Фетометрията е част от задължителното скринингово ултразвуково сканиране по време на бременност и се предписва на всички жени.

Същността на метода на фетална фетаметрия

Измерването на параметрите на плода се извършва по време на ултразвуково сканиране, чийто принцип се основава на способността на ултразвуковите вълни да се отразяват от тъкани с различна плътност. Лекарят инсталира сензор, който излъчва вълни в определени точки от началото и края на частите на тялото на нероденото бебе и след това резултатите се записват, отчитат и обработват от компютърна програма. По време на проучването тялото на бъдещата майка и плода не е изложено на вредни фактори и процедурата може да се извърши по всяко време.

Какви параметри на тялото на нероденото дете се измерват?

По време на фетометрията се записват следните размери на тялото:

 • обиколка на главата (OG) - измерванията се правят от няколко изображения в различни проекции;
 • бипариетален размер (BPD) - записва се при измерване на главата на детето, показва дължината между противоположните стени на теменните кости и ви позволява да оцените способността на плода да премине през родовия канал;
 • коремна обиколка (OB) - характеризира физическото развитие, извършва се чрез измерване в равнината на визуализация на стомаха, пъпната вена и жлъчния мехур, е среден резултат и се оценява от специалист само в комбинация с останалите;
 • диаметър на гръдния кош (DHA) - размерът е информативен на 14-22 седмици, измерването се извършва за откриване на аномалии и дефекти;
 • дължина на бедрената кост (HL) - измерва се за откриване на възможна скелетна дисплазия;
 • кокцигеално-париетален размер (CTE) - измерва се от короната на плода до опашната кост, най-информативният през първите четири месеца за оценка на продължителността на бременността.

Най-често във всички фетометрични изследвания се оценяват тези измерения. И след 20-та седмица, според техния анализ, може да се изчисли приблизителното тегло на плода (VP). Освен това в таблицата с резултатите от изследването са посочени и други параметри на плода, отразяващи физическото му развитие:

 • дължина на носната кост (DN);
 • дебелина на яката (TVP);
 • дължина на други кости: подбедрица (DG), рамо (DP) и др.;
 • напречен коремен диаметър (PJ);
 • сагитален коремен диаметър (SD).

Обикновено се извършват допълнителни измервания, за да се идентифицират патологии, диагностицирани в други проучвания или при оценка на данни от фамилната анамнеза за възможността за наследяване на хромозомни аномалии.

Като анализира всички данни, получени по време на фотометрия и ултразвуково сканиране, акушер-гинекологът може да наблюдава растежа на плода, състоянието на вътрешните системи и органи по седмици. Дешифрирането на получените данни позволява откриване на генетични заболявания, аномалии и нарушения в развитието на нероденото бебе, планиране на възможността за нормално преминаване на плода през родовия канал и начин на раждане. Ако е необходимо, конвенционални ултразвукови сканиращи добавки Доплер, което позволява да се оцени естеството на кръвния поток в кръвоносните съдове на плода и матката, а на по-късна дата - кардиотокография, извършена за оценка на сърдечната честота на нероденото дете, тонуса на матката и определяне на по-нататъшния метод за управление на раждането.

Как се извършва подготовката за изследването?

Методът за подготовка на бременна пациентка за фетометрия не се различава от общоприетите правила за подготовка за конвенционално ултразвуково сканиране по време на бременност. Ултразвуковото сканиране може да се извърши трансабдоминално, тоест чрез четене на данни със сензор от повърхността на предната коремна стена или трансвагинално, като се използва сензор, вкаран в лумена на вагината..

За трансабдоминално проучване преди процедурата, жената трябва да изпие около 1 литър течност преди 12-та седмица от бременността един час преди планираното проучване.

Пълнотата на пикочния мехур по време на изследването с течност създава среда, която ще улесни най-доброто предаване на ултразвукови вълни и ще ви позволи да получите най-надеждни резултати. След 12-та седмица не е нужно да пиете течност преди ултразвуково сканиране, тъй като по това време в матката вече има вода.

При трансвагиналната фетометрия не е необходимо пикочният мехур да се пълни преди процедурата. Сензорът, използван за този тип ултразвук по време на бременност, може да чете данни без допълнителна подготовка.

Когато се предписва фетометрия?

Планирано проучване за измерване на антропометричните данни на нероденото дете, като скринингов ултразвук на плода, се извършва във всеки триместър:

 • 11-12 седмици;
 • 20-22 седмици;
 • на около 32 седмици.

Ако се установят показания за допълнително ултразвуково сканиране, лекуващият лекар ще даде на пациента направление за непланирано проучване.

Само лекар, който знае как да анализира тяхната динамична промяна, трябва да сравнява резултатите с нормата.

Какви данни са информативни през първия триместър?

При извършване на първите фетометрични измервания данните се оценяват, за да се определи срокът на развитие на плода и датата на раждането. Тези резултати помагат да се потвърдят предположенията на лекуващия лекар..

За откриване на опасни аномалии в развитието по време на фетометрия се измерват охлаждащата течност и CTE. Откриването на хромозомни аномалии се постига чрез сравняване на нормата на параметрите на носната кост и дебелината на яковото пространство със същите измервания на плода. Ако тези размери се отклоняват от общоприетите, тогава на жената се препоръчва амниоцентеза за анализ на околоплодната течност или се предписват други изследвания.

Какви данни са информативни през II триместър?

По време на втория ултразвуков скрининг родителите могат да разберат не само информация за физическите данни на бебето, но и за това кой ще им се роди - момче или момиче. За да се определят характеристиките на хода на бременността в този триместър, се оценяват параметри, които позволяват да се идентифицират нарушения в развитието на плода:

 • BGPB;
 • CTE;
 • DHA;
 • Антифриз;
 • челно-тилно измерение.

Тези измервания са основни. Ако е необходимо, лекарят може да препоръча оценка на DB и дължината на други кости - при декодирането тези данни ще дадат по-информативна картина.

Какви данни са информативни през III триместър?

Фетометрията и ултразвуковият скрининг, обикновено извършвани на 32-та седмица, се извършват не толкова за оценка на определени размери, колкото за изследване на благосъстоянието на нероденото дете. По време на сканирането лекарят измерва диаметъра на корема и главата, проверява симетрията на ръцете и краката и изчислява височината и теглото. Получените данни позволяват да се вземе окончателно решение относно целесъобразността на извършването на доставка по един или друг начин. При тесен таз, големи размери на нероденото бебе и други отклонения от общоприетите норми, на пациента може да се препоръча провеждане на раждане с участието на допълнителен персонал или извършване на цезарово сечение.

Кой от показателите показва патология и забавяне на растежа на плода?

Данните, получени по време на фетометрични изследвания, се оценяват съгласно специални таблици с норми. Не трябва да се опитвате да ги тълкувате сами, тъй като при извършване на анализ лекарят винаги се ръководи от стойностите, приемливи в рамките на нормалното. Например при измервания на бипариеталния индекс на главата тези стойности могат да се отклоняват с 3-4 във всяка посока, а в коремната обиколка - с 14. Това се дължи на допустимите стойности на отделните характеристики.

Основната част от анализа на данните, получени с фетометрия, се основава на показателите CTE. Откритите в него отклонения могат да показват неправилно установяване на времето на носене на плода или развитие на определени патологии на нероденото дете, избледняване на бременността, липса на прогестерон, негативни последици от излагане на вируси или върху заболявания на маточната лигавица.

Забавянето на растежа на плода се установява съгласно следните форми на отклонения:

 • асиметрични. Измерванията разкриват преобладаващото намаляване на някои показатели и нормалните стойности на други;
 • симетрични. При анализ на получените измервания се отбелязва намаляване на стойностите на всички показатели.

Едновременно с определянето на формата на нарушения по време на фетометрично изследване се оценява степента на изоставане във физическото развитие:

 • I - разликата в 14 дни от бременността според таблицата;
 • II - 3-4 седмици;
 • III - повече от месец.

Ако се открият гореописаните отклонения, винаги се посочва повторна процедура за фетометрия. С незначителни признаци на изоставане във физическото развитие, резултатите по време на следващото проучване могат да се нормализират и това показва, че няма причина за притеснение. Ако показателите са значително намалени, тогава на пациента се възлагат други изследвания, позволяващи по-подробна оценка на естеството на установените отклонения.

Фетометрията на плода, извършена три пъти по планиран начин заедно с ултразвук, показва параметрите на частите на тялото на бъдещото бебе. Показателите за развитие, анализирани в хронологична последователност, отразяват състоянието на бъдещото бебе и когато ги декодира, лекарят се фокусира върху данните от специални таблици. Те ви позволяват да идентифицирате различни патологии на плода и бременността. Ако е необходимо, патологиите, идентифицирани по време на фетометрията, се потвърждават с помощта на други изследвания. Повече информация за синдрома на забавено развитие на плода може да се намери в представеното видео.

Какво е фетометрия и защо трябва да знаете параметрите на плода по време на бременност?

Фетометрията е метод за определяне размера на анатомичните структури на нероденото бебе с помощта на ултразвук. Диагностичните данни се проверяват по стандартните показатели, за да се установи дали бебето се развива правилно в утробата.

Кога и как протича проучването?

Ключови точки на фетометричните изследвания

CTE (CRL, кокцигеално-париетален размер)

BPD (BPD, бипариетална и фронто-тилна глава)

OG (гръдна обиколка)

Охлаждаща течност (коремна обиколка)

DB (дължина на бедрената кост)

Проценти на фетаметрия на плода по седмици

Ролята на фетометрията при оценката на развитието на плода

Възможно ли е да се изчисли височината и теглото на дете въз основа на резултатите от ултразвук?

Калкулатор за ръст и тегло на детето

Коментари и рецензии

Кога и как протича проучването?

Рутинните ултразвукови изследвания се извършват три пъти: на 12, 20 и 32 седмици. Нормалният ход на бременността дава основание за извършване на фетометрична диагностика в същия период.

Процедурата се извършва по два начина:

 • трансвагинално - вагинална сонда се вкарва във влагалището.
 • трансабдоминална - съдържанието на матката се гледа през външната коремна стена.

По време на прегледа лекарят прави измервания на феталните органи на екрана на монитора, след което диагностицира правилното развитие и формиране на отделни органи.

Освен това фетометричният анализ обикновено се извършва в такива случаи:

 • състоянието на майката е притеснително за гинеколога;
 • има съмнение за нарушение на вътрематочното развитие на плода.

Ключови точки на фетометричните изследвания

Следните показатели се считат за ключови данни на фетометричните изследвания:

 • DB - дължина на бедрото;
 • BPR - бипариетален размер;
 • DP - дължина на раменете;
 • CTE - кокцигеално-париетален размер;
 • DN - дължината на носната кост;
 • LZR - челно-тилен размер;
 • OG - обиколка на главата;
 • DG - дължина на крака;
 • Охлаждаща течност - коремна обиколка;
 • TVP - дебелината на яката.

Осигурено е декодирането на обозначенията на изследваните параметри, тъй като фетометричните данни са записани в таблицата на латиница.

Видео за етапите на ултразвуковото сканиране беше представено от 1-ви медицински квартал на Crede Expert на Таганка.

Тегло на бебето

Ако обърнете внимание своевременно на проблема с несъответствието на телесното тегло на плода със стандарта, вземете превантивни мерки, тогава ще бъде сравнително лесно да коригирате ситуацията. Скоростта на наддаване на тегло е силно повлияна от генетичен фактор. Гинекологът се уверява, че динамиката е положителна.

CTE (CRL, кокцигеално-париетален размер)

KTR (латински аналог на CRL), означава опашната и теменната големина, т.е. височината на детето. Изчислено от короната до края на опашната кост.

Ако този показател се различава леко от нормата, тогава опасността за плода не е застрашена. Увеличението на CTE в продължение на няколко седмици със същата стойност показва, че плодът е относително голям.

BPD (BPD, бипариетална и фронто-тилна глава)

Буквите BPD представляват ширината на главата на плода. Това е максималното разстояние между теменните кости. Размерът може да се определи чрез измерване по най-малката ос на обиколката между слепоочията на детето. BPD ви позволява да установите точната продължителност на бременността.

Параметърът на размера на бипариеталната фетална глава (BPD) помага да се идентифицират аномалии в развитието още през първия триместър. Получените данни характеризират състоянието на феталната нервна система.

LHR или размерът на челно-тилната част се изчислява между най-раздалечените точки на челото и тила.

OG (гръдна обиколка)

Обемът на гърдите на дете се определя чрез изчисляване на диаметъра на обиколката му. Неподходящият размер не трябва да предизвиква особена загриженост, най-вероятно това е генетична черта. Може би бебето просто ще се роди голямо. Необходимо е да се вземат предвид физическите характеристики на майката и бащата.

Охлаждаща течност (коремна обиколка)

Коремната обиколка се измерва на 20 и 32 гестационна седмица. Параметърът се изчислява по линията на черния дроб, стомаха и пъпната вена. Когато разликата в показателите надвишава допустимата норма, лекарят ще диагностицира вътрематочно забавяне на растежа. За да се потвърди обаче, размерът на охлаждащата течност се изчислява спрямо другите параметри - размера на главата, бедрото, BPR. Ако повечето показатели са нормални, това показва забавяне в развитието на асиметрична форма.

DB (дължина на бедрената кост)

Ако има несъответствие в показателя за дължината на бедрото, това също не показва наличието на патология. Много зависи от индивида. Например, когато дължината на бедрото и пищяла е повече от нормалната, това означава, че родителите на нероденото бебе или други роднини имат дълъг крак..

PMP (PVP)

PVP е очакваното телесно тегло на плода. По време на ултразвуковото изследване има възможност за грешка в теглото. За да се изключи грешка, тази цифра се изчислява с помощта на различни медицински формули.

 • Жордания (Лебедева) - ПМП = височина на фундала × коремна обиколка.
 • Bublchenko - PMP = 1/20 от теглото на жената.
 • Ланковица - ПМП = (ръст + тегло на майката + коремна обиколка + височина на маточното дъно) × 10.
 • Джоунс - PMP = (височината на дъното на матката - 11) × 155. Стойността 11 е условен коефициент за бременна жена с тегло до 90 kg.
 • Yakubova - PMP = (обиколка на корема + височина на изправяне на матката) × 100/4.

Телевизионният канал Semya представи видео за ултразвуковото сканиране през третия триместър.

Проценти на фетаметрия на плода по седмици

Таблица на примерните норми на развитието на плода по седмици.

Гестационна възрастТегло, gCTE, cmOG (GDK), mmDB, mmBPR, mm
единадесетединадесет6.820.7осемнадесет
1219.8.224девет21.
тринадесет3110,0241224
четиринадесет5212.326шестнадесет28
петнадесет7714.22819.32
шестнадесет11816.43422.35
1716018,0382439
осемнадесет21720.3412842
19.27022.1443144
20.34524.1483447
21.41625.9503750
22.50627.8534053
23.60729.7564356
2473331.2594660
2584432.4624863
2696933.9645166
27113535.5695369
28131937.2735573
29148238.6765776
тридесет163639.9795978
31177941.1816180
321930 г.42.3836382
33208843.6856584
34224844.5886686
35241445.4916788
36261246.6946989.5
37282047.9977191
38299249,0997392
39317050.21017593
40337351.31037794.5

Таблиците на нормите са създадени на базата на средните статистически данни за бременността и развитието на плода..

Ролята на фетометрията при оценката на развитието на плода

Параметрите и размерите на плода, получени по време на фетометричния анализ, позволяват на лекаря да определи по-точно:

 • детско здраве (напр. вътрематочно забавяне на растежа);
 • състоянието на майката;
 • дата и резултат от предстоящото раждане.

Чрез промяна на размера на отделните органи можете да откриете развитието на синдроми:

 • Надолу;
 • Патау;
 • Едуардс;
 • Смит-Лемли-Опиц;
 • Милър-Дикер;
 • Уилямс;
 • Ангели.

Възможно ли е да се изчисли височината и теглото на дете въз основа на резултатите от ултразвук?

Височината и теглото на ембриона се определят, като първо се знаят следните показатели:

 • акушерска бременност;
 • размер на главата (BPR, LZR, OG);
 • дължината на бедрената кост;
 • размера на обиколката на корема и гърдите.

Калкулатор за ръст и тегло на детето

Можете да изчислите стойността на теглото и височината на плода след ултразвуково изследване според основните характеристики с помощта на онлайн калкулатор.

Фото галерия

Снимката показва ултразвукови изображения, направени в различни тримесечия на бременността.

Видео

Специалист на клиника "9 месеца" Румия Фархутдинова говори за значението на феталната фетаметрия.

Какво е фетометрия на плода - таблица на нормалните показатели по седмици на бременността

Фетометрията на плода е определянето на неговия размер на различни етапи на бременността с помощта на ултразвук. Използвайки този диагностичен метод, е възможно своевременно да се открият нарушения във вътрематочното развитие на детето..

Какво е фетометрия

Това е напълно безопасен диагностичен метод за здраве през всички гестационни периоди. Тя се основава на използването на ултразвукови вълни, които нямат отрицателни последици за майката и бъдещото дете..

Фетометрията на плода не причинява болка или дискомфорт, не нарушава целостта на кожата и лигавицата. Можете да го направите неограничен брой пъти..

През целия период на бременността феталната фетаметрия се извършва три пъти, веднъж за всеки триместър.

 • През 1-ви триместър, на 11-12 седмици, се определя прогнозната дата на раждане на детето. При изследването е изключително важно да се изключат хромозомни аномалии и значителни дефекти в развитието на плода. Особено внимание трябва да се обърне на CTE (размер на опашната кост) и охлаждащата течност (коремна обиколка). Измерват се и дебелината на яковото пространство и дължината на носната кост..
 • През 2-ри триместър, на 20-22 седмици, се проверява липсата на нарушения във вътрематочното развитие. Измерен размер на бипариетална глава, CTE, обиколка на главата (OH), корем, челно-тилен размер. С това проучване вече можете да разберете пола на детето.
 • През 3-ия триместър, на 32-33 седмици, се проверява благосъстоянието на детето, измерва се обиколката на главата и корема. Освен това специалист по ултразвукова диагностика определя симетрията на развитието на крайниците, теглото и растежа на плода. С помощта на тези показатели се избира методът на раждането - естествено или с помощта на цезарово сечение. Вторият метод е за предпочитане при големи плодове, ако майката има първата бременност или тесен таз.

Подготовка и провеждане на изследвания

Ултразвукът и фетометрията се извършват по същия начин. Има 2 опции за процедурата:

 • трансвагинален, когато сензор в специален презерватив преминава през родовия канал;
 • трансабдоминална, когато изследването се извършва през предната коремна стена, върху кожата на която се нанася специален гел.

В първия случай не е необходима предварителна подготовка. Във втория, ако фетометрията се извършва рано, пикочният мехур трябва да е пълен. По-добре е да вземете със себе си памперс или кърпа, за да почистите кожата от гела, който провежда ултразвукови вълни..

Не пропускайте да гледате видео ревю на тази тема:

Какво показва проучването

Основните фетометрични показатели са:

 • Охлаждаща течност - обиколка или обиколка на корема. Ако телесното тегло на детето е повече от 4 кг, този показател не се измерва. По обиколката на корема можете да определите как са оформени вътрешните органи.
 • CTE - кокцигеално-париетален размер. Това е дължината на тялото на плода, с изключение на размера на главата. Този индикатор ви позволява да установите точната продължителност на бременността..
 • BPR - бипариетален размер или обиколка на главата. Измерва се от храм на храм. С него може да се наблюдава как се формира мозъкът..
 • Дължината на бедрото (HL) на плода е това, което определя състоянието на скелета и проблемите със ставите.
 • DHA е диаметърът на гърдите. От значение е само до 23 гестационна седмица.
 • DBK - дължината на пищяла.
 • SDJ - сагитален диаметър на корема, тоест в предно-задната посока.
 • MRM е размерът на полусферата на малкия мозък. Определя се с помощта на хоризонтално сканиране на главата на нивото на 4-та вентрикула на мозъка.
 • PVP, или изчислено телесно тегло на плода. За да се избегнат грешки във феталната фетаметрия, изчисляването на посочената стойност се извършва по различни формули. За определяне на PVP са необходими някои стойности - височината на маточното дъно, обиколката на корема.

Какво е AFI на ултразвук по време на бременност

Индексът на околоплодната течност (AFI) ви позволява да определите количеството на околоплодната течност. Можете да го изчислите по обективен и субективен начин..

 • При използване на обективния метод матката се сканира в напречен и надлъжен разрез и се отбелязва обемът на околоплодните води. Голям обем вода върху фетометрията между предната коремна стена и плода показва полихидрамнион.
 • Когато се използва субективният метод, матката обикновено се разделя на 4 квадранта и се измерва максималният горен джоб във всеки от тях. От добавянето на всички стойности се получава индексът на амниотичната течност.

Норми за фетаметрия на плода по седмици:

Декодирането на показанията за фетална фетаметрия трябва да се извършва изключително от гинеколог. Лекарят на ултразвук просто му изпраща данните, получени в резултат на изследването.

Когато изчислявате гестационната възраст по седмици с помощта на калкулатор, не забравяйте, че получените резултати са само приблизителни и се базират на стандартизирани фетални таблици на плода.

Цената на процедурата

Можете да направите фетометрия на плода безплатно в общинските здравни заведения по посока на гинеколог и полица за задължителна медицинска застраховка.

Цената в търговските клиники ще зависи от местоположението, нивото на квалификация на специалистите и общия рейтинг. В Москва цената на изследването варира от 2800 до 5100 рубли. В Санкт Петербург цената на процедурата варира от 1500 до 3900 рубли. В други региони цената на феталната фетаметрия е от 1000 до 3100 рубли.

Когато правите изследвания, е важно да запомните, че всяко дете се развива по различен начин. Поради наследствени характеристики, резултатите от фетометрията могат да се различават от средните стойности. Известно несъответствие в данните не означава нито забавяне, нито напредък в развитието..

Ако имате опит в преминаването на фетометрия, споделете го с други читатели. Оставете коментари, кажете на приятелите си за статията в социалните мрежи. Здраве на вас и вашите деца.

Фетална коремна обиколка по седмица от бременността

По време на вътрематочното развитие вашето бебе непрекъснато расте. Темповете на растеж се забавят и ускоряват, но не спират нито за минута. Ултразвуковото изследване помага да се оцени динамиката на растежа. И заедно с многото размери на плода, които се определят по време на тази процедура, обиколката на корема на бебето или просто охлаждащата течност заслужава специално внимание. Много често жените придават преувеличено значение на този размер..

Измерване

Обиколката на феталния корем започва да се измерва не от ранните етапи, а едва от втория триместър на бременността, когато самият корем започва да се визуализира добре на монитора на ултразвуков скенер. Размерът е сегментът, който лекарят визуално полага по линията на черния дроб, стомаха и пъпната вена.

OB е важен диагностичен показател, който е необходим, за да се оцени темпото на вътрематочно развитие и да се идентифицира вътрематочно забавяне на растежа на плода, ако има такова.

Самата охлаждаща течност не е много информативна и затова е обичайно да се използва съотношението на дължината на бедрото към обиколката на корема и обиколката на главата към същата охлаждаща течност. В това си качество, допълвайки общата фетометрична картина, може да се направят изводи за това колко добре и своевременно е развитието на трохите..

Коремната обиколка дава обща представа за състоянието на коремната кухина и очакваното тегло на плода (отново, заедно с дължината на бедрената кост и размера на главата). Охлаждащата течност не трябва да се бърка с обема на коремната кухина, диаметъра на корема и обиколката на корема на майката. Много често жените, които търсят подробна информация за обиколката на корема на плода, намират статии, в които всички тези понятия са смесени заедно..

Стандарти в таблицата

Срок в седмициФетална коремна обиколка, mm
четиринадесет82-85
петнадесет89–93
шестнадесет98-102
17105-112
осемнадесет119-124
19.129-134
20.140-144
21.152-157
22.160-169
23.175-181
24189-193
25200-206
26203-217
27220-229
28230-241
29248-253
тридесет259-264
31269-274
32280-286
33290-296
34300-306
35305-315
36319-323
37325-330
38330–336
39338-342
40345-347
41350-353

Причини за отклонения

Ако изоставането и увеличаването на корема на бебето е незначително, тогава никой няма да се фокусира върху това. Всички сме различни и размерът на корема също е пряко свързан с нашата конституция и физика..

При значително изоставане на феталната охлаждаща течност по седмици (с 2-3 позиции в таблицата или 2-3 седмици от гестационната възраст), те говорят за възможно забавяне на развитието на плода. При значителен излишък на размера на корема причините могат да се крият в нерационалното хранене на майката по време на бременност, при наличие на захарен диабет (включително гестационното му разнообразие), в оточната форма на хемолитична болест на плода с подчертан Rh-конфликт.

Ако OB е под нормалното, други критерии за фетометрия също са важни, само в комплекса е възможно да се установи дали има забавяне в развитието. Тя може да бъде симетрична (най-благоприятната форма), или може да бъде асиметрична, когато са намалени само някои части на тялото. Не забравяйте да направите ултразвуково сканиране с доплер, за да оцените скоростта и качеството на кръвния поток в пъпната връв, плацентата. Това е важно, за да разберете дали бебето ви се храни достатъчно..

Жената се изследва за вирусоносители, инфекции. Причината за намаляването на размера на корема и, следователно, очакваното тегло на плода, могат да бъдат лошите навици на майката (пушене по време на бременност, употреба на алкохол, наркотици), неадекватно хранене, наличие на хронични заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците.

Притеснение - в смисъл да се направи нещо - и в двата случая е необходимо само когато резултатите от ултразвук при няколко прегледа не се вписват в диапазона на нормалните стойности (са под 10-ия процентил или надвишават 90-ия персентил).

На бъдещата майка може да се предложи хоспитализация за лечение на основната причина, довела до недохранване или хипертрофия на плода. Ще й се инжектират лекарства, които подобряват плацентарното кръвообращение. В случай на диабет се препоръчва специална терапевтична диета, а понякога и инсулин.

Важно! Често намаляването или увеличаването на охлаждащата течност не означава нарушение на развитието на трохите, но че крайният срок е зададен неправилно. Това важи за жени с нередовен цикъл, които не помнят началната дата на последната си менструация преди бременността..

Саморазшифроването на нормите на фетометрия по седмици е занимание, обречено на неуспех, особено по отношение на обиколката на корема на трохите, което е трудно да се оцени отделно от други размери. По време на бременност децата растат с неравномерни темпове, понякога развитието им е спазматично и следователно намаляването на нормата тази седмица не означава, че след няколко седмици размерът няма да стане нормален или няма да надвиши нормата.

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Фетометрия на плода по седмици. Таблица, норма в процентили: обиколка на главата, корема, малкия мозък. Декодиране на ултразвук, цена

Всяка бременна жена се подлага на ултразвуков скрининг, който следи състоянието и размера на плода. Има таблица на нормалните фетометрични стойности за всяка гестационна седмица. Според тях гинекологът определя динамиката на развитието на детето и липсата на вродени патологии.

Какво е фетометрия

Заглавието на изследването се състои от две думи: латински „fetus“ и гръцки „metreo“. Те означават съответно „плод“ и „мярка“. Фетометрията е измерването на размера на ембриона. Според скрининговите данни гинекологът определя развитието на ембриона, наличието на отклонения и периода на бременност.

Всяко измерване се записва от специални устройства и се фиксира, като се дават стойности в милиметри. Специалистът по ултразвук въвежда тези резултати в таблица, където се посочват извършените измервания и техните допустими стойности.

Фетометрията на плода по седмици (таблица с показатели, разбираема и правилно попълнена, професионализмът на акушер-гинеколога - всичко това улеснява контрола върху развитието на ембриона, помага да се забележат и спрат всички възможни проблеми навреме) ви позволява да определите датата на раждане с грешка от няколко дни.

Кога и как протича проучването?

Бременността е разделена на 3 етапа, на всеки от които се прави по един ултразвук. Ако е необходимо, гинекологът предписва допълнителни прегледи.

Измерванията на плода се извършват:

 • на 12-14 седмици - I триместър;
 • на 20-22 седмици - II триместър;
 • на 30-32 седмици - III триместър.

Времето за скрининг подлежи на промяна от вашия доставчик на здравни услуги.

Те зависят от:

 • благосъстояние на бременна жена;
 • предишни изследвания;
 • подозрение за необичайно развитие на ембриона или патологични процеси по време на бременността.

Когато се подлага на ултразвуково сканиране през първия триместър, специалист по ултразвук определя периода на бременността и назначава предварителна дата на раждането. В този период на бременност е важно своевременно да се диагностицират вродени патологии и вътрематочни дефекти при формирането на ембриона.

Най-информативни ще бъдат данните за кокцигеално-теменната големина (CTE), обиколката на корема, размера на носа и ширината на цервикалната гънка.

След това специалистът по ултразвук ще определи:

 • сърцебиене;
 • кръвообръщение;
 • местоположението на ембриона в матката.

Фетометрията в средата на бременността е ключов тест за потвърждаване на отсъствието на патологии.

Това ултразвуково сканиране определя:

 • бипариетален размер (BPD);
 • CTE;
 • Обиколка на главата;
 • обиколка на корема;
 • размера на челната кост и задната част на главата;
 • дължина на бедрото;
 • размер на раменната кост.

По това време специалистът по ултразвук вече може точно да посочи пола на детето.

В по-късните етапи гинекологът проверява само благосъстоянието на детето, както и някои размери:

 • дължина;
 • теглото;
 • обиколка на главата;
 • размер на корема.

Лекарят също така разглежда симетрията на растежа на всички крайници. От получените данни зависи дали раждането ще бъде естествено или чрез цезарово сечение. Ако резултатите от теста са нормални, тогава не се извършват повече ултразвукови изследвания..

Процедурата по фетометрия е същата като конвенционалната ехография:

 • Трансвагинално в ранните етапи, тъй като е трудно точно да се определят всички фетални показатели през коремната стена. Във влагалището се вкарва специален сензор, върху който се поставя презерватив преди процедурата.
 • Трансабдоминална. Този метод е подходящ, ако специалистът може ясно да види детето през коремните мускули. Малко количество гел се нанася върху кожата на корема и сондата се прекарва върху цялата коремна област.
Фетометрия на плода по седмици: таблица, определяща седмичния растеж на детето с показатели за тегло и CTE

Прието е да се провеждат и двата вида изследвания наведнъж, за да се получат резултати от измерване на плода без грешки. Първият и вторият скрининг трябва да се правят с пълен пикочен мехур, а през последните седмици маточната кухина се вижда ясно поради натрупването на околоплодна течност.

Основните нюанси на феталното изследване

Фетометрията на плода по седмици дава възможност да се определи неговата дължина и размер на частите на тялото. Таблицата с направените измервания ясно показва динамиката на формирането на плода на всеки етап от бременността. Но растежът на детето е неравномерен, докато показателите може да не съвпадат с допустимите стойности.

Поради наследствените характеристики на всеки организъм, разликите в характеристиките от табличните стойности могат да бъдат приемливи и да не отразяват патологията на развитието. Майката или бащата може да са високи и слаби или, обратно, ниски и доста плътни по телосложение - тези наследствени фактори влияят върху показателите на изследването.

Получените числа върху него ще се различават значително от стойностите в таблицата.

Поради тази причина не се правят заключения относно аномалията в развитието на детето въз основа на едно измерване на ултразвуков скрининг, но се предписват допълнителни изследвания. Когато патологиите се потвърдят от акушер-гинеколог и генетици, се поставя предварителна диагноза - „вътрематочно забавяне на развитието“.

Тази диагноза има 2 форми:

 • асиметрична, когато само някои показатели се различават от нормалните на даден етап от бременността;
 • симетрична, при която всички показатели намаляват.

Забавянето в развитието има няколко степени, различаващи се по тежестта на патологиите:

 • I степен: данните се различават от нормалните стойности с 2 седмици;
 • II степен: данните се различават с 3 седмици;
 • III степен: разликата в показателите е 4-5 седмици.

Фетометрията на плода по седмици и таблицата, която описва динамиката на развитието на детето, не са абсолютно точни. Цифрите, които се различават от средните, може да са грешка на диагностика. След известно време акушер-гинекологът ще предпише втори ултразвуков скрининг.

Често параметрите на плода след известно време достигат желаната стойност.

Основни показатели на фетометричните изследвания

Фетометрия на плода по седмици (таблицата на измерените стойности и приетите норми, която е приложена към отговорите на изследването, ви позволява да дешифрирате резултатите независимо) и биохимичният кръвен тест е пълноценен комплекс от изследвания, които се допълват взаимно.

Така че отделно ултразвуковият скрининг, провеждан дори на най-иновативните устройства, не е информативен до 11 седмици поради малката дължина на плода. Ето защо лекарят предписва преглед само в определени моменти..

Основните параметри на фетометрията са:

 1. Теглото. Този параметър се следи през цялата бременност. Той характеризира здравето и жизнеността на детето, а освен това е и един от решаващите фактори за избора на вида раждане. Средно здравите деца напълняват от 10 до 100 g седмично. Но и тук са възможни малки отклонения поради генетичните характеристики на детето..
 2. Охлаждаща течност - обиколката на корема или неговата обиколка. Не се измерва, ако теглото на плода надвишава 4 кг. Той определя образуването на вътрешни органи.
 3. КТР - размерът на опашната кост. Това е дължината на тялото на плода, с изключение на размера на главата: от фонтанела до опашната кост. Той определя периода на бременност, докато ембрионът достигне 6 cm.
 4. BPR - бипариетален размер. Това е обиколката на главата на ембриона. Измерва се между храмовете. Според него акушер-гинекологът наблюдава формирането на мозъка и определя периода на бременността със сигурност от 10 дни.
 5. DB - дължина на бедрото. За този показател се проверява скелетът на детето или по-скоро липсата на дисплазия на ставите. DB се измерва само при липса на BPR измервания. Помага да се разбере датата на зачеването и времето на бременността..
 6. OG (DHA) - диаметър на гърдите. След период от 23 седмици този параметър престава да бъде информативен. Използва се само за анализ на общото здравословно състояние на детето в комбинация с други характеристики..

Ако е необходимо, измерете следните параметри:

 • размера на тилната кост;
 • размера на носа;
 • ширина на гънките на врата;
 • половин обиколка на корема: от пъпната връв до гръбначния стълб;
 • контури и размер на яйцеклетката;
 • размер на раменете;
 • размер и форма на главата.

Това не е пълен списък с параметри, измерени във фетометрия..

Това включва и костни измервания:

 • пищяла;
 • пищяла;
 • лъч;
 • лакът;
 • четки;
 • Крака.

Тези параметри нямат никакво значение за определяне на различни аномалии и се определят само с цел допълнителна информация..

Тегло на бебето

Това измерване е от голямо значение за развиващия се и растящ ембрион. С негова помощ акушер-гинекологът следи състоянието на детето и оценява вероятността от аномалии. С навременното откриване на отклонения е възможно да се предотврати развитието на много вътрематочни заболявания..

Увеличението трябва да бъде до 100 g седмично, а между прожекциите - няколко килограма. Трябва да се помни, че индивидуалните характеристики на тялото на детето могат да изместват размера на увеличението нагоре или надолу от стойностите в таблицата.

Основното при контролирането на теглото на плода е динамиката на наддаване на тегло, а не неговото намаляване..

Резултатите от разстоянието от короната до опашната кост на плода се въвеждат в таблицата с резултати от първия скрининг. Това е основният параметър при провеждане на проучване през първия триместър на бременността. Той се контролира стриктно, докато детето достигне дължина от 6 см.

Според размера на опашната кост, датата на зачеване и гестационната възраст се установяват с точност 7 дни.

Индикаторът CTE не е информативен през втория триместър на бременността, тъй като растежът на плода през този период се дължи на наследственост. Скоковете на този параметър могат да надхвърлят нормалните стойности, следователно при втория скрининг основният параметър е разстоянието между теменните кости.

С увеличаване на индикатора CTE за няколко седмици се предписва повторен преглед на майката, за да се идентифицират такива патологии като:

 • диабет;
 • Резус конфликт между майка и дете;
 • тумори.

При липса на тези здравословни проблеми на майката, увеличаването на разстоянието между короната и опашната кост показва големия размер на плода. По време на раждането той може да тежи повече от 4 кг.

Когато носите особено големи деца, е необходимо внимателно и под наблюдението на акушер-гинеколог да приемате различни лекарства, особено витаминни комплекси и хранителни добавки. Злоупотребата с такива лекарства може да увеличи теглото на детето до 5 кг, което ще провокира трудно раждане.

Намаляването на CTE също може да бъде норма или може да показва патология на развитието на плода..

При измерване на CTE такъв резултат се счита за нормален, ако е настъпила късна овулация и късно оплождане. Нито една съвременна ултразвукова машина не може да определи такава разлика в термините. Времето на зачеването в този случай се измества и не съвпада с времето, изчислено според менструалния цикъл на жената..

За да се изясни ситуацията, акушер-гинекологът предписва повторна фетометрия след 7 дни.

Намаляването на разстоянието от короната до опашната кост може да показва патологии:

 1. Слабо производство на прогестерон. След допълнителни тестове лекуващият гинеколог предписва хормонален режим на лечение. Ако не спазвате препоръките му, може да настъпи спонтанен аборт..
 2. Инфекциозни заболявания на майката или тяхното заразяване на плода. Те включват болести, предавани по полов път. Те не само пречат на нормалното наддаване на тегло на дете, но също така могат да причинят сериозни аномалии. Лекуващият лекар ще назначи необходимите изследвания на кръв, урина и изпражнения, за да определи вида на инфекцията. След това той предписва необходимото и ефективно лечение..
 3. Поражение на маточната лигавица. Ерозия, миома или предишен аборт нараняват лигавичната тъкан. Поради това яйцеклетката не е в състояние да закрепи здраво стените на матката, което заплашва от спонтанно прекъсване на бременността.
 4. Генетични заболявания. Те включват синдром на Даун, синдром на Едуардс и други. За тяхното потвърждение е необходим преглед от генетици. Тежките патологии завършват със спонтанен аборт.
 5. Неразвиваща се бременност (замразена). Тази патология провокира смъртта на плода и заплашва майката:
 • откриването на кървене;
 • безплодие;
 • анафилактичен шок;
 • летален изход.

Ако тази диагноза бъде потвърдена, жената се нуждае от незабавна операция. Изключете такава патология, като слушате ултразвука на сърдечния ритъм на детето.

Бипариеталният индекс е основният параметър в средата на бременността. Той показва зрялостта на мозъка и съответствието на плода с гестационния период. BPD се измерва между слепоочията по линията на веждите. Понякога, заедно с него, разстоянието между челото и задната фонтанела се определя по външните граници на челната и тилната кости (LZR).

Индикаторите на BPD помагат да се знае степента на безопасност на раждането за жена и нейното бебе. Когато стойностите на BPR са по-високи от нормата, на бременната се предписва планирано цезарово сечение. Комбинацията от параметри BPD и LHR определя развитието на нервната система и мозъка на детето.

Отличителна черта на тези характеристики е намаляване на скоростта на растеж с увеличаване на периода на бременност..

Както при CTE, скоковете в BPD и LHR се отнасят както за нормалното развитие на плода, така и за патологичното развитие. Отклонението на всички стойности за 4 седмици се счита за нормално, ако детето тежи повече от 4 кг, тъй като растежът му е неравномерен. За да потвърди положителен резултат, акушер-гинекологът предписва повторно ултразвуково сканиране след няколко седмици.

Повишените бипариетални показания също могат да бъдат патологични и да показват наличието на аномалии в костната тъкан и мозъка:

 • новообразувания;
 • херния;
 • хидроцефалия;
 • натрупване на течност в различни части на мозъка.

При потвърждаване на тези патологии акушер-гинекологът ще даде препоръки на бременна жена:

 • с хернии и новообразувания - прекъсване на бременността, тъй като плодът с такива усложнения умира на по-късна дата;
 • за хидроцефалия или воднянка - лечение с антибиотици и се препоръчват отрицателни резултати за прекъсване на бременността.

Намаляването на BPR и LHR винаги показва патология:

 • Неразвитост на мозъчната структура или пълното й отсъствие. В този случай жената незабавно се оперира, независимо от периода на бременност и етапа на усложнение.
 • Отклонение от времето на развитие. В този случай е необходима медицинска намеса и корекция на плода. При тяхно отсъствие плодът умира.

Заедно в BPR и LZR определят формата и обиколката на главата на плода.

Определяне на дължината на бедрото

Измерването на дължината на бедрото е също толкова важен показател. Според него се установява възможността за поява на недоразвитие на костната система. Специалист по ултразвук измерва бедрената кост, ако устройството не може да покаже параметъра BPD или формата на главата на плода се е променила значително.

По дължината на бедрото гестационният период се определя с точност до седмица. Определянето на размера на други кости за определяне на гестационната възраст няма висока точност.

Коремна обиколка

Когато детето тежи повече от 4 кг, този параметър не се определя. Обемът на корема характеризира развитието на вътрешните органи на плода: стомах, венозен канал, черва, жлъчен мехур и т.н. На ултразвук акушер-гинеколог контролира образуването и растежа на вътрешните органи.

Коремната обиколка не е толкова точна, колкото размерът на бедрената кост, но когато се предполага, че вътрематочният растеж се забавя, той се използва като ключов показател.

Обем на гърдите

Диаметърът на гърдата е изключително информативен параметър през втория триместър на бременността, но заедно с него се изучават и други параметри, за да се оцени състоянието на плода. Чрез обема на гръдния кош акушер-гинекологът определя развитието на гръдните органи: сърце, бели дробове, тимус и трахея, а също така се оценява рискът от развитие на скелетна дисплазия.

Измерването на гръдната обиколка не винаги се извършва, информативно е само при наличие на други параметри и не може да служи като основа за поставяне на диагноза.

Таблица: нива на фетална фотометрия по седмици

След като бъдат изследвани през всеки триместър на бременността, родителите искат да се уверят, че бебето им се развива нормално. За да улеснят родителите и лекарите да се ориентират в направените измервания, съществува обща система от норми.

Фетометрия на плода по седмици: таблица на граничните стойности на ключовите параметри.

Седмица на бременността, акушерскаCTE, mmТегло, gBPR, mmDB, mmОхлаждаща течност, ммDHQ, мм
1242-7313-2522-247-1150-7121-25
тринадесет51-8725-3725-2710-1458-7922-26
четиринадесет87-15037-6028-3013-1966-9124-28
петнадесет140-15960-8831-3315-2085-10326-30
шестнадесет153-17288-13034-3717-2388-11528-36
17170-195130-18038-4120-2893-13036-40
осемнадесет195-212180-23042-4723-31105-14439-43
19.215-238230-29048-4926-34114-15442-46
20.238-250290-38250-5329-37125-16346-50
21.250-275382-45854-5635-39137-17748-52
22.275-290458-55257-6037-43148-19051-55
23.293-320552-63061-6440-46160-20154-58
24310-322630-75465-6742-50173-22357-62
25322-335754-87068-7046-50183-22860-64
26335-345870-99071-7349-58194-24062-66
27345-360990-120075-7653-60206-25367-71
28359-3851200-135077-7954-61217-26471-75
29382-3961350-150080-8255-62228-27774-78
тридесет396-4051500-169083-8556-62238-29077-81
31400-4281690-180086-8759-65247-30079-83
32425-4371800-200088-8960-66258-31481-85
33432-4402000-220090-9163-69267-33483-87
34438-4502200-232092-9364-69276-33686-90
35446-4602320-260094-9565-71285-34489-93
36458-4702600-270096-9767-72292-35392-96
37469-4802700-288598-9868-74300-36095-99
38478-4982885-300099-10070-76304-36897-101
39493-5103000-3223101-10272-78310-37599-103
40505-5383223-340010374-80313-380101-105

Има и отделна таблица на приетите KTP стойности, тъй като този показател е най-информативен само през първите гестационни седмици, докато плодът достигне 60 mm.

Седмица на бременността, акушерскаРазмер на плодовете, ммCTE, mm
пет03-1.01-4
60,9-1,33-8
71,0-1,57-12
81,3-2,011-18
девет2.1-2.717-23
десет2.7-3.824-40
единадесет3,5-4,526-53

Вредни ли са изследванията??

Процедурата с ултразвук е напълно безвредна. Вълните, излъчвани по време на изследването, са високочестотни звуци, които не могат да бъдат разпознати от човешкото ухо.

Ултразвук:

 • не влияе върху състоянието на кожата;
 • не е в състояние да причини патология на вътрешните органи;
 • не влияе върху хода на бременността.

Високата честота на вълните причинява малки вибрации в тъканите, които не променят структурата им по никакъв начин. Също така действието на ултразвук няма кумулативен ефект, както е доказано от научни изследвания. При извършване на фотометрия на плода се вземат предвид няколко фактора: ходът на бременността и здравето на жената.

Струва си да се помни, че тялото на всяко дете е индивидуално и наследствените характеристики могат да повлияят на получените стойности. Поради това те могат да се различават от параметрите на таблицата. За да се потвърди нормалното развитие на детето, е необходимо да се подложи на скрининг ултразвуково сканиране след няколко седмици.

Автор: Шалунова Анна

Дизайн на статията: Е. Чайкина

Полезен видеоклип за фетална фетаметрия по седмици

Вредно ли е или не да се направи ултразвуково сканиране е описано в тази история: