Всяка трета бременна жена изпитва симптоми на задух. Задухът е нарушение на ритъма и честотата на дишането. Когато се случи, бъдещата майка изпитва липса на въздух, появява се слабост, виене на свят.

 1. Липса на въздух по време на бременност
 2. Особености на промяната в положението на вътрешните органи по време на бременност
 3. Затрудненото дишане е опасно.?
 4. Физиологичен процес
 5. Причини за патология
 6. Естеството на проява на задух
 7. Трудно е да се диша късно
 8. Задух преди раждането
 9. Чувство на недостиг на въздух
 10. Какво ще каже лекарят
 11. Полезно видео

Липса на въздух по време на бременност

Причините за задух се различават по различно време. Жена, изправена пред такъв проблем, трябва да знае какво се случва с тялото й, което може да послужи като тласък за нарушена дихателна функция. Важно е да се идентифицира и отстрани причината за такава патология навреме..

Особености на промяната в положението на вътрешните органи по време на бременност

С подобна жалба най-често бременните жени кандидатстват по-късно, започвайки от 30-та седмица. В допълнение към затруднено дишане, бъдещите майки могат да получат болка в гърдите, гърба, слънчевия сплит, под ключицата.

През последния триместър нарушението на пълния ритъм на вдишване и издишване е свързано с изместване на вътрешните органи. Това се дължи на интензивния растеж на плода. Бебето активно напълнява, матката расте и притиска диафрагмата на белите дробове. Обемът им е намален, ритъмът на дишането е нарушен.

Освен белите дробове, през последните месеци преди раждането са засегнати и други органи. Временното разселване е в процес на:

 • стомах;
 • жлъчен мехур;
 • червата;
 • далак;
 • пикочен мехур;
 • бъбреците.

При здрава жена компресията на органа не предизвиква сериозни симптоми. Обикновено може да се прояви:

 • киселини в стомаха;
 • често уриниране;
 • диарични изпражнения;
 • насищане с бързо хранене;
 • леко гадене.

Затрудненото дишане е опасно.?

Затрудненото дишане може да изглежда като незначителен симптом. Жените обаче не трябва да пренебрегват сигналите на тялото си - задухът може да показва сериозни системни нарушения.

В ранните етапи този симптом може да показва нарушение на здравословния начин на живот, обостряне на хронични заболявания. Във втория триместър задухът значително ограничава двигателните възможности на жената. Причината може да бъде: нарушаване на работата на сърцето, кръвоносните съдове, изместване на белите дробове.

Дихателната дисфункция води до:

 • кислороден глад на майката и детето;
 • желязодефицитна анемия;
 • фетална хипоксия;
 • ранно стареене на плацентата;
 • вътрематочно забавяне на растежа.

Физиологичен процес

Истинският механизъм на задух все още е неясен. Най-често появата му е свързана с нарушения във функционирането на дихателната система или сърдечна недостатъчност..

Симптоматичното намаляване на обема на белите дробове води до намаляване на приема на въздух. Сигналът за кислороден глад навлиза в двигателната област на мозъка, оттам - по блуждаещите нерви обратно към дихателните пътища. Интервалите на вдишване и издишване се съкращават, дишането става повърхностно. Чрез увеличаване на броя на вдишванията тялото компенсира дефицита на входящия обем кислород.

Причини за патология

Дори здрава млада жена може да има затруднения с дишането. Всеки случай е индивидуален и зависи от здравословното състояние на майката, характеристиките на хода на бременността.

Основните причини за задух включват:

 1. Прекомерна физическа активност.
 2. Стрес.
 3. Пушене.
 4. Алкохолни напитки.
 5. Хормонални нарушения.
 6. Анемия.
 7. Болести на белите дробове, бронхите.
 8. Сърдечно-съдови заболявания.
 9. Носенето на тесни дрехи.

Респираторна дисфункция може да възникне по различни причини. По-често жените се сблъскват с подобен проблем през втората половина на бременността. За дълги периоди детето е достатъчно голямо. Той активно расте и се движи. Феталното налягане води до проблеми с дишането.

През втората половина на бременността се появява задух поради:

 • плодът напълнява;
 • уголемената матка притиска съседните органи;
 • горният форникс на утробата лежи върху диафрагмата, намалявайки обема на белите дробове;
 • увеличават симптомите на задух анемия, подуване, тютюнопушене, астма, преяждане.

Естеството на проява на задух

Лекарите разграничават дихателните нарушения при бременни жени в 3 вида:

 1. Симптоматично, временно. Задухът се проявява спорадично, след раждането изчезва напълно.
 2. Органични. На фона на бременността жената може да изостри системните заболявания. Носенето на дете може да се превърне в катализатор за развитието на сърдечно-съдови, белодробни патологии.

За да определи точно степента на опасност от задух, бъдещата майка трябва да наблюдава кога започват дихателните недостатъци. Струва си да се преразгледа начинът на живот, храненето, режимите на сън.

Трудно е да се диша късно

Последните 2-3 месеца на бременността при много жени са придружени от постоянен задух. Рисковата зона включва бременни жени:

 • да бъдеш с наднормено тегло;
 • страдащи от подуване;
 • пушачи;
 • над 35;
 • със системни заболявания на белите дробове, кръвоносните съдове.

Голямото тегло на плода нарушава функцията на белите дробове, при вдишване те се разширяват слабо, не са наситени с кислород. Тази ситуация може да продължи до датата на доставка. Облекчение настъпва седмица преди раждането, когато матката се спусне в областта на таза.

Задух преди раждането

Една на две жени изпитва задух през последния месец преди раждането. Теглото на плода продължава да се увеличава, матката набира критична маса, дъното й притиска органите на гръдния кош.

Задухът често се появява само при движение, огъване, ходене. В покой дихателният ритъм се възстановява. Тази дисфункция е временна. Всички симптоми ще изчезнат веднага след раждането.

Чувство на недостиг на въздух

Липсата на адекватна консумация на кислород влошава благосъстоянието на жената. Атаките са придружени от остър недостиг на въздух.

За да намалите или премахнете неприятен симптом, се препоръчва:

 • ходете по-често;
 • яжте често на малки порции;
 • изпълнявайте дихателни упражнения;
 • носете широки дрехи;
 • откажете цигарите.

Тези правила трябва да се спазват през цялата бременност, за да се облекчи дихателната дисфункция..

Какво ще каже лекарят

Струва си да посетите лекар, ако задухът продължава повече от две седмици. Ако жената няма никакви органични патологии, лекарят ще даде следните препоръки:

 1. Прием на успокоителни тинктури. Билки като: валериана, майчинка, мента - отпускат мускулите, облекчават спазмите.
 2. Извършване на лека гимнастика. Йога, разтягане, ходене допринасят за по-доброто оксигениране на кръвта.
 3. Редовно проветряване на жилищното пространство.
 4. Спи на високи възглавници. Легналото положение освобождава повече белодробно пространство.

Ако препоръките не помогнат, лекарят ще предпише допълнителни клинични прегледи.

За да намали или премахне симптома на задух, бъдещата майка трябва да следва здравословен начин на живот и незабавно да потърси медицинска помощ. Простите препоръки за премахване на задуха помагат на жените да носят бебето си до края на срока.

Какво да правим с задух по време на бременност

Какво да направите, ако имате задух през първия триместър

Важно е да се идентифицират причините, поради които дишането става нарушено. Те могат да бъдат различни за всеки мандат. Прогестеронът играе специална роля при появата на задух. Той е от съществено значение за нормалното развитие на плода. Хормоните, които започват да се произвеждат в по-големи количества, поддържат стегнатите стени на кръвоносните съдове на дихателната система. Те периодично имат спазми и се чувства като липса на въздух. Прогестеронът в ранните стадии също провокира оток на лигавицата и причинява назална конгестия и сухота. Нарушено е и дишането..

През първия триместър задух се появява в следните случаи:

 • хормонални промени;
 • увеличаване на обема на циркулиращата кръв;
 • физическа дейност;
 • пушене;
 • консумация на алкохол;
 • носене на неподходящо облекло;
 • емоционална нестабилност;
 • наличието на белодробни и сърдечни заболявания.

В последния случай трябва да посетите лекар.

Въпреки това, задухът в ранните етапи е по-скоро изключение, отколкото правило. Жените обикновено го усещат по-късно..

Нарастващият плод допълнително натоварва сърцето. Започва да изпомпва повече кръв, защото се появява друг кръг на кръвообращение - между бебето и майката. Тъй като сърцето се свива по-често, честотата на дишането също се увеличава. Колкото повече кръв задвижва, толкова повече кислород е необходим. Това означава, че жената започва да диша по-често..

Допълнително натоварване на сърцето се появява при ходене с бързо темпо, бягане, изкачване на стълби. Ако сте свикнали с редовни активни спортове, намалете натоварването. Дайте предпочитание на ходене, йога, плуване.

Изключете от менюто силен чай, какао, кафе, кока-кола. Дори шоколадът ще трябва да бъде ограничен, тъй като съдържа вълнуващи алкалоиди - кофеин и теобромин..

Време е лошите навици да изчезнат от живота. Това се отнася за алкохола и никотина. Време е да започнете нов живот и да се откажете от пушенето и пиенето. Премахнете кофеина от вашата диета. Той стимулира рецепторите, които карат сърцето да бие по-бързо. Налягането на жената се повишава, нервната система е възбудена. В резултат на това тялото се нуждае от повече кислород..

Алкохолът има вълнуващ ефект. Дори на бутилката бира да пише „безалкохолно“, това не гарантира пълното отсъствие на етилов алкохол. Той все още е там, дори и в минимално количество..

Избягвайте местата, където хората пушат. Дори пасивното пушене има отрицателно въздействие върху здравето. Никотинът и въглеродният диоксид навлизат в кръвния поток през белите дробове и унищожават кислорода, който се пренася от кръвта през тялото. Те също причиняват вазоспазъм. Тялото на мама реагира чрез увеличаване на налягането, ускоряване на сърдечната честота и задух.

Прегледайте гардероба си. Оставете само дрехи, изработени от естествени материали, за предпочитане свободен или полуоблечен силует, които не ограничават движенията. Това важи и за бельото. Когато купувате, имайте предвид функционалността на сутиена, а не неговата красота. Изберете модел с широки презрамки и без твърди рамки.

Някои сериозни белодробни или сърдечни заболявания също причиняват задух.

Те включват астма, пневмония, туберкулоза, алвеолит. Ако задухът се появява в покой или сън и понякога е придружен от аритмия, това е сърдечна диспнея. За да изключите тези фактори, по-добре е да се консултирате с лекар и да преминете необходимите тестове..

Задух през втория и третия триместър

Задухът е често срещан през този период. Това се дължи на факта, че плодът расте, матката се разтяга и притиска органите, включително диафрагмата - преградата, която разделя гръдния кош и коремните кухини. Ето защо се появява задух. Колкото по-високо се издига матката, толкова по-задъхано..

Понякога задухът по време на бременност се придружава от следните симптоми:

 • често сърцебиене;
 • неравномерен пулс;
 • редовно виене на свят;
 • изпотяване на краката и дланите.

За да се изключи анемията, лекарят ще изпрати допълнителен тест за желязо.

В противен случай причините за тежкото дишане са едни и същи: лоши навици, тесни дрехи и прекомерна активност..

Една до две седмици преди раждането плодът потъва надолу, матката притиска по-малко диафрагмата и задухът вече не притеснява жената.

Следното трябва да ви предупреди:

 • болка в гърдите;
 • сини устни;
 • силен задух;
 • чести хрипове.

Ако получите тези симптоми, незабавно посетете Вашия лекар. В някои ситуации се предписва компютърна томография, за да се изключи наличието на тромбоза.

Как да премахнете задуха по време на бременност сами

Промяната в работата на дихателната и сърдечно-съдовата система по време на бременност е естествен процес. Благодарение на това кислородът се доставя на малкия организъм. Ако задухът се появява само от време на време, не са необходими специални мерки. След раждането всичко ще се върне на мястото си.

Ако задухът се появява редовно, той няма да бъде напълно елиминиран. Във Вашите сили обаче е да предприемете някои мерки и да отстраните причините за симптома. Предефинирайте начина си на живот. Премахнете негативните емоционални преживявания. Настройте се на положителна вълна и редовно се подхранвайте с добра енергия от близките. Пускайте забавни филми, четете добри книги и имайте хоби. Понякога лекарят предписва хапчета от валериана или майчинство за облекчаване на емоционалния стрес.

Ако причината за задух е нарастващ плод, правете дихателни упражнения редовно или пейте по-често. Внимавайте за стойката си. Дръжте раменете си изправени и не се мърдайте. Белите дробове в това положение са изправени, доколкото е възможно. Правият гръб също максимално отблъсква матката от диафрагмата. Ако е трудно да се диша, вдигнете двете ръце над главата си: в това положение отваряте гърдите си и дишате по-лесно.

Разхождайте се в парка с спокойно темпо всеки ден. Проветрявайте стаята вечер преди лягане.

Яжте малки хранения пет пъти на ден. Фракционното хранене не натоварва или претоварва стомаха. Тъй като тя ще бъде отпусната, няма да окаже голям натиск върху матката..

Ако имате задух по време на бременност, почивайте в легнало положение. Поставете възглавници под гърба си, ако е необходимо. Сменяйте позата си по-често, когато четете или гледате телевизия.

Избягвайте безпокойството и стреса. В такива ситуации тялото отделя адреналин и дишането се ускорява. Напрежението облекчава масажа на главата, раменете и шията.

Ако няма противопоказания, използвайте масло от маточина, за да възстановите дишането. За да направите това, поставете няколко капки в арома лампа.

Във втория триместър включете храни с високо съдържание на желязо, като месо от органи, бобови растения. При липса на този минерал нивото на хемоглобина, който е отговорен за преноса на кислород, намалява..

Редовно информирайте гинеколога си за чувствата си, особено за онези, които внезапно са започнали да ви притесняват. Организирайте начина си на живот, за да намалите негативните влияния, които причинява задухът.

Задух по време на бременност

Задух по време на ранна и късна бременност

Един от най-неприятните симптоми при бъдещите майки е задухът по време на бременност. Ако някой не знае - усещане за липса на въздух при вдишване, но буквално не можете да дишате. Усеща се недостиг на кислород. В същото време сърдечната честота се увеличава значително..

Поради тази болест, по-голямата част от бъдещите майки са принудени да държат прозорци или отвори отворени денонощно и не могат да водят нормален живот поради много лоша поносимост към физическа активност - дишането се заблуждава буквално веднага.

Има много причини за задух:

 • претоварване на сърдечно-съдовата система на майката (сърцето и кръвоносните съдове вече трябва да работят не за един организъм, а за двама);
 • липса на кислород (кислородът, вдишван от майката, се разпределя между нея и детето);
 • желязодефицитна анемия (нисък хемоглобин);
 • истински сърдечни проблеми (дефекти и др.);
 • матката, поддържаща белите дробове отдолу (обикновено на осмия месец от бременността и по-късно);
 • ринит на бременни жени (хормонално причинено "пълнене" на носа), когато назалното дишане е затруднено, настъпва задух;
 • остра и хронична бъбречна недостатъчност;
 • тиреотоксикоза (патология на щитовидната жлеза).

И въпреки че в повечето случаи задухът при бъдещите майки е вариант на нормата, наложително е да се оплачете на гинеколога, водещ бременността. И той със сигурност ще я насочи към терапевт и евентуално кардиолог, ендокринолог и пулмолог.

Какви тестове и прегледи предстоят

 1. Измерване на кръвното налягане. Тази процедура очаква жена на всеки лекар. Но в случай на задух и периодични скокове на налягане (включително с така наречения синдром на бялото палто), на жената се препоръчва да измерва сама, у дома, 2 пъти на ден..
 2. Измерване на сърдечната честота. Задухът често се придружава от тахикардия. Това е много неприятно състояние. Обикновено пулсът при жените по време на бременност е 80-100 удара в минута, малко по-висок от този извън бременността. Но за някои жени сърдечната честота намалява от 150-170 удара с малко физическа активност. Това е много тежко натоварване на сърцето..
 3. ЕКГ. Рутинен тест за бременност. Обикновено резултатите от ЕКГ трябва да казват "синусов ритъм", но "синусова тахикардия" също е вариант на нормата. Основното е, че няма записи за отклонението на електрическата ос на сърцето..
 4. Пълна кръвна картина с определяне на хемоглобина. Факт е, че чувството за задух, липса на въздух и тахикардия е ясен признак за липса на желязо в организма. Обикновено се случва, когато хемоглобинът е под 100-110. След повишаване на хемоглобина дишането веднага ще стане по-лесно. И той значително ще увеличи силата си.

Как да се справим с недостиг на въздух, ако не бъдат открити аномалии?

Ако резултатите от теста са добре, вземете следните мерки.

 1. Бъдете по-често на открито или поне проветрявайте стаята. Доставката на кислород е абсолютно необходима. Винаги спите с отворен прозорец.
 2. Намерете позиция, при която матката не притиска силно диафрагмата, за да можете да дишате по-лесно. Проблемите с дишането обикновено се появяват, докато седите.
 3. Ходете бавно, никога не бързайте. И ако се разхождате сами, за всеки случай винаги имайте телефон и малко пари за такси. Никога не знаеш...
 4. Ако Вашият лекар няма нищо против, започнете да приемате последователно чайове от майчин и валериан. Те са много добри в успокояването, включително леко намаляване на атаките на задух и тахикардия.
 5. Яжте малко. Не забравяйте, че препълненият стомах, съчетан с огромна матка, притиска диафрагмата и ви пречи да дишате свободно.
 6. Избягвайте тежки физически натоварвания.
 7. Овлажнявайте въздуха у дома по време на отоплителния сезон. Много по-лесно е да дишате влажен въздух и носната лигавица няма да изсъхне.

Какво да правите, ако започне пристъп на задух?

Опитайте се да се успокоите и спрете, ако сте в движение. След това трябва, ако е възможно, да седнете и да започнете да дишате, както следва: дълбоко вдишване и издишване. Така тялото ще получи достатъчно кислород за себе си и за плода. Не забравяйте, че задухът ви заплашва бебето с хипоксия..

Ако сте у дома, заемете позиция, при която дробовете ви ще бъдат максимално свободни - качете се на четири крака. И продължете да дишате дълбоко. Между другото, такова дишане не само насища добре с кислород, но и успокоява. А по време на раждане е много полезно - облекчава малко, като отпуска мускулите на матката и насърчава бързото отваряне на маточната шийка.

Помня! Причините за задух, особено остър задух, могат да бъдат много тежки, включително рак. Ето защо, ако се чувствате зле, не забравяйте да информирате Вашия лекар за това..

Защо се появява задух в началото на бременността

Задухът по време на ранна бременност е доста често срещан. Изразява се в затруднения с дишането по време на движенията: дълбочината, честотата на вдишванията са нарушени, момичето изглежда липсва кислород. Освен това състоянието може да възникне не само при ходене, но дори и при най-простите действия. Какво се случва и кога е време да посетите лекар?

Възможни причини за задух в ранните етапи

Най-често лошото здраве по време на ранна бременност може да бъде свързано с намаляване на нивото на хемоглобина в кръвта. Ако има съмнение, че именно този проблем води до задух, тогава трябва да вземете кръвен тест и да установите хранене. В крайна сметка анемията по време на бременност е доста често срещано явление..

Причината могат да бъдат и проблеми със сърдечно-съдовата система. Тялото трябва да работи за двама, което се отразява и на дишането. Освен това бъдещата майка може да бъде обезпокоена от учестен пулс по време на ранна бременност. В този случай трябва да посетите Вашия лекар и да му кажете всичко. Особено внимание трябва да се обърне на момичетата, които са имали сърдечни проблеми дори преди бременността. Лекарят ще проведе преглед и, ако е необходимо, ще предпише лечение, за да се почувствате по-добре. Лекарствените лекарства обикновено включват магнезий, желязо, други витамини и микроелементи..

Задухът по време на ранна бременност може да бъде или сериозна заплаха за здравето на майката, или напълно безобидна проява. Доста често състоянието се нормализира от само себе си. Например, ако бъдещата майка носи тесни и неудобни дрехи, тогава когато я смените на специална, проблемите с дишането изчезват.

Следните причини също могат да провокират задух:

 • неправилен начин на живот, който жената не е променила по време на бременност (пушене, алкохол, бездействие);
 • ниско налягане;
 • токсикоза, която се усеща особено след хранене;
 • повишена физическа активност (дълги разходки с велосипед, големи натоварвания по време на тренировка);
 • хормонален скок;
 • увеличаване на обема на кръвта в тялото;
 • нервно напрежение, стрес;
 • белодробни заболявания, включително хронични заболявания.

Правила, които да помогнат на жените да се справят с недостиг на въздух

Някои правила ще помогнат за облекчаване на състоянието и премахване на дискомфорта. Като начало трябва внимателно да анализирате начина си на живот:

 • откажете цигарите;
 • избягвайте силно емоционално претоварване, стрес;
 • изберете правилните дрехи, отдавайки предпочитание на естествените тъкани;
 • през лятото няма да навреди да вземете чадър от слънцето и по-рядко да излизате навън през най-горещите часове;
 • забавете темпото с активен начин на живот.

Има общи препоръки, които ще помогнат за облекчаване на умората по време на ранна бременност, подобряване на настроението и нормализиране на състоянието. За да направите това, бъдещите майки се нуждаят от:

 • следете диетата си, не забравяйте да закусите и да не преяждате;
 • пийте повече течности;
 • спете достатъчно (и спете с отворен прозорец, ако времето позволява, ако не, то поне проветрете стаята);
 • преди лягане пийте успокояващ чай на основата на валериана, майчинка;
 • правете дихателни упражнения;
 • ако задухът по време на бременност ви притеснява повече по време на сън, тогава трябва да се опитате да спите полуседнали или да използвате специални възглавници;
 • не седите дълго и неподвижно пред компютър, телевизор, опитайте се да отделите 5-10 минути на час за разходка, затопляне;
 • научете се да се контролирате по време на пристъпи на задух, не се поддавайте на паника.

На някои жени помагат етерични масла, кислородни коктейли. Ако по време на тренировка се появи задух, по-добре е да седнете, да легнете и да си починете и да увеличавате натоварването постепенно и малко по малко.

Съпътстващи симптоми, при които трябва спешно да посетите лекар

Задухът и свързаните с него проблеми не винаги са норма за жената и причиняват слабост само по време на ранна бременност. В някои случаи неразположението може да причини доста силен дискомфорт и дори болка. Спешна нужда от консултация с лекар, ако се появят допълнителни симптоми:

 • болка в гърдите при вдишване;
 • учестено и периодично дишане;
 • цианоза в устните;
 • студени ръце и крака;
 • виене на свят и припадък;
 • тежка слабост, когато е трудно дори да станете от леглото;
 • повишена телесна температура;
 • кашлица, особено ако кърви;
 • обостряне на астмата.

За щастие, най-често задухът в ранните етапи не е пряка заплаха за състоянието на детето. Доста често се превръща само във временно явление, което преминава след нормализиране на хормоналните нива, нивата на хемоглобина и начина на живот. Основното нещо е да не изпадате в паника! Опитайте се да се придържате към общите препоръки и да ходите повече навън, научете се да контролирате дишането си с помощта на специални упражнения. Те също ще бъдат полезни по време на раждане..

Възможно ли е обаче да отслабнете в началото на бременността? Безопасно ли е за мама и бебе?... В допълнение, те често имат задух, което също не е така.

Значението на здравословния сън в началото на бременността. Как да изберем правилната поза. Причини, поради които не можете да спите по корем.

Тахикардия по време на бременност: кога да се притеснявате.... тежка слабост, задух; сънливост и раздразнителност.

Колко натиск по време на ранна бременност би бил нормален?... повишен задух при ходене

Задух при бременни жени: причини, опасности и методи на лечение

Бременността е най-щастливото време в живота на всяка жена. Не е много приятно, когато тя е засенчена от задух, който може да придружава бъдещата майка през целия период на бременността. Задухът по време на бременност може да бъде предизвикан от редица причини, установявайки кои можете окончателно да се отървете от болестта или да облекчите състоянието по време на атаки.

Защо няма достатъчно въздух?

Жена в очакване на дете става подозрителна и изпада в паника по някаква причина. Не мислете, че липсата на въздух е симптом на сериозно заболяване. Сега тялото ви се адаптира към нови условия и всяка адаптация се извършва индивидуално. Ето защо не е нужно да се страхувате, но внимателно прочетете съветите и препоръките.

Задухът може да се появи още в ранните етапи на бременността, когато плодът тепърва се формира и тялото на жената се преструктурира. Въздухът започва да е оскъден дори по време на сън, така че трябва да спите с отворен прозорец в полуседнало положение. Влошаването на здравето през този период ще зависи от начина на живот, който бъдещата майка води, и от нейните лоши навици. Недостигът на въздух ще зависи от редица фактори:

 1. Голяма физическа активност върху тялото.
 2. Употреба на тютюн, алкохол или наркотици.
 3. Наднормено тегло.
 4. Емоционален дисбаланс.
 5. Желязодефицитна анемия.
 6. Токсикоза.
 7. Ниско налягане.
 8. Болести на белите дробове и бронхите.
 9. Простуда и вирусни заболявания.
 10. Патология на сърдечно-съдовата система.
 11. Неудобно, тясно синтетично облекло.

Ако една жена е в състояние да възстанови живота си навреме: тя се отказва от пушенето и се отказва от алкохола и наркотиците, тогава задухът през първия триместър няма да наруши емоционалния и физическия баланс. Токсикозата при това състояние също ще протече без особени усложнения..

На този етап трябва да посетите Вашия лекар, той ще Ви предпише кръвен тест, който ще покаже нивото на хемоглобина в кръвта. На ниско ниво се предписва адекватно лечение, което се състои в прием на лекарства. Според резултатите от изследването ще стане ясно дали има нарушение на сърдечната дейност. Ако една жена е имала сърдечни проблеми преди бременността, специалистът трябва да бъде предупреден за това заболяване при регистрация.

Задухът, който се появява по време на бременност, може да бъде резултат от хормонални промени в организма, когато солната киселина се отделя в излишък. Поради тази причина храната, която се приема често и на малки порции, причинява дискомфорт..

Задухът най-често се превръща в неприятно явление от втория триместър, когато плодът започва да расте и има натиск върху вътрешните органи на бъдещата майка. Диафрагмата не е изключение, колкото повече се разтяга матката, толкова повече се излага, следователно при всяко натоварване липсва въздух. Ситуацията се влошава от лошите навици на бременна жена. Алкохолът и тютюнът отслабват защитните функции на организма и водят до неправилно функциониране на жизненоважни системи.

През третия триместър на бременността задухът се появява при почти всички жени. Бебето расте, наддава, съответно, матката се разтяга до максималната си стойност и се увеличава натискът върху белите дробове и диафрагмата, което възпрепятства пълната им работа. Липсата на въздух ще притеснява дори онези бъдещи майки, които водят здравословен начин на живот и са спазвали препоръките на гинеколог през цялата си бременност.

Облекчението идва няколко седмици преди раждането, когато коремът спадне и бебето се подготви да излезе на бял свят. Ако плодът е голям или бременността е придружена от многоводие, тогава състоянието на задух ще ви придружи до родилното отделение.

Справяне с недостиг на въздух?

Ако през първите месеци на бременността започнете да се притеснявате от липса на въздух, трябва да идентифицирате причините за заболяването и да се отървете от тях..

 • Преразгледайте начина си на живот и ежедневието си:
  • намаляване на физическата активност,
  • изключете тютюна и алкохола,
  • бъдете по-малко нервни, не влизайте в конфликти,
  • увеличете времето за разходки, тихи разходки,
  • спете достатъчно и отделете време за дрямка.
 • Свържете се с вашия медицински специалист с този проблем. Той ще предпише подходящ преглед и ще изключи или потвърди наличието на белодробни заболявания.
 • Прегледайте гардероба си и изберете просторни неща, изработени от естествени материи (памук, лен).

Началото на втория триместър е белязано от появата на някои нюанси, изпълнението на които може да облекчи състоянието и да избегне внезапни пристъпи на задух:

 • започнете да посещавате курсове за бременни жени, където ще бъдете научени да дишате правилно,
 • поставете допълнителни възглавници на леглото и спите легнали,
 • когато сте близо до компютър, телевизор или кола за дълго време, сменяйте позата си по-често,
 • опитайте се да ядете на малки хранения, така че стомахът да не се превърне в друг фактор за натиск върху белите дробове,
 • внимавайте за наддаване на тегло, излишните килограми могат да причинят недостиг на въздух,
 • говорете с Вашия лекар относно приема на успокоителни или хапчета, които да Ви помогнат да нормализирате емоционалното си състояние.

Липсата на витамини по време на ранна бременност и не само може да причини внезапно задух, дори в покой. Поради определени модели повечето от витамините и микроелементите отиват за развитието на бебето, така че майката има дефицит. Обикновено гинеколозите препоръчват прием на мултивитамини от деня, в който е регистрирана жена. Не забравяйте за пресните зеленчуци и плодове, които могат да запълнят липсата на хранителни вещества, а благодарение на фибрите поддържат теглото нормално.

Забележка! Етеричното масло ще ви помогне да се отпуснете и да се успокоите, което може да бъде избрано въз основа на индивидуалните предпочитания и настроение..

Защо липсата на въздух е опасна??

Недостигът на въздух при бременни жени не винаги може да бъде честа проява на промени в женското тяло. Липсата на въздух в някои случаи се придружава не само от тежки пристъпи, но и от болка и симптоми:

 • болка при издишване или вдишване в гърдите,
 • учестено дишане,
 • сини устни
 • виене на свят,
 • силна слабост,
 • повишена телесна температура,
 • кашляне на храчки,
 • астматичен пристъп.

Трябва незабавно да посетите лекар. В края на краищата такива признаци сигнализират за сериозна неизправност в тялото и изискват спешна медицинска намеса..

Важно! Липсата на кислород може да повлияе на развитието на детето, така че е по-добре да не чакате обостряне на ситуацията и да не пренебрегвате тези симптоми.

Задухът може да бъде предвестник на тахикардия, а също така е защитна реакция на тялото към силен стрес и пренапрежение. Както знаете, ненужното безпокойство може да тонизира матката и да провокира аборт. Важно е да запомните, че най-важната ви задача през този период е да запазите здравето на детето, което носите под сърцето си..

Задухът по време на бременност е безопасен и често срещан. Тези препоръки ще ви помогнат да избегнете излишно безпокойство по време на раждането на дете и ще ви научат как да се справяте с пристъпи на задух. Следвайки прости правила, бързо ще се научите да контролирате ситуацията и ще можете да вдъхнете живот на пълните гърди.

Причини за задух по време на бременност

Всеки възрастен е имал задух. Това е напълно нормално състояние след физическо натоварване: по време на интензивни упражнения често нямаме достатъчно въздух и следователно след него трябва да дишаме достатъчно. Но какво, ако задухът започне да се появява сам по себе си? Защо се притеснява от бъдещите майки в началото на бременността? В статията ще се опитаме да разберем изчерпателно този проблем и да намерим причините за внезапната липса на въздух.

Възможни причини за силен задух в началото на бременността

Има много причини за задух в началото на бременността. За да разберете защо се е появил специално за вас, препоръчваме ви да се свържете с местния лекар. Сред най-често срещаните фактори, които могат да доведат до липса на въздух, са:

 1. Имайки лоши навици. Много често страничните ефекти от тютюнопушенето и пиенето на алкохол са най-силно изразени по време на бременност..
 2. Сърдечни проблеми. Задухът през първите седмици на раждането на бебето може да бъде свързан със сърдечни патологии. Измерете сърдечната честота в момента на задух: в покой сърдечната честота не трябва да бъде по-ниска от 60 и да надвишава прага от 80 удара.
 3. Белодробни заболявания. Не може да се изключи, че сте прекарали някакво белодробно заболяване. Липсата на въздух в началото на бременността може да се появи при много заболявания, включително туберкулоза, както и алергична и бронхиална астма..
 1. Стрес и нервно напрежение. Емоционалните проблеми много добре могат да повлияят на вашето физическо състояние. Ако сте подложени на силен стрес, задухът по време на ранна бременност е напълно естествена реакция на вашето тяло..
 2. Анемия или, обратно, увеличаване на количеството кръв в тялото. Всяка от тези патологии може да доведе до определени затруднения с дишането..

Не искаме да ви плашим, но задухът по време на ранна бременност е лош симптом. Факт е, че през първите 3 месеца матката не излиза извън лоното, така че не може да повлияе по никакъв начин на вътрешните органи. Диафрагмата, заедно с белите дробове, остават в обичайното си положение: развиващият се плод не пречи на нормалната им работа. Следователно задухът през първия триместър трябва да се възприема като проява на здравословни проблеми, които нямат нищо общо с бременността..

Чувство на задух през втория триместър

Най-често задухът при ходене и в покой безпокои жените точно през втория триместър на бременността. Това се дължи на факта, че:

 • плодът започва да наддава и изисква повече пространство, поради което матката се разширява и притиска органите;
 • най-силен натиск пада върху диафрагмата, в резултат на което бъдещата майка усеща симптомите на задух;
 • добавете към това алкохол и цигари - те също допринасят и влошават благосъстоянието на бременната жена.

Какво да направите, за да облекчите задуха

За да сведете до минимум риска от задух по време на бременност, има няколко неща, които трябва да следвате..

Първо, намалете натоварванията. Интензивните спортове може да са неприемливи във вашата ситуация. Оставете тялото да се отпусне и тогава усещането за задушаване ще ви притеснява по-рядко. На второ място, опитайте се да се сбогувате с лошите навици: това важи особено за пушенето (както активно, така и пасивно). Вашето тяло вече има достатъчно натоварвания - не се опитвайте да го довършите с цигари. Трето, правете дихателни упражнения. Когато имате задух по време на бременност, не се паникьосвайте, защото това само ще влоши ситуацията. Бъдете спокойни и поемете бавно, дълбоко вдишване и издишване точно толкова, колкото е необходимо за пълно оксигениране.

Препоръчваме също да купувате широки дрехи: прекалено тесните дрехи могат да затруднят дишането. Също така ви съветваме редовно да проветрявате стаята, особено през лятото, защото е по-лесно да дишате на чист въздух. И последното нещо, което можем да ви посъветваме, е да посетите лекар. Задухът по време на ранна бременност, който се появява редовно, не е норма. Ако искате да носите здраво бебе и сами да останете здрави, не пренебрегвайте помощта на лекарите.

Задух при бременни жени: причини, опасности и методи на лечение

Причина за задух

Тези плашещи и неприятни симптоми се появяват при бъдещите майки поради редица причини, в зависимост от това колко дълго са се появили за първи път..

В случая, когато проявата на задух се появява в самото начало на бременността, причината за това може да е грешното ежедневие и лошите навици на жената, които тя все още не е успяла да преодолее в себе си, както и различни патологични заболявания.

В ранните етапи може да се появи задух поради редица причини:

• Тежки физически упражнения; • Морално и нервно натоварване; • Рязък прилив на хормони; • Пушене, включително пасивно пушене; • Алкохолни напитки; • анемия; • Рязко увеличаване на кръвообращението; • Белодробни заболявания: алергична или бронхиална астма, както и туберкулоза; • Неудобно облекло от синтетични тъкани.

Но като правило в началото на бременността жената не изпитва чувство на задух и се радва на щастливата си позиция. В повечето случаи задухът се проявява още през втория триместър, тъй като тялото започва да се променя бързо.

Детето започва да расте, има нужда от повече пространство и поради това матката се увеличава и притиска вътрешните органи на жената.

Увеличаването на матката пряко засяга диафрагмата, което води до задух, който при първите прояви е доста слаб. Тежестта на задух през втория триместър на бременността е свързана с това колко високо е матката. В случай, че бъдещата майка никога не се е справяла с лошите си навици или страда от анемия, носи неудобни синтетични дрехи или страда от белодробни заболявания - затрудненото дишане се проявява най-силно.

Най-тежките пристъпи на задух се появяват в последните етапи на бременността, поради факта, че матката нараства до максималните си размери и притиска все повече върху диафрагмата.

Добрата новина е, че скоро това чувство ще приключи.

Когато останат няколко седмици преди раждането, бебето се спуска в тазовата област и натискът на матката върху диафрагмата спира и жената може да диша дълбоко. При малък процент от жените стомахът не пада и те ще трябва да издържат до самото раждане. Бъдещата майка не трябва да се страхува и да се паникьосва, тъй като задухът по време на бременност е по-скоро правило, отколкото изключение. Най-важното е да знаете как можете да си помогнете и да облекчите симптомите на задух.

Предотвратяване

Не е тайна, че много здравословни проблеми са по-лесни за предотвратяване, отколкото за преодоляване. И състоянието, когато е трудно да се диша по време на бременност, може да бъде предотвратено, при условие че не е причинено от патологични причини.

Това ще ви помогне да приемате мултивитамини, да се разхождате на чист въздух, да ограничавате физическия и психо-емоционалния стрес, да отказвате от суровите парфюмерийни аромати, да контролирате наддаването на тегло, да приемате успокоителни.

Трябва да се помни, че възникналите проблеми с дишането все още не са причина за паника. Бременността е физиологично състояние на жената, а не заболяване. И много промени по време на него са съвсем естествени. Ако се появят проблеми с дишането дори в покой, трябва да се консултирате с лекар, за да разберете причината, поради която е трудно да се диша по време на бременност и да се подложите на необходимия курс на лечение.

Автор: Олга Рогожкина, акушер-гинеколог, специално за Mama66.ru

Какво да правите, ако се появи задух

На първо място е необходимо да информирате вашия гинеколог за симптомите на задух. Компетентен специалист трябва да посъветва бременна жена за възможни затруднения с дишането, както и да даде някои съвети как да облекчите това състояние без лекарства.

Рядък лекар обаче дава подробни инструкции как да се справите с задуха, затова ще ви разкажем подробно за това: • Правилно дишане. Много жени се научават да дишат правилно по време на раждането от самото начало на бременността. В случай на задух, тази практика е просто полезна. В случай, че все още не сте мислили за процеса на раждане и дихателни методи, можете да започнете това още сега..

Дихателната техника ще подобри вашето благосъстояние, като същевременно тялото на детето също ще бъде наситено с кислород.

Освен това, когато дойде моментът за раждане, вие ще бъдете професионалист в правилното дишане и това ще има благоприятен ефект върху процеса на раждане. Ще ви запознаем с една от многото техники за дихателни упражнения - станете на четири крака, спуснете главата надолу, за да не е напрегната врата, отпуснете всички възможни мускули и се опитайте да дишате бавно и дълбоко. Дишайте така, докато се почувствате по-добре.

• Веднага щом започнат първите прояви на задух, трябва да легнете, ако това не е възможно, седнете в удобна поза. Ако сте в градския транспорт, не се колебайте и помолете да ви дадат място, помогнете да отворите прозореца. Ако сте на открито или в зона, където няма места за сядане, клекнете. • Ако дишането се затруднява през нощта, докато спите, поставете няколко възглавници и спите полуседнало. Обръщаме вашето внимание на факта, че е противопоказано бременните жени да спят по гръб, тъй като това е една от позите, които причиняват задух, а бебето също се чувства принудено. • В случай, че седите през по-голямата част от деня, опитайте се да станете и да се загреете, правете лека гимнастика и сменяйте по-често позите. • Разходките на открито са много полезни за нормалното дишане, опитайте се да отделите поне четиридесет минути на ден за тази цел. Ако имате парк или гора близо до къщата си, тогава просто трябва да се разходите там. • Не претоварвайте стомаха си! Яжте често, но малко по малко, тъй като стените на стомаха се притискат от всички страни от матката и ако преядете, дишането ви ще бъде значително по-лошо.


• Седнете на удобен стол, седнете тихо за няколко минути, за да се отпуснете напълно. Поемете дълбоко въздух за три секунди, след което издишайте, докато целият въздух излезе от белите ви дробове. Такива дихателни упражнения трябва да се правят, докато състоянието се подобри. Обикновено са достатъчни няколко минути. • В случаите на задух, билки като валериана и майчинка са отлична помощ за успокояване. Но не забравяйте, че докато носите дете, преди да използвате дори най-безвредните лекарства, е необходимо да се консултирате с гинеколог. • Ароматерапията също е незаменима за отпускане и нормализиране на дишането. В ранните етапи можете да лежите в топла вана с няколко капки масло от маточина. На по-късна дата се препоръчва използването на ароматни свещи или лампи..

Заслужава полза

Ако няма достатъчно въздух при дишане по време на бременност, тогава бъдещата майка може да се упражнява малко. Няма да е възможно да се облекчи напълно това състояние. Ако обаче желаете, можете да се възползвате. Експертите препоръчват да се изпълняват дихателни упражнения при задух. Това ще позволи на жената да се научи как да диша правилно по време на раждането..

Струва си да се отбележи, че тази практика ще ви позволи да извършвате няколко действия наведнъж. Една жена, благодарение на задуха, може да се научи да диша правилно по време на раждането. Освен това дихателните упражнения могат да подобрят здравословното състояние в случай на липса на въздух..

Задух в началото на бременността

Не са редки случаите, когато бременните жени в самото начало на бременността изпитват затруднения с дишането.

Това може да се дължи на факта, че тялото трудно се справя със силни хормонални промени. Също така, пристъпите на задух могат да причинят обичайна токсикоза. Съществува мнение, че токсикозата е постоянно усещане за гадене, киселини в стомаха, метеоризъм, но задухът се случва и като едно от проявите му.

Хистозата в края на бременността също може да причини задух.

Доста често, през първата седмица на бременността, жената изпитва задух всеки път след хранене, дори ако е яла само малко. Той може да бъде придружен и от болки в стомаха, силни киселини и оригване. Такива прояви се появяват при голямо натрупване на солна киселина в стомаха и увеличаването на нейното количество се влияе от хормонален скок в тялото на бременна жена.

Задух през втория триместър на бременността

Ако задухът не е толкова често срещан в ранните етапи на бременността, то през втория триместър това се случва в два от три случая. Това се дължи на факта, че на този етап от бременността тялото претърпява най-силните промени, което води до затруднено дишане и други симптоми на задух.

Следните фактори влияят върху затрудненото дишане през този период: • Детето расте бързо, става необходимо много повече място в яйцеклетката от преди. В допълнение към това околоплодната течност също става много по-голяма и плацентата се увеличава по размер. • Диспнеята се причинява и от нарастващата матка, която интензивно започва да притиска вътрешните органи на бъдещата майка. • Матката постепенно се издига нагоре, което също провокира затруднено дишане. Всички тези фактори увеличават риска от задух. Също така, някои безскрупулни майки не искат да се отърват от лошите навици и забързания начин на живот, въпреки всички предупреждения на лекарите.

Задух в края на бременността

Колкото и да е трудно за бъдещата майка да диша през първия и втория триместър, пикът на това състояние настъпва в късните етапи на бременността! Това е много просто да се обясни - физиологията на бременната жена е такава, че матката расте през целия период и поради това се издига по-високо, плодът също се увеличава по размер и заедно те изстискват вътрешните органи.

Също така не е малък натискът върху белите дробове и те, чисто физически, не могат напълно да се отворят. В допълнение към всички тези причини, диафрагмата също е ограничена, което също засяга дихателния процес..

Колкото и да е неприятно да усещате липса на кислород по време на пристъпи на задух, бременната жена трябва да разбере, че просто трябва да се изтърпи.

Има и случаи, когато бъдещата майка се навива все повече и повече и просто започва да се задавя, а това не води до нищо добро. Също така е необходимо да се вземе предвид фактът, че ако имате голямо дете или дори многоплодна бременност, тогава симптомите на задух ще се появят доста често. Това е така нареченият „кръст“ на бъдещата майка, който тя трябва да носи. Няколко седмици преди раждането бебето се премества в таза на жената, коремът пада и процесът на дишане на жената се възстановява.

Защо е трудно за бременни жени да дишат?

Обикновено на бъдещите майки им е трудно да дишат по време на някаква физическа активност. Те могат да почувстват задух при ходене, изкачване на стълби или домакинска работа. Мускулите изискват повече кислород и в резултат на това за жената е трудно да поеме дълбоко въздух. Задухът в този случай се счита за нормален и може да се прояви при всеки човек. Основните му симптоми са:

 • слабост;
 • виене на свят;
 • чувство на недостиг на въздух;
 • тежест в гръдната кост;
 • запъхтян.

ИНТЕРЕСНО: слабост по време на бременност: причини и начини да се тонизирате

Защо се тревожи задухът? Физиологичната липса на въздух се обяснява с факта, че нарастващата матка притиска тазовите органи, а след това стомаха и белите дробове. Това повдига диафрагмата последно, което води до неравномерно дишане през втория и третия триместър. Други често срещани причини за липса на въздух при бременни жени през всяка гестационна седмица включват:

 • наднормено тегло;
 • лоши навици: преяждане, пиене на алкохол, пушене;
 • лоша вентилация, излишък на въглероден диоксид в стаята;
 • задух на улицата, в транспорта;
 • нараняване на гръдния кош.

Ако обаче бременната жена е затруднена да диша, докато лежи, седи, докато си почива, проблемът не трябва да се пренебрегва. Необходимо е да се подложи на медицински преглед, за да се изключат опасни патологии на вътрешните органи, обостряне на хронични заболявания.

Може ли усещането, че ви липсва въздух, да показва сериозен проблем?

В наше време такива бронхиални тръби са често срещани - белодробни заболявания като астма (бронхиална или алергична), както и пневмония.

Ако бременна майка е диагностицирана с подобна диагноза, тогава тя не може да избегне затруднено дишане. За да се намали рискът от такива заболявания, лекарите настояват за въвеждането на ваксина срещу грипни вируси, тъй като именно това заболяване може да провокира по-сериозно.

Тялото на жената претърпява драстични промени по време на бременност, включително качеството на кръвосъсирването също се променя и това може да провокира такова сериозно заболяване като белодробни тромби (емболия).

Това изключително опасно усложнение обаче е изключително рядко. В случай, че затрудненията с дишането на бъдещата майка не се увеличават постепенно, а възникват рязко и много силно изразени, тогава най-вероятно това сигнализира за сериозно отклонение в тялото на жената. Свържете се незабавно с вашия медицински специалист. В случай, че дишането директно е невъзможно, спешно се обадете на линейка!

Не е необходимо да отлагате посещението при специалист, ако: • имате хронична астма и чувствате, че е дошъл период на обостряне; • Дишането е много учестено, но в същото време тежко; • Повишен пулс и пулс; • състояние на припадък; • Компресира гърдите или боли при дишане; • Устните, както и пръстите са придобили син оттенък; • Кожата на лицето е станала синкаво бледа; • Пристъп на паника; • Започна кашлица, телесната температура рязко се повиши.

Ако сте преминали всички необходими прегледи, които не са разкрили сериозни заболявания и патологии във вас, тогава трябва да се успокоите, че задухът е просто поредната проява на бременността.

Почти всяка бъдеща майка изпитва това и всичко това преминава безследно, когато коремът падне на дъното или след раждането. Не се притеснявайте, пазете се. бъдете здрави!

Как да решим проблема

Ако е трудно да се диша по време на бременност, тогава трябва да се консултирате със специалист за съвет. Обикновено задухът при това състояние на тялото е нормален. Но ако липсата на кислород се усети дори по време на почивка, тогава съществува риск от развитие на сериозно заболяване..

Като начало лекарят трябва да проведе пълен преглед. Бременната жена трябва да има пълна кръвна картина, за да определи нивото на хемоглобина. Ако този показател е нисък, тогава може да й бъде предписан железен препарат или комплекс от витамини и минерали, който съдържа желязо и магнезий..

Ако бременна жена изпитва недостиг на въздух, както и остра, остра болка в гърдите, която излъчва към ръката или лявото рамо, тогава трябва незабавно да се свържете с медицинско заведение за помощ. При това състояние пациентът може да има сини устни. Трябва да се отбележи, че подобно явление по време на бременност е изключително рядко..