Епидуралната анестезия в „майчините“ кръгове се нарича епидурална. Въпреки че явлението е ново, то е много популярно и, съдейки по отзивите, е „благотворно“. Който е родил с епидурална - в пълна наслада, който изобщо не е родил и се страхува от раждане, като огън - също за нея, която е родила успешно без болка и упойка - както обикновено: нито за, нито против. Все пак всяка жена все още трябва да знае какво е епидурална анестезия, с какво и как се яде..

Епидуралната анестезия се извършва само преди началото на опитите, в периода на болезнени контракции, тъй като основната й цел е да блокира болката, докато жената усеща контракции и, което е много важно, остава в съзнание.

Мястото на пункцията (инжекцията) е епидуралното пространство на гръбначния стълб (където завършва гръбначният мозък). С помощта на игла към гърба е прикрепен катетър, чрез който се прилагат толкова инжекции, колкото е безопасно и необходимо за "страдащата" родилка. Местната упойка блокира нервните импулси, които предават сигнали за болка към мозъка. И след 20 минути няма да почувствате никаква болка, а понякога и цялата долна част на тялото си..

Епидуралната е необходимост...

Определено родилката сама решава дали да инжектира или не инжекцията „магическа“ инжекция. Обикновено жената решава какво да прави, много преди да роди. В крайна сметка няма строги медицински показания за епидурална анестезия. Обикновено се използва само за тежки болезнени контракции по време на вагинално раждане. Може да се използва и вместо обща анестезия за цезарово сечение. Смята се, че е по-добре операцията да се извършва с пълното съзнание на майката, естествено без болка. Също така, епидуралната се използва за следродилни манипулации..

В допълнение към факта, че тази анестезия облекчава "схващащите" болки, тя също така съкращава периода на дилатация на маточната шийка и абсолютно не засяга новороденото, тъй като лекарството влиза в кръвта на детето в много малки дози.

Най-често се предлага епидурална терапия при тежка гестоза, плацентарна недостатъчност, артериална хипертония, заболявания на дихателната система, тежки сърдечни дефекти и други състояния.

... или прищявка?

Много жени, без дори да усещат болката от раждането, нарочно планират да обезболят процеса на контракциите. Лесно е да се каже, че това е прищявка на жената, но лекарите уверяват, че ако жената се страхува катастрофално от раждането, тогава дори малки болезнени усещания могат да причинят стрес не само за нея, но и за нероденото бебе. И стресовият ход на раждането не може да донесе нищо добро. Ето защо акушер-гинеколозите не разубеждават "страхливите" майки от епидурални.

Жените, които са родили с помощта на епидурална анестезия, абсолютно не се различават от тези, които са родили, както се казва, по "естествен" начин. Те усещаха контракции и фактът, че болката беше минимална, беше само плюс, защото от процеса на раждане останаха само положителни емоции. Психолозите казват: след "епидурално раждане" жените по-лесно се съгласяват да повторят раждането.

Епидурална анестезия по време на раждане: противопоказания

Не всяка жена обаче може да използва такъв съблазнителен метод за облекчаване на болката. Епидуралната анестезия има множество противопоказания, които трябва да се вземат предвид по време на раждането, в противен случай съществува голям риск да се получи обратен ефект: вместо облекчение, причинете усложнения.

Противопоказания за епидурална анестезия са:

 • кървене при раждане;
 • проблеми със съсирването на кръвта;

Епидурална анестезия по време на раждане: прегледи на майки, последици

Не е препоръчително бременната жена да се навива, като слуша тези истории; трябва да избягвате това, ако е възможно. Колкото по-спокойна е майката, толкова по-бързо протича раждането. Физическите усещания, които жената изпитва по време на раждането, не са приятни. Те помагат да се осъзнае раждането на нов живот. Епидуралната анестезия по време на раждане дава възможност да се облекчат страданията на родилката. С неговата помощ жената ще може по-лесно да понася контракции и родилни болки.

Какво е епидурална анестезия?

В лумбалния отдел на гръбначния стълб, а именно в епидуралното пространство, има гръбначни корени, по които всички нервни импулси се предават от тазовите органи. Въвеждането на анестетични съединения блокира подаването на болкови импулси към мозъка, благодарение на което родилката престава да чувства контракции. Епидуралната анестезия по време на раждане позволява на бъдещата майка да бъде в пълно съзнание.

Трябва да се отбележи, че епидуралната анестезия по време на естествено раждане действа само по време на контракциите, за да се отвори шийката на матката, опитите преминават без анестезия. Такава анестезия има за цел да даде почивка на родилката преди самите опити. Професионалистите трябва да изчислят точно дозата, която ще се прилага. Майката прекарва усилия и пренатални часове без използване на анестезия, за да намали отрицателното въздействие върху здравето на майката и детето.

Анестезията е задължителна?

Родилката сама решава дали да се направи епидурална по време на раждане или не. Няма специални индикации за въвеждането му, така че бъдещата майка трябва предварително да реши дали си струва да се използва този вид анестезия или не. Обикновено тази анестезия се дава с тежки болезнени контракции по време на естествено раждане. Също така, епидуралната анестезия се използва успешно за цезарово сечение, вместо за обща анестезия. По-добре е операцията да се извършва при пълно съзнание на майката, без никаква силна болка.

В допълнение към облекчаване на схващащата болка, епидуралната по време на раждане съкращава периода на дилатация на матката. Съставът няма ефект върху новороденото, тъй като прониква в кръвта в незначителни дози.

Много жени, които се страхуват от паническа болка, се опитват да облекчат болката при раждането на ранен етап. Можем да кажем, че това е тяхната прищявка, но експертите казват, че ако една майка се страхува от предстоящото раждане, тогава леки болезнени усещания могат да причинят силен стрес не само за нея, но и за нероденото дете. Стресиращото протичане на раждането не носи нищо добро, така че експертите не обезкуражават такива майки.

Жените, които са родили бебе с епидурална анестезия, не се различават от другите. По време на раждането те изпитваха минимална болка, което е огромен плюс, тъй като имат само приятни спомени от процеса на раждане. Според много психолози жените са по-склонни да отидат за второ раждане след епидурална анестезия..

Основните разлики между епидуралната и спиналната анестезия

Спиралните и епидуралните форми на анестезия са много сходни по отношение на спектъра на въздействие върху тялото, само спиналната анестезия се инжектира дълбоко в гръбначния мозък. Той действа малко по-различно, реакцията на пациента към него също е различна. Тези видове анестезия се различават по степента на експозиция и продължителността на ефекта. Епидуралната анестезия по време на раждането е призната за един от най-безопасните и най-щадящи методи за намаляване на болката по време на раждането. Цената на приложените лекарства е еднаква. Ако жената ражда в обикновен родилен дом, тогава й се прилага епидурална анестезия безплатно.

Колко струва епидурална за раждане в частни клиники? Ако по време на раждането частно или по искане на родилката се прилага епидурална анестезия, цената на тази услуга варира от 3 до 5 хиляди рубли..

Процедура за въвеждане

За да се приложи епидурална анестезия, родилката се поставя настрани, гърбът й е огънат, както в положение на топката, след което анестетикът се инжектира внимателно. Точката на пробиване може допълнително да се анестезира или избърше с алкохол. За да улесни родилката да понася контракции по време на раждането, в гърба й се вкарва катетър за постепенно подаване на упойка..

Ако по време на въвеждането на катетъра бъдещата майка започне да изпитва силни контракции, по-добре е да не се намесва в естествения процес, оставете я да прави всичко сама. По време на първоначалното приложение на лекарството пациентът може да изпита различни странични ефекти, например гадене, изтръпване на долната част на тялото, световъртеж. Ако се наблюдават такива ефекти, трябва незабавно да информирате наблюдаващия лекар за това..

Не се притеснявайте за последиците от анестезията за бебето, тъй като то практически не влиза в кръвта. Единственото неприятно усещане за жената е няколко секунди поставяне на катетър отзад, след 20 минути лекарството започва да действа. Малките последици от епидуралната анестезия след раждане очакват само жена. Факт е, че жената след анестезия не е в състояние да контролира болката и естествените си усещания по време на раждането. Важно е да запомните, че тази форма на анестезия не е подходяща за всички жени..

Основните противопоказания за епидурална анестезия

Този тип облекчаване на болката има много противопоказания, които трябва да се вземат предвид при предписването му, в противен случай съществува риск от влошаване на състоянието на родилката..

Въвеждането на анестезия е противопоказано при наличие на следните диагнози при бременна жена:

 • Имате проблеми със съсирването на кръвта;
 • Различни кръвоизливи при раждане;
 • Наличието на кожни лезии в точката на инжектиране;
 • Сърдечна аритмия;
 • Татуировка или инфекция в точката на влизане;
 • Повишена телесна температура;
 • Алергия към упойка;
 • Сърдечни дефекти;
 • Запушване на червата;
 • Нарушения на гръбначния мозък.

Младата възраст на родилката, затлъстяване, ниско кръвно налягане също са противопоказания за приложението на това лекарство. Епидуралната анестезия по време на раждане също е забранена, ако има някои видове изкривяване на гръбначния стълб.

Епидурална анестезия по време на раждане: индикации

Епидуралната анестезия по време на раждане се използва в следните случаи:

 1. Въвежда се по време на преждевременна бременност, въвеждането на определена доза от това лекарство помага да се ускори отпускането на тазовите мускули, в резултат на което родилката не изпитва прекомерна болка поради факта, че тялото й все още не е имало време да се подготви за раждане;
 2. По време на ненормалния ход на раждането, когато дълбоките опити започват с леки контракции на матката, лекарството ще помогне за активиране на мускулите;
 3. Ако родилката има много високо ниво на кръвното налягане, упойката помага да се нормализира и поддържа през цялото раждане;
 4. Той се използва активно, ако са възникнали непредвидени усложнения, например с голям плод или по време на многоплодна бременност;
 5. Трудният или продължителен труд не е завършен без тази упойка. Това лекарство ще помогне за ускоряване на естествената дилатация на матката..

Всички тези ситуации са индикации за назначаването на епидурална анестезия..

Вероятни последици

Какъв е резултатът от епидуралната анестезия по време на раждане? Последиците от въвеждането му могат да бъдат различни за родилката:

 • Анестетикът може да проникне във всяко венозно легло, причинявайки гадене, изтръпване на езика;
 • При първоначалното приложение могат да се появят различни алергични реакции. За да се намали вероятността от нежелани реакции, първо се прилага малка доза от лекарството;
 • Възможно е да възникнат някои затруднения с дишането поради ефекта на упойката върху нервите;
 • Болки в главата и гърба. На мястото на пункцията се появяват болезнени усещания, в резултат на което малко количество цереброспинална течност навлиза в епидуралното пространство. В някои ситуации болката се облекчава чрез вторична пункция на точката на въвеждане на катетъра;
 • Нивото на кръвното налягане също може рязко да спадне, за да се предотврати това, анестезиолозите инжектират лекарството с капкомер, след пункция и инсталиране на катетъра се препоръчва да легнете малко.

Неуспешно инжектиране на упойка

Според официалната статистика в 5% от случаите на приложение анестетикът изобщо не действа, тоест не настъпва облекчаване на болката, а при 15% това се случва само частично. Това се дължи на факта, че е доста трудно да се влезе в епидуралното пространство, причините за неуспешната анестезия могат да бъдат неопитността на анестезиолога, затлъстяването на родилката и различни аномалии на гръбначния стълб. Ако болката на родилката се усеща частично, на определено място, тогава е най-добре да се направи друга пункция. Този факт на липса на анестезия трябва да бъде докладван на анестезиолога, той ще увеличи дозата на лекарствата и ще направи допълнителна пункция.

Епидурална анестезия по време на раждане: Плюсове и минуси

Какво дава епидуралната анестезия по време на раждане, жената трябва да проучи плюсовете и минусите на тази упойка, преди да тества ново лекарство върху себе си. По време на идентифицирането на предимствата на тази форма на анестезия не е необходимо да се сравнява с други видове анестезия, необходимо е да се идентифицират нейните предимства в сравнение с естественото раждане без лекарства. Епидуралната анестезия по време на раждане има следните предимства пред естествения процес:

 1. Възможност за облекчаване на болката по време на раждането, превръщане на трудовия процес в по-комфортно време, без силна болка;
 2. Възможност за почивка при продължителен труд;
 3. Премахване на риска от високо кръвно налягане при родилка, която е изложена на риск от високо кръвно налягане.

Недостатъците на тази процедура са следните:

 • Възможни усложнения след раждането;
 • Неочаквани последици след въвеждането на епидурална анестезия;
 • Различни усложнения при раждане;
 • Нарушаване на психо-емоционален контакт с бебето, тази невидима връзка, която се усеща най-много по време на раждане без лекарства;
 • Възможно е да има леко изтръпване в гърба;
 • Треперене по цялото тяло;
 • Затруднено уриниране поради мускулна хипотония;
 • Може да се появи продължително главоболие, което в някои случаи продължава до 3 месеца след раждането;
 • Възможни болезнени усещания в лумбалната област.

Тази форма на анестезия има своите истински плюсове и минуси. Наистина помага да се улесни процесът на раждане, ако тялото не се справи самостоятелно с тези усещания. Някои краткосрочни усложнения след анестезия могат лесно да бъдат лекувани с лекарства..

Теорията за емоционалната връзка между майката и детето по време на раждането

Някои експерти са на мнение, че прилагането на допълнителни анестетици по време на вагинално раждане е неприемливо. Но някои майки, които успешно са родили дете с въвеждането на анестезия, не придават значение на тази теория, която има много положителни отзиви..

Факт е, че по време на раждането майката и бебето са изложени на силен стрес. Ако по това време мама е в удобна среда, тогава детето опознава света. По време на процеса на раждане тези двама души са неразривно свързани с обща болка, която свързва мама и бебе..

Експертите съветват майките да се настроят за лесно раждане и по други начини, например да посещават дихателни упражнения за бременни жени, да правят упражнения, да се научат как да дишат правилно и да възстановят деликатната връзка с бебето. Много майки се съгласяват предварително с бебето си, че всичко ще мине добре и без последствия. Формирането на такова настроение помага на родилката да понесе всички болки при раждането на детето си.

Всяка болка, включително раждането, причинява освобождаването на ендорфини в кръвта, които са отговорни за чувството на щастие и облекчение. Преживяла сама болка, жената изпитва безпрецедентно щастие и емоционален прилив. И ако на практика няма болка, тогава жената няма да почувства пълната радост в края на раждането..

Прегледи на реални пациенти

Какви са последиците от епидуралната анестезия по време на раждане? Обратната връзка от пациенти, които са опитвали тази анестезия, ще ви даде пълна представа за това как се чувства жената, когато използва епидурална анестезия. Ето най-ярките:

 1. Елена Г., на 25 години: „Първото раждане се проведе под епидурална упойка, тъй като страшно се страхувам от болка. Когато ми предложиха упойка, веднага се съгласих, раждането беше лесно, без усложнения. Почти не усещах болка, беше поносимо. И така, майките, които се страхуват от болката и първото раждане, преминават през нея с епидурална форма “;
 2. Анастасия, 32-годишна: „Имах цезарово сечение по показания, поставиха ми епидурална упойка, не усетих болка по време на операцията, единственият недостатък беше, че гаденето се навиваше, докато шевът беше зашит. Все още има неприятни, досадни болки в кръста ”;
 3. Алена, 23-годишна: „Положиха ми епидурална упойка, когато дъщеря ми раждаше, болката беше невъзможна, лекарят ме съжали и ми даде упойка. Преди да се реша на упойка, прочетох много литература по тази тема, оцених всички аргументи в полза на процедурата и срещу нея. Взех решение за облекчаване на болката. Всичко спря веднага и тръгна надясно. Ще изтърпя и второто раждане с епидурална упойка. По време на опитите не се прилага облекчаване на болката, това трябва да се помни и това е чудесен начин за улесняване на процеса на раждане.

Обобщаване

Разбира се, епидуралната анестезия по време на раждане има определени прегледи и последици, благодарение на нея жената престава да чувства разкъсваща болка. Този тип облекчаване на болката е основен напредък в областта на анестезиологията. Но има определена категория хора, които не са готови да приемат всички нововъведения, включително в медицината..

Както всяка процедура, епидуралната има своите плюсове и минуси. Помага ли анестетикът за облекчаване на болката по време на раждането? Разбира се, това облекчава състоянието на родилката. Ефектът настъпва 20 минути след директното инжектиране на упойката.

В същото време пациентът остава в пълно съзнание, изтръпва само долната част на тялото.

Тази процедура има и свои противопоказания, при наличието на които е забранено използването на тази упойка. Когато се въведе, е необходимо да се оцени вероятният риск за майката, тъй като той не достига до бебето през плацентата, няма рискове за бебето, не трябва да се страхувате за това. Преди да вземете решение за тази сериозна процедура по време на раждане, трябва да се консултирате с гинеколог, който следи хода на бременността.

Препоръчително е да се настроите на положителни емоции по време на раждането, доколкото е възможно. По-добре е да използвате епидурална анестезия въз основа на показания, след консултация със специалист. Ако смятате, че можете да преминете всичко сами, тогава е по-добре да се справите без това лекарство..

Тайнството на раждането е тест, който една майка изпитва заедно с бебето си; висококачествената анестезия ще помогне за облекчаване на раждащата жена, създавайки усещане за комфорт по време на раждането, което ви позволява да си починете малко и да спечелите сили за отговорен скок в живота си. Всичко това са възможностите, които съвременната анестезия дава на родилката и от всяка жена зависи дали да използва епидурална анестезия по време на раждането. Основното е да се оценят всички рискове от естественото раждане без лекарства и раждането с анестезия. Положителното отношение преди раждането може да направи истинско чудо, не забравяйте това.

Епидурална анестезия по време на раждане - плюсове, минуси, противопоказания, последици и усложнения

За всяка жена, която се готви да стане майка за първи път, предстоящият трудов процес е много плашещ. Най-основният страх е болката от контракциите и самото раждане. В съвременната медицина има много начини за облекчаване на този сложен физиологичен процес, един от които е епидуралната анестезия по време на раждането..

Какво е епидурална анестезия?

Нека да разберем какво е епидурално пространство. Това е специфична област на гръбначния стълб, в лумбалната област. Точна локализация: вътре в гръбначния канал, между твърдата обвивка на гръбначния мозък и външната стена. Тук се предават всички нервни импулси, идващи от тазовите органи (включително матката).

Лекарствата за болка, които се инжектират вътре, блокират предаването на болкови импулси към мозъка. По този начин жената не чувства болезнени контракции. Лекарството трябва да бъде строго дозирано, една доза се изчислява по такъв начин, че бременната жена да не усеща нищо под кръста, но в същото време да се движи независимо.

Такава анестезия позволява на майката да бъде в пълно съзнание. Ако няма специални медицински показания, ефектът от епидуралната анестезия е предназначен само за периода на дилатация на маточната шийка и контракции. Жената преживява опити и самия процес на раждане без упойка.

Епидурална и спинална анестезия: каква е разликата?

Много често тези два вида анестезия се бъркат, защото си приличат по външен вид. Спиналната анестезия има различен механизъм на действие: анестетик се инжектира в цереброспиналната течност с много тънка игла. Локализацията на инжекцията е под нивото на гръбначния мозък. Освен това епидуралната анестезия е призната за по-безопасна от спиналната анестезия - рискът от усложнения е много по-малък..

Разходите

Ако има медицинско състояние за процедурата, тя трябва да бъде безплатна. Ако родилката независимо взе решение за облекчаване на болката, цената ще варира от 3000 до 5000 рубли, в зависимост от вида на болницата.

Как?

И така, как протича тази процедура:

 1. За да може лекарят да направи правилната пункция, родилката се моли да седне и да се наведе назад или да заеме хоризонтално положение на дивана и да се свие на топка. С други думи: осигурете максимален достъп до желаната област на гръбначния стълб. Не можете да се движите, дори ако ви боли: опитайте се да не се отдръпвате и да не извивате гърба си. Усещанията ще бъдат неприятни, но краткосрочни. Лекарите препоръчват да изключите съзнанието за няколко секунди и да помислите за раждането на здраво дете - ако нещо се обърка, когато правите пункция, рискът от усложнения е много голям.
 2. Мястото на пункцията трябва да бъде внимателно обработено с антисептик, дезинфекцирано.
 3. Преди това на пациента се инжектира упойка, за да се премахне чувствителността на кожата и тъканите (подкожната мастна тъкан) на мястото на бъдещата пункция.
 4. Лекарят - анестезиолог прави пункция, вкарва игла в пространството на гръбначния стълб. Предпоставка е тя да достигне твърдата обвивка на гръбначния мозък. Ако жената усети, че по време на пункция може да настъпи контракция, трябва незабавно да уведомите лекаря за това! Основната задача е да не се движите. Струва си да се обърне внимание на други възможни симптоми: изтръпване на езика, гадене, световъртеж, краката не се усещат или главоболието е много лошо. Всички тези признаци могат да бъдат елиминирани без проблеми само в началния етап на процедурата.
 5. По иглата се води много тънка силиконова тръба - специален катетър, който позволява на лекарствата да текат в епидуралното пространство. Този катетър ще остане вътре толкова дълго, колкото е необходимо за облекчаване на болката. Избягвайте резки движения по време на ходене, за да избегнете случайно откъсване на устройството. Катетърът трябва да е в задната част на бременната жена и по време на самото раждане. Ако по време на въвеждането на катетъра жената усети болка, излъчваща се към крака или гърба, това означава, че иглата е хванала нервния край - корена.
 6. Иглата се отстранява и тръбата се закрепва с лепяща лента отзад.
 7. Първо, трябва да тествате за толерантност и телесен отговор, като използвате малко количество от лекарството.
 8. Когато процесът на раждане е отзад, тръбата се отстранява от гърба на младата майка и мястото на пункцията се скрива под лепило. В този случай ще трябва да сте в легнало положение дълго време, за да сведете до минимум възможните рискове от усложнения.

Самата процедура (пункция и поставяне на катетъра) отнема малко време - около 10 минути. Лекарствата започват да действат 20 минути след приложението. Много жени се страхуват много от възможни манипулации с гръбначния стълб, а думата „пункция“ звучи много страшно.

Има 2 режима, които ви позволяват да администрирате лекарства:

 1. В малки дози, но непрекъснато, на минимални интервали.
 2. Веднъж. Ако е необходимо, процедурата се повтаря след 2 часа. Докато дозата подейства, родилката трябва да заеме легнало положение: съдовете в краката се разширяват и ако жената се изправи внезапно, към тях може да настъпи изтичане на кръв и загуба на съзнание.

Какви лекарства се използват за епидурална анестезия?

Най-често се използват лекарства, които не проникват през плацентарната бариера: новокаин, лидокаин, бупивакаин.

Влияе ли епидуралната анестезия на детското здраве и труд?

Прилаганите анестетици не засягат детето, тъй като не проникват през плацентата. Епидуралната анестезия е безопасна за вашето бебе! Окончателното заключение за безвредността на процедурата обаче е двусмислено: много експерти са съгласни, че няма ефект върху първия период на раждането, но опитите са по-слабо изразени.

Показания за употреба

В какви ситуации е необходима епидурална анестезия:

 • ако бременността е преждевременна. С помощта на епидурална анестезия по време на раждането мускулите на тазовото дъно на жената се отпускат. Това означава, че по време на раждането детето ще има много по-малка устойчивост, отколкото без употребата на лекарства;
 • ако кръвното налягане на майката е много по-високо от необходимото. С помощта на анестезия тези надценени стойности могат да бъдат намалени;
 • ако раждането е много дълго и трудно;
 • ако се наложи спешно да се извърши цезарово сечение или не е възможно да се направи обща анестезия. Причината за операцията може да бъде твърде голям плод или многоплодна бременност;
 • неправилно свиване на мускулите на матката, което в медицината се нарича „дискоординиране на раждането“. В този случай шийката на матката не се отваря..

В западните клиники такава процедура много често се извършва без медицински показания - за облекчаване на неприятните симптоми, премахване на дискомфорта. Но вътрешната медицина е по-категорична по този въпрос..

Ефект върху плода

Тъй като анестетиците не проникват през плацентарната бариера, просто блокирайки нервните импулси, се смята, че анестезията не причинява вреда на плода. Лекарството не влиза в кръвта. Трябва обаче да се отбележи, че по време на раждането вашето бебе изпитва болка не по-малко от майката. Той е подложен на силен стрес, така че приемането на обезболяващо средство е нежелателно..

Желаното оттегляне от анестезия се дължи на факта, че болката по време на раждането помага за производството на ендорфини в тялото. Това е много желан процес, тъй като тялото на бебето все още не може да го произведе. Ако тялото на майката не се нуждае от производството на хормон, детето остава без естествено облекчаване на болката - веществото не навлиза в него през плацентата.

Противопоказания

Разбира се, всяка медицинска намеса в естествения процес на раждане има свои противопоказания. Епидуралната анестезия не е изключение:

 • могат да се появят необичайни скокове на налягането: черепното налягане може да се повиши или кръвното да намалее;
 • деформация на гръбначния стълб и, като следствие, затруднен достъп за въвеждане на катетъра;
 • на мястото на пункцията може да възникне възпаление;
 • не можете да въведете лекарството, ако жената има непоносимост към него;
 • ако съществува риск от акушерско кървене;
 • ако родилката е в безсъзнание или има неврологично или психично заболяване;
 • съдови и сърдечни заболявания: лекарят поотделно разглежда въпроса за анестезията.

Разбира се, процедурата не се провежда, ако жената е написала отказ.

Последици и усложнения след епидурална анестезия по време на раждане

Усложнения могат да възникнат, ако упойката влезе във венозното легло на епидуралното пространство. Това представлява голяма заплаха за лекарството, постъпващо в кръвта. Ако след въвеждането на катетъра родилката усети неприятни симптоми (изтръпване на езика, горни и долни крайници, гадене, световъртеж, вкус в устата), трябва незабавно да информирате лекаря за това.

Има риск от затруднено дишане. Това може да се дължи на ефекта на лекарството върху нервните окончания, които отиват към мускулите, разположени между ребрата..

Друг проблем, който може да възникне след използване на епидурална болест, е силно главоболие или болки в гърба. Причината може да бъде самият процес на пробиване на твърдата мембрана на гръбначния мозък или попадане в епидуралното пространство на малко количество цереброспинална течност.

Както главоболието, така и болките в гърба могат да изчезнат в рамките на един ден или да продължат няколко месеца. За да се премахне, се използва медицински метод. В екстремни случаи пункцията може да се повтори - инжектирайте малко кръв на родилката в мястото на "изтичане". Това ще "запечата" пункцията.

Може да настъпи намаляване на кръвното налягане. Ярки симптоми в този случай: точки пред очите, повръщане, световъртеж и гадене. За да се предотврати това, се препоръчва да легнете известно време след инжектирането на упойката, да не правите резки движения и да поставите IV.

Епидуралната анестезия също е опасна поради появата на хипотония на мускулите на пикочния мехур и в резултат на това проблеми с уринирането. Моля, обърнете внимание, че понякога може да възникне парализа на долните крайници - може би най-неприятното и ужасно усложнение след облекчаване на болката.

Неуспешна епидурална анестезия

Според медицинската статистика от 100% от случаите на използване на епидурална анестезия 5% завършват с неефективно приложение на лекарството (изобщо не се наблюдава облекчаване на болката) и 15% - частичен прием. Това може да се дължи на факта, че далеч не винаги е възможно в идеалния случай да влезете в епидуралното пространство..

Това може да се случи поради неопитност на анестезиолога (изключително рядък случай, тъй като неопитни млади специалисти трябва да извършват подобни манипулации под наблюдението на опитни колеги). Възможни гръбначни аномалии или затлъстяване (затлъстяване) на бременна жена също могат да повлияят.

Често срещан случай: мозаечна анестезия. Какво се има предвид? Това се случва, ако свързващите прегради вътре в епидуралното пространство пречат на потока и разпределението на лекарството..

В този случай ще трябва да увеличите количеството и концентрацията на лекарството. Родилката ще трябва да лежи на страната, на която упойката не е действала, лекарят ще направи друга пункция.

Епидурална анестезия: плюсове и минуси

Както всяка друга медицинска процедура, епидуралната има своите плюсове и минуси. Много е важно да обмислите всичко добре, преди да вземете решение: необходимо е жената да няма противопоказания. Преди да помислите за бебе с облекчаване на болката по време на раждането, помислете дали можете да го направите сами..

Плюсове на епидуралната анестезия

Какво може да се отдаде на ползите от епидуралната анестезия:

 • процесът на раждане става възможно най-безболезнен, контракциите не се усещат толкова много;
 • с много дълго раждане, с въвеждането на катетър с лекарства, можете да си починете малко: легнете, дори подремнете;
 • ако жената често има хипертония, анестетикът може да помогне за намаляване на риска от високо кръвно налягане.

Недостатъци на епидуралната анестезия

Не забравяйте за недостатъците на процедурата:

 • ако жената страда от хипертония, кръвното й налягане може рязко да спадне;
 • могат да възникнат усложнения с различна тежест;
 • нарушен е психоемоционалният контрол с бебето. Много жени гледат на това с скептицизъм, защото основното е да се роди бебе без непоносима болка и минимален стрес за него..

По време на раждането бебето също е изложено на огромен стрес - то опознава нов свят. Има исторически факт, който казва за странното име на родовете: "изгонване", преминаването на трохите по гениталния тракт.

Утробата на майката е най-сигурното място за детето и огромният външен свят се възприема от него като непозната, до голяма степен враждебна среда. Всяка майка преминава през този болезнен процес заедно с детето си. В бъдеще за нея е важно да го предпазва от фактори на стрес и по време на всяко заболяване тя иска сама да изтърпи всичко, за да не се разболее детето.

По време на раждането се случва същото, така че е по-добре да се даде предпочитание на естествения начин. Подгответе се за този труден процес, научете дихателни техники, помогнете на себе си и на бебето си, настройте се за най-доброто. Вашето бебе ще получи заряд от ендорфин от вас, чието производство е невъзможно от тялото му.

Ако млада майка не чувства болка, тялото й блокира производството на този хормон. Епидуралната анестезия може да бъде показана за родилка от медицинска гледна точка, в случай на усложнения или спешна операция. Необходимо е да се изхожда от състоянието на жената: ако тя изпитва силна болка, по-добре не се колебайте.

Всяка жена сама решава какво да прави: да поиска анестезия или да откаже. Ако няма проблеми и усложнения, опитайте се сами да преминете през този процес. Освен това има много рискове, защото това е намеса в гръбначния стълб..

Теорията за емоционалната връзка между майката и детето по време на раждането

Огромен брой жени са преминали през епидурална анестезия. Всичко това се случи по различни начини, но резултатът беше един и същ: бебетата им бяха безопасно родени здрави..

Говорете с бебето си, настройте го за работа, помолете за помощта му, помнете техниката на правилно дишане, която сте учили в курсове за бременни жени. Опитайте се да създадете връзка с детето си - това определено ще ви помогне да избегнете много трудности..

Всяка минута болка е придружена от отделянето на хормона на щастието - ендорфин - в кръвта. Ако родилката сама преживее тази болка, тя осъзнава колко е щастлива, след като е родила бебето си силно и здраво. Ако синдромът на болката е малък, радостта от предстоящата среща с вашето бебе ще се почувства изцяло.

Прегледи на реални пациенти

Ако се притеснявате как ще протече вашето раждане, имате ли нужда от упойка и в какви случаи е по-добре да я откажете - отидете на женския форум и вижте отзивите за епидуралната процедура. Според тях много жени без риск за здравето и здравето на бебето са използвали този метод за облекчаване на болката..

Няма значение какъв вид раждане: най-често целият процес протича без проблеми, ако следвате препоръките на лекаря. Някои пациенти се съгласяват да раждат изключително с този вид облекчаване на болката.

Ето отговор на Олга, момиче, което е преживяло раждане с епидурална болест: „Не очаквах първото раждане да бъде толкова трудно и болезнено! За да облекчи малко болката, лекарят посъветва да се направи пункция и да се инжектира упойка. Лекият дискомфорт по време на приложението на лекарството е незначителен в сравнение със силната болка, която преди това беше ".

Обобщаване

Съвременната медицина направи големи крачки напред и епидуралната анестезия е отлично средство за облекчаване на болката по време на труден и болезнен труд. Това е голям пробив в анестезиологията. Има обаче категория хора, които не могат да приемат подобни нововъведения..

Разбира се, тук има редица предимства и недостатъци. Основният плюс: острата, разкъсваща болка в долната част на корема изчезва, контракциите стават почти незабележими, очакваният ефект настъпва 20 минути след директното въвеждане на катетъра с лекарството.

Родилката е в пълно съзнание, може да се движи, но долната част на тялото е вцепенена. Тъй като упойката не преминава плацентарната бариера, трябва да се оцени рискът за майката. Помислете и за противопоказанията за употреба. Ако подозирате, че ще трябва да имате епидурална болест, говорете предварително с вашия водещ гинеколог..

Ако почувствате силата да преминете през целия процес сами, без да прибягвате до облекчаване на болката, по-добре е да направите без пункция. Опитайте се максимално да се настроите на положителни емоции от бърза среща с бебето и най-добре е да прибегнете до епидурална анестезия по медицински причини. Раждането на дете е тайнство, което носи много изпитания както за майката, така и за бебето..

Решението за необходимостта от облекчаване на болката трябва да бъде взето от самата майка. Основното правило е да се оценят всички рискове: как естественото раждане може да протече без медицинска намеса, струва ли си да се договаря облекчаване на болката.

Епидурална анестезия: какво е това, показания и противопоказания

Епидуралната (епидурална) анестезия или епидуралната анестезия е вид анестетично регионално приложение на синтетични дозирани форми в епидуралното пространство на гърба, което представлява сплитка на венозни съдове и съединителни тъкани, разположени между надкостницата на гръбначните отдели и твърдата мозъчна обвивка на гръбначния мозък. Спиналните инжекции (инжектиране) водят до намаляване или пълно отсъствие на чувствителност към болка и отпускане на остеоартикуларните мускулни тъкани. Обмислете всички плюсове и минуси на епидуралната анестезия, нейната техника, а също така определете как епидуралната анестезия действа върху човешкото тяло и какви са основните разлики между тази медицинска процедура и общата анестезия.

Принцип на действие и техника на епидурална анестезия

Както вече споменахме, в резултат на този метод за облекчаване на болката, нервните окончания се блокират. Нека разгледаме отблизо как се случва това. Гръбначният мозък и корените му са заобиколени от твърда мозъчна обвивка, около която е разположено епидуралното пространство. Минава по целия гръбначен стълб. Лекарството, влизайки в епидуралното пространство, блокира всяко предаване на болкови импулси, като по този начин причинява аналгезия (загуба на болка).

Техниката на извършване на епидурална или епидурална анестезия трябва да се следва с изключителна точност, за да се избегнат допълнителни усложнения, които могат да възникнат при пациента при небрежен подход на анестезиолога.

Етапи на

 1. Подготовка на пациента за епидурална анестезия: както психологическа, така и медицинска. Подготовката включва предварителна доставка на необходимите тестове, като общ кръвен тест, коагулограма, групов тест и резус фактор.
 2. Анестезиологът подготвя необходимия инструмент, който ще е необходим за операцията. Това са алкохолни тампони, физиологичен разтвор, пункционна игла, катетър, лепилна мазилка и всъщност самата упойка, която ще се инжектира в епидуралното пространство..
 3. Пациентът заема желаното положение, което ще даде на лекаря максимален достъп до гръбначния стълб. Обикновено пациентът лежи отстрани с крака, прибрани до брадичката, доколкото е възможно, или седи с извит гръб. Между другото, между кои прешлени е поставена епидурална анестезия? Обикновено катетърът се поставя между третия и четвъртия прешлен.
 4. Освен това областта на кожата, в която ще бъде направена пункцията, се третира с антисептик и се инжектира с местни анестетици, за да се направи въвеждането на катетъра възможно най-удобно..
 5. След това, когато пациентът е напълно готов, лекарят прави пункция със специална игла, която влиза директно в епидуралното пространство. През иглата се вкарва катетър, тънка силиконова тръба. След това иглата се отстранява и катетърът се закрепва с лепяща лента. Вече може да се прилага лекарство.
 6. Ефектът от този метод за облекчаване на болката не идва веднага, трябва да изчакате около 15-20 минути. По време на операцията постоянно се наблюдават пулсът, сърцето, белите дробове и дихателната система. Усещанията по време на епидурална анестезия при пациенти обикновено са следните: долната част на тялото бавно се вцепенява, губи чувствителност. При по-ниска доза на лекарството човек запазва способността си да се движи, въпреки че във всеки случай това не е желателно.

На нашия уебсайт можете да видите снимки и видеоклипове от инжекции и как точно се прави епидурална анестезия.

Последици и усложнения

В някои случаи употребата на анестезия може да повлияе отрицателно на състоянието на родилката. По-долу очертаваме основните негативни последици от използването на облекчаване на болката по време на раждане..

Алергични реакции

Ако бъдещата майка не е използвала анестетици преди зачеването, тогава по време на епидуралната анестезия тя може да има алергична реакция към лекарствата. Най-опасното усложнение в такава ситуация е развитието на анафилактичен шок..

За да се намали вероятността от образуване на алергия, първо, анестетикът се прилага в минимална доза..

Затруднено дишане

Това усложнение е рядко. Тя се проявява поради ефекта на болкоуспокояващото средство върху нервите, които отиват към междуребрените мускули.

Парализа на долните крайници

Много бременни се чудят защо епидуралната анестезия е опасна. И парализата на краката е една от тези тежки последици.

Хипотония на мускулите на пикочния мехур

Също така се проявява като проблеми с пикочните пътища.

Болки в главата и гърба

Често след епидурална терапия жените се оплакват от болки в гърба. Такива усещания се причиняват от пункция на твърдата мозъчна обвивка с игла и проникване на определен обем цереброспинална течност в епидуралното пространство.

Обикновено болката след епидурална анестезия се появява в рамките на 24 часа, но в някои случаи може да продължи месеци. Подобна е ситуацията и с главоболие. Обикновено се използва подходящото лекарство за облекчаване на дискомфорта или се извършва повторна пункция, при която малко количество от кръвта на жената се инжектира в епидуралното пространство, за да се запечата пункцията.

Проникване на упойката в кръвта

В епидуралното пространство има много вени, което увеличава вероятността анестетикът да попадне в кръвта. В случай че това все пак се случи, родилката изпитва слабост, гадене, световъртеж, изтръпване на езика и необичаен вкус в устата. Тези признаци трябва незабавно да бъдат съобщени на анестезиолога..

По-ниско кръвно налягане

Това състояние е придружено от „мухи“ пред очите, повръщане или тежки пристъпи на гадене. За да се предотвратят тези усложнения, по правило се поставя капкомер по време на раждане и се препоръчва да легне малко след пункцията и инсталирането на катетъра..

Кога се прави епидурална анестезия?

Използването на този вид облекчаване на болката в медицината обикновено се извършва в три случая:

 • Акушерство
 • Хирургия
 • Директно, облекчаване на болката

В акушерството

 1. Операция „цезарово сечение” с епидурална анестезия
 2. Облекчаване на болката по време на раждането и раждането
 3. Налагане на следродилни и следоперативни конци

Хирургия

 1. Премахване на апендикса
 2. Премахване на матката
 3. Възстановяване на херния (в случай, че хернията се намира в коремната кухина)
 4. Операции на пикочния мехур, ректума, простатната жлеза
 5. Различни видове урологични операции
 6. Хирургични интервенции в перинеалната област
 7. Сърдечно-съдова хирургия
 8. Интервенции в областта на краката (операции на кости, стави и кръвоносни съдове)

Като цяло, относно приложението на този метод в хирургията, можем да кажем, че той се използва в случаите, когато пациентът, например поради възрастта, е противопоказан при обща анестезия..

Анестезия

Епидуралната анестезия се използва за облекчаване на болката, когато други методи се провалят. Например:

 1. Следоперативна болка. Това е особено вярно, ако самата операция е извършена по описания метод. В този случай, за да се отърве от следоперативната болка, лекарят може да остави катетъра с постъпващото лекарство до няколко дни, ако е необходимо..
 2. Използва се за облекчаване на болката след тежко нараняване
 3. Елиминира болките в гърба, ако е необходимо
 4. С така наречената „фантомна болка“, която се появява при човек след отстраняване на крайниците
 5. При силна болка в ставите
 6. Той се използва широко като палиативна терапия при пациенти с рак. Това означава, че техниката не води до излекуване, а само облекчава състоянието.

Защо има болка по време на раждане?

Курсовете за бременни жени учат, че не е нужно да се страхувате от болката, но е по-добре да го приемете психологически като съюзник при раждането. Има три вида болка по време на раждането по причини за възникване:

 • случайни. Тази болка възниква поради контракции на матката и разтягане на шийката на матката. Точното местоположение на локализацията е трудно да се определи, но тъпата порочна болка се усеща най-ясно в областта на сакрума и кръста. Характеризира се с контракции - първият период на раждането и се засилва с отварянето на маточната шийка;
 • соматична. Той се развива директно по време на преминаването на детето през родовия канал и придружава опитите. Причинява се от разтягане на мускулната тъкан от напредващия плод. Филц в ректума, влагалището и перинеума;
 • нервна скоба. Страхът от възможна болка изглежда парализира мускулите, което ги кара да бъдат сковани. В резултат на това за плода е трудно да си проправи път към изхода от майчината утроба и той се движи напред и назад, което значително забавя процеса на раждане..

Разбирането на причините помага на бъдещите майки да преодолеят страха и да предотвратят стягането на нервните мускули..

Процесът на раждане на дете винаги е придружен от болка, но силата му варира. Някои жени са в състояние да търпят болка, други са готови да дадат всичко, за да не страдат.

Как се сравнява родилната болка?

Усещанията са индивидуални, но пикът на болката пада на границата на първия и втория период на трудовия процес - контракции и опити. Интензивността на болката понякога се сравнява с едновременна фрактура на 20 кости. Подобно на менструалните спазми, но много по-лошо.

Видео: анестезиолог за причините за болката и безболезненото раждане

Лекарства за епидурална анестезия

За епидурална (епидурална) анестезия се използват редица различни анестетици. Примери за тези лекарства са:

 • Новокаин
 • Тримекаин
 • Клексан
 • Маркаин
 • Хлоропрокаин
 • Бупивакаин
 • Лидокаин
 • Наропин
 • Окситоцин
 • Дикаин
 • Етидокаин

Всички те са донякъде различни както по отношение на времето на експозиция, така и по свойства и противопоказания. По правило лекарят предписва точно упойката, която е подходяща за определен пациент, като взема предвид всички фактори, както и извършените тестове. Ето защо, дори ако сте алергични към определена упойка, не е нужно да се притеснявате, специалист определено ще избере алтернатива.

Основните разлики между епидуралната и спиналната анестезия

Спиралните и епидуралните форми на анестезия са много сходни по отношение на спектъра на въздействие върху тялото, само спиналната анестезия се инжектира дълбоко в гръбначния мозък. Той действа малко по-различно, реакцията на пациента към него също е различна. Тези видове анестезия се различават по степента на експозиция и продължителността на ефекта. Епидуралната анестезия по време на раждането е призната за един от най-безопасните и най-щадящи методи за намаляване на болката по време на раждането. Цената на приложените лекарства е еднаква. Ако жената ражда в обикновен родилен дом, тогава й се прилага епидурална анестезия безплатно.

Колко струва епидурална за раждане в частни клиники? Ако по време на раждането частно или по искане на родилката се прилага епидурална анестезия, цената на тази услуга варира от 3 до 5 хиляди рубли..

Предимства на метода

 • Що се отнася до акушерството, основното предимство е фактът, че по време на раждането жената остава в съзнание през цялото време, слуша препоръките на лекаря и може да види бебето си веднага след раждането. Освен това този вид облекчаване на болката причинява най-малко вреда на плода, докато е още в утробата..
 • Ако говорим за метода като цяло, улавяйки целия широк спектър от приложението му, предимствата са качеството, както и продължителността на анестезията. Анестезията ще продължи, докато лекарят спре да дава лекарствата и премахне катетъра.
 • В допълнение, някои лекарства помагат за отпускане на мускулите, достатъчни за сложни операции. Това значително улеснява работата на хирурга и позволява да не се използва обща анестезия, която е достатъчно вредна за организма..
 • Използването на този конкретен метод осигурява стабилна работа на сърдечно-съдовата система.
 • И, както вече казахме, възможно е, без да се правят допълнителни манипулации, да се направи постоперативният период безболезнен за пациента.

Предимства и недостатъци

Ползите от облекчаване на епидуралната болка по време на раждането са ясни:

 • когато дойде моментът за раждане, жената остава в съзнание, участва активно в процеса;
 • сравнително ниски дози анестетици по време на вагинално раждане;
 • няма фактор за изчерпване на запасите от физически и морални сили на родилката поради силна болка;
 • плавно разкриване на родовия канал;
 • намаляване на агресивността на контракциите;
 • относително спокойно състояние на централната нервна система, пряко пропорционално на намаляването на възможността от негативни последици, разкъсвания и раждаща травма за майката и детето.
 • хематом на мястото на пункцията (преминава с течение на времето);
 • главоболие, гадене след епидурална анестезия, повръщане (това се случва с други видове облекчаване на болката);
 • настъпването на ефекта след 20-30 минути, поради което той не е подходящ в случаи на бързи родове;
 • понякога - частична загуба на чувствителност в долната част на тялото (причината е грешка при инсталирането на катетър или недостатъчно ниво на професионализъм на анестезиолога).

Въпреки впечатляващия списък с предимства, има и недостатъци. Гръбначният мозък е много деликатна и чувствителна част от тялото. Преди да се съгласите с подобна процедура, по-добре внимателно претеглете плюсовете и минусите..

недостатъци

 • Тъй като лекарството попада в тялото през катетър, съществува риск от предозиране на анестетик. Това води до рязък спад на кръвното налягане, гърчове и респираторна депресия.
 • По грешка на лекаря анестетикът може да влезе в субарахноидалното пространство. Ако при въвеждането на малки дози от лекарството това не оказва значително влияние върху състоянието на пациента, тогава при продължителна епидурална анестезия, с инсталиране на катетър, такава медицинска грешка е изпълнена със сърдечен и дихателен арест за човек.
 • За да извърши този конкретен метод на анестезия, анестезиологът трябва да има значителна медицинска подготовка, уменията му трябва да бъдат усъвършенствани. Не всяко лечебно заведение има такъв специалист
 • При около 15% от епидуралните болки облекчаването е непълно или може да не се случи изобщо. Естествено, това причинява значителен дискомфорт както на пациента, така и на хирурга. В този случай може да се наложи допълнително приложение на анестетик през вена или дори спешна обща анестезия.
 • Неврологични усложнения. Те могат да са резултат от травма на гръбначния корен, причинена от игла или катетър.

Показания за епидурална анестезия

 • Отново да започнем с акушерството. Тук индикациите за употреба на епидурали се считат за „цезарово сечение“, твърде висок праг на болка за родилка, необичаен ход на раждането, многоплодна бременност или преждевременно раждане.
 • Основната индикация за епидурална анестезия в други случаи е преди всичко невъзможността за обща анестезия. Например, ако пациентът е в напреднала възраст, общата анестезия може да причини повече вреда, отколкото ползата от операцията..
 • Достатъчно високото кръвно налягане при пациента също се счита за индикация.

Как е процедурата?

Много бъдещи майки се интересуват от това как се прави епидурална анестезия в родилните домове - как протича процедурата, каква трябва да бъде подготовката и дали е възможно да се ходи след поставяне на катетър. По-долу ще се опитаме да отговорим на най-често срещаните въпроси по отношение на епидуралната анестезия..

Първата стъпка са интравенозните течности. Те ще започнат преди активния етап на раждането и предхождат процедурата за поставяне на епидурален катетър. По време на раждането около 1 до 2 литра течност ще се инжектират интравенозно. Анестезиолог (анестезиолог), акушер-гинеколог или асистент на анестезиолог ще постави катетър в гръбначния стълб, по-точно в епидуралното пространство. За да могат лекарите правилно да вкарат иглата между прешлените, ще бъдете помолени да извиете гърба си и да не се движите - докато седите или лежите на лявата си страна. Тази позиция е жизненоважна за предотвратяване на проблеми и подобряване на ефективността на облекчаване на епидуралната болка..

На гърба ви около кръста ще се нанесе антисептичен разтвор, за да се сведе до минимум рискът от инфекция. Малка част от кожата на гърба ви ще бъде изтръпната с местна упойка. След това в областта, която е загубила чувствителност, ще се вкара игла. След това през иглата се вкарва тънка гъвкава тръба или катетър в епидуралното пространство на гръбначния стълб. След поставянето на епруветката иглата се отстранява внимателно и катетърът остава на място, така че да може да се прилага необходимото количество лекарства - или чрез периодични вливания, или чрез постоянно инжектиране на разтвора. Катетърът ще бъде прикрепен към гърба с медицинска самозалепваща лента, за да се предотврати подхлъзването му.

Противопоказания за епидурална анестезия

 • Абсолютно противопоказание за използването на този вид анестезия са гнойни и възпалителни заболявания на областта, където се извършва пункцията (както си спомняме, приблизително между третия и четвъртия прешлен). Ако пункцията се извършва при такива условия, съществува риск инфекцията да се разпространи достатъчно, за да засегне такива части на тялото, чието възпаление може да доведе до много сериозни последици.
 • Остри инфекциозни заболявания или обостряне на хронични
 • Операцията с този метод на анестезия няма да бъде извършена, ако лечебното заведение не е оборудвано с необходимото оборудване. Например, ако няма апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, който се използва в случай, че възникнат всякакви усложнения
 • Противопоказания при тестове, които показват риска от обилно кървене по време на пункция: лошо съсирване на кръвта, ниски тромбоцити, високи бели кръвни клетки и други подобни
 • Някои патологии и аномалии в самия гръбначен стълб, като междупрешленна херния или остеохондроза, придружени от силна болка
 • Сърдечна аритмия
 • Ниско кръвно налягане. За разлика от показанията за прилагане на метода при високо налягане, ниските му показатели служат като причина за отказ от използване на епидурална, тъй като при него кръвното налягане има тенденция да намалява значително
 • При "цезарово сечение" или по време на раждане, противопоказание е отказът на родилката да използва такава анестезия

Как да направя избор

Ако говорим за оперативно раждане (цезарово сечение), тук всичко е ясно: без анестезия не може. Дали е необходимо да се прибегне до медицинска упойка за естествено раждане - жената трябва да реши сама. И изборът не е лесен. От една страна, съществува риск (макар и малък) от странични ефекти. В допълнение, естественият ход на раждането може да бъде нарушен (приложението на лекарства понякога инхибира или отслабва раждането). От друга страна, прагът на болката е различен за всички. И в резултат на силна и продължителна болка, някои родилки може да имат повишено кръвно налягане, повишен сърдечен ритъм и слабост в раждането. Вредно е както за майката, така и за бебето. И в такава ситуация е по-добре да се анестезира раждането..

Невъзможно е да се разбере предварително какви ще бъдат контракциите и как жената ще ги понесе. За да улесни формирането на мнението си за епидуралната анестезия, родилката трябва да слуша само себе си и да не обръща внимание на всякакви истории на ужасите за болезнено раждане или неуспешна епидурална анестезия. В крайна сметка всяко раждане е индивидуално и това, което другите жени са имали, може да не ви се случи..

Ако жената иска да роди без анестезия, тя трябва да овладее техниките за облекчаване на болката без лекарства по време на раждането. Използвайки ги, е много по-лесно да понасяте болка по време на раждането. Също така трябва предварително да обсъдите с лекаря своето виждане за раждането и да го помолите да помогне за раждането без упойка..

Възстановяване от епидурална анестезия

Чувствителността на крайниците се връща след спиране на лечението, обикновено в рамките на няколко часа. Това обикновено зависи от дозата на приложеното лекарство. Според лекарите, след епидурална анестезия, пациентът трябва да бъде в хоризонтално положение в продължение на 24 часа. Почивката в леглото е необходима и в случай на доста често усложнение след използване на този метод - главоболие. Обикновено след ден, а понякога и осем или девет часа, пациентът вече може да стане. Но тук сложността на хирургическата интервенция също играе роля..

Отзиви за епидурална анестезия

Инна, на 25 години

„Когато родих за първи път, ми направиха епидурална процедура. Преди това страдах около двадесет часа, болката беше ужасна, но резултат нямаше. Те поставят епидурална, докато шийката на матката се отвори, особено след като лекарят каза, че тази анестезия също допринася за отварянето. Докато ефектът от лекарството продължи, аз спах, набрах сила и когато шийката на матката на практика се отвори, лекарят спря да дава лекарството и аз самата родих. Струва ми се, че ако лекарят не беше решил, че е време за облекчаване на болката, нямаше да оцелея след всичко това. "

Андрей, на 45 години

„Баща ми се нуждаеше от спешна бъбречна операция, но въпросът за общата анестезия беше достатъчно труден, за да не може да се използва. Лекарят предложи епидурална и ние помислихме и се съгласихме. Всичко мина съвсем гладко, разбира се, беше малко диво за баща ми да наблюдава как е опериран там, зад завесата, но точно поради епидуралната система намалихме значително рисковете за здравето му!