Подгответе се за раждането на бебето предварително. И първото нещо, което трябва да направите, е да изготвите предварително списък с всичко, от което се нуждаете, за да го коригирате при необходимост, да премахнете ненужните неща и да добавите липсващите. Грижовните съпрузи няма да се поколебаят да прекарват времето си в съставяне на списък с неща за нероденото си дете..

Пазаруването предварително за вашето новородено е чудесна идея, защото след излизане от болницата последното нещо, което искате да направите, е да пазарувате. А младите родители ще имат критично малко време.

Когато медицинското заведение, което ще приеме бременната жена за раждане, стане известно, е необходимо да го посетите и да разберете какво трябва да приготви и има със себе си бъдещата майка. Тези знания ще допълнят списъка със списък на това, което трябва да бъде допълнително закупено, преди да влезете в болницата. Подобна подготовка ще ви се отплати в бъдеще. Имайки в ръцете си списък с неща за новородено, мама няма да се притеснява преди да роди. След раждането на дете, особено в началото, липсата на необходимост да правят покупки ще помогне много на родителите с рязко ограничаване на техните времеви ресурси.

Какво е необходимо за правилния сън?

Нека видим какви неща трябва да бъдат в детската стая, докато детето се появи в нея. И така, подробен списък на зестрата за момчета и момичета.

Основно пазаруване

Разбира се, трябва да има място, където бебето ще спи:

 • Кошара от естествен материал. Важен елемент от околната среда, защото в нея бебето ще прекара по-голямата част от първоначалния си живот. Люлка, специално за такъв случай, може да служи като детско креватче. В него за първи път след раждането бебето ще бъде по-удобно, но ще продължи до максимум една година. Бързият растеж и развитие на мобилността на малкото дете ще изведе на преден план нуждата от детско креватче, а още по-добре - от детско креватче. След това нека разберем какво е необходимо в креватче за новородено?
 • Спален матрак. Детско креватче или детска кошара трябва да бъдат оборудвани с матрак. Това е важна тема, тъй като силно влияе на съня на новороденото. Имаме правилния матрак - имаме здрав здравословен сън.
 • Клеенка. Да се ​​мисли, че няма нужда от мушама, когато се използват памперси за еднократна употреба, е погрешно мнение. Уморената майка не винаги може да следи степента на пълнене на памперса и дори памперсите с най-добро качество имат ограничено количество абсорбирана течност, така че течовете са неизбежни. Трябва да се има предвид, че тялото на новороденото трябва да диша и интимните места не са изключение. Ако детето е лишено от такава възможност, тогава ще се образува обрив от пелена и това ще се отрази негативно на здравето на бебето и неговото настроение, с всички последващи последствия. Лекарите са сигурни, че закупуването на мушама е задължително. Разбира се, тази кърпа е специална за бебета. Произвежда се на база плат и се предлага в търговската мрежа. Закупуването на такъв продукт означава не само да защитите матрака и други места, където може да е малкото дете, но и да спестите от памперси, което също е важно.

По желание, но удобни неща за детска стая

 • Пашкул. През първите няколко месеца, паралелно с креватчето, можете да използвате специален пашкул за новородени, който поддържа главата и гръбначния стълб на бебето.
 • Позиционер за сън. Позволява ви да фиксирате бебето настрани под ъгъл от 45 градуса - защита от преобръщане на стомаха и регургитация.
 • Нощна светлина. Аксесоарът е необходим за нощно хранене и морска болест на бебето. По-добре е да го закупите и дори да го инсталирате преди раждането на детето или поне преди пристигането на майката и бебето от родилния дом. По отношение на блясъка, той трябва да бъде такъв, че да не пречи на съня на детето, но от друга страна, не трябва да е прекалено мрачен. Най-добре е да закупите нощна лампа с регулатор, който ще ви позволи да я използвате през цялата нощ..
 • Маса за смяна, скрин или дъска. На пелената можете да сменяте памперси и да предприемате хигиенни мерки след детски изненади. Разбира се, можете да направите това на легло или диван, като се огънете в три смъртни случая, но за здравето на и без това уморена майка ще бъде по-полезно.
Купуването на маса за смяна не е почит към модата или престижа. Тази мебел може да осигури безценна помощ на младите родители, защото е наистина удобно да се преоблечете и да се повива бебето върху нея.
 • Сенник за креватчето. Това ще ви позволи да създадете дифузна светлина в стаята (за повече подробности вижте статията: как да шиете балдахин върху креватче със собствените си ръце - майсторски клас с шарки).
 • Фитбол. Голяма кръгла подскачаща топка изглежда напълно неочаквано нещо за новородено. Според много майки и педиатри обаче този аксесоар ви позволява бързо и лесно да люлеете бебето си и след 3-4 месеца се използва като помощник в гимнастиката с бебе..

Какво да купя за хранене?

 • 1-2 бутилки за пиене и хранене. В зависимост от нивото на лактация на майката - с HB е по-добре да имате 1 бутилка на склад, с IV винаги трябва да са под ръка.
 • Стерилизатор. По-добре е да купувате бутилки за новородено заедно със стерилизатор - безопасността за корема на бебето и майка е по-малка караница.

Какво ви трябва за плуване?

Хигиенните продукти трябва да бъдат включени в гореспоменатия списък. Малко вероятно е да се състави пълен списък, но можете напълно да се подготвите за възходи и падения в живота на новороденото.

 • Вана. Новороденото се къпе от първия ден след изписването му у дома. За да направите това, трябва да закупите специална вана, която може да служи няколко години в полза на растящото бебе (препоръчваме да прочетете: коя баня да изберете за новородено?).
 • Термометър за вода. Първото нещо, което трябва да запомните, е, че е наложително да проверите температурата на водата и водата първо трябва да се вари.
 • Бебешки сапун. Тя може да бъде твърда или течна. Ако изберете последния вариант, по-добре е да закупите опаковка с дозатор за налягане.
 • Кърпа за баня. Изберете мека кърпа, която няма да дразни кожата на вашето бебе. Добре е, ако кърпата има качулка за главата на бебето.

Какво да купя за ежедневна грижа?

 • Поглезете. Новороденото бебе първо ще се нуждае от памперси за еднократна употреба. Можете да ги закупите предварително, но в ограничен брой, тъй като детето бързо наддава. Освен това те може да не отговарят на бебето и ще трябва да смените производителя, това също се случва.
Дори ако прогресивните майки се противопоставят на постоянното използване на памперси, понякога все пак трябва да се справите с тях. За да имате памперсите винаги под ръка, препоръчително е да закупите определен запас от тях за първи път
 • Пелени за еднократна употреба. За промяна на околната среда и проветряване на кожата на бебето след освобождаването от пелените се използват памперси за еднократна употреба. Те са хигроскопични и много добре абсорбират влагата. Изработени от целулоза, те не са дразнещи, приятни и удобни.
 • Мокри кърпички. Определено трябва да си купите дамски превръзки. Незаменимо нещо през лятото, по време на разходка, далеч от водоизточника или през който и да е сезон от годината при посещение на медицинско заведение. Просто трябва да обърнете внимание, така че те да не съдържат алкохол, а да съдържат билкови екстракти: лайка, алое или струна.
 • Масло за грижа за бебешка кожа. По правило съставът му съдържа лечебни компоненти от различни лечебни билки. Маслото може да се използва ежедневно, например за масаж. Защита срещу суха кожа, обогатяване с витамини и почистване - това е резултат от използването на бебешко масло.
 • Крем за пелени. Кремът е бариера между кожата и дразнещите вещества в изпражненията, превантивно средство срещу обрив от пелени и дразнене в областта на слабините.
 • Прах. Най-често срещаното и достъпно лекарство за обрив на пелена е прахът. Продуктът е безопасен, безвреден, без никакви странични ефекти. Естественият произход и способността да абсорбират влагата увеличават популярността на този продукт.
 • Ножици. Тъй като бебетата растат бързо, ноктите растат бързо (препоръчваме да прочетете: Кога за първи път се режат ноктите на новороденото?). Малките и тънки нокти са много остри и могат да надраскат бебето ви, ако не се режат. За тези цели трябва да си купите специални детски ножици със безопасно заоблени краища. Тази процедура се извършва приблизително веднъж седмично..

Какво да поставите в аптечката?

 • Средства за грижа за пъпната рана. Списъкът включва калциев перманганат (манган), алкохолен разтвор на брилянтно зелено или хлорофилипт, водороден прекис, памучни тампони, пипета, гъби. Пъпната рана се образува след мумифициране и изсушаване на пъпа на пъпа (останалата част от пъпната връв, която се затяга със специална скоба и постепенно отмира). До зарастване се третира с водороден прекис, като се изпуска с пипета. След това те внимателно отстраняват течността с памучен тампон или памучен тампон и нанасят брилянтно зелено или хлорофилипт - само внимателно, така че алкохолният разтвор от брилянтно зелено да не попадне върху кожата на пъпния пръстен и да не причини изгаряния.
За лечение на пъпната рана на бебето родителите ще се нуждаят от антисептици - можете да ги намерите във всяка аптека
 • Термометър за измерване на телесната температура. Разбира се, в списъка ви за пазаруване трябва да има термометър, който измерва телесната ви температура. Най-удобното и безопасно е електронното устройство. Във всеки случай изберете устройство с най-кратко време за измерване на температурата. Трудно е да се измери температурата на постоянно движещо се и съпротивляващо се бебе за дълго време.
 • Памучна вата. Използва се за образуване на бичури (турундочек), с помощта на които се грижат за носа и ушите.
 • Антипиретични лекарства. Предлага се под формата на суспензия и супозитории.
 • Аспиратор за нос. Трохата няма да може да издуха носа си дълго време, аспираторът е полезен за отстраняване на излишната слуз от носа.

Какво ви трябва за разходки?

С бебе трябва да ходите всеки ден, за предпочитане няколко пъти на ден. Ето защо, за избора на "превозни средства" трябва да бъдете особено внимателни.

 • Детска количка. През първите месеци на ходене ще ви трябва количка с люлка, а след това, когато бебето расте, количка. За да не купуват няколко „кабриолета“, родителите все повече избират трансформаторни колички, модели 2 в 1 и 3 в 1.
 • Матрак или подплата за количка.
 • Слинг или кенгуру. Много майки не могат да си представят живота си без такива помощници. За студеното зимно време се произвеждат специални якета за бебешки дрехи.

Какво да носите бебето си?

Когато избирате дрехи, трябва да се съсредоточите върху сезона. Като начало ще дадем обща схема, а по-долу ще опишем допълнителни аксесоари и бебешки неща за новородени през даден сезон..

 • Пелени. Както казва д-р Комаровски, „са необходими всякакви памперси... тънки - не по-малко от 20, по-дебели - 10-12 парчета“.
 • Плъзгачи и долни ризи. Тънка - 3-5, топла - до 3 броя. Много майки веднага купуват плетени колеги с копчета.
 • Тяло. 3-5 броя с дълъг ръкав и същото с къс ръкав.
 • 1-3 фиша.
 • 2-3 шапки или капачка.
 • 2-3 чифта чорапи.

Опитът показва, че децата растат много бързо. Ето защо е по-добре да не купувате дрехи с най-малък размер (56 - новородено или да купувате много малко), а се фокусирайте върху размер 62 (подходящ за деца на 2-3 месеца - за ръст от 59-64 см). За удобство предлагаме визуална таблица с размери до шест месеца:

Възраст, месециВисочина, смРазмерът
0+50-5856
2-359-6462
665-7068

Купуване на неща по различно време на годината

През зимата

От дрехите ще ви трябват:

 • 1 гащеризон от полар;
 • 1 зимен топъл гащеризон (може да бъде върху естествен пух, върху подплатен полиестер или холофайбър);
 • 1 зимна шапка (изработена от руно или козина, можете също да плетете шапката сами).
В продажба можете да намерите оригинални зимни вещи, включително гащеризони

Полезно за домакински задължения:

 • Защитен крем. Незаменим за ходене на студено.
 • Хигрометър и овлажнител. През зимата поради отопление въздухът става много сух. Педиатрите отбелязват връзката между ниската влажност на въздуха в апартамента и здравето на бебето. Влажността трябва да бъде в рамките на (60-70)%. За управлението му е необходим хигрометър. Ако полученият резултат се различава от оптималните показатели, е необходимо да се вземат мерки за овлажняване на въздуха и това може да се направи с помощта на овлажнител (за повече подробности в статията: рейтинг на най-добрите овлажнители за въздух за детска стая).
 • Брони в креватчето. По-подходящо през зимния сезон, особено ако леглото е монтирано до студената стена на апартамента.

През есента и пролетта

От дрехи, които трябва да купите:

 • Гащеризон от полар. Използва се като връхна дреха в края на пролетта и началото на есента, включително началото на октомври по време на „индийското лято“.
 • Деми шапка и гащеризон.
 • За разходки в дъждовно и ветровито време ще ви трябва дъждобран, носен на количка.

Лято

За дома и разходките трябва да купите:

 • Леко памучно боди и памучни чорапи. Незаменим при топло време, а при горещо - по-добре е да оставите мъничето голо.
 • Сенник за количка.
 • Мрежа против комари за количка.

Допълнителни аксесоари

 • Външен и вътрешен термометър. Високите температури през лятото или ниските през зимата, високата или ниската влажност в детската стая могат да повлияят неблагоприятно. Термометър извън прозореца ще ви позволи да не прегрявате детето през лятото и да не настинете през зимата, докато се разхождате. Стайният термометър трябва да спомогне за поддържане на температурата в стаята на детето (20 ± 2) ° С.
Сънят е много важен за детето, така че създаването на комфортна атмосфера в стаята му е основна задача за родителите. Температурата, влажността и чистотата на помещението трябва да са нормални.
 • Детски прах за пране. Незаменим хипоалергичен агент в грижата за бебешките неща.
 • Органайзер за креватчето. Позволява компактно и удобно да съхранявате различни "малки неща".
 • Подвижен. Бебето ще заспи по-добре, ако към леглото е прикрепен мобилен телефон с играчки - асистент за татко и мама, развиващ двигателните умения и вниманието на бебето.
 • Бебефон или видео бебефон. Допълнителен аксесоар, удобен в голяма къща или апартамент.
 • Детско столче за кола. От съществено значение за родителите на автомобили. Транспортът на деца (под 12 години) без специални ограничения е строго забранен от законодателството на Руската федерация.

Излишни неща

Винаги ще има ненужни стоки, които не са абсолютно необходими, сред тях:

 • Възглавница. Кърмачето не трябва да спи на възглавница поради физиологичните му характеристики. Бебето ще се нуждае от възглавница само след 1 година.
 • Пълнени играчки. Както казва д-р Комаровски: „те служат само като склад за прах, въшки, акари и всякакви боклуци“..

Сега знаете какъв вид зестра имате нужда за бебе. Можете да закупите всички неща в специализирани магазини, както и да поръчате онлайн. Не забравяйте да разгледате подробно всички снимки, да прочетете отзиви и оценки за определени продукти, да прочетете сертификатите за качество и тогава вашият избор определено ще бъде успешен!

От какви дрехи се нуждае новородено през лятото?

Бъдещите майки чакат с такъв трепет появата на своите бебета, че почти от първите месеци на бременността започват да събират зестрата за бебетата. Но бих искал да отбележа, че от гледна точка на целесъобразност и икономичност това не си струва да се прави. Тъй като от какви дрехи се нуждае новороденото през лятото или зимата зависи не само от сезона, но и от размера на бебето, което е почти невъзможно да се предвиди предварително.

Бебето може да се роди малко и тогава дори малките дрехи ще бъдат твърде големи за него. От друга страна, някои бебета се раждат доста големи и в резултат на това дрехите, които майката е избрала с такава топлина и грижа, се оказват тесни за тях. И ако в първия случай не се случи нищо ужасно: дрехите са просто големи, което означава, че детето ще може да ги носи малко по-късно, то във втория случай закупеният запас от дрехи ще трябва да бъде дарен на някого и ще бъде закупен нов за вашето бебе. Вижте също: Размер на дрехите за деца по възраст

Как и какви необходими неща за новородено да изберете?

Така че, когато сроковете на бременността вече са съвсем прилични и ултразвукът показа приблизителното тегло на детето, можете да започнете да събирате зестрата за бебето, необходимия минимум, от който бебето ще се нуждае веднага след раждането.

В тази статия ще говорим за това от какви дрехи се нуждае новороденото през лятото. Но първо, ние отбелязваме, че независимо от сезона, при избора на дрехи за бебе, е необходимо да се вземат предвид особеностите на кожата му. В крайна сметка кожата на бебето се адаптира само към нови условия на живот извън утробата и е много чувствителна към температурните колебания в околната среда. Ето защо, когато избирате зестра за новородено през лятото, на първо място, е необходимо да запомните точно за чувствителността на бебешката кожа. Дрехите за бебета трябва да са от меки и дишащи материи.

Особено внимание трябва да се обърне на начина, по който се правят шевовете върху детското облекло. Те трябва да са много спретнати. Често върху дрехите за новородени те са разположени навън, за да не разтриват нежната кожа на бебето..

Много млади майки се интересуват от въпроса, когато купуват дрехи за новородени, какво трябва да имате непременно и без какво можете да се справите в началото.

Разбира се, новороденото бебе се нуждае от долни ризи, памперси и памперси. Но въпреки горещото лятно време, не се препоръчва да оставяте бебето без така наречените драскотини. Те са малки ръкавици, които предпазват детето от случайно нараняване с малките си, но много остри нокти..

Също така е важно да не забравяте за чорапите. Не можете и без този елемент от облеклото, тъй като досега системата за поддържане на постоянна температура в тялото на детето работи с грешки, така че краката на бебетата много често са студени. При избора на чорапи е важно да обърнете внимание на еластичната лента, която не позволява на чорапа да падне. Не трябва да е стегнато и силно да притиска краката на бебето, в противен случай може да причини нарушения на кръвообращението.

И разбира се, през лятото, когато слънчевите лъчи се пекат особено силно, не можете да правите без шапка и още повече за бебето. Това могат да бъдат обикновени памучни шапки или всякакви летни шапки за бебета - панами и забрадки от дишащи материи, които могат да предпазят главата на детето от прегряване. Разбира се, ще ви трябва по-топла шапка, в случай на хладно време и за вечерни разходки..

Колко дрехи се нуждаят от новородено бебе?

Когато бебето най-накрая се роди, майките буквално от първите дни от живота му започват да обличат бебето за разходки и фотосесии. Това, разбира се, е работа и избор на всеки, но ако говорим за това какви дрехи са наистина необходими за новородено и в какво количество, списъкът ще бъде много по-тесен.

Факт е, че бебето расте много бързо и например красива рокля, закупена за дъщеря след месец, няма да е достатъчна за бебето. Затова купуването на дрехи, поне през първите няколко месеца, е препоръчително само за необходимите. Разбира се, можете да си купите чифт красиви костюми през уикенда, но трябва да ги изберете с различен размер и да не се увличате от закупуването на такива дрехи.

Списък на дрехите за новородено през лятото, което е наистина необходимо:

 • Долни ризи в размер на 3-4 броя, за да може да се сменя, ако бебето се изцапа. Не можете да ги замените с тениски и блузи, които се носят над главата, тъй като бебето все още го държи несигурно и съществува риск от увреждане.
 • Полукомбинезон или комбинезон в същото количество. Не бива да купувате панталони за новородени, тъй като коланът им ще пада точно на пъпа, който все още е много чувствителен при деца на тази възраст, да не говорим, че панталоните могат да стягат корема, създавайки дискомфорт за мъничето.
 • Добър вариант са бодитата, които лесно се обличат и са удобни за малки деца. Те могат да бъдат или дълги ръкави, или къси ръкави. Препоръчително е да имате няколко неща във всяка опция..
 • За разходка можете да закупите чифт гащеризони.
 • В гардероба на бебето трябва да има чифт драскотини, шапки и няколко чифта чорапи.
 • В случай на неочаквано студено време, трябва да имате плик (използвайте този, който е бил предназначен за изписване от болницата) или топъл гащеризон.

Посочените в списъка дрехи трябва да са достатъчни за първите 2-3 месеца, като през това време бебето значително ще наддаде на тегло и ръст, а зестрата ще трябва да се актуализира.

Какво трябва да купи новородено за първи път

Какво трябва да купи новородено за първи път:

 • специални мебели и приспособления;
 • дрехи за къщата и улицата;
 • хигиенни артикули;
 • лекарства;
 • детска количка;
 • залъгалки, бутилки, играчки и други малки неща.

Какво да вземете в болницата

В списъка на това, от което се нуждаете в болницата, има задължителни елементи:

 • паспорт;
 • медицинска политика;
 • обменна карта;
 • родово удостоверение;
 • медицинска карта и направление;
 • телефон, зарядно устройство;
 • пари (в малки сметки);
 • хигиенни продукти: четка за зъби, паста, сапун (течният сапун с дозатор е по-удобен), крем и др.;
 • чехли от гума или кожа;
 • чорапи - 2-3 чифта (те са по-топли);
 • сутиен за кърмачки;
 • еднократни пелени;
 • хигиенни подложки (специални следродилни) и следродилни бикини.

Дали ще ви трябва нощница, хавлии и халат, разберете в консултацията или в болницата - мнозина раздават болничното си бельо и халати. На същото място посочете какво е необходимо за новородено за първи път в болницата. Някои родилни болници разполагат с всичко, от което се нуждаете, а някои ще трябва да си вземете и вашето:

 • памперси с размер 1 - опаковка или чифт различни производители, така че веднага ще решите коя е по-подходяща;
 • крем на прах или пелена;
 • памперси - 3-4 парчета (2 тънки, 2 по-топли);
 • шапки - тънки и по-топли;
 • кърпа за баня;
 • шише, адаптирано мляко за бебета от раждането.

Дали ще го вземете със себе си веднага или ще го донесете след раждането е ваш избор, но за всеки случай се подгответе.

Какво ви трябва след изписване от болницата

Обсъдете предложените подаръци с близките си предварително, за да не купувате прекалено много, и направете списък с неща, от които новороденото се нуждае за първи път (мебели, дрехи, оборудване за къпане, аптечка и т.н.).

Мебели

Изборът на детски мебели е огромен. Има модели специално за новородени бебета, но има модели за растеж - вие избирате.

 • легло с високи страни; много модели се люлеят и когато е необходимо, те са неподвижни; има кошари без странична стена, които са прикрепени към леглото на родителите. В леглото - твърд матрак, изработен от кокосови влакна или конски косми, матрак или медицинска мушама, чаршафи (най-малко 3: един в леглото, един пера и един суши), завивки, одеяла - тънки и топли. Меките брони на креватчето ще отнемат месец и половина до два месеца, когато бебето започне активно да се движи. Възглавница - не по-рано от година;
 • скрин за бебешки дрехи с пеленачка. В продажба има както два модела „едно в едно“ - скринове с горен панел със страни и отделни дъски за смяна. Удобно е да ги поставите на обикновен скрин или маса. Необходима е маса за повиване - смяна на дрехите на детето, правене на масаж или гимнастика на леглото или дивана ще бъдат измъчвани;
 • лампа-нощна лампа. Ще трябва да ставате често до новороденото, ярката светлина пречи само на вас и на бебето.

За плуване

За да къпете бебето си, ще ви трябва:

 • през първия месец и половина - бебешка баня; мненията за специален слайд са различни, зависи от вас;
 • термометър за вода;
 • миялна гъба или хавлиена ръкавица;
 • черпак;
 • големи хавлиени кърпи, обикновени или с качулка - 2 броя;
 • бебешки шампоан, сапун.

Комплект за първа помощ и хигиенни продукти

За ежедневна грижа за бебето подгответе:

 • водороден прекис, брилянтно зелен за лечение на пъпната рана;
 • памучна вата и памучни тампони, стерилни марлени кърпички, памучни тампони със запушалка;
 • Вазелиново масло;
 • масло или пудра за бръчки;
 • крем за пелени;
 • мокри кърпички без алкохол;
 • памперси: не купувайте много „единици“, бебетата бързо растат от тях, „двойки“ и „тройки“ са с по-дългосрочен размер;
 • ножици със заоблени краища или специални детски пинсети;
 • Гребен;
 • бебешка пудра или бебешки сапун за пране.

Това е стандартен списък с първите неща за новородено през лятото, през зимата добавете към него крем, който ще предпази бузите от замръзване по време на разходки.

 • термометър;
 • аспиратор;
 • пипета;
 • спринцовка без игла;
 • физиологичен разтвор;
 • антипиретик в свещи за новородени;
 • глицеринови супозитории (при запек);
 • копър семена, копър вода, други лекарства против колики, препоръчани от вашия педиатър;
 • фармацевтични билки (низ, мента, лайка) за къпане.

Играчки

Бебето ще започне да реагира на играчките до два месеца. Само тогава ще ви тряскат дрънкалки, мобилни телефони за креватче, развиващи се черги и т.н..

За храна

Кърмите ли или използвате адаптирано мляко, ще ви трябва:

 • бутилки и сменяеми зърна (2 - за "натуралисти", 3-4 - за "изкуствени");
 • четка за бутилки;
 • стерилизатор, термо торба.

облекло

"Гардеробът" на вашето бебе след изписване от болницата зависи от това дали ще го повивате, ще използвате пелени за еднократна употреба и т.н..

Първоначалният „домашен гардероб“ е първото бебешко облекло за дома:

 • памперси са необходими - никога не се знае какво. Но ако планирате веднага да облечете вашето мъниче с фишове и гащеризони, достатъчни са 2 тънки пелени и 2 по-топли. Ако се повивате - два пъти повече;
 • марлени пелени - ако използвате еднократни, тогава 4-5 парчета, ако не - 10-15;
 • плъзгащи се гащеризони (с дръжки-крака), удобни и удобни. Чифт тънки и чифт топли са достатъчни;
 • боди. Закрепена отдолу - удобно е да смените памперса, поставен върху плъзгачите;
 • долни ризи (може да не са полезни, но за всеки случай са достатъчни 2-3 броя) и плъзгачи (3-4 броя);
 • капачки - 3 броя: 2 тънки и 1 по-топъл;
 • чорапи - 2-3 чифта;
 • ръкавици без пръсти - "драскотини" - най-малко 3 чифта: бебетата издърпват писалките си в устата си, а мърлящите "драскотини" ще трябва да се сменят често. Много ръкави имат маншети на ръкавите, заместващи такива ръкавици..

Навън през лятото

За разходки дрехите за новородени през лятото не се различават много от домашния гардероб:

 • в горещ ден ще ви трябва тяло с къси ръкави, чорапи, лека шапка, топла пелена или одеяло, в случай че вятърът се издигне;
 • ако не е горещо, гащеризон с ръкави плюс топли панталони и блуза, по-топла шапка.

Сложете на бебето си повече дрехи, отколкото на себе си: ако сте с тениска и дънки, облечете тънка блуза с ръкави и панталони върху тялото.

Есен и пролет

Какви допълнителни неща ще са необходими на новороденото за първи път през есента и пролетта:

 • топъл гащеризон;
 • капачки;
 • вълнени чорапи.

Много зависи от това дали отоплението е включено в къщата ви, какво е времето и т.н..

За разходки (по улицата или на балкона) вече през октомври не можете без:

 • топла капачка;
 • кожух или вълнен плик, дебело одеяло и др.;
 • топло покривало за количка;
 • полиетиленови капаци за дъжд и вятър.

За домашни и зимни разходки списъкът с първите неща за новородено се попълва с:

 • топъл гащеризон или костюм;
 • уличен гащеризон (или топъл плик);
 • топла капачка, която приляга плътно към главата, покрива челото и ушите;
 • топли ръкавици без ръкавици.

Детска количка

Всички опитни родители казват, че не можете да спестите на инвалидна количка.

Има модели само за бебета и трансформатори, с колела за асфалтова настилка и "джипове". Кой да изберете, зависи от вас.

Колички-трансформатори след една година се трансформират в „седнали“, но са много тежки. Помислете на кой етаж го носите, със или без асансьор.

Комплектът висококачествени колички включва допълнителни пелерини - полиетилен за дъжд и вятър, мрежа против комари. Ако не се продават с количката, купувайте отделно.

Ще ви трябват и матрак, чанта за необходимите бебешки неща, ако поставите количката в апартамента - калъфи за колела.

Колко дрехи се нуждаят от новородено бебе

В тази статия ще научите:

 • Какви дрехи ще са необходими на бебето в родилния дом
 • Как да облека новородено за изписване
 • От какво се нуждае едно дете за ежедневно носене
 • Как да облечем новородено в зависимост от сезона
 • Как да изберем дрехи за дете
 • Как да се грижим за дрехите на вашето бебе

Раждането на бебе е съвсем нов етап в живота на родителите. Отваря се не само с положителни емоции и приятни домакински задължения, но и с много въпроси, които тревожат майките и татковците. Едно от тях е колко дрехи се нуждаят от новородено. Малките деца растат много бързо, така че трябва да се погрижите да закупите всичко необходимо предварително. В тази статия ще ви разкажем подробно какво трябва да купите за вашето бебе и в какво количество.

Как да облечем бебе в родилен дом

Новороденото ще се нуждае от първите дрехи още в болницата и е по-добре да започне да пазарува след 25-та седмица от бременността. Препоръчително е да опаковате вещите си в чанти, тъй като в повечето родилни болници е забранено да носите пътни чанти със себе си. Подпишете всяка опаковка с ярък маркер, указващ какво и колко има в нея..

Всички пакети трябва да бъдат показани на съпруга или на някой от близки роднини. Кажете им какво точно ще трябва да носите преди и след раждането и какво ще е необходимо за изписване. Развълнувани преди появата на бебе, майките често се стремят да придобият абсолютно всичко, което е предназначено за новородени бебета. Когато планирате колко дрехи се нуждаят от новородено в родилния дом, е достатъчно да включите следните неща в списъка:

 1. Пелени. Ще трябва да занесете една опаковка с най-малките памперси (за бебета до 4 кг) в родилния дом. В случай, че бебето се роди голямо, купете още няколко, но по-големи (до 6 кг). Достатъчно е да вземете само няколко парчета в родилната зала. Останалата част от опаковката се отвежда в отделението, където ще останете до изписването.
 2. Пелерини за мотори и chintz. Дори и да не планирате да повивате бебето си, все пак си струва да носите пелени с вас. Те могат да се използват като спално бельо.
 3. Плъзгачи. В родилната зала ще трябва да вземете два чифта плъзгачи. Вземете още няколко комплекта в отделението. Обикновено майките вземат по 2 чифта за всеки ден. Можете да го купите с широка еластична лента или с катарами на раменете. По-добре е да закупите и двата модела наведнъж, за да можете по-късно да разберете кои дрехи са по-удобни.
 4. Бельото се взема на базата на използване на един на ден. Подгответе една за родилната зала, четири за отделението. Това е минималната сума, а колко парчета ще вземете, зависи от вас.
 5. Блузи с копчета. За родилен дом е достатъчно да вземете три парчета.
 6. "Малки човечета". Тази дреха е много удобна за хладни периоди. За първи път две парчета ще ви бъдат достатъчни. Ако занесете долни ризи и плъзгачи в родилния дом, „човечетата“ няма да ви бъдат полезни.
 7. Чорапи. Новородените все още не са установили терморегулация, така че краката им са студени през цялото време. Наложително е да вземете няколко чифта чорапи в родилния дом: един за родилната зала, още два за отделението.
 8. Шапки. Вземете три парчета в болницата. Един от тях ще дойде по-удобно в родилната зала, двама в отделението.
 9. Одеяло. Обмислете сезона при избора на материал. Одеялото трябва да е достатъчно топло за бебето..
 10. Драскотини. Слагат се на дръжките на новороденото, за да не се нарани случайно..

Какво е необходимо на новороденото за изписване

Когато се чудите колко дрехи се нуждаят от новородено, не забравяйте да включите бебешкия плик. Удобно е да се използва за повиване, когато излизате от болницата. Производителите ни предлагат огромен асортимент от такива одеяла, различни по цвят, материал, метод за повиване. През зимата пликът може да бъде полезен като алтернатива на гащеризоните..

Друго предимство на плика е, че може лесно да се използва като одеяло. Дебелата козина е добра за зимни разходки, тънка - за лятото. В магазините можете да намерите богат избор от плетени, кожени, рунови изделия.

Когато купувате плик за новородено, проверете качеството на представените модели. Те трябва да имат спретнати шевове и минимум крепежни елементи. Изберете нежни, приятни за окото цветове: синьо, розово, пастелно, бяло.

В магазините можете да намерите пликове, където горната част е направена под формата на блуза, а дъното има стандартна форма. Моделът е удобен, защото ръцете на бебето са свободни в него. Отдолу има и достатъчно място за движение на краката.

Колко дрехи са необходими на новороденото за първи път

Колко и какви дрехи трябва да купува новородено през лятото? Ето пълен списък на нещата, които да носите ежедневно. Трябва обаче да се има предвид, че през студения период (зимата, есента) бебето ще се нуждае от по-топли дрехи:

 • Бебешки бодита. Това е много удобен вид дрехи за бебета, които са спечелили голяма популярност сред майките. Бодитата не тормозят, позволяват на детето свободно да движи ръцете и краката и значително опростява полагането на бебето. За летния период можете да си купите тениски, тениски или дълги ръкави. Вземете 2-3 парчета от всеки тип. Бодитата, които имат закопчалки в центъра или в областта на раменете, се считат за по-удобни..
 • Долнище. Тези дрехи за бебета са по-познати и повечето родители го предпочитат. Памучните модели абсорбират добре влагата, не дразнят кожата на бебето. Уверете се, че такива ризи нямат никакви допълнителни елементи: връзки, копчета, копчета, тъй като всички те могат да търкат нежната кожа на бебето. Колко жилетки да купите за новородено за лятото - решете сами. Обикновено са достатъчни две или три парчета..
 • Плъзгачи. По-удобни са шортите с презрамки. От колко такива дрехи се нуждае новородено бебе, решете сами. Обикновено купувайте поне четири модела фин плат и четири дебели.
 • Гащеризони (фишове). Достатъчно е да закупите три леки модела и два топли гащеризона.
 • Въпреки че времето обикновено е доста горещо през лятото, новороденото се нуждае от тънки памучни чорапи. Достатъчно е да закупите два или три чифта.
 • Шапка с козирка. През лятото е необходимо да предпазите главата на бебето от вятъра и слънчевата светлина. Обикновено купувайте два или три модела лек плат.

Този комплект ще бъде напълно достатъчен, за да може бебето да се чувства комфортно в горещия летен период. Когато избирате колко и какви дрехи да купите за новородено, вземете предвид удобството на всеки продукт. Купувайте модели, изработени от качествени материали като памук и трикотаж. Допустимо е да се избират дрехи от смес от естествена коприна и вълна. По-добре да не купувате от синтетика. Избягвайте също синтетичен декор, извънгабаритни щампи и джобове. Всички тези елементи правят дрехите многопластови и на бебето ще му е горещо..

Предлагат се специални костюми за разходки на открито. Когато ги избирате, вземете предвид температурата извън прозореца и усещанията на вашето бебе. За топло време (от +20 ° C), можете да облечете детето в дрехи от тънък плат, за по-студено време, по-топли комплекти.

През есента дрехите за малки деца трябва да бъдат избрани, като се вземе предвид предстоящото студено време. Постепенно можете да търсите по-топли комплекти за къщата и улицата. Към основния набор от неща, които ще трябва да закупите:

 • Топъл гащеризон. Това е топъл костюм, който може да бъде закупен за новородено в началото на есента, когато навън все още е топло времето. Под такъв гащеризон е удобно да носите жилетка или боди от лек плат.
 • Тънко одеяло. Когато мислите за това колко дрехи трябва да купи новородено през есента, не забравяйте за такова стандартно нещо като одеяло. Те могат да покрият детето, докато се разхожда и у дома. Един прост продукт може да замени трансформиращ плик или топъл костюм. Обикновено одеялото е направено от подплатен полиестер с хавлиена подплата. Тези материали не са много топли, така че са идеални за първата половина на есента..
 • Плетена шапка с конци ще бъде незаменима за есенните разходки.

Ако детето ви е родено през есента, тогава гащеризонът трябва да бъде закупен от размер 62. Ако искате бебето ви да го доведе до края на есента, не се колебайте да вземете гащеризон с размер 68. За блузи и плъзгачи е подходящ минималният размер (до 56-та).

През зимата един комплект дрехи вече не е достатъчен. Ще ви трябват както изолирани костюми за студената улица, така и леки, тънки неща за комфортен престой у дома. По принцип гардеробът на бебе, родено през зимата, трябва да е по-голям от този на „летни“ бебета.

Колко и какви дрехи са ви необходими за новородено през зимата:

 • Чехлите са много популярен вид детско облекло за студения зимен период. Удобно е да ги носите както под изолирани улични дрехи, така и у дома. Те са особено полезни за хладни помещения. Няма как да сбъркате, ако закупите наведнъж 6-7 комплекта за новородено. Три от тях трябва да са изработени от тънък плат, останалите да са топли, фланелени.
 • Бебешките бодита са специално облекло за бебета. Продуктът напълно покрива тялото на бебето, закопчава се отдолу. В магазините можете да намерите ризи за тяло, тениски за тяло, както и модели с дълъг ръкав. През зимата бодито е удобно да се носи под фиш или гащеризон. За новородено бебе ще са достатъчни 2-3 парчета с ръкави с различна дължина.
 • Комбинезон с блузи може да служи като отличен заместител на фишовете. Пуловерите с нитове в центъра или с обвивка отстрани се считат за по-удобни. Колко комплекта такива дрехи се нуждаят от новородено, решете въз основа на вашето удобство. Например можете да закупите 3-4 парчета плъзгачи (материали - долен конец и трикотаж) и 2-3 блузи.
 • Необходима е капачка както за улицата, така и за къщата (след плуване). Капачките с връзки се считат за по-удобни, тъй като те не се плъзгат и не пречат на бебето. Една плетена шапка ще бъде достатъчна.
 • Топли чорапи от вълна или руно. Те обикновено се носят върху фишове. По този начин краката на бебето винаги остават топли. Два чифта от тези чорапи са достатъчни..
 • Пелени. През зимата са необходими памперси през целия ден и през нощта. Но за да избегнете появата на обрив на пелена по кожата на дете, трябва да ги премахнете за известно време. Можете също така да използвате различни бебешки кремове и прахове от обриви от пелени. За да не се объркате с избора на памперси, първо си купете новородено едно по едно от няколко производители. Така че можете емпирично да определите кой вариант е по-добър..

Когато бебето е у дома, следете температурата в стаята. Твърде високото може дори да навреди на здравето на детето. Най-добрият вариант е +22 ° С. Комплектът дрехи, описан по-горе, е създаден специално за такива условия..

Освен това не забравяйте за чистия въздух. Дори през зимата трябва да направите поне едно проветряване в стаята. Ако използвате нагреватели, трябва да се погрижите за достатъчно овлажняване на въздуха. За да направите това, можете да закупите овлажнител или да използвате импровизирани средства: поставете съд с вода или покрийте батерията с влажна кърпа.

Колко и какви дрехи са необходими на новороденото за зимни разходки:

 • Ходещ гащеризон от руно, който се слага на фиш. Върху него се носи затоплен зимен гащеризон или плик. Един такъв гащеризон ще бъде достатъчен.
 • Топъл зимен гащеризон. Това нещо трябва да е в гардероба на всяко дете. Изберете дебелината на костюма индивидуално, в зависимост от това колко градуса извън прозореца. Така например, за по-топли географски ширини, количеството изолация в него трябва да бъде около 180-200 g / m 2. За студените зими са подходящи нагреватели от около 300 g / m2. Също така за зимата можете да закупите гащеризон трансформатор.
 • Зимна шапка. Трябва да е топло и меко. Препоръчително е да изберете продукт, направен от естествен материал. Ако използвате вълнени модели, носете плетена шапка надолу.
 • Одеяло или каре. Независимо от това колко дрехи са носени, в мразовити условия, новороденото трябва да бъде допълнително изолирано с дебело одеяло или одеяло. Трябва да следите колко градуса е навън. Одеялото ще е необходимо при -20... -25 ° С, както и при силен и поривист вятър.

Много е неудобно да обличате бебето си с пуловери и незакопчани блузи. По-добре е да изберете неща със закопчалки, които могат да се носят, без да пречат много на мъника. Плетените предмети трябва да са фино плетени, така че пръстите ви да не се заплитат. Избягвайте дрехите с много панделки, вратовръзки и други декорации, тъй като те могат да попаднат в устата на детето.

Нека да преминем към въпроса колко дрехи се нуждае новороденото за първи път през пролетта. За това време на годината не е нужно да купувате много комплекти топли връхни дрехи, тъй като до следващия студен сезон (до есента) бебето вече ще порасне.

Ако бебето се е родило през пролетта, тогава трябва да купите не само неща за пролетния сезон, но и да започнете да планирате колко дрехи ще са необходими на новороденото през лятото. За бебета, родени в началото на пролетта, ще ви трябват и топли дрехи за разходка. Също така трябва да се има предвид, че в апартаментите отоплението се изключва доста рано и може да е хладно в къщата за известно време. За този случай си струва да закупите няколко комплекта домашни топли дрехи.

Съвети за избор на дрехи за новородено

Новородените бебета имат много нежна и чувствителна кожа. Ето защо, за да избегнете дразнене на кожата, използвайте само дрехи от естествени материи. Например, фланелен, махрен, памучен, сатенен шев и блокировка. Опитайте се да изберете просторни модели, които няма да прилягат плътно към тялото..

Дрехите, които влизат в контакт с кожата, не трябва да имат вътрешни шевове, за да се избегне дразнене или протриване. Останалите предмети, носени отгоре, могат да бъдат ушити по обичайния начин. По-добре е всички конци да са от естествен памук.

Когато определяте колко и от какъв вид дрехи се нуждае вашето новородено, вземете предвид комфорта на бебето. Например, панталоните с плътна еластична лента трябва ясно да бъдат изключени. Моделите с широка, разхлабена еластична лента са най-удобни.

Необходимо е да купувате бебешки дрехи само от доверени продавачи, чиито продукти са с добро качество. Ако купувате неща, произведени в Китай, уверете се, че те нямат неприятна химическа миризма. Често производителите на евтини дрехи не спазват важните стандарти за безопасност. Затова подхождайте към въпроса за избора на продукти с максимална отговорност..

Първите дрехи не трябва да са много ярки, контрастни. Такива неща влияят негативно на психиката на бебето, състоянието на кожата и здравето му. Съчетайте комплекти за новородени в меки, пастелни цветове.

Ако не се страхувате от ярко оцветени неща, наблюдавайте качеството на избрания от вас плат. Когато използвате нискокачествена боя в производството, облеклото може да навреди на здравето на детето. В допълнение, лошата боя ще се измие почти веднага и продуктът ще избледнее..

Как да се грижим за дрехите на новороденото

Независимо колко дрехи купувате за новородено до една година, то трябва да се пере колкото е възможно по-често. За целта използвайте специални бебешки продукти (сапун или прахове). Измийте нещата само в гореща вода (приблизителна температура +90 ° С).

Можете да добавите омекотител за пране. Уверете се обаче, че е предназначен специално за детски дрехи. Такива продукти имат безопасен химичен състав..

Измитите неща трябва да се изгладят. Излагането на високи температури убива бактериите, останали в дрехите.

Преди да поставите нещата върху бебето си, отрежете всички етикети и хартиени етикети. Те могат да дразнят и разтриват кожата на бебето.

Къде да купя дрехи за новородено на едро и дребно

Добре дошли в Happywear! Happywear е най-добрата комбинация от цена, дизайн и качество! Ярко, стилно, модерно и евтино облекло за всеки!

Средната и дребната търговия на едро е нашата специализация от над 10 години. Работим директно с производители, заобикаляйки посредниците, което ни позволява да определяме изгодни цени. От наша страна вие получавате надежден партньор за вашия бизнес. Асортиментът се актуализира всеки сезон, постоянно се появяват нови модели. Ние ви предлагаме продукти, произведени от фабрики в Русия, Узбекистан, Беларус, Турция и Китай.

На нашия сайт ще намерите качествени ризи в различни модели, размери и цветове. Ние можем да ви предоставим не само прекрасни продукти на ниска цена, но и добри условия, постоянен склад на продукти, позитивно отношение на нашия персонал, работа без прекъсвания и сертификати за качество.

Всяко нещо на нашия сайт е безценната работа на огромен брой хора. Надяваме се, че отличното качество, благоприятните условия и изгодните цени ще послужат като начало за нашето дългосрочно сътрудничество..

Бебешки дрехи

Събирайки зестра, всяка бъдеща майка със сигурност ще бъде озадачена от въпроса - какви дрехи да купи за бебето за първи път. Веднага ще кажа, че списъкът с дрехи за новородени е доста приличен)
В тази статия реших да събера целия си опит по тази тема и, надявам се, ще ви бъде полезен..
Така че да тръгваме)

Какви са размерите на детското облекло

Най-често размерът на детското облекло на етикета съответства на ръста на детето..
Най-малкият размер е 50, след което има добавяне на 6 см. (56, 62, 68 и др.).

Таблица с размери на детското облекло

Размерът

Възраст на детето

50

най-малък размер бебешки дрехи, този размер е подходящ за недоносени бебета или много малки бебета

56

подходящ за бебета до 1-2 месеца

62

за бебета от 2 до 4 месеца

68

от 4 до 6 месеца

74

дрехи с такъв размер могат да се носят до 9 месеца или дори до 1 година80

от 1 до 1,5 години

Ако купувате дрехи от Европа, можете да видите следните символи на етикетите:
0-3 месеца или 0/3 (което съответства на размер 56)
3-6 месеца или 3/6 (това е размер 62-68) и т.н..

Следните размери могат да бъдат посочени върху детските дрехи на местни производители:
18-20 (размер 56)
20 (размер 62)
22 (размер 68) и др..

Размери на детски шапки

Размерът на шапките / шапките за деца се определя от обиколката на главата.

Таблица с размери на бебешки шапки / шапки

Възраст

Размер на капачката406 месеца9 месеца12 месеца
Размери на детски чорапи

Размерът на чорапите се определя от дължината на стъпалото в сантиметри.
Обикновено бебетата се раждат с дължина на крака 6-8 см. Етикетите с чорапи най-често показват числа, съответстващи на дължината на крака на бебето, но можете да намерите и такива обозначения: 0+, 0-3, 3-6.
За новородени е по-добре да изберете размер 0+ (това е около 8 см), но можете да вземете чорапи за растеж - 0-3 (около 10-12 см).

Списък на дрехите за новородени за първи път

1. Изпускателен комплект

Ако искате, купете елегантен плик (или одеяло), но имайте предвид, че след проверка най-вероятно той ще заема място само в гардероба ви. Но можете да си купите нещо, което ще бъде полезно за разходки по-късно..
Алис е родена през август, беше топло, но не много горещо. Купих в дъщери малки синове такъв комплект, състоящ се от плик плик от руно, блуза от руно, шапка, долни ризи и пълнител.

За него купих само памучна шапка (под шапка от руно).
Покупката беше изключително успешна. В този комплект проверихме и след това ходихме почти 2 месеца. Също така, беше полезно по-късно за Фая, която се роди през зимата, но, естествено, носехме този комплект вече като бельо.

Има и такава модерна версия на екстракт за лятото-пролетта - красиво одеяло или тънко плетено одеяло (сега дори можете да си купите ексклузивно, ръчно изработено). Плетено одеяло или одеяло определено ще ви бъде от полза, след като излезете от болницата (например, за да покриете бебето в количка или в кола).

Фая е родена през декември. Купихме й финландски плик Kerry размер 62. Настанихме се в него, ходихме в него през цялата зима и до края на март, т.к. пликът е с около 6 см по-голям.
Изолация в плик 250 гр. Предназначен за температури от +5 до -25.
Влязохме в този плик в -15 с поларен гащеризон и не замръзнахме. Те също го обличаха с ниски температури и никога не се изпотяваха. Подплата 100% памук (велур). Има слотове за столчето за кола.
Много удобен плик - поставят детето, закопчават го с цип с 2 ципа и това е) Финландските зимни дрехи са идеални за деца!
Нови модели финландски пликове за бебета можете да намерите тук.

Възможност за освобождаване от отговорност за топла пролет, лято: комплект памучно бельо (долна риза, плъзгачи или вместо това памучен фиш), пелена, капак, тънка шапка, тънка каре (плетено одеяло или лек плик).

Опция за екстракт за есента, зимата: комплект памучно бельо (долна риза, плъзгачи или вместо това памучен фиш), гащеризон от полар, пелена, капак, топла шапка, плик (или одеяло).

2. Горно облекло за ходене

Лято / пролет - гащеризон размер 62.
За лятото - от тънък велур, за пролетта - от полар с подплата (изолация).
Идеално - с два ципа по цялата дължина за лесно обличане на бебето и гънки на ръцете и краката.

През зимата / есента - топъл зимен / есенен гащеризон или размер на плика 62.

3. Шапка

Ако лятото, тогава най-тънката шапка, за пролетта-есента - плътна плетена, за зимата - топла.
По-добре е да вземете капачки за новородени с връзки, така че да стоят добре на главата и да не се плъзгат навън.
За първи път са достатъчни една или две шапки. Ако бебето се роди в разгара на лятото и е горещо, тогава ще ходите изцяло с една шапка, плетена шапка ще е необходима само в случай на вятър или студено щракане.
През зимата е по-добре да имате две шапки. Например имахме една тънка плетена шапка за времето до -5, като взехме предвид факта, че отгоре имаше и качулка. И още една топла с плътна подплата от руно за измръзване.

4. Капак

За лятото - тънки памучни шапки, пролет-есен-зима - от дебел трикотаж.
По-добре е да вземете 2 размера наведнъж, например, да купите 2 капачки 35 размера и 3 капачки 40 размера.
Носехме капак за около три месеца в такива случаи:

 • веднага след плуване (но след това, около час по-късно, го свалихме и заспахме без него, защото вкъщи винаги беше топло)
 • на разходка (през лятото - само капак, през есента и зимата - под шапка).

5. Пелени

Не завих нито Алиса, нито Фая. Използвах памперси в такива случаи:
- на сменяем матрак
- понякога го поставяйте в леглото вместо чаршаф
- за първи път тя лежеше в шезлонг
- отведе в клиниката
- една пелена, закачена в банята за чисто мокро дупе)

За тези цели 10 памперса бяха повече от достатъчни за нас. Обикновено се използват тънки пелени, но можете да си купите чифт фланелени. Ако планирате да се повивате, разбира се, трябва да си купите още памперси.

6. Ръкавици против надраскване - 3 чифта. Изберете с широка еластична лента, те се държат по-добре.

7. Тънки чорапи - 4 чифта (2 чифта малък размер + 2 за по-голям размер)

8. Топли чорапи (руно или хавлиени) - 1 чифт

9. Ботуши - 2 чифта. Те фиксират много добре крака на бебето и не отлитат, за разлика от обикновените чорапи. Освен това изглеждат красиво на малък крак)

10. Боди с дълъг ръкав с копчета по цялата дължина - 3 бр. (2 броя 62 размера + 2 броя 68 размера). Ако видите корпус с размер 62 със затварящи се дръжки, вземете ги, тогава не е нужно да използвате анти-драскотини. Ако е необходимо, "дръжките" могат да бъдат изключени.

Но такива бодита (без копчета по цялата дължина) са много неудобни за носене на новородени. Тези бодита ще са полезни за бебетата, когато започнат да сядат (на около 6 месеца), защото те могат да се носят само над главата.

11. Плъзгачи с широка еластична лента - 5 бр. (2 бр. 62 размер + 3 бр. 68 размер).

12. Панталони (плъзгачи без крака) - 4 бр. Размер 68. Също така е по-добре да се вземе с широка еластична лента.

13. Фишове (гащеризон с копчета по цялата дължина) - 5 бр. (2 броя 56 размер, 2 броя 62 размер, 2 броя 68 размер)

14. Спящ плик с копчета - 1 бр. (62 размер).

Според моя опит най-удобното облекло за бебета до 3 месеца е фиш. Приплъзването замества долната риза и плъзгачите.
На второ място - боди (ако е горещо) + чорапи или боди + плъзгачи (панталон) - ако е готино.
Спалният чувал е много удобен за първия месец, разбира се, само за спане. Удобен е, защото през нощта може лесно и бързо да се разкопчава и закопчава (за смяна на пелената).

Тандемните долнище + плъзгачи са много неудобни в смисъл, че долните ризи постоянно напускат плъзгачите и трябва да ги зареждате с гориво. Носихме долни ризи, не дай Боже, няколко пъти, за да сме сигурни, че играят във всички фигури и тялото. Също така, постоянно оставящата се долна тениска и ластик от плъзгачите могат да наранят незарасналия пъп..

Искам да ви уверя - ако купите достатъчно фишове и бодита, просто няма да имате нужда от долни ризи..

Моят съвет

1. Ако се очаква детето да е голямо, купете дрехи, започващи от размер 62.

Възможно ли е предварително да се определи размерът на детското облекло? Някои бебета се раждат малки с тегло в рамките на 3 кг. и височина 47-50 см, докато други са много големи - над 4 кг. и височина 54см.
Възможно е да се определи със сигурност какъв размер дрехи ще отговарят на вашето бебе само след раждането му..
Но все пак, дори на етапа на бременността, растежът на детето може да бъде наблюдаван чрез ултразвук. Компетентният лекар винаги ще ви каже дали детето е голямо или, напротив, много малко по параметри.
На ултразвуково сканиране с двете дъщери ми беше казано, че ще бъдат малки и най-вероятно ще се родят в рамките на 3 кг.
Лекарите бяха прави - Алис е родена 2850 кг. с височина 50 см, Фая - 3050 кг. и височина 49см.
Купих много дрехи с размер 56, но стигнахме само за първия месец и половина, след това всичко стана малко. Нещо повече, по същото време носехме малко дрехи и размер 62 и беше точно за нас..

2. Ако планирате да купите дрехи с размер 56, тогава го вземете до минимум, защото ако купувате много, рискувате да не носите дори половината - дрехите с този размер много бързо стават малки.

3. Когато купувате дрехи, съобразете сезона (зима, пролет, лято или есен), както и температурата на въздуха в апартамента. Ако вкъщи е прохладно, тогава си купете бодита и чехли с дълги ръкави и отдайте предпочитание на дрехи от по-плътен материал.

4. Трябва да има достатъчно дрехи - не много (защото детето расте много бързо през първите месеци), но не достатъчно. Обикновено новородените не се замърсяват, но през първите 3 месеца имах проблем с двете дъщери - честа регургитация, поради което се случваше през деня да се преобличам и дори повече от веднъж.

5. Гащеризоните (слиповете) обикновено се вписват в размер, но е по-добре да си купите боди за размер или дори още два. От мен бяха закупени няколко бодита с размер 56 и просто нямахме време да ги носим, ​​още не беше изминал месец, когато те станаха твърде малки за нас. Но размерът на тялото 62 беше точно. И всичко това, защото дължината на тялото "изяжда" памперса.

6. Малко за марките детски дрехи за бебета. Мога спокойно да препоръчам следните марки:

- "Babyglory" (Babyglory) руска марка, която произвежда висококачествени и удобни дрехи за новородени. Имахме много дрехи от тази конкретна фирма (бодита с копчета с драскотини, фишове, плъзгачи с широка еластична лента)
- "Klyaksa" Русия Много популярна марка дрехи за бебета на достъпни цени. Харесах спалните чували от тази компания. Плъзгачите и плъзгачите с широка еластична лента също са с много добро качество. Единственото предупреждение е, че фишовете (гащеризоните) на тази марка имат толкова добър марж по ширина. Тези. те са предназначени по-скоро за пълнички) Като цяло, ако бебето ви се храни много добре, гледайте го с дрехи от тази компания.
- Щастливо дете (Lucky Child) Русия
- Боса Нова Русия
- Carter's (Carters) USA Мисля, че дори и тези, които нямат деца са чували за Carters) Наистина ми харесаха бодитата на тази марка, които са с високо качество и удобство за бърза смяна на памперса.
Между другото, най-изгодно е да вземете тези бодита в комплект от 3 или 5 броя наведнъж. Единственото нещо е плътността на материала на тялото.
В единия комплект бодитата могат да бъдат направени от доста тънки трикотажни изделия, а в другия - от по-плътни. Мисля, че трябва да се съсредоточим върху цената тук. Бодитата от по-плътен трикотаж са по-скъпи. Това не означава, че тънките бодита са лоши, не. Просто има смисъл да ги вземете за горещо лято, а бодита от плътен трикотаж са подходящи за хладен сезон, това е всичко)

7. Къде да купя дрехи за новородени.
Може да ви се стори странно, но е по-добре да купувате дрехи за бебета в онлайн магазини. Ако отидете в обикновен офлайн магазин за плъзгачи, бъдете готови, че ще си купите куп допълнителни неща и ще похарчите много. Разбрах го сам)
Когато купувате в онлайн магазин, имате възможност да отделите време и да изберете най-оптималните варианти за бебешки дрехи, като се фокусирате върху отзивите на други майки.
За да не бъдете разочаровани, по-добре е да избягвате да купувате неща от непознати марки, за които изобщо не сте намерили отзиви. Накратко - изберете какво препоръчват другите майки и няма да сгрешите!
Между другото, когато купувате онлайн, винаги можете да видите списък с вашите покупки и общата им сума във виртуалната кошница. Това всъщност е много важен момент, защото по този начин можете да контролирате финансовия си лимит)

Когато избирате конкретен онлайн магазин за закупуване на детско облекло, има смисъл да се съсредоточите върху неговата популярност и размера на асортимента.

Ако онлайн магазинът не ви е познат, няма онлайн отзиви за него и той има малък асортимент, по-добре е да не рискувате. Ако магазинът е голям и е на пазара от дълго време, тогава трябва да му обърнете внимание. Например един от тези онлайн магазини е онлайн хипермаркетът Obstetrics, който вече е спечелил доверието на много майки. В „Акушерство“ ще намерите голям избор от качествени дрехи за вашето бебе от известни марки и на най-атрактивните цени.

Разбира се, асортиментът на този онлайн магазин не се ограничава до детското облекло. Има всичко за децата и техните майки: детски легла, колички, столчета за кола, памперси, козметика за грижа за бебето, играчки и др. Между другото, можете също да купите всички неща за чанта в родилния дом в този хипермаркет..
Като цяло Акушерството е един от малкото онлайн магазини, където можете да закупите всичко необходимо за бъдеща майка и бебе на много разумни цени..

Е, всичко изглежда е свързано с дрехи за новородени)
Надявам се, че моите препоръки са ви били полезни.!

Между другото, списъкът с дрехи за новородени не е единственият ми списък по темата за зестра за бебе)

Можете да прочетете и други мои статии:

АБОНИРАЙТЕ се за блога MamaNastya,
за да не пропусна новите си статии: