По време на бременността бъдещата майка обръща голямо внимание на корема си. Тя се опитва да го предпази от нараняване, осъзнавайки, че това може да доведе до сериозни патологии в плода. По тази причина падането по време на бременност се превръща в истинска трагедия и води до нервен срив. Но дали е толкова опасно?

Причини за есента

Бременната жена е по-податлива на падания от останалите. Поради факта, че нейната координация на движенията е нарушена, стомахът й се изтегля напред и е трудно да се видят бордюри или ями под краката й, бъдещата майка може да падне дори от вечността. И това да не говорим за зимата, периода на лед, когато дори на обикновен човек му е трудно да стои на крака. Понякога причината за падането е лошо здраве, токсикоза със световъртеж. Ако няма подръка под ръка, тогава за жената е почти невъзможно да устои.

Опасно ли е плодът да падне?

Падането по време на бременност крие много опасности, но това е само в случаи на тежка контузия на корема. Най-често жената не е заплашена от последствия, ако е успяла да замести ръцете си или да падне на нейната страна. В този случай няма опасност за плода. Ако падане по време на бременност се е случило на стомаха, това може да завърши много тъжно. Не трябва обаче да се настройвате предварително за лош резултат. Бременните жени получават сериозни наранявания от силен удар в корема (по време на бой), по време на инцидент или бедствие. В други случаи бебето е надеждно защитено в утробата. Заобиколен е от матка, доста плътна и дебела. Плацентата също е отличен щит за защита на плода от физически стрес. И, разбира се, околоплодната течност, която смекчава удара. Единственото нещо, което трябва да се вземе предвид е крайният срок. Ако падането е настъпило през първия триместър, тогава детето не е в опасност, то все още е твърде малко. Въпреки това, коремните наранявания по това време могат да повлияят на функционирането на репродуктивните органи, което ще се отрази в патологиите в развитие. През третия триместър бебето е напълно оформено, но силен удар може да доведе до смъртта му.

Последствия от падането

Но падането по време на бременност все още може да остави неприятен отпечатък. Какво причинява тежки коремни наранявания:

Как падането по време на бременност може да повлияе на вашето бебе.

Много жени ще паднат по време на бременност. Според проучването близо 30% от анкетираните жени са паднали поне веднъж по време на бременност. Следователно, падането на бременността е нещо, което се случва с доста голяма честота..

Защо пада по време на бременност.

Понякога става въпрос само за промяна на центъра на тежестта. Падания по време на бременност често се случват около четвъртия месец. Понякога можете да бъдете малко по-неудобни по време на бременност поради наддаване на тегло, изпъкнало бременно коремче или омекотяване на връзки и стави поради хормона релаксин.

Всички тези фактори създават идеалните условия жената да падне по време на бременност. Добрата новина е, че можете да намалите шанса си за падане с няколко прости стъпки:

 • Носете практични обувки. Ако вали или вали сняг, не носете хлъзгави обувки. Това също означава, че носенето на високи токчета може да не е най-мъдрият ход..
 • Ходете по-бавно. Избягването на резки движения обикновено е чудесен начин да повишите безопасността си и да намалите паданията по време на бременност..
 • Бъдете внимателни към обкръжението си. Тъй като не можете да гледате краката си заради корема си, погледнете напред на около метър, за да забележите какво е на земята пред вас. Не се спъвайте в детските играчки, камъни или неща на тротоара, само защото не сте ги виждали..

Потенциално въздействие върху бременността.

Ако паднете, докато сте бременна, околоплодният мехур, който съдържа течността, ще действа като защитна бариера за вашето бебе. За да нараните истински бебето си при падане по време на бременност, особено през първия триместър, вие самите ще трябва да бъдете сериозно ранени през падането. Приказките на баба, че причината за спонтанен аборт е падане по време на бременност, не са верни.

Нараняването на корема, особено по-късно през бременността, може да навреди на бебето. Рискът от нараняване на дете по време на падане е по-голям през третия триместър. Ако паднете, вземете предпазни мерки. Посетете Вашия лекар, за да проверите детето си и да успокоите страховете си. Също така, бъдете нащрек за увеличени контракции или болки в корема. Особено ако сте в третия триместър на бременността и / или сте претърпели тежко падане.

Заключение.

За щастие, в по-голямата си част, падането по време на бременност няма да се отрази по никакъв начин на вашето бебе. Ако имате някакви въпроси, не забравяйте да ги обсъдите с Вашия лекар..

Падания по време на бременност

Защо паданията са опасни и как да ги избегнем?

 • Защо бременните жени падат
 • Ще падне ли вредата за здравето на бебето?
 • Ако падането нарани здравето на мама
 • Ти падна: твоите действия
 • Указания за безопасно ходене за бременни жени

Медиите наскоро съобщиха за жител на квартал Кировски в Новосибирск, който съди ХОА "Нашата къща". Компенсацията за фрактура на таза през 16-та седмица от бременността (през 2015 г. една жена се е подхлъзнала на ледената веранда на собствената си къща) ще възлезе на 120 хиляди рубли. Първоначално младата майка поиска 500 хиляди - тази сума според нея трябваше да включва обезщетение за морални щети: през цялата бременност тя страдаше от силна болка и беше сериозно ограничена в подвижността. Съдът обаче взе предвид предимно материални разходи: майката трябваше да плати за висшето отделение в родилния дом, а след раждането трябваше да наеме асистент, който да се грижи за детето.

Всяко падане е опасно за здравето, а падането на бременна жена е двойно опасно. Защо бременните жени падат изведнъж, как да се избегне това и как да се разбере, че падането може да бъде изпълнено с опасни последици и трябва незабавно да се консултирате с лекар?

Защо бременните жени падат?

Ограничен преглед. Изпъкналият корем затруднява погледа под краката и забелязването на неравности по пътя. Разбира се, повечето дупки могат да се видят с няколко стъпки и, ако внимавате, винаги можете да ги заобиколите, но...

Намалено внимание на бременните жени. Въпреки че учените отричат ​​връзката между бременността и разсеяността, много бъдещи майки се оплакват, че паметта и наблюдението им се влошават. Трябва да се съсредоточите върху пътя!

Промяна в центъра на тежестта на бременна жена. Когато коремчето с тегло 6-7 кг "виси" отпред, неволно се облягате назад, за да поддържате равновесие. Появява се прословутата „горда походка“ на бременните жени - раменете са отхвърлени назад, вдигната глава. Само атлетични, добре обучени жени обаче могат да поддържат ловкост и ловкост в интересна позиция.!

Дори спортисти в последния триместър на бременността могат да бъдат подведени от бременно тяло. Факт е, че преди раждането се отделят вещества, които омекотяват шийката на матката, така че отварянето й да е лесно и бързо. Не винаги, но често и връзките, и ставите реагират на тях, особено в областта на таза. Колкото и добре да е тренирана жената, тя може да загуби равновесие, защото тялото се държи „неправилно“.

И накрая, можете просто да припаднете. Сърцето и кръвоносните съдове на жената по време на бременност изпитват двойно натоварване, защото обемът на кръвта в тялото й се увеличава с един и половина литра! Спазъм на съдовете може да провокира виене на свят и припадък. И това е най-опасният тип падания. В крайна сметка бременната жена няма време да се групира.

Ще падне ли вредата за здравето на бебето??

За разлика от вас, бебето е защитено от околоплодна течност, която абсорбира идеално всички сътресения и удари. Така че, ако говорим за ежедневно падане от височината на собствения си растеж, тогава най-вероятно детето няма да повреди или счупи нищо. Опасността обаче съществува!

Увреждане на плацентата. Най-страшното усложнение от падането. Дори през втория триместър, когато самото отделяне е малко вероятно, може да се повреди голям кръвоносен съд, свързващ бебето и майката, което да доведе до увеличаване на плацентарна недостатъчност. През третия триместър може да започне отлепване на плацентата, което ще изисква спешно цезарово сечение - в противен случай детето може да умре. Незабавно се обадете на линейка, ако почувствате силна болка, особено в долната част на корема, имате кървави секрети и матката е в хипертония.

Изтичане на околоплодна течност. От удар в феталния пикочен мехур може да се появи пукнатина, през която те да изтекат амниотична течност. Това може да доведе до опасно усложнение на бременността - олигохидрамнион, което може да доведе до вътрематочна инфекция. Ако забележите следи от течност по бельото си, незабавно се консултирайте с лекар, бременността може да бъде доставена успешно с подходяща медицинска помощ.!

И накрая, вашият страх и болка могат да предизвикат отделянето на адреналин, хормон на стреса, който наред с други неща причинява стесняване на кръвоносните съдове. Детето може временно да изпита хипоксия - липса на кислород.

Ако падането нарани здравето на мама

Бъдещата майка може да страда много повече от детето, тя не е във воден балон, така че може лесно да изкълчи нещо, да се разтегне и счупи нещо. Това, разбира се, е много неприятно и ненавременно, но бързаме да успокоим: фрактура на ръката или крака, включително използването на местна упойка и налагането на гипсова отливка, няма да повлияе по никакъв начин на здравето на детето.

Увреждането на тазовите кости, ребрата, гръбначния стълб може да изисква преразглеждане на тактиката на труда: отказ от естествено раждане в полза на операция.

Ти падна: твоите действия

Не бързайте да скочите на крака. Движете се бавно и внимателно.

Ако паднете настрани или назад, седнете внимателно, след това коленичете или на четири крака. Издигнете се вече от тази позиция. Ако сте паднали по корем - първо се обърнете настрани, след това седнете, след това коленичете (на четири крака) и чак тогава станете. Винаги, когато е възможно, използвайте помощта на другите, но не им позволявайте да вземат решения! С най-добри намерения може да бъдете хванати и разклатени силно, което изостря потенциалните наранявания. Затова се опитайте да се съсредоточите и да дадете ясни команди на вашите доброволци: „Помогнете ми да седна“, „Помогнете ми да сляза на колене“, „Помогнете ми да стана на колене“..

Дори да ви се струва, че всичко се е получило, посетете Вашия лекар възможно най-рано, за предпочитане в същия ден. Ако почувствате някакъв дискомфорт, незабавно се обадете на линейка.!

Указания за безопасно ходене за бременни жени

Правилни обувки от първите дни на бременността: неплъзгаща се подметка, нисък ток 2-3 сантиметра, за предпочитане - стегнато фиксиране на глезена.

Поставете ръцете си върху парапети и парапети, където и да са те.

Ако имате възможност да не се движите по лед, не го правете. Ако е необходимо - помолете за помощ от другите! И, разбира се, ако се нуждаете от навременно почистване на двора от вашата управляваща компания.

Защитете се у дома: Няколко противоплъзгащи килими във ваната, душа и пода на банята значително ще намалят риска от случайни падания. Откажете се от резетата и резетата в банята, които не могат да се отварят отвън - близките ви трябва да могат бързо да ви се притекат на помощ.

Проверете дали стол е избягал от вас! Много бременни жени падат на пода, защото столът на колела се е отдалечил на пет сантиметра. Не забравяйте, че през последния триместър на бременността не сте толкова пъргави, колкото преди..

Повдигайте внимателно от седнало и особено легнало положение, за да избегнете замаяност.

И накрая, ако просто планирате бременност, не забравяйте да правите фитнес, упражненията за поддържане на баланс ще бъдат особено полезни. Ако вече очаквате бебе, обсъдете с Вашия лекар възможността за специално гимнастика за бременни жени. Всяка тренировка е +1 точка за вашата ловкост и следователно за успешна бременност.!

Падане по време на бременност: 5 основни опасности

Падането по време на бременност предизвиква естествена тревожност и страх у бъдещата майка и нейните близки. И все пак, в крайна сметка колко пъти в телевизионните сериали героините, след като са паднали по време на бременност, са загубили бъдещите си деца. Всъщност всичко не е толкова страшно и не всяка есен по време на бременност може да доведе до такива катастрофални резултати..

Нина Абзалова
Акушер-гинеколог, д-р. пчелен мед. Sci., Altai State Medical University, Barnaul

Рискът от падане по време на бременност се увеличава пропорционално на гестационната възраст. Има няколко фактора, предразполагащи към това:

Бъдещата майка става малко тромава поради големия корем, което ограничава гледката: не можете да видите какво има под краката ви. В допълнение към увеличаването на корема, има доста значително наддаване на тегло (обикновено по време на бременност теглото се увеличава с 10-12 кг и за доста кратък период от време), което усложнява координацията на движенията.

Поради тежестта на бременната матка центърът на тежестта се измества отпред и стойката на бъдещата майка се променя - в късните етапи на бременността се появява така наречената горда походка на бременни жени, когато жената ходи с корем напред, докато накланя гръбнака назад. Тази походка е адаптивен механизъм за облекчаване на голямо натоварване на гръбначния стълб, но в някои случаи (хлъзгав път, мокър под и др.) Може да допринесе за загуба на равновесие..

Влиянието на хормоните (например релаксин, който насърчава омекотяването и подготовката за раждане на шийката на матката) води до структурни промени не само в гениталиите, но и в сухожилията и ставите (таза, тазобедрените стави), които омекотяват поради повишената абсорбция на вода, което може да причини променят своята мобилност.

По време на бременността настъпват доста значителни промени в централната нервна система, когато се формира „доминанта на бременността“. В същото време възбудимостта на мозъчната кора намалява, процесите на инхибиране стават преобладаващи (което е необходимо за предпазване от ненужен стрес) и всички жизненоважни интереси са фиксирани в бременността и предстоящото раждане. Тези физиологични промени допринасят за известно разсейване на бъдещата майка, нейното потапяне в мислите й, което намалява скоростта на реакция и увеличава риска от падане по време на бременност.

Промените в сърдечно-съдовата система, които са обект на повишени изисквания дори при нормална бременност, водят до повишена вероятност за понижаване на кръвното налягане, припадък и внезапно влошаване на благосъстоянието, което може да доведе до спад.

Трябва да се каже, че не всяко падане на бременна жена може да доведе до неблагоприятни последици за бременна жена или плод. Природата осигурява надеждна защита на детето в утробата от неблагоприятни външни влияния. Бебето е в съединителнотъканна торбичка - фетални мембрани, заобиколено от околоплодни води, чието количество към срока на доносената бременност е 1-1,5 литра. Околоплодните води имат амортизиращ ефект, предпазвайки плода от увреждане. Следователно, ако бъдещата майка падне, в преобладаващото мнозинство от случаите плодът няма да страда. Неблагоприятни последици от падане на бременна жена могат да възникнат само в онези редки случаи, когато директен травматичен ефект е директно върху бременната матка (падане директно върху стомаха, автомобилна катастрофа, злополука), а рискът от неблагоприятни последици е право пропорционален на продължителността на бременността.

Падането по време на бременност може да причини както акушерски усложнения (свързани с бременността и състоянието на плода), така и не акушерски, които включват натъртвания, фрактури, навяхвания, травми на вътрешни органи и др..

Акушерските усложнения, които могат да бъдат предизвикани от падането на бременна жена, включват преждевременно отлепване на плацентата, заплаха от аборт, преждевременно разкъсване на околоплодната течност, фетална хипоксия.

Падане по време на бременност: преждевременно отлепване на плацентата

Едно от най-опасните усложнения както за майката, така и за плода в случай на неуспешно падане по време на бременност е преждевременното отлепване на нормално разположена плацента. Обикновено плацентата се отделя от маточната стена след раждането на плода. С остър удар в корема, плацентата може да се ексфолира, когато плодът е в матката, което е придружено от вътрешно кървене, синдром на болка, а също така причинява хипоксия (липса на кислород) на плода, в тежки случаи, водещи до вътрематочна смърт.

Директната травма на корема по време на бременност по правило е решаващ фактор, т.е. появата на преждевременно отлепване на плацентата се предшества от редица патологични състояния при бременна жена. Предразполагащи фактори за появата на отлепване на плацентата са заболявания, придружени от повишаване на кръвното налягане (хипертония, късна гестоза, заболявания на бъбреците и сърдечно-съдовата система, ендокринни заболявания), патология на съдовата стена, водеща до повишената й крехкост и пропускливост.

Основните симптоми на преждевременното отлепване на плацентата са коремна болка, хипертоничност на матката и поява на кървави секрети. Отслабването на плацентата може да възникне в два вида - отворено (когато ръбът на плацентата е отделен от стената на матката и кръвта се отделя навън) и затворено. В последния случай отделянето на плацентата започва от центъра и полученият ретроплацентарен хематом ексфолира плацентата от маточната стена; в същото време освободената кръв се натрупва между стената на матката и плацентата и външно кървене може да не се наблюдава.

Падане по време на бременност: заплаха от прекъсване на бременността

Падането за бременна жена, освен директния травмиращ ефект, е свързано и със страх, вълнение, безпокойство - тоест причинява стрес. Такава комбинация от неблагоприятни фактори може да доведе до появата на симптоми на заплахата от прекъсване на бременността, проявяваща се с болки или спазми в долната част на корема, повишаване на тонуса на матката (когато матката стане твърда, плътна, сякаш „камениста“ за определен период от време), понякога може да се появи кърваво отделяне от гениталния тракт в малко количество.

Ако се появят горните симптоми, е необходимо спешно да се консултирате с лекар, тъй като навременното лечение, започнато в по-голямата част от случаите, допринася за запазването на бременността. За да не бъде прекъсната бременността, се предписват токолитици - лекарства, които намаляват тонуса на матката (например магнезиев сулфат), успокоителни (майчинство, валериана и др.), Спазмолитици, както и лекарства, които имат благоприятен ефект върху състоянието на плода.

Падане по време на бременност: преждевременно разкъсване на околоплодната течност

Падането по време на бременност може да увреди мембраните и да причини пренатално разкъсване на околоплодната течност. Обикновено водата трябва да се излива още по време на раждането, към края на периода на отваряне, тъй като феталният мехур, вклинявайки се в маточния фаринкс с всяко свиване, помага на шийката на матката да се отвори.

Водата може да се излива доста обилно (когато долният полюс на феталния пикочен мехур се счупи) - този момент е трудно да не се забележи, но може да изтече постепенно, на малки порции, което е характерно за високо разкъсване на феталния пикочен мехур - в този случай можете да забележите появата на малко мокро петно ​​върху прането.

Ако имате дори подозрение за изтичане на околоплодна течност, трябва да поставите подложка от памучен плат, изгладена от двете страни с горещо желязо (обикновената подложка в този случай е нежелана, тъй като абсорбира изхвърлянето по такъв начин, че за лекаря е доста трудно да определи тяхното естество) и не забравяйте да се консултирате с лекар. Понастоящем родилните болници разполагат със специални тестови системи за диагностициране на изтичане на околоплодна течност, които позволяват да се установи диагноза в рамките на няколко минути. Ако изтичането на околоплодната течност не бъде потвърдено, тогава ще ви бъде позволено да се приберете у дома. Изключително важно е да не пропуснете момента на изтичане на околоплодната течност, тъй като това може да улесни проникването на инфекцията в плода.

Ако смятате, че е имало изтичане на околоплодна течност, трябва да се обадите на линейка, тъй като тази ситуация изисква медицинско наблюдение изключително в акушерска болница, разработване на тактики за провеждане на раждане, в зависимост от конкретния случай. Тактиката на управление ще зависи от продължителността на бременността (доносена или преждевременна бременност), състоянието на плода, наличието на патология при майката, което е индикация или противопоказание за раждане през вагиналния родов канал.

Падане по време на бременност: фетална хипоксия

Както бе споменато по-горе, падането за бременна жена почти винаги е свързано със стрес в една или друга степен и стресовата реакция води до повишаване нивото на хормоните, предимно адреналин. Освобождаването на хормоните на стреса е задължителна защитна реакция на организма, водеща до вазоспазъм (стесняване) на кръвоносните съдове, включително вазоспазъм на системата майка-плацента-плод. В резултат на тези физиологични реакции доставката на хранителни вещества и кислород от майката до плода може да бъде значително намалена и се появяват признаци на вътрематочно страдание на плода - хипоксия.

Феталната хипоксия може да се прояви като увеличение или, обратно, рязко намаляване на двигателната активност на плода. Трябва да се каже, че в някои случаи признаци на хипоксия могат да бъдат регистрирани само при използване на специални изследователски методи - ултразвук, доплерометрия (измерване на кръвния поток в съдовете на маточно-плацентарния басейн), кардиотокография (регистриране на сърдечната дейност на плода) и ясни клинични признаци на нарушение на вътрематочното състояние на плода (на които бъдещата майка може да обърне внимание) може да се появи по-късно.

По този начин, ако след падане почувствате коремна болка, промени в "поведението" на бебето, повишен тонус на матката, поява на необичайно отделяне от гениталния тракт, световъртеж, силна слабост, трябва да се обадите на линейка. За да се изключат опасните усложнения, лекарят ще проведе вагинален преглед на гинекологичен стол, за да оцени естеството на вагиналното течение, състоянието на шийката на матката (за да се изключи заплахата от прекъсване на бременността) и феталния пикочен мехур (за да се увери, че околоплодните течности не изтичат). За да изясни как се чувства бебето, лекарят ще прослуша сърдечните тонове на плода, ще предпише ултразвуково сканиране и ще запише кардиотокограма.

Дори ако се чувствате нормално и не усещате никакви патологични симптоми след падане, за да се успокоите и да сте сигурни, че всичко е в ред с вас и вашето бебе, препоръчително е да се консултирате с лекар (допустимо е да направите това няколко часа след инцидента или на следващия ден), кажете за падането си и се подложете на прегледи, които Вашият лекар ще Ви препоръча.

Падане по време на бременност: не акушерски усложнения

Падането по време на бременност може да доведе до различни наранявания - натъртване, изкълчване, фрактура. Честите симптоми на травматични наранявания са болка (с различна интензивност - от умерена до много силна) на мястото на удара, оток на тъканите и затруднено движение в засегнатата област. Ако се появят тези симптоми, може да се приложи лед върху нараняването за облекчаване на болката и подуване на тъканите и незабавно да се потърси медицинска помощ. В никакъв случай не трябва да се опитвате сами да коригирате наранения крайник, което може значително да влоши ситуацията. Опитайте се да не мърдате ранената си ръка или крак, ако е възможно.

Ударът с глава причинява сътресение, което може да причини гадене, главоболие, краткотрайна загуба на съзнание, дезориентация.

В такива случаи е най-добре да отидете в мултидисциплинарна болница, където освен травматологични, хирургични, неврологични и други отделения има и родилен дом, за да се диагностицират аномалии по време на бременност своевременно заедно с травма и да се осигури необходимата квалифицирана помощ.

Ние осигуряваме сигурност

По време на бременност, вземането на някои прости предпазни мерки може да ви помогне да избегнете неприятности. И така, за какво си струва да се погрижите, за да избегнете падането?

На първо място, домът ви трябва да е в безопасност - търсете кабели, проводници и други предмети, лежащи на пода под краката ви, рискът от препъване се увеличава пропорционално на продължителността на бременността.

Всички бременни жени рано или късно имат непреодолимо желание да оборудват стая за бъдещо бебе, което е един от характерните признаци на така наречения гнезден синдром. Тези стремежи са напълно разбираеми, но бъдете изключително внимателни: не е нужно да се изкачвате по стълба, стол, маса, независимо колко добре се чувствате - помолете съпруга си, роднини да ви помогнат.

Много е важно да се грижите за удобни и безопасни обувки: петата му трябва да бъде не повече от 3–4 cm висока, подметката да има стабилна противоплъзгаща се повърхност (подметката на зимните обувки трябва да е дълбоко набраздена или със специално покритие на протектора). Също така е важно обувките да фиксират добре не само стъпалото, но и глезена, предпазвайки крака от усукване.

При неблагоприятни метеорологични условия (дъжд, сняг, лед и др.) Е най-добре да останете вкъщи. Ако трябва да отидете някъде, трябва да го направите само с придружаващ човек (съпруг, приятелка, майка). Вземете най-безопасните маршрути, като избягвате пързалки, тесни пътеки, хлъзгави пътеки и т.н..

Когато се изкачвате и спускате по стълбите, дръжте се здраво за перилата и следете стъпката си..

Едно от най-травмиращите места е банята и басейна, тъй като дори при липса на бременност рискът от подхлъзване върху мокрите плочки е много голям. За да избегнете неприятности, препоръчително е да поставяте неплъзгаща се гумена подложка под краката си, когато се къпете. Когато излизате от банята, не забравяйте да намерите опорна точка и да я задържите. Най-добре е да се къпете или къпете през последните месеци на бременността си с някой ваш близък у дома, за да ви помогне да излезете от банята. В басейна е наложително да носите нехлъзгащи се, стабилни обувки, за предпочитане здраво седнали на крака, тъй като обувки като чехли или шисти лесно се плъзгат от краката ви в най-неподходящия момент. Излизайки от басейна, трябва здраво да се държите за перилата, докато е добре, ако след вас се издигне човек, който може да ви вдигне или подкрепи, ако е необходимо.

Ако се случи, че падането не може да бъде избегнато, е много важно бременната жена да падне „правилно”. По време на падането е необходимо да прихванете стомаха с ръце и да се групирате по такъв начин, че да се опитате да "седнете" на ваша страна, максимално предпазвайки бременната матка от удар. В никакъв случай не трябва да издигате ръце напред и да падате на протегнати ръце, тъй като в този случай на практика ви е гарантирана фрактура на горните крайници. Следвайки тези препоръки, можете значително да намалите риска от падане и да защитите себе си и бебето си..

Късметлия или не

При благоприятно развитие на събитията само малка част от плацентата може да се отдели от стената на матката по време на падане и процесът ще спре там - това е непрогресивно отлепване на плацентата. В този случай е възможно да продължи бременността след пълен преглед (включително лабораторни методи, ултразвуково изследване на фетоплацентарния комплекс, кардиотокография) под динамичен контрол върху състоянието на плода, което е възможно само в болница.

При прогресивно отлепване на плацентата (когато процесът на отделяне на плацентата не спира и площта на отлепването на плацентата се увеличава, докато феталната хипоксия се увеличава, присъединяват се нарушения в системата за кръвосъсирване) е необходимо спешно раждане чрез цезарово сечение Факторът време в тази ситуация играе много важна роля в резултата по отношение на майката и плода, тъй като увеличаването на количеството загуба на кръв се случва много, много бързо.

Опасно и не много падане по време на бременност: какво да правя, как да избягвам

Природата, замислена с помощта на хормони, за да направи жената по-внимателна, но по изключение техните изблици причиняват падания. Най-често това се случва в ранните етапи. Хормоните на бременността провокират: токсикоза, бързо уморяване на жената, спазми на съдовете на главата, често има случаи на загуба на съзнание, като реакция на задушна стая.

В средата на бременността, когато коремът е забележимо закръглен, центърът на тежестта на жената се измества. Жената става несръчна, често се спъва. Замайването при бременни жени не е необичайно дори в по-късните етапи..

Третият триместър е най-опасен от гледна точка на неочакваната загуба на контрол на бременната жена над тялото си. Комбинацията от бързане, мудност и липса на възможност да се оцени земята под краката е основната причина за паданията. Както показва практиката на лекарите, падането по време на бременност е рядкост и по-често се случва през зимата, с лед.

Защо падането е опасно: в ранните етапи, главно за бъдещата майка, тъй като натъртвания, навяхвания, изкълчвания не могат да бъдат избегнати, но те не са опасни за детето (изключения са падането на жената от височина, директни удари в стомаха, треперене при силни сблъсъци). Паданията са редки през втория триместър и са доста безопасни за бебето. Изключение е непрогресивното отлепване на плацентата, но за него се научава още по време на раждането..

В края на бременността всяко падане е ненужен провокатор на преждевременно раждане. Травма, стрес, треперене могат да причинят отлепване на плацентата, което е трудно да се спре. Разграничаване на паданията:

 • На стомаха. Опасно, особено в по-късните етапи. Ако жената падне по корем върху някакъв предмет, е възможно увреждане на плода. Това могат да бъдат травматични мозъчни наранявания и дори фрактури. Падането от височина провокира преждевременно раждане, може да причини смъртта на дете в утробата.
 • На гърба. Доста опасно по всяко време. Можете да нараните главата си, да нараните гръбнака си. Падането по гръб винаги е придружено от разклащане на тялото и силен стрес за жената. Интензивният прилив на адреналин е изключително нежелан по време на бременността, провокирайки хипертоничност на матката и риск от прекъсване на бременността.
Как да не паднеш по гръб
 • На дупето. Смятан за по-малко опасен по време на бременност. Разклащането може да има негативни последици, но те са рядкост в медицинската практика..
 • На страната. Нараняванията са най-сигурни. Единствената опасност е рискът жената да си счупи ръката..
 • На коляното. Паданията са болезнени, но не и опасни. Друг е въпросът дали колянните стави са сериозно повредени - жената ще се нуждае от сериозни медицински и рехабилитационни процедури, което е нежелателно за кран по време на бременност.

Ако не беше възможно да се избегне падането: запазете спокойствие, не бъдете нервни, дори и да се е случило; за да станете, по-добре е да поискате помощ или да използвате някакви стабилни предмети; след падане на бременна жена винаги е най-добре да се обадите на линейка. Ако не се извика линейка веднага след падането, трябва да наблюдавате за симптоми. Трябва да предупреждава: всяко вагинално отделяне (червено, кафяво, зеленикаво, жълтеникаво, прозрачно); усещане за натиск в долната част на корема; спазми в корема; тежък хематом и подуване в областта на нараняване.

Прочетете повече в нашата статия за паданията по време на бременност, какво да правите след тях и как да ги предотвратите в бъдеще..

Причини за падания по време на бременност

Тялото на жена "в позиция" претърпява много метаморфози. Всички те се задействат от производството на хормони. Природата, замислена чрез биологично активни вещества, за да направи жената по-внимателна. По изключение обаче хормоналните скокове причиняват падания. Най-често това се случва в ранните етапи. Бременните хормони провокират:

 • токсикоза;
 • бърза умора на жената;
 • спазъм на главата.

Чести са случаите на загуба на съзнание в ранните етапи на бременността. Ако една жена е сама на претъпкано и задушно място или в средата на улицата, припадъкът е много вероятно.

В средата на бременността, когато коремът е забележимо закръглен, центърът на тежестта на жената се измества. Походката й се променя, става като "патица". Промените стават по-забележими с растежа на корема и наближаването на раждането. Жената става несръчна, често се спъва. Натоварването на вътрешните органи се увеличава, водно-електролитният баланс се променя.

Замайването при бременни жени не е необичайно дори в късните етапи, ако това се съчетае с банална несръчност, падане не може да се избегне.

Третият триместър е най-опасен от гледна точка на неочакваната загуба на контрол на бременната жена над тялото си. Оста на гравитацията се измества повече, стомахът не позволява на дамата да гледа директно под краката си. На хормонално ниво, свои собствени нюанси. На по-късна дата една жена става по-активна, търси да участва в ремонти, покупки на строителни материали, аксесоари за бебето, тя наистина иска да бъде навреме навсякъде.

Комбинацията от бързане, мудност и липса на възможност да се оцени земята под краката е основната причина за паданията. Както показва практиката на лекарите, падането по време на бременност е рядкост и по-често се случва през зимата, с лед.

И ето повече за опасността от токсикоза и нейното лечение.

Защо е опасно падането в ранния и късния етап?

Падането в ранните етапи е опасно с последици за самата бъдеща майка. Синини, изкълчвания, навяхвания, сътресения, фрактури - всички тези проблеми представляват заплаха за здравето на жената. По правило падането върху ранни скали не е опасно за детето. Плодът е твърде малък, плътно затворен в матката, допълнително защитен от тазовите кости и коремните мускули. Ако падне, той е в мозък, но не може да бъде сериозно повреден. Изключения:

 • падане на жена от височина;
 • директни удари в стомаха;
 • остри удари при силни сблъсъци.

Тези фактори могат да провокират отделяне на хорион, което (не винаги, но е възможно) може да доведе до спонтанен аборт.

Падането по време на бременност през втория триместър е рядко. Бебето е защитено от околоплодната торбичка и околоплодните води. Те смекчават силата на удара, предотвратявайки последствията. Сред най-честите последици е непрогресивното отлепване на плацентата. Бременната жена и лекарите я осъзнават само по време на раждането. Състоянието не е опасно за детето и майката.

В края на бременността всяко падане е ненужен провокатор на преждевременно раждане. Травма, стрес, треперене могат да причинят отлепване на плацентата, което е трудно да се спре.

За причините за замаяност при бременни жени и тяхната профилактика вижте това видео:

На корема

Освен това е опасно, особено в по-късните етапи. Ако една жена падне по корем върху предмет по време на бременност, е възможно увреждане на плода. Това могат да бъдат травматични мозъчни наранявания и дори фрактури. Падането на стомаха от височина провокира преждевременно раждане, може да причини смъртта на дете в утробата.

На гърба

Също опасно. Паданията по гърба са нежелани по време на бременност по всяко време. При такива наранявания жената не може да контролира ситуацията и да се групира, за да не си нарани главата. Освен това са възможни сериозни наранявания на гръбначния стълб, което е изпълнено със загуба на производителност..

Падането по гръб винаги е придружено от разклащане на тялото и силен стрес за жената. Интензивният прилив на адреналин е силно нежелан по време на бременността. Те провокират хипертоничност на матката и риск от прекъсване на бременността.

На дупето

Счита се за по-малко опасна по време на бременност (в сравнение с наранявания на гърба и корема). Поради подкожната мастна тъкан и развитите мускули, дъното, повече от другите части на тялото, поглъща падането. Освен това падането на дъното по време на бременност от височина е малко вероятно. Разклащането може да има негативни последици, но те са рядкост в медицинската практика..

Как да падна на дупето

На страната

Такива наранявания са най-безопасните. При падане настрани бъдещата майка не може да получи нараняване на главата и контузията на страничната повърхност на корема не може да бъде много тежка. Единствената опасност, която съпътства подобни наранявания, е рискът жената да си счупи ръката, ако силата на удара падне върху протегнат крайник или притиснат към тялото.

На коляното

Като правило, когато пада по корем, жената сгъва крака и удря преди всичко с колене. Това е един вид защитна реакция на човешкото тяло с цел поддържане здравето на вътрешните органи. Падането на колене е болезнено, но от гледна точка на опасността по време на бременност е малко опасно. Друг е въпросът дали колянните стави са сериозно повредени - жената ще се нуждае от сериозни медицински и рехабилитационни процедури, което е нежелателно за кран по време на бременност.

Какво да направя за бъдеща майка

Без значение как пада бременната жена, нейната задача е да запази спокойствие. Именно стресът и безпокойството са основните причинители на нежелани последици след падане. Дори дамата да е плоска на снега, няма къде да бързате. Необходимо е да движите ръцете и краката си, опитайте се да прецените тежестта на удара. След това трябва да заемете стабилна позиция, идеална - на четири крака. Трябва да станете така:

 • ако сте паднали по гръб, първо се преместете настрани и едва след това седнете;
 • на колене - седнете на бедрото, за да прецените нараняването на коляното и способността си да стоите;
 • на стомаха - движейки ръцете си, за да издърпате тялото към краката;
 • на дупето - опитайте се да прехвърлите товара в страната, противоположна на нараняването.

За да станете, по-добре е да помолите за помощ или да използвате някакви стабилни предмети наблизо (парапети, табуретки, дръжка на вратата, дърво). Това ще ви попречи отново да загубите равновесие..

Винаги е най-добре да се обадите на линейка, след като бременна жена падне. Бъдещата майка ще бъде прегледана от терапевт и травматолог. Ако няма специални наранявания - акушер-гинеколог. Специалистът трябва да знае за всички нюанси на падането, коя част от тялото е била ударена, за всички усещания, възникнали в този момент. Ако е необходимо, специалистът ще предпише ултразвуково сканиране. Ултразвукът ще помогне да се оцени състоянието на плода, плацентата, околоплодните структури.

Ако не е извикана линейка веднага след падането, бременната жена трябва внимателно да следи състоянието си в продължение на няколко дни. Тревожни симптоми:

 • всяко вагинално отделяне (червено, кафяво, зеленикаво, жълтеникаво, прозрачно);
 • усещане за натиск в долната част на корема;
 • спазми в корема;
 • тежък хематом и подуване в областта на нараняване.

Как да паднем правилно

Ако бременна жена усети, че главата й се замая, очите й потъмняват, няма какво да диша, спешно трябва да е възможно най-близо до земята (дори да седне на асфалта) и да поиска помощ отвън. Няма от какво да се срамувате - всеки ще помогне на бременна жена. Много по-лошо е да лежите на тротоара от цялото място - това е опасно за майката и детето.

Ако припаднете, най-добре е да не се напрягате или да правите всичко възможно, за да останете на крака. Когато загубите съзнание, се задействат естествени защитни механизми. Те предотвратяват сериозни наранявания, дори ако човек падне от височината си. Ако една жена седне, това допълнително ще смекчи удара..

В момента, в който бременната жена се подхлъзна, препъна се, започне да пада от подиума, тя има буквално няколко секунди. Трябва да използвате правилно това време:

 • трябва да се групирате;
 • не трябва да поставяте ръце, лакти напред, да сгъвате колене - това увеличава риска от фрактури;
 • в идеалния случай се усуквайте и падайте на ваша страна;
 • не трябва да се опитвате да хващате предмети - по-добре е да паднете, това намалява риска от силно разклащане на тялото.

За да не паднете в бъдеще, трябва да научите няколко правила:

 • носете стабилни обувки с ниска скорост на бягане;
 • не ходете сами по лед;
 • дори при пазаруване бременната жена трябва да разпредели тежестта на двете ръце;
 • ще бъде по-добре, ако покупките се носят от някой друг;
 • парапети и парапети не трябва да се пренебрегват.

Бременност след падане

Някои жени падат сериозно дори преди бременността. Може ли травмата да повлияе на способността да станеш майка и ще прогресира ли нормално бременността след падане? Ако по време на падането не е имало сериозно нараняване на тазовите органи, репродуктивната функция остава при жената, както и способността да ражда здраво дете. Паданията рядко причиняват увреждане на матката и яйчниците. Тези органи са надеждно защитени от костите и меките тъкани.

Бременните жени са по-склонни да паднат прибързано или ако сами създадат опасни условия. Например те се качват по стълбите с торби, застават на табуретка, за да закачат завеси (или да заменят стълба). Падането върху лед е най-често срещаният вариант. Всяка дама в позиция трябва да знае, че преди всяка независима манипулация, тя трябва да се увери в своята безопасност. По-добре е бременната жена да се движи по-бавно и на ръка със съпруга си.

И ето повече за болките в кръста по време на бременност.

Най-опасното падане е върху стомаха. В този случай е възможно увреждане на плода вътреутробно, има голяма вероятност за отлепване на плацентата по всяко време, което представлява заплаха за майката и плода. Ето защо бременните жени трябва да бъдат предпазливи и да избират удобни обувки, особено по време на ледени периоди..

Полезно видео

За информация как правилно да падате върху леда вижте това видео:

Препоръчваме ви да прочетете за прееклампсията в края на бременността.... Недоносените бебета могат да бъдат здрави и здрави след това, но се нуждаят от сериозни грижи и рехабилитация през първите три години от живота.

редовна консумация на алкохолни напитки по време на бременност; наранявания, претърпени при падане, удар или автомобилна катастрофа, особено.serp-item__ passage. Препоръчваме да прочетете за прееклампсията в края на бременността.

падане или удряне в корема, причиняващо увреждане на таза; увреждане на корема, например при автомобилна катастрофа. И ето повече за натиска по време на късна бременност.

По време на раждането на дете всичко е важно, включително натискът по време на бременност в късните етапи.... Рязък спад на налягането и припадък при бременна жена може да предизвика продължително изправяне, вълнение.

Падания по време на бременност и последици за бебето

Всеки може да загуби равновесие и да падне. Падането по време на бременност обаче е далеч по-провокиращо безпокойство от обикновено. Колко опасен е този малък инцидент за бъдещата майка и нейното дете и как да се избегнат неприятни последици, прочетете нашата статия.

 1. Причини за падания
 2. Природата защитава
 3. Последствия от падането
 4. Акушерски усложнения
 5. Преждевременно отлепване на плацентата
 6. Заплахата от прекъсване на бременността
 7. Изливане на околоплодна течност
 8. Фетална хипоксия
 9. Не акушерски усложнения
 10. Как да смекчим последиците
 11. Как да избегнем падането
 12. Заключение

Причини за падания

В началото на бременността бъдещите майки падат надолу поради факта, че все още не са свикнали със своето положение и промяна на тялото. Те все още се опитват да бъдат активни, правят всичко сами, не се отказват от много опасни навици: говорят по телефона, докато слизат долу, носят високи токчета и неудобни обувки.

Затова първото правило на бременната жена е предпазливостта. Можете да останете толкова активни, но трябва да станете по-точни.

В ранните етапи хормоналните промени провокират не само токсикоза, но и силно замайване или припадък. Преди атаката се усеща слабост, краката стават ватни, потта се появява на челото и сърцето бие по-бързо. Трябва да седнете или да се опрете на нещо, за да не паднете.

Активната подготовка на "гнездото" също може да причини падане. Жената изведнъж решава, че е спешно да се извърши ремонт, да се купят необходимите аксесоари и пр. Прекомерната активност може да доведе до факта, че бъдещата майка, която вече е станала неудобна, ще падне.

В по-късните етапи, когато коремът стане голям, жените променят походката си: облягат се назад. Това положение също може да причини падане - центърът на тежестта се измества.

Природата защитава

Падането е по-опасно за самата бременна жена, отколкото за плода. Природата е измислила много защитни механизми, които предпазват бебето от подобни инциденти.

Например, по време на припадък, гладката мускулатура се отпуска, което предотвратява спонтанен аборт, премахва мускулната хипертоничност, включително матката. Поради мускулната релаксация силата на удара значително намалява, дори ако бременната жена падне по корем.

През втората половина на бременността бебето е заобиколено от околоплодна течност и мембрани, надеждно се задържа от плацентата. Те имат амортизираща функция при падане. Следователно в повечето случаи детето дори няма да усети падането..

Проблеми могат да възникнат само ако е имало директен удар в стомаха: дете е скочило, е имало автомобилна катастрофа и др. Освен това, колкото по-късен е периодът, толкова по-високи са рисковете.

Последствия от падането

Последиците обикновено се разделят на 2 големи групи:

 • създаване на заплахи за плода (акушерски);
 • неблагоприятно засягане на майката (не акушерска).

Акушерски усложнения

Тази група включва всички заплахи, по един или друг начин, свързани с нарушение на хода на бременността.

Въпреки всички естествени защитни механизми, непредпазливото падане може да навреди на бебето в утробата..

Преждевременно отлепване на плацентата

Потенциално едно от най-коварните усложнения. При нормален ход на бременността плацентата се ексфолира само след раждането. Въпреки това, остър удар в стомаха може да доведе до отслабването му преждевременно..

Основните симптоми на патологията са болки в корема, хипертоничност на матката, кървене, вътрешно или отворено. В последния случай ще се наблюдава зацапване..

Отслабването на плацентата може да е малко и да не е прогресивно, това явление може да остане незабелязано за майката и бебето или да доведе само до лека фетална хипоксия. При значителни щети може да предизвика вътрематочна смърт.

Заплахата от прекъсване на бременността

Тя може да бъде причинена не толкова от самия травмиращ ефект, колкото от състоянието на самата жена: страх, вълнение. Поради стрес, схващащи болки, хипертоничност на коремните мускули, могат да се появят зацапвания.

Всичко това е причина спешно да се консултирате с лекар. Най-вероятно бременната жена ще бъде поставена „за съхранение”. В повечето случаи навременното предписано лечение позволява поддържане на бременността..

Жената ще премине курс, който ще помогне за облекчаване на симптомите. Обикновено се предписват лекарства, които намаляват маточната хипертоничност, намаляват нивата на стрес, спазмолитици и общоукрепващи средства.

Изливане на околоплодна течност

Ако жената удари стомаха си силно по време на бременност, това може да увреди феталния пикочен мехур и преждевременно разкъсване на околоплодната течност. Те могат да текат обилно, без да оставят съмнение относно проблема..

Това е характерно за увреждане на долната част на пикочния мехур. Понякога изтичането се случва на малки порции, трудно е да се забележи дори самата жена. Тази симптоматика е характерна за увреждане на горната част на пикочния мехур..

Ако подозирате, че околоплодната течност е започнала да тече, трябва да си направите подложка от памучен плат. Трябва да се изглади старателно от двете страни с гореща ютия, за да се дезинфекцира.

Не се препоръчва използването на обикновени хигиенни подложки, тяхната абсорбция ще усложни по-нататъшната диагностика.

След това трябва да посетите лекар, който да определи колко сериозен е проблемът..

Фетална хипоксия

Хипоксията е фетален глад, липса на кислород. Състоянието може да възникне поради състоянието на майката.

При стрес съдовете се свиват, в резултат на което детето получава по-малко кръв, хранителни вещества и кислород, съдържащи се в него. В случай на неуспешно падане, съдът, който снабдява плода с кръв, може да бъде повреден или стеснен. Това също ще причини хипоксия..

Феталната хипоксия може да се прояви като рязко намаляване или увеличаване на активността на детето в утробата. Той може да бъде идентифициран недвусмислено само при извършване на анализи: ултразвук, кардиотокография, доплерометрия.

Не акушерски усложнения

Това е голяма група усложнения, които са опасни само за майката. Това включва различни наранявания: натъртвания, рани, фрактури. Като цяло те няма да повлияят на състоянието на плода и хода на бременността..

Ако бременна жена е ранена, е необходимо да се осигури първа помощ: да се прилага студ в случай на нараняване, спиране на кървене в случай на нараняване и др. При значителни щети е най-добре да се обадите на линейка.

Как да смекчим последиците

Трябва да се научите да падате правилно. Падането отстрани се счита за оптимално по време на бременност. Това е най-малко травмиращо за детето и майката..

За да кацнете настрани, трябва да завъртите тялото леко встрани в полет. В този случай няма да има нараняване на корема при падане. Избягвайте да поставяте ръка или крак отстрани или пред вас, за да избегнете фрактура на крака или сътресение.

След падането не е нужно да скочите веднага. Препоръчително е да легнете 1-2 минути, да слушате собствените си чувства и да движите ръцете и краката си. Това ще ви позволи да оцените състоянието си..

Дори през зимата не е нужно да бързате: за кратко време тялото няма да има време за преохлаждане: рязко покачване и стрес могат да причинят скок на налягането и припадък.

Трябва да се издигате постепенно, за предпочитане с нечия помощ, като избягвате излишния стрес. Трябва да заемете удобна позиция, например да се търкаляте и коленичите и след това да заемете изправено положение.

Ако се чувствате зле, има чувството, че нещо не е наред с детето, трябва незабавно да се обадите на линейка. След това бременната жена ще бъде откарана в болницата, където ще се подложи на всички необходими прегледи..

Как да избегнем падането

Най-добре е да обърнете достатъчно внимание на предотвратяването на падания. Можете да ги избегнете, като следвате прости указания:

 • не ходете, особено по хлъзгави повърхности, с ръце в джобовете, това пречи на естествения баланс;
 • необходимо е да държите стола, така че жената да не падне случайно върху опашната кост при кацане;
 • ако трябва да излезете навън под дъжд или лед, препоръчително е да потърсите помощ и предпазна мрежа от някого - подкрепата ще намали риска от падане на лош път;
 • чантата пречи на балансирането, така че за прости разходки е по-добре да я оставите у дома;
 • по-добре е да разпределяте покупките равномерно върху 2 пакета, за да не създавате дисбаланс;
 • трябва да се движите с малки стъпки, когато ходите по хлъзгава повърхност, трябва да отидете до "стъпката на пингвина";
 • трябва да закупите обувки със стабилна и неплъзгаща се подметка (лесно е да проверите качеството на подметката: трябва да прекарате нокът по нея, ако остане драскотина, тогава обувките няма да се плъзгат);
 • когато се движите нагоре по стълбите, трябва да се придържате към парапета и да не говорите по телефона;
 • трябва да станете или да седнете бавно, за да не ви замая главата поради рязка промяна в положението на тялото.

Ако падането все пак се случи, не е нужно да се паникьосвате: стресът може да бъде по-вреден от самото падане.

Заключение

Природата се е погрижила добре за бебето. За да не се измъчвате с напразни страхове, по-добре е веднага да потърсите квалифицирана медицинска помощ след падане.

Но е по-логично - да бъдете внимателни и да се движите внимателно, предпазвайки себе си и бебето. Дори в ранните етапи е необходимо да се „забрави“ за бързината на движенията. Коремът още не се вижда, но неговият „обитател“ се нуждае от грижите на мама.

Гледането на вашата стъпка и неправенето на резки движения е основното правило на бременните жени.

И също - консултирайте се с лекар, ако след падане забележите промяна в поведението на бебето, подозрително отделяне или болка.