на тъкани по слой в обратен ред.

Статистиката показва, че през последните години се засилва тенденцията да се раждат деца с помощта на цезарово сечение. Това е така, защото жените имат страх от болка по време на естествен процес. Гинеколозите се опитват да убедят пациентите си и да обяснят, че цезаровото сечение не е най-добрата алтернатива на естественото раждане.

Хирургичната интервенция избягва проблеми, които биха могли да причинят естествено раждане. Това обаче не означава, че всеки трябва да избере цезарово сечение. Операцията има свои предимства и недостатъци, които трябва да бъдат оценени от всички жени..

Как протича операцията

Интервенцията се извършва в стените на лечебно заведение, което разполага с необходимото оборудване, условия и разполага с квалифицирани специалисти. Въз основа на напредъка на бременността, местният гинеколог може да предвиди необходимостта от намеса. Ако има основания за назначаването на манипулация, тогава условията му се обсъждат предварително.

Операцията се извършва под обща анестезия. Това избягва всякакъв дискомфорт. Съвременната хирургия позволява използването на обща анестезия или епидурална анестезия. Последният вариант все повече се избира от родилките, тъй като им позволява да бъдат в съзнание и да виждат процеса на раждане на дете.

Операцията се извършва под обща анестезия

Цезарово сечение отнема 20 до 60 минути. Подготовката и последващата обработка изискват по-голямата част от времето. Бебето се отстранява от матката веднага след дисекцията на тъканите. Хирурзите се опитват да не се колебаят при отстраняването на бебето, тъй като болкоуспокояващите влизат в тялото на детето чрез системната циркулация.

Показания за процедурата

Причината за назначаването на манипулация е специалното състояние на майката или детето..

Интервенция се предписва на майката при следните условия:

 • усложнение на бременността, изискващо незабавно раждане;
 • инфекция, която може да се предаде на дете по вертикален път;
 • тежки заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
 • патология на органите на зрението;
 • тесен таз;
 • голямо тегло на плода;
 • многоплодна бременност;
 • предлежание на плацентата или непосредствена близост до фаринкса;
 • сериозни наранявания на гърба и перинеума;
 • анатомични особености на структурата на малкия таз;
 • туморни процеси, които усложняват естественото раждане;
 • многократно неуспешно раждане в миналото.

Показания за дете:

 • бързо влошаване на здравето;
 • слаба сърдечна дейност;
 • остър кислороден глад;
 • неестествено местоположение;
 • вродени аномалии, които предотвратяват естественото раждане.

Спешна операция се извършва, когато възникнат неочаквани причини: руптура на маточната кухина, вътрешно кървене, голяма вероятност за смърт на детето, отсъствие на раждане.

Противопоказания за операция

Противопоказания за интервенция са кръвните заболявания при майката. В случай на нарушена коагулация има висок риск от загуба на кръв, поради което решението за възможността за спомагателна процедура се взема индивидуално, като се оценяват всички рискове.

Операцията не се извършва, ако плодът е починал. Не можете да извършвате цезарово сечение при жени с остри инфекциозни процеси. Тежките съдови и сърдечни заболявания могат да бъдат причина за отказ за намеса. Цезарово сечение не се извършва при преждевременно раждане за кратко време, тъй като съществува висок риск от смърт на детето извън утробата на майката.

Видове цезарово сечение

Техниката на интервенцията зависи от това колко дълго се извършва и какви са причините.

Бременност след цезарово сечение може да се планира не по-рано от 2-3 години по-късно

Според спешността на манипулацията тя се разделя на спешна и планирана:

 • планиран - очаква се, назначава се предварително и ви позволява внимателно да се подготвите;
 • аварийно - извършва се бързо, основната цел е да се спаси живота на жена и дете.

Според метода за извършване на разреза цезаровото сечение е надлъжно и напречно:

 • надлъжна - използва се за преждевременно раждане, коремът се дисектира по вертикална линия;
 • напречна - използва се най-често, коремната стена се изрязва в долния сегмент напречно.

Колко време продължава цезаровото сечение - бързо ли е и планирано ли е или се удължава - зависи от хода на процедурата. Ако възникнат усложнения, периодът на хирургическа интервенция се увеличава.

Ефекти

Вероятността от неприятни последици винаги е налице. Усложненията могат да се появят по време на операцията, непосредствено след нея или дори след няколко години.

Рискове от хирургично раждане за жена:

 • увреждане на съседни органи, разположени близо до матката;
 • появата на адхезивно заболяване;
 • инфекция на перитонеума, матката или придатъците;
 • чревна дисфункция;
 • алергични реакции към анестезия;
 • възпаление на дихателната система при използване на вентилатор;
 • следоперативна хронична болка;
 • трудно отделяне на съдържанието на матката;
 • дълъг процес на възстановяване;
 • висок риск от повторно цезарово сечение по време на следващата бременност;
 • продължителен период на образуване на белези на тъканите.

Съществен недостатък на тази манипулация е естетическият дискомфорт. След интервенцията жената има забележим шев в долната част на коремната кухина.

Рискове за детето:

 • възпалителни заболявания на долната дихателна система;
 • увеличаване на периода на адаптация към нови условия;
 • липса на кърмене в продължение на няколко дни, докато майката се инжектира с антибиотик;
 • висок риск от неврологични разстройства;
 • тенденция към повишено вътречерепно налягане;
 • нисък резултат по скалата APGAR.

Въпреки високите рискове, повечето бебета след раждане чрез цезарово сечение бързо настигат връстниците си. Ако вродените дефекти и генетичните аномалии не са били основата за хирургическа интервенция, то до края на първите шест месеца децата се развиват по приблизително същия начин.

Предимства

Много жени доброволно решават да се подложат на операция, смятайки това за по-безопасен вариант за раждане. Основата за това решение са предимствата на процедурата:

 • всички процеси се наблюдават внимателно от специалисти;
 • няма болезнени усещания по време на раждане;
 • няма нужда да се натискате и да изпитвате болезнени контракции;
 • става възможно да разберете датата на раждане на детето предварително и дори да го изберете сами;
 • бебето се ражда бързо, продължителността на операцията е не повече от час;
 • намалява рискът от хемороиди, пролапс на матката, както и други неприятни усложнения при независимото раждане;
 • вагината остава еластична, което избягва комплекси по време на последваща сексуална активност.

Сравнявайки плюсовете и минусите на тази процедура, е необходимо трезво да се оценят рисковете. На практика всичко се оказва не толкова гладко, колкото изглежда на бъдещите майки. Вредата от цезарово сечение за организма е по-сериозна от трудностите на естествения процес. При избора на начин на раждане е задължително да се вслушате в мнението на гинеколога, тъй като лекарят взема предвид всички нюанси на бременността и поема рискове.

Определение за цезарово сечение

Според информация, дошла до нас от незапомнени времена, цезаровото сечение е една от най-древните операции. В митовете на Древна Гърция е описано, че с помощта на тази операция Асклепий и Дионис са извлечени от утробата на мъртвите си майки. В Рим, в края на VII в. Пр. Н. Е., Е обнародван закон, според който погребението на мъртва бременна жена се извършва само след отстраняването на детето чрез коремна операция. Впоследствие тази манипулация е извършена в други страни, но само на починали жени. През 16 век придворният лекар на френския крал Амбруаз Паре за пръв път започва да прави цезарово сечение на живи жени. Но резултатът винаги беше фатален. Грешката на Паре и неговите последователи беше, че разрезът в матката не беше зашит, разчитайки на нейната свиваемост. Операцията се извършва само за спасяване на детето, когато животът на майката вече не може да бъде спасен.


Едва през 19-ти век се предлага да се премахне матката по време на операция и в резултат смъртността намалява до 20-25%. Пет години по-късно матката започва да се зашива със специален триетажен шев. Така започна новият етап от цезаровото сечение. Започва да се изпълнява не само от умиращата жена, но и с цел да се спаси живота на самата жена. С настъпването на антибиотичната ера в средата на 20-ти век хирургичните резултати се подобриха и смъртните случаи станаха рядкост. Това беше причината за разширяване на показанията за цезарово сечение както от майката, така и от плода. [12]

Показания

Планирано цезарово сечение

Планираното цезарово сечение е операция, показанията за която се определят преди разрешаването на бременността. Тази категория включва и незадължително цезарово сечение. При планиран CS разрезът се прави хоризонтално. Показанията са:

 • Несъответствие между размера на таза на жената и размера на детето ("тесен таз")
 • Placenta previa - плацентата се намира над шийката на матката, затваряйки изходния път за бебето
 • Механични препятствия, които пречат на вагиналното раждане, като миома в цервикалната област
 • Заплашено руптура на матката (маточен белег от предишно раждане)
 • Болести, които не са свързани с бременността, при които естественото раждане представлява заплаха за здравето на майката (заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците; анамнеза за отлепване на ретината)
 • Усложнения на бременността, които застрашават живота на майката по време на раждане (тежка гестоза - еклампсия)
 • Седалищно предлежание или напречно положение на плода
 • Многоплодна бременност
 • генитален херпес в края на бременността (необходимостта да се избягва контакт на детето с гениталния тракт)

Спешно цезарово сечение

Спешно цезарово сечение е операция, извършена, когато по време на естествено раждане са възникнали усложнения, които застрашават здравето на майката или детето. При спешен CS разрезът обикновено се прави вертикално. Възможни причини:

 • Мудна трудова дейност или нейното пълно прекратяване
 • Преждевременно отделяне на нормално разположена плацента (липса на подаване на кислород към плода и евентуално фатално кървене)
 • (Заплашително) руптура на матката
 • Остра хипоксия (липса на кислород при дете)

Противопоказания

 • Вътрематочна смърт на плода.
 • Наличие на инфекции.
 • Фетални малформации, несъвместими с живота.

Анестезия

Цезарово сечение обикновено (до 95% от случаите) се извършва под регионална (епидурална или спинална анестезия или комбинация от двете) анестезия. В този случай се обезболява само долната част на тялото, жената може веднага след изваждането на детето от матката да го вземе в ръцете си и да го прикрепи към гърдите си.

В случай на спешно цезарово сечение понякога е необходимо да се прибегне до обща анестезия.

Операция

Преди операцията пубисът се обръсва и се поставя катетър в пикочния мехур, за да се избегнат проблеми с бъбреците по-късно. След анестезия жената се поставя на операционната маса и горната част на тялото се огражда с параван.

Хирургът прави хоризонтален разрез на предната коремна стена над пубиса; в спешни случаи се прави вертикален разрез от пъпа до пубиса, за да се отстрани детето възможно най-бързо. Ако има белег от предишни бременности, завършил с цезарово сечение, на същото място се прави нов разрез. След това хирургът разпространява мускулите, отстранява пикочния мехур встрани, прави разрез в матката и отваря феталния пикочен мехур. Лекарят отстранява бебето и пресича пъпната връв, след което плацентата се отстранява на ръка. Разрезът на матката се зашива, коремната стена се ремонтира и върху кожата се поставят конци или скоби. Цялата операция отнема 20-40 минути.

Ако е инсталиран дренаж, поставен в мускулната тъкан на корема, той се отстранява 2-3 дни след операцията; след 5-6 дни шевовете / скобите се отстраняват от кожата. [3]

След операция

В деня след операцията състоянието на жената се следи денонощно. На корема се поставя пакет с лед за свиване на матката и спиране на кървенето и се предписват болкоуспокояващи, лекарства за подпомагане свиването на матката и лекарства за възстановяване на стомашно-чревната функция. Понякога се предписват антибиотици. В момента се смята, че ако няма непрекъснато кървене, тогава интравенозните течности са ненужни и дори вредни, тъй като причиняват подуване на чревната стена. Доказано е, че възможно най-ранното активиране (до 4-6 часа след операцията) с достатъчна анестезия, ранното започване на прием на течности и храна (Fast Track Recovery concept) съкращава времето за рехабилитация след операцията и няколко пъти намалява броя на следоперативните усложнения. [4] [5] Ранното прикрепване на бебето към гърдата е особено важно за по-добро свиване на матката и стимулиране на лактацията.

Предимства и недостатъци на цезаровото сечение

Ползи

 • Относително безопасно раждане при жени с клинично тесен таз
 • В случаите, когато естественото раждане застрашава здравето / живота на майката или бебето, вредата от цезарово сечение е много по-малка, отколкото от (възможните) усложнения
 • Вагината не се разтяга, на перинеума няма конци (от епизиотомия), така че няма проблеми със сексуалната активност
 • Избягване на хемороиди и пролапс на тазовите органи
 • Няма деформация на главата на бебето при преминаване през родовия канал
 • След естественото раждане влагалището на жената става по-просторно, лесно се променя в размера си, хименът, поради преразтягане, се запазва под формата на миртоподобни папили, преддверието на влагалището става нечувствително към болка. Всички тези фактори влошават качеството на сексуалния живот..

недостатъци

 • Възможността за инфекция в коремната кухина
 • Вероятността от сериозни, включително фатални усложнения за майката е около 10 пъти по-висока, отколкото при вагинално раждане
 • Трудност при започване на кърмене - в някои случаи
 • Белегът на матката след цезарово сечение е причината за необходимостта от дълга пауза между случилото се и следващото раждане (ако има такива, които се планират), тъй като по време на контракциите при следващото раждане контракциите на мускулния слой на матката са толкова силни, че белегът в някои случаи, според статистиката, 1-2 процента, не издържа и прекъсва. Този проблем може да бъде решен, ако лекарят веднага след цезаровото сечение започне необходимата терапия за ранното зарастване на мястото на разреза на матката, тоест трябва да се погрижите за следващата бременност още в първите часове след раждането.
 • Вероятността от стрес при майката с развитието на психоза поради "непълнотата" на физиологичния процес на естественото раждане
 • Липсата на контакт на лицето на детето с областта на чатала на майката не позволява „засяване“ на стомашно-чревния тракт на детето с Escherichia coli на майката, детето все още ще получава Escherichia coli от околната среда, заедно с друга микрофлора, но това застрашава развитието на дисбиоза. Също така за момичетата е важен трансферът на вагинална микрофлора, поради което вероятността от развитие на вулвовагинит е намалена.

История

Първото надеждно цезарово сечение на жива жена е извършено през 1610 г. от хирурга И. Траутман от Витенберг. Бебето беше възстановено живо, а майката почина 4 седмици по-късно (причината за смъртта не е свързана с операция). В Русия първото цезарово сечение е извършено през 1756 г. от И. Еразъм. Един от първите в Русия, който практикува цезарово сечение, е хирургът Е. Х. Икавиц.

През 2000 г. мексиканката Инес Рамирес Перес си направи цезарово сечение. [6]

произход на името

Има три теории.

 1. Плиний по-големият твърди, че по този начин се е родил един от предците на Цезар (малко вероятно е това да е Юлий - тогава операцията е била използвана само ако майката умре).
 2. Според един от римските императорски закони (лат. Lex Caesarea - кралски закон), детето на умираща майка трябвало да бъде спасено чрез цезарово сечение.
 3. от латински caedere - да режа.

Каквато и теория да е вярна, на много езици в името на тази операция има връзка с царя или Цезар (англ. Цезарово сечение, нем. Kaiserschnitt).

ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

Цезарово сечение (sectio caesarea; синоним цезарово сечение) е хирургичен метод за отстраняване на плода и плацентата чрез разрез в стената на матката. В зависимост от достъпа до матката се прави разлика между коремно цезарово сечение, извършено чрез лапаротомия и използвано за раждане, и вагинално цезарово сечение, извършено за прекъсване на бременност през вагиналния родов канал. За да се прекъсне бременността в периода от 16 до 28 седмици. произведени и т.нар. незначително цезарово сечение по коремен път, особено в случаите, когато екстрагениталната патология изключва бременността и е необходима сексуална стерилизация.

Съществуват противоречиви мнения относно произхода на името на операцията. Може да се предположи, че произходът на името на операцията не е свързан с думата Цезар, а с името на Гай Юлий Цезар, който е извлечен по коремния път, за което е получил името Цезар. Имайки това предвид, цезарово сечение би било по-подходящо от цезарово сечение..

Извличане на дете от утробата на починала майка през разрез в коремната стена и матката се извършва в древни времена. Всяка националност, достигнала достатъчно високо ниво на цивилизация, е споменала за такава намеса. От гръцката митология е известно, че Дионис и Ескулап са били издълбани от утробата на мъртвите си майки - Селема и Каронис. В края на 7 век. Пр.н.е. д. Римският император Нума Помпилий издал закон, забраняващ погребението на бременни жени, без първо да извади детето по корем. Тогава това правило беше включено в почти цялото законодателство на европейските държави..

Първият надежден К. с. върху жива жена е произведен през 1610 г. от хирурга И. Траутман от Витенберг. Бебето беше възстановено живо, а майката почина 4 седмици по-късно. (причината за смъртта не е свързана с операцията). В Русия първата операция K. s. е направен през 1756 г. от И. Еразъм.

До последната четвърт на 19 век. резултати K. s. като цяло бяха незадоволителни. Причините за смъртта са инфекция и кървене, тъй като стената на матката не е зашита. Предложението на G. E. Reyna и E. Porro през 1876 г., след отстраняване на детето, да се премахне тялото на матката - източник на инфекция и кървене - намалена майчина смъртност. Въпреки това, само с използването на техниката на маточния шев, въведена от V.I. Stoltz през 1874 г., а след това асептика, антисептици и анестезия, нов етап в историята на K. В бъдеще, благодарение на постиженията на медицината, високо ниво на оперативна техника K. страница. произведени с доста благоприятни резултати.

Съдържание

 • 1 Коремно цезарово сечение
  • 1.1 Показания и противопоказания
   • 1.1.1 Абсолютни показания
   • 1.1.2 Относителни показания
  • 1.2 Предоперативна подготовка и облекчаване на болката
  • 1.3 Техника на работа
   • 1.3.1 Телесно цезарово сечение
   • 1.3.2 Цезарово сечение в долния сегмент на матката
  • 1.4 Следоперативен курс и грижи
  • 1.5 Незабавни и дългосрочни резултати
 • 2 Вагинално цезарово сечение
  • 2.1 Показания и противопоказания
   • 2.1.1 Предоперативна подготовка и облекчаване на болката
   • 2.1.2 Техника на работа
   • 2.1.3 Следоперативен курс и грижи
 • 3 Цезарово сечение за мъртвите и умиращите

Коремно цезарово сечение

Показания и противопоказания

Цезарово сечение се извършва, когато раждането през вагиналния родов канал е невъзможно или опасно за живота на майката или плода.

Цезарово сечение е най-честата операция в акушерството. По отношение на всички родове, според литературата, K. p. произведени от 1 до 10%, в СССР - ок. 2%. В болници, където са концентрирани бременни жени с висок риск от раждане, K. стр. извършва се по-често, отколкото в конвенционалните акушерски заведения. От 70-те години. 20-ти век честота до. страница. се увеличава; това се дължи на факта, че с помощта на оперативно раждане се намаляват перинаталните наранявания и смъртните случаи на новородени. Страницата се използва по-често. при бременни жени с екстрагенитална патология и акушерски усложнения. Усъвършенстване на оперативната техника, съвременен ден, анестетична помощ, правилно следоперативно лечение на пуерпера след К. стр. позволяват да се разглежда коремното раждане като операция по избор при определени условия. Няма съмнение, че такива операции като акушерски форцепс, вакуумна екстракция, комбинирана външно-вътрешна ротация с пълно разкритие, фетална екстракция с едно предлежание са много по-травматични за плода в сравнение с правилно и своевременно извършената операция на К. с.

Индикации към K. страница. разделени на абсолютни и относителни. Наличието на абсолютни индикации изисква безспорното производство на К. с. (всеки друг метод на раждане е по-опасен за майката), а за неговото производство, според относителните индикации, е необходима силна обосновка. Групата на относителните индикации включва такива акушерски ситуации, при които раждането на живо и здраво дете е съмнително, ако раждането се извършва по вагинален път.

Абсолютни показания

Те включват патология, която изключва възможността за доставка през влагалището: стесняване на таза, когато истинският конюгат е 7,5 cm или по-малък; други аномалии и деформации на таза с рязко намален размер; тумори на тазовите кости, миома на шийката на матката, тумори на яйчниците и други тазови органи, които блокират родовия канал; рубцово стесняване на шийката на матката и влагалището. Абсолютни индикации за производството на К. с. също са: пълноценно предлежание на плацентата и преждевременно отделяне на нормално разположената плацента, придружено от хеморагичен шок; непълна предлежание на плацентата, когато има масивно кървене и родовият канал не е подготвен за вагинално раждане. К. с. за предпочитане да се произвежда при рак на шийката на матката, вагината, вулвата, пикочния мехур, ректума; пикочно-половите и пикочно-половите фистули в миналото и настоящето; при наличие на белег на матката след ефрейтор К. стр. или зашито руптура на матката със сложен следоперативен ход и признаци на белег за малоценност; в състояние на агония или смърт на майката с жив и жизнеспособен плод.

С наличието на абсолютни показания K. страница. произведени с началото на раждането или в края на бременността. Абсолютните индикации за K. страница, като правило, са жизненоважни и нямат противопоказания.

Относителни показания

Почти всички акушерски усложнения в една или друга степен са относителни индикации за цезарово сечение, което е свързано с желанието за намаляване на перинаталната смъртност. Тази тенденция е оправдана, но трудността се крие във факта, че е невъзможно ясно да се определят границите на приложението на К. с. според относителните индикации. От една страна, прибързаното разрешаване на въпроса може да доведе до необосновано производство на К. с., От друга - закъсняло решение на въпроса в полза на К. с. може да доведе до раждане на ранено дете.

Относителните показания включват: клинично тесен таз с нормални размери на таза, I и II степени на стесняване на таза или големи размери на плода. При относителни (I и II) степени на стесняване на таза, необходимостта от прекратяване на раждането по К. стр. излиза наяве в процеса на родов акт. Това отчита анатомичните размери на таза, дебелината на тазовите кости на жената, формата, мястото и степента на стесняване на таза, размера на главата на плода, способността на главата да променя конфигурацията и особеностите на нейното вмъкване, естеството на труда, резултатите от предишни раждания и др. Относителни показания за К. с... също са: неблагоприятно представяне и вмъкване на главата (фронтално, лицево - с брадичката назад, задна асинклитизъм, високо изправено стоене на главата); напречно и наклонено положение на плода, особено в комбинация с други усложнения (стесняване на таза от I и I степен, слабост на раждането, голям плод, постматуритет, пролапс на пъпната връв с недостатъчна дилатация на маточната шийка и др.); застрашаващо разкъсване на матката, заплаха от образуване на урогенитална фистула; белег на матката след К. страница, зашито руптура на матката и гинекологични операции на матката без признаци за малоценност на белега и при наличие на допълнителни акушерски усложнения (например относителната степен на стесняване на таза, ненормално представяне на главата); непълно предлежание на плацентата с умерено кървене, когато има други усложняващи моменти - ненормално положение на плода, мъртво раждане или дългосрочно безплодие в анамнеза, слабост на раждането, заплашваща вътрематочна асфиксия и др.; заболявания на майката - нефропатия и прееклампсия, които не се поддават на консервативна терапия; голям плод със захарен диабет, декомпенсирани сърдечни дефекти и др..

Цезарово сечение се извършва и по т.нар. сложни индикации. Тези показания се наричат ​​още комбинирани, профилактични, комбинирани. Те са комбинация от няколко усложнения на бременността и раждането, всяко от които поотделно не служи като индикация за K. page, но заедно представляват реална заплаха за живота на плода в случай на раждане през естествения родов канал. Те включват слабост в раждането, цервикална дистоция, следсрочна бременност, първородено раждане след 30 години, заплашваща вътрематочна фетална асфиксия, мъртво раждане или обичайни спонтанни аборти в историята; предишно продължително безплодие, седалищно предлежание на плода, голям плод, пролапс на пъпната връв, стесняване на таза от 1-ва степен, късна токсикоза. Когато една родилка има 3-5 от тези усложнения, за да се предотврати мъртво раждане, К. се извършва с.

Редки относителни индикации за извършване на К. страница: малформации на матката и влагалището, остър корем (усукване на бременната матка, перитонит и др.), Екстрагенитални заболявания, изискващи бързо раждане с неподготвен родов канал.

При изпълнение на К. с. според относителните показания трябва стриктно да се вземат предвид възможните противопоказания. Те включват: вътрематочна фетална смърт, дълбока недоносеност, дългосрочна вътрематочна фетална хипоксия, предварителни опити за доставка през вагиналния родов канал (налагане на акушерски форцепс, ротация на плода и др.); наличието на хрон и остра инфекция.

С жизнени показания към К. стр. от страна на майката, наличието на противопоказания губи значението си. Например при пълна предлежание на плацентата вътрематочната смърт на плода не е противопоказание за К. с.

Условията за извършване на цезарово сечение са наличието на жив и жизнеспособен плод; навременността на операцията, тоест определянето на оптималния период от време, когато хирургичното раждане няма да бъде прекалено прибързано или, напротив, закъсняла интервенция (в първия случай, K. страница ще бъде извършена с доста благоприятни възможности за вагинално раждане, във втория - има реална опасност от мъртво раждане или дори смъртта на майката). Заедно със стриктното спазване на всички правила за асептика и антисептици, приети в хирургическата практика, при изпълнение на. трябва да се обърне специално внимание на възможността за хориоамнионит (възпаление на околоплодните мембрани). Хориоамнионитът се появява при продължително раждане, безводен интервал от повече от 12 часа, предшестващ зараждането на инфекцията. Хориоамнионитът се проявява клинично с висока температура, главоболие и гнойно отделяне от родовия канал. Общото състояние на родилката първоначално остава задоволително, по-късно се присъединяват признаци на интоксикация и може да се развие бактериален шок. Хематологичните параметри се променят, както при възпалителния процес. С хориоамнионит К. невъзможно е да се произведе по изключение екстраперитонеална К. с.

За изпълнение на К. с. изисква се съгласието на майката за операцията, което е отразено в историята на ражданията.

Предоперативна подготовка и облекчаване на болката

Обемът на предоперативната подготовка е обичайно за лапаротомия (вж.). В случай на спешна операция, червата и пълният стомах се изпразват. Непосредствено преди операцията урината се отцежда с катетър.

Анестезията има свои собствени характеристики, тъй като по време на операцията, в допълнение към състоянието на жената, е необходимо да се вземе предвид състоянието на плода и ефекта на различни анестетици върху него. Плацентата не е бариера за нито един от тях, независимо от начина на въвеждането им в тялото на майката. Късна токсикоза, анемия, шок при майката, продължително раждане, недоносеност, недоносеност, нарушена маточно-плацентарна циркулация причиняват вътрематочна фетална хипоксия или висока степен на чувствителност към най-малкото намаляване на доставката на кислород.

Болкоуспокояващите, използвани за K. page, не трябва да водят до инхибиране на контрактилната активност на матката, за да се избегне хипотонично кървене по време и след операцията.

При Цезарово сечение най-често се използва ендотрахеална инхалационна анестезия (вж.). За 15-20 минути. преди операцията се прилага интравенозно 0,5 mg атропин сулфат. За въвеждане на анестезия в повечето случаи се използват пропанидид (сомбревин, епонтол) или виадрил. Уводна анестезия с пропанидид се извършва със задължителното включване на антихистамини и калциев хлорид в премедикацията. При бременни жени с тенденция към алергични реакции, употребата на пропанидид е противопоказана. За въвеждане на анестезия барбитуратите могат да се използват в комбинация с невролептични и успокоителни лекарства, което прави възможно намаляване на дозата на барбитуратите и избягване на наркотична депресия на плода. В случай на остра кръвозагуба при родилка и хипоксия при плода, барбитурати не се използват.

Високото ниво на плацентарна холинестераза прави използването на деполяризиращи мускулни релаксанти безвредно за новороденото. По-добре е да не използвате етер, флуоротан, трилен, циклопропан за основна упойка, докато плодът не бъде отстранен, а по-скоро да използвате азотен оксид с антипсихотици.

След отстраняване на плода техниката на невролептаналгезия (вж.) Не се различава от тази при хирургични операции.

Като се има предвид физиологичната хипервентилация при родилки, която осигурява нормална дифузия на кислород към плода, изкуствена вентилация на белите дробове (вж. Изкуствено дишане) по време на K. страница. препоръчително е да се извършва с минутен обем на дишане най-малко 14 литра. По-енергичната вентилация (18 до 20 L / min) може да доведе до рязък спад в кръвния поток на матката, което ще доведе до фетална хипоксия.

Техника на операция

В зависимост от мястото на отваряне на маточната кухина. могат да бъдат телесни (класически) и в долния сегмент на матката.

Телесно цезарово сечение

Трябва да се извърши телесно цезарово сечение в случаите, когато е необходима хистеректомия след операцията (вж. Екстирпация на матката), при наличие на изразени деструктивни промени в областта на долния сегмент на матката или когато е необходимо много бързо раждане в интерес на майката и плода (например с обилна маточно кървене).

С ефрейтор К. с. след лапаротомията на долната средна линия матката се отстранява от коремната кухина в операционната рана; на предната му повърхност се прави разрез по средната линия със скалпел в посока отдолу надолу, дълъг най-малко 12 см. След това се отваря феталният мехур, плодът се отстранява, хващайки го за крака или за главата, пъпната връв се разрязва между скобите и детето се предава на акушерката. След това се отстранява вторичният материал и разрезът на матката се зашива с двуредов възел от кетгутов шев - мускулно-мускулен и серозно-мускулен. След тоалетната на коремната кухина коремната стена се зашива плътно.

При приложените модификации на този метод матката не се отстранява от коремната кухина; последващи етапи към. страница. изпълнявайте в същата последователност. Други модификации на ефрейтор К. с. (с долно-напречен разрез по Fritsch, с отдолу-сагитален разрез по Müller, с надлъжен разрез на задната стена на матката по Constein-Polano и др.) не се използват и имат само историческо значение.

С коремна. след разрязване на маточната стена понякога е възможно да се намери плацентата, представяща раната (placenta caesarea). В този случай е необходимо да се страхувате не толкова от силно маточно кървене, колкото загуба на кръв в плода, краищата могат да бъдат, когато плацентата е прерязана или спукана. В тези случаи, с ръка, вкарана в маточната кухина, плацентата се ексфолира и, достигайки мембраните, те се разкъсват, след което детето се отстранява по обичайния начин. По време на К. с. загубата на кръв, според някои автори, е 800-1000 ml, поради което по време на операцията се преливат кръв и кръвни заместители.

Според някои индикации след коремна К. страница. произвеждат суправагинална ампутация или екстирпация на матката. Такива индикации включват разкъсвания на матката, които изключват възможността за нейното зашиване; маточноплацентарна апоплексия (матка на Кувелер); истинско нарастване на плацентата; шийна плацента; атония на матката, ако съдовата лигатура не спира кървенето; рядко, инфекция на матката; рак на маточната шийка; миома на матката.

Цезарово сечение в долния сегмент на матката

При цезарово сечение с напречен разрез на долния сегмент на матката се извършва надлъжна долна средна лапаротомия или напречен разрез, но Pfannenstiel. Коремната кухина е внимателно оградена със салфетки, за да се избегне проникването на околоплодна течност в нея. На мястото на най-голяма подвижност, везикутеринната гънка се отваря в средата с ножица, която се дисектира в напречна посока към двете кръгли връзки на матката. По тъп начин пикочният мехур се ексфолира и измества надолу. Нивото на разреза на долния сегмент на матката варира в зависимост от местоположението на главата на плода и трябва да съответства на най-големия му диаметър. Направен е малък напречен разрез със скалпел до отваряне на феталния пикочен мехур; разрезът се удължава с показалеца на двете ръце до крайните точки на периферията на главата. След това лявата ръка се вкарва в маточната кухина, улавя се главата на плода, обръща се със задната част на главата (или лицето) отпред и се извършва удължаване (или огъване), поради което главата се отстранява от матката. След това, чрез разтягане с двете ръце за главата, едното и другото рамо се отстраняват последователно, след това тялото.

При наличие на седалищно предлежание плодът се отстранява от крака и в напречно положение на плода, след предварително завъртане на плода за крака; главата се отстранява от маточната кухина по техника, идентична с тази на Морисо - Левре (огъване на следващата глава при отстраняване на детето в случай на тазово старание). Пъпната връв се прерязва между скобите и бебето се предава на акушерката. Окситоцинът се инжектира в маточната стена, след което последиците се отстраняват чрез изтегляне на пъпната връв; Маточната кухина се проверява с голяма кюрета или ръка. Раната на матката се зашива с възли от кетгутов шев в два реда, без да се улавя лигавицата; първите конци се нанасят върху непокътнатата матка от двете страни, на 1 см от ъгъла на разреза на матката. Третият ред конци - непрекъснати конци от кетгут - възстановяват целостта на везикутеринната гънка (фиг. 1).

Ако след отстраняване на детето и плацентата се появи маточно кървене, което не подлежи на консервативна терапия, големите съдове се лигират и ако тази мярка е неефективна, надвлагалищна ампутация или екстирпация на матката, в зависимост от причината, която е причинила кървенето. След използване на коремната тоалетна, коремната стена се зашива плътно.

К. с. с надлъжен разрез на долния сегмент на матката (isthmic-corporal To. page) за незабавни и дългосрочни резултати значително отстъпва на горния метод. В тези случаи разрезът често се удължава върху тялото на матката (ако е трудно да се извлече детето) и K. страница. по същество става ефрейтор.

К. с. в долния сегмент на матката в сравнение с телесния има неоспорими предимства: с ефрейтор К. стр. общата смъртност е по-висока, честотата на гинекол. заболявания по-често, повтарящи се К. се правят по-често. по време на последващи бременности и раждане (поради непълноценността на белега на матката); по-често има разкъсвания на матката по Белега. К. с. в долния сегмент на матката също е обосновано от анатомична и функционална гледна точка: отчита местоположението на мускулните слоеве и кръвоносните съдове, особеностите на функциите на различни части на матката при раждане.

Повторен К. с. произвеждат в долния сегмент на матката (дори в случаите на стерилизация), тъй като с ефрейтор К. стр. в следоперативния период са по-чести различни усложнения, по-специално перитонит (вж.).

Екстраперитонеалното (екстраперитонеално) цезарово сечение се използва, когато се появи инфекция по време на раждането, за да се предотврати следоперативният перитонит. Показан е за дълъг безводен интервал (повече от 12-14 часа), при бременни жени с хронични и остри заболявания и в случай на алергични реакции към антибиотици. Тази операция е препоръчителна, ако е показано оперативно раждане и съществува значителен риск от следоперативен перитонит. Технически екстраперитонеална K. страница - по-сложна операция в сравнение с интраперитонеална K. страница. и трябва да се извършва от най-опитния акушер-гинеколог. Преди операцията, за по-добра ориентация, пикочният мехур се пълни със 150-200 ml разтвор на фурацилин или борна киселина. Прави се коремен разрез по бялата линия или по метода на Pfannenstiel до перитонеума. Ректусните мускули се оттласкват направо и се прибират настрани, перитонеумът се отделя нагоре, дъното на пикочния мехур е изложено, след което пикочният мехур се премества надясно, отделяйки го от долния сегмент на матката по тъп начин. След изпразване на пикочния мехур с катетър се отваря долният сегмент на матката, плодът и последиците се отстраняват, след това разрезът в матката се зашива, пикочният мехур се връща на мястото си и коремната стена се зашива по обичайния начин.

Следоперативен курс и грижи

След К. с. родилката се прехвърля в интензивното отделение, където се коригира водно-електролитния баланс, кръвните газове и др. Препоръчително е да се следят хемодинамичните параметри (пулс, кръвно налягане, обем на циркулиращата кръв, минутен обем на кръвообращението и др.) и дишане (дихателна честота, минутен обем на дишането, кръвни газове и др.). Загуба на кръв) се попълва с 2/3 с донорска кръв, въвеждат се разтвори, които подобряват реологичните свойства на кръвта - реополиглюцин, полиглюцин, хемодез. Инфузионната терапия се допълва с разтвори на глюкоза и натриев хлорид. Общото количество инжектирана течност варира в зависимост от първоначалните данни за обема на циркулиращата кръв, но не трябва да бъде по-малко от 1500-2000 ml. Едновременно с инфузионната терапия се прилагат диуретици, количеството инжектирана течност се коригира в зависимост от диурезата. Използват се болкоуспокояващи, витамини, антихистамини. Антибиотиците се предписват само в случай на спешна операция; препоръчително е да се използват полусинтетични пеницилини или цефалоспорини. На 2-рия ден електролитният баланс се коригира, прозерин и глюкозонокаинова смес се използват за предотвратяване на чревна пареза. Необходимо е внимателно да се следи инволюцията на матката, естеството на лохиите. Ако след К. страница има признаци на ендомиометрит, проведете интензивна антибактериална, инфузионна и възстановителна терапия.

Няколко часа след операцията се препоръчва да се обърнете в леглото, да движите ръцете и краката си, да седнете на следващия ден и на 2-рия ден. разходка из отделението. Кърменето на детето може да бъде разрешено 3-5 дни след операцията и по-рано, ако майката и детето са в добро състояние. На 6-8-ия ден. премахнете шевовете от коремната стена; на 10-12-ия ден. след операцията следродилната жена може да бъде изписана вкъщи под наблюдението на предродилна клиника.

Такова управление на следоперативния период се извършва при практически здрави жени, претърпели неусложнена операция, с плавен следоперативен ход. Ако пациентът има усложнения по време и след операцията (шок, колапс, постхеморагична анемия, късна токсикоза, възпалителни процеси и др.), Тогава тези мерки се допълват с набор от мерки, насочени към тяхното отстраняване.

Непосредствени и отдалечени резултати

Постиженията на медицината, правилният избор на метода на раждане и метода на Цезарово сечение, като се вземат предвид показанията и противопоказанията за операцията, навременността на нейното производство и други мерки дават възможност за намаляване на перинаталната и майчината смъртност след К. стр. до минимум.

Причините за майчината смъртност могат да бъдат разделени на две групи: тези, свързани с операцията на К. (перитонит, тромбоемболия, усложнения от анестезия, сепсис, чревна непроходимост, бронхопневмония и др.) и не свързани с операцията на К. (пренатално кървене, еклампсия, заболявания на сърдечно-съдовата система, други екстрагенитални заболявания).

Анализът на причините за перинаталната смъртност при коремно раждане показва, че това е Ch. обр. се свързва с предлежанието на плацентата и преждевременното отлепване на нормално разположената плацента, късната токсикоза на бременни жени, екстрагениталната патология, както и усложненията на раждането, довели до смърт на плода поради ненавременното извършване на коремна доставка (клинично тесен таз, слабост на раждането, положение на плода и предлежание ). В случаите, когато няма майчина патология, засягаща състоянието на плода, перинаталната смъртност е по-ниска и се дължи на недоносеност, деформации, хемолитична болест на новороденото, бронхопневмония на новороденото.

Гинекологична заболеваемост след прехвърлената. се среща по-често след ефрейтор К. страница. и гл. обр. нарушения на менструалната функция и хрон, възпалителни процеси.

Акушерската прогноза за жени, претърпели K. страница, не е абсолютно благоприятна, тъй като в значителен процент от случаите след телесна K. страница. наблюдава се безплодие. При появата на безплодие решаващата роля играе не самата операция, а възпалителните процеси в гениталиите, които се развиват след нея..

Доставката на жени, които са минали през K. страница в миналото, е важен проблем на съвременното акушерство. Анализът на литературните данни показва, че многократната операция. извършва се в 55% от случаите. Индикации за многократно. могат да бъдат разделени на три групи. Първият е т.нар. стабилни показания, които бяха в основата на производството на първата К. с. (напр. анатомично тесен таз, рубцови деформации на влагалището и шийката на матката). Втората група включва индикации, възникнали по време на тази бременност и раждане, независимо от прехвърлената преди това K. страница. (напр. предлежание на плацентата, пролапс на пъпната връв). Третата група включва неблагоприятни последици от предишната К. Страница, hl. обр. поради провала на белега на матката. Потенциалът за разкъсване на матката по белега след K. страница, особено след телесно, по време на последващи бременности и раждане изисква диспансерно наблюдение на такива жени. Интервалът между раждането и последващата бременност трябва да бъде най-малко 2 години. При определяне на прогнозата на повтаряща се K. страница, в допълнение към общите и акушерските данни, е важно да се изясни методът на предишната K. страница, индикациите, на които е извършена, по време на следоперативния период, естеството на белега на матката и коремната стена. За характеризиране на маточния белег се използва хистерография (вж. Метросалпингография), ръбовете се правят преди бременността в странична проекция и не по-рано от 6 месеца. след К. с.

По време на повторен К. с. често възниква въпросът за стерилизацията, тъй като рискът от разкъсване на матката по протежение на белега по време на следващата бременност и раждане се увеличава. При неусложнен ход на бременността родилите жени трябва да бъдат хоспитализирани за 2 седмици. преди раждането и при наличие на дефектен белег на матката в продължение на 4-5 седмици. до акушерско заведение, където да им бъде осигурена акушерска помощ в необходимия размер.

Вагинално цезарово сечение

Вагинално цезарово сечение (син. Вагинална хистеротомия) се използва за прекъсване на бременност по медицински причини между 16 и 28 седмици.

Операцията е предложена от J. A. Duhrssen през 1896 г. В акушерската практика се използва модификация, разработена от Yu.A. Leibchik през 1924 г. и независимо от него малко по-късно от F. Heinsius.

Показания и противопоказания

Показанията включват: токсикоза на бременността (нефропатия, еклампсия и др.), Заболявания на сърцето, белите дробове, бъбреците и други органи.

Противопоказанията включват: гинекол, заболявания, които създават пречка за свободния достъп до долния сегмент на матката (новообразувания, рубцова деформация на влагалището или шийката на матката, ампутация на шийката на матката и др.); цервикална бременност; предлежание на плацентата с достатъчно дълъг период на бременност (20 седмици или повече); остро тазово възпалително заболяване (напр. парапроктит).

Предоперативна подготовка и облекчаване на болката

Подготовката на пациент за операция не изисква предварително ограничаване на приема на храна. Червата се изпразват предната вечер и сутринта. За анестезия се използва ендотрахеална анестезия или епидурална анестезия (вж. Локална анестезия).

Техника на операция

Позицията на пациента е типична за вагинални операции. След обработка на външните гениталии и вагината и изпразване на пикочния мехур с катетър, шийката на матката се излага с огледала и се захваща с форцепс (или два зъба) от предната и задната устна. Цервикалният канал се сондира, след което се разширява с дилататори на Хегар до № 13-15. Шийката на матката се спуска до входа на влагалището, повдига се излага и предният форникс се изтегля. В него се прави напречен полулунен разрез на вагиналната стена с дължина 4-5 см, издутината е обърната към шийката на матката, на 2-2,5 см от външната ос на шийката на матката. Горният ръб на полулунния разрез на влагалищния свод се улавя и повдига с хирургически форцепс, пикочният мехур се отделя направо от предната повърхност на провлака на матката до страните и до везикутеринната гънка. Мостовете на съединителната тъкан между пикочния мехур и страничните части на шийката на матката се дисектират с ножица, а кървящите съдове се лигират с кетгут. В раната на предния вагинален форникс се вкарва повдигащо огледало и се разкрива предната повърхност на провлака на матката. В цервикалния канал се вкарва разширител # 13-15 или плоска метална шпатула и върху него се прави средно надлъжен разрез на надвлагалищната част на шийката на матката със скалпел. Една временна лигатура от кетгут се прилага върху краищата на разреза от двете страни през цялата дебелина на шийката на матката, след което бужи или шпатула и куршуми форцепс се отстраняват. Издърпване от държачите на лигатури, под защитата на огледален лифт и под контрола на зрението с ножица, разрезът на провлака (долния сегмент на матката) продължава до везикоутеринната гънка на перитонеума; в същото време околоплодният мехур е показан в раздела. Амниотичната торбичка се отваря, вагиналният спекулум се отстранява. Във влагалището се вкарва ръка, с показалеца и средните пръсти те проникват в маточната кухина, намират и хващат феталния крак, въртят се и отстраняват плода към главата. Отново се въвеждат вагинални огледала и под защитата на асансьор главата на плода се перфорира със заострени ножици, извършва се екстрацеребрация, след което рухналата фетална глава се отстранява. Ако след отваряне на феталния пикочен мехур представящата се глава се появи в раната, тя се хваща с форцепс от куршуми, перфорира се и след изпразване се отстранява чрез изтегляне на форцепс от куршума. Последващото раждане се отстранява чрез издърпване на пъпната връв с хемороидални форцепс или пръсти, вкарани в матката. При кратки гестационни периоди цялата яйцеклетка може да бъде отлепена и отстранена чрез пръстов метод. След отстраняване на яйцеклетката маточната кухина се изстъргва с голяма тъпа кюрета. Преди това 1 ml окситоцин се инжектира в матката или интравенозно (бавно!), А метилергометрин се прилага на жени със сърдечно-съдова патология.

Затварянето на разреза на маточната стена започва от горния ъгъл на раната, като се прилагат отделни възли от кетгутов шев на един етаж; лигавицата не трябва да се улавя в шева. Завързани кетгутови шевове се поставят и върху клапата на предния вагинален форникс - първият в центъра за неговото симетрично възстановяване, а след това последователно във всяка посока (фиг. 2). Без да се премахват вагиналните огледала, в предните и страничните сводове се вкарва марлен тампон, който се отстранява след 4-6 часа.

С вагинални. възможна е рана на пикочния мехур, порезът най-често възниква поради страха от нараняване. С плитък разрез в стената на вагиналния форникс на мястото на прехода му към шийката на матката се извършва по-нататъшно отделяне на пикочния мехур не в разхлабената тъкан между пикочния мехур и провлака на матката, а в стената на пикочния мехур чрез разслояване на мускулните влакна. Проверката на целостта на пикочния мехур се извършва чрез катетеризация (кръв в урината) и пълненето му с разтвор на метиленово синьо. Дефектът в стената на пикочния мехур се зашива с възли от кетгутов шев. С гестационна възраст над 20 седмици. Недостатъчният разрез на надвагиналната шийка и долния сегмент по време на извличането на плода може да доведе до продължителен разрез в матката След изпразване на матката, границите на изкуствения отвор в нея трябва да бъдат ясно определени преди зашиване.

Следоперативен курс и грижи

На пациента се предписва пакет с лед в долната част на корема, редуциращи матката агенти, антибиотици (в случай на възпалителен процес). На 2-3-ия ден е позволено да седне в леглото, на 3-4-ия ден - да стане, а на 8-9-ия - жената може да бъде изписана от болницата, ако основното заболяване позволява. При неусложнен ход на следоперативния период се правят вагинални изследвания и изследвания с вагинални огледала след 2-3 седмици. след изписване по реда на контролния преглед.

Най - близките и далечни резултати от вагиналните. доста благоприятен; менструалната и плодородната функция не се засягат.

Цезарово сечение за мъртвите и умиращите

В литературата има съобщения за цезарово сечение на мъртвите, за да се спаси детето. Резултатите от тези операции бяха незадоволителни дълго време. Според статистиката на националния отбор Ланге до 20 век. от 141 К. с. получиха само 3 живи деца. Но вече от 22 операции, описани през 1934-1960 г., 20 деца бяха възстановени живи. По резултатите от подобни К. с. голямо влияние оказва времето, изминало от момента на смъртта на майката до изваждането на детето, и естеството на болестта, от която е починала жената. Прогнозата за плода е по-благоприятна в случаите на внезапна смърт на майката и неблагоприятна в случаи на смърт от хронично заболяване и интоксикация. Според П. Я. Гарфункел максималното време, необходимо за извличане на живо дете след смъртта на майката, е 21-23 минути. К. с. върху мъртвите продукти при гестационна възраст над 28 седмици. К. с. трябва да се извършва по телесен метод, тъй като е най-бърз.

К. с. на умиращ човек се извършва в случаите, когато болестта на майката е фатална и неизбежността на близката смърт е извън съмнение, а плодът е жизнеспособен. Преди операцията трябва да се уверите, че доставката през вагиналния родов канал е невъзможна. Ако пациентът е в съзнание, е необходимо нейното съгласие за операцията, а в случай на загуба на съзнание трябва да се получи съгласието на нейните роднини (ако е възможно). Решението за операцията се взема ex consilio, когато е възможно..

Операцията на цезарово сечение на умиращия се извършва при спазване на всички правила за асептика и техника по телесен метод.


Библиография Gendon Z. Ya. Прекъсване на късна бременност чрез вагинално цезарово сечение, Akush и гинекология., M 1, p. 58, 1970; Зверев В. В., Персианинов Л. С. и Растригин Н. Н. Анестезия по време на цезарово сечение с използване на невролептични и аналгетични средства, на същото място, № 7, стр. 21, 1972; Ланцев Е. А. и др. Дългосрочна епидурална анестезия при цезарово сечение, Вопр. добре мат. и деца., т. 20, № 3, стр. 75, 1975; Малиновски М. С. Оперативно акушерство, стр. 328, М., 1974; Персианинов Л. С., Каструбин Е. М. и Растригин Н. Н. Електроаналгезия в акушерството и гинекологията, М., 1978; Персианинов Л. С., Чернуха Е. А. и Комисарова Л. М. Екстраперитонеално цезарово сечение, Акуш и гинекология., № 5, стр. 34, 1977; Покровски В. А. и Маркина В. П. Цезарово сечение в долния маточен сегмент с надпубисно напречно сечение на коремната стена, Воронеж, 1968, библиогр.; Слепи А. С. Коремно цезарово сечение в съвременното акушерство, М., 1968, библиогр.; Чипев X., Балабанова С. и Иванова Е. Протичането върху бремето и всеки ден следата е несигурна sectio caesarea, Akush и gynek. (София), т. 15, с. 415, 1976; Frankenberg H. W. Die Wandlung der Kaiserschnitt-Indikationen, Geburtsh. u. Frauenheilk. Bd 35 S. 265 1975; Hibbard L. T. Променящи се тенденции при цезарово сечение, Amer. J. Obstet. Gynec., V. 125, стр. 798, 1976; Martius H. Die gebur-tshilflichen Operationen, Щутгарт, 1962; Morozov H. Nova оперативна техника за екстраперитонеално сечение, Akush и гинекология. (София), т. 13, с. 263, 1974; Пекса А. i. i. Kliniczne aspekty ciecia cesarskiego, Ginek. пол., т. 46, с. 145, 1975; Rahim Wahib A. Hysterography trace re-Caesar section, Akush и Gynek. (София), т. 15, с. 332, 1976; Hibbard L. T. Променящи се тенденции при цезарово сечение, Amer. J. Obstet. Gynes., V. 125, стр. 798, 1976; Johnell H. E., Ost-berg H. а. WahlstrandT. Честота на цезарово сечение, Acta obstet, gynec, scand., V. 55, стр. 95, 1976; Uher M. aj. Akutni stavy po sectio ceasarea, Cs. Гинек., Св. 39, с. 736, 1974; Weber C. E. Postmortem цезарово сечение, Amer J. Obstet. Gynec., V. 110, стр. 158, 1971,