По време на бременността мама и бебе са едно цяло. Състоянието им на здраве, настроение, характеристики или трудности в развитието са взаимосвързани. Ето защо лекарите съветват да се обръща внимание на промените в благосъстоянието, което може да е сигнал, че не всичко е наред с детето..

Това е особено вярно по време на критични периоди на бременност. При които дори незначителни фактори могат да повлияят негативно на хода на бременността. Кои са критичните периоди на бременността и отрицателните фактори? За това е нашата статия..

Критични периоди на бременност

Сред дългите 40 седмици има специални седмици, които изискват повишено внимание. Това са така наречените критични периоди на бременност или критични периоди в развитието на ембриона и плода..

През такива периоди чувствителността се увеличава, а адаптивните възможности намаляват. Следователно бебето и майката стават много уязвими. Това се дължи на факта, че през тези периоди процесите в клетките и тъканите са най-активни и метаболизмът се засилва значително. Във всеки триместър могат да се разграничат неговите критични периоди заедно с характерните причини за аборт.

Първият критичен период (2-3 седмици)

Първият критичен период се пада на втората и третата акушерска седмица, когато жената може още да не знае за раждането на нов живот. По това време настъпва имплантиране на яйцеклетката, т.е. проникване в лигавицата му на матката.

Процесът на имплантиране може да бъде нарушен, когато:

 • аномалии в структурата на матката (инфантилизъм, двурога или седловидна матка, наличие на преграда в маточната кухина);
 • травма на ендометриума (вътрешния слой на матката) в резултат на аборт и възпалителни заболявания (хроничен ендометрит);
 • наличието на миома на матката;
 • белег на матката след цезарово сечение и други операции.

Освен това имплантациите могат да предотвратят всякакви смущения в дейността на майчиното тяло: стрес, безпокойство, тежка физическа активност, изменение на климата, прегряване, пътуване със самолет и т.н. Опасни инфекции, диабет, заболявания на пикочно-половата система (цистит, пиелонефрит и др.)

Друга причина за прекъсване на бременността на най-ранния етап са хромозомни и генетични аномалии в развитието на ембриона. Съществува един вид естествен подбор на бъдещо потомство. За съжаление поради тази причина бременността се прекъсва.

Втори критичен период (4-6 седмици)

Вторият критичен период през първия триместър настъпва по време на органогенезата. В този момент има активно разделение на клетките, възниква залагането на зародишни слоеве, образуването на всички органи и системи на плода. Ембрионът е много чувствителен към неблагоприятни фактори, чието действие може да доведе до груби аномалии в развитието, смърт на ембриона, неразвиваща се бременност и спонтанен аборт.

Нервната и ендокринната система на ембриона, органите на зрението, половите жлези са най-чувствителни към неблагоприятните ефекти върху плода, поради което нарушенията в развитието на тези органи са по-чести. Ето защо, през този решаващ период е важно мама да се грижи, необходимо е да се изключат всички негативни фактори и лоши навици, които могат да повлияят отрицателно на здравето на ембриона.

Трети критичен период (8-12 седмици)

От осмата до дванадесетата седмица се развива плацентата. Основната причина за аборт по това време са хормоналните нарушения. Основните хормонални нарушения, водещи до спонтанни аборти, са:

 • дисфункция на яйчниците. Тя може да бъде вродена или следствие от аборт, възпалителни процеси, дисфункция на други ендокринни жлези - хипофизата, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза. Най-често липсва прогестерон - яйчниковият хормон, необходим за поддържане на бременността в ранните етапи;
 • повишено производство на мъжки полови хормони в тялото на жената.
  Това може да е следствие от повишеното образуване на мъжки полови хормони (андрогени) както в яйчниците, така и в надбъбречните жлези. Във всеки случай, повишаването на нивото на андрогени води до намаляване на нивото на естроген и често причинява спонтанен аборт или става причина за неразвита ("замразена") бременност.
 • дисфункция на щитовидната жлеза, в много случаи придружена от дисфункция на яйчниците.
 • намаляването на нивата на прогестерон е една от най-честите причини за аборт. Освен това може да се намали нивото на естроген, което влияе върху растежа и развитието на матката. При липса на естроген се отбелязва недоразвитие на матката и ендометриума. Ако ендометриумът е недоразвит, тогава процесът на въвеждане на ембриона в стената на матката може да бъде нарушен, което води до спонтанен аборт. Ако сте наясно с хормонални нарушения, опитайте се да ги лекувате преди бременността..
обратно към съдържанието ↑

Четвърти критичен период (1 8 - 22 седмици)

Във втория триместър най-опасните седмици са от осемнадесета до двадесет и втора. Помислете за основните причини.

Истмико-цервикална недостатъчност (ICI)

Една от причините за прекъсване на бременността през този период е исхемично-цервикалната недостатъчност. ICI е цервикална патология, при която тя не е в състояние да изпълнява функцията да държи шийката на матката затворена. Под въздействието на гравитацията детето постепенно се спуска надолу, шийката на матката под натиска на тежестта на плода се отваря.

Ако разширяването на шийката на матката не се забележи през времето, тогава, за съжаление, бременността се прекъсва. За да се елиминира ICI, е необходимо да се инсталира специален песарий за разтоварване (пръстен на Майер). Тя ви позволява да поддържате шийката на матката, преразпределяйки теглото на бебето и феталната течност, за да поддържате бременността.

Ако пръстенът не се справи със задачата си, тогава друга опция за коригиране на ICI е шевът. В този случай шийката на матката се зашива с неразбираеми конци (най-често от копринени хирургични конци).

Те ви позволяват да стесните вътрешната ос на матката. Обикновено тази операция се извършва до 17 седмици, но според индивидуалните показания може да се извърши до 28 седмици. Тази манипулация се извършва след преминаване на необходимите тестове, с анестезия.

Ниска плацентация

Друга опасност от този период е ниската плацентация в маточната кухина. Ако сред признаците, показващи ниско местоположение на плацентата, забележите поне един от изброените, потърсете Вашия лекар!

 • Рисуващи болки в долната част на корема и кръста.
 • Кървене. Ако отлепването на плацентата е незначително, тогава количеството кръв ще бъде освободено малко. В този случай може да няма болка в долната част на корема. Ако отлепването е голямо, кървенето ще бъде силно. В този случай тя може да бъде придружена от световъртеж, повишена умора, припадък, болка в долната част на корема. Дори при леко кървене, не забравяйте да посетите лекар.
 • Ниско кръвно налягане.
 • Слабост.
 • Повишена умора.

За да забележите този проблем навреме, не забравяйте да посетите гинеколог и да се подложите на ултразвуков преглед..

Венерически болести

Полово предаваните инфекции могат да станат опасни. Причинители на инфекции: хламидии, токсоплазма, уреаплазма, херпесни вируси - могат да нарушат функцията на плацентата, да заразят феталната мембрана, да провокират преждевременно изтичане на вода.

Ако имате някое от изброените заболявания, не забравяйте да уведомите Вашия лекар за това. При наличие на такива проблеми е възможно лечение дори по време на бременност. Има лекарства (включително антибиотици), които са одобрени за употреба по време на бременност и не увреждат плода. Затова се консултирайте с вашия гинеколог и той ще подбере индивидуална програма за лечение за вас..

Пети критичен период (28 - 32 седмици)

Третият триместър има свои опасни седмици от двадесет и осма до тридесет и втора. Този период е опасен за началото на преждевременно раждане, тъй като настъпва следващият етап на интензивен растеж на плода и матката. На този етап нормалният ход на бременността може да бъде нарушен от такива явления като: късна гестоза, плацентарна недостатъчност, отлепване на плацентата.

Късна гестоза

Признаци на гестоза. С развитието на късна гестоза при бременна жена започва да се появява подуване на ръцете, краката и лицето. Повишаването на кръвното налягане през втората половина на бременността също е проява на късна токсикоза. Налягането може да се повиши до високи цифри, а не да намалее с употребата на лекарства. Диагнозата късна токсикоза се поставя, когато налягането се повиши над 140/90 mm Hg. ул.

Съдовите стени стават пропускливи не само за течната част на кръвта, но и за кръвните протеини. Това води до факта, че протеините започват да се отделят от тялото чрез бъбреците. При изследване на урината в нея се открива протеин. Може да има обща слабост, умора, главоболие, световъртеж, мигащи „мухи“ пред очите, шум в ушите, гадене и повръщане, болка в стомаха и подребрието.

Ако имате някой от горните симптоми, трябва спешно да посетите лекар!

Плацентарна недостатъчност

За съжаление, плацентарната недостатъчност често протича безсимптомно. Плацентарната недостатъчност е патология, която не може да бъде излекувана, но която може да бъде диагностицирана и лекувана. Това може значително да увеличи шансовете на детето за нормално развитие и раждане..

Плацентарната недостатъчност може да бъде открита по следните начини:

 • ултразвуково изследване и измерване на размера на плацентата и плода;
 • ултразвук и доплерометрия на плацентарния кръвен поток;
 • измерване на нивото на алфа-фетопротеин в кръвта на майката;
 • наблюдение на здравето на плода.

Отслабване на плацентата

Отслабването на плацентата е придружено от кървене в резултат на увреждане на маточните и плацентарните съдове. В резултат на това кръвта започва да се отделя. Между него и стената на матката се натрупва и образува хематом.

За отлепване на плацентата са характерни някои симптоми:

 1. Лека форма. Като правило той няма отчетливи признаци. Следователно патологията може да бъде диагностицирана само по време на рутинно ултразвуково сканиране или след раждане..
 2. Симптомите на умерено отлепване на плацентата се характеризират с коремна болка и леко кървене. Палпацията разкрива леко напрегната матка, понякога лека болезненост.
 3. Тежката форма на отлепване се характеризира с внезапна интензивна болка в перитонеума, силна слабост, замайване и тревожност. Понякога жените изпитват припадък, евентуално повишено изпотяване, понижена телесна температура и кръвно налягане, повишен пулс. Освен това се отбелязват бледността на кожата и появата на тъмни петна. При преглед матката е напрегната и асиметрична.

Заплитане на пъпната връв

Друга опасност от този период е вътрематочното заплитане на връвта. В този случай съществува риск бебето да остане без хранителни вещества и кислород. Ако има проблем със заплитането, наблюдавайте по-често в CTG. В случай на двойно и / или плътно заплитане, няма да е излишно да отидете в болницата.

Понякога на пъпната връв може да се образува възел. В резултат на появата му детето може да развие остра хипоксия, което увеличава риска от вътрематочна фетална смърт. Вероятността се увеличава и по време на раждането, когато майката и бебето са най-активни..

При диагностициране на възела на пъпната връв се извършва доплеметрия, която може да разкрие хипоксията на бебето. Ако се открие ултразвук на кислороден дефицит на плода, се предписва спешно цезарово сечение.

Опитайте се да разберете колкото можете повече за това как може да започне раждането, какви са неговите предшественици и признаци. Решете в родилния дом, в който искате да се роди бебето ви.

Фактори, които влияят негативно на бременността

Първото нещо, което влияе негативно на майката и детето, са неблагоприятните фактори на околната среда, като:

 • липса на кислород (хипоксия);
 • хипотермия;
 • прегряване;
 • лекарства;
 • токсини;
 • ядене на храни, съдържащи консерванти, оцветители, подобрители на вкуса и др..
 • химически продукти;
 • прекомерно излагане на слънчева светлина. За да не бъдете под ултравиолетова светлина, не се слънчеви бани, ходете сутрин или вечер (през летните дни);
 • консумация на алкохол;
 • пушене или „пасивно пушене“.
 • инфекции, вируси, бактерии и други заболявания.
обратно към съдържанието ↑

Съвети и трикове за поддържане на бременност

В зависимост от етапа на развитие на бебето, негативните фактори могат да бъдат изключително опасни и дори фатални за плода. Следователно бъдещата майка трябва да се придържа към определени правила и препоръки..

 • Не забравяйте да вземете всички тестове навреме.
 • Не се колебайте да вземете обменна карта. Уверете се, че гинекологът или медицинската сестра въвеждат данни в него.
 • Не забравяйте да стоите в позиция на коляно-лакът поне 10 минути, 3 пъти на ден.
 • На рецепцията разберете как се намира вашето бебе.
 • По това време има опасност от преждевременно раждане.От този момент е препоръчително майката да прибере чантата в болницата. Нека съдържа всичко необходимо, по-специално документи.
 • Ако почувствате дърпащи болки, в които има определени интервали, спешно се обадете на линейка! По това време роденото бебе няма да може да диша самостоятелно и за това ще му трябват специални устройства.
 • Много жени изпитват повишена сънливост по време на бременност. Опитайте се да поспите, ако е възможно. Отделете време за следобедна дрямка, лягайте рано вечер.
 • Не пропускайте да се разходите; сега ви трябва повече кислород, отколкото преди. А липсата му може да повлияе негативно на състоянието на детето..
 • Следете внимателно наддаването на тегло, подуване, натиск и движение на бебето.

По този начин, знаейки за особеността на опасния период на бременност, като вземете предвид препоръките, слушате съветите и вашето състояние, можете спокойно да забременеете и да родите дългоочаквано бебе. Успех и лесна доставка!

Най-опасните седмици от бременността по триместър

По време на бременността тялото на майката е уязвимо, но така наречените опасни седмици, в които се увеличават рисковете от неприятни усложнения, са още по-опасни. По правило това се дължи на факта, че както плодът, така и матката растат особено активно и ако се появи пречка, може да се случи непоправимо. В кои седмици трябва да бъдете особено внимателни и как да избегнете опасни периоди?

Има ли опасни периоди по време на бременност??

Съществуват критични периоди на бременност. Това са моментите, в които детето е най-застрашено. Това обикновено се свързва с формирането на жизненоважни органи и системи и ако през тези периоди се повлияят неблагоприятни фактори, рискът от аномалии на тези органи е особено голям..

Също така, по време на опасни периоди се увеличава вероятността от спонтанен аборт и спонтанен аборт. Ако разгледаме тримесечията, то през първия - най-опасните и най-наситени с критични седмици - най-често те диагностицират спонтанен аборт, извънматочна или замразена бременност, във втория - гърчове и прееклампсия, в третия - преждевременно раждане и отлепване на плацентата.

Неблагоприятни фактори, които могат да повлияят отрицателно на бременността:

 • Лоши навици (пушене, пиене на алкохол, пристрастяване към наркотици, пристрастяване към такси);
 • Неправилно хранене;
 • Дефицит на витамини и хранителни вещества (желязо, фолиева киселина);
 • Стрес;
 • Прекомерна физическа активност;
 • Прегряване, хипотермия;
 • Възпалителни и инфекциозни заболявания;
 • Излагане на токсични вещества, включително лекарства;
 • Хормонален дисбаланс;
 • Обостряне на хронични заболявания.

В допълнение към тях се вземат предвид и индивидуалните характеристики на жената и задължително се изучава нейното „репродуктивно минало“, включително аборти, спонтанни аборти, IVF, появата на дете чрез цезарово сечение, хирургични манипулации върху тазовите органи. С такава история критичните периоди стават още по-опасни и жената се наблюдава особено внимателно..

Възрастта на жената е от голямо значение: най-застрашени са младите момичета на възраст под 18 години и жените над 35 години..

Също така, лекарите често обръщат внимание на психологическото състояние на родилката и дори могат да се обърнат към психолог за консултация. Много жени се оказват психологически неподготвени за раждане: страхуват се, мислят, че не са готови, изпитват натиск от родителите или партньора си („време е“), позовават се на минали лоши преживявания (спонтанен аборт, замразена бременност), страх от загуба на привлекателност след раждането. Такова психологическо състояние е сравнимо с постоянен хроничен стрес, преживявания, следователно автоматично се добавя и друг рисков фактор - стресът.

Опасни периоди по време на бременност:

Във всеки триместър настъпват опасни седмици.

- през първия триместър

През първия триместър има три опасни периода:

 1. 2-3 седмици - периодът на въвеждане на ембриона в матката;
 2. 4-6 седмици - периодът на формиране на зачатъците на бъдещите органи на бебето;
 3. 8-12 седмици - времето на началото на формирането на плацентата.

Ако една жена не знае за настъпването на бременността или не се е подготвила за нея, най-вероятно не се спазват мерките за безопасност: родилката може да продължи да спортува, да е нервна и да приема лекарства, несъвместими с бременността. При нелекувани гинекологични състояния може да присъства и незараснал белег след цезарово сечение, които пречат на оплодената яйцеклетка да се прикрепи към маточната стена.

От 4-та до 6-та седмица на бременността започват да се формират основните органи на плода и ако бъдещата майка е небрежна, ембрионалните венчелистчета могат да се образуват неправилно, т.е. с патологии. Често патологиите не са съвместими с живота, в резултат на което се случва спонтанен аборт.

Третият месец на бременността (времето от 8-ма до 12-та седмица) се характеризира с образуването на плацентата - основното защитно оръжие на бебето. Плацентата е тази, която предпазва плода в утробата от различни неблагоприятни условия. Нормалното му формиране до голяма степен зависи от състоянието на ендокринната система, следователно, в случай на неизправност на щитовидната жлеза, прекомерен синтез на прогестерон или тестостерон, често се регистрира замразена бременност с последващо спонтанно прекъсване..

Само спокойствие: 5 най-опасни момента на бременност

В определени седмици трябва да бъдете особено внимателни със себе си. Има периоди, когато плодът преминава през ключови моменти в своето развитие и по това време е много лесно да загубиш детето..

Текст: Любов Висоцкая 30 март 2019 г.

Бременността ми замръзна на 8 седмици. Плодът просто спря да се развива.

Приятелка загуби близначките си на 38 седмици. Вътрематочна инфекция. Оставаха малко повече от десет дни преди планираното цезарово сечение...

Друг приятел е имал късен спонтанен аборт през 19-та седмица. За съжаление, те все още не знаят как да се грижат за такива трохи...

40 седмици - девет месеца с конска опашка, жената носи под сърцето на бебето. Очакванията са приятни, но са и болезнени: как расте и се развива дългоочакваното дете там? И дори ако жената е много внимателна, има моменти, когато рискът от прекъсване на бременността се увеличава. Включително по причини, които малко зависят от бъдещата майка.

Първо тримесечие

Първият триместър е най-важният през цялата бременност. Но той се смята и за най-опасен. Не е за нищо, че много жени, до първия ултразвук, не казват на никого за попълването в семейството. По това време всички органи и системи на бебето са положени, но плацентата, която го защитава, започва да се формира едва в средата на тримесечието и процесът завършва до 12-13-та седмица. Има три критични периода през първия триместър..

2-3 седмици

Може дори още да не знаете, че сте бременна. На този етап оплодената яйцеклетка се прикрепя към стените на матката. Това се нарича период на имплантиране, който доста често завършва с неуспех по различни причини: стрес, физическо натоварване, консумация на алкохол или никотин в големи количества, аномалии в развитието на плода, белег или миома на матката и т.н..

В резултат на това се случва спонтанен аборт, който жената дори не забелязва: всичко изглежда като менструация, която може да е закъсняла малко.

4-6 седмици

Може би вече сте имали закъснение и ако сте направили теста, той е показал две ивици. Но като правило по това време жената все още чака периода си. Тя може спокойно да води обичайния си начин на живот с партита и ексцесии, да приема различни хапчета, без да подозира, че в този момент в матката й се формира нов жив организъм. В резултат на това се увеличава рискът от развитие на тежки фетални патологии, което може да доведе до прекъсване на бременността или аномалии в по-нататъшното му развитие..

8-11 седмици

Вече знаете със сигурност, че сте бременна. Измъчвате се от токсикоза, гърдите ви болят и подуват, искате да спите непрекъснато... като цяло всичко върви по план. Но в един момент забелязвате петна от кръв по бельото. Или дърпа долната част на корема. Или може би не чувствате нищо необичайно, а просто дойдете на лекар в определеното време. И чувате: „Много съжаляваме...“

По това време плацентата започва да се образува в тялото. Настъпва кардинална хормонална промяна. Всички нарушения: излишък на тестостерон, липса на естроген, нарушение на ендокринната система, щитовидната жлеза, хематологични проблеми - всичко може да провокира спиране на развитието или спонтанен аборт. И дори хистологичното изследване не винаги ще може да установи причината за него..

Втори триместър

Той обикновено е най-спокойният. Токсикозата е изчезнала, усещате прилив на сили и енергия. Бебето още не се напъва, стомахът едва започва да расте, няма дискомфорт. Можете да пътувате, да водите активен начин на живот.

Но не трябва да забравяте и за предпазливост. В крайна сметка този триместър също има един опасен период. Това се случва през 18-21-ва седмица от бременността, което е приблизително 4,5-5 месеца. По това време жената може да преживее така наречения късен спонтанен аборт. Това все още не е преждевременно раждане, те могат да отнемат от 22 седмици и да оставят бебе дори с тегло 500 грама, а понякога и по-малко. Но по-кратък срок, което означава по-малко тегло, вече не е дори недоносеност. Най-вероятно тук не може да се направи нищо. Следователно, когато кърмите деца с тегло на сода, това е истинско чудо..

Причините за късен спонтанен аборт са различни. Най-често това е истмично-цервикална недостатъчност, когато шийката на матката се скъсява преди време, отпуска се, отваря се и не може да задържи плода. Всъщност това е трудова дейност, която може да бъде спряна чрез зашиване или инсталиране на песар. Но не винаги жената може да стигне до лекар навреме.

Също така сред причините са неправилно разположение или отлепване на плацентата и полово предавани инфекции, които могат да провокират изтичане на околоплодната течност.

Трети триместър

Сега домът се простира. Можете да отидете в отпуск по майчинство, спокойно да се подготвите за раждане. Изглежда, че всички опасности са отминали. Но ключовата дума тук е "изглеждаше".

Последният опасен период е 28-32 седмици, тоест 7-8 акушерски месеца. По това време бъдещата майка може да започне преждевременно раждане. Те могат да бъдат провокирани от същите причини като през второто тримесечие, както и късна токсикоза (гестоза), хормонални смущения, полихидрамнион или, обратно, олигохидрамнион, както и неправилно функциониране на плацентата - това се нарича плацентарна недостатъчност, вътрематочни инфекции - те могат да направят причиняват смърт на плода.

От една страна, по това време детето вече е напълно оформено. От друга страна, грижата за недоносеното бебе е доста трудна. Между другото, има мнение, че седеммесечно дете е по-вероятно да оцелее от това, което е родено на 8 месеца. Това се дължи на факта, че на осмия месец белите дробове на бебето тепърва започват да се формират. И ако процесът спре, бебето няма да може да диша самостоятелно, а модерно оборудване, което ще помогне в тази ситуация, не се предлага във всички родилни домове.

ДУМА КЪМ ЕКСПЕРТА

Татяна МИХАНОВА, гинеколог:

- На първо място, не мислете за лошото. Сега е осмата седмица, което означава, че сега определено ще кървя. Премахнете стреса, осигурете си спокоен начин на живот за тези периоди. Разбира се, по време на бременност сексът не е забранен, но през тези седмици е желателна сексуалната почивка. По-добре е да не планирате дълги пътувания за критични периоди. Ако наистина имате дискомфорт или странно отделяне, не дърпайте, веднага отидете на лекар. Особено ако сте изложени на риск. След като сте отишли ​​„да спестите“ навреме, почти със сигурност носите бебето.

Опасно време по време на бременност

Съдържание:

 • Първо критично време
 • Втори критичен срок
 • Трети опасен период
 • Четвърти опасен период
 • Пети критичен срок
 • Други опасни периоди
 • Как да се държим

Критичните периоди на бременност са най-опасното време при носене на дете, когато рискът от спонтанно прекъсване на бременността значително се увеличава под въздействието на различни негативни фактори.

По отношение на заплахата от спонтанни аборти и неразвиваща се бременност, първият триместър се счита за най-опасен, тъй като по това време всички органи и системи на детето се полагат и формират, а пълноценна хемоплацентарна бариера, способна да задържа поне някои от опасните вещества, все още липсва.

Опасни условия по време на бременност:

 1. 2-3 седмици;
 2. 4-6 седмици;
 3. 8-12 седмици;
 4. 18-22 седмици;
 5. 28-32 седмици.

Първо критично време

На 2-3 седмици настъпва периодът на имплантиране, през който оплодената яйцеклетка започва да прониква през стената на матката. По това време жената все още не знае за началото на зачеването, следователно спонтанният аборт остава неизвестен и до известна степен най-благоприятният психологически.

Основните причини за нарушението на имплантацията на ембриона:

 1. Силен емоционален стрес;
 2. Тежка физическа активност;
 3. Аномалии в развитието на ембриона;
 4. Миома на матката;
 5. Белег на матката след операция;
 6. Дефектен ендометриум след възпалителни заболявания и кюретаж на матката;
 7. Аномалии в структурата на матката.

Втори критичен срок

Важно Второто опасно време по време на бременност е 4-6 седмици. Този период е опасен не само от гледна точка на прекъсване, но и за формиране на тежки малформации на плода, често несъвместими с живота. Често бременността се прекъсва именно поради тези аномалии в развитието..

Трети опасен период

Опасни седмици за развитието на ембриона се случват и в края на първия триместър (8-12 седмици), главно поради активното развитие на плацентата по това време. Всички отрицателни фактори могат да причинят смущения в нейното формиране и поява на аномалии в развитието, които могат да доведат до избледняване на бременността или спонтанно прекъсване.

Най-честите причини за спонтанни аборти през този период са хормоналните нарушения:

 1. Дисфункция на щитовидната жлеза;
 2. Намаляване на количеството прогестерон, произведен в организма;
 3. Увеличаване на броя на мъжките полови хормони, което води до намаляване на естрогена.

Четвърти опасен период

Бременността през втория триместър в повечето случаи протича безопасно и с право се счита за най-спокойното време, но в тези месеци има опасни периоди..

Четвъртият критичен период се пада на 18-22 седмици, като основните причини за преждевременно прекъсване на бременността по това време са:

 1. Полово предавани инфекции (хламидии, уреаплазмоза, херпесна инфекция и др.);
 2. Истмично-цервикална недостатъчност (цервикална малоценност);
 3. Патология на местоположението на плацентата (пълно и частично представяне, местоположение в следоперативния белег и др.).

Пети критичен срок

На 28-32 седмица започва последният критичен период на бременността, който може да доведе до преждевременно раждане.

Най-честите причини за аборт са:

 1. Преждевременно отделяне на нормално разположена плацента;
 2. Късна гестоза;
 3. Плацентарна недостатъчност;
 4. Аномалии на околоплодната течност.

Други опасни периоди на бременност

Допълнителни рискове от спонтанен аборт също са налице, ако бременната жена има анамнеза за един или повече аборти. В този случай критичният период е седмицата на бременността, през която по-рано е настъпил спонтанен аборт, замразяване на ембриони или преждевременно раждане..

Основната причина за разграничаването на такъв етап се счита преди всичко за психологически момент. Жена, преживяла дори едно прекъсване на бременността, винаги се страхува от повторение на тази ситуация, особено в подходящия момент. Повечето експерти препоръчват хоспитализация на бременна жена в болница в даден момент, където под постоянното наблюдение на медицинския персонал тя ще се чувства по-защитена..

Също така рискови моменти са дните на очакваната менструация, т.е. времето, в което жената е трябвало да има менструация в случай на зачеване.

Как да се държим в критичен период от време

Открояването на опасни периоди по никакъв начин не предполага, че всяка жена в положение е изложена на неизбежен риск от прекъсване на бременността. Всичко това е индивидуално: много бъдещи майки носят бебето си съвсем спокойно, без всякакви усложнения.

Не трябва да чакате със страх настъпването на критичен период, по това време просто трябва да бъдете по-внимателни за здравето си и да се придържате към някои предупреждения:

 1. Премахване на прекомерния физически и психически стрес;
 2. Избягване на стресови ситуации;
 3. Сексуална почивка;
 4. Адекватен сън и почивка;
 5. Избягване на дълги пътувания.

Ако се появят някакви патологични признаци (болка в долната част на корема, зацапване в каквото и да е количество), трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар..

Критични периоди на бременност - защо са опасни??

 • 14 май 2013 г.

Прекрасният период на чакане на бебе за почти всяка жена далеч не е спокоен: колко тревоги, притеснения и съмнения имат бъдещите майки по това време - просто е невъзможно да ги преброите. В повечето случаи всички страхове са напразни - бебето се развива и расте безопасно. Трябва обаче да се помни, че има така наречените критични периоди на бременност, когато невниманието към себе си и тялото си може да доведе до катастрофален резултат - неговото спонтанно прекъсване.

Първо тримесечие

Началото на раждането на нов живот в тялото на жената или 2-3 седмици от бременността се счита за първия критичен период. Това се дължи на факта, че яйцеклетката може да бъде оплодена, но поради промени в резултат на възпаление, хормонални смущения, наличие на възли, белези, миоми или синехии върху вътрешната лигавица на матката, имплантацията не се случва, ембрионът умира и се отстранява от тялото на майката по време на менструация. Въпреки това, дори ако имплантацията все пак е настъпила, ембрионът може да спре да се развива и спонтанен аборт ще се случи на ранен етап и основната причина за този ход на събитията са хромозомни аномалии..

Вторият критичен период от първия триместър започва в 8 и завършва в 12 гестационна седмица. По това време основната причина за прекъсването се счита за хормонален дефицит, който нарушава процеса на образуване на плацентата. Това състояние може да бъде свързано с намалена работа на жълтото тяло на яйчниците, прекомерно производство на андрогени от надбъбречните жлези - мъжки полови хормони, както и с неизправности в работата на хипофизната или щитовидната жлеза. Заплахата от прекъсване на бременността може да бъде елиминирана с помощта на правилно подбрано и своевременно предписано хормонално лечение, което ще позволи на бебето безопасно преди датата на падежа.

Освен това през целия първи триместър на бременността плодът може да спре да се развива поради следните неблагоприятни фактори на околната среда:

 • майката приема лекарства, които са несъвместими с бременността
 • вредни условия на труд
 • наличие на лоши навици
 • физически ефекти - радиация, вибрации, интензивни спортни тренировки и др..
 • остри инфекциозни заболявания (грип, цитомегаловирус, херпес, рубеола и други)
 • тежки стресови ситуации

И дори ако плодът се развие по-нататък, отрицателното въздействие на повечето от тези фактори може да се появи след няколко месеца на бременността или дори след раждането на бебето: това могат да бъдат анатомични нарушения или тежки малформации. Следователно целият първи триместър от развитието на нов живот може да се счита за „критичен“.

Втори триместър

Третият критичен период на бременността се пада на 18-24 седмици от бременността и е по-свързан с активния растеж на матката. По това време спонтанното прекъсване най-често се случва поради истмично-цервикална недостатъчност (ICI), в резултат на което яйцеклетката под въздействието на гравитацията пада надолу, губи целостта си и задейства механизма на труда. Навременното разкриване на скъсяване и разширяване на цервикалния канал дава възможност за зашиване на шийката на матката или инсталиране на акушерски песарий и безопасно удължаване на бременността. Тук също трябва да се помни за инфекциозни заболявания, включително вътрематочни инфекции, които могат да нарушат функцията на плацентата, да доведат до изливане на вода от феталния пикочен мехур и късен спонтанен аборт..

Друга често срещана причина за прекъсване на гестационния процес по това време е предлежанието на плацентата или ниското му местоположение: по различни причини може да се ексфолира, да причини тежко кървене и смърт на плода. Освен това по това време бременността може да спре да се развива поради нарушения в развитието на мозъка и най-важните функционални системи на бебето, причинени от вредното въздействие на различни негативни фактори върху тях през първия триместър..

Трети триместър

През този триместър - на 28-32 седмици - настъпва четвъртият критичен период. Заплахата от преждевременно раждане може да възникне поради недостатъчна работа на плацентата, нейното преждевременно отлепване, тежки форми на късна токсикоза на бременни жени, ICI и различни хормонални нарушения. Освен това, поради преразтягане на матката, повечето многоплодни бременности приключват по това време. Децата, родени през този период, вече са жизнеспособни, но се нуждаят от дългосрочна квалифицирана медицинска помощ..

В допълнение към всички изброени по-горе периоди, критичните периоди за жени, които са имали репродуктивни загуби в миналото, са дните на планирана менструация, спонтанни аборти или „замразяване“ на бременността. Лекарите вярват, че през тези периоди тялото може да „запомни“ необходимостта от хормонални промени, затова внимателно следят състоянието на бъдещата майка и бебе и назначават своевременно лечение, ако възникне някаква заплаха.

За безопасно преодоляване на опасните периоди на бременност е необходимо да се избягват всякакви физически натоварвания, стрес и, ако е необходимо, посетете лекар, когато тези дати наближат. Освен това, ако имате болка, зацапване или други предупредителни признаци, трябва също така да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Само внимателното отношение към себе си ще помогне безопасно да носите здраво бебе и да го родите в определеното от природата време.

Какви седмици от бременността трябва да се грижите за себе си

Не е тайна за всяка бременна жена, че има опасни периоди при носене на дете чак до самото раждане. Те обикновено се разделят на определени седмици и имат свои собствени фактори.

Развитие на детето по триместър на бременността:

I триместър (от 1 до 15 седмици от бременността)

Втори триместър

Трети триместър

Кой е най-опасният период по време на бременност

Бременността е щастлив период за жената, но не по-малко вълнуващ. По време на бременността има критични периоди, когато той е най-уязвим. Много зависи от периода на развитие на бебето. Всеки триместър има свои критични периоди.

I триместър (от първата до 15-та седмица на бременността)

На този етап от решаващо значение е, че оплодената яйцеклетка може да не достигне матката и да се закрепи по-рано, дори във фалопиевата тръба. Следващата опасност е спонтанното прекъсване на бременността, но в много ранен период това практически не се усеща, но малко по-късно вече е болезнено. До 15 седмици, докато се формира плацентата, вероятността от загуба на ембриона е доста висока, главно поради недостатъчното количество хормон прогестерон, който помага за запазването на плода.

В началото на бременността (особено 2-3 седмици), за която жената може дори да не знае, съществува риск от нарушаване на процеса на имплантиране на яйцеклетката. Тази ситуация може да се случи поради някои от причините:

 • Аномалии в развитието на ембриона
 • Миома на матката
 • Белег на матката след цезарово сечение, други операции
 • Ендометриална травма (след аборт или възпаление)
 • Аномалии в структурата на матката
 • Неуспехи в женското тяло
 • Стрес и упражнения
Следващите опасни седмици от бременността се считат за 4-6. По това време се формират органите и системите на детето. Рискът от развитие на патологии и аномалии значително се увеличава.
Също толкова важен период по време на бременност настъпва на 8-12 седмици. Когато плацентата се образува директно. И хормоналните нарушения могат да се превърнат в заплаха за бременността, основните от които са:
 • Неизправност на щитовидната жлеза
 • Дисфункция на яйчниците
 • Повишени нива на мъжки полови хормони (андрогени) в женското тяло
При тези пори коремът изобщо не се вижда, бебето е с много малки размери и ако почувствате, че долната част на корема ви дърпа или забележите кървави отделяния, консултирайте се с лекар, това може да е заплаха от спонтанен аборт.

II триместър (от 15 до 27 седмици от бременността)

Този период е относително безопасен, бременността протича нормално и без прекъсване, но вече на около 15 или 17 седмици могат да се появят различни нарушения, които допринасят за спонтанен аборт. По принцип това са инфекции и патологични процеси в матката.
Предпланията на плацентата също има значение, ако е неправилна, тогава резултатът може да бъде загубата на детето. Нормата е, когато плацентата се намира по-близо до дъното на матката по протежение на предната или, понякога, задната стена. Ненормално разположение на плацентата - пълно или централно (цялата плацента е разположена в долната част на матката, припокривайки вътрешната ос на шийката на матката). Има и частична предлежание на плацентата - маргинална (не повече от l / 3 дупки са затворени) и странична (когато до 2/3 от изхода на матката се затваря от плацентата).

Можете да загубите дете и през 2-ри триместър поради истмично-цервикална недостатъчност (ICI) - това е състояние, при което мускулите на матката се отпускат под въздействието на масата на плода и честия тонус. В крайна сметка шийката на матката се разширява, което може да доведе до преждевременно раждане. В хората ICN се нарича "цервикална слабост". Слаба или твърде къса шийка може да се отвори навреме, следователно, когато се открие такава патология, се предприемат радикални мерки - шевовете се прилагат върху фаринкса на матката, така че жената да може да роди бебе.

Критичният период през втория триместър е 18-22 седмици. Точно по това време инфекциозните заболявания, които се предават чрез секс, могат да се превърнат в заплаха за бременността. Причинителите на инфекциозни заболявания са:

 • Хламидии (разположени изключително върху лигавиците, засягащи, по правило, пикочно-половата система, дихателните пътища, лигавиците на очите, ставите)
 • Микоплазма и уреаплазма - обикновено се открива върху лигавиците на урогениталния тракт. (симптоми на заболяването: дискомфорт и сърбеж в гениталиите, леко прозрачно отделяне, появява се болка при уриниране, както и усещане за болка в долната част на корема)
 • Херпесен вирус - засегнати са лигавиците и кожата
 • Човешки папиломен вирус (HPV) - разпространява се върху кожата и лигавиците в областта на обривите (не прониква в кръвта)
 • Вагинална трихомонада - живее върху човешките лигавици.
 • Трепонема бледа - причинителят на сифилис
 • Гонококът на Neisser - засяга лигавиците на гениталните органи
 • Дрождоподобна гъба Sandida - засажда гениталната лигавица

III триместър (от 28-та седмица на бременността)

Периодът на активен растеж на матката и плода пада на 28-32 седмици. През последния триместър също има риск от преждевременно раждане. Бебето е много трудно да оцелее извън утробата до 32 седмици. Опасността от нарушаване на състоянието на плода в резултат и преждевременното раждане на дете може да причини някои усложнения, като например:

 • Отслабване на плацентата - преждевременно отделяне на плацентата от стената на матката.
 • Гестозата (късна токсикоза) е усложнение на състоянието на бременна жена поради раждането на дете.
 • Плацентарна недостатъчност (PN) - дисфункция на плацентата.
 • Многоводие или слабо вода - твърде много (повече от 2 литра) или недостатъчно (по-малко от 600 ml) количество.
 • Хормонални нарушения в женското тяло.
 • Сериозни инфекции.

По това време бебето може да "гладува" поради изчерпване на плацентата по различни причини, например,
майката е заразена (грип, ТОРС, полово предавани болести, хранителни инфекции и др.).

Защо ARVI е опасен по време на бременност

Опасно ли е кафявото отделяне по време на бременност

Зависи от периода на раждане на бебето и причините, провокирали кафявото отделяне. В началото на бременността появата на кафяво, не-обилно отделяне може да означава, че яйцеклетката е фиксирана в матката. Друг е въпросът дали такова отделяне е придружено от болезнени усещания, повишаване на телесната температура, поява на неприятна миризма. Това може да е сигнал:

 • Ектопична концепция.
 • Дрейф на мехурчета.
 • Преждевременно прекъсване на бременността.
След това трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро..
Независимо от всичко е важно жената, особено ако е в позиция, да запази спокойствие. Ако изпитвате дискомфорт и различни, неразбираеми изпускания, по-добре е да се консултирате с лекар, може би не се случва нищо ужасно и ако това е тревожен сигнал, тогава навременната намеса ще ви спаси от нежелани последици.

Кои месеци или седмици по време на бременността се считат за най-опасни за плода: най-опасните седмици през 1, 2 и 3 триместър

Носенето на бебе е отговорен, важен и вълнуващ етап от живота на младите родители. Бъдещите майки са най-податливи на преживявания. По това време много фактори са опасни. За съжаление не всичко може да се предвиди.

 1. Опасни седмици от бременността
 2. Рискови моменти по време на бременност: провокиращи фактори
 3. Кои са най-опасните периоди за развитието на бременността
 4. През първия триместър
 5. Втори триместър
 6. През третия триместър
 7. Най-трудният период за спонтанен аборт при тежка бременност със заболявания на майката
 8. Кои седмици са най-опасни за многоплодна бременност
 9. Какво да правя

Опасни седмици от бременността

Бременността е разделена от лекарите на три периода - първи, втори и трети триместър..

Във всеки отделен интервал възникват различни събития при формирането и развитието на плода..

Много зависи от външните фактори и характеристики на здравето на жената..

Но кои седмици са най-опасни? Кога да обърнете специално внимание и предпазливост?

Рискови моменти по време на бременност: провокиращи фактори

Някои жени са включени в така наречената рискова група, тази категория пациенти със склонност към определени заболявания или други причини, които представляват опасност за детето и майката:

 1. Родилки под 15-годишна възраст и над 40. Много младите момичета не винаги са в състояние да носят детето преди датата, която се роди, децата се раждат предимно с ниско тегло и с патологии, поради непълноценното развитие на женското тяло и способността да дават на плода всички необходими вещества. Възрастните жени имат голям риск да имат бебе с генетични увреждания. Като цяло бременността е трудна за тях..
 2. Пациенти с поднормено тегло, по-малко от 45 килограма.
 3. Затлъстяване. Излишното тегло провокира различни заболявания, които пречат на бременността да протича напълно.
 4. Жени с малък ръст - под 152 см, с такава структура, тазът е малък и има голяма вероятност от преждевременно раждане.
 5. Пациенти с анамнеза за няколко спонтанни аборта, аборти.
 6. Родилки с много бременности. Тялото е изразходвало огромни сили и енергия за детето, поради което 4,5 и следващите бременности протичат с усложнения.
 7. Ненормална структура на полковите органи.
 8. Някои заболявания са опасни за майката и плода: захарен диабет, хронична хипертония, проблеми със сърдечно-съдовата система, бъбреците и др..
 9. Генетичните наследствени заболявания в семейството представляват огромен риск да се роди дете със същата патология..

Дори здрава жена, която няма проблеми и заболявания, е предупредена за опасностите:

 1. Инфекциозни заболявания по време на бременност поради отслабен имунитет. Рубеола, вирусен хепатит, заболявания на пикочно-половата система и гениталните органи, херпес и други трябва да се приемат с особена сериозност..
 2. Често с усложнения се случва многоплодна бременност, така че такива пациенти винаги са под специален контрол с лекар.
 3. Не се допускат алкохол и никотин, тези вещества причиняват ужасни патологии, до спонтанен аборт и мъртво раждане.

Кои са най-опасните периоди за развитието на бременността

Бременността е разделена на три периода:

 • първи триместър - 1-13 седмици;
 • втората - 14-26 седмици;
 • трето - 27-40 седмици.

Във всеки пасаж има рискове и заплахи.

През първия триместър

Ранните седмици на бременността са един от най-важните и сериозни моменти. По това време плодът е фиксиран към стената на матката, формира се плацентата (орган, който расте с ембриона, защитава и доставя необходимите хранителни вещества и вещества през цялото време).

Развитието на органите и формирането на системи за жизненоважна дейност на организма. Този период се счита за най-опасен, всички вредни вещества, попаднали в плода, могат да причинят непоправима вреда, до спонтанен аборт. През този период са забранени вредни продукти, алкохол и никотин, почти всички лекарства и успокоителни, тъй като плацентата все още изпълнява напълно защитна функция. Струва си да се премахнат тежките физически натоварвания, стресовите ситуации и да се създадат най-удобните условия.

На 4-6 седмици жената се подлага на ултразвукова процедура, за да потвърди позицията и да идентифицира броя на феталните яйца и да изключи извънматочна бременност. В края на тримесечието, на 11-12 седмици, е необходимо да се подложите на перинатален скрининг, който ви позволява да идентифицирате някои аномалии, да разгледате структурата на детето и формирането на органи.

Втори триместър

Средата на срока е най-спокойното време. Детето продължава да се развива, плацентата вече е оформена и активно предпазва от негативни влияния, коремът не е твърде голям и не задържа действието. Въпреки това, дори и в този спокоен период, има рискове.

В периода от 16-17 седмици е възможно да се развие истмично-цервикална недостатъчност (слабост на шийката на матката). При такава диагноза шийката на матката не е в състояние да задържи плода и настъпва преждевременно раждане, почти е невъзможно да се спаси детето. С навременното откриване на патология, шийката на матката се зашива, което позволява да се доведе бременността до 34 или дори 38 седмици и безопасно да се роди.

Това явление възниква поради употребата на алкохол, никотин, при чести полов акт, цистит и вродени заболявания на майката.

В периода от 18 до 22 седмици родилката се подлага на втори перинатален скрининг.

През третия триместър

Финалната фаза е третият триместър. Хлапето се формира, активно се движи, вече има впечатляващи размери, което усложнява обичайните действия. По това време мнозина имат задух, разширени вени, натрупаните килограми и безпокойство преди раждането засягат. Но дори и по това време има рискови седмици - това са 29, 32 и 34 седмици. Детето може да развие глад, изчерпване на плацентата, което води до преждевременно раждане. Това се случва поради хранителни инфекции, ARVI заболявания, венерически инфекции.

При някои жени късната токсикоза - гестоза - се появява през последния триместър. Това е изключително опасно, защото поставя матката в хипертоничност, което заплашва раждането на бебето преди време, а също така излага живота на майката на риск.

Често се наблюдава високо кръвно налягане през последния триместър, това също изисква постоянно наблюдение от лекаря, тъй като тялото не може да се справи с натоварването и се изисква помощ.

В периода от 33-36 седмици се прави контролен ултразвук, за да се определи готовността на детето за раждане и местоположението му.

Най-трудният период за спонтанен аборт при тежка бременност със заболявания на майката

Жените с болести и патологии трябва внимателно да планират бременността под ръководството на лекар, за да минимизират рисковете.

В случай на тежка бременност и тежко състояние на майката, опасността представлява първият триместър, 2-4 седмици, когато ембрионът е фиксиран върху стените на матката.

Но дори след успешна имплантация е необходимо да се провери състоянието, за да се изключи патологично неправилно закрепване. В този случай жената се нуждае от стационарно наблюдение и лечение..

8-12 седмици са опасни. Ако пациентът има проблеми с хормоналния баланс, това провокира анормално развитие на плацентата, патология на защитната бариера. В този случай развитието на ембриона спира..

Ако в първия етап на периода опасностите са преминали и плодът се развива безопасно, трябва да защитите и укрепите здравето си в бъдеще. Впоследствие рискът е особено висок в периода 15-20 седмици и в края на периода, започвайки от 29 седмици.

Кои седмици са най-опасни за многоплодна бременност

Когато една жена ражда няколко деца наведнъж в една бременност, рискът се увеличава няколко пъти, тъй като тялото е подложено на огромен стрес и промени. Опасните седмици са същите като при нормална бременност..

Към това се добавя и особената заплаха през първия триместър, важно е всички ембриони да се прикрепят и развият правилно. Вторият триместър е най-спокоен, но вниманието изисква 15-18 седмици. В края на срока е по-добре да сте в болница, защото пациентите с многоплодна бременност раждат преди време и чрез цезарово сечение. Трябва да сте под строгото наблюдение на лекар.

Какво да правя

За да се премахнат рисковете и да се избегне заплахата, е важно да се придържате към общи препоръки, в допълнение към основните от лекаря:

 1. Планиране на бременност.
 2. Елиминирайте алкохола и никотина.
 3. Диетата не трябва да съдържа вредни продукти (ограничете пикантни, пушени, пикантни, солени и пържени), повече витамини и зеленчуци.
 4. Разходки на открито поне един час на ден.
 5. Лека гимнастичка, някои разрешени йога упражнения.
 6. Навременно посещение в антенаталната клиника, преглед на лекари и доставка на тестове.
 7. Избягвайте стресови ситуации.
 8. Укрепване на имунитета и прием на витаминни комплекси за бременни жени (както е предписано от лекаря).

Извършването и раждането на дете не е лесно. Това е труден период, който изисква голяма концентрация на енергия, внимателно здравеопазване и спазване на всички препоръки на лекаря.