Един от най-важните витамини по време на планирането и протичането на бременността е витамин В9 или фолиева киселина. Тялото на бременна жена започва да „работи за двама“, което означава, че нуждата от хранителни вещества и витамини се увеличава значително. Нека разгледаме по-подробно защо фолиевата киселина е важна там при планиране на бременност, както и директно през целия период на бременността.

За правилното развитие на бебето бъдещата майка трябва да помисли добре за диетата си и да вземе предвид нуждата от някои специфични елементи, за които може би не е мислила преди. Фолиевата киселина обикновено е първата добавка, която лекарите препоръчват за планиране на бебе. И ето защо.

 1. Фолиева киселина - подробна информация
 2. Какви процеси участва фолиевата киселина при планирането на бременността?
 3. Какви храни съдържат фолиева киселина
 4. Когато се предписва фолиева киселина
 5. Дозировка на фолиева киселина по време на бременност
 6. Противопоказания за прием на фолиева киселина
 7. Отзиви за фолиева киселина във форума на Baby.ru

Фолиева киселина - подробна информация

Витамин В9, известен още като фолиева киселина, е от съществено значение за правилното функциониране на редица органи и жизненоважни системи. Той засяга процесите на хемопоезата, отговаря за растежа на нови клетки, намалява риска от образуване на тромби, участва в синтеза и поддържането на целостта на структурата на ДНК, както и в синтеза на аминокиселини. Освен това помага да се установи функционирането на имунната и сърдечно-съдовата системи, участва в регулирането на процесите на възбуждане и инхибиране на нервната система и производството на ензими, които предотвратяват появата на новообразувания..

Какви процеси участва фолиевата киселина при планирането на бременността?

Фолиевата киселина е необходима за нормалното функциониране на организма - както за мъжете, така и за жените. Но достатъчното му количество става особено важно по време на планирането на бременността и първите месеци след зачеването. Смята се, че фолиевата киселина осигурява на тялото необходимите условия за зачеване на дете, следователно и двамата бъдещи родители могат да го вземат първи..

При мъжете приемът на фолиева киселина значително намалява броя на дефектните сперматозоиди с грешен брой хромозоми и това е превенцията на раждането на деца с дефекти в развитието и генетични заболявания.

Приемът на В9 предварително предотвратява липсата на този витамин в тялото на бременна жена - и това е важно, тъй като нормалното ниво на витамин В9 по време на бременност (и особено през първия триместър) е необходимо за:

 • Нормален растеж и развитие на плацентата;
 • Профилактика на всякакви дефекти на сърдечно-съдовата система и цепнатина на устната;
 • Намаляване на вероятността от спонтанни аборти, отлепване на плацентата, преждевременно раждане, забавяне на растежа на плода;
 • Предотвратяване на образуването на дефекти в нервната система (отсъствие на мозъка, церебрална херния, спина бифида, воднянка на мозъка);
 • Нормално развитие на феталната нервна тръба.

Според клинични проучвания, ако една жена започне да приема фолиева киселина няколко месеца преди бременността, тогава 80% от случаите на малформация могат да бъдат предотвратени.

Какви храни съдържат фолиева киселина

Фолиевата киселина се съдържа в много храни, както в растителни, така и в животински източници.

 • Животински продукти: говежди и пилешки черен дроб, свински черен дроб и бъбреци, говеждо, агнешко, свинско, птиче месо, яйца (яйчен жълтък), пъстърва, костур, хайвер;
 • Млечни продукти: сирене фета, мляко на прах, мазнина извара, кефир, мляко, сирене;
 • Зеленчуци, билки и плодове: зелен грах, спанак, маруля, броколи, магданоз, зелен лук, зеле, соя, цвекло, аспержи, моркови, домати, диня, праскови;
 • Бобови и зърнени култури: боб, леща, ядки, пълнозърнести хлебни изделия, пшеничен зародиш, ориз, овес и елда, слънчогледови семки.

Витамин В9 се разлага бързо под въздействието на слънчевата светлина, по време на термична обработка на храната и дори просто при продължително съхранение на храната. Затова зеленчуците, билките и плодовете се препоръчват да се консумират сурови, например, за да се правят различни салати от тях. Черният дроб, богат на фолиева киселина, също е по-добре да не се смила и преварява, за да се запази повече от този ценен елемент в него..

Когато се предписва фолиева киселина

Повечето лекари препоръчват да започнете да приемате фолиева киселина 2-3 месеца преди зачеването, за да предотвратите възможен дефицит на този елемент. Правилното ниво на витамин В9 през първия триместър на бременността е особено важно, тъй като този микроелемент играе важна роля за нормалното развитие на нервната тръба на плода и на цялата нервна система на нероденото дете като цяло..

Пиенето на фолиева киселина до 12 седмици се препоръчва за всички жени, наблюдавани в нашите държавни клиники и платени болници. В зависимост от състоянието на бременната жена и препоръките на лекарите, можете да продължите да пиете фолиева киселина през цялата бременност. Адекватните нива на витамин В9 по време на кърмене също са важни, тъй като липсата на фолиева киселина може да предизвика следродилна депресия и да повлияе негативно на здравето на кърменото бебе..

Вашият лекар ще Ви каже точното време на прием на B9.

Дозировка на фолиева киселина по време на бременност

Според препоръките на Световната здравна организация дозировката на фолиева киселина е:

 • Здрави възрастни - 200 мкг на ден
 • И двамата съпрузи при планиране на бременност - 400 мкг на ден
 • Бременна жена през първия триместър - 400 мкг на ден
 • Жена по време на кърмене - 300 mcg на ден

Ако в резултат на анализи се окаже, че тялото има недостиг на фолиева киселина, тогава дозата на B9 може да бъде увеличена от лекаря до 500 mcg на ден. Максималната доза на този елемент не трябва да надвишава 800 mcg на ден..

За пореден път обръщаме вашето внимание: точната доза и продължителността на приема й ще се определят от резултатите от анализите и наблюденията на гинеколога, който е посетен от бъдещата майка..

Противопоказания за прием на фолиева киселина

Говорейки за това защо фолиевата киселина е толкова важна при планирането на бременността, трябва да се отбележи, че предозирането на фолиева киселина е практически изключено, тъй като това лекарство е нетоксично и излишъкът му се отделя от организма самостоятелно. Не трябва обаче, разбира се, да превишавате дозата, предписана от Вашия лекар. Дългосрочният прием на високи дози витамин В9 може да причини различни проблеми..

Фолиевата киселина може да се използва като самостоятелен препарат или като част от витаминен комплекс. Като правило, в мултивитамините за бременни жени витамин В9 вече е в необходимата доза..

Най-често срещаните марки фолиева киселина у нас са:

 • Таблетките с фолиева киселина са малки жълти таблетки, добре познати на руските майки на много достъпна цена. Като правило те се предписват по време на периода на планиране и първия триместър на бременността, 2-3 парчета на ден.
 • Фолацин - увеличена доза фолиева киселина (5 mg)
 • Фолиото е препарат с два важни елемента за бременна жена: фолиева киселина и йод
 • Apo-filik - лекарство с повишена доза, предписано в случай на дефицит на фолиева киселина
 • Мултивитамини, съдържащи фолиева киселина: "Elevit", "Vitrum Prenatal", "Materna", "Pregnavit", "Multi-Tabs Prenatal"

Отзиви за фолиева киселина във форума на Baby.ru

 • „Пийте фолиева киселина и не се страхувайте. Това е само за най-доброто както по време на планирането, така и по време на бременност "
 • „Изпих една таблетка сутрин, докато планирах, сега от последната си бременност все още имам Фемибион - това е комплекс от витамини с фолиева киселина в някаква форма, който се усвоява лесно. Пия го "
 • „По-добре е да обогатите диетата си с храни, богати на фолиева киселина - например спанак, маруля (зелените са много богати на фолк), портокали, леща (1 чаша - 90% от DV), боб, грах. Тъй като химически синтезиран аналог на естествен витамин, в най-добрия случай ще премине, в най-лошия случай ще има неразбираем ефект върху тялото. "
 • „Фолиевата киселина се предписва на бременни жени. Със съпруга ми пием по 500 мкг на ден за профилактика. И когато забременея, ще трябва да увелича дозата (както ще предпише лекарят) и съпругът ми ще спре да пие "
 • „Фолиевата киселина се предписва през първия триместър. Изпих една таблетка сутрин. Нещо повече, много преди бременността ми се струва, че тя е помогнала да забременее ”
 • „До 16 седмици изобщо не пиех никакви витамини, бременността изпадаше през лятото, ядях само пресни зеленчуци и плодове в килограми“
 • „Те пият фолиева киселина само до 12 седмици, а след това пият витамини. Пиех го, когато не забравях, но често забравях "
 • „Пия витамин Е и фолиева киселина и не в комплекси, а в чиста форма. Съветвам всички! Пих по време на първата си бременност и сега пия! Пия не нашия домашен, а американски Solgar, макар и да са скъпи, но съдържанието на тези витамини в една таблетка просто отговаря на дневната норма, а не като у нас... Да, и повече се доверявам на вносните "

Фолиевата киселина или витамин В9 е единодушно признат от всички лекари като основен елемент за нормалното развитие на плода. Трябва да се пие от двамата родители на етапа на планиране на бременността. Този микроелемент е особено важен през първия триместър, когато се формира нервната система на нероденото бебе..

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност?

От 20 до 100% от населението имат недостиг на фолат. В същото време те може дори да не предполагат, че имат подобен проблем и дори да не знаят с какво им е натоварено това. Витамин В9 (известен още като фолиева киселина) е един от най-важните за човешкото тяло. Освен това е жизненоважен витамин. Но именно той най-често липсва. Особено при деца и бременни жени.

Дефицитът на фолиева киселина може да остане незабелязан. Но с течение на времето човек губи апетита си, става раздразнителен, бързо се уморява, след това започва диария, повръщане и в крайна сметка раните се появяват в устата и косата пада. Метаболитни процеси, образуването на еритроцити, работата на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата, имунната и нервната системи - витамин В9 участва в много процеси. Тежкият дефицит на витамин В9 неизбежно завършва с мегалобластна анемия, която може да бъде фатална.

Защо бебето се нуждае от фолиева киселина?

Всеки организъм в нормално състояние на чревната микрофлора може да произвежда малки количества фолиева киселина. Той обаче не покрива нуждите от този витамин. Така че всички ние трябва да гарантираме, че той идва заедно с хранителни и витаминни комплекси..

По време на бременност нуждата от фолиева киселина се увеличава значително. Точно както важността му. Този витамин участва активно в образуването на плацентата, поради което дефицитът му може да причини плацентарна недостатъчност и да причини преждевременно прекъсване на бременността. Заедно с витамин В12 фолиевата киселина е необходима за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно - тоест по време на формирането и растежа на ембриона. Той участва в хематопоезата (при образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити) и е необходим за образуването на нуклеинови киселини (РНК и ДНК), участващи в предаването на наследствени признаци.

Фолиевата киселина играе много важна роля за формирането на феталната нервна тръба. Недостигът на витамин В9 е изпълнен с развитието на много тежки дефекти на плода. Рисковете за него с липса на фолиева киселина по време на вътрематочното развитие (особено в ранните етапи) са много високи:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (отсъствие на мозъка);
 • церебрална херния;
 • забавяне на умственото и физическото развитие;
 • вродени деформации;
 • дефекти на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността;
 • мъртво раждане.

Самата бременна жена страда от липса на фолиева киселина. Недостигът на витамин В9 причинява токсикоза, депресия, болки в краката, анемия.

Когато имате нужда от фолиева киселина по време на бременност?

Фолиевата киселина е абсолютно необходима за всяка бременна жена. Това е единственият витамин, чието значение и необходимостта от допълнителен прием по време на бременност не се отричат ​​дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, физическото и психическото здраве, се случват в най-ранните етапи на бременността - когато жената все още дори не знае за нея. На 16-ия ден след зачеването нервната тръба започва да се формира. Този процес е особено важен и, както вече казахме, за нормалното му преминаване е необходимо достатъчно количество витамин В9. Най-важното е, че той влиза в тялото на бъдещата майка през първите 12 седмици от бременността. Ето защо е идеално да приемате фолиева киселина дори на етапа на планиране на зачеването..

Но дори и да сте разбрали за бременността много по-късно, отколкото бихте искали, все още не е късно и наистина трябва да приемате фолиева киселина. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър.

Трябва ли да пия фолиева киселина през цялата бременност?

Фолиевата киселина често се предписва по време на бременност и за целия период, докато настъпи раждането. По-добре е да не решавате сами какво да пиете през цялата бременност и каква част от срока. Необходимо е в такива случаи да се консултирате с лекар. Ако се съмнявате, консултирайте се отново с Вашия лекар, споделете вашите съмнения. Лекарят ще обясни защо препоръчва точно този набор от лекарства. Ако нямате доверие на Вашия лекар, отидете при друг.

Фолиевата киселина се предписва не само за бременни жени. Невропатологът назначи дъщеря ми да го пие за 2 месеца. Тя има чести главоболия. Не споря с лекаря, мисля, че той знае по-добре.

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9.

Естествената форма на витамин В9 е фолат.

Фолиевата киселина (за разлика от фолата) се превръща слабо в активната форма на витамин В9 - 5-MTHF.

Разбира се, фолиевата киселина е по-добра от нищо, но ако има възможност, е необходимо да я замените с фолат.

Фолиевата киселина е от съществено значение за всеки - дефицитът на фолиева киселина е свързан с риска от рак.

Но те са особено необходими за бременни жени, тъй като в резултат на недостиг на фолиева киселина нивото на хомоцистеин се увеличава, умствените способности намаляват и има рискове от опасни вродени патологии при деца..

Ежедневният прием на фолиева киселина няма да навреди (с изключение на ползата) на бременните жени.

Фолиева киселина по време на бременност: защо се предписва?

Фолиевата киселина е форма на витамин В 9, която може да се разтвори във вода и се съдържа в много хранителни добавки и храни. Тази съставка се използва от организма за създаване на нови клетки и създаване на ДНК. Това е от съществено значение за нормалния растеж и развитие през целия живот..

Защо бременните жени трябва да пият фолиева киселина?

Фолиевата киселина е необходима преди и по време на бременност. Важно е за правилното развитие на феталните органи..

За жени, които планират да забременеят, лекарите препоръчват прием на добавки с фолиева киселина за цяла година преди зачеване. Според онлайн списанието "PLOS Medicine" това не само допринася за профилактика на заболявания, но и намалява риска от преждевременно раждане с 50%

Фолиевата киселина играе значителна роля в производството на червени кръвни клетки. В допълнение, той изпълнява много други функции, полезни за тялото:

синтезира и „възстановява“ ДНК и РНК;

насърчава бързото клетъчно делене и растеж;

Насърчава здравето на мозъка (въпреки че доказателствата са смесени и са необходими повече изследвания)

участва в формирането на гръбначния мозък на плода в утробата;

предотвратява свързана с възрастта загуба на слуха.

Поради тези причини е особено важно бъдещата майка да консумира адекватни количества фолиева киселина в най-ранните етапи от развитието на детето..

Дозировка на фолиева киселина по време на бременност

По отношение на дозировката, бременните жени трябва да приемат най-малко 400 микрограма (mcg) на ден. Много пренатални витамини съдържат 600 mcg.

Много жени осъзнават, че са бременни само 6 или повече седмици след зачеването. Дефекти на нервната тръба се появяват през първия месец на бременността, често преди да разберете, че сте бременна.

Ако вече сте родили бебе с дефект на нервната тръба, може да се наложи по-високи дози фолат преди следващата бременност и през първите месеци.

Високи дози фолиева киселина се изискват и при някои здравословни проблеми:

прием на лекарства за епилепсия, диабет тип 2, лупус, псориазис, ревматоиден артрит, астма или възпалително заболяване на червата.

Какви храни са с високо съдържание на фолиева киселина?

Естествената фолиева киселина присъства във витаминния състав на много храни:

Фолиева киселина по време на бременност

Витамин Вдевет играе важна роля в организма. Това важи особено за бременните жени. Затова лекарите често предписват прием на фолиева киселина (това е синоним на витамин Вдевет), което е толкова необходимо за бъдещите майки. Това се случва в почти всеки случай, когато жената носи дете. Витамин Вдевет участва в много важни процеси. Така че, той е отговорен за образуването на кръвни клетки, участва в структурата на ДНК, помага за укрепване на имунната система. Използването му е необходимо за образуването на нервна тръба без патологии. В случай на нарушения в развитието на ембриона могат да се появят много негативни последици, водещи до затруднения във физическата и умствената дейност на нероденото дете.

С такава обширна стойност на лекарството и честата му употреба, много от тях имат много въпроси за това как да пият този витамин. В тази статия можете да намерите подробни инструкции за употреба, да научите за необходимата доза, колко трябва да вземете лекарството навреме и какви предпазни мерки трябва да се спазват..

До какво води липсата на витамин В?девет

Според статистиката около 20% от цялото население изпитва хиповитаминоза от група В. Въпреки това, дефицитът на киселина не винаги е остро забележим. По правило само лекар може надеждно да установи липсата на това вещество..

Недостатъчното количество фолиева киселина през периода на бременността отговаря преди всичко на нарушения в правилното формиране и развитие на нервната система при нероденото дете. Поради този фактор могат да се появят следните дефекти при плода:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия (липса на мозъчна структура);
 • церебрална херния;
 • трудно психическо и физическо развитие.

В допълнение, недостатъчно съдържание в тялото на Bдевет когато носи плод, той допринася за развитието на така наречения синдром на "отворен гръб". Това предполага незатваряне на гръбначния стълб. Възможни са и други дефекти на гръбначния стълб. При липса на фолиева киселина съществува голям риск детето да не може да понесе, тъй като дефицитът увеличава заплахата от преждевременно прекъсване на бременността.

Тежкият дефицит на фолиева киселина е рядък. Но неговите последици са много тежки. И така, липсата на Вдевет може да причини раздразнителност и лош апетит. Освен това негативните последици прогресират и в допълнение към бързата умора се появяват нарушения в стомашно-чревния тракт (те се изразяват под формата на диария и повръщане). Косата може да падне и в устата се появят малки язви. Резултатът от продължителна и остра липса на киселина може да бъде фатален, което се причинява от мегалобластна анемия..

Обикновено здравият човешки черва може самостоятелно да произвежда малки количества витамин Вдевет. Въпреки това, поради обилното използване на силен чай, различни лекарства (като орални контрацептиви, антиациди, лекарства, които имат антиконвулсивно действие, както и такива, които съдържат цинк като основна активна съставка), извличането му се ускорява. Също така, ненужно бързото отделяне на фолиева киселина от организма се провокира от самата бременност..

Ето защо лекарите предписват употребата на витамин В за бъдещи родилки.девет като допълнителна терапия. Това избягва риска от развитие на много патологии и нормализира съдържанието на това вещество.

Когато е необходима фолиева киселина?

Всеки човек се нуждае от този витамин. Особено остро става, докато носите дете. В същото време фолиевата киселина е може би единственото лекарство, на необходимостта от допълнителен прием на което не се противопоставят дори най-убедените борци срещу изкуствените витамини..

Струва си да увеличите съдържанието на фолиева киселина във вашата диета дори на етапа на планиране на бременността, тъй като в повечето случаи майката не е наясно с настъпването на бременността през първите няколко седмици.

Вече 16 дни след факта на зачеването започва формирането на феталната нервна тръба. Тук фолиевата киселина е от съществено значение. Той играе също толкова важна роля за формирането на плацентата в тялото на жената. В случай на някакви нарушения, рискът от ранно или спешно прекъсване на бременността се увеличава. Следователно е наложително витамин Вдевет е в необходимото количество в тялото и през първите 12 гестационни седмици.

Но дори и да се случи, че жената е разбрала за факта на бременността по-късно, отколкото би струвало да започне да го приема, пак трябва да пиете фолиева киселина. Това се дължи на факта, че през първия триместър нервната тръба претърпява значителни промени, за успешното протичане на които е необходим и витамин Вдевет.

Особено внимание трябва да се обърне на приема на това лекарство в присъствието на следните рискови фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на развитието на детето.

 • захарен диабет при бременна жена,
 • епилепсия,
 • малформации в близко семейство.

За какво е необходим Вдевет?

Фолиевата киселина играе съществена роля за бебето. Въпреки факта, че обикновено се произвежда от червата в малки количества, това може да не е достатъчно за развитието на плода. Има редица важни процеси, които изискват участието на витамин Вдевет.

 1. Хематопоеза. Тази киселина е необходима за образуването на бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити..
 2. Образуване на ДНК и РНК. Именно с тях се предава цялата генетична информация..
 3. Заедно с витамин В12, киселината е необходима за успешното клетъчно делене, което е толкова важно за растежа и развитието на нероденото бебе..

Също така си струва да се отбележи, че от дефицит на витамин Вдевет страда самата бременна жена. Дефицитът причинява анемия, остра токсикоза, депресия, както и болки в краката.

По този начин фолиевата киселина по време на бременност е необходима, за да се създадат условия за активен растеж и развитие на нероденото бебе..

Дозировка на фолиева киселина

За нормално здравословно състояние и протичането на естествените процеси има определена норма на съдържанието на това вещество в организма. Така че, за възрастен, 2 mg на ден е достатъчно, за бременна жена тази доза се удвоява до 4 mg на ден. Ако говорим за наличието на дефицит на фолиева киселина, то той се попълва с терапевтични дози - 5 mg на ден.

Можете да осигурите необходимото количество киселина в тялото си по два начина:

 • приемане на специални лекарства;
 • балансирана диета.

Фолиевата киселина се съдържа най-много в растителните храни. Грубото брашно е особено богато на него. Портокалите, лимоните, авокадото са не по-малко ценни в това отношение. Много Бдевет намира се и в зелените: магданоз, спанак, аспержи, лук и зелен лук. Сред животинските източници голямо количество от това вещество се намира в черния дроб. По-малко в риба, месо или сирене. Като правило тези, които се придържат към вегетарианска диета, не изпитват липса на фолиева киселина в тялото си, но класическото меню може да причини недостиг на витамини. Това е особено остро през зимния сезон..

Най-ефективно и точно е да се компенсира дефицитът на Вдевет с помощта на специални витамини и лекарства. Най-популярни са фолатните таблетки. Съдържанието на активното вещество в препарата може да варира, поради което е по-добре да се консултирате с дозировката с Вашия лекар. Много зависи от общата картина на здравословното състояние на бъдещата родилка. Ако дефицитът е изразен, тогава може да се увеличи дневната доза или да се предпише друго лекарство, съдържащо висока концентрация на витамин Вдевет.

Ако здравето на бъдещата майка е нормално, тя не е в група в риск (това са диабетици и тези, които страдат от епилепсия), тогава е напълно възможно да няма нужда от повишен прием на фолиева киселина. Дозата, съдържаща се в специални витаминни комплекси, ще бъде достатъчна. Те се предписват от много бременни лекари. В същото време, докато приемате определени лекарства, съдържащи само Вдевет, струва си да се обмисли количеството му с други средства, които бъдещата майка приема. Този витамин се намира в комплексите "MultiTabs", "Pregnavit", както и в специално разработените "Vitrum Prenatal", "Materna" и "Elevit".

Как да приемате фолиева киселина

Инструкциите за използване на това лекарство са много прости. Как се пие витамин Вдевет, лекарят може да каже. Освен това тази информация е посочена в приложеното описание..

Най-добре е да приемате фолиева киселина като самостоятелна таблетка. Малка доза е достатъчна, за да попълни дневната нужда. Таблетките трябва да се пият в определеното количество след хранене, измити с вода.

Предозиране и странични ефекти

Както всички лекарства, фолиевата киселина по време на бременност може да причини алергични реакции. Но това явление е изключително рядко, както и предозирането на наркотици. За последните дневната консумация трябва да бъде десет пъти по-висока от необходимата доза - двадесет и пет таблетки на ден или повече.

В други случаи излишъкът от това вещество в тялото е малко вероятно, тъй като лесно се отделя по естествен път. Трябва да се има предвид, че по време на бременност този процес се ускорява значително..

Няма точни проучвания дали са възможни усложнения при повишен прием на фолиева киселина. В Норвегия обаче беше установено, че жените, приемали това лекарство със значителен излишък, имат деца, страдащи от астматични заболявания. Ако сте объркани от количеството фолиева киселина, предписано от Вашия лекар, винаги можете да се консултирате с друг специалист по този въпрос..

Как да приемате фолиева киселина по време на бременност

Тази статия разглежда фолиевата киселина по време на бременност. Ще ви кажем за какво е предназначен, кога и как да приемате продукта, препоръчителната дозировка. Ще разберете отзивите на бременни жени за употребата на фолиева киселина, дали е възможно да се пие в ранните етапи, какви са противопоказанията и как се проявява предозирането на хапчета.

Какво е фолиева киселина

Фолиевата киселина (витамин В9) е един от най-важните витамини за човешкото тяло. Участва в метаболитните процеси и образуването на червени кръвни клетки, функционирането на стомашно-чревния тракт, има благоприятен ефект върху нервната, сърдечно-съдовата и имунната системи.

Външен вид (снимка) на фолиева киселина

Според статистиката от 20 до 100 процента от населението на света има недостиг на витамин В9, особено при деца и бременни жени. Липсата на това вещество може да е безсимптомна. Но с течение на времето се проявява в следните признаци:

 • загуба на апетит;
 • раздразнителност;
 • бърза умора;
 • диария;
 • повръщане;
 • склонност към тромбоза;
 • депресия;
 • намален имунитет;
 • увреждане на паметта;
 • припадък;
 • дисфункция на централната нервна система;
 • образуването на язви в устата;
 • косопад.

Тежкият дефицит на фолиева киселина води до развитие на мегалобластна анемия, която в някои случаи е фатална.

Причини за дефицит на витамин В9

Основните причини за липсата на хора в организма са:

 • недостатъчен прием на витамин в организма заедно с храната;
 • хронични заболявания на стомаха, червата, които водят до проблеми с усвояването на витамини;
 • генетични нарушения, поради които в организма липсват ензими, които влияят на превръщането и усвояването на фолатите;
 • пиене.

Защо бременните жени се нуждаят от фолиева киселина?

Витамин В9 е необходим за всяка бъдеща майка. Това е единственото вещество, чието значение и полезност не се отрича дори от най-запалените противници на изкуствените витамини..

Всички процеси, които протичат с участието на фолиева киселина по време на формирането на плода, полагането на неговите органи, психическо и физическо здраве, се случват в ранните етапи на бременността, когато жената все още не е наясно с интересното си положение. На 16-ия ден след зачеването започва да се образува нервна тръба. Този процес е особено важен и витамин В9 играе огромна роля в него, така че трябва да има достатъчно в тялото на жената. Препоръчително е да го приемате през първите 12 седмици от бременността. Но най-добре е да приемате фолиева киселина по време на планирането на зачеването..

В случай, че сте разбрали за вашата интересна ситуация малко по-късно, не се отчайвайте. Невронната тръба претърпява различни промени през първия триместър, поради което лекарството в препоръчваната доза.

Липсата на витамин В9 по време на бременност се придружава от:

 • появата на гестоза;
 • спонтанен аборт;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • вътрематочна фетална смърт;
 • спонтанен аборт.

Полезен витамин може да се намери не само във фармацевтичните препарати, но и в хранителните продукти, които ще разгледаме по-долу..

Фолиева киселина в храната

Храни с фолиева киселина

Витамин В9 се съдържа в следните храни:

 • пълнозърнесто брашно;
 • спанак;
 • магданоз;
 • салата;
 • лък;
 • Брюкселско зеле;
 • аспержи;
 • броколи;
 • зелен грах;
 • соя;
 • цитрусови плодове;
 • морков;
 • мая;
 • банани;
 • сирене;
 • извара;
 • черен дроб;
 • яйца;
 • пъпеш;
 • тиква;
 • боб;
 • риба;
 • месо.

Ако нямате недостиг на фолиева киселина, тогава във вашия случай е достатъчно да вземете мултивитамин за бременни жени, предписан от гинеколог. Във всички останали случаи се опитайте да консумирате повече от храните, които описахме по-горе - това ще помогне да се избегне липсата на витамин В9.

Как се пие фолиева киселина по време на бременност

Витамин В9 се произвежда в таблетки в чист вид, в комбинация с витамин С или цианокобаламин (витамин В12). При препаратите дозировката е 400-1000 mcg.

Популярните продукти с фолиева киселина включват:

 • Фолибър;
 • Mamifol;
 • Аскофол.

Също така се произвеждат различни витаминни комплекси и биологични добавки със съдържанието на този витамин. Таблетките трябва да се приемат със или без храна, с много вода и без дъвчене..

Кога да започнете да пиете

Приемът на фолиева киселина на етапа на планиране и ранна бременност помага да се избегнат различни усложнения по време на раждането..

СЗО препоръчва прием на добавки с желязо и витамин В9 за всички бременни жени. В зависимост от характеристиките на организма и наличието на определени заболявания, гинекологът определя необходимата доза фолиева киселина. Според проучвания приемът на витамин В9 през първия триместър намалява риска от развитие на малформации на ЦНС при плода със 70 процента.

До кога да приемате лекарството

Много бременни жени са загрижени за това колко да пият фолиева киселина. Експертите препоръчват да се приема фолиева киселина непременно от момента на зачеването до 12 седмици от бременността. В края на този период витаминът може да бъде спрян, ако няма дефицит, а също и при условие, че бъдещата майка не иска да продължи да го приема през втория и третия триместър.

В същото време специалистите препоръчват прием на фолиева киселина на етапа на планиране на зачеването (1-3 месеца преди бременността), както и при раждането на дете и след кърмене..

Нормата на витамин В9 се различава на етапите на планиране и бременност

Дозировка

Според инструкциите за употреба режимът на фолиева киселина изглежда така:

 • при планиране на бременност препоръчителната дневна доза е 400 mg от лекарството;
 • дневният прием на витамин В9 през първия триместър е 600-800 мкг;
 • от 13-та седмица до самото раждане трябва да се пият 800 мкг фолиева киселина на ден;
 • при кърмене нормата на лекарството е 400-600 mcg.

В някои случаи дозата на фолиевата киселина може да се удвои. А именно:

 • ако бъдещата майка има захарен диабет и епилепсия, дозата на витамин В9 се повишава до 1000 μg (1 mg);
 • ако бременна жена има анамнеза за спонтанни аборти с дефекти в развитието или са родени деца с умствена изостаналост, невропсихиатрични разстройства, тогава в този случай дневната доза на лекарството се увеличава до 4000 μg (4 mg).

Във всички останали случаи точната доза ще бъде извикана от специалист..

Ползите от витамин В9 за дете

Всяко човешко тяло, в нормалното състояние на чревната микрофлора, е способно да произвежда определено количество витамин В9. Но този обем не е в състояние да покрие нуждите от фолиева киселина, затова е важно допълнително да се приемат витаминни комплекси или продукти, съдържащи фолк.

По време на бременност нуждата от витамин В9 се увеличава значително. Това вещество участва активно в образуването на плацентата. Ако фолиевата киселина не е достатъчна, това води до развитие на плацентарна недостатъчност и може също да причини преждевременно прекъсване на бременността.

Витамините В9 и В12 са необходими за клетъчното делене, което е особено важно за тъканите, които се делят активно (по време на формирането и растежа на ембриона). Витамин В9 е важен за образуването на кръв, важен за образуването на нуклеинови киселини (ДНК и РНК), които участват в предаването на наследствени признаци.

Фолкът играе важна роля за формирането на нервната тръба на плода. Липсата на витамин В9 води до развитието на сериозни дефекти на плода:

 • хидроцефалия;
 • аненцефалия;
 • забавено физическо и психическо развитие;
 • вродени деформации;
 • церебрална херния;
 • мъртво раждане;
 • нарушения на гръбначния стълб;
 • преждевременно прекъсване на бременността.

Ето защо е важно да се приема фолиева киселина както на етапа на планиране на зачеването, така и по време на бременността, за да се избегнат неприятни последици..

Противопоказания

Трябва да се въздържате от приема на фолк в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост;
 • бронхиална астма;
 • липса на витамин В12;
 • семейна история на онкологията;
 • хроничен пиелонефрит;
 • злокачествена анемия.

Излишъкът от витамин В9 се проявява със следните симптоми:

 • горчивина и метален вкус в устата;
 • проблеми със заспиването;
 • раздразнителност и тежка възбудимост;
 • загуба на апетит;
 • гадене и повръщане;
 • разтройство;
 • подуване на корема;
 • липса на витамин В12 и цинк при кръвни изследвания;
 • неизправност на бъбреците.

Вероятността от предозиране на фолиева киселина по време на бременност е доста малка, тъй като тя е водоразтворим компонент и се абсорбира от тялото само в необходимото количество. Излишъкът му се отлага частично от черния дроб, останалата част от излишъка се екскретира от тялото през бъбреците.

Обикновено е възможно предозиране на лекарството с отровния му ефект върху тялото на жената и плода в случай на дневен прием на витамин В9 над 15 mg (25-30 таблетки), както и при наличие на тежки бъбречно-чернодробни нарушения.

Важно: В Норвегия беше проведено научно проучване, при което учените установиха, че жените с повишено ниво на витамин В9 в кръвта са 1,5 пъти по-склонни да имат деца със склонност към астматични заболявания. В същото време учените не посочиха точната доза, при която в организма има прекалено много хора..

Като правило, след прием на фолк, не се наблюдават странични ефекти.

Полезна информация за витамин В9

По-долу са някои от тайните на фолиевата киселина:

 • Отстраняването на хора от тялото по време на бременност се ускорява.
 • Силният чай допринася за бързото елиминиране на веществата от тялото.
 • Както при всяко лекарство, и към фолиевата киселина могат да се появят алергии..
 • Липсата на витамин В9 се предава от майката на плода или новороденото в резултат на недостатъчно съдържание на фолиева киселина в организма на бъдещата майка по време на бременност или липса на витамин В9 в кърмата.
 • По-голямата част от фолклора се намира в сурови зеленчуци или на пара.
 • Нуждата от полезен компонент се увеличава от някои лекарства: антиациди (Almagel), естрогени, антиконвулсанти (фенитоин) и цинкови препарати.
 • Витамин В9 се изразходва за „поправяне“ и заместване на около 70 трилиона майчини клетки поради постоянното им обновяване.

Добре е да се пие фолиева киселина през цялата бременност.

Цената на лекарствата, съдържащи фолиева киселина, е ниска. Средната цена е от 30 до 150 рубли за опаковка. Също така в аптеката можете да намерите продукти с витамин В9, чиято цена надвишава 600 рубли, например Solgar "Фолиева киселина". Цената на такова лекарство е 642 рубли за 100 таблетки и 1400 рубли за 250 таблетки.

Отзиви

По-долу са дадени отзиви на жените за употребата на фолиева киселина по време на бременност.

Не е пил фолиева киселина по време на бременност. Тя не искаше да се пълни с лекарства, вместо това тя получаваше витамин В9 от храната. Бебето се роди голямо и здраво.

Фолиевата киселина е от съществено значение за човешкото здраве. Взех фолк на етапа на планиране, след това цялата бременност и целия период на кърмене. Нямах странични ефекти от приема.

Ако искате здраво бебе и лесна бременност, вземете фолиева киселина. Необходимата дозировка и продължителността на приема ще бъдат предписани от вашия специалист..

Фолиева киселина по време на бременност: възможно ли е да се направи без нея?

Фолиевата киселина има друго име - витамин В9. Фолиевата киселина по време на бременност е гаранция, че зачеването ще бъде успешно осъществено и няма да има проблеми и патологии в развитието..

При дефицит на В9 съществува риск от дефектно формиране на плацентата и нейната съдова мрежа, поява на патологии в кръвта на майката и детето, неносене на бременност и раждане на деца с проблеми в развитието.

Защо фолиевата киселина е важна?

Фолиевата киселина се съдържа в много храни от растителен и животински произход - зеленчуци, които са добре познати на всички, зеле, соя и зелен грах, портокалови плодове и зеленчуци, банани, пълнозърнести храни, млечни продукти, яйца, различни видове меса и черен дроб. Малко количество В9 се произвежда от самото човешко тяло с помощта на чревна микрофлора.

Въпреки това, дори и при такива огромни възможности, повечето хора на планетата (около 60%) имат недостиг на фолиева киселина. Първо, това се дължи на топлинната обработка на горните продукти: човек рядко ги яде сурови и по-често приготвя различни ястия от тях - при такива обстоятелства 50-90% от фолиевата киселина в продукта се унищожава. На второ място, много от тях страдат от стомашно-чревни проблеми, които пречат на чревната микрофлора да произвежда достатъчно основни вещества и полезни бактерии. На трето място, съвременният човек е по-малко вероятно да яде зеленчуци, броколи и пресни моркови, богати на витамин В9 и все по-често пълни стомаха си с безполезна бърза храна. А самите витаминни продукти, закупени в супермаркети и не отглеждани в собствените си градински лехи, губят ценния витамин, когато се отглеждат в оранжерия и се съхраняват дълго време..

Въпреки това, ако дефицитът на фолиева киселина при обикновения човек може да доведе до определени заболявания, то при бременна жена неговият дефицит е свързан със сериозни рискове от фетални патологии. Следователно самият факт на зачеването вече означава, че дневната нужда от B9 в тялото на жената се е увеличила поне два пъти..

Защо има дефицит на B9 в организма?

Липсата на фолиева киселина в човешкото тяло обикновено възниква по следните причини:

 • ако в човешката диета няма достатъчно продукти, съдържащи В9;
 • със заболявания на стомашно-чревния тракт, които пречат на абсорбцията на фолиева киселина в кръвта;
 • генетични патологии на тялото, които не позволяват наличието на ензими, които помагат на фолатите да се метаболизират;
 • прием на някои хормонални контрацептиви, противотуберкулозни лекарства, антиконвулсанти, антиациди, салицилати, сулфонамиди, барбитурати;
 • прекалена страст към алкохолните напитки.

Ако една жена се откаже от фолиева киселина по време на бременност

За съжаление в съвременния свят е трудно да се намери бременна жена, която да няма дефицит на витамин В9. Освен това дефицитът на фолиева киселина по време на бременност причинява най-честите състояния:

 • виене на свят и главоболие;
 • слабост и умора, чести припадъци;
 • анемия;
 • рискове от тромбоза;
 • чести ТОРС;
 • проблеми на централната нервна система;
 • повишена раздразнителност, агресивни настроения, сълзливост, склонност към депресия и неврози;
 • увреждане на паметта.

Тъй като В9 участва активно в синтеза на РНК и ДНК (нуклеинови киселини и протеини), процесите на възстановяване на клетките и подпомагане работата на абсолютно всички вътрешни органи зависят от неговото присъствие в тялото. Освен това фолиевата киселина е в състояние да устои на дегенерацията на клетките в злокачествени тумори..

Що се отнася до нероденото дете, не само нормалното зачеване, но и основното развитие на тялото на плода е пряко свързано с фолиевата киселина по време на бременност. Достатъчно количество фолиева киселина по време на бременност е особено важно през първия триместър, когато клетките се делят активно, образуват се тъкани и органи на плода, неговата нервна тръба и плацентарните съдове. Клиничните проучвания показват, че приемането на B9 през първия триместър на бременността със 70% предотвратява риска от развитие на фетални малформации на нервната система.

Формирането на нервна тръба при дете започва през първия месец на бременността - по време, когато много жени или не са наясно със своето положение, или просто не намират време да отидат при гинеколога, който ще предпише необходимия преглед и витамини. Следователно, дефицитът на фолиева киселина по време на бременност носи със себе си чести рискове от проблеми, свързани с централната нервна система (аненцефалия или хидроцефалия, цепнатина на небцето, цепнатина на устната, церебрална херния и др.).

Остър недостиг на B9 може също да доведе до:

 • до преждевременно отлепване на плацентата;
 • спонтанен аборт, спонтанен аборт;
 • гестоза;
 • смърт на плода.

Колко време е необходимо на жената да използва фолиева киселина: преди зачеването, по време на бременност и по време на кърмене

Фолиевата киселина се произвежда в специални дози за бременни жени, които са в състояние да задоволят ежедневните нужди на организма на бъдещата майка и плода от витамин. B9 често се произвежда в комбинация с аскорбинова киселина или витамин B12: такива препарати могат да съдържат различни дози фолиева киселина и да имат различни търговски наименования - Mamifol, Askofol, Folacin, Foliber и др. Възможно е да има и други комбинации от витамини и микроелементи като част от комплексните препарати. Кой от тях ви е необходим за най-добро поведение на бременността, ще определи лекарят въз основа на резултатите от кръвните тестове. Обикновено препаратите с фолиева киселина се препоръчват да се приемат след хранене с чиста вода.

Кога да започнете да пиете витамин В9?

Колкото по-рано започнете да приемате фолиева киселина по време на бременност, толкова по-добре. Но в идеалния случай приемът на В9 трябва да започне още на етапа на планиране на зачеването, така че витаминът да се натрупва в организма и да осигурява максимална защита на плода от самото начало. В съвременните условия е трудно да осигурите на организма фолиева киселина на 100% само с помощта на храна (освен ако, разбира се, вие сами не отглеждате градински билки, броколи и моркови през цялата година). И като се има предвид, че синтетичните препарати B9 осигуряват по-добра бионаличност от естествените фолати, има сериозни причини да започнете да приемате фолиева киселина дори за превенция.

Всъщност приемът на В9 се препоръчва не само от руските гинеколози, той е в списъка на СЗО със задължителни предписания за бременност. Но дозировката на фолиева киселина по време на бременност може да варира в зависимост от здравословното състояние, определени рискове или дали тя има хронични заболявания..

До кога да приемате фолиева киселина по време на бременност?

Както споменахме, най-добрият вариант да започнете да приемате фолиева киселина е да вземете профилактична доза преди зачеването. Когато настъпи бременност и през целия първи триместър, лекарят ще предпише специална доза, обикновено два пъти по-голяма от профилактичната. Ако кръвните тестове през втория триместър показват достатъчно насищане на организма с фолиева киселина, лекарството може да продължи да се приема в превантивна доза не само до края на бременността, но и през цялата лактация..

В какви дози е необходима фолиева киселина

 • преди зачеването, профилактичната доза може да варира от 250 mcg на ден;
 • през първия триместър на бременността дозировката ще бъде определена от лекаря (от 400 до 800 mcg);
 • преди доставка, дозировката може да бъде намалена до 400-250 mcg;
 • по време на кърмене B9 може да се приема в доза до 400 mcg.

Когато гинекологът може да увеличи дозата

Понякога гинекологът има причина да увеличи значително дневната доза B9:

 • ако бременната жена страда от захарен диабет или епилепсия (дозата може да бъде увеличена до 1000 mcg на ден);
 • ако жената вече е имала спонтанни аборти или е имала деца с дефекти на нервната тръба или невропсихиатрични разстройства (дозата може да бъде увеличена до 4000 mcg);
 • ако бременната жена приема лекарства, които предотвратяват абсорбцията на фолат в кръвта или не изключва силния чай или кафе от диетата си.

Противопоказания за употребата на фолиева киселина по време на бременност:

 • алергия към витамин В9;
 • астматични пристъпи;
 • хроничен пиелонефрит;
 • рак в историята на бременна жена или нейни близки роднини;
 • анемия.
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Фолиева киселина по време на бременност: до кога да се приема

Фолиевата киселина по време на бременност може да спаси бебето от вътрематочни малформации. Поради тази причина на бъдещите майки и тези, които тепърва планират бременност, се препоръчва да преминат курс за насищане на организма с витамин В9. Не сте сигурни как правилно да приемате витамини? Чудите се за какво е полезна фолиевата киселина? Прочетете за всичко това в статията.

Фолиева киселина по време на бременност: дозировка, до коя седмица да се приема

Фолиева киселина - това е витамин В9, слънце, М, фолацин или фолат - моновитамин от група В. Витаминът получи името си от латинския фолат - „списък“.

Човешкото тяло е способно да произвежда съединения на фолиева киселина от самата храна. Тънките черва са отговорни за този процес..

Според препоръката на СЗО, човек, в зависимост от възрастта, трябва да консумира следното количество фолиева киселина през деня:

 • деца под една година - 0,05 mg;
 • деца под 3 години - 0,07 mg;
 • деца под 6 години - 0,1 mg;
 • деца под 10 години - 0,15 mg;
 • деца над 11 години и възрастни - 0,2 mg.

Жените, носещи дете, трябва да получават допълнително 0,2 mg фолацин на ден и 0,6 mg по време на кърмене. Витамин се приема не само по време, но и на етапа на планиране на бременността.

Въпреки ползите от фолиевата киселина, твърде много фолиева киселина е също толкова опасна, колкото и недостатъчна. Дозировката трябва да се спазва стриктно.

Препоръчителната дневна доза от лекарството за жени, които планират да забременеят, 4 седмици преди очакваното оплождане до 12 седмици от бременността, е 0,4 mg. Моля, обърнете внимание: производителите произвеждат фолиева киселина в таблетки от 1 mg и 5 mg. Когато купувате лекарство в аптека, внимателно прочетете инструкциите, за да не се объркате с дозировката.

Никога не приемайте лекарства, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Не забравяйте да разберете дали имате нужда от фолиева киселина, как да я приемате и колко. В случаи на излишък на витамин В9, който се определя от лабораторни кръвни изследвания, е по-добре да се откаже от курса.

Често жените задават въпроса, защо фолиевата киселина се приема само през първите месеци на бременността, а не всичките 9 месеца? Отговорът се крие в рационалния подход към въпроса за витаминизирането на организма.

12-та седмица от бременността се счита за повратна точка. Първо, бременността преминава във втория триместър: основните системи за поддържане на живота и органи на детето вече са формирани. На второ място, периодът на ранна токсикоза е преминал и жената може да се върне към балансирана диета, получавайки определено количество фолиева киселина от храни.

Освен това от 4-ия месец на бременността се предписват сложни витамини, които включват малко количество фолиева киселина. Намаляването на дозата на консумирана фолиева киселина се дължи на факта, че излишъкът от витамин В9 влияе отрицателно върху имунната система на детето и майката..

В изключителни случаи, воден от медицински показания, лекарят, водещ бременността, може да предпише прием на фолиева киселина допълнително, но за това трябва да има основателни причини..

Невъзможно е да вземете лекарството самостоятелно, ако бременността е 12 седмици или повече..

Фолиева киселина по време на бременност: за какво служи

Неумолимата статистика твърди, че 50% от жените имат недостиг на фолацини. Повече от 40% от жените имат желязодефицитна анемия.

Най-застрашени са жени с проблеми и характеристики като:

 • остра токсикоза в ранните етапи;
 • ранна или късна бременност;
 • недостатъчно или наднормено тегло;
 • вегетарианска диета;
 • многоплодна бременност;
 • чести бременности.

Отделна рискова група - жени с хронични заболявания на храносмилателната система, късогледство, хипертония.

За какво друго е полезна фолиевата киселина? Защо фолат е необходим за бъдещата майка и нейното бебе? Недостигът на витамин В засяга не само развитието на централната нервна система на детето. Фолатите са отговорни за полагането на сърдечно-съдовата, пикочно-половата система, осигуряват нормалното формиране на крайниците и са профилактика на патологиите на ембрионалното развитие - цепнатина на небцето. За майката липсата на фолацини е свързана с развитието на риск от инсулт, инфаркт и мегалобластна анемия - болест на Адисън-Бирмер.

Ако липсата на витамин В9 не е повлияла на ембрионалното развитие на плода, недостигът на фолиева киселина може да провокира психосоматични нарушения при детето в бъдеще..

Липсата на витамин В9 в тялото на майката се развива бързо. Проблемът може да бъде идентифициран по следните критерии:

 • бледност или пигментация на кожата;
 • раздразнителност;
 • нестабилно емоционално състояние;
 • постоянно чувство на умора;
 • загуба на ефективност;
 • увреждане на паметта;
 • появата на акне по кожата;
 • драстична загуба на тегло.

Симптомите на недостиг на фолиева киселина са подобни на тези при желязодефицитна анемия..

Следете здравето си, придържайте се към здравословна и балансирана диета. Не се страхувайте да задавате въпроси, които представляват интерес за Вашия лекар дали имате нужда от фолиева киселина за бременни жени, дори ако току-що сте започнали да мислите за майчинството.

Внимание! Материалът е само за информационни цели. Не трябва да прибягвате до методите, описани в него, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Автор: кандидат на медицинските науки Анна Ивановна Тихомирова

Рецензент: кандидат на медицинските науки, професор Иван Георгиевич Максаков