Пъпната връв е важен орган на плода, който го свързва с плацентата на майката. Сдвоените пъпни артерии и вени преминават през нейната дебелина (през втория триместър на бременността една от тях е заличена). Той осигурява правилното снабдяване на плода с кислород и хранителни вещества през целия период на престоя му в матката.

Пъпната връв продължава да функционира по време на раждането. Физиологичната нужда от него изчезва едва след като детето започне да диша самостоятелно. Изцедете го две-три минути след раждането на бебето. Наличието на това време ви позволява да увеличите броя на хемоглобина и еритроцитите в кръвта на детето. На пъпната връв се поставят няколко скоби, между които тя се прерязва. От него се взимат около 10 ml кръв за определяне на кръвната група и Rh фактор на детето, както и за провеждане на общи и биохимични тестове.

 1. Как да боравите с пъпа и пъпната връв
 2. Общи насоки за грижи за деца
 3. Колко време отнема пъпната връв да падне
 4. Тревожни симптоми
 5. Какво да правим с изхвърляне от пъпа
 6. Как правилно да се лекува пъпа с омфалит

Как да боравите с пъпа и пъпната връв

Дълго време се смяташе, че пъпът при новородено изисква редовно лечение с разтвор от брилянтно зелено. Сега обаче все повече лекари съветват да не се поставя нищо върху него..

Основното нещо е да поддържате пъпната рана чиста и да осигурите достъп на въздух. Необходимо е да се използват дезинфектанти или антисептични препарати само когато е прикрепена вторична бактериална инфекция..

Пъпната рана трябва да се лекува ежедневно, докато не се излекува напълно. Препоръчително е да използвате памучен тампон или тампон за отстраняване на частици мръсотия или остатъци от кръв. Всички движения трябва да се правят без прекомерни усилия. Ако майката усети, че кората все още е силно прикрепена към пъпа или може да се види, че процесът на оздравяване не е приключил напълно под нея, тогава не бива да се отстранява преждевременно..

Общи насоки за грижи за деца

Важно е да се осигури достъп на въздуха до пъпната връв по време на нейното заздравяване, така че не трябва да прибирате дрехите твърде плътно, тъй като това допринася за локално повишаване на температурата и възникване на възпалителен процес.

Забранено е къпането на детето, докато пъпната връв напълно отпадне с щипка. Това се дължи на факта, че влагата може да забави процеса на нейното отмиране и заздравяване. На родителите се казва, че те могат внимателно да изтрият замърсената кожа само с мокри кърпички или гъба..

Когато сменяте памперси, уверете се, че те не припокриват пъпната рана. Щипката или щипката на пъпната връв остава и отпада заедно с нея. Не можете да го изтриете сами.

Колко време отнема пъпната връв да падне

Времето, когато пъпната връв пада, зависи от много фактори. При повечето новородени това се случва на втория до петия ден от живота. Не бива обаче да се паникьосвате, ако детето дори след първата седмица не е завършило процеса на умиране. Следните фактори могат да повлияят на периода, когато пъпната връв падне:

 1. Дебелина на пъпната връв.
 2. Висока влажност на околната среда (климатични особености или незадоволителни социални и битови условия).
 3. Недоносено бебе.
 4. Неправилна грижа с помощта на кремове или мехлеми, които овлажняват кожата.

За да се ускори процесът на падане на пъпната връв, разтвор на диамантено зелено преди е бил широко използван в местната медицина. Тъй като е препарат на основата на етилов алкохол, той ефективно изсушава както остатъка от пъпната връв, така и раната на пъпа. Блестящото зелено обаче не влияе върху честотата на омфалит, така че постепенно се изоставя..

Тревожни симптоми

В повечето случаи процесът на зарастване на пъпната рана е благоприятен. Съществуват обаче редица симптоми, които могат да показват развитието на възпалителен процес (гноен омфалит):

 • зачервяване на кожата с подуване;
 • серозно или гнойно отделяне от остатъците от пъпната връв;
 • неспокойна реакция на детето при натискане на пъпа;
 • образуването на гъбовидна издатина;
 • локално (в областта на раната) или общо повишаване на телесната температура;
 • летаргия на детето, повишена сънливост;
 • намален апетит, регургитация на мляко, многократно повръщане.

При намален имунен отговор възпалителният процес може бързо да се разпространи, превръщайки се във флегмона или гангрена на предната коремна стена. Ето защо, без да губят време, родителите с дете трябва да потърсят квалифицирана медицинска помощ..

Какво да правим с изхвърляне от пъпа

Повечето новородени имат малки, бистри, светложълти изхвърляния без неприятна миризма. Обикновено лекарите предупреждават майката за тях, когато я изписват от родилния дом. Тези секрети не носят никаква опасност и представляват защитна реакция на организма, което допринася за по-бързото зарастване на пъпната рана. Ако пъпът се намокри, тогава можете просто да отстраните излишната течност с памучен тампон. Освен това областта на пъпа внимателно се избърсва с разтвор на водороден прекис.

Малко по-рядко има ситуация, че пъпа кърви. Това обикновено се случва след хранене на бебето или по време на изхождането, когато се повиши вътрекоремно налягане. Няма опасност за новородено с малка загуба на кръв. Рискът от инфекция също е нисък.

Как правилно да се лекува пъпа с омфалит

При най-малкото съмнение за проблем с пъпа е необходима спешна консултация с квалифициран хирург, тъй като развитието на инфекция при новородени се случва със светкавична скорост и е по-добре да се играе на сигурно място, отколкото да се пропусне нещо. Ако лекарят намери ситуацията безопасна, той ще остави бебето за домашно лечение и ще даде подходящи препоръки..

С развитието на възпаление на пъпа е необходимо да се третира пъпа с антисептици два до три пъти на ден. Първо, с помощта на памучен тампон, напоен с разтвор на водороден прекис, се отстраняват обелените топчета от епидермиса, кръвни кори и гной и след това се прилага препарат, съдържащ локален антибиотик (блеомицин, фурацилин, полимиксин В). След лечението върху раната се слага стерилна превръзка.

Ако състоянието на детето вдъхне и най-малкото притеснение, то ще бъде хоспитализирано в отделението по неонатална хирургия.

В стационарни условия се използва и физиотерапия (микровълнова печка, ултравиолетово лъчение, хелий-неонов лазер). Предписва се курс на антибиотици с интравенозно приложение (предпочитание се дава на цефалоспорини от трето поколение). Продължителността му обикновено е от пет до седем дни. При активен гноен процес се разглежда възможността за хирургическа интервенция.

Инструкции за грижи и лечение на пъпа на бебето

Грижата за пъпната рана на бебето често се превръща в огромен проблем за мама и татко. Родителите не знаят как да извършат правилно процедурата. Понякога се страхуват да повредят нежната кожа на новороденото, страхувайки се дори да докоснат пъпа.

Има и обратна ситуация, когато тази област се третира много често с помощта на алкохолни антисептици, което води до увреждане на кожата. „Как да се грижим за пъпа на новородено“ е сериозен въпрос, който изисква специфични знания и отговорен подход.

От тази статия ще научите

Как се образува пъпната рана

Детето, докато е в утробата на майката, е свързано с нея чрез специален орган - пъпната връв. Кръвните съдове и специалните канали преминават в пъпната връв. Пъпните артерии вземат кръв, съдържаща въглероден диоксид и метаболитни продукти от плода и я пренасят в плацентата. Чрез пъпните вени бебето получава хранителни вещества и кислород от тялото на майката.

След като детето се роди и пое първото самостоятелно вдишване, необходимостта от пъпна връв изчезва. Изрязва се между две насложени скоби. Обработва се зоната, която се отделя от новороденото, след което се поставя специална скоба на разстояние 2 см, образувайки остатък от пъпна връв.

Освен това съдбата на този остатък може да има два сценария:

 1. На втория ден след раждането се отрязва със скалпел или хирургическа ножица. Стерилна превръзка се нанася плътно върху раната, която се разхлабва след два часа и се отстранява на втория ден.
 2. На останалия фрагмент от пъпната връв се поставя метална скоба или специална пластмасова щипка за дрехи.

Пъпът е оставен отворен.

Независимо коя опция за образуване на пъпната рана е избрана, тя ще изисква ежедневна правилна грижа. След 2–4 седмици епителната тъкан, като правило, вече напълно покрива повърхността на раната.

Лечение на пъпа в родилния дом

В повечето руски родилни болници е обичайно ежедневно да се третира пъпа с калиев перманганат и водороден прекис. Процедурата е една и съща при пъпни рани без остатъци от връв и при пъпа с щипка.

Във втория случай оставащият фрагмент от пъпната връв постепенно изсъхва и отпада от само себе си на 5-7-ия ден. Отделянето на пъпната връв може да отнеме повече време при деца с дебела пъпна връв и поради други индивидуални характеристики. Поради това не са редки случаите, когато майка и бебето се изписват от болницата с щипка..

Как да се справите сами с пъпа на новородено у дома, сестрите и лекарите от родилния дом обясняват подробно. Ако майката все още има въпроси, тя трябва да ги зададе, за да има пълна информация за грижите за бебето..

Полезни съвети

В интернет има много информация за това как да се проведе тоалет на пъпа. По този въпрос има различни мнения. Има последователи на старата школа, които не позволяват обработка на новородено без брилянтно зелено и водороден прекис.

Има привърженици на чуждата тактика. Те включват популярния педиатър в Русия Евгений Олегович Комаровски, който се придържа към стандартите на СЗО и препоръчва открито управление на пъпната връв.

Много опитни майки споделят съвети, публикуват снимки и видеоклипове с инструкции стъпка по стъпка по тази тема.

Доколко можете да се доверите на тази информация - всеки решава сам. Как точно родителите ще се грижат за пъпната рана, също е техен избор.

Лекарите съветват да имате комплект за първа помощ, който ще включва следните лекарства и инструменти:

 • 3% разтвор на водороден прекис;
 • стерилна пипета;
 • 1% брилянтно зелен разтвор;
 • 2–5% разтвор на калиев перманганат;
 • стерилни памучни тампони, памучни тампони и кърпички;
 • 1% разтвор на "Хлорофилипт";
 • кръвоспираща гъба.

Лекарствата за преработка трябва винаги да са под ръка. Дори ако родителите не прибягват до ежедневна употреба на антисептици, мръсотията може да попадне в пъпната рана по всяко време. В никакъв случай не трябва да се допуска пъпът да е мръсен, тъй като това може да доведе до възпалителен процес (омфалит).

Бебето може да докосне и избере пъпната връв. Щипката може да бъде случайно ударена, в резултат на което пъпната рана може да се затвори. В този случай е полезна гъбичка. Той е лесен за използване: извадете го от опаковката и го прикрепете плътно към мястото на кървене за 1-2 минути..

Важно! Пъпът винаги трябва да е отворен. Свежият въздух ще позволи на пъпната утайка да изсъхне по-бързо и да падне, образувайки здрав белег.

Бебето трябва да бъде облечено в удобни, свободни неща, които не стискат и не нараняват корема. Ако коланът на пелената покрива пъпа, той трябва да бъде прибран (има специални модели с прорез). Зоната на пъпа трябва да се проверява при смяна на пелената.

Ако съдържа мръсотия или течност, трябва внимателно да се отстрани със стерилна кърпа или памучен тампон..

При бебета, които носят бикини или гащеризони, урината може да попадне в пъпната ямка. Ако това се случи, е необходима допълнителна обработка..

В допълнение към хигиената на самото бебе, е необходимо да се извършва мокро почистване на детската стая всеки ден с проветряване и кварциране. Всички неща на детето трябва да са чисти и изгладени. Играчките трябва да се перат с домакински сапун или антибактериален сапун.

Колкото по-добре да се справя

Лечението на пъпа на новороденото, според съветския стандарт, включва използването на 3% водороден прекис и брилянтно зелен разтвор. Първо трябва да капнете няколко капки пероксид върху раната, след това да я почистите от корички и мръсотия, като внимателно издърпате скобата, след това да я изгорите със зелена боя. Щипката също трябва да се смазва с антисептик..

Някои лекари настоятелно не препоръчват да се маже пъпната рана с брилянтно зелено, тъй като поради богатия изумруден цвят може да не забележите зачервяване на кожата. Как да заменим брилянтно зелено - има няколко опции:

 • фурацилин - е абсолютно безопасно средство, има мощен антимикробен ефект, препоръчва се при гнойни усложнения, но трябва да бъдете внимателни с фурацилин алкохол, тъй като може да предизвика кожни реакции;
 • хлорхексидин 0,05% е добър антисептик, но може да изсуши кожата, провокира сърбеж и дерматит;
 • спрей и разтвор "Мирамистин" е много популярно лекарство, което дава добри резултати и рядко причинява нежелани последици;
 • 5% йоден разтвор е доказано лекарство, но може да доведе до изгаряния на кожата и алергии, така че трябва да се използва с повишено внимание, възможно е да се използват Бетадин и йодинол, които също съдържат йод, но имат по-малко странични ефекти;
 • "Fukortsin" (на водна или алкохолна основа) - използва се за изплакване на пъпа и инфекция;
 • тинктура от невен е отлично природно лекарство, което има лечебен ефект;
 • прах "Банеоцин" - показан за лечение на плачещ пъп;
 • 1% алкохолен разтвор "Хлорофилипт" - натурален билков препарат с лек ефект, особено ефективен при стафилококови инфекции;
 • стрептоциден прах - препоръчва се при усложнения и развитие на микробна инфекция;
 • борен алкохол - показан при наличие на възпаление, може да изсуши кожата и да предизвика странични реакции;
 • 2% салицилова киселина - приемлива за употреба според указанията на лекар;
 • "Purelan" (ланолин) - идеален за заздравяване на нежната кожа на пъпа, абсолютно безвреден;
 • мехлем "Levomekol" - използва се, както е предписано от лекар за инфекциозни усложнения.

Друго класическо лекарство в арсенала на руските лекари беше и остава калиев перманганат. Разтворът може да се приготви у дома самостоятелно чрез разтваряне на кристали калиев перманганат (5 g) във варена вода (100 ml).

По-добре е обаче да купите готовия продукт в аптеката, за да не се объркате с пропорциите. Преди употреба калиев перманганат трябва да се прокара през няколко слоя марля, за да се избегнат изгаряния на кожата с неразтворени кристали. Готовият разтвор се съхранява не повече от един ден в плътно затворен контейнер.

Трябва да се разбере, че всяко от тези лекарства може да повлияе отрицателно на състоянието и здравето на детето, тъй като тялото на малкия човек все още не е напълно оформено и е в състояние да даде неочаквани реакции.

Кожата на бебетата (особено на недоносените бебета) все още не е узряла и няма бариерна функция, както при възрастни или по-големи деца. Ето защо е по-добре да се въздържате от експерименти с бебето си и стриктно да следвате инструкциите на лекаря..

Внимание! Има данни за висок риск от обща интоксикация, развитие на метхемоглобинемия, гърчове и други усложнения при използване на анилинови багрила (брилянтно зелено, "Fukortsin", синьо) при малки деца.

Техника за лечение на пъпа без щипка

Общоприетият алгоритъм за хигиенни манипулации за пъпната връв без щипка е същият като за деца с останалата пъпна връв. На етапи изглежда така:

 1. Измийте ръцете си със сапун.
 2. Подгответе всичко необходимо за обработка (разтвори, памучни тампони и др.).

и организирайте работно място за себе си.

Поставете бебето пред себе си и огледайте пъпа, като същевременно внимателно разстилате кожата около пръстите си.

Ако родителите са избрали да управляват пъпната рана за бебето си в съответствие със световните стандарти, тогава тя трябва да се прибегне само ако има отделяне или според показанията на лекаря. Сухият пъп не се пипа.

Когато се появят различни неинфекциозни или бактериални усложнения, обичайното лечение се допълва с терапевтични манипулации. Може да се наложи да изплакнете пъпа с разтвор на калиев перманганат или да помажете с антибактериално средство.

Как правилно да се извършват такива процедури, лекарят или медицинската сестра трябва да обяснят на родителите. Не можете самостоятелно да предписвате на детето си средствата за лечение и профилактика на заболявания на пъпа.

Колко време отнема обработката

Колко време отнема обработката на пъпната връв остава - няма точни термини.

Кога точно ще отпадне зависи от редица фактори (размера на пъпния пръстен, състоянието на имунната система, индивидуалните характеристики на организма).

Във всеки случай този процес не може да се прибързва. Останалата част от пъпната връв трябва да падне сама. Ако не изчезне дълго време, не се притеснявайте. Това обаче е причина да се покаже пъпа на педиатъра..

Колко често се извършва обработка зависи от ситуацията. Ако всичко е наред с раната, тогава е достатъчно да й обърнете внимание веднъж на ден. Когато се появи отделяне (кръв, гной), хигиенните манипулации се извършват 3-4 пъти на ден. Опасно е да се използват по-често антисептици, тъй като това може да предизвика дразнене на кожата и други нежелани реакции..

До първия месец от живота раната е напълно излекувана. Той трябва да се покрие с епител както при деца с открито насочване на пъпа, така и при бебета, които са получавали ежедневно антисептично лечение..

Когато трябва спешно да посетите лекар

С ежедневната обработка на пъпа родителите забелязват най-малките промени в тази зона. Следните прояви ще сигнализират, че спешно трябва да покажете бебето на педиатър:

 • промени в структурата и цвета на кожата в пъпната ямка и около нея;
 • подуване в областта на пъпа;
 • всяко отделяне от пъпа, особено гнойно или кърваво;
 • повишена телесна температура (обща и местна);
 • общо неразположение на бебето, отказ от кърма (шише);
 • многократна неподходяща реакция на новороденото към лечението на пъпната рана (силен плач, извиване на тялото и т.н.).

Пъпният ви бутон може да се подуе, зачерви, да се намокри, да нагрява и да кърви от инфекция. Възпалението на пъпа (омфалит) е опасно състояние, което може да доведе до сериозни последици..

Важно! Не трябва да чакате, докато ситуацията се влоши, или да се опитвате да получавате информация от интернет или от приятелите си. Неприемливо е да се самолекувате с дете! Бебето трябва да бъде наблюдавано от специалист.

Освен това не бива да изпадате веднага в паника, когато откриете някакви промени. Трябва да ги гледате няколко часа. Понякога зачервяването на кожата може да се дължи на локална реакция. Дразненето се причинява от дрехи, пелени, щипка за дрехи и продукти за лечение.

Ако майката подозира, че кожни прояви са започнали да се появяват поради постоянен контакт с пъпния остатък, границите на червената зона трябва да бъдат внимателно очертани. Проверете кожата на бебето за един час. Ако хиперемията (зачервяването) е надхвърлила определеното място, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Трябва внимателно да наблюдавате бебето, ако то постоянно проявява безпокойство по време на обработката и плаче много. Той може да изпитва болка при натискане на пъпа, което може да сигнализира за наличието на скрити симптоми.

Ако родителите открият възлова маса в пъпа, най-вероятно това е пъпна гъбичка. Това не е опасно за здравето на детето; не е необходимо да спирате извършването на хигиенни манипулации. Бебето обаче трябва да бъде посетено от лекар..

Също така трябва да се консултирате с педиатър, когато пъпната рана не заздравява повече от три седмици..

Ако продължителното заздравяване е придружено от постоянно оскъдно отделяне (плачещ пъп), това може да показва симптоми на хирургична патология (фистула на урахуса или вителиновия канал). В този случай новороденото трябва да бъде прегледано от детски хирург..

Кога да къпете новороденото си

Къпането на новородено е отделен важен етап от живота на дете и родители. Има много спорове относно това кога и как да къпете бебето си. Някои педиатри позволяват пълноценни водни процедури от първите дни на живота, други препоръчват да се въздържат, докато бебето навърши 1 месец.

Д-р Комаровски съветва да не се потапя напълно детето във вода, ако пъпната връв все още не е изсъхнала. За да не се намокри пъпа, е напълно достатъчно да избършете бебето с мокри кърпички, като нежно почиствате кожата.

Прочетете повече за къпането на бебето с щипка тук.

Възможно ли е да се положи бебето по корем, ако пъпът не е заздравял

Независимо дали пъпът е заздравял или не, детето трябва да бъде поставено на корема. Естествено, при наличие на незараснала пъпна рана, това трябва да се прави с изключително внимание, за да не се нарани..

Бебето трябва да бъде поставено за кратко време, започвайки от една минута, като постепенно увеличава времето, прекарано в стомаха. Ако пъпът започне да кърви, щипката за падане или се появи друга нежелана реакция, разпространението върху корема трябва да бъде спряно, докато тези усложнения бъдат премахнати.

ВАЖНО! * при копиране на материали на статии, не забравяйте да посочите активна връзка към оригиналния източник: https://razvitie-vospitanie.ru/uhod/obrabotka_pupka.html

Ако статията ви е харесала - харесайте я и оставете коментара си по-долу. Вашето мнение е важно за нас!

Как да се справя с пъпа на новородено: основни правила за грижи

След 7-та седмица от зачеването можете да видите на ултразвуковия апарат малък ембрион, който е фиксиран в утробата на жена. Той вече е формирал своя собствена кръвоносна система, която досега се е превърнала в неразделна част от тялото на майка му. Циркулацията на кислородна кръв към плода и обратно се осигурява от пъпната връв. Когато бебето се роди, тази връзка се прекъсва и майката се изправя пред спешния въпрос как да борави с пъпа на новороденото, за да не се развие патогенна микрофлора в него.

Грижа за пъпа

Защо здравето на пъпа има значение

Първият вик на дете при раждане показва, че то е установило собственото си дишане и необходимостта от получаване на кислород (както и хранене) през пъпната връв изчезва, тази свързваща нишка се отрязва.

На корема на бебето се появява рана, която изисква внимателни грижи, защото това е отличен вход за заразяване на тялото. Първите процедури за лечение на пъпа се извършват в Перинаталния център. Освен това „палката“ се поема от майката, от която сега зависи здравето на бебето.

По време на лечебния процес

Ако една жена пренебрегне лечението на пъпната рана или го извърши с нарушения, микробите бързо ще се утаят вътре. Това ще доведе до сериозно състояние, наречено омфалит..

Рискът от инфекция е голям през първите 3 седмици от живота на бебето и се проявява със следните симптоми:

 • кожата около пъпа става червена;
 • гнойно отделяне изтича от раната;
 • трохите имат треска.

Ако отрязването на пъпната връв беше безболезнено (в нейните тъкани няма нервни окончания), тогава възпалението на раната е придружено от силна болка. Това кара бебето постоянно да плаче, да отказва да се храни и практически да не спи. В пренебрегвана ситуация настъпва отравяне на кръвта. Ако не предоставите на бебето медицинска помощ своевременно, сепсисът ще доведе до смъртта на бебето..

Как се образува пъпната рана

Веднага след като бебето „изскочи“ от корема на майката, акушерката веднага започва да манипулира пъпната връв. Тази процедура има строго регламентиран алгоритъм:

 • възможно най-близо до корема на бебето, тръбата е завързана, опитвайки се да направи възела възможно най-стегнат;
 • след няколко сантиметра се използва специална щипка или конец за фиксиране на точката на отрязване;
 • излишъкът се отрязва.

Малък „пън“, останал от пъпната връв, постепенно изсъхва и сам пада. Обикновено този процес отнема не повече от седмица и детето се изписва от болницата с малка рана..

Ако няма усложнения, някои майки и бебета се изпращат у дома на 4-ия ден. Затова лекарите се опитват да ускорят процеса, като премахват пъпната връв с хирургичен метод. Това не означава, че веднага щом пъпът на новороденото с щипка падне, грижите за рани трябва да бъдат спрени..

Колко лекува пъпа

След като пъпната връв е свързана с бебето, се оставя от 5 до 7 дни, докато остатъкът изсъхне напълно, след което трябва да падне. На негово място остава рана, която ще заздравее още 10 дни.

Ако пъпът получи инфекция, процесът на оздравяване ще се забави за неопределено време. В резултат на това бебето може да развие сериозни патологии..

Има и вродени промени (херния на пъпната връв, фистула), които също влияят върху степента на зарастване на раната.

Честота на лечение на пъпа

Докато пъпният процес не бърза да отпадне, достатъчно е лечението да се извършва веднъж на ден. Когато се появи рана, е необходимо да се погрижите за нея сутрин след сън и вечер след къпане на бебето.

Как да разберем, че раната е заздравяла

Когато пъпната връв падне при новородено с щипка (и без нея), върху корема остава не напълно стегнат остров. Отначало от нея все още се стича ichor. С подходяща грижа пъпът заздравява бързо, съответства на цвета на околната кожа и в идеалния случай трябва да бъде изтеглен в перитонеалната кухина, образувайки малка дупка. Въпреки че за някои деца възелът не е напълно прибран.

Лечение на пъпа в родилния дом

В перинаталния център сестринският персонал се грижи за пъпа на новороденото. В повечето случаи това се прави по открит начин. Останалата част от пъпната връв, след като тя е паднала, и самата рана се третират всеки ден с антисептични разтвори. Обикновено се използва калиев перманганат или водороден прекис.

Редица родилни болници използват различна практика:

 • на 2-ия ден от раждането на бебето процесът се отрязва със стерилни ножици или острие;
 • тъй като израстъкът все още не е мумифициран, за да се избегне кървене, раната се покрива с превръзка под налягане;
 • след 2 часа се отслабва, отстранява се на следващия ден по време на лечението на пъпа.

Раната е покрита с кървава кора, която не може да бъде взета - тя трябва сама да отпадне.

Лечение на пъпна рана у дома

При пристигането си от болницата майката осигурява на бебето подходящи грижи, един от моментите на които е лечението на пъпа. Как да се извърши процедурата, жената ще бъде показана в Перинаталния център.

Необходими средства

У дома можете да използвате същите антисептици, които са лекували пъпа на бебето в болницата. Не винаги е удобно с калиев перманганат - ще трябва да приготвите разтвора сами. Тук можете да сгрешите с концентрацията на праха, това ще доведе до изгаряния на кожата.

За дома се препоръчва използването на други средства (кои, по-добре е да обсъдите с Вашия лекар):

 • разтвор на фурацилин;
 • водороден прекис 3%;
 • хлорофилипт 1% (екстракт от евкалипт);
 • хлорхексидин;
 • брилянтно зелено.

Що се отнася до последния вариант, д-р Комаровски препоръчва да не се използва върху раната. Зад зеления цвят ще бъде много трудно да се види червено възпаление, ако инфекция попадне в пъпа.

По време на лечението на пъпа, изсушената кора ще попречи. За да го премахнете, първо трябва да омекотите с пероксид. Едва след това можете да го откачите с памучен тампон и да го извадите (ако е готов да се отдалечи без затруднения). Кората ще се отдели по-лесно, ако кожата близо до пъпа е леко изтеглена назад.

Когато третирате раната, трябва да я намажете с антисептик в посока от центъра към краищата, като се опитате да не пропуснете нито един милиметър.

Какво не може да се направи с пъпната рана

Полагайки правилни грижи за пъпа, майката трябва внимателно да го обработи. Спазването на някои табута ще помогне да се избегнат проблеми:

 • въпреки факта, че антисептиците, предложени за дезинфекция, са на алкохолна основа, не можете да използвате самия алкохол за обработка - той ще изгори кожата;
 • в никакъв случай не трябва да поставяте марлеви салфетки върху раната, а също така да лепите пъпа с лепяща мазилка - под тях бързо ще се развие инфекция;
 • не трябва да премахвате принудително коричката, дори ако тя леко се е отдалечила - преждевременното й отхвърляне ще провокира кървене и ще забави зарастването.

Не се препоръчва лечението да се извършва със сух памучен тампон, за да не се оплаквате по-късно защо в раната се е появила гной. В този случай възпалението ще бъде провокирано от влакната на материала, заклещен в пъпа..

Какво може да се обърка

Дори ако майката знае как да борави с пъпа на новороденото и изпълнява процедурата правилно, могат да възникнат проблеми. Основното тук е да не се объркате и да вземете необходимите мерки..

Ако новороденото има кървене на корема

Когато раната не заздравява дълго време и от нея се стича кръв, трябва да потърсите причината. Може би пъпът е бил наранен по време на обработката или когато бебето е било къпано, изтривано, повивано. Причината за кървавия пъп може да бъде образувалата се гъбичка (поради широкия пръстен).

В тази ситуация се препоръчват следните действия:

 • кръвта, изолирана от ранената рана, се попива с памучен тампон;
 • изтласквайки леко пъпния пръстен с ръце, капнете няколко капки водороден прекис;
 • оставете бебето да легне малко голо, за да може пъпа да "диша".

С развитието на гранулационни тъкани в раната се препоръчва лечението да се извършва с разтвор на сребърен нитрат 5% или Мирамистин (както е предписано от педиатър).

Ако раната изтече и се намокри

При някои деца след отпадането на апендикса се наблюдава синдромът на „плачещ пъп“. Това обикновено се свързва с бавно излекуване. Причините могат да бъдат в широк пъпни пръстен или по-дебела кожа.

Ако раната се намокри, тя продължава да се третира със същите антисептични разтвори, както е посочено по-горе. За да избегнете развитието на инфекция, можете да използвате дезинфекциращия антибиотик Baneocin за профилактика..

В този случай добър лечебен ефект ще се осигури чрез къпане на бебето в отвара от връв или лайка. След водната процедура раната трябва да се накисне старателно (но внимателно), така че да не се натрупва вода в нея..

Опасни симптоми

Плачът на пъпа може да бъде началото на по-сериозно заболяване - омфалит, при което се развива гнойно възпаление. Неприятно изглеждащо съдържание, стичащо се от раната, е резултат от инфекция на незарасналия пъп. Кожата около него показва опасността - тя се зачервява и набъбва. Детето става неспокойно, плюе обилно след хранене, започва да отслабва. Симптомите се допълват от висока температура.

Важно! При наличието на тези признаци не можете да се самолекувате - бебето трябва незабавно да се покаже на лекаря. Като правило, ако бебето се чувства добре, педиатърът ще предпише локално лечение под формата на мехлеми, съдържащи полимиксин и бацитрацин, както и по-често третиране на пъпа с антисептични разтвори..

Препоръчва се и ултравиолетово облъчване на корема. При тежки случаи ще е необходим широк спектър от антибиотици. Стимулиращата терапия включва гама глобулин и витаминни препарати.

Тежки последици от инфекция на пъпа

Ако гнойното възпаление се нагрява, кожата около пъпа придобива кафеникав оттенък, от раната изтича зелена гной, която излъчва неприятна миризма. Процесът бързо улавя тъканта на перитонеума, отива в червата. В резултат на това бебето развива перитонит..

В този случай хирургичната интервенция вече не е необходима. Възпалението на перитонеума не само ще отложи процеса на оздравяване на пъпа за дълго време, но може да бъде допълнено и с отравяне на кръвта, което може да доведе до смъртта на бебето.

Общи препоръки за грижи

Детето ще бъде здраво и пъпът му бързо ще се стегне, ако майката правилно провежда хигиенни процедури и се придържа към общите правила за грижи.

Как да боравим с памперси и дрехи

Докато пъпа е в лечебен етап, те се опитват да не го наранят. Ето защо, поставяйки пелена на бебето, уверете се, че ръбът на пелената не покрива раната, не търка кожата близо до нея. Ако не е възможно да издържите на това изискване, памперсът или е пъхнат, или ръбът му е отрязан до желаното ниво.

Как да не си нараните пъпа

Пелените, в които е увито бебето, както и долните ризи, са в близък контакт с пъпа и могат да доведат до заразяване. За да се предотврати това, след всяко третиране на раната, върху детето се слагат чисти дрехи, които преди това са го изгладили с ютия.

Съвет. Материята, използвана в бебешките дрехи, трябва да бъде изключително от естествен памук, за да не разтрива кожата и да причинява дразнене.

Възможно ли е да се положи бебето по корем

Още от първите дни те се опитват да закалят бебето с въздушни бани, правят му стягащи масажи. До заздравяването на раната се извършват дейности с ограничения. Бебето временно не е изложено на корема, за да не нарани пъпа и да не го зарази.

Ако е необходимо да се масажира гърба на новороденото, това може да се направи с тегло. Мама слага бебето на половин руло към протегнатата си ръка, второто нежно поглажда кожата с кръгови движения. След това размества малката и продължава манипулациите.

Мога ли да къпя бебето си

Водата не е забрана за незараснал пъп. Може да се използва за лечение на рана, ако под ръка няма дезинфектант. Така че къпането в този случай е задължителна ежедневна процедура, която се прави най-добре вечер. Основното е, че водата не се задържа дълго в пъпа, в противен случай раната ще се намокри.

Важно! Течността се сварява предварително и се охлажда до оптималната температура (36-37 °). Можете да добавите калиев перманганат, но той не се отглежда в баня, а в буркан, така че неразтворените кристали да не попаднат върху тялото на бебето.

Когато щипка за падане пада от пъпа

Не във всеки перинатален център пъпната връв се затяга със специална скоба. Ако бебето се прибере с такава „украса“, майката трябва да знае, че щипката обикновено изчезва на 3-ия, понякога 5-ия ден. В някои случаи процесът може да отнеме една седмица - всичко зависи от физиологичните характеристики на трохите.

Интересно. Къде да се постави щипката, всяко семейство решава по свой начин. Малко хора го изхвърлят.

След като "крокодилът" падне, под него ще бъде намерена рана. Той не е толкова продължителен, колкото в стандартните случаи (с прашка), той е по-обилен в кръв. Обработката се извършва съгласно общите правила с малки корекции:

 • не трябва да използвате брилянтно зелено, по-добре е да го замените с хлорофилипт, който ускорява заздравяването;
 • раната трябва да се изсуши със стерилна салфетка;
 • в процеса не използвайте памучни тампони - те могат лесно да наранят раната.

Ако се използват разтвори, те се въвеждат в пъпа с пипета. За прилагане на дезинфекциращ мехлем е по-добре да вземете памучен тампон.

Лечението на пъпа е важна част от грижите за бебето. От това колко точно и правилно майката ще проведе хигиенната процедура зависи не само здравето на малкото дете, но и животът му.

Как да лекувате пъпа за новородено

След напускането на болницата родителите са изправени пред много въпроси. Как да се справя с пъпа на новородено, един от тях. Колко често да се лекува пъпа, как да се лекува? Има ли разлика в лечението на пъпа със и без щипка? Защо пъпът кърви или се намокри? Отговори на тези и други въпроси ще намерите в тази статия..

Защо трябва да боравите с пъпа на новородено

През цялата бременност бебето е прикрепено към майката чрез пъпната връв. След раждането пъпната връв първо се затяга с щипка, след което се отрязва. Бебето развива пъпна рана, която лесно може да се зарази при неправилна грижа за детето.

За да се предотврати навлизането на инфекция в раната и да се ускори заздравяването й, е необходимо ежедневно да се обработва пъпа на бебето.

Как и колко пъти да се обработва пъпа

Можете да получите подробни съвети за лечението на пъпа на новороденото от педиатъра в родилния дом или от вашия посещаващ лекар и медицинска сестра..

Обикновено пъпа се третира веднъж или два пъти на ден. Ако вече къпете бебето си, тогава едно лечение е най-добре да се направи веднага след водните процедури. Ако все още не се къпете, лекувайте сутрин и вечер, но е желателно времето между леченията да е същото (на всеки 12 часа).

Има много мнения за това как може да се лекува пъпа. Но повечето лекари клонят към класическото лечение с пероксид и брилянтно зелено. За такова лечение на пъпа ще ви трябват 3% водороден прекис, брилянтно зелен разтвор на алкохол (брилянтно зелен) или алкохолен хлорофилипт, памучни тампони и стерилни кърпички.

Водороден прекис 3%. Това е дезинфектант, неговите мехурчета помагат за пречистването на раната от примеси и отделяне на изсъхнали корички, които се образуват по време на лечебния процес. Зеленка, освен антисептично действие, изсушава добре раната, а сухата рана зараства по-бързо.

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Clothespin - скобата на пъпа може да се откачи дори в болницата или да остане на пъпа до две седмици. Тогава прищепката изчезва, кодът на пъпната връв изсъхва и това зависи от дебелината на пъпната връв, от качеството на грижите и индивидуалните характеристики на бебето.

Обработка на пъпа с помощта на прищепка поетапно ръководство

 1. Пригответе всичко, от което се нуждаете, за да лекувате пъпа си и го поставете на масата за повиване (или където и да планирате да сложите бебето си).
 2. Измийте добре ръцете си със сапун.
 3. Вдигнете внимателно щипката, като я завъртите настрани, така че да виждате пъпната връв отдолу. ВАЖНО! Не е нужно да дърпате силно, за да не откъснете щипката.
 4. Капнете 3% водороден прекис в пъпната ямка.
 5. Когато пероксидът спре да бълбука, внимателно попийте пъпа със стерилна тъкан, опитвайки се да събере цялата влага и хлабави корички.
 6. Потопете памучен тампон в брилянтно зелено и обработете пъпа, като леко хванете обичайната кожа около пъпната връв.
 7. След приключване на лечението е по-добре бебето да бъде голо за няколко минути, така че пъпната връв да изсъхне.

Как да се лекува пъп за новородено без щипка

Когато щипката с пъпната връв се отдели, пъпната рана остава на тяхно място. Лекувайте го със същите средства и със същата честота до пълно излекуване..

Лечение на пъпната рана стъпка по стъпка

 1. Измийте добре ръцете си със сапун
 2. Визуално преценете пъпната рана. Дали се появява зачервяване или подуване.
 3. Внимателно разнесете пъпния пръстен с показалеца и палеца си.
 4. Капнете 3% пероксид в пъпната ямка и изчакайте, докато разтворът приключи.
 5. Поставете раната със стерилна кърпа, за да премахнете хлабавите кори и влагата. ВАЖНО! Не е необходимо да се премахват коричките, които не са се отделили сами!
 6. Нанесете брилянтно зелено върху раната, опитвайки се да не пропуснете гънките.
 7. Както в предишния случай, оставете бебето голо за няколко минути..

Защо пъпът заздравява дълго време при новородено

Пълното излекуване на купчината настъпва, когато пъпа е изцяло покрит с кожа (епителизация). Това обикновено се случва до втората или третата седмица от живота на детето. Но се случва така, че през този период от време възникват проблеми..

Пъпът кърви или е мокър

По време на лечебния процес може да се отдели малко кръв или ихор, когато щипката с пъпната връв се отдели или корите се отделят. В това няма нищо лошо, ако няма изброени по-долу признаци на възпаление..

Необходимо е да се консултирате с лекар за следните промени в пъпа:

 1. Пъпът или кожата около него се зачервяват
 2. Лоша миризма от пъпа
 3. Прозрачна течност се изтича редовно от пъпа, като пречи на заздравяването
 4. Има гнойно отделяне от пъпа
 5. Подуване на пъпния пръстен и изпъкналостта му
 6. Появата на възли или издатини в пъпния пръстен

Как да ускорим зарастването на пъпа

Можете да ускорите заздравяването на пъпа и да намалите риска от възможна инфекция, ако:

 1. Третирайте пъпната рана ежедневно и добре
 2. Оставяйте бебето си по-често голо
 3. Не прегрявайте и не завивайте детето
 4. Не покривайте пъпа с пелена и не налагайте превръзки

Подобни видеа

В тази статия се опитахме да отговорим възможно най-подробно на въпроса как да се справяме с пъпа на новородено.

Как да лекуваме пъпа на новороденото

Някога всеки от нас е бил свързан с майка си чрез пъпната връв. След раждането пъпната връв се отрязва и остава само пъпната връв, която изчезва с образуването на пъпната рана. Експерт разказва как да се справя с пъпа на новороденото: Анастасия Игоревна Пирожкова, педиатър на Медицински център в Семейна клиника.

Въпреки факта, че медицината отдавна е определила правилата за управление на пъпната рана, все още има много митове и заблуди около тази тема. Следователно си струва незабавно да се каже: така че новороденото да няма проблеми с пъпа, е необходимо да се придържате към един прост и важен принцип: поддържайте пъпа чист и сух. Избягвайте състояние, при което пъпът на новороденото се намокри, особено през първите две седмици от живота му. И също - винаги си мийте ръцете преди и след лечение на пъпа..

Докато майката е с бебето в болницата, медицинската сестра извършва лечение на пъпа на новороденото. Тя прави това с памучен тампон: първо, след като е намокрила единия му край с пероксид, тя внимателно избърсва пъпната рана, след което със суха част отстранява останалата влага. Бебето не изпитва болка в областта на пъпната рана, така че не се притеснявайте, когато се справите сами с пъпа.

Експертен коментар:

Как правилно да се справяте с пъпа на новородено и как да боравите с пъпа на новородено у дома?
Понятията за чистота и стерилност са различни. Доказано е, че колонизацията на пъпната връв с нормална микрофлора на майката ускорява процеса на отделяне и зарастване на рани. И напротив, унищожаването на микрофлората от кожата чрез третиране с антисептици удължава този процес и увеличава вероятността от инфекция.

Колко лекува пъпа при новородени и колко да се обработва пъпа на новородено?
Процесът на отделяне на пъпната връв е абсолютно физиологичен и протича чрез образуването на суха гангрена на остатъка от пъпната връв с последващото й отделяне: това се случва между 5-ия и 15-ия ден от живота на новороденото.

Как да лекуваме пъпа на новороденото

За да запазите пъпа сух:

 • трябва да го държите отворен;
 • бебето трябва да се държи в широки дрехи;
 • ръбът на пелената не трябва да покрива пъпа;
 • няма смисъл да къпете бебето през първите дни от живота: достатъчно е да го измиете и да изтриете естествените гънки с влажна гъба (но ако желаете, можете да къпете детето във варена вода);
 • ако се окаже, че пъпът е замърсен, той трябва да се измие с памучен тампон, потопен в чиста преварена вода и след това да се изсуши със стерилна марлена салфетка (ако под ръка няма стерилна салфетка или превръзка, вземете обикновена салфетка и я гладете с ютия от двете страни);
 • суха памучна вата не трябва да се използва при третиране на пъпа на новородено, тъй като влакната му могат да полепнат по повърхността на пъпа.

Когато лекувате пъпа на новородено, понякога можете да видите малко отделяне от пъпа, подобно на гной, което прави пъпа лепкав и неприятно миришещ. Това обаче е нормално явление и не трябва да предизвиква безпокойство (при условие, че има малко изхвърляне).

След падане на пъпната връв от пъпната кухина също могат да се появят малки серозни или кървави отделяния. Не се притеснявайте, ако пъпът на новороденото кърви малко: раната ще се излекува сама за няколко дни и ще спре да кърви..

Ако обаче пъпът при новородено кърви повече от 10 дни, трябва да се консултирате с педиатър. Понякога пъпната рана може да бъде трудно заздравяваща поради излишната тъкан на белега (гранулом на пъпа) и тази патология може да е причина пъпът при новороденото да кърви. При омфалит (възпаление на пъпа) пъпната рана трае около две седмици, пръстенът около пъпа става червен, гнойното отделяне продължава и пъпът на новороденото също кърви. Подобни симптоми трябва да са причина за контакт с педиатър.

Симптоми на пъпна тревожност,
които могат да съобщят за редки, но сериозни усложнения (омфалит, флегмона, сепсис).

Ако наблюдавате дете:

 • зачервяване;
 • подуване;
 • локално повишаване на температурата на кожата около пъпа;
 • значително количество гнойно отделяне;
 • треска;
 • сънливост;
 • отказ от ядене
 • спешно отидете на лекар!

Как да боравите с пъпа на новороденото с щипка

Работата с пъпа на новороденото с щипка за зъби съвсем не е сложен процес. За да направите това, не е необходимо да махате щипката, защото тя е специално износена, така че пъпните остатъци да падат по-бързо. Когато обработвате пъпната връв, можете да преместите малко щипката. Докато щипката не падне, можете да къпете бебето за кратко, за предпочитане във варена вода.

Как да се лекува пъпа на новороденото след щипка

Как заздравява пъпа при новородено? Ако няма усложнения, храната със засъхнала пъпна връв ще падне след 3-15 дни (всеки има своя собствена норма и всеки ден в този интервал е допустим).

Сега, за да се излекува пъпа при новородено, раната трябва да се третира два пъти на ден с памучен тампон, потопен във водороден прекис. След обработка с пероксид, отстранете останалата течност със сухата страна на пръчката.

След лечението не бързайте да си слагате пелена: оставете кожата на бебето да диша и раната изсъхне.

След заздравяването на раната бебето може да се къпе в обикновена (не преварена) вода, като внимателно изсушава раната след измиване с леки попиващи движения..

Не третирайте пъпа на новородено с антисептици без препоръка на лекар. Освен това лекарят или медицинската сестра определено ще посетят бебето след изписването му от болницата. По време на посещението си те ще оценят и състоянието на пъпната рана..

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

За експерта: Анастасия Игоревна Пирожкова

Трудов стаж - 3 години.

Получава в Медицински център "Семейна клиника" (Москва, Ярославское шосе, 69);
Тя се занимава с отглеждане на деца от първия месец от живота;
Извършва избора на индивидуален режим на хранене и ваксинация за недоносени деца и деца с ниско тегло при раждане;
Наблюдава деца под 18 години.

Как правилно да се справяте с пъпа за новородено: всички нюанси на грижи и полезни съвети

Нашето пълно ръководство ще ви каже как да боравите с пъпа на новороденото след прерязване на пъпната връв, така че да няма възпаление и инфекция.

По време на вътрематочния живот пъпната връв свързва бебето и майката и е хранителен източник за плода. Животът е невъзможен без нея.

След раждането пъпната връв се прерязва и се закрепва със специална щипка или щипка (и не се превръзва - поради често срещано погрешно схващане).

Парче от пъпната връв изсъхва и след пет до шест дни отпада заедно със скобата (в редки случаи това може да се случи на десетия ден). След това се образува рана.

Сега в интернет има много снимки и видеоклипове, които говорят за различни методи за обработка на това място, но не всички от тях са правилни. Ще ви разкажем как да лекувате пъпа на новородено преди и след падането на щипката, така че целият лечебен процес да е лесен и бърз.

Защо се обръща толкова много внимание на грижите за пъпната рана

Пъпната връв съдържа вена, две артерии и мукоидна тъкан (желе на Уортън). След раждането бактериалната колонизация на пъпната връв започва в резултат на контакт кожа до кожа.

След изрязване и поставяне на скоба върху пъпната връв започва нейната левкоцитна инфилтрация, която е един от етапите на падане на пъпната връв. Под въздействието на въздуха той изсъхва, става твърд и тъмен.

Физиологичният период за отлагане на пъпната връв е от 5 до 15 дни, но това може да отнеме повече време. Всичко е индивидуално, не се страхувайте.

През този период пъпната връв влиза в контакт с дрехи, пелени, спално бельо. Ако не спазвате всички хигиенни правила, раната може да нагнои, може да възникне абсцес..

Как да се справя с пъпа на новородено в родилния дом

В родилния дом разрезът на пъпната връв се третира първо с водороден прекис, след това с калиев перманганат, понякога с йод - по този начин това място се дезинфекцира. Смята се, че шансовете за заразяване са минимални, ако порязването се случи след спиране на пулсацията. Допълнителната предпазливост обаче не вреди. Няма нужда да се третира пъпната утайка с антисептични и антибактериални средства, при условие че е осигурен ранен контакт кожа до кожа между майката и детето, последвано от съвместен престой.

Ако сте с бебето си в отделението, тогава не е необходимо да използвате допълнителни продукти за грижа за пъпа. Но е важно да запомните основните правила за това как да боравите с пъпа на новороденото с щипка..

 1. Преди да вземете детето на ръце и още повече да докоснете пъпа, трябва да си измиете ръцете.
 2. Дрехите за детето трябва да се използват само чисти.
 3. Пъпните останки не трябва да се покриват с превръзки или памперси, докато щипката не се разхлаби..
 4. Пъпната утайка е важна, за да се поддържа чиста и суха..
 5. Ако изпражненията са попаднали на мястото на остатъците от пъпната връв, трябва незабавно да измиете това място с топла преварена вода и сапун и да го подсушите обилно с пелена или салфетка. Не използвайте памучна вата, защото ворсинките могат да се уловят в пъпа и да причинят инфекция..

Не забравяйте, че останалата част от пъпната връв е закрепена с щипка. Не е нужно да го дърпате, но не трябва да се страхувате, че бебето изпитва болка, защото в остатъка от пъпната връв няма нервни окончания.

Как да се грижим за пъпна рана след изписване от болницата

У дома е достатъчно да се уверите, че пъпната връв не се намокри и възпали. Не трябва да се обработва излишно - щипката за падане пада естествено. След това остава пъпна рана, която трябва да се гледа правилно. Как да лекувате пъпа на новородено, след като щипката падне?

Продукти за грижа:

 • 3% разтвор на водороден прекис;
 • брилянтно зелен разтвор на алкохол 1% (брилянтно зелено);
 • памучни тампони, памучни тампони, салфетки, пипета.

Понякога може да са ви необходими следните инструменти:

 • хлорофилипт - алкохолен разтвор 1%;
 • банеоцин - прах 10 g;
 • хлорхексидин - 0,05% разтвор;
 • калиев перманганат 5%.

Как правилно да се справяте с пъпа на новородено: 8 основни правила

 1. Това трябва да се прави два пъти на ден: сутрин с първата смяна на памперса и след къпане на бебето..
 2. Преди всички хигиенни процедури трябва да си измиете ръцете..
 3. Пъпната рана трябва да се третира с 3% разтвор на водороден прекис. За да направите това, отрежете раната, леко натиснете тъканта близо до пъпа, за да докоснете голяма площ. Изсипете пероксид в отворената рана (това ще бъде най-ефективно), обърнете внимание - разтворът ще се разпенва.
 4. В първите дни след падането на прищепката може да се получи малко количество кървави отделяния. Ако това се случи, нанесете памучен тампон, напоен с пероксид за няколко минути.
 5. Когато пъпът започне да зараства, в него се появяват жълтеникави корички, които са благоприятна среда за микробите. Те могат лесно да бъдат отстранени с памучни тампони. Корите трябва да бъдат предварително напоени с водороден прекис. Основното нещо е да не полагате никакви усилия: ако кората не се отдели, не трябва да се опитвате да я откъснете - това може да доведе до кървене. Може би при следващото лечение на пъпа, той ще се отдалечи сам.
 6. След като щипката за дрехи отпадне, третирайте мястото с няколко капки брилянтно зелено. Основното правило за това как да третирате пъпа на новородено с брилянтно зелено е да го прилагате директно върху пъпната рана, без да попадате върху кожата наоколо.
 7. В края на процедурата винаги попивайте пъпната връв със суха тъкан..
 8. Не трите пъпна връв и не я покривайте с пелена ластик, гипс, превръзка. Раната трябва да диша, в противен случай ще настъпи парников ефект. Можете да сгънете горната част на пелената, за да поддържате пъпната връв отворена и в контакт с въздуха, или да закупите памперси със специален изрез за пъпа.

Пъпната рана трябва да се третира ежедневно, докато пъпа изсъхне и коричките престанат да се образуват. Времето на заздравяване на пъпната рана зависи от това как да се борави с пъпа на новороденото след падане на щипката. Често раната зараства до края на втората седмица от живота на бебето..

Възможно ли е да се къпе новородено с незараснала пъпна рана

Няма категорична забрана, но винаги трябва да бъдете внимателни, да контролирате процеса на къпане и да се придържате към някои препоръки.

 • Бебето се къпе в малка бебешка вана.
 • До заздравяване на пъпната рана се препоръчва къпане във варена вода.
 • Към водата може да се добави калиев перманганат 5%. За да направите това, разредете разтвора на калиев перманганат в черпак до светло розов цвят и добавете във ваната (за да се предотврати попарването на кожата на детето).
 • След процедурите за баня оставете пъпа да изсъхне, след което не забравяйте да третирате раната, както е описано по-горе.

Какво да направите, ако пъпната рана не се лекува дълго време

Това може да се случи, ако инфекция проникне поради неправилна грижа..

Нека да разгледаме признаците на инфекция:

 • пъпът се намокри с времето;
 • зачервяване и възпаление на кожата около раната;
 • раната кърви и се появява гнойно отделяне с неприятна миризма;
 • пъпната връв остава за повече от 20 дни;
 • телесната температура на новороденото е станала по-висока от 37,5;
 • новороденото може да спре да яде;
 • обърнете внимание и на пъпния пръстен: ако той изпъкне и се увеличи, когато детето изкрещи, това може да е признак за пъпна херния.

Ако откриете подобни симптоми при вашето бебе, незабавно се свържете с педиатър. Не се самолекувайте при никакви обстоятелства! Лекарят ще направи преглед, ще постави правилната диагноза и ще предпише лечение.

Грижата за пъпа на новороденото е проста процедура, просто следвайте внимателно горните съвети.