Одеялото е необходим атрибут за създаване на топлина и комфорт в бебешко легло или количка. В допълнение към прякото си предназначение, той може да се използва като връхна дреха-аксесоар за изписване на бебето от болницата.

 • 1. Какви са размерите на бебешките одеяла
  • 1.1. За новородено
  • 1.2. За деца под 3 години
  • 1.3. За деца от 3 до 5 години
  • 1.4. За ученици и тийнейджъри

Какви са размерите на бебешките одеяла

Когато купуват бебешко одеяло за сън, те често се ръководят от възрастта на детето. Размерната решетка, като правило, съответства на нейната възрастова група: новородено, бебе, ранно детство, предучилищна възраст, младши ученик, тийнейджър. Всяко дете обаче е различно, така че помислете за неговите характеристики..

80 × 80, 90 × 90, 95 × 95 - за изявление

60x80, 80x100, 80x120, 85x115 - в люлка, в количка

ВъзрастРазмери (см)
Новородени, деца под 1 година
До 3 години90 × 120, 100 × 120
От 3 до 5 години100x140, 110 × 140
Ученици, тийнейджъри140x205, 150 × 200, 150 × 210
Таблица: Размери на бебешките одеяла по възраст

За да не се объркат купувачите при избора на спално бельо, най-често производителите шият одеяла със стандартни размери.

За новородено

Ако детето планира да спи веднага в креватчето, а не в люлката, тогава същото одеяло е идеално за покриване на бебето.

За детско креватче или люлка, работният размер е 60x80 см. В тясното пространство на люлката такова одеяло приляга идеално, без да се мачка. А за използване в креватче е подходящ за бебета, които не са се научили да се преобръщат или да спят добре. Във втората версия такова одеяло може да продължи до една година и след това да се използва за покриване на краката в количка или шейна по време на разходки на улицата..

За деца под 3 години

За деца от тази възрастова група е подходящ продукт: 90х120 или 100х120 см. Такова одеяло е идеално, за да можете да го пъхнете отстрани на детето. Освен това той се вписва добре в креватчето, но трябва да се има предвид, че такива размери не са подходящи за количка или шейна.

За деца от 3 до 5 години

Одеяло с размери 100 х 140 или 110х140 см може да се използва от тригодишна до начална училищна възраст (5-6 години), като се вземат предвид индивидуалните характеристики на детето. В продажба можете да намерите и модели: 100x150, 105x140, 110x160.

За ученици и тийнейджъри

Стандартът за тези възрастови категории: 140x205 или 150x200, 150x210 см. Най-често на тази възраст децата спят вече на единични легла или в легла за възрастни, един и половина и за тях този размер е идеален - детето има достатъчно площ от полуспал одеяло за комфортен сън, така че да не го прави подхлъзна се.

Когато избирате одеяло за вашето дете, обърнете внимание не само на пълнителя, степента на топлина и качеството на неговото ушиване, но и на дължината и ширината на продукта. След като изберете правилния размер на продукта в съответствие с неговата възраст и индивидуални характеристики, ще му осигурите топъл и комфортен сън.

Оптимални размери бебешки одеяла и възглавници за новородени

Здравият, пълноценен сън на новородено е незаменима гаранция за здраве и правилно формиране на стойката на бебето. Ето защо е толкова важно да изберете правилния тип спално бельо за бебешка кошара..

Размерът на спалното бельо трябва да е подходящ за спалното място на детето.

При избора си струва да се вземе предвид, че бебето се върти, движи се насън и одеялото може да се плъзне. Следователно, за да не остане детето непокрито, по-добре е да изберете одеяло от поне 80x120 см. Може да се пъхне под матрака, което ще осигури комфорт и топлина.

Най-често срещаното детско креватче е 60х120 см. Одеялото 110х140 см (руски стандарт) ще бъде най-добрият избор за него.

Други възможности

За новородените сънят е едно от най-важните условия за здравословно развитие. По време на сън бебето расте, развива се, набира сила. Удобно място за спане трябва да бъде не само в креватчето, но и в количката, люлката. По-добре би било да закупите няколко опции за одеяла за различни поводи. А също и за студените и топли сезони - това улеснява контрола на оптималната температура за новороденото.

През лятото трябва да отдавате предпочитание на по-леки, въздушни опции, които се характеризират с висок въздухообмен, висока екологичност и са по-малки, например 80x100 cm.

За бебешка люлка е подходящо одеяло с квадратна форма - например 90x90 см, тъй като е по-малко от стандартното креватче.

И когато излезете от болницата, на първо място, те обръщат внимание не на характеристиките, а на външния вид на плика. Те избират красива, тържествена опция за дизайн. За да може одеялото за освобождаване от отговорност да може да се използва в ежедневието, дизайнерите съчетаха елегантен плик и стандартна версия под формата на трансформиращо се одеяло. Това е удобен и икономичен сорт, който е практичен и за ходене. Такива трансформатори се предлагат в различни модели и размери: от 140x110 до 150x115 cm.

Количка също е важно място за спане на дете, така че трябва да се погрижите и за одеяло за нея. По-добре е, ако е малка, но на първо място си струва да се съсредоточите върху размера на количката и времето. Сега пазарът предлага огромен асортимент от спално бельо, голямо разнообразие от форми, размери и цветове. Препоръчително е да изберете завивка, преди да купите одеяло.

Изисквания за новородени

Малките деца имат много чувствителна кожа, техният имунитет тепърва започва да се укрепва, следователно, когато избирате одеяло за новородено, трябва да се придържате към следните правила:

 • Високо разсейване на топлината. Детето трябва да е топло и удобно. Важно е да се поддържа определена необходима телесна температура - бебето не трябва нито да замръзва, нито да прегрява.
 • Естествеността на материалите, от които е пришито спалното бельо. Синтетичните продукти са много по-евтини, сред тях има повече модели, но е по-добре да не пестите от здраве и да изберете безопасни, екологични материали.
 • Хипоалергичен. Това е най-важният показател. Детското тяло е непредсказуемо: трудно е да се предвиди как ще реагира детето при контакт с нови материали. Следователно, за да няма реакции на имунната система, струва си внимателно да проучите етикета за наличие на хипоалергенност и отсъствие на вредни токсични вещества..
 • Състав на пълнителя. Най-често това е нискокачествен пълнител, който причинява алергии при бебетата. Те се делят на синтетични и естествени. Всеки от тях има свои плюсове и минуси. Например, пухкавите са по-топли, но най-често именно върху тях възниква нежелана реакция. По-добре е да изберете спално бельо с подплата от полиестерна подложка и комфорт. Те са клинично доказани като безопасни и леки и лесни за измиване. В екстремни случаи можете да опитате одеяла, направени от хипоалергенна овча или камилска вълна..

Размери на възглавницата

Лекарите съветват най-малките деца да не купуват възглавница. На него могат да спят само деца над 3 години. Изключение правят новородените, които имат проблеми с гръбначния стълб. В този случай е необходимо да се консултирате с педиатър, който ще посъветва коя ортопедична възглавница да изберете. Те съдържат предимно полиуретанова пяна, латекс.

Когато избират възглавница за по-големи деца, те се ръководят от дължината на раменете и как детето спи. Ако има спокоен сън, тогава ще направи възглавница с квадратна форма 50х50 или 40х40 см. И ако той често се върти, трябва да изберете опцията 50х70 см. Пълнителят обикновено е синтепон, холофайбър. Такива продукти са лесни за измиване и сушене..

Купуването на спално бельо за новородени е отговорен избор, който пада върху плещите на родителите. Ето защо не трябва да пренебрегвате мерките за безопасност и да купувате екологични, хипоалергенни, удобни и практични продукти.

Вдъхновете ни - споделете материала с приятелите си в социалните мрежи:

Размери на бебешко одеяло

Публикувано от Artyom на 27.11.2019 27.11.2019

За малко дете креватчето е много важно място. Именно в него той прекарва по-голямата част от времето си. Ето защо, за удобство на бебето, трябва да изберете правилната възглавница и одеяло..

С течение на времето бебето ще порасне, но пак ще се нуждае от добро място за спане. В крайна сметка именно в съня децата набират сила, здравето им се укрепва и имунитетът се увеличава. Помислете какъв трябва да бъде размерът на бебешко одеяло за новородени в креватче.

Какви критерии трябва да се използват за избор на одеяло за дете?

Сред огромното разнообразие от одеяла за всяка ситуация, задачата на родителите е да изберат опция, която да отговаря на височината на детето, метеорологичните условия, параметрите и формата на креватчето. Имайки предвид тези и много други важни фактори, мястото за спане на вашето любимо дете ще бъде максимално удобно и безопасно..

Възраст и височина на детето

Оптимално е бебешкото одеяло да „расте“ заедно с детето. За новородено не е подходящ модел, в който възрастен може лесно да се увие и, напротив, на тийнейджър няма да му е удобно да спи под бебешко одеяло, от което краката му стърчат. Оптималният размер на одеялото се избира индивидуално за всяка възраст, като се отчита височината на детето. Струва си да се вземат предвид личните му желания..

Размер на леглата

Невъзможно е да се намери универсална маса, която би помогнала еднозначно да се определи размерът на продукта. Когато избирате одеяло за новородено, струва си, на първо място, да вземете предвид параметрите на мястото му за спане. Най-често срещаните модели са 135x100, 145x110 или 140x110 cm.

За новородени често купуват специални одеяла с пликове - цветни и ярки модели за среща от болницата. Струва си да се отбележи, че въпреки че тези продукти напълно отговарят на нуждите на новородените, те скоро ще трябва да бъдат променени, поради което с ограничен бюджет е необходимо да се оцени осъществимостта на такава покупка..

Най-добре е одеялото да е по-голямо от матрака, за да може да се прибере, ограничавайки движението на бебето. Това е удобна алтернатива на повиването: бебетата, обездвижени по този начин, спят по-добре, не се занимават с размахване на ръце и обикновено се държат по-спокойно. Между другото, има модели с велкро, връзки или връзки. Използвайки такива устройства, не можете да се страхувате, че детето ще изхвърли одеялото насън и ще замръзне.

Назначаване (за сън или освобождаване от отговорност, лято или зима и др.)

Отделно си струва да говорим за одеяла за изписване на новородено. Те се използват по всяко време на годината, така че са много различни - от дебело руно или памук за най-тежките зими до тънко плетено одеяло за родените през лятото. Като правило всички модели отговарят на определени стандарти, така че няма да е трудно да се направи избор.

Най-често срещаният размер на регистрирано бебешко одеяло е 110х145 см, но сега, когато е обичайно да се шият одеяла по поръчка, се появяват квадратни модели с размер 118х118 см. Практиката показва, че тези одеяла са необходими след изписването, така че трябва да отдавате предпочитание на красиви, ярки продукти, изработени от естествени материали с минимум декоративни елементи.

Производителите предлагат пухкав лък с продукта, който е необходим само за красиви снимки от болницата. Може да се свали и да се използва за количка и разходка с бебе.

Можете предварително да вземете одеяло за изписване, след като сте разбрали очакваната дата на раждане на бебето. Специалист в магазина ще ви помогне да изберете не твърде дебело или тънко копие, така че бебето да се чувства удобно.

Как да изберем подходящото одеяло за вашето бебе

Задачата на родителите е да създадат най-удобните условия за сън на детето. Ако одеялото е твърде голямо, то няма да може да покрие правилно бебето, в резултат на което бебето ще замръзне. Но твърде малкият няма да работи. Според лекарите размерът на одеялото трябва да съответства на размера на креватчето.

Стандартният размер на леглото обикновено е 60 × 120 см. Одеялото трябва да е малко по-голямо, така че е по-добре да го изберете с параметри най-малко 80 × 120 см.

Важно е обаче да се има предвид поведението на самите деца. Някои бебета изхвърлят одеялото насън. Това може да доведе до замръзване на детето или дори да се разболее. За да не се налага родителите постоянно да наблюдават бебето, трябва да си купите голямо одеяло, например 100 × 120. Платното може да се пъхне под бебето, като му осигурява топлина и допълнителен комфорт.

Ако новороденото спи в люлката, изберете квадратната опция. Обикновено размерът на такъв модел е 90x90 cm.

Защо размерът на бебешкото одеяло е важен?

Преди появата на бебето, мнозина дори не мислят за значението на такъв параметър. В линията за пазаруване на новородено одеяло не изглежда особено важен артикул и родителите са потопени в ревюта на колички и ревюта на бебефони. При избора на одеяло или одеяло се обръща внимание на неговата топлина, материал и цвят. В резултат на това по време на работа са възможни следните проблеми:

 • Размерът на одеялото за детето се оказва нестандартен. В бъдеще е почти невъзможно да вземете завивка за него, защото отклонение от стандарта само с 5 см ще доведе до факта, че одеялото ще се мачка, пречейки на съня.
 • Одеялото постоянно се плъзга от леглото. Това се случва, когато размерът е твърде голям, например, когато се опитвате да покриете предучилищна възраст с едно и половина или двойно одеяло.
 • Одеялото, което сте закупили, не се побира на предвиденото място. На първо място, тази ситуация е от значение за обемни модели синтепон, които просто не могат да бъдат поставени под покривало за количка или в люлка за новородено. За тези цели е по-добре да купите или малко одеяло за краката, или продукт от тънък материал. Размерът на сгънатото детско одеяло от фланела е малък и е идеален за завиване на бебе в количка.
 • Одеялото е твърде малко. Когато детето започне да се преобръща, одеялото трябва да има граница на ширината, защото хвърлящото се бебе лесно го изхвърля. Тъй като децата все още не могат несъзнателно да се скрият в съня си, възможността да го пъхнете отстрани ще бъде безценна.

Размерът не е важен

В допълнение към този параметър, струва си да обърнете внимание на материала, от който е направено одеялото. То трябва да позволява на въздуха да преминава добре, така че дори да е покрито с главата си, бебето да не страда от хипоксия. Важен критерий е хигроскопичността, благодарение на която дори изпотеното бебе няма да лежи в мокро легло..

Правилният размер на одеялото ще осигури комфорта на детето и спокойствието на майката, която няма да се притеснява от възможността за замръзване или неудобство..

Как да изберем правилния размер


Одеялото е задължителен атрибут на удобния сън, използва се ежедневно, започвайки от първите дни от живота.

Доскоро имаше само 2 вида одеяла за детско креватче:

 • за бебета: 60х120 и 110х140 см;
 • за юноши: 143х210.

В момента на пазара на текстил има много различни модели с различни размери, което затруднява избора, но ви позволява да изберете одеяло, което може да осигури най-удобните условия за почивка и сън на дете. Особено важно е да се вземе предвид размерът на закупения продукт за спално бельо за родители, които не планират сами да шият калъфи от плат, които се обличат, за да предпазят одеялото от мръсотия и преждевременно износване, вкл. поради чести измивания.

В такива случаи трябва да се изхожда от стандартите - стандартните размери, според които местни и чуждестранни производствени компании шият спално бельо. За да не купува по-късно закупеното одеяло, се препоръчва да се надграждат конкретни параметри.

Определящите критерии са:

 • възрастта на спящия - размерът на бебешкото одеяло е предмет на стандарти, разработени специално за новородени, едногодишни бебета, предучилищна възраст, юноши;
 • размери - височина, тегло, телосложение. Възрастовата група е условна, трябва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на детето (големи, слаби, високи или ниски). Правилата за подбор са прости: спящ човек се побира изцяло под одеялото, може да се преобръща свободно, да разтваря ръцете и краката си и те не „гледат навън“ под одеялото;
 • размера на леглото - трябва да се вземе предвид за какво е предназначено, какви функции ще изпълнява одеялото, особености на спалното бельо, дизайна на леглото, метода на пълнене. Това може да е нестандартен продукт като плик за ходене в количка или се предвижда да пъхнете одеяло под матрака, да използвате връзки, копчета, велкро - в тези случаи трябва да се вземат точни измервания. Ако закупите обикновено класическо одеяло, предназначено за бебешко легло, люлка, детско креватче, друг мебелен продукт, то според общоприетите принципи то трябва да създава въздушна атмосфера и да бъде съпоставимо с размерите на леглото - препоръчително е да покриете изцяло мястото за спане и да имате малко поле от три страни (с изключение на таблата).

Характеристика:

Карето се различава от бебешкото одеяло по структура и предназначение. Той предпазва бебетата от студен въздух, вятър и дори любопитни очи.

Одеялото е едновременно топло и много леко. Когато бебето спи в креватчето, обикновено се поставя одеяло над него, за да го предпази от студа. Малко одеяло е по-подходящо за ходене.

Предпочитание се дава на каре в следните ситуации:

 • когато трябва да извадите бебето от количката, а навън е хладно;
 • можете да покриете краката на бебе, седнало на шейна по време на зимни разходки;
 • за удобство на детето може да се постави навито одеяло под тялото или главата;
 • одеялото е твърде обемисто за количката, а одеялото е точно както трябва;
 • понякога няма подходящо място за хранене на бебето, тогава майката може да се скрие зад тях;
 • ако трябва да прекарате нощта извън къщата, познат подслон ще помогне на детето да се отпусне;
 • чувствителните деца се чувстват неудобно, ако са отворени дори през лятото. Лекият текстилен продукт ще им създаде чувство за сигурност;
 • Ако одеялото е достатъчно дълго, тогава може да се използва за покриване на диван или легло на пораснало дете;
 • Продуктът е подходящ като детска постелка за дете.

Различни фактори влияят върху избора на размер.

Стандартни размери бебешки одеяла

За да направите добра покупка, трябва да вземете предвид някои критерии. Те ще ви помогнат по-точно да определите модела. Избрахме основните фактори, които да разгледаме.

КритерийНастроики
ВъзрастЗа:

 • новородени;
 • предучилищна възраст;
 • младши ученици;
 • ученици;
 • юноши;
МатериалНай-често:

 • колело;
 • пух;
 • памучна вата;
 • бамбук;
 • вълна;
 • руно;
 • синтетични материали.
ДизайнВарира в зависимост от цветовете и щампите.

Сега можете да разгледате по-отблизо тези критерии, за да можете лесно да решите от какво се нуждаете.

Всяка възраст има свои собствени стандарти

Първият критерий е възрастта. Съответно този фактор е показател за размера. Често бебешко одеяло се обозначава по възраст. Следователно трябва да знаете за каква възраст се предлагат какви параметри и ако вашите заявки не съответстват на предложените измервания, изберете друга възрастова категория.

Новородено

Бебешко одеяло с квадратна бухал за новородено

Одеялата за новородени обикновено са със стандартни размери. Ако закупите плик, той ще бъде 80x80cm, когато се разгъне. Пликът е най-добрият вариант. В него вече са избрани оптималната дължина и ширина, а можете да го използвате и като покривало за бебешка кошара след изписване.

Малко одеяло за бебешка люлка

Има и пликове 60х60см и 100х100см. Изборът зависи преди всичко от параметрите на бебето. Струва си да се отбележи, че стандартен плик 80x80 cm не може да се използва за люлка, тъй като ширината му е 40 см. Ако планирате да поставите бебето си в люлка, преди да купите детско креватче, по-добре е да изберете най-малкия плик. Но като цяло новороденото може веднага да бъде поставено в креватчето.

Предучилищна възраст

Подплатеното одеяло от полиестер за деца с подплата е подходящо за предучилищна възраст

Ако сте избрали плик 60x60cm или 40x40cm, тогава предучилищното дете ще се чувства неудобно под него: такъв продукт вече е твърде малък за него. В този случай трябва да закупите нов, с размери 80x80cm. Това е оптималният размер за деца на възраст между 3 и 6 години. Ако виждате обозначението на одеялото "3-6 години" в магазина, то е предназначено за деца в предучилищна възраст и има описаните по-горе параметри.

Сега можете да определите, че по очевидни причини е по-добре да купите плик за извлечение с размери от 80 см от едната страна. Всичко обаче е индивидуално и ако планирате да закупите люлка, дайте предпочитание на различен размер, в противен случай може да възникнат проблеми, посочени по-горе.

Комплект спално бельо за детска стая с размери

По-млади ученици

Покривало - одеяло за легло на ученическо момче "Коли"

Детето расте, особено бързо този процес се случва през началните училищни дни. Съответно, на възраст 6-7 години, ще трябва да смените одеялото на бебето, тъй като предишното очевидно ще стане малко. Сега изберете продукт от 100 см в зависимост от ръста и обема на детето.

При избора е важен не само растежът, но и измерванията на обема.

За по-малките ученици нещото може да остане квадратно и да има параметри 100х100см. Или можете да вземете правоъгълна 100x80cm. Тази опция също се счита за оптимална. Ширината в този случай зависи от размера на детето, размера на леглото и стила на съня. Ако детето се мята много, по-добре е да изберете квадратно покривало.

Студенти

Бебешка кошара с красиво легло и подходящо одеяло за ученичка

На 10-годишна възраст размерът на спалното бельо трябва да се промени. В този случай ширината на продукта е 100-110 см, а дължината се увеличава до 140 см. Но трябва да се отбележи, че този елемент трябва да бъде заменен, когато забележите, че детето се чувства неудобно под него и е станало твърде малко за него. Може би формат 100x100cm е подходящ за студент.

Честотата на подмяна на одеялото се влияе от темпа на растеж на детето, независимо от възрастта.

Стандарт за студент 100х140см. Но ако не му е удобно по този начин, изберете опцията 100-110 см ширина на 120 см дължина. Тези опции се предлагат и в магазините за текстил..

Тийнейджъри

Ръчно изработена пачуърк завивка за тийнейджърка

Одеяло 140x100cm е подходящо за тийнейджър, но ако той вече е израснал от него, вземете обичайното едно и половина. Името му съответства на размера, тоест дължината му е 150см. Широчината е 100-110см, в зависимост от модела.

Вторият вариант е по-рационален. Когато купувате висококачествено одеяло и половина за тийнейджър, не е нужно да се притеснявате за неговата трайност, тъй като такъв продукт може да се използва дори в юношеска възраст..

1,5 спален комплект е подходящ за по-големи деца, когато детският вариант вече не е подходящ

Нестандартни опции

Комплект одеяло и спално бельо за бебешко легло, изработено на ръка според желаните размери

В допълнение към горното има и нестандартни модели. Те са предназначени за легла с необичайни размери или форма. И също така зависят от индивидуалните параметри на детето.

Нестандартна опция е по-трудно да се намери при масови продажби. В този случай най-вероятно ще трябва да го шиете по поръчка. Можете обаче да намерите някои модели. И така, на пазара има продукти във форматите 100x118cm, 100x125cm, 100x135cm. Напоследък в магазините се появяват все повече и повече нестандартни формуляри, така че шансовете за намиране на подходящ вариант, без да се търси помощ от студиото, се увеличават..

Избираме материала

В допълнение към размерите, струва си да разгледате и материала на продукта. Това е много важен фактор. Той също така косвено влияе върху избора на размера, тъй като някои тъкани са склонни да се свиват след пране. Освен това материалът за производство има пряко въздействие върху съня на детето, така че не може да бъде пренебрегван..

Байковое

Деликатното и меко одеяло от руно е безвредно и екологично и е подходящо както за новородено, така и за по-голямо дете

Нека започнем с естествени материали. Те са хипоалергенни, така че са чудесни за деца..

Вело одеялата са доста разпространени. Те са идеални за завиване на бебето ви в количка по време на разходки през есента или през студените летни вечери. В този случай продуктът трябва да е компактен. Трябва да се отбележи, че дебелината му от 5 мм го прави възможно най-удобен за използване на открито..

Този материал се използва при шиене на спално бельо за различни възрастови групи. Доста е топло, но не е подходящо за зимата. Отлична дишаща и абсорбираща влага. С такова одеяло бебето ви винаги ще е сухо, докато спи..

Дауни

Пуховете са едни от най-приятните и уютни сред много други разновидности.

Трябва да внимавате с тази гледна точка. За най-малките не се препоръчва да го използвате. Птичият пух като пълнител лесно привлича прах. В резултат на това там може да започне прахообразен акар, който да причини различни алергични реакции. За по-укрепено тяло тя не представлява голяма опасност, но за новородени и по-малки ученици е по-добре да замените пухчето с по-безопасни материали.

Но тази опция има и положителни аспекти. Пухът е отличен за пропускливост на въздуха и не позволява на детето да се поти много. Най-голямото му предимство е способността му да задържа перфектно топлината. Тази опция е идеална за студени зимни разходки..

Вата

Одеялото с вата не е най-удобният и уютен тип одеяло, тъй като тежи много, абсорбира миризми и влага

Друг топъл вариант. Това е добра алтернатива на пухкавия. Памучният пълнител има подобни параметри, тъй като има отлична въздухопропускливост, хигроскопичност и перфектно запазва топлината. Но за разлика от предишния, той не е склонен да натрупва много прах. В резултат на това той не е среда за размножаване на вредни бактерии и акари. По този начин, естественият памучен пълнител е хипоалергенен материал, който е идеален за топло спално бельо от всяка детска възрастова категория..

Бамбук

Необичаен вариант е бамбуковото одеяло, хубавото е, че е антиалергично и антибактериално

Това е качествен материал, който е хипоалергенен и дори има антисептични свойства. Предпочита се за деца с отслабен имунитет и склонност към алергии.

Нещото, направено от бамбук, има отличен „дихателен ефект“, не натрупва чужди миризми и в същото време има свой уникален аромат, който има успокояващ ефект върху нервната система на бебето. Този тип не изисква специални грижи, не се свива след измиване и не се губи по време на него..

Вълнен

Вълненото одеяло е едно от най-добрите и най-качествени по рода си, тъй като перфектно съхранява топлината и е много удобно и меко

Естествените неща, изработени от вълна, се ценят отдавна. Те перфектно натрупват и задържат топлината. Камилската или овча вълна, използвана като пълнител, има своя собствена енергия. Обикновено вълнените одеяла се правят под формата на каре, но има модели с вълнена подплата. За детето вторият вариант ще стане по-приемлив. Вълнените продукти са електрифицирани, бодливи на допир, така че е по-добре да ограничите контакта им с отворена кожа.

Руно

Одеялото от руно е изработено от синтетичен плетен полиестерен плат, много топъл и приятен на допир

Руното има добра структура на влакната и е много меко. Това е чудесен вариант за всяка възрастова група. Използвайте обаче внимателно одеяло от руно и не позволявайте на детето да се поти под него, поради ниската хигроскопичност на основата. Този материал също не пропуска много добре въздуха..

Тази опция е подходяща за студени зимни разходки, тъй като перфектно задържа топлината, но не „диша“.

Нека обърнем внимание на синтетиката

Обикновено естествените материали вдъхват доверие и най-често се използват за шиене на различни детски текстилни изделия. Те обаче имат и негативни аспекти, могат да причинят алергии, да натрупват прах и статично електричество. Затова трябва да обърнете внимание на висококачествените синтетични пълнители..

Синтепонът е най-известният и най-разпространен материал, но не позволява на въздуха да преминава добре и бързо се влошава от измиването

Най-често срещаните са синтепон и холофайбър. Те имат добра дишаща способност и отлично задържане на топлина. Такива материали са хипоалергенни и отдавна са пълна заместител на естествените пълнители. Има много други опции за синтетични основи за бебешки текстил..

Бебешко одеяло, изработено от висококачествен холофайбър, ще издържи по-дълго и ще бъде по-добро по отношение на качествените характеристики

Ние избираме дизайна

Сега за още един критерий, който косвено влияе върху избора на размера. Първо, относно общите разпоредби относно дизайна.

Детските одеяла са пълни с различни щампи. Тук и страхотни и анимационни герои, природа, цветя и различни други рисунки. Много зависи от възрастта. Всеки период има своя собствена тема за печат. Струва си да се отбележи, че психолозите не съветват да избирате твърде ярки текстилни изделия за детска стая, тъй като това има вълнуващ ефект върху психиката на детето. Необходимо е също така да се вземе предвид материалът, с който се прилага печатът..

Бебешки одеяла с любими анимационни герои

За рисуване не забравяйте да изберете само висококачествена боя..

Продуктът може да бъде украсен със собствените си ръце, като направите бродерия и добавите ресни. Тук е необходимо да се вземат предвид неговите параметри, така че дизайнът да не му пречи, за да изпълнява напълно функциите си..

Бебешко одеяло с персонализирана бродерия

Вземайки предвид разгледаните критерии, можете да изберете правилното бебешко одеяло и да не бъркате с размера.

Обратимо бебешко одеяло с ръчно плетено лице

Одеяло за новородено: как да определите размера?

Всеки родител знае колко важна е мечтата му за новороденото (и за самата майка и баща). Доброто одеяло ще ви помогне да осигурите удобство, комфорт и безопасност. Често одеялата са включени в комплекта за новородено, където има и комплект спално бельо. Най-популярният размер за бебешко легло е 60х120 см, по-рядко се предлага квадратна версия от 90х90 см.

Комплектът за новородени понякога включва специална ортопедична възглавница, но много педиатри съветват да не се използва поне през първите две години от живота на детето. Пълнителите за бебешки одеяла могат да бъдат само естествени или от смес от естествени и синтетични влакна - фланел, памук, от екофибър. Грижата за такъв продукт не е трудна, лесно се изтрива, не се губи на бучки.

Какво да търсите в магазина

На местата за продажба на спално бельо има голямо разнообразие от одеяла. Трябва да се съсредоточите върху размерите на креватчето, както и върху причината за покупката. Трябва също да вземете предвид размера на завивката.

За да не прекарвате много време в търсене, препоръчително е да закупите готови комплекти. Размерите им могат да бъдат както стандартни, така и малко по-големи или по-малки. Пълнителят е много различен: бамбукови влакна, вълна, пух.

Как да изберем одеяло

Важно е текстилът за детето да отговаря на следните изисквания:

 • екологичност и хипоалергенност;
 • добра пропускливост на въздуха и влагата;
 • лекота на грижи (лесно се измива и бързо изсъхва);
 • безопасност за детето. Ако одеялото е пухкаво, тогава ворсите могат да проникнат в дихателните пътища и да попречат на свободното дишане. Вниманието няма да навреди с разнообразие от малки декоративни елементи - копчета, копчета.

За новородени е по-добре да изберете обикновени продукти, тъй като многоцветността ще дразни очите на бебетата. Повече възрастни деца ще бъдат доволни от модели, изобразяващи приказни герои и любими герои.

Размерът

Когато избирате, трябва да знаете кой размер бебешко одеяло е подходящ за новородено и кой за по-голямо бебе.

Всички размери в статията са в сантиметри.

Повечето производители на детски текстил за спалня се придържат към стандарти, които пряко зависят от размера на леглото:

 1. Единично легло съответства на одеяло и половина 150x200.
 2. За "камион" е подходящ размер 160х210.
 3. Двойно легло съответства на продукт с размери 180x210.
 4. В Европа стандартният размер на койка е 180x200, така че одеалото трябва да бъде с размер евро 200x220.

За детските одеяла се използват линийки с размери:

 • 80 до 90;
 • 95 до 100;
 • 105 на 115;
 • 110 до 140.

Таблица с размери на бебешките одеяла според възрастта

"data-pagination-length =" 50 100, Всички "data-percent-format =" 10.00% "data-responsive-mode =" 0 "data-search-settings ="<"minChars":"0">"data-time-format =" HH: mm "data-title =" Размер на бебешко одеяло "data-view-id =" 13_83961 "readabilitydatatable =" 1 ">
За когоДължинаШирина
0 - 3 години100 - 12075 - 90
На 3 - 12 години140 - 160100 - 130
Тийнейджъри от 12 години200 - 220150 - 200

Преди да изберете конкретен размер за бебешки продукт, трябва да решите колко сезона планирате да го използвате. За много малките е по-добре да закупите два продукта наведнъж - малък за сезона, когато се роди новороденото, и малко по-голям размер за следващия сезон..

Ако мама или баба знаят как да плетат, тогава можете сами да плетете бебешко одеяло според необходимия размер. Плетива „направи си сам“ дава на децата енергията на майчината любов и грижа. Можете да плетете кариран килим от прежда Grass, на който на бебето ще е удобно да играе и да се забавлява.

Сега знаете кой размер одеяло за новородено и кой е по-добър за по-големи деца. Нека меките пухкави предмети да радват децата ви, да ги топлят и да създават усещане за пълен комфорт..

Размери на детски одеяла за по-малък ученик

За дете в начална училищна възраст все още е подходящо квадратно платно с параметри 100/100 см. Удобната му версия е 120/60 см. Това са два оптимални размера на бебешко одеяло. Родителите трябва да избират ширината за детето си, като вземат предвид различни параметри - характеристиките на леглото, размера на детето и поведението му в съня. Ако сънят на детето е неспокоен, той често се мята и хвърля одеялото, по-добре е да остане на квадратната версия.

С нарастването на ученика параметрите на неговото легло и спално бельо трябва да се увеличат. Ширината може да бъде избрана до 110 см, а дължината - до 140 или дори 160 см. По-добре е да смените одеялото веднага щом родителите установят, че става старо в старата.

Тийнейджърски одеяла

За тийнейджър е идеално едно одеяло с ширина до 140 см и дължина до 200 см. На пазара такива модели се представят с разнообразни „пълнежи“ - кокосови влакна, евкалипт за по-добър сън, коприва, царевица. Такива пълнители имат благоприятен ефект върху съня, спането под тях е удобно и безопасно..

Ако човек има проблеми със съня, за него може да се закупи специално тийнейджърско одеяло, изпълнено с лавандулови цветя. По-добре е да имате поне две вилици - за зимния и летния период, така че сънят да е удобен по всяко време на годината.

Съвети за избор на одеяло

 • Когато купувате, трябва да обърнете внимание не на цветовете, а на състава и размерите. За щастие съвременните производители правят своите модели ярки и цветни, така че не трябва да има проблеми с избора. Но въпреки това е важно да знаете, че основното за детето е уютът и комфортът и дори можете да украсите детска стая с играчки.
 • Също така не трябва да избирате твърде ярки продукти поради наличието на токсични багрила в тях. Такива вещества са много вредни за възрастния организъм и в леглото на новородено определено не трябва да присъстват аксесоари с такива вещества.
 • Одеялото трябва да е подходящо за сезона. Това е случаят, когато не можете да запишете. Например, твърде топло ще бъде горещо през лятното време, а лекото и тънко няма да предпази от прохлада. Често родителите купуват само една опция поради факта, че останалите няма къде да съхраняват. Сега това не е проблем: съвременните производители предлагат тънки, но много топли продукти, които се сгъват лесно и не заемат много място..
 • Одеяло за новородено не трябва да се превръща в „дом“ за кърлежи и други кожни паразити. Следователно такива продукти трябва редовно да се измиват, старателно да се изсушават и проветряват..
 • Задължително е да изберете модел за спане според размерите на креватчето и не трябва да има бучки и завои, докато бебето трябва да бъде изцяло покрито.
 • Ако майка ви знае изкуството на шиене, можете да опитате да шиете одеялото сами. За да направите това, трябва да вземете подходяща тъкан, например фланела, да я изрежете, като вземете предвид размера на креватчето, и след това внимателно да я зашиете. Тези, които изобщо никога не са шили, могат да се справят с това..

Важността на размера на бебешкото одеяло е очевидна и не само за детето, но и за неговите родители, тъй като спокойствието и здравето на бебето, както и пълноценният сън на родителите, уморени през деня, зависи от правилния вариант..

Независимо дали размерът на завивката и завивката или одеялото за едно легло е различен?

Производителите предлагат на родителите широка гама одеяла, но те често са ограничени до стандартни размери. Трябва да се помни, че сега, в ерата на общата ръчна изработка, можете да намерите модели с почти всякакъв размер. С продукти с нестандартни размери можете да създадете оптимални комфортни условия за спане.

В допълнение към одеялото може да се закупи одеяло за детската стая. Не всеки знае как се различават тези две неща. На първо място одеялото е аксесоар за сън, влиза в контакт с човешката кожа и трябва да бъде направено от естествени дишащи материали. Покривалото изпълнява защитна и декоративна функция - предпазва спалното бельо от попадане на прах върху него, служи като интериор, легло, покрито с покривало, изглежда спретнато и елегантно.

Размерът на завивката и покривката може да варира значително. Функцията на първия е да приюти човек, в този случай дете, така че размерът му се избира въз основа на нуждите на бебето. Вторият трябва да покрива цялото легло, включително одеялото, да виси почти до пода, така че е много по-голямо.

Нещото, което съчетава функциите на одеяло и покривало е одеяло, което може да бъде абсолютно всякакъв размер. Това може да бъде платно 200/200 см или тесен сегмент с ширина 70–80 см. Одеяло може да се използва, да речем, по време на дрямка, или да се използва за украса на легло, а за това можете да използвате същото одеяло. Карето не се нуждае от завивка, може да бъде направено от всякакъв материал, за предпочитане естествен.

Одеялото може да служи като самостоятелно одеяло или да се използва в тандем с него. Сега е модерно да се комбинират различни техники за дизайн на леглото, комбинирайки одеяло и покривало, да се играе с текстури и нюанси. С тези аксесоари можете да придадете уникален чар на детската стая.

Одеяло „направи си сам“ за дете: размер, избор на плат, пълнител, работна процедура

За да направите спално бельо със собствените си ръце, не е нужно да имате специални шевни умения. Първо трябва да решите размера на продукта, материала и пълнителя. Ще ви трябват някои инструменти: игли и щифтове, ножици, измервателна лента и за предпочитане шевна машина.

Дъното на одеялото, което ще бъде в контакт с тялото на детето, трябва да е от естествена тъкан, за предпочитане памук, така че трябва да гледате сатен, поплин или памук. Ако одеялото приема две различни страни, едната от тях все пак трябва да е памучна, в никакъв случай синтетична, без панделки и други декоративни елементи. Пълнителят може да бъде фланелен, подплатен полиестер, ватен и др..

Сега можете да започнете да правите:

 1. Изрежете два квадрата (или правоъгълници) с еднакъв размер от тъканта. Изрежете същото парче от пълнителя.
 2. Зашийте заготовките заедно с пълнителя от грешната страна, отстъпвайки от ръба около 1 см. Оставете малка дупка от едната страна (не повече от 25 см). През този "прозорец" одеялото трябва да се обърне към предната страна, след което дупката трябва да бъде зашита ръчно със сляп шев.
 3. Накрая готовото одеяло трябва да бъде зашито нагоре и надолу с голям шев на пишеща машина, така че пълнителят да не се слепва в одеялото и да не се плъзга навън.

Брой блокове: 18 | Общ брой знаци: 31901
Брой на използваните донори: 6
Информация за всеки донор:

Размер на бебешко одеяло: как да изберете правилното

Всеизвестен факт е, че сънят е от голямо значение за здравето и благосъстоянието на детето, но често родителите, които се стремят да създадат всички условия за комфортен, пълноценен сън, не отдават дължимото значение на такъв фактор като правилния размер на бебешко одеяло. От тази статия можете да разберете защо си струва да мислите за такива неща, като размерът влияе върху качествения сън и какво да търсите при покупка, каква система за класификация на покривалата има, как се различават моделите - стандартни размери и необичайни форми на одеяла, кои параметри се считат за универсални.

Защо размерът на бебешкото одеяло е важен?

Знаейки, че сънят за дете е източник на енергия и основа за пълноценно развитие и че бебето ще трябва да прекарва по-голямата част от деня в леглото, отговорните родители са озадачени предварително от организацията на място за спане - те внимателно избират детско креватче, количка, матраци, други легла, развиват правилното осветление, осигуряват надеждна звукоизолация.

В суматохата често се пренебрегва, че причината за дискомфорта и честото събуждане може да бъде такъв предмет за ежедневна употреба като одеяло, а именно грешен размер. Какви проблеми са изпълнени с такъв пропуск:

  поради несъответствието в размера, пропорциите на дължината и ширината, одеялото не се побира в леглото, изпъква, покрива неравномерно; невъзможно зареждане с гориво; детето се губи в него; одеялото е обемно, ограничава движението, притиска силно отгоре (ограничението на размера е особено важно по отношение на памучното одеяло); надува се, образува дебели гънки, които плътно покриват главата, пречат на дишането нормално; продуктът е твърде малък, не позволява напълно да се увие, да се движи, да промени позицията на тялото - духа отстрани; постоянно се губи, плъзга се на пода под тежестта на собственото си тегло и детето замръзва; поради нестандартни размери възникват допълнителни трудности при избора на завивки, в резултат одеалото започва да се търкаля или виси, което засяга комфорта на съня, не отговаря на естетическите изисквания.

Как да изберем правилния размер


Одеялото е задължителен атрибут на удобния сън, използва се ежедневно, започвайки от първите дни от живота.

Доскоро имаше само 2 вида одеяла за детско креватче:

  за бебета: 60х120 и 110х140 см; за юноши: 143х210.

В момента на пазара на текстил има много различни модели с различни размери, което затруднява избора, но ви позволява да изберете одеяло, което може да осигури най-удобните условия за почивка и сън на дете. Особено важно е да се вземе предвид размерът на закупения продукт за спално бельо за родители, които не планират сами да шият калъфи от плат, които се обличат, за да предпазят одеялото от мръсотия и преждевременно износване, вкл. поради чести измивания.

В такива случаи трябва да се изхожда от стандартите - стандартните размери, според които местни и чуждестранни производствени компании шият спално бельо. За да не купува по-късно закупеното одеяло, се препоръчва да се надграждат конкретни параметри.

Определящите критерии са:

  възрастта на спящия - размерът на бебешкото одеяло е предмет на стандарти, разработени специално за новородени, едногодишни бебета, предучилищна възраст, юноши; размери - височина, тегло, телосложение. Възрастовата група е условна, трябва да се вземат предвид индивидуалните характеристики на детето (големи, слаби, високи или ниски). Правилата за подбор са прости: спящ човек се побира изцяло под одеялото, може да се преобръща свободно, да разтваря ръцете и краката си и те не „гледат навън“ под одеялото; размера на леглото - трябва да се вземе предвид за какво е предназначено, какви функции ще изпълнява одеялото, особености на спалното бельо, дизайна на леглото, метода на пълнене. Това може да е нестандартен продукт като плик за ходене в количка или се предвижда да пъхнете одеяло под матрака, да използвате връзки, копчета, велкро - в тези случаи трябва да се вземат точни измервания. Ако закупите обикновено класическо одеяло, предназначено за бебешко легло, люлка, детско креватче, друг мебелен продукт, то според общоприетите принципи то трябва да създава въздушна атмосфера и да бъде съпоставимо с размерите на леглото - препоръчително е да покриете изцяло мястото за спане и да имате малко поле от три страни (с изключение на таблата).

Всяка възраст има свои собствени стандарти

Сънят е незаменима физиологична нужда на човешкото тяло, а за новороденото дете той е един от най-важните компоненти на живота. Организмът на детето се адаптира към нова за него външна среда, непрекъснато расте, развива се и функционира интензивно - клетките, тъканите се синтезират, вътрешните органи растат, телесното тегло се увеличава.

Физиологичните процеси, протичащи на различни нива, изискват голямо количество енергия, така че продължителността на съня на детето значително надвишава нормалната продължителност на съня на възрастен. В резултат на това се налагат специални изисквания към постелките в детско креватче. Няма единен стандарт, параметрите на размера трябва оптимално да съответстват на възрастта и нуждите на детето.

Размер на одеялото за новородени: в креватчето и при изписване

Обикновено се наблюдава следната корелация: колкото по-младо е детето, толкова повече часове му трябват, за да възстанови енергийните сили, необходими за пълноценно поддържане на живота, да предотврати изтощение, развитие на разстройства и да засили психологическата защита. В същото време новороденото е по-податливо на външни условия - температура на въздуха, влажност, брой слоеве дрехи.

Не бива да спестявате или да се придържате към принципа „колкото по-голямо е одеялото, толкова по-добре - можете да завиете бебето и да го изведете на разходка, или да го покриете с него през нощта или когато стаята се проветрява“. Този подход е погрешен. За новородено е препоръчително да приготвите няколко одеяла, за всяка ситуация свои, с определен размер.

Ако това е трудно в материално отношение, препоръчително е да се съсредоточите върху избора на модел, най-подходящ за креватчето (люлката), където продуктът ще бъде постоянно и за достатъчно дълъг период.

Размерът на бебешко одеяло в креватче - стандартът, от който трябва да се ръководите, е представен в таблицата:

Възраст, месеци.Стандартен размер на леглото, смПрепоръчителен размер одеяло, смЗабележете за какви цели може да се използва
новороденопоради голямата ширина е подходящ само за детски креватчета с нестандартни размери (широки люлки, люспи)80x80

90x90за изписване от болницата, за разходки, в количкадо 6-8 (докато започне активният етап, бебето не се научава да се преобръща)120x6060x90по-късно можете да го изведете на разходка, увийте краката си с негодо 3 години140x7090x120ако е тънък, тогава е допустимо да се сгъва под формата на плик, да се използва за повиване, завиване на бебета.

Струва си да закупите допълнително одеяло, което ще ви бъде полезно на пътя и за различни ежедневни нужди. За количка най-добрият вариант би бил да си купите детско одеяло в размер 85x115 или 110x118 - това ще създаде комфорт, ще помогне да се стопли при лошо време.

Размерът на детското одеяло не трябва да е твърде голям, по-добре е да се ограничите до размер 110х140. Съгласно приетите в Русия стандарти е лесно да се намери подходящо покривало за одеяло за модел с посочените параметри, което е важно за ежедневно използвания текстил. Такава покупка ще ви позволи значително да спестите - много практично нещо, тъй като този формат е подходящ за изписване (ако е сгънат в плик) и за дете на 3 години и дори за деца в средна предучилищна възраст.

Размери за предучилищна възраст и ученици

Установено е, че децата, които имат здрав сън и здравословен режим, са по-малко раздразнителни, хленчещи, по-активни по време на будност и се развиват по-добре психически, психически и физически. На тази възраст вече не трябва да се притеснявате за качеството на всяко малко нещо, детето спи по-малко часове, но през деня се уморява по-често и често може да се събуди.

Задачата на грижовните родители е да създадат благоприятни условия за добър сън. Трохата расте бързо, а бебешкото одеяло става малко. Когато избирате следващото одеяло, трябва да се придържате към същите принципи и да се ръководите от здравия разум - с оглед на рязките скокове на растежа се препоръчва да закупите малко по-голям продукт с марж. Параметри като все още се вземат предвид и са от основно значение:

  обема и височината на спящото дете; размери на леглото; стил на сън - неспокоен, разстила крайници в различни посоки със „звездичка“, непрекъснато се мята и обръща; индивидуални характеристики - тенденция да се хвърли одеялото, да се скрие с главата, да се свие на топка, да се поти или да замръзне лесно.

Също така е разумно да разчитате на наличните (или стандартни) завивки. Въз основа на средните данни може да се твърди, че детето ще бъде топло и удобно под следното одеяло:

  от 3-4 години: с ширина 100-110, дължина 80, 100, 140 см; от 5 години до 6-7: с параметри 125x150; за начална училищна възраст най-търсеният размер: 120x160.

Ако се установи, че детето се чувства неудобно, размерът трябва да се промени. Покупката на по-широк продукт обикновено помага.

Размер на тийнейджърското одеяло

На възраст до 12-13 години детето обикновено се справя с одеяло, чийто размер варира:

  в ширина: 140-160 см.; на дължина: 140-200 см.

Това е доста мащаб за възрастни. Освен това, ако се ръководите от правилата за рационална покупка, препоръчително е да отдадете предпочитание на обичайното одеало и половина. Учениците на тази възраст вече не са съвсем деца, а момчета и момичета. В юношеството децата много активно се стремят да имитират възрастни, изискват стандартно единично легло и подходящо спално бельо.

Съвременните стандартни размери на одеяло и половина включват следните разновидности: