Одеялото е ежедневие в апартамента. В днешно време не е трудно да го купите. Този артикул се продава в много магазини. Но едва ли много хора смятаха, че одеялото е достатъчно лесно да се направи със собствените си ръце. И ако няма разлика за възрастен, стига да е топло под него, тогава ръчно изработеният детски продукт ще бъде оригинален подарък за дете на всяка възраст.

Направи си сам шиене

Преди да вземете окончателно такава работа, трябва внимателно да прецените всички възможни предимства и недостатъци по ваш избор. Но ако започнете да правите продукт със собствените си ръце, тогава в крайна сметка едва ли ще трябва да съжалявате - в края на краищата домашно приготвените предмети винаги са по-приятни за използване..

 • Значителни икономии на вашия бюджет, особено ако изберете продукт със сложен модел.
 • Възможността за самостоятелно вземане на решение за избора на цвят, размер, форма, качество и безопасност на използваните материали.
 • Ръчно изработените продукти винаги са пропити с особена любов и тези, които ги използват, несъмнено ще го усетят..
 • Ще трябва да отделите много лично време за търсене и закупуване на необходимите материали.
 • Този процес е доста трудоемък, особено за тези, които го правят за първи път..
 • При първите опити е вероятно резултатът да не бъде удовлетворен..

Изисквания за одеяло

Преди да започнете да шиете, по-добре е веднага да решите как искате да видите готовия продукт. За да направите това, ще бъде по-правилно да следвате някои изисквания:

 • Изберете плътност въз основа на температурата на помещението, в което ще се използва артикулът. Ако сгрешите с този параметър, детето ще замръзне или, обратно, ще бъде много горещо.
 • Решете за размера на одеялото. Ако е твърде малък, тогава частите на тялото на детето ще бъдат изложени по време на всякакви движения и то ще замръзне. Ако направите голям продукт, това ще попречи на детските движения..
 • Шиенето на тежки предмети трябва да се избягва. Това важи особено за бебета, които просто ще имат затруднения с дишането..
 • Липсата на различни декоративни елементи върху продукта, които носят потенциална опасност за здравето.

Важно. След като продуктът е готов, трябва да премахнете всички изпъкнали конци от него, така че бебето да не се нарязва върху тях.

Изисквания към материалите

При закупуване на материалите, необходими за направата на одеяло, има няколко насоки, които да следвате:

 • За да се избегне появата на бодлива топлина, тъканта трябва да има висока дишане.
 • Материалът трябва да може лесно да абсорбира и отделя влага.
 • Уверете се, че е хипоалергичен.
 • Трябва да закупите екологични и безопасни материали.

Допълнителна информация. По-добре е да купувате стоки в надеждни магазини, тъй като понякога дори информацията на етикета може да е ненадеждна.

Основен материал

Препоръчително е да изберете тъканта за долната страна на одеялото на базата на памук. Ще бъде естествено, лесно ще се диша, но бързо се износва. Ако вземете коприна или кепър, те няма да са меки на допир, но твърде трудни за грижа. Най-добре е да използвате камбрик, сатен, руно, бамбуково платно, калико, велосипед. Тези материали отговарят на всички препоръки. Всяка мека и естествена материя е подходяща за горната страна на продукта.

Пълнител

За да може одеялото да има всички необходими характеристики, се използват следните опции за пълнене:

 • Пухът е много лек и мек. Има висока въздухопропускливост, но лесно се мачка и има специфична миризма.
 • Синтепонът е най-добрият вариант. Достатъчно лека, не провокира алергии, не се търкаля на бучки, лесно се мие и е евтина.
Синтепон
 • Холофайбър - много топъл, устойчив на деформация, но по-скъп от подплатен полиестер.
Холофайбър
 • Бамбуковите влакна са достатъчно добри, но мачкат.
Бамбукови влакна

Декоративни елементи

Въпреки че готовият продукт ще се използва от дете, не бива да се увличате много с декорирането. На одеялото не трябва да има елементи, които биха могли да навредят на здравето на бебето. Поради това не е необходимо да се използват кристали, пайети, мъниста и други стърчащи декорации. Обемни шарки, фигури, животни, пришити на повърхността, ще изглеждат съвсем органично. Те могат да бъдат направени от многоцветна тъкан, дантела, сатенени панделки..

Изрязване

Всеки, дори начинаещ ръкоделец, трябва да знае, че преди да шиете даден продукт, първо трябва да направите шаблон за него. Размерите на бъдещото одеяло трябва да се определят въз основа на размера на креватчето и метода на употреба. Можете да направите вашето творение според стандартите:

 • 90х120 см.
 • 110х140 см.
 • 143х215 см.

В някои случаи можете да направите шаблон в персонализирани размери:

 • За количка или люлка - 90х90см.
 • За изписване или разходки през зимата - 120х120 см.

За да направите шаблон, достатъчно е да нарисувате правоъгълник според избраните размери. В този случай не трябва да забравяте да оставите надбавка за шев от 1,5 см от всяка страна.

Допълнителна информация. Ако имате нужда от одеялото, за да виси от леглото, тогава към неговия размер се добавят 15-25 см от всяка страна.

Семинари по шиене на одеяла в различни стилове

В Интернет пространството е лесно да намерите текстови семинари и видео уроци за създаване на одеяла за всеки повод..

Одеяло от пачуърк

Използвайки техниката на пачуърк, е доста лесно да шиете бебешко одеяло със собствените си ръце. Достатъчно е да следвате инструкциите стъпка по стъпка:

Одеяло от пачуърк

 1. Избира се необходимият брой парчета плат с различни цветове и текстури.
 2. Всеки е изгладен.
 3. Клапите са разположени на равна повърхност, както ще изглежда бъдещото одеяло.
 4. Всички елементи се зашиват заедно, образувайки линии, които след това също се зашиват до необходимия размер. Шевовете са изгладени.
 5. Взема се синтепон с дебелина 1 см и се изрязва парче, за да се побере одеялото, плюс надбавка от 1,5 см от всяка страна.
 6. Всички части са сгънати в "сандвич" долна част-синтепон-горна част.
 7. Ръбовете на долния елемент се сгъват в пачуърк участък и се зашиват с шевна машина.

Одеяло бонбон

Този стил е идентичен с техниката пачуърк и одеялото също е пришито според него. Единственото изключение са клапите, от които е направен продуктът. В техниката на пачуърк се използват само парчета плат. Според опцията бонбон, юрганът е зашит с квадрати, зашити заедно, празнината между които е запълнена с холофайбър или пух.

Одеяло за новородено

Можете лесно да направите плик със собствените си ръце, за да вземете бебето от болницата през студения сезон.

Плик за изявление

Елегантни закупени продукти в този случай ще бъдат неподходящи. Затова би било по-добре да използвате домашно одеяло-трансформиращо се. Пришит е по същия начин като юрган. Взети са два основни елемента с размери 46х85 см и 46х60 см. В долната част те са зашити заедно. Отстрани са пришити две клапата с размери 20x70 см към основната част 46x85 см. За да завържете плика, към тях са прикрепени панделки. Впоследствие такъв модел може да се използва в люлка или количка. По този начин ще се окаже, че да шиете едновременно одеяло, одеяло и плик за новороденото със собствените си ръце.

Одеяло на бебешко легло

Ръчно изработеното одеяло несъмнено ще даде на вашето бебе допълнително усещане за любов и грижа. И родителите просто ще се радват да видят как детето им използва домашен подарък..

Направи си сам бебешко одеяло - 135 снимки на шиене на пачуърк юрган. Модели и стъпка по стъпка инструкции за начинаещи

Когато се роди бебе, се добавят грижи и разходи. Но има някои неща, които можете да направите сами. Например, лесно е да шиете или плетете бебешко одеяло със собствените си ръце, като използвате препоръките и майсторските класове на специалисти. Структурно това е много просто нещо, но са необходими основни умения за плетене или шиене, за да се извършат точно двустранни неща..

Полезни съвети ще ви помогнат да направите правилната консумация на тъкани, изрежете, завийте и украсете удобен аксесоар за освобождаване от отговорност или за бебешка кошара.

Как да направите шаблон за бебешко одеяло

Когато шиете дори такъв прост продукт като детско пачуърк юрган със собствените си ръце, ще ви трябва модел. За тези, които имат малко практика в ръкоделието, може да изглежда странно, че за обикновен правоъгълник са необходими конструктивни заготовки. Но това не е свързано с шарки, а с надбавки за шевове и местоположението на шаблона върху парче плат.

Самото шиене е много просто:

 • отрязвам;
 • очертавам;
 • оказва се;
 • изолация на вложки;
 • затворете шева на eversion;
 • прошиване.

Направете всички измервания, така че одеялото да покрива изцяло бебешкия матрак в креватчето или количката, дори и с малък запас - бебето ще спи под него. Ако го използвате като одеяло, то трябва да е още по-голямо, за да виси малко.

При правилно изрязване може да остане материал, който ще бъде достатъчен за шиене на меки декорации за бебешкото креватче под формата на възглавница. Това може да бъде бухал и зайче, слънце или сърце, които могат да бъдат украсени с ресни или волани от друга тъкан..

Важно: Размерите на продукта зависят от възрастта на бебето, размера на креватчето и предназначението на продукта - одеяло за освобождаване от отговорност. Летните и зимните версии правят свои собствени корекции в дебелината на пълнителя и избора на плат или прежда.

Стандартни размери на продукта:

 • 60 на 80 см;
 • 75 на 100 см;
 • 90 на 120 см;
 • 100 на 135 см;
 • 110 на 145 см.

Начертайте половината от този правоъгълник - за симетричен модел и лесно оформление върху плат. Не забравяйте, че трябва да имате 3 заготовки:

 • Предна страна (по-красива материя);
 • Гърб или вътрешен (изработен от естествен плат, по-приятен за тялото);
 • Изолация или пълнител (порест насипен материал за дишане, поемане и изпаряване на влагата и задържане на топлината).

При избора на плат се ръководим от 2 критерия:

 • плътен и само естествен (памучен плат);
 • "Детско" оцветяване на незабележими нюанси (може да бъде едноцветно).

Подгответе всичко необходимо за шиене:

 • шевна машина;
 • дълга владетел и сантиметрова лента;
 • игли за бастиране;
 • креда за маркиране;
 • конци за линия No 40;
 • игли за шевна машина No 90-100;
 • шивашки ножици и щифтове.

За шарка модел, общият модел е разделен на произволен брой квадрати по ширината на одеялото. След това нарисувайте квадрат (друга фигура, която съставлява основата), те трябва да са с още 2 дължини. Например 6 широки и 8 дълги.

При изрязването на всяка клапа трябва да има надбавки за шевове - около 1-1,5 см. Трябва да се получи, както на снимката на рокля, ушита със собствените си ръце.

Препоръки за шиене

Преди рязане и шиене е препоръчително да се намокри и изсуши плата, така че да се свие (процес на декатиране) и да отдели излишната боя.

Изрежете с надбавки за шевове от всеки ъгъл, за да спестите материал.

Необходимият размер синтепон за вътрешно пълнене се изрязва без надбавки, дори малко по-малко от основата, така че да не се набръчква по шевовете.

Как да шиете бебешко одеяло (видео)

23 октомври 2015 г.

 • Описание
 • Коментари 4

От нашия майсторски клас ще научите как лесно и бързо да шиете красиво и топло одеяло за вашето бебе..

Вие се нуждаете

Разрез

 • Изрежете парче руно с 10 см по-малко (по целия периметър) по отношение на памучната тъкан.
 • Сгънете руното и памучния плат с грешните страни една към друга.
 • Проверяваме дали от всички страни отстъпите на памучната тъкан са точно 10 см. На крайния продукт това отстъп оформя границата на одеялото.
 • Често закрепваме детайлите на одеялото с щифтове.
 • Гладете шевовете на шева на памучния плат с около 1,5 cm.

Ъгли "плик"

Попълнете и четирите ъгъла с плик. Ще научите как да направите това правилно и красиво от нашите подробни майсторски класове:
„Ъгъл с плик“;
"Хем" ъгли с плик ".

Граница

Сгъваме ръба на памучния плат върху руното и често го закрепваме с щифтове през подгъва, хващайки изгладената надбавка на подгъва върху памучната тъкан.

Шиене на одеяла

Сега зашийте до ръба по целия периметър по вътрешния ръб на подгъва, за да съедините парчетата памук и руно заедно.

Размерът на руното и памучната тъкан в комплекта ще ви позволи да шиете доста голямо одеяло или две малки. Изборът е твой.

Снимка: PR
Материалът е подготвен от Юлия Деканова

Направи си сам одеяло за новородени

С появата на дете в семейството грижовните майки и бащи се опитват да придобият всичко най-добро за него. Младите майки предпочитат сами да правят някои неща. Бебешко одеяло „направи си сам“ не е трудно да се шие за начинаещи ръкоделни жени, показващо малко изобретение.

Персонализирано бебешко одеяло за момиче със собствените си ръце - красиво, стилно и удобно

 1. Изрязване на одеяло
 2. Необходими материали
 3. Техника на шиене
 4. Ние шием одеяло за освобождаване от отговорност
 5. Ние шием пачуърк пачуърк юрган със собствените си ръце
 6. Стартов комплект за юргани пачуърк
 7. Техниката на шиене на детско пачуърк юрган със собствените си ръце стъпка по стъпка
 8. Ние шием одеяло от бонбон
 9. Плетено бебешко одеяло
 10. Модел за плетене на бебешко одеяло

Изрязване на одеяло

Направете измервания преди рязане. Размерите се вземат в зависимост от размера на леглото и предназначението на одеялото. За да го закачите грациозно от леглото, добавете надбавка от 15-25 см към ширината и дължината. Има размери одеяла според стандарта:

 • 90х120 см;
 • 110х140 см;
 • 143х215см.

Има персонализирани размери:

 • 90х90 см, одеяло за колички, люлки;
 • 120х120 см, одеяло за изписване от болницата, за ходене;
 • 150x130 cm, одеялото е спален чувал във формата на торба, след което ще дойде по-удобно като обикновено одеяло.

Направете модел на одеяло, като изчертаете правоъгълник според направените измервания с прибавка на шев от 1,5 см от четирите страни.

Необходими материали

Изберете плат според следните критерии:

 • износоустойчив и издръжлив, способен да издържа на многократно измиване;
 • естествен и с антистатичен ефект (chintz, бял, лен, коприна);
 • да не е причина за алергии при бебето;
 • няма токсични багрила;
 • всички слоеве трябва да са добри за въздуха.

За дъното на завивката изберете памучен плат. Той е напълно естествен, дишащ, но не и издръжлив. Коприната и кепърът са меки на допир, но изискват много деликатна грижа. Най-приемливите опции - батист, сатен, руно, велосипед, калико, бамбуково платно, отговаря на всички посочени критерии. Горната част на одеялото може да бъде ушита от всякакъв плат, стига да е мека и естествена.

Използват се следните пълнители.

 • Пухкав - лек; мек; през него циркулира въздух, но се мачка; има характерна миризма.
 • Шерстепон - мек; абсорбира добре влагата, остава суха; не се препоръчва машинно пране.
 • Синтепон - лек; не провокира алергични реакции; перфектно изтрит; нескъп.
 • Холофайбър - устойчив на събаряне; много топло; не се деформира по време на измиване; по-скъпо от подложка от полиестер.
 • Бамбуково влакно - отговаря на всички критерии; мачка.

  Най-популярните видове пълнители са синтепон и холофайбър..

  Изчислете количеството плат, както следва: вземете две дължини чрез измерване, вземете под внимание шев от 1,5 см от всяка страна и 10 см за свиване, т.е. обща надбавка от 13 см. Изчислете количеството пълнител в зависимост от размера на одеялото и броя на слоевете.

  За шиене ще ви трябват и конци # 40-60, машинна игла # 90-100, щифтове.

  Техника на шиене

  Помислете как да шиете детско одеяло „направи си сам“ от подплатен полиестер, стъпка по стъпка.

  Навлажнете плата, изсушете го, изгладете го с гореща парна ютия, за да избегнете свиване.

  Поставяме плата върху равна повърхност, изглаждаме го, закачаме шаблона върху него с щифтове и го изрязваме според шаблона

  Начертайте две правоъгълни или квадратни форми по размер, като вземете предвид надбавките за шевове, изрежете.
  Детайл от памучен плат със звездички

  Детайл от мек плюшен Минки

  Пригответе синтепон с желания размер в един или повече слоеве, както желаете.
  Детайл за одеяло от пълнител от синтепон

  Слагаме частите заедно, припокривайки се, първият слой е синтепон, вторият слой е плюшен, третият слой е памук

  Сгънете двете парчета от дясната страна нагоре и зашийте три страни върху шевната машина.
  Внимателно закрепете и трите слоя заедно с щифтове

  Зашийте на пишеща машина, отстъпвайки от ръба около 1 см

  Обърнете одеялото върху незашитата страна и изгладете шевовете.

  Оставяме цепка 15-20 см, за да можете да обърнете одеялото на предната страна

  Поставете синтепона в одеялото, легнете равномерно.

  Обръщаме одеялото към предната страна и закрепваме останалия слот с щифтове, след което го зашиваме на ръцете си

  За да осигурите подплатения полиестер, завийте на пишеща машина в прави линии или по шарки, приложени с помощта на шаблон. Когато шиете, настройте натиска на крака на минималния и най-големия шев. Това прави одеялото по-лесно да се плъзга под крака. Преместете одеялото с ръце.

  Зашиваме одеяло, отстъпвайки от ръба на няколко сантиметра, първо разделяме одеялото с щифтове по краищата

  Сгънете непрошитата страна навътре, зашийте със сляп шев.

  За плътно одеяло можете да направите шаблон

  Бебешко одеяло от холофайбър се зашива по метода, описан по-горе..

  Готово одеяло-трансформатор за детско креватче или количка

  Ние шием одеяло за освобождаване от отговорност

  Оригинален, красив, удобен и безопасен плик за изписване на новородено

  Темата за това как да шиете бебешко одеяло за изписване от болницата е актуална при хладно време. Празничните пликове от сатен и дантела няма да работят. За тази цел се пришива трансформаторно одеяло, използвайки същата техника като обикновената завивка върху подплатен полиестер. Зашийте двете основни парчета от одеялото с размери 46х85 см и 46х60 см, две странични капаци с размери 20х70 см. Прикрепете двете основни парчета и две странични капаци към дъното на одеялото с велкро или зашийте върху сатенени панделки. Горната част на одеялото може да бъде украсена чрез подстригване с дантела или плисирана панделка. Това одеяло може лесно да се превърне в обичайно одеяло за количка..

  Ние шием пачуърк пачуърк юрган със собствените си ръце

  Техника за създаване на юрган "Акварел" - комбиниране на квадратни петна в една цветова схема, създаване на плавни преходи

  Техника "Пчелна пита" е подходяща за юрган от шестоъгълни петна във всякаква цветова схема

  Пачуърк е много популярен. Това е не само възможност да използвате ненужни парченца плат, но модерен интериорен аксесоар. Уникални творения се създават от парченца плат с фигури на животни, анимационни герои, изображения на лодки, цветя, плодове и др. Добре е да използвате стари ярки бебешки дрехи.

  Техника на пачуърк „Шахматна дъска“ - одеяло от квадратчета в два цвята

  Техниката "ивици" е подходяща за тесни парчета - вместо квадрати се използват ленти, ушити в хаотичен ред

  Стартов комплект за юргани пачуърк

  За да шиете одеяло от пачуърк, ще ви е необходим следният комплект.

 • Отломки от многоцветна тъкан с различни шарки.
 • Плат от долно одеяло.
 • Пълнител, като синтепон.
 • Шевни конци в различни цветове, за да съответстват на кръпките.
 • Шевна машина.
 • Желязо.
 • Владетел.
 • Ножица или кръгъл нож.
 • Щифтове.

  Одеяло от пачуърк може да бъде ушито от лепенки с различни форми: квадрат, ромб, триъгълник, ивици. Квадратите могат да бъдат с различни размери. Върхът на майсторството е създаването на пачуърк шиене от хаотична комбинация от пластири. Понякога отнема месеци..

  Техниката на шиене на детско пачуърк юрган със собствените си ръце стъпка по стъпка

  От подготвения материал изрязваме малки квадратчета 15х15 см с помощта на линийка и ножица

 • Изгладете парченцата с гореща ютия с пара.
 • Нарежете на квадрати, например 20х20 см.
 • Разстелете парченцата върху маса или повърхност на пода, направете проба.

  Сгъваме оформлението на бъдещото одеяло, излагайки парченцата в избраната техника, шием парченцата лице в лице под формата на панделки от 7-8 парчета

  Зашийте парченцата заедно в същия ред, както са изложени върху пробата. Първо шийте на ивици хоризонтално по ширината на одеялото.

  Ние шием цяла тъкан от панделки, изглаждаме всички шевове

 • Не забравяйте да изгладите получените ивици по шевовете..
 • Зашийте ги заедно, докато не получите необходимата дължина. Желязо по всички шевове.
 • Изрежете синтепон с дебелина 1 см по контура на одеялото с надбавка от 1,5 см от всяка страна.
 • Свържете се с плата, който ще служи като долната част на завивката, а горната с пачуърка. Бастирайте всички слоеве с ръцете си..
 • Сгънете краищата на долната част с 1,5 см и зашийте върху пачуърк секцията с помощта на пишеща машина.

  Сгъваме ръбовете на горната и долната част с 1,5 см и шием по периметъра, също така ръбовете могат да бъдат обработени с лента

  Шивашка работилница „направи си сам“

  Периодът преди раждането на бебето и изписването са важни периоди в живота на майката и семейството. Всички неща, които обграждат нов малък живот, са подбрани според критериите за безопасност, екологичност и външен вид.

  Как да изберем правилния материал

  Новороденото бебе се нуждае от специални грижи. Основните критерии при избора на материал, на който трябва да обърнете внимание:

  • комфорт;
  • хипоалергичен;
  • екологичност;
  • водоустойчивост;
  • лекота на грижи.

  Въз основа на точките, има няколко тъкани, използвани в детските неща (плик, одеяло, възглавница). Памучно легло е лидер в производството на бебешки аксесоари. Първо, това се дължи на факта, че материалът е от растителен произход. Следователно, той не причинява алергии. И диша добре. Според тъкането на конци се различават следните видове памук:

  • бял калико;
  • ranforce;
  • chintz;
  • перкал;
  • сатен;
  • памучна и синтетична смес.

  Горната част на одеялото може да бъде ушита от всякакъв плат, но долната част трябва да бъде избрана въз основа на горните критерии. Вътрешният пълнител трябва да бъде не само топъл.

  • Бамбукови влакна. Мачка се, но отговаря на всички изисквания.
  • Синтепон. Достъпна цена, лесна за измиване, леко тегло и без алергии.
  • Шерстипон. Справя се с абсорбцията на влага, мека е, но не може да се пера в пералня.
  • Дауни. Добра въздушна пропускливост, мека, лека. Недостатъци: мачка се и има характерна миризма.

  Изборът на външен плат и вътрешен пълнител е първият и важен етап във всяка работа..

  Какъв инструмент е необходим

  За шиене трябва да се въоръжите с конци и шевна машина. По-добре е да изберете нишки под номера 40-60. А машинните игли са номерирани 90-100. Не забравяйте за щифтовете, те ще ви бъдат полезни по време на процеса на шиене. Моделът ще бъде удобен и подходящ при използването на домашна работа.

  Ако покривката е пришита в стил пачуърк, тук ще трябва да използвате други материали..

  Модели и схеми

  Детското легло е различно. Следователно одеялата могат да бъдат два вида: правоъгълни и квадратни. Първият тип е много по-удобен. Преди да изрежете желания размер на материала, разберете параметрите.

  • Ако имате момче, можете да изберете параметрите 150 х 120 см.
  • За момичета - 140 х 110 см.
  • За новородени - 120 х 120 см. Това са предимно параметрите на пеленката плюс 12-15 сантиметра към нея.

  Уверете се, че одеялото не се натрупва отдолу, когато е покрито. Тогава пълнителят ще се слепи. И така, че 12-15 см да не достигне пода, тъй като ще се замърси.

  Как да шиете одеяло със собствените си ръце

  За да шиете одеяло със собствените си ръце, трябва да изберете тъканта, инструментите, желания размер. В края на всички подготвителни процеси идва моментът да изберете кой метод да направите всичко. Трябва да се направи по такъв начин, че да е удобно да се измие и пълнителят да не излиза навън..

  Горната част на одеялото се нарича покривало, а долната е долната страна или подплата. И между тях самият пълнител. Тъй като не всеки пълнител се поддава добре на пране в машина, по-добре е да шиете "сандвич" с възможност за отстраняване на пълнителя. След това, поставяйки подплатата с гума в прането, те ще бъдат измити като чаршаф. И пълнителят няма да се износва толкова бързо. И няма да има допълнителни трудности със запазването на характеристиките и качествата, с които първоначално е избран интериорът на одеялото.

  Работилница за шиене на бебешко одеяло

  Мнозина правят одеяло за новородено със собствените си ръце. Техниката на изпълнение се планира точка по точка. Изпълнявайки ги в тази последователност, в резултат ще получите красив и практичен елемент на леглото..

  1. Нарежете желаната форма според предварително зададени размери. Не забравяйте за надбавките за шевове.
  2. Разстелете тъканта върху равна повърхност, поставете шаблона отгоре и го закрепете с щифтове.
  3. Изчертаваме необходимите параметри и изрязваме.

  Забележка! Действията се извършват върху горния и долния материал.

  Зашийте одеялото, за да запазите пълнителя дори вътре и да не се търкаля. За обикновена тъкан ще бъде хубаво да направите модел под формата на бод около целия правоъгълник..

  Как да шиете подплатено одеяло от полиестер

  Направи си сам бебешки одеяла от подплатен полиестер за новородени са чудесен вариант. Синтепонът е хипоалергичен и лек материал за пълнене на одеялото. Той често е избран. За самостоятелна работа изберете гореописания метод за шиене на одеяло.

  Юрган от клапа

  Шиенето от парченца е модерно и лесно. В допълнение, бебешка юрган от пачуърк може да бъде прекрасно допълнение към интериора. Парчета плат могат да се използват дори от дрехи, които вече не носите. Всяко парче трябва да е с размер: 20 х 20 см. Всички са изгладени. Шиейки ги заедно, използвайте схемата:

  1. Клапата са свързани хоризонтално;
  2. Получените ивици са зашити вертикално.

  Не забравяйте да гладите шевовете. За пълнителя можете да вземете един от леките и хипоалергенни материали. Изрежете го според параметрите на одеялото и не забравяйте за надбавката от 1,5 см. Платът, който ще бъде в долната част, е свързан с горната (пачуърк). Почистете. Оставете 1,5 см около ръба и увийте за декорация. Шийте. Ръбовете могат да бъдат изрязани с лента с отклонение. Одеялото от пачуърк и количката са стилно комбинирани, но отговарят и на изискванията за топлина.

  Одеяло с юрган

  Изискан юрган е по вкуса на мнозина. Създаден е в съответствие със същите етапи на бродерия като другите покривки за легла (намерени по-горе в описанието), но има своя особеност. Ватиран дизайн не е лесно да се шие. Нещото има много нюанси в шиенето, с които начинаещият ще трябва да се справи дълго и болезнено.

  Работата върху мебел или легло на ръка винаги е по-ценена и е една от тенденциите, която никога няма да излезе от мода. Освен това домашната работа придава на стаята повече комфорт..

  Ние шием одеяла за деца: стъпка по стъпка MK и съвети

  Бебетата са най-топлото и красиво нещо, което имаме. Всичко, което влиза в контакт с тях, също трябва да бъде не по-малко топло и красиво. Едно от най-сладките и най-полезните бебешки вещици е одеяло. Сега има много различни варианти: бомбон, пачуърк, тънък и дебел ватиран, за разходка, пришит под формата на плик и т.н. твоите трохи. И вие, и детето ви ще се насладите..

  Предимства и недостатъци на самостоятелно шиене на бебешки одеяла

  Преди да шиете сами одеяло за бебето си, преценете плюсовете и минусите и след това вземете решение. Но всички плюсове и минуси са субективни по отношение на тяхната важност и ако все пак решите да шиете одеяло сами, едва ли ще съжалявате. Ръчно изработените неща винаги предизвикват особена топлина в душата..

  По време на втората си бременност прекарах много време в работа и учене и нямах време да подготвя нещо за бебето, което надхвърляше необходимото. Сега прекрасното време на бременност вече отмина и много съжалявам, че не съм посветил поне малка част от него на създаването на вещици за бебето със собствените си ръце. В момента бебето е на почти 3 месеца, времето е станало още по-малко, но не искам да повтарям същата грешка и се надявам да съм сигурна, че ще шия поне най-простото одеяло. Гледайки сина си, толкова искам да го обгърна с грижи. Сигурен съм, че дори когато порасне, ще гледам на това одеяло с особено топли чувства..

  Таблица: плюсовете и минусите на самостоятелно шиене на бебешки одеяла

  Предимстванедостатъци
  Спестяване на пари (готовите продукти са много по-скъпи от изразходваните за тях материали, особено ако пачуърк завивка или бомба, направени от професионална майсторка).Време, прекарано в търсене и закупуване на материали.
  Любовта, която влиза в изработването на одеялото, ще има положителен ефект върху отношенията ви с бебето..Време директно за шиене на одеялото.
  Поради факта, че избирате всички материали лично, можете да бъдете напълно сигурни в безопасността на продукта, а неговият цвят, модел, материал и други характеристики ще отговарят напълно на вашия вкус.Възможност за неуспех или недоволство от резултата.

  Какво трябва да бъде бебешко одеяло

  Преди да изберете материали и да шиете, нека разберем какво трябва да бъде бебешко одеяло.

  • съответствие на продукта със сезона и температурата в стаята, където детето спи: ако одеялото е избрано неправилно, детето може да прегрее, което е изпълнено с изпотяване и да се почувства зле, или да замръзне;
  • размер, подходящ за детето: твърде малкият продукт няма да може да затопли детето, ще бъде неудобно, тъй като при почти всяко движение одеялото ще се плъзне, а твърде голямото ще затрудни свободното движение на бебето;
  • малко тегло: твърде тежкият продукт може да затрудни детето да диша и да наруши съня му;
  • липса на декоративни елементи: детето може да се заплете в тях или да повреди кожата.

  Фокусирайки се върху стандартното съотношение на височината и теглото на децата от раждането до 17 години, можете да определите дали имате нужда от увеличаване или намаляване при шиене.

  Чрез сравняване на табличните показатели за височината и теглото на децата според възрастта с параметрите на вашето дете е лесно да се определи дали одеялото е по-голямо или по-малко от стандартното, от което се нуждае

  Купих на сина си чифт одеяла, големи 80x80 сантиметра, преди раждането му, той спа под тях до почти две години, въпреки факта, че е много висок за деца на неговата възраст. По-късно купихме одеяло 110х150, мисля, че ще му е достатъчно до четири години със сигурност. Затова според мен всички тези стандартни размери са доста субективни..

  Уверете се, че няма стърчащи нишки, преди да използвате одеялото! Хлапето може да се самореже за тях.

  Ако одеялото отговаря на всички изброени изисквания, можете да сте сигурни в безопасността и добрия сън на вашето бебе..

  Таблица: стандартни размери бебешки одеяла

  Бебета (0-1 години)80x80
  100x135
  150x110
  Деца от 1 година - 12 години100x140
  120x150
  Тийнейджъри на възраст 13-17 години (една и половина)145x210
  160x220

  Изисквания към материали за шиене на бебешко одеяло и съвети за техния избор

  Обърнете специално внимание на избора на материали за направата на бебешко одеяло. Те трябва:

  • добре е да пропускате въздух (в противен случай, дори продуктът да е много тънък, не може да се избегне образуването на бодлива топлина);
  • имат добра хигроскопичност (способността да абсорбира и отделя влага);
  • да бъдат хипоалергенни;
  • да бъде с високо качество и да бъде естествен: внимателно разгледайте състава на етикета.

  Купувайте занаяти само в надеждни магазини. Не всеки честно пише истината за състава върху етикета на материалите, така че е много лесно да бъдете измамени при покупка. Можете да бъдете уверени само в утвърдени марки, тъй като те ценят репутацията си и няма да заблудят клиентите си по този начин.

  Основен материал

  Подходящ за одеяла от плат:

  • колело или фланела - хипоалергенен лек материал, приятен и мек на допир, изработен от 100% памук;
  • ленът е лека лека естествена материя с висока хигроскопичност, идеална за шиене на одеяла за летния сезон; Ленът е идеалният материал за летни одеяла
  • руно - синтетичен материал с много мека повърхност и малко тегло, не е причудлив в грижите;
  • chintz - 100% памучно влакно, идеално за шиене на пачуърк юрган, има много ниска цена и много цветови опции;
  • kulirka - тънък памучен материал с висока хипоалергенност, идеален и за шиене на пачуърк юрган. Тънкият плетен материал на кулира е чудесен за шиене на бебешки одеяла

  Ако решите да плетете одеяло, имайте предвид, че има смисъл да правите само тънки варианти, които са подходящи за лятото и топлата есен или пролет, тъй като такива продукти нямат високи затоплящи качества. Само тънко плетено одеяло може да бъде достатъчно меко и леко. Плътните и топли варианти са подходящи като одеяло за покриване на бебешка кошара.

  Следната прежда е подходяща за плетене на бебешко одеяло:

  • Pekhorka, серия „Детски памук“ е тънка лека прежда, която се състои от 100% мерсеризиран (метод за обработка на прежда) памук, продуктите от нея са много издръжливи и имат висока устойчивост на износване; Мерсеризираните прежди винаги имат по-висока якост и устойчивост на износване, но в същото време са по-твърди от материалите от други методи за обработка
  • Vita Cotton Charm е по-дебела прежда, но все пак много лека, също чудесна за топлите месеци, по-гъвкава и по-мека от предишната версия. Преждата Vita Cotton Charm също е 100% памук
  • JarnArt Jeans е смесена прежда, състояща се от 55% памук и 45% полиакрил, конците му са много меки и приятни на допир и не искате да се разделяте с продукти, направени от нея. Смесените прежди винаги са значително по-бални от опциите за 100% памук

  Ако при избора на прежда в магазин не сте сигурни, че е подходяща за плетене на бебешко одеяло, обърнете внимание на етикета: цялата прежда, от която можете да плетете за деца, е маркирана бебе.

  Пълнител

  Има голямо разнообразие от пълнежи, почти всички те са универсални и подходящи както за пълнене на играчки, така и за одеяла. Те се различават по различни параметри: естествени и изкуствени, хипоалергенни и не, с висок топлообмен и летни опции и др. Подходящи за одеяла:

  • Естествената вълна (лама, алпака, овца или камила) е много добър, напълно естествен пълнител. Има много високи затоплящи свойства, идеални за студения сезон. Но има един съществен недостатък - той не е хипоалергенен, следователно не е подходящ за деца с астма или алергии..
  • Пухът (гъши или лебед) е много лек вариант на пълнителя, който има способността да осигурява висок топлопренос, като същевременно контролира и поддържа необходимото ниво на топлина без прегряване. Но той има и недостатъци - той е много капризен в грижите (изисква специални условия на измиване и сушене), а също така разполага с микрофлора за еднократна употреба за развитието на перални акари. Продуктите, пълни с гъши пух или лебедов пух, са много капризни в грижите си
  • Бамбукът е екологично чисто влакно с високи антибактериални свойства. Има защита срещу ултравиолетово лъчение, високо ниво на топлоизолация и хигроскопичност. А също така материалът е устойчив на често пране. Много мек и приятен на допир, не пробожда завивката. Вярно е, че цената за такова ниво е много висока..
  • Памучната вата (вата) е естествен и много разпространен вид пълнител. Има отличен обем и голямо разсейване на топлината. Но е подходящ само за създаване на тънки одеяла за топлия сезон, тъй като е много труден и за дете това просто ще бъде неприемлив вариант. Той също така е капризен при напускане, след измиване има тенденция да се губи и всеки път след изсушаване ще трябва ръчно да се разбърква и разпределя вътре в одеялото.
  • Коприната е естествен материал с много висока износоустойчивост, перфектно запазва топлината, без да създава парников ефект. Но поради високото си качество и отлични свойства е много скъпо.
  • Естествената овча козина е материал с добро разсейване на топлината. Материалът има еластична основа, в която вълнените влакна са здраво закрепени. Този тип обикновено се избира като меки детски килими или одеяла за разходка през студения сезон. Трябва да се има предвид, че козината е много топла, но детето може да е алергично към нея.
  • Holofiber е лек синтетичен материал, изработен от 100% полиестер. Основата са нетъкани влакна, с куха структура от пружинни влакна. Много добър и висококачествен вид подплата, но има един малък недостатък - по-малко дишащ от памук или вълна, поради което се създава малък парников ефект. Holofiber е висококачествен синтетичен пълнител
  • Синтепонът е евтин заместител на предишния вид опаковка - холофайбър. Но не само цената му е по-ниска, синтепонът създава ефекта на „топлинен пистолет“ (силен парников ефект), не понася добре измиването, слепването и сгушването на бучки, поради което е много трудно да се възстанови.

  Изборът е достатъчно голям, всеки вариант има своите плюсове и минуси. Изберете пълнител с най-добри свойства и високо качество, независимо от цената, тогава одеялото не само ще бъде от полза за бебето, но дори може да обслужва няколко деца, без да губи качество и външен вид.

  Декор

  Декорът за бебешко одеяло трябва да бъде възможно най-малко изпъкнал, когато прекарате ръката си по повърхността му, в противен случай неговите елементи ще попречат или дори ще навредят на детето. Изключете всякакви пайети, кристали, апликации с обемни детайли и подобни декорации. Пришити животни, дървета и др. От различни цветове на тъканта, малки меки лъкове, меки дантели, сатенени панделки, пачуърк картини и др. Ще бъдат идеални..

  Фотогалерия: идеи за декориране на бебешки одеяла

  Подробен MK за шиене на бебешки одеяла

  Дори начинаещ може лесно да се справи с всеки модел, като последователно и внимателно напредва през стъпките на водачите. Чувствайте се свободни да изберете одеялото, което харесвате, и започнете.

  Стъпка по стъпка MK: юрган под завивка

  Такова одеяло може да бъде пришито с всякакъв вид пълнител, всичко зависи от това колко топло се нуждаете от опцията. Този майсторски клас представя опция за одеяло за есенно-пролетния или зимния сезон..

  • дрехата;
  • синтепон;
  • конци;
  • ножици;
  • игла;
  • шивашки владетел;
  • сантиметър;
  • шивашки тебешир (или остатък);
  • шевна машина.

  Ръководство за шиене стъпка по стъпка:

  1. Вземете плат, сгънете го наполовина и го поставете на хоризонтална повърхност. Измерете необходимите размери, според избрания размер на одеялото, което искате да шиете + 2,5 сантиметра за надбавки от всички страни. Сега разрежете плата наполовина, за да направите две парчета плат, равни на размера на одеялото, което трябва да бъде..
  2. Поставете едно от парчетата плат върху равна повърхност и очертайте парчето на равномерни квадратчета с линийка и шивашки тебешир. В бъдеще ще направим шев по тези линии. Определете размера на квадратите, като се фокусирате върху размера на одеялото, което шиете: оптимално 7 - 12 сантиметра
  3. Сега вземете синтепон, разстелете го на масата и измерете парче, равно на размера на бъдещото одеяло минус 2,5 сантиметра. След това вземете едно парче плат и прикрепете изрязания подплатен полиестер към грешната страна, подравнявайки центъра, така че да има надбавки за основния плат от всички страни. За удобство можете да отсечете парчета с предпазни щифтове.
  4. Почистете подложката от полиестер и плат на ръка. Подстригване с широки шевове за лесно отстраняване на конеца
  5. Прикрепете второто парче плат към първото с подплатена полиестерна дясна страна една към друга и зашийте двете страни заедно на шевна машина. Регулирайте размера на шева, когато шиете на шевната машина от 2 до 2,5 милиметра
  6. Обърнете зашитото одеяло. Когато одеялото се обърне от дясната страна, поставете го на масата и внимателно изгладете всички възможни гънки.
  7. Изчеткайте одеялото по всички начертани преди линии (квадратчета за юргани). Направете почистването много внимателно, тъй като следващата стъпка ще бъде зашиването на тези шевове на пишеща машина, след което ще бъде много трудно да се коригират грешките.
  8. Зашийте одеялото върху шевовете. Ако в процеса на зашиване забележите някаква грешка, по-добре незабавно спрете работата, внимателно разтворете необходимите места, коригирайте я и след това продължете да шиете
  9. Увийте суровите ръбове на одеялото навътре, изгладете с ютия и щифт заедно с щифтове. Опитайте се да запазите количеството на подгъва по цялата дължина еднакво, по-добре е да направите измервания още веднъж с линийка, за да получите чист резултат
  10. Зашийте подготвените разфасовки на ръбове с пишеща машина. Опитайте се да зашиете възможно най-близо до ръба на продукта, за да не се отварят ръбовете в бъдеще.

  Видео: ние шием бебешка юрган

  Стъпка по стъпка MK: бебешко хавлиено одеяло

  Такива одеяла обикновено са най-любимите сред децата, тъй като са много меки и приятни за тялото..

  Такова одеяло е много лесно да се шие: хавлиеният плат е двустранен, просто трябва да го отрежете до необходимия размер и да обработите ръбовете

  Най-големият ми син е на почти 3 години, но все още не разпознава други одеяла, с изключение на меки хавлиени. Наскоро дори моят халат беше избран от подобен плат, увит в него и спи.

  Необходими материали за шиене на бебешко хавлиено одеяло:

  • двустранна хавлиена кърпа;
  • шевна машина;
  • разтягане наклонена инкрустация;
  • игла;
  • шивач или остатък от шивач;
  • конец;
  • рулетка;
  • ножици.
  1. Вземете хавлиена кърпа и я поставете върху хоризонтална повърхност.
  2. Измерете с измервателна лента необходимите стойности (не са необходими квоти, тъй като ръбовете ще бъдат обработени с отклоняваща лента, а не сгънати) и маркирайте с шивашки тебешир. Свържете маркировките с прави линии и след това изрежете изтегленото парче плат по тях..
  3. Сега остава само да се обработят ръбовете. Вземете лента за отклонение (тя трябва да се разтяга добре), разгънете я и я прикрепете към ръба на одеялото с предната му страна. Бастирайте на ръце с широки шевове.
  4. Сега увийте ръба на одеялото с отклоняваща лента и след гладенето му нанесете другата страна на лентата.
  5. Зашийте връзката на шевната машина по линията на линията.
  6. Отстранете нишката на топчето и добре изгладете шевовете. За повече удобство и спретнатост, преди да шиете на лентата, можете да нарисувате прави линии по краищата на одеялото

  Подробен MK: одеяло-бомба за бебе

  Бомбеното одеяло е особено обичано от децата поради своята мекота и необичаен дизайн..

  Необходими материали за шиене на бомбено одеяло:

  • плат, за предпочитане памук (3 вида);
  • пълнител;
  • ножици;
  • владетел;
  • шивач или остатък от шивач;
  • рулетка;
  • игла;
  • конци;
  • шевна машина.

  Стъпка по стъпка ръководство със снимка:

  1. Първо изчертаваме диаграма на бъдещото одеяло, за да разберем къде трябва да бъде парче плат с определен модел. Можете да обозначавате квадратите, колкото искате, стига да разберете кое парче плат е изобразено на всеки от тях
  2. Сега от избраните парчета плат изрежете равни квадрати, като преди това сте ги нарисували с линийка и шивашки тебешир. Страните на всеки квадрат трябва да са дълги 17 сантиметра, 8 на ширина и 10 на дължина. По този начин ще имате 80 лепенки и правоъгълно одеяло. Зашитите квадратчета сега трябва да се превърнат в панделки. Можете самостоятелно да регулирате формата и размера на одеялото, като добавите или извадите броя на квадратите
  3. Сега вземете друго парче плат и го очертайте на квадрати със същия размер + 1 сантиметър от всяка страна за надбавки. След първия си опит с шиенето на одеяло с бомба, можете да експериментирате с размерите, цветовете и броя на квадратите, колкото искате.
  4. Вземете една лента от зашити квадрати и я прикрепете към маркираната тъкан, като в средата направите гънки, като използвате същите щифтове. След шиене на пишеща машина тези квадратчета ще бъдат последователно запълнени с избрания пълнител
  5. Зашийте първия ред квадратчета от едната страна с плътен шев, след което зашийте линиите по местата, където квадратчетата са закрепени заедно, така че всеки квадрат да остане зашит само от три страни и да представлява джоб, в който сега трябва да поставите пълнителя. Не натъпквайте бомбите твърде плътно, в противен случай одеялото ще бъде твърде еластично и ще бъде трудно да шиете напълнените квадратчета
  6. Сега закрепете с щифтове участъците на останалите незашити страни на квадратите, като предварително сте прикрепили втора лента от парченца. Така че, постепенно шиене на лента по лента, ще получите едно парче одеяло от бомби
  7. Продължете да правите същото, докато не съберете всички парчета. В допълнение, одеялото може да бъде оформено от краищата с красив кант: дантела, сатенена панделка и др. Краищата на готовото бомбоно одеяло могат да бъдат изрязани с кант

  Лесен начин да шиете одеяло за бебе със собствените си ръце

  Появата на бебе в семейството е не само почивка, но и притеснения, свързани с избора на спално бельо, дрехи, храна. Някои неща не могат да бъдат закупени, ако проявите малко търпение и въображение. Направи си сам чаршафи, калъфки за възглавници и бебешки одеяла.

  Какви техники съществуват

  Самостоятелното производство на детски дрехи гарантира, че те ще бъдат изработени от добри материали, не причиняват алергии, внимателно се зашиват и няма да пълзят от първото пране. В допълнение към продуктите със стандартна форма можете да правите животни, цифри или букви. Един лесен начин да рециклирате остатъците от тъкани и стари памперси е да направите бебешко одеяло от пачуърк.

  Има няколко техники за извършване на шиене на пачуърк. Изборът на един от тях влияе на резултата. Бебешко одеяло се прави по следните начини:

  • акварел;
  • бързи квадрати;
  • Медена пита;
  • Руски площад;
  • Шахматна дъска;
  • лента до лента;
  • хижа от дървени трупи.

  Одеяло от пачуърк за деца се прави цветно, като се шие от 5-7 вида материали с различни шарки. Детето ще се интересува от разглеждане на изображения, измисляне на истории. За ходене можете да направите нещо с геометричен модел..

  Юрганът е модерна тенденция при шиене на бебешки и големи пачуърк юргани, един вид пачуърк. Принципът на създаване на неща в тази техника включва зашиване на квадратни, правоъгълни или други оформени заготовки в определена последователност..

  Как да изчислим размера правилно

  За да определите параметрите на бъдещ продукт, струва си да разберете стандартите, използвани от производителите. В креватче за новородени, предназначено за възраст до 3 години, изберете одеяла в размер:

  • 90 на 120 см;
  • 100 на 120 см;
  • 100 на 135 см;
  • 100 на 140 см;
  • 100 на 150 см;
  • 110 на 125 см;
  • 110 на 140 см

  В кошара за дете на 3-5 години има одеяла 160 на 100 см и 160 на 120 см. Ако леглото е нестандартно, тогава е по-добре да шиете постелките сами. Този подход ще ви позволи да създадете неща, подходящи за определено легло..

  Кой плат да изберете

  Предната част на одеялото е направена от плътна материя. Той трябва да е издръжлив, да издържа на многобройни измивания, да изсъхне бързо. За вътрешната страна на нещата изберете мек материал, който ще бъде приятен за детето. Хипоалергенна, топлината е също толкова важна, колкото и пропускливостта на въздуха.

  По-добре е да изберете водоустойчива тъкан за ходене одеяла, така че, в случай на лошо време, детето да не се намокри.

  Памучно бельо, сатен или коприна са чудесни за двустранните одеяла, защото са леки и не събират прах. Бамбуковият плат не причинява алергии, антистатичен, има висока износоустойчивост, паропропускливост.

  Какви материали да попълните

  Можете да шиете бебешко одеяло от подплатен полиестер, защото е леко, „диша“ добре и е лесно да се работи с него. Топлината на готовия елемент се контролира от дебелината на пълнителя. За лятната версия използвайте синтепон с плътност 100 g на кв. м, а за зимата 150-200 г на кв. м.

  Сред алтернативите можете да разгледате холофайбър, силикон, вата. Тези материали са доста топли, леки и освен това перфектно преминават въздушни потоци. Пазарът предлага много други опции, така че си струва да разгледате отблизо и да се консултирате с продавачите.

  Майсторски клас

  Тези двустранни летни одеяла за новородени са направени на ръка. Производственият процес е прост, бърз.

  За работа ще ви трябва:

  • шевна машина;
  • кройка с полар с подходящ размер;
  • копринена панделка за рамкиране на ръбовете;
  • ножици;
  • фиби;
  • щифтове;
  • конец с подходящ цвят.

  2 парчета плат с желания размер са сгънати с грешната страна навътре, подравнете ръбовете. Подрежете материала с ножица, ако е необходимо.

  Стъпете на 1 см от ръба, зашийте сгънатия плат от руно, оставяйки 5 см непокътнати. Тази празнина се зашива на ръка с бастинг.

  Сега е ред на бялата копринена панделка. Огънете краищата му, като направите „самолет“ и го изгладете с ютия.

  Поставен под руното, закрепете с фиби, за да избегнете изместване. Началото на лентата трябва да бъде разположено в средата на бъдещия продукт. Когато лентата е равномерно разположена върху слоя, мястото се зашива с машина с зигзагообразен шев.

  Снимката показва как правилно да сгънете копринената панделка в ъглите. Мястото на гънката трябва да бъде фиксирано с фиби..

  Краят на волана трябва да припокрива началото. Ръбът на лентата трябва да бъде огънат, както началото, "самолет". Сега ръкоделиците знаят как да шият детски одеяла със собствените си ръце, без да губят време.

  Изработването на бебешки дрехи може да се улесни, като се използват закупени материали. Много по-трудно е да се направи продукт от стари дрехи, пелени, парцали. Работата става старателна и изисква повече време, търпение, въображение.