Бебето разнищило ли се е преди раждането? Как беше естественото раждане? На доплер казаха, че притока на кръв е нормален, не пречи на детето и макар да не носи заплаха, не се счита за патология, но е необходимо да се наблюдава..

Много се притеснявам от това.

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3

По това време имахме двойно заплитане. Когато роди, тя предупреди лекаря за него, след раждането каза, че я няма, тоест тя се разплита

Имахме това с дъщеря ми. Но, както обясни нашият лекар, дъщерята ще се върти повече от веднъж или два пъти и самата пъпна връв може да се развие. На 33 седмици - още 7 седмици за разходка, тя просто ме помоли да направя още един ултразвук, направихме го на 38 - пъпната връв вече не беше ранена. Роден по естествен път 9/10 според Апгар, което искрено ви пожелавам.

Не се безпокой! Имате още много време за размотаване на бебето! Еднократно заплитане, както ми казаха лекарите, изобщо не е страшно. При мен беше така! Аз също се притеснявах от това. Но дъщеря ми направи всичко сама! Тя първо лъжеше погрешно. Преди да роди, тя се обърна и сплитането я нямаше. Раждането мина добре. Това, което пожелавам и на теб.

Заплитане на пъпната връв: причини, диагностика, последици, профилактика

Бременността е прекрасно, но трудно състояние за жената. В тази статия ще се опитам да изтъкна възможно най-много един от проблемите, свързани със здравето на нероденото бебе - заплитането на връвта. Какво представлява заплитането на пъпната връв? Защо възниква заплитане на пъпна връв и как да се диагностицира? Какви са последиците от преплитането с пъпна връв и може ли да се избегне?

Заплитане на пъпната връв, както се случва?

Най-често срещаните митове по отношение на бременността са забраната за плетене, която се възприема като причина за заплитането на пъпната връв при бебето, както и забраната за високо вдигане на ръцете на бременната жена. Тези твърдения нямат нищо общо с реалността. Нека да разберем по ред.
На първо място, трябва да разберете какво представлява пъпната връв..

Пъпната връв (funiculus umbilicalis), синоним на пъпната връв, е връв, която свързва пъпната връв на плода с плацентата и съдържа пъпните съдове (2 артерии и 1 вена), които служат за целите на храненето и дишането на вътрематочния плод (Big Medical Encyclopedia).

Обикновено дължината на пъпната връв е от 40 до 60 см, дебелината е 2 см. Понякога обаче дължината на пъпната връв може да бъде 70 или повече сантиметра, едно от усложненията поради наличието на толкова дълга пъпна връв е заплитането на плода. В допълнение, полихидрамнионите могат да служат като фактор, предразполагащ към заплитане с пъпната връв, тъй като ако има такова, детето има възможност активно да маневрира в стомаха на майката.

Заплитането на пъпната връв като патология се случва доста често. Тя може да бъде различна по природа. Има следните видове заплитане на кабел:

 • единичен (един завой) - многократен (два или повече завъртания);
 • не стегнат - стегнат;
 • изолирани (около една част на тялото) - комбинирани (около няколко части на тялото, например около врата и краката).

„Най-често срещаната в акушерската практика е единично, свободно увиване около врата на бебето. Това заплитане не представлява опасност за бебето, за разлика от многократното плътно заплитане.

Диагностика на заплитането на пъпната връв

За да се установи заплитането на пъпната връв на бременна жена, се провеждат редица изследвания: първо, кардиотокографско изследване (CTG - регистрация на сърдечни удари и движения) на плода, по време на което се установяват вероятните симптоми на проблема. След това се извършва ехографско изследване (ултразвук), по време на което се изяснява предположението за наличието на пъпни връзки в шийката на плода. Честотата на заплитане се установява чрез цветно доплерово картографиране.

„Най-точният метод за изследване на състоянието на утероплацентарния и фетално-плацентарния кръвен поток е доплер.

Изброените изследователски методи позволяват да се анализира скоростта на кръвния поток в пъпната връв, да се установи феталният пулс, наличието или отсъствието на хипоксия. Целият комплекс от тези изследвания се извършва от бременната жена многократно, защото бебето е в постоянно движение преди раждането и заплитането може да изчезне.

Последици от заплитането на пъпната връв

Най-честата последица от заплитането на пъпната връв е появата на нарушен кръвен поток, което може да доведе до нарушено вътрематочно развитие на плода. Също така, силното изстискване на врата или крайника може да доведе до проблеми с кръвоснабдяването на бебешките тъкани..

”Освен това, поради силното напрежение на пъпната връв, плацентата може да се откъсне преждевременно, което да доведе до остър фетален дистрес и преждевременно раждане..

Ако по време на раждането проучванията потвърдят наличието на заплитане, това е основата за определяне на конкретна тактика за управление на труда..

„Ако се диагностицира многократно, стегнато заплитане около врата на бебето (след 37 седмици), това е индикация за оперативно раждане, тъй като значително увеличава риска от хипоксия и дори задушаване на плода по време на раждането..

Как да предотвратим заплитането

За съжаление, но трябва да признаем, че всъщност няма официално потвърдени от медицината или практиката методи за предотвратяване на заплитането на въжетата. Нито бъдещата майка, нито лекарите не могат да направят нищо, за да премахнат образуваната бримка от която и да е част от тялото на бебето, докато то е в утробата..

Не се отчайвайте и не се паникьосвайте. Трябва да се помни, че бебето е способно както да се заплита в пъпната връв, така и да се разплита само.

”Спазването на общи препоръки - ходенето, избягването на различни стресове, може да има благоприятен ефект, включително по отношение на предотвратяването на заплитането на кабела. Това помага да се премахне / намали вътрематочната хипоксия при детето, което означава, че предотвратява прекомерната активност на бебето, в резултат на което може да възникне заплитане.

Коварен цикъл. Заплитане на пъпната връв

Защо е опасно да се оплита пъпната връв около шията на плода? Особености на управлението на раждането по време на заплитане.

Нина Абзалова, акушер-гинеколог, д.м.н. пчелен мед. науки

Часовникът тъкмо започваше, когато в спешното отделение прозвуча настойчиво обаждане. На прага на родилния дом стоеше бременна жена, придружена от съпруга си и жена на средна възраст (свекърва, както стана ясно по време на разговора). Всички бяха много развълнувани.

Заслужава ли си да се притеснявате?

Както се оказа, жената пристигна след претърпяване на ултразвуков преглед в предродилната клиника. Без излишни предговори Юлия (така се казваше бременната жена) каза: „Съгласна съм на цезарово сечение, роднините сега ще донесат необходимите неща“. „Чакай, чакай, нека първо разберем“, отговорих и поканих Джулия в стаята за прегледи. Оказа се, че бременността на Юлия в момента е 36 седмици и ултразвукът разкрива заплитане на пъпна връв около шията на плода. Този факт много притесни бременната жена и нейното семейство, затова те решиха да отидат в родилния дом без забавяне..

Пъпната връв (или пъпната връв) е орган, който функционира само по време на бременност и изпълнява изключително важна функция на комуникация между майката и плода. Основният компонент на пъпната връв са съдовете - една вена, през която артериалната кръв тече от майката към плода, доставяйки всички вещества и кислород, необходими за жизнената дейност, както и две артерии, чрез които венозната кръв на плода отстранява отпадните продукти от метаболизма и въглеродния диоксид в тялото на майката.

Съдовете на пъпната връв са заобиколени от специално желеподобно вещество - желе от вартон, което поради своята консистенция играе важна защитна роля - предпазва съдовете от изстискване. Средно дължината на пъпната връв е 50-60 см, дебелината е 1,5-2 см. Ако дължината на пъпната връв е повече от 70 см, тя се счита за дълга, ако е по-малка от 40 см, тя се счита за къса. Увеличаването на дължината на пъпната връв може да доведе до различни патологични състояния, като заплитане на пъпната връв около врата, багажника, феталните крайници, образуването на пъпни връзки, които от своя страна се делят на истински и фалшиви. Важно е да се отбележи, че около една пета от всички родени деца се раждат с преплитане на пъпната връв и това не винаги води до нарушения във вътрематочното състояние на плода. Факт е, че, намирайки се в матката, бебето не диша с бели дробове до момента на раждането, следователно изстискването на врата, което винаги плаши бъдещите майки, не е опасно за него. Проблеми могат да възникнат в случаите, когато притока на кръв е нарушен поради напрежение или изстискване на пъпната връв поради многократно или стегнато заплитане.

Какво показа ултразвукът?

Според данните от ултразвуковото изследване е установено, че няма признаци на хипоксия (т.е. липса на кислород) при плода; по време на доплер анализ (проучване, при което се определя скоростта на кръвния поток в основните съдове на матката и плода) не са открити нарушения на маточно-плацентарната циркулация. Плодът съответства на 36 гестационна седмица, има признаци на заплитане на единична връв около врата на плода. „Уау, когато ми направиха ултразвуково сканиране на 32 седмици, те не казаха нищо за заплитането“, каза Юлия. „Напълно възможно е тогава да не е съществувало и изобщо не е необходимо да остане до раждането“, отговорих аз.

Всъщност на практика често има случаи, когато според ултразвука е установено заплитане на пъпна връв и детето е родено без него. Това може да се дължи, първо, на факта, че петлите на пъпната връв според ултразвука са били разположени близо до феталната шийка, но не е имало заплитане като такова, и второ, по време на фетални движения, заплитането на връвта е било самоликвидирано (разбира се, това се случва, като правило, с едно заплитане).

Предразполагащите фактори за образуването на заплитане на пъпната връв са повишената двигателна активност на плода, която може да бъде причинена от вътрематочна хипоксия (т.е. липса на снабдяване с кислород), полихидрамниони, повишен адреналин в кръвта на майката поради стрес. Естествено е, че в по-голямата част от случаите дълга пъпна връв води до заплитане на различни части на плода.

Поставяме диагноза

За да сме сигурни, че бебето на Юлия се чувства добре, направихме запис на кардиотокограма (CTG). С CTG се записва сърдечната дейност на плода, което е информативен показател за вътрематочното му състояние. За това бъдещата майка имаше прикрепен към корема й сензор, който беше свързан с устройството. Джулия лежи встрани на леглото в продължение на 30 минути и устройството записва сърдечните удари на плода. По време на CTG не са открити патологични промени. Заедно с Юлия, която вече малко се беше успокоила и беше станала весела, излязохме при чакащите роднини. Обясних им, че в тази ситуация, когато имаме преждевременна бременност, напълно нормално вътрематочно състояние на плода, само поради заплитането с пъпната връв, не е препоръчително да се ражда спешно. Успокоена бременна жена със съпруга си и свекърва се прибраха у дома.

За да се определи напълно вътрематочното състояние на плода, е необходимо да се извърши комплекс от изследвания, който включва:

 • ултразвуково изследване, при което е възможно да се види или подозира заплитането на пъпната връв на шията или други части на плода, тъй като в някои случаи е много трудно да се разграничи дали примките на пъпната връв са близо до феталната шийка или има заплитане: в това проучване нямаме възможност за обемно изображение, което да ни позволи да изследваме обекта от всички страни - например да погледнем назад. Трябва да се отбележи, че не е възможно да се определи дължината на пъпната връв според данните от ултразвук по време на бременност, тъй като пъпната връв е така, "сгъната" в тясното пространство между малкото тяло на бебето и маточната стена;
 • доплерометрията е метод, който позволява, първо, да се определи точно дали има заплитане с пъпната връв, тъй като движението на кръвния поток се показва в цветно изображение, и второ, да се диагностицира скоростта на кръвния поток в различни съдове на маточно-плацентарния комплекс;
 • кардиотокография, която ви позволява да определите не само сърдечната честота на бебето, но и реакцията му към собствените му движения (при запис на CTG по време на бременност) и към повишаване на тонуса на матката (по време на раждане), което ви позволява да разберете колко добре се чувства плодът в момента.

Ако след извършване на целия комплекс от изследвания се установи, че бебето се чувства задоволително, тогава само фактът, че пъпната връв е преплетена, не е индикация за бързо раждане. Такива индикации могат да възникнат или при съществуващите признаци на кислороден дефицит (фетална хипоксия), или при комбинация от оплитане на връвта с други индикации за цезарово сечение.

Заплитане на пъпната връв около шийката на плода: ще има ли операция?

Мина около месец, аз вече бях успял да забравя за онова посещение на Джулия, когато на следващия часовник бях поканен да прегледам идващата бременна жена. Пристигайки в спешното отделение, отново се срещнах с Юлия и нейния съпруг. Оказа се, че в продължение на 3 часа жената се тревожи от дърпащи болки в долната част на корема, които преди час станаха редовни и по-интензивни. При преглед беше установено, че Джулия е влязла в процеса на раждане - шийката на матката се отваря с 3 см, околоплодните води не се изливат.

Родилката е на 24 години, истинската бременност на Джулия е първа, не е имало гинекологични заболявания, аборти и аборти. Последният ултразвук е направен на 39 седмица от бременността, според неговите данни, оплитането на връвта около феталната врата е запазено. Приблизителното тегло на плода е 3400, гестационният период в момента е 40 седмици. При аускултация (слушане на сърдечни тонове на плода през предната коремна стена със специална тръба - акушерски стетоскоп), сърдечният ритъм на плода е ясен, ритмичен, сърдечната честота е 144 удара в минута, което е нормално (нормалната сърдечна честота на плода е 120-160 удара в минута). Контракции по време на пристигане на слаба сила, след 10 минути, с продължителност 30 секунди. След попълване на историята на раждането и настаняване на Юлия в пренаталното отделение, тя незабавно е записана с CTG (кардиотокограма). Провеждането на КТГ при раждане е абсолютно безвреден и информативен метод за определяне на вътрематочното състояние на плода и неговата реакция на съкратителната активност на матката, което определя тактиката на управление на раждането за всеки пациент - тя може да роди по естествен път или в интерес на плода, необходимо е раждане чрез цезарово сечение. В случая с Юлия дадените CTG зависят от това кой вариант за управление на раждането ще бъде избран. За щастие не са открити патологични промени на CTG. Джулия много искаше да роди сама. Тъй като тя имаше всички шансове за това, те решиха да извършат раждане през вагиналния родов канал под строго наблюдение на плода.

Когато се преплита с пъпна връв, е много важно да се следи както състоянието на плода, така и хода на процеса на раждане при майката, тъй като по време на раждането заплитането с пъпната връв може да доведе до редица усложнения.

Най-честото усложнение, което възниква при преплитане на пъпната връв, е появата на фетална хипоксия, която възниква в резултат на притискане на съдовете на пъпната връв, когато тя е изтеглена или плътно заплетена около тялото, шията или крайниците на детето. Доста често това се случва в момента, когато плодът започва да се движи по родовия канал..

При многократно заплитане на пъпната връв се образува къса пъпна връв, която, първо, може да попречи на плода да се движи по родовия канал, и, второ, разтягането с всяка контракция, може да доведе до преждевременно отделяне на плацентата от маточната стена (обикновено плацентата е отделена от маточната стена) след раждането на плода), което води до необходимостта от спешно хирургично раждане.

В редки случаи при многократно заплитане на пъпната връв около шията на плода могат да възникнат усложнения като разширителни вложки на главата на плода, което може да затрудни раждането на дете по естествен път. Факт е, че при нормално вкарване на плода в таза на майката главата е в състояние на умерено огъване (в този случай брадичката на плода е притисната към гърдите, което позволява на главата правилно да се вкара в тазовата кухина и да премине без затруднение през родовия канал в най-"изгодното" т.е. в най-малкия размер) - в това положение той преминава през родовия канал в най-малкия и най-удобен размер. Примките на пъпната връв, разположени на шията, пречат на главата на бебето да се огъва, което води до факта, че главата е инсталирана в таза на майката не с тила, а с короната, челото или дори лицето, което може да доведе до значителни затруднения при раждането на плода и в резултат на това травма.

По справедливост трябва да се каже, че горните усложнения се случват доста рядко и при навременна и правилно предоставена помощ не водят до неблагоприятни последици за майката и плода..

Раждане с преплитане на пъпната връв

Изминаха 4,5 часа от приемането на Джулия. Контракциите бързо зачестиха, станаха по-силни и по-дълги. По време на втори преглед на стола се установи, че шийката на матката се отваря със 7 см, извършва се амниотомия (инструментално отваряне на феталния пикочен мехур) - изливат се 250 ml бистра прозрачна околоплодна течност. Според CTG данни и редовно слушане на сърдечни тонове с акушерски стетоскоп на плода, състоянието му е задоволително. Джулия отказа предложената лекарствена анестезия, като каза, че се чувства съвсем нормално.

Когато пъпната връв е преплетена, принципите на управление на труда имат редица важни моменти:

 • вътрематочното състояние на плода се наблюдава внимателно чрез CTG и чрез прослушване на сърдечния ритъм на плода през предната коремна стена;
 • когато се появят признаци на фетална хипоксия, тактиката ще зависи от периода на раждането, когато се появят тези признаци. Ако признаци на фетално страдание се появят в първия стадий на раждането (периодът на дилатация на шийката на матката), когато краят на раждането е все още далеч, се прави цезарово сечение, ако феталната хипоксия се открие през втория период (периодът на фетална експулсия), тогава за ранното завършване на раждането, когато главата избухне, се извършва дисекция перинеум (епизиотомия), при раждането на главата, без да се чака раждането на цялото тяло на детето, петлите на пъпната връв се отстраняват, ако е възможно.

Щастлив край

Вече беше дълбока нощ, от всички родилки в родилното отделение остана само Юлия - всички останали вече бяха безопасно раждали. Разширението на шийката на матката на Юлия беше завършено, тя обиколи отделението, като отбеляза, че по време на контракцията е усетила умерено чувство на натиск върху ректума. "Това е много добре, това означава, че главата на бебето постепенно започва да потъва в таза, скоро ще се появят опити и ние ще родим", казах..

След 15 минути при родилката се появи ясно изразено желание да се бута по време на контракцията. На монитора на CTG апарата по време на контракцията се появиха тревожни признаци - с повишаване на тонуса на матката, сърдечната честота на плода намаля. Необходимо е да завърши раждането възможно най-скоро и да премахне бебето, за щастие главата на плода вече е била близо до равнината на излизане от таза.

Интравенозно чрез специален катетър се извършва въвеждането на лекарство, което подобрява съкратителната способност на матката. Джулия беше на масата за раждане и главата на плода се придвижи достатъчно бързо по родовия канал. Родилката се напъваше с всички сили и безспорно следваше командите на акушерката. Още от родовия канал се появи задната част на главата на бебето и след дисекцията на перинеума, която Джулия дори не усети, се роди главата и шийката на плода, преплетена с две бримки на пъпната връв. Акушерката ловко и бързо извади пъпната връв от шийката на матката и бебето се роди напълно. Но изненадите не свършиха дотук - пъпната връв, която следваше бебето, беше дълга повече от 1 метър, а в средната трета от него имаше истински възел от пъпна връв! Новороденото момиченце изкрещя силно и беше предадено на детски неонатолог.

Възлите на пъпната връв се класифицират като верни и неверни. Фалшивият възел е удебеляване на пъпната връв поради разширени вени или локално увеличаване на дебелината на желето на Wharton и е получило името си само поради външната прилика с възела; не представлява никаква опасност за бебето. Истински възел се формира в началото на бременността, когато плодът е все още много малък и връзката между размера на плода и маточната кухина му позволява да се плъзне в примката на пъпната връв. Предразполагащият фактор за образуването на истински пъпна връв е увеличаването на дължината му, причините за това отклонение все още не са точно установени, но генетичната предразположеност е ясно проследена (ако майката е имала дълга пъпна връв, вероятно дъщерята ще има тази функция по време на раждането). Опасността на възела е, че той може да се стегне и да доведе до намаляване или прекратяване на кръвоснабдяването на плода, но, за щастие, това не се е случило, а истинският възел е само „находка“, която не оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на плода. Тъй като е изключително трудно да се установи наличието на пъпна връв по време на бременност, следователно те обикновено ще разберат за неговото присъствие след раждането, както се случи с нашия пациент.

Теглото на момичето е 3450 г, височината му е 51 см. Резултатът по Apgar веднага след раждането е 7 точки, след 5 минути - 8 точки. На 5-ия ден след раждането Даша (така се казваше бебето) и майка й бяха изписани у дома.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Пъпната връв е обвита около шията на плода - опасно ли е?

Когато бебето се движи в утробата, пъпната връв може да се увие около врата си, образувайки примка. Защо се случва това и какво е опасно - ще разберем по-нататък.

 • Определение за патология
 • Единично заплитане на пъпната връв около феталната шийка
 • Два пъти пъпната връв около врата
 • Три пъти усукване на пъпната връв около шията на плода
 • Какво заплашва заплитането на пъпната връв около шията на плода?
 • Предпазни мерки
 • Видео: Заплитане на пъпната връв по време на раждане

Определение за патология

Пъпната връв се нарича още пъпна връв и представлява образувание, което наподобява спирално усукана връв. Той има следните характеристики:

 • сиво-син цвят;
 • матова повърхност;
 • 55-60 см дължина (при нормална бременност);
 • с дебелина около 2,5 см.

Когато пъпната връв се завърта около плода, това явление се нарича заплитане. Според класификацията на тази патология, заплитането се случва само около една част от тялото на плода - шията, но в същото време, в зависимост от броя на завъртанията, заплитането може да бъде едно-, дву- или многократно.

Единично заплитане на пъпната връв около феталната шийка

Почти 20% от бременните жени се сблъскват с проблема с преплитането на връвта. Най-често се получава единично заплитане, което не стяга плътно на врата. Има няколко причини и те включват:

 • Превишаване на дължината на пъпната връв. Той има диаметър около 2 см, а дължината варира от 40 до 60 см. Тези цифри се считат за нормални, но могат да бъдат дълги около 70-80 см, в такива случаи жените са изложени на риск, тъй като бебето им може да бъде оплетено с пъпна връв. Тези размери се предават генетично и много често съвпадат с родителските.
 • Често безпокойство и нервност, прилив на адреналин.
 • Повишена амниотична течност (полихидрамнион).

Тези причини не са случайни, тъй като дългата пъпна връв и многоводието позволяват на детето да се движи по-свободно, поради което се получава заплитане.

Сред бременните жени често се говори, че ако детето се движи твърде активно, то страда от хипоксия. Всъщност активните движения не означават нищо подобно..

Когато плодът е на 28 седмици, той ще има дневен режим на деня. Можете да разберете кога бебето ви спи или е будно. Когато се движите, трябва да обърнете внимание на неговата активност. Ако бебето е започнало да се движи по-малко, тогава можем да заключим, че не е добре (трябва да има поне 10 движения на плода на ден). Ето защо, ако бебето е неактивно, тогава е необходимо да посетите гинеколога и да се консултирате с него.

С едно заплитане е разрешено естествено раждане. Много майки раждат сами и веднага щом се покаже главата на бебето, акушерката внимателно премахва примката.

Два пъти пъпната връв около врата

Има и двойно заплитане. Ако по време на ултразвука детето е достигнало 37 седмици, то няма да може да се разнищи, тъй като вече няма достатъчно място за маневри в корема на майка си. Но ако двойно заплитане е било наблюдавано от ултразвук по-рано от този период, тогава все още има възможност той отново да може да се разнищи сам.

Двойното заплитане до известна степен усложнява раждането по естествен начин, така че акушер-гинекологът трябва да бъде предварително уведомен, за да може раждането да протече добре.

Много зависи от това как е обвита пъпната връв. Докато бебето е в утробата, докато оплитането не е стегнато, няма опасност, тъй като кислородът продължава да тече през пъпната връв, а не през трахеята. Основното е, че пъпната връв не е притисната (бебето може да я притисне само), следователно жените с пъпна връв на плода се препоръчват периодично да извършват доплер измервания.

Родилката може да роди сама, но въпреки това те подготвят всичко за операцията. При най-малкото отклонение в здравето на плода се прави цезарово сечение.

Три пъти усукване на пъпната връв около шията на плода

Може да има и трикратно заплитане на врата на бебето с пъпната връв. Това явление не е особено опасно, ако не е стегнато. Детето получава кислород през пъпната артерия и ако оплитането не е стегнато, асфиксия не настъпва. Ако има трикратно плътно заплитане, тогава може да се наблюдава кислороден глад. Гинеколозите определят това чрез доплер ултразвук и CTG. С такова нарушение, дори с помощта на стетоскоп, можете да определите аритмията при дете..

При по-дълги периоди се стимулира раждането. В случай на недостатъчно разширение на маточната шийка, детето се отстранява с помощта на цезарово сечение. Но операцията трябва да се основава на допълнителни причини:

 • плодът е тежък;
 • детето е отсреща;
 • тесен таз при родилка;
 • се открива хипертония.

Какво заплашва заплитането на пъпната връв около шията на плода?

Децата с двойно или тройно заплитане са изложени на известен риск. Ако има плътно заплитане или притискане на пъпната връв, детето изпитва липса на кислород и хранителни вещества, които влизат в детето чрез кръвта. Веднага здравето му се влошава, което може да бъде регистрирано на CTG.

Здравето на плода зависи и от продължителността на неговата липса на кислород. Рядко, но все пак се наблюдава, че ако пъпната връв е била здраво завързана и дължината й е била значително намалена, тогава плодът е имал отделяне на плацентата. Ето защо, ако не се консултирате с лекар навреме, когато се появи кървене, можете да загубите детето си..

Заплитането на пъпната връв заплашва и факта, че бебето може да нарани шийните прешлени по време на раждането. Следователно акушерът, който ражда, трябва да действа съгласно инструкциите..

Всички деца са различни и ситуациите с преплитане също са различни. Така например, някои деца нямат последствия, докато други развиват вегетативно-съдови нарушения..

Предпазни мерки

Струва си да се отбележи, че заплитането се формира поради факта, че детето активно се движи във феталния пикочен мехур, усуква пъпната връв и попада в цикъла. Но в същото време родителят може да сведе до минимум риска от заплитане, ако спазва някои правила:

 • Правете ежедневни разходки на чист въздух.
 • Спете поне 7 часа, а по време на сън осигурете чист въздух в стаята.
 • Винаги бъдете под наблюдението на гинеколог и следвайте всички негови препоръки.
 • През третия триместър на бременността се подлагайте на CTG - процедура, която ви позволява да идентифицирате естеството на сърдечния ритъм и активността на детето. Според резултата му лекарят дава своите препоръки.

Ако откриете заплитане, не бъдете нервни. Лекарят може да предпише лекарства, които подпомагат кръвообращението във фетално-плацентарната област.

Видео: Заплитане на пъпната връв по време на раждане

В следващото видео експертът ще ви разкаже подробно какво трябва да знаят бременните жени за заплитането на пъпната връв около шийката на плода:

Най-често детето се увива веднъж, а не плътно. Много рядко, многократно, в комбинация, тоест когато врата и кракът са фиксирани. Еднократното заплитане не е опасно. Сложните се считат за двойно и тройно заплитане. Понякога, когато бъдат открити, се извършва планирано цезарово сечение. Превенцията е спазването от страна на родилката на ежедневния режим и пълно спокойствие.

Заплитане на пъпната връв около шийката на плода: причини и последици. Раждане с преплитане на пъпната връв

- патологично състояние, при което има вероятност от липса на кислород (хипоксия) при нероденото дете. Това явление е свързано със затягане на кръвоносните съдове, което води до нарушен кръвен поток. Погрешно е да се смята, че хипоксията е резултат от компресия на шийката на плода, храненето й се осъществява през пъпната връв.

Защо пъпната връв оплита врата?


Заплитане на пъпната връв около шията на плода
Пъпната връв или пъпната връв се състои от съединителна тъкан и три вени. Един от тях доставя кръв на бебето с полезни за живота вещества и кислород, а другите два премахват метаболитните продукти на бебето.

Важно: Съдовете са защитени от излагане на специално желеподобно вещество, наречено "желе от Warton". Благодарение на тази уникална структура на пъпната тъкан, тя може да издържи на големи натоварвания: компресия, изстискване и усукване.

Защо пъпната връв оплита врата? Това се случва, когато пъпната връв е твърде дълга. Бебето се върти и пъпната връв образува множество бримки, в които краката или главата на трохите падат.

Важно: Повишената подвижност на плода се счита за предразположение към развитието на такава диагноза. Фактори като многоводие и хипоксия могат да допринесат за това..

Важно: Бъдещата майка може да избегне хипоксия, ако не пуши по време на бременност, но следи ежедневието, ходи много на улицата и се движи много.

Патология като полихидрамнион възниква поради много причини:

 • метаболитно разстройство при майката
 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове
 • заболяване на бъбреците
 • инфекции
 • диабет

Важно: Регистрирайте се в предродилна клиника в началото на бременността. Лекарят ще предпише тест и медицински преглед. Това помага да се изключи наличието на патологии и инфекции..

Диагностика

Всяка бъдеща майка е способна да подозира, че пъпната връв е оплетена около шията на плода. За да направи това, тя трябва да слуша тялото си и да наблюдава състоянието на бебето. От около 20 гестационни седмици (при многоплодни от 18 седмици) бъдещата майка започва да усеща феталното движение. Анализирайки ги, можете да забележите определена амплитуда и ежедневен ритъм на движенията.
С кислороден глад, който може да придружава заплитането с пъпната връв, нероденото дете започва активно да се движи в утробата. С движенията си бебето се опитва да сигнализира, че не се чувства добре. Ето защо, когато жената забележи увеличаване и увеличаване на движенията на плода, тя трябва да потърси медицинска помощ..

За диагностициране на заплитането с пъпна връв се използва ултразвук. Помага да се определят структурите на плацентата, да се наблюдава положението на кордата. Единично, разхлабено заплитане на връв до 35-та седмица от бременността не е опасно, тъй като детето постоянно променя позицията си. На по-късна дата количеството на околоплодните води намалява, така че бебето прави по-малко движения и вероятността за самоликвидиране на патологията намалява.


Друг начин за диагностициране на заплитането на пъпната връв около шията е ултразвукът на Доплер. Специален сензор регистрира потока на кръвния поток в съдовете на кабела. Използвайки този метод на инструментална диагностика, е възможно да се регистрира фетална хипоксия и да се предпише терапия за подобряване на газообмена при нероденото дете..

Заплитането на пъпната връв около шията на плода от 33 гестационна седмица може да бъде регистрирано с помощта на кардиотокография. На по-ранен етап този метод е неефективен, тъй като сърдечно-съдовата система на нероденото дете не е напълно оформена. CTG визуализира сърдечната честота и движението на плода. При хипоксия по време на движенията на бебето се наблюдава увеличаване на пулса.

Признаци на заплитане на пъпната връв на плода


Заплитане на пъпната връв на бебето в утробата
Първият и основен симптом на заплитането на пъпната връв е прекомерната активност на бебето. Но потвърждаването на диагнозата става само след лабораторни изследвания..

Признаците на заплитането на пъпната връв на плода включват следното:

 • При провеждане на кардиотокографско проучване се наблюдава намаляване на честотата на сърдечните контракции по време на феталната подвижност
 • По време на ултразвук на врата на бебето се виждат кръгови бримки на пъпната връв
 • Определянето на важни показатели се извършва с цветно доплер картиране. В това проучване съдовете на пъпната връв се виждат на шията или други части на тялото на бебето.

Важно: Ако след проучванията няма заплаха за жизнените функции на плода, тогава лекарите няма да направят нищо. Бебето може да се разплете по всяко време преди доставката..

Определение за патология

Пъпната връв се нарича още пъпна връв и представлява образувание, което наподобява спирално усукана връв. Той има следните характеристики:

 • сиво-син цвят;
 • матова повърхност;
 • 55-60 см дължина (при нормална бременност);
 • с дебелина около 2,5 см.

Когато пъпната връв се завърта около плода, това явление се нарича заплитане. Според класификацията на тази патология, заплитането се случва само около една част от тялото на плода - шията, но в същото време, в зависимост от броя на завъртанията, заплитането може да бъде едно-, дву- или многократно.

Опасно ли е да се оплита феталната шийка с пъпната връв?


Заплитането на пъпната връв обикновено не е опасно
Основната опасност при такава диагноза е появата на хипоксия..

Важно: Бъдещата майка трябва да ходи много, да се храни правилно и да води активен начин на живот, но умерено. Тежката физическа активност може да бъде опасна за бременна жена.

Младите родители често задават въпроса: "Опасно ли е да се оплита шийката на плода с пъпната връв?" Лекарите различават няколко нива на сложност за тази диагноза:

 • Едно, двойно или тройно заплитане на кабела
 • Плътно и хлабаво заплитане
 • Изолирано или комбинирано заплитане. В първия случай пъпната връв обвива само шията или само крайниците. Във втория случай много части от тялото са объркани.

Често лекарите диагностицират единично, хлабаво и изолирано заплитане на връвта. Такава диагноза не представлява опасност за плода. Раждането ще протече по обичайния начин и акушерката лесно ще разплете врата на бебето веднага щом главата се появи от родовия канал.

Важно: Ако раждането се забави, тогава акушерите правят стимулираща инжекция. Това е необходимо, за да няма усложнения и да не се появи фетална хипоксия..

Важно: Ако родилката има плътно и многократно заплитане на плода, тогава лекарите могат да предпишат цезарово сечение.

Поставяме диагноза

За да сме сигурни, че бебето на Юлия се чувства добре, направихме запис на кардиотокограма (CTG). С CTG се записва сърдечната дейност на плода, което е информативен показател за вътрематочното му състояние. За това бъдещата майка имаше прикрепен към корема й сензор, който беше свързан с устройството. Джулия лежи встрани на леглото в продължение на 30 минути и устройството записва сърдечните удари на плода. По време на CTG не са открити патологични промени. Заедно с Юлия, която вече малко се беше успокоила и беше станала весела, излязохме при чакащите роднини. Обясних им, че в тази ситуация, когато имаме преждевременна бременност, напълно нормално вътрематочно състояние на плода, само поради заплитането с пъпната връв, не е препоръчително да се ражда спешно. Успокоена бременна жена със съпруга си и свекърва се прибраха у дома.

За да се определи напълно вътрематочното състояние на плода, е необходимо да се извърши комплекс от изследвания, който включва:

 • ултразвуково изследване, при което е възможно да се види или подозира заплитането на пъпната връв на шията или други части на плода, тъй като в някои случаи е много трудно да се разграничи дали примките на пъпната връв са близо до феталната шийка или има заплитане: в това проучване нямаме възможност за обемно изображение, което да ни позволи да изследваме обекта от всички страни - например да погледнем назад. Трябва да се отбележи, че не е възможно да се определи дължината на пъпната връв според данните от ултразвук по време на бременност, тъй като пъпната връв е като че ли "навита" в тясното пространство между малкото тяло на бебето и маточната стена;
 • доплерометрията е метод, който позволява, първо, да се определи точно дали има заплитане с пъпната връв, тъй като движението на кръвния поток се показва в цветно изображение, и второ, да се диагностицира скоростта на кръвния поток в различни съдове на маточно-плацентарния комплекс;
 • кардиотокография, която ви позволява да определите не само сърдечната честота на бебето, но и реакцията му към собствените му движения (при запис на CTG по време на бременност) и към повишаване на тонуса на матката (по време на раждане), което ви позволява да разберете колко добре се чувства плодът в момента.

Ако след извършване на целия комплекс от изследвания се установи, че бебето се чувства задоволително, тогава само фактът, че пъпната връв е преплетена, не е индикация за бързо раждане. Такива индикации могат да възникнат или при съществуващите признаци на кислороден дефицит (фетална хипоксия), или при комбинация от оплитане на връвта с други индикации за цезарово сечение.

Единично заплитане на шийката на плода с пъпната връв, снимка


Заплитането на пъпната връв може да се види на екрана на компютъра по време на ултразвук
Както бе споменато по-горе, хлабавото и единично заплитане на шийката на плода с пъпната връв не е опасно за здравето и живота на бебето. Това е сигнал за бременна жена и нейния акушер..

Важно: Жената трябва да бъде по-внимателна към себе си, да преразгледа ежедневието и диетата.

Снимките ще ви помогнат да видите как изглежда този тип заплитане на кабела на снимката.


Заплитане на пъпна връв на крайниците

Двойно и тройно заплитане

В акушерската практика има две (3% от случаите от общия брой раждания), три (0,5%) и дори четири (0,07%) обвиване на шията на плода. Колкото повече завои образува пъпната връв, толкова по-голяма е вероятността от увреждане до разкъсване, изпълнено с кървене и смърт на бебето.

Примките на пъпната връв не само притискат феталната шийка, но и скъсяват дължината на връвта. При повишена физическа активност това може да доведе до отлепване на плацентата. Друга последица от многократното заплитане е промяна в положението на плода в утробата. Често има двойно заплитане при седалищно предлежание - бебето не може да слезе надолу, намалената дължина на пъпната връв не му позволява.

Двойно заплитане на шийката на плода с пъпната връв, снимка


Двойно заплитане на пъпната връв на врата на бебето
Този тип заплитане се среща при много бременни жени. Ако заплитането не е стегнато, то това също не представлява заплаха за здравето на плода..

Важно: Едно и двойно заплитане на пъпната връв на шийката на плода може да изчезне преди раждането. Местният гинеколог ще предпише лекарства, които ще помогнат за поддържане на кръвообращението в матката и плацентата.

На снимката ще видите как изглежда този вид заплитане..


Двойно заплитане на пъпната връв

Защо се случва това?

Има много безпочвени признаци, според които плодът непременно ще има пъпна връв около врата. Но не обръщайте внимание на това: те са измислени от жени, които са били принудени да раждат не винаги опитни акушерки. Те се опитаха да улеснят процеса на раждане възможно най-много чрез спазване на ритуали.

Реалните причини включват следното.

Постоянно нервно напрежение

В утробата плодът изпитва безпокойството на майката, особено когато стресовият хормон адреналин, произведен от тялото на майката, достига до него през плацентата. Той става прекалено активен и прекомерните хаотични движения могат да провокират пъпна връв, преплитаща врата.

Вътрематочна хипоксия

Липсата на кислород в началото кара бебето да се движи и това може да доведе до обвиване на пъпната връв около врата.

Ако бременната жена не е обърнала внимание на хиперактивността на плода навреме, постепенно движенията ще станат по-малко и след това те напълно ще отшумят.

При късно лечение диагностицирането на причината може да бъде трудно: хипоксията е причинила заплитане на пъпния пръстен около врата или е причинила хипоксия. В напреднали случаи, ако гестационната възраст позволява, се взема решение за спешна доставка.

Многоводие

Когато пространството е слабо ограничено от стените на матката и ембрионът се движи свободно вътре, особено в период от 32-36 седмици, тази патология обикновено се диагностицира. При полихидрамнионите, много често през този период, самият плод се "разплита", а преди раждането патологията може да не бъде открита.

Дълга пъпна връв

Тази функция най-често се наследява. Дълги бримки (60 см или повече) плуват свободно в околоплодната течност и могат да се увият около врата на бебето.

Понякога причината за заплитането не може да бъде установена, но в повечето случаи се оказва невярна.

В късните етапи на раждането на дете бременната жена трябва да слуша какво се случва в тялото й и да бъде внимателна към увеличаването или намаляването на активността на ембриона. Но като правило такъв тревожен симптом се появява само при хипоксия, а в други случаи преминава без последствия..

Трикратно заплитане на феталната шийка с пъпната връв, снимка


Примка на пъпната връв след заплитане
Ако се постави диагнозата, че пъпната връв се преплита три пъти около шията на плода, но без заплаха за здравето и живота на бебето, тогава не трябва да изпадате в паника.

Важно: Не пропускайте прегледите, предписани от Вашия лекар. Благодарение на различни изследвания е възможно своевременно да научите за нарушения в развитието на плода и да предотвратите появата на негативни последици.

Погледнете снимката - изглежда като този тип заплитане.


Заплитане на пъпна връв на ултразвукова снимка

Ефекти

Когато заплитането на пъпната връв е регистрирано преди 35-та седмица от бременността и притока на кръв в него не е нарушен, плодът е напълно в безопасност. С физиологичната структура на кабела и достатъчната му дебелина на бодовете, желето предпазва артериите и вената от прищипване.
При многократно или тясно заплитане се увеличава вероятността от фетална хипоксия, свързана с нарушен кръвоток. Въпреки това, нероденото дете се опитва самостоятелно да регулира потока на кислород, когато кабелът е затегнат, той започва активно да се движи, което помага да се възстанови проходимостта на артериите и вените.

С развитието на вътрематочна фетална хипоксия, лекарят може да предпише лекарствена терапия. Включва витамини, които нормализират развитието на плода. Също така, експертите могат да предписват съдоразширяващи лекарства за премахване на симптомите на хипоксия. Понякога на бъдещата майка се препоръчва да приема разредители на кръвта.

Внимание! Когато диагностицира единично заплитане на пъпната връв около шията на плода, бъдещата майка не трябва веднага да изпада в паника, тъй като тази ситуация често се случва при здрави бебета и се самоликвидира.

Диагностиката на заплитането на връвта в края на бременността е по-опасна патология, тъй като по това време вероятността от спонтанно изчезване намалява. Плътното опъване на връвта може да провокира отлепване на плацентата, поради което, ако бъде открито, трябва да се направи цезарово сечение. Когато се установи многократно заплитане на 38-39 седмици от бременността, лекарите препоръчват оперативно раждане, тъй като патологията може да причини задушаване на плода (задушаване).

Еднократното свободно заплитане не е противопоказание за естествено раждане. Опитните лекари са в състояние да контролират процеса, като наблюдават състоянието на бебето с помощта на CTG.

При тежка хипоксия на плода, преди началото на преминаването му през родовия канал, специалистите извършват спешно цезарово сечение и ако детето е практически родено, се препоръчва дисекция на перинеума. Почти винаги обаче раждането с безплатно еднократно заплитане протича без усложнения..

Ултразвук при заплитане на плода с пъпната връв


Заплитане на пъпната връв върху ултразвуково изображение
Такава диагноза като заплитане на пъпната връв на плода се поставя при рутинен ултразвуков преглед (20-22 седмици). Допълнително ултразвуково изследване не се извършва, когато плодът е преплетен с пъпната връв. Лекарят трябва да предпише доплер или CTG.

Въз основа на тези проучвания се прави заключение за заплахата или липсата на такава за живота и здравето на плода. На 20-та седмица плодът е все още малък и заплитането на връвта не представлява голяма заплаха за него.

Важно: Хлапето може да се заплита и разплита няколко пъти на ден..

Важно: Ако такава диагноза бъде поставена на 32-та седмица от бременността, тогава лекарите започват да следят хода на бременността и здравето на бебето.

Относно патологията

Пъпната връв е съдова формация, която свързва организмите на плода и майката чрез плацентата. Този временен екстраембрионален орган се формира през периода от 2-ра до 12-та седмица на бременността от околоплодния крак, който свързва ембриона с амниона (бъдещия фетален пикочен мехур) и хориона (от който се образува плацентата). Обикновено пъпната връв се състои от три съда - две артерии и вена, потопени в мукозно-желатинова маса - желе от Уортън. Всичко това заедно е усукано в спирала и плътно обвито около околоплодната мембрана.

Нормалната дължина на пъпната връв е от 40 до 70 см. По правило заплитането се диагностицира, ако органът е по-дълъг от нормалното. Патологията се определя по време на ултразвуков преглед или по време на раждане. Най-често се открива заплитането на пъпната връв около шията на плода.

Има два вида патология:

 • заплитане в резултат на въртенето на детето около оста - то е като че ли е обвито с пъпна връв;
 • заплитане в резултат на подхлъзване на детето в пъпната връв.

При първия тип заплитане е много възможно независимото „разплитане“ от бримките. Вторият тип може да създаде проблеми.

При пълно приплъзване пъпната връв не се увива около шията на плода, а се връзва, образувайки истински възел. Такива образувания се срещат в 0,5% от всички родове, почти винаги с много дълга пъпна връв. Рядко увреждат бебето, тъй като поради еластичността на кордата те не се стягат достатъчно, за да причинят кислороден глад.

Ако само главата на плода е преминала в примката, пъпната връв се увива около врата и е в състояние да се стегне. Самото бебе няма да може да се отърве от такъв цикъл. Особено опасно е плътното заплитане на пъпната връв.

Как да се избегне заплитането с пъпната връв?


Здравословно новородено
Когато една жена се регистрира в предродилна клиника за бременност, ѝ се предписват тестове и различни изследвания. Необходимо е да се спазват всички препоръки на лекаря и да се води правилен начин на живот..

И така, как да се избегне заплитането с пъпната връв? Какво е превенция?

Съвет: Ходете на разходки по-често, при всяко време. Избягвайте стресови ситуации и упражнения за бременни жени или плуване. Правете дихателни упражнения.

Всичко това е необходимо, за да не настъпи кислороден глад на плода, което причинява повишена активност на бебето.

Предотвратяване

Никой не е имунизиран от появата на тази патология. Следователно, с цел профилактика, акушер-гинеколозите препоръчват следното на жените:

 • Избягвайте пренапрежението и стресовите ситуации, когато е възможно.
 • Избягвайте вредните фактори (работа в опасни производства и др.), Хранете се правилно и си почивайте.
 • Поддържайте необходимата физическа форма с помощта на специално подбрана гимнастика, редовни разходки, плуване. Както показва статистиката, жените, които са участвали във водна аеробика в специални групи, почти не са диагностицирани с това нарушение (изключението е дълга пъпна връв, която плава в свободни бримки в околоплодната течност). Плуването е един от най-ефективните превантивни методи.

Как е раждането с преплитане на пъпната връв?


Бебе в утробата
Ако оплитането е хлабаво и изолирано, тогава раждането става по обичайния начин. Акушер-гинеколог, който помага на бебето да се роди, внимателно ще премахне пъпната връв от врата или крака на бебето.

Важно: Такова раждане не представлява опасност нито за бебето, нито за майката..

Но как се преплита раждането с пъпната връв, ако пъпната връв е стегната плътно? В този случай лекарите наблюдават сърдечния ритъм на бебето, контролът се извършва на всеки половин час.

Важно: Ако сърдечният ритъм остава нормален през целия период на раждането, доставката се извършва по обичайния начин. Ако ритъмът е нарушен, лекарите предписват на родилката лекарства, които стимулират раждането.

Важно: Ако нещо не започне да върви по план (настъпва хипоксия или асфиксия), тогава лекарят спешно извършва цезарово сечение, за да може бързо да вземе бебето и да помогне на него и майката.

Препоръки

Единичното заплитане на пъпната връв е много често срещана патология; тя се среща при всяка шеста бъдеща майка. Има голяма вероятност пъпната връв сама да се върне в нормалното си положение, така че бременните жени не трябва да се притесняват. Производството на хормона на стреса адреналин само влошава състоянието на бебето.
Бъдещата майка трябва внимателно да следи движенията на детето. При остра липса на кислород, нероденото дете започва да прави активни движения, сигнализирайки за проблеми. Ето защо, ако треморът се увеличи, бременната жена трябва да се консултира с лекар, за да диагностицира състоянието на плода..

Жената трябва да спазва всички препоръки на лекаря, ако е необходимо, да провежда ежеседмични ултразвукови изследвания, за да следи състоянието на нероденото дете. Когато диагностицира вътрематочна хипоксия, бъдещата майка трябва да приема всички предписани лекарства.


Заплитането на пъпната връв на феталната шийка е често срещана патология, може да се появи при всяка майка. Но следвайки прости правила, бременната жена може да намали вероятността от нейното появяване. Бъдещата майка трябва да прекарва много време на открито, което увеличава количеството кислород в кръвта и подобрява притока на кръв в плацентата.

Бременната жена се препоръчва внимателно да следи диетата си..

Тя трябва да включва възможно най-много пресни зеленчуци и плодове, млечни продукти, зърнени храни, постно месо, риба, черен хляб. По време на бременност се създават условия за развитие на анемия, поради което диетата на бъдещата майка трябва да съдържа храна с високо съдържание на витамин В12, фолиева киселина и желязо.

Жената, която очаква раждането на дете, трябва да се тревожи по-малко, да се занимава с активни дейности. При липса на противопоказания за бъдещата майка се препоръчва да плувате и да правите гимнастика, особено дихателни упражнения. Бременната жена не трябва да пренебрегва рутинните медицински прегледи, при които може да се открие хипоксия или стегнато и многократно заплитане.

Какво да правите, когато плодът е преплетен с пъпната връв: съвети и обратна връзка


Бебето се движи между бримките на пъпната връв
Не се паникьосвайте, защото такава диагноза не винаги е заплаха за бебето. Лекарят ще предпише преглед и изследвания на кръв и урина.

И така, какво да правим, когато плодът е преплетен с пъпната връв? Съвети и обратна връзка от жени, които са родили и са били диагностицирани с това по време на бременност, ще ви помогнат да се справите с безпокойството.

 • Осигурете на бебето си постоянен поток чист въздух. Разходете се, проветрете жилищното пространство
 • Правете дихателни упражнения, гимнастика за бременни жени. Опитайте се да не се изнервяте, за да няма прилив на адреналин в кръвта
 • Доверете се на лекарите си по време на раждането и правете това, което казват
 • Водете здравословен начин на живот, яжте зеленчуци и плодове. Не преяждайте, за да не претоварите вътрешните си органи. Всъщност, здравословните и метаболитните процеси на детето зависят от добрата работа на тялото ви.
 • Ако лекарят е поставил такава диагноза, не използвайте съмнителни народни рецепти и упражнения за лечение. Всичко това няма да помогне за „разплитането“ на пъпната връв, а може само да влоши ситуацията

Бъдете предпазливи! Потърсете съвет само от лекар, който следи бременността. Тогава ще се оправиш!

Предпазни мерки

Струва си да се отбележи, че заплитането се формира поради факта, че детето активно се движи във феталния пикочен мехур, усуква пъпната връв и попада в цикъла. Но в същото време родителят може да сведе до минимум риска от заплитане, ако спазва някои правила:

 • Правете ежедневни разходки на чист въздух.
 • Спете поне 7 часа, а по време на сън осигурете чист въздух в стаята.
 • Винаги бъдете под наблюдението на гинеколог и следвайте всички негови препоръки.
 • През третия триместър на бременността се подлагайте на CTG - процедура, която ви позволява да идентифицирате естеството на сърдечния ритъм и активността на детето. Според резултата му лекарят дава своите препоръки.

Ако откриете заплитане, не бъдете нервни. Лекарят може да предпише лекарства, които подпомагат кръвообращението във фетално-плацентарната област.

Какви са последствията, ако се роди бебе с пъпна връв около врата?

Ако се роди дете с хлабаво преплетена пъпна връв, която акушерът бързо разплете, тогава обикновено няма сериозни последици за детето. В тези случаи, когато раждането е продължило дълго време, пъпната връв е била обвита много пъти, детето се ражда цианотично, тоест с рязко намалено ниво на кислород в кръвта. След първия си дъх, който поема след прерязване на пъпната връв, белите дробове се надуват като торба и кислородът постъпва в кръвта на бебето. Въпреки това на детето се дава кислород в маската. След като нивото на кислорода се възстанови, кожата на бебето става розова - това означава, че кръвта е наситена с кислород.

Някои новородени, родени с пъпна връв, преплетена около врата, развиват малки точковидни кръвоизливи по кожата на лицето, шията, главата, а също и на гърба. Това се дължи на компресия на кръвоносните съдове, кислороден глад. Същото се случва, ако пъпната връв е увита около дръжка или крак. В тези части кръвообращението може да бъде нарушено поради притискане на съдовете, захранващи кожата и подлежащите тъкани..

Истински възли на пъпната връв: модерен подход към пренаталната ултразвукова диагностика

Ултразвуков скенер H60

Точност, лекота, скорост!
Универсална система - модерен дизайн, висока функционалност и лекота на използване.

Въведение

Сред аномалиите на пъпната връв се различават истински и фалшиви възли. Ако последните са ограничени удебелявания на пъпната връв поради разширено разширение на пъпната вена, натрупване на желе от Уортън или огъване на съдовете вътре в пъпната връв и нямат клинично значение, тогава образуването на истински възли може да представлява определена опасност за плода. Ако настъпи относителната късота на пъпната връв, която се улеснява от многократното й заплитане около врата, торса или крайниците и силно затягане на възела по време на раждането, е възможно изстискване на съдовете на пъпната връв и дори смърт на плода. Децата с истински възли на пъпната връв (IUP) имат повишена честота на вродени аномалии. Перинаталната смъртност е 8-11%, увеличавайки се при раждане с 4-10 пъти [1-3].

IEP са рядкост. Според чуждата литература честотата на тази аномалия е 0,04-2,1% [1, 3]. Според резултатите от ретроспективен анализ, който проведохме по-рано за 5-годишен период, честотата на IEP беше 0,06-2,6% от общия брой раждания [2].

IEP може да бъде единичен и многократен. Те се формират главно в началото на бременността, когато плодът е много подвижен и може да се изплъзне през пъпната връв. Теоретично е възможно да се предположи формирането на IEP и на по-късна дата. Факторите, предразполагащи към това, най-често могат да бъдат: дълга пъпна връв, многоводие, моноамниотични близнаци, повишена двигателна активност на плода. В този случай факторът на случайността играе основна роля поради липсата на целенасоченост на хаотичните му движения [1-6].

Диагностиката на IUP представлява значителни затруднения поради невъзможността да се визуализират всички части на пъпната връв, но в единични случаи тази патология се разкрива като диагностична находка [2-5, 7-10]. Ултразвуковата ангиография има значителни предимства при диагностицирането на IEP [10].

Тази статия представя описание на случай на IEP, диагностициран при плод с помощта на двумерна ехография на 18 гестационна седмица с динамично наблюдение по време на проучването и след това идентифициран с помощта на различни други режими, включително реконструкция на обема, както и потвърден след раждането на детето чрез изследване на плацентата..

материали и методи

За 2 години и 9 месеца - през 2013-2015 г., през II и III триместър на бременността са изследвани 7019 плода: 2808 - през втория, 4211 - по време на третия ултразвуков скрининг. Бяха диагностицирани 20 IUP. От тях 6 са били идентифицирани през II триместър на бременността и 14 IUP през III триместър. По този начин, честотата на откриване на IUP по време на скрининговите ехографски изследвания през II триместър е 0.2%, през III триместър - 0.3%..

Клинично наблюдение

Пациент М., на 30 години. Наследствената, соматичната, алергичната анамнеза не са обременени. Това е четвъртата бременност. Първият завърши с спешно раждане, следващите два - с аборти в артефакти в началото на бременността. В нашия център беше извършен скринингов ултразвуков преглед на 18 гестационна седмица с помощта на трансабдоминална двумерна ехография, различни доплерови режими и не-доплер B-Flow изображения на кръвен поток и обемна ехография. Ехографските изследвания през 1 и 3 триместър, извършени в други лечебни заведения, бяха незабележими.

резултати

В хода на изследването фетометричните параметри на плода, показателите на кривите на скоростта на кръвния поток в пъпните артерии съответстваха на номограми за даден период..

При B-режим на изследване на екстраембрионални структури в амниотичната кухина на фона на нормално количество амниотична течност сред множеството близки съседни бримки на пъпната връв бяха открити няколко, които не променят естеството на първоначалното си местоположение, когато позицията на пациента и движенията на плода се променят по време на проучването. След изучаване на тази област в различни равнини, използвайки режимите на доплер и не-доплер изобразяване на кръвен поток, IUP беше идентифициран, главно чрез характерната картина на напречното му сечение (фиг. 1) С помощта на обемна ехография предварителната пренатална диагноза на IUP беше окончателно изяснена (фиг. 2).

Характерна ехографска картина на истинския възел на пъпната връв.

Истински възел от пъпна връв в режим на повърхностна обемна реконструкция.

На 40 седмици, под наблюдение на кардиомониторинг, настъпи нормално раждане при женски плод с тегло 3250 g без асфиксия, с оценка на Apgar от 9/10 точки. На разстояние 32 cm от пъпния пръстен беше установено IUP (фиг. 3). Дължината на самата пъпна връв беше 150 cm.

Изображение на истинския възел на пъпната връв след раждането на плода и след раждането.

Дискусия

Според резултатите от ретроспективен анализ преди 15 години беше установено, че честотата на наблюдение на IEP при новородени над 5 години е 0,06-0,26% [2]. В нашите собствени проучвания през последните 2,5 години честотата на откриване на IUP по време на скрининговите ехографски изследвания достига 0,2% през втория триместър и 0,3% през третия триместър. Представените цифри, от една страна, потвърждават идеята, че пренаталната диагностика на ВНС представлява значителни трудности, главно поради сложността или невъзможността да се визуализира пъпната връв по цялата й дължина [3]. От друга страна се оказва, че относителната стегнатост, при която плодът се развива вътре в матката през третия триместър на бременността, както се оказва, не винаги е основната пречка пред диагнозата IUP. Но означава ли това, че IUP може да се образува в по-късен период, до началото на третия триместър на бременността, когато количеството на околоплодната течност и двигателната активност на плода са увеличени? Както показва практиката, това е възможно дори по-късно, при многоводие, дълга пъпна връв и повишена двигателна активност на плода [2].

Друга причина, която също влияе върху точността на IUP диагнозата, според нас е, че досега повечето специалисти в хода на изследването не са проследили траекторията на пъпната връв от изхода й от плацентата към пъпния пръстен, дори в случай на оптимална визуализация. Съществуващите препоръки на ISUOG обаче, както и нашите протоколи, се ограничават само до изключване на кисти, изследване на прикрепването на пъпната връв в областта на пъпната кухина за дефекти в предната коремна стена, като гастрошизис и омфалоцеле, и оценка на пъпните съдове в областта на пикочния мехур. Последните се отнасят до структури за допълнителна оценка по избор, незадължителни параметри на протоколите и се оценяват, ако е технически възможно [11, 12]. Въпреки това, както в случая на диагностика на единична пъпна артерия (EAP), изследването на пъпната връв, по наше мнение, трябва да се извършва по същия начин при максимално достъпната му дължина [13].

Пренаталната ултразвукова диагностика на IEP е съобщена за първи път от J.H. Колинс през 1991 г. [7]. Досега обаче пренаталното откриване на IUP все още се отнася до случайни диагностични находки. Това вероятно е причината световната литература да съдържа описание на малък брой случаи на пренатална ултразвукова диагностика на IEP. Възможно е IEP често да останат неразпознати и защото не всички специалисти по ултразвукова диагностика ги свързват с определен ехографски признак, характерен за IEP [2, 3].

Въпреки това вече са изминали 15 години от първата публикация в местната литература на изследвания по тази тема, в която ние предложихме характерните ехографски критерии на IEP в напречното му сечение в обичайния B-режим: в центъра на външния пръстеновиден контур - напречно сечение на пъпната връв с три кръгови анехогенни структури. съответстващи на неговите съдове (виж фиг. 1). В същото време използването на цветно доплерово картографиране (CDM) или енергиен доплер режим ви позволява да изясните траекторията на съдовете на областта на пъпната връв и да разграничите истинския възел от фалшивия (фиг. 4, а, б). Характеристиките на тази ехографска картина, които не се променят по време на динамично наблюдение по време на движения на плода и примките на пъпната връв при промяна на позицията на пациента или използване на метод на флуктуация, позволяват точно диагностициране на ИУП по време на бременност с помощта на ултразвук [2].

Ехографска картина на истинския възел на пъпната връв:

В режим на Power Doppler.

В режим HD-поток.

По-късно в англоезичната литература този ехографски знак ще се появи под името „висяща примка“, по аналогия с висяща примка, вероятно поради възможен неблагоприятен изход [14]. Нашите асоциации са по-положителни по характер и в зависимост от използваните режими са свързани с изображението на змия, навита в топка (виж фиг. 1), необичаен многоцветен модел или цвете. Последните две прилики са забелязани по-рано от други изследователи [7, 15, 16] и се дължат на използването на CDC, HD-поток, енергиен доплер или не-доплер B-поток изображения на кръвния поток (вж. Фиг. 4, a-d). За разлика от изображенията, които наподобяват числата 9 или 6 [3], както и обичайната пръстеновидна верига, в центъра на IUP задължително се визуализира напречно сечение на пъпната връв със съдове (вж. Фиг. 1, 4) [2, 4].

Ехограма на свободен пръстеновиден контур с помощта на обемна ангиография (3D + Power Doppler).

В случай на съмнение могат да се използват различни режими на обемно ултразвуково изследване за изясняване на диагнозата. В допълнение към повърхностния режим се използва обемна ултразвукова ангиография, чието използване дава възможност за провеждане на диференциална диагноза, предимно със свободен пръстеновиден контур и псевдо-кордов възел (фиг. 5, 6) [3, 4, 10].

Ехографска картина на истинския възел на пъпната връв с помощта на обемна ангиография:

3D + Power Doppler.

3D + CFM и STIC режим.

Подобна картина на IUP може да се наблюдава в случай на преплитане на пъпните връзки при моноамниотични близнаци. Различните варианти на тъкане на пъпните връзки в напречното сечение ще продължат да имат същия характерен външен вид IUP.

Въпреки това, при едноплодна бременност, такъв характерен образ на напречно сечение на IUP, дори в обичайния B-режим, не създава затруднения за опитни специалисти при правилното заключение. През първия триместър, при идентифициране на IEP, допълнителното използване на различни доплерови режими предоставя значителна помощ [4]. Образуването на истински възли може да представлява определена опасност за плода: когато настъпи относителната късота на пъпната връв, което е особено улеснено от многократно заплитане около врата, багажника или крайниците и силно затягане на възела по време на раждането, компресия на съдовете на пъпната връв и дори смърт на плода [1-7].

Наличното наблюдение от миналия ни опит, когато по време на цезарово сечение е имало краткотрайна апнея при плода, когато пъпната връв е била издърпана след раждането, ни склонява към идеята за необходимостта от внимателно отстраняване от майчината утроба..

В друг случай, антенаталната фетална смърт с IUP е настъпила извън контракциите. Това може да се улесни, например, чрез прекомерна двигателна активност на плода по време на първоначалните прояви на хипоксия, което може да доведе до стягане на възела, особено на фона на тенденция към повишено образуване на тромби при бременна жена.

Дълга пъпна връв, натрупването на много свободни бримки в зрителното поле е знак, който изключва абсолютната късота на пъпната връв, но заплитането скъсява последната.

В тази връзка антенаталното наблюдение на плода с IUP трябва да включва по-често назначаване на ехо- и кардиотокография. Вагинално раждане е възможно при сърдечно наблюдение при липса на признаци на преплитане на кабела и / или визуализация на достатъчен брой свободни бримки в зрителното поле. За това, с началото на раждането, е необходимо да се извърши ултразвуково изследване [9].

заключения

Както показва опитът на колегите и моите собствени, диагностиката на IEP е потенциално възможна.

Първата стъпка на ключа за определяне на истинския възел на пъпната връв първоначално е да се идентифицират характерните му ултразвукови признаци в обичайния B-режим по време на изследването на пъпната връв при максимално достъпната й дължина, които не се променят по време на динамично наблюдение.

Тогава идентификацията се извършва с помощта на различни други режими, включително обемна реконструкция..

Последна стъпка: потвърждаване на правилността на заключенията след раждането на детето чрез изследване на плацентата.

Литература

 1. Romero R., Pilu D., Genti F. et al.Пренатална диагностика на вродени малформации на плода. М.: Медицина, 1994. С. 400.
 2. Рябов И.И., Николаев Л.Т. Истински възли на пъпната връв: диагностика, наблюдение, резултати // Ултразвук. диагностика. акушер-гинеколог. джин. педиатър. 2000. Т8. No 2. С. 105-110.
 3. Веропотвелян Н.П., Русак Н.С. Пренатална диагностика на истинския възел на пъпната връв с помощта на обемна ехография // Prenat. диагностика. 2019 г., том 13. № 2. стр. 149-153.
 4. Рябов И.И., Николаев Л.Т. Ранно наблюдение на истинския възел на пъпната връв // Ултразвук. диагностика. акушер-гинеколог. джин. педиатър. 2001 г. Т. 9. № 2. P. 127-129.
 5. Рябов И.И., Николаев Л.Т. Ултразвуково пренатално наблюдение на моноамниотични близнаци с преплитане на пъпна връв // Prenat. диагностика. 2002. Т. 2. No 1. С. 58-61.
 6. Рябов И.И., Романова Е.А. Пренатална ултразвукова диагностика на взаимното преплитане на пъпните връзки с образуването на общи възли при плодовете на моноамниотични близнаци през третия триместър на бременността // Prenat. диагностика. 2004. Т. 3. No 4. С. 305-307.
 7. Колинс Дж. Първи доклад: пренатална диагностика на истински възел // Am. J. Obstet. Гинекол. 1991 г. В. 165. П. 1898.
 8. Джоунс I. Истински възел на въже // Aust. N.Z.J. Акушер. Гинекол. 1998. V. 38. N 1. P. 98-99.
 9. Рябов И.И. Ултразвукова диагностика на истинския възел на пъпната връв през II триместър на бременността // Prenat. диагностика. 2013. Том 12. № 3. P. 258-260.
 10. Пренатална ехография / Изд. Медведева М.В. М.: Реално време. 2005 г..
 11. Salomon L. J., Alfirevic Z., Bilardo C. M., et al. ISUOG Практически насоки: изпълнение на първото тримесечие на фетално ултразвуково сканиране // Ultrasound Obstet. Гинекол. 2013. V. 41. С. 102-113.
 12. Salomon L. J., Alfirevic Z., Bergehella V., et al. ISUOG Практически насоки: изпълнение на първото тримесечие на фетално ултразвуково сканиране // Ultrasound Obstet. Гинекол. 2011. V. 37. N 1. P. 116-126.
 13. Рябов И.И., Юсупов К.Ф. Ултразвукова диагностика на единична артерия на пъпната връв: кратка екскурзия в историята на проблема // Prenat. диагностика. 2019 г., том 14. № 1. стр. 27-35.
 14. Lopez Ramon Y Cajalv C., Ocampo Martinez R. Пренатална диагностика на истински възел на пъпната връв // US Obstet. Гинекол. 2004. V.23. П. 99-100.
 15. Sornes T. Възели от пъпна връв // Acta Obstet. Гинекол. Сканд. 2000. V. 79.157-159.
 16. Collins J.C., Muller R.J., Collins C.L. Пренатално наблюдение на аномалии на пъпната връв: троен възел и усукване на пъпната връв // Am J. Obstet. Гинекол. 1993. V. 169. P. 102-104.
Ултразвуков скенер H60

Точност, лекота, скорост!
Универсална система - модерен дизайн, висока функционалност и лекота на използване.

Пъпната връв и нейната роля в развитието на нероденото бебе

Пъпната връв е временен орган, който се формира по време на бременност, за да осигури връзка между тялото на жената и бебето. Пъпната връв започва да функционира на 14-та седмица от бременността. По форма органът наподобява въже, затова се нарича още „пъпна връв“. Дебелината на пъпната връв е 1,5–2 см. Две пъпни артерии и една вена, като правило, преминават вътре в кабела. За да се избегне изстискването на кръвоносните съдове, кухината на пъпната връв се пълни с вещество, което по консистенция е подобно на желе (вартониево желе).


Пъпната връв доставя на бебето кислород и хранителни вещества, необходими за нормалното развитие

От кръвния поток на бъдещата майка през плацентата и по-нататък по пъпната вена на бебето се доставят кислород и хранителни вещества, необходими за нормалното му развитие. Рециклираните и ненужни вещества навлизат обратно в тялото на жената през пъпните артерии.

Дължината на връвта трябва да бъде 40-60 см. С увеличение до 70 см или повече има повишен риск от заплитане на плода.

Установено е, че дължината на съдовете е генетично определена, тоест бъдещата майка е свързана с бебето си с пъпна връв със същата дължина, както самата тя е била свързана с майка си. Ако обаче дължината на съдовете се увеличи (по-често това зависи и от гените), може да се сблъскаме с проблема с „дълга пъпна връв“ (повече от 70 см), едно от усложненията на което е заплитането на части от плода и образуването на възли.

Наталия Чукарева, акушер-гинеколог

https://www.7ya.ru/article/Obvitie-pupoviny/

Проблеми с пъпната връв и заплахата от примки на врата

Всяка бременност е специална и развитието на бебето, включително вътрематочна, протича, разбира се, напълно индивидуално. Няма изключения за плацентата или пъпната връв. Естествено има определени стандарти. Например по отношение на дължината на пъпната връв. Ако дължината му е повече от 70 см, това вече се счита за отклонение. Пъпна връв, по-къса от 40 см, също може да бъде проблем за нормалното развитие на плода, особено по време на раждането.

Увеличаването на дължината на пъпната връв може да причини различни патологични състояния. Излишно дълъг шнур е в състояние да увие врата, тялото, крайниците на бебето. Образуването на така наречените възли на пъпната връв е много опасно. Те са разделени на две групи. Това са истински и фалшиви възли. Истинските са именно онази най-опасна патология, която може да доведе до най-пагубните последици..

Последиците от патологията

Усложненията на бременността с патология на пъпната връв могат да се развият постепенно или остро. Най-честата е хроничната фетална хипоксия. Недостатъчното снабдяване с кислород води до забавяне на развитието. Ако теглото и растежа на плода не съответстват на гестационната възраст, се поставя диагнозата за забавяне на вътрематочния растеж.

Острата хипоксия е състояние с внезапно начало, характеризиращо се с тежко увреждане на доставката на кислород. При тежки случаи може да доведе до антенатална смърт на плода..

Усложнение на бременността може да бъде фетално кървене, което се развива при спонтанно или изкуствено разкъсване на мембраните със съдово предлежание..

Останките от пъпната връв могат да бъдат запазени при новородено под формата на различни патологични образувания:

 • Дивертикулът на Мекел - сакуларен израстък в червата, запазен остатък от жълтъчния канал, може лесно да се зарази и нагнои, проявявайки се като остър апендицит или да причини чревна непроходимост;
 • кисти на вителиновия канал - причиняват пълни и непълни фистули на пъпа;
 • чревни и пъпни фистули, които свързват остатъците от патентния канал с пъпа;
 • киста урахус - може да доведе до възпаление на неоплазмата и изисква хирургично лечение.

При наличие на аномалия на пъпната връв или нейните съдове не са разработени превантивни мерки за усложнения.

Лечение

Ами ако плодът има къса пъпна връв - поне има съмнение за тази патология? Дори и с високи иновативни технологии в медицината, напоследък няма ефективно лекарствено лечение. Препоръчват се следните дейности.

 1. Хоспитализация и постоянно медицинско наблюдение до самото раждане с множество оплитания около врата.
 2. Спешно цезарово сечение се извършва, ако пъпната връв е къса и това води до остра липса на кислород и фетална хипоксия.
 3. Планирано цезарово сечение се предписва, ако според диагностичните тестове късата пъпна връв заплашва живота на детето.
 4. Ако по време на естественото раждане се открие къса пъпна връв, лекарят ще отреже перинеума, за да помогне на бебето да се роди..

Жената трябва да знае всичко, което може да се очаква от нея по време на раждането, ако съществува риск от къса пъпна връв. Постоянният медицински контрол ще ви позволи да запазите спокойствие и да предотвратите усложнения и неприятни последици за живота и здравето на родилката и нейното бебе.

Интересен факт. Пъпът е центърът на тежестта на човешкото тяло, което обяснява защо африканските спортисти печелят по-често от европейците. Краката им са по-дълги, поради което пъпа е с 3 сантиметра (средно) по-висок от останалите.

Рискови фактори

Причините за развитието на патологии на пъпната връв не са напълно изяснени. Предполага се отрицателното влияние на някои външни и вътрешни фактори:

 • млада възраст (под 20 години);
 • първа бременност;
 • голяма физическа активност, работа, която е свързана с дългосрочно поддържане на изправено положение.

Рискът се увеличава със специален акушерски статус:

 • многоводие;
 • липса на вода;
 • голям или недостатъчен плод;
 • вид презентация;
 • естеството на прикрепването на плацентата.

Често патологията на съдовете на пъпната връв е следствие от генетични аномалии на плода. Те започват верига от промени, от вътрешни органи до аномалии на плацентарния комплекс. Някои промени в структурата на пъпната връв не застрашават състоянието на плода, но те ще бъдат маркери на хромозомни патологии и вътрешни дефекти.

Излагането на вредни фактори в началото на бременността, употребата на токсични вещества, влияе върху развитието на ембриона и формирането на временните му органи.

Бъди внимателен!

Ако при ултразвуково сканиране лекарят установи преплитане на пъпната връв, тогава бъдещата майка трябва внимателно да се изслушва, защото вие можете да уловите първите сигнали за помощ, които детето дава.

Какво да търсите?

За движението на детето.

Със сигурност вече грубо сте разбрали или по-точно сте усетили ежедневния ритъм на вашето бебе: то е „чучулига“ или „бухал“, активно или не твърде много. Така че, имайте предвид, че ако бебето страда от хипоксия, тогава обичайният му ритъм се губи и естеството на движенията също се променя..

Ако притока на кръв леко се намали, тогава движенията се забавят, стават по-редки, бебето, като че ли, спестява сила.

При остра хипоксия ситуацията е обратна: бебето се движи активно, буквално се втурва, може дори да се обърне. В крайна сметка изведнъж и сериозно му липсва кислород. В този случай състоянието му е подобно на паниката, а внезапните движения са, първо, опит да се отървете от оковите, предизвикали хипоксия, и второ, сигнали за бедствие, вик за помощ.

Ако бебето изведнъж не успее да се освободи, тогава започва втората фаза на острата хипоксия. Внимателната майка ще бъде притеснена от внезапното спиране на движенията на бебето след повишена активност. Това се случва, защото силата му е пресъхнала по време на предишното успокоение на борбата.

Ако забележите, че детето, след период на необичайна дейност, внезапно се е успокоило - спешно се свържете с лекарите и то не в областната предродилна клиника, а най-добре в родилния дом.

Какво да правя?

Какво може да се направи в случай на потвърдено от изследването заплитане на кабела?

Ако заплитането на връвта не влияе върху състоянието на бебето, тогава не се предписва лечение. Ако плодът страда, тогава е необходимо лечение..

Състоянието на детето с умерени нарушения се коригира с витамини и хранителни вещества. По този начин намаляването на обема на кръвта, доставяна на плода, се компенсира и той получава достатъчно количество вещества, необходими за нормалния растеж и развитие. Може да се нуждаете и от лекарства, които помагат за подобряване на такъв показател като "течността" на кръвта. Най-често тези мерки са достатъчни за нормализиране на състоянието на бебето..

Как върви раждането с това явление?

Ако плодът е диагностициран с преплитане на пъпната връв по време на раждане и е решено да се извърши раждането по естествен път, тогава е свързан апарат за наблюдение на сърдечния ритъм по време на раждането, т.е. се извършва CTG (кардиотокография) на плода. При раждането по време на заплитането лекарят насочва всички усилия, за да гарантира, че първо, раждането не се проточва, и второ, по време на движението на плода, сърдечният му ритъм се чува ясно и в нормален ритъм. Твърде честите, както и забавеният пулс и тъпите сърдечни звуци показват кислородно гладуване на бебето.

Сърдечният ритъм на бебето по време на раждане може да се наблюдава не само с CTG, но и с конвенционален стетоскоп - слушалка. Единият край на тръбата е инсталиран на стомаха на майката, където е задната част на плода, лекарят поставя другия край на ухото си. Обикновено лекарят слуша сърдечния ритъм, докато акушер-гинекологът (медицински специалист със средно образование) следи развитието на главата. В началото на раждането лекарят ще слуша сърдечния ритъм на бебето на всеки половин час и по време на контракциите на всеки 15 минути. Когато жената започне да натиска (тя започва да натиска, за да изтласка плода навън), лекарят ще слуша сърдечния ритъм след всяко натискане, на всеки 5 минути.

Ако има признаци на кислороден глад поради заплитането на плода с пъпната връв по време на раждане, се вземат следните мерки:

 • стимулиране на раждането - на бременната се прилага лекарство (окситоцин), което засилва съкратителната активност на матката, в резултат на контракциите става по-силно и плодът се изтласква по-бързо;
 • епизиотомия - дисекция на перинеума за улесняване и бързо отстраняване на главата на плода;
 • вакуумна екстракция и акушерски форцепс са два метода на акушерска помощ, благодарение на които главата на плода се улавя или със специална дюза или форцепс и след това се изважда от лекаря от родовия канал.

След раждането на главата акушерът бързо размотава пъпната връв, след което отстранява раменете, багажника на плода и крайниците от гениталния тракт. След това пъпната връв се отрязва и бебето започва да диша самостоятелно.

Как сами да подозирате патология

За да откриете независимо заплитането с пъпната връв, трябва да слушате поведението на детето вътре, като се фокусирате върху неговите движения и ритъм. Така че, при засилено движение на плода, има вероятност от тежко заплитане и детето в този момент се опитва да се освободи.

Това се случва, когато детето има критичен недостиг на кислород, което започва да усеща заплахата от задушаване и се опитва да се освободи с последните си сили. През този период плодът може да се обърне и да провокира предлежание (тазова, напречна) - неправилно положение на детето, при което по време на раждането то си тръгва не с главата, а с други части на тялото.

При наличие на екстремно кислородно гладуване - хипоксия, детето губи сили да изпраща активни сигнали, движенията му ще станат бавни и практически незабележими. Особено след бърза мобилност се наблюдава рязко забавяне на дейността на детето. Това е ясен сигнал, че детето е в опасност..

Защо мама не трябва да се страхува

Диагнозата на патологията на заплитане се потвърждава при почти 100% от бременните жени през първите седмици, но раждането завършва благоприятно. Често няма нужда да кажете на бъдещата майка за такава диагноза, ако няма причина да се смята, че съществува риск за плода.

Лекарите се опитват да не създават основа за ненужен стрес при бременната жена, тъй като възбудата на нервната система принуждава тялото да произвежда адреналин и кортизол. Тези хормони се предават на детето, подтиквайки го да се движи активно, провокирайки повече объркване..

Заплитането на пъпната връв около плода не се съобщава на много жени, особено на тези с анамнеза за други усложнения, за да се запази безопасността и стабилността на бебето. Жената не трябва да се притеснява. Преди раждането детето не диша с белите си дробове, а пъпната връв, увивайки се около врата, не означава наличието на „удушена опора“.

Процентът на трудни раждания с патология на заплитане е изключително малък. И в този случай медицината отдавна е взела решение за методите за предоставяне на първа помощ.

Дизайн на статията: Светлана Овсяникова

Структурата на пъпната връв: особености

Уникалният орган, който е пъпната връв, има два края. Единият е прикрепен към плода в корема, а другият, съответно, към плацентата. Освен това пъпната връв има специална структура. Това са три големи съда, защитени от желеподобно вещество. Съдове - вена и две артерии, осигуряват адекватно хранене, а от друга страна, оттегляне на феталните метаболитни продукти.

„Желе на Вартон“, както още го наричат, веществото, разположено между и около съдовете, ги предпазва от деформация. Следователно, колкото повече е, толкова по-малко вената и артериите са изложени на нежелани ефекти. Това има положителен ефект върху кръвта, преминаваща през тях, съответно осигурявайки адекватно хранене на бебето, а оттам и нормалното му развитие.

Пъпната връв може да бъде с различни размери. На дължина, до края на бременността, тя нараства средно до 60 - 70 см. Дебелината съответства на приблизително 2 см. Пъпната връв, поради уникалната си структура, може да издържи и без да причинява вреда на бебето, на значителни натоварвания. Но не са изключени отклонения, които понякога могат да се превърнат в проблем не само по време на бременност, но и по време на раждане..

Какви са усложненията на бременността и последиците за бебето?

Заплитането на пъпната връв, особено еднократно и разхлабено, рядко причинява усложнения на бременността. Благодарение на желето на Уортън, съдовете - вената, през която хранителните вещества и кислородът идват до плода, и двете артерии, които премахват продуктите от жизнената му дейност - не се прищипват. Опасността е представена от истински възли и многократно заплитане на врата, които са изключително редки.

Диагнозата заплитане е възможна само с помощта на ултразвук, но този метод не дава 100% гаранция за потвърждаване или опровержение на диагнозата. На монитора не се вижда дали пъпната връв наистина се увива около шията на плода, или просто го заобикаля, не пресичайки никъде.

Често акушерите установяват, че бебето е било увито в пъпната връв след раждането. Непряко заплитането на пъпната връв се обозначава с такива знаци като:

 • увеличаване или намаляване на физическата активност;
 • забавяне на развитието;
 • аномалии в сърдечната дейност (обикновено увеличаване или намаляване на сърдечната честота).

Ако се открият такива симптоми, бременната жена се взема под специален контрол. Жената ще бъде помолена да следи отблизо движенията на бебето и, ако има някакви промени в неговата дейност, да се консултира с лекар. Освен това тя ще трябва да се подлага по-често на ултразвук и CTG..

Няма доказани ефективни начини за въздействие върху ситуацията преди раждането. Ако плодът е диагностициран с остра хипоксия, се обмисля възможността за ранно раждане, в особено тежки случаи - чрез цезарово сечение. Забавянето е изпълнено със сериозни последици. Задачата на специалистите е да предотвратят смъртта на бебето.

Симптоми

Сред младите майки въпросът как предварително да се открие къса пъпна връв, за да се подготви за раждане, става много актуален. Отговорът едва ли ще звучи обещаващо. Лекарите говорят за липса на симптоми по време на бременност - поне от майката. Обикновено признаци на патология се появяват само в най-решаващия момент - когато раждането вече е започнало.

 • Увеличена продължителност на раждането: при първородни - повече от 20 часа, при многоплодни - повече от 15 часа.
 • Остро вагинално кървене.

Ако говорим за симптомите на тази патология по време на бременност, тогава единственият признак е хипоксията, но може да показва и други проблеми, свързани с плода и неговото носене. Следователно този маркер е относителен, но не абсолютен за късата пъпна връв. Именно той трябва да предупреди лекарите и бъдещата майка за евентуално отклонение. Хипоксията може да бъде остра или хронична. Признаци на обостряне:

 • чести (повече от 160 удара в минута) и след това бавни (по-малко от 120 удара в минута) сърдечни удари на детето;
 • увеличаване на неговата двигателна активност, което може рязко да бъде заменено от неговото намаляване;
 • появата на меконий в околоплодните води.

Симптоми на хроничната форма на вътрематочна хипоксия:

 • забавен сърдечен ритъм при дете (по-малко от 120 удара в минута);
 • постепенно намаляване на двигателната му активност.

Само дете може да помогне за диагностицирането на къса пъпна връв по време на бременност, така че лекарят трябва постоянно да следи сърдечния ритъм, а мама трябва внимателно да следи двигателната му активност. Всички промени и отклонения от нормата трябва да бъдат тревожни. Освен това диагнозата на тази патология няма да разсее твърде много съмненията.

Със света - на струна. Някои народи имат много интересни традиции и вярвания, свързани с пъпната връв. И така, след раждането пъпната връв не беше изхвърлена, а скрита. Когато едно дете беше на 6 или 7 години, му беше позволено да го развърже (това беше много трудно да се направи, тъй като по това време то изсъхваше много) или беше смляно и добавено към храната му. Вярваше се, че това ще му даде мъдрост..

Причини за "объркване"

Няма конкретна причина за заплитане в пъпната връв, но има фактори, които предразполагат към това, тъй като това не е болест, а явление и не е трайно. Може да мине. За да разберете защо възниква заплитане, трябва да научите за характеристиките на пъпната връв.

Пъпната връв е връв, свързваща плода и майката, която се състои от няколко усукани заедно тръби, тоест съдове. Пъпната връв съдържа 3 съда (2 артерии и 1 вена) и един урахус (пикочния канал, който излиза от горната част на пикочния мехур при плода). Всички тези тръби са заобиколени от желеобразна маса, наречена вартониев желе. Това желе осигурява както стегнатост, така и гъвкавост на пъпната връв. Пъпната връв с единия край се присъединява към предната стена на корема на плода (пъпът се образува там след раждането), а другият - към плацентата (това е орган, който предотвратява смесването на майчината кръв с кръвта на плода, като по този начин осигурява нормалното развитие на новото човешко тяло).

Следните фактори могат да допринесат за заплитането на плода с пъпната връв:

 • Дълга пъпна връв. Средно дължината му е 60 см (от 50 - 70 см), дебелината - 2 см. Тази дължина е необходима, за да може плодът спокойно да се преобърне и да се движи в утробата. Ако дължината на пъпната връв надвишава 80 см, тогава за плода е по-лесно да се заплете в нея..
 • Активните движения на плода са основният фактор за заплитането на връвта. Прекомерното движение на плода в матката, например, когато рязко промени позицията си, завърти се около оста си, накланя се, увеличава шансовете за заплитане.
 • Амниотична течност. Всички активни движения на плода се случват вътре в пикочния мехур, изпълнен с околоплодна течност. Ако има твърде много вода (нормата е 1,5 - 2 литра), тогава детето прави по-активни движения, което увеличава риска от заплитане.
 • Еднояйчни близнаци. При еднояйчни близнаци, които „живеят“ в един фетален пикочен мехур (торбичка, пълна с околоплодна течност), но имат 2 пъпни връзки, може да възникне преплитане на пъпни биччета. Това е така, защото с израстването на близнаците има по-малко място и за двамата. И колкото по-малко място, толкова повече се усуква пъпната връв, което увеличава шансовете за заплитане.
 • Хипоксия. Хипоксията е състояние на кислороден глад. Има много фактори, които причиняват намаляване на количеството кислород в кръвта на майката, което води до фетална хипоксия. В това състояние плодът става твърде активен. Струва си да си спомним човек, който с всички сили дърпа ръцете и краката си, опитвайки се да изплува на повърхността, за да поеме глътка въздух. Плодът не може да излезе. Доставянето на кислород се извършва само през пъпната връв и зависи изцяло от състоянието на майката. Следователно фактът, че бебето е заплетено в пъпната връв, може да означава, че е имало епизод на остро кислородно гладуване и е било много активно. По този начин всички тези фактори, които намаляват притока на кислород към плода, могат потенциално да доведат до заплитане на пъпната връв..

Следните фактори могат да причинят фетална хипоксия и да увеличат риска от заплитане с пъпната връв:

 • всеки стрес на бременна жена (физическо преумора, емоционален стрес);
 • злоупотреба с тонизиращи напитки (чай, кафе и други напитки в големи количества могат да активират стресовите системи на тялото, да увеличат сърдечната честота както при майката, така и при плода);
 • хронични заболявания на майката (особено патологии на дихателната и сърдечно-съдовата системи);
 • гестоза на бременността (късна токсикоза, която води до повишено кръвно налягане, неправилно функциониране на бъбреците и нарушено съзнание).

Може ли вдигането на ръцете на бременна жена да допринесе за това явление??

На много бременни жени, които вече са родили, се казва, че според популярните наблюдения бебетата са се раждали с преплетена пъпна връв на онези майки, които по време на бременността често са вдигали ръце нагоре, например, окачвайки дрехи или дърпайки нещо от горните рафтове. Това наблюдение не е намерило никакво научно потвърждение. Упражненията по време на бременност, от друга страна, действат успокояващо на плода (околоплодните води започват да се изместват, сякаш „разтърсват“ бебето и то заспива). В същото време, ако бременна жена, особено в селата, е била прекалено натоварена с физическа активност (понякога дори без да знае, че вече носи дете), плодът може да изпита стрес, тоест липса на кислород. Както бе споменато по-горе, хипоксията е основният фактор, който кара плода да се движи много активно и да се заплита в пъпната връв..

Във всеки случай няма връзка с повдигане на ръцете по време на бременност и оплитане на пъпната връв, тъй като мускулите на крайниците по никакъв начин не могат да повлияят на движенията на плода вътре в матката (обикновено е невъзможно да се контролират движенията на плода, той ги прави по своя инициатива).