Дата на публикуване: 09.06.2018 | Преглеждания: 6510

С раждането на бебето жената трябва да наложи ограничение на консумацията на определени продукти, тъй като те могат да повлияят неблагоприятно на благосъстоянието на бебето. Редица продукти са обект на ограничения. Ами пресните краставици с HS? Или е по-добре да потърсите алтернатива на този полезен продукт?

Полезни свойства и състав на краставицата

Плодът има много ценни компоненти:

 • витамини В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3, В9 (фолиева киселина), А (бета-каротин), РР (ниацин), С (аскорбинова киселина), Е (токоферол);
 • макронутриенти (калий, натрий, калций, магнезий);
 • микроелементи (желязо, кобалт, молибден, йод, мед).

Много жени, след като чуят достатъчно истории за негативното въздействие на определени продукти върху бебето, за да играят на сигурно място, въвеждат прекомерни ограничения. Липсата на витамини и микроелементи се отразява неблагоприятно на тялото на майката, което работи за двама.

Кърмещата майка може да има много различни продукти с правилния подход към менюто, нормите на консумация. Диетата на кърмещата майка е подбрана възможно най-разнообразна. Може ли кърмачка да яде краставици? С разумен подход, да.

Това не е целият списък с благоприятни ефекти върху тялото:

 • растителните фибри подобряват храносмилането;
 • помагат за предотвратяване на запек, подобряват функцията на червата, прочистват го;
 • благодарение на тартроновата киселина въглехидратите не се превръщат в мазнини;
 • осигуряват усвояването на протеини;
 • поради наличието на калий се подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система;
 • имат диуретични свойства, прочистват бъбреците;
 • са антиоксиданти, осигурява елиминиране на токсините.

Огромното специфично тегло на фибрите и малкото количество калории правят този зеленчук просто незаменим в човешкото хранене. Той е ефективен за отслабване след раждане, счита се за диетичен продукт.

Може или не може да яде краставици, докато кърми?

Този плод се счита за неалергичен, той не е в списъка с не препоръчани продукти. На възникващия въпрос: „Възможно ли е да ядете краставици, докато кърмите?“, Отговорът е недвусмислен - „да“. Но на кърмачка е разрешено да консумира краставици, като се вземат предвид някои фактори:

 • особености на тялото на жена, бебе;
 • време на отглеждане (сезон);
 • производствен метод (отнася се за мариновани, осолени видове).

Краставиците на GV са разрешени зеленчуци през вегетационния период. Именно плодовете, отглеждани на открито, имат по-ниско съдържание на пестициди..

Защо краставиците не могат през зимно-пролетния период? В такъв сезон те съдържат голям процент нитрати, което ще се отрази негативно на състоянието на майката и бебето. Те могат да провокират не само алергии, но и разстройство на храносмилането..

Ефект върху лактацията

Консумацията на този плод не оказва значително влияние върху процеса на лактация и обема на произведеното кърма. Единственото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е, че краставиците имат диуретичен ефект и за производството на мляко са необходими много течности. За добра лактация се препоръчва да се консумира правилното количество течност.

Влияние върху бебетата

Възможно ли е скърбящата майка да яде краставици, когато е по-добре да я въведе в менюто? Те започват да консумират този плод с повишено внимание, тъй като веществата, които съставляват неговия състав, могат да причинят спазмолитично свиване на мускулите, болка, къркорене и лошо храносмилане. Когато детето толерира добре появата на краставици в диетата на майката, те му носят полза. Пресните краставици по време на GV имат благоприятен ефект върху нормализирането на сърцето, насърчават умственото развитие.

Методи за приготвяне на краставици с HS: пресни, осолени, мариновани

Пресни краставици

От самото начало на консумация трябва да ядете пресни краставици на малка порция, главно сутрин, през останалата част от деня, за да наблюдавате бебето: ако се чувствате чудесно, значи всичко е наред; ако се забележи безпокойство, подуване на корема - краставиците се изключват от диетата. Кога мога да опитам отново? Поне две седмици по-късно, когато храносмилателната система се засили. Опитайте отново с малка порция. Ако няма негативни последици, увеличете порцията, продължете наблюдението.

Солени краставици

Може ли мариновани краставици? Този тип продукти не са забранени. Те съдържат много полезни компоненти. Но излишъкът на сол в организма може да доведе до задържане на течности, което ще провокира подуване, лошо състояние на майката. В допълнение, маринованите краставици могат да предизвикат чувство на жажда не само у жената, но и у бебето: то ще стане неспокойно, раздразнително, ще изисква гърда, за да задоволи жаждата си. Ако е възможно, маринованите краставици с HS се препоръчват да бъдат заменени с леко осолени.

Туршии

Маринованите краставици са изключени от менюто на майката през първите месеци от живота на бебето. Домашно отгледаните / произведени зеленчуци не правят изключение. Маринатата съдържа оцетна есенция и подправки, по-добре е мама да не ги консумира, докато тялото на новороденото узрее. Промишлените продукти са под съмнение: не е известно какви плодове са били използвани, колко сол и оцет съдържат. Оцетната есенция повишава киселинността, което може да повлияе негативно на храносмилателния тракт.

Как да използвате правилно по време на кърмене

При използването на всички продукти жената трябва да спазва нормата.

 1. Те се въвеждат в диетата постепенно. След употреба наблюдавайте реакцията и благосъстоянието на новороденото.
 2. Спазвайте сезонността на продукта.
 3. Мариновани краставици с HS, като пресни, трябва да се въвеждат постепенно.
 4. Мариновани краставици трябва да се ядат само у дома, без използването на консерванти, стабилизатори.
 5. Осолени, мариновани се използват в ограничени количества.
 6. Не яжте на гладно.

Купуването на "правилните" краставици: съвети за избор

Трябва да купувате пресни зеленчуци само през сезона от надежден производител. Отглежданите за масова продажба могат да съдържат вредни компоненти: химически торове, лекарства за болести, стабилизатори за дългосрочно съхранение.

Как да изберете добър плод:

 1. Купувайте плодове със среден размер, големите могат да бъдат презрели, с горчив вкус.
 2. Цветът на плодовете трябва да бъде еднороден.
 3. Добрият плод е твърд, без вдлъбнатини при натискане, недеформиран.
 4. Има характерен свеж аромат.
 5. Ако кожата е покрита с пъпки, те трябва да са стегнати..
 1. Ако на повърхността се виждат петна с тъмен или светъл нюанс, меки при натискане. Такива петна характеризират гниене.
 2. Дори да отрежете гнилото място, не можете да се отървете от бактериите, които са се разпространили през пулпата..
 3. Ако плодовете имат специфична миризма (гниене, наличие на пестициди).
 4. Голям брой пъпки показват, че по време на отглеждането са използвани много пестициди..
 5. С увредена кожа: това са входните точки за бактерии.
 6. Ако краставиците са мокри, те са били навлажнени, за да възстановят свежестта.

Солените зеленчуци се купуват на съответните им места за продажба. Не се препоръчва да купувате храна от спонтанни продавачи. Използвайте само домашно мариновани краставици. Препоръчва се отказ от индустриално произведени маринати..

Задавайки въпроса: „Възможно ли е кърмачка да крастави?“, Жената получава недвусмислен отговор - „да“. Но, както всяко нововъведение в менюто на майката, те започват да го използват в съответствие с разработените правила. Краставицата е растение, което е полезно, но само при правилна употреба, ценните компоненти на този зеленчук също ще бъдат получени от бебето.

Можете ли да ядете краставици, докато кърмите??

Процесът на бременност и раждане отнема много енергия - всъщност това е сериозен стрес за тялото, както психологически, така и физически. Разбира се, радостта от общуването с бебето, позитивното прави тези процеси невидими и с подкрепата на роднини всички последствия от този стрес бързо преминават. Но младата майка се нуждае не само от сън и спокойствие, от помощта на съпруга си, но и от разнообразна диета..

Една от най-неутралните храни, растяща по нашите географски ширини, е краставицата - сочна и неалергична. Но може ли кърмачка да яде краставици, докато кърми? Наистина ли са толкова безобидни? Колко ще бъде безопасно за бебето? Ще има ли полза зеленчукът, включен в диетата??

Полезни свойства на краставиците

В пресните краставици има много по-важни елементи, отколкото си мислите:

 • диетичните фибри имат положителен ефект върху стомашния тракт, подобряват метаболизма;
 • благодарение на съдържанието на йод функционирането на щитовидната жлеза се подобрява;
 • голямо количество калий поддържа сърдечно-съдовата система;
 • витамини Е, РР, група В, натрий и други микроелементи, по-специално тартанова киселина, нормализират метаболизма.

Но добре ли са краставиците за кърмене? Младите майки подхождат сериозно към въпроса за храненето по време на хранене, като изключват алергените и храните, които имат неестествени съставки, консерванти. Краставицата е привидно безобидна. Но нека погледнем от другата страна.

Краставиците ще бъдат от полза само на кърмачка, но те могат да създадат големи проблеми на бебето, особено когато става въпрос за бебета до 4-5 месеца.

Противопоказания

Има редица противопоказания за употребата на краставици с НВ. Възможно ли е или не да се ядат краставици по време на кърмене? Изненадващо, такъв безвреден зеленчук има редица противопоказания:

 • Ако кърмещата майка има тенденция да образува камъни в бъбреците или жлъчните пътища;
 • Ако пиелонефритът (възпаление на бъбреците) е в остра фаза;
 • Ако има анамнеза за гастрит, ентероколит, други хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и червата;
 • Ако кърмещата майка е с хипертония.

По правило майките знаят, че ограничението в храната се дължи на заболяването. Следователно би било най-правилно в тази ситуация да се изчака детето да навърши една година. В много млада възраст симптомите на различни заболявания могат да бъдат размити, по-трудни за диагностициране и по-трудни за лечение. Наследствеността може да се прояви и в ранна възраст. Следователно при по-голямо дете е по-лесно да се установи какъв вид проява се е случило и дали това е свързано с краставиците по време на хранене..

На бележка! Възможно ли е да кърмите бебе мариновани краставици? Яденето на мариновани корнишони може да доведе до алергични реакции, подуване и обрив при бебето, запек или диария, тревожност, плач и колики.

Добре ли е да ядете краставици, докато кърмите или не??

Основата на този зеленчук е 95% вода. Всичко останало са фибри, витамини, полезни захари, протеини, киселини, пектин, минерали. Ползите от краставицата са очевидни: микрофлората и чревната подвижност се подобряват, бъбреците се прочистват и лактацията се увеличава. Мога ли да ям пресни краставици по време на кърмене през първия месец? Малко количество (по-точно част или парче) от краставица, което можете да ядете без вреда за детето, няма да бъде от полза, което беше споменато по-горе. Големи количества, които са полезни за тялото ви, могат да причинят диария при бебето. И тъй като червата му са все още слаби, микрофлората е нестабилна, дисбиозата може да се развие във възпаление.

Пресни краставици с НВ

Как прясната краставица влияе на храносмилането на дете по време на кърмене? Сокът от краставица може да провокира болезнени усещания в корема, повишено образуване на газове, ферментация, колики и дори дисбаланс на чревната микрофлора. Когато се установи храносмилането, след 4-5 месеца, когато се въвеждат първите допълващи храни, можете да опитате и с краставица. Но това трябва да става на малки порции, като се следи реакцията на новороденото.

Възможно ли е да се мариноват краставици с HS

Туршиите съдържат много елементи, но когато кърмите, по-добре е да не експериментирате, по-специално, за да избягвате категорично киселите краставички. Домашните туршии могат да се ядат рядко, в малки количества и можете да следите за редовността и качеството на изпражненията на детето. Всеки продукт трябва да бъде възможно най-естествен през първите месеци на кърмене, а маринованата краставица съдържа соли и подправки, чесън, който по принцип инхибира лактацията.

Въведение в диетата на кърмачка

Както при всеки нов продукт, краставиците трябва да се въвеждат в диетата, докато се хранят много внимателно и на малки порции. За едно дете такъв безвреден зеленчук през първите дни и месеци от живота може да се превърне в подуване и колики.

Новороденото се адаптира към новата среда, всяко има свой имунитет и скоростта на колонизация на млечнокиселите бактерии в червата. През първите месеци от живота се образува здравословна микрофлора в стомаха и червата..

Кога е възможно да ядете краставици, докато кърмите, без да навредите на детето? Ако видите, че бебето ви е спокойно и щастливо след кърмене, не се ограничавайте с една експериментална сесия. По-добре е да правите това сутрин, за да видите реакцията на детето през деня. Опитайте отново след няколко дни, гледайте детето.

В какви случаи краставиците не се разрешават по време на кърмене??

Основната причина, поради която краставиците не могат да бъдат включени в диетата, докато кърмите, е малката възраст на детето. До 4-5 месеца се формира микрофлората в червата, храносмилателният процес се подобрява. Ако при достигане на тази възраст бебето расте добре и не страда от болки в корема, ако наддава правилно, най-вероятно педиатърът ще ви подкрепи - можете да започнете да въвеждате краставици.

Ако майката не се ограничава до краставици по физиологични причини, по-добре е да ги опитате сутрин, а следобед да наблюдавате реакцията на трохите. Ако изпражненията на бебето не са се променили, ако не са станали по-мрачни и неспокойни, можете да продължите да увеличавате порцията, поне през ден, за предпочитане два.

Кога можете да ядете краставици, докато кърмите, за да не получите проблеми вместо ползите? Сезонността на зеленчука стана условна благодарение на супермаркетите. Дори в средата на зимата можете да си купите краставици, които изглеждат красиви и сочни..

Помня! През разгара на зимата краставиците могат да се отглеждат само в оранжерии, което означава, че нитратите и химикалите са повлияли значително на вкуса и външния вид на краставиците..

Що се отнася до маринованите корнишони, тяхната употреба е категорично противопоказана при HS. Въпросът е съдържанието на оцет в големи пропорции.

Маринованите краставици, когато се консервират, губят значителна част от хранителните си вещества. А подправките, съдържащи се в саламурата (хрян, червен пипер), ще се усещат от бебето в мляко. Той може да бъде капризен от глада, защото не харесва вкуса на млякото или може спокойно да реагира на него, но впоследствие да страда от колики.

Какви краставици да изберем?

През есента, зимата и ранната пролет зеленчуците в нашия регион растат само в оранжерии или могат да бъдат внесени, където дори в други климатични зони се отглеждат в оранжерии. Съответно зеленчуците, отглеждани на нитрати, няма да са от полза.

Случва се, че през топлия сезон краставиците не се събират от градината, а също така растат в оранжерии. Най-добрият вариант е да се ядат само тези зеленчуци при кърмене, чийто произход не подлежи на съмнение.

Рецепти за салата от краставици

Всяка майка иска да даде на детето максимума, който е полезен, така че лактацията, ако е възможно, ще продължи възможно най-дълго. За някои това е само няколко месеца. И може би няма да е трудно да се лишите от удоволствието да смачкате краставица през тези 8-9 седмици. Това не е жертва за дете.

За някои лактацията продължава 6 месеца. Но в периода 5-6 месеца на детето се въвеждат първите допълващи храни. Постепенно опитва различни продукти „на зъби“: зърнени храни, пюрета, зеленчуци, плодове. Не е нужно да се притеснявате твърде много от факта, че половината от изядената от мама краставица ще му навреди. Все още си струва да се наблюдава, но рискът бебето да страда от колики или метеоризъм вече не е голям.

Когато бебето е на около една година и все още кърми, общият дял на кърмата в диетата на бебето е много по-малък, отколкото през първите месеци, когато това беше цялата му диета. Можете спокойно да ядете краставици, докато кърмите, не само в естествена форма, но и в салати.

Подготвили сме няколко полезни рецепти за кърмачки.

Гръцка салата със сирене Фета

 • 1 краставица, обелена,
 • 1 домат,
 • половин жълта чушка,
 • няколко листа маруля,
 • няколко маслини без костилки,
 • Фета сирене 100 грама.

Нарежете всички зеленчуци и сирене на кубчета, сложете листа от маруля, украсете с пръстени нарязани маслини и подправете със зехтин.

Салата от омлет

 • 1 краставица, обелена,
 • 1 омлет от яйца,
 • няколко клонки копър,
 • няколко листа маруля,
 • сирене "руски" 50 грама.

Нарежете краставицата и сиренето на малки кубчета, разкъсайте листа от маруля, поръсете с наситнен копър. Изпечете омлет от 1 яйце, мляко (по обем, количеството му трябва да бъде равно на обема на яйце) и ½ чаена лъжичка брашно. Нарежете охладения омлет на тънки ивици, смесете с подготвените съставки и подправете с дресинг със заквасена сметана (заквасена сметана, сол, лимонов сок).

Краставицата е здравословен и диетичен продукт, но когато кърми бебе, всяка майка трябва внимателно да подбере диетата си. Защото краставиците могат да причинят диария и метеоризъм за бебе, кърмещата майка трябва да се откаже от този зеленчук през първите шест месеца от живота на новороденото.

Възможно ли е да кърмите краставици: ползите и вредите от продукта

Може ли мама да яде краставици, докато кърми?

През първите години от живота детето най-много се нуждае от майчиното мляко - то е един от най-важните продукти в живота на бебето. И тъй като зеленчуците също са ценен източник на полезни компоненти, необходими за човешкото тяло, те трябва да заемат гордо място в диетата на жените, които трябва да кърмят. Но въвеждането им в менюто изисква внимателно внимание и внимателни пропорции. За целта трябва да разберете дали краставиците могат да бъдат кърмени. Всъщност растежът и развитието на новороденото ще зависи от диетата на майка, която практикува кърмене. Следователно, при положителна реакция на тялото на детето към краставица, тя трябва да бъде включена в менюто на жената по време на кърмене.

Полезни свойства на краставицата

Краставицата е богата на калий, който има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Краставицата е диуретичен продукт и следователно перфектно почиства бъбреците от камъни.

Краставицата е нискокалоричен зеленчук и често се включва в диетичните менюта. Наличието на диетични фибри допринася за нормалното функциониране на храносмилателния тракт. Зеленчукът съдържа йод, който премахва проблемите, свързани с щитовидната жлеза при жена, която практикува кърменето на бебето си..

Трябва ли да ям краставици по време на кърмене??

Преди тримесечна възраст бебето изпитва болки в стомаха, когато пие мляко, поради ферментацията си в стомаха. Прясна краставица може да изостри ситуацията. Като се има предвид тази характеристика, жените, които трябва да кърмят, могат да ядат краставици след шест месеца след раждането на бебето, докато бебето стане по-силно и храносмилателната му функция не се нормализира.

Този зеленчук трябва да се въведе в диетата в малки пропорции, след което е необходимо да се наблюдава реакцията на детето и ако то има колики, тогава до вечерта те трябва да изчезнат, но майката не може да яде този зеленчук. Ако бебето е спокойно и няма странични реакции, прясната краставица може безопасно да се използва в диетата на майка, която трябва да кърми, но умерено.

Качеството на този зеленчук също трябва да се има предвид, когато жената кърми. Закупените в магазина зеленчуци често се третират химически, което може да причини не само алергични реакции, но и сериозно отравяне, в резултат на което лактацията може да бъде нарушена. HS е възможен, след като всички продукти са били термично обработени. Домашните краставици, отглеждани в градината или в оранжерията, са най-добрият вариант за консумация..

Как да увеличим доставката на мляко по време на кърмене? - прочетете тук.

Възможно ли е кърмещата майка да има диня и пъпеш: здравословна диета, прочетете тук https://jliza.ru/mame-arbuz-dyinyu.html.

Като цяло краставиците са здравословен зеленчук, който помага за прочистването на червата, но този фактор не е положителен за детето. Това се дължи на колики, подуване на корема, което често страда от кърмаче. Можете да премахнете такива симптоми и да облекчите състоянието с помощта на специални лекарства. Ако давате на бебето лекарства за подуване и колики и те премахват дискомфорта в стомаха, тогава можете да опитате постепенно да включите този зеленчук във вашата диета..

Можете да ядете пресни краставици, докато кърмите, спазвайки хранителните пропорции. Трябва да се яде сутрин, като се спазва общото състояние на трохите. Първите филийки краставица трябва да се ядат на закуска, като същевременно се наблюдава как се чувства новороденото през целия ден. Ако всичко е наред, изяжте цяла краставица на закуска на следващия ден. Ако пресният зеленчук се понася добре от бебето, майката може спокойно да го яде. Ако кърмачето страда от колики, диария, повръщане, жените, които трябва да кърмят, не се съветват да консумират зеленчука, докато тялото на детето стане по-силно и проблемите с корема изчезнат.

Разрешено количество

Ако след като майката е яла краставици в детето, това не е предизвикало нежелана реакция, тогава в менюто може да се въведе малко количество пресни краставици. Количеството на този зеленчук може да варира в съответствие с характеристиките на тялото и страничните ефекти.

Що се отнася до консервираните краставици, тяхната рецепта включва присъствието на сол и оцет. Тези компоненти не трябва да се консумират от малки деца, следователно, ако се практикува кърмене, такова ястие трябва да се изхвърли..

Последици от мариновани краставици

Използването на мариновани краставици (по време на кърмене) за дете може да доведе до следните нежелани последици:

 • разстройство на изпражненията;
 • алергия под формата на кожни обриви;
 • чувство на жажда;
 • повишено настроение.

Ако жена, която кърми, иска да яде маринована краставица, ще трябва да я пие с много течност - това ще стабилизира солевия баланс в тялото и няма да причини подуване на крайниците.

Как правилно да се консумират краставици по време на кърмене?

Краставиците не трябва да се консумират често от жена, която практикува кърмене. Това може да причини метеоризъм при бебето. Жените, които са яли прясна краставица по време на кърмене, трябва след два дни да отбележат реакцията на тялото на детето към нов зеленчук в диетата. Основното е, че през този период от време няма сериозни дисфункции на храносмилателната система на новороденото..

Когато практикувате кърмене, жената трябва да контролира приема на зеленчуци, които допринасят за алергични реакции. В противен случай по време на кърмене не могат да бъдат избегнати проблеми за млада майка.

Ако жената има бебе, което кърми и тя кърми, като в същото време се страхува за здравето му, тя трябва да откаже да въвежда какъвто и да е вид краставица в диетата си, докато новороденото бебе достигне 3-4 месечна възраст.

Ако малко количество краставици е причинило неблагоприятна реакция на бебето, струва си да изчакате - не е необходимо да се отказвате от зеленчука. Можете да го въведете отново в диетата след месец, тъй като тялото на детето се развива и укрепва. За да определите дали можете да ядете краставици или не, жената, която кърми, трябва да изяде половин зеленчук и след кърменето да следва поведението на бебето. Ако бебето е прехвърлило нов продукт без последствия, можете спокойно да консумирате 2 краставици на ден..

От горното може да се заключи, че краставиците могат да се консумират пресни от жена, която практикува кърмене, но с повишено внимание. Ако се появят някакви странични ефекти от тялото на детето, този зеленчук е напълно изключен. Определено си струва да се въведат нови продукти в диетата, особено ако жената има кърмено бебе и то е кърмено. Спазвайки количествената мярка на новите продукти, можете значително да разнообразите ежедневното си меню и да попълните детския организъм с необходимите витамини и микроелементи за пълноценен растеж и развитие.

Краставици с HS: кога да започнете да ядете (пресни, мариновани)

Диетата на жената претърпява значителни промени след раждането. Сега всеки продукт се разглежда внимателно за неговите ползи за здравето. Майките обикновено не се притесняват, ако краставиците могат да бъдат кърмени. И напразно: в някои случаи този зеленчук може да навреди на детския организъм.

Какви са ползите от краставиците

Алерголозите съветват кърмачка да яде зеленчуци, които растат в региона, където е родена и живее - какви зеленчуци може да яде кърмачка. Вносните продукти са необичайни за нашия имунитет, поради което те често причиняват алергии при бебета. За да се намалят загубите при продължително транспортиране, зеленчуците се третират с химикали, които също могат да бъдат вредни за здравето. Препоръчително е да се даде предпочитание на бели и зелени зеленчуци, тъй като ярко оцветените зеленчуци са по-склонни да причинят алергии.

Въз основа на тези съвети можем да заключим, че краставиците по време на кърмене са едни от най-безопасните зеленчуци по отношение на появата на алергични реакции при дете. Всъщност алергията към краставиците е изключително рядко явление и се появява по-често към полените на това растение, а не към самия зеленчук..

Прясната, добре измита хрупкава краставица е не само удоволствие, но и източник на хранителни вещества, необходими за поддържане на здравето в тялото. Таблицата показва данни за съдържанието на витамини на 100 g краставици като процент от дневните нужди на възрастна жена. При кърменето нуждата е около 25% по-висока.

Полезен материалМетод за отглеждане на краставици
ЗемяОранжерия, оранжерия
ВитаминиA1.10,3
В122
B22.21.1
В41.41,2
В55.4пет
В622
B911
° С11.17.8
Е.0.70.7
З.1.91.8
К13,713.7
PP1.61.5
Макронутриентикалий5.77.8
калций2,31.7
магнезий3.53.5
натрий0.60,4
фосфор5.33.8
Микроелементижелязо3.32.8
йод2-
кобалтдесет-
мангандевет-
меддесет-
молибден1.4-
селен0.70.6
флуор0,4-
хром12-
цинк1.8-

Полезно: Експертите по НВ препоръчват на кърмачките да се откажат от яркочервени храни - възможно ли е да кърмите домати?.

Както се вижда от таблицата, витаминният състав на оранжерийните краставици е малко по-лош от смлените краставици. Същото може да се каже и за съдържанието на хранителни вещества:

 1. За 100 g смлени краставици има 14 kcal, 2,5 g въглехидрати. Съдържание на диетични фибри - около 1 g, или 5% от необходимостта на ден.
 2. В 100 g оранжерийни краставици, 11 kcal, 1,9 g въглехидрати, 0,7 g (3,5% от дневната нужда) от диетични фибри.

И така, пресните краставици имат ниска хранителна стойност и относително лошо съдържание на витамини. Полезните свойства на краставиците за HS включват:

 1. Нискокалорично съдържание. Ако една жена трябва да отслабне, краставиците са перфектни като допълнение към месни ястия..
 2. Поради своите диетични фибри и високо съдържание на течности, краставиците имат стимулиращ ефект върху храносмилането и могат да се използват за засилване на чревната подвижност и предотвратяване на запек..
 3. Благодарение на витамин С, когато кърмите, краставиците спомагат за подобряване на функциите на имунната система, подобряват усвояването на желязото.
 4. Витамин К е необходим за нормализиране на кръвосъсирването, метаболитните процеси в костните тъкани.
 5. Хромът участва в метаболизма на въглехидратите, намалява нивата на глюкозата в кръвоносните съдове.

Възможно ли е да се ядат краставици по време на GV

През първия месец от живота на бебето се създават най-нежните условия. Всяка промяна в диетата на кърмещата майка може да причини проблеми с храносмилането на бебето. От около 2 седмици започва процесът на адаптация, който често е придружен от повишено образуване на газове, колики и понякога запек. Когато кърмите новородени, всяка храна, която може да наруши процеса на храносмилане, се изключва от менюто на майката. До 1 месец всякакви експерименти с диетата са напълно изключени, разрешени са само най-неутралните продукти. Краставиците не са от тях..

Пресни краставици

Основната причина, поради която лекарите забраняват пресните краставици, докато кърмят, е метеоризмът при майките и бебетата. Бобовите растения, зелето, гроздето също са в черния списък.

Причината за тази реакция се крие в състава на тези продукти. Храносмилателната система не може да разгражда определени видове полизахариди, наречени диетични фибри или фибри. Те преминават в почти същата форма в долните черва, където се превръщат в храна за полезните бактерии. Процесът на обработка на влакната е придружен от отделянето на газ. Обемът на газовете зависи от състава на бактериите и индивидуалните характеристики на храносмилането..

Цвекло при кърмене - ползите и вредите за мама и бебе, както и когато можете да влезете в менюто.

Фибрите в менюто на майката не винаги водят до метеоризъм при децата. Когато се решава въпросът дали е възможно кърмачка да има краставици, струва си да се обърне внимание на чувствителността на жената към този продукт. Ако тя не усвоява добре краставиците, среща ядене, газове или други разстройства на храносмилането, когато ги яде, тя трябва да се въздържа от тези зеленчуци. С голяма степен на вероятност детето й ще реагира по-зле на краставиците, отколкото бебето на майка, която ги понася добре.

Мариновани и мариновани краставици

Това не означава, че киселите краставички в менюто на майката са опасни за здравето на бебето. Ползите от тях обаче също са съмнителни:

 1. В маринованите краставици фибрите не изчезват никъде, процентът на усвояемост леко се увеличава, следователно, след като ги изядете, са възможни и метеоризъм и разхлабване на изпражненията при бебе..
 2. Солта в краставиците допринася за задържането на вода в организма. След ядене на солени храни, количеството урина намалява. Някои от токсините, които е трябвало да се отделят, остават в кръвта на майката, което означава, че тя също влиза в кърмата. Естествено, когато ядете няколко краставици за вечеря, влошаването на качеството на млякото е почти незабележимо. Ако приемът на течности се увеличи, изобщо няма да има вреда от солта, при условие че бъбреците на жената работят нормално и тя няма склонност към отоци..
 3. Маринованите краставици с HS са по-вредни от осолените. Домашните продукти съдържат оцет, който може да повлияе на вкуса и мириса на кърмата. Жените нямат право на краставици с оцет, докато най-накрая имат лактация, тъй като бебето може да започне да кърми по-зле или напълно да го изостави.
 4. В допълнение към оцетната киселина, индустриалните маринати могат да съдържат мед (който е най-силният алерген) и подсладители, които са нежелани за HS. Често върху бурканчето с краставици или корнишони е посочено, че маринатата съдържа захарин. Това вещество е канцероген и може да доведе до непоносимост към глюкоза. Захаринът също е опасен за бебето, тъй като преминава в кърмата..

Как и кога да влизате в менюто при кърмене

При кърмене е разрешено въвеждането на краставици в менюто от 2 месеца, ако бебето се развива добре и не страда от болки в корема. При наличие на колики, повишено производство на газ, нестабилни изпражнения, пресните краставици трябва или да се отложат до 4 месеца, или да се въвеждат възможно най-внимателно на малки порции. Мариновани краставици и всякакви мариновани зеленчуци са разрешени от 4 месеца с нормално тегло на детето и без проблеми с лактацията.

Как да разберем дали майка може да има краставици или не:

 1. Яжте малка хапка сутрин, наблюдавайте реакцията на бебето през целия ден. Признаците, че продуктът се понася лошо, могат да включват обрив, разхлабени изпражнения, газове или колики. Те се появяват още на първия ден.
 2. Ако всичко се е получило, на следващия ден те изяждат цяла краставица и продължават да наблюдават. При липса на нежелана реакция майката може безопасно да попълни диетата с нов продукт.
 3. Ако детето не се чувства добре, спи по-лошо или плаче повече от обикновено, експериментът трябва да се повтори следващия месец. С нарастването на детето, като правило, количеството нежелани храни намалява..

Дори при нормална поносимост на краставиците, употребата им с НВ трябва да бъде ограничена до 3 броя на ден. Можете да намалите количеството фибри в краставицата, като я обелите. За да не се влошат коликите при бебетата, не е желателно да се ядат краставици заедно със следните храни:

 • зеле;
 • пълномаслено мляко;
 • сурови ябълки, костилкови плодове, сини сливи, сушени кайсии;
 • газирани напитки.

Когато кърмите, не трябва да се увличате със зеленчуци, донесени от Китай, Турция и Иран. Rosselkhoznadzor редовно установява несъответствието им с фитосанитарните стандарти. Краставиците от европейските страни са по-безопасни, тъй като преминават по-строг контрол. Местните парникови краставици се появяват около месец преди сезона на тези зеленчуци, тоест не по-рано от средата на май. Най-естествените и безопасни са смлените краставици, които могат да бъдат закупени само през лятото, от около средата на юни.

Възможно ли е кърмачка да пресни и мариновани краставици

Мислейки за ползите от кърмата за бебето, всяка майка разбира, че ще трябва да се откаже от употребата на много продукти. Но понякога напълно привидно безопасни съставки, включително краставици, които според мнозина не съдържат нищо освен вода, попадат под забраната. Но дали всички тънкости на такъв познат продукт са известни на млада майка? В какви случаи не можете да използвате краставици, докато кърмите и под каква форма можете? Ето въпросите, които кърмещата майка трябва да зададе на лекаря в спорни ситуации относно ползите от определени ястия..

Полезни свойства на краставиците

Както всички зеленчуци, краставиците съдържат фибри, от които тялото се нуждае, за да подобри храносмилането. Освен това си струва да се споменат и други полезни свойства на краставиците. В допълнение към водата и вече споменатите фибри, пресните краставици при кърмене ще помогнат за попълване на нивото:

 • калий;
 • йод;
 • магнезий;
 • фосфор;
 • жлеза;
 • цинк и много други.

Краставиците нормализират нивата на холестерола, премахват токсините и токсините и ви помагат да отслабнете. Освен това пресният, хрупкав зеленчук възстановява еластичността и външния вид на кожата на лицето, благодарение на съдържащите се в нея цинк и силиций и често можете да чуете за неговите антиоксидантни свойства. По време на лактацията краставиците се използват и за попълване на йод, който е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза, както и за развитието на бебето и неговата физическа активност. Витамините от група В, съдържащи се в краставиците, участват активно в работата на нервната система, стабилизират емоционалното състояние на жената, което е изключително важно по време на кърмене.

Особено полезно е да се ядат малки, млади краставици - те имат висока концентрация на витамин С, който има благоприятен ефект върху отслабената имунна система на кърмачка, служи като добър антиоксидант, а също така стяга опънатата кожа след раждането.

Както всички здравословни храни, важно е да комбинирате краставиците правилно с други храни. Например, когато ядете пресни краставици с месо, се получава по-добро усвояване на протеини и желязо, плюс натоварването на храносмилателния тракт намалява..

Солени краставици

За разлика от много консервирани храни, киселите краставички не губят много от полезните си свойства, когато се осолят. За кърмачка мариновани или мариновани краставици не са противопоказани, но си струва да се ядат в ограничени количества. Тъй като хранителните съставки влизат в тялото на бебето и често могат да провокират чревни колики при новородени. Трябва да въведете такъв продукт в менюто на кърмачка малко, като добавите към основното ястие. И след консумация внимателно разгледайте реакцията на бебето и, ако няма негативни прояви, тогава в бъдеще мариновани или мариновани краставици могат да се ядат няколко пъти седмично, без да навредят на здравето на майката и детето.

Трябва ли да ям краставици по време на кърмене?

Без значение колко вкусни са киселите краставички, кърмещата майка трябва да помни, че солта предотвратява извеждането на излишната течност от тялото. Маринованите краставици също е по-добре да отложите за по-късно, във всеки случай не трябва да ги ядете през първия месец след раждането на детето. След това можете да опитате няколко хапки, но е по-добре да намерите по-здравословна алтернатива на маринованите краставици с оцет..

Пресните краставици също не винаги могат да бъдат полезни за мама - не трябва да ядете парникови зеленчуци, отглеждани в чужбина или през зимата. Поради съдържащите се в тях нитрати едва ли могат да се нарекат полезни, затова е по-добре краставиците, сервирани на трапезата, да се отглеждат сами в лятната си вила.

Влияние върху тялото на бебето

Използването на краставици през периода на хранене може да повлияе на бебето по два начина. Всъщност, освен че полезните елементи се прехвърлят върху бебето, има и обратен ефект. При излишък на зелени зеленчуци в менюто на кърмачка, детето развива подуване и колики, а диетата с краставици през първите месеци от живота може да провокира повишено образуване на газове и да предизвика ферментация в храносмилателния тракт при бебе. В същото време умерената консумация на краставици нормализира храносмилателната система и води до леко слабително действие, благодарение на което няколко резена краставица ще помогнат при запек..

По принцип никой не забранява на кърмачка да яде краставици под различни форми, но във всичко, което трябва да знаете кога да спрете. Ако ядете краставици, тогава по-добре са пресни и млади. А раздробяването на солени корнишони е по-добре след въвеждането на първите допълващи храни за бебето. Така продуктът ще донесе повече полза за бебето и майката, отколкото ще навреди. В същото време си струва постепенно да се въведе полезна съставка, като всички нови продукти. Препоръчително е да добавяте краставици към храната сутрин, а вечер да наблюдавате поведението на детето и здравословното му състояние.

Можете ли да ядете краставици, докато кърмите??

За кърмачето кърмата е основният източник на хранителни вещества, необходими за растежа. Именно с вкусното и здравословно мляко той получава протеини, мазнини и въглехидрати, витамини, минерали и много други микроелементи. Имайки предвид това, кърмещата майка трябва да се храни балансирано, като допълва диетата си с пресни зеленчуци и плодове. Един от безвредните на пръв поглед зеленчуци е краставицата, но по някаква причина употребата му по време на кърмене предизвиква противоречива реакция сред опитни майки. Нека да видим дали краставиците могат да бъдат кърмени за мама и колко полезни ще бъдат за бебето?

Пресни краставици за кърмене: ефектът върху тялото на майката и бебето

Краставицата е вкусен нискокалоричен зеленчук, съставен от 95% структурирана вода, който:

 • спомага за прочистването на организма от токсини,
 • подобрява бъбречната и чревната функция,
 • нормализира метаболизма.

В допълнение към водата, този хрупкав зеленчук съдържа:

 • много растителни фибри (диетични фибри), които спомагат за нежно почистване на червата и подобряват чревната подвижност;
 • витамини А, В1, В2, С, които подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата, имат положителен ефект върху функционирането на сърцето, мозъка и нервната система, подобряват метаболизма;
 • ниацин (витамин РР), който влияе върху производството на стомашен сок и подобрява храносмилането, както и помага за понижаване на холестерола в кръвта;
 • фолиева киселина (витамин F), която е от съществено значение за растежа и развитието на имунната и кръвоносната системи;
 • йодът е жизненоважен микроелемент, който подпомага функционирането на щитовидната жлеза;
 • други минерали: калий, цинк, магнезий, желязо, натрий, фосфор.

Както виждаме, салата от пресни краставици през сезона със сигурност ще бъде от полза за всеки възрастен..

Но за бебе, което е кърмено, краставица, изядена от майка на вечеря, може да има отрицателен ефект. Индивидуалната реакция на тялото на кърмещата жена към основните свойства на зеленчука може да се предаде на детето под формата на подуване на корема, повишено образуване на газове или диария.

Защо се случва това? Кърмата има постоянен състав и се прави от кръв, а не директно от изядена храна. Веществата, които изграждат краставицата, ще попаднат в кръвта и млякото на майката под формата на аминокиселини. Но реакцията на корема на бебето се копира от тази на майка ми, тъй като имате обща микрофлора. Ето защо, ако сте забелязали, че червата ви реагират на консумацията на голям брой краставици с подуване или „разхлабени изпражнения“, тогава бебето ще има същото след млякото със състава „краставица“. Но за незрялата храносмилателна система на бебето, малко количество растителни компоненти е достатъчно за реакция.

В какви случаи е възможно и в кои случаи е невъзможно да се ядат пресни краставици, докато кърмите?

Когато бебето се роди, ден след ден то се научава да съществува в реалния живот извън утробата, свиквайки с ново хранене, майчина микрофлора и непознати усещания в корема. Периодът на адаптация продължава средно от три до четири месеца. По време на този етап от развитието на бебето, майката трябва да бъде внимателна, когато въвежда нови продукти в диетата си..

Какво да направя, ако мама, по време на кърмене, наистина иска да се поглези със салата от краставици?

 1. На първо място, трябва да разберете, че зеленчуците, закупени в магазина през зимата, се отглеждат в оранжерии с помощта на нитрати. Такива плодове не трябва да се консумират, тъй като съществува риск от отравяне на бебе, което е кърмено. Ако навън е топло лято и току-що в леглата са узрели пресни краставици, мама може спокойно да се опита да ги въведе в диетата.
 2. Яжте малко парче краставица за закуска.
 3. Наблюдавайте реакциите на бебето през целия ден.
 4. Ако видите, че той плаче от болки в корема или повишено образуване на газове, той има „разхлабени изпражнения“, опитайте се да повторите „експеримента“ на следващата сутрин. Втората проверка се извършва, за да се увери, че тялото на бебето е реагирало точно на определен продукт.
 5. Ако бебето е понасяло добре първия тест, позволете си да изядете малка част от салатата: нарежете краставицата на тънки филийки и подправете с ароматно слънчогледово или зехтин. Забележка: ако бебето има запек, можете да опитате тази салата - тя помага за подобряване на храносмилането и лесно решаване на деликатен проблем.

Пресните краставици от градината са чудесен източник на много хранителни вещества. Опитайте се да ги въвеждате в диетата си постепенно, ако кърмите и внимателно следете реакцията на трохите към нов продукт, особено през първите 3 месеца от живота.

Експерт: Мария Николаевна Шелестова,
специалист по възстановяване след раждане

Хареса ли ви статията? Напишете вашето мнение в коментарите.