Ако си зададете такъв въпрос, едва ли ще издържите до сутринта, за да изпълните всичко според правилата. Независимо дали жената очаква бременност или се страхува от нея, тя със сигурност иска да знае резултата точно сега. Но дали тестът ще покаже бременност, ако се проверява следобед или вечер? Нека да разберем.

За да разберете кога е по-добре или възможно да се проведе тест за бременност, трябва да разберете как работи. И е много просто. Когато ембрионът се имплантира в стената на матката, хормонът гонадотропин започва да се отделя в кръвта на жената (и малко по-късно в урината). Наличието му е доказателство, че жената е бременна. Тестните реактиви са насочени точно към разпознаването на този хормон, което се проявява чрез промяна в цвета на диагностичната лента. Тоест, неговото покритие, реагиращо с хормона hCG, оцветява, което наблюдаваме под формата на втора тест лента.

Сега нека мислим логично. Ако в кръвта има hCG, тестът трябва да го покаже (при условие, че нивото му вече се е увеличило достатъчно, за което трябва да знаете кога да направите тест за бременност и да следвате инструкциите). Въз основа на това няма фундаментална разлика по кое време на деня ще провеждате процедурата - хормонът от урината няма да изчезне никъде. Но за кратък период от време нивото на hCG все още може да е недостатъчно за разпознаване. И до сутринта концентрацията му се увеличава значително (и наистина достига максималната оценка в сравнение с други часове на деня), което увеличава шансовете за правилна диагноза. Следователно тестът, провеждан сутрин, ще бъде по-надежден от дневния или вечерен тест, особено в ранните етапи. Така че идеалната проба за анализ е първата сутрешна урина..

Но ако вече имате закъснение, тогава добър висококачествен тест (с висока чувствителност) е много вероятно да покаже бременност, ако е налице, независимо от времето на деня. Единственото нещо, което мога да препоръчам, е следното:

 • анализираната урина винаги трябва да бъде само прясна;
 • Трябва да се избягва прекомерният прием на течности и диуретици преди теста, за да не се намали концентрацията на урината;
 • най-добре е да се въздържате от уриниране поне 4 часа преди тестването.

Възможно ли е да се направи тест за бременност сутрин

Време за четене: мин.

Струва си да направите тест за бременност сутрин или по всяко време?

Бременността е най-щастливото състояние на нежния пол. Някой тази радост и щастие се дава без много усилия, докато някой се бори с диагнозата безплодие от години, без да губи възможност да се лекува и да получи желаната бременност. Всички представители на нежния пол, които са сексуално активни, се срещат и се сблъскват с такъв момент като тест за бременност. Някой очаква с нетърпение втората лента от теста, а някой с потъващ дух иска това да не се случи.

И първите, които могат да покажат интересна позиция на жената, са домашните бързи тестове за идентифициране на състоянието на бременността. Когато се наложи използването им, въпросът веднага става как да се използват и как да се извършват. Всъщност винаги има инструкции за такива типове тестови устройства и не създават затруднения. Първо, струва си да запомните, че всички нюанси, посочени в тези ръководства, трябва да бъдат спазвани и взети под внимание. Ако не се придържате към такива правила, тогава и най-малките грешки могат да повлияят критично на крайния резултат..

Във всички инструкции за тест за бременност ще видите, че тестът за бременност трябва да се прави сутрин. И това не са просто думи, които трябва да бъдат пренебрегнати, а наистина ефективни съвети за получаване на надеждна информация относно тестването за бременност в тялото на жената..

Защо трябва да се прави тест за бременност сутрин, а не следобед или вечер?

Много жени просто пренебрегват препоръката относно времето на провеждане на такъв тест за бременност. Това се дължи на липсата на необходимите знания защо си струва да се прави това, а не по друг начин. Това е проблемът с липсата на информация на ниво клиники, предродилни клиники, тъй като при неправилни показатели на тестовете за бременност всъщност има доста големи здравословни проблеми при жените, както и при неродените им деца. Например, при грешен тест за бременност в отрицателна посока, което доста често се случва, когато не се спазва времето на теста, една жена може да започне да приема лекарства, които не са разрешени по време на бременност, мислейки, че не е в толкова интересна позиция. Но всъщност това е просто често срещана грешка при провеждането на тестове за бременност..

Защо се прави тест за бременност сутрин?

Но как да постигнем точност на информацията?

Първото е разработването на тестове, които са силно чувствителни към този гонадотропин. Но колкото и висок да е прагът на чувствителност към това вещество, синтезирано от хориона на ембриона, количеството му в урината постоянно се променя в зависимост от приетата течност. Това важи особено за кратки периоди от време, когато съдържанието му в организма е все още доста малко и концентрацията му се увеличава на всеки два дни..

Възможно ли е да се направи тест за бременност сутрин?

И как да увеличим шансовете за откриване на бременност с минимални нива на hCG? Само чрез прилагане на тактики, насочени към увеличаване на концентрацията на hCG в урината. Точно това може да се постигне чрез извършване на теста със сутрешна урина. Жената не консумира течност през нощта, не ходи редовно до тоалетната, докато пикочният мехур не се напълни и не изпрати сигнал до мозъка. При това състояние на нещата се натрупва достатъчна концентрация на гонадотропин в урината. И откриването на бременност става много по-лесно..

Може ли да се направи тест за бременност следобед или вечер

Правене на тест за бременност следобед или вечер

Може ли да се направи тест за бременност през деня или е необходимо да се изчака до сутринта, както препоръчват лекарите и производителите на този диагностичен продукт? За да отговорим на този въпрос, ще разберем на какво се основава тази препоръка и след това ще решим как да го заобиколим.

Точно като анализ на урината, тестът за бременност трябва да се прави с помощта на сутрешна урина. Факт е, че урината е най-концентрирана сутрин, тъй като малко от нас (поне здравите) често ходят до тоалетната през нощта. Съответно, сутрин концентрацията на хормон на hCG, показана под формата на втората лента, е най-висока.

Но все пак тест за бременност може да се направи вечер или през деня, ако са изминали повече от 3 седмици от очакваното време на зачеване. По това време нивото на hCG е доста високо и тестът няма да се сбърка, дори ако използвате не сутрешна урина за провеждането му.

И ако се опитате да направите теста следобед или вечер, при условие, че самото начало на закъснението на менструацията? Тогава надежден резултат не е гарантиран. Но можете да намалите риска от грешка по много прост начин - не ходете до тоалетната преди тестване в продължение на 5-6 часа. В този случай ще използвате концентрирана урина, почти същата, както се случва сутрин..

Но защо да измъчвате тялото си? Ако проблемът е, че сутрин някой може да забележи какво "правите", тогава можете да направите теста възможно най-незабелязан. Ако не използвате обикновена тест лента, която трябва да бъде потопена в съд с урина, а струен тест. В този случай изобщо не е нужно да събирате урина..

Остава да разберем въпроса след колко дни можете да направите тест за бременност след вероятно зачеване. Приблизителният брой дни е 14. Тъй като средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни. Овулацията се случва около 14-ия ден. Е, тестовете се препоръчват да се правят от първия ден на закъснението. И така, получаваме 2 седмици. Още 2 седмици след овулацията едва ли има смисъл в домашната диагноза. Ако наистина изобщо не можете да чакате, можете да си направите кръвен тест за hCG 3-4 дни преди очакваното начало на менструацията (или забавяне). Ако има бременност, нивото на хормона ще бъде над нулата..

Ултразвукът на толкова ранен етап не е много информативен. Оплодената яйцеклетка в матката току-що е започнала да се развива и е с много малки размери. Лекарят по ултразвукова диагностика може само да посочи факта на завършена овулация според признаците - жълто тяло в яйчника и течност в задното пространство.

Гинекологичният преглед е още по-малко информативен, тъй като матката може да се промени по размер и форма много леко.

Защо е по-добре да правите тест за бременност сутрин

Време за четене: мин.

Въпросът дали е необходимо да се прави тест за бременност сутрин тревожи много жени, които искат да забременеят. И ако се появиха и предвестниците на бременността - тежест и болка в гърдите, болка в долната част на гърба и долната част на корема, то не всички жени могат да издържат до следващата сутрин, за да разберат тази вълнуваща новина. Някои жени изобщо не знаят дали е възможно да се направи тест за бременност сутрин или вечер, особено ако са изправени пред него за първи път. Нека се опитаме да разберем защо има такова мнение и дали сутрешният резултат наистина ще бъде по-надежден от изследването по друго време на деня. Като начало нека обърнем внимание на маркера за бременност - човешки хорион гонадотропин. Той е този, който показва бременна жена или не.

Защо се правят тестове за бременност сутрин

Човешкият хорион гонадотропин в женското тяло се произвежда от обвивката на ембриона, когато е прикрепен към ендометриума. Сливането на яйцеклетката и спермата не означава бременност. В значителна част от случая такива тандеми просто не намират място за себе си, не се прикрепват към ендометриума, поради което напускат тялото на жената заедно с менструацията. Такава неуспешна бременност не провокира производството на гонадотропин, дори ако е настъпило сливането на женските и мъжките зародишни клетки. Нивото на гонадотропин се увеличава значително всеки ден след прикачването. Обикновено най-големият скок в гонадотропина се случва през нощта, така че тестът за бременност се прави сутрин. Този хормон възстановява женското тяло и го подготвя да поддържа живота на плода. Жената няма да има менструации този месец и през следващите девет месеца.

Вземете безплатна лекарска консултация

Тест за бременност, който трябва да се прави сутрин, беше препоръчан преди няколко години, когато чувствителността на тестовете беше ниска - около 20 mIU / ml. Обикновено само сутрешната концентрация на хорион гонадотропин в урината на жената беше достатъчна, за да може тестът да покаже надежден резултат. В днешно време се произвежда линия от високочувствителни тестове, когато тест за бременност може да се направи не сутрин, а по друго време на деня. Такива тестове имат чувствителност 10 mIU / ml и могат да определят факта на зачеването от четвъртия ден преди очакваната менструация. Нивото на гонадотропин по това време е изключително ниско дори при тестове за старост с чувствителност 20, но най-новите тестове вече могат да определят бременността на това ниво..

Понякога, когато настъпи бременност, тестът не показва две ивици. Защо тестът за бременност сутрин може да даде фалшив резултат. Това зависи от много показатели. На първо място, трябва да подозирате повреден тест, който е бил съхранен неправилно. Поради тази причина жените често остават без новини до самото забавяне на менструацията, въпреки че биха могли да знаят за бременността по-рано. Ето защо, лекарите препоръчват, ако има сериозно подозрение за бременност, да си купите друг тест и да го повторите..

Втората причина, поради която тестът не показва бременност, може да се дължи на ниските нива на гонадотропин, които са се развили по време на теста. Дори три дни преди менструация, повечето тестове информират жената за "интересното" положение. Ако това не се е случило, но има забавяне, количеството гонадотропин може да не е било достатъчно, за да може тестът да реагира. Това е сериозна патология и по един или друг начин тя ще бъде установена от лекар по време на кръвен тест за хормони. Нарича се биохимична бременност. Ако нивото на човешкия хорион гонадотропин остава ниско, тогава бременността може да не се осъществи и лигавицата на матката ще отхвърли ембриона след известно време. Такива ситуации се наричат ​​спонтанни аборти, те се случват доста често, но за щастие са поправими. Патологията може да бъде премахната и бременността може да бъде спасена, ако навреме се диагностицира хормонален дефицит и на жената се предписват специални лекарства, които стимулират производството на гонадотропин.

Друга причина за ниския гонадотропин е късната овулация. Всеки ден нивото на хормоните се удвоява, но с късна овулация, hCG може просто да "закъснее" и тестът няма да го разпознае.

Ако жената не е провела тест за бременност, но се е сблъскала със забавяне на менструацията си, тогава първото й действие е да купи тест. Като правило тестерът ще потвърди тази бременност в този момент и няма значение дали тестът за бременност се извършва сутрин или по всяко време през деня. Следните съвети могат да бъдат дадени за теста:

 • използвайте само сух съд за събиране на урина, за предпочитане от стъкло;
 • урината за изследване трябва да е прясна, само събрана;
 • за почукване преди да вземете теста, не е нужно да пиете много течности или да пиете диуретични хапчета;
 • няколко дни преди теста се препоръчва да не се пият лекарства, които могат да провокират скок в човешкия хорион гонадотропин;
 • идеалното време да прекарате сутринта като лекарите препоръчват да се въздържат от ходене до тоалетна четири часа преди проучването. Това също си струва да се обмисли, ако по някаква причина през деня се прави тест за бременност..

Много жени потвърждават, че е по-добре да направят тест за бременност сутрин, защото вече са се убедили от собствения си опит - вечерните тестове не са информативни, това е загуба на пари, време и нерви. Говорейки за това в колко часа да се прави тест за бременност сутрин, те отбелязват, че е по-надеждно да го направите с първата тоалетна. Ситуации с неправилни тестове и спорове относно времето на тяхното провеждане са темите на форумите за сериозни женски бременности. Някои вярват, че тестът за бременност сутрин определено ще го покаже, но вечер може да даде отрицателен резултат. Той дори включва тестове с времетраене и различни резултати. Всъщност такива ситуации се случват и жените с право са объркани защо сутрешният тест е бил положителен, а вечерният - отрицателен. В тази ситуация жените се оказаха банални заложници на времето - те диагностицираха бременност в самото начало, когато гонадотропинът все още е висок сутрин, но нисък вечер. Ако повторите теста за бременност след няколко дни, дори и вечер можете постоянно да получавате положителен резултат. Следователно тест за бременност трябва да се направи сутрин и след няколко дни да се повтори вечерта, за да се получи надеждна информация за зачеването..

Кога да се направи тест за бременност?

Тестът за бременност е първият метод, към който всяка жена се обръща, за да установи възможна бременност. Специалните тестове ви помагат бързо да разберете дали сте в интересна позиция. Възниква напълно естествен въпрос - кога да се направи тест за бременност? Нека да разберем.

Тест за бременност: за какво е

Разбира се, бих искал да разбера възможно най-скоро дали са бременни или не. Можете обаче да определите позицията само в рамките на определен период от време..

Менструацията обикновено спира с настъпването на бременността. Забавянето понякога не означава, че очаквате бебе: има много причини, несвързани с бременността, поради които менструацията идва по-късно от обикновено.

Как да определите, че сте в позиция? Дарете кръв или урина за ниво на човешки хорионгонадотропин (hCG). Този анализ се извършва в лаборатория. Тези тестове за бременност се считат за най-точните..

Ако не искате да отидете никъде, специален тест ще ви помогне да определите бременността си. Вземете го от аптечния павилион и го направете у дома.

Тестовете за бременност помагат да се разбере дали хормонът на hCG е в урината. Това вещество се среща при жените след фиксирането на плода в матката..

Кога да се направи тест за бременност - сутрин или вечер

Много хора знаят, че анализ за определяне на бременността се прави сутрин. Те правят това, защото след нощта нивото на гонадотропин в урината е по-високо - получавате 95% точен резултат. Ако обаче правите тест за бременност със силна чувствителност, можете да го направите, когато пожелаете, дори да използвате тест за бременност преди забавяне.

Има четири вида тестове за бременност:

Един от най-популярните видове. Използвайте го така: потопете го в буркан с прясно събрана урина, задръжте 5-10 секунди и оценете резултата след 3 минути.

 • Тест за бременност на таблетки.

Всъщност това е същата тест лента, само специален буркан за събиране на урина се продава с нея..

Това е по-удобен вариант за тест за бременност, защото не е необходимо да събирате урина, за да го използвате. Как да го направя е ясно от името.

Ефектът от такъв тест практически не се различава от този на мастилено-струен тест. Вярно е, че вместо две ивици или знак „+“, устройството показва надпис „бременна“ или „не бременна“.

Тест за бременност: когато показва резултата

Как да разберете дали сте бременна? Използвайте тестове за бременност. Между тях има разлика - и това е чувствителността. Съвременните аптечни детерминанти за бременност имат нива от 10 до 30 mIU / ml. Колкото по-ниска е цифрата, толкова по-голяма е чувствителността. Според авторитетния медицински портал WebMD, преди тестването е необходимо да се провери дали чувствителността му е поне 20 mIU / ml. По-големият показател може да даде отрицателен резултат в ранните етапи..

Чувствителността ви помага да определите, че очаквате бебе, дори преди да приключи вашият менструален цикъл. Ето защо, ако искате бързо да разберете, че сте бременна, изберете тестове с цифра 10 mIU / ml.

Чудите се кой ден да си направите тест за бременност? Обикновено най-верният отговор се получава на 4-7-ия ден от закъснението при редовно кървене..

Анализът с помощта на високочувствителни тестове за бременност се извършва преди спиране на редовното кървене, но трябва да бъде 10-12 дни след очаквания ден на зачеването.

Кога да направите тест за бременност, ако цикълът ви е нередовен

Известно е, че първият симптом на бременността е забавяне на менструацията. Следователно за жените с редовен цикъл е по-лесно да се ориентират..

Но как да бъдем за тези, за които забавянията са често срещани поради менструални нарушения?

Ако цикълът не е редовен, е трудно да се определи датата на теста. Затова се ориентирайте така:

 • Направете тест за бременност няколко седмици след очакваното зачеване.
 • Ако сте имали няколко полови акта за един месец, когато не сте използвали контрацепция, проверете за бременност след две седмици след среща с редовност от 4-7 дни.
 • Тествайте дали забелязвате признаци на бременност: подуване на гърдите, сутрешно гадене, сънливост и раздразнителност.

Не забравяйте обаче, че ако срокът е кратък, тестът може да не открие бременност. Ето защо е по-добре да повторите анализа след известно време..

Тест за бременност: може ли да е погрешно?

Много хора се чудят дали тестовете за бременност дават грешен резултат. Да, възможно е.

Нека ви кажем кога положителен тест за бременност може да бъде ненадежден:

 • ако тестът е изтекъл;
 • при използване на прясно събрана урина;
 • ако анализът не е направен съгласно инструкциите;
 • след спонтанен аборт;
 • при наличие на определени заболявания.

Според портала WebMD може да се получи фалшиво положителен резултат, ако в урината има протеин или кръв. Също така, употребата на транквиланти, антиконвулсанти или хипнотици влияе върху теста и неговия резултат..

Във всички горепосочени случаи има възможност за неправилен отрицателен резултат от бременността. Също така, отрицателен отговор се случва при извънматочна бременност или твърде малко време.

Положителен тест за бременност със слаба ивица

Понякога на теста се появява много бледа втора лента (особено по отношение на ивици), която едва се вижда. Какво означава?

Най-често дори слаба лента сигнализира, че очаквате бебе. И тя е бледа, защото периодът все още е малък и нивото на хормон на hCG е ниско. Тествайте след 3-4 дни - лентата най-вероятно ще бъде по-ярка.

За съжаление е невъзможно да се определи точната продължителност на бременността с помощта на тест. За да разберете броя на акушерските седмици, дарете кръв за hCG или се запишете за ултразвуково сканиране. Имайте предвид, че ултразвуковото изследване на яйцеклетката се определя не по-рано от 4-5 седмици след зачеването.

Научихте за тестовете за бременност и кога да направите процедурата. Следвайте точно инструкциите и ако имате съмнения, повторете анализа след няколко дни. Посещението при гинеколог също няма да е излишно..

Статията е само с информационна цел. Не се самолекувайте. Това може да навреди на вашето здраве. Потърсете Вашия лекар за професионална помощ.

Възможно ли е да се направи тест за бременност през деня

Днес всяка жена може да разбере дали е бременна или не, много преди началото на сутрешното гадене или увеличаване на коремната обиколка. За да направите това, не е нужно да дарявате кръв в лабораторията, нито да правите ултразвуково сканиране, нито да се подлагате на преглед от гинеколог. Достатъчно е да отидете в аптеката и да си купите тест. Съвременните домашни тестове са изключително точни и позволяват диагностицирането на бременността дори преди да настъпи пропуснат период..

Инструкциите за употреба за някои тестове показват, че трябва да се прави сутрин. Но жените обикновено не отиват в аптеката твърде рано. В същото време искате да знаете за бременността си възможно най-рано. Не всички бъдещи майки са готови да отложат теста за утре. Следователно възниква въпросът, може ли да се направи тест за бременност през деня? Ще даде ли точния резултат?

Кратък отговор: Да, можете да използвате теста през деня. Но в този случай той може да даде положителни резултати няколко дни по-късно в случай на бременност..

Със сигурност искате да знаете защо се случва това, какво определя точността на резултата от теста и в кои дни е по-добре да го направите сутрин, след което прочетете. Ще говорим за всичко това подробно..

Как работи тестът

Принципът на действие на всеки тест се основава на измерване на нивото на hCG в урината. Това е специален хормон, който обикновено изобщо липсва в организма. Синтезира се изключително при бременни жени. Понякога hCG се появява в урината с болести. Например, когато растат тумори, които произвеждат този хормон. Но такива ситуации са изключително редки. Следователно, в повечето случаи положителният резултат от теста показва, че сте бременна..

Тестът се основава на определяне на нивото на hCG в урината. Ако е малък, тестът ще бъде отрицателен. Ако концентрацията на хормона се повиши, тя става положителна. Колкото повече концентрация имате, толкова по-големи са шансовете да получите правилни резултати. Ако тестът е извършен по-рано от необходимото или ако е направен неправилно, често можете да видите отрицателен резултат..

Фалшиво отрицателните резултати от теста за бременност са често срещани.

Фалшиво положително - почти никога! Тоест, ако не сте видели две ивици, това не означава, че определено не сте бременна. Има различни причини, поради които тестът може да бъде отрицателен и ще говорим за тях по-късно. Но ако има две ивици, тогава с много близка до 100% вероятност наистина сте бременна..

Защо е по-добре да правите теста сутрин?

И така, обратно към въпроса, възможно ли е да се направи тест за бременност следобед и кога е по-добре да се направи сутрин. Когато купувате тези продукти от различни производители в аптеката, ще срещнете различни препоръки за употреба. В някои случаи ще бъдете посъветвани да се изследвате за бременност само сутрин. Други инструкции посочват, че времето на деня няма значение.

Каква е причината за това? На първо място, поради факта, че различните тестове имат различна чувствителност. Тоест те стават положителни с различни концентрации на hCG в урината. Силно чувствителните тестове могат да открият по-ниски нива на hCG. Съответно те стават положителни по-рано и са по-малко чувствителни към методологията на тестване, времето на деня и други фактори. В същото време по-малко чувствителните тестове могат да определят само много значима концентрация на hCG в урината. Ето защо е по-добре да ги правите правилно, за да не получите грешен фалшив резултат..

По време на тестването втората лента се появява само когато се достигне определено ниво на hCG. Различните тестове имат различни прагове. Нивото на секреция на hCG при бременни жени се увеличава постепенно. Но винаги расте стабилно. Тоест, рано или късно всеки, дори и най-нискочувствителният тест ще покаже точния резултат. Естествено, повечето жени искат да знаят резултата по-скоро, отколкото по-късно..

Нивото на hCG в урината се увеличава всеки ден. Съответно, колкото по-късно вземете теста, толкова по-вероятно е той да се окаже положителен. Но концентрацията на хормона зависи не само от нивото на секреция на hCG. Влияе се и от количеството течност, в което се разпределя този хормон..

Нека обясним с пример. Да приемем, че вземате лъжица сол и я слагате в чаша вода. Получавате разтвор с определена концентрация на натриев хлорид. Но ако поставите същата лъжица сол в литър вода, концентрацията ще бъде 4-5 пъти по-ниска, въпреки че количеството субстрат, разтворен в течността, изобщо не се е променило.

Подобна е ситуацията и с хормона на hCG. Синтезира се в определено количество. Това количество се предава в урината. И колкото повече тази урина, толкова по-ниска е концентрацията на hCG. Колкото по-малко бъбреците отделят течности, толкова повече се повишава нивото на hCG в урината. Сега става очевидно дали е възможно да се направи тест за бременност през деня: да, но е по-малко точен от сутрешния. Жената не пие през нощта, така че тялото отделя по-малко течност. Урината е по-концентрирана, по-лесно е да се открият малки количества hCG в нея. Ако тестът се прави през деня, когато бременната жена пие много, урината съдържа повече вода. Следователно същото количество hCG се разтваря в него и става невидимо за теста..

Когато времето на деня няма значение?

Може ли да се направи тест за бременност през деня, ако го направите след закъснение на менструацията? Да, ако на определена дата трябва да имате менструация, но те не са, можете безопасно да тествате по всяко време на деня. Тъй като в този момент нивото на hCG е достатъчно, за да се появи втората лента дори в по-слабо концентрирана урина.

Но времето на деня има голямо значение, ако правите тестове преди менструацията да е закъсняла. При спонтанна бременност това разбира се е невъзможно. Но с планираното - лесно! Особено често жените искат да знаят резултата от своите усилия рано, ако се лекуват от безплодие..

Най-чувствителните тестове обещават да определят началото на бременността 4-5 дни преди закъснението на менструацията. Наистина е възможно. Но рискът от фалшиво отрицателен резултат се увеличава значително..

За да бъде тестът по-точен, е важно да има по-малко вода в урината. Тогава концентрацията на hCG ще се увеличи, което е по-вероятно да доведе до втора ивица, ако наистина сте бременна. В такива случаи тестът трябва да се прави сутрин. Избягвайте да пиете много течности през нощта, за да направите урината си по-концентрирана..

Не се притеснявайте, че този трик може да доведе до фалшиво положителен резултат от теста. Няма да стане. Ако не сте бременна, тогава дори в най-концентрираната урина, hCG няма да бъде намерен - просто го няма. Ако има бременност, тя ще бъде открита по-рано сутрин, отколкото през деня.

По този начин е възможно да се направи тест за бременност през деня. Но това ще даде положителни резултати 2-3 дни по-късно, отколкото в случай на използване на сутрешна урина. Това се дължи на факта, че дневната урина е по-разредена с вода, поради което концентрацията на hCG в нея е по-ниска.

Дали тестът за бременност ще каже истината, ако го направите следобед или вечер

Производителите на популярни системи за определяне на бременност съветват да се проведе изследването сутрин. Преобладаващият стереотип плаши жените. Бъдещите майки, които планират да забременеят, се страхуват да не получат отрицателен резултат и затова отлагат дългоочакваното проучване до сутринта..

Повечето гинеколози вярват, че тест за бременност може да се направи вечер. Допустимо е да се извършва диагностика по всяко време на деня, за разлика от кръвен тест, който се извършва изключително сутрин на гладно. Ако една жена получи съмнителен резултат вечер, препоръчително е да се направи тест за бременност сутрин - отново. Допълнителни изследвания ще ви помогнат да разберете дали е бременна.

Как работи тестът

Независимо от производителя, вида на устройството и неговата чувствителност, тестът извършва диагностика на бременността чрез откриване на определен хормон. След сливането на мъжките и женските клетки се образува яйцеклетката. В рамките на няколко дни той си проправя път до мястото на бъдещия си престой - матката. Прикрепил се към лигавицата, ембрионът провокира производството на хормона hCG. Това вещество е уникално по своята структура и се намира в здраво тяло само по време на бременност. Целта на теста е да се намери това вещество и неговото разпознаване..

Структурата на теста е доста примитивна. Производителят прилага два реагента върху хартиената лента. Един от тях се проявява, когато манипулацията се извършва правилно и информира жената, че устройството работи правилно - контролната лента. Вторият реагент се оцветява с цвят само когато в биоматериала се открие хорионгонадотропин. Яркостта директно зависи от концентрацията на новото вещество в урината. Втората лента, успоредна (по-рядко перпендикулярна) на първата, може да се види само от бременни жени.

Електронните устройства работят по подобен начин. Те определят присъствието на хормона в тестовия материал и показват резултата: положителен или отрицателен. Тестовете, които могат да определят продължителността на бременността, разкриват концентрацията на уникално вещество в урината. Колкото по-високо е, толкова повече време е минало от момента на зачеването..

Ако тестът покаже ясен положителен резултат, тогава няма причина да се съмнявате - зачеването е настъпило. Реагентът, предназначен за откриване на hCG в урината, не се появява при контакт с други вещества, пренебрегва ги. Единствената задача на диагностичното устройство е да намери "бременния" хормон и индиректно да определи нивото му. Положителният тест за бременност е две ярки ивици, които не отстъпват по интензивност на цветовете една на друга. Въпреки препоръките на производителите, можете да направите теста по всяко време на деня. Важно е да се придържате към определени правила, за да получите надежден резултат..

Кога е най-доброто време да направите теста - сутрин, следобед или вечер

Въпросът кога да се направи тест за бременност тревожи милиони жени. Ако вярвате в инструкциите за употреба, приложени към устройството, изследването трябва да се извърши сутрин. Не всички тестове обаче са анотирани. Евтините ленти се продават във водоустойчиви опаковки, в които е посочен само начинът на употреба. Това дава основание на планиращите жени да вярват, че може да се направи и тест за бременност вечер. Резултатът от изследването до голяма степен зависи от продължителността и чувствителността на тестовата система..

Производителите на диагностични устройства, когато казват, че тестът за бременност трябва да се прави сутрин, разчитат на биологичните процеси в човешкото тяло. По време на нощен сън здравата жена не уринира. Натрупаната урина в пикочния мехур за 6-9 часа има високо съдържание на хорион гонадотропин. Концентрацията на хормона също е максимална, тъй като растежът му се случва през нощта. Вечерта, напротив, насищането на урината става по-малко, тъй като през деня има постоянен метаболизъм, а бъдещата майка консумира храна и течност. Като препоръчват тестване само сутрин, производителите искат да предоставят на бъдещата майка най-точния резултат..

Чувствителността на устройството е от голямо значение за изследванията. Тестът може да бъде:

 • силно чувствителен (10 mIU);
 • средно чувствителни (от 15 до 20 mIU);
 • ниска чувствителност (25 до 30 mIU).

Имплантацията се извършва около седмица след зачеването. От този момент започва активно повишаване на хормона на hCG. В този случай уникалното вещество първо се издига в кръвта. Само няколко дни по-късно същата стойност на hCG се улавя в урината. Силно чувствителното устройство първо ще покаже две ивици (или знак плюс, ако устройството е цифрово). Такива тестове често се използват от жени дори преди забавяне на менструацията и те се извършват по всяко време на деня..

Предполага се, че тестовете с ниска чувствителност трябва да се правят след забавяне, тъй като използването им преди деня на очаквания период вероятно ще покаже отрицателен отговор. Такива устройства наистина трябва да се използват сутрин, така че концентрацията на hCG да е по-висока. В противен случай реагентът просто няма да открие ниски стойности на този хормон..

Ако една жена реши да проведе диагноза вечер, е необходимо да следва някои правила, които помагат да се определи резултатът най-точно:

 • не пийте много течности преди тестване;
 • изберете времето на уриниране, за да не посещавате тоалетната в продължение на 3-4 часа;
 • използвайте силно чувствителни устройства.

Ако вече има забавяне на менструацията или гестационна възраст над 5 седмици, тогава е допустимо да се използват устройства с всякаква чувствителност по различно време на деня. Концентрацията на хорион гонадотропин в урината вече е толкова висока, че няма да може да намалее до нивото на отрицателен резултат.

Тест за бременност следобед или вечер: дали да вярвате на резултатите

Смята се, че тестът може да се направи вечер само след забавяне. От 4-5 седмица на бременността стойностите на хормона на hCG се увеличават толкова много, че няма да е възможно да се намалят дори при постоянен прием на течности. Можете да повярвате на такъв точен и неопровержим резултат. Ситуацията е различна, когато изследването се извършва дори преди забавянето или тестът за бременност следобед показва съмнителен резултат.

Ако направите теста вечер или през деня, можете да получите фалшиво отрицателен резултат, на който не може да се вярва. Отрицателният отговор се появява, защото жената консумира много течности. Ако уринирате 1-2 часа преди теста, урината ще бъде по-малко концентрирана. Валиден ли е тестът в този случай? Определено не. Можете да опровергаете фалшив резултат, ако дарите кръв за hCG. Анализът ще покаже не само положителен отговор при наличие на бременност, но и ще разкаже за приблизителното време, въз основа на показателите на нивото на хормона.

По-рядко през деня можете да получите фалшиво положителен отговор. Ако устройството показва две ивици, но всъщност няма бременност, тогава туморните процеси може да са причина за този резултат. Невъзможно е да се каже еднозначно дали да се вярва на такъв отговор или не. Ако през деня се получи съмнителен резултат, изследването трябва да се повтори след 24-48 часа или на следващата сутрин. За бременна жена устройството ще покаже по-ярка втора ивица..

Вечерен тест за бременност може да се направи, ако искате да разберете резултата. В този случай трябва да се подготви фактът, че отговорът може да се окаже незадоволителен. Устройството дава съмнителни индикации дори при извънматочна бременност. Прикрепването на яйцеклетката извън кухината на гениталния орган принуждава тялото да произвежда по-малко hCG. Ако дори сутрин тест лентата е по-малко ярка от контролната, тогава вечерният преглед може да не покаже никаква бременност. Ектопичната фетализация може да бъде потвърдена с кръвен тест или ултразвуково сканиране..

Често при планиране на бременност на жената се предписват инжекции с хорион гонадотропин. Периодът му на елиминиране е около 2 седмици. Ако проведете изследването по-рано, тогава диагнозата ще покаже положителен резултат. Не бива да му вярвате. В крайна сметка жените често се заблуждават и по-късно се разочароват. Когато използвате хормонално лечение за зачеване, е необходимо да изчакате времето, посочено в инструкциите за използване на теста, и да проведете проучване след закъснението - сутрин, следобед или вечер.

Тест за бременност може да се направи през деня - няма да навреди. Важно е да разберете същността на изследването и да сте подготвени за получаване на ненадежден резултат. Ако се съмнявате, трябва да повторите изследването на следващата сутрин..

Как и кога да се направи тест за бременност, за да се получи точен резултат

Дори и перфектен тест ще бъде лъжа, ако нарушите прости правила.

Днес можете да закупите експресни тестове за бременност във всяка аптека и дори на касата на супермаркета. Те са лесни за използване и надеждни: лекарите оценяват точността им на 99% тестове за бременност. Но често такива тестове лъжат..

Как работят тестовете за бременност

Абсолютно всички тестове за бременност проверяват дали в урината или кръвта има специален хормон за тестове за бременност (ако говорим за лабораторен тест) - човешки хорион гонадотропин или накратко hCG. Започва да се произвежда веднага щом оплодената яйцеклетка се прикрепи към стената на матката..

Ако няма бременност, hCG няма откъде да дойде. Ако е така, ще се изисква hCG.

Обикновено яйцеклетката е прикрепена към матката шест дни след оплождането. Безсмислено е да правите теста през този период: той няма да покаже нищо. Но след това нивото на hCG се увеличава бързо, като се удвоява на всеки 2-3 дни.

Кога да се направи тест за бременност

Вече 8 дни след овулацията, през която яйцеклетката е постигнала сперматозоидите, нивото на hCG става достатъчно, за да може да се регистрира бременност с помощта на лабораторен кръвен тест.

Няколко дни по-късно - тоест на 10-12-ия ден след оплождането - ще се види бременност и редовни аптечни тестове.

Въпреки че инструкциите за много от тях обещават точен резултат още в първия ден на забавянето, лекарите съветват да не бързате с домашните тестове за бременност: Можете ли да се доверите на резултатите?... Причината е проста.

Ако овулирате на 10-14-ия ден от цикъла, тогава до началото на следващия цикъл ще минат поне 13 дни от момента на оплождането. Това означава, че тестът ще ви излъчи с две ивици..

Овулацията обаче може да се измести. Ако освобождаването на яйцеклетката е станало на 22-ия ден от цикъла, тогава до началото на закъснението действителната гестационна възраст може да бъде по-малка от 7 дни. Това означава, че дори перфектните тестове най-вероятно няма да поправят нищо..

Ако вашият цикъл е по-дълъг или по-малък от 28 дни, това все още е по-объркващо..

Следователно, за да получите най-точния резултат, трябва да изчакате 5-7 дни от началото на забавянето.

Ако сте бременна, нивото на hCG по това време при всички случаи ще бъде такова, че дори и най-евтините тестове с ниска чувствителност недвусмислено ще го разпознаят.

Но дори и да спазите всички срокове, тестът пак може да ви подведе. Например, той няма да види високо ниво на hCG и ще покаже отрицателен резултат при съществуваща бременност или, напротив, ще издаде две ленти, въпреки че не мирише на бременност. За да бъдем честни, нека кажем, че не толкова тестът е виновен, колкото вие. Пет причини за фалшиво положителни тестове за бременност.

Защо лъжат бързите тестове за бременност

1. Използвахте изтекъл или счупен тест

Бързите тестове съдържат специални високочувствителни вещества, които реагират на нивото на hCG. Именно те при контакт с урината на бременна жена са боядисани в ярка втора лента или знак плюс.

Ако обаче тестът изтече или се съхранява неправилно, чувствителността на тези вещества може да намалее. В резултат те ще дадат отрицателен резултат, който може да се окаже невярен..

Какво да правя

Купувайте тестове само в аптеките, където за разлика от супермаркетите се опитват да осигурят правилните условия за съхранение. Когато купувате, не забравяйте да проверите срока на годност.

2. Купихте тест с ниска чувствителност

Чувствителността на бързите тестове е посочена с цифри - 10, 20, 25, 30. Тези цифри показват концентрацията на hCG в урината (в mIU / ml), която те са в състояние да уловят. Колкото по-голям е броят, толкова по-малко точен е тестът. Най-скъпите и точни опции имат чувствителност 10. Но евтините може да не хванат hCG и да ви заблудят, като покажат отрицателен резултат.

Какво да правя

Когато купувате тест, не забравяйте да се консултирате с фармацевта колко чувствителен е той. Също така тази информация често може да бъде намерена на опаковката и винаги в инструкциите..

3. Направихте теста днес следобед

Не напразно в инструкциите за абсолютното мнозинство от тестовете производителят казва за сутрешната урина. Той е по-концентриран, в него има повече хорион гонадотропин, което означава, че тестът ще бъде по-надежден.

Следобед съдържанието на hCG в урината е по-ниско.

Какво да правя

Използвайте теста изключително сутрин, както е указано от производителя.

4. Пили сте много вода, преди да вземете теста.

Водата разрежда урината, което понижава нивата на hCG. Бързият тест може да не усети хормона и да даде фалшиво отрицателен резултат.

Какво да правя

Опитайте се да не ядете и не пиете нищо преди теста.

5. Пропуснали сте резултатите

Инструкциите за всеки тест определят правилата за неговото използване. Например по следния начин: „Резултатът може да бъде оценен за 4-5 минути след теста, но не по-късно от 15 минути.“ Тези минути не са взети от тавана.

Долната граница обозначава времето, необходимо на изпитването за чувствителните вещества, съдържащи се в него, да реагират на нивото на hCG. Ако погледнете теста преди уговореното време, втората лента (или знакът плюс в съответния прозорец) може още да не се появи и ще видите фалшиво отрицателен резултат.

Ако погледнете лентата след времето, посочено като горна граница, рискувате да получите фалшиво положителен резултат. Изпарената урина може да остави линия, която лесно може да бъде объркана с втора лента.

Какво да правя

Преди да използвате теста, прочетете инструкциите и стриктно ги следвайте.

6. Пиете определени лекарства

Някои диуретици и антихистамини влияят върху състава на урината, като я разреждат. Това понижава нивата на hCG, което означава, че съществува риск от получаване на фалшиво отрицателен резултат..

Други лекарства, от друга страна, могат да ви дадат две ленти, въпреки че всъщност не. Тези лекарства включват:

 • някои транквиланти и хапчета за сън;
 • антиконвулсанти;
 • лекарства за плодовитост.

Какво да правя

Ако приемате някое от лекарствата в този списък, не трябва да разчитате на хартия за бърз тест. Направете си лабораторен кръвен тест, за да определите дали сте бременна или не..

7. Болни сте

Ако урината ви има високи нива на кръв или протеин, това също може да повлияе на резултатите от бързия тест. Но тук е важно да се отбележи, че подобна ситуация сама по себе си е изключително нездравословна. Кръвта в урината показва аномалии във функционирането на пикочния мехур или бъбреците, повишените протеини показват вътрешно възпаление.

Следователно е вероятно треска и / или дискомфорт в областта на гениталиите и бъбреците да бъдат прикрепени към грешните две ивици на теста..

Какво да правя

Не разчитайте на бърз тест, ако имате температура и болки в кръста и долната част на корема. При такива заболявания трябва да се консултирате с терапевт, гинеколог или уролог възможно най-скоро, за да не пропуснете сериозно заболяване.

8. Развивате тумор на яйчниците

Някои видове тумори могат да подмамят теста да покаже две ивици..

Какво да правя

След като получите положителен резултат, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще проведе изследване, по време на което ще установи реалната гестационна възраст (ако има такава) или ще ви изпрати за допълнителни изследвания и при специализирани специалисти.

Как да направите правилно тест за бременност

 1. Прочети инструкциите. И го следвайте разбира се!
 2. Запомнете правилото: ако сте здрави и тестът е положителен, шансът за бременност е 99%. Отрицателният резултат може да бъде фалшив до една седмица след закъснението.
 3. Изберете тестове с високо ниво на чувствителност. 10 е идеално.
 4. Правете теста сутрин, а не следобед и още по-малко вечер.
 5. Опитайте се да не пиете поне час преди теста..
 6. Не разчитайте на теста, ако приемате изброените по-горе лекарства или ако сте загрижени за треска и болки в долната част на корема.
 7. Купете два теста наведнъж, за да можете да проверите отново резултата.
 8. Ако бързите тестове си противоречат, не бива да се чудите какъв е проблемът. Направете лабораторен кръвен тест, за да получите надежден резултат.

Важно! Положителният тест, дори и да сте го чакали, уви, не е причина да се радвате. Може да се регистрира повишено ниво на hCG в урината, включително при извънматочна или замразена бременност. Ето защо, след като сте получили две ленти, отидете при гинеколога възможно най-скоро.

Оптимално време за вземане на тест за бременност

Когато една жена планира и очаква бременност, тогава искам да получа потвърждение за интересна ситуация на възможно най-ранна дата. Благодарение на такова изобретение като лентовите тестове, жените успяха да определят зачеването сами, преди гинекологичен преглед. С правилното използване на тестовите системи могат да се получат надеждни резултати още през първите две седмици след оплождането. Необходимо ли е да се прави тест за бременност сутрин, каква е причината за такова състояние за тестване, колко надеждни ще бъдат резултатите - всички тези въпроси изискват подробно проучване.

Как да потвърдя факта на завършена концепция

Много хора искат да научат за зачеването още преди закъснението и не само за момичетата, които мечтаят за майчинство, но и за тези, които все още не са готови да поемат отговорност за отглеждането на бебе. Потвърждаването на зачеването е доста сложен и двусмислен процес, който зависи от много странични фактори. Това може да стане чрез определяне на хормона в кръвта и състава на урината на пациента, чрез ултразвуково изследване на маточната кухина и в процес на гинекологичен преглед. Обикновено момичетата, когато подозират, че предстои майчинство, не бързат особено да уговорят среща с гинеколог.

Най-голямо предпочитание се дава на ултразвукова диагностика или откриване на "бременни" хормони в урината или кръвта. Ултразвуковата диагностика ще се счита за идеално решение, ако има надеждност в първите гестационни седмици, когато пациентът току-що е открил закъснение. Но, за съжаление, с помощта на ултразвук, зачеването може да бъде потвърдено само след пет бременности или дори по-късно. В тази връзка хормоналните изследвания, насочени към определяне на хорионгонадотропния хормон, ще бъдат по-информативни..

Хормонални изследвания

Хормонът на бременността се нарича хорион гонадотропин, който започва да се произвежда в майчиното тяло вече седмица след оплождането, когато яйцеклетката е успешно имплантирана в маточната кухина и закотвена в ендометриалния слой. От този момент такова хормонално вещество може да бъде уловено от лабораторни тестови системи..

 • Най-ранното изследване, което може да открие гонадотропин в женската кръв, е биохимично проучване. За да го извърши, пациентът трябва да дари венозна кръв сутрин, на гладно..
 • Ако в кръвта се установи повишено съдържание на hCG, това потвърждава факта на успешно зачеване.
 • Такава лабораторна диагностика може да се извърши дори преди откриването на менструално забавяне. Но това проучване принадлежи към доста скъпи медицински услуги и може да се извършва само в търговски лаборатории..

Въпреки че има доста еквивалентна алтернатива на лабораторната хормонална диагностика - това е използването на тестови системи за домашно определяне на бременността.

Домашно тестване

Всеки пациент поне веднъж е използвал аптечните тестове, за да провери наличието или отсъствието на интересна ситуация. За да получите надеждни резултати, трябва да спазвате всички правила за използване на такъв продукт, да знаете кой тест ще бъде най-добрият, кога точно трябва да се извърши диагностиката и защо тестът за бременност трябва да се прави сутрин.

Механизмът на работа на всички аптечни тестови системи като цяло се основава на един единствен принцип - те определят наличието на гонадотропен хорион хормон в женската урина, който се произвежда от феталната мембрана след успешно фиксиране на плода в маточната кухина. Показателите на това хормонално вещество след имплантацията започват да растат бързо, като се удвояват почти всеки ден. Но с помощта на такъв тест е възможно да се определят повишените стойности на hCG веднага след зачеването само в лабораторни клинични условия според резултатите от изследване на венозна кръв.

Такава диагноза може да покаже бременност пет дни по-рано от аптечния тест, тоест около седмица преди закъснението. Аптечните тестове се основават на изследване на женска урина, където количеството на hCG винаги ще бъде с порядък по-малко от това в кръвта. Те са информативни само от първия ден на закъснението, въпреки че на някои от тях тест лентата почти не се вижда в толкова ранен момент, което зависи от чувствителността на продукта..

Ползи от използването на тест за бременност

Тестовите системи имат редица предимства, въпреки факта, че са по-малко информативни от хормоналните кръвни тестове. Първо, такива продукти са достъпни за всеки пациент, тъй като се продават във всяка аптека и цената им е доста ниска, въпреки че има и скъпи опции. На второ място, тестването с аптечен инструмент значително опростява диагностичната процедура, тъй като жената не трябва да ходи в лабораторията рано сутрин и да стои на опашка, за да дари кръв.

На трето място, такива системи дават резултат вече пет минути след проучването, докато анализите ще трябва да изчакат определено време. Четвърто, използването на тест ленти не създава никакви затруднения: потопих лентата в урина, изчаках пет минути и преброих резултатите - две ленти потвърждават зачеването, едната показва липсата му. Без изчисления и цифри, всичко е изключително просто. Но за да получите точни резултати, трябва да знаете как да направите изследването правилно..

Правила за поведение

Ако закъснението вече съществува, няма значение кой ден се извършва диагнозата, тъй като hCG вече е започнал да се произвежда активно, така че няма да има проблеми и трудности при идентифицирането му. Това твърдят производителите на тези диагностични инструменти. Гинекологичните експерти обаче смятат, че е правилно да се прави тест за бременност седмица след закъснението. В такава ситуация резултатите от изследването ще бъдат възможно най-надеждни..

Но много пациенти не искат да чакат, докато дойде денят, когато се открие закъснението. Затова те започват да търсят особено силно чувствителни тестове, като четат отзиви за тях в Интернет. Но информативността на такива тестове не е доказана с нищо, следователно не трябва да се доверявате на рекламни изявления.

При провеждане на домашна диагностика е необходимо да се вземат предвид няколко нюанса:

 1. Спазвайте условията за съхранение, посочени на опаковката на продукта, няма смисъл да се използват тестове с изтекъл срок на годност, тъй като тяхното информационно съдържание ще бъде нула;
 2. Преди употреба проверете целостта на опаковката; тя не трябва да има порязвания, пробиви или други повреди;
 3. Не е необходимо да използвате повторно теста, тъй като такава диагноза също ще бъде ненадеждна;
 4. Спазвайте стерилност, събирайте урина само в чисти съдове, измийте добре ръцете си преди диагностика, отворете опаковката с теста преди тестване;
 5. Преди процедурата момичето трябва добре да измие гениталиите и да ги избърше на сухо;
 6. За диагностика е по-добре да използвате урина, събрана при сутрешно уриниране..

Спазвайте стриктно инструкциите, приложени към теста - спуснете лентата до посоченото ниво, накиснете в урината за определеното време, оценете резултатите след определено време.

Защо тестването сутрин е важно

Много експерти препоръчват тестване сутрин с първата порция урина. С какво са свързани тези препоръки? Хорионният хормон започва да се произвежда веднага след имплантирането на яйцеклетката, следователно, когато се използва, тестът реагира на присъствието на това вещество и произвежда две ленти. Логично е да се предположи, че ако hCG започне да се произвежда, тогава тестът ще го открие в урината по всяко време на деня..

Въпреки това, за кратки периоди от време, съдържанието на гонадотропин може да бъде относително ниско за откриване на зачеването. А сутрин хормоналното ниво се повишава, което улеснява диагностичната процедура и повишава нейната надеждност. Следователно домашната диагностика на бременността, извършена сутрин, ще бъде по-надеждна, особено през първите гестационни седмици. Така че бъдете търпеливи и вземете теста сутрин..

Чувствителност

Чувствителността на тестовите системи е важна, която определя границите на реакция към наличието на hCG в урината. Опаковката може да посочва чувствителността от 10, 15 и 20-25 mIU / ml, т.е. съответно показатели за висока чувствителност, средна чувствителност и ниска чувствителност. Периодът на диагностика зависи от тази стойност..

Високочувствителните агенти могат да открият зачеването дори няколко дни преди закъснението, умерено чувствителните ще реагират точно на hCG през първия ден на закъснението и по-късно. Но тези с ниска чувствителност е най-добре да се правят 3-5 дни след отсъствието на менструация, тъй като през първите дни на закъснението те вероятно ще покажат отрицателни резултати.

Експертите поставят под съмнение свръхчувствителността на тестовите продукти за откриване на зачеването. Всъщност тази способност на инструментите за домашна диагностика не е доказана с нищо и най-вероятно е често срещан маркетингов трик..

Разновидности на тестовете

Преди няколко десетилетия жените можеха да използват само ленти с ленти, за да изчислят интересна позиция, която имаше доста висок процент на фалшиви резултати. Но съвременната фармацевтична индустрия предлага на жените няколко възможности за тестови системи за откриване на зачеването..

 • Стандартни лентови ленти. Те принадлежат към опцията за бюджетна диагностика, използват се от първия ден на забавянето и само за изследване на сутрешната урина. Лентата се потапя до нивото в урината, задържа се за няколко секунди, поставя се на суха повърхност и след пет минути се отчитат резултатите.
 • Касетни системи. Почти аналогично на тестовете с ленти, само лентата, напоена с реагент, се поставя в специален контейнер за таблетки. Разполага с 2 прозореца. Урината се капе в едната, резултатът се показва в другата. Препоръчва се също да се използва сутрин. Резултатите се четат по аналогия с прости ленти, но цената на такъв продукт е много по-скъпа.
 • Мастилено-струен. Те работят малко по-различно. На тялото има капачка, която се отстранява и след това се поставя под струята при уриниране. Резултатите ще бъдат след три минути. Такива системи се използват по всяко време на деня, тъй като са силно чувствителни, но цената им е доста висока..
 • Електронна. Това са продукти от последно поколение, така че са по-скъпи от другите тестове. Можете да го използвате по всяко време на деня. Тестът също се поставя под струята или се потапя в купа с урина за пет секунди, след три минути се отчита резултатът. В прозореца на тялото на теста ще се появи знак минус или плюс. На някои тестове можете дори да видите гестационния период от седмици..

Не забравяйте, че няма тестови системи за повторно използване за откриване на зачеването, абсолютно всички модели (електронни, мастиленоструйни и др.) Могат да се използват само веднъж.

Възможност за ненадеждни резултати

За да избегнете грешки, експертите препоръчват стриктно да следвате инструкциите за използване на аптечния тест. Но понякога дори най-скъпите продукти дават неточни данни. Защо това е възможно? Всеки организъм е индивидуална структура, следователно, дори и да има забавяне, тестът може да покаже липсата на зачеване. Понякога това се дължи на късна овулация, при която зачеването настъпва по-късно и следователно нивото на hCG ще започне да расте със закъснение..

Някои тестове могат да се извършват през деня, което майките с удоволствие правят, изгаряйки от нетърпение. Но ако в същото време пациентът е изпил много течност, тогава нейната урина става слабо концентрирана, тоест тя се разрежда с излишната течност, намалявайки концентрацията на гонадотропния хормон. Следователно, дори и най-чувствителният тест не може да определи увеличените му стойности, следователно грешните данни.