Болката е различна, не винаги е възможно да се издържи. Най-добре е предварително да поговорите с Вашия лекар за това кои болкоуспокояващи можете да приемате, докато кърмите. Средствата няма да имат терапевтичен ефект, но ще помогнат за временно облекчаване на симптомите.

Лекарства за кърмене и болка

По време на кърмене може да са необходими лекарства за болка по всяко време. Главоболието поради хормонални промени или преумора при кърмачка не е необичайно. Бременността може да повлияе на състоянието на зъбите, така че може да се появи болка. Цезарово сечение води до коремна болка.

Не е нужно да понасяте болката, особено като знаете, че тя ще се влошава само с течение на времето. В този случай ще трябва да приемате мощни болкоуспокояващи, които са несъвместими с естественото хранене. За да избегнете това, когато се появи болка, трябва да изпиете одобрено лекарство..

Само лекар може да предпише лекарството и дозировката. Самолечението е опасно за здравето на бебетата и кърмачките. Болката може да бъде симптом на сериозно заболяване, така че не трябва да пренебрегвате посещението при лекар и прегледа. Освен това болкоуспокояващите облекчават само симптомите, но не премахват причината за дискомфорта. Следователно в бъдеще може да се наложи непрекъснат прием на лекарства от тази група..

Лекарства, забранени по време на кърмене

Анотациите към такива лекарства показват, че те не могат да се използват с кърмене. Основните забранени лекарства са:

 • Аналгин (аналози - пенталгин, седалгин, темпалгин);
 • Аспирин (ацетилсалицилова киселина, Upsarin Oopsa);
 • Нимесулид (Nise, Aponil);
 • Цитрамон (Askofen, Citropak).

Само 1 таблетка Analgin може да предизвика силна алергична реакция, да повлияе негативно на хемопоетичната система и бъбреците. Аспиринът действа върху всички органи на тялото. Последствията са особено опасни за кърмачетата: намаляване на кръвосъсирването, причинява хеморагичен диатеза и може да провокира вътрешно кървене. Също така, бебето може да покаже други странични ефекти на лекарството..

Не приемайте комбинираните средства, докато кърмите. Отрицателен ефект може да предизвика действието на няколко вещества наведнъж, което значително ще влоши благосъстоянието на бебето. Например, Citramon съдържа аспирин и кофеин. И двете вещества влияят негативно на състоянието на детето..

Внимание! Неприемливо е да се приемат тези лекарства дори чрез намаляване на дозата. Все пак болкоуспокояващото средство ще попадне в кръвта и след това в млякото. В най-добрия случай вредата за бебето ще бъде малко по-малка, в най-лошия ще се появят всякакви странични ефекти..

Какви лекарства са съвместими с НВ?

Ако изпитвате болка, трябва да обсъдите с Вашия лекар какви болкоуспокояващи можете да използвате, докато кърмите. В повечето случаи това са лекарства, които са приемливи за употреба при кърмачета, така че са доста безопасни. Формата на освобождаване може да бъде разнообразна - таблетки, сиропи, мехлеми, гелове, супозитории, разтвори за инжекции. Има какво да избирате за себе си. Ако е възможно, препоръчително е да се използват локални средства, така че активното вещество да не се концентрира в големи количества в кръвната плазма..

При естествено хранене е разрешено еднократно използване на болкоуспокояващи:

 • Парацетамол (аналог на Panadol);
 • Ибупрофен (Нурофен, Ивалгин, Ибупрофен);
 • Напроксен (Pronaxen, Apranax).

На бележка! Одобрените и забранени лекарства могат да бъдат разгледани в електронния справочник E-LACTANCIA или в книгата на Томас Хейл „Майчините лекарства и мляко“.

Ефектът на болкоуспокояващите върху бебето

Всичко, което попадне в кръвта на кърмачка, преминава в кърмата. Дозировката е няколко пъти по-малка, но теглото на детето също е, така че трябва да внимавате да приемате лекарства. Облекчаващото болката по време на кърмене прониква в тялото на бебето по време на хранене и действа по същия начин, както ако лекарството се прилага през устата.

Намалената доза намалява ефекта на лекарството. Но той си върши работата и може да предизвика странични ефекти. Алергичните реакции са най-чести. Основната проява е кожен обрив, евентуално развитие на оток на Куинке, бронхоспазъм, които застрашават живота на детето.

Лекарствата за разреждане на кръвта могат да причинят вътрешно кървене. Незрелите храносмилателни и отделителни системи не са в състояние да премахнат напълно вредните вещества. Някои имат способността да се натрупват, имат токсичен ефект за дълго време. Нервната система е увредена, което може да провокира забавяне на развитието, повишена възбуда или прекомерна сънливост. Премахването на опасни лекарства уврежда бъбреците и черния дроб.

Внимание! Дори болкоуспокояващите, които са разрешени при кърмене, увреждат бебето при продължителна или прекомерна употреба..

Как да се отървете от болката по-бързо?

Има ситуации, когато не можете без мощни аналгетици и анестезия. При еднократен прием на забранени болкоуспокояващи по време на естествено хранене е препоръчително 1-2 хранения да бъдат заменени с адаптирана смес или предварително изцедено мляко. Можете също така да изберете формата на лекарството, която действа локално, например мехлеми и гелове. Супозиториите осигуряват по-дълготраен ефект за облекчаване на болката. Инжекциите действат по-бързо от хапчетата.

Когато мощно лекарство е предписано от лекар за курс, ще трябва временно да спрете кърменето. След лечението може да се подобри чрез редовно изцеждане на гърдите. Не трябва да се страхувате от приема на лекарства, млякото, съдържащо токсични вещества, които се образуват в тялото по време на заболяване, може да причини много повече вреда.

Как да изберем лекарство?

Всяко средство за облекчаване на болката при кърмене трябва да бъде предписано от лекар. В този случай той трябва да бъде уведомен за кърмене. Формата на лекарството може да бъде избрана, като се вземе предвид локализацията на болката. Предписаната доза и продължителността на приема не могат да се увеличават или намаляват независимо.

Голямо количество от активното вещество може да доведе до развитие на странични ефекти при кърмачета. Недостатъкът няма да има желания ефект, тъй като често болкоуспокояващите имат и противовъзпалителен ефект. В този случай е възможно влошаване на болестта, ще е необходимо да се вземат лекарства, забранени по време на естествено хранене..

Какво да търсите при избора на болкоуспокояващо:

 • дали преминава в кърмата;
 • токсичен или не;
 • след колко време съдържанието на активното вещество в кръвта достига максималната си стойност;
 • период на пълно елиминиране от тялото.

На бележка! Нежелателно е да се приемат сложни лекарства с няколко активни съставки.

С главоболие

Необходимо е да се установи причината за болката. Облекчаващите болката имат различен механизъм на действие. Спазмолитиците отпускат кръвоносните съдове, изглаждат мускулите, облекчават спазмите. Аналгетиците блокират ензим, който стимулира нервните окончания. Лекарствата за мигрена намаляват нервната чувствителност и възпаление и не помагат на други причини за главоболие.

При естествено хранене е допустимо да се приемат едновременно следните лекарства и техните аналози:

 • Парацетамол;
 • Ибупрофен;
 • Не-shpa.

На бележка! Ефектът на Парацетамол се засилва от едновременното използване на неподсладен зелен чай.

За зъбобол

Ако изпитвате болка в устната кухина, трябва да се свържете с вашия зъболекар възможно най-скоро. Възпалителният процес се превръща в причина за обща интоксикация на тялото, поради което фокусът на инфекцията трябва да бъде елиминиран. По-добре е да използвате локално действащи мехлеми и гелове като временна анестезия при ХС. Еднократната употреба на анестетици е приемлива.

Одобрени лекарства:

 • Лидокаин (ултракаин);
 • Парацетамол;
 • No-shpa;
 • Калгел;
 • Камистад Бебе;
 • Dentol Baby.

При болка след цезарово сечение

Болката след раждането може да притеснява жената дълго време. Препоръчително е да приемате облекчаващи средства за болка, докато кърмите след цезарово сечение. Лекарят може да предпише курс на мускулни инжекции.

Най-често използвани:

 • No-shpa;
 • Ултракаин.

Ако все пак трябва да вземете упойка - правилата

Спазването на основните препоръки за прием на лекарства ще намали риска от странични ефекти при кърмачета. Когато кърмите, е важно:

 • Консултирайте се със специалист, за да определите причините за болката, да предпише приемливо лекарство, дозировка и продължителност на приема.
 • Съгласувайте лекарствата с вашия педиатър.
 • Спазвайте стриктно препоръките за приемане на упойка, не превишавайте предписаната доза.
 • Не приемайте систематично аналгетици, те няма да премахнат причината, но могат да навредят на здравето на кърмещата майка и бебето.
 • Необходимо е да се вземе предвид времето на максималната концентрация на лекарството в кръвта. В същото време се намира най-вече в кърмата. Препоръчително е да пиете лекарства веднага след хранене на бебето и да пропуснете следващото, като го замените с адаптирано мляко или изцедено мляко.
 • Следете състоянието на детето. При отклонения от нормата спрете приема на упойката. Ако нежеланите реакции са тежки, свържете се с вашия педиатър.
 • Пийте лекарството, когато се появи умерена болка, без да чакате пристъп на непоносима болка.
 • Ако е възможно, изберете формата на лекарството, която действа локално.
 • Не приемайте 2 или повече лекарства едновременно.
 • Ако трябва да пиете болкоуспокояващо за повече от 3 дни, спрете кърменето за известно време.

Има моменти, когато приемането на лекарства е по-малко вредно от пренебрегването на болката. При естествено хранене е допустимо да се използват едновременно болкоуспокояващи. Сред наличните лекарства трябва да изберете най-безопасния, консултирайте се със специалист. Само здрава и весела майка може напълно да се грижи за бебето си.

Главоболие с НВ. Какви хапчета за болка може да кърми майка

Строго е забранено на кърмачка да приема болкоуспокояващи на случаен принцип!

Понякога няма друг начин да се отървете от болката, освен приемането на болкоуспокояващи. Не трябва да понасяте болка: усещанията за болка имат лош ефект върху функционирането на тялото на майката. Но е много важно да изберете правилното лекарство: в крайна сметка кърмещата майка в никакъв случай не може да облекчи болката.

Възможни причини за главоболие при кърмачки

Главоболието след раждането може да се появи по различни причини. Основните причини са следните:

 • постоянен стрес, преумора, липса на физическа помощ при грижите за дете;
 • обостряне на мигрена;
 • скокове в кръвното налягане (повишаване, намаляване) поради неизправности на сърдечно-съдовата система;
 • острите респираторни заболявания често провокират главоболие;
 • развитие на новообразувания;
 • неизправности в работата на жлезите с вътрешна секреция.

Също така, развитието на главоболие може да бъде повлияно от остеохондроза на шийните прешлени, метеорологична зависимост и честа употреба на кафе напитки. Ето защо, преди да започнете да приемате някакво лекарство, трябва да разберете причините за болката..

Ефекти на болкоуспокояващите върху кърменето

Няма подробно проучване на ефекта на лекарствата за болка върху кърмата и съответно върху бебето. Следователно майката научава какво може и какво не може да се пие от инструкциите за лекарството, което като цяло не включва използването на лекарства по време на кърмене..

Някои болкоуспокояващи са одобрени за употреба с повишено внимание по време на кърмене, тъй като те не са силно токсични и нямат изразен отрицателен ефект върху бебето..

За да решите какво да пиете за кърмачка от одобрени лекарства, първо трябва да се консултирате с общопрактикуващ лекар, особено ако имате силна постоянна болка. Специалистът ще открие основната причина и ще предпише правилните лекарства за всеки отделен случай.

Ако болката не продължи дълго или изчезне след използване на билкови лекарства, тогава приемането на болкоуспокояващи може да се избегне.

От разрешените болкоуспокояващи, както майката, така и бебето са подходящи за две лекарства - "Panadol" и "Ibufen", както и техните аналози. Активните съставки на тези лекарства са част от антипиретични сиропи за новородени бебета, съответно те са подходящи за майки. Лекарят ще предпише най-добрия вариант под формата на таблетки, супозитории или мехлеми.

Забранени лекарства са аналгин, аспирин, цитрамон и техните аналози, тъй като употребата им може да предизвика алергична реакция при бебето.

Общи насоки за приемане на болкоуспокояващи

Когато приемате дори най-безопасните лекарства, трябва да следвате някои прости указания:

 • Препоръчително е да приемате лекарството веднага след кърмене, така че да мине достатъчно време преди следващото хранене и концентрацията на веществото в кръвта на майката и в кърмата й да намалее.
 • След като вземете лекарството, трябва внимателно да наблюдавате реакцията на бебето за поява на алергични или други негативни реакции.
 • В никакъв случай не се препоръчва комбинирането на болкоуспокояващи помежду си, за да се избегне увреждане на стомашно-чревния тракт..
 • Не се препоръчва продължителна употреба на болкоуспокояващи..

Ако лекарят въпреки това е предписал лекарство, което има риск от неблагоприятни ефекти върху тялото на бебето чрез майчиното мляко, трябва временно да спрете храненето за целия период на лечение, но да продължите да изпомпвате.

Профилактика на главоболие

Ако следвате простите правила за предотвратяване на главоболие, няма да е необходимо да мислите как да облекчите болката..

Като начало трябва да се научите как правилно да планирате ежедневието си: опитайте се да спите достатъчно, когато бебето спи, а не се опитвайте да повтаряте всички домакински задължения. Ако е необходимо, не се колебайте да се свържете с членовете на семейството за помощ.

Престоят на чист въздух ще бъде от полза както за мама, така и за бебето. Опитайте се да правите това поне два пъти на ден, в зависимост от метеорологичните условия. В този случай трябва да напуснете апартамента, за да се проветри, тъй като престоя в задушна стая може да провокира главоболие.

Най-доброто лекарство за всички болести е ходенето на чист въздух

Трябва да се опитате да запазите спокойствие и да не изпадате в паника по най-малката причина - стресът е най-добрият приятел на главоболието.

Ако се появи лека болезненост в областта на главата, можете да помолите семейството си да направи лек масаж на врата, тила и слепоочията.

В случай на чести рецидиви на главоболие, не можете да направите без консултация с лекар. След подходящ преглед той ще предпише болкоуспокояващи, които са одобрени за кърмене..

Облекчаващо болката при кърмене

Болка по време на менструация, травма, мигрена, вадене на зъби - тези и други ситуации изискват помощ, но кърмещата жена е ограничена в избора на лекарства. Затова задачата на лекаря е да помогне на майката и да не навреди на бебето. Това не означава, че трябва да се търпи болка! Разбираме какви лекарства могат да се приемат в тази статия.

Условия за ползване

Д-р Комаровски например препоръчва да се избягва употребата на болкоуспокояващи по време на кърмене или бременност, тъй като някои лекарства просто не са преминали подходящи клинични изследвания. Ако жената обаче не може да толерира силна болка, не си струва да чакате тя да отмине сама или да използва съмнителни народни методи. Ето няколко правила, които да ви помогнат бързо да се справите с проблема и да не навредите на себе си и на детето си:

 • Важно е да се разбере: болкоуспокояващите само облекчават симптома, но не лекуват самата болест. Ето защо, в случай на болезнен дискомфорт, се препоръчва да се консултирате с лекар, да откриете причината за дискомфорта и да го отстраните. Така че, в случай на зъбобол, посетете зъболекар, ако той „стреля“ в ухото - УНГ лекар. Ако основната причина не бъде отстранена, болката ще се повтаря отново и отново, което изисква друго лекарство..
 • Дори за лекарството, предписано от лекаря, проверете анотацията, или по-скоро раздела „Употреба по време на бременност и по време на кърмене“. Няма забрани - приемайте и в препоръчаната дозировка. Но! Количественият преход на лекарствени вещества в майчиното мляко е изследван само за няколко лекарства. Ето защо, в повечето случаи ще видите, че по време на бременност и кърмене лекарството не е проучвано или бременността и кърменето са противопоказания за употреба (именно поради липсата на изследвания върху тази група).
  Някои майки се опитват да намалят вредата от лекарствата чрез намаляване на дозата. Не се препоръчва да се прави това, очакваният ефект няма да настъпи (особено ако говорим за средства, които са допустими по време на кърмене!).
 • Потърсете в инструкциите важен за нас показател - периодът на отнемане на наркотици. По правило е еднакво за кръвната плазма и кърмата. Така че можете да изчислите периода, когато лекарството напуска тялото ви. Аналгетиците проникват едновременно в кръвта и в майчиното мляко: това изисква само половин час, максималната концентрация настъпва за 1-1,5 часа. И отнема повече време - до 2-7. Полуживотът на парацетамол, например, около 3, и ацетилсалицилова киселина - до 7.

Важно е!

По този начин идеалното време за приемане на продукта е след вечерно хранене. Бебетата, дори новородените, спят 3-4 часа по това време, през този период лекарството не само ще има време да премахне болката при майката, но и ще се отдели от тялото й, включително от млякото.

Зъболечение

Някои млади майки се страхуват да отидат да лекуват зъбите си, защото някъде са прочели, че анестезията може да има лош ефект върху качеството на кърмата. Всъщност това не е така: лекарят прави локална инжекция, която има краткосрочен ефект и бързо се елиминира от тялото, така че не вреди на здравето на бебето? Както се посочва в онлайн списанието Doctor Zubov. Така че е възможно и необходимо да се лекуват зъбите с анестезия по време на лактация. По-добре е да изясните кое лекарство ще ви бъде приложено предварително, като същевременно информирате зъболекаря за кърменето. В този случай лекарят ще избере оптималното лекарство, което не само перфектно ще облекчи болката по време на лечението на зъбите, но и ще се отдели от тялото възможно най-бързо..

Списък на одобрените лекарства

Сега една жена може да се обърне за помощ към интернет: просто въведете подходящото име на лекарството в търсачката и няколко сайта ще ви кажат дали е разрешено да го приемате по време на бременност или кърмене. Например, има универсална референтна електронна лактация. Ако говорим за болкоуспокояващи, които обикновено се използват при силно главоболие и зъбобол, както и по време на изключително болезнени периоди, то тук е пълен списък на таблетките, които можете да пиете, както и интрамускулни, външни и ректални лекарства:

 • Препаратите, съдържащи парацетамол, намаляват температурата и болката, а също така спомагат за отшумяване на възпалителните процеси. Основната част напуска тялото няколко часа след поглъщането.
 • Препаратите на основата на ибупрофен действат при зъбобол, дискомфорт в ставите и мускулите. Супозиториите и хапчетата облекчават температурата и помагат да се справят със симптомите на ARVI. Когато се използват лекарства, по-малко от един процент от активното вещество попада в млякото - това е напълно безопасно за бебето.
 • От спазмолитиците, тоест лекарства, които отпускат гладката мускулатура и облекчават спазмите, no-shpa е разрешено при кърмене. Лекарството елиминира дискомфорта в червата, може да се използва при стомашни спазми или бъбречни колики.
 • Ако кърмещата майка трябва да лекува кариес или да премахне зъб, могат да се използват инжекции с ултракаин или лидокаин за облекчаване на тези процеси. Те бързо осигуряват аналгетичен ефект и след това се елиминират от тялото също толкова бързо..
 • При особено силен синдром на болка е позволено да се приема "Ketorol" (известен е още като "Ketanov" и "Ketalgin"). Това е нестероидно противовъзпалително лекарство, което бързо облекчава болката. Използва се при мигрена и менструални болки. Два часа след поглъщането преминава в кърмата, но концентрацията му е толкова ниска, че дори американски и европейски лекари позволяват приема на Кеторол от кърмачки.
 • Диклофенак. Ако болката е причинена от натъртване, навяхване или друго „спортно“ нараняване, лекарите предлагат да се използват специални противовъзпалителни мехлеми за облекчаване на болката. Веществото не влияе по никакъв начин на качеството и количеството мляко, бързо се екскретира от организма. Диклофенак е противопоказан при хора с високо кръвно налягане или язвена болест.

Забранени лекарства

Всички тези хапчета са почти сигурно във вашия лекарски шкаф. Но те са строго забранени за жени, които кърмят. Този списък включва:

 • Аналгин. В повечето страни това лекарство по принцип е забранено за употреба (не само от кърмещи жени), тъй като съдържа вещество, провокиращо развитието на агранулоцитоза. Ако попадне в кърмата, това има изключително негативен ефект върху бъбреците и кръвоносната система на бебето. Analgin е част от "Baralgin", "Tempalgin", "Spazmalgon", "Pentalgin", "Spazgan". Одобрен за употреба само в най-екстремните случаи, при високи температури, които не са объркани от други лекарства. След това се прави интрамускулно инжектиране на аналгин с димедрол и папаверин. Такива радикални методи обаче могат да бъдат предписани само от лекар.!
 • "Nimesil" ("Nise", "Nimid" и други лекарства на основата на нимезулид). Има почти незабавен аналгетичен ефект. Но поради липсата на достатъчен брой клинични проучвания е забранено за употреба от бременни и кърмещи жени, както и деца под 12-годишна възраст..
 • Ацетилсалицилова киселина (аспирин и цитрамон). Оказва отрицателно влияние върху работата на стомашно-чревния тракт на бебето, допринася за нарушаването на бъбреците и хематопоетичната система.

Важно е!

Както можете да видите, има много повече одобрени лекарства, отколкото незаконни. Така че не си струва да страдате от болка, страхувайки се да навредите на детето с едно хапче или инжекция за облекчаване на болката. Разбира се, не е нужно да злоупотребявате и с лекарства: при зъбобол трябва да посетите зъболекар, с постоянни главоболия - невролог, за да разберете причината им и да намерите начин за ефективно лечение.

Болкоуспокояващи за кърмачки

Периодът на кърмене, както и бременността, предшестваща го, е изпълнен с много ограничения. Кърмещата майка трябва да бъде особено внимателна към това, което яде, и още повече към приеманите фармацевтични продукти - всяко вещество, което постъпва в тялото, по един или друг начин, влияе върху качеството на кърмата. Освен това алергичната реакция под формата на обрив и зачервяване далеч не е най-лошото нещо, което може да се случи. Някои лекарства могат да причинят по-сериозни нежелани реакции при кърмачета, до увреждане на черния дроб, червата или промени в състава на кръвта. Но какво, ако идващата болка е непоносима? В някои ситуации просто не можете да правите без да приемате хапчета! В този случай основното е да изберете лекарството, което е най-малко вредно за детето, и също така да вземете предвид нюансите на приема му..

Обезболяващи средства, разрешени за кърмачки

Никой фармаколог няма да ви даде 100% гаранция, че приемът на конкретно лекарство няма да повлияе на състоянието на детето - такова заключение може да даде само специалист, запознат с характеристиките на конкретно бебе, поради което, преди да вземете някакво хапче, е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар. Въз основа на клиничната картина лекарят може да препоръча един от видовете болкоуспокояващи, които са разрешени за кърмене:

1. Кеторолак (Ketanof, Ketanol и др.) Не се препоръчва през първите 3 седмици след раждането, но впоследствие е приемлив еднократен прием на хапчета. Той перфектно облекчава болезнеността и малко сваля топлината..

2. Ибупрофен (Ибуфен, Нурофен и др.) Е ефективен при болки от всякакво естество и местоположение - ставни, зъбни, главоболие, мускули и др. Препоръчва се също при треска.

3. Парцетамол (Panadol) е разрешен не само за млади майки, но и за техните новородени в случаи на настинки, вирусни инфекции или висока температура.

4. Диклофенак се счита за един от най-безопасните за НВ. Трябва обаче да се вземат предвид общите противопоказания: стомашно-чревни заболявания и артериална хипертония.

4. Ултракаинът или лидокаинът се използват за локална анестезия при болезнено дентално лечение или неусложнена операция.

5. Drotaverinum (No-shpa) се използва при спазми. Най-често кърмачките облекчават дискомфорта от връщането на менструацията с тези болкоуспокояващи..

Тези лекарства практически не преминават в кърмата и бързо се екскретират от тялото. Не си струва обаче да злоупотребявате дори с условно безопасни лекарства, да се самолекувате и да ги приемате неконтролируемо.

Таблетки, които трябва да се избягват

Списъкът на забранените болкоуспокояващи за кърмачки не е толкова дълъг, но си струва да го запомните - всяко от тези хапчета влияе върху качеството на млякото и причинява нежелани реакции при бебетата:

1. Аспиринът причинява неизправности в черния дроб и други вътрешни органи на бебето. Освен това изобщо не е необходимо „страничният ефект“ да се прояви незабавно - употребата на това лекарство може да се почувства след няколко години.

2. Цитрамонът също има отрицателен ефект върху черния дроб. Освен това кофеинът, който е част от таблетките, възбужда нервната система и причинява безсъние..

3. Аналгинът инхибира хемопоезата на новороденото и влияе негативно на бъбреците. В допълнение, под въздействието на аналгин, обемът на лактация е значително намален. Това лекарство обаче не се препоръчва не само за кърмещи майки, но и за други пациенти - в десетки страни се счита за забранено за употреба..

4. Болкоуспокояващите с кодеин причиняват летаргия, сънливост, апатия у детето, а също така потискат неговата умствена дейност.

5. Всички комбинирани аналгетици също са забранени за жени по време на хепатит В, тъй като комбинацията от две или повече фармакологични вещества увеличава риска от развитие на алергии.

6. Лекарите предписват нимезулид на кърмещи майки само в спешни случаи, тъй като няма конкретни резултати от изследванията за връзката между това вещество и състава на кърмата..

Следователно, когато се свържете с лекар с остра болка, е задължително да определите, че хранете бебето - това ще му позволи да предпише адекватно лечение, което е безопасно и за двете.

Някои нюанси на прием на болкоуспокояващи

Разбира се, в случай на тежки болезнени симптоми, не е необходимо да страдате и да търпите, отказвайки си лечение. Към всяко лекарство обаче трябва да се подхожда с максимална отговорност. Съветите на приятели или майки от „форума“ може да са доста уместни в техния случай и абсолютно неприложими във вашия, така че единственият човек, чиито препоръки трябва да бъдат спазени, е лекуващият лекар. Освен това трябва да вземете предвид редица правила и особености на приемането на аналгетици от кърмещи майки:

 • Първото и най-важно нещо е да се идентифицира източникът на болката. Ако неприятните симптоми са от еднократен характер, приемът на болкоуспокояващи е оправдан. Въпреки това, при редовна нужда от лекарства, трябва да се обърне внимание на лечението, а не на временно облекчаване на болезнените симптоми. Така че, например, по-логично е да излекувате зъб 1 път, отколкото да поглъщате хапчета в продължение на една седмица.
 • Ако кърмещата майка се нуждае от сериозна терапия или операция, отказът от обезболяващи в полза на хепатит В е неприемливо. В такива ситуации бебето се прехвърля на изкуствено хранене, а майка му получава необходимите медицински грижи..
 • При еднократна употреба на силна упойка е необходимо да се вземе предвид периодът на нейното елиминиране (тази информация може да се прочете в инструкциите за лекарството). По това време си струва да се откажете от кърменето, като замените обичайното мляко с адаптирана смес..
 • Болезнените периоди по време на кърмене в повечето случаи не изискват допълнителна анестезия - при хранене се произвежда окситоцин, който ще помогне да се отървете от дискомфорта по естествен път.
 • Ако има избор между супозитории и таблетки, по-добре е да изберете супозитории - те се усвояват по-бързо. Също така е за предпочитане да се използват гелове и мехлеми с аналгетици, ако се налага локално действие (например при мускулни или ставни проблеми).

Тези правила ще намалят рисковете както за кърмещата майка, така и за новороденото, тъй като те отчитат нуждите и на двете.

Безопасни начини за облекчаване на болката

Има много методи за облекчаване на дискомфорта без лекарства. Разбира се, болкоуспокояващите ще помогнат да се справите с това състояние най-бързо, но в някои случаи алтернативите ще бъдат също толкова добри. Кърмещите майки трябва да възприемат следните методи:

1. Масаж. Просто омесете мястото на болката - например слепоочията, коляното или гърба. Не бъдете твърде ревностни - движенията трябва да са меки, поглаждащи, месещи. Необходимо е кожата да се зачерви леко - тогава кръвта ще тече към областта и болката постепенно ще отшуми.

2. Физиотерапевтични упражнения. Този метод е добър само в случай на мускулен спазъм. Омесете болния крайник, като постепенно увеличавате интензивността на натоварването и вие самите няма да забележите как с всяко упражнение неразположението ще намалява.

3. Студени компреси. Този тип облекчаване на болката е полезен и при мускулни проблеми. Поставете парчета лед в торба, използвайте нагревателна подложка със студена вода или в краен случай храна от фризера - основното е, че температурата на компреса е значително по-ниска от стайната.

4. Контрастен душ. Парете тялото си под течаща гореща вода и след това превключете крана на по-хладен (никога студен!). Това ще доведе до разширяване на съдовете и ще облекчи главоболието. Вярно е, кърмещите майки трябва да внимават да не изстинат гърдите си..

5. Дихателна гимнастика. Легнете на леглото си, отпуснете се, поемете дълбоко въздух и издишайте рязко след секунда. Като цяло едно вдишване трябва да отнеме около 5 секунди. Повторете тези вдишвания 10-15 пъти.

6. Медитация. Понякога най-доброто средство за облекчаване на болката може да бъде няколко минути, посветени на себе си. Заемете релаксираща поза, затворете очи и се съсредоточете върху вашите безболезнени усещания. Концентрацията ще помогне да се изведат на преден план други чувства, които ще ги накарат да забравят за неприятните чувства..

7. Зелен лист. Зелето се счита за един от най-добрите домашни лечители. Отчупете месест лист от главата, прикрепете вътрешността към болезнената област - и симптомите ще изчезнат в рамките на 15-20 минути. Този метод е особено добър за подпомагане справянето с мигрена..

8. Лимон. Пулпата на този цитрус се счита за добър аналгетик при главоболие. Просто го нанесете върху слепоочията си, след като преди това сте го отлепили, за да облекчите болезнените усещания.

9. Сок от цвекло. Направете компрес с памучни тампони, потопени в прясно изцеден сок от корени, за да успокоите слепоочията..

10. Вдишване. Вдишайте двойка ябълков оцет 1: 1, разреден с вода. Такива инхалации трябва да продължат поне 5 минути, дори ако мигрената отстъпи по-рано..

Опитайте един от предложените начини за облекчаване на болезнените усещания, преди да пиете болкоуспокояващи - това ще ви помогне да възстановите отлично здраве и да не се притеснявате от странични ефекти за детето.

Какви болкоуспокояващи можете да пиете, докато кърмите

Почти всяка млада майка ще направи всичко, за да нахрани новороденото си бебе не с изкуствена формула, а с кърмата си. Кърменето или GV, както го наричат ​​много майки, е много важно за бебето през първата година от живота му.

Има обаче и друга страна на кърменето: майката трябва да се придържа към определена диета по време на кърмене, а също така да бъде внимателна с приема на лекарства. Така че, не всички обичайни болкоуспокояващи и простудни лекарства са приемливи, когато се приемат по време на кърмене. Затова често майките са принудени да търпят силно главоболие, което не може да бъде преодоляно с народни методи и страдат от настинки..

И така, има ли болкоуспокояващи, които могат да се приемат по време на кърмене, какви лекарства могат да се приемат с това, как какво не може да се вземе, нека разберем всичко това по-подробно.

Лекарства за кърмене и болка

Повечето млади майки предпочитат да понасят болката до последно, но може да дойде момент, в който търпението да приключи и болката да стане толкова непоносима, че да пречи на грижите за детето.

И така, какви правила трябва да се вземат под внимание, за да се разбере дали е възможно да се вземе обезболяващо и кое:

 • в никакъв случай не си „предписвайте“ това или онова средство за облекчаване на болката, докато кърмите, само ако вашият приятел го е пил и бебето няма нищо. Всички случаи са индивидуални и само лекуващият лекар може да предпише лекарства за болка. Освен това, когато лекарството попадне в тялото на детето, последствията могат да бъдат изключително негативни;
 • дори лекарят да Ви е предписал лекарството, не забравяйте да прочетете отново инструкциите му;
 • не намалявайте дозата на забранено обезболяващо средство, защото дори в ограничени количества може да бъде опасно за детето.

Не се отпускайте и не приемайте големи количества от лекарството, което може да се използва по време на кърмене. Всъщност понякога има случаи, когато лекарство, което не представлява особена опасност за здравето на бебето, може да провокира спирането на лактацията дори в случай на краткосрочен прием.

Не мислете, че тези лекарства, които могат да се приемат по време на кърмене, са абсолютно безвредни за бебето. Те отравят тялото му в една или друга степен, тъй като все още не могат да бъдат отделени от органите на бебето.

В ограничени дози и в изключителни случаи можете да приемате определени лекарства, но не прекалявайте и наблюдавайте реакцията на бебето и отменяйте приема им навреме.

Какви болкоуспокояващи могат да се приемат по време на кърмене?

В ограничени дози и само когато има спешна нужда от това, е възможно да се приемат нестероидни болкоуспокояващи по време на кърмене, включително:

 • Напроксен;
 • Кетропрофен;
 • Ибупрофен.

Много е желателно приемът на такива лекарства по време на кърмене да не е систематичен, а еднократен, тъй като до края техните свойства върху ефекта върху тялото на малки деца са много слабо проучени, така че е по-добре да не рискувате.

Ако имате силно главоболие, можете да вземете еднократно:

 • Кеторол или Кетанов;
 • Парацетамол;
 • Не-Шпу.

А при зъбобол или анестезия при лечение на зъби е допустимо да се използва ултракаин или лидокаин, по време на кърмене тези болкоуспокояващи се считат за най-безопасните както за кърмачка, така и за бебе.

Какви лекарства не трябва да се приемат?

Ако обаче всички горепосочени лекарства могат да се приемат по време на кърмене в разумни граници и в екстремни случаи, тогава има редица лекарства, които не трябва да се приемат по време на кърмене при никакви обстоятелства. Между тях:

 • Аспирин;
 • Аналгин и неговите аналози;
 • Цитрамон.

Работата е там, че Analgin и неговите аналози могат да причинят тежки алергии при дете, а Aspirin и Citramon имат изключително негативен ефект върху вътрешните органи на бебето, които все още са толкова слабо развити, което може да доведе до здравословни проблеми в бъдеще..

Понякога анестетикът, базиран на определени активни вещества, може да помогне за справяне с болката, приемът на която е разрешен по време на лактация под една или друга форма. Например, ибупрофен може да се приема като гел или супозитория, докато Ketans може да се приема като гел. Една или друга форма на лекарството ще помогне да се направи така, че да повлияе на болезнения орган, а не на цялото тяло като цяло. В тази връзка ректалните супозитории ще бъдат най-безопасните и ще създадат по-дълготраен ефект за облекчаване на болката..

Какво да направите, ако трябва да вземете мощно лекарство?

Понякога ситуацията се развива така, че кърмещата майка все още трябва да приема точно лекарството срещу болка, което е забранено по време на кърмене. В такива случаи решението в полза на приема на лекарството има право да бъде взето само от лекуващия лекар, а не от външни съветници. Както всъщност и в други случаи е препоръчително по време на хранене да се съгласите с лекаря за всички лекарства, които планирате да приемате.

Ако имате нужда от еднократна доза мощно средство за облекчаване на болката, по-добре е да играете безопасно и да изцеждате мляко, като замените едно от кърмите с адаптирано мляко.

При лечение на зъби, ако лекарят е използвал лидокаин или ултракаин за анестезия, не си струва да изцеждате мляко, тъй като тези лекарства са склонни незабавно да се екскретират от тялото.

Ако майката има сериозно заболяване, което изисква продължително лечение с мощни лекарства, тогава детето трябва да бъде прехвърлено на изкуствено хранене. Тъй като не е известно колко дълго ще продължи лечението и колко бързо лекарствата ще бъдат изведени изцяло от организма.

Като правило, ако майката няма хронични заболявания или сериозни здравословни проблеми, необходимостта от пиене на хапче от главата няма да възникне твърде често и не трябва да се насилвате да страдате и от болка. Е, ако главоболието или зъбоболът са станали твърде чести, тогава не можете да се натъпчете с хапчета и да отидете на лекар.

Какви болкоуспокояващи могат да се приемат по време на кърмене - подробни инструкции

Добър ден и добро настроение на вас, скъпи наши читатели.

Болката от различен произход е чест спътник на следродилния период. Какво да правим в такива случаи, защото просто е непоносимо да търпим дискомфорт, а лошото здраве на майката може да повлияе доста негативно на качеството на млякото. Днес ще говорим за това какви болкоуспокояващи могат да се използват за кърмене и какви лекарства трябва да се изхвърлят..

 1. Безопасни средства за зъбобол
 2. Зъбобол по време на кърмене - как да облекчим болката
 3. Как да се справим с мигрена, какви болкоуспокояващи могат да се приемат
 4. Болка след цезарово сечение, по време на менструация, с хемороиди
 5. Лекарства и действия за болка след цезарово сечение
 6. Подготовка и действия за болезнени периоди
 7. Препарати за хемороиди
 8. Общи правила за прием на болкоуспокояващи по време на кърмене
 9. Как да приемате аналгетици по време на кърмене
 10. Няколко думи в заключение

Безопасни средства за зъбобол

В процеса на раждане на дете почти целият калций се изразходва за растежа и развитието на бебето, поради което след раждането възникват проблеми със зъбите при много майки.

Разбира се, знаете, че при кариес и други зъбни заболявания, трябва незабавно да се свържете със специалист. Но ако зъбоболът е започнал през нощта или няма начин да стигнете до клиниката, можете да вземете хапче за упойка, просто трябва да знаете кое, за да не навредите на здравето на бебето.

Зъбобол по време на кърмене - как да облекчим болката

Инструмент номер 1. Ketanov, Ketonal - лекарство от нестероидна противовъзпалителна група, има антипиретично, аналгетично действие, напълно съвместимо с кърменето.

Много малка доза активни вещества постъпва в млякото; това не влияе върху състоянието на детето. Максималната концентрация на лекарството в плазмата настъпва в рамките на 45-55 минути, тя се екскретира от тялото за 4,5-6 часа. Произвежда се под формата на ректални супозитории.

Средства № 2. Лидокаин, ултракаин - безопасни продукти за локално приложение.

Инструмент номер 3. Анестетични мехлеми и гелове, които се използват за никнене на зъби при кърмачета - Kalgel, Dentol Baby, Kamistad baby, Traumeel.

В допълнение към болкоуспокояващите можете да използвате местни антибактериални средства - фурацилин, хлорхексидин.

Преди да изпиете лекарството, изплакнете устата си с топъл бульон от градински чай, лайка, сол и разтвор на сода, измийте зъбите си. Такива прости манипулации ще помогнат за леко намаляване на дискомфорта..

Как да се справим с мигрена, какви болкоуспокояващи могат да се приемат

Хронична липса на сън, умора, нервно напрежение, спадане на кръвното налягане, хормонални промени, ПМС - всичко това води до силно главоболие при кърмещи жени. Не е нужно да търпите болка, има безопасни лекарства, които да ви помогнат да се справите с мигрена.

Какво могат да приемат кърмещите майки при главоболие?

Инструмент номер 1. Парацетамол и лекарства на негова основа - Panadol, Strimol, Efferalgan. Не повече от 20% от активните вещества ще влязат в млякото, по-добре е да вземете лекарството веднага след хранене - максималната му концентрация в кръвта се наблюдава в рамките на 30 минути, почти напълно се екскретира за 2-3 часа.

Инструмент номер 2. Ибупрофен, Нурофен, Ибуфен, Ибупром - не влияят върху благосъстоянието на детето. Има ибупрофен супозитории, които са щадящи и ефективни..

Инструмент номер 3. Sumamigren - помага бързо да се отърве дори от много силна мигрена, но има силни странични ефекти.

Всички тези лекарства имат антипиретични свойства, така че можете да ги приемате при настинки и грип..

В началния етап на мигрена, когато болката не е изразена, контрастният душ ще помогне да се справите с неприятните усещания - насочете последователно потоци студена и гореща вода директно към короната. Продължителността на процедурата е 7-10 минути, след което можете да масажирате, да гребете косата си.

Силният черен сладък чай помага да се справите добре с главоболието - тази напитка не може да се нарече най-безопасната за дете, но еднократна доза няма да навреди на бебето, пийте я веднага след хранене.

Често се появява главоболие при остеохондроза на гръдния кош, в такива случаи е по-добре да се използват анестетични и затоплящи мехлеми. Най-безопасните лекарства по време на кърмене са Меновазин, Нурофен и Ибупрофен под формата на гел, Finays, Хондроксид, Биопин.

Болка след цезарово сечение, по време на менструация, с хемороиди

Болката в областта на слабините се появява при почти всички жени след раждането и ако бебето е родено чрез цезарово сечение, тогава дискомфортът се увеличава няколко пъти и следоперативните шевове също притесняват. Как най-добре да се справим с проблема, какви болкоуспокояващи след цезарово сечение могат да кажат лекарят в болницата.

Лекарства и действия за болка след цезарово сечение

No-Shpa ще помогне за премахване на болката; за по-бързо действие е по-добре да използвате лекарството под формата на инжекционен разтвор. В гинекологията се използва и ултракаин, който бързо и продължително елиминира неприятните симптоми..

Ако болката не отшумява дълго време, има отделяне от шева - незабавно се консултирайте с гинеколог. В никакъв случай не можете да игнорирате този вид болка, защото при нагнояване или тежки усложнения бебето ви може да остане дълго време без вниманието на майката.

Подготовка и действия за болезнени периоди

Рядко се появяват неприятни усещания по време на менструация по време на кърмене, тъй като през този период тялото произвежда достатъчно количество хормон, който предотвратява свиването на матката.

Но ако имате болезнена болка по време на менструацията, вземете No-Shpa. Това лекарство е включено в групата на безопасни лекарства, но ефектът му върху тялото на бебето не е напълно изяснен..

Опитайте се да вземете хапчето веднага след хранене на вашето бебе, за да намалите дозата лекарства, които ще влязат в тялото на бебето. Това лекарство ще помогне за облекчаване на болка и спазми в бъбреците, черния дроб, червата.

Препарати за хемороиди

Друга честа и неприятна последица от раждането е хемороидите, болестта причинява ужасна болка и дискомфорт. Ректалните супозитории, спрейове и мехлеми ще помогнат за справяне с неприятните симптоми - Gemoderm, Relief, Procto-Glivenol, Posterisan.

Общи правила за прием на болкоуспокояващи по време на кърмене

Дори ако приемате одобрени болкоуспокояващи, пак трябва да се придържате към определени правила, основното от които е да не предписвате сами лекарства. Инициативата може да има негативни последици за вас, алергии и нарушения на изпражненията при бебето.

Как да приемате аналгетици по време на кърмене

Който казва, че просто трябва да изпиете хапче, греши. Нито едно лекарство не толерира безотговорно отношение, защото има определени правила за приемане.

Правило едно: посетете лекар, за да установите причината за появата на неприятни усещания, тъй като болката е защитна реакция на тялото, което показва различни неизправности в тялото.

Правило две: внимателно проучете анотацията към лекарствата, специално внимание се изисква към раздела, който посочва степента на безопасност на лекарството за бременни и кърмещи жени, възможни странични реакции.

Правило трето: всяко лекарство може да се приема еднократно. Дългосрочното лечение не е безопасно за бебето, така че ще трябва да спрете кърменето за известно време.

Правило четвърто: спазвайте дозировката, не трябва да намалявате дозата на лекарството, за да не навредите на детето. Лекарството няма да действа и бебето все още ще получава своята част от лекарството от кърмата. Също така не трябва да увеличавате дозата - това няма да ви помогне да се справите по-бързо с болката, но негативните последици от такова лечение са осигурени за вас и вашето бебе.

Правило пето: проучете в инструкциите периода на абсорбция и полуживот на лекарството. Повечето аналгетици действат бързо, в рамките на 30-40 минути, като през това време активните вещества попадат и в кърмата. Отнемането им от тялото отнема 2-3 часа..

Правило шесто: опитайте се да използвате средства, които се абсорбират в кръвта в минимални дози - болкоуспокояващи след раждане, мехлемите помагат добре. Действието им няма да бъде толкова бързо, колкото след приема на хапчетата, но възможно най-безопасно..

И сега - ОСНОВНОТО ПРАВИЛО: трябва ясно да научите списъка с лекарства, които не трябва да се приемат по време на кърмене.

Аналгинът и лекарствата, които го съдържат - Баралгин, Спазмалгон, Темпалгин - са включени в първата рискова група за кърмене.

Нимезулид, Найз, Нимид - тяхната безопасност за кърмещи жени не е доказана.

Аспирин, Цитрамон, Аскофен, таблетки, съдържащи кодеин, фенобарбитал - съдържат компоненти, опасни за здравето на бебето.

Няколко думи в заключение

Днес разбрахме какви болкоуспокояващи могат да се пият по време на кърмене, запознахме се с основните правила за безопасна терапия.

Изберете внимателно лекарствата си, започнете лечението, когато се появят първите неприятни симптоми, не стартирайте болестта. Разкажете ни в коментарите как се справяте с болката по време на кърмене, какви средства ви помагат да се отървете от неприятните симптоми.

И не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи, може би някой от тях сега страда от мигрена или зъбобол..

Какви лекарства са разрешени за облекчаване на болката при хепатит В

По всяко време може да са необходими болкоуспокояващи по време на кърмене. По-често спазмът и болката се появяват в най-неподходящите моменти. Повечето кърмещи жени предпочитат да издържат или да използват народни средства - те се затоплят, охлаждат, прилагат. Въпреки това, в някои случаи дискомфортът не може да бъде толериран. Например не изчаквайте мигрена или зъбобол. При някои майки след раждането менструалното кървене е придружено от спазми. По-добре вземете болкоуспокояващото и издишайте. Но е важно да знаете кои хапчета можете да пиете с НВ.

Как да проверите лекарството за съвместимост с хепатит В

По време на кърмене е нежелателно да се пият каквито и да е лекарства, тъй като много активни съставки проникват в кръвта. Оттам лекарствата преминават в кърмата и се доставят на бебето. Някои лекарства се освобождават в малки дози, докато други в големи. Някои лекарства се считат за безопасни, докато други изискват спиране на кърменето.

Ако решите да вземете лекарството, първо трябва да се уверите, че е безопасно. За това лекарството се тества за съвместимост с HS. На какво трябва да обърнете внимание:

 • дали активното вещество е токсично и как действа върху тялото;
 • след колко време лекарството се отстранява от кръвта;
 • дали активното вещество преминава в кърмата;
 • мога ли да приемам лекарството по време на кърмене;
 • какви са противопоказанията.

Докато кърмите, по-добре е да използвате болкоуспокояващи, които имат краткотрайно действие - до 4 часа. Важно е лекарството да бъде одобрено за употреба с хепатит В. Ако тези условия са изпълнени, тогава можете самостоятелно да вземете минималната ефективна (препоръчителна) доза от лекарството.

Лекарства, които се приемат с повишено внимание по време на хепатит В или които са противопоказани за хепатит В, могат да се използват само по указание на лекар.

Можете да проверите съвместимостта на лекарствата с кърменето тук:

Болкоуспокояващи, одобрени за HV

Обикновено дискомфортът, спазмите и дискомфортът възникват неочаквано. По-добре е, ако мама е въоръжена с полезна информация и не се обърка. По време на кърмене не можете да приемате обичайните хапчета, които са помагали преди. Повечето лекарства вече са забранени. Облекчаващите болката могат да се използват при кърмене, но не всички.

На първо място, трябва да запомните какви лекарства лекарят е предписал на детето. Обикновено, за болка и треска, децата се препоръчват лекарства въз основа на:

 • парацетамол;
 • ибупрофен.

Тези лекарства са доказани и безопасни. Активните съставки се понасят добре и рядко причиняват нежелани реакции. Кърмещата майка може също да приема лекарства с ибупрофен или парацетамол. Дори те да влязат в бебето чрез кърмата, тялото му няма да реагира негативно.

Ако болката е силна или лекарствата не помагат, тогава можете да използвате лекарството еднократно въз основа на:

 • кеторолак;
 • кетопрофен;
 • диклофенак.

Въпреки това, систематичната употреба на такива лекарства по време на кърмене не се препоръчва..

След цезарово сечение

След раждането чрез цезарово сечение жената се притеснява от болка. Кърмещата майка не може да търпи дискомфорт. По време на болка се произвежда адреналин и потиска окситоцинът. Болката влияе негативно на лактацията, особено в първите дни след раждането. Следователно, независимо от факта, че жената храни новородено, й се предписват болкоуспокояващи..

След раждането болката в долната част на корема се появява поради спазъм. Те са особено забележими при кърмене. Стимулирането на зърното причинява производството на окситоцин и в резултат на това свиването на матката. При тежки спазми на жената се предписват инжекции с дротаверин (No-Shpu).

Облекчаващите болката след цезарово сечение обикновено се изискват в болницата. След изписването жената не трябва да има силна болка. Ако те са, тогава можете да приемате Нурофен или Кеторол еднократно и след това не забравяйте да се консултирате с лекар.

За зъбобол и зъболечение

Ако боли зъб, може да се наложи хапче за облекчаване на болката при кърмене. Като правило това се случва вечер и през нощта, когато не е възможно да отидете на зъболекар..

Зъбобол по време на кърмене се появява често. Бременност и хепатит В „намушкват“ зъбите, особено ако майката е на строга диета и има недостиг на калций. Болката е тъпа, болезнена, остра, стреляща. Обикновено тя не позволява сън и е много изтощителна. За да издържите до сутринта, трябва да вземете болкоуспокояващи. Лекарствата на основата на парацетамол са неефективни при зъбобол. По-добре да вземете хапче:

 • Кеторол;
 • Кетанова;
 • Ортофена.

Ако болката не е силна, могат да се опитат бебешки гелове на основата на лидокаин. Те се предписват за бебета на зъби. Лекарствата охлаждат, облекчават отока, имат лек анестетичен ефект. Ефективни средства за защита:

 • Калгел;
 • Холисал;
 • Камистад.

Не трябва да отлагате лечението на зъбите по време на кърмене. В стоматологията за кърмене се използват анестетици с кратко действие. Обикновено се прилага малка доза ултракаин за облекчаване на болката. След лечение зъбобол изчезва безследно.

При главоболие и ARVI

Необходимо е хапче за упойка за НВ, ако кърмещата майка е настинка. Обикновено заболяването е придружено от треска, главоболие и общо неразположение. Лекарствата на основата на парацетамол бързо се справят с неприятните симптоми:

 • Efferalgan;
 • Панадол;
 • Парацетамол;
 • Калпол.

Можете да приемате бебешки лекарства, но трябва да изчислите подходящата доза. На възрастен се препоръчва да приема таблетки от 500 mg. Ако кърмещата майка се страхува, можете да вземете половината от дозата. И ако няма ефект, изпийте втората част на хапчето.

Като алтернатива на капсулите и хапчетата се използват супозитории за облекчаване на болката на базата на парацетамол - Cefekon. Те действат по-бързо, защото се абсорбират в червата..

С менструация

По време на кърмене жената има естествена аменорея, но менструацията може да се възобнови по всяко време. При някои кърмещи майки цикълът се възстановява в рамките на 3 месеца след раждането, докато други не помнят менструация за целия период на хепатит В.

Често първото менструално кървене е толкова болезнено, че кърмещата майка губи работоспособността си. На помощ идват болкоуспокояващи, които могат да се комбинират с кърмене:

 • No-Shpa или Drotaverin;
 • Нурофен или Миг;
 • Кетонал или кетопрофен;
 • Дикловит или диклофенак.

Всички болкоуспокояващи за кърмачки по време на менструация трябва да се приемат еднократно. Ако алгодисменореята (болка по време на менструация) се повтаря редовно, трябва да се консултирате с гинеколог.

При наранявания, болки в ставите и мускулите

След раждането около половината от жените изпитват болки в гърба, кръста, врата. Неприятните усещания са свързани с повишен стрес, неправилна стойка, дълги разходки или сън в неудобна поза. Ако сте загрижени за дискомфорт в ставите и мускулите, тогава ще ви помогнат облекчаващи болката мехлеми.

Те практически не проникват в тъканите и не навлизат в кръвта. Това означава, че лекарствата няма да навредят на бебето. Важно е да не прилагате външни средства върху областта на гърдите и след третиране на болезнени области измийте добре ръцете си със сапун и вода..

Следните болкоуспокояващи могат да се използват при хранене:

 • Хондроксид;
 • Нурофен;
 • Дикловит;
 • Biopin;
 • Траумеел.

Ако болката се усили или не изчезне след използване на анестетични мехлеми, трябва да се консултирате с невролог.

Народни средства за лечение на болка

Когато хранят бебе, жените използват безопасни техники за управление на болката. Трудно е да се прецени тяхната ефективност, тъй като причината за неразположението, тежестта на заболяването и начините за справяне с него са различни.

 • Физическа дейност. Гимнастиката и леките упражнения ще са от полза за всички жени след раждането. Ако не можете да правите упражнения, да отидете на фитнес или да се занимавате с плуване, тогава трябва да ходите повече, да правите периодични загрявки и да не стоите дълго в една позиция.
 • Масаж. Някои видове болка могат лесно да се облекчат с масаж. Масажиращите движения стимулират притока на кръв към тази област и разсейват. Масажът помага при болки в гърба, мигрена, но няма да помогне при зъбобол и неразположение по време на менструация.
 • Топлинен компрес. При болезнени периоди можете да приложите топъл компрес, но първо трябва да се уверите, че възпалението не е причината за дискомфорта. Ако мускул боли след натъртване или изкълчване, тогава студен компрес ще помогне..
 • Медитация. С помощта на йога много жени са успели да се отърват от болката. Упражненията за медитация и дишане отпускат, разсейват, освобождават от негативни мисли.

Какви лекарства са забранени

По време на кърмене не можете да приемате лекарства, които преди са били считани за обичайни и бързо облекчават болката. Забранено:

 • Нимезулид;
 • Ацетилсалицилова киселина;
 • Аналгин;
 • Кодеин;
 • всякакви наркотични упойки.

При спешни случаи кърмачка приема болкоуспокояващи, които са съвместими с HB. По-добре е обаче да се консултирате с лекар и да разберете кои лекарства ще помогнат в даден случай. Когато предписва лекарство, лекарят ще вземе предвид възрастта на детето и характеристиките на тялото му, обема на кърменето, както и тежестта на състоянието на жената.