Онзи ден при мен дойде приятел с бебе на шест месеца. Хлапето беше цялото покрито с малък обрив. Мислехме, че е алергично. И днес тя ми се обади и каза, че това е някакво вирусно заболяване на розеола за деца. Разрових се из интернет и се развълнувах. Някой знае ли за рисковете от забременяване с болни от тази глупост. Симптомите на рубеола са подобни. А рубеолата, доколкото знам, е много опасна за бременните жени. Нито аз, нито най-големият ми имаме признаци на заболяване. Но все пак е страшно.

Повторна розеола?

 • 27 юли 2012 г.

момичета, децата ви имали ли са розола няколко пъти? вече го имаме от около година, сега 1.7, пак същите пайове - Т под 40 почти 3 дни, днес се появи обрив.

Питам, може би седмица преди повишаването на T ни беше дадена втората CPC ваксинация. Веднага си помислих, че има реакция към нея. но последния път не сме имали такъв обрив! сега всичко е наред с бебето, но се притеснявам за друго бебе (аз съм B, на 7 седмици), може ли да е някакво заболяване от компонентите на Priorix Tetra? Имам имунитет срещу рубеола, поне бях, когато бях тестван преди първото преживяване на Б. (((

 • Отговори

Нашият избор

В преследване на овулацията: фоликулометрия

Препоръчва се

Първите признаци на бременност. Анкети.

София Соколова публикува статия в „Симптоми на бременността“, 13 септември 2019 г.

Розеола и бременност

Добър ден! Бременност 18 седмици. След седмица ще има контакт с дете, което в момента страда от розеола (ден 5). Кажете ми, след колко дни можете да се свържете с пациента, за да не се заразите? Възможно ли е да се заразите на 11-ия ден след началото на заболяването на детето? Защо розеолата е страшна по време на бременност?

Възраст: 28

Хронични заболявания: Не

В услугата AskDoctor специалист по инфекциозни болести може да бъде консултиран по всеки проблем, който ви засяга. Медицински експерти предоставят консултации денонощно и безплатно. Задайте въпроса си и веднага получете отговор!

Опасна ли е розеола за бременни жени?

Тайнствено заболяване, което има дузина различни имена, почти всички се понасят в детството, но не винаги се поставя правилната диагноза. Основните симптоми на заболяването много приличат на настъпването на настинка. Розеола умело се маскира като редица други заболявания, които имат подобни симптоми, например инфекциозна рубеола. Възможно е точно да се определи болестта само с появата на розови обриви.

Почти всеки човек на планетата е страдал от розеола като дете. Той може да се прояви и в скрита форма, така че статистиката казва, че 90% от населението има антитела срещу този вирус.

Известно е, че с течение на времето инфекциите, причинени от херпесното семейство, се появяват все по-често при юноши и възрастни. Това се дължи на няколко фактора, но най-важните са:

 • голям брой раждания на слаби деца;
 • общ спад на имунитета сред населението;
 • въвеждане на широко разпространена строга карантина в детските групи.

Много хора задават въпроса: опасна ли е розолата за бременни жени, възрастни хора и хора с хронични заболявания? За да разберете тази област, трябва задълбочено да разберете начините, по които херпесът тип 6 засяга тялото, и да проучите вероятността от последствията от тази инфекция.

Видове и характеристики на розеола

Към днешна дата причината за появата на инфекция е добре известна, но все още не са разработени ефективни методи за борба с нея, тъй като механизмите на въздействие на патогените върху човешките клетки не са достатъчно проучени. Смята се, че розеолата в известен смисъл има благоприятен ефект върху имунната система, като я укрепва в по-късен живот. Антителата, произведени срещу розеола в бъдеще, ще бъдат добра подкрепа за борбата срещу тези микроорганизми, с които ще се сблъска възрастен, който е имал розеола в ранна възраст..

Внезапна екзантема на повърхността на тялото се причинява от херпес вирус от шести тип, докато седмият тип, който също влияе върху развитието на заболяването, не трябва да се изключва. Тези видове вируси са много различни от херпес симплекс, който се появява като херпес на устните. Малките деца са податливи на болестта, главно под 3-годишна възраст.

Има случаи на изтичане на розеола без никакви признаци от физическото състояние на човек. Обикновено тази ситуация е типична за деца под 4-годишна възраст, тъй като инфекцията има характеристика на замъглено проявление на симптомите с възрастта..

Освен това такъв пациент:

 • ще бъде опасно за другите, особено за бременни жени;
 • ще се възстанови напълно без последствия и усложнения;
 • получите силен имунитет към розеола.

Опасна ли е розеола за възрастни, които не са получили защита своевременно? За бременни жени това е особено актуална тема, тъй като наличието на каквато и да е първична инфекция при жената по време на раждане на дете изисква стриктно наблюдение и подходящо специализирано лечение..

Тридневна треска се среща при всички пациенти с различни диагнози. След възстановяване и възстановяване на силен имунитет бебетата на 2-3 години получават пълен имунитет към болестта, но херпесният вирус остава в организма. Възможно ли е да се разболя отново?

Невъзможно е да се получи розеола отново, но има вероятност такъв човек да бъде пряк източник на инфекция за другите. Следователно за бременни жени и слаби хора носителят на херпес има потенциална опасност.

За кого е опасна розолата и нейните симптоми?

Изключително рядко се разболяват възрастни, рисковата група са главно тези, които не са страдали от болестта в детска възраст. Розеолата е много опасна за бременни жени, тъй като е невъзможно да се контролира нейният ход. Инфекциозно заболяване в острата фаза може да бъде опасно до ранно прекъсване на бременността.

Когато лигавиците са повредени при близък контакт или чрез въздушни капчици, микроорганизъм със собствена ДНК се въвежда в лимфната система на човека. В продължение на две седмици заразената жена не усеща особени отклонения в здравето. Когато инкубационният период приключи, могат да се появят някои продромални признаци на инфекция. Те много приличат на началния стадий на респираторно заболяване. А основните симптоми идват съвсем неочаквано и обикновено те са изразени и не се променят.

Това са такива заболявания като:

 • висока температура, поддържане в продължение на три дни;
 • равномерен обрив с розов цвят, локализиран по цялото тяло, с изключение на лицето и краката;
 • възрастните често имат синдром на хронична умора.

При обриви розовите петна са кръгли и гладки, не се отлепват. Доста лесно е да се определи точно, че обривът е инфекциозен и не е проява на алергия. Трябва да натиснете на място за 4-7 секунди, след което да освободите. Неговата бледност ще бъде ясен признак на розеола..

Възможно ли е самостоятелно лечение на розеола по време на бременност

Дали ще се появи инфекция и дали розеолата е опасна за бременни жени, зависи пряко от това дали бъдещата майка е била болна в детството. Опасността от болестта се крие главно във високата температура, която мнозина бързат да свалят с антипиретични лекарства. Но трябва да знаете, че не всички компоненти на такива лекарства са безопасни за бебето. Опасно ли е да приемате аспирин? Да, много опасно! Активният компонент на това познато лекарство под всякаква форма има опасен ефект върху клетките на черния дроб и мозъка по време на развитието на вирусна инфекция.

Само специалист ще може да определи правилното лечение и да осигури ефективна помощ за бременна жена с първите признаци на розеола. Важно е да запомните, че по време на розеола болезнените усещания могат да бъдат значително облекчени по обичайните начини. И те не са само за прием на лекарства. Така че, при температури с високи показания (39-40 С), препоръчително е бременните жени да спазват следните условия:

 • почивка на легло;
 • често проветрявайте стаята;
 • приемайте много течности.

Треската изчерпва водоснабдяването на организма, което го кара да страда от дехидратация. За бременни жени, компоти от сушени плодове, отвари от билки, плодови напитки от ягодоплодни са перфектни. Температурата преминава след три дни, така че просто трябва да понесете дискомфорта, който се появява, за да избегнете приема на лекарства.

Не по-малко опасно е, че имунитетът вече е отслабен от бременността, но псевдо-рубеолата също влияе отрицателно. Зает с борбата срещу зараждащата се инфекция, имунната система може да позволи образуването на по-опасни заболявания.

Можете да поддържате тялото, като увеличавате ходенето и приемате витаминни комплекси. Най-добре е да разнообразите диетата си с пресни плодове и зеленчуци. Необходимо е внимателно да следвате препоръките на специалистите, в никакъв случай не се опитвайте да излекувате розеола сами.

Здраво семейство
базирана на доказателства педиатрична клиника

От 9:00 до 21:00, 365 дни в годината
без почивка и почивни дни

 • У дома
 • Относно клиниката
 • Услуги
 • Специалисти
 • Галерия
 • Документи
 • Новини
 • Статии
 • Контакти

Бебе розеола - опасно ли е? - статии

 • Предишна статия
 • Всички статии
 • Следваща статия

Бебе розеола - опасно ли е?

Образователна програма по розеола

Въпреки факта, че розеолата може да бъде бурна и трудна, това е напълно безвредно заболяване, което се среща главно при деца под 2-годишна възраст, изключително рядко се среща при деца над 2-годишна възраст и възрастни. Поради разпространението му към момента на приемане в детска градина почти 100% от децата вече са го имали.

Причинителите на това заболяване са два често срещани щама на херпесния вирус. Розеолата обикновено се причинява от висока температура с продължителност от 3 до 5 дни, която след това изчезва и се появява ярък обрив..

Случва се, че треската е много лека и е клинично невъзможно да се постави диагноза, но се случва температурата да достигне 41 градуса, придружена от фебрилни гърчове и много ярък обрив. Въпреки това, розеолата е в безопасност. Усложненията са редки за това заболяване и са ограничени само до фебрилни гърчове. Основното нещо по време на диагностицирането на заболяването е да се изключат по-сериозните заболявания..

Според СЗО 3 от 10 бебета са болни от розеола. И за съжаление, много лекари не знаят за съществуването на това заболяване, опитвайки се да го лекуват с антивирусни лекарства, антибиотици, а в случай на обрив, те вярват, че това е алергия към лекарства.

Симптоми

Инкубационният период на розеола продължава 1-2 седмици. Избягването на контакт с болни деца ще помогне за предотвратяване на болестта, но има едно „но“. Симптомите могат да бъдат ясно изразени или дори невидими за родителите на детето..

И така, симптомите на розеола могат да бъдат:

Треска. Обикновено проявата на болестта започва с рязко повишаване на температурата, понякога до 39-40 градуса. При висока температура или дори по-рано може да има леко възпалено гърло, хрема и кашлица. Също така, бебето може да има увеличени лимфни възли на врата. Треска с розеола трае 3-5 дни.

Обрив. Възниква, когато треската премине. Но не винаги. Обривът може изобщо да не се появи, дори ако треската е била тежка. Самият обрив прилича на много малки розови петна, които не се усещат от пръстите, но могат да бъдат леко повдигнати. Понякога около някои елементи на обрива има бели пръстени. Обривът не причинява дискомфорт, не сърби, остава върху кожата на детето от няколко часа до няколко дни, не оставя следи след изчезването. Обикновено се появява на гърдите, след това се разпространява по шията, лицето и крайниците. Това се случва, че обривът се появява само на багажника и няма време да отиде до лицето и крайниците, тъй като изчезва.

Тези симптоми са типични за бебешката розеола. Други симптоми са неспецифични, периодични и незадължителни.

 • Умора, слабост, слабост
 • Раздразнителност и плачливост
 • Лека диария
 • Хрема
 • Намален апетит
 • Подпухнали клепачи
 • Фебрилни гърчове

Кога да посетите лекар?

В случай на много висока температура, незабавно трябва да се извика лекар. Има много много по-опасни заболявания, които причиняват висока температура. Но ако лекарят прегледа бебето и не разкри симптоми на други заболявания, но подозира внезапна екзантема, предписване на антипиретици и запояване, подчинете се на лекаря, не давайте други лекарства на детето си.

Необходимо е многократно посещение на лекар или повикване на линейка, ако:

 • Детето има температура над 39,4 градуса
 • Детето е болно от розеола, но треската продължава повече от 7 дни
 • Положителната динамика на обрива не настъпва дори 3 дни след появата му.

Ако детето ви е болно от розеола и имате имунодефицит (HIV инфекция, подлагате се на химиотерапия и др.), Но трябва незабавно да информирате Вашия лекар за това, тъй като в този случай бебешката розеола може да бъде много опасна за Вас.

Диагностика

Може да бъде трудно да се диагностицира бебешка розеола, тъй като в началото на заболяването симптомите са подобни на други детски заболявания. Ако по време на прегледа лекарят изключи други заболявания на вашето дете на фона на треска, например ТОРС, отит на средното ухо, възпалено гърло и т.н., той ще предпише на детето да пие много течности и антипиретици, а също така ще предупреди за появата на обрив.

Има случаи, когато прегледът не помага за изключване на по-опасни заболявания, в този случай се предписват допълнителни изследвания, общ анализ на кръв, урина, рентгенова снимка на белите дробове и т.н..

Лечение

Цялото лечение на детската розеола се състои само в пиене на много течности и прием на антипиретици, тъй като болестта може да премине сама от себе си в рамките на една седмица от началото на треската.

Не трябва да понижавате температурата с аспирин, тъй като съществува висок риск от оток на черния дроб и мозъка (синдром на Рей) и нимезулид поради риска от лекарствено-индуциран хепатит.

Антивирусните лекарства в случай на болест на розеола не са необходими, както и антибиотици, тъй като те не са ефективни.

Домашно лечение

Розеола е в състояние да премине сама. Когато треската изчезне, детето трябва да се чувства много по-добре. Но в пика на покачването на температурата бебето може да се чувства много зле. За да облекчите симптомите на заболяването, трябва:

Дайте на детето толкова почивка, колкото иска. Оставете бебето да остане в леглото, докато температурата се нормализира.

Давайте на детето си повече течности да пие. В идеалния случай солеви разтвори, но ако детето ги откаже, няма нужда да ги насилвате - вода, чай, бульони, негазирани и безалкохолни напитки също са подходящи.

Разтриване на детето с хладка вода. Само без фанатизъм - лед, ледена баня, студена вода и вентилатори няма да работят, това само ще увеличи втрисането. Мокра кърпа на главата ви ще помогне за облекчаване на температурата..

Няма други мерки за ускоряване на възстановяването на детето..

Предотвратяване

Единствената мярка за намаляване на риска от заболяване е избягването на контакт с остро болни деца. Няма ваксина за бебешка розеола. Но повечето хора имат антитела срещу това заболяване, така че те не са податливи на това заболяване..

Ако детето ви е болно от розеола, дръжте го вкъщи, докато се възстанови и избягвайте контакт със здрави деца, докато температурата се нормализира.

В случай на болест на възрастен с бебешка розеола, трябва да се помни, че болестта не е трудна, но човек активно ще разпространява вируса на други деца.

И така, розеолата е детска болест, причинена от херпесния вирус. Най-често се среща при деца под 2-годишна възраст. Появява се като висока температура, която продължава 3-5 дни, след което детето развива червен обрив. Болестта преминава сама по себе си в рамките на една седмица след появата на треската и за нейното лечение е необходимо само поливане и прием на антипиретици. Антивирусните и антибиотиците за розеола не са ефективни. бъдете здрави!

Розеола

Главна информация

Мястото на такива детски инфекции като морбили, рубеола, скарлатина, протичащи с обриви, започва да се заема от херпесвирусни инфекции, за клиничната картина на които обривът също е характерен.

Херпесните вируси са широко разпространени в човешката популация и причиняват различни заболявания при деца и възрастни. Това е голямо семейство ДНК вируси, шестият от семейството (HHV-6) причинява розеола, която има различни прояви, но екзантемата (обрив) е основният симптом.

В момента инфекцията, причинена от вируса на херпес симплекс тип 6, е особено спешна. Това заболяване има много имена: инфантилна розеола, внезапна екзантема, псевдо-рубеола, петдневна треска, тридневна треска, шесто заболяване (тъй като се причинява от вируса HHV-6). Вирусът от шести тип има два варианта: HHV-6A и HHV-6B, които се различават по биологични характеристики и тъканен тропизъм. Инфантилната болест на Roseola се причинява от вариант B. В малък процент от случаите болестта се причинява и от вируса HHV-7..

Детската болест на Roseola все още е по-често при деца, отколкото при възрастни, тъй като 95% от възрастните имат антитела срещу този тип вирус. При възрастни, които не са боледували в детска възраст, протича лесно или субклинично. Човешкият херпесвирус 6В може да причини увреждане на органи при имунокомпрометирани хора (при реципиенти, които са получили хематопоетични стволови клетки или заразени с ХИВ).

В детството децата на възраст под две години са податливи на болестта, много по-рядко това заболяване се среща при възрастни хора. Болестта е толкова широко разпространена, че по време на приема в детската градина, както посочва д-р Комаровски, почти 100% от бебетата имат антитела срещу вирус тип 6 - това показва, че децата са имали тази инфекция асимптоматично.

Характерен симптом на първичната вирусна инфекция е папулозният обрив, който изчезва с натиск..

Снимка на бебе розеола

Заразно ли е бебето розеола? Разбира се, защото това е инфекциозно заболяване. Вирусът се предава по въздушно-капков път при близък контакт (целуване, споделяне на чаша). Източникът на инфекцията е възрастен носител на HHV-6 в близък контакт с бебе. Инкубационният период е 10-14 дни. Увеличението на честотата на бебета розеола се наблюдава по-често през пролетта и есента. Понякога се регистрират малки местни епидемии.

Патогенеза

Вирусът HHV-6 навлиза в тялото и проявява тропизъм за Т-клетките. Вирусът има тетрамерен комплекс, поради което се прикрепя към клетката гостоприемник. След това той освобождава ДНК в нуклеоплазмата на клетката и започва процесът на репликация (репродукция) на вируса. Той се размножава в Т-лимфоцити, мегакариоцити, моноцитно-макрофагални клетки на различни тъкани и клетки на тимусната жлеза.

Изолирането на HHV-6 от слюнката и храчките показва, че вирусът се намира в слюнчените жлези. Пълният цикъл на репликация отнема около 3 дни. Репликацията засяга морфологията на клетката гостоприемник - те в крайна сметка умират.

Първичната инфекция се характеризира с виремия (наличие на вирус в кръвта), която стимулира производството на антитела. Специфични IgM антитела се произвеждат през първите пет дни от началото на заболяването, а през следващите 1-2 месеца IgM намалява и не се открива допълнително. IgM антитела могат да бъдат открити, когато инфекцията се активира отново.

Специфичният IgG се увеличава през втората или третата седмица на заболяването и продължава до края на живота на човека, но в количества, по-ниски от тези в детството. При остра инфекция възпроизвеждането на HHV-6 в кръвните клетки е рисков фактор за вирусно предаване по време на трансплантация на органи и кръвопреливане..

След първична инфекция вирусът остава латентен или като хронична инфекция с периодично реактивиране на вируса. Херпесните вируси имат подчертан имуносупресивен ефект - потискат имунните реакции.

Класификация

С потока инфекцията се случва:

 • Остър.
 • Постоянни.
 • Латентно.

Причини

Розеолата е инфекциозно заболяване при кърмачета или малки деца. Причината му е инфекция с херпесни вируси от шести и седми тип. Подобно на повечето вирусни инфекции, вирусът на розеола се предава по въздушно-капков път. Източникът на инфекцията са възрастни с субклинично вирусно активиране. Вирусът се предава при контакт с пациент или носител на вируса: чрез целуване на майката и роднините със слюнка, при кихане, при контакт със зърното / бутилката на други деца. Не е изключен вертикален път на инфекция от бременна жена до плод. Полово предаване е възможно при възрастни.

Инкубационният период е 10-14 дни. След това 30% от децата от 5 месеца до 3 години развиват псевдо-рубеола с клинични прояви. Пациентът се счита за заразен от момента на повишаване на температурата и още един ден от момента на нейното нормализиране. Инфантилната розеола е заразна, дори ако липсва обрив и висока температура. В повечето случаи първичната инфекция протича неусетно (без прояви) и на четири години 90% от бебетата имат антитела срещу вируса - това означава, че детето е заразено.

Новородените имат в кръвта антитела срещу херпесвируси от 6 и 7 вида, които им се предават от майките, но тези антитела се унищожават до 5-6 месеца. От двегодишна възраст бебетата вече имат свои собствени антитела, тъй като към тази възраст те или са били болни, или са имали субклинична инфекция. Съответно, най-често срещаното заболяване се среща от 6 до 15 месеца. HHV-6 и HHV-7 причиняват други заболявания при децата.

Симптоми на розеола

Симптоми на розеола при деца

При класическия вариант на протичането на заболяването е характерно внезапно повишаване на температурата до 38-41 С, което продължава 3-5 дни. При децата симптомите на интоксикация обикновено са изразени, въпреки че при някои общото състояние не се променя или има повишена възбудимост.

Критичен спад на температурата настъпва на 4-ия ден, а след стабилизиране на състоянието след 10-24 часа на кожата се появява розолеозен обрив - характерна черта на първичната инфекция с HHV-6. Обривът от розола е представен от бледорозови петна и папули (те се издигат над повърхността на кожата). Около някои елементи могат да се образуват бели пръстени.

Размерът на обрива е 2-3 мм, той пребледнява от натиск и елементите почти никога не се сливат и не са придружени от сърбеж. Обривът веднага се появява по тялото и след това се разпространява по шията, лицето, рядко - по ръцете и краката. Често обривът се появява само на багажника и няма време да достигне лицето. Обривите продължават 1-2 дни, могат да продължат само няколко часа и изчезват безследно.

Снимка на обрив с бебешка розеола

Само два симптома, висока температура и обрив, са типични за това състояние. Останалите симптоми са неспецифични и променливи. В допълнение към тези два симптома, децата могат да получат лезии на горните дихателни пътища - хрема, болка и болки в гърлото, както и увреждане на стомашно-чревния тракт под формата на повръщане, диария и коремна болка. Някои деца могат да имат увеличени шийни лимфни възли, леко зачервяване на гърлото, понякога обриви по мекото небце, подуване на конюнктивата на клепачите, катарален отит на средното ухо, увеличен черен дроб и далак.

При новородени и бебета до три месеца клиничните прояви са подобни на тези при по-големите деца, но всички симптоми са по-лесни. Треската без локални симптоми е най-честата форма при новородени и температурата е по-ниска, отколкото при по-големите деца. Детската розеола при новородени и деца от първата година от живота също се среща под формата на асимптоматични форми.

При 70% от инфекциите не се открива класическа екзантема. В редки случаи деца на възраст от 6 месеца до 3 години развиват фебрилни гърчове с висока температура. Фебрилните припадъци могат да бъдат прости или сложни. Първите продължават повече от 15 минути и след края на атаката фокалните симптоми отсъстват (разстройства на движението). Сложните припадъци продължават непрекъснато или периодично за повече от 15 минути, повтарят се през целия ден и са придружени от фокални симптоми.

Симптоми на розеола при възрастни

Розеолата при възрастни е много рядка, но вероятността от инфекция от дете съществува и тези лица, които не са страдали от болестта в детска възраст, са изложени на риск. Най-често симптомите на заболяването при възрастни не са изразени и заболяването протича лесно: леко повишаване на температурата и папулозни обриви.

Снимка на розеола при възрастни

Няма лечение. При възрастни хроничната херпесвирусна инфекция (тип 6) е под формата на синдром на хронична умора. Внезапната екзантема в тази възрастова категория трябва да бъде разграничена от сифилитичната розеола. Вторичният период на сифилис, който продължава 15 години, се проявява с петнист (сифилитична розеола), папулозен и пустулозен сифилис.

Снимка на сифилитични розови обриви

Сифилитична розеола - това са кръгли петна с розов цвят, „избледнели“, с гладка повърхност, без лющене, не са склонни към разширяване, изчезват при натискане и се появяват отново. Размерът варира от 2 до 15 мм. Обривите се появяват постепенно и се локализират главно върху багажника (страничните повърхности) и крайниците. Локализацията на лицето и скалпа не е типична. Розолозните сифилиди са обилни и неправилни. Розеола персистира от три до четири седмици и след това регресира. Има няколко разновидности на сифилитична розеола: оточна, дренираща (тя е по-голяма по размер) и пръстеновидна.

Сифилитичната розеола има еквивалент върху лигавиците - сифилитична ангина. Това са сливни области в областта на фаринкса с тъмночервен цвят със синкав оттенък. Областите на хиперемия с цианоза са рязко отграничени от здравата лигавица. При такива външни прояви сифилитичната ангина най-често не причинява субективни усещания (в краен случай те са незначителни) и не е придружена от треска.

Анализи и диагностика

 • Диагнозата на розеола се подкрепя от възрастта на детето (от 6 месеца до 2 години) и типичните симптоми.
 • В общия анализ на кръвта - неутрофилна левкоцитоза, след това - левкопения.
 • Серологични методи (имунофлуоресцентен, ензимен имуноанализ, имунопреципитация). Открит IgM или увеличаване на динамиката на IgG (увеличете ги с 4 пъти). Откриването на IgM е възможно от 4-7 дни заболяване, титърът е максимален до 2-3 седмици и 2 месеца след заболяването не се открива. Определянето на IgM титъра се използва за диагностициране на остра инфекция. Не всички деца с тази инфекция обаче имат IgM антитела. Почти всички възрастни имат IgG до HHV-6.
 • Откриване на вирусна ДНК в кръвта и тъканите с помощта на PCR. Качествен и количествен PCR открива вируса в кръвта, слюнката, цереброспиналната течност. Единичното откриване на вирусна ДНК в кръвта и слюнката не е точно потвърждение на заболяването - по-често показва трайна инфекция, развила се след първичната. Следователно е необходим динамичен преглед. Определяне на висок титър на вируса - надеждна диагноза на първична инфекция.

Лечение с розеола

Повечето деца се възстановяват сами в рамките на една седмица след повишаването на температурата. Лечението на розеола при деца с нормален имунен статус е само симптоматично. Това означава, че е необходимо да се нормализира температурата на детето и да се предотврати дехидратацията..

Лечението за деца включва:

 • почивка на легло;
 • обилна напитка;
 • антипиретични лекарства в свързана с възрастта доза.

Въпреки факта, че треската е защитна реакция в отговор на въвеждането на вируси, в някои случаи тя може да представлява заплаха за живота на детето. Антипиретичната терапия се препоръчва да се провежда при температури над 39 С. Но при деца от първите три месеца, както и при наличие на сърдечно-съдови заболявания или различни неврологични аномалии, антипиретичните лекарства трябва да се дават при температура от 38 С. Оптималният избор на лечение на треска е използването на нестероидни противовъзпалителни лекарства, от които в педиатричната практика са одобрени за употреба Парацетамол и Ибупрофен.

Препаратите на парацетамол (Парацетамол, Пиарон, Цефекон Д, Панадол) имат форми на освобождаване, приемливи за деца - сироп, суспензия и супозитории. Препарати с активната съставка парацетамол могат да се дават на деца от едномесечна възраст. Ефектът от тяхното приложение се появява бързо, но е краткотраен. Еднократна доза парацетамол е 10-15 mg на kg телесно тегло, дневната доза е 60 mg на kg телесно тегло, но не повече, тъй като когато се увеличи, може да се наблюдава хепатотоксичен ефект.

Ибупрофен (препарати Ибуфен за деца, Имет за деца, Ивалгин бебе, Ибупром за деца, Нурофен за деца) се предлага в сироп и суспензия, препоръчва се за деца от 6 месеца. Активната съставка ибупрофен има антипиретично, противовъзпалително и аналгетично действие. Еднократна доза от 5-10 mg на kg телесно тегло.

Ибупрофен в доза 7,5 mg / kg е по-ефективен от парацетамол в доза 10 mg / kg, тъй като осигурява по-дълъг антипиретичен ефект. Повторната употреба на антипиретични лекарства е възможна само след 4-5 часа, броят на дозите на ден не повече от 4 пъти.

Преди това, когато се предписва антипиретична терапия при деца, се избягва използването на комбинирани лекарства, които съдържат повече от един агент. Проучванията показват, че комбинацията от антипиретици е по-ефективна от монотерапията. Например, лекарството Ibuklin съдържа парацетамол и ибупрофен. Благодарение на действието на парацетамол се осигурява бързо понижаване на температурата и ибупрофен удължава антипиретичния ефект. Комбинираното използване на тези две активни съставки постига по-голяма ефективност при по-ниски дози. Във всеки случай, когато използвате антипиретици, трябва да запомните, че те просто спират симптомите и не могат да бъдат предписани за повече от 3-4 дни..

Според препоръките на СЗО употребата на аспирин при деца под 12-годишна възраст е противопоказана. По заповед на Фармацевтичния комитет на Руската федерация тази възраст беше увеличена до 15 години. Това се дължи на факта, че децата имат висок риск от развитие на синдром на Reye, който се проявява с енцефалопатия и мастна дегенерация на органи (черен дроб и мозък). Също така приемът на аспирин увеличава риска от възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, увеличава крехкостта на кръвоносните съдове и намалява съсирването на кръвта. Може да допринесе за билирубинова енцефалопатия при новородени.

Антибиотиците не са ефективни при лечение на вирусни заболявания. Все още не са открити антивирусни лекарства, които биха били ефективни при лечението на HHV-6 инфекция. Антивирусното лекарство ганцикловир потиска херпесните вируси тип 6, но е токсично за децата. В случаи на тежка имунна недостатъчност, тя все още се предписва. Ганцикловир и Фоскарнет са разрешени за деца на възраст от 12 години, но при наличие на сложна инфекция Ганцикловир в суспензия се използва и в по-млада възраст.

При наличие на припадъци са показани антипиретици и седация. Ако пристъпите на фебрилни гърчове продължават до 15 минути, детето има само по-ниска температура. За сложни дългосрочни припадъци:

 • Диазепам ректален гел (лекарство Диастат еднократна доза 0,5 mg на kg телесно тегло, многократни инжекции на всеки 4-10 часа).
 • Лоразепам IV, повтаря се на всеки 10 минути (до три инжекции).
 • Мидазолам (Dornikum) интраназално. Лекарството има кратък полуживот и може лесно да се прилага.
 • Фенобарбитал или валпроат за лечение на често повтарящи се припадъци.
 • Ако припадъците продължават, се извършва интубация.

Лечението на усложнения под формата на енцефалит се извършва в болница. Препоръчва се антихипоксична, антиконвулсантна, противовъзпалителна и деконгестантна терапия.

Лечение на розеола при възрастни

Лечението на розеола в тази възрастова група също е симптоматично. Фоскарнет или ганцикловир се използват само за лечение на имунокомпрометирани пациенти, за усложнения (менингоенцефалит) и за тежко заболяване. Foscarnet действа върху вируси от 6 и 7 вида, а ганцикловир върху вирус 6B.

Розеола при деца

Детето има треска и обрив. Може ли да е розеола?

Вероятно това наистина е розеола. Розеолата е едно от безвредните, но неприятни детски заболявания. Симптомите включват треска и обрив. Обикновено децата на възраст от 9 до 21 месеца се разболяват.
Розеолата се причинява от човешки херпесвирус тип 6 (HHV-6), който се предава чрез слюнка (в края на краищата децата обичат да дърпат играчки в устата си). Източникът на инфекцията често е труден за определяне, тъй като инкубационният период на заболяването е от 5 до 15 дни, през които детето може да бъде заразено дори преди обривите по тялото.

Какви са другите симптоми на розеола?

През първите дни заболяването е подобно на това при обикновена остра респираторна вирусна инфекция. Отличителните симптоми на розеола са:

 • рязко покачване на температурата до 40 градуса, което продължава 3-4 дни, а след това изведнъж преминава
 • летаргия или повишена възбудимост, хрема, кашлица, леко стомашно разстройство, намален апетит
 • след понижаване на температурата по тялото се появява розово-червен обрив, който понякога се разпространява по врата, ръцете и краката и изчезва в рамките на няколко часа или няколко дни.

Внезапното начало и изчезване на треска, последвано от обрив по тялото, са характерни симптоми на розеола..

Трябва ли да се обадя на лекар?

Трябва да се извика лекарят, тъй като детето е все още малко и температурата може да бъде много висока. Вашият лекар ще ви попита за вашите симптоми и ще препоръча проследяване на обрива в продължение на няколко дни. Ако температурата не се понижи и обривът се различава от горния, трябва да посетите Вашия лекар отново.

Как да се лекува розеола при дете?

Както при другите вирусни инфекции, лечението е симптоматично и включва следното:

 • опитайте се да поддържате детето си възможно най-удобно, когато температурата му се повиши. Дайте му много течности, за да предотвратите дехидратация и да намалите температурата му и премахнете излишните дрехи, ако стаята е топла..
 • за намаляване на температурата и облекчаване на болката, дайте на детето си парацетамолова суспензия или ибупрофен, ако детето е подходящо за възрастта за тези лекарства (проверете внимателно информацията за дозировката).

Както при повечето вирусни инфекции, просто трябва да изчакате, докато тялото на детето се справи със самата болест.

Могат ли да възникнат усложнения след розеола??

Фебрилни гърчове понякога могат да се появят при повишени температури, причинявайки голямо безпокойство на родителите, но обикновено не са опасни за детето.
В редки случаи фебрилният (висока температура) стадий на заболяването може да доведе до менингит или, още по-рядко, енцефалит (възпаление на мозъка).
Ако сте загрижени за състоянието на детето си, посетете Вашия лекар.

Възрастните получават ли розола?

Повечето хора имат антитела срещу вируса на розеола в телата си до четиригодишна възраст, независимо дали са били болни от нея или не. Възрастен може да се разболее, ако има отслабена имунна система, като например при химиотерапия. В този случай болестта може да приеме форма, подобна на херпес зостер..

Опасна ли е розеола за бременни жени?

Тъй като практически всички възрастни са имунизирани срещу розеола, бременните жени не са особено изложени на риск

розеола

Консултация

Опасна ли е розеола за бременни жени? Ако едно дете е на 1,5 години и майка е бременна в 6-ия месец, има ли заплаха за нероденото дете?

Отговори на лекарите

 • Лична консултация
 • WhatsApp / Viber
 • Продължете чата

Джулия добър ден! Розеолата е заразна за деца под 2-годишна възраст, а възрастните развиват антитела към нея. Няма заплаха за нероденото дете. Здраве за вас!

  2014-05-12 09:48:01

Трябва да знаем вашето мнение. Оставете ревю за нашата услуга

Розеола при деца: симптоми, лечение и профилактика

Последна промяна 08.03.2018

„Поздравления, бебето ти се роди!“ - думи, които всеки родител иска да чуе. Но понякога щастието на родителството е засенчено, когато бебето започне да плаче, да бъде капризно, наранено и все още не може да каже, че е толкова разстроено и притеснено.

Един от проблемите, с които родителите могат да се сблъскат, е розолата при децата..

Бебешката розеола е заразна по природа. Това е състояние, което се причинява от човешкия херпес вирус тип 6, а понякога и 7. Това е много често сред малки деца под две години, но рядко се диагностицира. Розеолата е първият признак на инфекция на бебето с вируса на херпес симплекс тип 6.

Може да сте чували за това състояние под друго име: екзатема, псевдо-рубеола, шесто заболяване, инфантилна розеола.

Симптоми на розеола при деца

Болестта обикновено започва с внезапно покачване на температурата до високи стойности - 39-40 градуса! Хлапето става летаргично, оказва се от храна, не спи добре и е капризно. Може да има леко запушване на носа и малко количество бистра слуз без мирис от носа. Температурата измъчва бебето от три до пет дни, а други симптоми няма! Когато температурата спадне, родителите, които на практика са луди, издишват с облекчение. Но не беше така: тялото на бебето им изведнъж се превръща в червена петънце, вид розов обрив, подобен на проявата на морбили, който продължава от четири до седем дни, докато детето няма други притеснения - няма кашлица, няма възпалено гърло, няма друга симптоматика. Дадено е, че обривът се появява на фона на очевидно напълно възстановено дете, розеола и иначе се нарича "внезапна екзатема".

В Русия диагнозата Розеола е доста рядка, най-често нашите лекари свързват нейното начало - температура - с проява на респираторна инфекция, а обривът - с алергична реакция към антипиретични лекарства, които те са се опитали да свалят температурата, и други лекарства и наричат ​​този обрив по погрешка алергичен дерматит. В допълнение, подобна клинична картина може да придружава рубеола и някои прояви на неполиомиелитни ентеровирусни инфекции, сепсис, отит на средното ухо, бактериална пневмония, менингит, рубеола и морбили. Без провеждането на специални тестове е трудно да се каже със сигурност, че бебето розеола е трудно.

Причини за появата на розеола при деца

Каква е причината за тази неприятна рана? Вирусите на херпес симплекс тип 6 и 7 заразяват Т-лимфоцитите. При децата вирусът на херпес симплекс тип 6 причинява обрив, а при възрастни - синдром на постоянна умора и други лезии на нервната система, ако определени условия допринасят за това, например наследствено предразположение или имунодефицит. Освен това стресът допринася за влошаване на проявата на розеола. Само 10% от случаите са свързани с херпес симплекс вирус тип 7.

Чрез кръвта вирусите навлизат в кожата и причиняват обриви, увреждат мононуклеарните клетки и предизвикват освобождаването на цитокини за борба с възпалението. Екзантемата се появява в отговор на борбата на вируса с противовъзпалителни фактори в кръвта.

Розеолата е една от най-честите кожни лезии при деца под две години. Децата се заразяват с въздушни капчици. Вирусът „живее“ в слюнката и назофаринкса на болно дете. Това е инфекция с вирусен характер. Най-малките малки деца са защитени от този вирус чрез имуноглобулините в кърмата. Но с течение на времето майчините антитела започват да изчезват от млякото. Ето защо бебетата на възраст над шест месеца могат да се заразят с този вирус. В случай че детето получи кърма, количеството защитни имуноглобулини може да присъства в тялото му дълго време, малко по-дълго, отколкото при деца, които получават смес като храна.

Децата са много податливи на този вирус, но не всеки има клинични прояви. При добър имунитет детето може да получи латентна бебешка розеола, тя ще бъде придружена от лека слабост и леко повишаване на температурата, което ще бъде отписано от родителите за преумора или поява на млечни зъби в устата, което е толкова активно през този период от живота на бебето.

Най-често тази инфекция засяга деца за около година. След инфекцията са необходими пет до петнадесет дни. Можете да бъдете спокойни - болестта е типична само за бебета и рискувате да я срещнете само в интервала от шест до двадесет и четири месеца от живота на новороденото. По-късно, до четиригодишна възраст, децата развиват антитела и вие ще се сбогувате с обрив от този характер! Най-често бебешката розеола се появява през пролетта и през първите месеци на лятото - един вид сезонност се свързва с намаляване на имунитета по това време на годината и честата възможна хипотермия на децата на разходки, докато времето все още не се е установило и има или жега, или дъжд.

Как изглежда розеола при деца

Болестта се характеризира с остър стадий на поява: телесната температура на бебето се повишава до субфиблит - 37,2-38,0 градуса. Може да има и ниска температура на субфибрила (до 39 градуса) и висока - до 40,1 градуса. Изключително рядко се случва при много висока телесна температура - над 40,1 градуса! Розеолата има важна разлика от другите заболявания: особеността на повишаването на температурата с розеола е, че тя е много дълга - в продължение на три дни трае, почти не намалява, реагира лошо на лекарства за понижаване на температурата. Няма повече допълнителни симптоми през този период! Няма кашлица или хрема, за да се подозира остра респираторна инфекция. След това след 3-4 дни напразни родителски опити за сваляне на температурата, детето развива обрив. Обривът е малък, подобен на папулите. Обривите са бледорозови, размерът на обривите достига 3-5 мм, някои петна са заобиколени от светла граница. Обривът първо ще обхване гърдите и корема. След няколко часа цялото дете ще бъде покрито с обрив..

Най-вече обривът обхваща торса на детето. В тази част на заболяването можете да усетите уголемените подмандибуларни, цервикални и ушни (задни) лимфни възли. След обрива температурата изчезва. Обривът изчезва постепенно, като напомня за себе си, зачервяване и лющене.

Що се отнася до самия обрив, той не е опасен за хората наоколо и за членовете на семейството. Ако влезете в контакт с обрив по време на къпане или боравене с папули, не можете да получите розеола. По време на треска и обриви децата са сънливи, капризни, ядат зле.

Как да разберем, че това е розеола

По правило педиатрите пренебрегват това заболяване и е малко вероятно да стигнете до пълен преглед и, като се има предвид, че проявата на болестта ще премине сама в рамките на общо две седмици, няма смисъл да дарявате кръв като такава. Ако все пак се случи, че сте изпратени за общ кръвен тест, тогава в резултат ще получите намаляване на броя на левкоцитите и увеличаване на броя на лимфоцитите. Освен това има серологична диагноза, в резултат на което ще получите четирикратно увеличение на титъра на имуноглобулин G! Като правило, насочената диагностика на розеола се извършва в стационарни условия, ако детето е прието в болница в тежко състояние и за правилно лечение е необходимо да се установи причината за повишаването на температурата. Освен това, понякога детето има увеличен черен дроб и далак..

Отличителни черти на обрива с розеола:

 1. Обривът се появява 3-4 дни след началото на треската, точно на фона на изравняването на треската;
 2. Обривът не сърби, за разлика от обрива при варицела или обрив от пелена;
 3. При розеола няма обрив по лицето!

Лечение на херпес

Отново, тъй като педиатърът може да отпише състоянието на вашето дете за ARVI и алергичен дерматит, лечението на розеола няма да бъде предписано. За щастие розеолата не изисква специфична терапия. Във време, когато бебето има висока температура, ще трябва да бъде свалено с антипиретични лекарства, например като ибупрофен, нурофен или парацетамол. Необходимо е да избършете бебето с влажна гъба и да изберете леки дрехи за този период.

Важно е да внимавате за дехидратация. Необходимо е да се намали интоксикацията на тялото чрез въвеждане на витаминни напитки и плодови напитки, чай с лимон, отвара от лайка и / или липов цвят в обилни количества.

В случай на нисък имунитет на детето, например, ако то наскоро е било болно или е претърпяло стрес, може да отнеме известно време, за да вземе фоскарнет или ацикловир. Ако имуносупресията не е била предварително диагностицирана, не се изисква допълнително лечение на обрива. Допълнително доказателство, че обривът не се нуждае от специално лечение, се счита, че той изчезва сам след няколко дни.

Важно е да се създадат особено удобни условия по време на възстановяването на детето:

 • не вдигайте шум сами и ограничавайте шума в къщата, не прегрявайте и не преохлаждайте детето;
 • поддържане на комфортна температура от 20 градуса в стаята;
 • не увивайте болно бебе, за да не нарушите топлообмена;
 • осигурете добра циркулация на въздуха и почиствайте помещението ежедневно;

Показани мултивитаминни комплекси, антивирусно лечение (например супозитории с Viferon), интерферон на капки в носа, вибукрол в свещи.

Важно е да се разбере, че поради високата температура, характерна за бебешката розеола, при много високи темпове, детето може да получи припадъци, особено ако те вече са присъствали в историята. Следователно трябва да знаете, че спонтанните мускулни контракции при дете на фона на висока температура са най-вероятно фебрилни гърчове..

Някои симптоми могат да ви предупредят за техния подход:

 1. При дете, на фона на висока телесна температура, ръцете и краката могат да станат студени;
 2. Кожата на лицето може да стане бледа;
 3. Родителите могат да забележат леко потрепване на брадичката, ръцете и краката на бебето. Подобни конвулсии са краткотрайни - около минута. Те ще преминат сами, без да доведат до лоши последици. За да не се появят пристъпите, наложително е да се понижи температурата на бебето.

Важно е да запомните, че ако детето има анамнеза за фебрилни гърчове, тогава телесната температура не трябва да се повишава над 38 градуса. Дори ако сте успели да намалите телесната си температура, ако имате епизод на припадъци, трябва да се обадите на линейка.

Поради факта, че розеолата се предава по въздушно-капков път, тогава, както и при други контактни инфекции, детето трябва да бъде изолирано от контакт с други деца до пълно възстановяване..

Усложнения на херпес при деца и прогноза

Основните усложнения на розеолата, както бе споменато по-горе, са фебрилни гърчове на фона на висока температура, които са придружени от хипертермия при деца под тригодишна възраст. Освен това е възможно да се прикачат микробни инфекции под формата на отит на средното ухо, пневмония или дори бронхит на фона на намален имунитет..

Прогнозата е положителна. При липса на допълнителна инфекция възстановяването настъпва в рамките на две седмици без специални терапевтични манипулации. Имунитетът остава за цял живот, а по-големите деца практически не получават розеола.

Профилактика на розеола при деца

Почти е невъзможно да се предотврати вирусна инфекция. Като се има предвид, че природата на бебето розеола е вирусна, е необходимо да се изключи, ако е възможно, контакт между вашето дете и предполагаемо заразен приятел. Най-важната задача за родителите е да укрепят имунитета на детето. В този случай, дори ако се случи инфекция, болестта ще премине или с „размазана“ картина, или просто по-лесно. За да се увеличи имунитетът на детето, е необходимо бебето да се храни с правилна и пълноценна храна, бебето с кърма, да прекарва колкото се може повече време навън, да закалява бебето, да организира бебето рационален комфорт на съня и будността, да осигурява чистота в бебешката стая и правилна циркулация на въздуха.

Д-р Комаровски за розеола

 • За болестта
 • Какво е опасно
 • Лечение според Комаровски
 • Карантинни мерки

В света има такива странни детски болести, които като че ли не съществуват. Почти всички страдат от тях, но лекарите в по-голямата си част не могат да ги открият и да поставят правилната диагноза. Например розовото розоло принадлежи към загадъчни и мистериозни заболявания. Всички са чували за нея, но всъщност никой не знае нищо. С изключение на д-р Комаровски, който споделя знанията си с родители, които искат да знаят повече за здравето на собственото си дете.

За болестта

Лекарите наричат ​​розеола по различен начин - шестата болест, внезапна екзантема, псевдо-рубеола и др. Въпреки факта, че болестта е много разпространена сред детското население и се счита за уникална детска болест, лекарите винаги бъркат розеола или с алергична кожна реакция, или с вирусна инфекция.

Болестта се причинява от херпесния вирус от шести тип. Неговите носители са най-често възрастни членове на семейството, които дори не знаят за това..

Единствената проява при възрастни е синдромът на хроничната умора. След раждането на бебето това състояние е характерно за всички членове на домакинството в една или друга степен и не е обичайно да се ходи на лекари с оплаквания от умора в Русия.

Отначало детето развива признаци на ТОРС, симптомите са доста типични: рязко покачване на висока температура (над 39 градуса), може да има леко хрема, главоболие. Има всички симптоми на интоксикация - болки в тялото, понякога децата имат диария или повръщане на фона на висока температура. След 3-5 дни състоянието на бебето се стабилизира, температурата спада. И щом родителите се успокоят и се зарадват на излекуването, по цялото тяло се появява странен розов обрив, с изключение на лицето и крайниците..

Обривът не сърби или сърби, има диаметър 3-5 мм, понякога розово петно ​​може да бъде заобиколено от бяла граница около краищата.

Обикновено обривът се появява 1-3 дни след „възстановяването“ от симптомите на ТОРС. Обривът много напомня на рубеола, но всеки компетентен лекар, причинен от тревожни родители, незабавно изключва това опасно заболяване, тъй като освен обрива в клиничната картина няма нищо, което да прилича на рубеола.

Обривът, който е най-концентриран върху корема, гърба на бебето, изчезва толкова мистериозно, колкото се е появил, строго на шестия ден след появата му. Невъзможно е да се разболеете от розеола за втори път, тъй като към нея се развива стабилен имунитет през целия живот.

Според статистиката, с която разполага Световната здравна организация, три от десет бебета на възраст под една и половина до две години са болни от розеола. Най-"опасната" възраст е 9-12 месеца.

Какво е опасно

В самата розеола, според Евгений Комаровски, няма особена опасност. Той изчезва сам, за това не е необходимо да давате никакви специални лекарства. Внезапната екзантема обикновено не дава никакви усложнения. Обаче началният стадий на заболяването, свързан с висока температура, е опасен. За кърмачетата такава висока температура е много опасна, защото може да причини конвулсии, спиране на дишането, необратими деструктивни процеси в нервната система на бебето. Ако има повръщане, тогава бебето е заплашено с доста бърза дехидратация..

Лечение според Комаровски

Трудностите при предписването на правилното лечение се крият в трудностите при диагностицирането на заболяването. Обикновено, гледайки розов обрив, лекарят заключава, че детето има лекарствена алергия (в края на краищата родителите вече са му дали няколко лекарства, когато температурата се повиши), предписва антихистамини. И когато обривите преминат (на шестия ден), тогава мама и татко са искрено сигурни, че предписаното лечение е помогнало. Всъщност, казва Комаровски, обривът ще изчезне без противоалергичните хапчета, просто защото е време да изчезне..

В най-лошия случай лекарят ще диагностицира рубеола и ще предпише подходящо лечение.

Ако лекарят вярва, че детето има рубеола, родителите определено трябва да настояват за клиничен кръвен тест, който ще определи наличието на херпесен вирус от шести тип и антитела към него в кръвта на детето.

В най-лошия случай районният или местният лекар не се опитва да разбере причините за появата на обрива при детето и незабавно предписва антибиотици, антивирусни лекарства и няколко витаминни комплекса (за всеки случай). Розеола, казва Комаровски, е вирус, по принцип не може да се лекува с антибиотици, а антивирусните средства изобщо нямат доказана ефикасност, така че използването им всъщност е безполезно.

Адекватното лечение на вируса на херпес симплекс от шести тип, според Комаровски, не е да забие целия спектър от местната аптека в детето, а да създаде най-добрите условия за бързо възстановяване:

 • Дайте антипиретици. За деца най-подходящи са Ибупрофен или Парацетамол. Трябва да се отбележи, че температурата с розеола пада много неохотно и бавно, може дори да изглежда, че антипиретичните лекарства изобщо не са действали.
 • Поливайте детето обилно в началния остър стадий на заболяването. Напитката трябва да е със стайна температура, така че ще се усвои по-бързо. Не трябва да давате сладки или газирани напитки, добре е, ако майката готви компот от сушени плодове за детето, прави плодови напитки, вари слаб чай и дава обикновена все още питейна вода. За да разберете колко течност трябва да се дава на бебето при температура, трябва да умножите теглото му по 30. Това ще бъде количеството течност в грамове.
 • Стаята на детето не трябва да е гореща, суха и прашна. Отстранете всички килими и меки играчки, проветрете, овлажнете въздуха. Температурата в помещението трябва да бъде на ниво 18-20 градуса, а относителната влажност на въздуха - 50-70%. Ако нямате овлажнител, можете да закачите мокри кърпи около къщата..
 • По време на болестта не е необходимо да се прехранва детето. Ако няма апетит, не можете да насилвате фуража. Цялата храна трябва да бъде лесно смилаема. Ако има повръщане и диария, наложително е да се дават на детето продукти за орална рехидратация (например "Regidron").
 • Ако детето вече активно се движи и ходи, през началния етап е необходимо да му осигурите спокойствие, почивката в леглото ще намали консумацията на енергия и бебето ще се почувства по-добре.

Карантинни мерки

Бебе с розеола се счита за заразно по време на острия период, тоест дори преди появата на кожни прояви на заболяването. За този период е по-добре да го предпазите от комуникация с други деца. След появата на обрив, пациентът вече не се счита за опасен, той може да ходи и да контактува с други деца.

Д-р Комаровски ще ви разкаже за това как се развива розолата в следващото видео

 • Доктор Комаровски
 • Детето често е болно
 • Втвърдяване
 • Ежедневен режим
 • Теглото
 • Спи лошо
 • Дневен сън
 • Истерики

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца